Dodaj do ulubionych

Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika

01.03.07, 14:54
No proszę, proszę... Ziemkiewicz przeprasza Michnika...
W sądzie musi działać "michnikowszczyzna" ;)
Obserwuj wątek
    • yavorius Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 14:54
      No Palestrina (czy jak Ci tam), dawaj, pisz że sąd jest lewacki :DDD
      • maciejtakitam Widze ze Urban III RP w ataku :-) 01.03.07, 15:01
        loool.
      • romano33 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 15:03
        yavorius napisał:

> No Palestrina (czy jak Ci tam), dawaj, pisz że sąd jest lewacki :DDD

Reformy jeszcze nie ma w Sądach. Nie zostali jeszcze zlustrowani. I na nich
        przyjdzie kolej. Teraz rządzący biorą się za dziennikarzy. Pozniej Sąd i
        profesorków na uczelniach państwowych.
        • intel-e-gent romano, rozumiesz CO piszesz? 01.03.07, 15:06
          Chyba nie bardzo.
          W każdym razie chyba pomyliłeś/aś epoki i państwa...
          • romano33 intel-e-gent , a myslisz ? 01.03.07, 15:25
            intel-e-gent napisał:

> Chyba nie bardzo.
            > W każdym razie chyba pomyliłeś/aś epoki i państwa...

Nie rozumiesz? W kodeksie karnym jest kara za propagowanie nazizmu jak i
            komunizmu. Trzeba przeprowadzic reformy czyli deubekizacja, dekomunizację i
            zwykła lustracja w panstwowych instytucjach. Ludzie, którzy mieli cos wspólnego
            z SB czy z wyzszymi stanowiskami za czasów komuny nie powinni zajmować tak
            wysokich stanowisk.
            • intel-e-gent eeech... rozmawiać z hunwejbinem się nie da 01.03.07, 15:36
              żyj sobie dalej w świecie swojej rewolucji i tęsknij za nocą długich noży...
              • laziorzymss a za co? 01.03.07, 15:49
                ma przeprosic pan Ziemkiewicz Michnika? czyżby prawdy nie powiedział ????
                • kazek100 Re: a za co? 01.03.07, 18:12
                  Książki Ziemkiewicza to generalnie bełkot.

Niedawno powtarzałem sobie "Polactwo". mocno zabawne, bo gdyby ten hipokryta
                  sam siebie taktował poważnie, to powinien być pierwszym krytykiem rozdawnictwa
                  Kaczyńskich - ale Ziemkiewicz potrafi walczyć tylko z tymi, którzy nie są dla
                  niego niebezpieczni. Najbardziej zabawny jest w jego pisaninie sposób
                  udowadniania: "jakiś minister", "któryś urzędnik, ale nie pamiętam
                  który", "pewien znajomy" - dziesiątki razy pojawia sie tego rodzaju bełkot. Jak
                  go traktowac poważnie?

Michnik mylił sie wiele razy (a Pacewicz jeszcze częsciej). Ale przy
                  Ziemkiewiczu to obaj sa po prostu tytanami wiedzy i intelektu (że o zwykłej
                  rzetelności dzienniklarskiej nie wpsomnę).

Barcelona ;-)))
                  • rlogin Re: a za co? 02.03.07, 00:27
                    Rafał ostatnio (nawet i nie ostatnio, bo to już od kilku ładnych lat tak ma)
                    szybciej pisze niż myśli. Albo raczej tak: myśli, analizuje, potem pisze i
                    okazuje się, ze trafił kulą w płot. W przypadku Michnika i "michnikowszczyzny"
                    Rafał zapewne analizował długo tytuły gazet codziennych i różnych innych
                    publikacji, po czym skonstatował, że najlepiej sprzedaje się to, co jest głośne,
                    krzykliwe i kontrowersyjne, a niekoniecznie prawdziwe (w ogóle nie musi być
                    prawdziwe - ważne, żeby publika to kupiła). Rafał jest lepszym teoretykiem, niż
                    praktykiem, co wiemy od czasu "Piroga" (przywołuję termin Sapkowskiego, który
                    uznał Rafała za "Praojca Polskich Pirogów w Słowiańskiej Śmietanie"), z tym że
                    wtedy Rafał był ponoć "młody i zdolny" i tak mu już chyba zostanie do emerytury.

Życzymy Rafałowi więcej zabawy w "słowiańskie" fantasy i życzliwych adwersarzy w
                    postaci Sapka, a mniej zabawy w politykę i bezlitosnych adwersarzy w postaci
                    Adama Michnika (który najwyraźniej daje niewielkie fory "młodemu i zdolnemu"
                    czterdziestolatkowi) i powtarzamy (za Gombrowiczem) słowa Szekspira: "Biada
                    podrzędnym istotom, gdy wchodzą pomiędzy ostrza potężnych szermierzy".
          • varvar kto zabil 22000 zwolennikow władzy ludowej po 1945 01.03.07, 16:53
            !
        • maciejtakitam romano33 01.03.07, 15:10
          Jaka lustracja. Jaki Michnik. Przeciez oni najwazniejsze teczki spalili. Co ta
          cala Komisja Michnika robila w tych archiwach na poczatku lat 90. Dlaczego
          teczka walesy jest pusta...Te ... siedza teraz na kanapach, popijaja koniaczek
          pala cygara i smieja ze ciemny lud kupil te bzdety ktore sprzedawali i
          sprzedaja od 17 lat. Kompromis, ludzie honoru, Unia, Nato IIIRP przeciez to
          wszystko jest smeiszne
          • kazek100 Re: romano33 01.03.07, 18:15
            "Komisja Michnika"????

czy wam to radio maryja juz zupełnie mozgi wyprało? Jaka komisja Michnika? A
            może pogadamy o zyciu na Marsie?
            • wojciech464 Re: romano33 01.03.07, 19:23
              Pierwsze, co się zjawia w Google po wpisaniu hasła "komisja Michnika"
              :www.antyk.org.pl/ojczyzna/agentura/komisja.htm , może przeczytanie tego
              zachęci Cię romano33 do zainteresowania się historia III RP.
              • romano33 Re: wojciech464 01.03.07, 19:25
                wojciech464 napisał:

> Pierwsze, co się zjawia w Google po wpisaniu hasła "komisja Michnika"
                > :www.antyk.org.pl/ojczyzna/agentura/komisja.htm
                , może przeczytanie tego
                > zachęci Cię romano33 do zainteresowania się historia III RP.

Ależ mój drogi internauto ja przezyłem cały okres 17 lat III RP ;-))). Byłem
                świadkiem tego okresu i przemian. Znam historię i nie uległem propagandzie
                rózowych rzadów.
                • kazek100 Re: wojciech464 01.03.07, 19:59
                  Ja tez przeżyłem 17 lat III RP.

mnóstwo rzeczy mi si nie podobało, ale przynajmniej wiedziałem, że żyję w kraju
                  normalnym. Który powoli, bo powoli, ale się rozwija.

Za to teraz żyjemy w ideologizznym obłędzie stworzonym przez kłamców i
                  nieudaczników, którym przez te 17 lat nic się nie udawało, bo po prostu czego
                  sie dotkną, to sknocą. Na szczeście twórcy III RP zdążyli nas wprowzdzić do
                  UER, dzięki czemu mamy rozwój ekonomiczny, i pal licho prymitywne bzdety
                  kaczomózgich, że to ich zasługa (jakby cokolwiek zrobili dla gospodarki). Ty
                  wiesz i ja wiem, że to prawda...
        • akkj Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 19:15
          romano33 napisała:

>
          > Reformy jeszcze nie ma w Sądach. Nie zostali jeszcze zlustrowani. I na nich
          > przyjdzie kolej. Teraz rządzący biorą się za dziennikarzy. Pozniej Sąd i
          > profesorków na uczelniach państwowych.

Pan ma rację. Juz niejaki tow. Pol Pot odkrył, co to za diabelskie nasienie "te
          profesorki" i porządek z nimi zrobił - każdemu kulka w łeb. Myślę, że przed
          Panem Macierewiczem jeszcze dużo trudnej i znojnej pracy, ale przy pomocy panów
          z PiS da radę.
        • stalinowiec1 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 22:05
          A ja tych speców od lustrowania wysłałbym na pogranicze Afganistanu i Pakistanu. Tam ich miejsce. Większość dziennikarzy nie dorasta Michnikowi do pięt. A te ataki na niego to prosta zazdrość, że większość ludzi uważnie słucha słów A. Michnika. Może i on się jąka, ale według mnie to jeden z najmądrzejszych ludzi. Co więcej to on tworzył historię ostatnich 30 lat albo i więcej. A co reszta; potrafi opluć każdego by tylko samemu jak karły na plecach olbrzymów wspiąć się wyżej. Kilku się to niestety udało, ale i tak z wysokości niewiele widzą. A kiedy spadają to tylko wielkie bum i smród. Ja bardzo sznuję Pana Ziemkiewicza, niektóre jego wypowiedzi w sprawach społecznych to popieram pełnym sercem, ale co do Pana Michnika to przesadza. Brawo Panie Adamie!!!
          • josquin Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 03.03.07, 09:52
            Adam Michnik to jedna z najbardziej zakłamanych osób w polskim zyciu
            publicznym. Jest tak zarozumiały, że tylko sobie i gronie swoich popleczników z
            GW daje prawo do opiniowania tego co dzieje się w naszym kraju. Najbardziej
            obrzydliwe gesty, które zdarzyło mu sie wykonać to przejażdżki luksusowym autem
            z Jerzym Urbanem i publiczne wybaczanie Jaruzelskiemu. Jak można wybaczać w nie
            swoim imieniu? Kto dał mu do tego prawo? Jeśli sam wybacza, to niech nie robi z
            tego spektaklu medialnego. Takie obnoszenie się z gestem wybaczenia jest
            wyrazem arogancji i pychy: "Patrzcie tylko Polaczkowie maluczcy jak wybacza
            Bohater!" Oczywiście tak naprawdę nie chodziło o żadne wybaczanie, lecz o
            ochronę dogadanego przy Okrągłym Stole porozumienia. W duzym stopniu dzięki
            Adasiowi Polska jest jedynym krajem postkomunistycznym, który nie rozliczył się
            ze swoją najnowszą historią. Przez kilkanaście lat ten zakłamany zarozumialec
            indoktrynował Polaków propagandą antylustracyjną, wybielał PRL, prał nam mózgi
            manipulując faktami, fundował cała masę problemów zastępczych np. polski
            (dziedziczny!!!) antysemityzm, zaś wszystkich swoich ideowych i politycznych
            przeciwników nazywał faszystami, antysemitami itp. To znana metoda, aby
            skutecznie unikać poważnej dyskusji. Adaś uwielba być Demiurgiem polskiej sceny
            publicznej. Skryty za parawanem GW - swojego ukochanego bastionu rodzimej
            wersji politycznej poprawności - gardzi nami do tego stopnia, że ostatnią
            rzeczą, która przyjdzie mu do głowy jest wzięcie udziału w jakiejkowiek
            otwartej debacie. Kiedyś Ziemkiewicz zauważył, że jest to dobrze przemyślana
            strategia. "Ja nie prezentuję swojego zdania czy opinii - komunikuje nam Adaś -
            ja was oświecam!" Tak się składa, że mnie to nie odpowiada. A panu?
      • uniaeuropejska1 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 17:48
        Winien odszczekać pod stołem na kolanach!ZA te bzdety w tej jego pseudoksiążce
        też należy pozwać Ziemkiewicza.
    • haen1950 Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 14:56
      Że też chce się Michnikowi z tą hołotą użerać. Mam nadzieję, że pokrywają
      chociaż koszty procesów.
    • palestrina2005 pomawiać też trzeba umieć.. sprytni robią to tak 01.03.07, 14:56
      że nic im w sadzie nie można udowodnić a błoto zostaje na pomówionym...

Ale to juz wyższa szkoła jazdy i socjotechniki...
      • kontik_71 Re: pomawiać też trzeba umieć.. sprytni robią to 01.03.07, 15:00
        Czyzbys chciala przez to powiedziec, ze twoim idole i mocodawcy z pisuu i
        podobnych organizacji, to sa proste tlumoki, ktore nawet dobrze pomowic nie
        moga? Czyzbys zmieniala pomalu front?????
        • romano33 łeeee, znowu edytowanie artykułu ??? 01.03.07, 15:06
    • zydzinski2 Przepraszam Cię Adasiu 01.03.07, 14:56
      Ja też przepraszam Michnika! To przecież "swój" chłop. Spokojny, zrównoważony,
      zawsze z prawdą na ustach. Po prostu kandydat do Pokojowej Nagrody Nobla.
      Dzięki niemu upadł mur berliński, odwołano stan wojenny i podpisano
      konstytucję 3-Maja. Nie brał udziału w Akcji Wisła. Światły człowiek na miarę
      wieków. Pomnik na Placu Trzech Krzyży zagwarantowany. Albo pochówek na Skałce.
      • yavorius Re: Przepraszam Cię Adasiu 01.03.07, 15:00
        Bardzo bym się zdziwił, gdyby okazało się, że Ty więcej zrobiłeś dla Polski...
        • wiedmak Re: Przepraszam Cię Adasiu 01.03.07, 15:06
          On mus zrobil wiele. Znam takich bojownikow, przeczekali stan wojenny pedzac
          bimber, dostali paszport i wyjechali tworzyc silna 'opozycje' w Szwecji czy Francji.
      • wiedmak A za c konkretnie przepraszasz? 01.03.07, 15:02
        Wlasciwie ja tez ciebie musze przeprosic. W koncu jestes rowny chlop: nie
        wspolzyles nigdy z wlasna matka, nie bijesz zony, nie jestes kryptogejem. Rowny
        jestes, jak sie rzeklo.
    • romano33 Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 01.03.07, 14:59
      Rząd musi oczyscic kazde publiczne środowisko od agentów, szpicli i roznej maści
      czarnych owiec w tym równiez Sądy i dziennikarzy.

Skoro Politycy i Księza to i Dziennikarze,Sądy, Prokuratorzy,Adwokaci,
      Profesorowie na Uniwerkach.
      • gosiu1 czy jestes totalnie wymozdzony, czy tylko udajesz? 01.03.07, 15:14
        • maaac Re: czy jestes totalnie wymozdzony, czy tylko uda 01.03.07, 15:19
          Nie - jest miłośnikiem władzy totalitarnej.
      • maaac Re: Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 01.03.07, 15:18
        Uwaga tłumaczenie z nowomowy:
        (...)oczyscic kazde publiczne środowisko od agentów, szpicli i roznej maści
        czarnych owiec(...)
        W języku "wykształciuchów" nalezy to czytać:
        Usunąć z każdego środowska mogącego w jakikolwiek sposób kontrolować Władzę
        osoby myślące samodzielnie i nie ulegające jej naciskom.
        • romano33 Re: Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 01.03.07, 15:32
          maaac napisał:
          > W języku "wykształciuchów" nalezy to czytać:
          > Usunąć z każdego środowska mogącego w jakikolwiek sposób kontrolować Władzę
          > osoby myślące samodzielnie i nie ulegające jej naciskom.

Nie kolego. Ma być tak:

Dekomunizacja

1. Systemowe zerwanie z komunistyczną przeszłością poprzez rozliczenie
          polityczne, historyczne i prawne dawnych przywódców

2.Ustawowy zakaz sprawowania funkcji publicznych (posłów, sędziów, dziennikarzy
          itp.) przez wysokich członków partii komunistycznych a także b. funkcjonariuszy
          służb roznej maści.

Trzeba przez to przejśc tak jak Włosi, Hiszpania, Norwegowie (defaszyzacja),
          Niemcy (denazyfikacja), Czesi, Wegry (dekomunizacja) itd
          • gosiu1 no tak, totalitarny belkot czyscic to sobie mozesz 01.03.07, 16:03
            twoj ukochany pisuar.
          • maaac Re: Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 01.03.07, 18:05
            > Dekomunizacja
            >
            > 1. Systemowe zerwanie z komunistyczną przeszłością poprzez rozliczenie
            > polityczne, historyczne i prawne dawnych przywódców
            >
            > 2.Ustawowy zakaz sprawowania funkcji publicznych (posłów, sędziów,
            dziennikarzy
            > itp.) przez wysokich członków partii komunistycznych a także b.
            funkcjonariuszy
            > służb roznej maści.
            >
            > Trzeba przez to przejśc tak jak Włosi, Hiszpania, Norwegowie (defaszyzacja),
            > Niemcy (denazyfikacja), Czesi, Wegry (dekomunizacja) itd

Po pierwsze nie na temat. Bo była mowa o:
            (...)oczyscic kazde publiczne środowisko od agentów, szpicli i roznej maści
            czarnych owiec(...)

Po drugie - co to za dekomunizacja jeżeli polega ona na jednoczesnym usuwaniu
            dawnych PZPRowskich aparatczyków, którzy dawno zerwali z ideologią komunizmu
            (dzięki temu mieliśmy przemiany roku '89) i na metodycznym wprowadzaniu na
            powrót wszystkich mechanizmów społeczno-gospodarczych istniejących za komuny?
            • romano33 Re: Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 01.03.07, 19:17
              maaac napisał:
              > Po drugie - co to za dekomunizacja jeżeli polega ona na jednoczesnym usuwaniu
              > dawnych PZPRowskich aparatczyków, którzy dawno zerwali z ideologią komunizmu
              > (dzięki temu mieliśmy przemiany roku '89) i na metodycznym wprowadzaniu na
              > powrót wszystkich mechanizmów społeczno-gospodarczych istniejących za komuny?

Juz Tobie wyjasniam. Rozumiem, że ten proces jest bolesny i długotrwały ze
              względu na układy ale konieczny.

Ludzie z tamtego okresu juz nie zmienią swojej mentalności i sposoby myślenia.
              Afery i nieudolność elit politycznych w III RP dobitnie to pokazały. Przypomnę
              Tobie, ze za pierwszym razem głosowałem na SLD pozniej rozczarowałem sie
              totalnie. Dwa razy rządzili ale nic sie nie zmieniało w Polsce. To samo z UW i AWS.

Zmiana poglądów to mistyfikacja. Trzeba wykorzenić komunistyczne zasady,
              przepisy prawne, ustawy, organizacje i instytucje itd z życia
              polityczno-społecznego. Przykładami taki są lub będą np. zmiana prawa prasowego
              albo lustracja polityków, księzy, likwidacja WSI, usunięcie agentów z mediów i
              innych instytucji władz jak Sejm, Senat, Wojewodowie, Sądy, Prokuratura,
              Profesorków z uczelni panstwowych, dziennikarze itd

Jak ktoś chce byc szpiegiem i szpiclem niech juz tym bedzie i pracuje dla słuzb
              specjalnych a od innych wara. No wyjątkiem sa mocarstwa jak USA i Rosja gdzie
              rządza i dyryguja agenci CIA i KGB. Ale niekoniecznie musimy wzorować sie na nich.
              • demokrata10 Re: Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 01.03.07, 20:32
                Bo jeszcze nie wszyscy sędziowie to PISowcy!
          • mark.parker Re: Sądy nie zostały oczyszczone - kiedy raport ? 02.03.07, 00:02
            romano33 napisała:

> maaac napisał:
            > > W języku "wykształciuchów" nalezy to czytać:
            > > Usunąć z każdego środowska mogącego w jakikolwiek sposób kontrolować Wład
            > zę
            > > osoby myślące samodzielnie i nie ulegające jej naciskom.
            >
            > Nie kolego. Ma być tak:
            >
            > Dekomunizacja
            >
            > 1. Systemowe zerwanie z komunistyczną przeszłością poprzez rozliczenie
            > polityczne, historyczne i prawne dawnych przywódców
            >
            > 2.Ustawowy zakaz sprawowania funkcji publicznych (posłów, sędziów, dziennikarzy
            > itp.) przez wysokich członków partii komunistycznych a także b. funkcjonariuszy
            > służb roznej maści.

Z wyjątkiem bandyty Kryże i agentów GRU w stylu toruńskiego Gribowa oraz
            KGBistów z chamoobory? Ci się tobie podobają?
    • marekjurek_u_pinocheta Gratuluję GW i panu Panie redaktorze. 01.03.07, 15:07
      Może część ludzi zmądrzeje.
    • a.k.traper a kto to jest Ziemkiewicz? nikt 01.03.07, 15:21
      To dla niego zaszczyt ze moze przeprosić.
    • jasnepelne2 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 15:25
      Jeszcze trochę i każdy w tym kraju raz do roku obowiązkowo będzie musiał
      przeprosić Adama Michnika. Za żywota.
      • srul Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 15:31
        Musi przeprosić, nie moze być tak zeby jakiś tam Ziemkiewicz ważył sie mówić
        prawde o Nadredaktorze.
        • bravor Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 15:52
          srul napisał:

> Musi przeprosić, nie moze być tak zeby jakiś tam Ziemkiewicz ważył sie mówić
          > prawde o Nadredaktorze.

O nadredaktorze nie tylko należy mówić prawdę, trzeba również układać hymny
          pochwalne, pisać elegie, peany. Wtedy naczelny może spojrzy przychylnym okiem i
          nie przestanie się jąkać
          • 1410_tenrok oj bravor, to nawet nie brak dobrego wychowania 01.03.07, 23:08
            czy z własnej mamusi, jakby obcieli jej nóżke, to też byś głupawo rechotał?

To, co masz nad szyją, to nie tylko służy do przyjmowania koryta. Pamiętaj o
            tym chłopie!
        • mark.parker Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 23:59
          srul napisał:

> Musi przeprosić, nie moze być tak zeby jakiś tam Ziemkiewicz ważył sie mówić
          > prawde o Nadredaktorze.

Nie była to prawda - kazano mu odszczekać. Tylko taki kretyn jak ty może z tego
          wyciągać idiotyczne wnioski, głupi nazisto.
      • srul Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 15:51
        Ciekawa jaka jest konkluzja wyroku i uzasadnienie(tajne). Prawdopodobnie nie
        udało się udowodnić że Adam zrobił WSZYSTKO w sprawie będącej meritum pozwu. Bo
        tego po prostu nie da sie udowodnić. A tak w ogóle czy w prawie polskim jest
        zdefiniowane pojęcie WSZYSTKO? może adam zaniedbał jakiegoś detalu, pominął
        przypadkiem jakaś sprawę i w efekcie...nie zrobił wszystkiego. Oj Ziemkiewicz
        Ziemkiewicz, taki madry człowiek a taki głupi. Na przyszły raz mów "zrobił
        wiele" lub np "Jest wielce zasłużony w kwestii...", " dołożył znacznych starań
        aby..." sąd nie wiem jak sie bedzie naprężał to tego nie ugryzie.
        • gosiu1 kolejny pisowski spamer na forum, a teraz drogi 01.03.07, 16:04
          spamerze pocaluj swego idola ziemniakiewicza w jego duza tlusciutka pupcie.
          • srul Re: kolejny pisowski spamer na forum, a teraz dro 01.03.07, 16:06
            ignore
            • gosiu1 raczej nie, bo szefowie z pisuaru ci nie zaplaca 01.03.07, 16:07
        • sara9950 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 16:28
          Ręce opadają!! Czy ktoś z ludzi tak szargających człowiekim klasy Michnika zna
          rzeczywiście jego teksty, słowa, polemiki? Czy ma pojęcie o tym, kim jest ten
          wielki umysł, intelektualista, humanista, znakomity znawca polskiej literatury,
          znakomity dziennikarz, a przede wszystkiem- WIELKIEGO DUCHA człowiek, jakim
          jest Adam Michnik??!! Myśli Michnika -to najczęściej"Rzucanie pereł między
          wieprze"- czyli lata świetlne między jego poziomem a jego marnych
          adwersarzy!! / którzy najczęściej są maluczkimi duchem frustratami, nie
          radzącymi sobie z samym sobą..... /. Smutne to wszystko....
          • liber444 szkoda słów na takich gnojków, 01.03.07, 16:38
            mocnych w gębie zza szybki monitora.
          • srul Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 16:39
            sara, zapomniałaś dodać:
            "Łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje....
            to mówiłem ja Jarzabek?
            • sara9950 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 16:47
              Srul! O co chodzi?!!! Jaki Jarzabek?? A swoją drogą bardzo dobrze, ze Adam
              Michnik pozywa to barachło do sądów, może otrzezwieją, jak zaczną bulić, bo na
              naukę już chyba za pózno! Powtarzam taz jeszcze- "to rzucanie pereł między
              wieprze"!!!!
              • srul Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 16:51
                Nie łapiesz aluzju? No nic dziwnego, u hagiografów Michnica zdolność kojarzenia
                nie jest mocną stroną. Dla mnie Michnik to intelektualny oszust, podobnego
                zdania był Zbigniew Herbert jeśli kojarzysz kto to taki.
                Inelektualnie michnik nawet nie siega Ziemkiewiczowi do zelówki, dlatego wybrał
                drogę sądową. To droga miernot które nie potrafią się zdobyć na uczciwą
                polemikę.
                • gosiu1 srul, ty chyba jednak nie z pisuaru, ale od konia 01.03.07, 17:10
                  albo z samoobory, to tam taki sznycik, kulturka i knajacka elegancja.
                  sam wiesz, ze nie zasluzyles nawet zeby Michnikowi buciki od spodu lizac,
                  papraj sie w swoim blotku i gnojoweczce.
                • xl9 Ale dotację z Min kultury to sobie Michnik 01.03.07, 17:32
                  załatwił; za moich szkolnych lat mówiło się o takich "cwańszy jak ładniejszy".
                • rickky Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 23:36
                  srul napisał:
                  > Inelektualnie michnik nawet nie siega Ziemkiewiczowi do zelówki, dlatego wybrał
                  >
                  > drogę sądową. To droga miernot które nie potrafią się zdobyć na uczciwą
                  > polemikę.

Ty to jesteś jednak prawdziwy srul
                  • xl9 Ale ma rację. W dodatku - sprawa została 02.03.07, 19:30
                    wszczęta w rekordowo krótkim czasie. Specjalnie dla Pana Redaktora?
            • sara9950 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 17:06
              No istotnie, różnica pułapów między nami jest chyba zasadnicza, a i aluzyjność
              chadza,jak widać,innymi ścieżkami...Mylisz się fundamentalnie w sprawie
              Michnika, znam teksty Herberta na jego temat/ nie muszą wybitni poeci mieć
              racji we wszystkiem/, natomiast R.Ziemkiewicz należy do tychże frustratów,
              niestety,którzy ostatnimi czasy poczuli dla siebie dogodny wiatr, i dalejże
              hulać, grając głównie na emocjach ludzi kiepsko orientujących się w sprawie,
              natomiast sfrustrowanych, węszących "spiski, Żyda, mafię, układy" , biednych w
              sumie w swym zaklętym świecie wszelkiego bezeceństwa! Nawiasem, Ziemkiewicz już
              chyba powoli przestaje mieć swoje "5 minut", nie prowadzi już "Ringu" i chyba
              sam wstydzi swych niesławnych, niedawnych wypowiedzi....Porównywanie go z
              Michnikiem, to porównanie Giganta z Karłem .... Sorry!!
              • srul Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 17:25
                No tak, typowy dla ćwierćinteligentów poddanych tresurze GW zestaw rytualnych
                bredni o "spiskach" , "żydach", <"mafiach" Takie wytryszki myślowe sastępują
                wam myślenie, dlatego waszym guru jest typ który was z myślenia zwalnia. Daje
                wam intelektualne gotowce, sztance, matryce, koleiny. Idziecie nimi z godnością
                Bohdana Łazuki w filmie " Nie lubie poniedziałku". Tej aluzji też zapewne nie
                jesteście zdolni pojąć w swojej lotności umysłu nielota. W jednym masz racje,
                Michnik jest swoistym gigantem, gigantem fałszu, hipokryzji, manipulacji,
                tanich uogólnień, szufladkowania , etykietkowania, trywializowania i
                upraszczania. Gigantem deformowania świadomosci zbiorowej do poziomu
                nieświadomosci, chociażby ze względu na gigantyczny, nieporównywalny z żadną
                inną gazetą nakłąd swojej gadzinówki. W sensie zasiegu działania Ziemkiewicz
                faktycznie jest karłem. Natomiast trzeba być karłem umysłowym żeby sprowadzać
                sens jego publicystyki do:
                hulać, grając głównie na emocjach ludzi kiepsko orientujących się w sprawie,
                > natomiast sfrustrowanych, węszących "spiski, Żyda, mafię, układy" , biednych
                w
                > sumie w swym zaklętym świecie wszelkiego bezeceństwa
                Każdy kto czyta go ze zrozumieniem wie że nic takiego nigdy tam nie zagosciło.
                Różnica miedzy Michnikiem A Ziemkiewiczem polega na tym że aby czytać tego
                pierwszego nie trzeba sie specjalnie intelektualnie wysilać, zawsze wiadomo
                czego sie spodziewać, jednym słowem sztampa ,banał i nuda. Ziemkiewicz zmusza
                do myślenia, dla niektórych to wyzwanie ponad siły.
                • ingryd do czego on zmusza ??? 01.03.07, 18:03
                  do czego on zmusza ten ziemkiewicz?
                  no ales srulu przysral,
                  ten un, to zmusza do lykniecia lekarstwa przeciwymiotnego,
                  ostatnio napisal w rzepie, ze to nieprawda ze kobiety sa dyskryminowane, one wedlug niego sa
                  poprostu uposledzone, a to duuuza roznica,
                  takiego chama, aroganta i buca dawno nie widziala polska publicystyka (chociaz, terlikowski...),
                  typowy frustrat i gniot, ze mozna w ogole go publikowac w powaznych gazetach, az dziw bierze,

jedno jest pewne, ze nie potrafiles zrozumiec jednej linijki napisanej przez michnika, ale w sumie to nie
                  mozna za to miec do nikogo pretensji, tylko po co plujesz ?
                  czy nienawidziles rowniez swojego nauczyciela od matematyki jak miales problemy z tzw zadaniami ?
                  nie kazdy moze...
                  • srul Re: do czego on zmusza ??? 01.03.07, 18:25
                    Widać Ziemkiewicz miał racje ze niektóre kobiety są upośledzone- objaw- czują
                    sie permanentnie dyskryminowane.
                    Ja osobiście nie widzę powodu droga ingryd żeby cie dyskryminować, generalnie
                    nie dyskryminuje osób upośledzonych a to zpowodu mocno rozwiniętej empatii.
                    Odczuwam raczej troskę i chęć pomocy, wsparcia ,rady. Problem z osobami
                    upośledzonymi polega niestety na tym że swojego upośledzenia nie dostrzegają
                    ale nic dziwnego ...są wszak upośledzone, również w sensie postrzegania siebie.
                    Czego niby nie zrozumiałem u tego ćwiercinteligenta?, jest tak prostacki,
                    miałki i przewidywalny ż e zawsze wiem z góry co na dany teamt napisze lub
                    powie. Jest obsesyjnie nudny i bezpłodny.
                    A ciebie Ziemkiewicz do niczego nie zmusił...inaczej niechybnie byłby to gwałt
                    • ingryd do wymiotow !!! 01.03.07, 18:34
                      no widzisz srulku jak ladnie udowodniles brak umiejetnosci czytania
                      • xl9 Tak po prostu? Brak umiejętnoości czytnia gene- 01.03.07, 19:19
                        ralnie? Może tylko u Polaków, a nie u wszystkich Ziemian?
          • a.k.traper Komu to tłumaczysz, widziałem takich "bohaterów" 01.03.07, 17:06
            w tamtych latach, spłakani i zasikani wracali z przesłuchań. Z tymi co tu piszą
            byłoby tak samo, pewnie nawet pałą by nie musieli dostać. Sypali by jak snieg w
            zimie.teraz ich odwaga jest mniej warta niz pietruszka na bazarze.a dla ich
            wiadomosci: wcale w internecie anonimowym sie nie jest.
          • marekjurek_u_pinocheta Saro to do wyznawców PISu nie trafia, to są ludzie 01.03.07, 17:07
            którzy nie reagują na logikę, którzy nie odróżniają plew od ziaren ponieważ nie
            czytają tesktów ludzi z humanistycznym przesłaniem, kompromis jest dla nich
            słabością, nienawidzą dialogu, nie widzą drugiego człowieka poza swoim ego
            (chyba tylko wtedy widzą ludzi, jesli mogą być przedmiotem ale nie podmiotem),
            boją się ludzi których nie znają (a jeśli głoszą inne poglądy to ich niszczą) -
            oceniają świat wg swoich ocen i swojego postępowania; myślą że jeśli oni są
            moralnymi łajzami to inni też są. Można na ten temat pisać wiele. Jest faktem
            niezaprzeczalnym, że p. Michnik jest Polakiem, pisarzem, humanistą, historykiem
            jakich jest mało w Polsce. Dziś mali ludzie z zawiści niszczą lepszych od
            siebie pod każdym względem:

1.Kaczyńscy będą niszczyć Wałęsę,
            2.Ziemkiewicz będzie niszczyć MIchnika,
            3.Min. Lipiec człowieka, który go zdyskwalifikował bo wykrył u niego doping,
            4.Ziobro prawników, którzy kiedyś coś powiedzieli że jest kiepskim prawnikiem,
            5.Lepper będzie niszczyć Balcerowicza,
            6.Macierewicz bylych szefów MON
            7.etc, etc, etc,
            Ale te miernoty nie zniszczą prawdy, która się obroni sama. Miernota nie
            zniszczy WIELKOŚCI WIELKICH LUDZI.

Saro

sara9950 napisała:

> Ręce opadają!! Czy ktoś z ludzi tak szargających człowiekim klasy Michnika
            zna
            > rzeczywiście jego teksty, słowa, polemiki? Czy ma pojęcie o tym, kim jest ten
            > wielki umysł, intelektualista, humanista, znakomity znawca polskiej
            literatury,
            >
            > znakomity dziennikarz, a przede wszystkiem- WIELKIEGO DUCHA człowiek, jakim
            > jest Adam Michnik??!! Myśli Michnika -to najczęściej"Rzucanie pereł między
            > wieprze"- czyli lata świetlne między jego poziomem a jego marnych
            > adwersarzy!! / którzy najczęściej są maluczkimi duchem frustratami, nie
            > radzącymi sobie z samym sobą..... /. Smutne to wszystko....
            • sara9950 Re: Saro to do wyznawców PISu nie trafia, to są l 01.03.07, 17:12
              marekjurek u pinocheta! Dzięki za ten tekst!!! Wyjaśnia wszystko!! Serdecznie
              pozdrawiam! SARA
              • tom1003 Re: Saro to do wyznawców PISu nie trafia, to są l 01.03.07, 17:19
                Ostatnio Ziemkiewicz napisał książkę pt. "Michnikowszczyzna" - o roli naczelnego
                "GW" w minionym piętnastoleciu. Wiadomo, że nie będzie pozwu wobec Ziemkiewicza
                za tę książkę.

Biorąc pod uwagę upór z jakim michnikowszczyzna zwalcza przeciwników
                politycznych, oznacza to jedynie, że książka Ziemkiewicza nie zawiera żadnych
                najdrobniejszych potknięć.

brawo Ziemkiewicz!
                • gosiu1 oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 17:29
                  nie bdzie sie sadzil. kretynstwo ziemniakiewicza w tej ksiazece wielkosci cegly
                  jest oczywiste i porazajace dla kazdej osoby, ktora nie byla poddana lobotomii
                  lub elektrowstrzasom.
                  • sara9950 Re: oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 17:39
                    Oznacza to też, że nie po to Adam Michnik walczył o wolność słowa, myśli,
                    przekonań, żeby teraz pozywać kogoś o książkę!!! Fundamentalna nieznajomość
                    rzeczy!!! Polemika z kimś takim, jak np.Tom 1003, to jednak strata czasu!
                    • srul Re: oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 17:46
                      Adam michnik walczył o wolność słowa i myśli zgodnych z jego własnymi- jedynie
                      słusznymi. Myśli i słowa z nimi niezgodne
                      to: "nienawisć", "ksenofobia", "nietolerancja" "nacjonalizm", "faszyzm","gó..a
                      rstwo","prymitywizm" a już zwłaszcza "antysemityzm"
                      Niepotrzebne skreślić
                      • sara9950 Re: oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 18:02
                        Włąsnie przeciwko tym wszystkim ".......izmom" i "......fobii", niszczącym
                        wszelki naród, nie tylko nasz, walczył Adam Michnik! Dokładnie to wypunktowałeś
                        i, moje pytanie : Czy walkę z tym uważasz za niesłuszną??!! A może uważasz
                        ksenofobię, antysemityzm, i wszystko inne za chwalebne??!! No to rzeczywiście
                        jesteśmy z innej parafii ! A na marginesie: wiesz, co oprócz niebywałego
                        intelektu podziwiam u Michnika? Jego super-luz, znakomitą dezynwolturę jakże
                        wybitnie rózniącą Go od tych oszołomskich smutasów, jego przeciwników....
                        • srul Re: oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 18:16
                          Tradycyjnie, jak przystało na produkt A.Michnika nic nie rozumiesz. Z mojego
                          tekstu który pojęłaś w sposób naskórkowy wynikało zupełnie cos innego.
                          Etykietkowanie, mianowanie, przypisywanie przymiotników przeze mnie
                          wymienionych służy jako zamiennik rzeczowej dyskusji. Nie jest to walka z
                          owymi "izmami " jako realnymi zjawiskami a jest to walka za pomoocą
                          przypisywania ich osobom niewygodnym. Mówiac prościej bo najwyraźniej sytuacja
                          tego wymaga, te pojęcia to swoiste protezy rzeczywistego konfliktu, instrumenty
                          walki. Jeśli tego mechanizmu nie pojmujesz to naprawdę ręce opadaja
                          • sara9950 Re: oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 18:30
                            Z twojego tekstu, Srulu, to nie wynikało!! Bardzo chciałabym być produktem
                            Michnika, nie będzie to już możliwe,helas, ale przynajmniej dała mi Bozia na
                            tyle jasności umysłu, aby wielkie umysły dostrzegać i podziwiać, co, niestety
                            nie jest udziałem wielu moich ziomków....Niemniej nadal nie zmienia faktu, że
                            człowiek walczący z wszystkimi wymienionymi "....izmami" już chociażby dlatego
                            zasługuje na co najmniej uznanie/jeśli inne jego przymioty nie dla wszytkich
                            mogą być widoczne..../. Nie znasz artykułow, książek, myśli Michnika, inaczej
                            nie szermowałbyś z taką łatwością wypowiedzi świadczących o nieznajomości
                            rzeczy...Poza tym, nie obrażaj mnie, to przecież nieładnie poza wszystkiem,
                            nawet, kiedy jest się kompletnie anonimowym...
                            • gosiu1 podziwiam cie saro 01.03.07, 18:42
                              za to, ze masz cierpliwosc i czas, zeby tak osobliwym kulturowo osobom tlumaczyc
                              sprawy, o ktorych nigdy prawdopodobnie nie myslaly. To tak, jakby chlopakom z SS
                              tlumaczyc zawilosci mysli Wittegnsteina, dla nich to prostu czerwony zydek, na
                              kazda bardziej skomplikowana wypowiedz maja gotowa formulke z centralnie
                              przygotowanego zestawu. Dialog z tymi osobami nie jest juz chyba mozliwy, chyba,
                              ze na poziomie wykrzykiwania tabloidalnych hasel.
                              • xl9 "Osobliwą kultorowo osobę masz tu: 01.03.07, 19:08
                                A swoją drogą bardzo dobrze, ze Adam
                                Michnik pozywa to barachło do sądów, może otrzezwieją, jak zaczną bulić - Sara
                                rzecz jasna.
                                Rzeczywiście osobliwa:)
                                A swoją drogą - Pan Michnik dorobił się prawdziwych wyznawców. To wasza nowa
                                religia, opium dla mas?
                                • gosiu1 xl9 - to sie chyba nazywa gonitwa mysli 01.03.07, 19:35
                                  sa na to srodki farmakologiczne, ale raczej w lecznictwie zamknietym
                                  • xl9 A może dla odmiany jakiś argument merytoryczny? 01.03.07, 19:37
                                    Wiesz, po to, żebyś uniknął nudy!
                                    • gosiu1 przez jakis czas ogladanie pisowskich i endeckich 01.03.07, 19:41
                                      malp jest nawet zabawne, ale czy ktos z tymi stworzonkami rozmawia merytorycznie?
                                      moze tylko antek maciorkiewicz, ale on zyje w swiecie wirtualnym.
                                      • xl9 A ja przez chwilę wzięłam cię na serio, trollu :( 01.03.07, 20:37
                            • srul Re: oznacza to tylko, ze o taki stek bzdur nikt 01.03.07, 18:42
                              Owszem wynikało, trzeba czytać ze zrozumieniem. Znowu w jednym masz rację,
                              myśli Michnika nie znam bo...ich nie zlokalizowałem mimo ze artykuły, ksiazki
                              owszem znam. Płodzenie artykułów i ksiazek nie jest równoznaczne z
                              zawieraniem w nich myśli. Myślowe wytrychy to jeszcze nie myśli. Tak jak
                              wytrych to nie klucz, pilaster to nie kolumna, maluch nie samochód.
                              Twój idol poza wszystkim jest śmiertelnie nuuuudny, butny, nabzdyczony swoim
                              pseudoautorytetem jak opasły kacyk
                            • marekjurek_u_pinocheta A widzisz, mówiłem, że dyskusja z osobnikami 02.03.07, 10:16
                              spod znaku PISu jest bezcelowa. Dziś tak poczytałem co te srulki i inne mają do
                              powiedzenia - zero. Wychodzą z nich jakieś kompleksy, zawiść pisarska i
                              polityczna. Nie są w stanie wymyśleć nic oryginalnego. Nawet ściągają
                              słowo "wyznawcy". Tacy już są.
          • pancwynar Tak z czystej ciekawości... 01.03.07, 19:52
            sara9950 napisała:

> Ręce opadają!! Czy ktoś z ludzi tak szargających człowiekim klasy Michnika zna
            > rzeczywiście jego teksty, słowa, polemiki?

...zastanawiam się ilu spośród zajadłych krytykówZiemkiewicza poświęciło swój czas aby przeczytać choć trochę jego felietonów czy książek?
            Ilu zajadłych oponentó Michnika poświęciło swój czas aby poznać to o czym pisze, mówi ów człowiek?

A najciekawsze jest to, że kłócąc sie zajadle duża część niezauważa, że poglądy ich protagonistów często i gęsto bywają zbieżne z głosami oponentów tak zaciekle przez nich zwalczanych.

Widząc dysputę Twoją Saro9950 z niejakim Srulem (który wyświadcza tu Ziemkiewiczowi krecią przysługę po prostu) mam wrażenie, że oboje zaszyliście się w swoich światach "wykształciuchów" i "ciemnogrodzian".

A gdzie miejsce na dialog?
            • gosiu1 masz oczywiscie racje, dialog bylby pozyteczny, 01.03.07, 20:05
              czytywalem Ziemkiewicza dosc regularnie i z niektorymi jego pogladami moglem sie
              zgodzic, z innymi nie, szczegolnie wtedy, kiedy uciekal sie do insynuacji i
              wyzwisk. Zauwaz, ze sam tytul Michnikowszczyzna jest wyzwiskiem i wpisuje ten
              tekst w tradycje dogmatycznego dyskursu komunistycznego (gomulkowszczyzna,
              zdanowszczyzna, etc). Ale oczywiscie mozna i nalezy dyskutowac o pogladach
              Michnika czy Ziemkiewicza, ale dialog konczy sie tam, gdzie zaczynaja sie
              oszczerstwa i ideologiczny belkot. Na przyklad, mozna dyskutowac o lustracji i
              dekomunizacji rozwazajac dokladnie argumenty za i przeciw, tylko komu tak
              naprawde na form chce sie to robic. Latwiej rzucic kilka epitetow i po sprawie.
            • ingryd ciekawosc? 01.03.07, 20:06
              o dialog ze srulem ?
              masz poczucie humoru
            • sara9950 Re: Tak z czystej ciekawości... 01.03.07, 20:24
              Pancwynarze! Usiłowałam prowadzić dysputę argumentując, przekonując. Inna
              rzecz, że chyba nigdy nie udało się przekonać do swych racji kogoś, kto uparcie
              trwa przy swoim, par definition!A propos Ziemkiewicza, powiem szczerze, że nie
              mam ochoty wczytywać się w jego teksty ( z cała pewnością nie jest zupełnie
              nieinteresującym), ale, śledząc jego wypowiedzi od dłuższego już czasu (
              zaistniał w mediach, odkąd przyszedł czas na , trudno, nazywam
              ich "frustratów"), jego poglądy nie były moimi, co to oznacza, otóż oznacza to,
              że słuchając, czy czytając kogoś, zgadzamy się, z tym, czujemy, że kryje to w
              sobie jakąś prawdę, jest to zgodne z naszym odczuciem, dyktowanym, nie wiem,
              naszą wiedzą o świecie, o ludziach, człowieku, tym wszystkim, co nas
              ukształtowało, co jest naszym doświadczeniem, ale też jakimś wyczuwaniem po
              prostu, intuicją czy też brzmi dla nas fałszywie,czujemy, że to myślenie nie
              jest naszym, po prostu... Otóż Adam Michnik brzmiał dla mnie zawsze czysto, ,
              artykułował to, co było zgodne z moim doświadczeniem, morale, z moją prawdą o
              świecie, czlowieku, systamach, a jednocześnie budził zachwyt tyloma rzeczami,
              że nie sposób tu wymieniać, bo zajęłoby godzinę. A Ziemkiewicz, no
              cóż...."karzełek" przy nim, węszący "wroga", i z pozycji, naprawdę
              nikczemnych / bo tutaj akurat nie wierzę, że był ignorantem i nie wiedział o
              czym mówi/ atakował Michnika... Bolało mnie to, bo nie wiem czemu, podchodzę do
              niektórych spraw emocjonalnie...Naprawdę wydawało mi się to nikczemne...Nie
              wiem, czy przeczytasz to, Pancwynarze, ale pozdrawiam.
              • pancwynar Re: Tak z czystej ciekawości... 01.03.07, 22:33
                sara9950 napisała:

> Pancwynarze! Usiłowałam prowadzić dysputę argumentując[...]

widzisz, ja chciałbym także, po trosze, przekonać Ciebie:)
                Bo świat nie jest przecież "biało-biały i czarno-czarny", jak by chciał nasz 'kochany' premier.
                Chyba zgodzisz się, że ani Ziemkiewicz nie jest wyrocznią i krynicą mądrości, ani Michnik nie ma monopolu na prawdę. Ani Michnik nie jest 'strasznym ludem żydomasońskiej lewicy', którym endecy straszą swoje dziadki, ani Ziemkiewicz nie jest błaznem ciemnogrodu, miłośnikiem tropienia 'układu' i apologetą PiSu (a z ostatnią bzdurą często można się tu spotkać - człowiek który np. związki zawodowe uznaje wręcz za struktury quasi-mafijne czy wszem i wobec chwali i ceni prof. Balcerowicza zwolennikiem PiSu... paradne; nie mówiąc, że sam publicznie przyznał, iż nie głosował na Kaczyńskich i ska).
                A'propos owej 'michnikowszczyzny' - (nie czytałem... jeszcze) była bardzo ciekawa dyskusja w radiowej Trójce. Z jednej Ziemkiewicz, z drugiej jako antagonista Sosnowski (swego czasu, w kluczowych dla książki latach 90', dziennikarz GW). I, odrzucając agresywny język książki, do czego, jako świadomego zabiegu, Ziemkiewicz się przyznawał, dużo tez o po prostu zwykłych błędach w ocenie sytuacji przez środowisko GW przyznawał sam Sosnowski. Ale nie o tym tutaj...

> A propos Ziemkiewicza, powiem szczerze, że nie
                > mam ochoty wczytywać się w jego teksty ( z cała pewnością nie jest zupełnie
                > nieinteresującym),

Potrafi być interesujący, zapewniam Cię. Mnie bardzo podobała się jego książka "polactwo" traktująca o chorobie naszego społeczeństwa, przyczynach, genezie byle jakości naszych elit i nas samych. Za wyjątkiem ostatniego rozdziału (a tak - niestety o Michniku i środowisku GW), który trochę psuje obraz naprawdę świetnych obserwacji to dobra i ciekawa lektura. Może jednak spróbujesz przeczytać? (ostatni rozdział opuścisz:))

> (zaistniał w mediach, odkąd przyszedł czas na , trudno, nazywam
                > ich "frustratów")

Ziemkiewicz jest w mediach od dawna, a choćby jego dawne komentarze w poniedziałkowym 'Informatorze ekonomicznym' były niezwykle trzeźwe i spójne - chyba tam zetknąłem się z nim poraz pierwszy... wiązanie go z tow. a'la Maciarewicz to gruba przesada

> A Ziemkiewicz, no
                > cóż...."karzełek" przy nim, węszący "wroga", i z pozycji, naprawdę
                > nikczemnych / bo tutaj akurat nie wierzę, że był ignorantem i nie wiedział o
                > czym mówi/ atakował Michnika...

widzisz... piszesz tak, czujesz, wierzysz choć sama przyznajesz, że nie wgłębiałaś się w jego pisarstwo i oceniasz go wyłącznie przez pryzmat ataku na Michnika.
                Cóż... powiem tylko tyle, że ja swoje poglądy z upływem lat stępiłem; dawna bezkompromisowość i święte przekonanie o własnych racjach ustąpiło zrozumieniu, że nawet bohaterowie nie są bez skazy... pewnie rzeczy zaczęły brzmieć fałszywie w ustach moich dawnych idoli.

Skupiłem się tu na Ziemkiewiczu, bo to akurat on jest częściej tutaj "tym złym". Reasumując. Każdy z nas musi sam wypracować swoje poglądy. Oby tylko nie opierając się wyłącznie o pomnikowe postaci głoszące "prawdy obiawione"...
                Pozdr.

Ps.
                A część "obrońców Ziemkiewicza" lepiej by zrobiła gdyby zamilkła. Bo tylko kompromitują siebie, a przez to i postać którą "bronią".
            • pancwynar errata 01.03.07, 20:24
              oczywiście "niedźwiedzią przysługę" tudzież "robi krecią robotę":)
              • sara9950 Re: errata 01.03.07, 20:37
                Tyle się upisałam, Pancwynarze, że choć przeczytaj moją odpowiedz na "A tak
                poza wszystkiem"...Michnik NIGDY nikogo nie atakował personalnie, on oskarżał
                systemy, a w postępowaniu człowieka zawsze widział wszelkie uwikłania,i cała
                złożoność problemu.... Za to Go nienawidzić!!??? NIGDY NIE ZROZUMIEM PODSTAW
                TAKIEJ NIENAWIŚCI!!! Ze był "zbyt dobry"??!!
                • liber444 Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 20:53
                  i dziękuję Ci, za to, ze chciało Ci się to wszystko napisać. Samemu, brakuje mi
                  często (by nie rzec zawsze) cierpliwości by odpowiadać adwersarzom. Niestety
                  coraz częściej łapie sie na tym, że przestaję ich traktować jak ludzi widząc w
                  nich tylko dziwadła niezrozumiałe dla mnie, a co za tym idzie znajduje
                  upodobanie w podpuszczaniu ich i posiadaniu potem chwili rozrywki podczas
                  czytania ich odpowiedzi. Niestety nie wszyscy maja cierpliwość Michnika, czy
                  Kuronia. A szkoda, świat by na tym na pewno nie stracił. Pozdrawiam.
                  • sara9950 Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 21:05
                    Nie wiem czemu, jest mi zawsze tak przykro, kiedy atakuje się ludzi
                    tak "czystej próby" jakimi są/ czy, niestety, byli/ Adam Michnik czy Jack
                    Kuroń. Dla mnie Ci dwaj ludzie , to Giganty intelektu, mysli,
                    dobroci,umiejętności wybaczania, i jakby tego wszystkiego było mało, jeszcze
                    jekiegoś cudownego "sowizdrzalstwa", ktore powoduje, że życie jest barwniejsze,
                    łatwiejsze, lepsze po prostu... Straciłam dziś całe popołudnie na to pisanie
                    tutaj/ normalnie nie goszczę na tego typu "forach"/, bo to moja "czuła struna",
                    Michnik.... Nigdy nie zrozumiem, dlaczego dobro budzi nienawiśc.....
                    Pozdrawiam Cię serdecznie, Libero!
                    • liber444 Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 21:52
                      Odpowiedzi nie dam. Ale pozwól, że przytoczę pewien przykład. Mam kolegę
                      (niezłego) jeszcze z czasów szkolnych. Ponadto, że zawsze był fajnym facetem,
                      cechowała go pewna zgorzkniałość. Zawsze twierdził, jak to jemu i jego rodzinie
                      źle się powodzi i zawsze winni byli "oni". Straciliśmy na pewien czas kontakt ze
                      sobą. Odnalazłem go piastującego kierownicze stanowisko w b. dużej korporacji.
                      Od słowa do słowa przy "małym" piwku okazało się, że zdążył się pobudować, ma
                      niezły samochód, itd (można powiedzieć, że czegoś się dorobił). W dalszej części
                      spotkania na tradycyjne pytanie "a co słychac poza tym" usłyszałem dobrze znana
                      odpowiedź: w sumie do bani i winni byli znowu "oni". Myślę, że pewni ludzie tak
                      mają. Zawsze będzie im źle i zawsze będą jacyś "oni". A im ktoś większy to dla
                      tych zgorzknialców będzie tym bardziej łakomym kąskiem. Po prostu myślę, że sami
                      siebie dowartościowują poprzez samo porównanie z kimś wielkim, ewentualnie
                      utwierdzanie samego siebie, że Ci wielcy też moga miec skazę.
                      • sara9950 Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 22:08
                        Masz rację , pewni ludzie tak mają. Szkoda, ze w tym kraju tych "pewnych ludzi"
                        jest znacznie więcej niż w jakimkolwiek innym! Malkontenctwo jest naszą
                        narodową cechą! Spędziłam parę lat we Francji, duża różnica , a gdzie im
                        jeszcze do Amerykanów! Trochę szkoda, ze tak jest. Ale z Michnikiem, to chyba
                        jeszcze cos dodatkowego!To niewiara, ze mozna być po prostu szlechetnym
                        bezinteresownie, bo takim się po prostu jest! Może poza tym razić
                        sfrustrowanych ludzi ten Jego duży luz...Śzkoda, że pisze rzadko, ten czas,
                        gdzie "frustraci" mają swoje 5 minut musi być przykrym dla ludzi Jego
                        pokroju....Toutes proportions gardees, da mnie jest!! Pozdrawiam!
                        • liber444 Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 22:15
                          Podejrzewam, że wiedział, ze ten czas musi nastać. Ja zawsze powtarzam, że i tak
                          mamy szczęście, że ta koalicja wygląda tak ja wygląda. Musieliśmy przejść przez
                          tą zarazę. Na szczęście mamy trzy w jednym. Znacznie gorsze byłyby 4 lata rządów
                          Kaczyńskich, potem Lepperów, a na koniec Giertychów. Tak to w sumie tylko cztery
                          stracone lata, a nie dwanaście. To się chyba nazywa optymistyczne podejście :)
                          • sara9950 Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 22:19
                            Tak, to się napewno nazywa podejściem optymistycznym!! Dobrze pokojarzone, bedę
                            to rozpowszechniać, bo analiza naprawdę sensowna!!Koncząc
                            dzisiejsze "debatowanie" życzę bardzo dużo optymizmu!!!!! SARA
                            • liber444 Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 22:23
                              Miłej nocy i do usłyszenia (raczej przeczytania) :)
                    • pancwynar Re: Przeczytałem uważnie Saro Twoje wypowiedzi 01.03.07, 23:07
                      sara9950 napisała:

> Nie wiem czemu, jest mi zawsze tak przykro, kiedy atakuje się ludzi
                      > tak "czystej próby" jakimi są/ czy, niestety, byli/ Adam Michnik czy Jack
                      > Kuroń.

widzisz, i może często tu lezy problem...
                      bo wierzymy, bo kierujemy się emocją, a wtedy racjonalne argumenty potrafią się gdzieś zaplątać w gąszczu afektacji, umknąć uwadze...

> Dla mnie Ci dwaj ludzie , to Giganty intelektu, mysli,
                      > dobroci,umiejętności wybaczania, i jakby tego wszystkiego było mało, jeszcze
                      > jekiegoś cudownego "sowizdrzalstwa", ktore powoduje, że życie jest
                      > barwniejsze, łatwiejsze, lepsze po prostu...

ale to tylko ludzie...
                      i o ile Kuronia faktycznie atakują frustraci nie potrafiący przyczepić się do niczego innego tylko do młodzieńczych tez (jakie każdy miał tysiące) i zwyczajnych rozterek człowieka walczącego o lepszą Polskę
                      to jednak w wypadku Michnika sprawa tyczy się bardziej tego co, i jak, robił po 90' roku
                      I nikt mądry nie zaneguje, że Michnik zrobił ogrom dobrego dla wyrwania Polski z socjalistycznego bagienka. Ale czy to przekreśla też wszelkie prawo do krytykowanie jego błędów (o ile takowe są! nie wiem, za "mały" i po prostu za głupi jestem, aby mnie oceniać!) z lat ostatnich?

Straciłam dziś całe popołudnie na to pisanie
                      > tutaj/ normalnie nie goszczę na tego typu "forach"/, bo to moja "czuła struna",

no to możemy sobie podać rękę:) też b. rzadko tu pisuję
                      a sumując - środowisko moich najbliższych przyjaciół jest tak różne jak tylko może być nasz polski grajdołek - przekrój poparcia od SLD do PiSu (na szczęście nikt nie przyznaje się do "uczuć" wobec LPR czy SO - są granice tolerancji:)); od socjalliberałów do konserwatystów - i potrafimy się dogadywać, być grupą zgraną, świetnie się dogadującą bez większych zgrzytów od lat studenckich aż do dziś... widać można:)
                • pancwynar Re: errata 01.03.07, 22:38
                  sara9950 napisała:

> Tyle się upisałam, Pancwynarze, że choć przeczytaj moją odpowiedz[...]

przeczytałem, ustosunkowałem się
                  dobrej nocy życzę:)
                  i obyśmy się kiedyś spotkali w lepszej Polsce, po prostu
                  • liber444 Re: errata 01.03.07, 22:46
                    Rozsądne głosy z każdej strony cieszą. Pozdrawiam
                    • liber444 Re: errata 01.03.07, 22:48
                      To nie było oczywiście do tej wypowiedzi, tylko do wcześniejszych
            • xl9 Re: Tak z czystej ciekawości... 02.03.07, 19:14
              pancwynar napisał:

> A gdzie miejsce na dialog?

Przestałabyś ćpać i wdychać opary pisuaru, już ci do cna mózg przeżarło.

Ten rodzaj dialogu masz na myśli?
          • josquin Re: Adaś M. to zwykły manipulator 03.03.07, 12:11
            Ręce opadają - to fakt! Ale głównie wytedy, gdy czyta się rejtanowskie wypociny
            obrońców (czyt. wyznawców) Adasia. Ludzie, kiedy przejrzycie na oczy?! Czy nie
            widzicie, że ten facet jest chorym na duchową władzę manipulatorem? Uwielba
            rządzic duszami czytelników i nic tego nie zmieni. Co gorsza, Adaś zaraża
            swoich wiernych własna pychą. Kiedy czytam, że "myśli Michnika - to najczęściej
            rzucanie pereł miedzy wieprze", robi mi sie słabo. Gdy spoglądam w lustro, to
            jakoś nie widzę tam świńskiego ryjka. Jest nawet gorzej, ponieważ - drżyjcie z
            wściekłości Adasiowi lizusi - nie dostrzegam w produkcji duchowej Adasia pereł.
            Tak czy owak towarzystwo wieprzy jest mi bardziej miłe niż podrabianych
            intelektualistów z GW pod pachą. Z pewnościa jestem maluczki duchem, ale kilka
            lat spędziłem na studiowaniu problemów teorii rozwoju społecznego, w tym
            problemów transformacji ustrojowej w Polsce po roku 1989. Nauczyło mnie to
            przede wszystkim pokory. Kto uważa, że zamiast mozolnie dochodzic do prawdy
            (czy to w roli dziennikarza czy naukowca) warto stać się dogmatycznym kapłanem
            niszczacym "na wstępie" odmienne od własnych poglądy rozpuszczając wdłuż i
            wszeż inwektywy, ten nigdy nie wykroczy poza codzienną lekturę swej
            ukochanej "Wybiórczej". Do zamkniętego pychą umysłu nie dotrze przecież, że
            m.in. dzięki Adasiowi wciąż bawimy sie w lustracyjnym bagienku. Wszyscy w byłym
            Bloku Wschodnim zrobili juz z tym porządek. A my? Nasłuchaliśmy (resp.
            naczytaliśmy) się dramatycznych wizji polowań na czarownice, idąc za
            olśniewającym przykładem Adasia przejęlismy się Gruba Kreską powszechnego
            wybaczenia i pojedniania. Mam nadzieję, gdy Adaś bedzie schodził z ziemskiego
            padołu, to ruszą go resztki sumienia. Obawiam się jednak, że skrzywieni
            wieloletnią lekturą GW wyznawcy Adasia nawet wtedy pozostaną wierni swojemu
            Guru. Urobieni na kształt i podobieństwo Mistrza: nietolerancyjni, zarozumiali,
            pyszni i ponad wszelką miarą SZKODLIWI.
            • moon5 Re: Adaś M. to zwykły manipulator 03.03.07, 13:31
              To nie jest bagienko, to prawdziwe głębokie bagno.
            • srul Re: Adaś M. to zwykły manipulator 04.03.07, 12:34
              Jestem zdumiony że spotykam tu , na tym forum kogoś tak trzeźwo myślącego.
              Przejrzałeś na wylot ten tandetny ersatz elity panoszący się butnie i
              nadymający poczuciem "wyższosci". To zatęchłe bajorko w którym tapla sie
              towarzystwo nieustajacej adoracji Adama i adoracji wzajemnej. Obawiam sie
              jednak ze misja oświecajaca czy uświadamiajaca będzie jałowa. Równie dobrze
              możnaby klarować tubylcom w Ghanie ze prezerwatywa zabezpiecza przed Aids. Oni
              niewzruszenie wierzą że to właśnie prezerwatywy Aids przenoszą bo tak mówią
              szamani. W wypadku szamana ADAMA mamy rownież do czynienia z wiarą a to sfera
              pozaracjonalna. Pozostaje tylko z szacunkiem przyjac to do wiadomosci. Tym
              bardziej ze jest realna groźba pozwania nas do sądu za obraze uczuc religijnych.
    • widka1 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 18:10
      to Michnik powinien przeprosić całą Polskę za lata zamętu, jakie spowodował
      swoją kretyńską ideologią.
      • gosiu1 widka, lekarz czeka, a potem do pisuru po kase 01.03.07, 18:36
        ale za taki belkocik to chyba ci tylko na jedno piwko wystarczy.
        • sara9950 Re: widka, lekarz czeka, a potem do pisuru po kas 01.03.07, 18:43
          Gosiu, z niektorymi ciężko, nie poradzisz.... Bidoki!!!
          • srul Re: widka, lekarz czeka, a potem do pisuru po kas 01.03.07, 18:53
            Równie dobrze mógłbym polemizować z histeryzujacymi groopies enriqe Iglesiasa
            lub robbie wiliamsa. Ten sam poziom odporności na krytykę idola. Ta sama klasa
            intelektu, Brawo Girl, Popcorn, GW. Załóźcie fanklub, i przesłuchujcie sobie w
            wersji dolby surround adama wijacego sie jak wsza na grzebieniu przed komisją
            Rywinowską. Wrzaskom i spazmom zachwytu końca nie będzie.
            • mitchum brawo!!! nalezy walczyc z buractwem!!! 01.03.07, 18:59
              polska to taki kraj w ktorym bezkarnie obrazic i pomowic o swinstwa mozna
              kazdego nie przedstawiajac dowodow, moze takie sprawy spowoduja ze ktos puknie
              sie w glowe zanim zacznie plesc bzdury... a pana dziennikarza widzialem w kilku
              potyczkach slownych na antenie tv i we wszystkich przegrywal sromotnie nie
              przedstawiajac za wielu argumentow oprocz podnoszenia glosu i proby zagluszenia
              przeciwnika...
              • stoltzman "Buractwem" PO-wskim? 02.03.07, 00:13
            • sara9950 Re: widka, lekarz czeka, a potem do pisuru po kas 01.03.07, 19:02
              Słuchaj, Srul,rzecz w tym, że nie wszystko jest dla wszytkich, ot co! Są tacy,
              których zachwyca trąbka Milesa Davisa, i są tacy, którzy słuchają "Mydełka
              Fa"/disco polo wraca, wraca, jest "come back" tego wyrafinowanego gatunku, w
              naszych wyrafinowanych czasach! nie symptomatyczne??!!/. Dla mnie jesteś z tego
              drugiego gatunku, desolee!! I nigdy nie pojmiesz myśli intelektualisty, ale w
              istocie, po prostu bardzo, bardzo chrześcijańskiej..... Na szczeście, sa tacy,
              ktorzy "czują blousa"!!!
              • srul Re: widka, lekarz czeka, a potem do pisuru po kas 02.03.07, 15:27
                Widzę ze maniera prostackich kwalifikacji zadziałała po raz kolejny. Dzielimy
                ludzi na my, w domyśle ci lepsi i oni, ci gorsi. Przykład z Milesem Davisem
                mnie rozbawił do łez bo to akurat te rewiry muzyczne które mi odpowiadają,
                jednocześnie utwierdził w słusznosci diagnozy. Rozumiem ze to taki klasyczny
                zabieg wtłaczania adwersarza w fantomowe wyobrażenie na jego temat. Wtedy co
                prawda łatwiej tafić ale...tylko w fantom. A GW i Michnik jest takim
                intelektualnym ekwiwalentem mydełka Fa. Proste kategoryzacje jako atrapa
                myślenia maja być zabiegiem sytuujacym was na wyższym pułapie wtajemniczenia,
                na pozimie elyty posiadających wiedzę tajemna, dostępną jedynie dla
                wybranych .Oczywiście w waszym mniemaniu. Problem polega na tym ze to klasyczne
                zaklinanie rzeczywistosci do takiego kształtu jaki wyznacza wasza ciasna
                świadomosć."Wyższym poziomem wtajemnicznia" jest tu lenistwo
                umysłowe,przyjmowanie za dogmat wszystkiego co wydali z siebie półbóg Adam,
                niechać do samodzielnej refleksji- znak firmowy michnikoidów.
                Kolejny sztos w płot- podział na domniemanych wykształciuchów(w domyśle
                Michnikoidów) i tych "niewykształconych"( w domyśle ich przeciwników) których
                znakiem rozpoznawczym ma być brak apologetycznego zachwytu nad ich idolem. Tak
                sie składa że muszę z bólem serca zburzyć wam ten kolejny domek z kart. Pracuję
                na wyższej uczelni i nie jest to bynajmniej praca fizyczna, nie jest to też
                AWF.W sensie formalnym jestem niewątpliwie lepiej wykształcony niz niejaki
                Michnik "wybitny" mgr historii(własnej). Ale nie to jest istotne
                Jest tu , na tym forum pewna chorobliwie totalitarna maniera zaliczania w
                poczet inteligentów na podstawie jednego tylko kryterium. Tym kryterium jest
                stosunek do Adama M. Zgodnie z nim nie są nimi ani Z. Herbert ani
                S.Kisielewski ani W. Łysiak
                • beatrix17 Re: widka, lekarz czeka, a potem do pisuru po kas 03.03.07, 11:38
                  podoba mi sie ten post, srulu. poprzednie nie bardzo mi sie podobaly. ale
                  przeciez nie musza. nie jestem raczej michnikoidem, chociaz przyznam, ze wiele
                  mysli Adama Michnika przemawia do mnie, chetnie czytam i wlasnie dlatego nie
                  bardzo rozumiem jak to jest , ze uznajesz jego publicystyke za zwalniajaca z
                  myslenia. mnie sie wydaje, ze jest dokladnie odwrotnie. jezyk jakim posluguje
                  sie Michnik nie jest prosty, idea rzeczywiscie czesto dosc gleboko schowana,
                  ale to wlasnie kaze sie zastanawiac nad tym do czego on zmierza. jesli masz
                  chec. jesli nie masz - o ile mi wiadomo obowiazku nie ma :-)
                  wiem, ze Ziemkiewicz wie do czego Michnik zmierza. przeczytalam te ksiazke, ale
                  moje zdanie na jej temat odbiega od Twojego - uwazam, ze jest miernym
                  ujadaniem. zastanawia mnie dlaczego nie ma chetnego do podjęcia rzeczowej
                  polemiki z Michnikiem. zdaje mi sie tez, ze mocno przesadziles stawiajac
                  intelekt Michnika na poziomie zelowek Ziemkiewicza.
                  w wielu sprawach mozna sie z Michnikiem nie zgodzic i nie wiem za bardzo jak to
                  jest , ze nikt z publicystow o pogladach odmiennych nie odpowie np. na eseje o
                  liberalnych demokratach ? Eseje sa ciekwe i pola do dyskusji tam cala masa.
                  dlaczego wiec jedyna odpowiedz na publicystyke Michnika to przypisywanie mu
                  nadprzyrodzonych zdolnosci manipulacyjnych ?
                  Poza tym zdaje mi sie mocno, ze Ziemkieiwcz i np. Rybinski przyczynili sie do
                  zbudowania wizerunku Michnika - czlowieka wszechmocnego, ktory ksztaltuje
                  oblicze tego kraju i jest diablem wcielonym i sila sprawcza. jest to bzdura
                  wierutna i zenada.
                  nie znam fanatycznych wyznawcow Michnika, rzeczywiscie czasami zdarzalo mi sie
                  widywac tu, na tym forum, histeryczne okrzyki na jego temat. nie wiem do czego
                  zmierzaja. Szanuje Michnika i zdaje mi sie jednak, ze walczyl nie tylko o
                  wolnosc slowa wlasnego. przeciez ty teraz nie zgadzasz sie z jego slowem na
                  forum jego gazety i to jest bardzo ok.
                  a zarzut, ze moze cos, bo naklad jego gazety jest duzy - to wybacz, pretensja
                  do garbatego, ze ma proste dzieci. z czegos ten naklad sie wzial. rynek mamy
                  wolny, rowniez prasowy - to chyba wzial sie z popytu wsrod czytelnikow.
                  Co do Herberta - pamietaj, ze powiedzial to w okreslonym momencie, dzis byc
                  moze zmienilby zdanie, chociaz tego oczywiscie wiedziec nie bedziemy. a moze
                  zdania nie zmienilby, ale dowiedzielibysmy sie na pewno z czego to zdanie
                  wynika , tak jak wtedy. i mozna byloby porozmawiac.
            • gosiu1 a, to nie na piwko kase wydajesz a na gazetki 01.03.07, 19:05
              ciekawy zestaw tytulow, dobrze o tobie swiadczy, ale forum to chyba pomyliles,
              nie wiem czy Fakt takowe ma, jak nie to masz przeciez Der Dziennik i swoich idoli.
            • xl9 Ja ich nazywam wyznawcami, akolitmi. Zapatrzeni 01.03.07, 19:10
              w bóstwo - Michnika.... Religia XXI wieku, nowej, zjednoczonej Europy...
              • mark.parker Re: Ja ich nazywam wyznawcami, akolitmi. Zapatrze 02.03.07, 00:18
                xl9 napisała:

> w bóstwo - Michnika.... Religia XXI wieku, nowej, zjednoczonej Europy...

Przestałabyś ćpać i wdychać opary pisuaru, już ci do cna mózg przeżarło.
                • xl9 Stać cię tylko na inwektywy? nt 02.03.07, 19:11
      • sara9950 Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 19:16
        Adam Michnik może, poza wszystkiem, być symbolem człowieka wolnego od uprzedzeń,
        kretyńskich mitów, wolnego,tout court..... I jeszcze takiego, który wie, kto
        to Marcel Proust, Place Contrescarpe, i gdzie podają dobre winko....I o to
        chodzi, boraczki!!!!
        • xl9 A nie przyszło ci do głowy, wyznawco Michnika, 01.03.07, 19:21
          że może chodzi po prostu i zwyczajnie o rolę, jaką Michnik odegrał w Polsce,
          mając do dyspozycji tak bezkonkurencyjne medium, jak GW?
          • ingryd laska boska !!! 01.03.07, 19:28
            ze to on stworzyl to medium,
            strach pomyslec gdyby udalo sie to na przyklad macierewiczowi, dreszcze po plecach przechodza ?!?!?!
            • sara9950 Re: laska boska !!! 01.03.07, 19:32
              ISTOTNIE ŁASKA OD BOGA!!! Ze tej miary człowiek wziął w swe ręce tę REWELACYJNĄ
              gazetę, ale też dlatego ona taka!! I tego sukcesu nie mogą wybaczyć mu
              maluczcy!!!!
              • yimi Re: laska boska !!! 01.03.07, 23:36
                Łaska Boska + Michnik? Bułahahahaha.. Zalatuje totalną tępotą... Prosze tylko nie używać słowa Bóg, łaska w zestawieniu z tym nazwiskiem. Trzeba najpierw miec chociaz ogolne, elementarne pojecie kim jest Bóg a kim michnik. Sukces to tepe umysly, ktore nie potrafia myslec samodzielnie bez wspomagania "gazety"
              • stoltzman Nie laska boska tylko laska yahwe. Co, dwie laski? 02.03.07, 00:05
            • stoltzman Rozwolnienie tez masz? 02.03.07, 00:00
        • srul Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 02.03.07, 16:04
          dziecino, Prousta zaliczyłem w podstawówce, Dostojewskiego w liceum, podobnie
          jak Joyce'a, Becketa, Conrada, Schulca, Tyrmanda, Hellera, Rotha...and many
          others. Ty widzę jeszcze nie zaliczyłaś nawet Gombrowicza bo z uporem godnym
          wołu stosujesz argumentacje prof. Pimko. Tylko gdzie ty tu Pałkiewiczów widzsz?
          Jesteś tak żałosnie snobistycznie pretensjonalna jak kolia z diamentów na
          gumofilcach!
        • josquin Adaś M. wolny od uprzedzeń! buhahaha 03.03.07, 12:47
          Rzecz w tym, że Adaś jest jednym z najbardziej uprzedzonych ludzi jakich zna
          polska scena publiczna. A jego uprzedzenie nazywa się Polska i Polacy. Czy ktoś
          zna choć jeden tekst z GW, w którym odnoszono by się krytycznie do działań
          jakiejkolwiek organizacji żydowskiej? Wiem, wiem! Możecie mnie Drodzy Wyznawcy
          Adasia nazywać antysemitą i faszystą. Po cichu dodam też, że jestem HOMOFOBEM,
          ale o tym sza! Przerabiam to od lat, co nie zmienia faktu, że stronniczość GW i
          jej naczelnego stała się już przysłowiowa. A tak na marginesie, ja także wiem
          kim był Marcel Proust, a nawet czytałem "A la Recherche du Temps Perdu", znam
          język francuski (żałuję, że zbyt słabo), na codzień słucham muzyki francuskiego
          Renesansu i Baroku. Ale nikt mnie za to po tyłku nie całuje! Milleregretz
          (tłum. tysiące żali)!
    • scolopetarius Michnikowszczyzna to w ramach przeprosin? 01.03.07, 20:27
      Dobre sobie, tu niby tego , a tu masz książeczką po głowie.
      • carrramba Re: Michnikowszczyzna to w ramach przeprosin? 01.03.07, 20:39
        i nie tylko za to powinien przeprosic, wiecej w ksiazce jest powodow do
        przeprosin :)
        • bravor Re: Michnikowszczyzna to w ramach przeprosin? 01.03.07, 21:02
          A Michnik to święta krowa żeby go przepraszać?
          • stoltzman Nie , tylko zydek 01.03.07, 23:56
    • tsuranni Ziemkiewicz to zero 01.03.07, 21:00
      jw.
      • kurtho Precz z oszczercami! 01.03.07, 21:25
        • yimi totalitaryzm tepoty 01.03.07, 22:29
          Ja proponuję wszystkim aby zaczęli myśleć samodzielnie. Błagam nawet - nie dajcie sobie wkladac łopatą do głowy pseudo-prawdy z żadnego ze źródeł. Przede wszystkim zacznijcie używać muzgu, myślcie samodzielnie, wlasne myśli - jesli jeszcze wiecie czym sa wlasne mysli. Tutaj niestety i tytuł dr czy nawet prof nie pomoze, bo i tak przez naiwnosc wyjdziecie w ostatecznym rozrachunku na tępaków. Tak. Pewnie moj post zostanie w niedlugim czasie usuniety ;] ale powiem Wam ze filarem tej tępej wiary w NIE WŁASNE myśli jest Gazeta Wyborcza. Nie. Nie przeczytałem tego nigdzie, nikt mi nie zaprogramowal - SAM NA TO WPADŁEM. Czym szybciej skumacie, że robią Was w balona tym lepiej dla Was. I jeszcze raz błagam, myślcie samodzielnie, nie przez pryzmat gazety, bo chyba posiadacie szare komóreczki? A jeśli nie potraficie sie wzbić ponad myśli świetego redaktora M. to cóż... przede wszystkim Wasza strata...
          • liber444 Re: totalitaryzm tepoty 01.03.07, 22:34
            A nie wpadłeś na to, że mechanizm jest odwrotny. Dlatego czytam GW bo wyraza
            myśli podobne do moich?
            • yimi Re: totalitaryzm tepoty 01.03.07, 23:21
              wątpię w to szczerze ale jeśli już tak jest.. to cóż... współczuję.
              • yimi Re: totalitaryzm tepoty 01.03.07, 23:24
                bo widzisz.. chodzi o nie-przekrecanie rzeczywistosci, o szczątki prawdy, przyzwoitosc itp itd Jesli nie znane sa Ci powyzsze "wartosci" to wszystko jasne.
            • stoltzman Masz takie samo GW-no mozgowie jak GW-niarze 01.03.07, 23:55
              z GW-nianej?
            • josquin Re: totalitaryzm tepoty 03.03.07, 13:01
              To takie myśli chodzą Tobie po głowie bez indoktrynacji ze strony św. Adasia?
              Współczuję!
          • srul Re: totalitaryzm tepoty 02.03.07, 11:57
            yimi napisał:

> Ja proponuję wszystkim aby zaczęli myśleć samodzielnie. Błagam nawet - nie
            dajc
            > ie sobie wkladac łopatą do głowy pseudo-prawdy z żadnego ze źródeł. Przede
            wszy
            > stkim zacznijcie używać muzgu, myślcie samodzielnie, wlasne myśli - jesli
            jeszc
            > ze wiecie czym sa wlasne mysli. Tutaj niestety i tytuł dr czy nawet prof nie
            po
            > moze, bo i tak przez naiwnosc wyjdziecie w ostatecznym rozrachunku na
            tępaków.
            > Tak. Pewnie moj post zostanie w niedlugim czasie usuniety ;] ale powiem Wam
            ze
            > filarem tej tępej wiary w NIE WŁASNE myśli jest Gazeta Wyborcza. Nie. Nie
            przec
            > zytałem tego nigdzie, nikt mi nie zaprogramowal - SAM NA TO WPADŁEM. Czym
            szybc
            > iej skumacie, że robią Was w balona tym lepiej dla Was. I jeszcze raz błagam,
            m
            > yślcie samodzielnie, nie przez pryzmat gazety, bo chyba posiadacie szare
            komóre
            > czki? A jeśli nie potraficie sie wzbić ponad myśli świetego redaktora M. to
            cóż
            > ... przede wszystkim Wasza strata...
            Jimi walczysz z czymś w rodzaju sekty. Istota sekty polega na tym że jej
            członkowie sa wrecz organicznie impregnowani na krytykę swego guru. Guru jak
            wiadomo tworzy wokół siebie nimb boskosci a wypluwane z siebie poglady każe
            traktować wiernym jako prawdy objawione. Ta swoista dogmatyka parareligia
            integruje sektę na sasadzie apriorycznej wiary. Guru jako demiurg tworzy kanon
            religijny wwyłożony w ewangelii. Zadna argumentacja z fundamentalistami w
            rodzaju takich np Sar nie ma sensu. Równie dobrze możnaby polemizować z mułłami
            arabskimi na temat allacha czy z moherami na temat Rydzyka. Tu jest pełna
            symetria jeśli chodzi o fanatycznych wyznawców a poziom refleksji zbliżony.
            Obnażaja swoją miernotę umysłową każdym wpisem. Dają dowody na to ze nie
            potafia kojarzyc na poziomie elementarnym, nie łapią skrótów myślowych i kodów
            kulturowych. Takie spustoszenia w umysłach moze poczynić tylko ślepy fanatyzm z
            którym mamy do czynienia zarówno w przypadku wyznawców Michnika jak i wyznawców
            rydzyka. Reagują jak klasyczne pieski pawłowa i wydaje im sie że samodzielnie
            myślą. Najbardziej był tu rozczulajacy przykłąd jednego wiernego króry
            analizował "polactwo" Ziemkieicza. Oczywiście ksiażka jest świetna, pełna
            ciekawych obserwacji ale ...z jednym wyjatkiem. Oczywiście tym dotyczacym
            świeckiego bożka A. Michnika. Nic to że ten sam mechanizm deszyfrowania
            mechanizmów manipulacji doprowadził Ziemkiewicza do konkluzji. Ten sam
            mechanizm który jest dobry jeśli choodzi o krytykę imperium Rydzyka okazuje się
            świętokradztwem i bluźnierstwem kiedy dotyka spiżowgo Adama.
            • moon5 Re: totalitaryzm tepoty 02.03.07, 15:11
              Od kilku czy kilkunastu lat słychać głównie te dwa fanatyczne obozy i ich
              zmieniające się frakcje polityczne,
              i nie ma zbyt wiele miejsca na jakąkolwiek normalność.
              • srul Re: totalitaryzm tepoty 02.03.07, 15:55
                moon, dla mnie każda forma fanatyzmu jest nie do przyjęcia. Walcze z kazdym jej
                przejawem. Niezależnie od tego czy jest to fanatyzm strojący się dumnie w
                piórka "tolerancji" czy też fanatyzm religijny sensu stricto. I niezależnie od
                tego czy jedna strona przylepi mi etykietke "katolickiego ciemnogrodu"(jestem
                niewierzący) czy druga zgniłego liberała.. Obie strony w swoim schematyzmie
                trafiają w próżnie. A schematyzm warto piętnować żeby ustrzec sie go we własnym
                myśleniu.
                • moon5 Re: totalitaryzm tepoty 02.03.07, 18:39
                  Tak, równie niebezpieczna jak jakikolwiek fanatyzm religijny jest tzw.
                  tolerancja posunięta do granic absurdu czy zbrodni.
                  Z fanatyzmem i tą "tolerancją" wiąże się chyba schematyzm myślenia, który jest
                  czymś, co bardzo ogranicza ludzką osobowość i może prowadzić do zbłądzenia albo
                  upadku, tak poszczególnych osób jak i większych grup.
        • stoltzman Tak sadzisz o Ozjaszu Szechterze? 01.03.07, 23:54
    • johoho Re: Rafał Ziemkiewicz przeprosi Adama Michnika 01.03.07, 23:09
      ja też przepraszam Napoleona Odnowy Moralnej za;
      1. nie kupuję GW więc biedak nie ma na papu i musi stołować się u Urbana.
      2. moje nazwisko jest na J. a jego na M. a powinno być odwrotnie bo przecież
      niczym towarzysz Gomułka siedział w więzieniu podczas gdy ja biernie kolaborowałem.
      A co do meritum cny Intelu to wyrok dotyczy jednego zdania sugerującego aktywne
      wspóldziałanie mister M. w ochranianiu czerwonych siepaczy.
      Nie zmienia to niechlubnej roli Michnika i Gazety w moralnym wybielaniu
      aparatczyków PRL.
      Love krove.rodak.

• mark.parker Ziemkiewicz odszczeka 01.03.07, 23:57
      Tak, jak odszczekują już różne pisuarowe kundle. Zapomniały, że w Polsce nie ma
      już stalinizmu i sądy nie będą orzekały tak, jak chciałby główny kurdupel
      gnidowaty. Prawactwo w prasie i na forach to najgorsze z możliwych wszarzy. Nikt
      im nie każe breszyć, a breszą, jak bure suki. Pies wam wszystkim mordę lizał i
      te małe pieski, co miały po pół roku, sługusy komuszo-nazistowskie. Z wami nie
      może być dyskusji, tak jak nie dyskutuje się z hitleryzmem i komunizmem, tylko
      się je niszczy - tak zostanie zniszczony ten szmatławy Jarosław "Lojalka" K.,
      gnidy weszpolskie i inne chamy od brony. A na drzewach zamiast liści zadyndają
      nam kaczyści.
      • marcowsky Ziemkiewicz odszczeka! 02.03.07, 00:04
        I ksiazke napisze jak to sady sa opanowane przez michnikowszczyzne!
        • stoltzman To co Szechter naszczekal? 02.03.07, 00:10
          • gosiu1 paszol won antysemicki szmalcowniku!!!! 02.03.07, 09:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka