abba15 18.03.07, 18:00 pierwszy milin ukraść trzeba a drugi i trzeci sie niebać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zero1979 Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 20:59 Według mnie mówienie że na zachodzie młody lekarz zarabia więcej i dlatego należy brać łapówkę to takie troche zamydlanie oczu ponieważ od razu można zripostować że młody informatyk też zarabia 4 razy wiecej itp. Żyjemy w kraju w którym jest jak jest i to tylko od ludzi zależy czy będą fair czy nie. Ale mimo wszystko lekarze zarabiają za mało według mnie minimalna kwota na początek to 3000 brutto Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 21:19 za mało? a widział ktoś kiedyś biednego lekarza? wystarczy zobaczyć jakie samochody stoją pod szpitalami (w których czsem brakuje na jednorazowe strzykawki)... Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 21:58 michalfront napisał: > za mało? > > a widział ktoś kiedyś biednego lekarza? > > wystarczy zobaczyć jakie samochody stoją pod szpitalami (w których czsem > brakuje na jednorazowe strzykawki)... A jakie samochody stoją pod szpitalami? I w którym szpitalu brakuje na jednorazowe strzykawki? Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Ja lekarzom zawsze dopłacam. 18.03.07, 23:42 Zarabiam w miarę. A mam świadomność że lekarz ma o niebo bardziej odpowiedzialną i trudną pracę od mojej, jego wykształcenie wiązało się z jego ciężką harówą na studiach (6 lat) i w zasadzie z ciągłym rozwojem po studiach (staż, specjalizacje...). Ci ludzie ratują zdrowie i życie nam i naszym bliskim. I w zamian od Solidarnego Państwa dostają marną jamłużnę - 1,5, 2 czy 3 tysiące złotych. Po to żeby jednocześnie chamy i wieśniaki z rządu jeździły sobie limuzynami i samolotami, żeby CBA wywalało setki miliony złotych żeby dublować pracę Policji i CBŚ. Żeby dopłącać do produkcji kartofli wieśniakom. Żeby dopłacać do nierentowych kopalń. Uważam że to jest niesprawiedliwe i krzywdzące wobec lekarzy których szanuję ale także których mi jest niestety żal, bo państwo dba o tych co głośno drą mordy a nie o "wykrztałciuchów". I dlatego zawsze dorzucam lekarzom do kieszeni kilkadziesiąt czy kilkaset złotych w zależności od sprawy. I nie jest to łapówka, wiem że w 100% i bez tych pieniędzy lekarze zrobiliby swoją pracę tak samo dobrze, bo to są dobrzy ludzie. Trzeba być dobrzym człowiekiem żeby tak dać się prać po pysku przez rządzących i pomagać ludziom. Ja gdybym był lekarzem dawno bym porzucił to polskie piekło i wyjechał do kraju gdziue wiedzę i pracę się docenia. Mam bardzo duży szacunek do lekarzy dlatego im dopłacam. Państwo bierze jako podatki ponad 50% moich dochodów a pomimo tego ja jeszcze muszę dofinansowywać lekarzy. Dlaczego? - Bo WSZYSCY jesteśmy okradani, bo wybraliśmy państwo solidarne, państwo promujące przeciętność, państwo płacące wszystkim po równo. A jak już komuś więcej to tym co przy żłobie albo tym co głośno się drą. Wzdryga mnie jak myślę o tym SZAMBIE w którym żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja on ma 100% racji 19.03.07, 01:35 szkoda że w podstawówkach przy okazji uczenia procentów na matematyce nie uczą dzieci jaki chory podatek jest narzucony na pracę przeciętnego pracownika. + STO DWADZIEŚCIA PROCENT. (PIT + ZUS + VAT). Państwo z was zdziera skórę, a wy lewacy narzekacie na "złych kapitalistów"... Odpowiedz Link Zgłoś
konra2 pacjenci biedni a doktorki chco kupe forsy 19.03.07, 14:19 Pacjenci sa na ogol biedni, zyja skromnie, ale to nie przeszkadza doktorkom aby miec wysokie oczekiwania finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pawciu2 Gdzie lekarze mało zarabiają?? W Polsce??? 19.03.07, 16:09 od 80 do 120 zł wizyta, która trwa 15 minut. Przepraszam bardzo - ale 400 zł / h i 4 godzinny dzień pracy to wcale nie jest tak źle. Z tego co wiem, młody lekaż po studiach, za mniej niż 2600 brutto nie pójdzie pracować. A młody geolog po studiach, albo prawnik bez ojca prawnika - zarabia jeszcze mniej. Być lekarzem - trzeba umieć. A ciągłe narzekanie brak pieniędzy i długi w szpitalach - to wymuszanie pieniędzy z budżetu. p Odpowiedz Link Zgłoś
pawciu2 Re: Gdzie lekarze mało zarabiają?? W Polsce??? 19.03.07, 16:13 Podobnie jest na uniwersytetach. Dr hab. zarabia około 15tys/m-c. No, chyba, że satysfakcjonuje go siedzienie i nic nie robienie, albo tylko i wyłącznie piękno nauki. Rozpiętość pomiędzy 1.5/mc a 15/mc właśnie na tym polega. Tak samo jak każdy inny człowiek - w każdym zawodzie mamy możliwość zarabiania dużej ilości pieniędzy. Np.: Glazurnik. Na własne oczy widziałem: dniówka 400 zł/rękę, dzień pracy 6h. Możliwość wyboru godzin pracy, dni pracy itp. p Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: Gdzie lekarze mało zarabiają?? W Polsce??? 19.03.07, 17:01 Hmmmm A gdzie takie płacę? Chętnie się przeprowadzę. Młody lekarz po 6 latach studiów i roku stażu nie ma wielu intratniejszych propozycji pracy niż rezydentura za 1700 brutto- zapewniam cię- na rękę nie wystarcza to na utrzymanie się w mieście; propozycje pracy na tzw. etacie dają zazwyczaj mniejsze zarobki. Ja nie chciałabym żeby ktoś, kto ma się skupić na ratowaniu mojego życia bądź życia mojego dziecka musiał dorabiać po nocach by godnie żyć- wolę by skupiał sie na moim zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: Gdzie lekarze mało zarabiają?? W Polsce??? 21.03.07, 11:43 Troche masz kiepskie informacje. Jestem 3 lata po stazu podyplomowym i jak szlam do pracy to mialam 960zl brutto. I jeszcze cieszylam sie ze mam caly etat w szpitalu bo wielu z moich kolegow w ogole go nie mialo albo mieli np. 1/56 (pensja z tego nie wystarczla im na oplacenie skladki obowiazkowej do izby lekarskiej!). A gdyby ktos mi teraz zapropnowal etat za 2600 brutto to poszlabym tam z pocalowaniem reki! Ps. Najpierw sie doinformuj a potem pisz takie bzdury! Ja wiem ze wiekszosci ludzi wydaje sie to niemozliwe zeby przezyc za takie pieniadze, ale my NAPRAWDE tyle zarabiamy. A ja mam malutkie dziecko i meza tez lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
hamlet1111 Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 00:46 Dlatego, zamiast płakać, powinniście w maju zastrajkować żeby moherowemu rządowi w pięty poszło. Idę o zakład, że kiedy zamkną miejsce codziennych spotkań Radyjowych babć, czyli przychodnie, to tak się wkurzą, że Kaczory Wam podwyższą pensje dwa albo trzy razy. Tylko jedna uwaga. Nie wolno za szybko zmięknąć. Argument jest decydujący. Przez przedłużający się strajk lekarzy ten rząd popłynie jak g..o w klozecie. Bo Kaczory każdego mogą zastąpić, oprócz lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 21.03.07, 01:45 Nic to nie da. wiesz jak będzie? "Minister Ziobro ujawnił zaledwie część patologii obejmujących środowisko lekarzy. Patologie straszne. "Ten Pan nie zabije już nikogo". Dzisiaj mamy strajki tych samych lekarzy. I znów dogają się pieniędzy" - ot według mnie riposta Naszego Przewodniczącego Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 07:31 Stary ty jestes po prostu bez tzw kregoslupa moralnego. Niech taki lekarz sie ksztalci na zachodzie za duuuuzo wieksze pieniadze a nie w kraju gdzie taka edukacja (pomijajac ksiazki) jest za dramo. Jak dozucasz kilkaset zloty lekarzowi i mowisz ze to nie lapowka to ty jestes po prostu jednym z tych dzieki ktorym mamy w kraju wlasne taka sytuacje. Jestes palantem ktory psuje moralnosc lekarza. Ludzie czy dla lekarzy znaczy cos jeszcze Przysiega Hipokratesa?? Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 10:24 > Stary ty jestes po prostu bez tzw kregoslupa moralnego. > Niech taki lekarz sie ksztalci na zachodzie za duuuuzo wieksze > pieniadze a nie w kraju gdzie taka > edukacja (pomijajac ksiazki) jest za dramo. Za darmo? - Jak za darmo? Za darmo to w tym świecie można co najwyżej dostać w mordę. Nawet jeśli studenci nie płaca za studia to za te ich studia płacą wszyscy podatnicy. Wszyscy więc składamy się na studia ELITY każdego społeczeństwa - LEKARZY. I czy to znaczy że potem taki lekarz po studiach ma dostawać 1500 zł pensji przez co maleje jego motywacja i rośnie frustracja? - To jest klasyczne wyrzucanie pieniędzy w błoto. Bo takim ludziom potem trzeba zapewnić dobre warunki pracy, tak jak zapewnialiśmy im dobre warunki studiów. Pieniądze to CHORE ZASZAMBIONE PAŃSTWO ma, ale woli wywalać je dopłacając do biopaliw, do produkcji rolnej albo płacić za to że pole leży odłogiem. Woli płacić górnikom za ich ciężką ale nikomu niepotrzebą pracę łudząc ich że są potrzebni utrzymując fikcję. Woli płacić lewym rencistom i innym nierobom na zasiłkach motywując ich do nieróbstwa psując ich i ich dzieci. Oto państwo w którym żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
listeczki Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 11:52 Czy komuś teraz przychodzi do głowy, aby dać łapówkę przy tankowaniu benzyny, lub sprzedawczyni za wyciągnięci spod lady wędlinę lub mięso? To pozostaje obecnie poza wyobraźnią, a było codziennością w PRL-u. Owszem "IRCHy" (Inspekcja Robotniczo-Chłopska) kontrolowały sklepy, karano ekspedientki bez rezultatu,aż się zmienił system. W zachodnich państwach jeśli ktoś nie ma pienięzy na leczenie i nie ma szans zarobienia na nie to koszty leczenia pokrywa gmina. U nas państwo nie chce partycypować w leczeniu i pozostaje tylko NFZ, który i tak nie zwraca szpitalom za bezdomnych i zagraniczników.W USA każdy zabieg jest wyceniony i pacjent dostaje rachunek do domu, który jest pokrywany przez ubezpieczyciela w całości lub nie. W każdym razie pacjent doskonale orientuje się ile co kosztuje.Oczywiście za każdym pacjentem idą pieniądze, więc szpital jest wdzięczny lekarzowi kierujacemu za pacjenta i przy wypisie pisze do tego lekarza laurkę.Po 65 roku życia obywatele USA maja usługi lecznicze za darmo.Ktoś na tym forum obawia się prywatnych karetek pogotowia. Ich usługi powinny być tańsze, bo nie będa utrzymywać swojej rozbudowanej dyrekcji. Ubezpieczycielowi powinno być wszystko jedno za usługi jakiej karetki płaci.Nikomu dotąd jakoś nie przeszkadza,że ZUS za zbieranie pieniędzy na zdrowie życzy sobie ok 5 milionów miesięcznie, a gmachy NFZ-u rosna jak grzyby po deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaborow Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 18:42 kiełbase w mięsnym sprzedać potrafi każdy ale operacji na otwartym sercu sprzedawczyni nie przeprowadzi. Młodzi lekarze przed specjalizacją muszą płacić za swoje szkolenia z własnej kieszeni, za co? kursy kosztują około pensji miesięcznej, a bilet na pociąg i hotel za co? zastanówcie się wszyscy krzykacze kto was będzie leczył, inni obcokrajowcy dla których nasza pensja lekarza to "kokosy", tylko ciekawe jak sie z nimi dogadacie, jak wam utną lewą noge zmiast prawej bo nie znają dobrze języka to sie obudzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
marys_ofo Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 15:13 dajcie mnie też, zarabiam 1400 zł i obawiam się że maleje moja motywacja i rośnie frustracja. ps. puknij się w głowę dan3iger .... Odpowiedz Link Zgłoś
kaborow Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 18:45 a czym sie zajmujesz bo jak sprzątaniem to spadaj znajdzie się inny dokształcony na twoje miiejsce Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 to jest przykład komuszego myślenia 19.03.07, 15:38 komuchy miały taką tezę (powtarzaną przez pisiorów), że jak inteligencik miał darmowe studia to powinien to odpracować (mało zarabiać). Dla takiego pisokomucha lekarz operujący na otwartym sercu powinien zarabiać mniej niz kafelkarz i prawdziwy robotnik z huty Legnica. Tęskni się za komuną co KOMUCHY (piso) ?! Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 3 miliony mieszkań za 3 miliony 19.03.07, 10:07 to państwo jest beznadziejne i rzeczywiście dba o tych, którzy drą mordy i rzucają petardami, tych się boją i tych szanują. a postawić elektrownie atomową , a górnicy szukać pracy. w sobotę wyraźnie powiedzieli metr mieszkania może dojść do 10 tyś. czy też nawet 20 tyś. Więc się pytam pana premiera gdzie te mieszkania dla młodych. może mamy je spłacać do 60 tki. obniżcie sobie pensje darmozjady z wiejskiej i tak już sie nahapaliśćie, konfidenci i pijacy. lekarz ma żenujące zarobki, podejrzewam, że elektryk ma teraz lepsze. ja bym nie brał łapówek, ale olałbym ten kraj i wyjechał na zachód, bo to wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
heniozdan Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 11:59 to bardzo dobrze że im dopłacasz bo prawdopodobnie płacisz zamałe składki Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: Ja lekarzom zawsze dopłacam. 19.03.07, 20:34 dan3iger napisał: >"wykrztałciuchów" Ja tak napisałem ??? <obciach> No cóż, widać ja się do wykształciuchów nie zaliczam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Jakie samochody maja lekarze ... 19.03.07, 05:06 monopol napisał: > michalfront napisał: > > > za mało? > > > > a widział ktoś kiedyś biednego lekarza? > > > > wystarczy zobaczyć jakie samochody stoją pod szpitalami (w których czsem > > brakuje na jednorazowe strzykawki)... > > A jakie samochody stoją pod szpitalami? I w którym szpitalu brakuje na > jednorazowe strzykawki? Mercedesy, BMW, Audi, Peugeoty, Citroeny, Fiaty, a nawet zdarza się tez Porche ... Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 coś Ci się pomyliło idiotko... 19.03.07, 10:18 samochody to mają profesorowie i doktorzy, którzy jeżdżą za granicę zarabiać kasę, którzy wyrobili już sobie pozycję i prestiż,którzy piszą książki i pracują w kilku miejscach, a przede wszystkim w prywatnych klinikach. moja żona jest lekarzem i wiesz co, namawiałem ją żeby poszła do firmy farmaceutycznej bo tam by lepiej zarobiła niż w szpitalu w tym ch...m kraju. o lekarzy się nie dba, ale jak ktoś umrze to już sensacja, błąd lekarski. więc nie pieprz głupot bo mi się rzygać chce na te twoje wypociny i tobie podobnych. jak chcesz to pracuj sobie na kasie w hipermarkecie. ps. wielu znajomych mojej żony robi doktoraty za darmo, bo nie ma specjalizacji a za niektóre doktoraty nie płacą. życzę spokojnego umierania bo mam nadzieję, że polscy, młodzi lekarze wyjadą z tego burdelu gdzie nie szanuje się ich ciężkiej pracy. idź dziecko domowe przedszkole oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
bobdywro Re: coś Ci się pomyliło idiotko... 19.03.07, 10:30 "jak ktoś umrze to już sensacja" - świetny tekst . Też uważam że ludziskom się w głowach poprzewracało , żyć im się zachciewa . A możesz rozwinąć temat dlaczego żona nie chciała pracować w firmie farmaceutycznej , co to jakaś hańba . Tylko nie mów że z korumpowanej miała by się stać tą która korumpuje i to jej nie pasuje . Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 Re: coś Ci się pomyliło idiotko... 19.03.07, 10:39 nie, stwierdziła, że nie po to się uczyła, uczy itd. żeby pracować nawet za niezłą kasę, stasia bozowska, jak jej mama. idealiści już dawno poumierali... Odpowiedz Link Zgłoś
bobdywro Re: coś Ci się pomyliło idiotko... 19.03.07, 10:45 "idealiści już dawno poumierali." - skoro tak to niech idzie tam gdzie jest kasa a nie odgrywa Judyma . Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: coś Ci się pomyliło idiotko... 19.03.07, 17:06 Wybacz, ale to że ktoś nie chce być akwizytorem farmaceutycznym po 7 latach nauki nie ma nic wspólnego z korupcją lub odgrywaniem Judyma. Odpowiedz Link Zgłoś
kaborow Re: Jakie samochody maja lekarze ... 19.03.07, 18:49 na zachodzie pełno takich samochodów pod szpitalami , to norma, a przecież tam mamy aspiracje zmierzać z wyrównaniem poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
paul140 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:31 To spójrz jakimi samochodami jeżdzą młodzi lekarze- podpowiem- jeśli rodzice im nie kupili to nie jeżdzą!!! Patrzysz na samochody pod szpitalem- to samochody starszych lekarzy, którzy zdążyli do czegoś dojść. Ale zanim ocenisz ich po samochodzie to zobacz i oni pracuja!!! Nie 8 godzin. Dyżur kochany to nie jest nocka i do domu. Siedzisz w pracy caly dzien potem dyżur- cala noc- potem znów 8 godzin w dzien i dpoiero do domu !!! Albo po 8 godzinach w szpitalu gabinet, poradnia, pogotowie itp, itd. Samochód owszem pracuj tyle godzin - zaręczam Ci cokolwiek robisz to będzie Cie stać po 10 latach takiej pracy. Tylko ile można tak pracować Odpowiedz Link Zgłoś
sofi5 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:39 A jakimi samochodami jeżdzą badylarze,handlarze i co? Odpowiedz Link Zgłoś
agas771 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 13:18 A nie przyszło Ci do głowy że właścicielami tych samochodów są pracownicy administracji szpitala, którzy często lepiej zarabiaja niz lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 14:01 michalfront napisał: > za mało? > > a widział ktoś kiedyś biednego lekarza? A POWINIEN - Czy my ślubowaliśmy życie w ubóstwie, czy co? Ja nie chcę żeby sąsiad po zawodówce i paru kursach zarabiał 3x więcej niż ja a jego dzieci szydziły z moich. Odpowiedz Link Zgłoś
evolka Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 14:11 a ja widzialam i znam. wiec nie gadaj takich glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 02:36 zgadzam sie. zwlaszcza, ze lekarz zagranica zaczyna zarabiac dopiero po specjalizacji (rzadko kiedy przed 30-tka) ma przy tym czesto spore dlugi Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 15:04 Wszystko sie zgdadza, po studiach w Szwecji ma dlug w wysokosci domku jednorodzinnego i wystarczajaca pensje aby sfinansowac zakup drugiego i nie zyc z tego powodu w biedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vandela Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 11:27 Racja sprzataczka tez zarabia cztery razy wiecej i nikt jej nie da w Polsce lapowki za pozamiatanie pod biurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
matka60 Re: Nikomu nie wolno brać ani dawać łapówek. 19.03.07, 14:54 Karać finansowo za łapówki. Ale mam 2 dzieci po studiach medycznych. Jedno już pracuje na zachodzie w swoim zawodzie. Ma się b. dobrze. Drugie po studiach pracuje 4 lata i zarabia 1200 zł. Obawiam się, że lada moment też wyjedzie i zostaniemy w kraju sami emeryci. W Polsce młodzi lekarze mają się dobrze, gdy mają bogatych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
mielcz Polscy lekarze to w większości to złodzieje 19.03.07, 16:04 Witam.Wystawiłem śmiałą tezę ale zaraz popre ja dowodami,sprawdzonymi na mojej rodzinie. Wszystko rozgrywa sie w szpitalu W rybniku.Niedawno mój kuzyn zerwał ścięgno.Trafił na izbę przyjec gdzie musiał oczekiwać kilka godzin bo lekarze brali ludzi spoza kolejki.Jaki był tego powód ? Oczywiscie pieniążki. Moja ciocia niedawno dowiedziała się że ma raka(szpiczak mnogi).Lekarze(oczywiście ze szpitala w Rybniku)przebadali ją i stwierdzili ze zapraszają za tydzień.Po tygodniu potrzymali ciocię 2 dni w łózku po czym rozpoczęli leczenie. Mój wniosek jest z tego taki-nie posmarujesz,nie zyjesz.Odwlekali bo nikt im nie posmarował za rozpoczęcie leczenia. I mimo ze ma 17 lat to sądze że doszedłem do słusznych wniosków.Prosze bardzo jeżeli którykolwiek z internatów starszy ode mnie 10,20,30 lat który wie wszytsko bo pozjadał wsyztskie rozumy i ukończył wszystkie możliwe fakultety studiów dostępne w Polsce-niech swoje wnioski zatrzyam dla siebie ,i tak nie przeczytam ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jeeki Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 19:59 SKORO LEKARZE MAJA TAK źLE TO DLACZEGO JEST TAKI TłOK NA STUDIACH MEDYCZNYCH. Oni (przyszli medycy) doskonale wiedzą że po studiach bedą brac grube łapówy. Pensja to tylko dodatek. Wiem cos o tym. kilka razy miałem kogoś z rodziny w szpitalu i te chamy bez żenady wyciągały swoje łapy po łapówki. A odnośnie artykułu powyzej, jak pięknie panowie lekarze mówią o uczciwości i bezinteresowności. W tym artykule powinni wypowiedziec się też ich pacjenci - ile musieli dac za to aby pan doktor raczył na nich spojrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 co za brednie 18.03.07, 21:06 Polscy lekarze są tak samo bogaci jak ci na zachodzie. Nie muszą przy tym brać łapówe (niestety biorą). Prywatne gabinety gdzie płaci się za każdą wizytę i po sprawie. Szczytem obłudy jest mówić że nie mają kasy..szczególnie dentyści. Odpowiedz Link Zgłoś
zarafi Re: co za brednie 18.03.07, 21:11 Dentysci maja kase, bo stomatologia jest w 90% sprywatyzowana. Korzystaja wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Dokładnie!masz 100 racji! 18.03.07, 21:22 i zobacz że jakos to hula? trzeba skończyc z socjalizmem w słuzbie zdrowia! czy PIS będzie miał odwagę? w sumie wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja usługi dentystyczne to specyficzny produkt 18.03.07, 21:44 To nie jest to samo co ratowanie życia. Nawet jeżeli strasznie boli mnie ząb to mogę wybrać spośród wielu konkurujących między sobą dentystów w moim mieście i dojechać do niego zwykłą taksówką. Dlatego w pełni sprywatyzowany rynek dentystyczny może dobrze działać, ale n.p. rynek prywatnych karetek będzie koszmarem i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 tak, ale czy dalej bedziemy sie oszukiwać że 18.03.07, 21:48 mamy bezpłatna służbe zdrowia??wprowadźmy wreszcie odpłatnosc za usługi medyczne!oficjalnie a nie pod stołem tak jak teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Powinna być odpłatność za wszystko co ... 18.03.07, 22:49 Powinna być odpłatność za wszystko co nie może być przedmiotem szantażu. Każda wizyta u lekarza rodzinnego powinna być płatna przez pacjenta. Możemy wprowadzić jakieś ceny ryczałtowe/maksymalne. Wówczas pieniędzy z ubezpieczenia starczyłoby na naprawdę poważne potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: tak, ale czy dalej bedziemy sie oszukiwać że 19.03.07, 00:11 mil1231 napisał: > mamy bezpłatna służbe zdrowia??wprowadźmy wreszcie odpłatnosc za usługi > medyczne!oficjalnie a nie pod stołem tak jak teraz! He he ,to połowa z was ,na drugi dzień wyleciałaby z roboty . Śmieszne ludziki Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: tak, ale czy dalej bedziemy sie oszukiwać że 19.03.07, 02:19 odplatnosc za uslugi medyczne nie ma niz do tego. Chodzi o to ze panstwo jako wlasciciel sluzby zdrowia powinno placic lekarzom tyle ile zarabiaja np. dentysci. Odpowiedz Link Zgłoś
chirurg_szczekowy co Ty piszesz? pojęcia nie masz... 19.03.07, 14:50 a czy do pacjentów dermatologicznych np. trzeba wzywać karetkę? Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz! W wyniku powikłania ropnia (takiego "od zęba") można umrzeć - i to się zdarza! Dlaczego tak rzadko? Między innymi dlatego, że stomatologia jest prawie cała sprywatyzowana i dlatego działa nieźle, a np. spokrewnona z nia laryngologia w polskich warunkach kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: co za brednie 19.03.07, 06:29 zarafi-za to polscy pacjenci którzy kasy nie mają (większość) stanowią naród o najgorszym uzębieniu w UE Odpowiedz Link Zgłoś
spike23 bogaci...czyżby 18.03.07, 21:54 jestes kretynem czlowieku, ja mam 1206zł na rękę, przy tygodniowo ok 55h pracy, zeby miec wiecej trzeba pracowac dodatkowo poza szpitalem, do domu wracasz codziennie okolo 20- 21 godziny, gdzie rodzina, dzieci. na zachodzie lekarz nie musi zapie..c jak wyrobnik zeby miec dobra pensje, zeby moc pobyc od czasu do czasu w domu, jak do tych godzin co podalem dodasz dyzury w pogotowiu to masz srednio 14 na miesiac, czyli w domu jestes gosciem co drugi dzien, ciekawe co ty robisz, ile godzin tygodniowo pracujesz bo to ze w tym pie..nym kraju pomocnik murarza ma 10 zł na godzine jest ok, to ze za godzine u fryzjera placi sie 100 tez jest ok, ze w warsztacie samochodowym placisz 150zł za roboczogodzine rowniez, ale ze lekarz, pielegniarka, czy połozna chca wiecej, chca na poziomie zarabiac, jest złe pie.. ten kraj i takich ludzi, jak zrobie specjalizacje to i tak wyjade za granice, dołacze do tych 14tys lekarzy co juz wyjechali, a tu...ostatni gasi swiatło Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 po pierwsze: daj se na luz! 18.03.07, 21:58 po drugie,nie znam biednego lekarza, choc widzę że dużo pracują. Okrada was klika, która żeruje na obecnym bezhołowiu, oby wreszcie dobrał sie im do dup. Powinniście zarabiać 7000 zł, ale oficjalnie a nie pod stolem. Tylko wielu woli pod stołem ,stąd problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo nie znam biednego lekarza 19.03.07, 02:10 i co z tego? nie mowimy o tym ile lekarz zarobi wieczorem, w nocy albo w weekendy sprzedajac marchewke, pornosy albo uzywane samochody. Chodzi o to ze panstwowe szpitale placa lekarzowi mniej niz sekretarce. I 90% obywateli w duchu sie zgadza z tym zeby "dokopac doktorkom". Odpowiedz Link Zgłoś
armagedon6661 Re: po pierwsze: daj se na luz! 19.03.07, 07:36 Słuchaj tłuczku biorą, ale ordynatorzy i to oni decydują za grubą forsę kogo w jakiej kolejności położyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 po pierwsze: wrzuc na luz! 18.03.07, 21:58 po drugie,nie znam biednego lekarza, choc widzę że dużo pracują. Okrada was klika, która żeruje na obecnym bezhołowiu, oby wreszcie dobrał sie im do dup. Powinniście zarabiać 7000 zł, ale oficjalnie a nie pod stolem. Tylko wielu woli pod stołem ,stąd problem. Odpowiedz Link Zgłoś
spike23 Re: bogaci...czyżby 18.03.07, 22:01 przyjdz do szpitala i posiedz troche zobaczysz o czymj mowie, o luzie raczej mowy nie ma, a tacy ludzie jak ty co przychodza z awantura, wymawiajacy o bogactwie lekarzy to chleb powszedni...zapraszam na izbe przzyjec w godzinach nocnych Odpowiedz Link Zgłoś
amanita.m Re: bogaci...czyżby 19.03.07, 07:26 1. kretynizm to choroba - jako lekarz powinieneś wiedzię 2. zdając na medycynę wiedziałeś jakim zawodem w polsce jest "lekarz". Wiedziałes, że to trudna, niewdzięczna, maloplatna praca. Nie narzekaj, bo to tak jakby górnik miał pretensje, ze pod zemią pracuje. No chyba, że wybrałes ten zawód dla kasy :D bo to wszystko tłumaczy. 3. Żyjesz w wolnym świecie, zawsze możesz stąd wyjechać jak ci się nie podoba, ale pamietaj, że wszędzie dobrze gdzie cię nie ma. Zapewne i tam znajdziesz powody do obrażania innych i narzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
evolka Re: bogaci...czyżby 19.03.07, 14:31 amanita.m napisała: > 1. kretynizm to choroba - jako lekarz powinieneś wiedzię > 2. zdając na medycynę wiedziałeś jakim zawodem w polsce jest "lekarz". > Wiedziałes, że to trudna, niewdzięczna, maloplatna praca. Nie narzekaj, bo to > tak jakby górnik miał pretensje, ze pod zemią pracuje. No chyba, że wybrałes te > n > zawód dla kasy :D bo to wszystko tłumaczy. > 3. Żyjesz w wolnym świecie, zawsze możesz stąd wyjechać jak ci się nie podoba, > ale pamietaj, że wszędzie dobrze gdzie cię nie ma. Zapewne i tam znajdziesz > powody do obrażania innych i narzekania. no i ja wyjade. wlasnie koncze studia, znam 3 jezyki i mam propozycje robienia stazu w szpitalu uniwersyteckim w holandii. a takich jak ja jest calkiem sporo, u mnie na roku z tych co wyjada ok 80% to najlepsi studenci tacy co mieli stypendia ministra itd. wiec tak żyjemy w wolnym świecie i z tego korzystamy. a jak sie okaze za 10 lat ze nie ma kto cie leczyc to miej pretensje tylko do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Re: bogaci...czyżby 19.03.07, 16:43 No ale to dobrze ze wyjedziesz! Jak nie bedzie lekarzy w kraju, to rynek wymusi podwyzki ich pensji i najlepsi wroca pracowac za godziwe pieniadze, z bogatym doswiadczeniem zawodowym! Dla mnie same korzysci, statystycznie rzecz ujmujac, zaczne chorowac za lat jakichs 20, do tej pory, powinien sie rynek ustabilizowac :) A, ze po drodze, czesc pacjentow straci nie tylko zdrowie ale moze i zycie, ... no coz, ci urodzeni w Polsce miedzy 1900 a 1920 tez mieli pecha - tak to bywa w zyciu :( Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: bogaci...czyżby 19.03.07, 18:49 >Jak nie bedzie lekarzy w kraju, to rynek wymusi podwyzki ich pensji .. tylko w tym kraju na razie ochrona zdrowia nie ma z rynkiem nic wspólnego... > Dla mnie same korzysci, statystycznie rzecz ujmujac, zaczne chorowac za lat > jakichs 20, do tej pory, powinien sie rynek ustabilizowac :) ... jesteś pewien? > A, ze po drodze, czesc pacjentow straci nie tylko zdrowie ale moze i zycie, ... ... z tym się zgodzę - zabiegi ratujące życie będą wykonywane coraz rzadziej z obawy przed oskarżeniem lekarza o próbę zabójstwa... pacjenci będą umierali w majestacie prawa w otoczeniu rodziny (personel medyczny wyjedzie albo wymrze - ostatnio byłem na konferencji medycznej w wwie - spośród uczestników (lekarzy) 90% to emeryci, 8% ludzi w średnim wieku i 2% młodzieży (czyli tacy przed 30- tką)- czyżby młodzi nie chcą się dokształcać? Odpowiedz Link Zgłoś
zarafi Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 21:08 "Młodzi lekarze na Zachodzie mają przyzwoite mieszkania, samochody. Polscy zarabiają 1,3 tys. zł. I jak mają nie brać" Kto to pisal? Czy jezeli w Polsce w zawodzie x zarabia sie duzo mniej niz w tym samym zawodzie na zachodzie, to jedynym wyjsciem jest kradziez? Zreszta moze powinno sie w koncu calkowicie sprywatyzowac sluzbe zdrowia? Konkurencyjnosc wzrosnie, beda lepsze warunki leczenia i ludzie beda legalnie placic za zabiegi. Czyli dla szarego czlowieka nic sie nie zmieni, bo teraz i tak placi, tyle ze pod stolem. A jakosc uslug medycznych zwiekszy sie nieporownywalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
punter Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 21:15 >Zreszta moze powinno sie w koncu calkowicie sprywatyzowac sluzbe zdrowia? >Konkurencyjnosc wzrosnie, beda lepsze warunki leczenia i ludzie beda legalnie >placic za zabiegi. Czyli dla szarego czlowieka nic sie nie zmieni, bo teraz i >tak placi, tyle ze pod stolem. A jakosc uslug medycznych zwiekszy sie >nieporownywalnie. ooo kochany - mylisz się. Prędzej Rydzyk zagłosuje na SLD niż lekarze pozwolą, żeby ich sprywatyzowano. Przecież to dla nich byłaby tragedia !!! Skończyłoby się przyjmowanie za kasę "po godzinach" i korzystanie z "państwowego" sprzętu, umieszczanie za łapówki w szpitalach i operowanie za te same łapówki. Przecież gdybyś miał zapłacić za operację tak czy siak to dlaczego miałbyś jeszcze płacić ekstra lekarzowi ??? Nie mówię już o tym, że prywatyzacja urealniłaby samo świadczenie usług - zniknełyby szpitale molochy na zadupiach w których przerost (tak!!!) zatrudnienia jest 100%. Nie - lekarze prywatyzacji mówią stanowcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 23:16 Pudło , misiu. Ja, lekarz , mówie prywatyzacji stanowcze tak. Problem punterze jest taki, że 70% społeczeństwa nie stać na całkowicie prywatną ochrone zdrowia. Jak masz zapłacic realnie za prywatny zabieg 3500 zł to ide o zakład , że wolisz "dać w łapę łowcy skórek" 200 zł i dac sie zoperowac w ramach ubezpieczenia. Ale żeby koniecznie operował wybrany przez ciebie lekarz a znieczulał fachowo wybrany aneste. Stac cie misiu, na to by leczyc sie prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Stać nas na prywatne leczenie!prywatne gabinety 18.03.07, 23:31 pękają w szwach i to siedzą tam też rzekomo biedne mohery! np. tylko skończony idiota pójdzie do publicznego dentysty z NFZ-tu! Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:29 > Jak masz zapłacic realnie za prywatny zabieg 3500 zł to ide o zakład , że wolis > z > "dać w łapę łowcy skórek" 200 zł i dac sie zoperowac w ramach ubezpieczenia. Al > e > żeby koniecznie operował wybrany przez ciebie lekarz a znieczulał fachowo > wybrany aneste. Stac cie misiu, na to by leczyc sie prywatnie pewnie było by mnie stać gdybym nie został złupiony ze składki zdrowotnej. Poza tym raczej takich operacji nie robi się często. Z resztą na pewno znalazło by sie tuzin towarzystw ubezpieczeniowych którzy by cię ubezpieczyli za kwotę ze składki . Inna sprawa to drogie operacje przeszczepów, chemioterapie itp. w ich przypadku powinno być dofoinansowanie z budżetu (w końcu państwo łupi nas na podatkach pośrednich) Odpowiedz Link Zgłoś
punter Co za debilny artykuł. 18.03.07, 21:08 Łapówek nie bierze się z biedy !!! Lekarz z mentalnością i wychowaniem złodzieja zawsze weźmie - nawet jak będzie popierniczał beemką siódemką, rżnął najdroższe call-girls i kąpał się w szampanie to weźmie stówkę od starej babci, bo złodziej zostanie złodziejem. Mówienie - mało zarabiają to biorą - jest chore i musi być zwalczane tak samo surowo jak samo łapówkarstwo. Mało zarabia policjant, nauczyciel, sprzedawczyni w Auchan, śmieciarz itp itd - czy to oznacza, że wszyscy zostajemy rozgrzeszeni tak jak rozgrzeszenia udzielają sobie bandyci w kitlach na czele z K.Radziwiłem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 otóż to! złodziejstwo nie zależy od biedy 18.03.07, 21:24 tylko od naszej mocno po..ej mentalności. Polska to wspaniały kraj i zupełnie po..i ludzie, którzy szczęscia szukaja daleko nie zauważając go we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: otóż to! złodziejstwo nie zależy od biedy 19.03.07, 06:48 mil1231-masz racje złodziejstwo nie zależy od biedy.Jeżeli lekarz otrzyma 10000 zł m-ce na rękę a będzie miał możliwość otzymać więcej (łapówki) to napewno z tego skorzysta.Bo taka jest natura człowieka,każdy chce mieć wiecej i więcej,więcej.Zobaczcie na bogaczy w naszym kraju,czy ich zadawala dochód 50 tyś. miesięcznie na ręke-nie starają się o jeszcze więcej (odprawy prezesów Orlenu,banków itp).Dlatego należy walczyć z korupcją do upadłego to jest zwykłe świństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamynia Re: Co za debilny artykuł. 18.03.07, 21:36 Frajerku popierdzalaj po 250-350 godzin w miesiącu to zarobisz 3-4 tysie liczy się stosunek czasu pracy i wykształcenia do otrzymanej kasy a ja za doktorat dostane 200 ał brutto, a za specjalizacje po 5-6 latach 80 pln brutto. Biurwa pracująca np w ZUSIE od 8 do 16 zarabia do 2ooo brutto i spi we własnym lózku Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Co za debilny artykuł. 18.03.07, 23:20 Niżle, ja za doktorat mam 60 zł dodatku ( tzm miałem , bo teraz pracując na pół etatu mam 30zł brutto) Odpowiedz Link Zgłoś
spike23 1206zł 18.03.07, 21:58 kolejny idiota...przyjdz i posiedz sobie na izbie na nocym dyzurze, to zobaczysz dlaczego lekarz ani pielegniarka czy polozna upomina sie o wyzsza pensje od smieciarza, nauczyciela czy kasjerki, z calym szacunkiem dla tych zawodów, zobaczysz kretynie jak to jest ratowac ludzi, jaka ciazy odpowiedzialnosc, jakie to jest obciazenie psychiczne...i za to dostaje jałmuzne i obietnice przygody od religii badz kamaszy od ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 podziekuj swojemu ordynatorowi, albo jedź 18.03.07, 21:59 w cholerę. po nam tacy? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: podziekuj swojemu ordynatorowi, albo jedź 19.03.07, 02:23 po to zebys mogl przyjsc z byule gownem do szpitala bo ci sie nie chce stac w kolejce do lekarza rodzinnego. albo po to zeby ktos mogl uratowac chora babcie jak bedziesz zajmowal jej miejsce w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
spike23 Re: 1206zł 18.03.07, 22:05 widac chowany na fakcie albo super ekspresie, jesli bys znał troche realia to bys wiedzial ze ordynatorowi nic do tego, to decyzja ministra, dyrektora, a na dobra sprawe tych wszystkich co juz rzadzili tym pieknym krajem, i nie wprowadzili reform bo gdyby były to jakby ciezko by ci bylo gdybys z byle gownem nie mogl poleciec w nocy na izbe przyjec, gdybys musial zaplacic za nieuzasdniony przyjazd karetki Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Ależ ja jestem całym sercem za tymi reformami, 18.03.07, 22:08 ale twoi kolesie z pracy (szczególnie ci wyzej postawieni) ich nie chcą! nie odwracaj kota ogonem! Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Wiesz, płakanie Ci nic nie pomoże 18.03.07, 22:18 Szanuj się, zmień miejsce pracy, wyjedź za granicę. Polscy lekarze powinni się zacząć szanować. Jednak nie narzekanie jest właściwą drogą by cokolwiek zmienić. Jesteś na najlepszej drodze by przystosować się do tego systemu, do zgody na łapówki i straty czasu. Kształć się i szukaj lepszego miejsca pracy, załóż gabinet, który Ci przyniesie dobry i jednocześnie legalny dochód. Albo emigruj. Ale nie płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: Wiesz, płakanie Ci nic nie pomoże 21.03.07, 12:32 Wiecie co? Mam juz powyzej uszu sluchania ze jak mi sie nie podoba moja niska pensja to moge wyjechac! W imie czego mam opuszczac rodzine kraj, przeciez tu sie wychowalam tu skonczylam studia i tu chce pracowac. Chce tylko zeby mi za moja prace godziwie zaplacono. Nie chce strasznych kokosow, ale uwazam ze mam bardzo odpowiedzialna prace (jestem anestezjologiem wiec pracuje wsrod najciezszych pacjentow) i nie widze powodu dla ktorego mam zarabiac tak malo! Nie chce isc do firmy farmaceutycznej, bo lubie to co robie. Gabinetu nie zaloze, bo kto mialby do mnie przyjsc? (Chyba ze leczenie bolu, ale to tylko bardzo waski wycinek...) Nie obchodzi mnie kto mi ta pensje zapewni: czy panstwo czy prywatny ubezpieczyciel. Chce moc sie doksztalcac, a czasem wyjechac z rodzina na wczasy. Czy naprawde wymagam az tak wielw?! Ps. Lapowek nie biore. Ale uwazam ze nalezy tez karac pacjentow. Bo juz pare razy zdazylo mi sie ze pacjent "gonil" mnie przez pol szpitalnego korytarza probujac wcisnac mi kase do kieszeni. Bo przeciez na pewno jak nie da to go nie znieczule do zabiegu! Odpowiedz Link Zgłoś
maledetta Re: 1206zł 19.03.07, 15:30 Nie wiem, dlaczego każdy KAŻY reprezentant młodej lekarskiej ELITY na tym forum jest tak wulgarny i prostacki!! Oczywiście, lekarze powinni zarabiać więcej, ale legalnie, a nie braćc łapówy za WSZYSTKO. I nic Was nie tłumaczy! Już ktoś tu mądrze napisał: zdawaliście sobie sprawę, jaki to zawód, wybierając studia! I nie rozumiem jak się ma obciążenie psychiczne do tego całego cynizmu!! Chyba, że macie słuszne wyrzuty sumienia za odłączenie babci od respiratora, bo żadna z córek nie chciała "pożyczyć" lekarzowi prowadzącemu 6 tys. zł (nie jest to przykład wymyślony). Nie da się tego jednak osiągnąć bez koszyka usług podstawowych i prywatyzacji służby zdrowia. Projekty tego typu istnieją, tylko czekają na wprowadzenie, bo mijają się z populizmem władz i lobby lekarskim. Poza tym z obliczeń łatwo wynika, że byłoby to o wiele mniej kosztowne dla każdego z podatników, niż "bezpłatna" służba zdrowia, za którą płacimy podwójnie: wysoką stawką w podatrkach + w łapę przy każdej lekarskiej interwencji, na której nam zależy. I mądry kształcący się odpowiedzialny reprezentancie ogólnoszanowanego (chociaż nie przeze mnie) zawodu: rozróżniaj proszę pracę nauczyciela (kt. dostaje 1200zł miesięcznie, a łapówek za przygotowanie Cię do zawodu nie bierze), a śmieciarza czy kasjerki... pozdrawia ekonomistka-idealistika, pracująca też wolontariacko, żeby nawet takie prymitywy jak Ty, miały mniej powodów do narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Re: 1206zł 19.03.07, 15:51 I nauczyciele biorą łapówki, tyle, że raczej w małych miastach, gdzie jest jedna szkoła. Przykładem pewna nauczycielka z LO Morąg, która niegdyś, gdy obejmowała wychowawstwo klasy zapowiadała, że od klasy spodziewa się prezentu w postaci (przykładowo) kuchenki mikrofalowej. Legendy o tym, jak to syn dowódcy jednostki zdał, bo żołnierze nosili cegły na budowie innego nauczyciela też krążyły. Z własnych obserwacji dodam, że były to legendy raczej prawdopodobne. Zadam też pytanie: Czy lektura wszystkich postów uprawniła Cie do użycia kwantyfikatora KAŻDY w stosunku do reprezentantów młodej lekarskiej elity na tym forum, aby zakwalifikować ich wszystkich do ludzi wulgarnych i prostackich? Nie sądzę. A jak umiera człowiek, którym przez jakiś czas się opiekowałeś to niemal zawsze i dla niemal każedego będzie to obciązenie psychiczne. Co do tego ma odłączanie od respiratora? Czy uważasz, że kazdy lekarz ma coś takiego na sumieniu? Nie rozumiem tego, tak jak Ty nie rozumiesz co ma obciążenie psychiczne do tego całego cynizmu. Zwróć też uwagę na to, że skrytykowałem Twój post nie wyzywając nikogo od ludzi wulgarnych, prostackich, czy prymitywów (choć i takie określenia nasuwały się momentami na myśl, tym niemniej potrafiłem sie powstrzymać od ich użycia). Krytykujesz poziom postów, sama w swoim poście posługując się krytykowanymi metodami ekonomistko - idealistko. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: 1206zł 21.03.07, 12:37 Nie kazdy... A ja nigdy nie odlaczyla(by)m nikogo od respiratora bez podstaw medycznych... A co do nauczycieli sprobuj zorientowac sie ile biora nauczycile za "przygotowanie" na AM i dopiro potem sie wypowiadaj. I nie placa od tego podatku. Nie bronie lapowkarzy ale uwazam ze wiekszosc z nas na podstawowym etacie zarabia za malo (co oczywiscie nie usprawiedliwia brania lapowek) Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Co za debilny artykuł. 18.03.07, 23:19 No punter, walisz pierdoły jak niejaki aron (bywalcy służbówki znają) To może obniżmy wynagrodzenia sędziów i prokuratorów proporcjonalnie do wysokości jak w 1995 roku? Przecież jak sa na wysokim poziomie moralnym to nie będa brac w łapę tylko ścigac i osądzac przestępców zgodnie z literą prawa, bo przeciez pelnia ważna funkcje w społeczeństwie , które ich wykształciło? Odpowiedz Link Zgłoś
czyspildzisco nie do konca 19.03.07, 02:17 niskie wynagrodzenie od zawsze było najwazniejszym czynnikiem korupcjogennym Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Co za debilny artykuł. 19.03.07, 14:54 Urzędnik(lekarzy też się to tyczy) nie weżmie, jak będzie miał za dużo do stracenia. Jak bedzie zarabiał godziwe pieniadze to nie weżmie. I ci o mentalności złodzieja też nie wezmą, bo będą czarnymi owcami. Policjant zarabia lepiej i głownie pierdzi w stołek. I odpowidzialność mniejsza i wczesna emerytura, nie mówiąc o wykształceniu. I nie wiem czy lekarze to bandyci ale ty jesteś debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_hiacynt_wielki Niestety,w Polsce ceny sa zachodnie place wschodni 18.03.07, 21:23 e i dopoki to sie nie zmieni nie ma szans na normalnosc, Lekarz zas powinien pamietac o swojej przysiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Ceny w Polsce są śmiesznie niskie!!! 18.03.07, 21:25 szczególnie uslug medycznych! zresztą z zachodu do nas jeżdzą sie leczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Taka elektronika (PS 2 w 2004) w UK było 19.03.07, 13:17 znacznie tańsze niż w Polsce. Dodam, że moje zarobki w UK, na nie wymagającym żadnych kwalifikacji (poza angielskim) stanowisku oscylowały w granicach 6 - 8 tys. złotych (po przeliczeniu, kurs przyjąłem 6 zł, bo tyle gdzieś wtedy było) Już nie licząc tego, że na zachodzie nawet jak coś jest droższe (ubrania, dvd etc.), to góra po kilku miesiącach trafia na wyprzedaż - i to nie polską super hiper wyprzedaż (5%) tylko na prawdziwą wyprzedaż, gdzie zniżki zaczynają się od 50%. No i nie wspominając, że rzeczy z zachodu są jakościowo lepsze. Nie dodam również, że w każdym niemal sklepie mają pełną gamę rozmiarów (mój odwieczny problem - buty - jakże byłem zdziwiony, gdy okazało się, że w JD Sports mogę dostać prawie każde buty w rozmiarze 46). Wyjeżdżajcie, wyjeżdżajcie, choćby na krótko, żeby zobaczyć, że to prawda. Wówczas przenosiny na stałę będą tylko kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: Niestety,w Polsce ceny sa zachodnie place wsc 19.03.07, 17:19 A w przysiędze nie ma nic o leczeniu za darmo- lekarz ma prawny obowiązek interweniować tylko w stanach nagłego zagrożenia życia:) Jakbyś Cię spotkało na ulicy koło mnie nagłe zatrzymanie krążenia to Cię będę ratować za darmo, tym bardzie że za niezrobienie tego czeka mnie odpowiedzialność karna- ale więcej w ramach przysięgi nie oczekuj ode mnie, proszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 nie za darmo 21.03.07, 19:17 >Jakbyś Cię spotkało na > > ulicy koło mnie nagłe zatrzymanie krążenia to Cię będę ratować za darmo, tym > bardzie że za niezrobienie tego czeka mnie odpowiedzialność karna- nie za darmo - po tej interwencji (która jest naszym obowiązkiem - to prawda) MAMY PRAWO WYSTAWIĆ RACHUNEK I ZAŻĄDAĆ HONORARIUM. --------------------------------------- zdrowia życzę... będzie wam potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
pavliktoja Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 21:34 jak nie brac, skoro za tak trudna i wyczerpujaca prace sie dostaje gó.., a nie pieniądze? lekarzami zostaja tylko najwieksze "mozgi", gdyz studia sa trudne i drogie... koncza je a pozniej zyja w niedostatku... niech ktos poda argument przeciw lapowkom w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Łapówek się nie bierze 18.03.07, 22:04 Bo jest to nieuczciwe. Argument wystarczający. Nie zmienia to faktu, że lekarze w Polsce powinni zarabiać więcej. Zawód lekarza jest bowiem zawodem trudnym oraz odpowiedzialnym jak mało który i dlatego wykonujący go powinni zarabiać dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Absolutna zgoda: powinni zarabiać więcej! 18.03.07, 22:06 ale to jest mozliwe tylko przy znacznym stopniu prywatyzacji słuzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Absolutna zgoda: powinni zarabiać więcej! 18.03.07, 22:08 mil1231 napisał: > ale to jest mozliwe tylko przy znacznym stopniu prywatyzacji słuzby zdrowia. Z mojej strony też zgoda. Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo W kapitalizmie zarobki reguluje rynek. 18.03.07, 23:29 Tam, gdzie wolny rynek rządzi, ludzie zarabiają adekwatnie do swoich kwalifikacji i wykonywanej pracy. Nie chodzi tu tylko o inne kraje, ale także o inne branże w Polsce. Prywatyzacja służby zdrowia, wprowadzenie wolnorynkowych reguł jest jedynym lekarstwem dla służby zdrowia. Niestety, w naszym kraju w tej branży wciąż panuje komunizm! Wiele narodów testowało komunizm przez kilkadziesiąt lat i nie sprawdził się! Czas porzucić naiwną lewacką mentalność i powierzyć swoj los wolnemu rynkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Lekarze powinni brać (tak jakby) 18.03.07, 21:34 > "Relacja lekarz - pacjent nie jest relacją klient - sprzedawca." Niestety nie jest to do prawdą. Lekarz dostarcza usługę a pacjent za nią płaci. Akurat u nas płaci poprzez składki zdrowotne, czyli chwilowo zdrowi płacą za chwilowo chorych. Nie ma takiej rzeczy jak darmowa operacja, bo gdzieś te koszty muszą zostać poniesione. Judymowskie podejście do sprawy panów doktorów jest piękne, ale tylko szkodzi systemowemu rozwiązaniu sytuacji. Młodzi ludzie będą wybierać takie zawody które dają im najlepsze szanse na karierę. Skoro lekarze u nas są źle opłacani, poniżej średniej krajowej, to na bycie lekarzem decydują się mniejszość - tylko kierujący się jakimś powołaniem przeważającym nad motywacją pieniężną. Ja bym wolał żeby bycie lekarzem przestało u nas być świętym powołaniem bohaterów tylko zaczęło być porządnym zawodem z obiecującą ścieżką kariery. A żeby tak się stało to ktoś musi zacząć dawać lekarzom większe pieniądze i prawdopodobnie są to obecni lub potencjalni pacjenci. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 jest pewna klika, dosłownie"układ", który nie 18.03.07, 21:39 zmianami na lepsze nie jest zainteresowany, bo na obecnym choasie korzysta - różni ordynatorzy z Bożej Łaski, którzy wykorzystuja szpitalny sprzęt w prywatnych gabinetach po godzinach...tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
keraj957 Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 21:48 P. prof.. Bohdan Maruszewski Pozwolę sobie na zabranie głosu pod artykułem o wymownym tytule –, jak lekarz ma nie brać, W 1992 roku urodził nam się syn z poważna wada serca.Od urodzenia leczony był przez lekarzy z A.M.Gdańsk . Jego wada była jak na owe czasy, można powiedzieć nie do wyleczenia . Robiono zastępcze zabiegi pomagające w przeżyciu. Lekarze nie pozostawiają nam rodzicom złodzen – może jutro może dziś ……Pani doktor, która zajmuje się nami od początku wirozy wyjazd do Klinik na zachodzie.My rodzice jesteśmy realistami – skład wziasc na to pieniądze?Mowia nam o kwocie dwa miliardy ( starych złotych)!. Za namowa znajomego lekarza na własna rękę trafiamy do C.Z.Dz.. ,Wejściówka ,kosztuje, nas fortunne ! Trafiamy na człowieka dusze prof. Stodulskiego , nasz,garb, czyli inaczej- promotor jest na tyle mocny, że traktują nas jak królewiczów . Małym zajmuje się pielęgniarka, oprowadzają nas po oddziale.Jest cudownie! Jesteśmy pod wrażeniem.Nie jest tak zile jak nam mrowiono. Obiecywano nam ze lada dzien.,po niedzieli zostaniemy wezwani do C.Z.Dz . na operacje. Pan jest wtedy drugi po Bogu na oddziale.Co tydzień dzwonimy i zawsze to samo – już rozmawialiśmy na,kominku, już nie długo będzie operacja?. Trwało to trzy lata.Tak panie profesorze TRZY LATA! Moja cierpliwość skończyła się! Wytrzymałem trzy lata! Trzy lata,dmuchania, na chore dziecko! Jak wyrok dzien. zaczynałem i kończyłem myśląc czy jeszcze będzie żył czy nie?.Wybrałem się osobiście do Państwa.Wyznaczyliscie termin.Termin zabiegu ! Stawiacie twarde warunki,badania wyniki – miedzy innymi cewnikowanie serca.Nasza doktor jest pesymistka – bardzo zile reaguje na samo wspomnienie o operacji w C.Z.Dz.Ale mój upór jest silniejszy – nie ma rzeczy nie możliwych! Spędzamy wiele dni na badaniach, na kompletowani dokumentacji, – aby wszystko było ok. Cała klinika i my żyjemy tylko jednym – wreszcie odbędzie się zabieg, który uratuje naszego syna. Jedziemy w niedziele ( taki był termin) zona jest w szóstym miesiącu ciąży.Trafiamy na oddział kardiochirurgii.Nasze złudzenia pryskają jak banka mydlana –oczywiście nikt nic nie wierna oddziale s..., brud, kiła i mogiła.Zanim żona położyła dziecko trzeba umyć łóżeczko – całe się klei.Okna się nie otwierają – brak klamek!Co z tego ze oddział jest obłożony w Polowie – skoro wszystkich ściśnięto na kilku salkach?.Dla czego nikt nie wie? Mam problem z hotelem.Pomimo uzgodnionego terminu nie dostaje kartki z podziału i moja żona nie może w nim mieszkać.I jeszcze te ciągle pytania, – z kim był uzgadniany przyjazd? Na drugi dzien. po południ – dowiadujemy się ze trafimy na Kardiologie.Dla czego? Nikt nie mówi!. Pani profesor ogłada dokumentacje medyczna – zucajac ja po gabinecie i krzycząc, –kto to robił. I nieśmiertelne pytanie z kad. się tutaj wzięliśmy? Nie pomogły tłumaczenia ze termin wyznaczył profesor Stodulski ! Pani profesor dogaduje – tak przyszedł pan z ulicy i już ? Przebywamy w Centrum 28 dni.Przez ten czas zrobiono nam – przez piec dni mierzono ciśnienie,jedno prześwietlenie, jedno echo, i cewnikowanie serca, za które zapłaciłem łapówkę, bo odkładano je z jednego dnia na drugi.Jak na 28 dni to wynik chyba nie zbyt imponujący?!Do samego końca pobytu jesteśmy traktowani jak intruzy! Codzienna walka o hotel dla zony i nadzieja – ze może jutro wreszcie podejmiecie tak oczekiwana decyzje. Pikanterii dodaje fakt ze będąc na oddziale kardiochirurgii,dostajemy do domu wezwanie – ze mamy się stawić na podziale, kariochirurgii na operacje z dzieckiem. Niezły bu…l Panie profesorze. Wracam do Gdańska, rozmawiam z moja doktor prósząc ja o pomoc. I wtedy pada tekst z jej ust! Wiesz, dla czego nie skierowałam twojego dziecka na operacje do Centrum, – bo dzieci szybciej umierają niż ktoś je tam zoperuje! I wie Pan co po latach mogę stwierdzić Ona miała K....A •••••••••••••••racje ! Zwodziliście mnie i Pan przez następny rok z okładem! Już lada dzien. po niedzieli.Przez przypadek znalazłem doktora, który zgodził się zoperować mojego syna. Pamiętam jak namawiał mnie Pan – ze nie powinienem zabierac dokumentacji medycznej z Centrum.Stoczyłem z Panem boja, okłamałem Pana ale cel uświęca środki! . Pierwsze moje spotkanie z owym kardiochirurgiem i pytanie, – na co czekaliście.Tyle lat? Dzieciak dawno powinien być zoperowany.Syn miał trzy operacje w przeciągu 18-m-cy. Pisze do Pana, bo szlag mnie trafia jak czytam brednie, o których Pan omowi.Moim zdaniem, jeśli jest wam jest tak zile – to wyjedzcie wszyscy! Jesteście jako lekarze takimi samymi ludźmi jak my! I nic więcej! Świadczycie nam usługę lecząc nas! Płacimy za to! Ja sobie poradziłem, ale ilu jest takich, co nie? •••••••••••••••Dzisiaj jest Pan obrancom moralności, a ja twierdze, że nie – i mam do tego prawo! Napisałem to tylko dla tego, aby uświadomić innym ze nie jest Pan taki święty, za jakiego chce Pan uchodzić. Do dnia dzisiejszego nie mogę Panu darować – ze zwodził i okłamywał mnie Pan!. Dzisiaj jest Pan zdziwiony – że pacjenci wręczają łapówki ? A co miałem zrobić ? patrzeć jak umiera mój syn .Mógł go Pan zoperować .Posiadał Pan odpowiednia wiedze i umiejętności aby tego dokonać ! Ale pan wolał brylować w mediach , razem z J.Owsiakiem .Nie miał Pan zapewne czasu ? Jesteście dziś zdziwieni jak to ? pacjenci dają ? A co mają zrobić ? Panie Profesorze co mają zrobic ? na co czekać ? Te dwa miliardy ( tyle miał kosztować zabieg w Szwajcarii) było dla mnie jak wyrok ! Mimo wszystko pozdrawiam Pana . Mój syn ma się dobrze . Przypominam to Panu , aby Pamiętał Pan –że są tacy ludzie jak ja – którzy pamiętają . Na pewno nie chciałem Pana obrazić , a jeśli tak to Pan odebrał – przepraszam . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 22:10 A wziął ktoś od Ciebie łapówkę? Bo dyskusja jest na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
emlek Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 22:02 Znalazlem kiedys blog, MEDYKOEMIGRANT, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
tirinti Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 23:01 Wcale im się nie dziwię. Dziwiłbym sie jakby pracowali za 1300zł i nie brali? Za tyle to się nie opłaca pracować. Lekarze powinni zarabiać kilkakrotnie więcej, nie powinno być obowiązkowych skłądek na NFZ a jak ktoś by zachorował to by normalnie w kasie płaciłzamiast dawać łapówkę. A jak kogoś nie stać... cóż jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Jak lekarz ma nie brać 18.03.07, 23:24 > "Dziwiłbym sie jakby pracowali za 1300zł i nie brali? Za tyle to się nie opłaca pracować." Tirinti - jestem policjantem, na wiejskim zapyziałym Komisariacie. Dostaję na rękę 1330 zł. + mundurówka raz w roku 2 tyś. + 13tka czyli goła pensja. To wychodzi przeciętnie 1,5 tyś. około. Komputer i drukarkę noszę swoją bo dostać się na sprzęt to kolejka na ok. 2 godz. czekania. Baterie do latarki kupuję za własną kasę,połowy wyposażenia nie mam: tonfy, kamizelek ochronnych, odblaskowych,rekawiczek. Umundurowanie jest ch...we i się zużywa.Też z własnej kasy trzeba kupić... I nie biorę, chociaż fakt - nie da się tak pracować. Dopóki będę miał odrobinę godności i przyzwoitości nie wezmę w łapę. Bo to służba, podobne podejscie powinni mieć lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 to jednak troszke co innego, bo lekarze jak tylko 18.03.07, 23:28 chca, mogą naprawdę dorobic ogromne pieniadze! Policjant juz nie... Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Zgoda, tyle że różnie to czasem bywa 18.03.07, 23:39 Raz nam gość proponował (dla mnie to zawrotna suma) 1000 żeby go puścić - nietrzezwy kierujący. Dla niego PJazdy to była praca.A majętny to on raczej nie był. Taki dylemat moralny. Na kilka sekund przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 chwała Ci za to że się nie dałeś przekupić. 18.03.07, 23:45 lepiej mieć 1500 na wolności niż 2500 w pudle. Odpowiedz Link Zgłoś
armagedon6661 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 07:51 Kolego za dychę, ale ty nie odpowiadasz za życie człowieka. Jedynie wsadzą cię do więzienia i tyle lub nawet tego nie zrobią. Od lekarza wymaga sie bóg wie czego. On pójdzie do więzienia i starci prawo wykonywania zawodu. Włąśnie pokazałąęś swoja inteligencję, bo w policji jets tak samo jakw slużbie zdrowia biorą ci najważniejsi. Zapomniałeś jak twoi koledzy po fachu wspłópracowali z gagnsterami. Za dużo się napiło i teraz nic sie nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 12:27 armagedon6661 napisał: > Kolego za dychę, ale ty nie odpowiadasz za życie człowieka. Jedynie wsadzą cię > do więzienia i tyle lub nawet tego nie zrobią. Od lekarza wymaga sie bóg wie > czego. On pójdzie do więzienia i starci prawo wykonywania zawodu. Włąśnie > pokazałąęś swoja inteligencję, bo w policji jets tak samo jakw slużbie zdrowia > biorą ci najważniejsi. Zapomniałeś jak twoi koledzy po fachu wspłópracowali z > gagnsterami. > Za dużo się napiło i teraz nic sie nie pamięta. Dzięki. Ja oczywiście nie stracę pracy, oczywiście nie odpowiadam za życie i zdrowie pijanego debila, który może zabić ludzi w wypadku jak go puszczę. Wytykać komuś brak inteligencji tak łatwo. Pomyśleć samemu już trudniej. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Przestańcie już bredzić o tych 1300 zł pensji 18.03.07, 23:03 1300 może i dostaje stażysta tuż po dyplomie, który, umówmy się, właściwie nic nie umie. Taką pensję dostają też pielęgniarki na starcie, na rękę, wliczjąc "13-tkę" i premię - zwykle paniusie zapominają o tych dodatkowych zarobkach podając gołe pensje. Pilęgniarka wykwalifikowana w szpitalu w W-wie zarabia 1800-2200, nie można jej porównywać z pielęgniarką pracującą w przychodni w okienku, która potrafi, i to też nie zawsze, robić tylko zastrzyki. Ta może zarabiać góra 1200-1400. Lekarze po stażu i ze specjalizacją wyciągają, z dyżurami i nadgodzinami, 2200-3000, zależnie od specjalizacji i szpitala. Pamiętjmy, że na oddziale w przeciętnym szpitalu po 14-tej już nie ma prawie nikogo, poza lekarzem dyżurnym, wszyscy biegną na "prywatki". Na koniec, porównywanie zarobków w Polsce, oczywiście żałośnie niskich, do zarobków w U.K. jest chybione, trzeba dodać ile kosztuje tam wynajęcie analogicznej do Polski kwatery, ile kosztuje utrzymanie. No i nie zapominajmy o 50 latach niemieckij potem sowieckiej okupacji w Polsce i zapóźnień z tym związanych. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 no i przede wszystkim na tych "prywatkach" 18.03.07, 23:26 robią naprawdę dobre pieniądze! wiadomo że najgorzej jest poczatkującym lae tak jest wszędzie! placa oni frycowe klice ordynatorków która aktualnie jest przy korycie. Polacy są naprawde znacznie bogatsi niż deklaruja... Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Przestańcie już bredzić o tych 1300 zł pensji 18.03.07, 23:28 talking_head napisał: > 1300 może i dostaje stażysta tuż po dyplomie, > który, umówmy się, właściwie nic nie umie. > Taką pensję dostają też pielęgniarki na starcie, > na rękę, wliczjąc "13-tkę" i premię - zwykle paniusie > zapominają o tych dodatkowych zarobkach podając > gołe pensje. Pilęgniarka wykwalifikowana w szpitalu > w W-wie zarabia 1800-2200, nie można jej porównywać > z pielęgniarką pracującą w przychodni w okienku, > która potrafi, i to też nie zawsze, robić tylko zastrzyki. > Ta może zarabiać góra 1200-1400." A moją narzeczona to właśnie pielęgniarka. Dyplomowana, 6 lat pracy. Szpital na południu Polski - 920 zł. ŻADNEJ 13tki !!!! Gościu puknij się w głowę zanim zaczniesz bzdury pisać. Nie chciałbyś porobić na jej miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo 50 tys pielegniarek to jednostkowy przypadek 19.03.07, 02:21 chyba juz nie musisz wiecej pisac zeby wszyscy wiedzieli ze nie skonczyles podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Jesteś naiwny, jeśli sądzisz, że narzeczona 18.03.07, 23:34 przyzna ci się do całości dochodów. Co tego to ci się nawet rodzona matka nie przyzna! Ludzie traktują swoje finanse jako sprawę intymną i nawet małżonkowie po kilkudziesięciu latach małżeństwa nie znają dokładnie swoich zarobków. Właśnie dlatego Polacy (i nie tylko- tak jest na całym świecie!) są znacznie bogatsi, niż deklarują. Naturalne jest, że człowiek deklaruje mniej (nie tylko przed urzędem skarbowym), aby nie musieć się dzielić całością. Dziwne, że tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion No proszę Cię... 18.03.07, 23:40 znowu bez przesady. Szczerze Ci mówię - tyle FAKTYCZNIE zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Tak, ale pielęgniarki to jest tylko odosobniony 18.03.07, 23:42 przypadek - to nie to samo co lekarz. Mowa jest głównie o lekarzach - przyznasz mają oni jednak wiekszą wiedzę i więcej czasu muszą sie szkolić. Stąd zarabiają wiecej i mają wieksze możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Tak, ale pielęgniarki to jest tylko odosobnio 18.03.07, 23:46 Dlatego mają możliwość dorobić sobie prywatnie. Oczywiście, że mają większą wiedzę i te conajmniej 7 lat ciężko studiowali:)LOL. Uważam jednak, że aby ten kraj był choć trochę normalniejszy nie wolno wychodzić z żałożenia, że do znachora zawsze idziemy z kopertą. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 dokładnie i dlatego słuzbe zdrowia trzeba 18.03.07, 23:48 sprywatyzować!wtedy nie bedzie kopert bo i tak bedziesz płacił i bedzie kasa na normalne pensje, nie tylko dla lekarzy ale i pielęgniarek!musimy to wreszcie zrozumieć! Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: dokładnie i dlatego słuzbe zdrowia trzeba 18.03.07, 23:54 Żeby to tylko takie proste było.Nie ten rząd i wątpie czy następny. Do tego trzeba ogromnej odwagi politycznej. Prywatna służba zdrowia to dla Polski w obecnej sytuacji pewnie jedyne sensowne rozwiązanie. No tak, przypomniałem sobie - kto zapłaci te straszliwe długi? Niech zgadnę. Podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo sam bredzisz 19.03.07, 02:15 na stazu zarabialem 1200 zl, a po stazu 900 zl. Jesli uwazasz ze 5-6 zl za godzine to jest normalna stawka dla lekarza to nie mam wiecej pytan. "Lekarze po stażu i ze specjalizacją wyciągają, z dyżurami i nadgodzinami, 2200- 3000, zależnie od specjalizacji i szpitala." z dyzurami i nadgodzinami czyli pracuja dwa razy wiecej niz przecietny Polak. Niby dlaczego akurat lekarze maja pracowac wiecej na ta sama pensje? Odpowiedz Link Zgłoś
sanzinia1 Re: sam bredzisz 19.03.07, 17:46 masz racje, sam po stazu zarabialem 8000zl a sprzataczka w tym samym szpitalu miala 8200zl.TO BYLO W 1984!!!!!a w 1988 spakowalem 2 walizki, i z zona i 2 malych dzieci wyjechalismy do niemiec.nie jestem pochodzeniowcem!!mialem co prawda u babci owczarka niemieckiego ale i on nie byl czystej krwi.tu w niemczech pracuje od 1990 roku.ale tu teraz mlodzi koledzy po studiach i z masa dyzurow maja kolo 1700-1800 euro na reke(samotni).to tez nie kokosy, bo tez trzeba porownac ceny, ktore tu sa. niestety w Polsce sa niewiele nizsze.tylko jarzyny i owoce w sezonie sa duzo tansze. Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Przestańcie już bredzić o tych 1300 zł pensji 19.03.07, 18:05 1300 pielegniarki na starcie ? Gdize ? Chyba w Warszawie. U nas poszukuje sie pielegniarek do pracy,bo wiecznie ich brakuje,do tego co roku kolejne odchodza na emeryture,a nowych nie widac.Te co koncza studia patrza jak stad pryskac. Ostatnio w lokalnej gazecie szpital dal ogloszenie.Przyjme do pracy pielegniarke.Za 850 zl na reke. Reszte mozecie dopiwiedziec sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Normalnie! Wcale nie wszyscy biorą. 18.03.07, 23:17 Czarna owca jest najbardziej widoczna. Wystarczy, ze jeden na 100 weźmie i już idzie fama, że "lekarze biorą". Znam osobiście takich, co nie biorą, a i tak potrafią zarobić i żyje im się całkiem nieźle. I to w Polsce! Jak ktoś jest dobry, to zawsze będzie miał pieniądze. A jak jest ch..owy, to pozostaje mu tylko narzekanie i mierzenie innych swoją miarką. Dotyczy to wszystkich, nie tylko lekarzy. Oczywiście GWno znów serwuje nam lewacki relatywizm moralny w postaci retoryczniego pytania "jak mają nie brać?". Normalnie! Bo są przyzwoitymi ludźmi! Wiem, że do wykonywania zawodu dziennikarzełka trzeba mieć charakter prostytutki, więc może ci się, autorze, w baranim łbie nie mieści, że można być uczciwym człowiekiem, choćby biednym. Nie dla wszystkich "kasa" jest bogiem! Można oczywiście uczciwie dojść do majątku, ale jeśli ktoś nie wie jak, to nigdy w to nie uwierzy i będzie pluł na lepszych od siebie z zajadłością bolszewickiego kundla. BIEDA NIE USPRAWIEDLIWIA NIEUCZCIWOŚCI!. Mnie nauczyli tego rodzice, ale rozumiem, że ktoś może być sierotą (po PRL) i komsomoł go tego nie nauczył. Na szczęście niedługo Kaczki rozpoczynają sezon na polowanie i rozpie.. wam ten szmatławiec w PiSdu. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Normalnie! Wcale nie wszyscy biorą. 19.03.07, 00:05 > Mnie nauczyli tego rodzice W ogole musisz miec zajebiste wychowanie, jesli uwazasz, ze Polacy nawet w rodzinie beda ukrywac przed soba nawzajem, ile zarabiaja. Poza tym wyluzuj troche, bo ci zylka peknie. I nie pieprz wiecej glupot o lekarzach, ktorym "dobrze sie zyje w Polsce", bo takich jest jednak mniejszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Normalnie! Wcale nie wszyscy biorą. 19.03.07, 00:27 funia81 napisała: > > Mnie nauczyli tego rodzice > > W ogole musisz miec zajebiste wychowanie, jesli uwazasz, ze Polacy nawet w > rodzinie beda ukrywac przed soba nawzajem, ile zarabiaja. Poza tym wyluzuj > troche, bo ci zylka peknie. I nie pieprz wiecej glupot o lekarzach, ktorym > "dobrze sie zyje w Polsce", bo takich jest jednak mniejszosc. Łoł ,na medyki to walą dziwami i oknami ,a teraz po ,być może prywatyzacji ,będą walić kominem jak świety Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
rpt5 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 00:02 Bardzo głupi i tendencyjny tytuł. Normalnie ma nie brać. Albo jest uczciwym człowiekiem, albo nie. Takie są opcje niezależnie od wykształcenia i wykonywanej pracy. Dotyczy to wszystkich, nie tylko lekarzy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ....Lekarz musi brac............... 19.03.07, 00:16 Lekarze do swoich gabinetow jezdza furmankami a mieszkaja we wspolnych pokojach.Natomiast pod gabinetami lekarskimi stoja luksusowe wozy pacjentow i to Oni tez maja w wiekszosci luksusowe wille.A wiec musza brac. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a matoly musza pisac 19.03.07, 02:17 i to na kazdy temat bo nie znaja sie na niczym. Pracowalem na izbie przyjec w Warszawie i z lekarzy tam pracujacych nikt nie mial luksusowego wozu i kazdy z nich pracowal dwa wiecej niz ty. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: a matoly musza pisac 19.03.07, 15:00 Przecież on nie pracuje. Jego głównym zajęciem jest pisanie bzdetów na forum ku chwale radośnie nam panujacych oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 00:50 Juz myslalem, ze powazna dyskusja sie zaczyna a temat znika z ierwszej strony w tak krotkim czasie, oewnie jakis rodzaj cenzury jednak dziala. A co do tematu, lekarzom mozna zaplacic po ludzku w spolecznej opiece zdrowotnej takze, przykladem moze byc cala Skandynawia. Przez lata, od 1945, powszechnie tolerowana finansowanie opieki zdrowotnej przez pacjentow, w formie nieformalnych doplat. Mialo to zalete i dla budzetu i swietnie sluzylo pokazowemu potrzasaniu szabelka, jak trzeba bylo kogos ujajic, to sie zmienialo slownictwo i gonilo lapowkarza. "Nawet swiety sie ubrudzi, jesli wejdzie miedzy ludzi" spiewano kiedys w Jamie Michalika. Po studiach mlodzi a ideowi ruszaja do pracy i stwierdzaja, ze jesc trzeba 3 x dziennie a nie ma za co. Butelka tez sie czlowiek nie naje, odsprzedac jej jak dawniej w "Delikatesach" nie mozna. W starciu zycia z idealami zwycieza zycie i lekarz spoglada znaczaco na pacjenta, ten tez zna konwencje i robimy "wszystko od nowa po staremu". Po 7 dmiu latach pracy, scisle mowiac harowki biegiem, wyjechalem z Polski majac caly dorobek w 2 dosc lekkich walizkach. Po dwu latach "na obczyznie" zbudowalem dom i zalozylem rodzine. Dodatkowo slyszalem ciagle "dziekuje" zarowno od pacjentow jak i od pracodawcy. Na haslo "zostan, jestes tutaj ludziom potrzebny", zostalem. W Polsce tego poczucia, ze cokolwiek dobrze robie nie mialem. Tutaj maja do mnie zaufanie, tutaj mam moralne, spoleczne i finansowe zadowolenie ze swojej pracy. Nie potrzebuje patrzec czy pacjent z czyms przychodzi. Te polskie "konowaly" i "lapowkarze" sprwdzaja sie poza Polska doskonale. Sa cenionymi lekarzami i nie biora "lapowek". Podstawa do jakiejkolwiek poprawy w Polsce MUSI byc rzetelna placa za rzetelna prace. To jest poczatek i koniec tematu. Rzetelna zaplata za etatowe godziny, bez zbierania grosikow 24/24. Wyobrazanie sobie, ze kadra typu "Dr.G." i inni specjalisci beda w stanie dojsc do tego stopnia kwalifikacji zawodowych za obecne pensje jest nawet nie naiwnoscia, ale glupota. A jak dojsc do tych rzetelnych pensji powinno byc przedmiotem rozwazan politykow i administratorow. Jak na razie to oni biora spore pensje nie dajac za swoja prace nic tylko klepiac utarte, z komunizmu rodem, frazesy ku uciesze gawiedzi. Sprawa jest pilna, za pare lat tylko znachorzy beda dostepni, chyba tez po dluzszej kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 przede wszystkim powinna by określona kwota 19.03.07, 01:35 do której wartości mogłby byc podarowany jakis prezent PO zakończeniu leczenia pacjenta (na poziomie np 50 zl) i dylemat z podarkami dla lekarzy by zniknał Odpowiedz Link Zgłoś
prof-antoni polecam powiat kolbuszowski 19.03.07, 01:43 Krus jak zwykle śpi. Rzućcie okiem na rencistów , którzy chorują tylko przed terminem komisji, blokują kolejki u lekarzy, w sanatoriach. Znaczne część z nich pracuje za granicą (USA). Ilu rolbików bierze chorobowe??? Zapłacą składkę na KRUS i zaraz na chorobowe by się zwróciło...A ponoć katolikami jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: moj komentarrz 19.03.07, 02:54 nie wiem co jest gorsze ingorujacy rodziny pacjenta lekarz czy lekarz ktory bierze lapowki i chce rozmawiac i leccyc pacjenta. lekarz z ktorym ja mialem kontakt traktowal mnie jak powietrze przy mojej umierajacej matce.Taka lekarke uwazam za swolocz, lumpenwyrostek.Generalnie lekarze w Polsce sa ponad innymi Oczywiscie sprawa lapowek jest sprawa uczciwosci czlowieka , nie mowiac o etyce, ci ktorzy biora sa nie uczciwi,i nie mam do nich szacunku , ci ktorzy daja sa w desperacji. TAK , ja wybralem wyjazd z Polski 20 lat temu miedzy innym z tego powodu ze chcialem byc uczciwym czlowiekiem , co mi sie udalo.Za Polska i Polakami wlasnie m. in. z powodow powyzszych nie przepadam i tym bardziej nie tesknie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarrai mlodzi lekarze na zachodzie 19.03.07, 03:53 placa za studia. lekarze w polsce studiuja za darmo - prawda, czy falsz? Odpowiedz Link Zgłoś
basiorra Re: mlodzi lekarze na zachodzie 19.03.07, 05:37 Po pierwsze: wszystkim, ktorzy sie tu wypowiadaja, zwlaszcza o tym, jak fajnie mozna dorobic w prywatnych gabinetach, proponuje nadrobic wiedze dot. systemu ksztalcenia lekarzy. W tym roku drastycznie ograniczono ilosc miejsc na specjalizacjach i rezydenturach, a to one sa przepustka do stworzenia prywatnego gabientu. Po drugie: nie tylko lekarze ksztalca sie na koszt panstwa. Architekci, weterynarze, prawnicy... I jakos nikt nie prostestuje, ze oni zarabiaja potem calkiem dobra kase. Ja tez nie place za moje studia. Jestem na 4. roku i dostalam prace, za ktora dostaje wiecej, niz lekarz na stazu, a pracuje tylko 8 godzin dziennie. Po trzecie: mowienie typu "widziales kiedys biednego lekarza?" prowadzi tylko do utrzymania obecnego stanu rzeczy. Czy ma to oznaczac, ze nie tylko lekarzom jest dobrze w obecnej sytuacji, ale ze rowniez ich pacjentom jest tak naprawde obojetne, czy cos sie zmieni? Z zalem obserwuje nagonke zwyklych ludzi na lekarzy. Chcialabym widziec Was, plujacych tu na medykow, kiedy bedziecie naprawde potrzebowali pomocy. Mam wrazenie, ze o ile sytuacja polskiej sluzby zdrowia ma szanse znalezc kiedys swoje rozwiazanie w postaci skutecznych zmian systemowych, to mentalnosci Polakow w tym wzgledzie nic zmieni. Zapominamy o zasadzie wzajemnosci w tej materii. Teraz latwo jest Wam wylewac kuble pomyj, ale Wy tez kiedys bedziecie starzy i chorzy i zdani na laske i nielaske lekarzy oraz pielegniarek. Pozdrawiam - b. Odpowiedz Link Zgłoś
europeen falsz!!!! 19.03.07, 11:28 falsz!!-nie wszedzie na zachodzie studia medyczne sa platne!!!we Francji nie sa!!!ale jak chcesz to zrobmy tak jak w USA-rok medycyny=50tysUSD, zarobki lekarza ze spacjalizacja ok 250tysUSD rocznie. w Polsce wygladaloby to tak: rok medycyny 20tysPLN, zarobki lekarza specjalisty musialyby wynosic ok 100tysPLNrocznie. wszyscy wiedza ze na to Polski nie stac!!!jestes starym komuchem ktory nadal mysli dawnymi kategoriami: " mysmy ich wyksztalcili, to teraz sa nasza wlasnoscia!!" yarrai to kretyn-prawda czy falsz???PRAWDA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarrai Re: falsz!!!! 19.03.07, 13:22 ani nie jestem stary, ani nie jestem komuchem. jestem jednak wystarczajaco dorosly, by z gowniarstwem nie dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Zarobki lekarzy 19.03.07, 05:03 Lekarze zapominają że studia też kosztują i trzeba je spłacić. Lekarze zapominaja że zostali wykształceni przez rząd polski na koszt tych co płacą podatki, i oni jako WYBRANI są winni aby spłacać to wykształcenie tym którzy je ufundowałi. Jeżeli to wykształcenie kosztowało 500,000 złotych to spłaty za studia z oprocentowaniem też trzeba dodać do zarobków lekarzy. Wowczas okarzę sie ze lekarz ze spłatami rozłożonymi na 15 lat (4,700 spłaty miesięczne) za studia tak naprawdę zarabia 4,700 plus 1,300 czyli 6,000 złotych! Lekarze dostają wyposarzone miejsce pracy: gabinet i instrumenty pracy. To też kosztuje i jest dostarczane przez podatkowiczów. Koszt takiego miejsca pracy też kosztuje, bo lekarz musiał by wynająć sobie gabinet za dodatkowe 2,500 złotych miesięcznie. A wiec 6,000 złotych (wliczone spłaty za studia) plus koszty gabinetu 2,500 złotych miesięcznie rośnie do 8,500 złotych! Do tego dochodzi koszt odszkodowania za odpowiedzialność cywilną znow około 2,000 złotych miesięcznie, i tu my mamy juz około 10,500 złotych miesięcznie. Tak że twierdzenie że lekarz zarabia tylko 1,300 złotych miesięcznie jest też lekkim "niedopowiedzeniem". Gdyby lekarze placili podatek na 10,500 złotych okazało by sie ze zarabiaja o 25% wiecej czyli około (+ 2,625) czyli lekarz który zarabia netto 1,300 złotych tak naprawdę juz zarabia 13,125 złotych! .. bo utrzymanie praktyki kosztuje ... Po za tym lekarz musiałby oplacic recepcjonistkę, i pielęgniarke co przy najniższej płacy wyniosło by znów 900 złotych za recepcjonistkę, i 1,500 złotych za pielegniarke, .. do tego dodać opłaty socjalne 36% czyli 864 złote to wychodzi 3,264 złote. Z tego wynika że aby opłacić w praktyce prywatnej koszta wykształcenia i praktyki (koszta prowadzenia niezależnego gabinetu lekarz tak naprawde zarabiając netto 1,300 złotych zarabia naprawdę 16,389 złotych miesięcznie. A do tego instrumenty medyczne i "konsumable" jeszcze pare setek ... Aby przy koszcie usług 50 złotych od pacjęta "WYCZYŚCIĆ" 1,300 ZŁOTYCH NETTO LEKARZ POWINIEN PRZYJĄĆ 328 PACJĘTÓW MIESIĘCZNIE czyli około 15 pacjetow dziennie .. z których wielu nie zarabia nawet 1,300 złotych, A więc nie jest aż tak bardzo zle jak lekarze to opisują, ale GENERALNIE jest bardzo zle dla wszystkich którzy .... nie zarabiają 10,000 złotych miesięcznie .... Lekarze na zachodzie to niewykształcone BANDZIORY! Problem podstawowy z medycyną że jest to wielkie oszustwo! Cała medycyna ""upiera się" przy wirusach i bakteriaach kiedy większośc chorób jest spowodowanych środowiskowymi efektami toksycznymi a nie epidemiologicznymi. To nie to że lekarz zarabia za mało w Polsce, i dlatego musi brać łapówki. To problem że wszyscy zarabiają za mało, ale inni nie moga brać łapówek. Jezeli chodzi o pracę lekarza w polsce jest ona o wiele łatwiejsza niz praca PIELĘGNIAREK które też powinny zarabiać wiecej niż lekarze. Przy kosztach życia w Polsce minimalna najniższa stawka godzinna dla niewykształconego pracownika powinna być nie mniej niż 30 złotych na godzinę. przykład prękrętów na zachodzie: campaignfortruth.com/latestnews/krafeldandlanka.htm www.neue-medizin.com/lanka2.htm www.sickofdoctors.addr.com/articles/lanka_interview1.htm www.sickofdoctors.addr.com/articles/lanka_interview2.htm#top www.noamalgam.com toxicteeth.org www.hugnet.com Wniosek z tego że WSZYSCY zarabiaa za mało nie tylko lekarze! Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Zarobki lekarzy 19.03.07, 07:40 Jest oferta pracy dla lekarza w moim mieście.Nie musi mieć specjalizacji.Ma być koordynatorem w centrum ratownictwa.Pensja 4tys netto i....od ponad miesiąca nie ma chętnego do pracy.Za mało?W/g mnie nie za mało bo lekarze zarabiają więcej z tego wynika.Pracuje w firmie pokrewnej do służby zdrowia i widzę jakie auta i domy mają lekarze (większość nie mniejszość)Łapówki wcale nie muszą być od pacjentów.Wiem ile dostaja od firm farmaceutycznych za wypisywanie konkretnych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Re: Zarobki lekarzy 19.03.07, 13:03 Mój ojciec jest lekarzem, więc wiem o czym piszę. Żeby mieć dom, własnościowe mieszkanie w mieście i kupić używanego 2 letniego Mondeo zachrzenia średnio ok. 60 godzin tygodniowo w 4 miejscach pracy (główne miejsce pracy - szpital to nieco ponad 40 godzin. Pracy w domu (opinie dla sądu jakieś miniumum 2 - 3 godziny tygodniowo) nie liczyłem, liczyłem dyżury w pracy. Na rękę ma jakieś 5 - 6 tysięcy. I tak ma szczęście, że za komuny zdążył sobie wyrobić nazwisko. I teraz może pracować na kontrakt, nie na żebraczym etacie. W stosunku do trudu jaki lekarz wkłada w pracę, czasu, który poświęca na samokształcenie i stresu nie są to zarobki wygórowane. A jak się za bardzo samodokształca, próbuje nowych metod, i coś pójdzie nie tak, to już Ziobro prokuratora nań naśle (po tym jak ogłosi w tv - lekarz "x" to morderca), a Dorn go zaraz weźmie w kamasze. Mówienie o tym, że lekarze mają spłacić studia to czysta demagogia. Niech płącą również Ci, co konczyli filologię i siedzą na zachodzie. Zresztą na studzia szli, to nic o płatności za nie nie było mowy, a nie zmienia się reguł w trakcie gry. Zresztą samo życie wymusi zmianę - robole wyjechali stawiać housy w Great Britain to zarobki na budowach poszły w górę. Tak samo będzie w szpitalach. Wecześniej, czy później. Czy wam sie to podoba czy nie. No chyba, że większość światłych ludzi opuści ten kraj, a zostaną same mohery i konkretni nieudacznicy. Ja na wszelki wypadek english mam fluent, a specjalizuję się w prawie europejskim. Myślę, że sobie poradzę. Szkoda tylko tych, co zostaną w kraju moherowych ludków. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz To czy bierze, czy nie.... 19.03.07, 07:06 zależy od wzorców wyniesionych z domu.Jeśli jedyne pieniądze w dzieciństwie,jakie posiadał, to te ukradzione z kieszeni pijanego ojca,to na pewno będzie brał!..Jeśli wychował się w normalnym domu i kochającej rodzinie,na pewno nie!.Jeśli w rodzinie, uczciwość była przedkładana nad biedę,pozostał uczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Naiwny jesteś 19.03.07, 08:19 Lekarz to często zawód przechodzący z rodziców na dzieci. Obowiązują tu układy podobne do mafii prawniczych. Syn murarza może zostać lekarzem, tzn. zdać na studia i je ukończyć, ale potem jest staż, specjalizacja itd. I wtedy układy się przydają. A w łapę biorą właśnie ci, którzy wynieśli to z domu. Bo w końcu po coś się uczyli, nie ? Dom, zbudowany z łapówek, szanowany tata i mama, co rok z dziećmi na wakacje, rodzina zadbana i czysta - czy to nie jest "normalny dom i kochająca rodzina"? Czy myślisz, że taki lekarz-łapownik bije żonę i dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
amanita.m Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 07:16 Nawet jeśli dostaną podwyżkę i to znaczną, to i tak będą brać, brać i brać. Nie zaleeży to bowiem od wysokości pensji a tylko i wyłącznie od metalności i uwarunkowań dziejowych. Nawet dziś wśród lekarzy są tacy co nie biorą, bo pewne zasady wynieśli z domów rodzinnych. Tylko nie czarujmy się, lekarze to już nie elita społeczeństwa, teraz do zawodu może trafić każdy. Równość i uprawnienie spowodowały, że nikt nie patrzy na to, czy kandydat do tego zawodu pochodzi z "szanowanej rodziny". Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 GW nie powinna bronić korupcji 19.03.07, 07:28 Jakoś dziwne po akcji CBA GW zaczeła bronić "Biednych" lekarzy biorących łapówki... W Polsce nie mają gorzej niż na Zachodzie - też mają domy i dobre samochody... z ta różnicą że wielu lekarzy od większości dochodów nie płaci podatków bo to dochody nielegalne - z łapówek... Korypcja jest przestępstwem - to tyle w temacie dla GW... Jak komuś nie nie podoba pensja - prosze bardzo - może wyjechać na Zachód, może dorabiać na boku w prywatnej klinice (ale nie wykorzystując do prywatnej pracy państwowy sprzęt podczas państwowego etatu - jak to robi wielu lekarzy), pracowac na pełny etat w prywatnej klinice lub tez w ogóle zmienić zawód... Możliwości jest wiele - nie trzeba popełniać przestępstwa... A głosy GW w obronie lekarzy (dziwnie zbiegły się z akcją CBA) są śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Palestrina nie powinna bronić pedofillii 19.03.07, 15:47 ...a GW nie broni korupcji. GW relacjonuje wypowiedzi lekarzy. Głosy GW nie zbiegły się, tylko WYNIKAJĄ z teatralnych działań CBA. Wskutek działań CBA temat stał się modny. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A nauczyciele ? 19.03.07, 08:13 Oni też zarabiają grosze. Też są (powinni być) wykształceni. Też na Zachodzie mają auta i miekszania. Tylko nie bardzo mają od kogo brać. Niestety, środowisko medyczne (lekarze, pielęgniarki i cała otoczka) jest ZAINTERESOWANE status quo. Bo w mętnej wodzie jest najlepiej. Bo nieoficjalne stawki płacone do kieszeni są po pierwsze nieopodatkowane, a po drugie CZĘSTO bywają WYŻSZE, niż oficjalne stawki w lecznictwie prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Żałosny artykuł GW 19.03.07, 08:18 Nikt nie każe lekarzom pracowac w zawodzie... Skoro im tak źle niech wyjadą lub się przekwalifikują... Ale jakoś dziwnym trafem studenci na Medycynę pchają się drzwiami i oknami... A łapówkarstwo to złamanie prawa - za to powinno być więzienie no i konieczność zapłacenia od dodatkowych nieujawnionych dochodów zaległego podatku wraz z odsetkami... Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Żałosny artykuł GW 19.03.07, 08:29 Nie wiem skąd bierze się przekonanie o pchaniu "drzwiami i oknami" na medycynę. Sa akademie gdzie było niemal 1 na jeden Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Żałosny artykuł GW 19.03.07, 08:35 Na pewno nie w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: Żałosny artykuł GW 19.03.07, 21:07 Daruj sobie propagandę- nawet jeśli jest to 2,5-3,5 osoby na 1 miejsce (mówię o Gdańsku) to nie jest to pchanie się drzwiami i oknami. Poza tym ja nie narzekam- wybrałam medycynę, bo to potencjalnie ciekawy zawód, który mogę wykonywać w dowolnych kraju- docelowo w tym, który będzie chciał mi zaoferować za moje umiejętności satysfakcjonujące warunki finansowe i możliwość samorozwoju. Z tego, co widzę obecnie- po ukończeniu studiów, mam poważne wątpliwości czy będzie to ten kraj. Poczekam jeszcze 5 lat- zrobię np. doktorat, a potem, o ile nic się nie zmieni- ruszam w świat. Języki znam. Doświadczenie poza granicami Polski też jakieś tam już mam, więc wiem, że w swojej dziedzinie sobie poradzę. Ja za tym krajem płakać nie będę, a czy kraj zatęskni za moimi kwalifikacjami to już nie moja "broszka". Pozdrawiam innych młodych medyków. Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 żałosna to ty jesteś pseudoprawniczko, życzę ci by 19.03.07, 10:25 zabrakło lekarza gdy ktoś będzie musiał cie uratować. pewnie pójdziesz wtedy do wietnamczyka, któy uzdrowi cię metodami naturalnymi;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Palestrina już kiedyś tłumaczył, że 19.03.07, 13:09 jego nick, to na cześć jakiegoś włoskiego kompozytora. Nie zmienia to faktu, że pisze zazwyczaj rzeczy oględnie mówiąc kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Czy brak zgody na łapówkarstwo jest kontrowersyjny 19.03.07, 13:36 Moim zdaniem to normale że ktoś jest przeciw łapówkarstwu w służbie zdrowia... Normalny obywatel złapany na przyjmowaniu łapówek może trafić do więzienia - tak samo i lekarze... Obowiązku pracy nie ma - komuna się skończyła - jak się nie podoba to się przekwalifikować - łapówka to przestępstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 palestrina śmierdzi pisowym szambem nieuctwa 19.03.07, 10:29 popiera koalicję z lepperem i giertychem i cieszy się, że zamiast 3 milionów tanich mieszkań, bedą mieszkania za 3 miliony. szczyt prostactwa. co do blogu to CBA do niczego się nie przydają, znó rozdawnictwo w stylu PRL. PS. nie jestem zwolennikiem PO ani SLD, tylko pragmatykiem. a tego pisowi brakuje bo to buce... Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Ziejesz nienawiścią krytykując nawet to co było... 19.03.07, 12:39 ...dziełem poprzednich ekip a co PiS próbuje zmienić. Nie jestem "pisiorem", ale obca jest krytyka w czambuł. To co złe na pewno zganię, ale to co dobre mam zamiar pochwalić nawet jesli zrobi to PiS. Odpowiedz Link Zgłoś