patka377 18.03.07, 21:16 1170 netto- rezydent. nie biore. wyjezdzam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radekzbroda Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:00 Ta a wszyscy lekarze jeżdżą maluchami i syrenkami i mieszkają w M-2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
drow82 Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:18 3k EURO podstawowa pensja dla specjalisty na zachodzie. Praca 7h dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg8 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 15:28 Dodajmy - brutto! Ludzie, jeśli podajecie zarobki netto w Polsce, to zachodnie też podawajcie netto! Tu macie kalkulator obowiązujący lekarzy (i innych zatrudnionych w budżetówce w Niemczech): paul.schubbi.org/cgi-bin/bat-rechner Np. lekarz asystent taryfa BAT IIa (coś w stylu I specjalizacji), 29 lat, samotny, bezdzietny dostaje brutto ok. 3000 euro i netto wychodzi: 1675,94 euro! Na 48-godzinnym tygodniu pracy wyciąga się góóóra 1800. Mieszkanie 2- pokojowe na ciepło kosztuje w granicach 600-800 (w Monachium, Hamburgu jeszcze więcej), telefon, prąd to następne 100, żarcie 250, ciuchy, buty 150, dojazdy komunikacją miejską 50. Zostaje 200-400, góra 600. Chyba że mieszka się z kimś i dzieli kosztami. Głodne są te kawałki, ile to na Zachodzie zarabiają... Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: Lekarska lista płac 22.03.07, 18:34 Mieszkanie troche drogo policzyles, moze w duzych miastach.Ja place 500 za 70 metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
rpt5 Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:24 Zdziwiłbyś się, jak wielu lekarzy nie ma wogóle samochodu. Nikt w tramwaju nie ma wypisane na czole, że jest lekarzem i NIE BIERZE. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Propozycja poprawy sytuacji 18.03.07, 22:19 Moja propozycja: 1. zakaz przynoszenia lekarzom na oddzial czegokolwiek, nawet kwiatow i surowe kary za jego zlamanie, olbrzymie grzywny dla pacjentow za wreczanie lapowek. 2. dozywotni zakaz wykonywania zawodu lekarza za wziecie nawet niewielkiej lapowki. 3. podwyzszenie podstawowej pensji wszystkim lekarzom do ok. 2 x srednia krajowa dla mlodych po studiach i 3 x srednia krajowa dla lekarza po specjalizacji (+ ew. dyzury, jesli lekarz bierze dyzury!) 4. likwidacja stanowiska ordynatora, nigdzie tego na swiecie w normalnych krajach nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 jeszcze lepsza propozycja 18.03.07, 23:07 zrownac wszystkim w Polsce pensje do zachodnich genialne nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rpt5 Re: jeszcze lepsza propozycja 18.03.07, 23:59 Zrozum człowieku, nie chodzi o wysokość - Polska to relatywnie biedny kraj, tylko o proporcje wynagrodzeń w różnych grupach zawodowych. I nie mów, że lekarz może sobie "dorobić dyżurami". To jest dodatkowy czas, zabierany sobie i rodzinie, za stawkę ciecia na parkingu, nic nie ujmując dobremu cieciowi. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
the.main.gosc Re: Propozycja poprawy sytuacji 19.03.07, 12:10 taaak ? nikyt nie kieruje oddzialami ? :))) czlowieku, szpitale na zachodzie sa bardziej schierachizowane niz w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Propozycja poprawy sytuacji 19.03.07, 13:04 a ja wliczyłbym jeszcze czas dyżurów do stażu pracy - bo w tej chwili to jest rozbój w biały dzień. Państwo wyhodowało sobie tanich roboli, którzy dla przyjemności (tak twierdzi Religa) zarywają (w zalezności od miejsca pracy) kilka nocy w miesiącu. pyorunochron napisał: > Moja propozycja: > 1. zakaz przynoszenia lekarzom na oddzial czegokolwiek, nawet kwiatow i surowe > kary za jego zlamanie, olbrzymie grzywny dla pacjentow za wreczanie lapowek. > 2. dozywotni zakaz wykonywania zawodu lekarza za wziecie nawet niewielkiej > lapowki. > 3. podwyzszenie podstawowej pensji wszystkim lekarzom do ok. 2 x srednia > krajowa dla mlodych po studiach i 3 x srednia krajowa dla lekarza po > specjalizacji (+ ew. dyzury, jesli lekarz bierze dyzury!) > 4. likwidacja stanowiska ordynatora, nigdzie tego na swiecie w normalnych > krajach nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
tesia68 Re: Propozycja poprawy sytuacji 19.03.07, 13:25 > Moja propozycja: > 1. zakaz przynoszenia lekarzom na oddzial czegokolwiek, nawet kwiatow i > no swietnie ale lekarze tez maja dalsych lub bliszych krewny , kolegów przyjacióŁ . wobec tego tez nie moga dac prezentów z róznych okazji np rocznicy slub itd > wybaczcie ale przeciez to jest niemozliwe .Niekiedy nie chodzi o łapówke a lekrza ani innemu człowiekowi nie zabroni sie przyjazni , znajomosci itd. A takie prezenty np kwiaty nie sa dowodem łapówki lecz tez zyczliwosci , przyjazni itp Po drugie wszedzie oddziałami zarzadzaja lekarze nadzorujacy odddział czy oddziały tak wiec w stosunku do ordynatorów - to jest tez nie mozliwe czy bedzie to kierownik czy ordynator Zreszta sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
strass1 Re: Propozycja poprawy sytuacji 19.03.07, 16:39 Z normalnych krajów wymienię ościenne i najbliższe: Niemcy,Czechy,Słowacja,Austria,Węgry.Można pojechać i sprawzić ! Przed wyjazdem zostaw moher w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
dejawufour Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:20 sorry, ale od czegos trzeba zacząc Kazdy z nas (lekarz/nie lekarz)od czegoś zaczynał. Uczyłeś/aś się przez sześć lat, zaczynasz prkatykę. czego sie spodziewasz na początku? Wiem, że w Polsce słuzba zdrowia ma bardzo niskie pensje, ale nie przesadzajmy, start jest zwykle niski. To, że ktoś skończył studia medyczne nie znaczy, że musi starować z wyższego pułapu. Nie popadajmy w przesade.. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:26 dejawufour napisała: > sorry, ale od czegos trzeba zacząc Kazdy z nas (lekarz/nie lekarz)od czegoś > zaczynał. Uczyłeś/aś się przez sześć lat, zaczynasz prkatykę. czego sie > spodziewasz na początku? Normalnej pensji, przynajmniej 2 x srednia krajowa dla lekarza po studiach na stazu. > Wiem, że w Polsce słuzba zdrowia ma bardzo niskie pensje, ale nie przesadzajmy, > start jest zwykle niski. Nie moze tak byc w przypadku lekarzy. > To, że ktoś skończył studia medyczne nie znaczy, że > musi starować z wyższego pułapu. Nie popadajmy w przesade.. Musi. Lekarz zeby dobrze pracowal musi miec zaspokojony finansowy byt. W przeciwnym razie jest to grozne dla pacjentow. Pamietajcie, ze Polska ma najnizsza srednia zycia w Europie, skad sie to niby bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
dejawufour Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:35 Dlaczego lekarz na starcie ma mieć dwa razy średnią krajową? Zgodzę się na to o ile każdy kto zaczyna będzie miał srednia krajową X 2. Nie jesteście narodem wybranym. każdy zawód jest potrzebny, przecież Wy po to sie uczycie aby spełnic potrzebe pomagania ludziom (swoją potrzebę). Czy macie większe potrzeby niż ktos kto pracuje w innym zawodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
beatka.l Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 23:27 tak, mam tez potrzebe utrzymania rodziny i posiadania kasy na niezbedne i wymagane kursy w tym zawodzie, ktore sporo kosztuja...po to, by leczyc wlasnie - poszedlbys do lekarza, ktory sie nie doksztalca? bo ja nie, wierz mi Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 13:47 nie wierze Ci :) mozna gdzies dostac info ktory lekarz sie doksztalca a ktory nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 12:10 W Polsce każdy się zna na medycynie, więc lekazy nam nie potrzeba. Przecież lekarz to taka prosta i odpowiedzialna fucha jak kierowca czy ekspedientka. Proponuję więc, żeby w ogóle nie dostawali pensji, Ci co mają potrzebę pomagania ludziom będą pracować za darmo. Skoro inżynierów, informatyków itp. specjalistów wynagradza się dobrze (znajomi inżynierowie w pierwszym roku po studiach zwykle przekraczają 2 tysiące netto, po 5 latach to już 4-5k), to dlaczego nie specjalistów ds. ochrony zdrowia?? Ano dlatego, że przecież "nam się należy opieka". Lekaż czy pielęgniarka to nie inżynier - pracuje "z powołania" i niech się cieszy, że może "służyć". Nie jestem lekarzem, ale potafię przyznać, że jak ktoś po ciężkich studiach, ciagle się dokształcający, odpowiadający za zdrowie i życie ludzkie zarabia tyle co niewykwalifikowany robotnik na taśmie (na Śląsku 1-1,5k netto) to coś jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 13:49 inzynierowie moze i tyle zarabiaja ale w prywatnych firmach jesli juz porownujesz to porownuj z pensjami lekarzy ktorzy robia prywatnie wtedy to bedzie mialo sens :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszula32 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 08:57 Też bym chciała zaraz po studiach mieć 2 x średnia krajowa (kto by nie chciał) i też jestem po studiach tylko technicznych, po których musisz pracować za frycowe żeby zrobić uprawnienia, po których wcale nie masz zagwarantowane że bedziesz zarabiać 2 x średnia krajowa (bo wielu kolegów nie ma - nawet większośc nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 23:42 Na pewno nie spodziewalam sie pensji 850zl netto-a tyle dostawalam zaraz po stazu. Nie dyzurowałam bo nikt nie wpusci mlodego bez specjalizacji tuz po stazu na samodzielny dyzur. Teraz po słynnych podwyzkach i 3 lata po stazu, w trakcie specjalizacji, mam 1180 zl netto. Moglazbym dyzurowac (za stawke niecale 5 zl za godz-jest pochodna podstawy pensji a podwyzka do podstawy mi sie nie wlicza) ale mam malutkie dziecko ktorego nie mam z kim zostawic na noc. A maz tez lekarz... PS> Moj kolegz powiedzial mi kiedys-a jest kierownikiem uczelnianego hotelu-ze u niego sprzataczka ma840zl na reke... I co ja jeszcze robie w tym kraju?! Odpowiedz Link Zgłoś
cameel28 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 00:41 No wlasnie, co ty tu jeszcze robisz? Skoncz specjalizacje i skoro maz jest lekarzem uciekajcie stad jak najszybciej - masz wiecej czasu bo nie dyzurujesz poswiec ten czas na szlifowanie angielskiego badz niemieckiego. Fatalne zarobki lekarzy w tym kraju sa, moim zdaniem, w duzej mierze wina samych lekarzy. Znam to srodowisko, szczegolnie mlodych lekarzy, niezle bo moja dziewczyna jest w trakcie robienia specjalizacji i widze jak lekarze daja sie wykorzystywac, jak pozwalaja sobie wciskac kit o przysiedze "hipopotama", o "sluzbie", o lekarskiej przygodzie jaka jest dyzur, no i o braku kasy na podwyzki. Od wejscia do unii z polandu wyjechalo powiedzmy 5% medykow - znam oddzial w jednym z wss z ktorego z 6 lekarzy zostalo 3 + jeden z jedynka dochodzacy na 3 dyzury. Czy kasa na pensje wzrosla dla tej 3 ktora w pocie czola zasuwa za 6 osob i wykonuje kontrakt dla szpitala za ta sama kase? Nie, dyrekcja robi ich po prostu w jajo a te 3 pierdoly nie potrafia sie o swoje upomniec. Zasuwaja czasami po 10/11 dyzurow w miesiacu no bo przeciez ktos musi byc na oddziale z pacjentami w nocy. Frajerstwo do kwadratu - a ci pacjenci tych samych lekarzy za plecami wyzywaja od lapiduchow i wzywaja "lekarzu pokaz co masz w garazu". Jedyne co lekarze moga zrobic dobrego dla naprawy sluzby zdrowia w tym kraju to wyjechac - jak zabraknie specjalistow (o medykach zaraz po studiach nie mowie bo oni obecnie wyjezdzaja gromadnie - madrzejsze pokolenie chyba) a zostana sami emeryci, ktorzy przy nadmiarze roboty tez wrzuca na luz i powiedza sobie "ja to p..." ktos moze w koncu ten zawod zacznie doceniac i zauwazy ze to nie hydraulik ktorego szkoli sie 2 miesiace - tylko chyba wowczas bedzie juz za pozno bo dla tych znajomych ktorzy wyjechali (sa w Norwegii, Szwecji i Anglii) kwestia powrotu w ogole nie wchodzi w rachube - jest im tam najzwyczajniej w zyciu za dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 13:55 uh tos dowalil hydraulik w 2 miesiace obys nigdy nie musial zatrudnic takiego "hydraulika" :D Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "czego sie spodziewasz na początku ?" 19.03.07, 22:43 Tego, ze bede zarabial conajmniej tyle ile zarabia moj rowiesnik, ktory studiow nie skonczyl. Jest to po prostu minimum ktore swiadczy, ze kraj ceni sobie ludzi wyksztalconych. W tej chcili jest tak, ze pensje jednego i drugiego zrownuja sie (znaczy ludzie, ktorzy zdobyli kwalifikacje zawodowe na uczelniach w odniesieniu do tych co przez ten czas pracowali osiagaja podobne do nich zarobki po 35 roku zycie). Nie wspomne o takich zawodach jak gornicy czy kiedys stoczniowcy a dzisiaj budowlani w ktorych zarobki uragaja elementarnym zasadom nie tyle sprawiedliwosci spolecznej, co wynikajacym z potrzeby budowania przyszlosci opartej na wykorzystaniu wiedzy i checi poznawania i stosowania coraz to trudniejszych i do wykorzystywania nowosci. Nie dziwi w takiej sytuacji mala, zeby nie napisac zadna innowacyjnosc naszej gospodarki w porownaniu z wiekszoscia europejskich nie wspominajac o amerykanskiej. No tak ale robic glupiutkie porownania ze Stanami, zeby moc popluc na rzad jest w dobrym tonie zas przywrocic w Polsce amerykanskie dysproporcje plac spowodowaloby strak powszechny. Inzynier opuszczajacy uczelnie francuska czy niemiecka zaczynal (bo dzisiaj w zwiazku z globalizacja siatka plac rowniez ulegla sporemu zniwelowaniu) od pensji conajmniej rownej tej jaka mial jego rowiesnik pracujacy przez te piec lat w firmie. Skutkiem dzisiejszej niwelacji plac w krajach europejskich jest rowniez coraz mniejsza innowacyjnosc gospodarki i coraz wieksza emigracja zarobkowa (i nie tylko ) do Stanow. "To, że ktoś skończył studia medyczne nie znaczy, że musi starować z wyższego pułapu." Pewnie, ze nie: zalezy tylko jak widzisz nasz kraj za 15 a moze 20 lat. Pozwoli ci to zreszta codziennie przez te 15 lat dowartosciowac sie opluwajac wladze, ktora nie robi nic innego jak tylko realizuje wole wiekszosci tu i teraz bez zadnej projekcji w przyszlosc. Ta zas wymagalaby odwagi i determinacji przeciwstawienia sie prl-owskim zakorzenionym w Polsce populistycznym podobnym do Twoich pogladom. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksok Re: Lekarska lista płac 18.03.07, 22:36 I ja wyjezdzam i wielu moich kolegow z roku -absolwentow medycyny, własnie wyslalam moje CV do Anglii, nie biore, nie mam samochodu, do pracy dojeżdzam autobusem, ma nadzieje ze nastepny post bedzie z Uk, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbarus.cz Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 00:14 Pozdrowienia z UK. Nic nie biore, nikt mi nie chce i nie musi dawac. Zarabiam kilkakrotnie wiecej niz w Polsce i zastanawiam sie dlaczego tak dlugo czekalam z tym wyjazdem. Pozdrowianie dla potencjalnych pacjentow z ostrych dyzurow, ktorych juz nie mam i nikt mnie zrywa o 2 - 3 nad ranem do pelnienia zaszczytnej sluzby w opiece nad pijanymi!!! Pozdrawiam aleksok. Do zobaczenia na Wyspach! Barbarus Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Lekarska lista płac 19.03.07, 00:17 Zgadzam sie z poprzednikiem.Co ci mlodzi lekarze jeszcze tu robia?Widocznie sa leniwi i nie chce im sie uczyc jezykow.To jedyna odpowiedz,ktora mi sie nasuwa.Bajeczki o patriotyzmie sa juz nieaktualne.Ojczyzna jest tam,gdzie mozna normalnie zyc.Dokladnie 6-go marca 1983 roku wzialem do reki walizke i wyjechalem na chwile,na 20 lat.Teraz wrocilem jako emeryt i stac mnie na to zeby byc patriota.W tym czasie opanowalem biegle dwa jezyki i gdyby nie wiek emerytalny bylem na dobrej drodze do opanowania trzeciego.To daje wymierne korzysci,wierzcie mi pisze to z wlasnego doswiadczenia. Jak juz "zlapie sie" inny jezyk czlowiek czuje sie obywatelem swiata,traci niepotrzebne hamulce i idzie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaffeebohne Racja... 19.03.07, 02:01 Ma Pan rację. W pewnym sensie to wszystko to jednak błędne koło: języków uczą się ludzie w rodzinach przynajmniej średniozamożnych i często wykształconych, to ich dzieci wyjeżdżają z kraju, w kraju zostają ci, którzy nie mieli szansy (bo to szansa) wyjechać - nie zawsze z lenistwa. W patriotyzm ludzie nie wierzą tylko tak mówią. Gdyby byli patriotami to przede wszystkim pracowaliby dla kraju, a ci nie pracują tylko chcą się dorobić - a to jest różnica. Nikomu tak naprawdę nie zależy na "ojczyźnie" a na własnych 4 literach, najlepiej więc się nie oszukiwać i spojrzeć prawdzie w oczy... Po co zostawać w Polsce? Ja nie wiem. Nie zostaję tu. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 02:18 a ja owszem znam 2 języki obce, mieszkałem już rok w zachodnim państwie, jestem studentem medycyny i prawdopodobnie będe MUSIAŁ wyjechac, ale tak naprawde chciałbym móc godnie życ, mieszkac i pracowac w moim kraju i to jest dylemat, który toczy każdego chcącego wyjechac lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio200 pensja rezydenta w Nowym Jorku 19.03.07, 02:26 rezydent w NY na starcie ma pensje okolo 12000 PLN brutto (okolo 10000 netto), a po skonczonej rezydenturze moze miec 3 razy wiecej. ludzie wyjezdzajcie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo pensja rezydenta w Czechach 19.03.07, 02:40 jest dwa razy wyzsza niz w Polsce. Jak widac nie trzeba jechac tak daleko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 02:26 nie sadz tak latwo. wielu lekarzy nie chce wyjechac bo sa Polakami i chca mieszkac w Polsce. Tu maja rodziny i przyjaciol. Ja wyjechalem ale doskonale rozumiem tych co nie chca. I nie chwal sie opanowaniem dwoch jezykow bo 70% z moich znajomych ze studiow zna dwa jezyki bez wyjezdzania - to juz nie jest 1983 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re:jakie jezyki 19.03.07, 03:14 prosze mi nie opowiadac bajek, zaden Polak z Polski nie zna jezyka angielskiego na poziomie aby zaczac normalnie pracowac jako lekarz czy to w USA czy Anglii, to polskie zarozumialstwo jest rekordem swiata , poza tym co maja powiedziec polscy policjancji ktorzy zarabiaja 1000 zl, czy oni za te pieniadze maja skutecznie bronic lekarza przed bandyta ktory chce mu odebrac lapowke. czy to jest gorszy zawod poniewaz nie wymaga 6 lat studiow?Pozdrawiam z Kaliforni Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo kazdy ma taki sam zoladek 19.03.07, 08:54 owszem Polak z Polski czasem zna jezyk angielski, bo ja uczylem sie angielskiego w Polsce i potem pracowalem jako lekarz w USA i UK. Z mojej grupy (10 osob) polowa pracowala za granica a tylko jedna uczyla sie angielskiego w USA. Proponuje zebys poszedl do swoich znajomych z Kalifornii i powiedzial im to co mi: trzeba podwyzszyc pensje policjantow amerykanskich do poziomu pensji lekarzy, albo obnizyc pensje lekarzy do poziomu pensji policjanta. Ciekawe co powiedza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re:jakie jezyki 19.03.07, 12:15 hehe...bajek... wybacz - jestem studentem AM (dopiero 3 rok) a już dwa razy robiłem praktyki za granicą (francja i UK). Porozumiewałem się wyłącznie po angielsku + b. rzadko łacińskimi nazwami chorób (obecnie są w zaniku oprócz groźniejszych schorzeń). Żadnych problemów, furtka na staż otwarta itd...bardzo mili ludzie i nie było sytuacji "wykorzystywania" a wiem, że w PL takie sytuacje moim kolegom i koleżankom z roku się zdarzały (już do koleżanek nagminnne "pielęgniarko' mnie by wku**ło na maxa). Planuję pracę w Nowej Zelandii. Mam już zaklepaną miejscówkę i chyba pojadę tam na ostatni rok studiów by uniknąć niepotrzebnej nostryfikacji...(nie jestem kombinatorem - sam szpital zaproponował takie rozwiązanie). coś jeszcze? Dwa języki obce (w moim przypadku 3 - jestem z rodziny transgranicznej i perfekcyjnie władam również niemickim, w planach mam opanowanie włoskiego lub holenderskiego, do tego naturalnie podstawy łaciny oraz angielski, z racji zamieszkania i częstych kontaktów świetnie rozumiem śląski (nie tak jak to sobie kabaret rak w TV przedstawia, ale cały język śląski - babcia, z którą się w dużej mierze wychowywałem była rodowitą ślęzaczką, naturalnie też bez oporów chwytam czeski, bo za młodu dużo czeskiej telewizji się oglądało, teraz czasu brakuje). uważasz, że to język jest hamulcem dla mnie? Nie wyjadę jeżeli 1) na starcie nie będę musiał spać w szpitalu, bo nie będzie mnie stać na najtańsze M-1 2) starczy mi na utrzymanie przyszłej rodziny (minimum 1200 pln miesięcznie) 3) będę w stanie mieć czas się dokształcić, a ludzie będą podchodzić do mnie z szacunkiem, o ile na taki zasługuję 4) będę w stanie po roku mieć budowę domu oraz niezły samochód Argument, że każdy by chciał ... nie trafia do mnie 1) wy zaczynacie pracę po studiach - my mamy praktyki oraz zajęcia kliniczne od początku studiów i trudno trafić na pacjenta, który by dał się zbadać za gratis (a to wodę mu kup, a to łóżko prześciel, a to, a tamto....) 2) wasza praca nie ratuje w TEN sposób ludziego życia 3) jeżeli popełnicie błąd - zrobicie czynność od nowa... u nas nie ma takiego komfortu 4) w chwili obecnej żaden z moich znajomych nie ma samochodu własnego, mieszkania i wszyscy albo piechotą albo autobusem na uczelnię docierają. Tacy "bogaci" jesteśmy dzięki społeczeństwu. Dodam, że na pobliskiej politechnice brakuje miejsc parkingowych, więc stawiają auta na naszych parkingach.. zwykli studenci, którzy już rozpoczęli pracę. I jakoś trudno się w takiej sytuacji..nie łamać. Naprawdę, jeżeli uda mi się wyjechać, to z zawistną satysfakcją będę patrzył, jak chory system zdycha w Polsce. a jak już się wszystko zawali i unormuje to wrócę. Innego wyjścia młodzi lekarze nie widzą. U nas 4 osoby się zdeklarowały, że na 100% zostają - mają prywatne gabinety do przejęcia od rodziców. Reszta bardzo poważnie zastanawia się nad wyjazdem. Praca w szpitalu tylko na stażu (ew specjalizacji). Takie mamy podejście i wiemy, że nie jesteśmy sami. Powodzenia przyszłym chorym (dalej się uskarżajcie, że to niesprawiedliwe, no dalej....) Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re:jakie jezyki 19.03.07, 13:09 z całym szacunkiem jaki mam dla policji. Wy również zarabiacie znacznie za mało. ... tak, to jest gorszy zawód ponieważ nie wymaga 6 lat studiów, i po 3 lata na 1 specjalizację. Ja porównałbym Policjanta to Górnika ... - dysproporcja jest gigantyczna mniklas5 napisał: > prosze mi nie opowiadac bajek, zaden Polak z Polski nie zna jezyka angielskiego > na poziomie aby zaczac normalnie pracowac jako lekarz czy to w USA czy Anglii, > to polskie zarozumialstwo jest rekordem swiata , poza tym co maja powiedziec > polscy policjancji ktorzy zarabiaja 1000 zl, czy oni za te pieniadze maja > skutecznie bronic lekarza przed bandyta ktory chce mu odebrac lapowke. czy to > jest gorszy zawod poniewaz nie wymaga 6 lat studiow?Pozdrawiam z Kaliforni Odpowiedz Link Zgłoś
paucho Re: Lekarska lista płac 20.03.07, 10:01 Co za cynizm, wstyd mi za Pana. Ciekawe czy zastanawia się Pan co będzie gdy Pan zachoruje a lekarzy - zgodnie z Pana radą - nie będzie, wszyscy na Zachodzie. O przeszłości nie wspomnę - gdyby wszyscy kiedyś wyjeżdżali... "Stać mnie na to żeby być patriotą" - śmiechu warty patriotyzm. Hedonizm raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalubawy Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 06:25 Tyle też zarabia pielęgniarka z 30 letnim starzem, z dwoma dużurami,w tej samej placówce z dwoma dyżurami lekarz zarabia 8000 zł, a nim wyjedziesz zapłać za edukacje Odpowiedz Link Zgłoś
karalajna80 Lekarska lista płac 19.03.07, 10:44 Szmery bajery i bajki dla naiwnych dzieci. Prędzej uwierzę w krasnoludki niż w brednie, że lekarze zarabiają po 1100 zł (czy jakoś tak). Gdyby tak rzeczywiście było to nie bujali by się mercedesami, toyotami i innymi drogimi furami, nie jeździli by co roku na wczasy na Majorkę, do Egiptu czy Tunezji i nie mieszkaliby w wypasionych domkach... Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 12:21 praca w szpitalu to na waciki wystarcza. Wszystko o czym piszesz pochodzi z prywatnych gabinetów, a to zajmuje dodatkowy czas. Tacy lekarze (a niewielu ich zapewne jest, co tak bogato żyją), nie mają czasu ani dla siebie ani dla rodziny. A te bajki o 1100 to rzeczywiście bajki. Na dzisiaj stażysta (a przecież to już lekarz) zarabia niecały 1000 (984zl) netto. Bajki to możesz opowiadać, ile ty zarabiasz... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 12:23 No a znasz osobiście jakiegoś lekarza?? Bo ja znam kilku. Ci, którzy żyją na wysokim poziome mają etat, czasem półtora, dyżury i jeden, dwa prywatne gabinety, niektózy latają do Anglii na weekendowe dyżury. Pracują po 12 godzin dziennie, oboje małżonków. A i tak żaden nie ma Mercedesa. Ci, którzy nie mają tylu możliwości dorobienia, bo nie ta specjalizacja, nie pozwalają warunki rodzinne itp. żyją na poziomie przeciętnego Polaka. Dwa tysiące netto wypłaty to dla nich marzenie. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Lekarska lista płac 19.03.07, 10:47 1200 zł miesięcznie, lekarz na etacie w klinice, drugi rok robi specjalizację z hirurgii. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Lekarska lista płac 19.03.07, 10:54 Lekarze nie powinni brać dodatkowych godzin ani dyżurów w swoim szpitalu. Etat powinien wystarczyć na godne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
matka60 Zróbcie coś. 19.03.07, 12:06 Mam dwoje dzieci po Ak.Medycznej. Jedno jest na zachodzie, pracuje w zawodzie i ma się b. dobrze, choć tęsni-jeszcze. Drugie jest w Polsce na rezydenturze 4 lata po studiach i my go dofinansowujemy. Bardzo się boję, że wyjedzie i zostaniemy sami emeryci. Młody lekarz po starzu powinien zarabiać na etacie przynajmniej 2x średnią krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
the.main.gosc Re: Zróbcie coś. 19.03.07, 12:16 bzdura. sa zawody, do ktorych jest potrzebne powolanie. w momencie gdy jest powolanie, sprawa finansowa nie jest najwazniejsza. jesli jakosc pracy lekarza ma byc uzalezniona od wysokosci wynagrodzenia, to - szanowna Pani - nie mamy do czynienia z lekarzem, tylko z konowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
the.main.gosc Re: Zróbcie coś. 19.03.07, 12:17 i niech drugie dziecko zwala z Polski jak najszybciej. szkoda tylko, ze zabralo komus miejsce na studiach... Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Zróbcie coś. 19.03.07, 12:24 ale macie mentalność.... szlachetne zdrowie, ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie... w XIII wieku już to wiedzieli. Jakaś regresja poglądów. Miejsce na studiach?? PRzecież to doskonała lekarka/lekarz. CZtery lata rezydentury za 1000 PLN, kiedy na rok powinna zarabiać 120 000? Ona odpracowała swoją edukację 2x. Ma prawo do wyjazdu, uwierz. A miejsce na studiach to nie wszystko. Znam takich, co zabrali miejsce na studiach, a potem sami rezygnowali bo im się znudziło po roku... a zabrali miejsce naprawdę wartościowym osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Zróbcie coś. 19.03.07, 12:29 Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie tak - spółdzielnia mieszkaniowa nie przyjmuje w rozliczeniu powołania, hipermarket Tesco jak na złość życzy sobie PLNów, na Orlenie też nie znają waluty "powołanie". Odpowiedz Link Zgłoś
pjacyna Re: Zróbcie coś. 19.03.07, 12:42 Oczywiście, a tym powołaniem napełni garnek i ugotuje na nim zupę. Jestem lekarzem, nie biorę łapówek bo pensja mi wystarcza. Mam etat rezydenta w prywatnym szpitalu w UK. To praca jakiej nie weźmie żaden brytyjski lekarz. Wasze narzekania na to, że lekarze biorą mnie osłabiają. Sami ich tego nauczyliście(+60 lat komuny). Jesteście jak psy podwórzowe-sami nie zeżrecie ale innemu też nie dacie. Tutaj(UK) nikt nie dziwi się, że lekarz zarabia DUŻO więcej od młotkowego. Studia też są za darmo, a lekarze też wyjeżdżają i nikt nie woła od nich pieniędzy za studia. Bo za studia czy tu czy w waszej Bulbonii zapłacili rodzice podatkami które bierze od nich państwo. I jeszcze jedno-w Polonezji lekarze piedrolą się z wami jak z jajkiem. Tutaj pacjent ma wykonywać polecenia lekarza, a jak próbuje dyskutować to robi wypad z gabinetu(z całym szacunkiem oczywiście). I nikt nie łamie się gdy ma być strajk-strajk=koniec przyjęć pacjentów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Zróbcie coś. 19.03.07, 15:37 Powolaniem za chleb w sklepie nie zaplacisz, probowalem wiec wiem, ze nie przyjmuja. Odpowiedz Link Zgłoś
mgcisz Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 12:38 do tych ktorzy wyjeżdżają: wyjeżdżajcie. moze dzieki temu że wyjedziecie za 5 lat, jak juz skończe te studia, cos się ruszy i bede mogła bez strachu o przyszłość założyć rodzinę. sama raczej nie planuje wyjechac (choc kto wie co bedzie za te 5 lat...) mam już za sobą dosyc długi pobyt za granica i jednak wole zostac tu gdzie jestem. Nie z powodu szeroko pojmowanego patriotyzmu itp. tak po prostu Do tych którzy narzekają ze lekarze "ciągle chcą wiecej i uważają się za niewiadomo kogo": nawet nie zdajecie sobie sprawy ile pracy i wyrzeczeń trzeba włożyc w zdobycie wiedzy i umiejętności dzięki którym potem bedziemy ratowali WASZE zycie. Poza tym nie chce być zmuszona do tego żeby wybierac między np.urodzeniem dziecka czy dodatkowym kursem ( mam tu na myśli zarówno poświęcony czas jaki i pieniądze) dzieki któremu będe zarabiała te 200zł więcej... może nie jest to dobry przykład ale takie dylematy też istnieją. Dlatego prosze nie krytykujcie czegos o czym tak naprawde niewiele wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
pjacyna Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 12:45 Czytaj wyżej.Młody, tu nie zmieni się nic zanim nie wymrze pokolenie nauczone ,że wszystko jest za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
szczoter Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 12:46 A ja znam lekarzy, którzy zarabiają przyzwoicie wykonując specjalistyczne tłumaczenia medyczne. Niektórzy nawet zrezygnowali z pracy w szpitalach albo traktują to jako hobby:) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 23:41 Jesli masz mozliwosc to jednak wyjedz... Ja kazdego dnia musze wybierac miedzy dzieckiem a praca i specjalizacja. a ojca synek prawie nie widuje... Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon co to znaczy Zespół Gazety 19.03.07, 12:47 Zawsze można napisać bzdury i podpisać się zespołem Z tej listy zgadzają się 4 pozycje - reszta jest albo wyssana z palca, albo to były jednostkowe przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: co to znaczy Zespół Gazety 19.03.07, 13:06 dobra, rzeczywiście przesadziłem, ale to nie zmienia postaci, bo większa część listy jest co najmniej dziwna. rezoon napisał: > Zawsze można napisać bzdury i podpisać się zespołem > Z tej listy zgadzają się 4 pozycje - reszta jest albo wyssana z palca, albo to > były jednostkowe przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Lekarska lista płac 19.03.07, 12:57 Szkoda tylko że nikt jakoś nie mówi o tym jak to ci biedni lekarze wynoszą nawet waciki, o inny rzeczach nawet nie wspomnę. A to jak przyjmowani są pacjęci w szpitalach w ramach prywatnych wizyt oczywiście, na państwowym sprzęcie za który nie płacili i płacić nie będą też nie wspomnę... Jak to kolejka zapisanych pacjętów czeka od 3 do 6 miesięcy na wizytę, ale oczywiście prywatni pacjęci pani/pan doktora mają przecież pierwszeństwo. Znam bardzo dobrze to środowisko i moi drodzy naprawdę jest mi ich żal... Odpowiedz Link Zgłoś
annapk Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 14:45 No cóż, a dlaczego lekarze mieliby zarabiac krocie?? Owszem należy się to DOBRYM lekarzom, ale znam zdecydowaną większośc lekarzy, którzy chcą tylko zarabiac a pacjent jest sprawą drugorzędną. Lekarzem jest się z powołania tak jak nauczycielem czy psychologiem ........ Lekarze muszą owszem zarabiac więcej ale bez przesady to nie święte krowy! Odpowiedz Link Zgłoś
sitpio Re: Lekarska lista płac 20.03.07, 14:19 ...święte może nie, ale niezbędne złotko. Ciesz się zdrowiem póki je masz. Jeśli wymagacie od nas perfekcjonizmu, to pozwólcie nam sie rozwijać. Ale to kosztuje, ksiązki, kursy, sympozja, zwykła prenumerata. Skąd mam czerpać wiedze i za co. Więc choćby dlatego powinniśmy zarabiać odpowiednio, abyśmy mogli świadczyć usługi medyczne na jak najlepszym poziomie. Stałe doskonalenie zawaodowe kosztuje ale tego nie może wiedzieć ktoś kto poświęcił nauce 8 lat swojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalkes Re: Lekarska lista płac 19.03.07, 16:14 w rejonie,w którym mieszkam wszyscy mało zarabiają,nie ma co porównywać zarobków lekarzy czy kogokolwiek do zarobków w UE,mimo to lekarze chyba nie narzekają,domek + gablota to tutaj norma , jest to ciężka praca i duża odpowiedzialność,ale jak w każdej grupie zawodowej znajdziemy tu pijaków,bandytów,nieuków,kretynów,wrednych cwaniaczków,arogantów i złodzieji;więc może pensje muszą choć trochę wynikać z jakości pracy a nie tylko z przechlanych i przespanych dyżurów i przepisywania jednego antybiotyku wszystkim na wszystko,bo dla prawdziwych lekarzy oczywiście muszą być prawdziwe pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
ekrzyzak Lekarska lista płac 19.03.07, 16:20 Jest mnóstwo zawadów w których wynagrodzenie nie jest adekwatne do wykształcenia i odpowiedzialności. Całym sercem jestem za tym, aby kazdy zarabiał wiecej, ale niskie zarobki nie mogą tłumaczyć korupcji. Do niej prowadzą, ale decyzję czy bierzesz łapówkę czy nie - podejmujesz sam. I im więcej bierzesz tym bardziej nie potrafisz przestać. Znam mnóstwo lekarzy którzy nie biorą - część z wyboru, część moze z braku okazji. I trzynam za nich kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
b.ciach Lekarska lista płac 19.03.07, 19:15 W artykule BRAK najwazniejszej informacji:LACZNEJ ILOSCI GODZIN W PRACY w tygodniu lub w miesiacu.Okaze sie ze lekarze w szpitalach pracuja i po 400godzin w miesiacu. A CO Z RODZINA? Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Ginekolog moglby miec nawet mniej,za ogladanie. 19.03.07, 20:54 Reszta specjalnosci lekarskich jest wynagradzana na poziomie kieszonkowego. Skandal w porownaniu do wielu innych zawodow. Odpowiedz Link Zgłoś
terada Lekarska lista płac 20.03.07, 10:21 te listy są chyba z sufitu, wystarczy raz pójść prywatnie do jakiegokolwiek secjalisty, który niby przyjmuje 2 razy 2 tygodniu po dwie godziny (to dla rozliczeń podatkowych oczywiście), zobaczyć 20 albo i więcej pacjentów i policzyć po 80 do 120 zł od jednego. Mogę uwierzyć, że do 2 tys zł zarabiają młodzi lekarze w przychodniach rejonowych, czy szpitalach. Specjaliści ze szpitali na ogół mają prywatne praktyki, bądź pracują w prywatnych przychodniach (gdzie też biorą średnio po 80 zł) i zarabiają krocie, po prostu. Z tego powodu właśnie najbardziej żal mi tych młodych zdolnych lekarzy, którzy, co tu mówić są naprawdę świetni, na bieżąco uzupełniają wiedzę,im się naprawdę chce, lecz finansowo mają najgorzej, im należy się współczucie. Nad wygami lekarskimi nie ma co się rozczulać, mają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sitpio Lekarska lista płac 20.03.07, 13:53 ...900 złotych brutto za 1/2 etatu w poradni. W trakcie egzaminów specjal, został jeszcze ustny :). Jak zdam to spadam. Odpowiedz Link Zgłoś
sitpio Lekarska lista płac 20.03.07, 14:34 ...5 lat specjalizacji na rezydenturze, 1000-1100 na ręke. Z tego wyżyć, ubrać się, cieszyć się młodością i zapłacić za rzekomo darmowe szkolenie. 7-8 kursów tygodniowych, jak się człowiek załapał na darmowy w CMKP, jak nie to od 200 do 500 w MP. Do tego tygodniowy pobyt w warszawie, wszak można na Dworcu Centralnym, trzeba jeszcze tam dojechać. Aktualna książka z np Interny 400 PLN, stara ? hmm jak ja będe leczył ? nie mowiąc juz o zadaniu egzaminu. Zostaje dorabianie, kosztem wolnego czasu i rodziny, a kiedy się uczyć ?. Czy ja nie mam prawa do normalnego zycia ? do poszanowania własnego zdrowia ? do szacunku ?. Wszyscy wymagają nie zdajac sobie sprawy że studia to tylko wstęp, po 7 latach pracy 50% wiedzy uległo mniejszej bądz wiekszej zmianie. Musze śledzić że wlasnie wyszła nowa GINA czy GOLD, że opracowano nowe wytyczne leczenia migotania przedsionków. KIedy ? W wolnym czasie, ja go nie mam. Lubie swój zawód, nie mysle o wyjezdzie, bo nie wydaje mi się aby tam było lepiej. Ale pracując tutaj chciałbym wiedzieć że pacjenci są swiadomi że bez współpracy i wzajemnego zaufania nic z tego nie będzie. A ten aktualny "nalot" na środowisko niczemu nie słuzy,a pacjenci nie powinni zapominać że lekarz też człowiek. Póki nie podniesie się zarobków w Polsce, lekarze nie będą mili ( bo będą zmęczeni), nie bedą dobrzy ( bo nie bedą mieli czasu na naukę) Wnioski same się narzucają... Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka9 Re: Lekarska lista płac 31.03.07, 11:48 Jestem na stażu podyplomowym ,obecnie w szpitalu psychiatrycznym, jednym ze standardowych pytań było: Dalaczego pan/i pije. Jeden delikwent odpowiedział: Jakby pani pracowała za 15 zł za godzine też by pani piła. Policzyłam i pracuję (badam, wypełniam druki, prowadzę historie choroby pod tzw. kontrolą lekarza opiekuna stażu) za 8.75zł na godzinę,a po odliczeniu podatków 5.78zł, za dyżur dostaje stałą stawkę 50 zł co daje za noc w tygodniu 50:16=3.125zł a weekend 50:24=2.08 Powinnam dostać nagrodę za nie zaglądanie do kieliszka albo cieszyć się że nie dostaję 15zł na godzinę bo to deprawuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś