abba15 20.03.07, 07:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abba15 [...] 20.03.07, 07:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 [...] 20.03.07, 12:02 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 [...] 20.03.07, 07:21 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 [...] 20.03.07, 11:53 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 [...] 20.03.07, 07:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz [...] 20.03.07, 07:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rudotka chciałam przyjacielsko zwrócić uwagę 20.03.07, 07:45 że np. zasada domniemania niewinności nie jest wymysłem PRL-u, tylko zasadą obowiązującą w państwie prawa, wywodzącą się z prawa rzymskiego, więc nie rozumiem powyższych uwag moich interlokutorów dot. tzw. UBowców. Zaślepieni nienawiścią nie zauważają, że min. Ziobro naruszając zasadę domniemania niewinności nie zachował się jak min. spraw. demokratycznego kraju, tylko jak dygnitarz PRL-u przeciwko któremu rozmówcy tak energicznie protestują. nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz nie jestem zaslepiona 20.03.07, 07:50 ale ciesze sie, ze sie w pisiory z ubekami sami powystrzeliwuja i bedziemy miec w koncu "wolne panstwo":) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Ludzie walczmy aktywnie z poczynaniami tej władzy! 20.03.07, 13:32 Czy wiecie, że w 1934-ym społeczeństwo niemieckie było "już" dogłębnie znudzone zarówno Hitlerem, jak i jego przeciwnikami w kółko wzywającymi do walki z nim. I wszyscy (za wyjatkiem może gorliwych nazistów) czekali aż to wszystko się "niedługo" skończy! Zmywano z murów ostatnie napisy "Heil Hitler", a resztki spłowiałych plakatów ze swastykami smętnie odpadały od płotów. Nigdzie nie twierdzę, że Kaczyści to Hitler (ale Łukaszenka byłby już całkiem na rzeczy!) Oni chcą nas ugotować powoli jak żabę! (Gdyby żabę wrzucic do wrzątku, wyskoczyłaby natychmiast i uratowałaby życie. Żaba pozwala się jednak ugotować na śmierć, jeśli wodę podgrzewać stopniowo. Nie zauważa!) Ludzie, z naruszaniem demokracji nie ma żartów! Jeśli prawnicy mówią to co mówią, to ani chwili nie pozwalajmy sobie słuchać oczerniajacej ich gadki. Bo przywykniemy. Trzeba wyjść na ulice. To nie histeria, to odpowiedzialność. Demokracja nie broni się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Ludzie walczmy aktywnie z poczynaniami tej wł 20.03.07, 13:46 Z tym wychodzeniem na ulicę to chyba jeszcze przesada. Jeszcze... Ale właśnie dlatego się uaktywniłem tutaj (dotychczas można mnie było "zobaczyć" głównie na forum fotograficznym) - bo im więcej ludzi mówi głośno "NIE", tym to lepiej słychać. A to, co się ostatnio dzieje, jeży mi włosy na głowie. Żyję wystarczająco długo, by móc porównywać obecne poczynania rządzących do okresu sprzed ćwierćwiecza, a nawet do czasów Gierka i Gomułki. Podobieństwo zachowań, oraz treści i sposobu wypowiedzi, jest ogromne. Ostatniego wystąpienia premiera na kongresie PiS nie wytrzymałem - miałem wrażenie, że słyszę gierkowską propagandę sukcesu, wygłaszaną ustami towarzysza Wiesława. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Ludzie walczmy aktywnie z poczynaniami tej wł 20.03.07, 13:58 > Z tym wychodzeniem na ulicę to chyba jeszcze przesada. Jeszcze... Naprawdę im wcześniej, tym lepiej. To nie jest tak, że oni muszą prędzej czy później odejść "naturalną koleją rzeczy". Kiedy się przekonamy, że nie ma żadnej "naturalnej kolei rzeczy", będzie za późno. A ci, co są teraz u władzy, to nie są ludzie, którzy sami odchodzą. (Choć to samo mówiłem w latach 80-tych o ówczesnych - tak, też byłem "ekstremistą"!:) - i jakby się "pomyliłem":) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Demokrację mają tylko ci, którym na tym zależy. 20.03.07, 15:06 Demokracja nie jest dana raz na zawsze. Przynajmniej wiekszość społeczeństwa musi ją cenić, być do niej przywiązana i robić coś dla jej dalszego trwania. Kto siedzi w domu, głosuje na PiS! I jest w pełni winien poczynań władzy, którą biernie poparł (cokolwiek by o tym nie myślał!). Ci, którzy nie dbają o to, zeby utrzymać demokrację, nie zasługują na to, żeby ją mieć. I nie bedą jej mieli. Bo niby skąd!? Demokracja to stan wysoce nienaturalny!:) Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.n Re: Ludzie walczmy aktywnie z poczynaniami tej wł 20.03.07, 20:41 No to nie jesteś odosobniony w takiej ocenie konwencji. Od jakiegoś czasu uważniej śledzę to, co się w naszym państwie dzieje i ... strach się bać. Najgorsze jest to, że dajemy się zbyt łatwo dzielić o drobiazgi, gdy tymczasem oni kroją nas metodą salami tworząc nowe ustawy, które będą pomocne przy zawaszczaniu wszystkiego, co tylko się da. Nawet z tzw Pakietem Kluski to jeden wielki przekręt. Mówi się głośno o skróceniu procedur, a tymczasem nikt nie zastanawia się nad pojęciem "zezwolenia" na działalność gospodarczą. W tej chwili nie ma czegoś takiego jak zezwolenie. Chcesz zakładać własną firmę to ją zgłaszasz. Kto i na jakiej podstawie może nie zezwolić na założenie firmy? Inna sprawa - dla przedsiębiorcy ważniejsze jest obiżenie obciążeń fiskalnych, kosztów pracy niż to, czy założenie firmy będzie trwało 3 dni czy 30. Trzeba im patrzeć na ręce, czytać projekty ustaw, uczyć się czytać między wierszami. Składać wszystkie elementy tej paskudnej układanki, którą się nam szykuje. www.durniompowiedz-NIE.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gmsaxz PiS = PZPR BIS to chyba oczywiste 20.03.07, 09:16 PiS = PZPR BIS to chyba oczywiste. A najdziwniejsze jest w tym całym moherowym elektoracie to, że są przekonani że PiS robi lustrację i walczy z SB. NIC podobnego. PiS w żadnym razie nigdy z SB nie walczył (za komuny TEŻ raczej nie jakby ktoś miał wątpliwości - PiS to same leszcze, SB takimi się nie interesowało bo z jakiego powodu?) i oczywiście NIE walczy z SB - PiS wzorem swoich komunistycznych ideałów chce w nieskończoność walczyć teczkami z opozycją. Do zakutych pał elektoratu PiS może w końcu dotrze prosty fakt, że lista 'agentów' spreparowana przez kolesi braci xero to nie jest ujawnianie akt IPN. Ujawnianie akt IPN, no niech mi ktoś zaprzeczy!!!, powinno polegać na udostępnieniu zeskanowanych dokumentów, jeden po drugim, WSZYSTKICH, znajdujących się w IPN. I to wszystko. Ocenę pozostawcie społeczeństwu. Reszta to ubeckie sztuczki robiące z lustracji wielką kupę. Jestem przekonany, że większość starych dziadów z PiS jest umoczonych we 'współpracę' z SB nie gorzej albo i lepiej niż reszta polityków. Przyjdzie PO, udostępni wszystkim te akta i rozliczą PiSiakową kryptokomunę Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: chciałam przyjacielsko zwrócić uwagę 20.03.07, 11:54 A myślisz,że abba15 jest głupi do tego stopnia? Odpowiedz Link Zgłoś
pragmatyk11 www.antykaczy.blog.onet.pl 23.03.07, 01:35 bardzo dobrze ze elita prawnikow zaprotestowala zwl przeciw kaczyzmowi ! - oczywiscie ze zasada domniemania niewinnosci wywodzi sie jeszcze z prawa rzymskiego niestety do wielu prawicowych fanatykow to nie dociera Odpowiedz Link Zgłoś
rm429 Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 07:55 To, że prawnicy biją na alarm to nareszcie wlaściwy odzew społeczny środowiska opiniotwórczego na te karygodne działania ekipy rządzącej. Ci nawiedzeni ludzie mający podobno wykształcenie prawnicze i tytuły (kto im to dal) dzialają w stylu najgorszych dyktatorów lekceważąc prawo i zasady demokracji. Oby takich deklaracji było więcej. Mam nadzieję, że stać wiele środowisk na cywilną odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
twilk Re: Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 10:41 Nie wiesz kto im dał tytuły? Ciekawsze jest za co? Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Trzeba odzyskać uniwersytety, sądy, TK, SN i KRS! 20.03.07, 08:53 Pisiory, do boju! Brać ich! Wrrr! Grhrooar! Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Coreczki i synkowie"elyty" robia pod siebie ze 20.03.07, 10:10 strachu przed konkurencja i liberalizacja dostepu do zawodow prawniczych, wiec ich tatusiowie robia propagande przeciwko Ziobro i PiS. Jakos nie czytalem protestu tych Panow, kiedy SLD-owski minister sprawiedliwosci otwarcie dyskryminowal studentow nie pochodzacych z kregow palestry, albo kiedy Kwasniewski natychmiast uniewinnil swojego kolesia Sobotke, ktory jako wiceminister MSWiA ochranial mafie.Wtenczas zagrozenia demokracji nie widzieli??Dziwne jakos. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Coreczki i synkowie"elyty" robia pod siebie z 20.03.07, 12:04 Liberalizacja zawodów prawniczych ma coś wspólnego ze sprawą Mirosława G? Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 10:49 Panowie prawnicy, panowie dziennikarze, jesteście zdawać by się mogło inteligentnymi ludzmi, a nie potraficie poradzić sobie z takim CZYMŚ jak Ziobro. Zacznijcie go chwalić, jaki to z niego geniusz, jaki światły i przewidujący umysł. Że stanowisko tyko ministra uwłacza jego kwalifikacjom i talentowi. Że premier Kaczyński powinien rozważyć plan ustąpienia z urzędu na rzecz geniusza Ziobry. Reszta... jest łatwa do usunięcia, ops do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 jakos mnie nie przekonuja ci prawnicy 20.03.07, 10:50 teraz sie odezwali? a gdzie byli za Millera? Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 10:55 Obudzili się. Ja już od dawna alarmuję. Tyle, że nie jestem znanym prawnikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 11:01 a wielu z nich pewnie głosowało na którąś partię z tych imbecylnych grupek. Rzeczywiście ledwie zawiązująca się demokrakcja potraktowana przez NIEROZUMIEJĄCYCH jej POLYTYKÓW rzeczhywiście zaczyna się kurczyć i cofać do o niej wyobrażeń rodem z PRLu. Ci POLYTYCY takie zresztą mają o niej wyobrażenie i chcą na siłę odbudowywać to, co i w taki sposób, jak to pamiętają z 'demokracji ludowej'. Nawet nie wiedzieli i nie chciali wiedzieć, do jakich konkluzji koszli Francuzi debatując na temat praw do demokracji dla przeciwników demokracji. Dla mnie PiSdemokracja to jest to, co zostanie z demokracji po rządach PiSu. Jest bliźniaczo podobna do wspomnianej 'demokraji ludowej / socjalistycznej' ---- poTworki, PiSekciarze, PRLe do PRLu Odpowiedz Link Zgłoś
janow5 Święte postkomunistyczne krowy 20.03.07, 11:35 Mam nadzieję, że Ziobro zdoła to towarzystwo przetrzepać nie tylko od góry ale też do niższych szczebli polski powiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Święte postkomunistyczne krowy 20.03.07, 11:39 Mam nadzieję, że nie zdąży. Albo że zdąży wydać wyrok bez sądu na swoich zwolenników - na przykład mojego przedmówcę. Mogę się założyć, że wtedy jego sympatia do ministra Ziobry ulegnie gwałtownej redukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Święte postkomunistyczne krowy 20.03.07, 12:36 coś Ci się pprdoliły bajki a Ziocro to przykład Santo subito praskiego zaułka taki mały niedouczony, niespełniony, prawnik PiSowski politruk Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: Święte postkomunistyczne krowy 20.03.07, 12:38 janow5 napisał: > Mam nadzieję, że Ziobro zdoła to towarzystwo przetrzepać nie tylko od góry ale > też do niższych szczebli polski powiatowej. Tak po bolszewicku, jak prawdziwy czekista! Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Prośba i propozycja 20.03.07, 11:52 Od pewnego czasu co rusz natykam się na wpisy osoby, "nazywającej się" abba15. Są to, wstawiane metodą kopiuj-wklej, dosyć obrzydliwe wierszyki, na ogół nie mające niczego wspólnego z tematyką wątku i nie wnoszące niczego nowego do dyskusji. Wyraźnie widać, że ich autora bawi to, że może - w jego mniemaniu bezkarnie - drażnić ludzi. Apeluję do administratorów forów GW o przyjrzenie się działalności tej osoby i rozważenie możliwości zablokowania jej konta. A pozostałym uczestników duskusji proponuję o wyrażenie swojego ewentualnego poparcia poniżej. Myślę, że nie należy tolerować zachowań, które można nazwać tylko w jeden sposób: chamskie. Bo nie dziwmy się arogancji władzy, jeśli nie reagujemy na arogancję wokół nas. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 abba15 to Łysiak 20.03.07, 12:48 Najwyraźniej nienawiść do Michnika odwaliła mu na dekiel. Ale nie wolno wprowadzać cenzury (poza naprawdę drastycznymi przypadkami). Przecież właśnie dyskutujemy na forum o zagrożonej demokracji! Odpowiedz Link Zgłoś
macrad abba15 to... abba15 20.03.07, 12:51 Proszę zwrócić uwagę na to, że nie protestuję przeciwko - nawet drastycznym i niecenzuralnym - wypowiedziom, ale przeciwko wklejaniu raz po raz tych samych wierszyków, mających raczej mało wspólnego z tematem głównym. Te wierszyki pojawiają się wielu wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Najlepiej zapytaj go sam:) 20.03.07, 13:15 Chyba właśnie dlatego nie kasują mu tych jego debilnych wierszyków, że wtedy by się czepił, że go cenzurują i miał pretekst do pisania gdzieś o tym lub do procesowania się (a nikt nie udowodni mu, że to było nie na temat). Admini zachowują się wobec niego tak, jakby mieli przykaz go nie ruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Najlepiej zapytaj go sam:) 20.03.07, 13:25 Niezupełnie, właśnie go wykasowali. Prawdopodobnie dotychczas nikt zdecydowanie nie zareagował. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Łysiak. Waldemar. 20.03.07, 13:41 Kasują go za jawne chamstwo. To robią zawsze. Ściśle według litery regulaminu. I zawsze zostawiają "[...]" (mnie nie zawsze traktuja tak luksusowo:) To, że to jest Łysiak, wiem z jego bardzo energicznych (i inteligentnych!) polemik pod tekstami, w których jakoś sprawa Łysiaka i jego nienawiści do środowiska GW się w tekstach na gazeta.pl pojawiała. Wiele spraw, o których wtedy abba15 pisał, mógł znać tylko ktoś zaangażowany w spór z pierwszej ręki. Nie jest to tylko moja opinia na tym forum. Nigdy też abba15 nie zaprzeczył tej identyfikacji, lecz zawsze znika wtedy z forum. Zwróć uwagę, że także teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Łysiak. Waldemar. 20.03.07, 13:49 Być może masz rację, ale jednak wątpię. Tak czy inaczej jeśli udało się doprowadzić do wycięcia przynajmniej kilku obrzydliwych wystąpień tej osoby - i tak jest to sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: abba15 to Łysiak 21.03.07, 22:16 Mnie juz kiedys nick3 utozsamil z niejakim Arturem Gorskim. Lewacka telepatia ma swoje granice :) DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.n Re: Prośba i propozycja 20.03.07, 21:05 Popieram Sam już kiedyś napisałem na tym forum, że takie chamskie napady należy ignorować zupełnym milczeniem. Zniżanie się do poziomu takich "gości" i wdawanie się w dyskusję jest bezcelowe. Szkoda po prostu czasu i energii. www.durniompowiedz-NIE.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: UBekistan - jest to twór Michnika i Kiszczaka 20.03.07, 11:56 Pomoże,pomoże.RPO nie jest przynajmniej pisiarskim lokajem.Zobaczymy jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Celem lustracji nie jest lustracja lecz dyktatura. 20.03.07, 13:08 Nie ze mną ta gadka, że jestem "obrońcą TW":) Nie cierpię esbeków, ale mam całkiem dobre podstawy podejrzewać, że więcej jest ich w PiS-ie i u koalicjantów niż akurat w środowiskach akademickich, które lustracja w obecnej postaci ma po prostu poniżyć (z braku realnego programu politycznego zaoferowany przez PiS buractwu festiwal deptania lepszych od siebie - na to zawsze zdobędzie się elektorat:) Warto wiedzieć, że pierwszą akcją Hitlera po dojściu do władzy była właśnie lustracja (i wielka kampania antykorupcyjna). Nie - nie w poszukiwaniu Żydów. Lustrowano, co kto robił w czasie I wojny. Czy nie wymigiwał się od wojska, czy nie działał ruchach lewicowych, które zdaniem patriotycznej opinii niemieckiej - zdradziły naród. A może był komunistą? Przy użyciu tych PYTAŃ (a nie odpowiedzi na nie!) Hitler wykosił w parę miesięcy wszelką opozycję. Wiać za granicę musiał nawet kuzyn Hindenburga! Po to się robi lustrację. Naiwni myślą, że z nienawiści do byłych komunistów. Tych było całkiem sporo na średnich stanowiskach w NSDAP. Lojalność gwarantowana:) Historia magistra vitae. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Celem lustracji nie jest lustracja lecz dykta 20.03.07, 13:24 I chyba tu właśnie tkwi sedno. Lustrację osób, zajmujących wysokie stanowiska polityczne, mogę jeszcze zrozumieć. Ale lustracja środowisk naukowych i dziennikarskich nie mieści mi się w głowie i nie potrafię jej odbierać inaczej, jak szykanę środowisk trzeźwo i krytycznie oceniających władzę (żeby było jasne: nie chodzi mi wyłącznie o TĘ władzę). Nie jestem zwolennikiem rządów lewicy, a do esbeków i ubeków mam stosunek - delikatnie mówiąc - mało ciepły. Ale muszę przyznać jedno: wszystkie poprzednie ekipy, w tym nafaszerowane dawnymi działaczami PZPR SLD, traktowały tzw. inteligencję jako żródło wiedzy i lustro, w którym mogły obserwować odbicie swoich poczynań. Teraz, po raz pierwszy od 1989 roku, władza postanowiła z nieposłuszną jej inteligencją walczyć. I to w sposób obrzydliwy - grzebiąc w życiorysach i każąc dowodzić, że się nie jest wielbłądem. Proszę zauważyć, że tak ostre wystąpienie najznakomitszych polskich naukowców przeciwko poczynaniom rządzących zdarzyło się po raz pierwszy od czasów stanu wojennego. I jeśli rządzący zinterpretują je tak jak zwykle: "to wściekły atak wszechobecnego układu" - pozostaje im tylko współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Celem lustracji nie jest lustracja lecz dykta 20.03.07, 13:52 Myślę, że tylko rządy lewicy są w stanie utrzymać w Polsce kurs pro- cywilizacyjny. (Jestem z tym poglądem odosobniony w mojej rodzinie o tradycjach solidarnościowych:) Nie oznacza to dla mnie usprawiedliwienia PZPR-u. Myślę jednak, że nie ma dziś w Polsce na prawicy partii, która nie groziłaby nam "peerelem" (tj. autorytaryzmem) (PO jest niezdolna do samodzielnego kierowania krajem, bo jej wartości głęboko wykluczają się nawzajem) Tymczasem lewica może utrzymać kurs prodemokratyczny. A jakość tej lewicy zależy od nas. Jeśli pozostawimy ją "tredowatą" ludziom postpezetpeerowskim - taką ją będziemy mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Celem lustracji nie jest lustracja lecz dykta 20.03.07, 14:20 To chyba niezupełnie tak. Staram się nie dzielić ludzi na postsolidarnościowych i postpezetpeerowskich, a na mądrych i... troszkę mniej mądrych. Lewica jest różna. Są wśród niej i dawni partyjni działacze, i bardzo sensowni ludzie o poglądach tak naprawdę mało lewicowych. To samo jest po stronie prawej, gdzie obok licznych demagogów i osób o zapędach dyktatorskich są ludzie trzeźwo i rozsądnie myślący. Moim marzeniem byłoby powstanie partii, w której ludzie nie będą sobie wzajemnie wypoiminali przeszłości (ani tej złej, ani tej... lepszej), a zajmą się przyszłością, gospodarką, edukacją. A od wydawania wyroków i oceniania przestępczych zachowań niech będą sądy, a nie premier lub jego ministrowie. I coś mi się wydaje, że wcześniej czy później tak się właśnie musi stać. Jakaś grupa światłych ludzi w końcu zrozumie, że na skrajnościach, oszczerstwach i wiecznych rozliczeniach można zajechać najwyżej... do szamba. Byleby tylko tak się stało jeszcze za mojej kadencji na tym świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.n Re: Celem lustracji nie jest lustracja lecz dykta 20.03.07, 20:54 > Proszę zauważyć, że tak ostre wystąpienie najznakomitszych polskich naukowców > przeciwko poczynaniom rządzących zdarzyło się po raz pierwszy od czasów stanu > wojennego. Jest to najlepszy dowód na to, w jakiej już jesteśmy sytuacji. Ale K&K traktuje społeczeństwo jak bandę niedorozwojów, której można wciskać kit, podsuwać pojedyncze przypadki po to, by wywołać wrażenie i usprawiedliwić swoje poczynania "legislacyjne" (buble prawne) np. w celu podniesienia bezpieczeństwa. Chyba tylko ich własnego. Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: Celem lustracji nie jest lustracja lecz dykta 21.03.07, 22:48 > Historia magistra vitae. Poznajmy tez historie ruchow "wolnosciowych". Przypomnijmy sobie na przyklad polowania na "faszystow" urzadzane na naszym podworku przez sily postympu. Spojrzmy kto byl w historii najzacieklejszym "antyfaszysta". Nie dajmy sobie wmowic, ze lustracja jest staczaniem sie w nazizm. Lustracja jest elementarnym krokiem wychodzenia z komunistycznego bagna. Poznajmy tez dymokrate-chumaniste, co to o "ludzie" mowi "buractwo" a o akademickich medrcach "lepsi". Nie dajcie sobie wmowic bajek o tym, ze inteligencja jest rodzajem nadludzi. Wysmiewajcie jej roszczenia do moralnej wyzszosci i do prawa pouczania "gorszych" o tym, co jest dobre a co zle, sluszne i niesluszne. Sluchajac ich, puszczajcie mimo uszu ich "eksperctwo". Nie dajcie sie nabrac na mentorski ton. DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Nic dziwnego jak są tacy prawnicy jak Safjan 23.03.07, 12:14 szkodnik,polonofob chory na pomroczność jasną Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Św.Judasz patronem Pisdzielstwa? 20.03.07, 12:05 Wniosek do Watykanu gotowy? Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Po wynikach tego głosowania i tej pożal się 20.03.07, 13:13 Boże uchwale widać iż ponad 90 % z nich to albo b. TW albo byli członkowie PZPR, ewentualnie dzieci UBeków ... Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Głos salonowych mędrców ... czerwono-różowa 20.03.07, 13:16 śmietanka, krytykuje pozytywne zmiany w kraju ... ale komuchy i agenci nic już nie zrobią, lustracja, dekomunizacja i deubekizacja będą dobrym batem na towarzyszy profesorów z UW ... Odpowiedz Link Zgłoś
macrad salonowi mędrcy 20.03.07, 13:29 Aha, coś mi to jakby znajomo brzmi... Salonowych mędrców już kiedyś eliminowano - w Związku Radzieckim, po rewolucji. Zastąpiono ich mędrcami ludowymi. Skutki były raczej opłakane. Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Właśnie tymi podpisanymi, pod tym listem tow. 20.03.07, 15:22 profesorami z łaski partii bolszewickiej ich zastąpiono. I masz rację ... skutki są opłakane. PS. Mówiąc o salonie miałem na myśli salon bolszewicki Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Właśnie tymi podpisanymi, pod tym listem tow. 20.03.07, 16:05 Po pierwsze. Skąd wiesz, że ci profesorowie byli członkami PZPR? Bo tylko wtedy miałbyś prawo nazywać ich "towarzyszami". Po drugie. Czy, używając słów "bolszewicki" i "bolszewizm", wiesz, co te słowa znaczą? A poza tym, "porfesorem z łaski partii bolszewickiej" jest też jeden z braci Kaczyńskich. Czy więc naprawdę uważasz, że wszystkie tytuły naukowe, nadane w latach PRL, są nic niewarte? To powiedz: skąd się wzięli ci "poźniejsi" profesorowie? Znikąd? Z księżyca? Wyrośli w ogródkach? Nie - oni są uczniami tych, podobno złych, profesorów. I to rady naukowe, składające się z tamtych profesorów, wnioskowały o nadanie im tytułów profesorskich. Nauka ma tę właściwość, że panuje w niej ciągłość. Myślenie ma wilką przyszłość.... jewropejczyku (a czy zauważyłeś, że Twój nick to czystej wody rusycyzm?) Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Specjalnie wybrałem taki nick, oddaje bardzo 20.03.07, 21:56 dobrze charakter UE ... nowe ZSRR ... Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Głos salonowych mędrców ... czerwono-różowa 20.03.07, 13:42 Gdzie ty widzisz pozytywne zmiany w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Bez inteligencji - lud jest jak stado baranów! 20.03.07, 15:12 Wystarczy skłócić lud z warstwami wykształconymi, wykorzystując do tego zawiść - by móc powiedzieć ludowi co się chce i zaprowadzić go gdzie się chce! Bez zaufania do inteligencji, społeczeństwo jest zupełnie bezbronne. Powtarza, co mu powie propaganda. Inteligencja jest jedyną grupą w społeczeństwie, która jest w stanie obronić je przed machiną propagandową. Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Polska inteligencja jest w lasach Katynia i Charko 20.03.07, 15:25 Polska inteligencja jest w lasach Katynia i Charkowa wymorodowana przez ideowych poprzedników tow. profesorów ... a częsciowo i przez rodziców owych podpisanych pod tym listem ... np: ojciec takie Safjana .... zbrodniarz z UB ... A pseudointeligencja bolszewicka nie jest nikomu do niczego potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Polska inteligencja jest w lasach Katynia i C 20.03.07, 15:26 Popukaj sie w glowe zanim napiszesz .Jestes mocno oczadzony Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: Bez inteligencji - lud jest jak stado baranów 21.03.07, 22:13 Oddajmy sie zatem, jako "lud", w rece "inteligencji" (oczywiscie "wolnosciowej" - to ci rozpoznajacy sie po bliznach), ona nas zaprowadzi w swietlana przyszlosc i pomoze zbudowac lad nowy i wspanialy. Nie po raz pierwszy. Obroni przed propaganda, do lona utuli, skarci gdy trzeba, faszystow przepedzi. Ach inteligencjo, oczy mi sie poca gdy o tobie mysle i snie! Gdy patrze na inteligenta oczy bledna od jasnosci od niego bijacej. Gdy czytam inteligenta, zawrotow glowy dostaje od glebokosci mysli. Ja wierze gleboko, ze kawa, papierosy, kawiarnie paryskie i Sorbona zapewni nam wszystkim szczescie glebokie i "grandeur" prawdziwy. Milosci ma, inteligencjo, tylko lotry cie zwac moga samozwancza. DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Ci ukradli księżyc chcą "ukrasć" demokrację ? 20.03.07, 13:20 To widać w wielu dziedzinach życia społecznego. Referenda proponuje się w błachej sprawie drogi omijającej miasto, a podejmuje decyzje w sprawach istotnych dla przyszłosci narodu , wbrew opinii publicznej ? Niezrozumiałe są decyzje personalne. Wymusza się bieg działań wokół zmiany konstytucji w sferze decyzji osobistych kobiet, które i tak nie będą respektowane przez bogatych , a wymuszą na biednych kobietach postępowanie narzucające im ciężar nie do uniesienia, bo wbrew ich woli. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 13:22 Jeżeli przyspieszone sądy dla chuliganów funkcjonujące od jakiegoś czasu w kilku państwach europejskich są zdaniem tych panów z "elity prawniczej" wymysłem polskiego ciemnogrodu, to chyba faktycznie ci panowie są łże elitą Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.n Re: Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 21:14 A jesteś w stanie zagwarantować, że nie będą wykorzystywane w celach "obrony jedynie słusznej sprawy"? Może czas najwyższy patrzeć szerzej i wnikliwiej? Trochę wyobraźni. www.durniompowiedz-NIE.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kolejorz63 Prawnicy 20.03.07, 13:24 Sporo tych "wybitnych" prawników trzęsie portkami przed lustracją.Stąd te żałosne popiskiwania komuszych prawniczych elit. Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk To komuchy i agenci, często dzieci i wnuki 20.03.07, 15:26 bolszewickich zbrodniarzy z UB ... Odpowiedz Link Zgłoś
zofiofil Re: To komuchy i agenci, często dzieci i wnuki 20.03.07, 22:26 I żołnierzy Wehrmachtu zapomniałeś dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
pragmatyk11 www.antykaczy.blog.onet.. 23.03.07, 01:37 bardzo dobrze ze elita prawnikow zaprotestowala zwl przeciw kaczyzmowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Prawnicy biją na alarm 20.03.07, 13:36 Do czego to doszło? Porządna prawnicza prostytutka wkręcona w układ nie może liczyć na wkręcenie do zawodu swoich głupawych potomków i pociotków? Straszne!!! Totalitaryzm!!! Organ michnika androny plecie, mają co czytać ubeckie śmiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Szybko się kapli!!! 20.03.07, 13:45 Instytucje i firmy państwowe zagarniane są od dawna przez partie, dawniej przez PZPR, PO, SLD, w zależności kto siedział u żłoba. Nawet dzieci to wiedzą i nie trzeba mieć tytułu profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
boado Buszowanie prawników na bezprawiu 20.03.07, 14:02 W sytuacji ekonomicznej ( 140 mld $ długu zewn. , prawie tyle samo długu wewn.), gospodarczej ( wytwórczość zniszczona lub rozkradziona i wyprzedana za bezcen obcym), gdy istnieje fatalne prawo i skorumpowana administracja państwowa, gdy banki są w obcych rękach, a naród w planach UE skazany na skansen cywilizacyjny z tanią, prawie niewolniczą siłą roboczą - co w takiej sytuacji można zrobić? Trzeba robić dokładnie to, co ma w zamiarach zrealizować PiS- należy przede wszystkim przywrócić morale w każdej dziedzinie życia narodu i państwa. Bez odnowy w tej sferze nie ma mowy o wejściu na drogę rozwoju . Trzeba szybko, ujawnić, osądzić i surowo ukarać sprawców zapaści ekonomicznej i gospodarczej kraju. Należy raz na zawsze odsunąć tzw. bezpaństwowców od sprawowania wszelkiej władzy w Polsce. Zadbać należy również o czystość etniczną narodu - skarb niebywały jaki jeszcze posiadamy. Nigdy Polska nie kolonizowała inne narody. Zatem nie mamy żadnych zobowiązań by przyjmować obcokrajowców, szczególnie kolorowych i obcych nam kulturowo. Nie autostrady pilnie nam są potrzebne, ani też baraki pod supermarkety.Trzeba odbudować i tworzyć wytwórczość - niezbędny czynnik przyśpieszenia rozwoju cywilizacyjnego kraju. Autostrady, których budowanie daje chwilowe zatrudnienie przy poniesieniu olbrzymich kosztów, zaasfaltowaniu ( pozbyciu się zagranicy odpłatnie smoły jako groźnego odpadu), a później zanieczyszczaniu znacznych połaci ziemi, korzyści przyniosą tylko kapitałowi zachodniemu. Po nich przemieszczać będą się pojazdy samochodowe całej UE rozwożąc towary na tereny nowych rynku zbytu na Wschodzie. Ropa będzie stale drożeć, bo jej zasoby szybko kurczą się. Polaków nie stać będzie na samochód, gdyż jego eksploatacja stanie się droga w porównaniu do ich zarobków. Nam jest potrzebny rozwój komunikacji masowej - pasażerskiej i towarowej, opartych głównie na kolejnictwie. To jest przyszłość i trwałe miejsca pracy związane z obsługą i wytwarzaniem taboru, urządzeń, sprzętu. Istniejące drogi trzeba modernizować, ale stopniowo. Budowę autostrad trzeba na razie zaniechać, bo nie dla naszego pożytku będą one przeznaczone, bo również nie umiemy je dobrze wykonać. Pamiętać należy, że na budowę autostrad pozwoliły sobie tylko kraje wysoko rozwinięte gospodarczo. Najpierw gospodarka, potem dopiero autostrady, to jest właściwa kolejność. Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Buszowanie prawników na bezprawiu 20.03.07, 14:15 Sam to wymysliles czy Rydzyk ci podyktowal? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Pogardzani przez spoleczenstwo, holubieni przez sa 20.03.07, 14:19 Pogardzani przez spoleczenstwo, holubieni przez salon. Taka jest prawda o tej 'elycie' prawniczej, pozal sie (II przykazanie). Jesli chcecie stanowic prawo w tym kraju, panowie profesorkowie, to zalozcie wlasna partie, wygrajcie wybory i ustanowcie wlasny porzadek! Rozumiem ze dotkliwa porazka waszej Mumi Wolnosci i komunistow z SLD boli ale chyba zachowaliscie resztke godnosci zeby albo zmienic rzeczywistosc w powyzszy sposob albo zamknac buzki i nie lamentowac w zalosny, sztubacki sposob to to po prostu czysta zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Szanowany przez spoleczenstwo Panie pośle, W.T.! 20.03.07, 14:38 Demokracja, o czym powinien wiedzieć każdy poseł, nie polega po prostu na władzy większości. Demokracja to władza większości szanującej prawo (i dlatego nie "pogardzajacej" głosem środowiska je tworzącego - a tak swoją drogą w czym, Pańskim zdaniem, ta domniemana "pogarda" dla prawników ze strony ludu się wyraża? I czy nawet gdyby istniała, wynikałoby stąd zaraz, że jest sprawiedliwa?) Demokracja to poniekąd nie władza większości, lecz władza wszystkich. Wola wszystkich obywateli realizuje się bowiem w demokratycznym kontrakcie polegajacym na tym, że wszyscy, na wypadek gdyby znaleźli się po stronie mniejszości, godzą się realizować to, co poprze wiekszość. I wszyscy, na wypadek gdyby znaleźli się po stronie większości, godzą się szanować prawa mniejszości. Dopiero taka "wola większości" jest demokracją. Nie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dla spo 20.03.07, 15:08 Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dla spoleczenstwa! Spoleczenstwo nie potrzebuje jak sadze jalowych pogadanek teoretycznych o demokracji, bo nawiasem mowiac poparcie dla tego ustroju spada, ale wymaga od panstwa zajecia sie istotnymi sprawami, a podstawowa funkcja panstwa nie jest ingerowanie w gospodarke czy ustalanie cen skupu warchlakow za pieniadze podatnika ale ZAPEWNIENIE BEZPIECZENSTWA. I tu dochodzimy do sedna problemu. Narod juz raz zaufal prawnikom i profesorom prawa, na poczatku lat 90-tych, kiedy zlagodzono (slusznie) przepisy karne dotyczace politycznej sfery dzialalnosci obywatela i niejako w pakiecie zniesiono KS dla mordercow, a zwyklym przestepcom kryminalnym w sposob nieslychany wprost zlagodzono kary. Ze niby za demokracji zrozumieja, zaczna ksztalcic sie, odzyskaja perspektywy i ot tak zresocjalizuja sie. Za ten niewiarygodny prezent przestepcy "odwdzieczyli sie" w mozliwy do przewidzenia sposob : nieslychanym wprost rozzuchwaleniem, rozbestwieniem i kpinamli w zywe oczy z panstwa. Zycie i zdrowie obywateli znalazlo sei w niebezpeiczenstwie, jednak profesorkom prawa nic to nie pologlo, rozne filary zolle, waltosie i cwiakalskie obudzone o 4 w nocy beda bredzic o resocjalizacji, lagodzeniu kar i czym tam jeszcze. Zyjac na strzezonych osiedlach, jezdzac sluzbowymi samochodami i poruszajac sie w srodowisku generalnei niedotkneitym przestepczoscia oderwali sie calkowicie od realiow. Nic im to jednak nei dalo do myslenia, fakty przecza ich abolicjonistycznym teoriom, tym gorzej dla faktow! Niestety, cene za to placi obywatel. I dlatego dzis swietna robote robi Z. Ziobro, dosyc umizgow do profesorkow prawa! Jesli nie potrafia wyciagac wnioskow to niech zamilkna. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 To Pan jest niebezpiecznym przestępcą!!! 20.03.07, 15:19 Bo kiedy takie rzeczy pisze poseł, to jest to przestępstwo. Siedząc w parlamencie, jest Pan niebezpieczniejszy dla społeczeństwa niż "Grucha" z Wołomina. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dla spo 20.03.07, 15:26 To co napisalem to przestepstwo? Dobre sobie! Takie sa fakty, drogi wyborco! Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 To Pan jest niebezpiecznym przestępcą, Panie pośle 20.03.07, 15:37 To, co Pan napisał, to standartowa mowa wszystkich dawnych i bardziej współczesnych zwolenników autorytaryzmu, służąca do zniszczenia zapór chroniących system demokratyczny. Tak się zawsze mówiło - i gdzieniegdzie jeszcze się mówi - gdy chce się wyprowadzić lud w pole. Aby go wziąć za pysk. Nie wierzę, że nie zna Pan historii. Dlatego mówię: przestępstwo. I ostrzegam przed tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: To Pan jest niebezpiecznym przestępcą, Panie 20.03.07, 15:41 Zeby byc przestepca, trzeba najpierw popelnic przestepstwo. Podaj mi wiec artykul kodeksu karnego, ktory naruszylem, haha! PS. Rozumiem ze iluzja ze konwersujesz z 'poslem' dodaje Ci powagi ale musze te iluzje rozwiac, nie po raz pierwszy zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: To Pan jest niebezpiecznym przestępcą, Panie 20.03.07, 15:50 Niestety nie jestem pewien, czy Pański wizerunek jest czymś, co przydaje Pana rozmówcom powagi. "Nie po raz pierwszy zresztą". Właśnie. Po prostu podał Pan kiedyś na forum pełny zestaw namiarów do swojego biura europosła. Rozkręcał Pan jakąś akcję moherów - masowego telefonowania do Barroso i pisania maili do biura europarlamentu. Wkrótce admini zdjęli ten watek z gazeta.pl Nie było tak? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: To Pan jest niebezpiecznym przestępcą, Panie 20.03.07, 15:55 Jesli Barroso zasluzyl sobie na interwencje 'moherow', jakzes to pogardliwie napisal o prawdziwych Polakach, to osobiscie i moralnie moge tylko taka akcje poprzec. Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: To Pan jest niebezpiecznym przestępcą, Panie 20.03.07, 18:27 Swoją drogą - cyniczna z ciebie szuja junkierku. Wykorzystujesz demokratyczne swobody i przywileje po to, by przeciwko demokracji podżegać. Myślisz pewnie, że taki z ciebie cwaniaczek, bo jesteś członkiem kliki rządzącej i możesz teraz bezkarnie propagować swoje plugawe uroszczenia, wycierając sobie pysk prawdziwymi Polakami... Ale im głośniej hałłakujesz o stóp swoich faszystowskich idoli, tym bardziej tracisz kontakt z rzeczywistością, w której twoja chora ideologia znajduje poparcie tylko wsród grup marginalnych i budzących odrazę u zdrowo myślącej większości społeczeństwa. Nie doceniasz siły demokracji, która bynajmniej nie jest bezbronna wobec takich jak ty zwyrodnialców. Dzień sądu przyjdzie dla ciebie szybciej niż ci się wydaje, a wyrok dla ciebie będzie sprawiedliwy - i bardzo surowy. Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dl 20.03.07, 15:28 Znowu na przepustce z psychiatryka Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Kłopot w tym, że on naprawdę jest posłem! :0 !!! 20.03.07, 15:42 No i kto tu jest bardziej szalony? Poseł katoprawicy, który mówi, że demokracja to "zbędny dogmat", czy może jednak "rozsądni" i zdystansowani neoliberalni, dobrze sytuowani "normalsi", którzy nie zniżyliby się do wysiłku politycznego, by powstrzymać marsz maniaków ku władzy!? Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Syndrom Rosji 20.03.07, 19:19 Demokracji trzeba sie uczyc, do demokracji potrzeba dojrzalosci, wiedzy i odpowiedzialnosci. Tu pojawia sie dylemat kury i jajka: co pierwsze: dojrzalosc (spoleczenstwo obywatelskie) czy demokracja? Junkier zdaje sie nalezec do tych co mowia - do diabla z demokracja (poparcie spada), nalezy robic to co sluszne (a ja wiem co sluszne). Systemy absolutne, autokratyczne rzadko kiedy jednak ewoluowaly w kierunku demokracji, niemal zawsze zas wyradzaly sie w... zamordyzm. Demokracji, z kolei, grozi degeneracja w kierunku anarchii ale... nie ma innego wyjscia - ludzie dojrzewaja, dorastaja... praktykujac zycie. Polsce potrzebne jest dalsze praktykowanie demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.n Re: Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dl 20.03.07, 21:27 Propaganda dla maluczkich! A jak ma się do tego ustawa o zarządzaniu kryzysowym, nowe Prawo Telekomunikacyjne, ustawa o sądach, sądy 24-godzinne itp? We wszystkich tych poczynaniach widać wyraźnie, że to, o czym piszesz to tylko przykrywka do wprowadzenia przepisów ułatwiających zamach na swobody obywatelskie i demokrację. To zmierzanie krok po kroku do dydktatury. Kaczyński nie na darmo tak pilnie studiował dzeła Lenina. Profesorowie z UW już to zauważyli. Dobrze byłoby, żeby w końcu widzieli to wszyscy, zanim będzie za późno. www.durniompowiedz-NIE.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
smerfula Re: Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dl 20.03.07, 22:24 a wiecie co? mnie cala ta lustracje, IPN-y, UB-to i SB-tamto nic nie obchodza. mieszkam poza krajem. czytuje od czasu do czasu gazety i musze przyznac, ze nie wiem czy sie smiac czy plakac. a najlepiej jedno i drugie. Wszyscy juz tak przesiakliscie tymi tematami, ze juz tylko o nich rozmawiacie. albo za albo przeciw ale dyskusje sa zazarte. W jakim normalnym kraju prezydent i premier i ministrowie zamiast zajmowac sie gospodarka bredza cos o oczyszczaniu kraju SB-kow, UB-kow, o lustrowaniu tych i innych srodowisk? Moim zdaniem jest to zalosne i ludziom wyksztalconym az nie wypada mieszac sie w to bagno. Ale nie moge sobie odmowic pewnej zlosliwosci. Skoro juz lustrujemy i przegladamy i przesiewamy i w ogole oczyszczamy cale spoleczenstwo to moze zaczniemy od ELYTY rzadzacej. Jako audytor wewntrzny zglaszam sie na ochotnika aby przejzec wydatki na kancelarie pana prezydenta i pana premiera :) musze przyznac, ze byloby to doswiadczenie nie do pogardzenia. Czekam na dzien w ktorym zamiast bredzic o czystkach w szeregach spolecznych rzad zajmie sie odbudowa gospodarki ktora od jakiegos czasu zdziebko utyka. Aha, i niech ktos w koncu odstrzeli milosiernie tych z LPR-u. Jak boga kocham to juz jest taki wstyd, ze nic tylko sie schowac w rogu i zdechnac. Najpierw stary Giertych bredzi cos o wspolczesnych dinozaurach i mamutach z erekcja a pozniej wyskakuje z lekko antysemickimi pogladami. Jakby to nie bylo takie zalosne to bym sie glosno rozesmiala Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Dosc teoretyzowania i dogmatow szkodliwych dl 23.03.07, 09:03 junkier napisał: > Za ten niewiarygodny prezent przestepcy "odwdzieczyli sie" w mozliwy do > przewidzenia sposob : nieslychanym wprost rozzuchwaleniem, rozbestwieniem i > kpinamli w zywe oczy z panstwa. Zycie i zdrowie obywateli znalazlo sei w > niebezpeiczenstwie, jednak profesorkom prawa nic to nie pologlo, rozne filary > zolle, waltosie i cwiakalskie obudzone o 4 w nocy beda bredzic o > resocjalizacji, lagodzeniu kar i czym tam jeszcze... "Szeroko rozlewa się po kraju fala zuchwałych przestępstw, napadów i włamań. Rosną milionowe fortuny rekinów podziemia gospodarczego. Chaos i demoralizacja przybrały rozmiary klęski. Naród osiągnął granice wytrzymałości psychicznej. Wielu ludzi ogarnia rozpacz. Już nie dni, lecz godziny przybliżają ogólnonarodową katastrofę." [W. Jaruzelski] Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: Szanowany przez spoleczenstwo Panie pośle, W. 21.03.07, 22:29 Zapamietajmy - nick3 uwaza, ze istnieje "srodowisko tworzace prawo" - jest to zapewne ukochana inteligencja. Nick3 uwaza rowniez, ze prawo nie jest realizacja jakiejs "sprawiedliwosci", wrecz przeciwnie, "sprawiedliwosc" jest obrzydla (jest "usankcjonowana zemsta spoleczna"), prawo ma sie od niej dystansowac jak to tylko mozliwe. Prawo jest czyms, co sie tworzy na potrzeby chwili za pomoca odpowiedniego "srodowiska", ktore juz tam dobrze wie, co stworzyc. Skad wie - ano zapewne z detektora intersubiektywnej empatycznej wrazliwosci wspolczesnej. A kto detektor konstruuje? Noc coz, chyba musze spasowac z pytaniami - "faszystom" i "swietokradcom" bylbym brnac dalej. Strzezmy sie inteligencji i "srodowisk tworzacych prawo" dla dobra wlasnego. DonQ P.S. Kasta prawnikow jest de facto grupa urzedasow, ktorzy maja dopilnowac, zeby prawo, stanowione przez _ustawodawce_, bylo egzekwowane. Tylko aberracje lewackie moga podpowiadac, ze urzedasy stanowia prawo. A i ustawodawcy nie wszystko wolno, bo powinien byc skrepowany obiektywnymi wartosciami moralnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Nie matura... 20.03.07, 19:02 Mam watpliwosci czy spoleczenstwo pogardza "elyta prawnicza". Junkier wklada w usta pewnego "abstraktu" (bo ilez to wiadomo na temat co tak naprawde mysli spoleczenstwo) to co jemu samemu sie zwiduje, sni albo marzy. Pogardliwy stosunek do wiedzy maja ci ktorym wiedzy brak - nieucy, ignoranci. Dla nich tez wszystko jest zawsze jasne, proste i latwe. Ot, uchwala np. "deubekizacje", wymysla jakas "lustracje", wezma tego i owego oraz to i owo za morde i... sprawa zalatwiona. Junkier, jak mozna wnosic z jego "tworczosci pisarskiej" nalezy to tej wlasnie kategorii "medrcow". * junkier napisał: > Pogardzani przez spoleczenstwo, holubieni przez salon. Taka jest prawda o > tej 'elycie' prawniczej, pozal sie Odpowiedz Link Zgłoś
albert_windsor Re: Pogardzani przez spoleczenstwo, holubieni prz 21.03.07, 02:40 junkier napisał: > Pogardzani przez spoleczenstwo, holubieni przez salon. Taka jest prawda o > tej 'elycie' prawniczej, pozal sie (II przykazanie). Jesli chcecie stanowic > prawo w tym kraju, panowie profesorkowie, to zalozcie wlasna partie, wygrajcie > wybory i ustanowcie wlasny porzadek! > > Rozumiem ze dotkliwa porazka waszej Mumi Wolnosci i komunistow z SLD boli ale > chyba zachowaliscie resztke godnosci zeby albo zmienic rzeczywistosc w powyzszy > > sposob albo zamknac buzki i nie lamentowac w zalosny, sztubacki sposob to to po > > prostu czysta zenada. Rzekl parobek, Amen Odpowiedz Link Zgłoś