northcape Nareszcie 28.03.07, 21:50 będzie wiadomo w słoneczny dzień kto jedzie w moję stronę a kto w przeciwną kiedy wyprzedzam złośliwego TIRa na jednej ze wspaniałych dróg międzynarodowych w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin bzdura do kwadratu 28.03.07, 21:52 jeszcze jedno pozorowane dzałanie rządzących - nic łatwiejszego - kazać innym włączać światła i mamy sukces !!! jeżdże wiele lat i jeszcze NIGDY nie zadarzyło mi sie nie zauważyć W DZIEN auta - pod słońce czy ze słońcem - wszystko jedno (zima, kiepskie warunki atmosferyczne, z samego rana i o zmroku to oczywiście inna sprawa). zwolennicy tego przepisu kłują nas w oczy przykładem szwecji i czech. no, fajnie. to oznaczałoby że w pozostałych dwudziestu kilku krajach UE mieszakają sami frajerzy, idioci i samobójcy !!;))))) jak ktoś ma kłopoty z zauważeniem poruszającego się przedmiotu o masie powyżej 1000 kg i znacznych wymiarach W BIAŁY DZIEN to stanowi zagrożenie dla ruchu z włączonymi światłami czy też bez nich. zastanawiam sie jakby wyglądał wynik badania wzroku najbardziej zagorzałych zwolenników tego debilizmu ;))))))) Darz Bór!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: bzdura do kwadratu 28.03.07, 22:40 moze jezdze krocej niz ty, ale juz mi sie zdazylo ze w szary dzien, szary samochod bez swiatel jechal zbyt szybko i wyprzedzal tuz przed zakretem. takich debili jest mnostwo, i wole zeby byli lepiej widoczni. ja od dawna jezdze na swiatlach caly czas. a o ustawie mowi sie kilka lat i wiadomo bylo ze wkoncu ja wprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin Re: bzdura do kwadratu 28.03.07, 22:51 napisałem wyraźnie w swoim poście kiedy włączenie świateł może przynieść korzyści. bezwarunkowy nakaz włączonych świateł "rozleniwi" kierowców - będą uważali że tylko coś co świeci im po gałach jest pojazdem nadjezdzajacym z przeciwka a wszystko inne "nieświecące" można zignorować. Pomyśl. na drodze liczy sie myślenie, dobry wzrok, spostrzegawczość i refleks. TEGO NIE ZASTAPIA ZADNE SWIATŁA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: bzdura do kwadratu 28.03.07, 23:10 > na drodze liczy sie myślenie, dobry wzrok, spostrzegawczość i refleks. > TEGO NIE ZASTAPIA ZADNE SWIATŁA !!!! z tym sie oczywiscie zgadzam > bezwarunkowy nakaz włączonych świateł "rozleniwi" kierowców - będą uważali że > tylko coś co świeci im po gałach jest pojazdem nadjezdzajacym z przeciwka a > wszystko inne "nieświecące" można zignorować. Pomyśl. już teraz rowerzystów i pieszych kierowcy nie widzą. sam się nieraz o tym przekonałem jadąc rowerem (przed tirem już uciekałem do rowu) a światła bedą przecież widzieć po lewej stronie, a pieszych i rowerzystów masz przeważnie na poboczu po prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
pilsko1 Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 28.03.07, 21:56 Czyżby Czesi byli idiotami? Sądzę, że wprost przeciwnie, są nieco mądrzejsi od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 22:00 czyżby mieszkańcy pozostłych dwudziestu kilku krajów UE (tam gdzie nie trzeba bez sensu jezdzic na swiatłach przez cały rok jak w Laponii) byli idiotami i samobójcami ? sądze wprost przeciwnie, myślę że są o wiele mądrzejsi od nas. pilsko1 napisała: > Czyżby Czesi byli idiotami? Sądzę, że wprost przeciwnie, są nieco mądrzejsi od > nas. Odpowiedz Link Zgłoś
nietuteyszak Światła mijania przez cały rok 28.03.07, 22:28 Pojeździcie, polubicie i nie dacie sobie odebrać. Szerokich dróg! Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin Re: Światła mijania przez cały rok 28.03.07, 22:32 jest gorsza rzecz niż niezapalone światła - ślepak za kierownicą ;))) nietuteyszak napisał: > Pojeździcie, polubicie i nie dacie sobie odebrać. > > Szerokich dróg! Odpowiedz Link Zgłoś
nietuteyszak Re: Światła mijania przez cały rok 28.03.07, 22:43 mojo.risin napisał: > jest gorsza rzecz niż niezapalone światła - ślepak za kierownicą ;))) Istnieje wiele gorszych rzeczy niż niezapalone światła. Nie zmienia to faktu, że zapalone światła to dobra rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
powiedziuk Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 22:02 I wiesz co jest najlepsze? Możesz sobie to uważać za idiotyzm, ale i tak będziesz musiał światła WŁĄCZYĆ. Nie muszę już żadnemu teoretykowi tłumaczyć że światła w każdych warunkach poprawiają widoczność pojazdu, a co za tym idzie bezpieczeństwo. Wreszcie mogę odetchnąć. Pamiętaj więc że za 2 tygodnie włączasz światełka, teoretyku... Odpowiedz Link Zgłoś
remmarek Światła mijania przez cały rok - prezydent po 29.03.07, 00:07 I nie masz pojęcia z jaką przyjemnością wyłączę je przekraczając granicę z Niemcami. Za dwa tygodnie ten pstryczek na granicy będzie znakiem że zostawiamy za plecami kraj debilnych oszołomów i wjeżdżamy w normalność. Stefan Kiesielewski powiedział że połowa Urzędników Państwowych to idioci... i najgorsze że mimo upływu lat ta cyfra nie maleje. Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 29.03.07, 18:04 cyfra powiadasz, ciekawe, ciekawe, zwłaszcza w połączeniu z osobą Stefana Kisielewskiego. A myślałeś nad tym czy by już tu z tej normalności nie wracać? Odpowiedz Link Zgłoś
decisive stan fascynacji włączonymi światłami... 16.04.07, 23:38 ty trzeźwo mysleć nie potrafić kolego a to oznacza ze nie powonieneś siadac za kierownice... kazda twoja myśl jest rozpatrywana przez pryzmat właczonych swiateł..po prostu stan fascynacji który powoduje że zapominasz o wadach tego absurdalnego pomysłu ze śwaitłami a jedynie dostrzedasz same plusy Odpowiedz Link Zgłoś
slarwar Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 28.03.07, 22:09 N a r e s z c i e !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.sliwa typowa polska cecha!!!!!!!!! 28.03.07, 22:12 OCZYWISCIE WIEKSZOSC Z WAS JEST NA NIE - ANTY - PRZECIWKO I WOGOLE ! POWIEDZCIE MI CO WAM SZKODZI PO ZAPALENIU SILNIKA PRZEKRECIC GAłECZKE NA "ON" MOZE WAM TO NIE POMOZE , BO SKORO JESTSESCIE NA NIE , ALE NAPEWNO POMOZE TO TYM , KTóRZY UMIEJA Z TYCH WłACZONYCH SWIATEL KOZYSTAC!!!! JA NAPRZYKłAD SIE CIESZE Z TYCH SWIATEL BO BEDAC TU W IRLANDII I JEZDZAC PO DROGACH (JESTEM KIEROWCA LAWETY ) MOGE ROZPOZNAC DRUGIEGO KIEROWCE POLAKA , BO 90% POLSKICH KIEROWCOW CIEZAROWEK MA WLACZONE SWIATLA I JAKOS NIE NARZEKAJA( RESZTA TO ZASYMILOWANI IROLE I IROLE KTóRZY W SłONECZNY DZIEN JEZDZA NA SWIATłACH PRZECIWMGIELNYCH) , JEZDZA BO CHCA , NIKT IM NIE NAKAZUJE, PROSZE JESLI NIE CHCECIE BYC BEZPIECZNI TO POZWOLCIE INNYM UZYTKOWNIKOM DROG SIE CZUC BEZPIECZNIE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Re: typowa polska cecha!!!!!!!!! 28.03.07, 22:22 Włączamy światła mijania , aborcja , agenci ... takimi bzdurami zajmuje się polak ale ja na szczęście jak skończę studia wyjeżdżam z tej durnej polski na zawsze bo tu niema przyszłości. ZWYKŁE SZAMBO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
remmarek Re: typowa polska cecha!!!!!!!!! 29.03.07, 00:22 Przeczytaj co sam napisałeś.. jeżdżą bo chcą, tam nikt z urzędu ich do tego nie zmusza, nie robi z rozumnych głupców niezdolnych do podejmowania decyzji. Starczyłby apel ...prosi sią o włączenie świateł w pochmurny dzień,i znaczna część kierowców by się do tego zastosowała. Niech pochmurna pogoda, a nie debilny urzędas będzie wyznacznikiem. Ale tu jest odwrotnie, tu musi być anormalnie, zawsze znajdzie się jakiś kretyn uzbrojony w pieczątkę i dla własnej satysfakcji zarządzi "..od dziś nie macie prawa.. bo ja tak zdecydowałem i podpisałem" Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: typowa polska cecha!!!!!!!!! 29.03.07, 00:35 już widzę odzew na ten apel! " czy jak słońce zajdzie na chwilę to już trzeba włączyć, czy nie? a może słońce za chwilę wyjdzie? a tak wogóle to po co, przecież jak nie trzeba to i tak mi nikt nic nie zrobi." mało to było apeli np. żeby jeździć wolniej? ile osób na to reaguje?? ale fotoradary pomagają w wielu miejscach Odpowiedz Link Zgłoś
barpar bardzo dobrze - za dużo idiotów jeździ bez w dni 28.03.07, 22:29 kiedy pogoda wymaga, a niektórym jeł... nie przetłumaczy się, że nawet w słoneczny dzień światła poprawiają widoczność. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia_sz-k Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 28.03.07, 22:32 Fantastycznie! Przepis powinien obowiązywać już od dawna! Włączam światła cały rok, więc wiele to dla mnie nie zmienia, ale są niestety tacy, którym się wydaje, że zawsze i w każdych warunkach są wspaniale widoczni - deszcz, zachmurzenie, lekka mgła - a oni oszczędzają na żarówkach. Teraz ustawa wyreguluje im "fantazję"! Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 22:37 nowa ustawa jest niepotrzebna - już teraz policjant może nałożyć kare za nie włączone światła w czasie deszczu czy innych złych warunków atmosferycznych.... nie wiesz o tym ? a masz prawo jazdy.... Brawo !!!!:D:D:D gonia_sz-k napisała: > Fantastycznie! Przepis powinien obowiązywać już od dawna! Włączam światła cały > rok, więc wiele to dla mnie nie zmienia, ale są niestety tacy, którym się > wydaje, że zawsze i w każdych warunkach są wspaniale widoczni - deszcz, > zachmurzenie, lekka mgła - a oni oszczędzają na żarówkach. Teraz ustawa > wyreguluje im "fantazję"! Odpowiedz Link Zgłoś
gonia_sz-k Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 23:03 Tylko, gdzie Ci policjanci??? Faktycznie mój wpis powinien mnie tego prawa jazdy pozbawić, jak mogłam się taką ignorancją wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 23:50 gonia_sz-k napisała: > Tylko, gdzie Ci policjanci??? są są, zatrzymali mnie dzisiaj, sprawdzili dokumenty i podziękowali :))) > Faktycznie mój wpis powinien mnie tego prawa jazdy pozbawić, jak mogłam się taką ignorancją wykazać. zamiast piać w zachwycie nad bezsensowną ustawą, mogłabyś zwrócić uwage że obecne prawo dostatecznie reguluje sprawę oświetlenia pojazdów w trudnych warunkach - wystarczy je skutecznie egzekwować. Pomyśl tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
black.scholes BRAWO! Wreszcie zmusic kretynow do bezpiecznej... 28.03.07, 22:36 ...jazdy. Oszczedzaja cwierc litra paliwa na rok idioci !! Wreszcie bedzie widac te zasrane zuki, pier...e lubliny, lady, fiaty i inne scierwo co to w ogole nie powinno wyjezdzac na drogi bo ich na to nie stac. Jeszcze zmusic cale talatajstwo do obowiazkowego AC i walic mandaty za jezdzenie na letnich oponach caly rok... w d... j... mac. Jak biedakow nie stac na samochod to niech nie kupuja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bat_21 Re: BRAWO! Wreszcie zmusic kretynow do bezpieczne 28.03.07, 22:52 Po przeczytaniu tego tekstu zdecydowanie zalecam jego autorowi JAZDę PRZEZ CAłY ROK NA śWIATłACH MIJANIA... może oświeci... Odpowiedz Link Zgłoś
bat_21 Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 28.03.07, 22:46 I D I O T Y Z M ... PROSZę MNIE OśWIECIć (po lekturze informacji w internecie)- czy mamy w Polsce jakiś 500 metrowy TUNEL, czy może rządzący zafundowali nam poraz kolejny serial pt. WIRTUALNE PRAWO? A tak poważnie ... JESTEM PRZECIW obowiązkowi jazdy na światłach mijania. Zapytacie dlaczego? Oto moje argumenty: 1. jazda z włączonymi światłami mijania to zwiększenie zużycia paliwa (co przy dużej ilości pojazdów jest marnotrawstwem, tej, w końcu nieodnawialnej energii). Dlatego m. innymi Niemcy deklarują, że jeśli przepisy UE ich zmuszą, to wprowadzą obowiązek jazdy na światłach JAKO OSTATNI W UNI EUROPEJSKIEJ (w tej chwili jest to tylko zalecenie UE); 2. Poraża bezsensowna wiara w to, że zapalone światła powodują zmniejszenie liczby wypadków. Uważam że jazda na światłach "znieczula", dlatego przewiduję wzrost liczby wypadków wśród pieszych i rowerzystów (i to przy pięknej, słonecznej pogodzie). Po kilku miesiącach światła pojazdów jadących z przeciwka nam się "OPATRZą" a cała reszta + zapominalscy - strach się bać...; 3. Obowiązkowa jazda na światłach spowoduje gorszą percepcję świateł "STOP" - zwłaszcza samochodów starszych, nie zaopatrzonych w trzecie światło tego rodzaju. Stąd przewiduję większą ilość wypadków polegających na najechaniu pojazdu poprzedzającego przez pojazd poruszający się za nim. I zapewnie będzie tekst typu: "Panie władzo, ja naprawdę nie zauważyłem świateł "STOP" pojazdu przede mną! Przy naciśnięciu na pedał hamulca, one się tylko trochę bardziej rozświetlają, a w silnym słońcu nie mogłem ich zauważyć... Co za kretyn wymyślił ten przepis...." Niestety, tłumaczenie będzie bezcelowe - wjechałeś w kufer = twoja wina... |W tym miejścu jeszcze jedna uwaga - w krajach skandynawskich świecą się (za dnia) tylko Światła z przodu pojazdu i problem nie istnieje. Niestety WIELCY EKSPERCI OD RUCHU DROGOWEGO namówili, przykro to mówić, nierozgarniętych posłów, by uchwalili przepisy o jeździe całodobowej na światłach mijania (zakładając że "pali się przód i tył"). Nasi policjanci takiemu "cudakowi" ze świecącymi się tylko światłami z przodu wlepią mandat. A poza tym, gdyby jednak chodziło tylko o przód, to kto by poniósł koszty przeróbek? diody, przekaźniki.. to nie jest takie proste.. a przy samochowach nowych - ingerencja w instalację pojazdu skutkująca utratą gwarancji - słowem same problemy... A poza tym - gdzie okres przejściowy na wprowadzane przepisy? Co z samochodami mającymi niewydolne prądnice (np. wciąż popularne MALUCHY?) Wmawiają nam, że to dla naszego bezpieczeństwa... Uważam, że żaden przepis nie zastąpi dobrych dróg oraz przestrzegania przepisów aktualnie obowiązującego KODEKSU DROGOWEGO. Nic nie zastąpi jazdy z prędkością bezpieczną, zwracaniem uwagi na znaki drogowe - w tym poziome (np. zaniechanie wyprzedzania na podwójnej ciągłej) czy też KONSEKWENTNEGO UNIKANIA jazdy na podwójnym gazie itd... pozdr PS. Z OSTATNIEJ CHWILI! Mam pomysł - może eksperci namówią posłów do uchwalenia prawa z czasów raczkującej motoryzacji XIX wieku - pojegającej na tym, aby przed jadącym samochodem szedł obowiązkowo pieszy z chorągiewką, ostrzegając w ten sposob innych uczestników ruchu. Efekt poprawy bezpieczeństwa gwarantowany! (mam nadzieję że "eksperci" tego nie przeczytają - bo jeszcze spróbują...!!!!!?) Odpowiedz Link Zgłoś
lospablos20 super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 28.03.07, 22:52 No i świetnie. Nreszcie będe mogl poszpanować moimi swiatłami Xennowymi do BMW E-36. Mam oryginalny zestaw Helli. A jak czepiacie sie zarowek ze sie beda przepalać to se zalozcie Xenony-bo zyja dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
gonia_sz-k Re: super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 28.03.07, 23:09 A se założe! Też poszpanuje - najlepszym Yarisem w mieście:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 28.03.07, 23:10 do Yarisa xenonów nie dostaniesz..... najwyżej ksenonowo-podobne podróbki, świecące bledszym światłem Odpowiedz Link Zgłoś
gonia_sz-k Re: super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 28.03.07, 23:13 Dzięki! To taki żarcik był:-) Yaris jest wypasiony i bez tego! Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 28.03.07, 23:22 ;/.... co kto lubi ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mojo.risin Re: super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 28.03.07, 23:51 po co ksenony do yarisa ? yarisami nie wyjezdza sie za miasto ...;)))) chavez6 napisał: > do Yarisa xenonów nie dostaniesz..... > > najwyżej ksenonowo-podobne podróbki, świecące bledszym światłem Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: super-nareszcie poszpanuję moimi Xenonami 29.03.07, 00:13 ale światłami będziesz świecił także w mieście... :>... Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 23:13 towarzyszu maciek9192 DLAczego IDIOTYZM w takiej glupiej kanadzie bylem w 1999 roku i to bylo AKTUALNE Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 28.03.07, 23:17 Kanadyjczycy to bezbożnicy i zboczeńcy, fuj! BLAME CANADA!! MOTHERS AGAINST CANADA!! Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Stanisław Lamczyk z PO morderca pieszych 28.03.07, 23:30 Stanisław Lamczyk morderca pieszych, poseł PO autor kretyńskiej poprawki postanowił zabić tysiąće nieoświetlonych pieszych. 1. ŻAdna ustawa nie oswietli pieszych a ich ginie na drodze najwięcej. 2. Na tle oświetlonych samochodów nieoświetlony pieszy staje się obiektem drugorzędnym ( do skasowania) niestety. 3.Miliony laT EWOLUCJI PRZYSTOSOWAŁY NAS DO WIDZENIA I ŚLEDZENIA OBIEKTÓW NIEOŚWIETLONYCH. wprowadzenie oswietlonych pojazdów znacząco zaburza naturalny proces obserwacji i widzenia. Czy TO TAK TRUDNO DURNIOM Z R O Z U M I E Ć Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Stanisław Lamczyk z PO morderca pieszych 28.03.07, 23:40 z twojego toku rozumowania można by wywnioskować, że byłbyś za zakazem stosowania antybiotyków, bo nie leczą raka a jedynie zakażenia bakteryjne? Ja też jestem obiema rękami za ustawami które nakażą oświetlić/odblaskowić pieszych, budować chodniki, kładki, ścieżki rowerowe. Czy inteligentnym inaczej tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Stanisław Lamczyk z PO morderca pieszych 28.03.07, 23:44 janu5 to twardogłowy, dyskusja z nim do niczego nie prowadzi. a argumenty bierze ze swojej głowy, nie przedstawiając żadnych konkretnych dowodów, może jego sąsiad prowadzi warsztat wymieniający żarówki po niższej cenie, a on go nienawidzi... nevermind... zawsze znajdzie się ktoś przeciw, a jedynym naszym zadaniem jest obalać takie pseudoargumenty jałowa dyskusja ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 linki - światła to idiotyzm 28.03.07, 23:49 www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/wlaczone;swiatla;nie;poprawiaja;bezpieczenstwa,42,0,143146.html www.lightsout.org Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: linki - światła to idiotyzm 29.03.07, 04:07 janu5 napisał: > www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/wlaczone;swiatla;nie;poprawiaja;bezp > ieczenstwa,42,0,143146.html > www.lightsout.org ****************************************** Pod tym linkiem są żenujące brednie. Wszystkie badania w zakresie związków oświetlenia z bezpieczeństwem we wszystkich obszarach życia wskazują jednoznacznie na bardzo pozytywny wpływ oświetlenia na ograniczenie liczby wypadków. Badania są prowadzone od lat 50. Nie dziwię się przeto, że Gołębiewski jest już byłym pracownikiem Instytutu Transportu Samochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 światła w dzień = ustawowe morderstwo 28.03.07, 23:56 > janu5 to twardogłowy, dyskusja z nim do niczego nie prowadzi. > i kto to mówi ktoś komu się teoria zgadza dopiero wtedy gdy załozy wszystkim pieszym kamizelki odblaskowe i nijak nie może zrozumiec ,że chocby nie wiem jak się wytężał to i tak jest to niemozliwe. BTW w chinach kiedyś się udalo wszyscy nosili niebieskie uniformy ale to już historia. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: światła w dzień = ustawowe morderstwo 29.03.07, 00:06 ok.... wkurzyłem się... przez takie głupie gadanie.... zostałem sprowokowany przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem te 2 artykuły: www.speedyshare.com/238771572.html www.speedyshare.com/175376570.html odowodnili, że łątwiej ocenić prędkość innego samochodu... co jest szczególnie ważne przy wyprzedzaniu i pozwala uniknąć najgorszych wypadków, takich jak ten: www.b0g.org/wsnm/news.php?artc=22183 jeżeli udałoby się ocalić rocznie tylko 1 osobę przed takim czymś to już jest sukces... a wszystko wskazuje na to, że takich ludzi będzie znacznie więcej, więc prosze nie pie***l głupot bo i tak sprawa już jest wygrana i nic już nie zmienisz... wolałbym dyskusję np. o montowaniu świateł do jazdy dziennej, które pobierają mniej prądu, ale najpierw trzeba zainwestować w nie kilkaset złotych a kamizelki to nie muszą być dla pieszych... wystarczą widoczne odblaski ( i mówię tu tylko o poruszaniu się poboczem, a nie "wszędzie, czytaj po chodnikach, uliczkach itp"... a kamizelki tylko dla rowerzystów jeżdżących ulicą (nie dzieciaki bawiące się na osiedlach, ale wszyscy rowerzyści poruszający się poboczem z miasta do miasta, to na nich najwięcej najeżdżają samochody) Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Czytaj więcej artykułów sponsorowanych przez Hella 29.03.07, 00:36 (producenta żarówek) a bedziesz jeszcze glupszy i z pewnością wpadniesz nato,żeby kamizelki pozakładać drzewom i zwierzętom lesnym Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Czytaj więcej artykułów sponsorowanych przez 29.03.07, 00:44 przecież powiedziałem, że chodzi mi o pieszych i rowerzystów tylko "na trasie" = poza terenem zabudowanym, poruszających się poboczem, które często jest (nielegalnie) wykorzystywane do wyprzedzania na 3 (co jest jednym z największych grzechów niektórych kierowców)... i jak takiego pieszego nie zauważy taki co wyprzedza... to sie nie skuma, że potrąci pieszego i dojdzie do wypadku ,.... jak mi nie wierzysz to moge znaleść artykuł... ale już mi się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czytaj więcej artykułów sponsorowanych przez 29.03.07, 04:08 janu5 napisał: > (producenta żarówek) a bedziesz jeszcze glupszy i z pewnością wpadniesz > nato,żeby kamizelki pozakładać drzewom i zwierzętom lesnym ****************************************** Ale zwierzęta leśne płoszą się na widok świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: światła w dzień = ustawowe morderstwo 03.04.07, 12:12 OK, a Ty przeczytaj ze zrozumieniem artykuły z linków na stronie www.lightsout.org/studies.html (wystarczy znajomość angielskiego na poziomie podstawowym) i odpowiedz na pytanie: Dlaczego USA i Niemcy nie wprowadzają obowiązku stosowania DRL pomimo oczywistych (zdaniem Twoim i niezidentyfikowanych szwedzkich naukowców) korzyści z ich stosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 światła w dzień = antybiotyki w zdrowiu 28.03.07, 23:52 No i sam sobie jahwe odpowiedziałeś zapalanie świateł w dzien to tak samo jak stosowanie antybiotyków gdy jest się w pełni zdrowym tak na wszelki wypadek ,antybiotyki sa przecież pozyteczne i zwalczają bakterie. Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: światła w dzień = antybiotyki w zdrowiu 29.03.07, 00:13 Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, albo rżniesz głupa, bo wiesz że przeciw głupocie nie ma argumentów. Faktycznie jesteś wyznawcą a nie polemistą więc i tak to groch o ścianę, uczepiłeś się jednego, w dodatku naciąganego argumentu o pieszych i nie chcesz widzieć wielu wymienionych wyżej korzyści. Dzięki za linki, na razie obejrzałem tylko pobieżnie, więc się nie odniosę, ale ze startowej strony tego drugiego ("Bojkotujcie Hondę Civic bo ma standardowe światła dzienne") wygląda, że piszą tam tacy sami wyznawcy jak i ty. A wydawało mi się że nikt nie mógłby byc gorszym premierem niż kaczor...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: światła w dzień = antybiotyki w zdrowiu 03.04.07, 12:13 Można oczywiście nie wierzyć w sumienność podanych badań, ale w takim razie dobrze byłoby podać _chociaż_jeden_ link do badań potwierdzających tezę przeciwną - w całym wątku takiego linka nie znalazłem, w przeciwnym razie to Twoje argumenty zasługują na miano pseudo-argumentów... :( Poza tym czy nie wydaje Ci się dziwne, że USA i Niemcy nie wprowadzają obowiązku stosowania DRL pomimo oczywistych (zdaniem niezidentyfikowanych szwedzkich naukowców) korzyści z ich stosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: światła w dzień = antybiotyki w zdrowiu 29.03.07, 00:20 i jeszcze jedno.... twardogłowych utożsamiasz tylko z komunistami.. ale dzisiaj to słowo ma nowe znaczenie ktoś, kto pod ostrzałem argumentów trwa dalej w swojej niesłusznej sprawie... a skoro tak ci żal tych pieszych.... to co z nimi zrobisz? powiesz że ci przykro, że giną w wypadkach, dasz im "wolność" w poruszaniu się po ulicy, a kiedy odwiedzi cie rodzina ofiary wypadku - potrąconego pieszego, który zginął... rozłożysz ręce? łatwo tak założyć ręce i nic nie robić, aby zmieniać świat na lepsze, udawać, że jest fajnie i tylko narzekać na dziurawe drogi.... ale nie ze mną takie numery panie janu5... Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Stanisław Lamczyk z PO morderca pieszych 28.03.07, 23:52 dobrze że napisałeś komu mamy dziękować za tą ustawę. a piesi często są sami winni, że nie stosują się do przepisów ruchu drogowego.(nie mówię że zawsze, ale często myślą że oni są najważniejsi, a nie pomyślą że są bardziej narażeni) jak jadę samochodem to żeby pieszy był "2. Na tle oświetlonych samochodów" to musiałby iść środkiem drogi, a nie poboczem:) Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Stanisław Lamczyk z PO morderca pieszych 28.03.07, 23:57 A na zakręcie? Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Stanisław Lamczyk z PO morderca pieszych 29.03.07, 00:06 na zakręcie zawsze trzeba zachować szczególną ostrożność, a poza tym samochód z przeciwnej strony nie świeci wprost w moje oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 oświetlony samochód absorbuje 90% twojej uwagi 29.03.07, 00:27 a te 10% to może być za mało ,żeby nie zabić pieszego bo jest nieoświetlony. Samochód nie musi świecić ci prosto w oczy ,żeby zmniejszać bezpieczeństwo on jest w polu widzenia wyróżniony kosztem nieoswietlonych pieszych. A tak w ogóle to połowa samochodów ma źle ustawione światła i dają po oczach Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: oświetlony samochód absorbuje 90% twojej uwag 29.03.07, 00:34 >A tak w ogóle > to połowa samochodów ma źle ustawione światła i dają po oczach i co to za argument? .... teraz wszyscy w końcu zaczną ustawiać światła, bo policja będzie za nie kosiła także za dnia (a w nocy jeździ glin mniej) i dzięki temu światła w nocy będą dobrze ustawione...... a za dnia cie nie oślepią, bo kontrast jest tak mały (słońce-światła), że nie mają prawa.... chyba że ktoś jedzie na "długich" = drogowych, ale to już sprawa łamania przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: oświetlony samochód absorbuje 90% twojej uwag 29.03.07, 00:42 jak lepiej widze samochód jadący z przeciwka, to nie muszę go tak dokładnie obserwować i w 90% mogę skupić uwagę na poboczu Odpowiedz Link Zgłoś
aspyra a kiedy poprawia sytuację na dziurawych drogach!!! 28.03.07, 23:43 kiedy poprawia sytuację na polskich drogach, a kiedy wprowadzacie testy psychologiczne nadajacym kierowcom i spotkania z psychologiem drogówki, skoro mamy pamietac o światłach, a sejm nie zrobi fajnej drogi tj, w niemczech i we francji !! Polska nie leży na półwyspie skandynawskim!!!! to wina psychika kierowców jadących ... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A co to ma do rzeczy? 29.03.07, 01:49 Czy istnieje jakiś powód, dla którego należy poczekać z przepisami, aż się wyremontuje drogi ? To może zostawmy drogi do czasu, aż wszyscy czekający na przeszczepy będą mieli dawców, albo do czasu likwidacji biedy i bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A co to ma do rzeczy? 29.03.07, 03:56 and_nowak napisał: > Czy istnieje jakiś powód, dla którego należy poczekać z przepisami, aż się > wyremontuje drogi ? ************************************* Pewnie uważa, że po remoncie dróg światła już nie będą potrzebne. Zastanawiam się, co takiego bolesnego jest w jeździe z włączonymi światłami, że niektórzy tak się muszą obnosić z niechęcią do nich? Z wielu postów wynika, że ma to jakiś związek z ograniczeniem umysłowym, które sprowadza ten obowiązek to własnego widzenia drogi. I tu rzeczywiście przeciwnicy dziennych świateł mają rację - światła dzienne nie polepszają w żaden sposób widzenia drogi w dzień. Tyle, że nie o to w tym wszystkim, qrva, chodzi. Jeżeli mam rację, to za taki sposób myślenia przeciwnikom świateł powinny by zabierane nie tylko prawa jazdy, ale i świadectwa ukończenia szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 28.03.07, 23:51 w Swecji obowiązuje to od 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
swasix Debilizm do potęgi 29.03.07, 00:17 Ukarzmy tych pseudo politykow przy nastepnych wyborach za wprowadzanie takich glupich rozporzadzen. Oni jezdza sluzbowymi limuzymami i maja gdzies ciagle wymienianie tuzina zarowek i zaroweczek w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Debilizm do potęgi 29.03.07, 00:22 rozumiem cię stary, jeśli dało się za auto 800 zł. to przecież komplet nowych żarówek i zimowych opon podwoi cenę twojego auta! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Debilizm do potęgi 29.03.07, 09:40 Za starego malucha dał 800 złotych. Potem dokupił spoilery za drugie 800. Oraz aparaturę nagłaśniającą do muzyczki "łupu-cupu" za 1800. CD na lusterku jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Debilizm do potęgi 29.03.07, 00:22 gdzie ty żarówki kupujesz!? ja w ubiegłym roku wymieniłem jedną, a cały czas jeżdżę na światłach (w dodatku to była żaróka do wstecznego:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Debilizm do potęgi 29.03.07, 03:30 kriss.s napisał: > gdzie ty żarówki kupujesz!? > ja w ubiegłym roku wymieniłem jedną, a cały czas jeżdżę na światłach (w dodatku > > to była żaróka do wstecznego:) ) ************************************** Jeżeli muszę wymienić żarówkę z przodu, to zawsze dwie. Tę jedną, zazwyczaj zużytą, odkładam do bagażnika (na wszelki wypadek). Dwuletnia żarówka nie świeci tak dobrze, jak nowa, więc jest to przydatne w nocnej jeździe. Osobiście, wymieniam zużywające się podzespoły i płyny mające związek z bezpieczeństwem - dla zasady, bez czekania, aż nawalą mi hamulce, abs, światła. Śmieszny, ale pouczający przypadek. Zawsze, po dłuższym postoju, przeprowadzam lekką próbę hamulców, by zetrzeć np. ranną rosę lub mocz złośliwego psa. Ten przesadyzm się opłacił. Po wizycie w myjni wosk dostał się na tarcze. Gdybym nie przeprowadził lekkiej próby hamulców (tym razem okazały się śliskie), to kilkaset metrów dalej miałbym poważne zderzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Debilne argumenty 29.03.07, 01:47 Odczep się od polityków, użyj jakiegoś sensownego argumentu. Ten o żarówkach jest idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoaktywne Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 29.03.07, 00:20 Jadę sobie Marszałkowską włączam światła jest mi bosko środek lipca, upał z nieba wszyscy świecą jest potrzeba obywatel musi świecić, płacić za to też możemy świeci Maluch, Bentley, Skoda, świeci nawet panna młoda. świecą stary i taksówki, ksiądz, biznesmen, bagażówki. Jeden zgasił, to przestępca zaraz będzie akcja wielka złapać „dziada”, mandat wlepić 200 zł się należy pieniądz pewny już wędruję kasę państwa napompuje teraz wiecie gdzie przyczyna tej ustawy wprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
le.bron Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 29.03.07, 00:25 Poprawę bezpieczeństwa na drogach przede wszystkim wspomoże poprawa ich jakosci. Robie ponad 1000 Km tygodniowo i nie patrze sie przed siebie , tylko omijam dziury. Na wymyślenie czegoś lepszego nie stać polskiego rządu dosłownie i w przenośni. Odpowiedz Link Zgłoś
martingw To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 00:35 Duzo czy mało ? Przyjmując ze z 17 mln samochodow jakie sa w Polsce dziennie jezdzi 3mln i po godzine jazdy. 120W * 1godz * 3000000 * 30 dni = 11MW Przepis jest o tyle bez sensu ze wystarczylo uchwalic ze dotyczy jazdy poza obszarem zabudowanym. W miescie w korkach na prawde to nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 00:40 pieszy ci nie wlizie na pasy w ostatniej chwili (według statystyk częściej ze światłami)... bo lepiej oceni twoja prędkość i się nie właduje tutaj udowodnili, że łatwiej ocenić prędkość: www.speedyshare.com/238771572.html www.speedyshare.com/175376570.html Odpowiedz Link Zgłoś
martingw Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 00:44 chavez6 napisał: > pieszy ci nie wlizie na pasy w ostatniej chwili (według statystyk częściej ze > światłami)... bo lepiej oceni twoja prędkość i się nie właduje > tutaj udowodnili, że łatwiej ocenić prędkość: > www.speedyshare.com/238771572.html > www.speedyshare.com/175376570.html Akurat moze mi i wlizie, ale to nie powod aby go rozjechac. Ja staram sie jezdzic zgodnie z przepisami czyli zblizajac sie do przejscia zmniejszam szybkosc i bardzo czesto zatrzymuje sie aby pieszego przepuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 00:46 hahahahahah! a mnie na nauce jazdy uczą, że tak nie wolno... bo pieszy pomyśli że hamujesz i chcesz go przepuścić... a on ma pierszeństwo dopiero jak postawi stopę na pasach.... a ty chcesz tylko zwolnić, bo boisz się, że któryś wyskoczy ( i słucznie) i w razie przywalenia miałbyś mniejszą prędkość.... rozumiesz co mam na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
martingw Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 11:09 chavez6 napisał: > hahahahahah! a mnie na nauce jazdy uczą, że tak nie wolno... bo pieszy pomyśli > że hamujesz i chcesz go przepuścić... a on ma pierszeństwo dopiero jak postawi > stopę na pasach.... a ty chcesz tylko zwolnić, bo boisz się, że któryś wyskoczy > ( i słucznie) i w razie przywalenia miałbyś mniejszą prędkość.... rozumiesz co > mam na myśli? Zle Cie uczyli. W kodeksie jest napisane ze dojezdzajac do oznakowanego przejscia nalezy ZMNIEJSZYC PREDKOSC !!! To madry zapis bo wymusza szybsza reakcje w przypadku koniecznosci hamowania. Tylko kto tak robi ? To inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 03:43 martingw napisał: > Akurat moze mi i wlizie, ale to nie powod aby go rozjechac. > Ja staram sie jezdzic zgodnie z przepisami czyli zblizajac sie > do przejscia zmniejszam szybkosc i bardzo czesto zatrzymuje sie > aby pieszego przepuscic. ********************************** Nie masz racji. Problemem w wypadkach miejskich są osoby źle oceniające prędkość samochodu - właśnie z powodu problemów ze wzrokiem, np. osoby starsze. Szczególnie źle wygląda to rano, gdzie niskie słońce daje w obszarach zabudowanych drastyczne różnice w oświetleniu. Na ten efekt nakładają się: poranna ospałość, pośpiech pieszych i kierowców oraz zroszone szyby. Osobiście, bardzo źle oceniam porannych ciemnych kierowców. Oni są myślami przy wyłączonym bądź nie czajniku, zastanawiają się czy zamknęli dobrze drzwi lub są myślami w pracy. Nie koncentrują się na jeździe, bo uważają, że to tylko kilkaset metrów lub dwa kilometry. Z doświadczenia wiem, że wypadek jest tak samo bolesny za rogiem własnego domu jak kilkadziesiąt kilometrów dalej. Zawsze włączam światła i zapinam pasy. Nawet, gdy muszę się zatrzymać za 100 metrów, by kupić coś w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 09:35 Na poranną ospałość lekarstwem może być chłodny prysznic. Ale czy ta propozycja kogoś nie obrazi? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: To bedzie 11 MegaWatów miesięcznie 29.03.07, 15:48 heh faktycznie... ale jak się siedzi i uczy po nocy któryś dzień z rzędu... to potem tego zimna prysznica sie nie odczuwa tak mocno jak normalnie... i trzeba wspomagać się różnymi napojami... niektórzy piją kawę... ja wolę sok pomarańczowy, tylko że jak sie jedzie samochodem... to jest problem z kibelkiem, chyba że jakieś przystanki leśno-przydrożne ;> Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Udowodnili?? 03.04.07, 12:11 chavez6 napisał: > pieszy ci nie wlizie na pasy w ostatniej chwili (według statystyk częściej ze > światłami)... bo lepiej oceni twoja prędkość i się nie właduje > tutaj udowodnili, że łatwiej ocenić prędkość: Podanemu przez Ciebie artykułowi brakuje wielu cech dowodów, a nawet badań statystycznych. Drugi eksperyment dotyczył grupy 10 osób - prawdopodobieństwo, że prawdziwa jest hipoteza przeciwna jest _bardzo_ duże... Poza tym - czy nie wydaje Ci się dziwne, że USA i Niemcy nie wprowadzają obowiązku stosowania DRL pomimo oczywistych (zdaniem Twoim i niezidentyfikowanych szwedzkich naukowców) korzyści z ich stosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Naucz się fizyki, potem pisz 29.03.07, 01:45 11 MW / na miesiąc to bzdura. Nie chodzi o liczbę, tylko o jednostkę. Uczą tego w szkole podstawowej. Hint: dżul - energia, wat - moc. Zużycie energii mierzymy w dżulach. Odpowiedz Link Zgłoś
martingw Przepraszam pomylilem: 11 tysiecy MWh 29.03.07, 11:06 Juz masz poprawke. Sam mogles tez sobie policzyc. To bedzie okolo 11 tysiecy megawatogodzin. Jedna kilowatogodzina energii eletrycznej kosztuje okolo 0,40 zl. Czyli miesiecznie to koszt okolo 4,4 mln zl. Czy to duzo czy malo ? sami ocencie. Na pewno ta energia pojdzie na ocieplenie klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiezet Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 29.03.07, 01:32 Ty jestes idiotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak To problem *techniczny*, a nie polityka 29.03.07, 01:42 Można być zwolennikiem świateł, można być przeciw, ale PO CO mieszać do tego politykę ? Czy względy bezpieczeństwa należą do jakiejś partii ??? W tym wypadku GORĄCO POPIERAM nakaz, mimo że generalnie nie lubię nakazów. Nie miałbym nic przeciwko niezapinaniu pasów (pod warunkiem realnego ubezpieczenia zdrowotnego) - bo tu każdy ryzykuje własnym życiem. W przypadku świateł jest niestety inaczej - światła zapalam po to by INNI mnie widzieli. Argumenty o gorszej widoczności pieszych, czy rowerzystów to czysta demagogia - lampki LED widać z daleka, nawet odblaski widać. Wiem, bo w mojej okolicy jest dużo rowerzystów, a większość za "punkt honoru" uważa pozbawienie roweru w/w utensyliów. Nie widać rowerzystów i jest to niezależne od świateł w samochodach. O pieszych nie ma co wspominać, bo pijany na środku drogi nie ma szans, a trzeźwy i znający przepisy idzie lewą stroną i SCHODZI NA POBOCZE przed nadjeżdżającym pojazdem - bo tak właśnie mówią przepisy i zdrowy rozsądek. Niektórzy nawet noszą latarki, NAPRAWDĘ! Ciekawe też, że głównymi "gaszącymi światła" po 1 marca są właściciele maluchów, kilkunastoletnich rzęchów i niewielka grupa "opozycjonistów pomimo braku sensu". Duża część z w/w ma "dobrą widoczność w deszcz, mgłę i o zmierzchu, myślę, że gdyby mogli, to spora część zrezygnuje również z hamulca ręcznego, może wystarczą sprawne hamulce na jedną oś, łyse opony są całkiem OK, itd. Takich właśnie TRZEBA ZMUSZAĆ, niestety. Bo ryzykują również życiem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: To problem *techniczny*, a nie polityka 29.03.07, 01:55 kurde franek, produkuję się tu od paru godzin a ty ująłeś to jednym postem, głupio mi:) A te UTENSYLIA to chyba sprzedam na jakimś następnym forum, rozumiem że nie rościsz sobie praw autorskich(pytam bo ostatnio wyczytałem że słowo poczta będzie mogła mieć w nazwie tylko Poczta Polska)? Odpowiedz Link Zgłoś
ismis Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 29.03.07, 02:31 Brawo No w koncu jakas, pozyteczna decyzja, anie pie...enie o d..ie marynie. Odpowiedz Link Zgłoś
bamjozia Światła mijania przez cały rok - prezydent podp.. 29.03.07, 06:31 Swiatła mijania przez cały rok tak. Wyegzekfowac dozwolona predkosc wterenie zabudowanym bo negatywnie działa na stan ochrony środowiska!!!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Światła mijania przez cały rok - prezydent po 29.03.07, 09:43 100 zł mandatu za każdy błąd ortograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza kolejne typowo polskie prawo 29.03.07, 09:43 jak widzę w jaką stronę idą wysiłki legislatorów to mi ciśnienie skacze. no nie cieszy mnie zawężający się z każdą ustawą zakres swobód obywatelskich i zgrubne prymitywne prawa jakie się nam serwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.gumka Re: Światła mijania przez cały rok - chwała Bogu! 29.03.07, 11:21 Pocieszające, że jednak większośc jest ZA (tam wynika z sondy) choc to i tam mało... Ja jeżdżę na światłach cały rok. Pewnie juz wszystko na ten temat zostało napisane powyżej - np o głupkach, dla których dzień jest jeszcze trochę za mało mglisty albo pochmurny zeby włączyc światla. Albo słońce jeszcze tak nie do końca zaszło, a ten deszcze to tylko taka mżawka itp itd Poza tym w słoneczny dzień bardzo źle widać samochody (szczegolnie szare itp) kiedy wjezdza się w las i jest trochę słonca a trochę cienia (takie słonce spomiędzy liści). No i w ogole. Co tu tlumaczyć. Samochód ze swiatłami widać lepiej i koniec, nie rozumiem jak można mieć tu jakieś wątpliwości. A ostatnio akie coś widzialam: Szlam sobie w centrum miasta przez przejście, było po 16 czyli już sie sciemnialo - to bylo 1 marca, poza tym cięzkie chmury i mżawka. Przechodzę na zielonym a przd przejściem stoi samochod. Jeden z przechodniow pokazuje mu na światla - ze ma zgaszone (jako jedyny z kierowców zresztą), a on macha coś przecząco. No to tamten jeszcze raz mu pokazuje. Wtedy facet otwiera okno i cały dumny z siebie tłumaczy ze nie trzeba bo już 1.marca jest... :-/ Dodam że nie miał starego rzęcha, wręcz przeciwnie(ktoś tam pisał, ze oszczedzają na zarowkach tylko własciciele maluchów i starych rzęchow ale to nieprawda). Musze konczyc, pozdrawiam nieoszczedzających na żarówkach! Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Re: Światła mijania przez cały rok - chwała Bogu! 29.03.07, 12:09 No to teraz będziesz "bezpiecznie świecić" stojąc godzinę w korku w centrum Wa-wy czy innego Wrocławia. Później będziesz jechać na światełkach zderzak-w-zderzak przez całe miasto. Zrobisz zakupy i cała historia w drodze powrotnej powtórzy się jeszcze raz. Ale za to jakże wzrośnie bezpieczeństwo stania w korkach... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.gumka Re: Światła mijania przez cały rok - chwała Bogu! 29.03.07, 12:22 abstracto napisał: > No to teraz będziesz "bezpiecznie świecić" stojąc godzinę w korku w centrum > Wa-wy czy innego Wrocławia. Później będziesz jechać na światełkach > zderzak-w-zderzak przez całe miasto. Zrobisz zakupy i cała historia w drodze > powrotnej powtórzy się jeszcze raz. Ale za to jakże wzrośnie bezpieczeństwo > stania w korkach... Po pierwsze - czy to najistotniejsze w całej sprawie? Po drugie - może się mylę, ale chyba jest przepis mówiący o tym, ze w korku (ale takim totalnym: jedynka stop jedynka stop) można światla wyłączyc. Oczywiście nie w nocy - dodam dla jasności bo widzę, ze niektorym trzeba podstawowe rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Tylko debile mogły takie przepisy stworzyć... 29.03.07, 12:59 ... dla debili. Odpowiedz Link Zgłoś