mannaznieba4 11.04.07, 08:54 Najpierw nich lekarze przypomna sobie o przysiędze Hipokratesa. Taki to jest zawód nieść pomoc innym a nie ządać kasy. Kasy to bankierzy ządaja od nas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pestycyd Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 09:02 racja niech pracuja za darmo!!! A dodatkowo, to lekarze powinni placic szpitalowi, za to ze maja przywilej niesienia pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re:rozpad Ukrainy wielką szansą dla Polaków 11.04.07, 14:13 przyjadą do nas tysiące ukraińskich lekarzy , którzy na pierwszym miejscu maja dobro pacjenta a nie własnej kieszeni.Polskim lekarzom dziękujemy. Moga spokojnie wyjechać do Afryki , albo na jakieś studia medyczne za granicę żeby sie douczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re:przyrzeczenie lekarskie - treść 11.04.07, 14:21 Tekst Przyrzeczenia Lekarskiego (Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam: Obowiązki te sumiennie spełniać; Służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu; Według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia, narodowość, poglądy polityczne, stan majątkowy i inne, mając na celu wyłącznie ich dobro i okazując należny im szacunek; Nie nadużywać ich zaufania i dochować tajemnicy lekarskiej nawet po śmierci chorego; Strzec godności stanu lekarskiego i niczym jej nie splamić, a do kolegów lekarzy odnosić się z należną im życzliwością, nie podważając zaufania do nich, jednak postępując bezstronnie i mając na względzie dobro chorych; Stale poszerzać swą wiedzę lekarską i podawać do wiadomości świata lekarskiego wszystko to, co uda mi się wynaleźć i udoskonalić. Przyrzekam to uroczyście Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re:przysięga hipokratesa - treść do poczytania 11.04.07, 14:24 przez polskich lekarzy!!! Przysięga Hipokratesa "1. Przysięgam i wzywam Apollona lekarza i Asklepiosa, i Hygieję, i Panakeję, i wszystkich bogów i boginie na świadków, że tę przysięgę i tę umowę będę wypełniać według mych zdolności i mego rozumu. Będę tego, który mnie tej sztuki nauczył, poważać na równi z moimi rodzicami, dopuszczę go do uczestnictwa w moich dochodach, i jemu, jeśli w potrzebie będzie, z mojego (majątku) oddać, jego potomków jak braci traktować i tej sztuki wyuczyć, bez zapłaty i umowy. I zobowiążę do udziału w przepisach, wykładach i wszelkich innych naukach moich synów i synów mojego nauczyciela, i związanych umową i według lekarskiego obyczaju zaprzysiężonych uczniów, nikogo jednak poza nimi. 2. Będę podejmować lekarskie decyzje dla pożytku chorego zgodnie z mymi zdolnościami i moim osądem, strzec się będę jednak przed tym, by użyć ich na szkodę i w nieprawny sposób. 3. Także nikomu nie podam śmiertelnego środka, także nawet, gdy będę o to proszony, i nikomu nie będę przy tym doradzał; również nie podam żadnej kobiecie środka do spędzenia płodu. 4. W czystości i pobożności będę zachowywać moje życie i moją sztukę. 5. Nie będę kroił, nawet cierpiącego na kamień, lecz pozostawię to mężom, którzy rzemiosło to wykonują. 6. Do wszystkich domów, do których wejdę, wejdę dla pożytku chorego, wolny od wszelkiej świadomej nieprawości i wszelkiego występku, zwłaszcza od płciowego nadużywania kobiet i mężczyzn, wolnych i niewolników. 7. To, co w czasie leczenia lub poza moją praktyką w obcowaniu z ludźmi usłyszę i zobaczę, i co nie wolno powtarzać, przemilczę i będę strzec jak tajemnicy. 8. Jeśli wypełnię tę przysięgę i jej nie złamię, niech będzie mi dane, w moim życiu i w mojej sztuce zajść daleko, i zyskać poważanie u ludzi na wsze czasy; jeśli ją jednak przekroczę i złamię, nich spotka mnie los przeciwny". Odpowiedz Link Zgłoś
oliwianin Re:przysięga hipokratesa - treść do poczytania 11.04.07, 23:20 9. Jeżeli więc tej swojej przysięgi dochowam i jej nie naruszę, niech zyskam powodzenie i w życiu, i w sztuce, i sławę u wszystkich ludzi po wsze czasy; jeżeli zaś ją złamię i się jej sprzeniewierzę, niech mnie wszystko przeciwne dotknie". No wlasnie. Poza tym radze poczytac jak bogatym czlowiekiem byl Hipokrates :D Odpowiedz Link Zgłoś
fotonek Re:przysięga hipokratesa - treść do poczytania 13.04.07, 11:18 Do osoby przytaczajacej tresc przysiegi Hipokratesa: Ale gdzie tam jest napisane, ze to wszystko lekarz ma robic za darmo, lub poldarmo? Jedynie jest wskazanie, aby leczyl swoich mistrzow i ich rodziny za darmo - wskazowka etyczna. I dlaczego to uwazasz, ze caly cywilizowany swiat zachodni idzie zla sciezka uczciwie lekarza wynagradzajac, a Polska jako jedyna idzie zgodnie ze wskazaniami przysiegi Hipokratesa? Poza tym jak jestes takim zwolennikiem przysiegi Hipokratesa, to gdy dopadnie cie kamica pecherzyka zolciowego (czego ci nie zycze) to powolaj sie na Hipokratesa - tam jest taki punkt zabraniajacy krojenia pacjenta, jako czynnosci niegodnej lekarza. W tamtych czasach bowiem chirurg nie byl lekarzem. Widzisz, zeby dobrze ocenic kontekst trzeba znac historie medycyny, nie wystarczy wpisac w Google: "przysiega Hipokratesa" wkleic na forum i sie popisywac... Odpowiedz Link Zgłoś
fotonek Re:przysięga hipokratesa - treść do poczytania 13.04.07, 11:18 Do osoby przytaczajacej tresc przysiegi Hipokratesa: Ale gdzie tam jest napisane, ze to wszystko lekarz ma robic za darmo, lub poldarmo? Jedynie jest wskazanie, aby leczyl swoich mistrzow i ich rodziny za darmo - wskazowka etyczna. I dlaczego to uwazasz, ze caly cywilizowany swiat zachodni idzie zla sciezka uczciwie lekarza wynagradzajac, a Polska jako jedyna idzie zgodnie ze wskazaniami przysiegi Hipokratesa? Poza tym jak jestes takim zwolennikiem przysiegi Hipokratesa, to gdy dopadnie cie kamica pecherzyka zolciowego (czego ci nie zycze) to powolaj sie na Hipokratesa - tam jest taki punkt zabraniajacy krojenia pacjenta, jako czynnosci niegodnej lekarza. W tamtych czasach bowiem chirurg nie byl lekarzem. Widzisz, zeby dobrze ocenic kontekst trzeba znac historie medycyny, nie wystarczy wpisac w Google: "przysiega Hipokratesa" wkleic na forum i sie popisywac... Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A kto im da prawo wykonywania zawody w UE? 11.04.07, 17:55 Mądralo? Nic z tego. Ukraiński lekarz najpierw musi NOSTRYFIKOWAĆ dyplom, a następnie UBIEGAĆ SIĘ o wydania prawa wykonywania zawodu w PL które jest wazne na obszarze całej Unii. Koniec białego niewolnictwa mój mały mądralo. Czesi podnieśli drastycznie honoraria lekarskie przed akcesją Czech do UE. Polska będzie MUSIAŁA to uczynić po majowych strajkach. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwianin Re:rozpad Ukrainy wielką szansą dla Polaków 11.04.07, 23:46 hehehe Ukrainscy lekarze juz maja pensje na poziomie naszych specjalizujacych sie lekarzy (choc gros z nich u nas pracuje na wolontariacie). A Rosyjscy zarabiaja wiecej. Poza tym wola na pewno pojechac pareset kilometrow dalej, chociazby do Czech, gdzie nawet polscy lekarze sie ostatnio wynosza. Nie mowiac o "starej" Unii. robcie tak dalej. Na zatrzymanie ludzi z innych zawodow lekarstwem jest wzrost plac, wieksze socjale, darmowe szkolenia.. Lekarzy straszy sie tylko nakazem pracy, kamaszami, zwracaniem pieniedzy za studia itd. Na otwarcie rynku pracy dla wszystkich zawodow "yes, yes, yes" ale w przypadku lekarzy - wara wyjezdzac. Gdy tylko lekarze upomna sie o swoje prawa (np. niezgodny z prawem obowiazek siedzenia na 36 godzinnych dyzurach) to wyjezdzacie z tym ze liczy sie tylko dobro pacjenta. Tam gdzie wygodnie- przysiega Hipokratesa. Co jest w punkcie 9tym? Ci lekarze co nie lamia jej punktow powinni miec zapewnione godne zycie i szacunek po wsze czasy. Za 1200-1800 zl miesiecznie?? Minus szkolenia (do ktorych zobowiazuje ustawa a lekarz musi placic z wlasnej kieszeni za wyjazdy na konferencje i brac wlasny urlop). A niech juz nie daj Boze firma zasponsoruje (co wbrew swiadomosci Rodakow w innych krajach jest powszechne mimo ze i tak szpitale finansuja szkolenia). Od razu wielkie halo ze lapowki, korumpowanie, zmowa.. W koncu nie kazdy kongres odbywa sie na Hawajach a wyjazd do Lodzi czy Warszawy na zjazd Towarzystwa Kardiologicznego raczej nie jest turystyczna atrakcja.. Zaraz podniosa sie glosy ze nauczyciele, sprzedawcy czy inni tez zarabiaja 1200. Ok. Ale za ile godzin?? a jaka odpowiedzialnosc?? O ostatnim pomysle "kredytow" na rezydentury juz nie bede pisac. To nie zasluguje nawet na jakikolwiek komentarz, nadaje sie jedynie do Europejskich Trybunalow. Ktos kto jest normalnym pracownikiem, pracuje, ma dyzury i dodatkowo sie uczy ma jeszcze za to wszystko placic. Czyli etap malo zarabiajacego lekarza juz przerobilismy. Teraz mlody lekarz bedzie pozyczal pieniadze i PLACIL za to ze ma zaszczyt pracowac w polskich publicznych szpitalach. Takze doktorzy zza wschodniej granicy: ZAPRASZAMY DO RAJU :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Lekarze to normalni ludzie i dlatego powinni 11.04.07, 17:42 walczyć o lepsze zarobki. Dla idei niech pracują: - kierowcy TIRów - górnicy - rolnicy - prawnicy - policja - budowlani. Odpowiedz Link Zgłoś
cybulski.t Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 09:09 A jak stoczniowcy chcieli kasy, to cała Polska skandowała.... a Oni nie ratuja życia. Bardzo słuszna akcja, są w Polsce zawody, które niby są szanowane, ale do momentu, kiedy nie trzeba za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
miron999 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 09:16 Przypomniałem sobie. Nie ma tam słowa o tym, że lekarz ma za darmo zapie....ć, ani tym bardziej dyżurować po 36 godzin jednym ciągiem. m. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:mogli iść na prawo tam oszustwa wpisane 11.04.07, 12:55 sa w treść zawodu prawnika.Jak sie jest lekarzem to trzeba mieć misje niesienia ludziom pomocy nawet za darmo!!!A do dyżurowania po 36 godz. nikt nikogo nie zmusza. To są fikcyjne dyżury pod tel.komórkowym. Też tak chciałabym kasę kosić. Jak sie lekarze przebranżowia na prawników to oszukiwanie , machloje i wszelkie matactwa finansowo-prawne będą wtedy oficjalnie mozliwe z ich strony. Jak mafia prawnicza w polskce istnieje i nikt jej nie rozwala a za mafię lekarzy juz ktoś sie zabrał to wszyscy na prawników .Swiat będzie lepszy a ludziom będzie sie żyło dostatniej. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Zyczę ci byś był operowany prez chirurga.... 11.04.07, 14:17 ...który był po 24-ro godzinnym dyżurze + 2 doby pracy!!!! Ale ty pewnie tego chcesz, bo potem możesz go skarżyć za błędy w pracy lekarskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:tylko żeby chirurg był trzeźwy!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.07, 08:09 bo trzeźwość u chirurgów to rzadka cnota!! Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p co ty za bzdury opowiadasz? 11.04.07, 15:48 pod jakim telefonem komorkowym? Chodzi przeciez o dyzury szpitalne, kiedy noc spedza sie w dyzurce i kiedy cie co chwila wolaja albo na oddzial albo na izbe. Odpowiedz Link Zgłoś
kubicki4ever Re:mogli iść na prawo tam oszustwa wpisane 11.04.07, 16:12 Ludzie nie karmcie tego internetowego trolla. Przecież ta gnida - mannaznieba4 - robi to specjalnie i sprawia mu nie lichą radochę ta zabawa. Na pocieszenie dla wszystkich lekarzy, których mam zaszczyt reprezentować (aktualnie w Niemczech) - w nowym świecie bez ropy naftowej nie będzie NFZ, dyrekcji szpitali i wszystkich tych rakowych narośli. Lekarze sobie zawsze dadzą radę. A ty internauto o małym rozumku (to do mannyznieba4) zacznij dbać o zdrowie bo cię nie będzie na nasze drogie usługi stać. Albo trenuj samodzielne zestawianie sobie złamanych kończyn oraz przećwicz w domu przed lustrem własnoręczne usuwanie wyrostka robaczkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 13:05 To zapier...anie na nocnym dyżurze między godz.22,0 a 5,30 to spanie w pokoju lekarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 17:44 A jazda TIRem to siedzienie w fotelu i trzymanie kierownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna444 Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 09:30 A ja chcę sie leczyć u dobrze zarabiającego lekarza ,wypoczętego który potrafi wysłuchać z jakim przyszłam problemem.Ma czas na dokształcanie a nie biega z pracy do pracy czy spi w szpitalu.Liczę że zapewni mi to NFZ za moje składki. Odpowiedz Link Zgłoś
twketman Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 09:43 NFZ zapewnia wyłącznie bezpłatną służbę zdrowia na znanych warunkach (i skutkach): "[...]Ta „bezpłatność” polega na tym, że pomiędzy wykonawcę usługi (np. lekarza czy pielęgniarkę), a nabywcę – w tym przypadku – pacjenta, wchodzi cały łańcuch pośredników ulokowanych w różnych urzędach, którzy za swoje narzucone pośrednictwo wypłacają sobie sute honoraria z pieniędzy odebranych uprzednio ludziom. W rezultacie, jeśli np. usługa medyczna kosztuje 100 zł, to pośrednicy zabierają z tego co najmniej połowę, a reszta przypada na sfinansowanie prawdziwych kosztów leczenia oraz wynagrodzeń lekarza i pielęgniarki. Niezadowoleni są pacjenci, bo czują, że za swoje pieniądze powinni mieć usługę na wyższym poziomie. Niezadowoleni są lekarze i pielęgniarki, bo czują, że za swoją pracę powinni dostawać więcej. Zadowoleni są tylko przymusowi pośrednicy, bo oni przecież nikogo nie leczą, ani za nic nie odpowiadają, a nie tylko biorą pieniądze, ale jeszcze uzurpują sobie władzę nad wszystkimi pozostałymi. Gdyby tak zatem sprywatyzować sektor ochrony zdrowia, tzn. – usunąć przymusowych pośredników, to usługa medyczna kosztowałaby, dajmy na to, już nie 100, tylko 75 zł, więc pacjent zyskałby 25 zł, nieznacznie mógłby poprawić się standard usług, a i lekarze oraz pielęgniarki zarobiliby trochę więcej. Niestety, przymusowi pośrednicy, którzy straciliby wtedy swoje synekury, nigdy na to nie pozwolą, a ponieważ to właśnie oni mają władzę, to raz zdobytej nie oddadzą nigdy, tzn. – nie oddadzą dobrowolnie. Żebyśmy nie nabrali wątpliwości, czy nie jesteśmy aby przez nich ordynarnie rolowani, nasi okupanci wmawiają w nas, że bez ich pośrednictwa wszyscy byśmy poumierali jak muchy. „My tutaj rządzim i my dzielim, bez nas by wszystko diabli wzięli!”. A chociaż i tak przecież wszyscy w końcu umieramy, to na wielu ludziach te przestrogi robią wrażenie i całkiem szczerze uważają oni swoich ciemięzców za dobroczyńców.[...]" Tak to opisuje S. Michalkiewicz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion1 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 10:03 w przysiedze Hipokratesa nie ma zobowiazania aby pracować za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 10:39 Ja nie skladalem przysiegi Hipokratesa, hahahaha. To jakis stary zwyczaj, bardziej tradycja niz rzeczywistosc. Skonczylem normalnie studia a uzyskanie dyplomu na szczescie nie jest uzaleznione od skladania jakiejs "przysiegi" tylko od posiadania wiedzy na egzaminach. Obecnie lecze angielskich pacjentow. Tutaj lekarz to jedna z najlepiej uposazonych grup spolecznych a ludzie na wiesc ze jestem lekarzem otwieraja szeroko oczy- tutaj ten zawod znajduje olbrzymi szacunek i ma niezwykle wysoko pozycje. I nikt nie wola ze mam pracowac dwie doby non stop bo skladalem jakas tam "przysiege" Co za kraj....dobrze ze juz w nim nie mieszkam. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:Adam leczy angielskich pacjentów typu Hau hau 11.04.07, 13:16 na jakiej odległej prowincji Adam nasz pracuje. Leczy pacjentów chyba tych z afryki ,którzy mieszkaja na ulicy. To jest przykład doctora Judyma. Bravo Adam. Nasz polski lekarz w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku mannaznieba4: idz sie leczyc, bo głowa nie tak!!! 11.04.07, 14:23 mannaznieba4 napisała: > na jakiej odległej prowincji Adam nasz pracuje. Leczy pacjentów chyba tych z > afryki ,którzy mieszkaja na ulicy. > To jest przykład doctora Judyma. Bravo Adam. Nasz polski lekarz w Anglii. Mój przyjaciel też wyjechał do Anglii leczyc, bo w Polsce musiał zap... na 3 etatach żeby rodzinie zapewnić godziwy poziom życia. A tam pracuje 8 godzin dziennie plus 2 dyżury w miesiącu, po których dostaje dzien wolnego. I ma się całkiem dobrze! A leczy tych samych ludzi których leczą jego koledzy, rodowici Brytyjczycy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re:Adam leczy angielskich pacjentów typu Hau hau 13.04.07, 01:31 Glupi ty jestes czlowieku o malym rozumku, oj glupi! W samek Irlandii Polnocnej , w promieniu ok 100 km. od mojego miasta i szpitala ( wlacznie z nim) , pracuje okolo 20 anestezjologow polskich. Wszyscy z II stopniemn specjalizacji, kilku chirurgow , pediatrow, laryngologow, ortopedow etc. Stajemy sie w UK jedna z naliczniej reprezentowanych mniejszosci narodowych , pracujacych rowniez w lecznictwi, gdzie nie ma podzialu chorych wg. koloru skory . Odpowiedz Link Zgłoś
mouset Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 10:40 Szkoda. Może mamy za darmo pracować, za pięć trzecia w urzędzie nic się nie załatwi, do sklepu o 21.55 jak jest czynny do 22 to nie wpuszczają, a nam jak zawsze Trzciński "humanitarnymi" argumentami odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:idz pracowac do wydziału zdrowia bedziesz 11.04.07, 13:19 stale w urzędzie bo taki z ciebie lekarz jak z koziej pupci trąbka po tej polskiej medycynie. Odpowiedz Link Zgłoś
vendettav Najpierw przeczytaj treść przysięgi Hipokratesa 11.04.07, 10:41 Nigdzie nie jest napisane, że nie można żądać zapłaty za swoją pracę, a w orginalnej przysiędze jest napisane, że lekarze mają żyć w dostatku za swoją pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
osa102 nie chcę żeby leczył mnie zmeczony lekarz 11.04.07, 10:51 dajcie spokój , cóz to za praca przez 2 doby ciurkiem? ja jestem plastykiem i nie wyobrażam sobie tych knotów które mogłabym popełnic pod koniec 48 godziny.Ale mój fach to zupełnie co innego i nie zagraża zyciu innych...... Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:niech lekarze jada na stały odpoczynek 11.04.07, 13:01 do Afryki albo Chin. Niech nam dadza spokój.wolimi lekarzy z Ukrainy i Białorusi.Mniej narzekają a usługi maja takie same jak nasi niedouczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p niestety 11.04.07, 15:51 lekarze na Ukrainie i Bialorusi juz zarabiaja lepiej od naszych lekarzy... Moze raczej: lekarze z Chin i z Uzbekistanu? Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:niesienie pomocy to pierwsze!!! a życie 11.04.07, 13:00 w dostatku to drugie w zawodzie lekarza. Tak ten zawód odbierany jest także przez polskie społeczeństwo. W afryce można dobrze zarobić .Niech tam jadą zarabiać kasę w RPA . Kenii i iincyh wspaniałych i bogatych krajach.Polskiego społeczeństwa nie stać na lekarzy którzy najpierw domagaja sie kasy a potem mówia może was będziemy jakośc leczyć.Swiat jest otwarty dla polskich lekarzy. Do Polski przyjadą wspaniali lekarze z rosjii,Ukrainy, Biłorusi i innych krajów gdzie chca pomagać pacjentom a potem wołać o kasę. Do widzenia niedouczeni polscy lekarze , teoretycy medycyny. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re:niesienie pomocy to pierwsze!!! a życie 11.04.07, 17:46 Niech cię leczą sowieckie wracze. Jest nadzieja, że zamilkniesz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re: chca misia?! to niech sobie pomruczą 11.04.07, 13:03 ale najlepiej mróczenie wychodzi w Afryce albo Chinach.Tam polscy lekarze dostana tyle ile naprawde im sie należy. Dosyć medycznego terroru. Nich zyje mafia polska!! prawnicza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krisp_2007 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 10:57 Przysięga Hipokratesa jest dostępna w każdym ... podręczniku historii medycyny. Składa się tę przysięgę na Asklepiosa i Hygieję, deklarując, że nie podejmie się leczenia u chorego z kamicą itd, itd. Dyrdymały sprzed 2000 lat. W ultrakatolickim kraju przysięga na Asklepiosa ?! Żarty. Zainteresowanym polecam zajrzenie do Kodeksu Etyki Lekarskiej. Tam znajdziecie tekst przyrzeczenia lekarskiego. Ergo - nie ma co straszyć przysięgą Hipokratesa, zanim się jej nie przeczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:deptać moralność medyczna jest łatwo! 11.04.07, 13:06 ale niestety takiej moralności wymagamy od polskich lekarzy. Nie chcemy lekarzy niemoralnych ,którzy szantażuja polskie społeczeństwo tym że nie będa go leczyć a masowo doprowadzaja polskie szpitale do bankructwa. Nie chcemy takich lekarzy bez moralności przedkładjących kasę ponad pcjenta. Niech ida do diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p Re:deptać moralność medyczna jest łatwo! 11.04.07, 15:55 > ale niestety takiej moralności wymagamy od polskich lekarzy. > Nie chcemy lekarzy niemoralnych ,którzy szantażuja polskie społeczeństwo tym że nie będa go leczyć a masowo doprowadzaja polskie szpitale do bankructwa. > Nie chcemy takich lekarzy bez moralności przedkładjących kasę ponad pcjenta. > Niech ida do diabła. Lekarze "masowo doprowadzaja szpitale do bankructwa"??? To chyba raczej platnik uslug medycznych nie przewidzial ze medycyna jest droga jesli ma zachowac odpowiedni poziom. Jesli chcesz sie leczyc tanio, kup sobie Amol i polopirynke. Jestes dobrym przykladem postawy spoleczenstwa: zadamy zachodniej medycyny za polskie pieniadze. Tak sie nie da, ekonomisto z Bozej laski. Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 10:58 A ja wolę, żeby lekarz, który mnie leczył nie był własnie pod koniec swojej 48 godziny pracy. Jakoś pewniej bym się czuła, gdyby był wyspany, skoro już nędznie mu płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 11:57 mannaznieba4 napisała: > Taki to jest zawód nieść pomoc innym a nie ządać kasy. Po prostu kocham takie wypowiedzi. Górnicy, hutnicy, stoczniowcy, kolejarze i Bóg wie kto jeszcze mogą żądać kasy, a lekarze nie? A, bo to jest powołanie! Niestety, primum edere, deinde philosophari. Gdyby lekarze zaczęli przyzwoicie zarabiać w swoim podstawowym miejscu pracy, przestaliby pędzić do kolejnej pracy, mogliby odpocząć, ci, którzy teraz biorą łapówki, nie musieliby ich brać (ciekawe czemu w cywilizacji nie ma problemu "korupcji w służbie zdrowia"), a nawet byłoby lekarzy stać na dokształcanie się. (Nie jestem lekarzem.) Odpowiedz Link Zgłoś
miron999 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 12:15 Prawie, jak w przykazaniach: 1. Jest jeden NFZ. 2. Nie bedziesz miał innych Funduszy konkurencyjnych. Problem leży na Wiejskiej. Obecne przepisy dot. finansowania "służby" zdrowia w Polsce są obiema nogami mocno osadzone w PRL-u. Zmienił się ustrój, a publiczna opieka zdrowotna nie! Konstytucja mówi tylko o RÓWNYM dostępie do opieki medycznej. Art 68: "Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych" Nie ma nic o gratisach. Póki Wiejska nie zmieni sposobu współfinansowania publicznej służby zdrowia w Polsce - będzie tylko gorzej: Kadra medyczna (ta która jescze nie wyjechała z kraju) bedzie pracować w prywatnych ośrodkach. Ci którzy jakoś tam zarabiają - będą i tak zmuszeni do korzystania z prywatnych poradni, szpitali. Biedota, lumpenproletariat, zasiłkowicze, klienci MOPSó i innych towarzystw pomocowych najwięcej dostaną w D*. Będą zmuszeni czekać w kolejkach tak czy owak. A na wybory pójdą i zagłosują - zagłosują za pozostawieniem obecnego stanu rzeczy!!! Bardzo mądre. (nie lekarz). Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re: Lekarze do szklanych domów na Cubie 11.04.07, 13:08 tam będa tarktowani cacy. zarobia sobie tyle ile chcą i odpoczna na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
anccia Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 12:52 Jeżeli lekarz jest zatrudniony,np. w szpitalu na podstawie umowy o pracę to POWINNO się stosować w stosunku do niego przepisy Kodeksu pracy - także w zakresie rozliczania czasu pracy. Mają rację i prawo jest po ich stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:lekarze nie oddają krwi honorowo! dlaczego? 11.04.07, 13:13 bo maja w nosie swoich pacjentów. Oni tylko chcą żeby pacjenci im płacili za usługi ,których jakość jest za słaba nawet na prowincji w Chinach. Ci polscy lekarze są NIEDOUCZENI!!!!!!!!!!! Czy nie wiecie na którym miejscu w rankingach jest polska medycyna? I za taki skandalicznie niski poziom mamy tym niedouczonym , amoralnym "lekarzom" płacić kasę a oni sobie będa strajkować kosztem naszego zdrowia. Zmobilizować tą bandę do wojska i wysłać do Afganistanu lub Iraqu. Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re:lekarze nie oddają krwi honorowo! dlaczego? 11.04.07, 13:23 Szanowny pan o nicku manna z nieba jest zapewne ofiara bledu lekarskiego i stad ta jego nienawisc do lekarzy. Obawiam sie tylko ze ten blad zostal popelniony przez psychiatre, co dodatkowo pogorszylo sytuacje Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re:polskim psychiatrom tez dziękujemy 11.04.07, 14:15 niech sie odreaguja w afrykańskim buszu.Czekamy na przyjazd lekarzy z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
drinexile Re:polskim psychiatrom tez dziękujemy 11.04.07, 15:51 Taaa... ruscy, bialoruscy i ukrainscy lekarze wala do polskiego eldorado drzwiami i oknami :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re:polskim psychiatrom tez dziękujemy 11.04.07, 17:48 Jestem bardzo ciekawy skutków leczenia przez sowieckich wraczy (bo to nie lekarze). Statystyki długości życia ludzkiego w kacapobolszewii są chyba jednoznaczne, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
miramba pozdrowienia z UK dla mannyznieba 11.04.07, 17:26 pozdrawiam serdecznie i jednoczesnie bardzo Ci wspolczuje, musisz byc bardzo nieszczesliwym czlowiekiem. Chyba bardzo Cie to musi bolec ze ktos moze miec lepiej od Ciebie. Niestety, ja Cie nie pociesze, jestem lekarzem , od 2 lat pracuje w UK i zyje pelnia zycia. jeszcze raz pozdrawiam Cie serdecznie ze slonecznej Kornwalii. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re: jak sie maja koci pacienci a co z pieskami? 12.04.07, 08:21 w Kornwalii jest duzo kotków i piesków? Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofa4rp Hipokrates 11.04.07, 14:23 Szanowny Panie, to wlasnie w przysiedze Hipokratesa zostalo sformuowane po raz pierwszy ze lekarz za swoja prace i widze powinien otrzymywac godziwe wynagrodzenie. A nie przypuszczam aby pan majac rodzine i zobowiazania zgodzil sie przeporowadzac bezbronne staruszki przez ulice przez 24 godziny na dobe. to tez pomoc:). Z Powazaniem Dojrzala lekarka Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re:lepiej zostać bezdomna staruszką niz lekarką 11.04.07, 14:28 bo bezdomne staruszki nie maja zobowiązań i nie potrzebuja lekarzy. Wiadomo choruja tylko bogaci.! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekkkk4 hipokrates nie ma tu nic do gadania 11.04.07, 15:09 ... to nie jest czas wojenny aby potzrebne bylo poswiecenie. Jest czas na 8 godzin posiwecen i normalne zycie. Macie to na co zasugujecie, wy spoleczenstwo. Nie mozna ludzi gnoic przez lata, wykozystywac, sprostytuowac do konca okrzyknac zlodziejami i wciaz wymagac. To jest bunt srodowiska. Prawo i Sprawiedliwosc dla wszystkich? Duzo komuny w mozgach. Hipokrates tu nie ma nic do rzeczy. Budujcie se Swiatynie Opatrznisci Bozej bo tylko to zostalo. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
sstepniewski Re: hipokrates nie ma tu nic do gadania 11.04.07, 15:28 W pelni popieram poprzedni post. Zeby moc od kogos wymagac, trzeba najpierw stworzyc do tego warunki. Czy piszacy tu glupcy nie rozumieja iz lekarz to nie tylko powolanie lecz takze bardzo ciezki zawod wymagajacy wielu lat nauki. Wynagrodzenie lekarzy wg. obecnych stawek to zwykla obelga i prawdziwa przyczyna rowniez korupcji. Mieszkam obecnie zagranica i gdybym chcial lekarzowi sprezentowac koniak czy cokolwiek innego to bym od razu dostal kopniaka w tylek. Ale lekarz ten zarabia ok. 5000 Euro, ma odpowiednia pozycje w spoleczenstwie i jest szanowany za swoje umiejetnosci a nie obrazany co chwile przez dyletantow. Zachecam lekarzy do zdecydowanego proztestu bo inaczej bedziemy reformowac sluzbe zdrowia nastepne 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Praca uszlachetnia 11.04.07, 15:11 Albo sie myle? A mozliwosc pomocy bliznim to zaszczyt i wyroznienie. Jakies watpliwosci? No to fajnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
miron999 Re: Praca uszlachetnia 11.04.07, 15:24 > A mozliwosc pomocy bliznim to zaszczyt i wyroznienie. Jakies > watpliwosci? Pomóż mnie, swojemu bliźniemu i wyżyw i odziej moją rodzinę! Bedzie to dla Ciebie wielki zaszczyt! Odpowiedz Link Zgłoś
zazoo Lekarze z Bialorusi??? 11.04.07, 15:31 Lekarze z Bialorusi?? He,he , dobre sobie...Ktory lekarz z Bialorusi przyjedzie do tego chorego kraju leczyc wiecznie nabzdyczonych pacjentow, skoro oni tam na tej Bialorusi zarabiaja wiecej niz lekarze tutaj?... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Lekarze z Bialorusi??? 11.04.07, 17:49 Całe 20 USD na miesiąc zarabiają? Łukaszka podwyżkę dał? Odpowiedz Link Zgłoś
chrust Lekarze nie traccie czasu w Polsce 11.04.07, 16:11 Lekarze nie traccie czasu w Polsce. Nie bedzie lepiej. Uczcie sie jezykow i jedzcie tam, gdzie wasza wiedze docenia. Ja wyjechalem zaraz po studiach, mieszkam w Stanach, pracuje od 12 lat, pensje mam szesciocyfrowa, wakacji 5 tygodni. Praca jest normalnie zorganizowana i w miare spokojna. Balem sie poczatkowo procesow o odszkodowania itd, ale jesli zachowa sie zdrowy rozsadek, nie olewa demonstracyjnie i nie robi jawnych glupot, to nie ma zadnego problemu. Mam czas dla rodziny (glownie wieczorami i w weekendy), ale hej: w Polsce nie macie lepiej pracujac na dwoch etatach. No i zero dyzurow - dyzuruja mlodzi lekarze ktorzy sie dopiero specjalizuja. Zmartwien "ekonomicznych" nie mam. Owszem, moi koledzy Amerykanie narzekaja, ze juz nie jest tak jak kiedys bylo, i relatywnie rzecz biorac, pensje lekarzy tutaj spadly, ale caly czas zarabia sie wystarczajaco duzo. Nigdzie w przysiedze Hipokratesa (tak czesto tu cytowanej) nie ma napisane, ze doprowadzicie swoje malzenstwo do ruiny a dzieci do glodu niosac pomoc. Chorzy sa wszedzie, w bogatych krajach tez. Mozecie wyjechac i niesc im pomoc. A polska wladza dokonala pewnego wyboru nie dajac pieniedzy na opieke zdrowotna. Niech teraz to spoleczenstwo rozliczy te wladze z tej decyzji, kiedy przyjdzie sie leczyc u babek i znachorow. Dla kolegow lekarzy polecam: www.usmle.org www.ecfmg.org usmle.strona.pl Zycze udanych wyborow! Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:zbieraj chrust na prerrii będziesz miał siedem 12.04.07, 08:13 cyfr w pensji. Uważaj też na szamanów bo moga cie oskalpować. W Polsce najwyżej chora staruszka może umrzeć na korytarzu szpitala. dobry wybór zasrany niedouku z amerykańskiego zadupia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.pajak Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 19:36 dziecko! Hipokrates zalecał by kwestie wynagrodzenia ustalać w czasie największych cierpień pacjenta. A KTOŚ bliższy nam powiedział kiedyś, że za uczciwą pracę (podkreślam uczciwą i ciężką )nalęży sie godziwa zapłata a nie nędzne resztki ze stołu ubezpieczeń społecznych Czy wiesz że koszt miesięczny utzrymania urzędnika w NFZ niemal jest równy kosztowi utrzymania gabinetu stomatologicznego na kontrakcie - biega mi o wynagrodzenie ubruttowione (pensja +podatek +ZUS) co jest ngminne np w województwie Łódzkim Odpowiedz Link Zgłoś
a67 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 21:22 Polecam tekst wstępniaka z ostatniej Gazety Lekarskiej cytuję z pamięci" pan chirurg wyjechał do Danii i za ubiegły rok po opłaceniu podatków w wysokości 51% zostało mu w przeliczeniu około 217 tyś zł" Jestem ciekaw kto nas będzie leczył gdy osiągniemy wiek emerytalny? Odpowiedz Link Zgłoś
black_cat3 Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 21:36 przysięga Hipokratesa była w starożytności i dawno jej nie ma. teraz jest przyżeczenie lekarskie. w prawie unijnym jest zapis mówiący, że za pracę należy się godziwa zapłata. mannaznieba4 myśli, że można pracować za darmo. w którym kraju unii europejskiej są tak niskie płace w ochronie zdrowia? >Taki to jest zawód nieść pomoc innym a nie ządać kasy.< to byłby wolontariat. Odpowiedz Link Zgłoś
smutnyyack Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 21:54 Tak! A później wszyscy się dziwią, że jaka płaca, taka praca! Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnick44 Do mannaznieba4 [Re: Lekarze chcą prawa Misia] 11.04.07, 23:10 A kimże jesteś sam z zawodu, że oceniasz? Pochwal się, proszę! Sam/-a napisałaś/-eś "zawód" - znaczyłoby to, ze należy się godne wynagrodzenie i warunki pracy? Czy nie jest to interesie wszystkich? A może w interesie pacjentów też? Albo przede wszystkim? Czasy, gdy władza mogła tu dusić dążenie do bycia samodzielnym i rozwoju odchodzą w niebyt. powoli ale odchodzą. Sam nie pracuję w Zawodzie - tzw. emigracja wewnętrzna, bo wolę płacić należny podatek (choć to zawsze boli) i mieć swoją godność. Pozdrawiam i życzę poprawy Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 ocenę polskich uczelni medyczny mozna znaleźć 12.04.07, 08:17 w rankingach międzynarodowych.Poziom jest bardzo niski. Po prostu bryndza. Z tych lipnych uczelni wychodzi cała masa niedouków a na uczelniach i w klinikach zostaje rodzina panów profesorów, dyrektorów i innych pociotków. Nawet pan Religa jako minister Klinikę w Aninie w pierwszej kolejności obsługuje a konkurentów wykańcza za pomoca prokuratury. Zasrana mafia medyczna godna jest zasranej mafii prawniczej . Polska nie potrzebuje takich popaprańców. Afryka dzika czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: ocenę polskich uczelni medyczny mozna znaleźć 13.04.07, 01:36 co ty k.... a wiesz o Afryce? Byles tam ? Wiesz jak sie zyje i pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Lekarze chcą prawa Misia 11.04.07, 23:14 W przysiędze Hipokratesa jest tylko wspomniane, że lekarz może odstąpić od honorarium lekarskiego. Natomiast w Unii Europejskiej, której Polska jest członkiem od 3 lat, przecietnie HONORARIUM LEKARSKIE za pracę w podstawowym wymiarze czasu to ok. TRZECH ŚREDNICH KRAJOWYCH dla danego kraju. To oznacza ok 5200 PLN na rękę (NETTO) dla lekarza specjalisty w Polsce (za 1 etat). I tego domagać się będziemy podczas majowych strajków. Odpowiedz Link Zgłoś
630312rr Lekarze chcą prawa Misia 12.04.07, 22:36 Kochani czepiacie się służby zdrowia lecz czy rzeczywiście macie słuszność, lekarz czy pielęgniarka pracujący ponad swoje siły, pokończyli swoje wykształcenie, pracują i nadal się uczą bowiem takie wymagania stawia się od nich tak jak od innych grup zawodowych np. nauczycieli -lecz pytam czy mają te same prawa co ta grupa zawodowa - nie!!! Darmowe szkolenia dla służby zdrowia są dla wybranych a składki na Izby Lekarskie czy Pielęgniarskie sa obowiązkowe a o konferencjach na ciekawe tematy dowiadujemy się z Biuletynów z co najmniej kwartalnym opóźnieniem a to jest kary godne.A poza tym czy inni np.krawcowe, murarze, górnicy płacą na izby zawodowe (nie związki ale izby) i nie mają z tego nic. To jest po prostu chore bardzej niż nasza"służba zdrowia" Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Lekarze chcą prawa Misia 01.08.07, 12:47 Naturalnie, dyskusja z nawiedzonymi "hipokratesowcami" nie ma sensu. Mozna om tylko przypomniec ja sa wypelniane tzw. przykazania, np " nie kradnij" i " nie cudzoloz" przez reszte spoleczenstwa i przez nich samych. O tzw. "milosci blizniego" juz nie wspomne, bo to za trudny temat i moga sie spocic od samego myslenia. A praca, realna praca wymagana przez pracodawce powinna byc oplacana. Tego wymagaja podstawowe normy spoleczne i jest szczytem infantylizmu powolywanie sie na normy z poza Polski. Lekarze powinni wreszcie i w koncu zachowac sie jak zwykli ludzie. Nie ma placy, nie ma pracy. Odpowiedz Link Zgłoś