henryad 23.04.07, 07:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ayeka Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 07:37 Miłośnika ? Każdy walczy za swój kraj, niezależnie od tego co sądzi o swoim rządzie. A akurat jego argumenty sa celne, "geniusze" w rządzie potrafią jedynie grzebać w przeszłości, o teraźniejszości myślą w kategoriach "jak wyrwać najwiecej z koryta" a przyszłość to dla nich czarna dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 11:09 ayeka napisała: > Miłośnika ? Każdy walczy za swój kraj, niezależnie od tego co sądzi o swoim > rządzie. Ty akurat nie, więc czemu drzesz maliny? A akurat jego argumenty sa celne, "geniusze" w rządzie potrafią > jedynie grzebać w przeszłości, o teraźniejszości myślą w kategoriach "jak > wyrwać najwiecej z koryta" a przyszłość to dla nich czarna dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
lejbakogelmogel Niemiec krytykuje polski rząd =dobry rząd Polaków! 23.04.07, 16:36 Odpowiedz Link Zgłoś
malford Ale bredzisz 23.04.07, 07:41 Grass jest wspaniałym człowiekiem, uczciwym i przyjaznym Polsce. Krytykuje PiS- okrację tak jak wszyscy rozumni ludzie. W Hitlerjugend był jako dziecko, razem z obecnym papieżem. Do papieża też masz pretensję? Niemcy są najbardziej pokojowo nastawionym narodem w Europie, otwartym, liberalnym, wolnym od religijnego fundamentalizmu. Jeżeli ktoś współpracuje z postżydokomuną, to właśnie PiS z jej amerykańskimi spadkobiercami. Niemcy, w przeciwieństwie do Polaków, potrafili stanowczo odmówić współudziału w amerykańskich zbrodniach w Iraku. My zostaliśmy tam dozorcami izraelskich interesów. Nie wiem co z kogo zostanie po II wojnie światowej, ale Polska na pewno ucierpi bardziej niż Niemcy. My jesteśmy stokroć bardziej pyszni i nieuleczalni od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Ale bredzisz 23.04.07, 07:52 Nie jako dziecko w Hitlerjugend tylko jako mlodzieniec w Waffen SS. Roznica jest jednak spooora. J. Ratzinger nigdy nie ukrywal swojej biografii. Poza tym mam jakos dziwne wrazenie, ze Grass pretenduje znacznie bardziej do bycia autorytetem moralnym niz „Skromny robotnik winnicy Pańskiej”.... malford napisała: > Grass jest wspaniałym człowiekiem, uczciwym i przyjaznym Polsce. Krytykuje PiS- > okrację tak jak wszyscy rozumni ludzie. W Hitlerjugend był jako dziecko, razem > z obecnym papieżem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ale bredzisz 23.04.07, 08:06 Czym niby są "amerykańscy spadkobiercy PiS-u"? Czy naprawdę sądzisz, że po PiS cokolwiek zostanie, oprócz fury długów? I jakie niby "zbrodnie amerykańskie" ci się roją? Akurat obchodzimy rocznicę zbrodni rosyjskich, które nie zostały do dziś osądzone i ukarane. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Ale bredzisz 23.04.07, 09:09 malford napisała: > Grass jest wspaniałym człowiekiem, uczciwym i przyjaznym Polsce. Krytykuje PiS- > okrację tak jak wszyscy rozumni ludzie. W Hitlerjugend był jako dziecko, razem > z obecnym papieżem. Doucz się. Grass był w SS... Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Ale bredzisz 23.04.07, 10:06 mg2005 napisał: > Doucz się. Grass był w SS... Zanim znajdziesz źdźbło w oku bliźniego, popatrz, czy nie ma belki w twoim. Do SS trafił Grass bezpośrednio z Hitlerjugend. Przynależność do HJ była zresztą warunkiem przyjęcia do SS. Śledząc dyskusję na tematy HJ, SS, czy postawy Niemców w czasie II WŚ przypomina mi się podobno prawdziwy fakt z USA. Małolat słysząc jak jego żydowski dziadek opowiadał swoje przeżycia w obozie koncentracyjnym zapytał: to dlaczego nie wziąłeś sobie adwokata? Mam wrażenie, że u nas pojawia się takie samo rozumienie tamtejszych realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Ale bredzisz 23.04.07, 11:14 lubat napisał: > mg2005 napisał: > > > Doucz się. Grass był w SS... > > Zanim znajdziesz źdźbło w oku bliźniego, popatrz, czy nie ma belki w twoim. > Do SS trafił Grass bezpośrednio z Hitlerjugend. Przynależność do HJ była zreszt > ą > warunkiem przyjęcia do SS. Lepiej się doucz, w hitlerjugend musiał być kazdy niemiecki młodzieniec, do SS trafiali ci "najlepsi". > Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Hitler miał mocne poparcie narodu niemieckiego 23.04.07, 11:25 lubat napisał: Śledząc dyskusję na tematy HJ, SS, czy postawy Niemców w czasie II WŚ przypomin > a > mi się podobno prawdziwy fakt z USA. Małolat słysząc jak jego żydowski dziadek > opowiadał swoje przeżycia w obozie koncentracyjnym zapytał: to dlaczego nie > wziąłeś sobie adwokata? > Mam wrażenie, że u nas pojawia się takie samo rozumienie tamtejszych realiów. Twoja uwaga byłaby słuszna , gdyby Niemcom narzucono siłą Hitlera wraz z jego "pomysłami". Problem w tym ,ze Niemcy sami go sobie ustanowili "szefem" w demokratycznych procedurach i masowo popierali. Zauważ ,że pierwszy jako tako zorganizowany sprzeciw przeciwko Hitlerowi (zamach) miał miejsce dopiero w 1944 r , gdy juz było wiadomo ,ze wojna jest przegrana. Jakos nic nie wiadomo o aktach sprzeciwu wobec Hitlera gdy zajął Czechosłowcję , gdy zaatakował Polskę, Francję czy Rosję. "Lebensraum" i "rasa nadludzi" po prostu Niemcom pasowały. I nie jest żadbym argumentem ,ze "wszyscy się bali" . My Polacy tez mielismy totalitaryzm do 1989 r a jednak mielismy 1956 , 1968, 1970 , 1976 , wreszcie 1980 ,"Solidarność" i 1989. A dzisiaj słuchając Niemców to się okazuje ,ze zła była tylko malutka grupka jakichś mitycznych nazistów a cały naród niemiecki był przeciwko Hitlerowi. To co ten cały naród" zrobił ,aby przeszkodzić w bestialstwach Hitlera? Co osobiście zrobił np Pan Grass ? Wstąpił do SS , aby "się sprzeciwiać" ? Za bestialstwa Hitlera odpowiedzialny jest cały naród niemiecki. Również Pan Grass. Wieć nich lepiej nie zabiera głosu w tych sprawach , bo zaczynam go podejrzewać ,ze dalej nie wyleczył się z tego amoku , który ogarnął Niemców za czasów Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Hitler miał mocne poparcie narodu niemieckieg 05.05.07, 14:51 remik.bz napisał: > Twoja uwaga byłaby słuszna , gdyby Niemcom narzucono siłą Hitlera wraz z > jego "pomysłami". > Problem w tym ,ze Niemcy sami go sobie ustanowili "szefem" w demokratycznych > procedurach i masowo popierali Straszne. pomyśleć tylko, że za parę lat ktoś inny pomyśli, że Polacy sami sobie ustanowili władzę PiSu i panów Kaczyńskich w demokratycznych procedurach i masowo popierali. Jakże rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana. A wracając do pana Grassa to wielu Polaków żywi do niego ciepłe uczucia pomimo smutnych doświadczeń tego Pana a może właśnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Ale bredzisz 23.04.07, 16:48 lubat napisał: > Do SS trafił Grass bezpośrednio z Hitlerjugend. Nie "trafił", tylko zgłosił się na ochotnika (w czasie wojny, nie przed). Odpowiedz Link Zgłoś
lukrad Re: Ale bredzisz 23.04.07, 16:41 Kurczę, dlaczego jakoś Pan Grass dziwnie nie protestował przez całe lata rządów czerwono-różowej bandy i ich przekrętów, skoro tak mu "dobro Polski na sercu leży". No ale wtedy przecież wszystko było cacy (wg GW oczywiście - a to wystarczy, przecież była to największa tuba propagandowa z monoploem na prawdę tak jak Trybuna Ludu za komuny). Teraz rząd jest be więc hulaj dusza cytować moralizujące zatroskane "autorytety" (same umaczane w kolaborację a Nazizmem lub komuną) Odpowiedz Link Zgłoś
tormann Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 08:12 Zwykle na kupę można się natknąć w trawie, a teraz trawa sama przyszła do kupy... Grass to żałosny intelektualista, który całe zycie żyje z pouczania innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 09:03 tormann napisał: > Grass to żałosny intelektualista, który całe zycie żyje z pouczania > innych. Jak większość "intelektualistów"... Większość "intelektualistów" wychwalała Stalina, gdy mordował miliony... Odpowiedz Link Zgłoś
realista1000 Lewicowy hitlerowiec nas poucza?Prze go na wschód? 23.04.07, 08:21 Dowody na tezy zawarte wyżej: HITLEROWIEC: "W wywiadzie dla "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Günter Grass wyznaje dlaczego po 60 latach przerwał milczenie na temat swojej służby w Waffen SS" serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3549820.html LEWICOWIEC: "Grass wspiera berlińskie SPD" serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34239,3571599.html KRYTYKUJE RZĄD?: PiS to on powinien chwalić, gdyż: "Trochę spokoju dla Grassa. PiS nie zgłosi uchwały apelującej do Güntera Grassa, by zrzekł się honorowego obywatelstwa Gdańska" serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3571377.html A wszystko to na stronach "umiłowanej" GW, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor "Niekwestionowany autorytet moralny" dał głos. 23.04.07, 08:36 W sprawach Waffen SS jest jednak bardziej obeznany [zna to z atopsji], niz w arkanach wspolczesnej polskiej klasy politycznej. Wiecej na ten pierwszy temacik, prosiemy, prosiemy, panie autorytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Skoro SS już się wypowiedziało, czas by gestapowcy 23.04.07, 08:43 i enkawudziści też zabrali troskliwie głos w polskiej sprawie. Proponuję nawet tytuł wspólnej odezwy: "Stanowisko wspólne weteranów SS, Gestapo i NKWD w obronie polskiej demokracji". Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Skoro SS już się wypowiedziało, czas by gesta 23.04.07, 08:59 Miałem w pierwszej chwili odruch napisania czegoś na temat. Czytając te wypociny o SS,gestapo i NKWD, odechciało mi się polemizować z głupotami. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Masz rację, z wypocinami Grassa/Grossa nie da 23.04.07, 19:20 się polemizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Heil Hitler, Herr Gross !... 23.04.07, 09:00 "Rozdrapują i instrumentalizują rany przeszłości" pańscy rodacy, a pan pozostał małym ,zakłamanym człowieczkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Heil Michnik! 23.04.07, 16:51 www.galba.net.pl/blog/_archives/2006/8/28/2274541.html Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 09:33 A czym my sie przejmujemy? Polacy to nie sploszone zajace na miedzy. Wrogowie Polski pocalujcie w dupe Najjasniejsza Rzeczpospolita Polska. Bo Polska trwa w we wszystkich zawieruchach i po 1000 lat drang nach osten jestesmy tak jak Boleslaw Chrobry 80 kilometrow od Berlina. Tysiac letni Narod Polski trwa i rozwija sie. Dbajmy o silna Polska Armie i rozwijajmy strategiczne sojusze z USA i GB. Im szwabo-europka tez nie lezy w interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
farion-75 Erika Steinbach we Lwowie??? 23.04.07, 10:01 Passauer Neue Presse Erika Steinbach powiedziala, ze akcija Wisla byla jednej z najwienkszych zbrodni przetiwko ludnosci w czasach II wojny swiatowej. Takze powiedziala, ze wladze miasta Lwow zaprosili je na uroczystosci z nagody 60 rocznicy akcija Wisla. www.pnp.de/nachrichten/dpartikel.php?cid=themaiptc/bdt-2007041-35- dpa_14296234.php&Ressort=thema Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: Erika Steinbach we Lwowie??? 23.04.07, 10:16 a o wypędzenie 2 500 000 Polaków ze Lwowa i reszty ziem coś wspomniala :( Odpowiedz Link Zgłoś
frytz.frytz Re: Erika Steinbach we Lwowie??? 23.04.07, 20:22 > a o wypędzenie 2 500 000 Polaków ze Lwowa i reszty ziem coś wspomniala :( A czy bylo to polskie miasto ? czy Ukrainskie gdzie okupacyjan wladze sprawowali polacy. Lwow polski nie byl, ale Wroclaw byl juz miastem niemieckim trzecim w hierarchi po Dreznie i Berlinie. Wracajac do wypedzen mam nadzieje ze w PL wreszcie, bedzie sie uczyc o 15 mln wypedzen Niemcow i o 2 mln zabitych w trakcie tego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Erika Steinbach we Lwowie??? 05.05.07, 09:54 sytuacja lwowa i Wrocławia była taka sama oba miasta były okupowane jedno przez polaków drugie przez niemców inaczej jest w przypadku grodna czy wilna Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Nieuk 23.04.07, 11:47 i ignorant z Pana. Berlin ma 770 lat i dlatego Boleslaw Chrobry mogl byc tak samo daleko od Berlina jak od Lodzi Kaliskiej. To tylko tak na marginesie. A w sprawie artykulu: trudno sie z Grassem nie zgodzic. Izolacja polityczna naszego kraju jest niestety faktem. Wystarczy wejsc na strone msz-tu i popatrzec na dluga liste wspanialych inicjatyw pani Minister a potem porownac jej dorobek z dorobkiem poprzednikow (rowniez do znalezienia tamze). Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz wstydzić powinny się elity 23.04.07, 12:02 rmstemero napisał: Wystarczy wejsc na strone msz-tu i popatrze > c > na dluga liste wspanialych inicjatyw pani Minister a potem porownac jej dorobek > z dorobkiem poprzednikow (rowniez do znalezienia tamze). Wstyd. Zgadzam się ,że wstyd. Pytanie :kto się powinien wstydzic ? Moim zdaniem elity. Elity nie chca współpracować z Rzadem , bo "sie wzięły i obraziły" na Naród za wynik wyborów. Ba nawet poskarżyły się do UE na swoja "krzywdę". Nie jest żadną tajemnica ,że rząd nie ma niestety zbyt dobrych fachowców w dziedzinie polityki zagranicznej. No , ale skąd ma ich wziąć , jesli fachowcy nie chca ? Pani Fotyga i tak stosunkowo dobrze sobie radzi biorac pod uwagę sytuację totalnej nagonki i "przeszkadzania" , w ktorej przyszło jej pracować ( a nie jest przecież "orłem") Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: wstydzić powinny się elity 23.04.07, 19:23 a jak rzad chce wspolpracowac z elitami? nazywajac je wyksztalciuchami, proponujac uwlaczajaca godnosci lustracje? obrazajac swoim zachwaniem ludzi takich jak Wladyslaw Bartoszewski? Jaka jest propozycja tej wspolpracy? nikt sie nie wzial i nie obrazil, co najwyzej zostal obrazony. A poza tym kto sie wzial za rzadzenie niech teraz sam za to odpowiada i sam sie wstydzi. A jest czego. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz To była decyzja Narodu 24.04.07, 08:36 beatrix17 napisała: poza tym kto sie > wzial za rzadzenie niech teraz sam za to odpowiada Nie zgadzam się z takim podejsciem do sprawy. Taki a nie inny rząd to była decyzja Narodu ( w rozumieniu art.4 Konstytucji) podjeta w demokratycznycj procedurach i taka decyzję nalezy uszanowac. Mozna mieć inne poglądy niż rzadzący , ale trzeba pamietać ,że reprezentują oni wszystkich , również przegranych. "Włoski strajk" w wykonaniu elit to nic innego jak stwierdzenie: "Naród jest głupi , głupio wygrał , to teraz niech cierpi. Ja -ten madry- mógłbym wprawdzie pomóc , znam się na tym , ale się obraziłem na motłoch. Nie wybrał mnie , to ma za swoje" PS Czy uważasz ,za słuszne ,że "przegrani" w wyborach powinni z definicji kłaść klody pod nogi rządzącym - bez względu na to kto jest tym przegranym ? Że taka jest polska racja stanu ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: To była decyzja Narodu 24.04.07, 10:25 nie rozumiem o czym mowisz, tzn na czym polega rzucanie klod pod nogi. To wygodne rzadzic samemu a odpowiedzialnoscia sie dzielic. Wydaje mi sie jednak malo cywilizowne. Ja tez "jestem" narodem, ale pisze sie z malej litery , byc moze dlatego nie mam ochoty uwazac, ze ten rzad mnie reprezentuje. inna sprawa chce czy nie chce niestety tak jest. A zadnych dzialan majacych za priorytet polska racje stanu nie widzialam w wykonaniu tych panow. pewnie dlatego, ze dla mnie to oznacza dazenie do stworzenia nowoczesnego, demokratycznego panstwa , ktore wykorzystuje istniejace obecnie szanse na rozwoj, panstwa , ktore sie nie izoluje a integruje ze zjednoczona Europa, panstwa, w ktorym nie prowadzi sie debat n/t aborcji, lustracji, Marka Jurka i wielu wielu temu podobnych, kompletnie nieistotnych i zastepczych tematow. Chcialabym zyc w panstwie, ktore swoja racje stanu okresla a nastepnie przy pomocy racjonalnych dzialan i argumentow dazy do jej zachowania . oczywiscie o ile ktos na nia nastaje. teraz mamy do czynienia z sytuacja ,w ktorej nikt nie nastaje, za to rzad nic innego nie robi tylko jej broni. Mam wielka nadzieje, ze wkrotce przestanie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz "Podpieram" się Konstytucją 24.04.07, 11:13 beatrix17 napisała: > nie rozumiem o czym mowisz, tzn na czym polega rzucanie klod pod nogi. Np na ciągłym zgłaszaniem wszystkiego "co sie da " do TK z komentarzem "my bysmy to zrobili lepiej, ale...", na stronniczych i nieobiektywnych dzialaniach mediów, na "proszeniu o pomoc dobrej UE ", na tworzeniu w swiadomości społeczeństwa i w krajach UE wrażenia ,ze "Kaczory to faszyści" Ja tez "jestem" narodem, ale pisze sie z malej litery , byc > moze dlatego nie mam ochoty uwazac, ze ten rzad mnie reprezentuje. Ja cytyje Konstytucje RP- art. 4. Tam "Naród" jest z dużej litery. Ja też bardzo nie chcialem , aby "komuchy" mnie reprezentowały, ale uszanowałem decyzję Narodu i zapisy Konstytucji. mnie to oznacza dazenie do stworzenia nowoczesnego, demokratycznego panstwa , > ktore wykorzystuje istniejace obecnie szanse na rozwoj, panstwa , ktore sie nie > > izoluje a integruje ze zjednoczona Europa, panstwa, w ktorym nie prowadzi sie > debat n/t aborcji, lustracji, Marka Jurka i wielu wielu temu podobnych, > kompletnie nieistotnych i zastepczych tematow. Chcialabym zyc w panstwie, ktore > > swoja racje stanu okresla a nastepnie przy pomocy racjonalnych dzialan i > argumentow dazy do jej zachowania Popieram Twoje stanowisko. I dlatego mam pretensję do PO ,ze wykluczyło POPiS. Były trzy propozycje koalicji ,trzy razy PO powiedziała "nie". Propozycja pierwsza (Rokita superwicepremier , polowa ministerstw w tym wszystkie gospodarcze dla PO naprawdę była najlepsza z możliwych dla kraju). Tylko obrazona duma "mądrych , których Naród nie wybrał" dobrowadziła do odmowy i w konsekwencji do powstania dzisiejszej koalicji( PiS nie miał alternatywy po prostu). Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: "Podpieram" się Konstytucją 24.04.07, 11:34 dosc prosto to widzisz, a do tego zdaje mi sie, ze ulegasz temu, co Panowie K. chca powiedziec swiatu. Zglaszanie niezgodnych z konstytucja ustaw do TK to nie jest rzucanie klod pod nogi, a normalna demokratyczna procedura. Jak czulbys sie w panstwie, w ktorym nie ma zadej instytucji odwolawczej od woli ustawodawcy? proszenie o pomoc dobrej UE - co to oznacza ? Kto prosi i o co ? Czy uwazasz krytyke izolacyjnej polityki Kaczynskich za "proszenie o pomoc" ? Eee,tam bzdura , wybacz, ale bzdura. W dalszym ciagu twojego postu równiez brak konkretow niestety - tak, ze wybacz, ale najpierw zastanow sie co masz na mysli mowiac o "tworzeniu wizerunku Kaczory-faszysci" , bo to naprawde nic nie znaczy. A potem mozemy pogadac, ok? Co do PO to twoja ocena, kazdy ma prawo do wlasnej. Ale to juz zupelnie inny temat i bardzo luzno z watkiem zwiazny. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: wstydzić powinny się elity 23.04.07, 19:57 remik.bz napisał: > Pytanie :kto się powinien wstydzic ? Moim zdaniem elity. > Elity nie chca współpracować z Rzadem , bo "sie wzięły i obraziły" na Naród za > wynik wyborów. Czegoś tu nie rozumiem. A Kaczyńscy to nie należą do elity?. Przecież nie są pastuchami, skończyli studia prawnicze, porobili doktoraty i habilitacje. Wydaje mi się, że problem tkwi gdzie indziej, po prostu nie potrafią rządzic. Żeby dobrze zarządzać czymkolwiek, wesołym miasteczkiem, koncernem, nawet państwem, trzeba mieć wizję rozwoju tego przedsiębiorstaw i umiejetność jej zrealizowania. Dyrektor musi umieć znaleźć sobie ludzi, którzy mają odpowiednią wiedzę, większą od niego, zaufać im i wykorzystać ich wiedzę. Od kiedy niewolnictwo się skończyło, trzeba umieć przekonać tych ludzi do pracy. Jezeli to się nie udaje, to znaczy, że albo wizja dalszej działalności przedsiębiorstwa jest do d..., albo dyrektor nie potrafi przekonywać, tak czy inaczej on jest do d... i nie nadaje się do rządzenia. Jeżeli ktoś bierze na jedno z najważniejszych stanowisk w rządzie panią, która najlepiej nadaje sie do smażenia konfitur, a nie do kierowania polityką zagraniczną, na ministra oświaty nawiedzonego osła, ministra rolnictwa nieuka i prostaka itd., itd., to znaczy, że nie potrafi rządzić krajem i nie powinien się za to brać. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: wstydzić powinny się elity 24.04.07, 00:17 :) wizje to oni chyba maja , niejedna i wlasnie probuja ja realizowac na nasze nieszczescie ;-) I do realizacji tej wizji dobrali sobie wlasciwych ludzi. Taka wizje mozna zrealizowac tylko z oslem, nieukiem i reszta, ktora tak obrazowo okreslilas wiktoriako. Ktoz inny znioslby to ? Mysle, ze jednak jej nie zrealizuja, m.in. ze wzgledu na towarzystwo jakie sobie wybrali. I kolko sie zamknie. Za nimi;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: wstydzić powinny się elity 24.04.07, 08:50 wiktoriaka napisała: Żeby > dobrze zarządzać czymkolwiek, wesołym miasteczkiem, koncernem, nawet państwem, > trzeba mieć wizję rozwoju tego przedsiębiorstaw i umiejetność jej zrealizowania W przypadku przedsiębiorstwa - tak. Kryteria "fachowosci , kwalifikacji" sa podstawowe przy powoływaniu dyrektora (przez właściciela np). Ale niestety (piszę serio) nie ma takich kryteriów przy wyborach do Sejmu . Trzeba się liczyć z tym ,że Naród ( w rozumieniu art, 4 Konstytucji) niekoniecznie na najwyższe stanowiska w Polsce powała najlepszych fachowców. Powoła tych , którym ufa , choćby i nie byli "fachmanami". Takie są realia. I dlatego tym wybranym trzeba pomóc , a nie działać na przekór. Taka jest po prostu polska racja stanu. Wole Narodu trzeba uszanowąc , a nie nie obrażać się (skoro mnie nie wybrali , to ja nie pomogę , raczej dokucze) Co do Pani Fotygi - juz pisalem. Jest słaba , ale i tak jakoś sobie radzi. Ci "mocni" wola się skarżyć do UE (jak dzieci) niż pomagać. Trudno. Nawiasem mowiąc takie nastawienie elit raczej nie pomoze im w kolejnych wyborach. Przecież (jak to elity pieknie mówią )"motłoch" głosujacy na PiS , SO, LPR nagle nie przeniesie swoich głosów na PO. Bo widzi ,ze elity "olewaja" ten elektorat. A jest to duzy elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: wstydzić powinny się elity 05.05.07, 14:56 remik.bz napisał: > Zgadzam się ,że wstyd. > Pytanie :kto się powinien wstydzic ? Moim zdaniem elity. > Elity nie chca współpracować z Rzadem , bo "sie wzięły i obraziły" na Naród za > wynik wyborów. Ba nawet poskarżyły się do UE na swoja "krzywdę". > Nie jest żadną tajemnica ,że rząd nie ma niestety zbyt dobrych fachowców w > dziedzinie polityki zagranicznej. No , ale skąd ma ich wziąć , jesli fachowcy > nie chca ? > Pani Fotyga i tak stosunkowo dobrze sobie radzi biorac pod uwagę sytuację > totalnej nagonki i "przeszkadzania" , w ktorej przyszło jej pracować ( a nie > jest przecież "orłem") Tyle tylko, że to pan premier powyrzucał z MSZ ludzi kompetentnych (odzyskał MSZ) a pani Fotyga dokończyła dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
tosz31 Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 10:24 zaraz zaraz... tak, zdecydowanie facet ma prawdę. wszyscy widzieliśmy, jak ostatnio mały kaczor izolował Polskę w brukseli. taa. ginter to uważny opserwator Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 10:59 Tosz, kazdy maly antypolaczek jak ty nie ma zadnej narodowej solidarnosci i gotowy jest napluc na Polskiego Premiera. Idz pocaluj z pokora i szacunkiem dupe Angeli Merkiel Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 11:14 To, ze ktoś jest chamem i pisze chamskie posty, jeszcze nie znaczy, ze ma rację. Obecna koalicja pcha Polske w przepaść i nie trzeba wielkiej inteligencji Grassa, zeby to dostrzegać. Miedzy Grassem i np. mną jest poza różnica podstawowa również i ta, ze ja sytuacje Polski i jej niewydarzonego rzadu nazwała dosadniej Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 11:23 Powiedz mi malino, dlaczego ten moralista nie protestował przeciwko swojemu Adolfowi tylko z ochotą zgłosił się do SS, walczył o swoja hitlerowska ojczyznę. Ja go rozumiem, on jest niemieckim patriota, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion1 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 11:31 to co robia Niemcy - to jest tzw ofensywa pokojowa - bez armii, krwi szumu robia swoje - przy stoliku mozna pokojowo załatwic swoje interesy skuteczniej niz z karabinem - takie wnioski sa po II wojnie oni to robia przede wszystkim dla siebie - miedzy narodami nie ma przyjażni -są interesy - tak jak człowiek dorosły nie ma przyjaciół a jakie wnioski wyciagneła Polska? - czy solidarnosć jest podstawa polityki Uni? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Niech spxxxla ze swoimi radami, lewicowy pajac 23.04.07, 11:37 Niech spxxxla ze swoimi radami, lewicowy pajac udzielajacy wywiadu lewicowemu pismidlu, zenada... Odpowiedz Link Zgłoś
trekski Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 11:39 henryad napisał: > Ciągle Deutchland, > Deutchland über alles w ich sercach, oprócz wszystkiego innego z czym się nie zgadzam w Twojej wypowiedzi, najbardziej mnie wkurza ciągłe przekręcanie znacenia hymnu niemieckiego. powstał on za czasów kiedy Niemcy nie był jednym państwem, tylko zbiorowiskiem księstw. W słowach "Niemcy ponad wszystko" chodzi o to aby rozdrobnione jednostki połączyć w jeden organizm państwowy mimo przeciwności. Odpowiedz Link Zgłoś
warka.strong Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 24.04.07, 10:18 trekski napisał: > W słowach "Niemcy ponad wszystko" chodzi o to aby rozdrobnione > jednostki połączyć w jeden organizm państwowy mimo przeciwności. No wszystko się przecie zgadza. Połączyć w jeden organizm BRD, DDR (ten etap mają już za sobą), Pommern, Danzig, Westpreussen, Wartheland, Nieder-Schlesien, Ober-Schlesien, Ostpreussen, Memelland a może nawet i GG. Odpowiedz Link Zgłoś
bsze1 Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 11:47 Zgadzam sie z Panem G.Grass, jak powiedział poeta"trzeba z żywymi naprzód iść" a nie cofać sie do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Grassa do zabrania głosu w sprawie Europy 23.04.07, 11:57 upowaznie inicjatywa jego szefa Adolfa H (ochrona danych osobowych) który był pierwszym projektantem "zjednoczenia kontynentu" i nawet zaczął go realizować ze swoim przyjacielem Józefem S (ochrona danych osobowych). Co sie odwlecze to nie uciecze-myśl zjednoczeniowa jest nadal na topie i pan Grass może byc jej orędownikiem , tepiąc ( juz nie z karabinem ) jej spowalniaczy do których zalicza GG - przepraszam Rzeczpospolitą !! Odpowiedz Link Zgłoś
qfc To przykre. Grass z racji swojego SS-owskiego... 23.04.07, 13:26 ...epizodu, nie powinien propagowac swoich opinii negatywnych na temat rzadu polskiego. Demikratycznie wybranego rzadu polskiego. Nawet gdyby mial racje. Nie mam poczucia jakiegos zalu za jego nieciekawa przeszlosc w SS, ale czasami w zyciu popelni sie takie rzeczy, ze traci sie prawo do pewnych ocen. I niestety w takiej sytuacji jest Grass, ktorego bardzo cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa Günter Grass na rzecz niepamięci 23.04.07, 13:34 >Przy całym zrozumieniu lęków, jakie Polska ma w stosunku do swoich wielkich sąsiadów - Rosji i Niemiec - jest błędem przyjmować taką postawę tylko ze względów historycznych. ( ) Jeśli teraz zaczyna się od tego, że rany przeszłości w taki sposób się rozdrapuje i instrumentalizuje, jak to czyni obecny rząd, to niesie to ze sobą niebezpieczeństwo, że Polska będzie izolowana na stałe" - mówi Grass. Nie wiem o jakich rozdrapywanych przez polski rząd ranach przeszłosci mówi Grass. Wiem natomiast, że polskie rany rozdrapywane są brutalnie przez wielu publicystów i polityków z Niemiec i z Rosji, ktorzy domagają się abyśmy zapomnieli o naszej historii ponieważ oni mają jej lepsze warianty. Grass tego nie dostrzega? Czytam, że Steinbach wybiera sie do Lwowa, gdzie trwa ustanowiony przez tamtejszą Radę Miasta, Rok Szuchewycza, przywodcy umundurowanego po niemiecku ukraińskiego legionu Nachtigall odpowiedzialnego za mordowanie cywilnej ludności polskiej i żydowskiej, a w tym - za współudział w aresztowaniu lwowskich profesorów, rozstrzelanych z rozkazu Oberlandera, Krugera, a może Schonegarta? Trudno oczekiwać aby polski rząd mógł włączyć się w tego rodzaju uroczystości. A więc, zdaniem Grassa - Polacy sie izoluja. I to być może na stałe. A czy embargo na polskie produkty ustanowione przez Rosjan jest przejawem izolowania sie przez polski rząd, czy też raczej Rosjanie, ktorym Polska wyrywa się z łap, dążą do odizolowania Polaków od reszty UE w myśl zasady "dziel i rządź"? Jak widać - maja oni w Grassie zyczliwego im adwokata, ktory wiele jest w stanie zapomnieć i wybaczyć. Trudniej jest pamiętać - a mimo to wybaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 13:42 Zdanie grassa jest gowno warte po tym jak wyszlo na jaw ze byl w ss ! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Trudno sie dtiwic Grassowi jezeli w Polsce sa 23.04.07, 13:51 kretyni , ktorzy gloryfikuja oddzialy SS a i rodzimych nazistow mamy nie malo...Wystarczy przyjzec sie niektorym politykom i ich pogladom. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski001 Coz sie dziwic SS.manowi Grassowi; jego idol Adolf 23.04.07, 15:07 tez w swoim czasie dazyl do zmiany rzadu w Polsce; niedaleko padlo lewackie jabluszko Grass od lewackiego protoplasty Hitlera Odpowiedz Link Zgłoś
lejbakogelmogel Krytykowany przez Niemca polski rząd - dobry rząd! 23.04.07, 16:41 Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Czlonek Waffen SS wypowiada sie o Polsce? 23.04.07, 16:46 To juz jest skandal, zeby czlonek Waffen SS wypowiadal sie o sprawach Polski. Czy ta kreatura zrzekla sie juz honorowego obywatelstwa Gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Hitlerowiec, esesman krytykuje polski rząd? 23.04.07, 16:46 Hitlerowiec, esesman w brunatnej koszuli, niepodważalny autorytet "Gazety Wyborczej" i demokratów.pl krytykuje polski rząd? Mam nadzieję, że nie będą teraz napadać. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Hitlerowiec, esesman krytykuje polski rząd? 23.04.07, 18:57 swoim zwyczajem mialem zwyczaj podyskutowac ale juz po przeczytaniu pierwszego postu zebralo mi sie na rzygi a po " ... dozorcach izraelskich interesow ... " zarzygalem kineskop i klawiature (dobrze ze z tym obronca BXVI nie bywam w jednym kosciele, ostatnio wog'le, boby kosciol zarzygany strasznie byl). Allgemeine heil pis! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 19:07 Grass to wielki czlowiek i zgadzam sie z nim w zupelnosci. Kaczynscy i Steinbach reprezentuja typ czlowieka przeszlosci. Ich czas sie juz konczy; jeszcze tupia i podstakuja troche ale zegar tyka i juz wkrotce tego typu jednostki zostana zepchniete na calkowity margines zycia spoleczno-politycznego. I dzieki bogu! Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 23:19 fakt GraSS lada moment opuści ten świat..tak jak Jelcyn dziiś.. Odpowiedz Link Zgłoś
hexabc1 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 23.04.07, 21:23 henryad napisał: > > Po III Wojnie światowej zostanie tylko tyle Niemców ile się zmieści pod > jednym dębowym drzewem. > Jestes psychopata... Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Günter Grass krytykuje polski rząd 24.04.07, 03:03 To dobry polski katolik i patryjota! Odpowiedz Link Zgłoś
surykatka333 Stary dobry Günter , Günter OK 24.04.07, 07:31 Kaszub moądry jest to człek, ślązak ma wielkie serce..... Odpowiedz Link Zgłoś