magdolot 13.05.07, 18:25 I tak kaczusie prawie zdołały unurzać w ubeckim guanie całą Ojczyznę. Jeżeli nawet Adam Michnik zmienił zdanie, to widzocznie trzeba i szlus. Smacznego, Rodacy. Widać, "głupi Polak po szkodzie" jest aktualne i dziś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romek335 Owszem ale z sankcjami 13.05.07, 18:29 Ci co sa na liscie jako TW i agenci SB,UB,NKWD beda miec zabroniony udział brania w zyciu publicznym na okres minimum 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Owszem ale z sankcjami dla tych co pracy chcą ich 13.05.07, 18:38 pozbawić. Wariant kary Kaina. Pełna infamia i zakaz "wymierzania sprawiedliwości" na własną rękę. Bo nawet sądowi, po wielu procesach, trudno będzie ocenić na ile współpraca była dobrowolna i na ile ona komuś szkodziła. Jeżeli więc istnieje poważna możliwość skazania niewinnego należy odstąpić od karania wszystkich. Dodatkowo należy surowo karać wszystkich tych, którzy będą wykorzystywać odnalezione w teczkach "brudy" na swoich przeciwników. Np Donalda za to, jak będzie w wystąpieniach opisywał kolejne spotkania z "kolegami" Jarosława. Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: Owszem ale z sankcjami dla tych co pracy chcą 13.05.07, 18:42 maaac napisał: To wypuśc wszystkich z wiezienia (złodziei, morderców, oszystów itd). Przeciez nie ma dowodów. A Ty maac pewnie za TK uznałeś, ze swietnie sie sprawuje w swoich ocenach. Wiec dlaczego inne Sady nie miałyby sie swietnie rowniez sprawować. LOL. Zakaz powinien być jak najbardzie, poniewaz komunizm został uznany jako system zbrodniczy tak jak faszyzm czy nazizm. Dekomunizacja wskazana !. Polska wtedy bedzie zdrowsza Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Owszem ale z sankcjami dla tych co pracy chcą 13.05.07, 19:05 > To wypuśc wszystkich z wiezienia (złodziei, morderców, oszystów itd). Przeciez > nie ma dowodów. Jak nie ma to trzeba wypuścić. Tak samo jak są dowody budzące wątpliwość. Trudne do zrozumienia? > A Ty maac pewnie za TK uznałeś, ze swietnie sie sprawuje w swoich ocenach. Wiec > dlaczego inne Sady nie miałyby sie swietnie rowniez sprawować. LOL. Nie rozumiem logiki? TK jest najwyższą instancją w polskim prawodawstwie (z konstytucyjnym oparciem) mającą oceniać spójność prawodawstwa i zgodność jego z aktami wyższego rzędu. Jakoś nikt nie neguje określonych werdyktów TK - tzn. że to co oni powiedzieli że jest nie zgodne - jest zgodne. Neguje się same prawo TK do oceniania "dzieł" parlamentu. Gdyby prawidłowo działały wszystkie niższe szczeble polskiego prawodawstwa TK wogóle nie musiał by się wypowiadać. Tyle że Posłowie, Senatorowie i Dwóch Braci K. - jeden dr hab. a drugi dr prawa najwyraźniej nie znają się na prawodastwie. Cóż przykre. Sądy są omylne ponieważ sędziowie są tylko ludźmi, stąd cała procedura apelacji i rewizji wyroków sądowych. Ponieważ nie ma "wyższego" sądu od TK jego wyroki są nieodwołalne. > Zakaz powinien być jak najbardzie, poniewaz komunizm został uznany jako system > zbrodniczy tak jak faszyzm czy nazizm. Nie. Był zbrodniczy inaczej. I jego zbrodnie inaczej wyglądały-trudno to tłumaczyć w skrócie. Gdyby faszyzm/nazim trwał dłużej niż te kilka-kilkanaście lat też zupełnie inaczej należało by oceniać ludzi w niego "zamieszanych". Zresztą nawet teraz, np. przynależność do jaknajbardziej hitlerowskiej i politycznej organizacji HJ nie przekreślają człowieka tak by nie mógł dostępować najwyższych urzędów NIEPRAWDAŻ? > Dekomunizacja wskazana !. Polska wtedy bedzie zdrowsza Ależ oczywiście. Dekomunizacja jako zerwanie z komunistycznym sposobem myślenia. Niestety wielu członków PiS i jego zwolenników nie potrafi tego zrobić. Dalej żyją mentalnie głeboko w PRL. Ot chociażby przykład: opluwanie inteligencji, szukanie agentów jak za czasów stalinizmu, pisanie o "moralnym skarleniu". Odpowiedz Link Zgłoś
urban_z_trybunalu Nie_Na_Darmo_Czyścił_Swoje_3_Tygo dnie_:))))))))))) 13.05.07, 19:29 . Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 maac rozbrajasz mnie 13.05.07, 19:46 No to w takim razie trzeba lustracje przeprowadzic. Sądy beda badac te sprawy tak jak kazdą. Są dowody to ukarac. Nie ma dowodów to sprawa jasna. Więc o co Tobie chodzi ? Przeciez TK wyraznie powiedział ,ze nie chce zadnej lustracji w jakiejkolwiek postaci. To samo przez 17 lat pisała GW ? Więc ci co nie tworzyli i nie chcieli lustracji nie maja prawa sie wypowiadac na te tematy. > > zbrodniczy tak jak faszyzm czy nazizm. > Nie. Był zbrodniczy inaczej. LOL. Ale sie usmiałem. Szkoda tłumaczyc Twoje relatywistyczne spojrzenie na te sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: maac rozbrajasz mnie 13.05.07, 20:14 > No to w takim razie trzeba lustracje przeprowadzic. Sądy beda badac te sprawy > tak jak kazdą. Są dowody to ukarac. > Nie ma dowodów to sprawa jasna. Więc o co > Tobie chodzi? Dowody NA CO? Na popełnienie przestępstwa? Tak, należy ukarać. Czy współpraca czy służba była przestępstwem? Chyba nie, bo inaczej zanegowalibyśmy cały polski porządek prawny. > Przeciez TK wyraznie powiedział ,ze nie chce zadnej lustracji w > jakiejkolwiek postaci. Kłamstwo. TK zanegowało ustawę jako niezgodną z Konstytucją. Jak ktoś powie że kolor na który malują jego pokój nie jest żółty to nie znaczy że neguje sensowność malowania pokoju. > To samo przez 17 lat pisała GW ? Więc ci co nie tworzyli > i nie chcieli lustracji nie maja prawa sie wypowiadac na te tematy. Co to za bełkot? > > > zbrodniczy tak jak faszyzm czy nazizm. > > Nie. Był zbrodniczy inaczej. > LOL. Ale sie usmiałem. Szkoda tłumaczyc Twoje relatywistyczne spojrzenie na te > sprawy. "Poznać głupiego po śmiechu jego". Jak się śmiejesz to widać mało zrozumiałeś ze złożoności problemów. Chyba że jesteś na tyle młody że nie tylko faszyzm ale i komunizm znasz jedynie z opowiadań - można wtedy ci darować - wyrośniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: maac rozbrajasz mnie 13.05.07, 20:17 Puszkin rzekł: "Nie wdawaj sie w spór z głupcem". Nie mam zamiaru dyskutować z takimi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: maac rozbrajasz mnie 13.05.07, 20:30 :) Widzę "nowy obowiązujący cytat". Przytoczony dokładnie w takim samym kontekście. Miło mi że stawiasz mnie po tej samej stronie po której postawił Dorn swoich adwersarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:43 magdolot napisała: > I tak kaczusie prawie zdołały unurzać w ubeckim guanie całą Ojczyznę. Jeżeli > nawet Adam Michnik zmienił zdanie, to widzocznie trzeba i szlus. Smacznego, > Rodacy. Widać, "głupi Polak po szkodzie" jest aktualne i dziś. > Dobre. Tym bardziej jak już archiwa są nie kompletne, a więc można je udostępnić. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:47 > Dobre. > Tym bardziej jak już archiwa są nie kompletne, a więc można je udostępnić. Sądzisz że kilkuletnie działalność wiernego PiSowi IPNu przyniosła już tak "korzystne" skutki? PiSowcy już są pewni, że co miało zniknąć to znikło? Bo to żeby Michnik posiadał wiedzę co jest, a co nie, w archiwach to raczej wątpliwe. Był tam dość krótko, bardzo dawno i w małym grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:55 maaac napisał: > Sądzisz że kilkuletnie działalność wiernego PiSowi IPNu przyniosła już > tak "korzystne" skutki? Sądze, że tak. Komuniści mieli sporo czasu aby w ciągu 17 lat zniszczyc to co trzeba a jeszcze przed 1989 rokiem rowniez była taka mozliwość. Co do Pana Michnika skoro był tam krotko to pewnie znalazł to co trzeba i wysiadł z pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:07 > Sądze, że tak. Komuniści mieli sporo czasu aby w ciągu 17 lat zniszczyc to co > trzeba a jeszcze przed 1989 rokiem rowniez była taka mozliwość. 17? ciekawe jak to liczysz.... przed 89? a i owszem - ot takie "prawdziwe źródło wiedzy" > Co do Pana Michnika skoro był tam krotko to pewnie znalazł to co trzeba i > wysiadł z pociągu. Też ciekawe... Błyskawicznie przekopał się przez tony akt i znalazł co trzeba... ot heros. A taki Macierewicz to siedział tam i siedział z całym sztabem i... nic nie znalazł? Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:48 maaac napisał: > 17? ciekawe jak to liczysz... 1989-2005 > Też ciekawe... Błyskawicznie przekopał się przez tony akt i znalazł co > trzeba... ot heros. No coz. Nie po to były ta Magdalenka. Tam byli spece z SB i UB i wiedzieli co gdzie i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:17 1989-2005....17 lat władzy komunistów... buhahahahahaha > > Też ciekawe... Błyskawicznie przekopał się przez tony akt i znalazł co > > trzeba... ot heros. > > No coz. Nie po to były ta Magdalenka. Tam byli spece z SB i UB i wiedzieli co > gdzie i jak. > Tzn. skoro Michnik miał być agentem SB - stąd Magdalenka, to mogli za niego to zrobić. A nawet więcej nigdy akt jego tam nie dawać... tylko dlaczego jego, a innych już dawać? A może akta SB wogóle nie istnieją? - Paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:18 maaac napisał: Ale z Ciebie wykształciuch. A gdzie ja napisałem,że Michnik ma byc agentem SB ? To, że coś tam znalazł i wyszedł z pociagu nie oznaczało, że szukał swojej teczki. No ale z głupcem nie mam zamiaru dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:31 :) Taaaaa skończyły się argumenty zaczeły się epitety.... Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 To nie są Twoje argumenty a bzdury 13.05.07, 20:44 Te Twoje relatywistyczne oceny są nie do przejscia. A jak wiemy relatywizm niesie ze sobą niemożliwość dyskusji, bo jeśli operujesz własnymi definicjami rzeczywistości, które są nieprzystające do definicji innych osób, to wymiana myśli miedzy nimi jest niewykonalna. Tym samym, jeśli głosisz relatywistyczne poglądy, to podważasz sensowność ich głoszenia, bo mając inne definicje nie jesteśmy w stanie się porozumieć. Zwłaszcza, że napisałeś o komunizmie, że zbrodniczy inaczej. Nie ma innej smierci czy to z reki komunisty czy faszysty lub mordercy. Smierc to smierc. Ludobojstwo to ludobojstwo. Nie ma czegos jak inaczej. Inaczej to mozna zabic np. rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: To nie są Twoje argumenty a bzdury 14.05.07, 06:41 > Te Twoje relatywistyczne oceny są nie do przejscia. A jak wiemy relatywizm > niesie ze sobą niemożliwość dyskusji, bo jeśli operujesz własnymi definicjami > rzeczywistości, które są nieprzystające do definicji innych osób, to wymiana > myśli miedzy nimi jest niewykonalna. Tym samym, jeśli głosisz relatywistyczne > poglądy, to podważasz sensowność ich głoszenia, bo mając inne definicje nie > jesteśmy w stanie się porozumieć. :) Dyskusję miło by zacząć od zdefiniowania "relatywistycznych ocen" Jeżeli definicja ocen jest następująca: romek335: oceny nierelatywistyczne - cokolwiek napisze maaac: oceny relatywistyczne - cokolwiek napisze to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać bo według twojej definicji i podanych przez ciebie rozważań cokolwiek napiszę będzie złe. > Zwłaszcza, że napisałeś o komunizmie, że zbrodniczy inaczej. Nie ma innej > smierci czy to z reki komunisty czy faszysty lub mordercy. Smierc to smierc. > Ludobojstwo to ludobojstwo. Nie ma czegos jak inaczej. Inaczej to mozna zabic > np. rękami. I tu się właśnie mylisz. "Komunizm" był zbrodniczy. Fajnie - tylko co to jest "komunizm"? Czy to co wyznawali tzw. utopijni komuniści w XIXwieku? Czy to co próbowano realizować (przecież nigdy nie ogłoszono że się udało) w Rosji? Pytanie też kiedy - czy komunizm to wtedy kiedy żył jeszcze Lenin? Może czasy NEPu? Czasy Stalina, Chruszczowa, Breżniewa, Gorbaczowa? Czy komunizm panował tylko w Rosji czy również w Jugosławi? Czy komunizm w Polsce to dla ciebie lata 44-46? Czy czasy Bieruta? Gomułka? Gierek? Strajki Solidarności? Stan wojenny? Okres po nim? Wszystko nazywamy jednym słowem "komunizm" jednak mimo cech wspólnych akurat pod względem ludobójstwa to były jak najabrdziej inne kraje i czasy. Wiem to ten wstrętny "relatywizm" - twierdzić że jednym słowem kluczem nie wolno zakłamywać przeszłości. Tylko dlaczego o ile tak tzw. "prawica" broni się przed "relatywizmem" w ocenach komunizmu strasznie go broni gdy dochodzi do oceny faszyzmu/nazizmu? Dlaczego tak się podkreśla (zgodnie zresztą z prawdą), że nie można jednakowo określać tego co się działo w Niemczech, Włoszech, Hiszpani? Dlaczego tak się broni polskich przedwojennych faszystów? Gdyby nie patrzenie "relatywne" tzn. ocena w odniesieniu do przypadku, a nie globalna to ciężko by było oceniać niektóre "autorytety" biorąc pod uwagę ich ciepłe wypowiedzi o III Rzeszy. A teraz w ramach relatywizmu dla przemyślenia: "Nie ma innej smierci czy to z reki komunisty czy faszysty lub mordercy. Smierc to smierc." Proponuję przemyśleć kilka aspektów śmierci i zabicia drugiego człowieka: - broń u żołnierzy - broń u policjantów - broń użyta w obronie koniecznej - wykonanie kary śmierci Prosze bardzo, podaj mi NIE relatywistyczną definicję zabicia drugiego człowieka, która dopuszcza te 4 przypadki nie robiąc z człowieka mordercy. Miłej zabawy... Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:45 Dlaczego nie powiedział tego w 1989, przed akcja niszczenia części dokumentów? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:49 Taaaa. Dla czego w '89 Michnik nie wziął butelki z benzyną i sam jeden nie wyrzucił z Polski wszystkich Rosjan i komuchów. Wszyscy wiemy, że tego nie zrobił więc widać "chciał by w Polsce pozostali". Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:54 Ale w tamtych czasie jako jeden z niewielu miał swobodny dostęp do tych archiwów, a narodowi tłumaczył, iż nie może zdradzić, co tam wyczytał. Potem esbecja zrobiła swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:10 > Ale w tamtych czasie jako jeden z niewielu miał swobodny dostęp do tych > archiwów, a narodowi tłumaczył, iż nie może zdradzić, co tam wyczytał. > Potem esbecja zrobiła swoje. ???? Kobieca logika... Wszedł do akt (nawiasem mówiąc jedynie części)=miał możliwość zatrzymania akcji niszczenia. Wszedł do akt = tyle się naczytał, że miał do zdradzania ho ho hoooo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:21 Nie ma sensu go bronić, ten człowiek został już negatywnie oceniony, i to przez mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:24 moon5 napisała: > Nie ma sensu go bronić, ten człowiek został już negatywnie oceniony, i to przez > mężczyzn. > Zgadza się moon5, Michnik robił wszystko aby nie dopuścić do lustracji. A co do kobiecej logiki, to kobieca logika jest w wielu przypadkach bardziej witalna od niejednej męskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:57 Dla kogo nie ma dla tego nie ma. Dla mnie ma. I takie stwierdzenia jak twoje moon5 tylko mnie w tym utwierdzaja. Ogolnik, ktorym sie posluzylas swiadczy o braku wlasnego zdania na ten temat, braku wiedzy, ktora pozwalalaby wlasna opinie wyrazic. Myslisz kalka , a mowisz o czlowieku, wiesz? Nie o przedmiocie. Wiec wiecej ostroznosci sugeruje. A ty panie ddyzmo skad czerpiesz swoje rewelacje? Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 21:07 Mam, beatrix17, swoje własne wieloletnie przemyślenia na temat Michnika, oparte na wielu obserwacjach, a to co przeczytałam w książce Łysiaka, a co również opisuje Ziemkiewicz i inni, tylko potwierdziło moje wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 21:36 jak chcesz miec swoje zdanie na temat Michnika to czytaj co on pisze, a nie co o nim pisza. Dotyczy to z reszta rowniez wszystkich innych. Z lektur o ktorych piszesz dla mnie tylko jeden wniosek - ze ich autorzy sa nienawistni w swoich ocenach, a czasami zachaczaja o paranoje. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 21:42 Czytałam nie raz to, co on i jego redaktorzy pisali i wywoływało to we odruch sprzeciwu i niesmak, niezależnie od tego, czy pisali o polskiej scenie politycznej, czy o życiu zwykłych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:45 maaac, prostestuje stanowczo :-) dlaczego brak logiki nazywasz kobieca logika? nieladnie ;-)) A co do reszty. Pomysl wydaje mi sie dosc przerazajacy. Z jednej strony moze rzeczywiscie ukrocic wyciaganie teczek jak krolika z rekawa, ale z drugiej strony w tym czasie , w tym kraju, w teczkowym klimacie konsekwencje trudne do przewidzenia. Wydaje mi sie, ze lepiej byloby konsekwentnie sprzeciwiac sie lustracji w granicach prawa i przy wykorzystaniu jego instrumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:29 > maaac, prostestuje stanowczo :-) dlaczego brak logiki nazywasz kobieca logika? > nieladnie ;-)) Ok. Przepraszam. Stereotyp mnie poniósł. Niestety ten brak logiki u koleżanki moon5 objawia się w większości wypowiedzi. Co ją przeczytam to ręce opadają. Co do teczek to sam już nie wiem co złe, a co dobre. Ujawnić wszystko? Źle - wykorzystane będzie wtedy tam też to co donoszono na kogoś. Wymazać to? Oddać wymazywanie w łapy IPNowców i Kaczyńskich? Jeszcze gorzej - normalnie trudno zaufać, że wymazywanie będzie uczciwe, a takim notorycznym kłamczuchom jak bracia K. w życiu nie uwierze. Spalić wszystko? Też źle akt nie wolno palić - to jednak historia. Zamknąć? Też źle. Co i rusz zwolennicy "lustrowania" będą wybierać co "smaczniejsze kąski" w celach niszczenia i szantarzu. Sama lustracja w granicach prawa też jest dziwna. Lustracja jako samooskarżanie to bzdura. Jedynie lustracja po badaniu dokumentów. A tych są tony. I w jakiej kolejności? Dla czego dziwnym trafem "lustruje" się tych co nie podchodzą władzy. Powinna być jakaś uczciwa kolejność bezstronna... Itd. Itp. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:41 maaac napisał: > Ok. Przepraszam. Stereotyp mnie poniósł. Niestety ten brak logiki u koleżanki > moon5 objawia się w większości wypowiedzi. Co ją przeczytam to ręce opadają. Ależ Ty masz poczucie wyższości. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 14.05.07, 06:43 > Ależ Ty masz poczucie wyższości. Od Ciebie tak. Wybacz, masz szansę żeby się podciągnąć, będe czytał Twoje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 14.05.07, 14:23 Jak w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 14.05.07, 14:30 > Jak w przedszkolu. Twój poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:47 przeprosiny przyjete ;-))) A co do lustracji. Nuestety chyba masz racje, ze dzisiaj juz nie ma dobrego wyjscia. Zostaly uwolnione demony i teraz trudno juz bedzie nad nimi zapanowac. Trzeba chyba szukac rozwiazania, ktre uczyni najmniej krzywdy ludziom. Dzis juz nie dowiemy sie, kto rzeczywiscie winny, na kogo teczka zostala spreparowana, a przy dzisiejszym stylu uprawiania dziennikarstwa przez niektorych "szperaczy" po archiwach, przy braku ich rzetelnosci,zawsze bedzie niebezpieczenstwo, ze ktos zostanie nieslusznie oskarzony. Gazety i czytelnicy za pare dni zapomna bo kolejna sensacja pojawi sie jak grom z jasnego nieba, ale ten kogo to dotyczy... Dlatego ja najchetniej widzialabym koniec tego cyrku. Zamknac, utajnic, okreslic reguly kto i w jakich przypadkach moze zagladac. Ale to trudne, tzn ustalenie takich regul. W dzisiejszej Polsce jedyna regula jest brak regul . Brak tez zdrowego rozsadku, dlatego pomysl Michnika wydaje mi sie niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Maaac 13.05.07, 20:48 beatrix17 napisała: > maaac, prostestuje stanowczo :-) dlaczego brak logiki nazywasz kobieca logika? > nieladnie ;-)) Maaac, mnie się też naraziłeś, w dodatku nie pierwszy raz to widzę u Ciebie. Popraw się kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Maaac 14.05.07, 06:46 > Maaac, mnie się też naraziłeś, w dodatku nie pierwszy raz to widzę u Ciebie. > Popraw się kolego. Jeszcze raz przepraszam.... Jestem produktem wychowania Szowinistyczno Samczego Społeczeństwa - musze zwalczać u siebie tego typu stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:51 moon5 napisała: > Dlaczego nie powiedział tego w 1989, przed akcja niszczenia części dokumentów? Bo w '89 miał być KONIEC gówna, wtedy mieliśmy z niego wyjść i się w nim już nie taplać więcej. Ale kaczuchy taplać się lubią. Na ubeckim nawozie wysoko wyrośli - nad Stół. Gó..lubni? Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 18:58 magdolot napisała: > Bo w '89 miał być KONIEC gówna, wtedy mieliśmy z niego wyjść i się w nim już > nie taplać więcej. Ale kaczuchy taplać się lubią. Na ubeckim nawozie wysoko > wyrośli - nad Stół. Gó..lubni? Głupoty gadasz. Jakie taplanie ? Trzeba rozliczyc przeszłośc i osadzic tych co krzywdzili innych. To normalna procedura kazdego kraju, który chce sie stac panstwem demokratycznym. Skoro takie kraje jak Norwegia, Niemcy, Hiszpania, Francja, Włochy przeprowadzili denazyfikację a panstwa takie jak Bułgaria, Słowacy, Czesi, NRD dekomunizację to dlaczego nie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:12 Bo to nie jest dekomunizacja. To jest "taplanie się w gó..e". Dekomunizacja to skończenie z komunistycznym sposobem myślenia - np. takim że kogoś karze się za przynależność niekoniecznie dobrowolną do jakiejś grupy, a nie jego czyny. To co nam dziś PiS "sprzedaje" jako "dekomunizacje" to w rzeczywistości zwycięstwo komunistycznego sposobu myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 19:34 Wszędzie w społeczeństwach demokratycznych swobodny dostęp do informacji należy do konstytucyjnego kanonu wolności obywatelskich i społeczeństwa obywatelskiego. Bronisław Wildstein udostępnił jawny indeks zasobów IPN. Koalicja mentalnych homo sovieticus okrzyknęła go "barbarzyńcą" i doprowadziła do usunięcia z pracy. Wobec tego pokazu hipokryzji, warto zestawić tzw. sprawę Wildsteina z prawdziwą aferą udostępnienia ściśle tajnych archiwów UB-SB grupie osób zwanej Komisją Michnika. Ludzie, którzy okrzyknęli Wildsteina barbarzyńcą, powinni byli wcześniej zapytać profesora Jerzego Holzera, pracownika Polskiej Akademii Nauk i współpracownika IPN, czy mówił swoim znajomym, że widział w archiwum SB materiały świadczące o tym, że Leszek Moczulski był agentem? Powinni zapytać magistra historii, redaktora naczelnego "GW", czy mówił swoim znajomym, że widział w archiwum SB donosy składane przez Dariusza Fikusa? Powinni zapytać obu historyków i redaktorów, czy prawdą jest, że weszli do archiwum SB całkowicie bezprawnie, przeglądali tam teczki swoich znajomych i przeciwników politycznych, a następnie wykorzystywali tę wiedzę do np. przeprowadzenia czystki w "Gazecie Wyborczej"? Wiosną 1990 roku po Warszawie zaczęły rozchodzić się sensacyjne plotki, że Adam Michnik opowiada znajomym o donosach Dariusza Fikusa, a Jerzy Holzer na przyjęciach potwierdza na podstawie akt SB agenturalność Leszka Moczulskiego. Gdy spotkałem osobę, która potwierdziła mi, że była osobiście świadkiem relacji Holzera z pobytu w archiwum SB, natychmiast udałem się do prof. Henryka Samsonowicza, który jako minister edukacji sprawował z urzędu nadzór nad całością archiwów państwowych. Minister był nieobecny, ale przyjęła mnie jego zaufana sekretarka, która po usłyszeniu, z czym przychodzę, wpadła w popłoch. Wyraźnie przestraszona, żeby udowodnić niewinność swego przełożonego, wyjaśniła mi przebieg całej afery. Oto dwa miesiące wcześniej Krzysztof Kozłowski, wiceminister spraw wewnętrznych, wychodząc z posiedzenia Rady Ministrów, podszedł do min. Samsonowicza i przedstawił mu osobistą prośbę. Chodziło o to, żeby Samsonowicz wystawił cztery zaproszenia dla wskazanych przez Kozłowskiego osób na naradę w siedzibie MSW. [...] Samsonowicz nie mógł powołać takiej komisji oficjalnie, ponieważ jej skład musiałby zostać skompletowany według przepisów prawa, a więc niemożliwe byłoby wprowadzenie do niej Michnika. Ponieważ cały pomysł polegał właśnie na pozornej legalizacji udostępnienia akt Michnikowi, uznano, że powinien on wystąpić w otoczeniu trzech innych osób, które mogły występować jako specjaliści. Minister Samsonowicz zgodził się na wyznaczoną mu rolę w kombinacji mającej na celu obejście prawa i wystawił enigmatyczne zaproszenia na spotkanie w MSW. Na tym skończyła się jego oficjalna rola. Kozłowski wykorzystał ten fakt do zorganizowania mistyfikacji uznania Michnika et consortes za Komisję powołaną przez ministra edukacji narodowej. Tylko dzięki tej mistyfikacji Michnik mógł dostać to, czego pragnął - dostęp do prawdy o agenturze UB-SB. Adam Michnik w 1990 roku dostał nieograniczony i niekontrolowany dostęp do najściślej strzeżonej wiedzy. Wertował akta, w tym personalne, przez dwa miesiące, aż do czasu, gdy rozchodzące się po mieście plotki o "komisji obywateli ponad prawem" spowodowały moją interwencję. Warto dodać, że minister Samsonowicz nadal, publicznie, choć nieoficjalnie, legitymizował Komisję Michnika, zachowując konsekwentne milczenie nawet po tym, jak ujawniłem w "Tygodniku Solidarność" nielegalny charakter rzekomej komisji. Zapewne jednak na skutek jego obawy o ewentualną odpowiedzialność za ułatwienie mistyfikacji, "komisja" nagle zakończyła swoją działalność. W dwa dni po mojej wizycie w jego gabinecie, ukazał się w prasie komunikat informujący, że rzekoma komisja zakończyła swoje prace. Mistyfikacja zorganizowana przez Kozłowskiego, przy pomocy Samsonowicza, na korzyść Michnika, była przestępstwem, które powinno było być ścigane karnie. Ujawniłem tę aferę w "Tygodniku Solidarność", ale nie domagałem się ścigania winnych, a prokuratura nie podjęła śledztwa z urzędu. Premier Mazowiecki też nie uznał za stosowne ukarać winnych na drodze służbowej. Wildstein za zasługę upowszechnienia jawnego indeksu został obwołany barbarzyńcą - mówiono o "kradzieży", "naruszeniu własności", "praw autorskich", "obrzydliwości". Premier - postkomunista, lustrowany "na dziko" przez własnych towarzyszy partyjnych, obwieścił: "To jest w istocie koniec jakiejkolwiek lustracji. To co się stało, praktycznie rzecz biorąc kompromituje jakiekolwiek myślenie o lustracji. Mamy ten rozdział za sobą". Z drugiej strony - ministrowie popełniający przestępstwo, redaktor naczelny największej gazety namawiający ich do przestępstwa i korzystający z niego, grono wybitnych historyków uczestniczących w mistyfikacji - pozostają autorytetami zawodowymi i moralnymi uczestniczącymi w nagonce na Wildsteina. Czym różni się dziennikarz Michnik od dziennikarza Wildsteina? Czy w Polsce są obywatele, którym wolno mniej niż prawo zezwala (Wildstein) i obywatele, których obowiązujące prawo nie powinno krępować (Michnik)? Działania Michnika rozpoczęły okres manipulacji archiwami i kwestią lustracji. Blokowanie lustracji i dezinformowanie opinii publicznej było efektem tego, co Michnik zobaczył w archiwum. Wildstein, ujawniając kartotekę, przerwał ten proces". Takie proste pytania, a tak trudno na nie odpowiedzieć. A przecież chcielibyśmy uzyskać odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:40 gentile1 napisał: > Wszędzie w społeczeństwach demokratycznych swobodny dostęp do informacji należy > > do konstytucyjnego kanonu wolności obywatelskich Co Ty powiesz, prywatnych też? Może jeszcze do zdjeć na golasa? Jeżeli chodzi o inne rewelacje, to poproszę o źródła, plotki mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:50 Na innym forum podane było takie źródło: gazetawyborcza.republika.pl/komisjamichnika.htm Miał miejsce jednak fakt, który można określić jako rażące naruszenie form posługiwania się materiałami operacyjnymi. Mowa tu o działaniu tzw. "Komisji d/s zbiorów archiwalnych" składającej się z Andrzeja Ajnenklela, Jerzego Holzera, Adama Michnika i Bogdana Krolla, która w okresie od 12 kwietnia do 27 czerwca 1990r. miała dostęp do zasobów Centralnego Archiwum MSW. Znanym, materialnym efektem 2-miesięcznych działań w/w osób jest liczące dwie strony "sprawozdanie i wnioski" z załącznikiem w postaci wyrywkowej listy materiałów archiwalnych, o których przekwalifikowanie w kategoriach okresu archiwizowania wnioskuje Komisja. Nie można w chwili obecnej ustalić z jakimi dokumentami członkowie w/w Komisji mieli do czynienia. Nie zachowały się również żadne ślady pozwalające na ustalenie w jaki sposób pracowała Komisja. Z wypowiedzi publicznych niektórych członków Komisji można stwierdzić, iż miała ona dostęp do akt osobowych byłych współpracowników UB i SB. Nie sposób jednak określić podmiotowy i przedmiotowy zakres badań Komisji. Konkludując, wyrazić należy pogląd, że obok braku podstawy prawnej działania, nie dokonano zgodnej z ówcześnie obowiązującymi przepisami rejestracji sposobu korzystania z zasobu archiwalnego Centralnego Archiwum MSW. gazetawyborcza.republika.pl/komisjamichnika.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 22:38 moon5 napisała: > Na innym forum podane było takie źródło: Nie wiem co to za źródło, bo poze tekstem nie ma żadnych konkretnych danych. To, że teczki były niszczone jest powszechnie wiadomo (nawet w tamtych czasach pokazywali to w telewizji), podobno najwiędej spalono akt dotyczących kościoła. To że Michnik wchodził do archiwum też wiadomo, mówił o tym wtedy głośno (sama słyszałam w telewizji), ale wszystkie inne co napisał Gentile1 to ploty ("Wiosną 1990 roku po Warszawie zaczęły rozchodzić się sensacyjne plotki, że Adam Michnik opowiada znajomym o donosach Dariusza Fikusa, a Jerzy Holzer na przyjęciach potwierdza na podstawie akt SB agenturalność Leszka Moczulskiego."), a jak mówiłam ploty mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 maac bzdury pleciesz 13.05.07, 19:52 GW i UD/UW/PO i SLD były zawsze przeciwne lustracji. Dobitnym przykładem były jeszcze niedawne teksty i arty na te tematy przeciwników lustracji i to w jakiejkolwiek formie. Gdyby chcieli naprawde lustracji to by była wykonana juz dawno. Kaczynski stworzył i pracował nad tym a przeciwnicy tylko krzyczeli i przeszkadzali i nie tworzyli niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: maac bzdury pleciesz 13.05.07, 20:35 Mowa była o dekomunizacji robionej przez komunistów Kaczyńskich. Teraz mowa o lustracji która w stylu Kaczyńskich przerodziłą się w składanie lojalek i zmuszanie obywateli do samooskarżanie się jak za komuny. Znów dowód na prawdziwe pochodzenie IVRP=PRL bis. Odpowiedz Link Zgłoś
romek335 Re: maac bzdury pleciesz 13.05.07, 20:52 maaac napisał: > Mowa była o dekomunizacji robionej przez komunistów Kaczyńskich. Maac wiec znowu potwierdzasz to co napisałem o Tobie. Popełniasz zbrodnie pamieci dla ofiar komunizmu. Jestem gotowy przypuszczac po Twoich postach, że chronisz swojego ojca komuniste. Czerwonych komunistów to masz w osobie Kwasniewskiego, Szmajdzinskiego i Millera i innych. No a dobre jest to, że komunisci robią sobie ustawe dekomunizacyjna dla siebie. LOL. No coz smiesznie by brzmiało jakby to hitlerowcy ustalali sobie takie ustawy wykluczajace ich z zycia publicznego i mozliwosci bezkarnego robienia tego co lubią i są dobrzy w tym. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: maac bzdury pleciesz 14.05.07, 06:53 (...)"Popełniasz zbrodnie pamieci dla ofiar komunizmu."(...)???? Co to jest "zbrodnia pamięci"? > Jestem gotowy przypuszczac po Twoich postach, że > chronisz swojego ojca komuniste. A nie że sam jestem komunistą? Rozczarowuje mnie twój brak wyobraźni. > Czerwonych komunistów to masz w osobie > Kwasniewskiego, Szmajdzinskiego i Millera i innych. To są tzw. "postkomuniści" z tym co się nazywa komunizmem nie mają wiele już wspólnego poza przeszłością. Co innego Kaczyńscy - to są ludzie wierzący w komunizm - w ich wersji nazywa się "solidarnym państwem". > No a dobre jest to, że > komunisci robią sobie ustawe dekomunizacyjna dla siebie. LOL. No coz smiesznie > by brzmiało jakby to hitlerowcy ustalali sobie takie ustawy wykluczajace ich z > zycia publicznego i mozliwosci bezkarnego robienia tego co lubią i są dobrzy w > tym. LOL Mnie też to śmieszy. Jak widze Kaczyńskich, Dorna, Macierewicza jak mówią o dekomunizacji... wprost zwijam się ze śmiechu. Komuniści a chcą dekomunizować LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:08 To już kolejny,ważny głos w sprawie udostępnienia teczek.Ale,czesc z nich jest niekompletna,sfałszowana.Dla niektórych może być to krzywdzące,gdyz w niektórych są opisy zycia prywatnego rodziny,przyjaciół. To jest dobra decyzja,ale należy przygotować całą procedurę udostępnienia. Czy ma to być archiwum,czy IPN - niektórzy domagają sie jego likwidacji... Odpowiedz Link Zgłoś
arturo2473 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 20:35 ADAM MICHNIK zdradził tym tekstem wszystkich swoich wyznawców,a ja wierząc mu bezkrytycznie zastanawiam się nad okaleczeniem samego siebie,wierzyłem ,że ujawnienie teczek to bolszewicka zemsta,faszyzm,fanatyzm,jakobinizm,nienawiść ... Że nie ma nic gorszego niż dzika lustracja!!! Że lustracja wywoła falę samobójstw,czytałem przed snem wiersz noblistki "Nienawiść",uwielbiałem wybitne komentarze Żakowskiego,Mazowieckiego,Kozłowskiego,Milewicz,Stasińskiego,Pacewicza,Paradowsk iej,Łuczywo,Najsztuba,Szczypiorskiego i innych. Moją jedyna partią było zawsze SLD...(tylko oni byli gwarantem polityki Adasia)... Nie wiem co mam począć z cudownym Geremkiem,który tak ładnie opisywał szowinizm i ksenofobię naszego kraju... Pora umierać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arturo2473 Pora umierać !!!!!!! 13.05.07, 20:38 arturo2473 napisał: > ADAM MICHNIK zdradził tym tekstem wszystkich swoich wyznawców,a ja wierząc mu > bezkrytycznie zastanawiam się nad okaleczeniem samego siebie,wierzyłem ,że > ujawnienie teczek to bolszewicka > zemsta,faszyzm,fanatyzm,jakobinizm,nienawiść ... > Że nie ma nic gorszego niż dzika lustracja!!! > Że lustracja wywoła falę samobójstw,czytałem przed snem wiersz > noblistki "Nienawiść",uwielbiałem wybitne komentarze > Żakowskiego,Mazowieckiego,Kozłowskiego,Milewicz,Stasińskiego,Pacewicza,Paradows > k > iej,Łuczywo,Najsztuba,Szczypiorskiego i innych. > Moją jedyna partią było zawsze SLD...(tylko oni byli gwarantem polityki > Adasia)... > Nie wiem co mam począć z cudownym Geremkiem,który tak ładnie opisywał szowinizm > > i ksenofobię naszego kraju... > Pora umierać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gej12345 Re: gieremek y mazowecky sa ponad prawem 13.05.07, 20:57 te pejsy nie musza zeznawac - do GazY ich Odpowiedz Link Zgłoś
cyberyusz Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 13.05.07, 21:24 "Dzisiejsi szefowie IPN, działając na zlecenie swych sponsorów politycznych, potrafią w ciągu jednej nocy wynaleźć "haki" na każdego z nas. Te haki natychmiast ogłaszają urbi et orbi "odzyskane" media publiczne. Każdy z nas w każdej chwili może być opluty." To cytat z Michnika. Otóż p. Adamie nie wszystkich można opluc. Nie można opluc wielu wspaniałych ludzi, którzy rezygnowali z wielu dziedzin życia i nie ulegli czerwonemu. Nie można opluc ludzi, którzy nigdy nie uwierzyli komunistycznym mirażom i nie wprowadzali tych idei w życie. Nie można opluc patritów kochających i walczących za Polskę... Można natomiast mówic prawdę, której się boicie prawdę o Was miłośnikach komuny i europejskiej lewicy. Was wprowadzaczy i utrwalaczy władzy radzieckiej, was namiestnikach okupanta w Polsce. Pewnie, że przykro wam sie jest przyznac, niełatwo stanąc przed ludźmi i powiedziec: bładziłem, przepraszam. Przepraszam ofiary i skrzywdzonych. Do tego trzeba miec charakter. Współczuję Panu, panie Michnik. Z autorytetu stał się pan kreaturą. Zresztą może jest pan nadal zakładnikiem jakichś "sił" sponsorujących pana karierę? Jakichś mocy finansujących działalnośc? Czy Rywin przyszedł po spłatę długu? Czy Kiszczakowi należy się wsparcie za TV w celi? Czy Urban to kumpel od kieliszka, któremu wszystko oprócz żony można oddac i mu pomóc? To naprawdę tylko kwestia czasu i tego tez się dowiemy... W każdym razie nie każdego można opluc panie Michnik, nie każdego. Ale rozumiem, że generalizowanie to taki zabieg na zastraszenie... tylko kogo? Kumpli z lobby antylustracyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 14.05.07, 06:57 Biskup Wielgus proszę przemyśleć to nazwisko. A Herbert? Ilu jest tych "aspaniałych", których nie można opluć... Czekam > Otóż p. Adamie nie wszystkich można opluc. Nie można opluc wielu wspaniałych > ludzi, którzy rezygnowali z wielu dziedzin życia i nie ulegli czerwonemu. No chyba że chodzi o tych co się zakopali w Bieszczadach i wycofali się wogóle z życia.... Gratuluje u nich odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Adam Michnik: udostępnić teczki dla wszystkic 14.05.07, 20:20 maaac napisał: > Biskup Wielgus proszę przemyśleć to nazwisko. A Herbert? Ilu jest > tych "aspaniałych", których nie można opluć... Czekam > > > Otóż p. Adamie nie wszystkich można opluc. Nie można opluc wielu wspaniał > ych > > ludzi, którzy rezygnowali z wielu dziedzin życia i nie ulegli czerwonemu. > No chyba że chodzi o tych co się zakopali w Bieszczadach i wycofali się wogóle > z życia.... Gratuluje u nich odwagi. Ponoc bp Wielgus na wlasne zadanie zostal zlustrowany. Wynik lustracji byl negatywny. O ile mialbys troche przyzwoitosci, to zostawilbys go w spokoju. Widze, ze nie mozesz wybaczyc Herbertowi, ze okreslil Michnika oszustem intelektualnym! A kim on jest jesli przez 17 lat byl zawzietym przeciwnikiem lustracji, a teraz nagle domaga sie otwarcia teczek???! Cos ci sie porzadnie pomieszalo! Odpowiedz Link Zgłoś
szerb "Z autorytetu stał się pan kreaturą" 14.05.07, 16:01 > Współczuję Panu, panie Michnik. Z autorytetu stał się pan kreaturą. Zresztą > może jest pan nadal zakładnikiem jakichś "sił" sponsorujących pana karierę? wcale bym sie nie zdziwil, sadzac po uporczywych manipulacjach Michnika majacych na celu ochrone dawnych "sil ciemnosci" Demokracja i wolnosc wypowiedzi wywolala panika wsrod kolaborantow i podstawionych dysydentow z czasow PRL i z czasow bardzo udanej infiltracji nowych struktur przez uklady z PRL Czas sie rozliczyc z przeszloscia, czas wykazac oblude i zaklamanie ukladow z czasow przemocy i terroru panstwowego Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Michnik: jestem za a nawet przeciw.... 14.05.07, 16:03 To jest podejście Michnika do lustracji... Wie że TK i tak wszystko uwali, to sobie poprawia image.... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Michnik: jestem za a nawet przeciw.... 14.05.07, 16:04 Michnik: jest za a nawet przeciw - moja ocena tego co napisał Michnik wynika z jego postawy wobec lustracji... Nie wierzę aby tak nagle zmienił front... Pisze co pisze aby dowalić PiS... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: palestrina2005 14.05.07, 18:04 palestrina2005 napisał: > Michnik jest za a nawet przeciw > Michnik: jest za a nawet przeciw - moja ocena tego co napisał Michnik wynika z > jego postawy wobec lustracji... Nie wierzę aby tak nagle zmienił front... > > Pisze co pisze aby dowalić PiS... Podzielam Twoje zdanie. Przy okazji chcialbym zapytac czy kiedykolwiek dowiemy sie co rzeczywiscie Michnik i jego koledzy robili w archiwach przez miesiac. Oczywiscie prawdy nie dowiemy sie nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
michnischerbeobachter Re: palestrina2005 14.05.07, 18:53 Oczywiscie że nie robili nic zdrożnego, to zresztą wynika z definicji autorytetu którego uosobieniem jest Adam. Autorytet to postać do której należy, ba ,trzeba mieć bezgraniczne zaufanie, niczym niezmąconą ufność i każdą jego deklaracje brać za dobrą monetę. Adam michnik i jego ziomkowie wchodzący w skłąd "komisji" należac do tej właśnie kategorii są absolutnie poza wszelkimi podejrzeniami jako monumenty odlane z moralnego spiżu. Czy moze robić coś złego ktos któremu zawsze przyswiecają krystalicznie czyste intencje?. Ktoś kogo cały życiorys tylko przez nieuwagę nie zagościł w dziele Vasariego? Wy ludzie nikczemnych sumień i małej wiary nie jesteście godni oceniać tak świetlanej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: palestrina2005 14.05.07, 19:18 Dziwię się, że ludzie przez kilkanaście lat ufali niektórzy nadal ufają tej świetlanej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: palestrina2005 14.05.07, 19:47 moon5 napisała: > Dziwię się, że ludzie przez kilkanaście lat ufali niektórzy nadal ufają tej > świetlanej postaci. Ponoc naiwniaczkow nie brakuje. Poza tym do otwarcia RM zadnych niealeznych mediow nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: palestrina2005 14.05.07, 20:00 Nie dość, że nie było niezależnych mediów, to jeszcze on teraz mówi, ze media zostały "odzyskane" przez PIS. Bezczelność niesamowita, gdy weźmie się pod uwagę, że przez lata GW była głównym opiniotwórczy medium w Polsce, razem z telewizjami państwowymi i prywatnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Kataryna 14.05.07, 20:19 Adam Michnik: Dzisiejsi szefowie IPN, działając na zlecenie swych sponsorów politycznych, potrafią w ciągu jednej nocy wynaleźć "haki" na każdego z nas. Te haki natychmiast ogłaszają urbi et orbi "odzyskane" media publiczne. Każdy z nas w każdej chwili może być opluty. Trzeba wreszcie ukrócić wszechwładzę tej koszmarnej policji - pamięci i szantażu, bo tym przecież jest obecne kierownictwo IPN-u. Dlatego dzisiaj teczki powinny być publicznie dostępne dla wszystkich, ze wszystkimi strasznymi konsekwencjami tego pociągnięcia. Będzie to lepsze od sytuacji dzisiejszej. Nie widzę innego wyjścia. Lepiej koniec horroru niż horror bez końca Szeregi zwolenników pełnej jawności rosną w zawrotnym tempie odkąd w piątek stało się jasne, że Trybunał nie zgodzi się na żadne odtajnienie archiwów. Można więc zupełnie bezpiecznie być "za", dopiero co na jawność nawróciło się SLD, a dzisiaj dołączył sam guru ruchu antylustracyjnego, Adam Michnik. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że skapitulował, nie on i nie po tak długiej walce, raczej zrozumiał wyrok Trybunału podobnie jak ja - nie ma ryzyka, że Trybunał coś przepuści. A może chodzi o coś jeszcze innego? Zadziwiająca deklaracja, traktuję ją jako zapowiedź nowej bitwy a nie koniec starej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Kataryna 14.05.07, 20:52 > Adam Michnik: Dzisiejsi szefowie IPN, działając na zlecenie swych sponsorów > politycznych, potrafią w ciągu jednej nocy wynaleźć "haki" na każdego z nas. Te > > haki natychmiast ogłaszają urbi et orbi "odzyskane" media publiczne. Każdy z > nas w każdej chwili może być opluty. Trzeba wreszcie ukrócić wszechwładzę tej > koszmarnej policji - pamięci i szantażu, bo tym przecież jest obecne > kierownictwo IPN-u. Dlatego dzisiaj teczki powinny być publicznie dostępne dla > wszystkich, ze wszystkimi strasznymi konsekwencjami tego pociągnięcia. Będzie > to lepsze od sytuacji dzisiejszej. Nie widzę innego wyjścia. Lepiej koniec > horroru niż horror bez końca Trudno się nie zgodzić z prztoczoną wypowiedzią p. Michnika. Z dwóch złych rozwiązań, to drugie jest chyba lepsze. Dzisiaj wielu uczestników życia społecznego i politycznego formułuje podobne wnioski, ale świadczy to raczej o gorących emocjach a nie analitycznym myśleniu. Komentarz gentile 1 jest też dość trafny. Moim zdaniem potrzebny jest czas (co najmniej miesiąc)abyśmy się zdystansowali i zaczęli podchodzić do problemu racjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś