zx22aw 15.05.07, 00:39 to wykształciuchy, niech sobie jadą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alterpars nie dziwie im sie 15.05.07, 00:40 chciec wyjechac a wyjechac to jeszcze nie jedno i to samo. Ciagle podziwiam jednak Polakow ktorzy chca w Polsce pozostac. Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: nie dziwie im sie 15.05.07, 01:23 alterpars napisał: > chciec wyjechac a wyjechac to jeszcze nie jedno i to samo. Ciagle podziwiam > jednak Polakow ktorzy chca w Polsce pozostac. Biorąc pod uwagę ile ludzi pozostających, jest zwyczajnie osobami niezaradnymi, z tym podziwem bym był trochę ostrożny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Niektórzy zostają, bo lubią ten cyrk 15.05.07, 01:37 ...a poza tym zarabiają w kraju wystarczająco kasy, by się Kaczyńskimi na poważnie nie przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Za granicą nie ma publicznej spowiedzi - lustracji 15.05.07, 02:14 Wyjechałem do Stanów. Zasadnicza motywacja była aby znów nie zostać zamknięty w Polsce jak w klatce - mam na myśli stan wojenny. Teraz jestem zadowolony o lustracji czytam jedynie na Internecie, podobnie jak o prawach obowiązujących w Iranie. W Stanach lustracja byłaby sprzeczna z tutejszą konstytucją (okazało się, że w POlsce też jest). W Stanach jest tylko 25% katolikow, a nie 95% jak w Polsce. W Polsce mnóstwo ludzi uważa lustrację za normalną rzecz - przyzwyczaili się od dziecka, że każdy dobry człowiek idzie często do spowiedzi. A lustracja to taka publiczna spowiedź wymagana przez katolickie państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek11 +++ Fifth Amendment do amerykanskiej konstytucji.. 15.05.07, 06:19 5-ta poprawka do konsytucji USA stwierdza ze nikt nie moze zostac zmuszony do bycia swiadkiem przeciwko sobie samemu. Jedyne zastrzezenie - dziala to w przypadkach kryminalnych a wiadomo czy deklaracja lustracyjna moze byc tak zakwalifikowana. "No person shall be held to answer for a capital, or otherwise infamous crime, unless on a presentment or indictment of a Grand Jury, except in cases arising in the land or naval forces, or in the Militia, when in actual service in time of War or public danger; nor shall any person be subject for the same offense to be twice put in jeopardy of life or limb; NOR SHALL BE COMPELLED IN ANY CRIMINAL CASE TO BE A WITNESS AGAINST HIMSELF, nor be deprived of life, liberty, or property, without due process of law; nor shall private property be taken for public use, without just compensation." Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: +++ Fifth Amendment do amerykanskiej konstytu 15.05.07, 07:05 Ja chętnie bym wyemigrował do jakiegoś anglojęzycznego kraju. Ale jest kilka "ale". Wielka Brytania - strasznie by mnie tam irytował ruch lewostronny. Czułbym się tam jak w lustrze. USA - tam każdy obywatel może nosić broń, oraz jest dozwolone zabicie człowieka, który wtargnął do naszego domu. Przez liczba zabójstw jest o wiele wyższa niż u nas. Do tego nie wiem czy potrafiłbym żyć tak daleko od rodziny. No, ale może za kilka lat zdecyduje się na ten krok. Zobaczymy. --- Tak nasz Jarosław obiera banana Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz i to Ci przeszkadza? 15.05.07, 09:32 > USA - tam każdy obywatel może nosić broń, oraz > jest dozwolone zabicie człowieka, który wtargnął do naszego domu. Przez liczba > zabójstw jest o wiele wyższa niż u nas. naprawdę przeszkadza Ci powszechne posiadanie broni? Przecież to bajka - ludzie nagle stają się dla siebie grzeczniejsi bo nigdy nie wiedzą, czy w przypadku jakiegoś agresywnego zachowania w hipermarkecie lub na ulicy nie dostaną w łeb więc nie prowokują.. A do czyjegoś domu i tak nie wolno wtargnąć bo i w Polsce w tej chwili możesz za to w łeb dostać... Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: i to Ci przeszkadza? 15.05.07, 10:32 No piękna bajka. Puszczasz dzieciaka na wykłady a wraca w foliowym worku. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:Sam wybierasz. 15.05.07, 10:50 Sam wybierasz. Aby zrozumieć, trzeba ćwiczyć rozum! Kościelny pazerny czy liberalny niekaralny? Jeśli nie chcesz być bez roboty z przyczyny kościelnej wspólnoty! Nie radź się moherowej cioty, co doradzi tylko miernoty. Nie zwycięży marsz głupoty, wywalcie te wredne miernoty! Potrzeba wolnego człowieka, u niego za pracą nie czeka! Hasło. Wieź udział w Obywatelskim Ruchu, nie kończ u wszaków na obuchu! Odzew. „My PiSiORki jak Bóg nam pomoże, to nasikamy naszym kaczkom morze!" Teraz Trybunał Konstytucyjny! Przecież Oni nie mówią nic o tym jak zrobić , tylko jak wziąć. A ja skąd mam wziąć jak renty 200€? Unia dopłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
chrongen Dlaczego Polacy wyjeżdżają na Zachód? 15.05.07, 13:43 Dobra odpowiedź na to pytanie jest dziś pod tym adresem: www.odfrontu.zw.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pijaku_wylegitymizuj_majuntek U_w_i_e_r_z_y_l_i__P_i_j_a_n_e_m_ u__Magistrowi__:( 16.05.07, 00:31 Mgr Kwach-Pijak ojciec chrzestny Postkomunistycznej Mafii, która w złodziejskiej prywatyzacji okradła Polaków na 200 miliardów dolarów i ich szaleniec balcerowicz - ojciec polskiego hiper-bezrobocia i nędzy 20 milionów Polaków na rzecz gigantycznego wzbogacenia się obcej finasjery kosztem Polski oto osiągnięcia agenta balcera: Polska ogołocona z własnych banków ! z przewartosciowaną dla celów spekulacyjnych obcej finasjery złotówką 40 proc. bezrobocie wsród młodzierzy !!!! 20 proc. bezrobocie zdolnych do pracy (jak w Afryce !!!) 20 milionow Polakow ponżej granicy ubóstwa ucieczka milionów wykształconych Polaków za granicę !!! 8 milionów niedożywionych dzieci ! katastrofalna depopulacja ! a z drugiej strony: czerwoni multimilionerzy jak michnik, kwach, balcer itp. i esbeccy multimiliarderzy jak kluczyk, gazowaty, kruze itp. oraz średnia esbecka renta 7000 zł ! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk I problem bezrobocia będzie rozwiązany 15.05.07, 07:26 A Lepper będzie autorem tego "sukcesu" polskich politykierów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab I to będzie największy sukces PIS. Polacy wszędzie 15.05.07, 09:13 a najmniej w kraju. Jak Żydzi tyle że na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Za granicą nie ma publicznej spowiedzi - lust 15.05.07, 09:16 Zgadzam sie cakowicie ze zdaniem kolegi inzynier2.To co dzieje sie w Polsce przypomina Iran.Moge tak pisac bez obaw o konsekwencje,bo coprawda mieszkam teraz w Polsce,lecz jestem emerytem niezaleznym od polskich wladz.Na swoja emeryture zapracowalem w Stanach i moge ja wydawac w dowolnym kraju swiata. Pisze o obawach,bo wszystko najwyrazniej zmierza do starego znanego juz nam starszym systemu. Wracajac do pracy za granica mysle,ze nie wyjezdzaja rzeczywiscie niezaradni,nie posiadajacy wyksztalcenia.Argument,ze warunki rodzinne na to nie pozwalaja,jest poprostu "wymijajacym" tlumaczeniem braku zdecydowania. Ja wyjechalem "w ciemno" i jakos nie zginalem.Poczatkowo zycie bylo ciezkie,ale wszedzie znajda sie ludzie zyczliwi i pomoga w adaptacji.Na poczatek trzeba porzucic mysl o powrocie do kraju i traktowac to nowe miejsce jako swoj kraj.Na stare lata(vide moje)wcale nie trzeba wracac.Ja przyjechalem tu na chwile i zostalem,bo mi tak wygodnie i przde wszystkim stac mnie na taka fanaberie. Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Niektórzy zostają, bo lubią ten cyrk 15.05.07, 08:50 A co glowkujom o lustracji, ci dobrze zarabiajoncy? Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Pytanie jest nie 'czy' ale 'kiedy' i 'dokad'. 15.05.07, 10:19 emigranci nie stanowia przekroju spoleczenstwa to raczaj cos w rodzaju klepsydry: u gory sporo wyksztalconych u dolu sporo niewyksztalconych. W kraju zostaja dokladnie ci o ktorych piszesz - tacy ktorym sie wydaje ze szopka na gorze ich nie dotyczy a ktorzy na wyjezdzie wiecej moga stracic niz zyskac bo w domu zarbiaja wystarczajaco dobrze i sa z nim polaczeni wiezami ktorych gora ani dol spoleczenstwa (z roznych powodow) nie ma: inwestycje w nieruchomosci, problemy z kasami chorych, ubezpieczeniami rentowymi, zarobkami z interesow na rynku lokalnym itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 Zaradni zostaną, bo jest tu co robic..... 15.05.07, 07:47 uslugi budowlane, elektryczne,informatyczne.... Albo spojrzcie na allegro- ilu supersprzedawcow, nawet z kompletnej prowincji, siec wyrownala szanse. Wyjada zle wyksztalceni , tu mam na mysli np. licencjatow po , haha , marketingu i zarzadzaniu, zamiast po zawodach technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
conrad99 Re: Zaradni zostaną, bo jest tu co robic..... 15.05.07, 07:52 ile jest nisz, czyli branz malo obstawionych ! np. jeden tylko facet naprawia w wwie metalowe okulary-bylem widzialem kolejke np. jeden w PL zaklad przyzwoicie tapiceruje auta w skore-zobaczcie jakie ceny ! bo monopol... Odpowiedz Link Zgłoś
zagubiek Re: Zaradni zostaną, bo jest tu co robic..... 15.05.07, 10:02 nie prawda wlasnie koncze uczelnie techniczna jedna z najlepszych w kraju, pracuje, moglbym powiedziec ze malo nie zarabiam, ale i tak mysle nad wyjazdem po patrzec nie moge co tu sie dzieje w tym kraju, zreszta wiekszosc moich znajomych tak uwaza, wiec to nie prawda ze wyjezdzaja ludzi slabiej wyksztalceni, jest wrecz odwrotnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Zaradni zostaną, bo jest tu co robic..... 15.05.07, 10:54 zagubiek napisał: > nie prawda wlasnie koncze uczelnie techniczna jedna z najlepszych w kraju, > pracuje, moglbym powiedziec ze malo nie zarabiam, ale i tak mysle nad wyjazdem > po patrzec nie moge co tu sie dzieje w tym kraju, zreszta wiekszosc moich > znajomych tak uwaza, wiec to nie prawda ze wyjezdzaja ludzi slabiej > wyksztalceni, jest wrecz odwrotnie!! No i co? Zarobisz sobie nieco więcej i co najwyżej zostaniesz zawsze będąc obcym. Bo po powrocie do kraju nikt nie będzie patrzył że ostatnie 3 lata pracowałeś na zmywaku w UK. Twoja wiedza się zdewaluuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Zaradni zostaną, bo jest tu co robic..... 16.05.07, 13:39 No widzisz ty zostajesz bo nie wyobrażasz sobie pracy na zmywaku - zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami - cóż wyobraź sobie że polacy hjada do pracy i pracuja w swoich wyuczonych zawodach. Jako finansista mam kilka propozycji wyjazdu m.in irlandia, dania i holandia - nie wiem jak jest w branży technicznej ale podejżewam że o wiele lepiej z racji większego umiędzynarodowienia tych zawodów, mnie jako człowieka od finansów obowiązuje normy prawne i inne pierdoły, które nie sa miedzynarodowe - a jedna z częstotliwoscia raz, dwa razy w miesiącu dzwoni headhunter z propozycja pracy poza granicemi polski. Ale nie tylko o kase chodzi - chodzi o jakość życia która jest zdecydowanie wyższa - wybacz ale słuchanie codzienne kaczek i ich świty prowadzi do wiekszych spustoszeń w moim mózgu niż nawet praca na zmywaku by zrobila - tam przynajmniej nikt mi z mózgu wody nie robi a za to jest kupa czasu na refleksję :) Odpowiedz Link Zgłoś
conrad99 Re: Zaradni zostaną, bo jest tu co robic..... 15.05.07, 07:55 Dodam jeszcze:na Bemowie dwie kobitki , krawcowe robia drobne prace poprawkowe za niewielkie peiniadze np. skrocenie spodni-kilka zlotych. Oj maja ruch... www.blabla.pl/blabla/ Odpowiedz Link Zgłoś
mario320 Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 08:21 i wcale nie žaluja. Odpowiedz Link Zgłoś
wt82 Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 09:09 Jeśli pracujesz w swoim zawodzie,za stawke kilka razy wyższą niz w Polsce-i zostaje ci po opłatach kilka razy więcejniz w Polsce to jesteś zaradny-ale jesli robisz po odliczeniu kosztów za niewiele większe stawki niz w Polsce,albo robisz na zmywaku i mieszkasz w 4 w 1 pokoju to oferma jesteś...Oczywiscie troche ironizuje,ale 90% wyjezdzajacych za granicę zalicza sie do tej drugiej grupy.Bo kim oni sa jesli nie ofermami,skoro jada na zachód robic prace fizyczne podczas gdy za te same prace fizyczne pracodawcy sa w stanie dobrze płacic w Polsce np budowlancom czy inzynierom??? Odpowiedz Link Zgłoś
majki761 Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 09:21 Co ty za bzdury piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek1968 Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 09:38 majki761 napisał: > Co ty za bzdury piszesz. Dlaczego bzdury? Nie nazwalbym tylko ludzi "ofermami", ale oprocz tego to zgadzam sie z wt82. Taka jest prawda. Nie sadze, zeby mieszkanie w kilkoro z obcymi ludzmi bylo szczytem marzen wyjezdzajacych i nie uwierze, ze takie zycie na dluzsza mete jest zadawalajace. Rozumiem, ze mozna zakladac, ze przez jakis czas mozna sie przemeczyc, zarabiac i odkladac, zeby poprawic swoj byt w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 10:04 zbynek1968 napisał: > majki761 napisał: > > > Co ty za bzdury piszesz. > Dlaczego bzdury? Nie nazwalbym tylko ludzi "ofermami", ale oprocz tego to > zgadzam sie z wt82. Taka jest prawda. Nie sadze, zeby mieszkanie w kilkoro z > obcymi ludzmi bylo szczytem marzen wyjezdzajacych i nie uwierze, ze takie zycie > na dluzsza mete jest zadawalajace. Rozumiem, ze mozna zakladac, ze przez jakis > czas mozna sie przemeczyc, zarabiac i odkladac, zeby poprawic swoj byt w Polsce > . Maksymalnie to można mieszkać w czterech ,ale w ośmiu to już horror i jeszcze łazienka na korytarzu . Ale za to bryczkę sobie kupi i bedzie pomykał po mieście jak po wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 11:05 To samo zaobserwowałem. Ludzie się kształca po czym zagranicą w większości robią rzeczy poniżej swoich umiejętności, wracają po 2 latach z odłożoną kasą (np. 20 tysięcy) po czym kupują 10 letnie BMW (no stać iż przecież) po czym po przebalowaniu kasy psioczą jak to u nas jest ch..owo. Bo nikt nie chce przyjąć do roboty inżyniera z 2 letnim doświadczeniem w nalewaniu piwa w knajpie. Ci ludzie sami sobie robią krzywdę. Pracuję w finansach i każda osoba nawet po SGH nie ma elementarnej wiedzy do czegokolwiek po 2-3 letniej banicji. Za dużo się zmienia na rynku. Nasz HR ich podania wyrzuca prosto do kosza, bo sama znajomość języka teraz to NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Zaradni , jak JA , juž wyjechali 15.05.07, 11:34 Mylisz się bo być może nie byłeś za granicą. To że zarobki są 5 razy wyższe (dajmy na to w takim założonym uproszczeniu) to koszty życia nie są wiele wyższe. Dlatego nawet za marną pensję idzie lepiej żyć niż w Polsce. A za 900zł jak inaczej pomieszkasz w Polsce jak nie w parę osób w miekszaniu? Tego nie łaska zauważyć? Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 80% z nich zmarnuje zycie 15.05.07, 10:14 a 80% z nich zmarnuje zycie. czesc bedac po studiach zacznie prace jako kelner albo murarz, zacznie zarabiac i wydawac kase w Polsce. Potem nie bedzie mogl odnalezc sie na polskim rynku pracy (prawnik z 5 letnim doswiadczeniem na budowie nie jest zbyt poszukiwany) i pelen frustracji, narzekajac na rzad pojedzie znowu pasac swinie. Gratuluje wyborow zyciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
maecki Re: 80% z nich zmarnuje zycie 15.05.07, 10:51 Zgadzam sie z Toba w 1000% :) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: 80% z nich zmarnuje zycie 15.05.07, 11:10 Nic doidać nic ująć. I to jest zdanie wyrobione na podstawie obserwacji a nie teoria. Trochę inaczej patrzę na ludzi którzy jada zarobić kasę na włsny biznes, ale tak z ręką na sercu to ile trzeba przetyrać żeby odłożyć na własny biznes? 10 lat? Idea wtedy się zaciera... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo niby racja ale procentow to nie jestem pewien 15.05.07, 16:03 mysle ze bardzo czesto tak sie wlasnie dzieje jak piszesz. A z drugiej strony co ma zrobic lekarz ktory zarabia w Polsce 900 zl miesiecznie, pijani pacjenci obrzyguja mu ubranie, a przelozeni nie chca wystawic referencji po kilku latach pracy? Sadzisz ze powinien odrzucic oferte pracy w zawodzie za o wiele wieksze pieniadze w czystym i przyjaznym szpitalu? Ale byc moze oni sie wlasnie kwalifikuja jako te 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 15.05.07, 16:53 Koralgor nigdy nie twierdzilem ze należy odzucac oferty pracy zagranicą, tym bardziej (czy przede wszystkim) w zawodzie! Tylko trzeba sie zastanowic po co tam jade? Bo jesli jako lekarz jade zmywac naczynia to (uogólniając) nieporozumienie, ale jesli lekarz jedzie pracowac w swoim zawodzie to moim zdaniem świetny wybór. Gdyby jeszcze nie polskie spoleczenstwo placilo za ksztalcenie takiego lekarza dla np. Norwegów to juz zupelnie byloby idealnie. kolargolo napisał: > mysle ze bardzo czesto tak sie wlasnie dzieje jak piszesz. A z drugiej strony > co ma zrobic lekarz ktory zarabia w Polsce 900 zl miesiecznie, pijani pacjenci > obrzyguja mu ubranie, a przelozeni nie chca wystawic referencji po kilku latach > > pracy? Sadzisz ze powinien odrzucic oferte pracy w zawodzie za o wiele wieksze > pieniadze w czystym i przyjaznym szpitalu? Ale byc moze oni sie wlasnie > kwalifikuja jako te 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 10:09 idealnie to by bylo gdyby polskie spoleczenstwo wreszcie przyznalo ze lekarz nie moze zarabiac tyle co sprzataczka. Co do reszty - zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 13:42 kolargolo napisał: > idealnie to by bylo gdyby polskie spoleczenstwo wreszcie przyznalo ze lekarz > nie moze zarabiac tyle co sprzataczka. Co do reszty - zgoda. Ależ spoleczenstwo to przyznaje, i jest w stanie placic za swoje leczenie, ale iech ZUS nie kradnie naszych pieniedzy ktore c miesiac na nie wydajemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 13:49 geralt9 napisał: > kolargolo napisał: > > > idealnie to by bylo gdyby polskie spoleczenstwo wreszcie przyznalo ze lek > arz > > nie moze zarabiac tyle co sprzataczka. Co do reszty - zgoda. > Ależ spoleczenstwo to przyznaje, i jest w stanie placic za swoje leczenie, ale > iech ZUS nie kradnie naszych pieniedzy ktore c miesiac na nie wydajemy!!! ### a czymże lekarz jest lepszy od każdego obywatela z budżetówki, a kto widział biednego lekarza, prokuratora, księdza, czy sędziego??? Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 15:02 > a czymże lekarz jest lepszy od każdego obywatela z budżetówki, a kto widział > biednego lekarza, prokuratora, księdza, czy sędziego??? A dlaczego lekarz ma byc urzednikiem i podlegac pod budżetówkę? Zeby mozna bylo nasze podatki na leczenie przesuwać np. na gornictwo? Ksiadz nie podlega pod budżetówkę;) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w666 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 15:46 geralt9 napisał: > > a czymże lekarz jest lepszy od każdego obywatela z budżetówki, a kto widz > iał > > biednego lekarza, prokuratora, księdza, czy sędziego??? > > A dlaczego lekarz ma byc urzednikiem i podlegac pod budżetówkę? Zeby mozna bylo > nasze podatki na leczenie przesuwać np. na gornictwo? > > Ksiadz nie podlega pod budżetówkę;) ### to niech idzie "na wolny rynek" -zdechnie z głodu, zapewniam, gdyby było inaczej, to już miałby prywatną praktykę jeden z drugim i nie żebrałby o parę groszy z budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 16:15 > to niech idzie "na wolny rynek" -zdechnie z głodu, zapewniam, gdyby było > inaczej, to już miałby prywatną praktykę jeden z drugim i nie żebrałby o parę > groszy z budżetu Nie znasz prawa. Musi pracowac w panstwowym szpitalu zeby moc sie specjalizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w666 Re: niby racja ale procentow to nie jestem pewien 16.05.07, 16:16 geralt9 napisał: > > > to niech idzie "na wolny rynek" -zdechnie z głodu, zapewniam, gdyby było > > inaczej, to już miałby prywatną praktykę jeden z drugim i nie żebrałby o > parę > > groszy z budżetu > > Nie znasz prawa. Musi pracowac w panstwowym szpitalu zeby moc sie specjalizowac > . ### hehehe mus to mus Odpowiedz Link Zgłoś
annalogia12 Re: 80% z nich zmarnuje zycie 15.05.07, 18:53 siedzisz w Polsce i widzisz koniec swojego nosa. ja pracuje w niemczech od lat w zawodzie i znam z polski trzech lekarzy, dwoch inzynierow, czterech ekonomistow, dwie sprzataczki i wszyscy pracuja w swoim zawodzie (lacznie ze sprzataczkami). czasy kelnerow i murarzy sie koncza i to szybko Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: 80% z nich zmarnuje zycie 16.05.07, 14:11 Bardzo trafne szacunki, 80% raczej napewno nie uzyska pracy w swym zawodzie a te 20% z szansami na wykonywanie wyuczonego zawodu to bardzo waska , superelitarna grupa zawodow jak lekarz, pielegniarka, kierowca ciezarowki, inzynier klasycznych kierunkow politechnicznych ( nie dotyczy inzyniera zarzadzania turystyka czy inzyniera marketingu gdyz swiat tego wynalazku nie zna), operastor walca lub dzwigu. Cala reszta 80% dumnych, szumnych, zadetych zawodow jest bez zadnych szans i przegra na starcie z absolwentami kursow na ciezarowki czy sztaplarki. Naprawde bardzo przykry to widok jak magister socjologii i politologii, posiadajacy dwa dypolomy uniwersyteckiego magistra jest pomocnikiem od zaladunku kierowcy ciezarowki po podstawowce urodzonego w Bangladeszu, czy w Etiopii i jest traktowany jako niewykwalifikowany pomocnik fachowca po 2 -wu tygodniowym kursie. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff W 2002 roku podawalem, ze wyjedzie 6 milionow. 16.05.07, 13:57 Taka liczbe podawalem w rozmaitych miejscach i pamietam, ze wladze polskie w tym okresie goracej kampanii zwiazanej z przyjmowaniem do UE zapewnialy UE, ze wyjedzie do pracy po wejsciu do wspolnoty ok. 340 000 osob. ja w tym samym czasie podawalem, ze chetnych do wyjazdu jest 6 000 000 Polakow w tym wiele osob, ktore maja w Polsce stala prace a jedynym powodem powstyrzymujacym przed wyjazdem jest brak pieniedzy na bilet lub na wyrobienie paszportu ( tu sie pomylilem bo paszporty sa zbedne do przekroczenia granicy, chociaz jest to prawnie najbardziej wiarygodny dokument tozsamosci Polaka za granica). Mam powod do osobistej satysfakcji, ze bedac skromna osoba prywatna lepiej przewidzialem przyszlosc niz najbardziej renomowane rzadowe instytucje. Skoro juz wyjechalo ok. 3 miliony a dalsze ok. 3 miliony chce wyjechac to zanaczy ze jest to razem 6 milionow a wiec i to, ze oficjalne rzadowe szacunki z roku 2003 i poczatku 2004 byly niedoszacowane ok. 20 razy, znaczy sie trafnosc naukowych prognoz wynosi 5 % a prognozy pojedynczego amatora ok. 100%. Tu potwierdza sie ocena pana Urbana ,ze wrozka ma wielokrotnie wyzsza trafnosc przepowiedni niz najwyzej renomowane osrodki badania opinii publicznej i experckie. Odpowiedz Link Zgłoś
gloyv Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za pracą 15.05.07, 00:41 1 czy 2 mln wyjechały teraz następne 3, cudownie po prostu cudownie, a dla karłów ważniejsza jest lustracja od gospodarki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
zx22aw [...] 15.05.07, 00:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: i o to chodzi: pozbyc sie ludzi z inicjatywa 15.05.07, 11:15 Magister ekonomii sprzątający brytyjskie brudy. Łał, ale inicjatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
montia Re: i o to chodzi: pozbyc sie ludzi z inicjatywa 15.05.07, 18:07 magister-owszem, ale wcale nie sprzatajacy czy zmywajacy, ale pracujacy w zawodzie-jestem tutaj nauczycielka, moje2 kolezanki sa ksiagowymi, jedna adwokatka...czy mam nas wszystkich wyliczyc????w polsce nikt z nzas nie znalazl pracy po 5-letnich uczciwych studiach DZIENNYCH ze srednia 4.9 i wyzej... POLSKA WYGANIA SWOICH NAJLEPSZYCH STUDENTOW ZA GRANICE. A MY PRACUJEMY TU ZA GODNE PIENIADZE I-CO NAJWAZNIEJSZE-PODNOSIMY SWOJE KWALIFIKACJE. W OJCZYZNIE TO NIEMOZLIWE. ZEGNAJ POLSKO!!!!!! PS NIEDAWNO KTOS NAPISAL WIELKIMI CZERWONYMI LITERAMI NA MURZE W EDYNBURGU - 'NIE WYBACZE CI POLSKO' NIC WAM TO NIE MOWI???? POLITYCY-NIE BIJA WAM DZWONY NA ALARM??? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek11 +++ "... Trzech takich jak nas dwoch... 15.05.07, 06:24 ... i jeszcze jeden zuch ... zrobimy taki ruch Ze HEJ.....!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Za gospodarkę niech się nie biorą !!! 15.05.07, 07:29 Przecież te nieudaczniki (mowa o Jarosławie i Lechu Kaczyńskim) wszystko wyłącznie psują. Odpowiedz Link Zgłoś
conrad99 Narzekajcie na Kaczory, pogodę, zone......... 15.05.07, 08:10 na pewno kariere zrobicie na plantacji w hiszpanii lub hoteliku "bed and breakfast" w irlandii, smiac sie chce... ile tu roboty w PL...za dobre pieniadze. Podam przyklad: mam znajomego, tkzw "zlota raczka", rzeczywiscie potrafi wiele: ma uprawn do naprawy pieca gaz, do 1kV, robi drobne remonty, gips, glazura, hydraulika... Nigdy tyle nie zarobi w anglii co tu...no chyba ze tam otworzy interes. ale ze nie zna perfekt jezyka i ma tu dzieci itp... Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Suksec taniego państwa barbarzyńców 15.05.07, 00:44 autodefensywa posła Lumppera postawi ten kraj na nogi - heeey! Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 Barbarzyncy - kogo masz na mysli ? @@@@@@@@@@@@@@@ 15.05.07, 02:20 Za Hitlera Polacy jezdzili na roboty przymusowe tak samo jak po "reformie" i "prywatyzacji" Balcerowitza. Ale za Hitlera nie stali pod "sciana placzu", nie byli zabijani jak zwierzeta we Wloszech, nie spali na ulicy. Dobry totalitaryzm lepszy od zlej demokracji. Gdyby chciec spisac grzechy faryzeuszy na piasku, Sachara okazalaby sie za mala. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Re: Barbarzyncy - kogo masz na mysli ? @@@@@@@@@@ 15.05.07, 03:11 > Ale za Hitlera nie stali pod "sciana placzu", > nie byli zabijani jak zwierzeta we Wloszech, nie spali na ulicy. Nie? Naprawde? Za Hitlera nie? Dziecko, jak dojdziesz do odpowiedniej klasy i pan od historii nie bedzie z tych co "nie wyjechali, bo by ich wysmiali".. to moze Ci opowie jak to bylo za Hitlera i gdzie sie podzialo te 6 milionow obywateli polskich... Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Barbarzyncy - kogo masz na mysli ? @@@@@@@@@@ 15.05.07, 05:43 deratyzacja41 napisała: > Za Hitlera Polacy jezdzili na roboty przymusowe tak samo jak po "reformie" > i "prywatyzacji" Balcerowitza. Ale za Hitlera nie stali pod "sciana placzu", > nie byli zabijani jak zwierzeta we Wloszech, nie spali na ulicy. > > Dobry totalitaryzm lepszy od zlej demokracji. > Gdyby chciec spisac grzechy faryzeuszy na piasku, Sachara okazalaby sie za mala > . Idiotow nie sieja. Sami sie rodza. Oto typowy przyklad polskiego idioty, ktoremu pobyt na SAHARZE by sie przydal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
thomas_percy Jak zniosą wizy - Kalifornia 15.05.07, 00:44 Słońce przez cały rok, język hiszpański i po prostu Ameryka. Kto ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Jak zniosą wizy - Kalifornia 15.05.07, 01:33 Kalifornia jeszcze nie wprowadzila hiszpanskiego, ale moze myslisz o Tijuanie? Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Slowo o Kaliforni... 15.05.07, 01:36 hahaha, znam sporo takich, ktorzy skonczyli z dlugami na kartach kredytowych i zyjacych od wyplaty do wyplaty tutaj, oczywiscie nie liczac tych, ktorzy zapozyczyli sie u 'znajomych' i uciekli do chicago. zreszta tutaj teraz nie ma super koniunktury, slonca przez caly rok tez nie ma... dlatego za jakis czas, po dostaniu dyplomu zwiewam na Tajwan ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Jak zniosą wizy - Kalifornia 15.05.07, 05:45 thomas_percy napisał: > Słońce przez cały rok, język hiszpański i po prostu Ameryka. > Kto ze mną? You're dreaming. Odpowiedz Link Zgłoś
majki761 Re: Jak zniosą wizy - Kalifornia 15.05.07, 09:26 zgadzam sie z shithead'em. Za duzo filmów sie naogladałes. Tam to dopiero zasuwaja od rana do nocy w robocie, a porządnie żyje tam tylko z 5-10% spoleczenstwa.(jak na filmach) shithead napisał: > thomas_percy napisał: > > > Słońce przez cały rok, język hiszpański i po prostu Ameryka. > > Kto ze mną? > > You're dreaming. Odpowiedz Link Zgłoś
socadude Re: Jak zniosą wizy - Kalifornia 15.05.07, 08:51 Mam nadzieje ze nie zniosa - tylko by tu potopu rodakow brakowalo!!! Londyn i Dubin byly takie sympatyczne w latach 90tych! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za 15.05.07, 00:44 Emigracja zarobkowa to nic nowego pod słoncem.To nie jest wina Kaczyńskich,nawiedzone Powce i LiDowce. ............................. Wprzódy słońce w miejscu stanie, Wprzódy w morzu wyschnie woda, Nim tu u nas będzie zgoda Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za 15.05.07, 00:48 Tak, to ich zasługa:) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za 15.05.07, 00:50 dzikowy napisał: > Tak, to ich zasługa:) Oto ,,nawiedzenie'' o którym pisałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
nicrux Znakomicie dla Polski!!! 15.05.07, 00:49 Bezrobocie spadnie w Polsce z 15% do 3% :-) Nikodem P., Indiana, USA Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Znakomicie dla Polski!!! 15.05.07, 00:51 nicrux napisał: > Bezrobocie spadnie w Polsce z 15% do 3% :-) > Nikodem P., Indiana, USA A PKB do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
neoart Re: Znakomicie dla Polski!!! 15.05.07, 00:56 a świstak zawija w te sreberka....:P Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Znakomicie dla Polski!!! 15.05.07, 01:39 A czyja to zasluga? Bo sa dwa zasadnicze powody. Jeden to otwarcie rynkow pracy, oczywiscie. Ale drugi to po prostu odraza spowodowana rzadami faszystow, kryminalistow i klamcow. I TO sie bardzo liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
vik50 tak, tylko będzie trzeba sprowadzać 15.05.07, 01:03 Azjatów do pracy. Tu jest trochę do robienia, tylko Polacy nie chcą pracować za grosze. Chińczycy będą Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: tak, tylko będzie trzeba sprowadzać 15.05.07, 01:05 vik50 napisał: > Azjatów do pracy. Tu jest trochę do robienia, tylko Polacy nie chcą pracować za > grosze. Chińczycy będą Nie będą.Wolą zajmowac się handlem i gastonomią.Autostrad budować nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
vik50 Podobno mają nam 15.05.07, 09:20 stadion budować, Stołeczna chyba o tym pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Re: tak, tylko będzie trzeba sprowadzać 15.05.07, 04:20 Ponoć w Chinach ma zabraknąć robotników, więc tu nie przyjadą. Odpowiedz Link Zgłoś
stworek52 Re: Znakomicie dla Polski!!! 15.05.07, 08:30 Będziecie mohery tyrać na emerytury górników Odpowiedz Link Zgłoś
socadude Re: Znakomicie dla Polski!!! 15.05.07, 08:55 Zmienisz zdanie jak sie hordy pojawia w Indiannapolis... Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Nikodem! 15.05.07, 09:17 Za wczesnie mi sie kliknelo, Czesc, to ja Twoj kolega z akademika na Bydgoskiej. Teraz wiatry zawialy mnie do Irlandii. Wyslalem Ci mojego maila na Twoj adres w gazecie wyborczej. Pzdr MSK Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Prawdopodobnie "za pracą" to tylko pretekst. 15.05.07, 00:58 Oni zwyczjnie maja już dość władzy kaczystów. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Prawdopodobnie "za pracą" to tylko pretekst. 15.05.07, 01:01 guru133 napisał: > Oni zwyczjnie maja już dość władzy kaczystów. Ale ci kaczyści psuja tę III RP.A była to kraina mlekiem i miodem płynąca. Każdy miał swoja bezę o poranku i godnie ją zajadał. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Prawdopodobnie "za pracą" to tylko pretekst. 15.05.07, 01:18 amanasunta napisała: > guru133 napisał: > > > Oni zwyczjnie maja już dość władzy kaczystów. > Ale ci kaczyści psuja tę III RP.A była to kraina mlekiem i miodem płynąca. > Każdy miał swoja bezę o poranku i godnie ją zajadał. Niekoniecznie, ale przynajmniej władza nie szczuła człowieka na człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Prawdopodobnie "za pracą" to tylko pretekst. 15.05.07, 01:23 guru133 napisał: > amanasunta napisała: > > > guru133 napisał: > > > > > Oni zwyczjnie maja już dość władzy kaczystów. > > Ale ci kaczyści psuja tę III RP.A była to kraina mlekiem i miodem płynąca > . > > Każdy miał swoja bezę o poranku i godnie ją zajadał. > Niekoniecznie, ale przynajmniej władza nie szczuła człowieka na człowieka Demokratycznie kradła,rujnowała Polskę,zmusiłą do emigracji zarobkowej wielu i było ok. Teraz to jest samo zło. Pokazanie ,że ktoś był agentem SB to ,,szczucie''? Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Prawdopodobnie "za pracą" to tylko pretekst. 15.05.07, 01:37 Czyli twierdzisz, ze teraz jest lepiej? buahahahaha! argumenty cos Ci sie nie trafily. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Polowanie na czarownice w PiS-landzie 15.05.07, 02:19 amanasunta napisała: > Pokazanie ,że ktoś był agentem SB to ,,szczucie''? 95% lub więcej ludzi zmuszanych do lustracji nie było agentami SB. Lustracja to bezprawie zoraganizowane przez partię polityczną, która uważa siebie za prawo i sprawiedliwość. W Chinach hunwejbini zmuszali ludzi do publicznej spowiedzi. W IV RP czyli II PRL PiS stosuje bezprawie skopiowane z komunistycznych maoistowskich Chin tyle, że przybrane w inną demagogię. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Polowanie na czarownice w PiS-landzie 15.05.07, 07:57 inzynier2 napisał: > amanasunta napisała: > > Pokazanie ,że ktoś był agentem SB to ,,szczucie''? > > 95% lub więcej ludzi zmuszanych do lustracji nie było agentami SB. Lustracja to > No, ale ludzie za tym głosowali,aby SB-ków wypie... z funkcji publicznych Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Polowanie na czarownice w PiS-landzie 15.05.07, 11:29 inzynier2 napisał: > amanasunta napisała: > > Pokazanie ,że ktoś był agentem SB to ,,szczucie''? > > 95% lub więcej ludzi zmuszanych do lustracji nie było agentami SB. Lustracja to > > bezprawie zoraganizowane przez partię polityczną, która uważa siebie za prawo i > > sprawiedliwość. W Chinach hunwejbini zmuszali ludzi do publicznej spowiedzi. W > IV RP czyli II PRL PiS stosuje bezprawie skopiowane z komunistycznych > maoistowskich Chin tyle, że przybrane w inną demagogię. Mordowanie ludzi w imię państwa to też bezprawie? I zatajanie o tym prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
m824 ja też, ja też jadę 15.05.07, 01:03 ja też jadę. niekoniecznie za pracą, ale normalnością. bo Polska to IDIOTYCZNY kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Rozwiąże sie problem 3 mln mieszkań. nt 15.05.07, 01:25 Akurat kulą w płot.Wielu wyjeżdza po kaskę na mieszkanie.Bo w Polsce musieli by pracować na swój kąt 100 lat.Co jest ,oczywiście,winą Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 A za jakich powodów? 15.05.07, 01:10 Proponuję dodatkowe pytanie jeszcze : z jakich powodów chcesz wyjechać : a) Czysto ekonomicznych b) Straciłem zaufanie/miłość do mojego kraju c) a+b Odpowiedz Link Zgłoś
tuptek_z_eire A ja wyjechałem mając w Polsce pracę.Dlaczego? 15.05.07, 01:15 Chciałem uciec od tej całej beznadziei,ciągłej wredoty sąsiadów i ludzi na ulicy, chamstwa na drogach,buractwa w urzędach i tej całej wielkiej niemocy,gdzie ludzie głupsi ode mnie i z 4 wyrokami sądowymi mają mną rządzić.Teraz wiem że żyję i starcza nam na wszystko,ludzie uśmiechają się,są przyjaźni a samochodów nie kradną .Nie mówię że "nigdy nie wrócę do Polski",ale po co mam tam wracać? Nie tylko za pracą wyjeżdżają Polacy, warto o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Re: A ja wyjechałem mając w Polsce pracę.Dlaczego 15.05.07, 07:24 Amen! Z ust mi wyjąłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: A ja wyjechałem mając w Polsce pracę.Dlaczego 15.05.07, 07:59 mppmpp napisał(a): > Amen! Z ust mi wyjąłeś... Zbieranie pustych butelek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za 15.05.07, 01:15 zx22aw napisał: > to wykształciuchy, niech sobie jadą Oczywiście a w Polsce będa rzadzić niedokształciuchy Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Swietnie, dane makroeonom. znów strzelą w górę 15.05.07, 01:26 Wspaniała wiadomość dla niewiele mówiących o realiach życia statystyk: - dochód narodowy szybko wzrośnie( dzięki transferom kasy z zagranicy) - dochód narod. capita jeszcze bardziej - bezrobocie spadnie - analfabetyzm "tyż" - przestępczość takoż idt. itd... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Ponad trzy miliony ... 15.05.07, 03:09 Przez 16 lat pogrobowcy komuchow rzadzili PRL-bis. Siali kakol chwasty i wiatr. Kradli na umor. A zniwa zostawili w prezencie Kaczorom. Dopomogla im w tym "szlachetna" UE otwierajac ostatnio w niektorych krajach rynki pracy dla zdesperowanych i wymeczonych przez poskomuchow Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: Ponad trzy miliony ... 15.05.07, 03:30 A kaczki nie kradną? To niby co robią te wszystkie pisowskie pociotki po urzędach? Pracują ku chwale ojczyzny, wsuwając wieśmaki, ha ha ha... Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Re: Ponad trzy miliony ... 15.05.07, 07:38 Teraz to pojechałeś po bandzie! Oni robią tam wszystko, tylko nie pracują. Kilku znajomych musiało coś załatwić w różnych urzędach - jeden z nich czeka na decyzję od września ubiegłego roku! Kiedyś trwało to 2 - 3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: wampir35 15.05.07, 17:42 wampir35 napisała: > A kaczki nie kradną? To niby co robią te wszystkie pisowskie pociotki po > urzędach? Pracują ku chwale ojczyzny, wsuwając wieśmaki, ha ha ha... Nie jestem entuzjasta Kaczek ale musze powiedziec, ze nie kradna! A co za czasow PRL-bis robily w urzedach wszystkie pociotki SLD, UW oraz innych postkomuchowych partii? A co z tym niekonczacym sie lancuchem afer za rzadow postkomuny?! Odswiez swoja wampirowa pamiec! Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Ponad trzy miliony ... 15.05.07, 09:00 złodzieje z PRL to jest nic.To byli amatorzy w porownaniu z dzisiejszymi demokratycznymi złodziejami i aferzystami.Widac ,ze jestes młody i nie znasz dawnych czasow a "demokratyczna" propaganda sukcesu zrobiła ci pranie mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofa4rp Mieszkam od kilku lat za granica, 16.05.07, 15:18 Wyjezdzalam do Europy przed 6 laty. Jak wyjezdzalam zwolnilam jedno miejsce pracy (no moze dwa:)). Mieszkam z cala najblizsza mi rodzina poza granicami. Aktualnie jako Europejka nie transferuje gotowki do kraju.Jak na razie sprzedalam nieruchomoc w Pl i wyprowadzilam gotowke za granice. jakos nie przyczyniam sie do wzrostu dochodu narodowego. Podatki tez place gdzie mieszkam;) I nie popelnilam w kraju zadnego przestepstwa:P Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Efekty dzialan (Barcelowicza) w gospodarce 15.05.07, 03:33 zawsze wychodza powoli,a podobnie jesli nie gorzej jest z ludzka mentalnoscia. Wiadomo ze czasami taki wyjazd nie jest do konca przemyslany. Natomiast brak pracownikow juz zmusza pracodawcow do wiekszych plac,a widoczne to bedzie jak rozrosnie sie rynek wewnetrzny. Natomiast z tymi Chinczykami to ostroznie,oni w guncie rzeczy to wola handlowac jak pracowac ,zreszta jak i wszyscy azjaci. Doradzal bym natomiast pomyslec o Polakach z dawnego sowietu,dac im ( nie tylko im)ta karte Polaka i prawo do pracy w Polsce ze o osiedlaniu nie wspomne. Podobno ta tzw karta Polaka ciagnie sie juz troche dlugo ,a w Polsce szuka sie dobrych pracownikow ! Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re:Efekty dzialan (Barcelowicza) w gospodarce 15.05.07, 04:18 to chyba najwiekszy exodus Polakow w historii narodu polskiego , beda sie uczyc kiedys ze Polska jako kraj wolny i demokratyczny zaprzepascila swoja dziejowa szanse co swiadczy niestety ze narod jest glupi , bo nie potrafi madrze rzadzic Odpowiedz Link Zgłoś
jowitaa1 od deklaracji do wyjazdu moze byc dluga droga 15.05.07, 04:36 wypada miec nadzieje,ze Polacy nie beda tak masowo uciekac z kraju,bo to by znaczylo,ze Niemcy beda mieli duzo przestrzeni do zaludnienia swoimi obywatelilm jak juz nas wlacza do superpanstwa unijnego. Niemcy tylko na to czekaja az Polska tak sie wyludni,ze nie bedzie komu glosowac za eurokonstytucja i latwo bedzie wziac nas pod administrcje brukselska. Niech szlag trafi ta unie i te wszystkie plany,zeby stotalitarryzowac narody europejskie i urzadzic jeden wielki oboz na ksztalt zwiazku sowieckiego. Jedyna nadzieja,ze inne narody sie obudza i nie dadza sobie zabrac suwerennosci .Polska tylko wtedy moze zyskac . Na razie Francja i Holandai wypowiedzilay sie przeciwko eurokonstytucji I dobrze!! Pora na bunt i to na skale calej Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: od deklaracji do wyjazdu moze byc dluga droga 15.05.07, 05:57 jowitaa1 napisała: > > > wypada miec nadzieje,ze Polacy nie beda tak masowo uciekac z kraju,bo to by > znaczylo,ze Niemcy beda mieli duzo przestrzeni do zaludnienia swoimi obywatelil > m > jak juz nas wlacza do superpanstwa unijnego. > > Niemcy tylko na to czekaja az Polska tak sie wyludni,ze nie bedzie komu glosowa > c > za eurokonstytucja i latwo bedzie wziac nas pod administrcje brukselska. > > Pora na bunt i to na skale calej Europy! Do you feel all right bitch? I don't think so. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: od deklaracji do wyjazdu moze byc dluga droga 15.05.07, 16:42 Pora na bunt i to na skale calej Europy! T:Jako sluchacz i zwolennik RM (od poczatku) powiem ci ze czujemy sie coraz mniej osamotnieni w tej walce.Moze jednak to zasiane slowo w koncu wykielkuje, i to juz nie tyle bunt ale bardziej jakas refleksja ,przemiana i odnowa. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Co chcieliswcie , to macie ! 15.05.07, 04:29 Oto Polska Walesy, JP II, tych wszystkich Geremkow i Solidarnosci! Zamiast sie w kosciolach modlic to spiewaliscie "Ojczyzne wolna racz nam zwrocic Panie" to i wam zwrocil ! Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie Re: Co chcieliswcie , to macie ! 15.05.07, 04:42 nie zwrocil. Mazowiecki gruba krecha przekreslil i ta sama PZPRowska sitwa uwlascila miedzy soba majatek narodowy. Polak w Polsce Walesy i Kwasniewskiego byl niewolnikiem oligarchow. teraz kaczory chca to rozbic, ale jak widac oligarchowie nie pozwola. polonus3 napisał: > Oto Polska Walesy, JP II, tych wszystkich Geremkow i Solidarnosci! > Zamiast sie w kosciolach modlic to spiewaliscie "Ojczyzne wolna racz nam zwroci > c > Panie" to i wam zwrocil ! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Lepsze rozwiązanie niż obóz pracy czy kołchoz 15.05.07, 04:53 Polska jest częścią EU i nie ma powodu załamywać rąk nad wyjazdami. To normalna kolej rzeczy i tylko należy cieszyć się że Polacy mają legalne szanse na godziwe życie. Polska na razie wyludni się ale później pojawią się inni, którzy w ramach EU znajdą swe szanse nad Wisłą. Nie wiem kto to będzie ale we współczesnym świecie lepiej porzucić idee państwa etnicznego. Takie podejście jest jednym z fundamentów wielkiego sukcesu Ameryki. Jedyną alternatywą jest wygospodarowanie samemu pieniędzy na inwestycje i wzrost ekonomiczny ale wtedy trzeba pogodzić się z drastycznymi nierównościami ekonomicznymi ponieważ nie będzie pieniędzy na tych mniej produktywnych i nieproduktywnych. Tylko akurat nie po to ludzie wybrali PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Lepsze rozwiązanie niż obóz pracy czy kołchoz 15.05.07, 04:57 2 mln Slazakow wyjechalo w latach 1988-89 do Niemiec.Z tego ok 1.5 mln posiada nieruchomosci w Polsce.Dzis mozna powiedziec ze sa juz niemiecke..he,he..Polacy wyjada a Niemcy przyjada...i bedzie jak kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
karul racja, polonus, 15.05.07, 04:58 maja teraz solidaruchy co sobie wymarzyli. polska ludowa im sie nie podobala, deficyt "godnosci robotniczej" ich razil, no wiec teraz ci robotnicy az wymiotuja z nadmiaru tej godnosci, ale jakos wygladaja na zaskoczonych efektami tego walesowskiego szwindla. dobrze wam tak, solidarnosciowe matoly, zachcialo sie wam czwartej japonii. macie za to gorna wolte z katedrami no i oczywiscie radio z ryjem! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: karul 15.05.07, 17:46 Zapomniales wyraznie, ze prawdziwa Solidarnosc zostala zawlaszczona przez komuchow a jej autentyczni dzialacze zostali opluci i wypchnieci na boczny tor przez miedzynarodowe lewactwo! Tak doszlo do rabunku Kraju na niesamowita skale. Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 100% racji może wam pomoże jpzwei albo katabasy! 15.05.07, 05:51 100% racji może wam pomoże jpzwei albo katabasy! Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 syjoniści do Syjamu,młodzież do nauki- deja vu !!! 15.05.07, 05:22 syjoniści do Syjamu,młodzież do nauki- deja vu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
adamdark01 Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za prac 15.05.07, 06:01 Oto cena którą płaci nie winny Naród,za głupotę rządów,a najgorszy z dotych czasowych jest rząd braci Kaczyńskich, to jest wprost,katastrofa,zajmują się duperelami,zamiast zwiększać miejsca pracy,ulepszać warunki socialne osłabionych ekonomicznie,poprawiać warunki pracy i powiększać płacę pracującym, dążęc do zrównania płac najemnymjak w każdym Kraju zachodnim, do tego jest potrzebna istrategia przemysłowo-ekonomiczno-finansowa,a kto się tym zajmie,? kiedy Rząd ten niema czasu na takie pierdy, bo nawet nie rozumie o czym mowa. ale za to wie, że trzeba zrobić frustracię w narodzie, straszyć, oddalić myśli od właściwych problemów, a robić paski z kolcami, wkoło gardła każdego obywatela,i przyciskać, pomału ale pewnie, no i wtedy Gosiewski będzie premierem,prezydentem,wszystkim kim tylko zechce,amotłoch co ma do gadania? 3 miliony chcą opuścić kraj za pracą !!!!! aile milionów już opuściło? i to od roku 1990 !!!!!????? czy Naród rozumie co się dzieje w Kraju????? chyba nie. Bo jeśli by rozumiał to by rozniósł na cztery strony ten cały Sejm z tym przeklętym Rządem,który przynosi wstyd i hańbę na Kraj i na Naród.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za prac 15.05.07, 06:29 "Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za pracą " Wielki sukces obecnego rządu w walce z bezrobociem i polepszeniu bytu polskiego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
prphts Re: Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za 15.05.07, 07:24 wlodek31 napisał: > "Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za pracą " > Wielki sukces obecnego rządu w walce z bezrobociem i polepszeniu bytu polskiego > społeczeństwa. Wielki sukces postkomunistycznej sitwy która rządziła w Polsce przez 15 lat... ale Madagaskar już dla was otwiera granice komuchy.. Odpowiedz Link Zgłoś
1967e Re: Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za 15.05.07, 06:39 Szukamy ludzi do pracy i prowadzenia biznesow Kalifornii. Pomagamy z wiza, sponsorujemy do pobytu stalego. wiecej informacji pod bifsz@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
bobdywro Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za prac 15.05.07, 06:52 Na pewno wśród osób które wyjechały jest wielu wartościowych ludzi . Tak się jednak składa że tych z mojego otoczenia którzy wyjechali nie ma co żałować . Nieroby i oszuści to najdelikatniejsze określenie . Zostawili oszukanych ludzi , niespłacone kredyty i zrujnowane mieszkanie ( komunalne )- z nieopłaconym czynszem . Bój się Anglio teraz kolej na ciebie . Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za prac 15.05.07, 06:53 Każdy pracodawca w UE czeka z utęsknieniem na swoich niewolników,bo wie ile na tym zarobi.Więc wyjeżdżajcie jak najszybciej zarabiać te kokosy,niech wyjedzie nawet 10 milionów bo wtedy na naszym rynku warunki płacy będą dyktować pracownicy a nie pracodawcy.Życzę wam szczęścia w UE.Ja tam wolę Polskę pomimo wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Ponad 3 miliony Polaków chce opuścić kraj za prac 15.05.07, 07:15 he-he-he! powodzenia polskim biznesmenom i biznesłumenom. Odpowiedz Link Zgłoś
paranoik-nawiedzony a kraj sie tak dobrze rozwija.... bezrobocie spada 15.05.07, 07:23 Mlodzi maja daleko w powazaniu to co sie dzieje w kraju, mają daleko w nosie elyty! Co mlodego gó.. obchodzi dupa Anety K. niechcą aby debilowate LPR wychowywaly ich dzieci, a wczesniej zajmowaly się ich sferą intymną. Rzadzący brawo! zostana nieudacznicy i starsi zapakowani w różne uklady, nimi bedzie sie lepiej manipulować (rownież przy pomocy dyrektora ojca, tudziez innych pospieszalskich)aha! jeszcze jest IPN... zreszta zawsze sie zamiast chleba jakieś igrzyska znajdą.... Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek1968 Re: a kraj sie tak dobrze rozwija.... bezrobocie 15.05.07, 09:15 paranoik-nawiedzony napisał: > Mlodzi maja daleko w powazaniu to co sie dzieje w kraju, mają daleko w nosie > elyty! Co mlodego gó.. obchodzi dupa Anety K. niechcą aby debilowate LPR > wychowywaly ich dzieci, a wczesniej zajmowaly się ich sferą intymną. > Rzadzący brawo! zostana nieudacznicy i starsi zapakowani w różne uklady, nimi > bedzie sie lepiej manipulować Skoro wyjechali sami młodzi, zaradni i blablabla, a zostali sami nieudacznicy i starsi to cudem jest ten prawie 7% wzrost PKB w Polsce. Nie narzekajmy, spójrzmy wokół i zobaczmy chociazby ile buduje się domów. To raczej nie jest dowód na dramatyczny stan naszego kraju. Nie ma co teraz biadolić, że ludzie wyjeżdzaja do pracy, przeciez otwarte rynki pracy w Europie to był jeden z argumentów euroentuzjastow przed referendum w sprawie przystapienia Polski do UE. Eksponowali ten argument szczegolnei ci, ktorzy teraz najbardziej biadola nad wyjazdami Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos będzie mogła Kalata znowu się pochwalić spadkiem 15.05.07, 07:35 bezrobocia i wciskać ludziom kit, że jest coraz lepiej, już teraz na południu znalezienie fachowców (np z branży budownictwa) graniczy z cudem, a będzie jeszcze gorzej, niedawno Holandia otworzyła swój rynek pracy dla nas i spodziewa się 100 tys. naszych rodakow Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek1968 Re: będzie mogła Kalata znowu się pochwalić spadk 15.05.07, 09:24 el_bigos napisał: > bezrobocia i wciskać ludziom kit, że jest coraz lepiej, już teraz na południu > znalezienie fachowców (np z branży budownictwa) graniczy z cudem, a będzie > jeszcze gorzej, niedawno Holandia otworzyła swój rynek pracy dla nas i spodziew > a > się 100 tys. naszych rodakow Twoj wywod zdaje sie potwierdza chwalenie sie Kalaty...skoro trudno znalezc fachowca z branzy budowlanej (co jest prawda), to znaczy, ze w tym sektorze bezrobocia nie ma. Mozna by podyskutowac jaka jest przyczyna tego braku fachowcow, na pewno spowodowane jest to ich odplywem na Zachod, ale tez moim zdaniem stworzeniem atmosfery, ze nie trendy jest uczyc sie "na murarza" i wytworzeniu mody na wszystkie te marketingi i zarzadzania, wykladane na roznych uczelniach, czesto na zenujacym poziomie. Zauwazcie, ze wyjezdzaja nasi budowlancy, kierowcy, a jakos nie slyszalem o exodusie marketingowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Blady Strach 15.05.07, 07:41 to juz nie bedzie miejsca na swiecie gdzie bedzie mozna szukac wytchnienia od rodakow? Ich wasow, rozbieganych oczek, spoconych dresow z lampasem i wymijania na trzeciego? Odpowiedz Link Zgłoś
socadude Re: Blady Strach 15.05.07, 08:48 Ziiing! Strzal w dzieskiatke! Problem tylko w tym ze trudno jest rozroznic rosjan od polakow. Te same dresy, ogolone lby, rozbiegane oczka... Odpowiedz Link Zgłoś
vik50 Re: Blady Strach 15.05.07, 09:24 Od razu widać, w jakim towarzystwie się bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Blady Strach 15.05.07, 10:07 Ja nie mam wąsów, nie noszę dresu, dbam o higienę a także nie mam "rozbieganych oczek". I mam zamiar wyjechać z Polski własnie po to, aby takich ludzi nie spotykać co krok. Odpowiedz Link Zgłoś