Dodaj do ulubionych

OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie

25.05.07, 16:46
Dlaczego tak pozno! Czemu lekarze tyle lat wytrzymywali w warunkach
bezmyslnego przedluzania przez populistyczne rzady socjalistycznej
skamieliny, zwanej dla smiechu "sluzba zdrowia". Ani toto zdrowe, ani niczemu
nie sluzy, czas skonczyc z tym zabobonem.
Obserwuj wątek
    • gosia778 lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 16:49
      Tutaj chetnie was przyjma. Moze wtedy wreszcie do strajku lekarzy przylacza
      sie pacjenci?
      • amanasunta Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 17:13
        gosia778 napisała:

> Tutaj chetnie was przyjma. Moze wtedy wreszcie do strajku lekarzy przylacza
        > sie pacjenci?

Zmywaki czekają :)
        • wrojoz Bolszewizm kwitnie przy pomocy PiS. 25.05.07, 17:14
          To jest straszne.
          • amanasunta Bolszewizm kwitnie przy pomocy OZZL 25.05.07, 17:17
            wrojoz napisał:

> To jest straszne.
            Fakt.
            • uookasz PiS stoi na jednej nodze 25.05.07, 18:02
              tinypic.com/view.php?pic=6gtbt3l
              jeszcze 2 lata - wytrzymajmy!
              • romek334 Kawiorowa lewica nie przejdzie w Polsce 25.05.07, 18:30
                • kolter Re: Kawiorowa lewica nie przejdzie w Polsce 25.05.07, 18:40
                  ale ty jestes mundry !!
        • turpin Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 19:15
          Jak chcesz, to mozesz na zmywak, taka robota tez sie znajdzie. Ja wole
          pracowac, jako specjalista, za troszke ponad 100 000 GBP/rok. Podatek od tego
          jest nizszy, niz w IV RP. A wakatow konsultanckich jest rzeczywiscie jeszcze
          sporo
          • nagakobieta Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 21:47
            Jak sami nie będziemy szanować siebie i naszej pracy to nikt nas nie będzie
            szanował.5000zł miesięcznie to minimum .Nie dajcie się złamać trzymajmy się razem.
            Niech nikt z nas nie zgodzi sie pracować za mniej.Od kilku lat jestem polskim
            lekarzem za granicą.Jestem z Wami .Mój adwokat w Polsce bierze min. 3000zł za
            sprawę, notariusz 4000zł za umowę która zajmuje mu 2 godziny pracy.Powstańcie w
            końcu koleżanki i koledzy z kolan.Nie dajcie się też hipokryzji profesorów
            którzy sami biorą a młodym mówią żeby pracowali za darmo. Od czerwca leczcie
            tylko prywatnie jak ktoś nie ma czym zapłacić to wystawić mu rachunek z
            przedłużoną płatnością i niech z nim idzie do rządu po zwrot.
            Inaczej zostaniemy niewolinikami do końca życia.
            Musimy sie trzymać razem.
        • mgibson Zdziwił byś się... 25.05.07, 19:41
          Zdziwił byś się... Polaków bardzo w UK szanują (pracują dobrze i wcale nie za
          mniej niż miejscowi). A tak w ogóle to wolałbym pracować za 1000 GBP na zmywaku
          w UK niż za 3000 PLN w polskim szpitalu jako lekarz...
          • seroo1 Re: Zdziwił byś się... 25.05.07, 19:57
            mgibson napisał:

> Zdziwił byś się... Polaków bardzo w UK szanują (pracują dobrze i wcale nie za
            > mniej niż miejscowi). A tak w ogóle to wolałbym pracować za 1000 GBP na
            zmywaku
            > w UK niż za 3000 PLN w polskim szpitalu jako lekarz...
            ============
            ????????? A skąd Ty tę kwotę wytrzasnąłeś; 3000,- w polskim szpitalu dla
            lekarza :)). Z dyżurami w pogotowiu i dwoma etatami w przychodni ZOZ-u może
            tak :))
        • gracz270 Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 21:30
          szanował.5000zł miesięcznie za 8h/dziennie pracy to minimum .Nie dajcie się
          złamać trzymajmy się razem.
          końcu koleżanki i koledzy z kolan.Nie dajcie się też hipokryzji szefów
          niektórzy z nich biorą, jednocześnie młodym mówią żeby pracowali za darmo.
          I nie tłumaczcie się nikomu z niczego za tyle pracujemy i koniec.
          Zarzuty że ze nas wykształcono.
          To może wszyscy po państwowych uczelniach powinni pracować do końca życia za
          darmo?Sędziowie, prawnicy , notariusze, zasiadający w zarządach spółek
          państwowych , informatycy , stomatolodzy itd.
          To my się wykształciliśmy nikt za nas sie nie uczył a ~60 000 $ np. kosztuja
          studia medyczne np.w Stanach tyle zarabia rezydent w 1 roku pracy./Spłaciliśmy
          je w naszym pierwszym roku pracy za darmo w Polsce./
          Od czerwca leczcie tylko prywatnie jak ktoś nie ma czym zapłacić to wystawić mu
          rachunek z przedłużoną płatnością i niech z nim idzie do rządu po zwrot.
          Inaczej zostaniemy niewolinikami do końca życia i inni będa nas traktować jak
          niewolników.
          • cicho_tam Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 22:38
            gracz270 napisał:
            > Musimy sie trzymać razem.

Biorąc pod uwagę uzasadnienie zarobków młodej lekarki na poziomie 5000 zł mogę
            tylko przypomnieć zawołanie z czasów PRL-u: "Trzymajcie się ZaWacki".

Kto i ile w Polsce zarabia nie może być wskaźnikiem pensji początkującego
            producenta inwalidów.
      • bewi1 Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 21:56
        Przyjedżcie gdzie kolwiek. Ja pracuję w Szwecji. Wszędzie jest lepiej niz w
        Polsce.
        • cicho_tam Re: lakarze przyjedzcie do UK 25.05.07, 22:43
          bewi1 napisała:

> Przyjedżcie gdzie kolwiek. Ja pracuję w Szwecji. Wszędzie jest lepiej niz w
          > Polsce.

Oczywiście, że lepiej. Gdziekolwiek spotkam lekarza, który pisze "gdzie kolwiek"
          nie zaryzykuję kuracji. Powodzenia w Szwecji. Piękny kraj.
    • kwicolek OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 16:49
      Niech się zwalniają i tak nie leczą,tylko narzekają.
      Przyjdą na ich miejsca ze wschodu i zaczną leczyć.
      A najlepsi napewno zostaną.
      • kolargolo Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 17:05
        niby dlaczego najlepsi maja zostac skoro chcesz im placic tyle co kiepskiej
        sprzataczce?
        • wrojoz Kaczyńscy muszą odejść.!! 25.05.07, 17:12
          Oni niszczą Polskę.!!
        • krusnik02 Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 19:48
          Bo nie zapłacili ani grosza za studia, na które zrzucili się ci, których mają
          leczyć, czyli podatnicy.
          • kolargolo Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 21:03
            ci co sa po platnych studiach medycznych dostaja takie same pensje jak reszta.
          • visir Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 26.05.07, 01:06
            Stuknij się w kubełek ... Większość studentów (nie tylko lekarzy) odpracowuje
            swoje tzw. "bezpłatne studia" w ciągu bodajże dwu lat po zakończeniu studiów
            (patrząc na średnią krajową) więc zamiast powtarzać farmazony z TV zacznij myśleć.
            Ponadto ustrój gdzie "wszyscy mają po równo" skończył się podobno jakiś czas
            temu, a wiele z wypowiedzi m.in. Twoja świadczą o tym, że są ludzie którzy za
            nim bardzo tęsknią. Tzn. niezależnie czy oparty gość o łopatę, czy lekarz
            ratujący życie ludzkie ( który na całym świecie jest jednym z lepiej opłacanych
            zawodów ) powinno być po równo ... Przypomina mi się dowcip o złotej rybce,
            którą Polak prosi nie o "lepsze obejście" niż sąsiad, ale żeby sąsiadowi w
            zagrodę piorun p...ł. Ot typowa polska mentalność, która powoduje, że w Polakom
            w Polsce nigdy nie będzie lepiej.

PS. nie jestem lekarzem.
      • wrojoz Beznadziejny PiS 25.05.07, 17:13
        To sekta.
        • nagakobieta Re: Beznadziejny PiS 25.05.07, 21:47
          szanował.5000zł miesięcznie to minimum .Nie dajcie się złamać trzymajmy się razem.
      • t000mek Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 18:08
        NIe czytalem co tam dzisiaj pisza, ale mam taka mala dygresje, sadze, ze
        podwyzki dla lekarzy jak najbardziej, ale w zamian za wprowadzenie kas
        fiskalnych, co wy na to???
        • fontrupka Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 20:52
          yes, yes, yes.
          a swoją drogą myślisz, że to coś pomoże?
          ten strajk to po prostu szantaż, byli górnicy i inni, teraz są lekarze.
          Do lekarzy - jak dostaniecie więcej kasy to myślicie, że coś się zmieni?
          nie, zawsze znajdą się jakieś potrzeby i kasy znów będzie mało.
          Aco do godnego życia to za 600 zł też można godnie żyć, to nie kwota w portfelu
          decyduje o tym czy człowiek żyje godnie czy nie!
    • palestrina2005 Biedni lekarze-łapówkarze... 25.05.07, 16:50
      Cały rząd powinien przerwać pracę i nic nie robić tylko spotykać się ze
      związkowcami...

I zrobić z nas socjalistyczną Francję do kwadratu...
      • rewers10 Re: Biedni lekarze... 25.05.07, 16:53
        palestrina2005 napisał:

> Cały rząd powinien przerwać pracę i nic nie robić

dobry pomysł !!!
        • wrojoz Jarosław Kaczyński to przerażająca farsa. 25.05.07, 17:19
      • maaac Nie wszyscy biorą łapówki. 25.05.07, 16:55
        Wszystko fajnie ale akurat TEN rząd w swoim programie wyborczym miał jeszcze
        większe "usocjalistycznienie" służby zdrowia.

Po za tym dla czego obrażasz tych lekarzy co są uczciwi? Akurat łapówkarze naj
        mniej będą strajkowac bo ta mętna sytuacja jest im na ręke.
        • gracz270 Re: Nie wszyscy biorą łapówki. 25.05.07, 21:33
          niewolników.
      • kolargolo Rzad przestepcow 25.05.07, 17:04
        skoro na najwyszych stanowiskach w rzadzie sa przestepcy to chyba wszystko juz
        jest dozwolone. Emerytury gornicze, KRUS i dotacje dla PKP - to jest socjalizm
        do kwadratu.
        • wrojoz Re: Rzad przestepcow 25.05.07, 17:13
          kolargolo napisał:

> skoro na najwyszych stanowiskach w rzadzie sa przestepcy to chyba wszystko
          juz
          > jest dozwolone. Emerytury gornicze, KRUS i dotacje dla PKP - to jest
          socjalizm
          > do kwadratu.
        • prawdziwek1 Re: Rzad przestepcow 25.05.07, 17:54
          kolargolo-tak się składa,że dotacje do PKP są najniższe w świecie.
          • kolargolo Re: Rzad przestepcow 25.05.07, 21:04
            w porownaniu do standardu kolei to sa najwyzsze. Ciekaw jestem jeszcze ile
            Anglicy doplacaja do swoich kolei. I Amerykanie.
      • shithead Re: Biedni lekarze-łapówkarze... 26.05.07, 07:24
        palestrina2005 napisał:

> Cały rząd powinien przerwać pracę

Racja! Niech spie...laja na drzewo i zabiora ze soba takich przydupasow jak ty
        palancie.
    • maaac Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 16:52
      Może mieli nadzieję że PiS uzdrowi sytuację? ;)
      Przecież to nie pierwszy protest służby zdrowia więc o co się pytasz?
      • gracz270 Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 21:29
        niewolników.
    • keithley Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 16:57
      Jakby klepali za pieniadze na forum gazety jak pyzio czekista palestrina, to by
      nie musieli strajkowac.
      Palestrina, powiedz prawde: mamusia ci wciaz daje papu i mysliciela strugasz?
      A jak sie rozchorujesz to idz do lekarza i powiedz kim jestes i ze uwazasz
      strajkujacych za lapowkarzy. Dostaniesz witaminki a po godzinie zapasci.
      • jagron Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 17:07
        Zgadzam się, że na forum Słuzby Zdrowia "produkują" sie przede wszystkim lekarze i tak wylewają swoje frustracje.Nikt nie ma tam szans z nimi podyskutować.
        Uważam, że lekarze z OZLL to hipokryci. Chodzi im tylko o kasę i to tylko dla siebie. Reforma zdrowia to tylko zasłona dymna do ich żądań płacowych. Dlaczego nie chcą, aby w negocjacjach brali udział inni przedstawiciele Słuzby Zdrowia. Myślę, że obawiaja się tego, że jak wszyscy dostaną podwyzki to dla nich będzie zbyt mało. Żali mi pielegniarek, laborantów, techników medycznych. Oni w przeciwieństwie do lekarzy nie mogą dorobić na tych "cholernych" i "wyczerpujacych dyżurach".
        • wrojoz Jarosław Kaczyński jest skandalem.! 25.05.07, 17:15
          Dlaczego na to pozwalamy.?
        • drno2 Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 18:20
          Niczego nam nie żal, oni nie strajkują, więc niby dlaczego mieliby być
          zaproszeni. Po prostu kaczki chcą pokazać kto tu rządzi, ale się przeliczą.
        • visir Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 26.05.07, 01:36
          Przypominam sytuację sprzed kilku lat kiedy strajkowali anestezjolodzy...
          W ramach "lojalności" pielęgniarki znieczulały pacjentów. I lekarze dostali...
          g..o. Strajk został "storpedowany" bodajże po jednym dniu, tak że chyba żadnemu
          pacjentowi nic się nie stało. A co do techników medycznych... to o ile wiem
          również dostali podwyżki 30% w tym roku, że o administracji szpitali nie wspomnę.
          Więc wszyscy sobie "gęby" wycierają na lekarzach, żeby tylko pokazać swoje
          "cierpiętnictwo". I w ten sposób uzyskać większe poparcie (poklask) dla swoich
          racji. A polskie społeczeństwo niestety jest jak ten zardzewiały kur na dachu,
          nie dosyć że kręci się tak jak wiatr zawieje, ale robi jeszcze przy tym
          strasznie dużo hałasu.
          PS. nie jestem lekarzem
          PS1. Moja wypowiedź nie jest skierowana "przeciwko" wszystkim pielęgniarkom.
          Gdyż uważam za zasadą Pareta 20% mąciwód generuje 80% tzw. "szumu medialnego".
          Tak jak 20% lekarzy biorących łapówki powoduje, że 80% społeczeństwa twierdzi,
          że lekarze "biorą".
          • t324911 Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 26.05.07, 01:43
            visir napisał:

> Przypominam sytuację sprzed kilku lat kiedy strajkowali anestezjolodzy...
            > W ramach "lojalności" pielęgniarki znieczulały pacjentów. I lekarze dostali...
            > g..o. Strajk został "storpedowany" bodajże po jednym dniu, tak że chyba
            żadnemu
            > pacjentowi nic się nie stało. A co do techników medycznych... to o ile wiem
            > również dostali podwyżki 30% w tym roku, że o administracji szpitali nie
            wspomn
            > ę.
            > Więc wszyscy sobie "gęby" wycierają na lekarzach, żeby tylko pokazać swoje
            > "cierpiętnictwo". I w ten sposób uzyskać większe poparcie (poklask) dla swoich
            > racji. A polskie społeczeństwo niestety jest jak ten zardzewiały kur na dachu,
            > nie dosyć że kręci się tak jak wiatr zawieje, ale robi jeszcze przy tym
            > strasznie dużo hałasu.
            > PS. nie jestem lekarzem
            > PS1. Moja wypowiedź nie jest skierowana "przeciwko" wszystkim pielęgniarkom.
            > Gdyż uważam za zasadą Pareta 20% mąciwód generuje 80% tzw. "szumu medialnego".
            > Tak jak 20% lekarzy biorących łapówki powoduje, że 80% społeczeństwa twierdzi,
            > że lekarze "biorą".
            >

A co ta wypowiedz ma wspolnego z faktem ze panstwo nie ma pieniedzy na
            podwyzki ???. Moze rzad powinien wprowadzic podatek pod tytulem "podwyzka dla
            lekarzy" .
            • visir Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 26.05.07, 01:58
              np. taki

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,4142627.html
              i z tego co wiem jest to tendencja wzrostowa od kilku lat.
              Gdzieś widziałem taki rysunek:
              Wzrost PKB | Wzrost płac

==
              ==
              ==
              ==
              == ==
              == ==

-------------------------------

Jakoś tak mniej więcej szło...
    • kon_boxer OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 17:02
      To coraz bardziej przypomina zdychającą komunę - ale rumuńską, czasy gdy wycinano w sztandarach dziury w miesjcu znienawidzonego godła partii rządzącej. Podobna determinacja rządzących - jak determinacja Nicolae Ceausescu, jeżdżącego po Europie Wschodniej z żadaniem spacyfikowania Polski: no cóż, wiedział sukinkot, czym to się musi skończyć i bronił się jak potrafił.
    • casanova.barow.mlecznych Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy fiska 25.05.07, 17:04
      Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy fiskalne? Kiedy przestaną zapraszać
      klientów swoich prywatnych przychodni do publicznych szpitali i leczyć ich na
      państwowym sprzęcie? Kiedy państwowa posadka przestanie być marketingową
      przykrywką dla prywatnej praktyki?
      • kolargolo Wtedy gdy policja sie wezmie do roboty 25.05.07, 17:06
        zamiast wozic hamburgery dla aparatczykow z PiS.
        • wrojoz Re: Wtedy gdy policja sie wezmie do roboty 25.05.07, 17:15
          kolargolo napisał:

> zamiast wozic hamburgery dla aparatczykow z PiS.
          • trzy.zyczenia Re: Wtedy gdy policja sie wezmie do roboty 25.05.07, 17:25
            w Starachowicach próbowali ale twoi ziomale wystawili ich mafii.
      • gracz270 Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy 25.05.07, 21:33
        niewolników.
    • romek334 Nocna Zmiana 4 ?? 25.05.07, 17:05
      • wrojoz Brzydki kaczyzm 25.05.07, 17:16
        Lekarze, jesteśmy z Wami.! Nie pozwólcie się ponizać tym chłystkom.
    • altspringe Gó..arze w kitlach tracą lewe dochody. Stąd bunt 25.05.07, 17:06
      • kolargolo To chyba dobrze, nie? 25.05.07, 17:07
        nie bedzie lapowek tylko uczciwe godne wynagrodzenia za ciezka prace.
        • altspringe Za łapówki najpierw ukarać. Nie sądzisz? 25.05.07, 17:09
          • wrojoz Co zrobic?. Usunąć Kaczyńskich.! 25.05.07, 17:17
            Jedyne wyjście.
            • romek334 To co proponujesz to zamach stanu 25.05.07, 17:20
              Jestes na celowniku bracie
              • amanasunta Re: To co proponujesz to zamach stanu 25.05.07, 17:22
                romek334 napisał:

> Jestes na celowniku bracie
                Szkoda kuli,sam się wykończy jak mu żółć podejdzie pod mózg.
    • klinicysta Lekarze trzymajcie się ! 25.05.07, 17:16
      Nie wytrzymałem tego polskiego piekiełka i wyjechałem do pracy do GB. Trzymam
      kciuki za strajkujących. Może kiedyś będzie można pracować normalnie w Polsce
      za godne wynagrodzenie.
      • wrojoz Re: Lekarze trzymajcie się ! 25.05.07, 17:17
        klinicysta napisał:

> Nie wytrzymałem tego polskiego piekiełka i wyjechałem do pracy do GB. Trzymam
        > kciuki za strajkujących. Może kiedyś będzie można pracować normalnie w Polsce
        > za godne wynagrodzenie.
      • amanasunta Re: Lekarze trzymajcie się ! 25.05.07, 17:19
        klinicysta napisał:

> Nie wytrzymałem tego polskiego piekiełka i wyjechałem do pracy do GB. Trzymam
        > kciuki za strajkujących. Może kiedyś będzie można pracować normalnie w Polsce
        > za godne wynagrodzenie.

Wrócisz, wrócisz jak Cię Angole wygonią...
        W Soho już słychać ,,Anglia dla Anglików''.
    • chimolek Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 17:17
      bezportek
      ja ci powiem czemu dopiero teraz
      bo jeszcze nikt nigdy wczesniej po 89r tak nie obrazal i nie ponizal ludzi wyksztalconych
      nie dziwie sie ze lekarze sa tak zdeterminowani
      to kolejny dowod na to jak wiele tzw 4rp ma z prlu
      smutne to
      • wrojoz Lekarze, nie dajcie się poniżać.! 25.05.07, 17:18
        • romek334 Lekaze stracili łapówki więc muszą strajkować 25.05.07, 17:21
          aby utrzymać swoje majątki
          • amanasunta Re: Lekaze stracili łapówki więc muszą strajkować 25.05.07, 17:23
            romek334 napisał:

> aby utrzymać swoje majątki
            Stracili? Optymista :))
          • kralik111 Re: Lekaze stracili łapówki więc muszą strajkować 25.05.07, 21:00
            romek334 napisał:

Zycze ci z calego serca zeby cie dzisiaj szlag trafil, i musialbys byc
            operowany przez lekarza ktory wlasnie przeczytal co napisales, nie mysl
            przytym, ze zycze ci zle, bo kazdy lekarz wykolalby operacje tak, zeby ci
            uratowac twoje zasrane zycie, ale zastanawiam sie czy po wszystkim stac by
            ciebylo na to, by powiedziec lekarzowi choc zwykle "dziekuje" ???
          • mark.parker Re: Lekaze stracili łapówki więc muszą strajkować 25.05.07, 21:47
            romek334 napisał:

Pokaż dowody, a nie pier.ol głupot za kurdupami, naziolku. Gadasz, jak Wiesław
            Górnicki na łamach "Trybuny Ludu".
            Obecne władze są tak przeżarte korupcją i nepotyzmem, że drugich takich można
            szukać jedynie w okresie PRL, z którego się ideologicznie wywodzą. Nie wiem
            nawet, po co przytaczam argumenty na twoje demagogiczne insynuacje, ale masz tu.
            Aby zrozumieć rzeczywistość, nie wolno ograniczać się do lektury "Naszego
            Dziennika" i słuchania Ryjamaradio:

Dzieci Samoobrony wzięły PFRON
            Marcin Kącki
            2007-05-18, ostatnia aktualizacja 2007-05-17 23:30

Działacze partii Leppera zostali w funduszu dyrektorami. A synowie, córki i
            kuzynki - urzędnikami. Mają zarządzać miliardami złotych dla niepełnosprawnych.
            Tydzień temu Andrzej Lepper na wojewódzkich zjazdach Samoobrony powtarzał
            działaczom: - Nie bójcie się, zatrudniajcie swoich!

Działaczy zachęcać nie trzeba. Ujawniliśmy już, że Samoobrona przejęła KRUS -
            konkursy na wicedyrektorów wygrali działacze wskazani przez posła Bolesława
            Borysiuka lub wybrani w drodze partyjnych uchwał. Podobnie jest w Państwowym
            Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Mający ponad 4,5 mld zł budżetu fundusz rozdziela środki na pomoc inwalidom. Jak
            ustaliliśmy, pieniądze dla niepełnosprawnych będą dzielić działacze Samoobrony i
            ich rodziny.

PFRON podlega minister pracy Annie Kalacie, członkini Samoobrony. Dwa tygodnie
            temu telefonicznie wymieniła prezesa PFRON Andrzeja Sochaja na przychylnego
            Samoobronie Ryszarda Wijasa (w 2004 r. był kandydatem Samoobrony do
            europarlamentu). Pierwszą decyzją nowego prezesa było odebranie służbowego
            samochodu. Wijas pojechał po niego osobiście do domu b. prezesa.

Andrzej Sochaj: - Nie godziłem się na osoby niekompetentne z Samoobrony, bo
            bałem się, że zdezorganizują pracę funduszu.

Po Sochaju czystki idą bez oporu, a kompetencje nie mają znaczenia. Dyrektorem
            generalnym administracyjnym PFRON został Marcin Domagała, naczelny propagandówki
            "Głos Samoobrony", z wykształcenia historyk.

W terenie trwa wymiana kilkunastu szefów oddziałów PFRON. Ludzie z poparciem
            Samoobrony wygrywają większość konkursów.

• Kilka dni temu szefem PFRON w Opolu został Mirosław Mandryga, znajomy posła
            Józefa Stępkowskiego. Nie przeszkodziło mu, że w pierwszym konkursie przegrał,
            kompromitując się brakiem wiedzy. Wcześniej był komendantem chorągwi ZHP, którą
            zostawił w stanie bankructwa. Mandryga nie płacił pracowniczych składek ZUS, a
            pensje wypłacał netto. Część zadłużenia pokrył z dotacji na wypoczynek młodzieży.

• W Warmińsko-Mazurskiem rządzi 27-letni Sebastian Kuźniewski, b. szef biura
            posła Samoobrony Adama Ołdakowskiego. Trzy lata temu zabłysnął w „Głosie
            Samoobrony” relacją ze zjazdu młodzieżówki: „Warto organizować tego rodzaju
            spotkania, bo kto wie, ale może już za chwilę to my będziemy zmieniali
            rzeczywistość!”.

• W Szczecinie wygrał Tomasz Ambroziak, z zarządu powiatowego Samoobrony w
            Goleniowie.

• W Łodzi - b. radna Samoobrony Lidia Fido.

• Na Dolnym Śląsku - Danuta Orzeszyna, niedoszła radna Samoobrony. Pytana o
            awans zapewniała, że nie ma politycznych koneksji. - Ogłoszenie o konkursie
            znalazłam na stronie internetowej. Nie prowadziłam rozmów z działaczami
            Samoobrony na temat mojego kandydowania - mówiła.

• W Lublinie - b. wicestarosta Kraśnika Wiesław Marzec (po wejściu do rządu
            Samoobrona typowała go na wicewojewodę lubelskiego).

• Na Śląsku w PFRON rządzi 27-letni Rafał Gwóźdź - asystent posła Andrzeja
            Grzesika, redaktor śląskiego „Głosu Samoobrony”. Gwóźdź jest także wiceszefem
            rady programowej TVP Katowice i radnym powiatu lublinieckiego. Żona Gwoździa też
            nie została na lodzie. Halina Trybus jest szefową śląskiego oddziału Agencji
            Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. A poza tym - kuzynką posła Samoobrony
            Andrzeja Grzesika.

Posłowie Samoobrony w PFRON inwestują też w swoje dzieci - syn Stanisława
            Łyżwińskiego Cezary jest starszym referentem w PFRON w Warszawie (oprócz tego
            radnym Samoobrony w Łodzi). Na jednym z partyjnych spotkań zabłysnął takim
            przemówieniem: - My jako młodzież pracowita, ambitna, pełna ideałów mamy szansę
            na uzdrowienie systemu, upowszechniając program Samoobrony i wdrażając go w
            życie pod przywództwem Andrzeja Leppera.

W dolnośląskim PFRON pracuje jako starszy specjalista Marta Litwin, córka posła
            Czesława Litwina. A w centrali PFRON podobne stanowisko zajmuje Małgorzata
            Kuropatwińska, córka posła Lecha Kuropatwińskiego. To właśnie Kuropatwiński na
            jednej z partyjnych konwencji apelował do Leppera, żeby nie zważać na krytykę
            mediów i wstawiać do urzędów "swoich".

Próbowaliśmy zapytać nowego prezesa o kompetencje ludzi z Samoobrony. Odesłano
            nas do rzecznika. Odpowiedzi nie otrzymaliśmy.

Samoobronie postawił się wiceprezes PFRON Tomasz Bujak, sam niepełnosprawny. -
            Mieliśmy do tej pory dobry obraz w społeczeństwie. Ale po decyzjach kadrowych
            nowego szefa fundusz obniży swoją jakość - mówi Bujak "Gazecie".

Bąk poprosił zarząd PFRON, aby nowy prezes przejął od niego odpowiedzialność za
            nadzorowanie oddziałów PFRON: - Nie chcę brać odpowiedzialności za wstawionych
            tam ludzi Samoobrony.
    • trzy.zyczenia wrojoz, czy oprócz pieprzenia o Kaczyńskich 25.05.07, 17:22
      potrafisz coś sensownego napisać?
      • amanasunta Re: wrojoz, czy oprócz pieprzenia o Kaczyńskich 25.05.07, 17:24
        trzy.zyczenia napisała:

> potrafisz coś sensownego napisać?

Podziwaiaj Go za to ,że umie pisać!Nie dołuj gościa:)
        • kontonaspam Re: wrojoz, czy oprócz pieprzenia o Kaczyńskich 25.05.07, 19:11
          Jak umie pisać, kiedy co chwilę naciska "odpowiedz cytując" a potem "wyślij"?
          • ssbn-633 Re: wrojoz, czy oprócz pieprzenia o Kaczyńskich 25.05.07, 21:53
            kontonaspam napisał:

> Jak umie pisać, kiedy co chwilę naciska "odpowiedz cytując" a potem "wyślij"?
            wrojoz to automat...
      • gracz270 Re: wrojoz, czy oprócz pieprzenia o Kaczyńskich 25.05.07, 21:37
        niewolników.
        • critto Re: wrojoz, czy oprócz pieprzenia o Kaczyńskich 25.05.07, 23:50
          dokladnie, popieram Cie, choc nie jestem lekarzem!! Lekarze, WALCZCIE O SWOJE -
          nikt w Polsce nie moze byc niewolnikiem!! A na pewno nie ktos, kto ratuje
          ludzkie zycie. Podziwiam Was i mam nadzieje, ze pojdziecie NA CALOSC w
          sprzeciwie wobec tyranii i wyzysku. BRAWO!!!

Krzysiek "Critto" Sobolewski
          liberter.webpark.pl
    • klinicysta Popieram strajkujacych lekarzy w 100% 25.05.07, 17:29
      Socjalistyczny wyzysk lekarzy w publiczne służbie zdrowia trwa nadal od 1989
      roku. Nie można łapownictwem części lekarzy usprawiedliwiać niechęci do
      wprowadzenia istotnych zmian w systemie ochrony zdrowia. Te zmiany muszą
      dotyczyć również wynagrodzeń pracowników. Przecież to powinna być
      odpowiedzialność rządu, aby gwarantować godne wynagrodzenia tym, którzy są
      najistotniejszym elementem systemu, czyli lekarzom. Sama bierność kolejnych
      ekip rzadzących w kwestii ochrony zdrowia prowokuje do łapownictwa i jest
      korupcjogenna. 7,5 tyś miesięcznie brutto dla specjalisty + bezwzgledne
      tepięnie łapownictwa. To się da zrobić tylko trzeba mieć do tego wolę
      polityczną.
      • mindflayer Re: Popieram strajkujacych lekarzy w 100% 25.05.07, 17:49
        Nic dodać nic ująć. Kolejne władze wolą pokazywać w nas źródło wszelkiego zła i
        mieć chłopca do bicia, niż pozwolić na normalną pracę i zarobki.
      • fontrupka Re: Popieram strajkujacych lekarzy w 100% 25.05.07, 21:03
        Prowokuje do łapownictwa???
        no czegoś takiego to jeszcze nie słyszałam! a nie czekaj słyszałam, ktoś pobił
        żonę bo go rzekomo sprowokowała, etc.
        Co za moralność!!!
    • pospieszalski Popieram lekarzy, chcą żyć normalnie. 25.05.07, 17:37
      Macie rację. Obecny system jest korupcjogenny i wręcz wymusza branie łapówek.
      Rozumiem o co im chodzi. Walczą o uczciwy układ. Godziwe wynagrodzenie i zero
      łapówek. Popieram Was.
      • casanova.barow.mlecznych naiwniak:D doją ten system jak mogą! 25.05.07, 17:47
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=63074903&a=63075909
        pospieszalski napisała:

> Macie rację. Obecny system jest korupcjogenny i wręcz wymusza branie łapówek.
        > Rozumiem o co im chodzi. Walczą o uczciwy układ. Godziwe wynagrodzenie i zero
        > łapówek. Popieram Was.
      • gracz270 Re: Popieram lekarzy, chcą żyć normalnie. 25.05.07, 21:03
    • mozart Oj, bo Jarus zastosuje stan kryzysowy 25.05.07, 17:45

• rewers10 Re: Oj, bo Jarus zastosuje stan kryzysowy 25.05.07, 17:46
        bo wykraczesz...
      • gracz270 Re: Oj, bo Jarus zastosuje stan kryzysowy 25.05.07, 21:06
    • karkoszka1 Dosyć demagogii! 25.05.07, 18:01
      Lekarze zarabiają tyle ile mogą zarabiać. Ja też chciałbym dostać 30% podwyżki.
      Po 35 latach pracy w renomowanym Instytucie zarabiam 2300 zł brutto (do ręki
      około 1500 zł). Mieszkam w Warszawie, skończyłem studia na najlepszej polskiej
      uczelni. Za wiele demagogii w wykonaniu Bukiela i Undermana. Nie panują nad
      strajkiem, postulatami i negocjacjami. Rola "liderów" związkowych wyraźnie ich
      przerosła. Szkoda, że nie byli tak aktywni w czasach rządów SLD. Siedzieli
      cicho, zadowoleni z przymykania oczu na lekarskie szwindle i tolerowanie pseudo
      prywatyzacji (Praca w prywatnych spółkach na szpitalnym sprzęcie).
      • mark.parker Re: Dosyć demagogii! 25.05.07, 22:03
        karkoszka1 napisała:

> Lekarze zarabiają tyle ile mogą zarabiać. Ja też chciałbym dostać 30% podwyżki.
        >
        > Po 35 latach pracy w renomowanym Instytucie zarabiam 2300 zł brutto (do ręki
        > około 1500 zł). Mieszkam w Warszawie, skończyłem studia na najlepszej polskiej
        > uczelni. Za wiele demagogii w wykonaniu Bukiela i Undermana. Nie panują nad
        > strajkiem, postulatami i negocjacjami. Rola "liderów" związkowych wyraźnie ich
        > przerosła.
        Czyżby w twojej osobie zmartchwywstał tow. Górnicki?

>Szkoda, że nie byli tak aktywni w czasach rządów SLD. Siedzieli
        > cicho
        Tja... Jak kurduple za komuny.
        A ileż to spółek skarbu państwa sprywatyzowały uczciwie kurduple? Nie mogą, bo
        potrzebują synekur dla swoich i przydupasów. Oszczędź sobie demagogii, zawistna
        gnido.
    • uookasz PiS stoi na jednej nodze i pokazuje gdzie nas ma 25.05.07, 18:04
      tinypic.com/view.php?pic=6gtbt3l

wytrzymajmy jeszcze te 2 lata
      • wampir_wawelski Re: PiS stoi na jednej nodze i pokazuje gdzie nas 25.05.07, 19:04
        Ma was tam gdzie całe społeczeństwo - w kieszeni....fora ze dwora
    • ja-polak Cynizm dobrze wyksztalconych ludzi... 25.05.07, 18:06
      Spotykajac sie raz po raz z zamknietymi szpitalami i strajkujacymi lekarzami
      mamy powoli dosc tego balaganu w sluzbie zdrowia z jednej strony, z drugiej zas
      rodzi sie niewesola refleksja, ze znów ktos chce "ubic wlasny interes" kosztem
      calej Polski... Tak, bo przeciez budzet panstwa jest jawny i rzad nie stosuje
      komunistycznyc sztuczek ubieglego okresu i nie chowa sobie i towarzyszom ekstra
      funduszy. Wiemy, ze budzet zostal juz zatwierdzony na ten rok i nie ma tam
      pozycji "Podwyzki dla cynicznych lekarzy"... Kazdy wie, ze tego panstwa nie
      jest stac aby dac lekarzom pobory "takie jak na Zachodzie".

To panstwo jest tez na dorobku i stawianie go "pod sciane" oznacza tylko, ze
      lekarze "ukradna innym" czyli tym, gdzie budzet przewidzial takze ograniczone
      srodki z racji ich braku.

Lekarze nie walcza o zycie - dawno to przestali robic - oni chca lepiej zyc
      kosztem innych, kosztem spoleczenstwa, kosztem nas wszystkich - gdyz doskonale
      wiedza, ze panstwo nie ma jakis "ukrytych rezerw" lecz stara sie podzielic
      budzet tak aby bylo sprawiedliwie... i ten budzet ma ograniczone srodki.

Nie po raz pierwszy dobre wyksztalcenie nie chodzi w parze z
      odpowiedzialnoscia - czesto, jak jest to w tym wypadku - wyksztalcenie uzyte
      jest negatywnie - do cynicznego zdazania do celu - "aby dla mnie"...

Tak, lekarze zarabiaja malo i wszyscy bysmy chcieli aby zarabiali wiecej, ale z
      pustego to nawet i Salomon nie naleje! Czas wziac odpowiedzialnosc za
      demokracje, za panstwo, za Polske i zamiast ja rozdrapywac - to lepiej
      zastanowic sie jak szybciej osiagnac wspolny cel - aby nam wszystkim zylo sie
      równie dobrze w naszym kraju - w naszej Polsce...
      • uookasz salomon jednak nalał 25.05.07, 18:11
        na podwyżki w IPNie... za poslusznosc ?
        • jastokrotka Re: salomon jednak nalał 25.05.07, 18:43
          zgadzam się , jak oni to zrobili, że dla IPN podwyżka sie należy. W rzadzie
          ają tak sami z siebie ? mieli 3 tys, będa mieli 4.
          Chcialbym za taką odpowiedzialną pracę jak pilnowanie papierów miec taką kasę.
          Moze zamienić to na odpowiedzialność pediatry za 2200 brutto.
          • romek334 Chorujecie na wybiórczą chorobę 25.05.07, 18:47
            Służba zdrowia dostała juz podwyżkę 30 %
            • rewers10 Re: Chorujecie na wybiórczą chorobę 25.05.07, 18:49
              romek334 napisał:

> Służba zdrowia dostała juz podwyżkę 30 %

a jaką podwyżkę dostali pracownicy administracji rządowej ?
            • gientamicin Re: Chorujecie na wybiórczą chorobę 25.05.07, 20:02
              tjaaa, z 1000 zł na reke na 1300... zyc nie umierac...
              podczas gdy w sasiednich czechach juz w 2004 (rownoczesnie z wstapieniem do UE)
              lekarzom podniesiono płace do 2.5 srednie krajowej (czeskiej, zeby nie bylo
              niedomowien)
            • gracz270 Re: Chorujecie na wybiórczą chorobę 25.05.07, 21:02
            • mark.parker Re: Chorujecie na wybiórczą chorobę 25.05.07, 23:41
              romek334 napisał:

> Służba zdrowia dostała juz podwyżkę 30 %

Na papierze to i ja mogę Ci dać podwyżkę stuprocentową.
          • mark.parker Re: salomon jednak nalał 25.05.07, 23:40
            jastokrotka napisała:

> zgadzam się , jak oni to zrobili, że dla IPN podwyżka sie należy. W rzadzie
            > ają tak sami z siebie ? mieli 3 tys, będa mieli 4.
            > Chcialbym za taką odpowiedzialną pracę jak pilnowanie papierów miec taką kasę.
            > Moze zamienić to na odpowiedzialność pediatry za 2200 brutto.

Kochana, to nie tylko pilnowanie papierów, ale produkowanie kalumni na
            zamówienie. Kiedyś taki wydział miały Ochrana, CzeKa i NKWD, oraz SB i UB, a
            później MSW. Lubowały się zwłaszcza w fałszywkach. Polska ma "odzyskany" IPN,
            który z rzetelnej instytucji przekształcił się w politycznego siepacza. Policja
            polityczna zawsze dobrze się przy władzach obżerała..
      • gracz270 Re: Cynizm dobrze wyksztalconych ludzi... 25.05.07, 21:01
      • mark.parker Re: Cynizm dobrze wyksztalconych ludzi... 25.05.07, 22:42
        ja-polak napisał:

> Spotykajac sie raz po raz z zamknietymi szpitalami i strajkujacymi lekarzami
        > mamy powoli dosc tego balaganu w sluzbie zdrowia z jednej strony, z drugiej zas
        >
        > rodzi sie niewesola refleksja, ze znów ktos chce "ubic wlasny interes" kosztem
        > calej Polski... Tak, bo przeciez budzet panstwa jest jawny i rzad nie stosuje
        > komunistycznyc sztuczek ubieglego okresu i nie chowa sobie i towarzyszom ekstra
        >
        > funduszy.

Srutututu pęczek drutu. Chować nie musi; przeznacza bezwstydnie na synekury dla
        swoich i przydupasów. Jest to, wprawdzie brunatny, ale w swoim charakterze
        najbardziej komunistyczny (nie)rząd, odkąd Polska odzyskała niepodległość. Sam
        się zawsze nażre - spójrz tylko na te ministerialne pensje i porównaj ze średnią
        krajową i z pensjami lekarzy, którzy ratują życie, podczas gdy nazi-jaczejka
        kurdupli bawi się tematami zastępczymi.

> Wiemy, ze budzet zostal juz zatwierdzony na ten rok i nie ma tam
        > pozycji "Podwyzki dla cynicznych lekarzy"... Kazdy wie, ze tego panstwa nie
        > jest stac aby dac lekarzom pobory "takie jak na Zachodzie".
        >
        > To panstwo jest tez na dorobku i stawianie go "pod sciane" oznacza tylko, ze
        > lekarze "ukradna innym" czyli tym, gdzie budzet przewidzial takze ograniczone
        > srodki z racji ich braku.

Wobec tego niech państwo sprywatyzuje służbę zdrowia, zreformuje system
        ubezpieczeń, a spółki ubezpieczeniowe niech ogłoszą oficjalną taryfę dopłat do
        usług służby zdrowia. Jaczejka kurdupli nie zrobi tego, bo kurduple potrzebują
        synekur w zamian za poparcie polityczne kumpli od kieliszka, przy okazji
        ogłupiając tych, których sami najbardziej okradają - emerytów i rencistów,
        moherowych przygłupów i Ciebie, który skarżysz się na niskie zarobki. Państwo
        nie może być centralnym dyspozytorem cen i uposażeń. Przerabialiśmy to za
        komunizmu i wielu z nas (nie jestem lekarzem) spierd.liło z najweselszego baraku
        obozu komunistycznego, żeby godnie żyć.

>
        > Lekarze nie walcza o zycie - dawno to przestali robic - oni chca lepiej zyc
        > kosztem innych, kosztem spoleczenstwa, kosztem nas wszystkich - gdyz doskonale
        > wiedza, ze panstwo nie ma jakis "ukrytych rezerw" lecz stara sie podzielic
        > budzet tak aby bylo sprawiedliwie... i ten budzet ma ograniczone srodki.

Demagogia stanu wojennego, kiedy dziesięciomilionową "Solidarność" określano
        mianem wichrzycieli i pasożytów żerujących na całym społeczeństwie. Jak widać,
        niektórzy Polacy kupili te brednie i powtarzają do dziś. Komunizm w Rosji i w
        Polsce zaczęto utrwalać od nagonki na "kułaków" i "prywaciarzy" i ich fizycznej
        likwidacji. Kurduple chcą "zlikwidować" lekarzy i inne grupy Polaków zawodowo,
        przypisując im własne poczynania kryminalne.

>
        > Nie po raz pierwszy dobre wyksztalcenie nie chodzi w parze z
        > odpowiedzialnoscia - czesto, jak jest to w tym wypadku - wyksztalcenie uzyte
        > jest negatywnie - do cynicznego zdazania do celu - "aby dla mnie"...

Kolejny przykład demagogii. Może zasugerowałbyś jakieś pozytywne rozwiązanie? Na
        razie tylko plujesz, bo nie masz pojęcia, co mogłoby się przyczynić do
        przełamania kryzysu. I nie chodzi o to, żeby było jak jest dopóki się Polska
        nie wzbogaci, ponieważ obecny stan rzeczy jest chory i nie wróży dobrze na
        przyszłość. Proszę - masz pole do poPiSu - nomen omen.:)))

>
        > Tak, lekarze zarabiaja malo i wszyscy bysmy chcieli aby zarabiali wiecej, ale z
        >
        > Z pustego to nawet i Salomon nie naleje! Czas wziac odpowiedzialnosc za
        > demokracje, za panstwo, za Polske i zamiast ja rozdrapywac - to lepiej
        > zastanowic sie jak szybciej osiagnac wspolny cel - aby nam wszystkim zylo sie
        > równie dobrze w naszym kraju - w naszej Polsce...

tja... "Aby Polska rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatnio" - pamiętam te
        hasła jak dziś. Wykwitały na transparentach w otoczeniu lasu czerwonych chorągwi
        i były cynicznym okłamywaniem społeczeństwa.
        Piszesz: "Czas wziac odpowiedzialnosc", "lepiej
        zastanowic sie jak szybciej osiagnac wspolny cel". To zastanawiaj się i napisz,
        a skoro pragniesz wyrzeczeń i poświęceń dla Polski, nie narzekaj na swoją niską
        pensję mimo "najlepszego uniwersytetu". "czas wziąć" i "lepiej zastanowić się"
        to nic innego, jak "weźmy się i zróbcie". Ty zrobiłeś już pierwszy krok, pisząc,
        że "z pustego to nawet i Salomon nie naleje!". Z tym się całkowicie z Tobą
        zgadzam. Ja zaproponowałem powyżej jeden ze sposobów rozwiązania kryzysu,
        wpisujący się w koncepcję mieszanki ubezpieczeń prywatnych i społecznych. Teraz
        kolej na Ciebie. Nie mogę się doczekać.
    • amanasunta A nie dla chorych doktorku? Nie bo według badań... 25.05.07, 18:09
      opinii publicznej czyli sondaży wszyscy chorzy popierają słuszny protest klasy
      robotniczej....sorki doktorków.
      • gracz270 Re: A nie dla chorych doktorku? Nie bo według bad 25.05.07, 20:58
    • andrejs OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 18:13
      Panie Bukiel, ty h...., strajk nie będzie uciązliwy dla administracji? ty
      hipokryto, strajk dobry dla pacjentów... gratulacje, dla szystkich podwyzka po
      równo lekarzy, tak? a dlaczego? już pan zapomniał? zrobicie strajk na przekór
      władzy? a potem co, jak padną szpitale, już zadłużone, potem budżet da, tak? ty
      k...... znam lekarzy, którzy biorą pieniądze za drobne zabiegi, za przyjazd do
      domu, to teraz będziecie wmawiac pacjentom, że nie możecie ich leczyc bo rząd
      nie dał pieniędzy? ma pan narabane, i jak pan powiedział w ŻW robicie strajk,
      by wywołać niepokoje społeczne, nie chciał bym pana za lekarza. oby pan sczezł
      • drno2 Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 18:26
        Jak kaczory się nie ugną to rozwalimy ten system i tyle - będzie koniec tej
        komuny, mamy DOŚĆ!
        • rewers10 Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 18:29
          skłócić środowiska medyczne, gdzieś czytałem o takich metodach
          rewizjonistom mówimy zdecydowane NIE
      • mark.parker Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 22:47
        andrejs napisał:

> Panie Bukiel, ty h...., strajk nie będzie uciązliwy dla administracji? ty
        > hipokryto, strajk dobry dla pacjentów... gratulacje, dla szystkich podwyzka po
        > równo lekarzy, tak? a dlaczego? już pan zapomniał? zrobicie strajk na przekór
        > władzy? a potem co, jak padną szpitale, już zadłużone, potem budżet da, tak?

A może wcześniej padnie ta władza, jak się ruszą pozbawione opieki medycznej
        mohery i nakryją ją czapkami?

> ty
        >
        > k...... znam lekarzy, którzy biorą pieniądze za drobne zabiegi, za przyjazd do
        > domu, to teraz będziecie wmawiac pacjentom, że nie możecie ich leczyc bo rząd
        > nie dał pieniędzy?

A kto ma dać, jak nie pracodawca?

> ma pan narabane, i jak pan powiedział w ŻW robicie strajk,
        > by wywołać niepokoje społeczne, nie chciał bym pana za lekarza. oby pan sczezł.

Choruj długo i ciężko.
    • uookasz jak to było w pewnej piosence 25.05.07, 18:14
      "choć niektorzy chcą cos wmowic ci
      tłumie slepy tlumie posluszny"

czyli tak zwana 4RP
    • wampir_wawelski w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 19:02
      ja za wami nie będę tęsknił - przeciwnie, jest dużo młodych, nie dostrzeżonych
      lekarzy, którym warto dać podwyżkę, ale nie wam, stare skorumpowane pierdziele.
      Fora ze dwora
      • gientamicin Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 20:17
        jesli myslisz, ze strajkuja starzy lekarze, to sie grubo mylisz.. w znakomitej
        wiekszosci maja juz ulozone zycie, gabinety, ktore pozwalaja sie utrzymac pomimo
        szpitalnej mizerii.. sila strajku sa mlodzi lekarze, 30-35 latkowie, tacy juz ze
        specjalizacja, ale zarabiajacy grosze...wiem bo mam kilku takich znajomych, znam
        ich frustracje..
        zreszta o czym tu gadac, zobaczcie wyniki sondazy wsrod studentow - 90% chce
        wyjechac zaraz po studiach!!! wiecie co to luka pokoleniowa? nie? zobaczymy ja
        na wlasne oczy juz za jakies 5-10 lat...
        • przemek_ck1 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 20:56
          gientamicin napisał:
          > zreszta o czym tu gadac, zobaczcie wyniki sondazy wsrod studentow - 90% chce
          > wyjechac zaraz po studiach!!! wiecie co to luka pokoleniowa? nie? zobaczymy ja
          > na wlasne oczy juz za jakies 5-10 lat.
          niezupełnie tak jest. "Tylko" okolo 70% chce zaraz po studiach wyjechać. Zato
          10% rozważa możliwość przeniesienia się po 4-5 roku na uczelnie zagraniczną i
          tam dokończyć medycyny. A pozostałe 15% zaraz po zrobieniu specjalizacji.
          Pozatym jest obecnie możliwość robienia praktyki za granicą już po 1 roku, a
          wię warto szkolić język i robić znajomości na przyszłość. Nieliczni zostaną.
          Lekarze na Ukrainie i w Rosji zarabiają więcej niż w Polsce!!!!Na Białorusi są
          podobne pensje.
          • ssbn-633 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:06
            przemek_ck1 napisał:

> Lekarze na Ukrainie i w Rosji zarabiają więcej niż w Polsce!!!!Na Białorusi są
            > podobne pensje.
            zdradź mi ile przeciętnie zarabia lekarz w polsce, ale uwzględniając
            wszystkie dochody oczywiście...
            • przemek_ck1 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:17
              narazie jestem studentem(1rok). Mam znajomych troche starszych odemnie i z tego
              co wiem to po 6 latach osoba odbywajaca roczny starz otrzymuje 1200 na ręke
              okolo 900 zl. Kumpel chciał początkowo zrobić specjalizacje w Polsce, ale w
              związku z chorą sytuacją jak jest obecnie w polsce (zaczyna troche przypominać
              świetną książke Orwella -Rok 1984) na 1000% wyjedzie już w tym roku. Tak jest
              prawda. Co do starszych lekarzy to są fantastycznymi ludźmi, ale faktycznie
              przemęczonymi(jestem pewien że są przynajmniej na kilku etatach bo potrafią
              przyjść do nas padnięci) to jest właśnie chore.
              • ssbn-633 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:23
                przemek_ck1 napisał:

> narazie jestem studentem(1rok). Mam znajomych troche starszych odemnie i z tego
                >
                > co wiem to po 6 latach osoba odbywajaca roczny starz otrzymuje 1200 na ręke
                > okolo 900 zl.

poza stażystami nie ma już innych? chyba przesadzasz
              • lokalny7 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 23:26
                narazie jestem studentem(1rok). Mam znajomych troche starszych odemnie i z tego
                co wiem to po 6 latach osoba odbywajaca roczny starz otrzymuje 1200 na ręke
                okolo 900 zl. Kumpel chciał początkowo zrobić specjalizacje w Polsce, ale w
                związku z chorą sytuacją jak jest obecnie w polsce (zaczyna troche przypominać
                świetną książke Orwella -Rok 1984) na 1000% wyjedzie już w tym roku. Tak jest
                prawda. Co do starszych lekarzy to są fantastycznymi ludźmi, ale faktycznie
                przemęczonymi(jestem pewien że są przynajmniej na kilku etatach bo potrafią
                przyjść do nas padnięci) to jest właśnie chore.

Wyjedź i Ty studencie bo "stażu" nie doczkasz!
            • przemek_ck1 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:32
              ssbn-633 ja przychodząc na AM czułem dume z tego że będe leczył ludzi będe
              szanowany, będe mógł leczyć pomagać. Początki moje na AM były bardzo cięzkie
              wszczegóelności w zetknęciu się z anatomią. Teraz po tym roku zaczynam dopiero
              widzieć wszystko, łaczyć i wiem że to będzie mi sprawiało przyjemność. W
              przyszłości jednak chciałbym aby moj trud został wynagrodzony i płaca była też
              odpowiednia co do odpowiedzialności jaka będzie spoczywała na mnie. Przeciez
              nie o to chodzi żeby lekarz sie zacharowywał na conajmniej 4 etatach a później
              niewiedział jak się nazywa i stracił chęć i przyjemność tego co się robi.
              W Czchach i na Słowacji jakoś pieniądze sie znalazły na podwyżki. W polsce jużw
              tej chwili brakuje lekarzy.(najlepszym przykładem jest forum na którym
              praktycznie co dzień są oferty -zatrudnie lekarza...)
              ssbn-633 jak niejesteś w temacie to prosze niewypisuj głupot bo to co
              wypisujesz jest parodią, albo jak wolisz tragikomedią. To tyle mam jeszcze
              sporo do nauki bo ...już niedługo coraz bliże... sesja się zaczyna.
              • ssbn-633 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:48
                przemek_ck1 napisał:

> ssbn-633 ja przychodząc na AM czułem dume z tego że będe leczył ludzi będe
                > szanowany, będe mógł leczyć pomagać. Początki moje na AM były bardzo cięzkie
                > wszczegóelności w zetknęciu się z anatomią. Teraz po tym roku zaczynam dopiero
                > widzieć wszystko, łaczyć i wiem że to będzie mi sprawiało przyjemność. W
                > przyszłości jednak chciałbym aby moj trud został wynagrodzony i płaca była też
                > odpowiednia co do odpowiedzialności jaka będzie spoczywała na mnie. Przeciez
                > nie o to chodzi żeby lekarz sie zacharowywał na conajmniej 4 etatach a później
                > niewiedział jak się nazywa i stracił chęć i przyjemność tego co się robi.
                > W Czchach i na Słowacji jakoś pieniądze sie znalazły na podwyżki. W polsce jużw
                >
                nie wiem jak wygląda system ochrony zdrowia w CS czy na Słowacji, ty
                pewnie też nie wiesz tylko słyszałeś że lekarze więcej zarabiają.
                A może oni więcej zarabiają bo mają większy porządek? Podniesienie
                płac jako jedyna reforma to już lepiej te pieniądze na świątynię opatrzności dać...
            • mindflayer Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 22:31
              Ja Ci odpowiem. Pracując na Akademii Medycznej, dodatkowo w szpitalu i
              przychodni osiągnąłem w roku 2005 - 3000 brutto, a w 2006 - 3100 brutto.
              Przeciętnie pracuję po 270 godzin miesięcznie, maksymalnie pracowałem 400
              godzin. I proszę nie opowiadać, że dyżury to spanie. Jakby to było spanie, to
              nie trzeba by dyżurować.
              • cicho_tam Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 22:53
                mindflayer napisał:

> Przeciętnie pracuję po 270 godzin miesięcznie, maksymalnie pracowałem 400
                > godzin. I proszę nie opowiadać, że dyżury to spanie. Jakby to było spanie, to
                > nie trzeba by dyżurować.

30 * 24 = 720. Jeżeli pracowałeś w jakimś miesiącu 400 godzin, to raczej nie
                wiesz, co to praca (a jako lekarz powinieneś mieć świadomość, że po takim
                miesiącu nadajesz się tylko do leczenia).
                • mindflayer Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 23:22
                  Nie wątpię cicho_tam, że nie wykonałem normy pracy lekarskiej, którą byś mi
                  nałożył, ale już nie mogłem przepracować tych pozostałych 320 godzin.

I tak mam szacunek do koleżanki, która pracowała na etacie (170 godz) i brała
                  16 dyżurów w miesiącu w 3 placówkach (280 godzin) i miała jeszcze od czasu do
                  czasu przychodnie. Albo anestezjolog, która pracowała w pogotowiu non-stop od
                  poniedziałku do piątku rano, oczywiście trochę się obijając, bo inaczej nie
                  przeżyłaby.

• cicho_tam Re: w końcu...a idźcie sobie 26.05.07, 11:25
                    mindflayer napisał:

> Nie wątpię cicho_tam, że nie wykonałem normy pracy lekarskiej, którą byś mi
                    > nałożył, ale już nie mogłem przepracować tych pozostałych 320 godzin.

Mylisz się co do mojej chęci nakładania na lekarzy niemożliwych do wykonania
                    norm czasu pracy. Ja nie wierzę, że praca ponad 200 godzin miesięcznie ma jakiś
                    sens. Nawet nocny dozorca pracując 400 godzin w miesiącu przestanie dostrzegać
                    złodziei, a lekarze mają przecież w sposób odpowiedzialny pomagać ludziom. Żarty!
                    Nie odmawiam lekarzom prawa zarabiania milionów za 8 godzin pracy dziennie (tyle
                    powinien dostawać np. doktor G.), jednak nie bardzo pojmuję, dlaczego każdy kto
                    skończył medycynę ma mieć 5000 zł. miesięcznie. Za sam fakt skończenia studiów
                    medycznych nie należy się nic!
                    • mindflayer Re: w końcu...a idźcie sobie 26.05.07, 13:47
                      W mojej prywatnej opinii, lekarz po studiach nie powinien zarabiać 5000 złotych
                      brutto, bo to nieporozumienie, ale nie powinien też zaczynać (jak ja
                      zaczynałem) od 590 złotych.

Fizjologia jest taka, że człowiek nie jest w stanie z równym skupieniem
                      pracować nawet kilkunastu godzin. Tylko dlaczego takie przepisy chronią
                      kierowców zawodowych, a lekarz może wszystko znieść i pracować 40 godzin pod
                      rząd? Pewnie, że może się zdrzemnąć, a może też się nie zdrzemnąć.

Symulator snu lekarza na dyżurze: Nastaw sobie budzik przez całą noc co 40
                      minut i spróbuj rano być wypoczęty. Po każdym budziku zrób 30 przysiadów i
                      spróbuj rozwiązać zadanie matematyczne na poziomie liceum. Jeśli zrobisz błąd,
                      to zrób przerwę we śnie na 2 godziny i spróbuj nauczyć się na pamięć wiersza.
                      Spróbuj tak przez tydzień co 2 dzień (3 dyżury).
          • gracz270 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:23
            niektórzy z nich biorą jednocześnie młodym mówią żeby pracowali za darmo.
            niewolników.
        • gracz270 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:42
      • gracz270 Re: w końcu...a idźcie sobie 25.05.07, 21:35
        niewolników.
    • presentation1 Ciotki w Sluzbie zdrowia do Rosji................. 25.05.07, 19:12
      Za kilka miesiecy wyjda nowi ze szkol.Pozegnac starych towarzyszy.
      • funny5 Re: Ciotki w Sluzbie zdrowia do Rosji............ 25.05.07, 19:14
        Nadaje ci tytul czolowego doopka PiSkaczek
      • rewers10 Re: Ciotki w Sluzbie zdrowia do Rosji............ 25.05.07, 19:15
        presentation1 napisał:

> Za kilka miesiecy wyjda nowi ze szkol.Pozegnac starych towarzyszy.

to niech cię operuje ten po szkole
        • pantanal To pisowski agitator 4 zł/h 25.05.07, 19:56
          rozmowa z nim to jak gęś z prosięciem!
        • kralik111 Re: Ciotki w Sluzbie zdrowia do Rosji............ 25.05.07, 20:54
          rewers10 napisał:

> presentation1 napisał:
          >
          > > Za kilka miesiecy wyjda nowi ze szkol.Pozegnac starych towarzyszy.
          >
          > to niech cię operuje ten po szkole

Jego nikt nie bedzie operowal w Polsce, bo to cos nie jest Polakiem, uciekl z
          Polski w 1989 roku bez paszportu, jak kazdy inny esbek w tamtych czasach,
          jezeli ktos mysli, ze zmyslam, tutaj jest link do tego jak presentation sie do
          tego bez przymusu przyznal :)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=62794998&a=62805778
      • kralik111 Re: Ciotki w Sluzbie zdrowia do Rosji............ 25.05.07, 20:51
        presentation1 napisał:

> Za kilka miesiecy wyjda nowi ze szkol.Pozegnac starych towarzyszy.

Tobie latwo powiedziec presentation, bo nawet nie masz polskiego obywatelstwa i
        leczyc sie w Polsce nie musisz, chcesz cos powoiedziec na ten temat, zloz
        podanie o polskie obywatelstwo, pozniej jak juz je dostaniesz zacznij placic
        ubezpieczenia i podatki, dopiero wtedy bydziesz mogl PiSdzielic o tym kto ma w
        Polsce zyc i pracowac, a kto nie, na ten czas proponowalbym ci smieciarzu
        francuski zamknac ryjek... :)))))))))))))))))))))))))))))
      • gracz270 Re: Ciotki w Sluzbie zdrowia do Rosji............ 25.05.07, 21:04
    • kazik.k Re: OZZL: Gosiewski nie zaprosił nas na spotkanie 25.05.07, 19:14
      rozmowa z tym "premierem" to odbywanie niezasluzonej kary!jest ujma dla
      wyksztalconych ciezkopracujacych ludzi!sluchanie bredni cynicznego prostaka jest
      czyms gorszym jak oslawiony "czysciec"!kolejny przyklad bezprzykladnej arogancji
      i chamstwa calego skurduplalego kaczylandu!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka