Dodaj do ulubionych

Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia

27.05.07, 08:09
Kim jest Daniel Olbryski?
Kilka dni temu pojechal do Rosji.Wystapil w 1 kanale telewizji panstwowej gdzie stwierdzil ze IPN w Polsce to KGB w dawnym Zwiazku Radzieckim.I mowi to facet ktory jeszcze niedawno z Kwasniewskim pisal o zagrozeniu demokracji.Z facetem ktorego partii dzialania KGB kojarzyly sie pozytywnie.Co wiec Olbryski mial na mysli?
Wracajac do PO?Powinni zaprosic Kwasniewskiego dla okreslenia jednej linii w walce z Polska?Chyba ze PO sie rozleci?
Obserwuj wątek
    • sympatyk_po Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 08:09
      Proszę Was tylko, zaprezentujcie coś konkretnego bez bezpardonowego
      i niczym nieuzasadnionego ataku na PiS! Pokażcie, że jesteście partią,
      na którą głosowałem: zdecydowanie opozycyjną do ludzi SLD, którzy pomimo
      wielkich afer i malwersacji nadal twierdzą, że nic się nie stało!
      • maaac Do sympatyka PiS 27.05.07, 08:49
        > Proszę Was tylko, zaprezentujcie coś konkretnego bez bezpardonowego
        > i niczym nieuzasadnionego ataku na PiS!
        Jakbyś był naprawdę sympatykiem PO to byś wiedział, że:
        1. atak na PO prowadzi cały czas PiS, a nie na odwrót, w dodatku atak na
        poziomie przedszkolaków "bo PO jest wszystkiemu winne";
        2. PO nie atakuje PiSu; bidulki sami nie wiedzą czego chcą i naprawdę boią się
        kretyńskich PiSowych oskarżeń o "wchodzenie w koalicję z SLD"
        3. Za co atakować PiS jest i to sporo; jeżeli nawet chcesz pominąć wątki
        programowe czy psucie państwa to można się przyczepić do bardzo osobistych
        spraw dla PO: PiS nie rozliczyło się za "dziadka Tuska" i "aferę bilboardową".
        Trudno by sensownym kaolicjantem był ktoś kto ma wśród swoich członków kłamców
        i zdrajców wbijających nóż w plecy.

> że jesteście partią,
        > na którą głosowałem: zdecydowanie opozycyjną do ludzi SLD, którzy pomimo
        > wielkich afer i malwersacji nadal twierdzą, że nic się nie stało!

4. Problem żeby PO odpowiadało za zachowanie ludzi z SLD. Problem też w tym co
        się nazywa "byciem w opozycji". Bo jeżeli zarówno ludzie z PO jak i z SLD "nie
        lubią" ludzi z PiS - choć powody mogą mieć inne to jedynie kłamliwą PiSową
        propagandą jest, że przez to razem tworzą koalicję. Bo chyba sobie nie
        wyobrażasz, że "bycie w opozycji" do SLD będzie oznaczało popieranie kłamców i
        aferzystów z PiS?
        • almagus Re: Bez zbędnych wywodów Unia wolnych narodów. 27.05.07, 09:11
          Bez zbędnych wywodów Unia wolnych narodów.

Skrzy szabla, skrzą na wojów zbrojach łuski.
          Ty się nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski?
          Ty się nie zrywasz kiedy Kraj w nieładzie,
          czekamy na owoce, zgnile jabłka w sadzie?
          Katotaliban hańbi białogłowy,
          Ty się nie zrywasz, jeszcze nie gotowy?

Skrzy szabla, skrzą na woja zbroi łuski.
          Gdy nie ma pracy, nie ma tez złomu,
          nie wyleczą, niepotrzebny nikomu?
          W Twojej kompanii serce swe pokrzepię,
          choć skromnie przyszłość swą ulepię?

Trwam na zmywaku tutaj na obczyźnie,
          choć duchem młoda, to blizna na bliźnie.
          Piasek Zandvoortu dzis moje posłanie,
          kiedy się zerwiesz, na co to czekanie?

Skrzą szable, skrzą wojów zbroi łuski,
          wreszcie poprowadź Donaldzie Skrzy Tuski!
          Ty się nie zrywasz, gdy dzielą nas szuje,
          Katotaliban garnie i rujnuje?
          Ty się nie zrywasz kiedy przy parafii,
          Katotaliban żyje wzorem mafii?

Dzwoni dzwon larum przy księżym pałacu.
          Pędzi z falami Rydz Maybachem na kacu.
          Katotaliban eksterytorialny?
          Wykorzystuje Kraj przyparafialny?

Gdy z dzieci, z cudu bożych darów
          chcą dla talibów, porobić janczarów?
          Ty się nie zrywasz, gdy giną reformy,
          poziom techniki nie osiąga normy?

Tnie szabla, z kopytem dzwonią łuski.
          Katotaliban już na Jasnej Górze,
          nazwą woja gejem, zatańczy przy rurze?
          Jeno religia, koniec filozofii,
          uzależni nas urodzaj kartofli?

Tnie szabla, z kopytem dzwonią łuski.
          Woju doświadczony waz czy się opłaca,
          spośród oszołomów brać znowu pajaca?
          Dołączy do nas pospolite ruszenie,
          z tego fermentu pozytywne wrzenie?

Gdy po zgiełku szabel, łuski po nabojach,
          dlaczego kradniesz Dochnaldzie Ajatollach?
          Mówisz żeś rycerz, co chroni Maryje,
          a to co kradniesz to jest niczyje?

From: "Almagus"
          > Ty się nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski?

„Wymagasz cudu
          Chcesz aby drob latal.
          To nielot pierwszj krwi.
          Juz Bolek Lolek jest od niego lotniejszy
          Tusk to pomylka zyciowa

Ben”
          • tetlian Re: Bez zbędnych wywodów Unia wolnych narodów. 27.05.07, 10:35
            Dla mnie PO to taka łagodniejsza wersja PiS'u. Nie są tak fanatyczni, ale i tak
            do pięt nie dorastają SLD.
    • konread Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 08:10
      Niby lepiej późno niż wcale, ale chyba u nas wszyscy politycy najchętniej by
      byli wszyscy w opozycji - w pod kątem krytykowania by programy swoje
      przygotowywali, zawsze to bezpieczniej i wygodniej;)
    • konread Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 08:12
      presentation1 napisał:

> Kim jest Daniel Olbryski?

A kim są bracia Kaczyńscy? Jeden ze znajomości dzieł Lenina słynie a drugi z
      podpisanych lojalek:P
      • presentation1 .....Olbryski................... 27.05.07, 08:21
        Zadzwoniła do DZIENNIKA czytelniczka ogromnie wzburzona tym, że na jednym z kanałów rosyjskiej telewizji usłyszała wywiad z Danielem Olbrychskim, w którym aktor porównywał metody lustracyjne Instytutu Pamięci Narodowej do działalności KGB.

Ponieważ nikt w redakcji nie widział tego programu, postanowiliśmy sprawdzić informację u samego źródła, czyli Daniela Olbrychskiego. Wydelegowana do tego, jak się wydawało, dziecinnie łatwego zadania, zadzwoniłam rano na prywatną komórkę artysty. Odebrała miła pani, zażądała wyjaśnień, czego miałaby dotyczyć rozmowa, wyraziła zrozumienie i kazała zadzwonić za półtorej godziny. W wyznaczonym terminie Daniel Olbrychski nie mógł rozmawiać, podobnie za godzinę, udało się do niego dotrzeć za trzecim podejściem.

Aktor od początku był nastroszony. "Powinniście zacytować całą moją wypowiedź" - oświadczył. Na pytanie, jak ona brzmiała, odparł krótko, że możemy sobie sprawdzić. I nie przekonało go tłumaczenie, że właśnie próbujemy to zrobić, bezpośrednio u niego. "Nie jestem w stanie cytować sam siebie" - oświadczył.

A potem było coraz goręcej. "Czego naprawdę chce się pani dowiedzieć? - zapytał lekko podniesionym głosem. "Czy naprawdę porównał pan IPN do KGB. Chcemy sprawdzić, czy rzeczywiście pan to powiedział" - odparłam. "Ale co pani chce sprawdzić? Co ja sądzę o IPN? Chętnie udzielę wywiadu, który będę mógł autoryzować" - aktor mówił już bardzo głośno.

"A teraz nie mógłby pan tego powiedzieć?" - nalegałam. W odpowiedzi usłyszałam, że wywiad dla rosyjskiej telewizji trwał pół godziny i nie czas na jego streszczanie. Zaraz potem Daniel Olbrychski oskarżył mnie o to, że przepytuję go dokładnie w ten sam sposób, w jak robili to dziennikarze za czasów Gomułki.

Na pytanie, czy przypadkiem mnie nie obraża, aktor oświadczył, że to on czuje się obrażony. "Czy ta rozmowa jest nagrywana?" - zirytował się i oskarżył mnie o próbę inwigilacji.

I nagle, zupełnie nieoczekiwanie, wyrwało mu się, że w wywiadzie dla telewizji Rossija użył wyrażenia "polskoje KGB". A potem zaznaczył, że bynajmniej nie udziela mi wywiadu, więc to, co robię, jest zwykłym nadużyciem.

Zadzwoniliśmy do rosyjskiej telewizji. Tam bez zbędnych ceregieli dowiedzieliśmy się, że Daniel Olbrychski powiedział, iż Instytut Pamięci Narodowej to polityczna instytucja, która "stosuje techniki polskiego KGB, czyli Służby Bezpieczeństwa"
        • presentation1 Re: ..Olbrychski-sorry............... . 27.05.07, 08:22
          • ratm1978 Re: ..Olbrychski-sorry............... . 27.05.07, 08:26
            Olbryskiemu sie miesza w tej łepetynie
            chyba od tych lodów:)
            niech on sie lepiej zajmie swoimi wnukami
            • presentation1 Re: ..Olbrychski-sorry............... . 27.05.07, 08:27
              link
              www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=209&ShowArticleId=43786
        • dundrub kim jest presentation1? 27.05.07, 08:27
          ..i czy zawsze pisuje posty nie na temat na forum, zarzucajac to pozniej innym?
          co ma Olbrychski do programu PO, czlowieku??!!
          • presentation1 Re: kim jest presentation1? 27.05.07, 08:29
            Nie musisz nic wiazac ani tym bardziej dzielic.Nawet czytac.Madremu wiedzy nigdy za duzo...................
            • dundrub Re: kim jest presentation1? 27.05.07, 08:30
              presentation1 napisał:

> Nie musisz nic wiazac ani tym bardziej dzielic.Nawet czytac.Madremu wiedzy nigd
              > y za duzo...................

Madry przede wszystkim mowi NA TEMAT.. a nie OD RZECZY...
              • presentation1 Re: kim jest presentation1? 27.05.07, 08:34
                Daniel Olbrychski kontra Krzysztof Gottesman
                Daniel Olbrychski chciał mnie obrazić. Przykro jest o sobie czytać, iż jest się na poziomie niższym niż Urban, ale nie czuję się obrażony. Nadal uważam, że to ja mam rację, a nie Olbrychski. Ordynarny ton listu też mnie w tym utwierdza - Krzysztof Gottesman odpowiada w Rzeczpospolitej na list Daniela Olbrychskiego.

«List do redaktora Pawła Lisickiego

Szanowny panie redaktorze, nie wiem, ile ma pan lat. Być może nie mógł być pan świadomym czytelnikiem PRL-owskiej prasy z przed 30, 20 lat. Nie zwalnia to jednak pana z pewnej dojrzałości i wiedzy. "Szpilka", którą Krzysztof Gottesman próbował wbić we mnie na łamach pańskiego poważnego pisma z 12 maja musiała przed tym wpaść w szambo. Tak cuchnie. Ludzie pamiętający nazwisko Stanisława Pyjasa, którego zapomnienie, jak znieważa mnie Gottesman, byłoby dla mnie "dobrą wiadomością", pamiętają coś jeszcze. Dla tych, którzy tego pamiętać nie mogą, i przez szacunek dla młodych czytelników pana pisma, mam kilka ważnych spostrzeżeń.

O ile cała działalność IPN (w którego teczkach, jak publicznie stwierdził dr Dudek, figuruję jako pokrzywdzony) bardzo przypomina metody działalności dezinformacyjnej każdej policji politycznej, o tyle wysiłek publicystyczny Gottesmana jest lustrzanym odbiciem najohydniejszej prasy PRL. Nazwisko Pyjasa jest tylko zastąpione innym przykładem braku mojego patriotyzmu, a telewizja rosyjska telewizją francuską, niemiecką czy Wolną Europą wreszcie. "Towarzysz Szmaciak III RP", jak mnie nazwał K.G., bywał czasami "naszym nędznym Kmicicem", "pseudo-Polakiem" itd. A pobudki mego ohydnego postępowania jak "kariera", "strach" (sic!) - identyczne. Przykłady prasowe z tych lat do wglądu. I nie były to donosy na mnie pióra Jerzego Urbana czy Zygmunta Kałużyńskiego. Te były zawsze wyrafinowane. Ale od Bożeny Krzywobłockiej w dół.

Artykulik w pańskim piśmie nawet mnie rozrzewnił, bo przypomniał mi moją młodość. Ówcześni "Gottesmanowie" byli lepiej przygotowani. Mieli pełne zestawy moich wypowiedzi w różnych językach i zgodnie być może ze swoimi przekonaniami bądź zleceniami zwierzchników, zgrabnie nimi manipulowali. Cel był ten sam, ośmieszyć mnie i poniżyć przed polskim czytelnikiem. Tyle że ówczesna SB dostarczała lepszych informacji niż IPN. Chcę wierzyć, panie redaktorze, że został pan też zmanipulowany przez swojego etatowego żurnalistę, na zasadzie "jedna baba, drugiej babie".

Przecież żaden z was mojego wywiadu nie widział. A moje dobre imię zostało oplute. Moje wnuki, jak po liście Wildsteina i audycji z nim u Tomasza Lisa, będą mnie pytały: "czy już dałeś w zęby temu pętakowi dziennikarstwa IV RP, który cię nazwał towarzyszem Szmaciakiem III RP?". Już są duzi. I co mam im powiedzieć? Że pięść tu nic nie załatwi? Będą pytać mnie dalej. Czy o taką Polskę walczyliśmy, gdzie można bezkarnie opluwać, nie powołując się nawet na wiarygodne źródła? Ciekawi mnie reakcja redaktora jednego z poważniejszych dzienników w Europie. Pozostaje ciągle z nadzieją i szacunkiem.

Sygnatariusz większości listów przeciwko zbrodniom PRL w latach 1976 - 1982, wnuk Teodora Śmiałowskiego - dowódcy AK na Podlasiu zamordowanego przez NKWD w lipcu 1945 roku, przez Rosjan nazywany polskim bratem Włodzimierza Wysockiego. Rosjan, którzy są zawsze pełni szacunku dla moich wypowiedzi, nawet gdy są ostro krytyczne wobec polityki ich najwyższych władz (te informacje do wiadomości młodych czytelników, których opiniami próbuje ohydniej od politruków PRL manipulować Gottesman).

Daniel Olbrychski

Odpowiedź Krzysztofa Gottesmana

Daniel Olbrychski chciał mnie obrazić. Przykro jest o sobie czytać, iż jest się na poziomie niższym niż Urban, ale nie czuję się obrażony. Nadal uważam, że to ja mam rację, a nie Olbrychski. Ordynarny ton listu też mnie w tym utwierdza.

W całym swoim długim liście nie zaprzeczył on swojej wypowiedzi porównującej IPN do polskiego KGB, czyli Służby Bezpieczeństwa. Wcześniej zresztą w rozmowie z "Dziennikiem" też tego nie zrobił.

Ale nie chodzi tylko o wypowiedź dla rosyjskiej telewizji. Olbrychski już wcześniej oskarżał IPN o wszystkie możliwe grzechy, myśląc o ujawnianiu archiwów, ironicznie zadawał pytanie, czy w Polsce nie ma poważniejszych zadań. Wziął w obronę donosiciela Macieja Damięckiego i wbrew niemu samemu kwestionował jego donosy.

Mimo wielkich kreacji, braterstwa z Wysockim, pokrewieństwa z ofiarą NKWD oraz wszystkiego, na co zechce się kiedyś powołać, uważam, że sam Olbrychski dzisiaj broni szkodliwej sprawy, której istotą jest obrona tego wszystkiego, przeciwko czemu kiedyś podpisywał listy protestacyjne. Wtedy lub teraz nie wiedział, co robi. A może nawet i wtedy, i teraz.

Krzysztof Gottesman»
                • dundrub zaskoczenie 27.05.07, 08:36
                  presentation.. co ty czlowieku robisz?
                  czy ty potrafisz przeczytac ze zrozumieniem jedno proste zdanie?
                  powtorze je:

co ma Olbrychski wspolnego z tematem tego watku - programem PO?
                  • presentation1 Re: zaskoczenie 27.05.07, 08:40
                    A ty dalej nie rozumiesz.Jezeli to nie temat dla ciebie przejdz dalej.
                    • bogdantadus Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 08:44
                      w rodzaju "presentation1" smaruja wszedzie swoje agitki i błedem jest na nie reagowac... za co niniejszym przepraszam! :)
                      • presentation1 Re: Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 08:49
                        Wpadles w reakcje?Przeciez to jest jak najbardziej na temat.Dzisiaj PO ma twarz Danielow Olbrychskich.
                        • bogdantadus Re: Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 08:54
                          presentation1 napisał:

> Wpadles w reakcje?Przeciez to jest jak najbardziej na temat.Dzisiaj PO ma twarz
                          > Danielow Olbrychskich.

To raczej sprawa twojej nieleczonej wyobrazni... ale gdyby nawet, to uspokajasz mnie takim stwierdzeniem. Geby Ziobrow, Kaczynskich i jednego z Kurskich byłyby prawdziwym powodem do niepewnosci, po ktorej stronie płotu w Tworkach zyjemy.
                          • presentation1 Re: Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 08:56
                            A moze do Tworki mamy podobna odleglosc?Patrzac na twoj alfabet na klawiaturze i porownujac z moim dochodze do wniosku ze nie klikasz z Polski.
                            • bogdantadus Re: Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 08:58
                              presentation1 napisał:

> A moze do Tworki mamy podobna odleglosc?Patrzac na twoj alfabet na klawiaturze
                              > i porownujac z moim dochodze do wniosku ze nie klikasz z Polski.

Jakieś chore wnioski? Śmiało!
                              • presentation1 Re: Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 09:00
                                Bez wnioskow.
                                • dundrub Re: Nachalni agitatorzy... 27.05.07, 09:02
                                  ee tam wnioski presentation..
                                  moze w zgodzie ze swoim zwyczajem wstaw jakis jeszcze adekwatny do tematu watku
                                  post?

mozee.. hmm.. moze o klopotach sadownikow?
                                  • presentation1 ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:04
                                    Same autorytety.PRL i III RP.
                                    Większość spośród podpisanych to krakowianie ze środowisk profesury wyższych uczelni (Jerzy Aleksandrowicz, Janina Czapska, Stanisław Grodziski Jacek Majchrowski, Bronisław Łagowski, Tadeusz Popiela, Andrzej Romanowski). Z polityków najwięcej jest ludzi lewicy (Marek Borowski, Włodzimierz Cimoszewicz, Stanisław Ciosek, Jerzy Hausner, Aleksander Kwaśniewski). Dawną opozycję solidarnościową reprezentują m.in. Władysław Frasyniuk, Stefan Jurczak, Bogdan Lis, Krzysztof Kozłowski.
                                    • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:06
                                      eee oni podpisali sie pod programem PO?

• konread Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:10
                                        dundrub napisał:

> eee oni podpisali sie pod programem PO?

Widać wszystko się biedakowi pokiełbasiło, kazali teksty jakieś wklejać to
                                        wkleja, ale nie mówili że będą go przepytywać z ich treści:)))
                                        • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:12
                                          > Widać wszystko się biedakowi pokiełbasiło, kazali teksty jakieś wklejać to
                                          > wkleja, ale nie mówili że będą go przepytywać z ich treści:)))

zwlaszcza w niedziele rano ;)
                                          no coz.. juz ktos mowil kiedys o pozytecznych glupcach.. echh... ;)
                                      • presentation1 Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:10
                                        Znowu na temat.Czesci srodowiska z PO jest blizej do tych ktorych podalem nazwiska, anizeli do srodowisk prawicowych.Na liscie sa 92 osoby w tym kilku z PO(oczywiscie wg.Wyborczej byla to lista stu.
                                        • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:13
                                          wiesz.. czesci srodowiska z PO jest blisko do srodowiska naturalnego i to oni
                                          odpowiadaja za Tsunami.. to logiczne i proste..

twoja paranoja bawi mnie coraz bardziej :)
                                          • presentation1 Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:14
                                            A moze ty Zielony?Bo z ta natura...ale to twoj problem.
                                            • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:15
                                              Zielony ze smiechu presentation.. i zachwytu nad postepem Twojej paranoi.. :)
                                              Piekny kliniczny przypadek.. cuudny do opisu.. :)
                                              • presentation1 Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:20
                                                Zawsze twierdzilem ze poglady polityczne robia z ludzi zwierzeta, nie przypuszczalem jednak ze myslenie musi sprawiac az taki bol(co niektorym)
                                                • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:22
                                                  opowiedz mi o swoim bolu...
                                                  • presentation1 Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:23
                                                    Ja w przeciwienstwie do ciebie nie mam problemow zdrowotnych dlatego jestem przeciwny strajkowi w Sluzbie Zdrowia.
                                                  • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:24
                                                    uff.. juz myslalem, ze zdrowiejesz.. a tutaj jednak nowy watek.. sluzba
                                                    zdrowia.. nowy watek "na temat"..
                                                    sluchamy presentation.. sluchamy.. wspieramy cie..
                                                    tak tak tak
                                                  • presentation1 Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:25
                                                    To wlasnie tak..A spacer ci sie przyda.Wiesz w ktorym momencie isc...
                                                  • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:28
                                                    tak.. wychodze zawsze kiedy przypomne sowbie stara maksyme:

Nie ucz swini latac, bo ptaki wystraszysz i swinie zdenerwujesz.

Milego dnia presentation.. tak tak tak.. masz racje.. wsyztsko wiaze sie z PO,
                                                    Ukladem, Siecia, Komunistami, SLD, itede itede.. wszystko co nie pochodzi od
                                                    jedynie slusznej partii...

• presentation1 Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:30
                                                    Wszystko wiaze sie z postkomuna.Wszystkie afery(od sportu poprzez finanse panstwa a skonczywszy na sluzbie zdrowia.I nie wiem jak glosno bedziesz krzyczal i tak nie ukryjesz swinstw postkomuny.
                                      • maaac Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:11
                                        Przecież to elementy "Szarej sieci" i "Układu" żucającego kłody pod nogi
                                        Wielkim Odnowicielom Polski!!!!
                                        Zaraz dostaniesz wypis haków na sędziów TK - oni też są wśród wrogów
                                        Przewodniej Siły Narodu. ;P
                                        • maaac Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:12
                                          > Przecież to elementy "Szarej sieci" i "Układu" żucającego kłody pod nogi
                                          > Wielkim Odnowicielom Polski!!!!
                                          > Zaraz dostaniesz wypis haków na sędziów TK - oni też są wśród wrogów
                                          > Przewodniej Siły Narodu. ;P
                                          Oczywiście rzucającego.... ale na niech to może się i żuca... dziś człowiek
                                          niczego nie jest pewien.
                                          • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:14
                                            nie lam sie ortografia..
                                            lepiej wrzuc jakis post np.. o legii cudzoziemskiej albo malpach na gibraltarze..
                                            wszytko wiaze sie z PO i szara siecia i ukladem heheheheh :)
                                            pozdrawiam
                                            • maaac Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:21
                                              Hmmmmm
                                              Małpy na Gibraltarze, a PO? .......
                                              Wiem!!!!! PO chce wytruć mały na Gibraltarze ponieważ usłyszeli że tak jak
                                              małpy na Gibraltarze są gwarancją panowania tam brytyjskiego tak obecność PiSu
                                              w Polsce jest gwarancją dalszych demokratycznych przemian i odnowy moralnej
                                              kraju!!!!

Legia Cudzoziemska? E to banalnie proste:
                                              Jak doszły nas wieści Donald Tusk optuje za stworzeniem w Polsce Legii
                                              Cudzoziemskiej i wysyłaniu takich żołnierzy na misje zagraniczne. O nie my nie
                                              damy się oszukać!!! My wiemy że już PO jest Legią Cudzoziemską WIADOMEGO
                                              kraju!!! Prawda Herr Donaldzie Tuske?
                                              • dundrub Re: ....O tych co beda budowac demokracje?.. 27.05.07, 09:23
                                                :))))))))))))))))))
                                                znikam na spacer.. milego dnia!
                    • dundrub Re: zaskoczenie 27.05.07, 08:52
                      staram sie zrozumiec z calych sil.. ale czy da sie zrozumiec sens tam, gdzie go
                      nie ma?
                      nie dyslutuje si eo gustach.. z paranoikami tez sie nie dyskutuje - nalzezy
                      przytakiwac..
                      tak tak presentation.. masz racje.. tak tak..
                      • presentation1 Re: zaskoczenie 27.05.07, 08:54
                        Jestes wyjatkowy.Zgadzasz sie.Roznimy sie wobec tego diametralnie.Nie zgadzam sie z SLD i PO.
                        • dundrub Re: zaskoczenie 27.05.07, 08:57
                          tak tak presentation.. tak tak..
                          • shithead Re: zaskoczenie 27.05.07, 10:07
                            Chlopie! Daj sobie spokuj z argumentowaniem z tymi idiotami, szkoda nerwow i
                            klawiatury. Wez przyklad ze mnie. Jak ja toto widze na forum to posylam temu
                            wiache syberyjskich ch..ji i koniec dyskusji.
                    • keithley __ W proteście przeciw zaśmiecaniu 27.05.07, 11:15
                      Solidarnie naciskajmy kosz przy za długich i nie na temat postach presentation1.
                      • presentation1 Re: __ W proteście przeciw zaśmiecaniu 27.05.07, 11:17
                        Z tego co do mnie doszlo bylo ok. 1000 wciskow.I nic.Wcisnij sobie prawe oko bedziesz widzial tylko na lewe.Latwiej w zyciu.
                      • koloratura1 Re: __ W proteście przeciw zaśmiecaniu 28.05.07, 11:57
                        keithley napisał:

> Solidarnie naciskajmy kosz przy za długich i nie na temat postach presentation1

Proponuję naciskanie kosza przy KAŻDYM poście presentation.
                        Jak tak robiłam przy galbie i talesie i co? Kto ich ostatnio widział na forum?
          • matadeusz zagra jak ma scenariusz, jak nie ma to sie miesza 27.05.07, 10:06
            bez napisanego tekstu ciezko cos samemu wymyslec sensownego panu D.O. juz to
            zauwazylem w paru pogramch publicystycznych w ktoryh wystapil, budujac tresc
            swojej wypowiedzi ma powazne probelmy rozdzielenia warstwy emocjonalnej od
            faktow co sie wyraza w przyczynowo-skutkowych niescislosciach i emocjonalnych
            uniesieniach, niestety rzeczywistosc to cos wiecej niz dramat gdzie trzeba sie
            dac poniesc i nic wiecej
    • swam No i dobrze, po co czekać 27.05.07, 08:12
      I tak naprawa genialnych posunięć obecnego rządu będzie kosztowała wiele
      wysiłku i naszych pieniędzy.
      • aron2004 Re: No i dobrze, po co czekać 27.05.07, 08:15
        program PO - zabrać rolnikom, dać lekarzom-łachmakom. Dziękuję postoję.
        • ratm1978 Re: No i dobrze, po co czekać 27.05.07, 08:40
          kurcze dlaczego Polacy zaraz by wszystko przejedli.... ja jako pracownik
          państwawy mam 1400zł (nie bede pisał o trudzie pracy - z marginesem, bo to moj
          wybor) ale poczekam na wzrost inwestycje i moją wyzszą pensję
    • wirski Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 08:20
      presentation1 napisał:
      > ... Chyba ze PO sie rozleci?

Lepiej żeby PO się nie rozleciała, a tylko wywaliła Tuska+Rokitę. Pierwszy -
      impotent polityczny/sympatyczny gawędziasz, drugi - demagog, zachwycający się
      własnym "pianiem" :((
      • wirski Ale dałem plamę :((( 27.05.07, 08:21
        gawędziasz --> gawędziarz :(((
        Nikt nie jest idealny;)
        • jorge.martinez Re: Ale dałem plamę :((( 27.05.07, 09:26
          Tusk jest "idealny" i na tym opiera się cały program PO.
    • brynk Olbryskiemu podać pavulon, on cierpi .... 27.05.07, 08:48
      Pan Bóg jak chce kogoś ukarać, to w pierwszej kolejności odbiera mu rozum .
      • uu1 Re: Olbryskiemu podać pavulon, on cierpi .... 27.05.07, 09:34

Są pewne granice skoorwysyństwa, nie przekraczaj ich.
        • 2.0tdci Re: Olbryskiemu podać pavulon, on cierpi .... 27.05.07, 10:38
          brynk ma to w genach.

uu1 napisała:

>
          > Są pewne granice skoorwysyństwa, nie przekraczaj ich.
    • altspringe PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 08:49
      Przecież te ciapciaki tylko przegrywać umieją. Gdzie im tam do rządzenia. Poza
      tym, wizja PO u władzy to koszmar - zielone światło dla wszystkich szubrawców i
      złoczyńców, zwłaszcza tych spod znaku SLD.
      • presentation1 Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 08:51
        Gdyby nie PiS ale PO wygralo wybory nikt nie slyszalby w Polsce o ostatnich 17 latach.O przekretach,aferach,korupcji czy zlodziejstwie.Ciaglosc zachowalaby PO.
        • dundrub Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 08:55
          presentation1 napisał:

> Gdyby nie PiS ale PO wygralo wybory nikt nie slyszalby w Polsce o ostatnich 17
          > latach.O przekretach,aferach,korupcji czy zlodziejstwie.

uhm.. to pewnie prawda.. na razie slychac pomowienia ze strony PiS i o
          zlodziejstwie ze strony jego koalicjantow

• ratm1978 Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 08:57
            i na odwrót..czyli powtórka z historii...tak sie beda kłocić i znów cimny lud
            na SLD zagłosuje ze złości
            • dundrub Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 09:04
              coz.. tak to wlasnie u nas jest.. gdzie dwoch sie bije.. itede..
              i jak tutaj nei wspomniec Bismarcka, ktory powiedzial, ze jesli chce sie
              doprowadzic do znikniecia Polski z mapy, wystarczy dac im rzadzic samodzielnie?
              smutne..ale jakze prawdziwe...
              • ratm1978 Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 09:08

• dundrub Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 09:10
                  echh widziano to wczesniej.. Rej wspominal, ze Polacy w niewoli madrzy, na
                  wolnosci glupi.. my to mamy we krwi niestety.. nadzieja w pokoleniach, ktore
                  naucza sie innego patrzenia...
                  • ratm1978 Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 09:12

• dundrub Re: PO i rządzenie - sprzecznośc sama w sobie 27.05.07, 09:17
                      :) sursum corda zatem!
                      i do urn hurmem jak czas przyjdzie!
                      to mozemy i powinnismy! :)
                      pozdrav!
    • brynk PO - nie wygłupiaj się ! 27.05.07, 08:53
      Niech mi ktoś powie, ze PO idąc do wyborów miała "program" .To była bzdura nad
      bzduru . Wtedy na rządanie PiS pokazała ten tzw. "program" spisany na kartce
      A4- hahahah. Widac, ze dopiero teraz doszli po rozum do łba. Tusk - na emeryturę
      albo do sld.
      • bernol1 Re: PO - nie wygłupiaj się ! 27.05.07, 11:37
        > Niech mi ktoś powie, ze PO idąc do wyborów miała "program" .To była bzdura nad
        > bzduru . Wtedy na rządanie PiS pokazała ten tzw. "program" spisany na kartce
        > A4- hahahah. Widac, ze dopiero teraz doszli po rozum do łba. Tusk - na emerytur
        > ę
        > albo do sld.

PiS za to program miał. Skierowany do ciemnego ludu. Jak można mówić równocześnie o obniżce podatków, wzroście wydatków z budżetu i spadku deficytu skoro Wydatki - podatki = deficyt. To, co zaprezentowali było matematycznie niewykonalne, chyba, że "odcinamy się" od zbrodniczego dorobku Pitagorasa i Talesa.
        Które to punkty tego programu zostały zrealizowane? Tanie państwo? Obniżka podatków? Dwa progi podatkowe? # miliony mieszkań? Pamiętam aferę, gdy pewna działaczka PiSu nazwała ten program bzdetami. Jakaż była afera. Niestety, ostatnie dwa lata dowodzą, że miała rację.
    • a.barbarus Tusk zbyt mało wyrafinowany intelektualnie 27.05.07, 08:56
      Wczoraj słuchałem imć Donalda w TVN24. Imć Donald sądzi, że bycie lepszym PiSem
      (ten sam program, łagodniejsze oblicze...) wystarczy, by samodzielnie sprawować
      władzę. Koalicjantów imć Tusk nie widzi - z intelektualnych niepokojów ludzi
      światlejszych od siebie zrozumiał tylko tyle, że "stanęli obok Kwaśniewskiego
      (ergo: Millera et consortes)". No cóż... przywódca partii, choćby to nie była
      partia a tylko "platforma", musi upraszczać wizję świata, bo inaczej kompletnie
      - w swej mizernej kondycji intelektualnej - by się pogubił. Ale jeśli jakimś
      cudem imć Tusk dotrze do tych słów, sugeruję zastanowienie się nad paroma
      kwestiami, oto pierwsze z brzegu: miłość do Braci odwzajemniona nigdy nie
      zostanie, to nie ten typ osobowości; LiD zaś stanowi jedyną rozsądną
      alternatywę, bo PSL bardziej jest umoczone w przeszłość niż Onyszkiewicz,
      Frasyniuk a nawet Kwaśniewski razem wzięci. I dygresja natury historiozoficznej
      - tak jak łatwiej jest budować kapitalizm niż cokolwiek innego, jako że opiera
      się on na ludzkiej potrzebie posiadania i rywalizacji, tak łatwiej jest budować
      świat PiSu, bo oparty jest na ludzkiej zawiści i resentymentach. By zbudować
      nieco bardzie otwarte i przyjazne społeczeństwo, trzeba o wiele więcej wysiłku,
      także intelektualnego. Obawiam się, że imć Tusk tego nigdy nie zrozumie,
      bardziej pragnąc "oczyszczać" (z innych ludzi?!) niż budować (z innymi ludźmi...).
    • uu1 wishful thinking 27.05.07, 09:14
      Szef PO Donald Tusk zapowiedział w piątek, że konwencja programowa Platformy ma
      zapoczątkować przygotowania jego partii do rządzenia.
    • prokto A kogo obchodzi jakiś tam program PełO ? 27.05.07, 09:14
      Programy PO zawsze rozmijają się z rzeczywistością .
      • bernol1 Re: A kogo obchodzi jakiś tam program PełO ? 27.05.07, 11:42
        PiSu tym bardziej, patrz mój post wyżej.
    • jorge.martinez Platforma i jej obywatelskość... 27.05.07, 09:17
      Napisali parę banialuk, ubiorą w parę haseł, które łykną wykształciuchy,
      arcy-demokracji i studenciaki i będą żyć w samozadowoleniu patrząc jak im słupki
      rosną. A jesienią 2009 Naród znów zbije ich ledwie w krótkie portki ubrane tyłki.
    • dorotahgw ???Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia??? 27.05.07, 09:31
      Dziś? Dlaczego dopiero dzisiaj?
      • dyrgosia Re: ???Dziś PO zaprezentuje swój program rządzeni 27.05.07, 09:34
        Tylko programy piszą i nic z tego nie wynika.
        Nie mogą się zdecydować czy są przeciw PiS czy za.
        • maaac Re: ???Dziś PO zaprezentuje swój program rządzeni 27.05.07, 09:39
          > Tylko programy piszą i nic z tego nie wynika.
          > Nie mogą się zdecydować czy są przeciw PiS czy za.

To wina pracowni badań opinii publicznych - nie potrafią dać im jednoznacznej
          odpowiedzi co się im bardziej opłaci.

Jak z Gogola - najporządniejsza partia polskiej sceny politycznej (z tych
          liczących się), a i tak ******.
        • push.sp partia chlopcow w krotkich majtkach 27.05.07, 09:42
          zaprezentowala swoje marzenia. a zona Zdrojewskiego na czele rady miejskiej
          Wroclawia wymienia tabliczki z nazwami ulic, na wzor Warszawy - koszty kolosalne
      • monster1972 lepiej dzis niż wcale jak pis:) 27.05.07, 10:02
        pis do dzis nie ma programu gospodarczego-spolecznego-politycznego

cały program pisu polega na tępieniu tych, ktorzy sie jarkowi 30 lat temu na
        styropianie nie posuneli

chlop sobie korzonki przeziębił i teraz tylko znalezienie "winnych" moze mu
        ulgę przynieść

:)
        • profanum_vulgus Re: lepiej dzis niż wcale jak pis:) 27.05.07, 11:40
          jak nie masz wiedzy to nie pisz postow
          oderwany od rzeczywistosci cwiercinteligencie.
          Czytanie Gazety nie zwalnia cie z myslenia.
          oprocz programu dla całej Polski, PiS
          przygotował programy rozwoju dla kazdego
          wojewodztwa.
          PO w czas sie zorientowalo, ze potrzebny
          jest gruntowny dokument. W 2005 roku
          machali swistkiem - kartka papieru A4
          i to mial byc niby jakis program Platformy.
          Raczej Platfusów.
          • bernol1 Re: lepiej dzis niż wcale jak pis:) 27.05.07, 11:45
            Pozwolisz, że wkleję jeszcze raz mój post zamieszczony wyżej

PiS za to program miał. Skierowany do ciemnego ludu. Jak można mówić równocześnie o obniżce podatków, wzroście wydatków z
            budżetu i spadku deficytu skoro Wydatki - podatki = deficyt. To, co zaprezentowali było matematycznie niewykonalne, chyba,
            że "odcinamy się" od zbrodniczego dorobku Pitagorasa i Talesa.
            Które to punkty tego programu zostały zrealizowane? Tanie państwo? Obniżka podatków? Dwa progi podatkowe? # miliony
            mieszkań? Pamiętam aferę, gdy pewna działaczka PiSu nazwała ten program bzdetami. Jakaż była afera. Niestety, ostatnie dwa
            lata dowodzą, że miała rację.
    • maria-anna Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 09:36
      Ciekawe,a kiedy zamierzają rządzić? Jak dotąd ,są nieskutecznijako opozycja.
      Czy uda się im, kiedys POrządzić?
      • dyrgosia Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 09:37
        maria-anna napisała:

> Ciekawe,a kiedy zamierzają rządzić?

Już rządzą, np w Szczecinie...
        • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 09:41
          W Gliwicach też.... (szkoda zameczku w Pławniowicach mogli być twardsi).
          Ocena ich rządów.... hmmmm długo by mówić/pisać. W każdym razie nie ma
          jednoznacznej oceny nawet po "nastu" latach.
          • dyrgosia Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 09:46
            W Szczecinie maja pierwsze sukcesy;
            - likwidacja szkół i przedszkoli
            - likwidacja Dni Morza
            - likwidacja Pogoni
            - likwidacja Szpitala Miejskiego
            - zwalnianie pracowników i zatrudnianie swoich rodzin...
            • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:00
              W Gliwicach są podobne co do szkół, szpitali i przedszkoli + oskarżenia o
              celowe puszczanie ruchu TIRów przez miasto (jak dla mnie to akurat kretyński
              zarzut) ale z drugiej strony mamy dość dynamiczny rozwój przemysłu.
              Nigdy nie było poważniejszych oskarżeń o nepotyzm, lokalne imprezy kulturalne
              mają się dobrze, a nawet coraz lepiej, klub sportowy też - nawet był zamieszany
              w jakąś aferę łapówkarską (bez związku z władzami miasta). Z drugiej strony
              większość osób skarży się na autorytaryzm i hmmm dość nieprzyjemne zachowanie
              prezydenta wobec oponentów.
              • anna_maria Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:02
                drugiej strony
                > większość osób skarży się na autorytaryzm i hmmm dość nieprzyjemne zachowanie
                > prezydenta wobec oponentów.

czyli gdyby udało im się zdobyć władzę w kraju mielibyśmy PiS BiS
                • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:12
                  > czyli gdyby udało im się zdobyć władzę w kraju mielibyśmy PiS BiS

Nie sądzę by gliwicki przykład był miarodajny dla całego kraju.
                  Zresztą "arogancja" prezydenta Z. jest zupełnie innego typu niż arogancja bb.
                  K. Przepraszam trudno to określić, ale trzeba było by spotkać się z tym panem
                  osobiście, by zrozumieć o co chodzi. Co niektórzy twierdzą że panuje w
                  Gliwicach autorytaryzm oświecony (ten człowiek naprawdę JEST kompetentnym
                  prezydentem tylko ten sposób sprawowania władzy...).

Czy jakby PO w Polsce dostało się do władzy mielibyśmy PiS bis? Chyba nie. To
                  co powoduje ich parcie do władzy jest czym innym niż u zwolenników PiSu. Fakt
                  że dla poklasku mogli by realizować sporo tych samych działań co PiSowcy
                  (przynajmniej zbieżne mieli programy "społeczno-oczyszczające") tyle że brak im
                  tej "rewolucyjnej gorliwości".
                  • anna_maria Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:21
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=63147763
                    maaac napisał:

> > czyli gdyby udało im się zdobyć władzę w kraju mielibyśmy PiS BiS
                    >

mielibyśmy z pewnością, przykład szczeciński to pokazuje
                    najpierw mieliśmy cichą koalicje POPiS, teraz się pokłócili i wypływają
                    wszystkie brudy
                    • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:30
                      > maaac napisał:
                      >
                      > > > czyli gdyby udało im się zdobyć władzę w kraju mielibyśmy PiS BiS
                      > >

Przepraszam ale TAKIE CYTOWANIE TO CHAMSTWO!!!! Nie ja napisałem te słowa.

A co do PO jako PiS Bis: to rządy w "stylu PiSu" to określony zestaw zachowań.
                      Rządy SLD wcale nie były cudowne, rządy PiS też nie są - ale nie można pisać,
                      że PiS to SLD bis ponieważ ich "kiepskość" sprawowania władzy wynika z innego
                      rodzaju zachowań. Jak się PO dorwie do władzy to mogą też nas czekać
                      różne "dolegliwości" - wątpie jednak by były identyczne jak te które nam
                      serwuje dziś PiS. Nie wyobrażam sobie Tuska paktujacego z Giertcychem i
                      Lepperem, Tuska wmawiającego że białe jest czarne, Tuska dostającego sraczki bo
                      ktoś mu domalował marynarski mundurek Kaczora Donalda.
                      • anna_maria Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:35
                        przepraszam, wkleiłam dokładnie zdanie do którego się odnosiłam, widocznie
                        zacytowałeś/aś bez podania autora i tak poszło dalej,ale dla formalności jeszcze
                        raz przepraszam

Nie wyobrażam sobie Tuska paktujacego z Giertcychem i
                        > Lepperem, Tuska wmawiającego że białe jest czarne

to może jednak sobie wyobraź:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=63118345&v=2&s=0
                        • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:49
                          To był cytat twojej wypowiedzi.... ehhhh czasem to mi ręce opadają.

Jeszcze raz - przenoszenie lokalnych układów i układzików na skalę
                          ogólnopolską nie ma sensu.

Np. w Gliwicach do wyborów samorządowych z list PO lub z nimi związanych
                          startowali ludzie z PD i starzy działacze SLD i PZPR, a szefem PiSu był(jest?),
                          kandydatem na prezydenta miasta oraz posłem dawny członek PZPR, a potem UD.
                          Jeżeli coś nie przekręcam, to w pewnym momencie młodzieżówkę PiSu
                          zdziesiątkowała Policja za handel narkotykami (to informacja na poziomie
                          plotek). Szefem Samoobrony zaś był(jest?) brat znanego na całym śląsku
                          gangstera.

I o czym ma to świadczyć? Że PO w skali kraju jest w koalicji z SLD i PD? PiS
                          składa się z byłych PZPRowców i narkomanów, a ich koalicjant jest rodzinnie
                          powiązany z mafią? Przecież to bzdura.
                          • anna_maria Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:53
                            maaac napisał:

> To był cytat twojej wypowiedzi.... ehhhh czasem to mi ręce opadają.

wiem,że moja wypowiedź, ale wklejona bez podania autora i tak poszło dalej...,
                            mnie ręce nie opadają, ja potrafię przeprosić...

przykłady lokalne są ważne, bo pokazują prawdziwe oblicze partii, która chce
                            uchodzić za całkiem inną...
                            SLD utopiły afery lokalne...
                            • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 11:10
                              > przykłady lokalne są ważne, bo pokazują prawdziwe oblicze partii, która chce
                              > uchodzić za całkiem inną...
                              > SLD utopiły afery lokalne...

Hmmmm i tak, i nie. SLD utopiły nie lokalne afery ale sposób reakcji na te
                              afery i powiązanie najwyższych władz z tymi aferami. Trudno powiedzieć by
                              Kaczyński, Olejniczak czy Tusk odpowiadali za to co w Pcimiu Dolnym wyczynia
                              Rada Miejska złożona z członków ich partii.

Zgodzę się za to że śmiesznie brzmią deklaracje partii Y że nigdy z partią Z
                              jeżeli w terenie współpraca tych partii ciągnie się aż miło.

Zresztą całe te dywagacje są skutkiem bzdurnego "upartyjnienia" wyborów
                              lokalnych do czego PO w ostatnich wyborach wydajnie się przyczyniło. Partie
                              mogą się zajmować sprawami na poziomie województw i kraju, sprawy lokalnych
                              społeczności widać wyraźnie jedynie z lokalnej perspektywy. Z takiej "lokalnej"
                              może się okazać że koalicja SLD&LPR jest jak najbardziej możliwa bo panowie są
                              szkolnymi kolegami i się bardzo lubią i potrafią się dogadać. Problem czy
                              najpierw kłaść kanalizację czy budować szkołę naprawdę zależy od lokalnych sił
                              interesu, a nie czy ktoś jest zielony, czerwony, różowy czy czarny. Przekręty
                              uczynione przy tych inwestycjach też obciążą tych panów, a nie tych kogo sobie
                              wybrali na władze zwierzchnie.
                              • anna_maria Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 11:13
                                > Kaczyński, Olejniczak czy Tusk odpowiadali za to co w Pcimiu Dolnym wyczynia
                                > Rada Miejska złożona z członków ich partii.

odpowiadają, bo to partia wystawia ludzi i rozlicza, a tym samym ponosi
                                odpowiedzialność, ponieważ ci ludzie działają pod określonym szyldem

• maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 11:27
                                  anna_maria napisała:
                                  > odpowiadają, bo to partia wystawia ludzi i rozlicza, a tym samym ponosi
                                  > odpowiedzialność, ponieważ ci ludzie działają pod określonym szyldem

Nie. To jest komunistyczne/autorytarne podejście do partii. To by sugerowało,
                                  że władze zwierzchnie powinny >>lustrować<< wszystkich kandydatów partii do
                                  jakiegokolwiek stanowiska >>politycznego<<. Zresztą takie rozumienie partii
                                  ostatnio zaczyna królować w Polsce, a potem dziwimy się wodzowskiemu
                                  charakterowi sprawowania władzy.

Jest dokładnie na odwrót. To ludzie od dołu odpowiadają za to kogo sobie u
                                  góry na szefów wybrali. To też ludzie od dołu powinni odpowiadać za to kogo
                                  sami wybrali na swoich LOKALNYCH kandydatów (bo ich naprawdę znają). Jest
                                  oczywiście pewna odpowiedzialność wspólna za "szyld" danej partii. Jednak
                                  Kaczyński, Tusk czy Olejniczak nie są bardziej odpowiedzialni niż Malinowski,
                                  Kowalski, Piekoszewski należący do ich partii.

Jeżeli już dojdzie do jakiegoś skandalu związanego z członkami partii do
                                  rozliczenia ich za ich czyny są powołane sądy koleżeńskie odpowiedniego
                                  szczebla.
        • maria-anna Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 28.05.07, 08:57
          dyrgosia napisała:

> maria-anna napisała:
          >
          > > Ciekawe,a kiedy zamierzają rządzić?
          >
          > Już rządzą, np w Szczecinie...

Chodzi mi o przyjęcie władzy w państwie,a nie samorządach...
          >
          >
      • monster1972 jak mlodzi wrocą z UK to PO wygra:) 27.05.07, 10:04
        tak samo wygra, gdy wreszcie frekwencja bedzie ponad 60%

pis to partia dla nieudacznikow, ktorym powrót komuny się marzy

władza wie, władza zrobi, władza da, władza zdecyduje

taki jest typowy pisdziak:)
        • ratm1978 akurat:) 27.05.07, 11:25
          gdyby Ci młodzi mieli świadomośc że można głosować za granicą...wcale nei musza
          przyjeżdżać...ale maja to w dupie:)
          monster trzeba byc wyjatkowym ignorantem żeby myśleć że PiS chce komuny
          czy ty widzisz co sie wokół ciebie dzieje?
          przecież PO nie ma żadnego planu...WAKE UP MAN!
    • rejtann Program PO jest PROSTy - Im Gorzej, Tym Lepiej! 27.05.07, 09:38
      Program PO jest PROSTY - Im Gorzej, Tym Lepiej!
      • uu1 Re: Pytanie 27.05.07, 09:49
        rejtann napisał:

> Program PO jest PROSTY - Im Gorzej, Tym Lepiej!
        Pamiętasz może kto taki program zapoczątkował?
    • abba15 Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 09:53
      Lumpenliberał to sprytny komuch który okradł POlaków i teraz ze szmalem chce
      liberalizmu zamieniając internacjonalizm na kosmopolizm z platynową kartą
      bankową mentalnie pozostając hołotą Szmaciakiem. Chce aby liberalnie
      POtraktować jego morderstwa, ograbienie sPOłeczeństwa POLSKIEGO. To ktoś
      opóźniony w rozwoju, głoszący dla swych prywatnych interesów starą ideologię,
      skompromitowaną juz w 19-tym wieku. To niedouczony cwaniaczek, prący do władzy
      po trupach, socjotechnik opowiadajacy o babcinych beretach, obywatelsko
      nieposłuszny i błekitnie maszerujacy. Wieczny działacz, który nie spedził
      jednej godziny na zarzadzaniu czymkolwiek, intrygant, który skutecznie przez
      17-cie lat eliminował konkurentów, choćby przecietnych. Specyficzny spryt
      pierwotniaków, to zjawisko stare jak świat.

Lumenliberał to wierny słuchacz stacji 'TW'N24 oraz programu szkła
      kontaktowego gdzie uczą go POprawności POlitycznej i narzeka, że cierpi na
      jakąś chorobę oczu. To wierny czytelnik GównaWybuchowego wydającego objawy
      choroby jak nieprzerwane krążące po głowie wybiórcze i obsesyjne myśli i
      pochwala grzebanie w spodniach czasami sięgające samego DNA.

Lumpenliberał-Wykształciuch to głąb, który przez kilkanaście lat znajdował się
      w rękach niedouczonych członków skomunizowanego ZNP, gdzie oduczono go
      skutecznie jakiegokolwiek myślenia, a nauczono bezkrytycznego powtarzania
      tekstów po tzw. autorytetach. Wykształciuch jest ofiarą swoich rodziców,
      którzy go nie kochali i podrzucili tzw. państwu na wychowanie.

Najczęściej ma wadę zgryzu i wadę wymowy, bo matka nie chciała karmić go
      piersią i odrzuciła emocjonalnie, oddając do żłoba, babci lub "babie do
      dziecka". Wykształciuch jest najczęściej dzieckiem wykształciuchów lub
      półinteligentów mówiący,że sprawa była prosta jak budowa cepa.

Lumpenliberał powstrzymujący się od odróżniania dobra od zła, w którym
      wszystko jest jednakowo sensowne i bezsensowne, w którym wszystko jest
      jednakowo dobre, tylko "inaczej", zabijanie to ochrona życia „inaczej”,
      narkomania to wolność "inaczej", kradzież to zarabianie "inaczej",kłamstwo to
      prawda "inaczej", seks to inaczej "antykoncepcja", zarobić to inaczej ukraść
      pierwszy milion, zabawa to inaczej "róbta co chceta", opieka nad starszymi to
      inaczej "biologiczne utylizowanie", nikogo i niczego nie bierze na serio,
      głoszacy, że kiedy kiedy Bóg nie istnieje wszystko jest dozwolone, czyli
      Wolność bez prawdy

Liberał to kijanka przemieniona w żabę,jednak wywodzi się ona z tego samego
      skrzeku.

Lumpenliberał to wród katolicyzmu

Liberał żąda POprawności POlitycznej

Lumpenliberał to POprawny POlitycznie marksita

Liberał to intrnacjonalista usiłowujący obecnie przekształcić się w "kosmopolitę"

Liberał, który chodzi w trampkach

Liberał to inaczej POpapraniec

Lumpenliberał to "sensowny inaczej"

Lumpenliberał, który cierpi na kaczofobię, pisofobię, moherofobię, heterofobię
      głosząc jednocześnie tolerancję.

Taśmy prawdy
      Ubekistan
      Niedojdy
      Pseudo-elity
      Liberał- aferał
      Łżeelita
      Łże jak bura suka
      Lumpenliberał czyli dosłownie szmato-liberał
      Lumpenliberał
      Lumpenprofesor
      Lumpenhiena
      Wykształciuch
      Szatanista ateicki
      Stojący tam gdzie ZOMO
      Homo sovieticus
      Małpy w czerwonym
      Hołota
      Cieniasy
      Ciemny polski lud
      Komuch jadący teraz na Platformie
      Liberał+Komuch = Szmajbzydzinski
      Lumpenproletariusz
      Lumpenliberał ze WSI
      Lumpenliberał, który siegnał DNA
      Troglodyda
      Ćwierćintelygent
      Lumepntroll
      Schetynizm
      Uzyteczni idioci
      Reżimowi dziennikarze

Michnikowszczyzna - niezdolność wyrażania myśli słowami, niezdolność
      rozumienia słów, wybiórcze zaburzenia pamięci, niezdolność łączenia sylab w
      słowa i inne.

Na lotnisku celnik do lumpenliberała:
      - Czy ma pan coś do oclenia?
      - Nie, nie mam.
      - Jest pan pewien? Co w takim razie robi za panem ten słoń z chlebem na
      uszach? - upiera się celnik.
      - Proszę pana, moja sprawa, z czym jem kanapki!

Lumpenkomuchów i lumpenliberałów trzeba internować. Są zgrożeniem prawdziwej
      demokracji.

Czy nietolerancyjny lumpenliberał poniał ? Czy uzyc młot na łże-elity ?
      • ready4freddy Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 11:16
        szanowny gluptaku. wielce ci sie chwali, ze co rano na sniadanie wpieprzasz pajde wszechpolskiego razowca domowej produkcji, ale mimo wszystko produkcje maki pozostawilbym kompetentym mlynarzom. wykazujesz objawy tzw. ognia sw. Antoniego, czyli zatrucia sporyszem. wczoraj podobnie mial katol_polski :)
    • aglo11 Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 09:55
      Głupszego pytania w tej sądzie nie można było zadać i następna rzecz, jak może w
      Polsce rządzić wnuk niemieckiego żołnierza z wermachtu?
      • maaac Re: Dziś PO zaprezentuje swój program rządzenia 27.05.07, 10:04
        A prawnuk rosyjskiego oficera może?
      • uu1 Re: "w tej sądzie ", mówisz? 27.05.07, 10:12

• olias Dziś PO zaprezentuje swój program pogromu 27.05.07, 10:02
      tak się tylko zastanawiam. Ile czasu upłynie od zdobycia przez Tusja, Schetynę
      i Komorowskiego władzy do momentu gdy moje dzieci zrezygnują ze studiów. Bo
      jednym z pierwszych decyzji będzie wprowadzenie studiów płatnych. Mieszkając
      poza ośrodkami akademickimi z trudem utrzymuję dzieci na owych tzw studiach
      bezpłatnych. po wprowadzeniu opłat - koniec. Oczywiscie zaraz jakiś dowcipniś
      powie o stypendiach socjalnych, tylko ze ja w to nie wierzę. Będą, owszem. tyle
      ze na papierze. Tak jak dziesiejsze socjalne - przy rzeczywistych ziomie 250 zł
      to dzieci nie studiują, choćby z powodu niedożywienia w dzieciństwie. to
      surrealizm.
      Stypendia tzw naukowe? Są dobre ... na uczelniach o bardzo niziutkim poziomiku.
      Niech to szlag. Studia będą tylko dla właścicieli Polski.
    • r0b0l nie do wiary: PO będzie miało program 27.05.07, 10:07
      2 lata wojny pozycyjnej, wewnętrzne kłótnie i nic jasnego i czytelnego dla
      ludzi.
      Może niech punkt pierwszy nowego programu brzmi : cisi zwolennicy kaczej rp
      spadać

• anna_maria Re: nie do wiary: PO będzie miało program 27.05.07, 10:13
        > Może niech punkt pierwszy nowego programu brzmi : cisi zwolennicy kaczej rp
        > spadać
        >
        a może jednak w kierunku jawnej koalicji z PIS ?, a może opozycja ?, a może
        jednak...
    • olex5 PO i PiS to jedno bagno.Macie amnezje? 27.05.07, 10:44
      PO i PiS to jedno bagno. Obie partie i ich działacze wywodzą sie ze
      złodziejskiej AWS.Pewnie amnezja juz was wzieła jak nie pamietacie odejscia AWS
      w atmosferze afer i przekretow.
      • anna_maria Re: PO i PiS to jedno bagno.Macie amnezje? 27.05.07, 10:45
        olex5 napisał:

> PO i PiS to jedno bagno. Obie partie i ich działacze wywodzą sie ze
        > złodziejskiej AWS.Pewnie amnezja juz was wzieła jak nie pamietacie odejscia AWS
        > w atmosferze afer i przekretow.

jeszcze UW się tam przetasowała
        • maaac Re: PO i PiS to jedno bagno.Macie amnezje? 27.05.07, 10:51
          O tytm że UW wyszła z koalicji ze względu na zachowanie AWSowców to już nie
          pamiętasz?
          To jak w tym kawale - kradł czy mu ukradziono, grunt że był zamieszany w
          sprawę kradzieży.
          • anna_maria Re: PO i PiS to jedno bagno.Macie amnezje? 27.05.07, 10:54
            > To jak w tym kawale - kradł czy mu ukradziono, grunt że był zamieszany w
            > sprawę kradzieży.

to metoda zwalczania Kwacha ?
            • maaac Re: PO i PiS to jedno bagno.Macie amnezje? 27.05.07, 11:12
              anna_maria napisała:

> > To jak w tym kawale - kradł czy mu ukradziono, grunt że był zamieszany w
              > > sprawę kradzieży.
              >
              > to metoda zwalczania Kwacha ?
              >
              ???????????????????????

A co ma Kwach do tego, że podajesz nieprecyzyjne informacje?
      • presentation1 Pamiec nie myli.............. 27.05.07, 10:49
        Kazdego dnia afery z SLD.Wystarczy wziasc do reki gazete,wlaczyc tv lub radio.Glowa boli
        • 2.0tdci główka boli ?? 27.05.07, 11:26
          to we francuskich gazetach też skamlają jak kundle na myśl o kwaśniewskim ?

ból głowy rozumiem. nielegalny emigrant musi go mieć co dnia:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=62794998&a=62805778

presentation1 napisał:

> Kazdego dnia afery z SLD.Wystarczy wziasc do reki gazete,wlaczyc tv lub
          radio.G
          > lowa boli
          • presentation1 Re: główka boli ?? 27.05.07, 11:28
            Wyjdz na ulice i spytaj pierwszych 10 przechodniow-Jak sila polityczna jest najbardziej kryminogenna w Polsce?-Mozesz spytac nawet dzieci.SLD-oto bedzie odpowiedz.
            • 2.0tdci Re: główka boli ?? 27.05.07, 11:33
              możesz wyjść na polską ulicę. musiałbyś mieć jednak polskipaszport żeby tu
              wrócić;)))

usłyszałbyś odpowiedź na swoje pytanie : PiS

presentation1 napisał:

> Wyjdz na ulice i spytaj pierwszych 10 przechodniow-Jak sila polityczna jest
              naj
              > bardziej kryminogenna w Polsce?-Mozesz spytac nawet dzieci.SLD-oto bedzie
              odpow
              > iedz.
              • presentation1 Re: główka boli ?? 27.05.07, 11:35
                Smieszny jestes z tym paszportem.Twoi konfidenci dostawali za donosy.Widocznie nie chcialem jak twoi donosic wiec wyjechalem bez paszportu.
                • 2.0tdci Re: główka boli ?? 27.05.07, 11:37
                  napisz to otwartym teskstem: uciekłeś nieleglanie z Polski.

przed czym ?;)))))

presentation1 napisał:

> Smieszny jestes z tym paszportem.Twoi konfidenci dostawali za
                  donosy.Widocznie
                  > nie chcialem jak twoi donosic wiec wyjechalem bez paszportu.
          • ratm1978 Francuzi (mądrzy francuzi) 27.05.07, 11:31
            już wybrali... Sarko - chce zmian i nie chcą lewaków...Europa także polska sie
            zmienia i nie pomoże żaden lament i szczekanie
            • presentation1 Re: Francuzi (mądrzy francuzi) 27.05.07, 11:34
              Dzisiaj poparcie dla Sarko jest wieksze niz w czasie wyborow.65 procent.Parlamentarne wygra takze prawica.Zreszta lewica sie sypie jak stare pudlo.Komunisci ulegli totalnej rozwalce a u socjalistow awantury.
              • 2.0tdci Re: Francuzi (mądrzy francuzi) 27.05.07, 11:35
                francuzi głosowali . ty nie.