v_cymes Na indeksie Giertycha 01.06.07, 12:29 Płaczę łzami szczerymi i jednocześnie dziękuję Bogu, że udało mi się skończyc edukację na poziomie średnim troszkę ponad miesiac temu i towarzysz Roman nie dotknął mnie tak dotkliwie, jak dotknie młodszych. Świetnie tu pasują dwa cytaty z zakazanego już Gombrowicza: "Świnia świński ryj świniopas świntuch świnia!" "Cóż mnie może obchodzic, że coś jest anormalne, jeżeli ja jestem normalny?" ("Ślub") Odpowiedz Link Zgłoś
winiary2 Re: Na indeksie Giertycha 01.06.07, 12:58 Już płoną. Nauczyciele łączcie się i kopnijcie Waszego szefa w D.... Może wtedy nic głupiego nie podpisze. A tak na marginesie, Ile razy mama Giertych upuszczała go z rąk na główkę, że takie głupoty wymyśla? Nie powiem, co drugi (mniej więcej) pomysł jest dobry. o dlaczego reszta tak spie...lona? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Na indeksie Giertycha 01.06.07, 13:20 Giertych wielkim ministrem jest! (to z Gombrowicza), buahahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
pinzona2 Na indeksie Giertycha 01.06.07, 14:01 niech ktos sie zastanowi nad tym co on robi...wiekszosc pokolen wychowala sie na tych lekturach i nie bylo zadnych mordersttw.....nauczyciele i uczniowwie sa oburzeni....bo duzo z nauczycieli wychowalo sie na nich....jesli ktos nie czytallektur to nie wie o co chodzi.....a ludzie nie popelniaja samobujstw przez lektury tylko przez swoja glupote.... Odpowiedz Link Zgłoś
jola.za Na indeksie Giertycha 01.06.07, 17:16 wykreślenie z listy Dostojewskiego i Goethego to jedna wielka porażka. Dla mnie, zresztą jak i dla wielu licealistów z klas humanistycznych i nie tylko, to właśnie te książki są źródłem i pełnią literatury Odpowiedz Link Zgłoś
ricardo1206501 Na indeksie Giertycha 01.06.07, 17:38 Wykreślenie Conrada, Goethego, Kafki oraz Gombrowicza i Witkacego a wprowadzenie do kanonu lektur pisarzy i tematyki katolickiej to oczywiste zmiany ideologiczne. Takie zmiany są dziś możliwe tylko w państwach totalitarnych oraz rządzonych przez fanatyków, jak Talibowie. Okazuje się, że Polska jeszcze nie dojrzała do prawdziwej demokracji a jej politycy nie znają takich pojęć jak tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 czy coś czerwonym świniom zakazano? 02.06.07, 12:05 "Gazeta Wyborcza" od swych narodzin traktowała prawdę jako swego głównego wroga, dlatego Waldemar Łysiak kilkanaście lat temu przezwał tę gazetę "Ministerstwem Prawdy". "Ministerstwo Prawdy" - niezależnie od prawdy ma własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mielonka82 Re: Na indeksie Giertycha 02.06.07, 21:38 protest www.lekturynaindeksie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
demokrata10 Re: Na indeksie Giertycha 02.06.07, 21:54 Wpeowadzenia takich jak Dobraczyński to tylko polityka. Dobraczyński starał się opierać na katolickim nauczaniu moralnym. I tu chodzi Giertychowi o lektorat o.Rydzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Na indeksie Giertycha 03.06.07, 03:47 STosy może nie. Ale jak tak dalej pójdzie, to palenie książek, jak na przykład w III Rzeszy w 1933. murowane. Albo jak w ChRL. W dodatku tu mamy do czynienia ze skrajnym obskurantyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar cd 03.06.07, 03:56 Bedom palić ksiunżki ktore napisaly rzydy, lewaki, pedaly, etece. W Auschwitz też te wlasnie elementy zagazowywano. Nalezy tak wplynac na wladze by wreszcie odebrano teke szefa resortu EDUKACJI czlowiekowi ktory ostatni do niej się kwalifikuje, a raczej w ogóle sie nie kwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
demokrata10 Re: Na indeksie Giertycha 03.06.07, 11:20 Czy analfabeta który przeczytał w swoim życiu tylko 4 książki może cokolwiek wiedzieć o literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 a cóż to czerwonym świniom czytać zakazano? 03.06.07, 09:01 "Raz ku.., zawsze ku.." - George Orwell "Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny." - Zbigniew Herbert Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyjkaa Na indeksie Giertycha 03.06.07, 14:54 no jego do reszty [g.] poje***o!!!!!! on chce zatuszować to co robi,a o czym pisał sam gombrowicz. nie dziwne że wywalił ferdydurke z lektur... jutro w mojej szkole napiszemy petycję do najwyższych organów władzy z żądaniem zdymisjonowania tego... faceta. za rok piszę maturę i co mam nagle czytać i omawiać wszystkie lektury jakie on sobie wymyślił żeby ją zdać? przez rok mamy omówić to co powinniśmy przez 3 lata? i co może mnie obleją na ustnej bo wybiorę sobie jako lekturę wyżej wymienione ferdydurke do tematu o cenzurze i ogłupianiu narodu? niedługo znów wrócą czasy, że będziemy musieli chodzić na tajne komplety! tak samo nie podoba mi się, że wprowadzono do lektur obowiązkowych książki o tematyce religijnej i chrześcijańskiej... nie chodzę na religię i jak tak dalej pójdzie będę musiała uciekać za granicę przed giertychowksą inkwizycją. ten facet chyba cierpi na jakiś kompleks przez który cierpi cały naród! Odpowiedz Link Zgłoś
jajko69 Przepraszam bardzo!!! 05.06.07, 08:25 Wszyscy oburzają się z tego powodu, że Giertych usunął najciekawsze chyba pozycje w kanonie lektur a wprowadził zamiast tego jakieś gówna traktujące o papieżu, ale nikt się nie oburza uzasadnieniem tego kroku - a chodzi tu o "wielki ładunek patriotyzmu i wartości chrześcijańskie" w tych nowych ksiązkach. Moje pytania brzmi - co, jeśli rodzice nie chcą wychowywać dziecka zgodnie z wartościami chrześcijańskimi? Jeśli są ateistami lub innego wyznania? Konstytucja gwarantuje równouprawnienie religii i osób bezwyznaniowych, ale w praktyce nie ma to żadnego zastosowania. Proponuję, żeby w kanonie lektur pozostały jednak wspaniałe książki znanych autorów, gdyż coraz mniej ludzi czyta książki i być może szkoła to jedyne miejsce, w którym niektóre dzieci mają szansę zetknąć się z "Procesem", natomiast wartości chrześcijańskie lub inne niech rodzice wpajają swoim dzieciom w domu, jeśli widzą taka potrzebę. A jeżeli giertych tak bardzo troszczy się o zaszczepianie wartości chrześcijańskich, to niech zostanie księdzem i robi to z ambony, bo jako urzędnikowi, członkowi rządu raczej mu nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Na indeksie Giertycha 06.06.07, 00:37 Niebawem, jak tak dalej pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Fajny ten MEN: 06.06.07, 00:48 "Kto zrobił ten spis? - Nauczyciele z całej Polski, z nimi konsultowaliśmy projekt - mówi rzeczniczka MEN Aneta Woźniak. Od nas dowiedziała się, że wycięto Dostojewskiego. - Ojej, to mój ulubiony pisarz - powiedziała." :( Odpowiedz Link Zgłoś
marley327 Re: Na indeksie Giertycha 06.06.07, 23:39 moze od razu wyrzucmy wszystkie ksiazki ktore sklaniaja nas do myslenia, wnikaja w ludzkie instynkty i opisuja (czasem brutalnie ale prawdziwie) historie Polski a zostawmy tylko te "piekne", ktore w zaden sposob nie zakłoca katolickiego i skrajnie prawicowego myslenia przyszlosci naszego narodu.....jedyna nadzieja ze Polacy (a szczegolnie mlodziez w liceum) zaczna tym bardziej je czytac bo sa "zakazane" i cos w nich musi byc..szczerze to sa to ksiazki ktore wspominam jako najciekawsze w kanonie lektur("zbrodnia i kara" dostojewskiego, "inny swiat" herlinga-grudzinskiego czy "faust" goethego)-GORACO POLECAM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_wolke Na indeksie Giertycha 08.06.07, 13:46 Tak samo bylo w komunizmie - albo biale albo czarne. Nie bylo wyboru i spokoj, ludnosc przestawala myslec, nie miala porownania, siedziala spokojnie .... do czasu. Czy to jest cel wyksztalcenia w XXI wieku? Wydaje mi sie, ze powracamy do sredniowiecza. Wyksztalcenie i wiadomosci zdobywa sie przez nauke. Jak maja uczniowie ksztaltowac swoj charakter, jesli odbiera sie im mozliwosc selekcji? Podejrzewam, ze Minister skreslil te ksiazki z indeksu, ktorych sam nie zrozumial po przeczytaniu. Widocznie dostal zla ocene i dlatego te tytuly pozostaly mu w pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar97 Na indeksie Giertycha 17.06.07, 23:29 Powiem wam dlaczego Giertych tych właśnie pisarzy usunął: 1. Gombrowicz - bo był homoseksualistą 2. Gustaw Herling Grudziński - ba matka była żydówką 3. Witkacy - bo ćpał 4. Kafka- bo był Niemcem 5. Dostojewski - bo był Rosjaninem i napisał książkę o zabijaniu życia zaczętego od kuchni. Nie udawajcie że nie wiecie czym się kierował ten Patriota - Szaleniec. Giertych jest kontynuatorem polskiej endecji w najgorszym znaczeniu i to w okresie faszyzującym. Giertycha Promocja Dobraczyńskiego jest promocją starego hasła z okrsu wojny Jaruzelskiej; "Stare proncie w nowym froncie" tłumacząc na język współczesny "Młode proncie w słusznym froncie". To tyle... Odpowiedz Link Zgłoś