jevii Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:06 To już wiemy co panowi Giertychowi sprawiało problemy w szkole, a czym dzisaj te luki wiedzy stara się nadrabiać. _________ <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:10 To sa wlasnie wspolczesne stosy. Brrr... az strach bierze, gdy sobie pomysle, jakim aktywista bylby Giertych w sredniowieczu! Ale coz! Pan minister uwaza, ze wybitne pozycje lektur nie sa nam potrzebne do rozwoju. On nie czytal i zobaczcie jaki piekny wyrosl. Wg. przyslowia - dlugi jak drut... Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:25 Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek na wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:29 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Co Ty opowiadasz, 17 lat to najlepszy wiek, żeby zacząć czytać książki z wyższej półki, Sienkiewicza czyta się w wieku 12-tu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:39 w pewnym sensie masz racje...spedzilem nad probami interpretacji Zbrodni i kary kilka miesiecy przed matura...ale dopiero wracajac do niej w wieku 21 lat dotarlo do mnie o czym ona jest...Dopiero wowczas dojrzalem w sobie Raskolnikowa... CO NIE ZMIENIA FAKTU ZE KONIECZNE JEST PRZECZYTANIE TEJ KSIAZKI W LICEUM WLASNIE I PROBA JEJ ANALIZY Z NAUCZYCIELEM!!! Bez tego nigdy bym nie mial swiadomosci jej istnienia i tych fundamentalnych wartosci. To moja ulubiona ksiazka, tak jak pani rzecznik MEN. ...Kafka? To jedna z ulubionych lektur licealistow. Jak i Ferdydurke.. Okaleczyc mlode pokolenie nieznajomoscia Goethego, Kafki, Dostojewskiego, Conrada? To szalone i destrukcyjne! NIGDY!!! STOP!! Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Romek wygląda jakby sam nic nigdy nie przeczytał.. 31.05.07, 07:56 więc czemu się dziwić, ma chłopak odrazę do książek... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.sygula [...] 31.05.07, 08:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia_19 Re: Romek Ty patafian zezowaty jesteś !!! Zero je 31.05.07, 08:33 Jak można wyrzucić Gombrowicza, Dostojewskiego i Kafke? Nie rozumiem jak można być tak lekkomyślnym a własciwie to nieinteligentnm chociaż pewnie i to jest za mało powiedziane. Takie decyzje podejmuje człowiek, który skończył studia? Jak widać skończona uczelnia nie decyduje ani trochę o inteligencji absolwenta.... Nie wyobrażam sobie tego ,że moglibyśmy nie omawaiać tych ksiązek w szkole.... Tłumaczenie, że nauczyciele mogą je omawiac jest bez sensu!!! Kiedy oni mają się tym zająć? Skoro cięzko nawet zdążyć z realizacją programu nauczania w ciągu 3. lat nauki w liceum..... Jednym słowem cieszę się ze skonczyłam szkołę przed wejsciem w życie tego nowego "lpr'owskiego" spisu lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo mam jeszcze jedna propozycje 31.05.07, 09:19 niech Romek napisze ksiazke jak ukradl kase z banku WBR, a jego ojciec niech napisze opowiadanie jak cudownie byl walczyc z Solidarnoscia u boku Jaruzelskiego w stanie wojennym. I niech obie pozycje wejda do kanonu lektur szkolnych na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Ale szkodliwością nic nie dorówna Teletubisiom 31.05.07, 09:23 Rosjanie zastrzelili w Wielkiej Brytanii swego największego wroga Litwinienkę. Czy polskie służby zastrzelą tam swoich największych wrogów, czyli autorów Teletubisiów? Nie wiadomo, ale można się spodziewać wszystkiego. Skąd Sowińska wzięła się na swoim stanowisku: www.skubi.net/sowinska.html Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 bogoojczyźniane samozadowolenie... 31.05.07, 10:10 smutne ale prawdziwe... Polska to dzwiny kraj. Najbardziej mi szkoda Kafki... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: bogoojczyźniane samozadowolenie... 31.05.07, 10:25 Podejrzewam, ze Romkowi ktos bardziej oczytany strescił biografię Witkacego i Gombrowicza i Roman postanowił zemścić się na "degeneracji przebrzydłej II RP" Hmmm..."Transatlantyk" to typuję, ze Romek wyrzucił za "propagowanie homoseksualizmu" , własciwie Ferdydurke" też, bo z tymi parobkami to nigdy nie wiadomo, co takie bratanie się da i na jakim sianie się skończy... Co do Witkacego...Hmmm...Tutaj mam pewien problem - moze za nieobyczajne zachowanie głownej bohaterki " Szewców", która moze swobodnie pracować w nielegalnej agencji towarzyskiej No, ale KAFKA TO JUŻ NIE WIEM...Może chodzi o to, ze Żyd? Odpowiedz Link Zgłoś
adamjh Re: bogoojczyźniane samozadowolenie... 31.05.07, 10:52 Proces kafki pokazuje bezsilnosc czlowieka w machine panstwowej biurokracji i jego bezbronnosc - Czyli taki system, do ktorego darzy koalicja. Wiec mlodzi nie moga poznawac efektu koncowego przed krajowym finalem. Swoja droga Orwela nie wykreslili? Folwark zwierzecy jest jeszcze lektura? Bo Rok 1980 chyba nigdy nie byl obowiazkowy - mimo to bardzo polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Kafka w PRL? 31.05.07, 11:10 Zdaje mi się, że Kafka wszedł na lsitę obowiązkową już po 1989. Bezsilność człowieka wobec machiny biurokratycznej - nie trudne odnaleźż analogię. Reżimy się tego boją - Odpowiedz Link Zgłoś
alejajaniemaco HA! Wasz rzad znow splunal na was a wy udajecie ze 31.05.07, 11:24 pada !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Koalicja musi wyhodować sobie nowy "ciemny lud", 31.05.07, 11:56 bo inaczej zniknie jak zły sen :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Giertych na stos. Jak zyc be Harry Pottera!!!!! 31.05.07, 13:14 Jak dzieci moga startowac w dorosle zycie bez umiejetnosci czarowania???? To skandal!!! Unia Europejska musi interweniowac natychmiast!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 poszeklu - kolejny przykład wtórnego analfabety: 31.05.07, 13:20 widzi "Gombrowicz", czyta "Harry Potter". A może sam owładnięty jest potteromanią? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu GW wprowadza doroslych w swiat Harry Pottera 31.05.07, 13:36 Tylko czary sie licza. G Wyborowa jest nauczycielka czarowania. Robi takie czary czytelnikom, ze glowa mala. Szczegolnie czaruje za pomoca sondazy. Juz dawno Giertych i Kaczynscy powinni odejsc od polityki, gdyby tylko czytali Wyborowa i stosowali sie do madrych nauk redaktorow. Odpowiedz Link Zgłoś
camell_ek Nie chcemy inteligentow! 31.05.07, 13:54 moj komentarz: camell.blox.pl/2007/05/Plucie-na-Wielkich-czyli-wolimy-debilow.html Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Nie chcemy inteligentow! 31.05.07, 19:09 Wstyd się przyznawać do obywatelstwa polskiego :( Odpowiedz Link Zgłoś
2403m Re: Nie chcemy inteligentow! 31.05.07, 23:10 nie mogło nas spotkac nic gorszego niż ograniczony ideowo minister M.E.N.Wykształci pokolenie nacjonalistów z klapkami na oczach i dziurą w mózgu ,ale pytam kto i jak to będzie naprawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
sqrwiony-komuch-z-tk G_o_m_b_r_o_w_i_c_z___G_r_o_s_s__ _U_r_b_a_n__:)!! 01.06.07, 11:41 Można oczywiście czytywać sobie Gombrowicza podziwiając jego ekwilibrystyczny i cyniczny styl ale uczyć na jego dziełach patriotyzmu i zaszczepiać młodzieży miłość do literatury to już perwersja !!!! Już sama postawa moralna Gombrowicza budzi wstręt i odrazę - gdy we wrześniu 1939 roku giną dziesiątki tysięcy Polaków broniąc Polski przed hitlerowskimi bandyckimi hordami, gdy płonie broniąca się, bombardowana Warszawa, gdy od bomb ginie 50 tysięcy Warszawiaków, gdy broni się Oksywie i Westerplate, gdy nad Bzurą Armia Poznań krwawo kontratakuje zmuszając do panicznej ucieczki szwabską armię Gnida-Gombrowicz robi sobie podśmiehu.jki z Polskiego Patrotyzmu aby usprawiedliwić swoje tchórzostwo i pisze antypolski bzdet Transatlantyk - bardzo oryginalny i odkrywczy w formie ale lewacko-łajdacki w treści :( - co z tego wynika - a no nic nie wynika poza tym co na początku :) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawa_brigida_pozdrawia_mg Re: G_o_m_b_r_o_w_i_c_z___G_r_o_s_s__ _U_r_b_a_n_ 01.06.07, 11:55 sqrwiony-komuch-z-tk napisał: > Można oczywiście czytywać sobie Gombrowicza > podziwiając jego ekwilibrystyczny i cyniczny styl > ale uczyć na jego dziełach patriotyzmu i zaszczepiać > młodzieży miłość do literatury to już perwersja !!!! > > Już sama postawa moralna Gombrowicza > budzi wstręt i odrazę - > gdy we wrześniu 1939 roku > giną dziesiątki tysięcy Polaków > > broniąc Polski przed hitlerowskimi bandyckimi hordami, > gdy płonie broniąca się, bombardowana Warszawa, > gdy od bomb ginie 50 tysięcy Warszawiaków, > gdy broni się Oksywie i Westerplate, > gdy nad Bzurą Armia Poznań krwawo kontratakuje > zmuszając do panicznej ucieczki szwabską armię > > > Gnida-Gombrowicz robi sobie > podśmiehu.jki z Polskiego Patrotyzmu > aby usprawiedliwić swoje tchórzostwo > i pisze antypolski bzdet Transatlantyk - bardzo oryginalny > > i odkrywczy w formie ale lewacko-łajdacki w treści :( > - co z tego wynika - a no nic nie wynika poza tym > co na początku :) Usunięcie lektur szkolnych Gombrowicza, Witkacego, Herlinga-Grudzińskiego czy Kafki, to powrót do listy lektur z PRL - uważają Wittbrodt (PO) Grupiński (PO). Pzypomnieli, że o wprowadzenie tych autorów do listy zabiegała przed laty "Solidarność". ............................... HE HE HE !!! GOMBBROWICZ, GRASS, GROSS, URBAN ITP. NIE MAJĄ CZEGO SZUKAĆ W POLSKICH SZKOŁACH !!!! KOSMOPOLITYCZNE LIBERO-LEWACTWO Z PO RAZEM Z PROGRAMOWO ANTYPOLSKIMI KOMUCHAMI PODPIERA SIĘ SOLIDARNOŚCIĄ, KTÓRA BYŁA GIGANTYCZNYM 10-MILINOWYM RUCHEM, PEŁNYM NIESTETY ANTYPOLSKICH AGENTÓW DLA KTÓRYCH AUTORYTETAMI SĄ DZISIAJ KISZCZAK, JARUZEL, NIEOBLICZALNY PROSTAK BOLEK, MIHNIK ITP. :( Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: GW wprowadza doroslych w swiat Harry Pottera 31.05.07, 14:01 Tylko czekać jak do lektur obowiązkowych powróci dzieło na miarę aspiracji koalicji: "jak hartowała się stal". Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Wszystko na stos. 31.05.07, 17:53 pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Books_smoulder_in_a_huge_bonfire_1933.jpg Gott mit uns, niech szczezną artyści. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Chyba już wolę starych zgredów u władzy 01.06.07, 07:51 Revolucjoniści co to tydzień bez rewolucji uważają za stracony: Ziobro: co i rusz majstruje przy prawie, generalnie g... z tego wynika w praktyce ale powoduje zamęt. A kto sie sprzeciwia jest agentem i w ogóle nie wart uwagi, nawet jesli to Trybunał Konstytucyjny Gosiewski: o tym nowym budowniczym Polski jeszcze nie raz usłyszymy. Niestety. Giertych: czas w końcu pokazac po co mu był MEN, chyba nie mysleliście że lider Młodzieży Wszechpolskiej został ministrem by obiecywać podwyżki nauczycielom. Już on wyszktałci polską młodzież na wszech Cała trójkę łaczy stosunkowo (to słowo jeszcze niezakazane?) młody wiek, chęc do rewolucji i brak poszanowania dla jakichkolwiek autorytetów i dorobku poprzedników - tym razem pisarzy którzy nie tak pisali jakby tego chciał watażka Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Chyba już wolę starych zgredów u władzy 01.06.07, 16:12 znajomy_jennifer_lopez napisał: > Cała trójkę (Ziobro, Gosiewski, Giertych) łaczy ... brak poszanowania dla > jakichkolwiek autorytetów i dorobku poprzedników Autorytety i dorobek, to Gross, Grass, Gombrowicz, Szechterowa, Urban. Autorytety u wladzy, to Jaruzelski, Kiszczak, Walesa, Kwasniewski, Miller. Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Re: GW wprowadza doroslych w swiat Harry Pottera 31.05.07, 16:23 poszeklu napisał: > Tylko czary sie licza. G Wyborowa jest nauczycielka czarowania. > Robi takie czary czytelnikom, ze glowa mala. Szczegolnie czaruje > za pomoca sondazy. Juz dawno Giertych i Kaczynscy powinni odejsc > od polityki, gdyby tylko czytali Wyborowa i stosowali sie do madrych > nauk redaktorow. Ciekawe rzeczy pisze to nasze poszeklu. Po pierwsze, żeby nie inicjatywa braci Kaczyńskich, nigdy taki szkodnik jak Roman Giertych nie znalazłby się w rządzie. Jest to na pewno jeden z punktów oskarżenia, jakie zostanie przedstawione Kaczyńskim przed Trybunałem Stanu. Kto stawia na czele resortu oświaty osobę niepoczytalną - naraża przyszłość Polski - naszej Ojczyzny na niepowetowane straty. Za to należy się surowa kara. Ja wiem, że w zaciszu domowych pieleszy psotnicy Jacek i Placek zaśmiewają się z Giertycha z Wierzejskim i Orzechowskim, naigrawają się i gardzą Lepperem, Łyżwińskim, Begerową, niecenzuralnie wypowiadają się o Hojarskiej. Nic im to nie pomoże, choćby Gosiu ze Szczypińską wzięli całą winę na siebie. Narażają kraj na niebezpieczeństwo - ciągną za wszystkie sznurki - zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. A ty - poszeklu - siusiu i spać! Odpowiedz Link Zgłoś
saniba Re: HA! Wasz rzad znow splunal na was a wy udajec 31.05.07, 12:28 Nie wszyscy, serdeńko, nie wszyscy!!! Niestety, prawda jest taka, iż głupim, nieudolnym i niedouczonym (oraz wiecznie pijanym) narodem łatwiej jest rządzić i Giertych zdaje sobie z tego sprawę, stąd m.in. pozycje ideologiczne w spisie lektur. Młotom od ojdyrka jest i tak 'wsio ryba" zrobią i powiedzą co guru każe i, jak zdążyli już udowodnić, polezą jak barany na rzeź. Ja w każdym razie nie mam zamiaru dłużej pozwalać na niszczenie i ośmieszanie mojego kraju, dlatego zamierzam przyłączyć się i poprzeć ideę REFERENDUM 2007!!! Pozdrawiam organizatorów i pomysłodawców i niecierpliwie czekam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawny1 Ziemkiewicz ma rację. "GW" to obsesja... 31.05.07, 12:42 ... a młodzież i tak czyta co lubi. Wy byście chcieli zadekretować: Witkacy musi być. I co to ma być wzór dla młodzieży. Człowiek, który popełnił samobójstwo. Albo romantyczne bajania Goethego ? "GW" ma zawsze tę samą metodę: wyciągnąć jakiegoś profesora doktora rehabilitowanego na smyczy i huzia na Giertycha. Wszystko ujdzie... Tak jak "gadzinówki" na najniższych ludzkich intynktch: to skandal!!! Gdyby to zrobił min. Jerzy J. Wiatr to nikt by nawet nie mruknął. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 własnie kolego 31.05.07, 12:52 Własnie kolego - młodziez i tak czyta to co lubi i raczej pzreczyta tego faceta, który popełnił samobójstwo i napisał traktat o narkotykach niż waszego uwielbianego JP II, który kompletnie nie umiał pisać, ale wydawany jest w tym kraju w gigantycznym nakładzie . Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Nie Giertych, tylko Wyborowa powinna decydowac 31.05.07, 13:42 Najwazniejsze, zeby czytac Gazete Wyborowa i ja tylko wielbic, a zaprowadzi do wiedzy i najwyzszego stopnia wtajemniczenia iluminantow. iluminacja256 napisał: > Własnie kolego - młodziez i tak czyta ... tego faceta, który popełnił > samobójstwo i napisał traktat o narkotykach niż waszego uwielbianego > JP II, który kompletnie nie umiał pisać ... . Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina20005 Nie bedzi nasz młodziez czytac byle czego 03.06.07, 10:27 Słuchajcie radia Maryja Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Raczej Ziemkiewicz ma obsesje na punkcie GW...... 31.05.07, 13:01 To widac, slychac i czuc.... Nawet nie zauwazels, ze na forum wiekszosc ludzi krytykujacych Giertycha ma cos do powiedzenia MERYTORYCZNIE na temat usunietych z kanonu pozycji... Taka slepota, to dopiero moze byc zwiastun slepoty, kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Ziemkiewicz ma rację. "GW" to obsesja... 31.05.07, 13:04 niepoprawny1 Witkieiwcz popełnił samobójstwo gdy weszły wojska sowieckie w 39 , i tak by wywieźli go na syberię albo go zastrzelili Patrzę na świat z nawyku Więc to nie od narkotyków Mam czerwone oczy doświadczalnych królików Wstałem właśnie od stołu Więc to nie z mozołu Mam zaciśnięte wargi zgłodniałych Mongołów Słucham nie słów lecz dźwięków Więc nie z myśli fermentu Mam odstające uszy naiwnych konfidentów Wszędzie węszę bandytów Więc nie dla kolorytu Mam typowy cień nosa skrzywdzonych Semitów Widzę kształt rzeczy w ich sensie istotnym I to mnie czyni wielkim oraz jednokrotnym! W odróżnieniu od was którzy, Państwo wybaczą: JESTEŚCIE WIERSZEM IDIOTY ODBITYM NA POWIELACZU! Dosyć sztywną mam szyję I dlatego wciąż żyję Że polityka dla mnie to w krysztale pomyje! Umysł mam twardy jak łokcie Więc mnie za to nie kopcie Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie Wrażliwym jest jak membrana Zatem w wieczór i z rana Trzęsę się jak śledziona z węgorza wyrwana Zagłady świata się boję Więc dla poprawy nastroju Wrzeszczę jak dziecko w ciemnym zamknięte pokoju Ja bardziej niż wy jeszcze krztuszę się i duszę! Ja częściej niż wy jeszcze żyć nie chcę a muszę! Ale tknąć się nikomu nie dam i dlatego Gdy trzeba będzie sam odbiorę światu Witkacego... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ałć..... To bylo piekne..... 31.05.07, 13:17 Zarowno jako kontra dla nieuctwa i bezmozgiego powielania stereotypow, jak i przypomnienie kawalka czegos naprawde wartosciowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
saniba Re: Ziemkiewicz ma rację. "GW" to obsesja... 31.05.07, 13:12 Wiesz co, prawdziwym problemem nie jest lista lektur - ale to, że młodzi ludzie nie sięgają po książki, bo lektury mają streszczone w internecie, albo opisane w ściągawkach, bądź też sfilmowane. Tak naprawdę, to warto by spowodować, aby młodzi ludzie zechcięli sięgać po literaturę. Może zamiast narzucać konkretne tytuły - zrobić listę 20-30 pozycji z różnych gatunków literackich i dać młodym ludziom wybór np. 5 lektur z tej listy plus 5 dowolnych spoza listy. Przecież nie każdemu muszą podobać się te same książki. Niech dla uczniów czytanie stanie się wreszcie przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem; niech dzięki literaturze rozwijają umysł i nabywają wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A jesli z nauki o romantyzmie wyniosles tylko... 31.05.07, 13:20 przeswiadczenie o bajaniu.... tos chlopie chyba spal na lekcjach... Zal mi ludzi, ktorzy w ten sposob widza swiat i ludzi... zamykajac wszystko w szufladkach swojego plata czolowego..... Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Re: Ziemkiewicz ma rację. "GW" to obsesja... 31.05.07, 16:30 Jest: "niepoprawny1". Powinno być: "nie po kolei". Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Wiatr i Giertych to ta sama komuna 31.05.07, 22:57 obaj przeciw wejsciu Polski do NATO, do UE, za stanem wojennym z Jaruzelskim przeciw Solidarnosci. Tylko ze Giertych zrobil to na co nawet Wiatr by sie nie odwazyl. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll a kim jest ów Jan Dobraczyński? 31.05.07, 11:26 "Od listopada 1982 na czele Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego." "Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego (PRON) - organizacja polityczna utworzona w okresie stanu wojennego przez PZPR i podporządkowane jej stronnictwa polityczne oraz zależne od władz organizacje katolickie w celu propagandowego wykazania poparcia społeczeństwa dla polityki partii, a w szczególności wprowadzenia stanu wojennego. PRON miał nawiązywać do tradycji działalności Frontu Jedności Narodu, jednoczącego "patriotycznie" nastawionych Polaków różnych orientacji politycznych i światopoglądowych (stąd istotny był udział organizacji katolickich)." czyli bliski mentalnie tacie Romana... tylko czekać na liście lektur samego Macieja Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: TW Dobraczyński? F.Kafka ujawnia tajemnicę pań 31.05.07, 12:30 F.Kafka ujawnia tajemnicę państwową. Podoba mnie się akcja MEN Giertycha, ze wsparciem Leppera, w skrócie MENGeLe! ABW na co czekasz? "Budujemy nowy „Zamek”, budujemy nowy ład, wtedy wszystko będzie lepsze, budujemy nowy świat... Budujemy Polskę piękną jak ze snów…” Zamek! Odzyskali, teraz pora na „Zamek”, a w nim księżęta w pokojach bez klamek. Zamek pilnuje zastęp wszechmłodziaków, trenują w swym gronie sprawność PiSiaków. Zaś knurek z powodu organu świądu został przy tym „Zamku” szefem nierządu! Świnki w chlewiku odziane w mundurek, w krawacie w paski, a na świnkach knurek. Orszak z wodzem nierządu resztki wyżrą, jeszcze nie dojony zatrudnioną przywrą. Scenografię tworzy im gejolesbijek, wisi ekran z tłumem, w kącie stoi kijek! Natomiast obok kibla, w pobliżu zlewka mocz i ludzików w „moherach” marchewka! Jest mównica peruka oraz toga, schody wysokie, z dywanem podłoga. Można odgrywać „Proces” oraz doktora, z tłumu kto nie klaszcze do prokuratora. Na ścianach wypełniać sobą wiele ramek, są wyborcy, jest król, jest władza, jest „Zamek”. Lustrować i rozliczać różne sprawki, a wszystko wygląda jak u Franza Kafki! Odpowiedz Link Zgłoś
caramboll Re: bogoojczyźniane samozadowolenie... 31.05.07, 11:59 Chyba miałeś na myśli Rok 1984... Odpowiedz Link Zgłoś
glomek Re: bogoojczyźniane samozadowolenie... 31.05.07, 12:59 rozumiem ze o Nineteen Eighty-Four ci chodzi..albo ty zgubiles 4 lata albo ja nie znam jakiejs lektury:) Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Giertych chce wychować pokolenie nacjonalistów 31.05.07, 11:02 ślepo oddanych władzy, tłumiących własną wrażliwość. Cenzura, tak wygladają początki cenzury w kraju. Wyjeżdżajcie stąd póki jeszcze można ! Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: bogoojczyźniane samozadowolenie... 31.05.07, 16:24 Co do Witkacego...Hmmm...Tutaj mam pewien problem - moze za nieobyczajne > zachowanie głownej bohaterki " Szewców", która moze swobodnie pracować w > nielegalnej agencji towarzyskiej To przecież jasne, że Witkacy wyleciał za "Dziarskich chłopców", czyli literackie wcielenie Młodzieży Wszechpolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: bogoojczyźniane samozadowolenie... 01.06.07, 22:44 myślę, że Kafka miałby w d..., czy jego literatura jest lekturą szkolną w Polsce czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ismis Re: Ale szkodliwością nic nie dorówna Teletubisio 01.06.07, 02:21 Drobna uwaga Litwinienko nie został zastrzelony tylko otruty!! Odpowiedz Link Zgłoś
login.gazeta1 Jaki Naród taki Rząd. Kaczyński, Giertych, Fotyga, 31.05.07, 09:25 Lepper... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.duda Re: mam jeszcze jedna propozycje 31.05.07, 11:52 świetny pomysł!!!! jestem ZA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Romek Ty patafian zezowaty jesteś !!! Zero je 31.05.07, 15:18 Tysiu_19, dziwisz się Romkowi, cud chłopczykowi? Przecież Ci pisarze nie pasują mu do ideału Polaka-katolika... O nowej gębie Romana Maciejewicza przeczytasz na: Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecswiety kaczynski =kartofel ! giertych=kon ktory mowi 31.05.07, 16:28 wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_m Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:46 Kafka??? Ja lubie ale chyba zartujesz, ludzioe tego nienawidzili.... Zreszta na lektury wszyscy wrzucali ze archaiczne i dziwne.. no, teraz lepiej nie bedzie, ale zmiany by sie przydaly? Lord Jim to najgorsza ksiazka jaka czytalam w zyciu, tez mi strata. A wartosci jakie wnosi mlody werter sa dla mnie kompletnie niepojete. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karlajn_enjoy Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:00 oo wybacz..ale Zbrodnia i Kara to bardzo dobra ksiazka na okres liceum..i ja jakos problemow z interpretacją nie miałam..to jedna z prostszych książek i zarazem moich ulubionych przenoszacych jakies wartosci Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 17:27 Nie wiem, o co wam chodzi. Ja czytalam te książki z powodzeniem i zrozumieniem w liceum. Żałość. Żałość. Ojj następne rządy będą musiały sporo naprawiać........... Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Na indeksie Giertycha 01.06.07, 22:42 hecer napisał: > Okaleczyc mlode pokolenie nieznajomoscia Goethego, Kafki, Dostojewskiego, > Conrada? To szalone i destrukcyjne! NIGDY!!! STOP!! co Ty nie powiesz ! A kto zabrania licealistom sięgania po literaturę spoza wykazu lektur szkolnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:10 > Co Ty opowiadasz, 17 lat to najlepszy wiek, żeby zacząć czytać książki z wyższej > półki, Sienkiewicza czyta się w wieku 12-tu lat. Sienkiewicza się czyta w wieku 12 lat, pod warunkiem że ci nie kazali czytać naszej szkapy, janka muzykanta, antka i o psie który jeździł koleją. Po przeczytaniu tych wybitności i zobaczeniu że kolejny jest na liście gruby sienkiewicz, omija się go wielkim łukiem z tej tylko przyczyny że jest właście na liście z powyższymi. A ferdydurke było bardzo fajne, do czasu gdy nie zaczęliśmy go omawiać na lekcji. Cała fajność książki automatycznie prysła jak w mordę strzelił. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:46 A to juz zalezy od nauczyciela a nie od spisu lektur, nie? Co do kwestii zrozumienia i interpretacji danej pozycji literackiej to np "Zbrodnie i Kare" czytałem od zakonczenia liceum juz dwa razy i za kazdym razem odkrywałe w niej coś nowego czego nie zauwazylem wczesniej albo na tamtym etapie mojego zycia wydawalo sie malo istotne. Mam wrazenie ze Giertych widzac że ma poparcie w sondazach na granicy bledu statystycznego i że nastepnym razem juz raczej nie wejdzie do parlamentu (no chyba ze sie zblokuje z Jarosławem) robi niezły bajzel w MEN żeby kolejna ekipa przez 4 lata zamiast zająć sie rozwojem szkolnictwa musiała zamiatać i po nim sprzatac a on wtedy z lubościa bedzie krytykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 10:00 Drodzy Państwo, tylko nie przesadzajmy w drugą stronę i nie udajmy, że dotychczasowa lista lektur była mądra i wspaniała. Było tam dużo rzeczy przestarzałych i o niskiej wartości artystycznej. Te Antki, Janki Muzykanty... Największym problemem był jednak nie DOBÓR lektur, a SPOSÓB ICH OMAWIANIA zapisany w programie szkolnym. Przede wszystkim lektury szkolne program traktuje jak nieskalane świętości, których nie wolno krytykować. Uczniom wciska się tylko to, że książka jest dobra i piękna, wspaniale napisana i przekazuje ponadczasowe wartości. Tymczasem wiele znanych książek ma swoje niedociągnięcia, wady i elementy, które warto skrytykować. Niektóre wręcz dlatego powinny być omawiane, żeby nauczyć się krytycznego spojrzenia na literaturę! BTW. Czy wiecie, że na starej liście (przynajmniej jakieś 10 lat temu, czyli za moich czasów) była Helena Mniszkówna?! Albo sami pomyślcie - to przecież niepoważne, żeby taką np. przygodową "Trylogię" Sienkiewicza omawiać w liceum(!) w taki sposób, jakby to było arcydzieło literatury światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 10:55 To dlaczego nie wywalic tych Jankow Muzykantow, Antkow, czy najbardziej dla mnie poronionych "Nocy i dni". O Mniszkownie sie nie wypowiadam, natomiast omawianie trylogii w liceum ma swoj sens. W kazdym razie u nas omawiane to bylo jako western, i porownywane z filmem "W samo poludnie". Przejaskrawienie charakterow, wyrazne rozdzielenie dobra i zla, rozmijanie sie z historia, czy nawet happy end - bylo to w kazdym razie bardzo ciekawe. Uczylo dystansu do uwznioslonej i hurraoptymistycznej wersji Polski i Polakow, przedstawionej przez Sienkiewicza. Wiec wazne jest pokazanie, ze dobrze to przeczytac jako ksiazke przygodowa, ale nie nalezy na tej podstawie budowac swojej wiedzy o historii Polski. Wyrzucenie Kafki, Dostojewskiego i Gombrowicza z kanonu lektur to poczatek ksztalcenia inwalidow kulturowych. Ci mlodzi ludzie beda mieli wiekszy problem zrozumienia sie ze swoimi rowiesnikami z innych krajow Europy. Nie beda po prostu znali czesci podstawowego kodu kulturowego w Europie. Dziwie sie, ze nie wyrzucono jeszcze "Dzumy" - przeciez to taka niepoprawna politycznie ksiazka. Natomiast wielkie brawa za dodanie "Cesarza", to chyba jedyna pozytywna zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 12:12 jezeli omawianie trylogii ma sens to i winnetou tez dopisac - wiadomo literatura Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 12:18 Nie chce mi sie za duzo dyskutowac na ten temat, ale Trylogia ma duzo wiekszy wplyw na przecietnego polskiego ucznia, na sposob w jaki odbiera historie swojego kraju i jakie stereotypy buduje. Dlatego warto omowic ja z podejsciem krytycznym. Wydaje mi sie ze wplyw Winnetou na sposob dyskusji o kraju w ktorym zyjemy jest raczej znikomy. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 12:48 ale nie zapominajmy ze w czasach Sienkiewicza nie bylo westernow... juz za to tylko nalezy mu sie uznanie. Poza tym narracja, humor, plynnosc i dynamika akcji... to wszystko pokazuje mozliwosci lteratury i talent literacki autora. Nawet dzis, porownujac z dzielami o podobnym profilu, z filmami akcji Sienkiewicz wypada bardzo dobrze. Jego bohaterowie sa wyrazisci, w pewnym sensie stali archetypami postaci ktore pojawiaja sie dzis w kinie.. Rubaszny Zagloba potrafi rozbawic i dzis, narwany Kmicic fascynuje, dziki Bohun pociaga, Wolodyjowski to superbohater (szabelka) z kompleksami (nie wychodzi mu z kobietami), Skrzetuski jest romantyczny, honorowy a zarazem nierealny i potraktowany z bardzo subtelna ironia... Kazda postac: Azja, Chmielnicki, Jarema napedzaja akcje... Ta ksiazka to po prostu kanon, dzielo, w takiej skali, pionierskie i doskonale, na ktorego przykladzie mozna sie uczyc czym sa konwencje, na czym opiera sie konwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 13:00 chocby z tego powodu nalezy jej sie miejsce na lekcji polskiego... by pokazac skad biora sie dzis konwencje obecne dzis w kulturze... Umberto Eco napisal ciekawa rozprawke o konwencjach superbohaterow w kulturze masowej... Ale skad biora sie konwencje? Czemu sluza? Co nas wciaga i pociaga, dlaczego lubimy konwencje? Jak one sie zmieniaja w czasie? I co maja wspolnego? Sienkiewicz wspaniale nimi operuje. I swietnie buduje wokol nich akcje i humor... Zgadzam sie ze janko muzykant i nasza szkapa dzis nie sluza niczemu poza omowieniem epoki pozytywizmu, jej glownych postulatow i sposob ich wypowiadanie w literaturze... Ale uczy sie o nich w podstawowce, to troche bez sensu, maja malo wspolnego z rzeczywistoscia.. Ja nie rozumialem dlaczego ta biedna siostrzyczka poszla do pieca by sie wypocic... Dziecku po prostu trudno zrozumiec czy sa zabobony sprzed 100 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 13:25 Zgadzam sie w 100%. Jestem wielkim fanem Trylogii. Sa to powiesci bardzo zgrabnie napisane, wyraziste, ciekawe i wciagajace. Zestaw bohaterow rowniez godny uwagi. Dlatego tez Trylogia jest bardzo popularna lektura wsrod mlodziezy. Natomiast nalezy pamietac, ze Sienkiewicz pisal to "ku pokrzepieniu serc", a wiec czesto pomijal pewne realia historyczne i dlatego warto ja omowic w szkole. Jesli chodzi o literature pozytywizmu, to juz zdecydowanie lepszym jej przykladem jest "Lalka", czy chociazby "Silaczka", "Mendel Gdanski". Ale to powinno byc w liceum, a nie w podstawowce. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia_19 Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 14:11 Wydaje mi się, że sposób w jaki dana ksiązka jest omawiana zależy od podejścia nauczyciela ale także od uczniów. Przynamniej u mnie w klasie tak było. Polonistka nie wbijała nam niczego do głowy.Przedstawialiśmy poprostu swoje zdanie na temat takiej czy innej lektury a jeśli nasze zdania się różniły to o tym dyskutowaliśmy i nikt nie zmuszał nas do zajęcia takiego czy innego stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 10:58 Aha, no i juz nie chce mi sie mowic o tym jakie to wielkie "dziela" Dobraczynskiego, Zuchniewicza i JPII zostaly wprowadzone - po prostu scyzoryk sie w kieszeni otwiera. Jakie tematy beda omawiane na podstawie tych ksiazek? Jak byc dobrym Polakiem- katolikiem? Jak uzyskac zbawienie i wstapic do krolestwa niebieskiego? Jak wyglada ostatnia ksiazka wielkiego Polaka - starcze zgorzknienie? Ech, szkoda gadac... Odpowiedz Link Zgłoś
gathie Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 12:37 "Aha, no i juz nie chce mi sie mowic o tym jakie to wielkie "dziela" Dobraczynskiego, Zuchniewicza i JPII zostaly wprowadzone - po prostu scyzoryk sie w kieszeni otwiera. Jakie tematy beda omawiane na podstawie tych ksiazek? Jak byc dobrym Polakiem- katolikiem? Jak uzyskac zbawienie i wstapic do krolestwa niebieskiego? Jak wyglada ostatnia ksiazka wielkiego Polaka - starcze zgorzknienie? Ech, szkoda gadac..." Już widzę te stare zdewociałe polonistki-katoliczki rozpływające się w interpretowaniu "co autor miał na myśli", sama chętnie przeczytam to co napisał JPII ale bez nakazów, zastanawiam sie co bedą robić "nauczyciele" z uczniami ateistami lub w lepszym wypadku odmiennej wiary... będą stawiać pały za inne poglądy niż ich własne?? Boże widzisz i nic nie robisz... kiedy ta paranoja się skończy i większość tych imbecylów straci swoje ciepłe stołki w rządzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Heheh 03.06.07, 04:01 Dobraczyński był w huncie Jaruzela (przeowniczący PRON).Minister lubi szefów, widać.. Odpowiedz Link Zgłoś
15tester Re: -- Tylko nie przesadzajmy w drugą stronę! -- 31.05.07, 13:56 Aha! Tylko, że właśnie problem "Słowacki wielkim poetą był!" z kanonu wyrzucono. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo czytalas artykul? 31.05.07, 22:54 albo chociaz tytul? Giertych wykasowal Gombrowicza a nie Antka. Po co w ogole komentujesz skoro nawet nie chce ci sie przeczytac artykulu? Odpowiedz Link Zgłoś
dianucha Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:27 Większości z nas znana jest "odraza" do lektur narzuconych. Bo to taki wiek i czas. A potem, gdy mija kolejnych kilka lat, ma się ogromną wdzięczność, że jednak miało się możliwość poznania, choćby otarcia, choćby z oporem. Jeśli się wraca do dawnych lektur, to właśnie przez sentyment. Nie wraca się, albo w ogóle nie sięga do czegoś, o czym się pojęcia nie ma, że istnieje. A w dzisiejszym zalewie śmieciami, kolorowych papierków, błyskotek, plastiku i elektronicznych nośników, nieliczni wiedzieć chcą kim byli Gombrowicz, Dostojewski, Kafka, Goethe. Tak zwanej reszcie trzeba te wiedze podtykać pod nos. Żeby skusili się na najmniejszą choćby refleksję. Więc ja pana bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mati123 Re: W zamian wprowadzi Mein Kampf i Hioba 31.05.07, 10:11 ależ myśmy księgę Hioba czytali. Ja miałam to nawet na maturze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:09 Powszechnie się uważa że Mikke jest niezrownoważony,nie "wyjeżdzaj" z Nim, bo to bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:13 > Powszechnie się uważa że Mikke jest niezrownoważony,nie "wyjeżdzaj" z Nim, bo > to bez sensu! Powszechnie również wiadomo że państwo polskie okrada obywateli, a następnie pieniądze marnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum llukiz chyba sobie jaja robisz 31.05.07, 08:48 "Chlopow" i "Przedwiosnie" powinni usunac a nie "Proces" i "Zbrodnia i kara". Ja osobiscie z jezyka w chlopach nic nie czaje a proces przeczytalem z przyjemnoscia. Giertych najwyrazniej chce pozbyc sie ksiazek w ktorej postaci mysla i zastanawiaja sie nad swoim istnieniem i moralnoscia. Probuja zrozumiec otaczajcy ich swiat a nie tylko przygladaja sie naturze i pasa krowy. Nie samym patriotyzmem i chrzescijanstwem (gdzies ktos mowil ze nie jestesmy krajem wyznaniowym ale to tylko taka plotka byla) sie zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszravic Re: llukiz chyba sobie jaja robisz 31.05.07, 10:28 >Chlopow" i "Przedwiosnie" powinni usunac a nie "Proces" i "Zbrodnia i kara". J > a osobiscie z jezyka w chlopach nic nie czaje a proces przeczytalem z >przyjemnoscia. Ja tam akurat proces przeczytałem bez przyjemności, acz z dużym zainteresowaniem. BTW, zestawianie razem Chłopów i Przedwiośnia, to lekkie przegięcie. A jesli ty nie czaisz nic z języka w chłopach, no to stary masz poważny problem. Przypuszczam, że za mało książek w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
master_88 Re: llukiz chyba sobie jaja robisz 31.05.07, 10:37 Podpisuje się pod twoimi słowami. "Zbrodnia i Kara" to jedna z najlepszych książek jakie czytałem ( a już chyba najlepsza z lektur). Ale cóż, uroki wsi są ważniejsze od ponadczasowych problemów, które przedstawia wiele z usuniętych książek. Albo usunąć "Inny Świat" ... DLA-CZE-MU? Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: llukiz chyba sobie jaja robisz 31.05.07, 11:04 Jesli dla was "Chlopi" to ksiazka opisujaca uroki wsi to chyba juz mamy wyniki reformy edukacyjnej. Panie, Panowie - pierwsi wtorni 19-letni analfabeci! Brawo Handke! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No coz - jesli w kanonie jest tylko jedna z czesci 31.05.07, 12:31 "Chlopow"... to nie ma sie czemu dziwic.... Nie zrozumie sie wowczas kompletnie idei przewodniej calej powiesci.... Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: No coz - jesli w kanonie jest tylko jedna z c 31.05.07, 13:33 W kanonie jest tylko jedna czesc?! Slabo mi... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Niestety..... 31.05.07, 13:49 Teraz rozumiesz dlaczego ktos z "Chlopow" wyniosl tylko opisy przyrody.... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A swoja droga z tymi lekturami i JPII moze wyjsc.. 31.05.07, 14:17 dosc niepozadana dla Giertycha sprawa, gdy ktorys z bystrzejszych uczniow zacznie dyskutowac na temat warstsztatu literackiego autora.... albo jakis nastawiony bojowniczo do kleru uczen liceum, czy nawet juz ginazjum zacznie wykpiwac biografie na lekcji... I co wowczas pocznie nauczyciel? Usadzi z pala ucznia? Toz wzniesie sie larum, ze to dyskryminacja o podlozu religinym.... Oj moze to byc solidny samoboj dla Girtycha.... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Coś Ty, przecież po to wyrzuca się Gombrowicza, 31.05.07, 19:33 żeby uczniom czasem obrazoburczo nie zaświtało, że JPII ich literacko nie zachwyca, skoro ma zachwycać... Poza tym uczeń naprawdę inteligentny dobrze wie, co jest grane w IV RP - więc będzie deklarował, że go zachwyca! r306 napisał: > dosc niepozadana dla Giertycha sprawa, gdy ktorys z bystrzejszych uczniow > zacznie dyskutowac na temat warstsztatu literackiego autora.... albo jakis > nastawiony bojowniczo do kleru uczen liceum, czy nawet juz ginazjum zacznie > wykpiwac biografie na lekcji... > I co wowczas pocznie nauczyciel? Usadzi z pala ucznia? Toz wzniesie sie larum, > ze to dyskryminacja o podlozu religinym.... > Oj moze to byc solidny samoboj dla Girtycha.... Odpowiedz Link Zgłoś
nati Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:52 katowanie? dla ciebie dostojewski i goethe to katowanie??? IV RP widocznie coraz bardziej zmierza do urzeczywistnienia sytuacji z Procesu Kafki. stad pewnie skreslenie tej lektury. skreslenie Innego Swiata??? halo!!! KATOwanie to teraz bedzie - KATOlickimi wypocinami Dobraczyńskiego??? no to pieknie. tego chca PiSowco-LPRowcy: DEBILIZMU POWSZECHNEGO wsrod narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
gathie Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:45 "no to pieknie. > tego chca PiSowco-LPRowcy: DEBILIZMU POWSZECHNEGO wsrod narodu." Pewnie takim narodem łatwiej się kieruje... Odpowiedz Link Zgłoś
kirgizi Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:44 Dostojewski, to moze nie, ale Goethe obawiam sie, ze byl dla mnie katorga. Prosilam Boga, zeby sie ten Werter wreszcie wycierpial. Na 100% bym go do reki nie wziela, gdyby nie lista lektur i na pewno juz do niego nie wroce. Co nie zmienia faktu, ze usuniecie Goethego z listy lektur jest skandalem. Glownym celem listy jest zebranie ksiazek wartosciowych. Nie zawsze czyta sie je z przyjemnoscia, ale sa czescia naszej historii i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
tentutaj Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:12 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. Oto już jeden z wychowanków naczelnego przygłupa IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
philozophy Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:32 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. Mam 19 lat, właśnie skończyłam liceum i nie uważam żeby ktokolwiek katował mnie Goethem, Gombrowiczem czy Kafką!o, nie! Przeczytanie "Cierpień młodego Wertera" było dla mnie ogromną przyjemnością. Nie wspomnę już o "Procesie" Kafki, który czytałam z równie dużym zainteresowaniem i nie miałam najmniejszych nawet problemów ze zrozumieniem tej ponadczasowej powieści! To co robi nasz obecny Minister Edukacji Narodowej jest przerażające:( Odpowiedz Link Zgłoś
konishiko Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:12 Zgadzam sie. Jesli Zbrodnia i Kara moze byc nieco meczaca lektura za mlodu, bo trzeba do niej dojrzec, to akurat "Cierpienia mlodego Wertera" wedlug mnie da sie czytac tylko bedac nastolatkiem. Sama zachwycalam sie nimi w wieku lat 15.. Ferdydurke byla swietna, a najlepszym elementem lektury bylo polewanie z tego, jak ja polonistka usilowala analizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
parmalat Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:37 llukiz gawarit: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. Ciebie skutecznie zniechecily, co? Odpowiedz Link Zgłoś
feniksior Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:38 widocznie albo jesteś na te książki za głupi alboś z LPRu tudzież pisu Odpowiedz Link Zgłoś
ale_hale Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:39 > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat Osmiele sie nie zgodzic. Ksiazki te czytalam w wieku 18-19 lat i juz wtedy rozumialam, myslalam i czerpalam przyjemnosc z ich czytania (no moze poza "Szewcami" Witkacego, ale to sie nie zmienilo przez kolejnych 10 lat). Natomiast zycze powodzenia licealistom w czytaniu "Pamieci i tozsamosci" - zasnelam po drugim rozdziale i nigdy nie dokonczylam... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:03 Bo akurat "Szewców" Witkacego powinno się wymienić i to od ręki. Ja proponowałbym wymienić to na którąś z jego powieści - o wiele mądrzej tak niż katowac ludzi ideami rewolucyjnymi -"Szewcy" to dramat, którego nie pojmuje 80% studentów polonistyki, a Witkacy w ogóle jest ciezkim przypadkiem i albo sie w niego wpada jak sliwka w kompot, albo kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:38 ja natomiast zgodzilabym sie z wymiana "Zbrodni i kary" ale tylo na jakas inna powiesc psychologiczna z tamtego okresu mlodziez musi przeczytac chocby jedna taka ksiazke zeby dowiedziec sie,ze cos taiego istnieje i,ze warto sie w to zaglebic bo prawda jest taa,ze tak samo jak nie mozna nie przeczytac "Zbrodni i kary" ta samo nie mozna nie przeczytac wielu innych pozycji .. przeczytac trzeba wszytskie i nad wszytskimi sie zastanowic :D dlaczego by nie wymienic "Zbrodni i kary" i dylematow na temat zabojstwa i winny i tego wszytsiego co bylo w glowie Rasolniowa na dylematy Anny Kareniny?? ale ta czy siak...powiesci tego typu sa dlugie i nie da sie wszytskich omowic..ale o jakas do cholery zahaczyc trzeba !! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:40 ja natomiast zgodzilabym sie z wymiana "Zbrodni i kary" ale tylo na jakas inna powiesc psychologiczna z tamtego okresu mlodziez musi przeczytac chocby jedna taka ksiazke zeby dowiedziec sie,ze cos taiego istnieje i,ze warto sie w to zaglebic bo prawda jest taa,ze tak samo jak nie mozna nie przeczytac "Zbrodni i kary" ta samo nie mozna nie przeczytac wielu innych pozycji .. przeczytac trzeba wszytskie i nad wszytskimi sie zastanowic :D dlaczego by nie wymienic "Zbrodni i kary" i dylematow na temat zabojstwa i winny i tego wszytsiego co bylo w glowie Rasolniowa na dylematy Anny Kareniny?? ale ta czy siak...powiesci tego typu sa dlugie i nie da sie wszytskich omowic..ale o jakas do cholery zahaczyc trzeba !! Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:42 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. W życiu większej bzdury nie czytałam. A kiedy uważasz człowiek do nich dojrzewa? W społeczeństwie, które praktycznie w ogóle nie czyta książek, a jak już po jakąś sięgnie to jest to gniot w stylu "kodu da vinci"??? Zresztą te książki warto omówić, bo nie każdy ma wiedzę potrzebną do zrozumienia wszystkich aspektów powieści np. historycznych, kulturowych, biograficznych. No a chyba nie chcesz powiedzieć, że nasze społeczeństwo to sami bibliofile, którzy sięgając po wyżej wymienione lektury wybiora wydania np. ossolineum z obszernym wstępem znawców tematu??? Sama niedawno kończyłam liceum i pamiętam jak z niektórymi lekturami się męczyłam. Ale dzisiaj widzę jak wiele mi to dało i jak niektóre ksiażki wpłynęły na moje życie i mój swiatopogląd. Dzieki nim dostrzegam problemy, których wcześniej po prostu nie widziałam. A już wyrzucenie książek mówiących o zachowaniu człowieczeństwa w każdych warunkach ("Jadro ciemności", "Inny swiat") jest dla mnie całkowicie niezrozumiałym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
ani-hili Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 22:56 Liceum skończyłam 6 lat temu i najciekawsze lektury, które czytałam z prawdziwą przyjemnością to właśnie "Inny świat", "Zbrodnia i kara" oraz niewymieniony tu "Mistrz i Małgorzata". Za to gnioty w stylu "Przedwiośnia" i "Ludzi bezdomnych" usypiały mnie po 15 minutach... Obecnie nie jestem osobą nie czytającą, a wręcz przeciwnie - wolę wydać na książkę niż na np.kosmetyki. To, co robi Giertych to jakas paranoja :| Wymiana wartościowych pod względem klasyki literatury światowej i polskiej książek na "dzieła" jedynej słusznej opcji (cóż z tego, że miernej jakości) to kolejny krok (po giertchowej maturze) to zrobienia stada durniów z narodu. Cóż, prostym ludem łatwiej się rządzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
adamjh Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:46 Pamietam, ze pochlanialem te ksiazki, w liceum. I to wlasnie one oraz moja nauczycielka polskiego otwarla mi oczy na wiele spraw. Nauczyla, na nich, mnie niezaleznego myslenia. I to caly problem! Myslenie dla obecnej wladzy nie jest trendy! A pozatym czytajac dziela paperza, lub o nim, to dopiero mozna sie zniechecic do czytania. Giertych wyrzadza kosciolowi niedzwiedzia przysluge. Teraz koscielne lawki beda pustoszaly jeszcze szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:57 Tak Ci oczy "otwarła", że piszesz papież przez "rz". Nie pomoże Ci żadna książka nieuku! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:42 Szkola jest od katowania. Matematyka, Iliada i Goethem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:05 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. Ciekawe... A katowanie takiego człowieka wypocinami ( z przeproszeniem) Dobraczyńskiego? Odrzekłabym: ludobójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mkieszczynski Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:25 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. Na tej samej zasadzie powinni wycofać połowę fizyki i połowę matematyki, że o historii już nie wspomnę. Przecież poznawana na polaku historia literatury musi opierać się na dziełach epokowych, musi mieć po prostu sens! Wywalając Goethe, Dostojewskiego, Gombrowicza czy (o zgrozo!) Witkacego deprecjonuje się ich przez nikogo dotąd niekwestionowany wpływ na literaturę światową. W zamian wtłacza się ludzi zupełnie nieznanych tylko dlatego, że wartości przez nich propagowane odpowiadają tym wyznawanym przez Giertycha. To jest właście ideologizowanie programu nauczania i to jest analogiczne do PRLu!SKANDAL! Czekam tylko kiedy wezmą się za Mikołaja Reja - w końcu był kalwinem, czyli innowiercą, czyli zdrajcą narodowym. Ja nie wierze, że to się dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 15:12 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat. A pewnie! Nie ma to jak życiorys Ojca Świętego autorstwa trzeciorzędnego pisarzyny. Taka książka z całą pewnością rozbudzi zainteresowania literackie. A może wystarczylaby jakaś znormalizowana książeczka do nabożeństwa? W końcu każdy, "gdy już ... dojrzeje", będzie sobie mógł poczytać nawet Gombrowicza... Odpowiedz Link Zgłoś
smerfula Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 17:22 llukiz napisał: > Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek na wiele lat. W pewien sposob przyznaje racje. teraz po latach rozumiem jakie depresyjne lektury byly obowiazkowe w podstawowce: "Nasza szkapa", "Katarynka" itd. Nic dziwnego, ze polowa spoleczenstwa jest walnieta a polowa pelna nienawisci. Nie popieram jednak lektur o zabarwieniu chrzescijanskim. wystarczy tej pseudo religijnosci na pokaz. Nikogo w swiecie nie obchodzi juz Polska jako przedmurze chrzescijanstwa. Turcy juz nie beda atakowac Wiednia. a nawet jakby to robili to i tak sobie Wieden poradzi bez zapyzialej pomocy Polski. A skoro wszyscy politycy tacy wierzacy to zamiast robic z Polski kolonie watykanska lepiej niech zaladuja polska ziemie na taczki i wywioza do watykanu. utworzy sie jakas wysepke o nazwie Watykanopolska i wszyscy beda szczesliwy. Niemcy beda blizej Rosji jak zawsze chcieli a Rosja pozbedzie sie halasliwego kraiku walczacego o zniesienie embarga na polskie mieso. I wsio rawno wszyscy happy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka821 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 19:03 Katowanie 17letniego człowieka Goethem, Gombrowiczem czy Kafką to czysta > zbrodnia. Te książki każdy powinien odkrywać sam gdy już do nich dojrzej. Takie > lektury aplikowane przedwcześnie skutecznie zniechęcają rzesze ludzi do książek > na wiele lat ????? Ja czytałam te książki mając 16 lat i bardzo mi się podobały. Gąbrowiczem była zachwycon cała klasa. Dodam, że nie chodziłam do liceum dla grzecznych panienek i w klasie był cały przegląd ówczesnych subkultur. Problem jest taki, że młodzi Polacy w ogóle nie chcą czytać, obawiam się, że nowy zestaw lektur jeszcze bardziej ich do czytania zniechęci. Odpowiedz Link Zgłoś
jevii Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:25 hm, czasami się zastanawiam czy aby nie powinni wysłać Pana Giertycha do jakiejś poradni...upośledzenia ładnie można skorygować. A tak serio, w brew pozorom ograniczanie młodego, ludzkiego umysłu, "odciążąnie" go na rzecz "istotniejszych wartości", do tego niejednokrotne już zapędy subtelnych manipulacyjni i bezczelnych też, jak choćby powrót do cenzury... ...świadczy o dążeniu do wychodowania sobie prostaków. Nimi łatwo przecierz kierować. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:34 Masz racje, to sa wspolczesne stosy, bo dzisiaj ksiazki albo ida na przemial badz ulegaja zapomnieniu. Kto za 10 lat takiej edukacji bedzie kojarzyc takie sformulowanie: "To jest jak z Kafki", kiedy ktos starszy skomentuje jakis absurd prawny. Chyba Kaczory do spolki z Giertychem szykuja nam "Inny swiat". Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Nietrudno wyobrazic sobie Romka w sredniowieczu 31.05.07, 07:52 Byl juz taki Giertych w Hiszpanii - nazywal sie Tomás de Torquemada. Odpowiedz Link Zgłoś
achesa Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:44 to nie stosy sredniwieczne a raczej te z lat 30tych w niemczech.. strach sie bac. Odpowiedz Link Zgłoś
myfly Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:04 Większość młodzieży nie czyta lektur (wiem, bo sam niedawno skonczylem liceum). Mnie lektura zawsze kojarzyła się z potworną nudą,wciskaniu na siłę, czegoś co mi się w ogóle nie podoba, nie ciekawi.Jeśli coś kojarzy nam się z przymusem, to wcale nie zachęca po sięgniecie po literaturę póżniej. Całe szczęście były opracowania... Wiem, że teraz narażam się na atak wielu oczytanych znawców, że to moje dziedzictwo, że bez literatury nie jest się pełnowartościowym człowiekiem (Polakiem?). Jeśli młodzież niechetnie czytała wcześniejsze lektury, to możecie być pewni, że te, które narzuca Giertych, nie doczekają się ani jednego czytelnika. Może teraz dopiero młodzież zacznie czytać Gombrowicza, Dostojewskiego, Conrada (ich nawet lubiłem), bo teraz to będzie coś na kształt edukacyjnego podziemia, przeciwstawianiu sie rządowi, co jest teraz w modzie wśrod młodzieży. Nie mówię, że wszystkie lektury to nuda, ale "Cierpienia...", a zwłaszcza "Granica" to dla mnie tanie romansidła i zdania nie zmienię. "Cesarz" Kapuścińskiego mógłby być dobrym zamienikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:53 No super, ale skad w ogole wiesz o Gombrowiczu, Dostojewskim, Kafce? Nie kazdy wychowuje sie w inteligenckim domu, w ktorym dziela te stoja na polkach. Mlodziez nie zacznie czytac ich sama z siebie, bo nie bedzie miala zadnej swiadomosci ich istnienia. IMO, wyrzucenie Dostojewskiego - Dostojewskiego! - z kanonu lektur, to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
ameagaru Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:34 Jesli ktos widzial film "Duchy Goyi" to pewnie uderzylo go podobienstwo inkwizytora Lorenzo i naszego "dlugiego jak drut" ministera... reszta jest milczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Na indeksie Giertycha 01.06.07, 22:37 Tobie, widać nie pomogły żadne lektury szkolne. I już chyba nie pomogą. Co to za polszczyzna: "panowi Giertychowi "? Odpowiedz Link Zgłoś
babaloo Panie Giertych, Meksykanie maja 31.05.07, 07:11 urocze powiedzenie: brzmi chyba "manos el estomagito" a znaczy to : - "Rece jak brzuch" co wytlumacze Panu : - Czegokolwiek dotkniesz zamienia sie w g...o." Ja jestem szczesliwie podrozujacym po swiecie rodzicem i wiem, ze moich dzieci nie bedziesz Pan uczyl Odpowiedz Link Zgłoś
histerykmaturzysta Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:11 Masz dość Tłinkiego Łinkiego nachalnie promującego homoseksualizm i zacieranie się granic pomiędzy płciami w "Teletubisiach", Smerfów - gejów i poligamistów, Muminków - nudystów, Bolka i Lolka - gejowskich agentów Rosji czy Krzysia pałającego wobec Kubusia Puchatka wstrętną, zoofilną pożądliwością?! Poprzyj apel przeciwko kodowaniu w bajkach treści zmierzających do afirmacji homoseksualizmu - www.stopzboczonymbajkom.republika.pl ... Podaj go krewnym, znajomym i osobom z Twojej parafii. Szczęść Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
histerykmaturzysta STOP zboczonym bajkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 31.05.07, 07:12 Jak wyżej. www.stopzboczonymbajkom.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Czarna stonka atakuje. Bo takie będą Rzaczypospol- 31.05.07, 07:27 te jakie jej młodzierzy chowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Czarna stonka atakuje. Bo takie będą Rzaczypo 31.05.07, 09:19 Wychowaniem dzieci powinni zajmować się rodzice, a nie szkoła. Wychowanie przy pomocy szkoły to komunistyczny przeżytek. Odpowiedz Link Zgłoś
dianucha Re: Czarna stonka atakuje. Bo takie będą Rzaczypo 31.05.07, 10:36 To bardzo ładny ideał. I powinność raczej 'przyrodzona'. A praktyka proszę pana swoje. Dziecko spędza ok. 8 godzin dziennie w szkole. Tyle ile rodzic w pracy. I to też ideał, jak pan wie. A w tej szkole, ponieważ jednak nie jest sam, wchodzi w przeróżne relacje. I tak od szóstego roku życia... Nie ma bata, proszę pana, żeby zadaniem szkoły nie było również wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: STOP zboczonym bajkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.07, 08:39 O matko... czy to żart? mam nadzieję że tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
newa3 Re: STOP zboczonym bajkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.07, 12:40 masz na mysli strone www.stopzboczonymbajkom.republika.pl ja jak przeczytałam to też pomyślałam, że to koszmarny żart, ale jest gorzej to prawda !!! to jest po prostu straszne, że niektórym ludziom mogą powstać taki myśli w głowie, matko !! Krzys zoofil, Bolek i Lolek homoseksualiści!!!!! myśle, człowiek, który dostrzega takie rzeczy w tych bajkach był bardzo niekochany ja jestem mamą, co prawda malutkiej jeszcze dziewczynki, bardzo ja kocham i chcę ją wychować na mądrą i szczęśliwą osobę i napewno nie zabronię jej obejrzenia tych bajek. wydaje mi się, że jeżeli ktoś ma jakieś kompleksy to wtedy dostrzega je w swoim otoczeniu ze zdwojoną siła a najlepszym przykładem na to jest film Americam Beauty, w którym to ojciec jednego z bohaterów, były żołnierz, tępi zaciekle homoseksualizm, przyczyną takiej nienawiści do homoseksualistów, (jak dowiadujemy sie w trakcie filmu) są tłamszone głęboko w sobie jego skłonności homoseksualne, jest mu tak trudno przyznać sie przed sobą, że pociągają go meżczyżni (bo to niemeskie, a jak byly wzorowy żołnierz może być niemmęski)że w efekcie końcowym zabija człowieka no właśnie, co siedzi w głowach tych, którzy tak krytykują Misia Uszatka, Kolargola i Bolka i Lolka ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.szymanski Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:14 Brzydkie słowa cisną mi się na usta, taki ładny poranek był, przyjemny wiaterek był jak biegałem..... ....a tu taki cios. Pytam - gdzie jest Marszałek co całą durnotę IV RP zamknie w Twierdzy Brzeskiej? Wierzę że już gdzieś się szykuje za rogiem - strzeż się Roman bo niedługo po ciebie przyjdą. Czego z całego serca ci teraz życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:57 histerykmaturzysta napisała: > Poprzyj apel przeciwko kodowaniu w bajkach treści zmierzających do afirmacji homoseksualizmu - www.stopzboczonymbajkom.republika.pl ... Podaj go krewnym, znajomym i osobom z Twojej parafii. Szczęść Boże! Histeryk, spotykam ten twój apel już drugi raz, i z podziwu wyjść nie mogę. Zastanawiam się czy ostrze twojej ironii jest aź tak wysublimowane, że nie sięgam jego szczytów swym płaskim umysłem, czy też te teksty są na poważnie. Jeśli to ta druga wersja, to nieźle odjechałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
konishiko Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 10:16 No cos ty, przeciez to ewidentna ironia. A juz apel o zasypywanie RPD korespondencja to wyrazny wywrotowy pomysl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rena31 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 21:26 Dziwne, że niektórzy nie łapią ironii. Ten apel to rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
ascenth obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 07:12 Być Polakiem to coraz większy wstyd!!! Świat sie z nas śmieje... A i w kraju przykro... Może jakis cywilizowany kraj wziąłby nas pod zabór?! Mamy raka na organiźmie ojczyźnianym! Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 07:14 Niestety ale Polacy sa durniami: raz że wybrali takich ..... a dwa, że się zgadzają na takie idiotyczne postępowanie jakie ma miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 13:19 przeciez na tego debila to pare procent głosujących ledwo... to PiS go wyniósł do władzy bo powinien być partią kanapową! Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 10:14 przyjedz na Gorny Slask i zostan Slazakiem...i ...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 11:46 A kto je dzisiaj zechce? Każdy splunie. Nie zechce zostać członkiem narodu dyletantów i analfabetów wlokących się na kolanach do ciemnogórskich bohomazów pod pejczem o. Złodzieja i hitlerowskim pozdrowieniem Giertysiów, genetycznych zdrajców, przy pokwakiwaniu dwóch pijaków i chamskich wrzaskach czerwonomordych świniopasów. Nie trzeba było wpuszczać niemytych fornali na salony. Zrobią to samo, co bolszewicy: obsr.ją marmurowe posadzki i naszcz.ją do amfor. Zawszone łby będą myli w sedesach, a z nocnych koszul uczynią "kreacje". Wszy rozpełzną się wszędzie - jak widać na tym forum. Co tak naprawdę wqrwia gnidy? Ze nikt nie okazuje szacunku ani im, ani ich obłąkanym wynurzeniom. A teraz możecie sobie, parszywe suki, ujadać. greegy napisał: > przyjedz na Gorny Slask i zostan Slazakiem...i ...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 11:56 Swiat sie z nas nie smieje, bo pies z kulawa noga sie nami nie interesuje. Chociazby i malpa rzadzila, na losy swiata i tak nie mamy zadnego wplywu a na arenie globalnej sie nie liczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
anne Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 13:53 zgadzam się, coraz bardziej się wstydzę, ale uważam że nie ja powinnam to obywatelstwo oddać, ale ci którzy nas Polakow ośmieszają. Odpowiedz Link Zgłoś
soowkax78 Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 21:15 zgadzam sie w 100%!!!problem polega na tym,ze jednak wciaz istnieje spora grupa ludzi, jak skądinąd wiadomo emerytow,rencistow,mieszkancow wsi, ktorzy popieraja ten rzad a przy braku jednomyslnosci w spoleczenstwie trudno liczyc na dokonanie zmian;(( Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 31.05.07, 21:32 Wasz (nasz) smród ciągnie się za Wami (nami) od XVII w. Trzeba było przejść na protestantyzm, a nie popierać kontrreformację, trzeba było znieść pańszczyznę, ograniczyć rozpasanie szlachty i jej "złotej wolności", a nade wszystko uczyć się ! Polak to pełen zabobonów i samouwielbienia prostak. Dlatego PiS będzie rządził wiecznie ! Zamiast do urn pójdziecie lenie do pubu, lenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hekatte Re: obywatelstwo polskie oddam w dobre ręce 03.06.07, 10:17 >Polak to pełen zabobonów i samouwielbienia prostak. Dlatego PiS będzie > rządził wiecznie ! Zamiast do urn pójdziecie lenie do pubu, lenie. Zabobonnym prostakiem łatwiej rządzić. Ale moherowe berety niebawem odejdą do Pana a mlodzież nasza potrafi myśleć samodzielnie a narodowa przekora spowoduje, że Gombrowicz i Witkacy staną się autorami kultowymi:))) Co nie zmienia faktu, ze i tak wstyd przyznać sie do narodowości Polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
prof-antoni wierzejski powinien uczuć jak zamawiać 5piw 31.05.07, 07:14 po raz kolejny lpr (3% poparcia) nas ośmiesza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babaloo a za 2 lata czeka nas "dekaczyzacja" 31.05.07, 07:25 i ciezko bedzie wszstko odkrecic, powsadzac ich do wiezienia, odebrac swiadczenia i ciagle wydawac pieniadze na ich ochrone, gdyz bedzie mnostwo chetnych do spotkania twarza w twarz z tymi oszolomami Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:18 Quo vadis Polonia? Taka ciemnota to chyba nawet w Sredniowieczu w tym kraju nie panowala. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:26 To slę w głowie nie mieści. Odpadł Goethe, Conrad, Kafka, Dostojewski, a na to miejsce wszedł Sienkiewicz, Dobraczyński, książka papieża, książka o papieżu. Kogo oni chcą wychować? Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:49 Rządzą ignoranci! Nic dodać, nic ująć. Kogo chcą wychować? Kolejnych idotów, myślących według schematu. Ale jak się sprężynkę za bardzo przykręca, to w końcu pęknie i odwinie się w stronę przeciwną. Wszystko co narzucone, będzie znienawidzone, czyli efekt odwrotny do zamierzonego. Pan Giertych ma horyzonty myślowe, wielkości pudełka od zapałek - jak to mawiają: wielki jak brzoza, durny jak koza... Lektury skreślone z listy są za bardzo refleksyjne i uczą samoświadomości. Jest taki fragment z wykreślonego "Fausta". Mam nadzieję,że przytaczam prawidłowo,z tego przekładu,który mi z lat szkolnych w głowie pozostał. Tak czy siak sens jest oczywisty. "W żądzy wiedzy poznałem wszech nauk dziedzinę, zgłębiłem filozofię, prawo, medycynę, i teologię też, cóż pozostałem mizernym głupcem - wiem tyle ile wiedziałem. Magistrem jestem, czasem nawet zowią mnie doktorem i tak przez całe lata z wewnętrznym oporem, oświecam rzeszę uczniów bezpłodnym zarzewiem. I wiem,że nic nie wiemy. I,że ja nic nie wiem." W naszym kraju trzeba wiedzieć i to bez wątpliwości, znowu wiedza,zaczyna być politycznie poprawna... Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Powrót Człowieka Zwanego Koniem 31.05.07, 07:19 Giertych kaleczy polszczyznę, że włosy stają dęba. Publicznie kłamał. Trzymał i trzyma z faszyzującymi Wszechpolakami. W polityce okazał się bezwzględnym intrygantem, a nie człowiekiem z wizją... To wszystko nie przeszkadzało głównemu budowniczemu IV RP uznać tego indywiduum za człowieka odpowiedniego na stanowisko ministra oświaty. Teraz wielki wódz wielkiej partii wyrzuca ze szkół Gombrowicza i Witkacego... żeby wpuścić Dobraczyńskiego, którego czytać nie sposób, był za to szefem PRON-u. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Cukierkowa mitologia chrześcijańska 31.05.07, 10:13 Dobraczyńskiego daje się czytać, ale jest to lektura "niedzielna". Albo martyrologia, albo przesłodzone bajki katolickie - trudno to zaliczyć do literatury wybitnej, a taką z pewnością są książki wykreślonych autorów... Jak już chcą tworzyć rzesze katolików, to niech lepiej znajdą jakieś ambitniejsze lektury, całkiem ich sporo do wyboru... Ale nie, za dużo tam refleksji... jeszcze się ludzie, nie daj Boże, zaczną zastanawiać nad sensem tego wszystkiego... Zobaczycie, okaże się ,że teksty Papieża też trzeba jakoś skrócić - czytaj: "ocenzurować", żeby pasowały do schematu. Oczywiście każdy może czytać poza szkoła co zechce, ale kto ma na to potem czas i ochotę? Jaki procent polaków czyta książki"? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Każdy usuwa to czego nie rozumie i z czego miał 31.05.07, 07:23 lufy. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:26 "W nowym kanonie MEN jest prawie 50 nowych pozycji, wśród nich (...) opowieść o papieżu - "Wujek Karol. Kapłańskie lata Papieża"" Ja rozumiem ze JP2 byl dobrym czlowiekiem i sprawdzil sie jako Papiez, ale takie wlazenie w dupe z takimi pozycjami jest juz tragedia. Im bardziej LPR i tego typu popaprance pchaja ten kraj w strone 100% katolicyzmu, tym wiecej ludzi sie od tego odwraca i albo mamy tu agnostykow, albo ateistow + pare milionow moherowych beretow wsrod ktorych robiona jest ankieta w co wierza i wychodzi nam ze 97%. buhahahahaha... Odpowiedz Link Zgłoś
rousseau Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:42 Roman G. zapomniał, że to nie tematyka jest wyznacznikiem jakości dzieła literackiego. Można napisać nawet książkę o Bogu, ale jeśli zrobi to miernota, wyjdzie jedynie gniot. Nie czytałem "Wujka Karola". Nie jestem zwolennikiem umieszczania w kanonie lektur jedynie książek sprzed co najmniej 25 lat, jednak przydałoby się wpisywać na listę pozycje, które zostały szeroko docenione przez krytyków, literatów, historyków oraz oczywiście czytelników. PS. Panie Giertych - gdzie Sapkowski?!? PPS. Żartowałem... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Ten sam bezsens i logika co w calym PiSuarze. 31.05.07, 07:29 Gombrowicz i Witkacy wylecieli bo wyksztalciuchy i kosmopolici; Dostojewski, bo "plul na Polske i Polakow", a Goethe - bo Szwab. Proste jak kawalek drutu. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Tez tak sadze. Kolejny "do rozwalki" pewnie Tuwim; 31.05.07, 12:34 ze o Schulzu nie wspomne, bo zalozylbym sie, go tego ostatniego tez na liscie brak. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN... 31.05.07, 07:30 "Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej. " a mozna prosic o link do tego "projektu rozporzadzenia " bo jakos na stronach MEN trudno znalezc, rozumiem tez, ze wywiady z oburzonymi "autorytetami" dziennikarze GW przeprowadzali o trzeciej nad ranem... Gierych powinien do lektur wlaczyc Orwella i jego " 1984 "- zwlaszcza stałym czytelnikom Gazety Wyborczej przydalaby sie znajomosc historii "Ministerstwa Prawdy" Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN... 31.05.07, 07:34 Były juz pochody z pochodniami kumpli Giertycha od zamawiania piwa - kiedy będą stosy palonych książek?. Jak ktos taki może stac na czele jednego z najwazniejszych ministerstw? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN... 31.05.07, 08:09 Orwella nie trzeba umieszczać - ta historia odbywa się dziś na naszych oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN... 31.05.07, 09:43 sceptyk40 napisała: > Orwella nie trzeba umieszczać - ta historia odbywa się dziś na naszych oczach. Z ust mi to wyjales. To samo pomyslalam:( Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN... 31.05.07, 10:15 MEN - Ministerstwo eutanazji narodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n Re: Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN... 31.05.07, 10:27 Orwella "1984" trzeba umieszczać, żeby pokazać, ze jego powieść dzieje się na naszych oczach. I dorzuciłabym "Folwark zwierzęcy", bo tutaj nawet dla mniej wyrobionych czytelników widać w czytelnej alegorii "równość i równiejszość". Ręce opadają. A moje dzieci i tak to przeczytają. I choćby ze mną omówią. Odpowiedz Link Zgłoś
ituniaa Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:36 Tego sie nie spodziewalam. To skandal. Mam 20 lat i rok temu skonczylam szkole srednia. Wszystkie z usunietych ksiazek wniosły bardzo wiele do mojej edukacji. Dostojewski, Grudziński, Goethe, Witkacy to kamienie milowe w historii literatury i nie mozna tak po prostu wymazać ich ze spisu lektur! Wielu z uczniow nawet nie sięgnie po te książki, bo nie są już obowiązkiem. Stworzy to naprawde powazna luke w ich edukacji literackiej.... Inkwizycja?! Odpowiedz Link Zgłoś
kicislawa ?! 31.05.07, 08:01 Czy ministerstwo zdrowia ma dodatkowe fundusze na leczenie ofiar decyzji podejmowanych przez poszczególne resorty w rządzie jednego z Braci Ksero? Słuchanie wiadomości z frontu przyprawia mnie o stałe owrzodzenie żołądka, nerwicę, depresję, myśli samobójcze, palpitację serca, skoki ciśnienia... pomimo młodego wieku zaczynam sie sypać!!!! A tak bardziej serio to ręce opadły mi już dawno, inaczej musiałbym kogoś zabić. Lektury zdjęte przez Macieja G. były przynajmniej w mojej klasie jedynymi przeczytanymi w całości przez wszystkich, 34 osoby!!!! Dostojewski podgrzewał temperaturę dyskusji do czerwoności, to samo Gombro czy Witkac nie mówiąc o Grudzińskim . Konrad i jego Lord Jim, utrzymywał się w pierwszej 5 w rankingu popularności, Goethe z Werterem również :) A zaznaczam że nie chodziłam do liceum złożonego z samych idealistów z nosami w książkach, po prostu to byli autorzy, którzy przemawiali nie tylko do książkowych zapaleńców (jak np ja :D)ale do i do tych, którzy książki omijali z daleka (ja to książek k..wa nie lubię ale k...wa ten Gombrowicz to zaje...sta rzecz,cytat z lekcji) Ale wiem ,co to obchodzi Giertycha, nic, ma swoją wizję i idzie z nią jak taran, a my stajemy się mistrzami w równaniu do zera.Zero to aktualny poziom naszego społeczeństwa i mam wrażenie, ze może być tylko gorzej. Człowiek ponoć od dna się odbija...ale gdzie to dno? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 07:39 ... nie może dla wszystkich starczyć miejsca. A jak ktoś będzie zainteresowany to sobie doczyta w wolnym czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 A akurat "Cierpienia młodego Wertera" mogą usunąć 31.05.07, 07:41 A akurat "Cierpienia młodego Wertera" spoko mogą usunąć... Zbyt romantyczna postawa do życia i ciągłe umartwianie się nad sobą nie jest wskazana w dzisiejszych czasach "wyścigu szczurów" - trzeba brać przykład z Amerykanów - przedsiębiorczych, zdecydowanych, innowacyjnych. Nam wystarczy "Lalka" - też romantyczna, a jednocześnie pokazująca właściwe podejście do biznesu i zaradność... Odpowiedz Link Zgłoś
kicislawa Re: A akurat "Cierpienia młodego Wertera" mogą us 31.05.07, 08:06 Lalka wystarczy...nie mów hop, hehe, bo obawiam się że ją też niedługo usuną, hehe. Bo po pierwsze jest mowa o wstrętnym kapitaliście, po drugie krytykuje polskie ziemiaństwo, po trzeci Wokulszczak prawdopodobnie marnie skończył, targając się na swoje życie. To bynajmniej nie może być dobra lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: A akurat "Cierpienia młodego Wertera" mogą us 31.05.07, 09:52 Wokulski nie skończył marnie :) zbyt silny był na końcu po tym co przeszedł z panną Łęcką, "non omnis..." Prus genialnie zakończył "Lalkę". Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Goethe i Dobraczynski 31.05.07, 09:21 ciekawe ktory wielkim pisarzem byl... Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Spoko mogą Ciebie usunac Palestrina!! 31.05.07, 11:31 Analfabeto! A co ty możesz wiedzieć o Goethem?Johann Wolfgang von Goethe ist Deutschlands größter Dichter und einer der größten der Welt. Er war nicht nur Dichter und Schriftsteller. Er war auch Künstler, Naturforscher und Staatsmann. Wie nur wenige Menschen, kannte Goethe sich in allen Bereichen des Wissens und Lebens aus. Alles ordnete er in seine Sicht der Dinge, seine Weltanschauung, ein. Alles war für ihn eine Einheit. Wir nennen solch einen Menschen einen Universalmenschen oder ein Universalgenie. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 To że wkleiłeś tekst po niemiecku... 31.05.07, 11:57 nie znaczy że znasz się na literaturze... dla mnie cienkie były te "Cierpienia..."... Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: To że wkleiłeś tekst po niemiecku... 31.05.07, 11:59 Francuski idioto!Jestes zalosny i dlatego nie zniże się do polemiki z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To że wkleiłeś tekst po niemiecku... 31.05.07, 12:09 Palestrina był Włochem.... braki w historii i muzyce widzę w Twojej małej główce... Wejdź sobie na google wklep i dokształć się... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: To że wkleiłeś tekst po niemiecku... 31.05.07, 12:30 palestrina2005 napisał: > nie znaczy że znasz się na literaturze... dla mnie cienkie były > te "Cierpienia..."... A jakie miały być, skoro "ślabizowałeś" je w wygódce między karmieniem świń a dojeniem krów (czy jak wy to tam robicie, nie znam się na tym). Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: A akurat "Cierpienia młodego Wertera" mogą us 31.05.07, 16:05 wazelina, rozbawiasz mnie dzis do lez :) bierz przyklad z Amerykanow i zamiast pieprzyc glupoty na forum, zapieprzaj do tyry, ale juz! rozniosles juz dzisiejszy przydzial ulotek po klatkach schodowych, markjetyngowcu? no, to jazda! i pamietaj, keep smile! jak przedsiebiorczy Amerykanin, nasz ty kowboju, dawniej zwany pastuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Sami go wybrali - jesteś przeciw demokracji? 31.05.07, 07:53 Ośmielam się zauważyć, że w ostatnich wyborach LPR był dalece mniej popularny od złodzieji z SLD... Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 errata 31.05.07, 07:55 Wobec zaskakującego niedoboru wyroków skazujących, epitet tyczący SLD z powyższego posta proszę wziąć w cudzysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dzieki lewicowych mediów 31.05.07, 15:44 jesli juz, to "dzieki lewicowym mediom", "patryjoto", co gramatyki ojczystej nie zna. a przyczyna jest bardzo prosta - brak oczytania. no przyznaj sie, glupolku, kiedy ostatnio miales w rekach ksiazke. bez obrazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 07:45 decyzje są tak absurdalne i tak po prostu głupie, że myślałem, że NAWET ty jest potępisz Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 08:02 Nie udzielaj rad Palestrinie, bo człek to okrutny i niewdzięczny. Kiedyś wziąłem go w obronę, ponieważ inni internauci używali sobie na nim jak na wiejskim głupku. Byłem wtedy przekonany, że po tylu obelgach Palestrina umilknie, co byłoby ze szkodą dla waloru rozrywkowego forum. Napisałem nawet konsolację, która nawiązywała do tego okresu twórczości Palestriny, w którym podpisywał się on - z właściwą sobie skromnością - jako "główny myśliciel Unii". Konsolację przytaczam: Rodziła mać radnaja Czernienkę i Putina. Nosiła Ziemia Święta Jezusa i Begina. Dumą Unii pozostaje Obywatel Palestrina. I co mnie za tę obronę spotkało? Palestrina odciął się "lewakiem". Napisał też, że mam IQ 70. Głupia sprawa, bo nie mam tyle. Od tamtej pory, zanim coś napiszę na forum, rozglądam się, czy w okolicy nie ma Palestriny, bo strach się odezwać. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor_o_poranku Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 09:35 Ot na co sie zdało dobre serce. A Ścierwinie 2005 nie odpowiadam z zasady- podobnie jak Util. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: III RP to był Mordor... 31.05.07, 10:13 Mordor u Tolkiena był potężny i budził grozę. Niedoszła "IV" RP budzi niesmak, politowanie i śmiech. A Twoje "wykręcanie kota ogonem" to prymitywna socjotechnika. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor_o_poranku Re: III RP to był Mordor... 31.05.07, 12:41 Cóż sam się prosisz o odpowiedź pisowskie ścierwo. Jedyne co umiesz to powielać w nieskończoność ten sam tekst, który ci do głowy na szkoleniu w Pisuarni wkleili metodą cut/paste. Nie wiadomo który raz czepiasz sie nicka, zamiast odpowiedzieć coś konkretnego. Widać że system który rośnie w szkołąch dzięki LPR pasuje do ciebie jak ulał debilu, bo odpowiada na twoje wykształcenie rodem z obory. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: III RP to był Mordor... 31.05.07, 13:17 Coś trudno znaleźć jakąkolwiek merytorykę w Twoich postach. Czyżbyś miał umysł Trolla i był na służbie w Mordorze... czy stąd ten nick? Odpowiedz Link Zgłoś
mordor_o_poranku Re: III RP to był Mordor... 31.05.07, 15:43 Palęskuna 2005 - typowy umysł zniewolony oparami roztaczanymi przez IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 10:12 To się Szanownemu Panu i Balcerowiczowi oberwało. Krótko, celnie i dowcipnie obu Panów oraz III RP osądził i "kontynuuje dalej". Kiedy czytam te zacietrzewione posty pewnych siebie dyletantów, to przypomina mi się - szczeremu liberałowi - Platona narzekanie na "spoconą, brudną demokrację". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 10:32 I jako liberał musisz uważać za geniusza Balcerowicza - bo standardy GW tak nakazują? A dlaczego mam nie nazwać Balcerowicza przeciętniakiem? Czyżby Polska jakoś specjalnie wyróżniała się pozytywnie na tle innych krajów w transformacji. Inni nie mieli Balcerowicza, taż są w UE, też mają wysoki wzrost PKB, niską inflację i najczęściej niższe bezroboicie. Np. Czesi przeprowadzili transformacje lepiej od nas, nie mówiąc już o Chinach gdzie PKB pędzi... radziłbym więc znaleźć lepsze autorytety ekonomiczne niż Balcerowicz, bo w skali światowej jest ich wiele. A Balcerowicz to przeciętniak o czym świadczą jego wyniki pokazane w skali miedzynarodowej. I jaki z niego liberał - podatki wysokie mimo że długo był Min. Finansów w różnych rzadach... Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 11:20 Czy liberał musi uważać Balcerowicza za geniusza? Nie musi. Czy można powiedzieć, że Balcerowicz jest przeciętniakiem? Można. Bo człowiekowi, który z podziwem patrzy na chińskie PKB, wolno absolutnie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 12:01 Wielu wybitnych ekonomistów z podziwem patrzy na Chiny...z jeszcze większym na USA... i ze smutkiem na UE..... Jeśli ty zachwycasz się UE - nie jesteś liberałem... A jeśli uważasz że nie można krytykować Balcerowicza - też nie jesteś liberałem... Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 12:11 aleś ty faktycznie głupi, palestrina. Czytałem posty czlonkaludu jak i ty i nie znalazłem nic, co by cię upoważniało do twierdzenia, że on zachwyca się UE i uważa, że nie można krytykować Balcerowicza. To dowodzi, że żyjesz w jakimś "swoim świecie", który z rzeczywistością ma bardzo mało wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 12:16 Nie z podziwem, tylko z obawą. Gospodarka oparta na zamordyzmie to konstrukcja niezwykle ryzykowna - aspekty moralne pomijam. Unia nie jest idealna, ale ma sukcesy, także w konkurencji z Ameryką, której boeing przegrywa prestiżowy i bardzo dystynktywny pojedynek z europejskim airbusem. W Ameryce mieszkałem wiele lat - także w czasie kryzysu pierwszej wojny w zatoce - zapewniam, że było tam i jest wielu ekonomistów, którzy ze strachem mówią o gospodarce Stanów Zjednoczonych i o zajmowaniu jej kolejnych sektorów - tradycyjnie amerykańskich - przez obcy kapitał. Cool off. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 13:24 Z tego co wiem to Airbus ostatnio ma większe kłopoty z zamówieniami niż Boeing. A i jedni i drudzy mają kłopoty z nową coraz silniejszą konkurencją z Brazylii. Mozna się przyczepiać moralnie do Chin - ale fakt faktem że z biedy wychodzą w w szybkim tempie a i liberalizacja gospodarki postępuje... Co do USA - długookresowo gospodarka rozwija się szybciej niż w UE... A UE jak się nie zmieni będzie miała w przyszłości duże problemy i będzie musiała zamykac się na świat (jeśli nie będzie chciała miec wielkiego bezrobocia) jeśli bo nie wytrzyma konkurencji z naprawdę liberalnymi gospodarkami. To trochę błędne koło w jakie wpada UE... Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 13:53 Z tego co wiem czyli z czego? A380 sprzedaje się tak dobrze, że Amerykanie odpuścili sobie pojedynek na rynku największych maszyn, a to jest przyszłość lotnictwa. Boeing musiał zmienić strategię i przejść na mniejsze maszyny, ale Airbus szykuje A350, na który to model już zbiera zamówienia - również ze wspomnianych Chin, w których szkoli pilotów, na europejskich symulatorach. Airbus zapewne wygra przetarg na tankowce dla myśliwców F22, bo tankowce używane obecnie przez amerykańskie siły zbrojne mają ponad 40 lat. Pierwszy przetarg unieważniono z powodu korupcji w departamencie lotnictwa, którego urzędnicy sekowali Airbusa, kiedy Boeing obiecał im dobrze płatne posady. Sprawę badała komisja senacka McCaine'a. Dlaczego załamany utratą monopolu Boeing skarży Airbusa w WTO? A co do Brazylii, to strachy na lachy - bo naprawdę wielka to jest IV RP i jej przyszły przemysł lotniczy. Nie pisz o wszystkim, bo jak ktoś mówi, że zna się na wszystkim, to nie zna się na niczym. Jest dyletantem. Poza tym to wszystko jest nie na temat. Dlaczego Dobraczyński, marny pisarz i twarz PRON-u, został wpuszczony na listę lektur, z której CzK wykopał np. Gombrowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 16:52 Zobaczymy czy tylko duże samoloty to przyszłość. Właśnie Brazylia postawiłą na małe samoloty Embraer i jakoś nieźle im idzie na rynkach światowych... Zresztą rynek lotniczy to kiepski przykład konkurencyjności - państwa pompują w niego straszną kasę... Oczywiście to dobrze że Boeing nie jest monopolistą i ma konkurencję z UE i Brazylii... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 16:10 wazelina, uprzejmie ci prosze o zbastowanie z gadula, jesli nie wiesz o czym nawijasz. jedna z najbardziej konkurencyjnych gospodarek swiata jest Finlandia, traf chcial, bedaca czescia UE. ja rozumiem, ze "w Ameryce wszystko najlepsze", ale to belkot. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 16:47 jedna z najbardziej konkurencyjnych gospodarek swiata jest Finlandia, > traf chcial, bedaca czescia UE. Tak, tak - najbardziej konkurencyjna jest Finlandia - wg jakiegoś raporciku który powstał w UE na podstawie kryteriów ustalanych przez UE... UE musi wymyslać że UE jest najbardziej konkurencyjna i że realizuje strategię lizbońską... a tak naprawdę socjalna Europa dostaje baty i od Ameryki i od Azji... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 17:02 to byl miedzynarodowy raport, baranku. na podstawie kryteriow bodajze MFW. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 17:03 nasci, gluptasku: Switzerland, Finland and Sweden are the world’s most competitive economies according to The Global Competitiveness Report 2006-2007, released by the World Economic Forum on 26 September 2006. Denmark, Singapore, the United States, Japan, Germany, the Netherlands and the United Kingdom complete the top ten list, but the United States shows the most pronounced drop, falling from first to sixth. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 17:04 wazelinka, ja tu widze 6 krajow UE, w tym dwa w pierwszej trojce, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 17:20 Eeeee tam rankingi - Szwecja, Finlandia, Dania i Holandia to raczej małe kraje... UK nie dziwię się... oni są trochę inni niż cała UE... Niemców chyba dali przez pomyłkę, jadą jeszcze na starej reputacji... Zresztą takie rankingi można sobie kształtować dowolnie w zależności od przyjętych kryteriów. Takie dane jak PKB są bardziej wiarygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 16:15 chcialbym zauwazyc, ze dyskutujesz z kompletnym ignorantem. wazelince na zaocznych studiach z markjetyngu i zarzundzania w Koziej Wolce wbito tepym, blacharskim mlotkiem do lebka pojecie "wzrostu PKB". wazelina, podobnie jak wielu innych, jest swiecie przekonany, iz ze wzrostem PKB mozna przyrzadzac smaczne kanapki i budowac z tegoz wiezowce. wesolo rechocze porownujac wysoki wzrost PKB Polski z duzo nizszym krajow Pietnastki, np. Niemiec czy Francji. o dziwo, nigdy nie twierdzi, ze gospodarka Kaczystanu jest daleko lepsza od amerykanskiej, bo ma wyzszy wzrost PKB. ciekawe, czemu? :) a klapake zamyka dopiero, kiedy sie go spyta o wzrost PKB na Bialorusi... Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 16:39 Zwykle Palestrinę z godnością pomijam, bo nie chce mi się schylać. Dzisiaj jakoś mnie naszło, żeby go przyszpilić, ale dał nogę i teraz ze swobodą przygłupa na innych forach i wątkach bryluje. Więcej w dyskusję tak asymetryczną wdawał się nie będę i poprzestanę na dworowaniu z omawianego internauty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 10:29 IQ70? Palestrina tak napisał, bo sam tyle posiada sadząc po jego wypowiedziach. He..he.. Można więc rzec, że cię wyróżnił "in plus":) Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: CzK = Człowiek Zwany Koniem 31.05.07, 11:42 Gdzieś wyżej wyczytałem, że Palestrina jest z Warszawy. Ciekawe. Podczas porannych i wieczornych spacerów z psem - mieszkam pod lasem kabackim - słyszę z sąsiedniego osiedla wycie - długie, przeciągłe, bolesne. Wyobraźnia podsuwała mi różne wizje ludzkiego nieszczęścia. A może to Palestrina wyje waląc w klawiaturę? Może w takich bólach rodzą się jego posty? Odpowiedz Link Zgłoś
kicislawa Re: Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 08:12 Jest wielu wybitnych pisarzy, fakt, a spis lektur szkolnych powinien zawierać jakąś ich cząstkę, by zachęcić do poznania tych jeszcze wybitniejszych. to znaczy ja tak sobie idealistycznie myślę. Ale z drugiej strony faktycznie po co to komu, może w ogóle zredukujmy lekcje polskiego do minimum. A tak abstrah..ąc od tego, to myślę że Gombro i Witkac obronią się i wyjdą jeszcze zwycięsko, przecież najbardziej kręci to co nieco zakazane, chyba, że młodzi teraz już nie odczuwają potrzeby buntu? Hehe powiedziała stara 21 latka hehe Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Jakie zakazane? Wystarczy iść do biblioteki 31.05.07, 08:18 Bez jaj... Jaki bunt? Rozumiem że dzielni młodzi ludzie w akcie buntu zdobędą się na odwagę i pójdą do biblioteki wypożyczyć książkę która nie figuruje na liście lektur. Zaiste Ty i Gazeta Wyborcza macie specyficzne poczucie "buntu" i "odwagi". Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum Re: Jakie zakazane? Wystarczy iść do biblioteki 31.05.07, 09:14 Dokladnie. Po ksiazki o papiezu tez mozna isc do biblioteki. Dlaczego MUSZA byc w spisie lektor? Kto ciekawy to pojdzie do biblioteki. Durne argumenty. Tym tokiem myslenia to mozna zbanowac w szkole wszystkie ksiazki a kto bedzie chcial przeczytac "akademie pana kleksa" lub "zbrodnie i kare" przejdzie sie do biblioteki. (a moze to lobby bibliotekarzy wplynelo na romanka?) Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: Jakie zakazane? Wystarczy iść do biblioteki 31.05.07, 10:41 Faktycznie Palestrina... bez jaj społeczeństwo chce sobie wychować obecna koalicja. Odpowiedz Link Zgłoś
myslenie-nie-szkodzi Kie licho "palestrina2005"??? 31.05.07, 11:45 IQ - poziom Golema Giertycha, poglądy - poziom Radyja Maryja a kultura? Kultury brak. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 07:51 Dobraczyńskiego akurat doczytałem i, jakby to delikatnie powiedzieć, z tej samej ligi co wykreśleni to on nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Spoko -pisuarze z Warszawy 31.05.07, 08:12 Kompromitujesz to miasto Palestrina! Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Spoko -pisuarze z Warszawy 31.05.07, 08:18 Palestrina jest z Wrocławia chyba, że go mocodawcy awansowali za wybitną działalność na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Spoko -pisuarze z Warszawy 31.05.07, 11:39 Z Wroclawia to jest ten slynny Michna ps.Galba! Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Może kiedyś dorównam Bufetowej... 31.05.07, 08:20 Cóż mogę się starać kompromitować, ale nawet jak się będę starał, to i tak nigdy nie dorównam Bufetowej. Ona to dopiero kompromituje Warszawę... Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: Może kiedyś dorównam Bufetowej... 31.05.07, 09:28 palestrina2005 napisał: > Cóż mogę się starać kompromitować, ale nawet jak się będę starał, to i tak > nigdy nie dorównam Bufetowej. Ona to dopiero kompromituje Warszawę... Jesteś wyjątkowo parszywym śmieciem i gnidą. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f oburzać sie trzeba - pamietac przy wyborach nastep 31.05.07, 09:36 nych. Ale rzeczywiscie - musi nastapic samoobrona (w danwym dobrym znaczeniu:-))) i rodzice musza zakasac rekawy w domach. I zająć sie lekturami dzieci... Jak za komuny wraza znaczenie tekstu Wąsowskiego pieknie cedzonego przez Młynarskiego: "..róbmy swoje.." by ".. na swoje wyjść.." Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalista_pl Re: Może kiedyś dorównam Bufetowej... 31.05.07, 10:44 Wrocław przeprasza za plastelinę2005! Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: Może kiedyś dorównam Bufetowej... 31.05.07, 10:35 Niby w jaki sposób kompromituje? Masz jakieś argumenty, czy tylko na te żałosne inwektywy cię stać? Kompromitują to się ludzie, którzy zamiast naprawiać sytuację w kraju, bawią się w śledzenie Teletubisia. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Może kiedyś dorównam Bufetowej... 31.05.07, 10:54 Chociażby zawiesznie władz samorządowych na Pradze i wprowadzenie kuratora, tylko dlatego że PiS tam wygrało w wyborach, zrobiło większościową koalicję i chciało odwołać przewodniczacą z PO - po prostu zamach na demokrację ze strony Bufetowej. A inwestycje stoją - np. wiadukt za Mostem Gdańskim. Marcinkiewicz błyskawicznie zrobił pierwsza nitkę. A drugiej już ponad pół roku HGW nie potrafi dokończyć, chocią od kilku miesięcy jest już prawie gotowa. Nic dziwnego - bo natej budowie nikt nic nie robi. HGW woli zbierac papiery na PiS niż kończyć inwestycje. Skandal. No i mamy drugi Układ Warszawski - HGW wkęca wszędzie gdzie może "fachowców" z SLD jako zadośćuczynienie za poparcie wyborcze... Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: Może kiedyś dorównam Bufetowej... 31.05.07, 11:57 Marcinkiewicz zrobił pierwszą "nitkę",tylko dlatego,że potrzebna mu była,jako gruby szew w kampanii wyborczej... PiS bardzo mu w tym pomagał, a teraz skutecznie przeszkadza gdzie może. Ja bedę HGW oceniać po 4 latach kadencji, a nie po kilku miesiącach. Marcinkiewicz... hym... i co mu z tego oddania przyszło? Traktowali go jak marionetkę. Teraz też jest na "emigracji". Władze PiS mają w nosie ludzi - nawet swoich własnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Nikt Twego blogu nie czyta bo jesteś grafomanem 31.05.07, 11:40 Palestrina ,to belkot! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 08:44 Ty i junkier to jesteście nieźli prowokatorzy ;) inaczej stwierdzić nie mogę. Po prostu NIEMOŻLIWE jest takie podejście do rzeczywistości!!! Albo możliwe - ale wtedy to natychmiast biegiem do psychiatry. To co wyprawia MEN przyprawia mnie o ataki paniki!!! Przecież to najprostsza droga do zrobienia z dzieciaków bandy agresywnych głąbów, dla których jakiekolwiek argumenty będą nie do przyjęcia!!! Ludzie!!! Wywieźcie ich na taczkach i zakopcie głęboko!!! To juz chyba jedyny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
zif Re: Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 10:06 Palestrina2005 istotnie świetnie bawi się emocjami innych. Chociaż w tym wątku jeszcze się nie wykazał... :P Co do junkiera - to byłbym ostrożny. On chyba rzeczywiście pisze to co myśli i w to święcie wierzy... Ale spokojnie, nie odezwie się w dyskusji dopóki nie padnie angielskie słowo na trzy litery, które w wolnym tłumaczniu oznacza wesoły, kolorowy, barwny... Co do konstrukcji artykułu: napisany tendencyjnie, jedną ścieżką prowadzi czytelnika do celu. Moim zdaniem cała sztuka polega na wielowątkowym spojrzeniu na temat. Zaś samo meritum artykułu - usunięcie ze spisu lektur akurat tych autorów jest nieporozumieniem. Mesjanizm poslkokatolickoromantyczny w wydaniu "barokowooperowym" nie powinien być wzorcem dydaktycznym. Wydaje się, że polityka oświatowa zmierza w kierunku "nie rozumiemy, no to usuniemy". A powinno być odwrotnie: "nie rozumiemy-spróbujmy to wyjaśnić". --------------- Inaczej to nie znaczy źle! Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Palestrina analfalfabeto mogę Tobie przetlumaczyć 31.05.07, 11:35 Ten niemiecki text! Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Znasz niemiecki? Dla mnie to język nieprzydatny... 31.05.07, 12:04 Niemcy sa w odwrocie... lepiej uczyć się innych bardziej przyszłościowych języków... zresztą z większościa Niemców dogadasz się po angielsku więc po co się uczyć języka niemieckiego... no chyba że ktoś nie radzi sobie w Polsce, nie ma perspektyw w UK czy Irlandii i musi jechać do socjalnych Niemiec aby zdobyć obywatelstwo i potem dostawać zasiłki... Poza tym znajomość niemieckiego nie świadczy o znajomości literatury... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Znasz niemiecki? Dla mnie to język nieprzydat 31.05.07, 16:00 jakiego to przyszlosciowego jezyka sie uczysz, wazelinka? co tam ostatnio jest na topie w sferach markjetyngowcow? jak mowiles, ze Palestrina to byl Wloch? allora vattene, minchione :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Spoko - jest wielu wybitnych pisarzy... 31.05.07, 12:23 dla goethego nie ma miejsca na zabrakniecie sie nnie da uczyc literatury bez iliady odysei biblii eneidy horacego boskiej komedii i fausta bo nie zrozumiesz o czym pisali inni Conrad Prus Reymont Kafka i Bulhakow Edde Starsza, Mahabharate i cykl arturianski - szczesciem szkole zastepuja tu gry komputerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos to wygląda na robotę tego idioty Orzechowskiego 31.05.07, 07:41 to dokładnie w jego stylu, na razie pajac zabrał się za język polski, potem weźmie się za biologię i teorie Darwina. Tak to się kończy jak da się brzytwę małpie. Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:42 Ten bęcwał nie wie nawet że Johann Wolfgang Goethe był zdeklarowanym antysemitą... Odpowiedz Link Zgłoś
dantesca Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:43 Na opracowywanym obecnie przez historyków literatury z całej Europy projekcie "kanonu arcydzieł" (koordynowanym przez rzymski Uniwersytet "La Sapienza") dramat Goethego zajmuje pierwsze miejsce, natomiast najwyższą spośród Polaków (choć i tak bardzo odległą pozycję) ma właśnie Gombrowicz. Decyzja o usunięciu tych właśnie autorów ze spisu lektur może być kojarzona wyłacznie z polityczą manipulacją kanonem, jaką znamy z czasów PRL-u. Najwyrażniej pan minister i jego uczony zespół zostali ukształtowani na takich praktykach. A Jan Paweł II pewnie ze zgrozą patrzy z nieba, jak z listy lektur wyrzuca się Dostojewskiego i wprowadza jakiegoś pana Zuchniewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.szymanska Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:44 Nie potrafię zrozumieć Giertycha. Przecież ci właśnie autorzy byli jednymi z najbardziej lubianych przez uczniów pisarzy z kanonu lektur. Jak te biedne dzieci mają się uczyć języka polskiego i wartości narodowych bez Gombrowicza i Witkacego??? Co złego było w Goethe i Dostojewskim??? Panie Ministrze amnestia to była pomyłka, to jest katastrofa. Nie wiem komu to ma pomóc?! Odpowiedz Link Zgłoś
perforowany Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:20 karolina.szymanska napisała: > Nie potrafię zrozumieć Giertycha. Przecież ci właśnie autorzy byli jednymi z > najbardziej lubianych przez uczniów pisarzy z kanonu lektur. Pani Karolino - widocznie wg. Ministerstwa Edukacji szkoła to nie przyjemność :D Odpowiedz Link Zgłoś
michalf78 Żadna lista Wam nie pomoże 31.05.07, 07:45 Żadna lista nie ma znaczenia. Jeśli nie nauczycie swoich dzieci czytać, to i tak nie będą czytać. Ja czytałem bez przymusu, także nadprogramowe książki (wyobrażacie sobie chociaż jak można czytać książkę z własnej woli!?). Co bardziej ambitni co najwyżej obejrzą film lub przeczytają streszczenie. Tak jak to jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Żadna lista Wam nie pomoże 31.05.07, 07:56 michalf78 napisał: > Żadna lista nie ma znaczenia. Jeśli nie nauczycie swoich dzieci czytać, to i ta > k > nie będą czytać. Zgoda, ale nie każdego w domu uczą czytać i tym powinna pomagać szkoła. A Sienkiewiczi Dobraczyński dla licealistów, to już doprawdy smieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
michalf78 Re: Żadna lista Wam nie pomoże 31.05.07, 08:12 wiktoriaka napisała: > Zgoda, ale nie każdego w domu uczą czytać i tym powinna pomagać szkoła. A > Sienkiewiczi Dobraczyński dla licealistów, to już doprawdy smieszna. Ja osobiście z "Ferdydurke" i "Szewców" nic nie wyniosłem, poza kilkoma sloganami i poczuciem obłędu, beznadziejności i bezsensowności. W sumie nic pozytywnego, a w tamtym okresie byłem bardzo podatny na takie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Re: Żadna lista Wam nie pomoże 31.05.07, 10:48 Ano właśnie! "...poczuciem obłędu, beznadziejności i bezsensowności.." - czyli odniesienie do obecnej rzeczywistości w stu procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
filippom Jedna brakujaca lektura 31.05.07, 07:45 W klasach 1-3 brakuje jeszcze jednej pozycji "O dwóch takich co ukradli ksiezyc" lub w wolnym tlumaczeniu "O dwoch takich co niszcza Polske". Odpowiedz Link Zgłoś
nikalaj Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:46 Czytanie "Procesu" obecnie nie ma sensu... Przecie trwa codzienna inscenizacja w wykonaniu władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Akurat "Cierpienia młodego Wertera" mogą usunąć... 31.05.07, 07:46 Zbyt romantyczna postawa do życia i ciągłe umartwianie się nad sobą nie jest wskazana w dzisiejszych czasach "wyścigu szczurów" - trzeba brać przykład z Amerykanów - przedsiębiorczych, zdecydowanych, innowacyjnych. Nam wystarczy "Lalka" - też romantyczna, a jednocześnie pokazująca właściwe podejście do biznesu i zaradność... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 07:48 jest nawet wskazane żeby uczniowie czytali więcej niż tylko lektury. Ja np. czytałem "ogniem i mieczem" chociaż nie była to w moich czasach lektura... Wiele innych wybitnych książek nie było lekturami - ale były dostępne w bibliotekach i można było przeczytać. Dla chcącego nie ma nic trudnego... Nie zmieszczą się w lekturach wszyscy wybitni pisarze... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 08:01 palestrina2005 napisał: > Ja np. czytałem "ogniem i mieczem" chociaż nie była to w moich czasach > lektura... Człowieku, Trylogię to się czyta w 4-tej klasie podstawówki, więc nie masz się czym chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 08:05 Rany, nie chodzi o chwalenie się ale o przykład. Ogniem i Mieczem za moich czasów nie było lekturą, a mimo to przeczytałem tą książkę. Więc teraz nikt tym dzieciom nie broni przeczytać tych książek. Wystarczy iśc do biblioteki.... Więc tytuł GW "Nam czytać zakazano" jest manipulacją socjotechniczną, bo nikt niczego nie zakazuje... można iśc do biblioteki i czytać... A jak Wertera nie przeczytają, nic się nie stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kicislawa Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 08:23 Palestrina przeczytają Ci co chcą zgadza się, więc może lepiej w ogóle zdjąć lekcje polskiego. Po co to komu. Jak ktoś będzie chciał to sobie poczyta, poduczy się gramatyki, ortografii, prawda? Ale to tez właściwie niepotrzebne. Żeby wejść do rządu, czy robić karierę nie trzeba dobrze się wysławiać prawda? Trzeba być cwanym i bezczelnym chamem.Prawda? Co z tego, że czasem lekcje polskiego to dla niektórych naprawdę byłą jedyna okazja, żeby poczytać. Palestrina taki przykład, chłopak z Powiśla, który, większość swojego życia spędził na żylecie, na Legii, on nie chodził do biblioteki...ale coś tam usłyszał, wpierw przymus bo trzeba zaliczyć rok, potem ciekawość bo inni kumple też czytają w końcu sam się tak zapalił,tak że był jednym z lepszych uczniów na polskim. Ja wiem, ze takich przypadków jest niewiele ale dla tego jednego warto! I czy naprawdę musimy równać do zera?!?!?!!??!!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany "... nie było lekturą, a mimo to przeczytałem..." 31.05.07, 08:36 To prawdziwe bohaterstwo! Na pewno znajdzie poczesne miejsce w Twojej biografii :-). Gdy będzie tworzony kanon bojowników i męczenników IV RP... palestrina2005 napisał: > Rany, nie chodzi o chwalenie się ale o przykład. > Ogniem i Mieczem za moich czasów nie było lekturą, a mimo to przeczytałem tą > książkę. > Więc teraz nikt tym dzieciom nie broni przeczytać tych książek. Wystarczy iśc > do biblioteki.... > > Więc tytuł GW "Nam czytać zakazano" jest manipulacją socjotechniczną, bo nikt > niczego nie zakazuje... można iśc do biblioteki i czytać... > > A jak Wertera nie przeczytają, nic się nie stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Dziwne, że z Tą ironią do mnie. Chyba raczej do GW 31.05.07, 08:41 Dziwne, że z Tą ironią do mnie. Chyba ten tekst powinieneś raczej zadedykować Gazecie Wyborczej która pisze "nam czytać zakazano" i "indeks Giertycha". Tak jakby w dzisiejszych czasach uczeń musiał się wykazać bohaterstwem, iść do biblioteki i potajemnie ukraść "Cierpienia młodego Wertera" i inne "zakazane" książki... Tak moznaby interpretowac tytuły w Gazecie Wyborczej... A więc, Uchachany - świetny komentarz - tylko adresat zły - nia Ja, lecz Gazeta Wyborcza powinna być adresatem... Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum Re: Dziwne, że z Tą ironią do mnie. Chyba raczej 31.05.07, 09:21 Tytul gazety wyborczej jest zwodniczy ale to nie tylko gazeta takie stosuje. Jednak mam pytanie do ciebie. Dlaczego do biblioteki uczniowie maja isc po cierpienia, inny swiat czy proces a nie po bibliografie papieza? Przeciez jakby ktos chcial to moze sobie o papiezu poczytac wlasnie w bibliotece. Pozatym gdyby nie bylo lektur obowiazkowych to by praktycznie nikt ksiazek nie czytal. Zreszta procesu Kafki czytac nie trzeba. Zycie w Polsce w zupelnosci wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 10:06 Zachowujesz sie czasem gnoju jak pies, który wyjdzie przed dom i szczeka- nie wiadoimo na kogo i na co, ale szczeka. Ile Ci PiSdzielce płacą za to? Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 10:07 Chodzi oczywiście o indywiduum "palestrina ileśtam" Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 08:53 Debilu!!! Chodzi o to, zeby w lekturach byli WYBITNI!!!! A tych mniej wybitnych to sobie możesz doczytać po lekcjach. A zamiana Gombrowicza na Dobraczyńskiego - to po prostu zbrodnia. To trochę tak jakby wymienić Real Madryt na Pogoń Barlinek!!! To piłkarze i to piłkarze, tylko cóś jakby o klasę różni!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.wielka Re: Nikt czytać nie zakazuje... można po lekcjach 31.05.07, 10:28 palestrina2005 napisał: > jest nawet wskazane żeby uczniowie czytali więcej niż tylko lektury. > > Ja np. czytałem "ogniem i mieczem" chociaż nie była to w moich czasach > lektura... Wiele innych wybitnych książek nie było lekturami - ale były > dostępne w bibliotekach i można było przeczytać. > > Dla chcącego nie ma nic trudnego... > > Nie zmieszczą się w lekturach wszyscy wybitni pisarze... BŁAGAM!!! Co ty mówisz??? Ci usunięci z listy pisarze to jest absolutna podstawa, bez której człowiek nie może powiedzieć o sobie, że jest wykształcony, czy choćby obyty... Jestem filologiem i właśnie się załamałam po przeczytaniu tego artykułu... ŻENEDA, JAK ZWYKLE SIĘ OŚMIESZAMY... to wyrzućmy jeszcze Mickiewicza, bo jego życiorys i utwory to też nie do końca pasują do Rzeczpospolitej IV Kaczkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 palestrina2005...ty tępy, niedouczony młotku ! 31.05.07, 08:02 wleż do swojej nory, szcurku i żryj odpadki jakie ci podrzucą idioci z koalicji! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Spokojnie dobry człowieku... 31.05.07, 10:12 Przecież już niedługo ludzie z LiD wezmą sprawy w swoje ręce i będziemy się zaczytywać Grossem, Kosińskim, Całą, Szymborską z lat 50-tych czy nawet samym mistrzem pióra Safjanem. Sienkiewicza, Konopnicką i innych bogoojczyznianych walniemy na śmietnik historii i będzie 1:1. Tak więc spokojnie, pianę z ust obetrzeć i przeczekać... Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapawlak Na indeksie Giertycha 31.05.07, 07:48 Głupiemu społeczeństwu wszystko da się wcisnąć...Boże chroń POLSKĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś