kalinowski11 12.06.07, 07:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
futomaki.pl MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 07:11 Proponuje jeszcze podzielić dzieci w szkole w zależności od poglądów politycznych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 07:18 Podział ze względu na poglądy nie będzie Giertychowi pasował, on chce poglądy ujednolicić. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Nieśmiałe dzieci 12.06.07, 07:21 Po takich szkołach nieśmiałośc chłopców do dziewczynek (i odwrotnie) będzie jeszcze większa. I jak potem mają oni w dorosłym życiu zakładać wymarzone przez LPR rodziny, skoro będą bali się odezwać do siebie nawzajem? Odpowiedz Link Zgłoś
listeczki Re: Nieśmiałe dzieci 12.06.07, 08:03 W latach 50-tych ubiegłego stulecia było dużo takich szkół i ja jestem absolwentem takiej szkoły.Wszystko to o czym piszesz moge potwierdzić z autopsji. W późniejszym okresie czasu padagodzy i psycholodzy doprowadzili do zaniku takich szkół, a wprowadzono szkoły koedukacyjne.Zamiast odkrywac świat na nowo warto by może odkurzyć konkluzje z tamtych lat.W USA jest SYSTEM szkolnictwa i dlatego nie można na oslep wyrywac jego elementów i dostosowywać do swoich ideologii. Już jeden minister zobaczył żółte autobusy dowożące dzieci w Stanach i zacząl wprowadzać po jednym autobusie w gminie, i likwidując przy okazzji małe szkoły. Nie zwrócił uwagi na to,że w USA pod każdą szkołą czeka na dzieci kilkanaście autobusów i dzieci rozwożone są bezpośrednio do domów lub w pobliże domów.Zreszta w każdym stanie szkolnictwo wygląda inaczej. Powszechnie wiadomo,że najgorzej jest w Chicago,a pod względem oświaty najlepszym stanem jest Missouri. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Listeczku, żeby zauważyć to o czym piszesz 12.06.07, 08:11 trzeba być człowiekiem wykształconym i inteligentnym. Dlatego nie licz na to, że superMEN jest w stanie zrozumieć Twoje słuszne wywody. Pozdrawiam. ========== listeczki napisał: > W latach 50-tych ubiegłego stulecia było dużo takich szkół i ja jestem > absolwentem takiej szkoły.Wszystko to o czym piszesz moge potwierdzić z > autopsji. W późniejszym okresie czasu padagodzy i psycholodzy doprowadzili do > zaniku takich szkół, a wprowadzono szkoły koedukacyjne.Zamiast odkrywac świat > na nowo warto by może odkurzyć konkluzje z tamtych lat.W USA jest SYSTEM > szkolnictwa i dlatego nie można na oslep wyrywac jego elementów i dostosowywać > do swoich ideologii. Już jeden minister zobaczył żółte autobusy dowożące dzieci > > w Stanach i zacząl wprowadzać po jednym autobusie w gminie, i likwidując przy > okazzji małe szkoły. Nie zwrócił uwagi na to,że w USA pod każdą szkołą czeka na > > dzieci kilkanaście autobusów i dzieci rozwożone są bezpośrednio do domów lub w > pobliże domów. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Toż to jawne propagowanie homoseksualizmu! 12.06.07, 08:35 No, Romek, nie znałem cię od tej strony... Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 PO albo LiD ma wprowadzać jednopłciowe klasy 12.06.07, 09:16 "Myślimy o pilotażu, ale jeszcze nie w tym roku i nie w następnym." - czyli jednopłciowe (homoseksualne) klasy będzie się wprowadzać pod władzą Platformy lub LiD (które z nich wygra, to jeszcze zależy). W telewizorze będzie na pierwszym miejscu: sprawozdanie z procesu Kaczyńskich przed Trybunałem Stanu; na drugim miejscu: sprawozdanie z procesu Ziobro; na trzecim miejscu: "ministerstwo edukacji narodowej wprowadza pilotażowe klasy homoseksualne według pomysłu poprzedniego ministra, wielkiego (wzrostem) Romana Giertycha". Hehe, Roman, przestań pieprzyć Więcej o tym procesie, o którym za dwa lata będzie w telewizji: www.skubi.net/macierewicz.html www.skubi.net/sowinska.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Re: PO albo LiD ma wprowadzać jednopłciowe klasy 12.06.07, 09:28 No wlasnie i co z ta propaganda homoseksualna? Taz ci biedni chlopcy i dziewczeta po przegladnieciu internetu beda sie jak mrowki gzdzili miedzy soba w ukladach homorodnych. Rozumie, ze tworzymy nowe spoleczenstwo Spartan (Romek byl ostatnio w kinie?). Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: PO albo LiD ma wprowadzać jednopłciowe klasy 12.06.07, 09:29 Z Wierzejskim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: PO albo LiD ma wprowadzać jednopłciowe klasy 12.06.07, 09:45 Uspokójcie się bo nam wprowadzą jeszcze zlikwidują kina koedukacyjne;) Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Ech, Roman to musiał mieć ciężko w szkole. 12.06.07, 16:11 Chłopaki nie chcieli z nim grać w piłkę - bo z czworonożnym to tak jakoś dziwnie. Dziewczęta na randkę nie chciały się umówić. Więc Romuś postanowił wziąć odwet. JAK JA NIE MOGŁEM! TO TERAZ INNI NIE BĘDĄ MIELI MOŻLIWOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: PO albo LiD ma wprowadzać jednopłciowe klasy 12.06.07, 09:29 Zwłaszcza na te procesy czekam z utęsknieniem. Wszyscy opisani wyżej przez ciebie nagminnie łamią polskie prawo i konstytucję. Sprowadzili kulturę polityczną do poziomu szamba, zantagonizowali polskie społeczeństwo dzieląc je na "lepszych" i "gorszych" zlustrowanych i niezlustrowanych, tych dobrych i ZOMO, zniszczyli wszystkie autorytety (sami się na tym przejadą), wprowadzili rządy terroru, zrobili z Polski pośmiewisko Europy. A formuła jest taka prosta: najlepsza władza to taka, której obywatel nie odczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Boo-guu-roo-dzii-ii-ii-ca... Już to czuję :))) 12.06.07, 08:07 Te habity, mroczne klasy z malutkimi oknami (świat za oknem przeszkadza w nauce), kamienne posadzki na krytarzach niosące echem szczęk zamykanych potężnych drzwi... Polska szkoła czwartej RP. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Robi to pod naszych ksiezy 12.06.07, 08:47 Teraz ksieza beda mieli prosty wybor, albo klasa chlopcow, albo dziewczat, w zaleznosci od upodoban. Dotychczasowy system wprowadzal wiele kontrowersji z uwagi na wystepowanie obojga plci w jednej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 09:15 Lepiej dawać punkty za pochodzenie (wprawę już mamy) Odpowiedz Link Zgłoś
adamjh Re: Eeeee.... 12.06.07, 08:28 A w następnym etapie zlikwiduje się klasy dziewczynek. Szkoła bedzie tylko dla chłopców,a dziewczynki bedą w domach, uczyć się od mam szydełkować i być dobrymi żonami! :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: Eeeee.... 12.06.07, 10:36 Ojej! Za to chlopcy nie beda sie uczyc zadnej tam matematyki. Beda sie uczyli patriotyzmu, strzelac z kalacha i w wieku 15 lat beda gotowi bez szemrania zabijac, lub dac sie zabic za ojczyzne. Pragne przypomniec, ze ojczyznie sie nadal wydaje, ze mezczyzni powinni miec wobec niej obowiazek oddania swojego zycia. Kobiety takiego obowiazku nie maja. Fakt, ze jest to sprzeczne z konstytucyjna zasada rownosci wobez prawa bez wzgledu na plec nikogo nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ysobeth Re: Eeeee.... 12.06.07, 19:03 adamjh napisał: > A w następnym etapie zlikwiduje się klasy dziewczynek. Szkoła bedzie tylko dla > chłopców,a dziewczynki bedą w domach, uczyć się od mam szydełkować i być dobrym > i żonami! :) ...gotować potrawy codzienne i wykwintne, upiększać dom (szydełkowanie w ramach tego przedmiotu), dbać o swoją urodę, produkować posłuszne potomstwo - a nade wszystko dbać o jak najlepsze samopoczucie Pana i Władcy :> Takie Żony ze Stepford ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy343 Re: Eeeee.... 13.06.07, 08:36 A szefem wszystkich szkół męskich mianować Wojtusia Wierzejskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Promocja homoseksualizmu? 12.06.07, 07:19 no widze ze min. Giertych usilnie promuje homoseksualizm... :) jednak te wszystkie podejrzenia, ze fiksacja LPRu na punkcie gejow nie jest przypadkowa sie potwierdza... troszke powazniej - brytyjskie szkoly meskie slyna z homoseksualizmu... w sumie to musialbym przyklasnac ministrstwu - troche dziwna droga, ale wprowadza homoseksualizm jako pelnoprawne zachowania seksualne i rownoprawny styl zycia... calkiem powaznie - szkoly irlandzkie maja slaby poziom, a szkoly finskie sa najlepsze w Europie... wiec to raczej powinno wskazywac w jakim kierunku polska szkola powinna pojsc... Jaroslaw Kaczynski, na poczatku lat 90tych powiedzial ze ZChN jest najprostsza droga do de-chrystianizacji Polski. teraz juz wiem, dlaczego wywadzacy sie z tradycji PPSu premier wzial do rzadu LPR. coz za genialny w swej przewrotnosci plan! brawo Jarek! za 6 lat, Kosciol katolicki w Polsce bedzie mial takie wplywy jak dzis w Irlandii! Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Przecież wiesz, kto ma zostać królem Polski... 12.06.07, 08:13 przecinaki napisał: > (...) calkiem powaznie - szkoly irlandzkie maja slaby poziom, a szkoly finskie sa > najlepsze w Europie... wiec to raczej powinno wskazywac w jakim kierunku > polska szkola powinna pojsc... > > Jaroslaw Kaczynski, na poczatku lat 90tych powiedzial ze ZChN jest najprostsza > droga do de-chrystianizacji Polski. > teraz juz wiem, dlaczego wywadzacy sie z tradycji PPSu premier wzial do rzadu > LPR. coz za genialny w swej przewrotnosci plan! brawo Jarek! za 6 lat, Kosciol > katolicki w Polsce bedzie mial takie wplywy jak dzis w Irlandii! Odpowiedz Link Zgłoś
ysobeth Re: Promocja homoseksualizmu? 12.06.07, 19:10 przecinaki napisał: > troszke powazniej - brytyjskie szkoly meskie slyna z homoseksualizmu... w > sumie to musialbym przyklasnac ministrstwu - troche dziwna droga, ale > wprowadza homoseksualizm jako pelnoprawne zachowania seksualne i rownoprawny > styl zycia... Brytyjskie szkoły męskie? A co powiesz o naszych żeńskich? Znam je co prawda przeważnie z lektury międzywojennych powieści o pensjach dla panienek, ale też jedna moja psiapsióła chodziła do żeńskiego ogólniaka prowadzonego przez zakonnice. Jedno i drugie źródło wskazuje, że dziewczęta wiele energii poświęcały kochaniu się w koleżankach bądź nauczycielkach. Psiapsióła opowiadała też o koleżance, która bez wzajemności kochając się w innej koleżance próbowała popełnić samobójstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Promocja homoseksualizmu? 12.06.07, 20:10 Ysobeth, to bardzo ciekawe co piszesz. "Przez rok chyba wykładałam też w gimnazjum, i to w jednej z wyższych klas. (...) Miałam wówczas lat dwadzieścia, a uczennice szesnaście, siedemnaście. (...) Dziewczynki były miłe i z zainteresowaniem słuchały lekcji, bo ja - obok głupstw - mogłam im dać i rzeczy cenne, byłam bowiem naprawdę oczytana. Ale co gorsza, tłumnie, jak to bywa u pensjonarek, kochały się we mnie. Pewnego dnia, kiedy weszłam do klasy, zobaczyłam na wszystkich pulpitach moje fotografie. Zareagowałam niezmiernie ostro: kazałam fotografie schować i powiedziałam, że gdyby coś podobnego jeszcze raz się powtórzyło, będę zmuszona zrezygnować z nauczania. Bardzo były potem markotne, niektóre płakały. Stare krowy, były przecież prawie moimi rówieśnicami." Czy wiecie skąd to? :-) Przeczytajcie na blogu: Odpowiedz Link Zgłoś
serduszko22 MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 07:25 Jasne, to może jeszcze cofnijmy się w rozwoju społecznym i powróćmy do zakazu malowania się przed wyjściem do szkoły, i do bicia linijkami po rękach. Giertych chyba sam jest aspołeczny wymyślając takie bzdury jak podział na płeć:( Albo mundurki, bo przecież, to nie ubiór decyduje, czy ktoś jest ok, czy nie, tylko ludzki charakter i środowisko w jakim się wychowuje. Podział na płeć? Przecież, w szkołach chyba również nawiązuje się nić sympatii między chłopakiem, a dziewczyną, a niekiedy coś więcej. Chłopaki i dziewczyny powinny mieć szansę nauki życia w swoim towarzystwie nawet w szkole. Pewnie za czasów Giertycha tak nie było, bo nakaz był odgórny i nikt nie miał nic dopowiedzenia, ale ciekawe ile w tamtych czasach buntowało się przeciwko czemuś takiemu? (Pytanie retoryczne). Na szczęście dzisiaj są takie fora, na których można jawnie poddawać osądowi niezbyt doskonałe polityczne projekty. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 07:41 Zamiast miec jakis pomysl na rzetelna reforme szkolnictwa, to tylko takie pseudoruchy. Medialne, bo glosne, interesujace wszystkich, absoltunie nic nie wnoszace, poza zamieszaniem, nerwami i dodatkowymi kosztami. Jakiz to wielki szkodnik spoleczny jest! Odpowiedz Link Zgłoś
ysobeth Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 19:28 serduszko22 napisała: > Jasne, to może jeszcze cofnijmy się w rozwoju społecznym i powróćmy do zakazu > malowania się przed wyjściem do szkoły Serduszko, za moich czasów (ogólniak w latach 1968-72) był zakaz malowania się i farbowania włosów (koleżanka, ognista brunetka o bardzo wyrazistej naturalnej oprawie oczu, została zmuszona do pójścia do łazienki i umycia twarzy), a także noszenia rozpuszczonych włosów i jakiejkolwiek biżuterii. Nie było co prawda mundurków, ale ubranie musiało być w spokojnych kolorach i trzeba było mieć przyszytą (nie przypiętą!) tarczę oraz kapcie. I to była Warszawa, a nie jakaś zapadła wiocha... Z początku dyrektorka zwalczała też noszenie przez dziewczęta spodni - na szczęście moja mama urządziła regularną kampanię przeciwko takim pomysłom, i wygrała :-> Odpowiedz Link Zgłoś
wies123 MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 07:41 Kiedy czyta sie odpowiedzi tych oświeconych byłych ministrów to przerażenie mnie ogrania. Czy ci ludzie nie potrafią zrozumieć że to mają być KLASY a nie SZKOŁY z podziałem na chłopców i dziewczęta???? Szkoły będa koedukacjyne tylko klasy będą chłopięce i dziewczęce są to tzw. szkoły zróżnicowane, w USA doświadczenia takich szkół pokazują że są one korzystne dla wyników w nauce dzieci bez szkód w wychowaniu społecznym wszak chłopcy i dziewczęta przebywają w jednym budynku, razem mają przerwy itp. Kto powiedział że mamy iśc w tą stronę co UE, czy UE posiadła jakis patent na to co najlepsze dla wszytskich i wszyskiego??? A najzabawniejszy jest p. Sawicki, "Szkoła ma być miniaturką społeczeństwa..." Porszę Pana społeczeństwo klasowe to już przeszłość. Wole już Giertycha... przynajmniej jest jakas dyskusja a nie bez końca bagienko polskiej edukacji w której nic sie nie dzieje oprócz lamentów... Odpowiedz Link Zgłoś
lefigaro.fr Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 08:22 wies123 napisała: > Kiedy czyta sie odpowiedzi tych oświeconych byłych ministrów to przerażenie > mnie ogrania. Czy ci ludzie nie potrafią zrozumieć że to mają być KLASY a nie > SZKOŁY z podziałem na chłopców i dziewczęta???? Szkoły będa koedukacjyne tylko > klasy będą chłopięce i dziewczęce Co za bzdury !! Skoro to ma byc klasa, to jaki to bedzie mialo wplyw na to, czy chlopcy beda uczestniczyc w kolkach plastycznych po lekcjach ?? (a to jeden z pozal-sie-Boze argumentow za). Jeszcze jeden ruch z serii pozornych - cos namieszac, a prawdziwych problemow nie ruszac (co z tego, ze palace - ale zbyt ryzykowne) Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 09:14 opowiem Ci cos o prawdziwych problemach, otoz : 1. kazdy obywatel i obywatelek uwaza sie w Polsce z wybitnego specjaliste w dziedzinie akurat opisywanej w GW. 2. kazdy dziennikarz uwaza sie za wybitnego specjaliste w problematyce ktora sie zajmuje 3. kazdy polityk uwaza sie za najbardziej adekwatnego do wykonywania zadania ktore mu powierzono Z tych trzech przeslanek mogloby wynikac, ze wszelkie problemy zostana rowiazane w trymiga. Otoz nic bardziej mylnego - pomimo takiej ogromnej ilosci specjalistow, madral, profesorow, "wyksztalciuchow", "solidaruchow", "komochow" i wszelkiej masci przemadrzalcow na czele z panem Jackiem Zakowskim i panem Najsztubem. Od 18 lat system panstwa polskiego obumiera - nikogo nie stac na to zeby powiedziec stop - od dzisiaj placimy za lekarzy, za szkole, za policje. Gorzej - samych lekarzy nie stac na to zeby odejsc z pracy i zalozyc wlasna praktyke. Samych nauczycieli nie stac na to zeby zwolnic sie z pracy i za godziwe na wolnym rynku pieniadze uprawiac swoj zawod. Jestesmy narodem baranow ktore slepo wierza, ze ktos "na gorze" wezmie od nas podatek i zrobi nam dobrze. W przekonaniu tym utrzymywal nas Kuron, Walesa, Kwasniewski, Michnik, Miller, Belka. Teraz utrzymuje nas bracia Kaczynscy, Religa, Giertych. Litosci kiedy wreszcie ktos raczy zauwazyc, ze to sa osobnicy warci siebie i swojego wielokrotnie popdrawianego przez dziennikarzy sosu? Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 09:21 Mundurki też miały być w zależności od uznania szkoły, a teraz co? Są obligatoryjne i jeszcze mam (jako podatnik) dopłacać do mundurków biedoty. Z każdym pomysłem Giertycha jest tak, że po kawałeczku, a cel jest oczywisty od początku. Dość! Odpowiedz Link Zgłoś
mich1309 Ideologiczna ściema 12.06.07, 07:49 Proszę zwrócić uwagę na zdanie: "w krajach skandynawskich szkół jednopłciowych nie ma", a przecież edukacja skandynawska w międzynarodowych testach uczniów zawsze lokuje się na najwyższych miejscach. Być może dziewczęta osiągną dzięki temu minimalnie lepsze wyniki w przedmiotach ścisłych, ale przy jakich kosztach społecznych i psychologicznych? Przecież nawet ten zaproszony socjolog amerykański stwierdził, że rozdzielanie uczniów według płci nie przynosi jednoznacznie lepszych wyników w nauce. Edukacja jest zależna od bardzo wielu różnych czynników, a pomysł Giertycha jest jednym z głupszych sposobów na poprawianie jej jakości (podobnie jak mundury). Widać jak na dłoni, że to kolejny ideologiczny pomysł spod znaku ultrakatolickiej prawicy. Czy naprawdę chcemy, żeby nasze społeczeństwo było zorganizowane według chorych wizji Giertycha i jego przydupasów? Krótko mówiąc: Romek, przestań pieprzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ideologiczna ściema 12.06.07, 08:31 > Być może dziewczęta osiągną dzięki temu minimalnie lepsze wyniki w przedmiotach > > ścisłych, ale przy jakich kosztach społecznych i psychologicznych Podejrzewam, z epo prostu matematyki, fizyki i chemii uczy sie w inny sposób. Miałam taką matematyczkę, ktora przyszła do nas w szóstej kalsie podstawówki po starwej, wrednej babie, która nieczego nei potrafiła nauczyć o ile sam się ktoś nie nauczył. I co? I to, ze do ósmej klasy największe pierdoły matematyczne zaczeły rozumieć ptraktycznie wszystrko, a egzaminy do liceów z matematyki własciwie wszyscy zdalismy na 4 i 5, kiedy regułą było 3 wród innych klas. Pamiętam to , bo uwazam, ze ta babka nauczyła mnie ciekawosci do matematyki, którą w liceum zatłukła kolejna, sympatyczna, ale kompletnie nie potrafiąca tłumaczyć babka - jakims cudem cały fakultet matematyczny brał korepetycje po jej nauce...To sposób uczenia matematyki w Polsce woła o pomstę do nieba, nie predyspozycje. Bo jak w ogóle mozna móiwć o tym, ze dzieczyny nei mają predyspozycji do przedmiotów scisłych jak jest ich wiecej zarówno na chemii, jak i na matematyce. Tyle tylko, ze na uniwerku, nie na polibudzie ------> gdzie zresztą ta matematyka jest inaczej wykorzystywana . Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 08:18 Ja nie potrzebowałam żadnej zróżnicowanej szkoły, by być dobra w przedmiotach ścisłych. Wręcz przeciwnie, rywalizacja z jednym kolesiem jeszcze bardziej mnie motywowała. Odpowiedz Link Zgłoś
ysobeth Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 19:38 figgin1 napisała: > Ja nie potrzebowałam żadnej zróżnicowanej szkoły, by być dobra w przedmiotach > ścisłych. Wręcz przeciwnie, rywalizacja z jednym kolesiem jeszcze bardziej > mnie motywowała. Hehe, przypomnijcie sobie Anię z Zielonego Wzgórza, jak do upadłego rywalizowała z Gilbertem :-) Kanada, przed Pierwszą Wojną Światową... Odpowiedz Link Zgłoś
krociech Czy wiedzie go złudna wiara podobna do tej 12.06.07, 08:22 Czy wiedzie go złudna wiara podobna do tej, że jeśli oddzielimy dzieci zdolne do niezdolnych, to te pierwsze szybciej się będą rozwijały? Dlaczego ZŁUDNA? Kto tak powiedział? AUTORYTET? No to autorytet się mylił. W mojej szkole dzieci zdolne od niezdolnych oddzielane są systematycznie i brutalnie, a jesteśmy najlepszą szkołą w dużym mieście. Na dodatek rodzice sporo płacą, żeby ich dzieci zostały oddzielone, bo w publicznej nie ma takiej możliwości. Zapewniam Was, że wychodzą na tym lepiej zarówno dzieci zdolne, jak i mniej zdolne - wyniki, dzięki którym jesteśmy pierwsi, dotyczą nie tylko dzieci zdolnych, lecz ŚREDNIEJ - czyli rezultatów nauki ZARÓWNO dzieci zdolnych, jak i mniej zdolnych. Wrzućmy wszystkich do jednego wora, wymieszajmy, i wyjdzie nam bolszewizm - a to naprawdę już przerabialiśmy. Ktoś tęskni??? Odpowiedz Link Zgłoś
glosybaltyku popieram 12.06.07, 08:40 Tzw. "nowoczesne" teorie wychowania zakladaly pelna urawnilowke, twierdzenia, ze "wszystkie dzieci sa nasze", poblazliwosc w stosunku do jednostek zlosliwie aspolecznych (bo to jego wina...). Wiekszosc szkol prowadzi klasy, w ktorych na mocach glownie ideologicznych miesza sie dzieci zdolne i pracowite z dziecmi swiadomie leniwymi, nastawionymi rozczeniowo do swiata, aspolecznymi. Konczy sie to zazwyczaj tak, ze te zdolne sa "gnebione" przez element patologiczny, zniechecane do nauki. Jedyna powiedzmy zaleta takiego systemu jest to, ze dzieci z "dobrych domow" maja okazje poobcowac z holota i moze nauczyc sie jakos zachowywac w stosunku do nich (np. cenna wiedza jest to, ze chamowi trzeba "dac w ryja", jak sie awanturuje, bo kulturalnie zwroconej uwagi on nie zrozumie). Ale to i tam ma sens tylko w warunkach "spoleczenstwa jednoklasowego". Ku rozpaczy lewakow jednak, a ku radosci normalnych pracowitych ludzi, spoleczenstwo bedzie sie roznicowac i niedlugo front kontaktu ludzi z klasy sredniej ze srodowiskami patologicznymi bedzie nikly. Odchodza "piekne" czasy, kiedy profesor mieszkal na tej samej klatce z menelem. Odpowiedz Link Zgłoś
7y8u Re: popieram 12.06.07, 09:20 glosybaltyku napisał: > Ku > rozpaczy lewakow jednak, a ku radosci normalnych pracowitych ludzi, > spoleczenstwo bedzie sie roznicowac i niedlugo front kontaktu ludzi z klasy > sredniej ze srodowiskami patologicznymi bedzie nikly. Odchodza "piekne" czasy, > kiedy profesor mieszkal na tej samej klatce z menelem. Taaak... A najlepiej to jest w Ameryce Łacińskiej. W Meksyku lepsze mieszkania ogrodzone są od "hołoty" murem i drutem kolczastym, który na noc podłączany jest pod napięcie. A w Sao Paolo mieszkańcy bogatych podmiejskich osiedli dolatują do pracy w biurowcach położonych w centrum miasta helikopterami, żeby nie przejeżdżać przez cuchnące slumsy. Super. Najlepiej wyjedź tam od razu. Będziesz czuł się jak w raju. Odpowiedz Link Zgłoś
golem_t Re: Czy wiedzie go złudna wiara podobna do tej 12.06.07, 08:57 Fakt średnia podciąga gorsze dzieci, ale średnia "kłamie". Jak Nowak zdradza żonę raz w tygodniu a Kowalski jest swojej wierny to średnio obaj zdradzają swoje żony co dwa tygodnie. Twoja szkoła to typowa "ferma geniuszy" nastawiana na produkcję uczestników wyścigu szczurów, a wyniki osiągane przez jej uczniów poprawiają "ego" kadry. Ale co z tymi co nie wyrobią się w tym wyścigu zwłaszcza jeśli na starcie byli członkami grupy "lepszych"? W latach 70 XX w robiono takie eksperymenty - dzielono od nowa klasy po 4 klasie podstawówki według kryterium "geniuszu". Ale szybko się z tego wycofano. Jeśli jesteś nauczycielem to pewnie słyszałeś o czym takim jak "pociąganie" słabszych uczniów poprzez sadzanie ich z lepszymi. Jeśli nie to już wyjaśniam - lepszy uczeń współpracując z słabszym podnosił wiedzę tego ostatniego. Bardzo często najlepszym "nauczycielem" jest kolega/koleżanka z ławki która już "załapał/a". Takie podejście sprawdza się zwłaszcza na przedmiotach ścisłych. A lepszy uczeń nie traci swojej w wiedzy - przekazanie jej innym jest świetnym mechanizmem do jej utrwalenia. Dodatkowo poprawia się socjalizacja takiego lepszego ucznia. Oczywiście nie jest to metoda skuteczna zawsze i wszędzie. W klasach geniuszy jednak niezbyt się sprawdzała - ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Czy wiedzie go złudna wiara podobna do tej 12.06.07, 13:15 @krociech: Kiedy kończyłem podstawówkę, to powstała w mojej szkole taka klasa wyselekcjonowana z najlepszych uczniów. Efekt - różnica średniej ocen była minimalna pomiędzy taką klasą a zwykłą. Tam po prostu też dochodziło do rozwarstwienia się na lepszych czy gorszych. Rzecz normalna. Dzieciaki z selekcjonowanych klas mają poczucie wszechwiedzy i jak spotkają się z kimś mądrzejszym to odpowiadają agresją, zaś do słabszych mają poczucie wyższości, co kończy się agresją fizyczną ze strony poniżanych. Elita ma się tworzyć samoistnie, a nie na zasadzie inżynierii społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
ysobeth Re: Czy wiedzie go złudna wiara podobna do tej 12.06.07, 19:43 Eeee... bolszewizm?... O ile wiem, u Sowietów właśnie starannie wybierano najbardziej uzdolnionych i umieszczano w "szkołach geniuszy" ze specjalnym, przyspieszonym programem nauki - naturalnie po drodze równie starannie indoktrynując, żeby już gotowi geniusze nie pouciekali na Zachód ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marych To jest ukryta promocja homoseksualizmu! :) 12.06.07, 08:26 no i wyszło szydło z worka, panie Giertych! Złodziej zawsze najgłosniej krzyczy "łapać złodzieja!" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Ludziska, zrozumcie Romka! 12.06.07, 08:33 On walczy o życie, o przetrwanie. To perspektywa śmierci politycznej napędza tę miernotę intelektualną. Będzie więc jeszcze więcej takich "genialnych" pomysłów. Byle dzięki nim o Romusiu mówiono i pisano. A że skutek jest odwrotny do zamierzonego to już pod niskie czółko ministerialnego menela nie dociera, bo dotrzeć nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Ludziska, zrozumcie Romka! 12.06.07, 09:18 Tylko czy musi to się odbywać kosztem nas, podatników...? Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny [...] 12.06.07, 08:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
liberty_mike Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 08:54 Niestety taki podział w szkołach nie wróży nic dobrego, nie znam badań, wg których mógłby być korzystny dla rozwoju dzieci, w mojej ocenie jest raczej odwrotnie- nie przygotowuje prawidłowo do życia w społeczeństwie, gdzie w normalnych warunkach nie ma segregacji płci, taki podział na etapie szkoły to swego rodzaju wynaturzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Udupienie dziewczyn - dosłownie! 12.06.07, 09:10 Roman z całą swoją Ligą ma jeden jasno określony cel - wyeliminować kobiety z rynku pracy. Ponieważ poprzez naukę w szkołach koedukacyjnych nauczyły się rywalizować z płcią przeciwną (zamiast im na każdym kroku ustępować) i okazało się, że potrafią być równie skuteczne jak oni, trzeba temu powiedzieć stop! Miejsce baby jest przy garach i dzieciach, a to pan i władca ma dobrze zarabiać. Chłopcy natomiast, w szkołach koedukacyjnych (nie mówię o patologicznych przypadkach) uczą się obycia z dziewczynkami i potrafią w normalny sposób (bez oślego zażenowania) nawiązać z nimi normalny kontakt. Przy przeładowaniu zajęciami dodatkowymi i korepetycjami, trudno mi sobie wyobrazić, aby dzisiejsi uczniowie mieli czas po szkole na kontakty towarzyskie z płcią przeciwną (np. na podwórku). Czego natomiast MOŻEMY oczekiwać po szkołach jednopłciowych? Zastępczego homoseksualizmu u chłopców i dziewcząt wywołanego brakiem kontaktu z płcią przeciwną. Spowoduje u wielu młodych ludzi w okresie dojrzewania (12-14 lat) przeniesienie potrzeb emocjonalnych na osoby w tej samej grupie płciowej - znane przypadki z wielu szkół jednopłciowych w Anglii i USA. Czyżby jednak Roman chciał się przyczynić do wzrostu liczby "tych wstrętnych pederastów" w naszym pięknym kraju???? I jeszcze jakaś mądra głowa wczoraj w Wiadomościach ględziła o tym, że chłopcy do 11 roku życia nie lubią dziewczynek. SŁUCHAM? W moim kręgu rodzinno-towarzyskim chłopcy namiętnie bawią się w gry komputerowe i samochodziki z dziewczynkami. Chyba, że pan mówił o tych zmanierowanych przez rodziców lolitkach, które już w wieku 7 lat się malują i poza ciuszkami nic ich nie interesuje, ale takie to mało kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Giertychowi dzieci rosna i mu odwala, to jest cała 12.06.07, 09:47 przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: Udupienie dziewczyn - dosłownie! 12.06.07, 10:53 > Chłopcy natomiast, w szkołach koedukacyjnych (nie mówię o patologicznych > przypadkach) uczą się obycia z dziewczynkami i potrafią w normalny sposób (bez > oślego zażenowania) nawiązać z nimi normalny kontakt. Wiesz co? Brak zaenowania w kontaktach z dziewczynkami nie jest najwaniejszy. Za to co moim zdaniem jest nieocenione to to, ze kontakt z dziewczynkami jest chyba NIEZBEDNY aby sie chlopiec nauczyl traktowac je inaczej niz per "ci..". Naprawede istnieje korelacja pomiedzy wychowywaniem sie w stricte meskim srodowisku a grubianstwem. Ludzie nawet z wyzszym wyksztalceniem, okazuja sie wobec kobiet kulturalni, ale TYLKO w ich obecnosci. Jak kobiet nie ma atmosfera zaczyna sie taka jak w wiezieniu, albo na okrecie podwodnym. Ja jednak wole nieco wyzsze standardy zachowania i dlatego jestem za koedukacja. Odpowiedz Link Zgłoś
13groszy Niech sie Giertyś od potencjału płci odczepi - zbo 12.06.07, 09:12 zboczeniec jeden! Naoglądał się Teletubisiów i potencje mu w głowie! Odpowiedz Link Zgłoś
gumo26 Re: Roman chce promowac homoseksualizm?? 12.06.07, 09:25 Roman Ty jednak jestś głupi jak mało kto,ale rozumiem ze jako pierwszy gej 4rp chcesz promowac klasy gdzie Twoja wielka fobia bedzie sie rozwijac,............hehe ;P Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Roman chce promowac homoseksualizm?? 12.06.07, 09:31 Jaki ojciec taki syn... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Rozumiem, że chłopaki 12.06.07, 09:30 Rozumiem, że chłopaki o skłonnościach homoseksualnych będą umieszczani razem z dziewczynami a dziewczyny o skłonnościach lesbisjkich będą w klasach z chłopcami. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Rozumiem, że chłopaki 12.06.07, 09:31 Źle rozumiesz. Homoseksualizm będzie się szerzył na maska - tylko po cichu, żeby ktoś nie doniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Rozumiem, że chłopaki 12.06.07, 09:41 Z moich obserwacji wynika, że najwazniejsze w nauczaniu jest podejscie i zaangazowanie nauczyciela plus kilka innych czynników, ale koedukacji wśród nich nie widzę. Jestem wychowankiem typowej PRLowskiej podstawówki z przeładowanym programem, przeładowana klasa i sfrustrowanymi nauczycielami, którzy na lekcji rozmawiali z kilkoma uczniami, najlepszymi z danego przedmiotu. Reszta ich nie obchodziła prawie wogóle. NIe wiem jak teraz wyglądają warunki w szkołach. Do momentu, jak nie zostane mamusia dzieci w wieku szkolnym nie bedzie mnie to interesować. Mam tylko nadzieję że teraz jest ciut lepiej niż 20 lat temu. Rozwiążcie realne problemy polskiej szkoły a nie wynajdujcie sobie nie wiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Wprowadzić 12.06.07, 14:56 Wprowadzić motywację finansową dla nauczyciely, w zależności od wyników i od razu się ruszy. Wiem, że to nie proste i że są różne klasy ale w każdym zawodzie jest pewne ryzyko: do jakiej firmy trafisz jako pracobiorca, czy będziesz miał dobry rejon jako lekarz mający własną praktykę, czy wypali twoja strategia biznesu jako przedsiębiorcy itp. Dlaczego nauczyciele mieliby być włączeni z systemu wiążącego wyniki z zarobkami? Owszem, można trafiać na lepsze i gorsze klasy ale to się w czasie będzie wyrównywać. To nie jest tak, że drużyna piłkarska ma cały czas pecha, we wszystkich meczach. Jak jest dobra to przegra jeden czy drugi mecz a resztę wygra i też będzie wysoko. A ja mówię nie o absolutnym wyniku klasy tylko o różnicy względnej jaką nauczyciel osiągnął w danym okresie. Czyli pomiar poziomu klasy na początku i końcu danego okresu porównawczego i to w ramach danego przedmiotu. A więc matematyk, który ma matematykę w różnych klasach też nie będzie miał tylko jednej słabej klasy z reguły prawda? To wszystko da się statystycznie zamodelować. Np. odrzucając wyniki skrajne tzn. superzdolnych uczniów najlepszych (i tak się nudzą w szkole a w życiu sobie poradzą) i najgorszych (też się nudzą i powinni być np. przeniesieni do specjalnej). No bo jaką motywację ma nauczyciel żeby uczniowie robili postępy? Przecież niezależnie od wyników dostanie te same pieniądze. Jakaś premia za mierzalne wyniki powinna być. Odpowiedz Link Zgłoś
emusia Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 09:37 Moja koleżanka chodziła przez 3 lata to takiej żeńskiej klasy, zupełnie przez przypadek. Zapisała się do klasy humanistyczno-dziennikarskiej w jednym z lepszych krakowskich LO (koedukacyjne), i 1 dnia się okazało, że w klasie mają tylko jednego faceta, który już w 1 tygodniu przeniósł się do innej klasy czy też innej szkoły. 3 lata tego babińca wspomina najgorzej jak można. Już pomijam jakiś takie złośliwości, bo to jeszcze można by przypisać, że po prostu trafiła na jakieś dziwne dziewczyny. Ale pod względem samej edukacji niewiele to zmieniło: wszystkie pod koniec każdego semestru były jak jeden mąż zagrożone z fizyki i matematyki, poza nielicznymi jednostkami wyciągającymi na 2 i 3. Możliwe, że to dlatego, że klasa humanistyczna, ale pokazuje to, że brak chłopaków w ich klasie nie przyczynił się do wzrostu ich zamiłowania do przedmiotów ścisłych :) Ja natomiast chodziłam do może nieco gorszego liceum, ale to bez znaczenia, bo Romek chce we wszystkich szkołach wprowadzić swój podział, w każdym razie do klasy koedukacyjnej i absolutnie nie przeszkodziło mi to być najlepszą w klasie z matematyki, 2 koleżankom być najlepszymi z chemii i zdać ten przedmiot na maturze na naprawdę wysokim poziomie (sprawę fizyki w moim liceum litościwie pomijam, bo z powodu zmieniających się wciąż nauczycieli ledwo przerobiliśmy polowe książki do 1 klasy i na tym przedmiocie cala koedukacyjna klasa leżeliśmy na 2 łopatkach), a paru chłopakom nie przeszkodziło to pisać naprawdę świetne wypracowania z polskiego i występować razem z dziewczynami w kółku teatralnym. Także Romek, przestań pieprzyć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: MEN wydobędzie potencjał płci 12.06.07, 10:20 wszystkie pod koniec każdego semestru były jak jeden mąż zagrożone z > fizyki i matematyki, poza nielicznymi jednostkami wyciągającymi na 2 i 3. I tu ci powiem, ze jestem w 100% przekonana, ze to była wina nauczyciela matematyki lub fizyki. Bo jakims cudem przeszłam opisany tam powyzej przypadek - z człowieka naprawde sredniego z matmy w 3lata babka zrobiła ze mnie solidnego 4-ko wicza, który moze nic nowego do myslenia matematycznego nei wnosił, ale rozumiał o co tu chodzi i nie gapił się na zadanie jak cielę na niemalowane wrota. Połowa nauczycieli w ogóle nie pwoinna nigdy uczyć - takie jest moje zdanie - zwłaszcza dotyczy to fizyków i matematykow, wród których człowiek , który potrafi przekazać wiedzę to prawdziwa perła. W moim liceum było dwóch dr matematyki z klasami autoskimi - a rezulata był tez swoisty - jestden był ironicznym kawałem k..u.r..w..y i najchętniej napisałabym tu jego nazwisko - bo dziad występują co pewien czas w lokalnej gazecie jako och i ach, a tak naprawde całą robotę odwala za niego ten drugi - cichy, mrukliwy facet, ktory kazdego miernego humanistę potrafił w ciągu trzech tygodniu doprowadzić do tego, ze dział robiony przez miesiąc-1,5 zaliczał na klasówce na 4+, choć srednia z poprzednich klasówek wynosiła 1+. Zawsze i wszedzie bedę twierdzić, ze nawet jak sie nei mazdolnosci w tej dziedzinie, pracą mozna bardzo duzo osiągnąć, ale w pracy też ktos musi pomóc - jezdzić samochodem po ulicach też nie uczysz sie sama wsiadajac pewnego dnia w autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Brawo Giertych ! Tak trzymać!! 12.06.07, 09:42 romus ma zle wspomnienia , kiedy to dziewczyny z klasy na jego widok chowaly sie pod lawki Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 ale jeśli to ma być po jednej szkole w wojewódzctw 12.06.07, 09:43 ie to nie jest problem. Gorzej by było jakby rodzice nie mieli gdzie wysłać tych swoich dzieci do szkoły i do takiem musieli by wysłać. Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio to takie HOMO 12.06.07, 09:46 klasy damskie lub same meskie..a co na to teletubisie ? jeszcze dojdzie ze chłopcy z takiej klasy beda wolec siebie niz dziewczynki, do których nie sa przyzwyczjaeni bravo romanie Odpowiedz Link Zgłoś
vharia super 12.06.07, 09:48 Wydobywanie potencjału z dziewczynek w wydaniu giertycha to nauka gotowania i przygotowanie ideologiczne do urodzenia gromady wszechpolaków. Nastęna w kolejności po selekcji płciowej będzie selekcja klasowa (dzieci z "dobrych" domów oddzielamy od tych z "gorszych" i obie grupy zyskują na odmiennym traktowaniu), potem poselekcjonujemy rasowo (ach, te predyspozycje genetyczne) i materialnie (poziom, z którego startujemy rzutuje na wyniki w szkole a biednym dzieciom "jest przykro" że mają brzydszy piórnik). Wszystko dla dobra dzieci, wszystko dla dobra! Na koniec ktoś dla dobra dzieci odstrzeli ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Pysk sie kuniowi juz na dobre wykrzywil.... 12.06.07, 09:54 to od tego wiecznego kombinowania czym by tu narod jeszcze uszczesliwic! Czy nikt tego mohera nie powstrzyma??! Odpowiedz Link Zgłoś