mrrek 01.07.07, 08:34 I wrócił. I nikt mu więcej o wywózkach na Sybir nie kwękał. A ten, który kwękał - to szybko znalazł się we Wronkach. Czasem w celi śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sympatyk10 Re: Gdzie twoje miejsce, poeto 01.07.07, 09:30 Tylko wszystkich hitlerczykow nie wywiezli, a by to wszystkm na zdrowie wyszlo:( Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Gdzie twoje miejsce, poeto 01.07.07, 09:39 Teraz widzimy co udało mu się wybudować :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogusabcd Słowo o towarzyszu Tuwimie. 01.07.07, 13:23 Wrócił do Polski, ale nie po to by ją odbudowywać, ale po to by utrwalać władzę ludową. Ciekwe czy poeta aktywnie wspierający nazizm i popierający ludobójstwo również byłby tak hołubiony Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk10 Re: Słowo o towarzyszu Tuwimie. 01.07.07, 15:16 Popierajcy nazizm to sie do PAX-u zapisywali i tez sluzyli ludowej ojczyznie:) Jak styjek redaktora Ziemkiewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman tam gdzie go rozumieją 01.07.07, 13:58 wrócił tam gdzie go rozumieli i czytali reszta jest ideologią i dorabianiem gęby Odpowiedz Link Zgłoś
sorholder Re: tam gdzie go rozumieją 01.07.07, 21:40 Gombrowicz o Tuwimie Dzienniki "Poeta, poety, poecie, z poetą... Poeta wstał, poeta siadł, poeta sposępniał, poeta jął deklamować. ... Widać wyraźnie, że Poeta od wczesnej młodości wyspecjalizował się w odgrywaniu roli Poety... i że nieustrudzenie odstawiał Poetę od wczesnego ranka do późnej nocy. A zresztą, diabli wiedzą, może w koncu ta rola weszła mu w krew. Mnie ... Poeta odrobinę nużył tym właśnie, że na pięć minut nie pozwalał zapomnieć, iż jest Poetą. Jestem zwolennikiem większej dyskrecji w tych delikatnych materiach] ... Ta słowiczość musiała się żle skończyć. Wsród tych tralala słowiczych nie zdarzyło mu się prawie nigdy słowo godne zanotowania" Tuwim wielkim poetą był bo tak kreuje go GW Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides GW lansuje Tuwima na wielkiego poetę 02.07.07, 00:08 ale ześ teraz walnąl takiej bzdury dawno nie czytałem słowiczość? a czytałeś "Absztyfikanci grubej Berty" albo Wiosna czy tylko na Lokomotywie poprzestałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
sorholder Re: GW lansuje Tuwima na wielkiego poetę 02.07.07, 00:44 Z kim dyskutujesz... I czy w ogóle umiesz czytać człowiecze Z Gombrowiczem, który już od około 40 lat nie żyje. Przytoczyłem cytat z Gombrowicza Odpowiedz Link Zgłoś
sorholder Re: Czasami madre ksiazki 02.07.07, 01:40 Dyskutować można z każdym. Ale mam wrażenie, że ktoć przypisał mojej skromnej osobie słowa Gombrowicza (słowiczość). Zanim zaczniemy się mądrzyć należy uważnie przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk10 Re: Czasami madre ksiazki 02.07.07, 02:59 Hola, hola mosci od-brazowniku, Gombrowicz wielkim pisarzem byl ale az takim profeta:-) Tuwim wielkim poetą był bo tak kreuje go GW Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides Re: Czasami madre ksiazki 02.07.07, 09:43 och Gombrowicz na kolana chamy.Jasne że przeczytałem dokładnie i zauważyłem ,wyobraż sobie, że to cytat, cytat który wkleiłeś TY i z TOBĄ dyskutuje i cytat z którym sie nie zgadzam :) wrażenie masz złudne Odpowiedz Link Zgłoś
marysiamt Gdzie twoje miejsce, poeto 01.07.07, 22:26 Bardzo ciekawy artykul. Dziekuje autorowi za te synteze. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor7 Michniku, ty i twoja ciotka macie na sumieniu 02.07.07, 06:49 Józefa Mackiewicz. Więc Gazownia największy antypolski szmatławiec nie ma uprawnień do wypowiadania się o kulturze polskiej. Polecam google i wpisać Nina Karsov-Szechter Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Nikt nie zrobił więcej 02.07.07, 09:15 dla rozpropagowania twórczości Józefa Mackiewicza od jego wydawcy, Niny Karsov Odpowiedz Link Zgłoś