giwia To cytat, o nieuki!!! z Ujejskiego 01.07.07, 13:12 z " Z dymem pożarów" Prawda,że nieco zmieniony ale to cytat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: To cytat, o nieuki!!! z Ujejskiego 01.07.07, 13:15 i kto tu jest nieukiem:} jak zmieniony to nie cytat prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Czyli "Chorał". 01.07.07, 13:25 A swoją drogą to strasznie patetyczny ten nasz Pisiorek... Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Re: Czyli "Chorał". 01.07.07, 13:47 zapewne , dość patetyczny ale wypowiedż pana Sz i jego zwolennikow tutaj jednak świadczy o ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
wan20_3 Re: Czyli "Chorał". 01.07.07, 20:36 Nie przesadzajmy, taki mądry to p. Premiee nie jest. Nawet jak to czytał w liceum to 10 razy zapomniał. Wg mnie to mu się tak chlapnęło. W końcu specjalnością owego "męża stanu" jest po prostu pieprzenie głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: To cytat, o nieuki!!! z Ujejskiego 01.07.07, 13:25 "z kurzem krwi bratniej" ? Ujejski, Kornel !? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: do tetradrachma 01.07.07, 14:01 dzięki, a to czyje, jeśli wiesz: "Ten lud nie mógl pojac i wierzyc temu, aby mógl kto dla kogo bez wlasnego interesu sie poswiecic, aby mógl kto kochac" ? A swoją drogą wierzysz w to, że premier mówiąc o "szatanie" móg myśleć o Ujejskim, czy to nie jakaś, nadinterpretacja !? Odpowiedz Link Zgłoś
giwia jestem pewna 01.07.07, 14:29 cytat nie jest zmieniony na tyle zeby nie poznać Poza tym Choral byl dość poularny w latch 70/80 wsrod kręgow opozycyjnych. Co do przytoczonego przez Ciebie mogę tylko zgadywać - Piłsudski? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: jestem pewna 01.07.07, 15:53 "Cytat (łac. citatio, niem. Zitat) - dosłowne przytoczenie czyichś słów." apeluje o nie uzywanie slow ktorych sie nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
giwia do misia pysia 01.07.07, 16:07 Trawestacja cytatu jest zabiegiem dopuszczalnym np Misio O bardzO Małym Rozumku Pysio ( z Kubusia P) Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: jestem pewna 01.07.07, 16:43 jest mi głupio, chciałem być oryginalny. To wypowiedź ks. Antoniewicza (imienia nie pamiętam) wędrował w 1846-48 r. po zaborze austriackim, aby chłopom galicyjskim uzmysławiać perfidię cesarza Ferdynanda, który polski motłoch napuszczał na szlachtę (za martwego lub zywego powstańca, szlachcica, ludziom J. Szeli, płacono 25 guldenów). Nie jestem zwolennikiem braci Kaczyńskich i, nadal wątpię aby premier miał tak wysublimowane asocjacje, ale skoro tak stanowczo twierdzisz !? Nie chcę Cię urazić, ale trzeba być nikczemnym, aby takie myśli mogły w głowie (premiera) powstać. Dodam tylko... "niezbadane są zamysły Pana i, straszna jego ironia". Odpowiedz Link Zgłoś
giwia do tetradr: Nie przypisuję premierowi 01.07.07, 17:03 niczego strasznego " Inni szatani byli tam czynni , o rękę ukarz nie ślepy miecz" sugeruje ,że protestujący są niwinnymi ofiarami manipulacji politycznej Odpowiedz Link Zgłoś
platfusy_romek Re: do tetradr: Nie przypisuję premierowi 01.07.07, 19:51 dlaczego premier uzyl akurat tego cytatu ? dlaczego uzyl cytatu zupelnie zapomnianego poety ? dlaczego uzyl wlasnie tego cytatu z tego okreslonego wiersza (piesni) ? Mysle ze jest to publiczne przeslanie do tzw. "POLSKICH ELIT " i powinny one zrozumiec jego sens "Kochajcie Ojczyznę nie świątecznie, ale codziennie, zawsze, trwale i stale" - mówił do przyjaciół we Lwowie podczas obchodów swoich siedemdziesiątych urodzin Kornel Ujejski. Jako poeta był on żywym protestem przeciwko uciskowi, jakiego doznawał Naród Polski od czasów zaborów. Miłość Polski była zawsze motorem jego pracy twórczej. Urodził się 12 września 1823 r. w Beremianach na Podolu. Pochodził z zamożnej rodziny szlacheckiej, która w roku 1839 przeprowadziła się w okolice Lwowa. "Chorał" Ujejskiego, włączony później do "Skarg Jeremiego" pomyślany był jako biblijnie stylizowane błaganie o łaskę, o zmiłowanie Boga nad cierpiącym Narodem, którego wiarą nie zdołają zachwiać bezbożne szaleństwa historii. "Z dymem pożarów" Najbardziej znanym utworem Kornela Ujejskiego jest pieśń "Z dymem pożarów", która spopularyzowana w czasie Wiosny Ludów, zwłaszcza w zaborze austriackim stała się hymnem Polski w niewoli. Z dymem pożarów, z kurzem krwi bratniej, Do Ciebie, Panie, bije ten głos, Skarga to straszna, jęk to ostatni, Od takich modłów bieleje włos. My już bez skargi nie znamy śpiewu, Wieniec cierniowy wrósł w naszą skroń, Wiecznie, jak pomnik Twojego gniewu, Sterczy ku Tobie błagalna dłoń. Ileż to razy Tyś nas nie smagał A my, nie zmyci ze świeżych ran, Znowu wołamy: "On się przebłagał, Bo On nasz Ojciec, bo On nasz Pan!" I znów powstajem w ufności szczersi, A za Twą wolą zgniata nas wróg, I śmiech nam rzuca, jak głaz na piersi: "A gdzież ten Ojciec, a gdzież ten Bóg?" I patrzym w niebo, czy z jego szczytu Sto słońc nie spadnie wrogom na znak - Cicho i cicho, pośród błękitu Jak dawniej buja swobodny ptak. Owóż w zwątpienia strasznej rozterce, Nim naszą wiarę ocucim znów, Bluźnią Ci usta, choć płacze serce; Sądź nas po sercu, nie według słów! O! Panie, Panie! Ze zgrozą świata Okropne dzieje przyniósł nam czas, Syn zabił matkę, brat zabił brata, Mnóstwo Kainów jest pośród nas. Ależ, o Panie! Oni niewinni, Choć naszą przyszłość cofnęli wstecz, INNI SZATANI BYLI TAM CZYNNI; O! rękę karaj, nie ślepy miecz! Patrz! My w nieszczęściu zawsze jednacy, Na Twoje łono, do Twoich gwiazd, Modlitwą płyniem jak senni ptacy, Co lecą spocząć wśród własnych gwiazd. Osłoń nas, osłoń ojcowską dłonią, Daj nam widzenie przyszłych Twych łask, Niech kwiat męczeństwa uśpi nas wonią, Niech nas męczeństwa otoczy blask. I z archaniołem Twoim na czele Pójdziemy potem na wielki bój, I na drgającym szatana ciele Zatkniemy sztandar zwycięski Twój! Dla błędnych braci otworzym serca, Winę ich zmyje wolności chrzest; Wtenczas usłyszy podły bluźnierca Naszą odpowiedź: "BÓG BYŁ I JEST!"" Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Re: do tetradr: Nie przypisuję premierowi 01.07.07, 19:54 Proszę, nie wklejać tekstów z Naszego Dziennika! Odpowiedz Link Zgłoś
platfusy_romek Re: do tetradr: Nie przypisuję premierowi 01.07.07, 20:07 niutt napisała: > Proszę, nie wklejać tekstów z Naszego Dziennika! jezeli jest to tekst z Naszego Dziennika to publicznie obiecuje ci 10 000zl tylko udowodnij to a poza tym co ci sie nie podoba, to ze wspomnialem o poecie ktory byl polskim patriotą ? Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Re: do tetradr: Nie przypisuję premierowi 01.07.07, 20:14 Fragmenty. www.lwow.com.pl/naszdziennik/ujejski.html Kup sobie cukierka. Odpowiedz Link Zgłoś
platfusy_romek Re: do tetradr: Nie przypisuję premierowi 01.07.07, 20:36 zwracam honor, faktycznie jest to z Naszego Dziennika, wrzucilem na wyszukiwarke Kornel Ujejski by zobaczyc kto to jest i wyskoczyl mi ten link archiwum.naszdziennik.int.pl/Kornel_Ujejski.html kliknalem szybko nie zwracajac uwagi na adres i wyskoczyla mi ta powyzsza strona a na niej nie jest wyszczegolnione( chyba sie z tym zgodzisz) ze jest to Nasz Dziennik ale mimo towszystko co ci sie w tym opisie nie podoba ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Rzecz w czym innym 01.07.07, 20:29 i nie ma co cytować "Chorału", który ja np. znam doskonale i od początku rozumiem intencje Kaczyńskiego. A intencje te, to przekonanie ludzi, że dobrzy lekarze i dobre pielęgniarki są napuszczane przez obrzydliwą opozycję. Moim zdaniem, paranoja Jarka przejawia się nie w tym, że odżegnuje się od "szatana", bo dobrze wiedział, co powiedział. Paranoja polega na kompletnej niezdolności empatii w stosunku do protestujących. Jarek idzie w zaparte, rozpoczyna wojnę z grupami społecznymi i ułatwia sobie pracę, powołując się na "szatanów, którzy z ukrycia kierują protestem. Ale może się przejechać na takim rozumowaniu. Już niejeden rząd przejechał się na społecznym proteście. A na koniec chciałbym premierowi do sztambucha wpisać cytat ze Słowackiego z "Odpowiedzi na Psalmy Przyszłości". "Psalmy" te, podobne w intencjach do "Chorału" napisał Zygmunt Krasiński, ubolewając nad rozdźwiękiem między polską szlachtą i ludem, który w 1846 r. podniósł rękę na "panów". Słowacki tak mu odpowiedział: Według ciebie, mój szlachcicu Naszą cnotą - znieść niewolę Ty przemieniasz ziemską dolę W żywot dziecka na księżycu. W swoich pieśniach wołasz: czynu! Czynu! Czynu naród czeka A ty drżysz przed piersią gminu Drżysz, gdy błyśnie Bóg z człowieka Drżysz, gdy kos cię ukraińskich Smętny z dala głos zaleci Drżysz, gdy z nagła w twarz zaświeci Groźna stara twarz Kilińskich! I dalej mówi Słowacki: ...więc się bój Polski lud, to ojciec twój! Po łacinie minister, to znaczy sługa. A więc pierwszy minister (premier) powinien być pierwszym sługą społeczeństwa. Jarek nie chce o tym pamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
platfusy_romek Re: Rzecz w czym innym 01.07.07, 20:58 pantanal piszesz ze " Jarek idzie w zaparte, rozpoczyna wojnę z grupami społecznymi", mozesz blizej wyjasnic na czym mialaby polegac ta wojna i gdzie ja widzisz ? czy wedlug ciebie wszystkie grupy spoleczne ktore zarzadaja podwyzki powinny ja nytychmiast dostac ? zaznaczam ze pielegniarki i lekarze niedawno dostali podwyzki i juz chca nastepne ,czy to cie nie dziwi ? Dlaczego w tej sprawie milcza tzw.ekonomiczne autorytety typu "Balcerowicz" ?gdyby to rzadzila np.PO jestem przekonany ze byloby ich pelno w TV i prasie wrzeszczacych ze to rozwali budzet, zwiekszy inflacje, itp, czy to tez cie wogole nie dziwi dlaczego tym razem milcza ? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma pantanal, zgadzam się z Twoim wywodem. Gardzę 01.07.07, 21:04 Kaczyńskim (imi) tak jak i całą naszą "klasą polityczną" bo, uważam ich za ludzi nikczemnych, którzy dla własnego, bądź wąsko pojętego partyjnego interesu naduzywaja patriotycznych haseł, aby lud (ciemny) mamić. Ale w tym przypadku, cytując K. Ujejskiego, Kaczyński zaskoczył mnie. żaświtała mi myśl, że może, Go krzywdzę ? możę On nie jest "taki" drań !? A jeśli "nie jest" to co ? To śtraszne, bo to ślepy, ogarnięty bożym pomazaniem szaleniec. On, jednocząc się z Lepperem, Giertychem, Rydzykiem jest cynicznym graczem, który uważą że "cel uświęca środki". On wierzy że "wysadzając" UE realizuje...misję zbawienia Polski. Biada nam. Nawiedzeni, szaleńcy są najbardziej niebezpieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdeczka1 kaczorowi 01.07.07, 13:14 cos sie pokielbasilo w glowie; to zaczyna byc z lekke paronoiczne Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma cała polityczna przeszłość braci Kaczyńskich, jak 01.07.07, 13:22 i obecne ich działania, w polityce międzynarodowej i krajowej, dowodzą, że mają zaburzenia osobowości ale, przede wszystkim, ogromne trudności w percepcji...otaczającej ich rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Podobno bardzo z komuną walczyli... 01.07.07, 13:29 To znaczy: na pochodach pierwszomajowych pierdzieli przed trybuną. Są świadkowie, którzy czuli... Odpowiedz Link Zgłoś
istvan73 Re: cała polityczna przeszłość braci Kaczyńskich, 01.07.07, 13:58 wcale nie, cała ich działalność zmierza ku jednemu: zniszczyć polską demokrację, a to znaczy, że są agentami kremla, podobnie jak leper (skąd ma pieniądze?) i giertych (tu wiadomo). Dlatego powinni odpowiadać za zdradę stanu Odpowiedz Link Zgłoś
lepszejutro Re: "Mówienie o szatanach obraża inteligencję pro 01.07.07, 13:25 Alleluja cieszmy się! Oto nastał nowy dzień - dzień świra (kaczyńskiego). Ciekawym, w którym dniu kadencji dorówna Kaliguli? Pora pomału budowac więzienia dla szczegolnie niebezpiecznych pisdziuchów, gdzie my za 2 lata ich pomieścimy? Odpowiedz Link Zgłoś
istvan73 PiS = T A R G O W I C A 01.07.07, 13:33 jurgieltnicy z pis, złodzieje z samobrony, faszyści z lpr robią co mogą by zniszczyć demokrację w Polsce, byśmy sie stali kolejną białorusią. Ale już niedługo koniec ich rządów i przyjdzie do rozliczeń, będą stawiane szubienice dla zdrajców. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: PiS = T A R G O W I C A 01.07.07, 16:31 Miejmy nadzieje ze to rozliczanie odbedzie sie w sposob bardziej cywilizowany niz szubienice. N.p. najpierw taczki a potem sady. Jak na Polsce przystalo. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Kaczyński chory psychicznie 01.07.07, 13:34 I mamy kolejny argument który doskonale by popierał tezę iż Kaczyński cierpi na manię prześladowczą a i być może z dużym prawdopodobieństwem ma lekkie wskazania ku schizofrenii choć paranoikiem z pewnością jest. Niestety taka jest prawda. Lud wybrał na jednego ze swoich przedstawicieli człowieka cierpiącego na schorzenia psychiczne. Widać że naród polski też zdrowy całkowicie nie może być. To było widać u Kaczyńskich od dawna, ale ludzie wolą być ślepi i wierzyć w to co im się na tacy poda. Tęsknota za sytemem komunistycznym jest większa niż większości się zdaje. Dlaczego? Bo mnóstwo wyborców ubóstwia być manipulowanymi, czyli dokładnie tak samo jak było w systemie totalitarnym. Dopóki świadomość społeczna się nie zmieni jesteśmy skazani na klęskę. Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius Dostali podwyżki i poszli na czerwoną manifę 01.07.07, 13:37 To pokazuje, że nie o płacę tutaj chodzi tylko o robienie zamętu i szkodzenie chorym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Ja tam wierze, ze diabel istnieje 01.07.07, 13:38 Akurat nie wiem czy byl wsrod strajkujacych pielegniarek, ale że lazi miedzy nami to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 Tam chodzi lewacki szatan! 01.07.07, 13:46 który nic pozytywnego( jako szatan ) nie robi w okresie sprawowania władzy. Po dojsciu sensownego rządu, który szatańskie prawa odprawia do lamusa, lewactwo jak hydra podnosi łeb. Pan premier jest wyjatkowo łagodnym człowiekiem. Inny to towarzystwo dwano wziąłby za mordę i " w ciurmu wsadził" . Żałuję, że brakuje następnej Berezy Kartuskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Tam chodzi lewacki szatan! 01.07.07, 13:59 czyli dziadek jednak nie na darmo zakopal AL-owski karabin ... Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Tam chodzi lewacki szatan! 01.07.07, 14:35 enedue3 napisał: > który nic pozytywnego( jako szatan ) nie robi w okresie sprawowania władzy. > Po dojsciu sensownego rządu, który szatańskie prawa odprawia do lamusa, > lewactwo jak hydra podnosi łeb. (...) Uwazaj. Tak jak informacja o uczestnictwo]ie Kaczynskich w obradach Okraglego Stolu, tak slowa: "lewica" i "bolszewizm" beda w koncu zakazane, gdy lud skapuje sie, ze Koalicja jest najbardziej lewicowa "koalicja" od 1988 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Czy w Pis sa jacys rozsadni ludzie? 01.07.07, 14:01 czy wszyscy dalej beda siedziec i przyzwalajaco sluchac karkolomnych bzdur tego swojego umyslowo upsledzonego przywodcy? Odpowiedz Link Zgłoś
qc A opozycja nie widzi okazji? 01.07.07, 14:15 az sie prosi aby podsysac leki i omamy spiskowe tego wariata. Jak skutecznie rzekome lub zmyslone "zdrady" Marcinkiewicza doprowadzily Kartofla do bezsennosci. Powtorzyc kampnie lecz na masowa skale. Niech sie Kartofel z udreki sam zagryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
feminista Re: Czy w Pis sa jacys rozsadni ludzie? 01.07.07, 20:27 qc napisał: > czy wszyscy dalej beda siedziec i przyzwalajaco sluchac karkolomnych bzdur tego > > swojego umyslowo upsledzonego przywodcy? Co do twego pytania, to jak można być rozsądnym należąc do PIS, jedno drugie wyklucza. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Agora to nioebezpieczna sekta??? 01.07.07, 14:16 W sektach ludzie też sa przekonani o tym, że świat jest taki, jakim go przedstawia sekta. święcie wierzą w to co mówią, ale jakoś mija się to z rzeczywistością. To sa ewidentne podobieństwa... jest ich dużo więcej - wrogość wobec myślących w sposób zagrażający sekcie, próba osmieszenia, wyeliminowania, zdyskredytowania ludzi, którzy stanowią zagrożenie dla sekty. Pomijanie niewygodnych dowodów, które podważają definicję rzeczywistości formułowana przez sektę. Te wszystkie warunki Wyborcza spełnia. Proszę mi napisać jeszcze, że to demokratyczna z istoty gazeta... To jest dopiero śmiech :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Szatan, to synonim zła. Cała -----P-R-a-w-d-a!! 01.07.07, 14:19 Szmajdziński wychowany przez PRL nie rozumie, że szatan to król kłamstwa, to zło, które Kaczyński utożsamił z tymi, którzy chca szkodzić Polsce grając na emocjach ludzi i na niezadowoleniu, które narosło z powodu rządów III RP... Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Szatan, to synonim zła. Cała -----P-R-a-w-d-a 01.07.07, 14:28 Poprawek ciag dalszy: the.bill1 chcial napisac: > Szmajdziński wychowany przez PRL rozumie, że szatan to król kłamstwa, to > zło, które Kaczyński uzywa grając na emocjach ludzi i na niezadowoleniu, > które narosło z powodu kapitalizmu w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Agora to nioebezpieczna sekta??? 01.07.07, 14:25 Ja bym na Twoim miejscu uwazal co piszesz. Zobacz ponizej - zmienilem tylko jeden podmiot w Twoim tekscie i od razu Twoje slowa wspolbrzmia z rzeczywistoscia... the.bill1 napisał: > > W sektach ludzie też sa przekonani o tym, że świat jest taki, jakim go > przedstawia sekta. święcie wierzą w to co mówią, ale jakoś mija się to z > rzeczywistością. To sa ewidentne podobieństwa... > jest ich dużo więcej - wrogość wobec myślących w sposób zagrażający sekcie, > próba osmieszenia, wyeliminowania, zdyskredytowania ludzi, > którzy stanowią zagrożenie dla sekty. Pomijanie niewygodnych dowodów, które > podważają definicję rzeczywistości formułowana przez sektę. > Te wszystkie warunki Koalicja spełnia. > Proszę mi napisać jeszcze, że to demokratyczna z istoty Koalicja... To jest > dopiero śmiech :-)))))))) > Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: Agora to nioebezpieczna sekta??? 01.07.07, 14:34 Rozumiem, że zmienianie moich słó i cytowanie ich jako moich to jest praktyka uczciwa i szlachetna w twoim rozumieniu. Brawo. Albo juz pracujesz w Wyborczej albo się do nich zgłoś... Dla nich słowo to instrument politycznej walki - prawda dla nich sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Agora to nioebezpieczna sekta??? 01.07.07, 14:37 the.bill1 napisał: > Rozumiem, że zmienianie moich słó i cytowanie ich jako moich to jest praktyka > uczciwa i szlachetna w twoim rozumieniu. > Brawo. Albo juz pracujesz w Wyborczej albo się do nich zgłoś... > Dla nich słowo to instrument politycznej walki - prawda dla nich sie nie liczy. Widzisz: i taki jest wlasnie opis rzeczywistosci przez Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: Agora to nioebezpieczna sekta??? 01.07.07, 16:20 the.bill1 napisał: > > W sektach ludzie też sa przekonani o tym, że świat jest taki, jakim go > przedstawia sekta. święcie wierzą w to co mówią, ale jakoś mija się to z > rzeczywistością. To sa ewidentne podobieństwa... > jest ich dużo więcej - wrogość wobec myślących w sposób zagrażający sekcie, > próba osmieszenia, wyeliminowania, zdyskredytowania ludzi, > którzy stanowią zagrożenie dla sekty. Pomijanie niewygodnych dowodów, które > podważają definicję rzeczywistości formułowana przez sektę. > Te wszystkie warunki Wyborcza spełnia. > Proszę mi napisać jeszcze, że to demokratyczna z istoty gazeta... To jest > dopiero śmiech :-)))))))) > Ty chyba też jesteś sprawny umysłowo inaczej. To co napisałeś całkiem nie pasyje do GW, która swoje łamy, jak żadna inna, udostępnia politykom najróżniejszych opcji. Występują tam Kaczńscy (tam w wywiadzie Jarosław powiedział, że jest samym dobrem), Macierewicz, Jacek Kurski (sławny wywiad, w którym na zakończenie sam nazwał się bulterierem PiS-u), Hall, Fotga, a także Lepper, Kwaśniewski, Oleksy i inni z przeciwnego bieguna. To co napisałeś dokładnie, jak ulał pasuje do PiS-u. Szczególnie te fragmenty "święcie wierzą w to co mówią", "wrogość wobec myślących w sposób zagrażający sekcie" - z tym spotykamy się niemal codziennie. Nie mówię już o ośmieszaniu, eliminowaniu i dyskredytowaniu (wykształciuchy, łże elity, "my tu - wy tam gdzie zomo, bure suki, małpa w czerwonym, pokemony, "ciemny lud to kupi" itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: "Mówienie o szatanach obraża inteligencję pro 01.07.07, 14:19 "...ale nie można ustępować w obliczu strajków - odpowiadał szef LPR Roman Giertych". Gdyby nie strajki 1980 roku, nie byloby tego rzadu. Chociaz... Giertych moglby byc u wladzy. W koncu Maciej Giertych byl czlonkiem PROncia i Rady Konsultacyjnej przy gen. Jaruzelskim. No i poparl delegalizacje Solidarnosci. Moze ten wstret do strajkow to jednak jakas konsekwencja rodzinna? Odpowiedz Link Zgłoś
palikotek GW stalo sie organem prasowym SLD i zagranicznej 01.07.07, 14:32 GW stalo sie organem prasowym SLD i zagranicznej zydo-komuny. "Trybuna" padnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Woda Swiecona niedoceniana? 01.07.07, 14:36 masowa publiczna akcja kropienia szybko zdemaskowalaby tych co sie boja lub unikaja kontaktu ze zraszaniem. Po odlapaniu rogatych szkodnikow Odnowa Moralna moglaby wreszcie ruszyc bez zwloki. Odpowiedz Link Zgłoś
omikron22 "Mówienie o szatanach obraża inteligencję prote.. 01.07.07, 14:54 Czy doprawda nikt z forumowiczów i innych adwersarzy nie był w stanie rozpoznanać cytatu z „Chorału“ B. Czerwińskiego („...inni szatani byli tam czynni/o rękę karaj nie ślepy miecz..“ to o rzezi galicyjskiej) ? A swoją drogą Pan Premier przypieprzył był jak zając o sosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
seidr "Mówienie o szatanach obraża inteligencję prote.. 01.07.07, 14:55 Czy mówienie o "szatanach" jest retoryką? Raczej argumentacją na poziomie totalitarnej nowomowy. Jest to bowiem celowe zastąpienie nieporządanych lub po prostu płytkich słów mocnym, choć mało związanym z kontekstem, ekwiwalentem. Pan kaczor po prostu strywializował język. Piękny przykład nowomowy, negujący każdy przejaw godzącej w rząd "myślozbrodni". Odpowiedz Link Zgłoś
sprzedawczyk_z_okraglego_stolu "Mówienie o szatanach obraża inteligencję prote.. 01.07.07, 14:57 A kto z protestujących ma inteligencję? Pawlak przypomnij sobie swoje rządy ze złodziejami. Twoja partia jest jak "prost...dka" - idzie z każdym kto da więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 tylko patrzeć a będą procesy o czary 01.07.07, 15:06 wraz z paleniem niepokornych na stosie Odpowiedz Link Zgłoś
frreja ja już wolę szatana... 01.07.07, 15:32 ... niż takie leśne licho razy dwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: "Mówienie o szatanach obraża inteligencję pro 01.07.07, 15:49 Postawmy sprawę jasno. Czy ktoś, kto publicznie mówi o szatanach i w dodatku zajmuje najbardzie odpowiedzialne stanowisko w państwie, nie powinien być ubrany czym prędzej w kaftanik? Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.j.p2 "Mówienie o szatanach, mówienie o wrogach 01.07.07, 16:11 Premier powiedzial: "Gdyby ktoś w innym kraju chciał wymyślić scenariusz, jak zaszkodzić Polsce, to byłoby właśnie to, co mamy" To jest dokladnie wzorowane na sowieckiej propagandzie - oni to nazywali "imperialistyczna agresja" (w ich dobrobyt w ich najlepszy na swiecie ustroj i styl zycia). Panie Kaczynski, znalazles piekne wzory do nasladowania. Teraz to juz nie tylko zli ludzie ciebie atakuja, ale rowniez szatany i wrogowie Polski z innych krajow. Jak ja to rozumiem, to sa objawy klinicznej paranoi i pomomo strajkow powinni znalezc dla Pana miejsce na oddziale zamknietym. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 kto wybrał tego głupola na premiera? 01.07.07, 16:11 facet powinien być leczony na oddziale zamknietym Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Pielęgniary,,, i inteligencja???! 01.07.07, 16:15 śmiechu warte, te babiszony nie mają nawet ogólniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Pielęgniary,,, i inteligencja???! 01.07.07, 22:34 Ty, być może, masz i co z tego !? I tak jesteś chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Premier Jarosław = Papież Paweł VI 01.07.07, 16:33 Papież Paweł VI w przemówieniu z 15.11.1972r mówi że „ SZATAN ATAKUJE! Szatan i jego wpływ, jaki może wywierać na poszczególne jednostki, zarówno jak i na zbiorowości, na całe społeczeństwa – to mógłby być jeden z ważniejszych rozdziałów nauki katolickiej” ! Te słowa papieża, stanowiące jedynie powtórzenie w nowych warunkach historycznych prawd leżących u podstaw samego chrześcijaństwa, zostały przez współczesnych przyjęte z ironią i niechęcią. Natychmiast ożywiły się niechętne Kościołowi i samemu Pawłowi VI głosy. Papieża i jego naukę o szatanie przyrównywano do „mentalności inkwizytorskiej”, a nawet „ciemnoty średniowiecza”. 35 lat po tym wydarzeniu Premier najważniejszego państwa w UE wraca do magicznych i obiegowych przesądów, przez system pierwiastkowy zapomina że szatan jest tylko mitem. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Premier Jarosław = Papież Paweł VI 01.07.07, 16:40 zartujesz....? zrob proste doswiadczenie i pojaw sie na zjezdzie Rodziny Radia Maryja w koszulce z napisem np. "jestem Szatanem" Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Re: Premier Jarosław = Papież Paweł VI 01.07.07, 17:36 wuetend napisał: > zrob proste doswiadczenie i pojaw sie na zjezdzie Rodziny Radia Maryja w > koszulce z napisem np. "jestem Szatanem" wiesz co bedzie, każda "dziewczyna" będzie chciała sprawdzić męskość szatana a na te doświadczenie jestem za stary. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Premier Jarosław = Papież Paweł VI 01.07.07, 21:09 dziewczyna, to pół biedy, stare baby, w imię prawdy obiawionej, wyrwią Ci kutasa. Odpowiedz Link Zgłoś