borow4 te ze slubami gejowskimi? 08.07.07, 10:00 aby nie draznic ciemnych autochtonow? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: te ze slubami gejowskimi? 08.07.07, 10:33 Coraz nowocześniejszy ten kościół ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Będą msze po łacinie bez zgody biskupów 08.07.07, 10:03 Pater noster qui et in coelis......ha,ha ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Mogą odprawiać nawet na migi i co z tego 08.07.07, 10:37 Coraz większy odpływ wiernych jest faktem,a mieszanie się dostojników kościelnych w politykę jeszcze to pogłębia,nawet maryjne radio Rydzyka traci fanów i na nic tu pielgrzymki i inne zabiegi Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Będą msze po łacinie bez zgody biskupów 08.07.07, 10:32 Wprawdzie skreslil postanowienie JPII, ale kontynuuje jego mysl itp. ??? No nie jestem fachowcem od teatru, ale na lacinie sie troche znam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
vidi12 Niech sobie będą w suahili -niedługo tylko księża 08.07.07, 10:49 będą w nich uczstniczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Zebrania SLD są po polsku 08.07.07, 10:56 Kpiny, cepelia czy Marek Jurek wymodlil? Pewnie p. Bog inaczej jak po lacinie nie rozumie. I co lefewrysci i inne popaprance sedewakantysci "wroca"? A na cholere wam oni? Odpowiedz Link Zgłoś
chigliack Będą msze po łacinie bez zgody biskupów 08.07.07, 10:58 Msze po łacinie? Będą jeszcze bardziej niezrozumiałe... A moje niedziele wizyty w kościele jeszcze rzadsze. Gdyby były po czesku, byłoby przynajmniej zabawnie :) __________________________ zwyklydzien.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Będą msze po łacinie bez zgody biskupów 08.07.07, 11:05 Czarni będą musieli w katolandzie zatrudnić tłumaczy symulatnicznych. Podobno jest ustawa o ochronie języka polskiego, czy też czarni będą znowu ponad prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Będą msze po łacinie bez zgody biskupów 08.07.07, 12:11 W internecie jest pełny tekst mszy i głównych modlitw po czesku. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Mi to wisi 08.07.07, 11:02 Niech odprawiają w esperanto, choć powinni po hebrajsku. To Język Jezusa i apostołów. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Mi to wisi 08.07.07, 12:12 Życie dowodzi, że Bóg najbardziej lubi modlitwy po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 A co mnie to obchodzi? 08.07.07, 11:05 Ostatnio polowa "njusow" na pierwszej stronie GW ma doczynienia z kosciolem... Powoli zamienia sie ta gazeta w "Goscia Niedzielnego". Odpowiedz Link Zgłoś
rasta.man "Gość Piekielny" donosi... 08.07.07, 20:50 > Ostatnio polowa "njusow" na pierwszej stronie GW ma doczynienia z kosciolem... > Powoli zamienia sie ta gazeta w "Goscia Niedzielnego". już raczej "Gość Piekielny", jeśli sądzić po stosunku do religii (katolickiej), moralności i intensywności nagonki na "ciemnogród", "homofobię", Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Czy o to chodziło? 08.07.07, 12:09 Ponieważ łacinę zna niewiele osób, przeważnie tylko lekarze, farmaceuci i niektórzy prawnicy, msza będzie trudniej zrozumiała i mniej ludzi będzie chodzić do kościoła. Poza tym, wprowadzanie mszy w MARTWYM języku sugeruje, jakoby Bóg znał jedne języki lepiej a drugie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana To nie chodzi o język! 08.07.07, 18:23 To chodzi o cały przebieg Mszy św. Jest zupełnie inny. Jak cię interesują różnice poszukaj w sieci. Język to tylko jeden z elementów (ważny, ponieważ tłumaczenia na języki narodowe w niektórych miejscach nie przeniosły istoty). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: To nie chodzi o język! 08.07.07, 23:36 fletniapana napisał: Język to tylko jeden z elementów (ważny, ponieważ > tłumaczenia na języki narodowe w niektórych miejscach nie przeniosły istoty). *************************************** Jasne. Istotę przenosi interpretacja wielebnego. To już było. Przed upowszechnieniem wynalazku Gutenberga. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Będą msze po łacinie? Super. 08.07.07, 18:01 Katabasy będą mieli kolejny powód do kasowania kasy z babć moherowych " za tłumaczenie" prawd wiary.... :)))))A może po niemiecku, jak w Wermahcie??? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana A ja dzisiaj byłem na takiej mszy 08.07.07, 18:16 W Krakowie, co niedziela u Bonifratrów o 13:15 jest msza w obrządku trydenckim. To nie chodzi tylko o to, że po łacinie. Cała msza ma nieco inny przebieg. Większość modlitw ksiądz mówi sam. Mniejszy jest uczestnictwa wiernych. Jak kogoś interesują różnice to bez problemu znajdzie je w sieci. Dziwne, że najczęściej wypowiadają się ci, którzy nie wierzą lub nie praktykują. Co wam to przeszkadza? Macie jakieś wyrzuty sumienia czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Będą msze po łacinie bez zgody biskupów 08.07.07, 20:41 A może by tak robić msze w języku aramejskim,który był językiem Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś