wlodekbar Dziękuję za tekst 31.07.07, 02:08 Dziękuję za tekst! Od dawna kołatają mi po głowie niedokończone myśli, mgliste intuicje, napełniony jestem niedookreśloną złością, i nie do końca wytłumaczonymi lękami. Ten wreszcie tekst pozwala mi ogarnąć to wszystko, co nie mieściło się w dostatecznym stopniu w mej świadomości, czego nie rozumiałem, czego nie potrafiłem ogarnąć umysłem. Mam jednak nadzieję, że dokona agonii w Polsce owa fatalna(?) tradycja przegranych postępowej myśli społecznej z rozszczepionym widmem rodzimego kołtuna. Mimo jego pazerności, kompleksów wyższości i niższości zarazem, i determinacji w szkodliwych z punktu widzenia rozwoju decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
halfilner proponuje przeczytac riposte Rzepy - zalacam link 31.07.07, 02:14 blog.rp.pl/wildstein/2007/07/30/demokracja-wedlug-michnika/ Odpowiedz Link Zgłoś
poltuz Z całym szacunkiem dla Bronisława Wildsteina, 31.07.07, 03:10 ...jednak to nie ten format tekstu, nie tak szerokie spojrzenie i nie ta wrażliwośc. To nie ten "diapazon", nie te argumenty - dotykają niższych "rejestrów" politycznej, społecznej, ludzkiej rzeczywistości. No i ten początek.. jakies to napastliwe, czy plotkarskie..? Samotnia, Aleja Przyjaciół.. Z kulturą w tym tekście nienajlepiej. A szkoda. Nie, to nie może być odpowiedź, riposta na tekst Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro A coz innego Wildstein mogl napisac? Chodzi na 31.07.07, 08:10 "krotkim lancuchu" PISu i wolno mu szczekac tylko wtedy jak pan i wladca - Kaczor Wielki powie: daj glos.... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: A coz innego Wildstein mogl napisac? Chodzi n 01.08.07, 22:44 Kaczor Wielki Heheh:) Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Kazdy odmozdzony czytelnikiem Wildsteina w Rzepie 31.07.07, 09:41 Ten zalosny prymityw Wildstein pisze juz takie idiotyzmy, ze przekracza granice smiesznosci. Ale PiSowi nadal wiernie na tylnych lapkach sluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cuffed Modlitwa o deszcz - Kaczynski jak Hitler 31.07.07, 07:12 Premier Kaczynski przypomina mi Hitlera 1.jest nacjonalista 2.jest socjalista 3.lubi zwierzeta,a nie lubi ludzi 4.nie ma rodziny i nie ma dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Modlitwa o deszcz - Kaczynski jak Hitler 31.07.07, 08:05 wypisz, wymaluj, sobowtor Adolfa! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cuffed 31.07.07, 15:43 cuffed napisał: > Premier Kaczynski przypomina mi Hitlera > > 1.jest nacjonalista > 2.jest socjalista > 3.lubi zwierzeta,a nie lubi ludzi > 4.nie ma rodziny i nie ma dzieci Zapomniales sie podpisac: lewacka menda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cuffed Re: cuffed 31.07.07, 23:08 Czy ja jestem niemily dla was? Pisze ze Kaczynski przypomina mi psychopate Hitlera. Obiecal ze nie bedzie premierem ,a zostal. Jest narodowym socjalista ,kocha kota i nie ma rodziny. Kaczynski przypomina mi Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
jur.jam Re: Modlitwa o wszystko.......cyrk IV RP. 31.07.07, 07:30 Jak do tego doszło? Panie Adamie to pan pogrzebał Millera a ten zdołował SLD /Rywin/ . A teraz rzady Millera jawią sie jako bułka z masłem . Zakompleksione karły + karykatura gatunku Homo Sapiens.... Gosiu .... rządzą Polską . Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Modlitwa o wszystko.......cyrk IV RP. 31.07.07, 08:14 bo po aferach za rzadow AWS ludzie mieli dosc i dali sie nabrac wybierajac SLD. Po przekretach i aferach za czasow SLD nikomu nie snilo sie nawet, ze moze byc jeszcze gorzej i dali sie znowu nabrac wybierajac PIS. Po gownie jakie narodowi PIS - w koalicji z Samoobrona i LPRem zgotowal to mozna sie juz wszystkiego spodziewac. Nawet potopu... Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: Modlitwa o wszystko.......:) 31.07.07, 10:23 Demokracja jest wtedy, gdy nasi rządzą. Kiedy rządzi wrogi obóz, który – o zgrozo – ma szansę rządzić nie cztery, tylko osiem lat, wtedy mamy do czynienia z pełzającym zamachem stanu. Tak najkrócej można streścić dzisiejszy tekst Adama Michnika „Modlitwa o deszcz”. cyt. Piński Odpowiedz Link Zgłoś
arsa8 Tak mądry, a zarazem pełen oczywistych prawd 31.07.07, 09:08 artykuł, pod którym podpisuję się obiema rękami. Kilka dni temu tłumaczyłam te mechanizmy osobie, która "a jednak lubi Kaczyńskich". Okazuje się, że ludzie w ogóle nie zagłębiają się w zależności i skutki posunięc polityków, z Wodzem na czele. Wódz daje im poczucie bezpieczeństwa. To jakby pokolenie tych od "komuno wróć!". To oni nabijają PiSowi elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof3 Adasiu, dzięki. Pamiętaj, jesteś Polsce potrzebny 31.07.07, 09:14 nawet jak się zacietrzewiasz i nie masz 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
wrwr1 wiecej Michnikow, mniej zalotnikow! 31.07.07, 11:17 moze by tak wprowadzic powszechny obowiazek czytania Homera??? bo u nas zalotnicy uwazaja sie za herosow, a herosi za redaktorow... Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Demokracja według Michnika - komediokracja 31.07.07, 12:00 Demokracja według Michnika Ojciec założyciel III RP, prorok, gestem zdolny podnosić z upadku i strącać w otchłanie, ten który nie dyskutuje, ale potępia lub błogosławi, Adam Michnik, przerwał swoje krzyczące milczenie w pustelni na alei Przyjaciół (i Princeton). I zagrzmiał. We wczorajszej "Gazecie Wyborczej" wskazał na "pełzający zamach stanu, który dokonuje się w Polsce". Niszczona jest demokracja, której spełnieniem była III RP. "Z republiki, gdzie wszyscy mieli równe prawa [a prawa te ustalał na grillu premier z szefami Agory], gdzie obowiązywała niezawisłość sądów powszechnych [które w związku z tym nie były w stanie skazać nikogo za zbrodnie stanu wojennego ani za afery późniejsze, jak FOZZ, chętnie natomiast skazywały piszących o nich dziennikarzy], gdzie respektowano domniemanie niewinności [i dlatego biznesmeni, którzy nie należeli do układu, jak Roman Kluska, byli aresztowani i niszczeni, natomiast gangsterzy czy ludzie zamieszani w najpoważniejsze przestępstwa, jak Słowik, Mazur czy właściciele Coloseum, byli wypuszczani, aby mogli wymknąć się polskiemu wymiarowi sprawiedliwości], gdzie (istniał) pluralizm mediów publicznych [za prezesury Kwiatkowskiego polegający na tym, że każda karetka pogotowia, która nie dojechała do chorego, była grzechem rządu Buzka, tak jak każda, która dojechała, była zasługą rządu Millera, gdzie ustalona była lista dziennikarzy i polityków, a więc i poglądów, które miały prawo bytu w telewizji i dziwnie pokrywały się z istniejącymi w "Wyborczej" i "Trybunie" i gdzie prezydenta Kwaśniewskiego można było tylko chwalić]. Polska staje się krajem, gdzie wszystkie te wartości i obyczaje zostają zakwestionowane". Ogłasza Michnik. A ja w nawiasach uzupełniam. I uzupełniać mógłbym długo. Na przykład: w kraju, w którym o tym, kto był agentem SB, wiedzieć mogli tylko jej funkcjonariusze tudzież ich byli mocodawcy (i ich przyjaciele) zarówno z PZPR (obecnie SLD), jak i Moskwy, ale nigdy zwykli obywatele i w którym Michnik po obejrzeniu tajnych archiwów dał do zrozumienia Polakom, że oni w żadnym wypadku nie mogą tego robić. I tak dalej. Taki jest ideał demokracji według Michnika. Bronisław Wildstein www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070731/druga_strona_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
wrwr1 Demokracja według PiSu to PiS PiSem PiSa... 31.07.07, 12:24 >Taki jest ideał demokracji według Michnika< - na-PiS-al ten powyzej... raczej nie taki, ale co ja tu bede dyskutowal z tymi, co to PiS-za co im PiS PiS-ac pozwoli... Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Pisowcy wszystkich krajow laczcie sie! Do walki o 31.07.07, 12:30 narod i socjalizm. Uraaaa! Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Demokracja według Michnika - komediokracja 31.07.07, 12:29 Ubekow zabolalo pare slow prawdy o ich 'guru', obermanipulatorze z zerowym kredytem zaufania spolecznego... Odpowiedz Link Zgłoś
rp7777 Modlitwa o deszcz 31.07.07, 13:36 Dlaczego Panie Adamie Michnik tak rzadko pisujesz do Wyborczej. Co to za redaktor naczelny, który ma zamkniętą gębę i musi pisać do zagranicznych gazet jak "El Pais" znanej już z niezbyt przychylnych Polsce artykułów. Czy właśnie dlatego? Szuka Pan poparcia za granicą dla swoich przemyśleń bo w kraju jest Pan uznawany za znanego Dwulicusa i mało kto nawet z Pana ludzi Panu wierzy. Zagranica zna zatem Polskę z wytworzonego przez ludzi nieobiektywnych, a do takich Pan przecież należy, krzywego zwierciadła. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Myślmy, to nie boli. 31.07.07, 14:00 Nie zgadzam się z wyborami, których dokonuje większość moich rodaków. Najbardziej niepokoi mnie jednak to, że cały czas wybieramy cudotwórców. Cudotwórcy (AWS, SLD, PiS, LPR, Samoobrona) mają receptę na cud tylko cudu nie ma. Postawię pytania: dzięki komu (czemu) w Polsce żyje się gospodarczo coraz lepiej (bo w mojej ocenie tak jest)? Kto (co) eliminuje bezrobocie? Z kogo (czego) żyją ludzie w Polsce B? Odpowiedź wydaje mi się oczywista: to członkostwo Polski w Unii Europejskiej powoduje, że w Polsce żyje się lepiej niż kilka lat temu. Czy wyobrażacie sobie wejście Polski do Unii gdyby rządził obecny rząd? Które wartości unijne popiera klika Kaczyńskich? W jaki sposób dzisiejsza Polska wpływa konstruktywnie na Unię? W taki, że zagrożona kompromitacją i izolacją przestaje przeszkadzać? Czy podważanie kompetencji Trybunału Konstytucyjnego jest zgodne z wartościami unijnymi? Czy ograniczanie samorządności (u nas jeszcze bardzo ułomnej, ale przecież niewiele w niej mamy doświadczeń) jest zgodne z wartościami unijnymi? To zbiorowisko, które dziś nami rządzi (nie służy nam tylko nami rządzi) było wrogie Unii a dziś uzurpuje sobie prawo do prowadzenia Polski "światłą drogą"? Wtedy nie mieli racji i godnych pomysłów a dziś je mają? Chcą mnie podnieść z kolan, bo Niemcy odzyskują swoją własność zgodnie z polskim prawem?!?!?!? W telewizji występują jakieś małe, niekomunikatywne ludziki z XIX-wieczną mentalnością i wizją świata a moi rodacy im wierzą? Wierzą, bo tylko wierzyć potrafią! Myśleć i oceniać to już nie. Moi wierzący rodacy zamiast dopominać się jawności (bo ona jest gwarancją demokracji) nie chcą kopnąć w dvpę ludzi, którzy zamierzają wszystko utajniać "dla dobra śledztwa"? Moi wierzący rodacy boją się publicznej kontroli nad ludźmi, których wyposażają we władzę pozbawiania ludzi wolności? Stalinowi czy Hitlerowi nie były potrzebne dowody czyjejś winy. Oni wiedzieli, że ktoś jest winny i to wystarczało. Do czego dochodzimy dziś? Kaczyńscy i Ziobro wiedzą! Nie mają dowodów, ale wiedzą! Trzymają ludzi po kilka lat w areszcie, nie pokazują dowodów obronie "dla dobra śledztwa" a moi rodacy zgadzają się na to i jeszcze biją im brawo? W dvpie mamy wartości unijne, unijny dorobek w kształtowaniu więzi społecznych, wartości praw człowieka i tylko unijnym szmalem się nie brzydzimy. A skąd w Unii wziął się ten szmal? Czy aby nie z odpowiednio ukształtowanych więzi społecznych, które pozwalają ten szmal wypracowywać? Czy nie stąd, że człowiekowi chce się tam żyć, pracować i myśleć? Czy nie stąd, że logika eliminuje tam z życia publicznego różnych Lepperów, Giertychów, Kaczyńskich i Rydzyków? Czy nie stąd, że wolny i godny obywatel kontroluje władzę, nie wierzy jej tylko ją bardzo krytycznie ocenia? Czy nie stąd, że wadza nie może wiedzieć tylko musi udowodnić? Po odmowie ekstradycji Mazura Ziobro nie PiSnął ani pół złego słówka o amerykańskim sądzie czy sędzim. Sędziego Trybunału Konstytucyjnego prof. Ewę Łętowską - wspaniałego prawnika, najlepszego Recznika Praw Obywatelskich jaki się mojej ojczyźnie przytrafił (w bardzo trudnych czasach) można obrzucać błotem. Ot cała hipokryzja kvrdvpli intelektualnych, którzy nami rządzą. Bijcie im brawo rodacy wierzcie. Nie będziecie musieli myśleć. Oni pomyślą za was, dla waszego dobra wszystko przed wami utajnią i zorganizują wam szczęście. Rydzyk ośmiela się Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 31.07.07, 15:49 Wystarczy nam Michnikowa modlitwa o deszcz. Twojej juz nie potrzeba. Byabys grzeczna i nie robila konkurencji twemu wodzowi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Re: wet. Mokro ci? Osusz sie i wracaj skad jestes, 31.07.07, 17:18 a jestes z PiSuaru. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Do wet 3 31.07.07, 18:37 Zadałem sobie odrobinę trudu i spisałem twój dorobek z ostatnich wypowiedzi: "1. Michnikowy kundelek zaszczekal!!! 2. Oto kundelek-klon nr 2 sie odezwal!!! 3. Sluchjcie narody! Wyprany mozg przemowil!!! 4. Pomodl sie razem z Michnikiem o czerwony deszcz to moze ci przejdzie ... 5. Kiciuniu! Tobie wyraznie cos sie pod deklem poprzestawialu! My nie rzucamy miesem ani inwektywami. Ty robisz to w kazdym wpisie! Wiec kto tu trzeszczy? 6. Wystarczy nam Michnikowa modlitwa o deszcz. Twojej juz nie potrzeba. Byabys grzeczna i nie robila konkurencji twemu wodzowi!!!". Bardzo twórczy wkład w poważną dyskusję. Gratuluję. Nie odpisuj. Nie lubię jak wąż pierdzi. Z wykształciuchowsko-liberalnym podziękowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 31.07.07, 18:56 Zachowujesz sie jak typowa entuzjastka GW. Moze, gwoli rownowagi, podalabys wypowiedzi takich tuzow-prowokatorow jak pisubek, 1zorro, cuffed, borrow4, manasonta, roman337. Oni oraz im podobni stanowia 90% tego forum!!! Zdzblo widziesz tylko w moim oku, ale dragow w oczach klakierow GW to raczysz nie zauwazyc. Mozna i tak - prawdziwie w mysl etyki Kalego!!! Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: repres1 31.07.07, 20:41 Oni ze mną nie "dyskutowali", więc nie zajmowałem się ich "poglądami". Poza tym, podobnie jak Kopernik i Curie-Skłodowska też nie jestem kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 31.07.07, 20:48 repres1 napisała: > Oni ze mną nie "dyskutowali", więc nie zajmowałem się ich "poglądami". > Poza tym, podobnie jak Kopernik i Curie-Skłodowska też nie jestem kobietą. Nie wykrecaj sie sianem! A coz to ordynarnego tobie powiedzialem? Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: Do wet 3 31.07.07, 20:53 Wypowiedź nr 6 na mojej liście. Meritum - brak. Ale taki obrażalski to ja nie jestem. Ot, spostrzeżenie... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 31.07.07, 21:13 repres1 napisała: > Wypowiedź nr 6 na mojej liście. Meritum - brak. > Ale taki obrażalski to ja nie jestem. Ot, spostrzeżenie... Niepowazna jestes!!! Odpowiedz Link Zgłoś
firestorm30 Modlitwa o deszcz 31.07.07, 18:31 Cenie sobie bardzo wypowiedzi Adama Michnika, jednak po przeczytaniu tego artykułu czuje pewien niedosyt. Mam ostatnio wrażanie, że nikt z dziennikarzy nie chce otwarcie powiedzieć, co naprawdę dzieje się w Polsce, i jak do tego doszło. Zło, jakie Pan wymienia w tym artykule nie zaczęło się wraz ze zmiana parlamentu, rządu i prezydenta dwa lata temu. Kaczyńscy, LPR i Samoobrona zdobyły władze, bo umożliwili im, to politycy dziennikarze i Kościół, którzy po 89r mieli wpływ na kształtowanie opinii społecznej. Kościół odpowiada za Ojca Rydzyka i jego „moherowe berety”. Rydzyk budował swoje imperium od wielu lat, budował je manipulując i wykorzystując mentalność ludzi starszych, ludzi w ciężkiej sytuacji finansowej, ludzi, którzy stracili prace, często niewykształconych, ale i zaprzęgając do swoich szeregów tych, którym dawał poczucie, że dzięki niemu oni cos znaczą. Mam wrażenie, ze duża cześć polskiego Episkopatu podziela poglądy Ojca Rydzyka i jest zadowolona z tego, co on robi na antenie. Dlatego tez nie ma, co liczyć, że kościół rozwiąże problem Ojca Rydzyka. LPR to spadkobierczyni ZChN. Śmiać mi się chce, gdy pan, Niesiołowski dzisiaj krytykuje LPR. Chciałabym mu wtedy powiedzieć, że w demagogii, nienawiści i zwykłej głupocie, uczeń przerósł mistrza. Pamiętam, jak Marek Jurek i M. Kamiński pojechali do Pinoczeta z Ryngrafem Matki Boskiej. Pamiętam wiele wypowiedzi kłamliwych podłych, aroganckich, agresywnych pod adresem kobiet, gdy toczyła się dyskusja w sprawie aborcji. Pamiętam dyskusje w sprawie religii w szkołach, wieszania krzyży w szkołach, budowania kaplic, oddawania( a raczej przyznawania majątków kościołowi) Nikt wtedy nie widział, że rozdział kościoła od państwa staje się fikcją, że politycy zaprzęgają kościół do swoich kampanii wyborczych. Pamiętam dyskusje o tolerancji w programie telewizyjnym, gdzie dziennikarze określający się mianem katolickich, zdenerwowali tak swoimi wypowiedziami biskupa Pieronka, że powiedział im, że jak nie podoba się im tolerancja to niech jada na Bałkany gdzie właśnie toczyła się wojna i tam na własnej skórze odczują, co znaczy nietolerancja. Pamiętam wypowiedz Glempa, ze nie dziwi się niekatolikom że w tym państwie żyje im się trudno. Mogłabym wymieniać jeszcze tak bardzo długo to wszystko, co sprawiło, że dziś władze maja bracia Kaczyńscy, Ojciec Rydzyk, i ta część Episkopatu, która za nim stoi. Winni są wszyscy Ci, którzy przez te prawie dwadzieścia lat kształtowali mentalność naszego społeczeństwa nie widząc, że ucza ich fanatyzmu, nietolerancji, ksenofobii. Najgorsze jest jednak to, że w Polsce nie ma partii nowoczesnej, ale i odpowiedzialnej za teraźniejszość i przyszłość kraju i społeczeństwa. Dla mnie Rokita, Gronkiewicz-Waltz, Niesiołowski to ludzie, którzy nie będą potrafili patrzeć w przyszłość i zbudować nowoczesnego europejskiego państwa. Nie będą potrafili w praktyce realizować rozdziału kościoła od państwa. Tusk nie jest również zdecydowanym i odważnym politykiem. Nie mam wiec, na kogo glosować w najbliższych wyborach. Myślę, że w takiej sytuacji jest wielu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
serpentor666 Re: Modlitwa o deszcz 31.07.07, 18:40 Pięknie. Tylko że przez takich ludzi jak Michnik morderców z PRL-u nazywa się ludźmi honoru. Może przez to, że jego brat był stalinowskim mordercą. Pan Michnik też tworzył swoje imperium od 89 i w zasadzie niewiele się różni od Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
serpentor666 Re: Modlitwa o deszcz 31.07.07, 18:42 Ja pamiętam jak Michnik bronił morderce Jaruzela. Pan Michnik też ma podobne jak Rydzyk imperium. A tak w ogóle to ładnie bronił morderców z PRL-u. Może przez to, że jego brat był stalinowskim mordercą. Odpowiedz Link Zgłoś
serpentor666 Re: Modlitwa o deszcz 31.07.07, 18:44 Sorry że podobne, ale 1 post pisała moja dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: firestorm30 31.07.07, 18:43 Oto niejaki "firestorm", podobnie jak "repres", odmowil jeszcze jedna modlitwe o czerwony deszcz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Trudno się dziwić... 31.07.07, 18:56 Zgadzam się z twoją diagnozą i oceną tchórzliwości Michnika. Cenię faceta, ale przeszkadzała mi jego nijakość w podejściu do destrukcyjnej roli polskiego kościoła. Nie zapomnę, że nawet kiedy papież JP II wyraźnie opowiedział się za przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej, to rydzykopodobni rozpowszechniali wersję, że ktoś papieża wprowadził w błąd i nie przeczytał on traktatu akcesyjnego. Jakoś nie mogę doczekać się rozdzielenia kościoła od państwa: opodatkowania kościoła, wyprowadzenia katechetów ze szkół państwowych, zmiany konkordatu na cywilizowane zasady. Michnik omijał te sprawy jak śmierdzące jajo. No to mamy gadanie o zamianie wody w wino (oczekiwanie na cud) a moherowy elektorat jest najbardziej widoczny w państwowej TV. Nawet komuniści (SLD) nie mieli odwagi opowiedzieć się za normalnym usadowieniem kościoła w państwie. No i mamy efekty... Czegoś zabrakło Panie Adamie. Wychodził Pan z założenia, że "Żydowi" nie wolno? Efekt okazał się przeciwny do taktyki "delikatności"/"tchórzliwości"*niewygodne skreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 31.07.07, 19:00 Ponoc papiez jest nieomylny TLKO w sprawach wiary. JP2 powiedzial wiele razy to czego nie powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Do wet3. 31.07.07, 20:43 Mam rozumieć, że, twoim zdaniem, przystąpienie Polski do Unii Europejskiej było złą decyzją? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 31.07.07, 21:10 repres1 napisała: > Mam rozumieć, że, twoim zdaniem, przystąpienie Polski do Unii Europejskiej było > > złą decyzją? Pospiech jest niezbedny przy lapaniu pchel. Przede wszystkim Narodu nie pytano o wole tylko podpisano traktat partnerstwa z UE "dzieki" ktoremu stracilismy horendalna forse na rzecz UE. Byly inne mozliwosci: 1 - Poczekac, az wyjdziemy z dolka zgotwanego nam przez postkomune w czasie transformacji ustrojowej kiedy to praktycznie bezustannie rozkradano nasz kraj przez ponad 16 lat! 2 - Jak wchodzic, to tylko w pozycji stojacej, a w zadnym wypadku nie wolno bylo nam wchodzic na kolanach - w pozycji, ktora "wynegocjowal" nam komuch Miller. To byla hanba. To jest po prostu swinstwo, aby nasi rolnicy dostawali 1/4 subsydiow w porownaniu z wysoko rozwinietymi krajami Zachodu. Przeciez proporcja ta powinna byc akurat odwrotna!!! To jest swinstwo, aby naszej zrujnowanej gospodarce narzucac limity produkcji, a kraj nasz zamieniac w rynek zbytu i przedmiot taniej sily roboczej! itd ... PS - madre narody - jak Norwegowie, Szwajcarzy czy Islandczycy wcale do UE sie nie spiesza, tylko obserwuja. A pamietasz jaka to czarna przyszlosc przepowiadano Norwegom, gdy w referendum odzucili UW? No i co? Norwegia radzi sobie o wiele lepiej niz najbogatsze kraje UE!!! My moglismy tez poczekac. Nikt nas za uszy nie ciagnal. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: repres1 31.07.07, 22:11 W świetle zademonstrowanej przez ciebie oceny pozostaje mi jedynie nieodwołalnie zakończyć dyskusję z tobą. Pewnemu chłopu pokazano żyrafę a ten stwierdził, że takiego zwierzęcia nie ma na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 01.08.07, 00:09 repres1 napisała: > W świetle zademonstrowanej przez ciebie oceny pozostaje mi jedynie > nieodwołalnie zakończyć dyskusję z tobą. > Pewnemu chłopu pokazano żyrafę a ten stwierdził, że takiego zwierzęcia nie ma > na całym świecie. Takich czerwonych zyraf jak ty pelno jest na tym forum. Najgorzej jak ktos ma klapki na oczach i z uporem maniaka mowi, ze czarne jest biale!!! Jasne, ze tylko towarzysz Miller i twoj mentor Michnik wiedza wszystko najlepiej. Masz moje wyrazy wspolczucia, biedulo! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: repres1 01.08.07, 00:12 PS Zapomnialem dodac, ze nalezysz do tej oswieconej grupy lewakow, ktorzy w kwestiach religii i moralnosci powoluja sie na Michnika i Millera, a w kwestiach polityki i gospodarki na JP2. Odpowiedz Link Zgłoś
polskie_mleko Re: Modlitwa o deszcz 01.08.07, 01:28 Jezu, cosiez tąPolska dzieje powoli? :/ Strach się bać, panowie i panie :( Odpowiedz Link Zgłoś
gemelarz Modlitwa o deszcz 01.08.07, 07:52 Jedno pytanie, powiedzmy dwa: Dlaczego Michnika od razu nie przeniesiecie do płatnego archiwum, jak rozmowę z Lechem Kaczyńskim? Czy i dlaczego uważacie prezydenta Kaczyńskiego za bardziej dochodowego (czyli warto brać za niego archiwalne opłaty) od Michnika? Czy Kaczyński mówi rzeczy ciekawsze, donioślejsze, mądrzejsze od Waszego Naczelnego, czy też uwazacie prezydenta za niebezpiecznego dla "układu" więc lepiej go nie upowszechniać za darmo ("jak chcą znać nasze słabe miejsca - niech płaca") Sądzę, że jak niegdys "Trybuna Ludu" nie odpowiadacie na prowokacyjne pytania zdradzę więc domniemane przeze mnie wyjaśnienie: "Takie same z Was chciwusy, jak "Rzeczpospolita" i inne gazety, ponad które się wywyższacie. Przez grzeczność nie powiem: takie same śmondaki Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: gemelarz 01.08.07, 15:19 Jak cos mowisz to nazwij to po imieniu. Otoz w Polsce wszystkie srodki przekazu za wyjatkiem RM, Trwam i "Naszego Dziennika" sa zarazone rakiem politycznej poprawnosci w mniejszym (Rzepa) lub olrzymim (GW) stopniu. Ta choroba de facto dyskwalifikuje je, podobnie jak kanaly TV, z rodziny obiektywnych srodkow przekazu. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Szechter jak zwykle sondaże z rękawa... 01.08.07, 09:48 jak u Lisa ;))) hehehe chyba już ludzie nie nabiorą się na to.... www.pgb.org.pl/old/index.php?id=76 Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Pocieszajcie sie pis-gringo i tak wasza PiS 01.08.07, 13:33 wyladuje w PiSuarze albo sedesie. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 nawiększy polonofob i zdrajca Polski: michnik 01.08.07, 14:56 ...vel Aaron Szechter Odpowiedz Link Zgłoś
bahmat Re: Modlitwa o deszcz 01.08.07, 12:40 Wiwat Adam Michnik, Adamie po prostu Cię kochamy, my wsztscy z Ciebie, pisz do nas i mów więcejswoim soczystym języliem, pełnym swady i wymyślnej erudycji brawo Odpowiedz Link Zgłoś
wrwr1 my wszyscy z Ciebie? 01.08.07, 16:08 jak nie zdefiniujesz tego "my", to Michnik padnie trupem... ja bym padl gdyby "my" mialo dotyczyc tych powyzej! (no wiem, ze cytat, ale i tak bolesny!) Odpowiedz Link Zgłoś
fotoamator13 Szechter plagiator 01.08.07, 19:25 Szechter: Polska staje się państwem pełzającego zamachu stanu. Jego finałem ma być system, który istniejące instytucje pozbawi substancji demokratycznej i uczyni fikcją. Nie znaczy to oczywiście, że Jarosław Kaczyński, lider rządzącej koalicji, jest faszystą czy komunistą. Nie znaczy to również, że w Polsce zlikwidowano wolną prasę, ogłoszono koniec wolnych wyborów, a opozycyjnych polityków uwięziono w twierdzy brzeskiej bądź osadzono w obozie koncentracyjnym w Berezie Kartuskiej. Umberto Eco: Codziennie słychać ostre reakcje (na szczęście także ze strony opinii publicznej innych krajów europejskich, a może nawet bardziej z tamtej niż z naszej strony) na pełzający zamach stanu, który Berlusconi usiłuje przeprowadzić. Dostrzegliśmy wszyscy, że dyskusja o tym, czy Berlusconi buduje reżim, opierała się na błędnych przesłankach, poczynając od słowa "reżim", przywodzącego automatycznie na myśl reżim faszystowski; trzeba więc było z prostej uczciwości przyznać, że Berlusconi nie zniósł wolności prasy ani wolnych wyborów i że nie deportował przeciwników politycznych na wyspę Ventotene Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: pisubek 04.08.07, 21:19 pisubek napisała: > tow. pis-amator kwacze. Uraaa! Ciebie to pewnie prad porazil, bo dwoisz sie i troisz w wypisywaniu nieprzecietnych idiotyzmow oraz inwektyw!!! PS - Tys chyba nienormalna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Tow. wet. Wsyd! Rozumiem, ze PiS wam placi, ale 05.08.07, 11:36 dlaczego taplacie sie w PiSuarze i plujecie jego zawartoscia? Toz to niehigieniczne! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Tow. wet. Wsyd! Rozumiem, ze PiS wam placi, a 05.08.07, 14:50 pisubek napisała: > dlaczego taplacie sie w PiSuarze i plujecie jego zawartoscia? Toz to niehigieni > czne! Nie pitol glupot! Lepiej pomodl sie wspolnie z Michnikiem o czerwony deszcz, komuszko! Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Re: tow. wet! Pitolenie dostosowane do pisowskiego 05.08.07, 16:39 poziomu umyslowego. Chyba jednak musze ten poziom nieco obnizyc, bo jak widze nie zrozumieliscie wszystkiego. Ale w PISie to normalne. to partia wykluczonych nie-bez-powodu. Albo niedorozwoj albo obled. Tak jest nasz PiSuar. Ale i tak wkrotce zdechnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kohelet7 Co to jest "substancja demokratyczna" 05.08.07, 19:17 Przeczytałem artykuł kilka razy. PiS organizuje " pełzający zamach stanu". Jeżeli to pisze Michnik to pewno ma to przemyślane. Nie mógł przecież napisać: PiS sprytnie eliminuje naszych braci / starszych co do wieku/ napisał więc, że PiS pozbywa się tajemniczej " substancji demokratycznej ". Czymże jest owa subsancja? Łatwo się domyśleć, zbyt łatwo się domyśleć, że ową "substancją" jest właśnie decydujący głos Michnika, Geremka, Urbana, Kwaśniewskiego, Woltera, Wejcherta, Bochniarzowej, Solorza, Siwca i Wachowskiego, Onyszkiewicza, Mazowieckiego, Balcerowicza czy Wałęsy. Ta kpina z demokracji w wykonaniu tych panów ma wyglądać tak: wybierajcie sobie polaczki jakieś sejmy, czy senaty, uchwalajcie sobie jakieś ustawki a nawet wybierzcie sobie jakiegoś prezydencika. Ale nie łódżcie się, że my wam pozwolimy rządzić. Atrapa demokracji wybrana przez was ma służyć jedynie zamaskowaniu sytuacji, że wszystkie decyzje podejmujemy my !! Tak nas nauczył tow. Stalin i kilku innych satrapów, to my jesteśmy do tego stworzeni przez B..a. To my wiemy najlepiej jak urządzić ten Świat aby nam było zawsze jak najlepiej. Plugawe polactwo ma nam służyć i nic więcej. Jarosław Kaczyński ma pełną świadomość takiej właśnie gry Michnika. Michnik chce podłożyć nogę PiS owi. Kaczyński nie może o tym mówić otwarcie ponieważ nie byłoby to poprawne politycznie. Michnik nie może wyartykułować zdania: "on usuwa Żydów ze strategicznych pozycji" / bo wymienieni wg poprawności są najprawdziwszyni Polakami/, dlatego i on i Kwaśniewski walczą o kamień filozoficzny czyli o rzeczoną wyżej "Substancję demokratyczną". W tej materii jednak od dawna naród polski posiada "jasność w temacie". Wg mnie demokracja jest albo jej nie ma. Substancji demokratycznej, tak jak kamienia filozoficznego, czy perpetuum mobile jeszcze nie udało się na globie znależć. Cała nadzieja w Michniku bo on się modli o deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
jsb44 Dla koheleta 7 Michnik się modli ..... 07.08.07, 19:00 Jak Michnik się modli to wszystko może się stać. Polacy mogą w zbliżających się wyborach znowu wybrać wesołka Kwacha albo przyjemniaczka Millera. Bezrobocie znowu osiągnie pożądany przez Lewiatana wskażnik 25 % a prezio rozda kumplom wszystko co zostało za symboliczną 5 % prowizję, matka Polaków Jola będzie malować motylki umierającym dzieciom a Wałęsa będzie nadal bezcześcił wizerunek Madonny na swojej klapie. Wtedy to osiągniemy wysokie nasycenie " substancją demokratyczną a media beda piać peany na temat tej ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jsb44 07.08.07, 20:52 O taka wlasnie "demokracje", ktora tak trafnie opisales, Michnik sie modli. Mam nadzieje, ze ludziska po tym ciaglym praniu mozgow przez politycznie poprawne media wreszcie otzrzasneli sie z letargu (na co wskazaly wyniki ostatnich wyborow), dojrza co dobrego dla kraju zrobily Kaczki i NIGDY czerwonej swoloczy nie pozwola dojsc do wladzy! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bahmat Re: jsb44 10.08.07, 08:30 nie ekscytuj się kaczory robią się gorsi niż czerwona zaraza, a przynajmniej są identyczni bo kto ma takie spektakle jak kaczyński- Gomułka, Gierek, nudny Jaroszwicz, kto bombardował drzwi mieszkań niewinnych ludzi - ludzie Kiszczaka, Moczara, kto przetrzymywał z ciciągłym PRZEDŁUŻENIEM po 48 czy oni czyli "niebiański" Pis z kundelkiem Kamińskim tego nie robią. Brawo Adasiu więcej Twoich tekstów, niech Twoje słowa dotrą do wielu, jeszcze wielu czyli do tych co mąci im w głowach wraża pisowska propaganda, krzylwa, ale nic nie mająca wspólnego z dobrem Polski, rządzić, aby rządzić to jeszcze nie wszystko, trzeba jeszcze potrafić i chcieć zrozumieć innych, a nie realizować swoją urojoną wizję byt której się wali, i się niedługo skończy bezpowrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: bahmat 10.08.07, 16:07 Powzdychaj sobie, powzdychaj. Dobrze ci to zrobi i nawet nieco twoje ego podbuduje! Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.n Lektura obowiązkowa 05.10.07, 04:38 na najbliższe dwa tygodnie przed wyborami. Czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski, póki nie jest za późno! Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Lektura obowiązkowa 06.10.07, 16:44 Jakiez to smutne, ze Michnik ma racje! Nie wiem kiedy Polska pozbedzie sie destrukcji dokonanej przez Jaroslawa Kaczynskiego, ile jeszcze wyborow musimy przezyc zby zyc znow w normalnym demokratycznym kraju? Jesli PiS wygra wybory to zniszczy resztki systemu demokratycznego: niezalezna prase i TV, niezalezne sadownictwo, niezalezny Trybunal Konstytucyjny. Kiedy my to potem odbudujemy?! Rozumiem nieudolnosc Tuska i PO ale dlaczego milczy oficjalny Kosciol, moze jest mu wygodnie dzialac w systemie autorytarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
0662j ajajaj ten descyk 06.10.07, 18:00 michnik do klozetu, Kaczynscy do knesetu. Tamtych tez naucza demokracji i pokory. Pokory dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
0662j michnikowska demokracja deszczowa 06.10.07, 21:33 dlaczego osle demokratyczny usuwasz komentarze? prawda w oczy kluje? nauczysz sie jeszcze demos i kratos w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
0662j Modlitwa o deszcz 06.10.07, 23:03 Antypolski majstersztyk. Autor powinien byc scigany z urzedu. Podobnie jak ci ktorych posadza sie o tzs "antysemityzm". Odpowiedz Link Zgłoś
tartun Modlitwa o deszcz 07.10.07, 21:42 Przecież ten tekst to czysta głupota.Gratuluję znajomości zdarzeń z ostatnich 50 lat.Pana tekst jest łatwiejszy do analizy niż przemówienia ))). Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tartun 07.10.07, 23:00 tartun napisał: > Przecież ten tekst to czysta głupota.Gratuluję znajomości zdarzeń z > ostatnich 50 lat.Pana tekst jest łatwiejszy do analizy niż > przemówienia ))). Nie wiem czy nazwalbym ten tekst glupota. Dla mnie on jawi sie jako wyrafinowane klamstwo, ktorego glownym celem jest utrzymanie komuny na powierzchni za wszelka cene. Zaasady fair play i moralnosci tu sie nie licza. Liczy sie tylko komuna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0662j Modlitwa o deszcz 07.10.07, 22:50 Michnik do klozetu, Kaczynscy do knesetu. Uczyc zydow demokracji i pokory dla Polski. Panie Adamie prosze o wypowiedz na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Modlitwa o deszcz 07.10.07, 23:27 Panie Adamie, to nie jest modlitwa o deszcz, a o dobro Polski. Wiara nie polega na oczywistosci. Kto w wierze uzywa rozumu, nie jest osoba wierzaca. Kaczynscy mowia ludziom, ze będzie dobro. Kaczynscy w to wierza i ludzie. Sadze, ze dlatego PiS wygra wybory. Wiekszosc Polakow jest ludzmi wiary, a nie oczywistosci. Pan mowi o oczywistosci,ale w oczywistosc sie nie wierzy, ja sie zna lub nie. Czyzbys, Adamie o tym zapomnial. Ty również przyczyniles sie do panstwa gdzie wiara jest na pierwszym miejscu i pamietaj o tym. I nie dziw sie, ze dzisiaj ludzie nie szukaja oczywistosci (prawdy). Tylko wiary !!! Odpowiedz Link Zgłoś