logoin 04.08.07, 08:08 Przecież PiS obsadził Okęcie fachowcami wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fran Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 08:18 pasażerowie z wrocławia wolą "w świat" lataćprzez Monachium lub Frankfurt. Latanie przez Warszawe grozi pobytem bez bagaży za granicą. A i nie wspominajac o samym Lot Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 08:29 > A i nie wspominajac o samym Lot Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 08:50 Zdarzyło mi się latać z Okęcia. Jeżeli były opóźnienia, to dlatego, że z liniami lotniczymi były problemy (nie było samolotów lub były opóźnione). Przez to wstrzymywano odprawy, albo wyjście ze strefy do samolotu. Efekt? Gromadził się nadmiar ludzi z odpraw bieżących i opóźnionych. Jeżeli były takie dni, że z samolotami było wszystko w porządku, to tłoku jakoś nie odczuwałem. W zeszłym tygodniu zadzwoniłem wieczorem, żeby przebukować bilet i czekałem 50 min. zanim ktoś podniósł słuchawkę. Okazało się, że następnego dnia odwołano 3 samoloty i kilkaset osób usiłowało znaleźć inny termin. W call center była tylko 1 osoba na tzw. dyżurze. Ale to był LOT, a nie Okęcie. Tłok na lotnisku to też raczej z przyczyn LOTu, Tunisair, Egiptair, czy innych wakacyjnych czarterów. Na innych lotniskach są tylko pojedynczy przewoźnicy (np. Lufthansa, SAS), rzadko razem. W Warszawie jest pół lotniczego świata, często jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Bałagan jet ale obsługa NIE jest nieprzyjemna 04.08.07, 10:46 Przzanać trzeba że obsługa (osoby tam pracujące) jest sprawna i uprzejma jak na warunki w których pracuje. Jedyny wyjątek od tego co napisałem to kontrolerzy przy bramkach. To samo dotyczy portu w Warszawie jak i w Gdańsku. Nie wiem kto dobiera tych aroganckich i nieraz chamskich trepów do kontaktów z pasażerami zostawiającymi na lotniskach tysiące złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
tpepe Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 12:00 Dziś miałem wątpliwą przyjemność odprowadzać pasażera na Terminal Etiuda. Sam wielokrotnie latałem z głównego terminalu i rzeczywiście nie było większych problemów. Etiuda jednak to jakieś nieporozumienie. Za co oni biorą opłaty lotniskowe? Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 11:18 Latam z wroclawia, czasem do Warszawy, czasem za granice. Loty poranne sa czesto ok, ale powrot z Warszawy (lot zdaje sobie sprawe, ze to port docelowy i nikt nie spozni sie na samolot)- tragedia. Przynajmniej polowa lotow spozniona. Wczesnym popoludniem wracaja pasazerowie z USA, sa zmeczeni, napadaja na obsluge, ktora ma za malo autobusow (bylam swiadkiem jak sie klocili do ktorego samolotu ma podjechac jedyny dostepny w tamtej chwili autobus), za malo obslugi? Jak tylko snieg odrobine popruszy - kataklizm. Lokalny terminal tragiczny - czasem nie ma nic w kiosku do zjedzenia, ludzie wsciekli po calym meczacym dniu, tlok. Obsluga pod stalym napieciem, ja bym zrezygnowala z takiej pracy. Oczywiscie gdy tylko mam mozliwosc latam przez Frankfurt albo Monachium. Bombardowalabym Lot/okecie jakimis uwagami, mailami, ale nie wiem gdzie. Okecie to wstyd dla stolicy, a powinno byc piekna wizytowka. Odpowiedz Link Zgłoś
kommer dlaczego LOT nie lata z lotnisk regionalnych? 04.08.07, 08:55 dlaczego LOT lata za granicę tylko z Warszawy a omija regionalne lotniska? Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re:Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 09:17 Za to regionalne lotniska świetnie sie rozwijają,i nawet wymiana władzy im nie szkodzi. Kapitalne jeżeli chodzi o obsługę i komfort są krakowskie Balice, a w Katowicach już oddali albo mają na dniach oddać nowoczesny ogromny terminal.Poza tym lotniska regionalne mogą się ciagle rozwijać bo są połozone poza miastem.Pasowałoby zbudować całkiem nowy port lotniczy, na obrzeżach Warszawy, to wtedy nie musielibysmy sie wstydzić stołecznego lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re:Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 12:35 "W Katowicach już oddali albo mają na dniach oddać nowoczesny ogromny terminal" - oddali z miesiąc temu. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 I my chcemy organizować EURO 2012 :))))))) 04.08.07, 09:19 Bangladesz byłby dumny z takiej okazji i na głowach by stanęli aby świat zobaczył na co ich stać....a u nas będzie WIELKI WSTYD ........ W Kaczystanie wszystko ma krótkie nózki nawet kłamstwa....... bi.gazeta.pl/im/6/3670/z3670506X.jpg Wstyd na cały Świat........ ______________________________ ...."nie pójdziesz do urny,to wybierze za Ciebie moherowy naród durny....." Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: I my chcemy organizować EURO 2012 :))))))) 04.08.07, 09:41 Dalsza rozbudowa Okecia jest bez sensu.To male,lokalne lotnisko niema szans na stanie sie prawdziwym intenational airport.Nie jestem specjalista od tych spraw,ale jako pasazer wole pojechac z bydgoszczy do Berlina,prawie ta sama odleglosc,ale jaki komfort i sprawnosc na lotnisku.Cena podrozy ta sama,jedynie parking troche drozszy,ale niewiele.Zastanowcie sie nad tym.Jesli Bydgoszcz uzyska polaczenie lotnicze z Berlinem to juz napewno ja i wielu innych podrozych napewno nie przyjedzie do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a PiS mianowal szefem Okecia 25-latka 04.08.07, 09:39 ktory wlasnie skonczyl studia. Kadry maja znakomite i efekty jak widac tez. Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 09:52 Wiadomo: Warszawiacy kochają bałagan i niechlujstwo w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
tege Po co rozbudowywać Okęcie? 04.08.07, 09:54 Przecież jego lokalizacja jest wbrew wszelkim standardom, wedle których duże, międzynarodowe lotniska lokalizowane są 20-30 km za miastem. W Polsce również tak powinno być, potworek w Warszawie nie ma racji bytu i przynosi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 Pyrzowice to lotnisko będzie największe w tym rejo 04.08.07, 09:56 nie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
marmurmen Lotnisko w Łodzi 04.08.07, 10:23 Beznadzieja Okęcia szkodzi też innym - łódzki Lublinek jest znacznie wygodniejszy, ale z modernizacją same problemy bo Warszawka boi sie odpływu pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 i to jest właśnie normalność! 04.08.07, 10:28 Przecież to zjawisko normalne i to w dwójnasób. Po pierwsze praktycznie w żadnym rozwiniętym kraju o wielkości porównywalnej z Polską nie ma tak, że pojedyncze lotnisko zbiera ponad połowę lotów międzynarodowych. Właśnie to jest nienormalne, że w Polsce cały czas panuje jakiś dziwaczny centralizm. Kraje jak Wielka Brytania, Francja czy Niemcy o Japonii nie wspomnę rozwiązały to tak że jak we Francji czy w Francji jest kilka lotnisk o różnej klasie wokół stolicy - inne jak Niemcy czy Japonia mają ruch znacznie bardziej rozśrodkowany. Ten stan centralizacji jaki był do niedawna (a poniekąd i jest) jest chrakterystyczny dla krajów o małym obszarze (Holandia) lub potencjale ludnościowym (Finlandia) lub też krajów Trzeciego Świata. Po wtóre zaś nie dziwi z tego powodu, że zawsze będzie tak że konsument wybierze tam gdzie jest bliżej i lepiej (oraz często taniej!) niż dalej i gorzej. Dla mnie to że ktoś ze Wrocławia czy Poznania wybierze własne lotnisko względnie Berlin, zamiast tarabanić się do Warszawy jest właśnie oznaką normalnienia rynku lotniczych usług transportowych. W Europie też się nie lata przez główne połączenie lotnicze - z wyjątkiem połączeń bardzo egzotycznych, które z założenia są niszowe lub masowych (efekt skali!). Co śmieszne w kontekście ww. artykułu, LOT sam się przychylił do tej koncepcji kupując Boeingi 787 Dreamliner, które właśnie mogą łączyć bezpośrednio mniejsze porty na dłuższych trasach. Linie lotnicze z jednym głównym lotniskiem (Singapur, Zjednoczone Emiraty Arabskie, etc.) optują za Airbusem A380 (inne jak japońskie JAL i ANA optują "trochę tego i trochę tamtego" - loty do transpacyficzne z Narity do LA, Chicago i NYC Airbusami, reszta Boeingami). Odpowiedz Link Zgłoś
robert_zoliborz Re: i to jest właśnie normalność! 04.08.07, 11:41 Tez jestem tago samego zdania. lotnisko Okęcie w dobrze rozwinietym kraju nie powinno miec wiecej niż 20% rynku. Własnie sytuacja jaka sie dzieje obecnie jest prawidłowa i okęcie napewno jeszcze powinno miec mniejszy udział. Do tej pory przewozy lotnicze z Warszawy rosły i tutaj o jakims podbieraniu klientów nie ma mowy. Jesli ruszy nowy terminal i przejdzie on wszyskie choroby nowego budynku, to mysle ze bedzie całkiem luźno. W perspektywie czasu problemem moga byc własnie lotniska regionalne które rozbudowuje sie w zbyt małej skali w porównaniu z ze wzrostem ruchu lotniczego. Czesc lotnisk po wybudowaniu nowych terminali (Balice, Wrocław, Gdańsk) juz obsługuje przyblizona ilosc pasazerów do planowanych dla tych obiektów. Przy takim wzroscie przewozów moze sie okazac ze w poratach regionalnych niedługo sytuacja moze wygladac jak obecnie na okęciu iponownie go przytkać. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Ot, los lotniska na prowincji.... 04.08.07, 10:30 Berlin, Wieden, Praga, miasta europejskie, swiatowe, zapraszaja. W Warszawie moga startowac opylacze upraw i inne kukuruzniki. Odpowiedz Link Zgłoś
michust Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 10:41 nie ma co narzekać we wrocku czasami też dochodzi do sytuacji że pasażerowie przylatujacy miksuja sie z wylatujacymi i ubaw po pachy ostatnio wymieszali sie ludzie lecacy do shanon i cork Odpowiedz Link Zgłoś
iron_giant Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 11:08 Cieszy mnie to, że lotniska w całym kraju stają się bardziej wzięte niż te warszawskie. Takie miasta jak: Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Szczecin, Katowice, Gdańsk powinny wyręczać stolicę z ruchu pasażerskiego. Oznacza to mniej czasu na dojazdy dla pasażerów (wyobraźmy sobie podróż ze Szczecina do Warszwy pociągiem trwającą kilka godzin+godzine na dojazd na lotnisko i to samo z droga powrotną) a najpewniej szybsze odprawy w wyniku coraz bardziej równomiernego obciążenia lotnisk. Nadal oczywiście Warszawa będzie lotniskiem głównym, ale jej znaczenie winno malec może gdzieś do udziału wynoszącego około 30% w całym ruchu lotniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 11:16 A nie wpadło wam do głowy, że lustracja każdego pasażera musi trochę potrwać? Chcieliście partii rewolucyjnej, to proszę teraz zacisnąć zęby i bez szemrania zaakceptować rewolucjonistów, a nie fachowców. W nowym terminalu też troche potrwa, zanim się zlustruje każdy kran i każdy kafelek. Wróg czuwa! Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Odlot jest nie tylko na Okęciu. Odlot jest w całym 04.08.07, 12:13 kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Odlot pasażerów z lotniska Okęcie 04.08.07, 14:24 W maju odlatywałam z Okęcia - nie miałam wyboru, ale popis niekompetencji obsługi lotniska był żenujący (oczywiście nie całej, nie chcę obrażać generalnie wszystkich). Wystarczy powiedzieć że z uwagi na dziwne (delikatnie mówiąc) działania przy odprawie spóźniły się wszystkie 3 samoloty do których wchodziło się przez "naszą" bramkę. Samoloty były gotowe, pasażerowie takoż, a obsługa lotniska... zachowywała się jak w czasie przerwy na kawę i ploty i to w chwilach gdy byli najbardziej potrzebni. M. Odpowiedz Link Zgłoś