Dodaj do ulubionych

Dowód koszmaru

06.08.07, 08:41
Byłem w moim (jeszcze) banku. Chcę podjąć pieniądze, suma niewielka, mogę z
bankomatu ale zapomniałem pinu (straszne!). Zdarza się, choć poprzedniego
dnia „szalałem” na moim koncie w internecie. Komputer nie robił problemów
(pin miałem na kartce). Czujna panienka z okienka robi. Podejrzliwie ogląda
mój dokument tożsamości (jest całkowicie w porządku), wypytuje o nazwisko
panieńskie matki i zadaje parę innych pytań. Niby zdaję ten egzamin, mam
nawet ostatni wyciąg z konta a jednak pieniędzy nie chce mi wypłacić.
Dlaczego? Bo „u nich w bazie danych jest błąd w moich danych osobistych i ona
musi wyjaśnić to z centralą”. Proponuję żeby wypłaciła pieniądze i sobie
potem te błędy uregulowała. Nie chce. Mam przyjść następnego dnia. Nie pytam
czy pożyczy mi 10 złotych na bar mleczny idę kawałek dalej do innej filii
banku, od wejścia ”gram” lekko roztragnionego ale budzącego 100% zaufanie
sympatycznego klienta, rozbrajająco zagajam na temat wypłaty, wykładam na
ladę wszelkie kwity, karty, dokumenty tożsamości, jakie mogą mieć cokolwiek
wspólnego z jakąkolwiek bankowością tudzież moją osobą. Robi wrażenie.
Dostaję kasę. Ale czy to jest metoda? To już wolę pogadać sobie z komputerem.
Niechby i z awatarem.
Obserwuj wątek
    • ollo2005 Re: Dowód koszmaru 06.08.07, 09:00
      Radio Zet i już!
      • arkalionxp Jak to robią w normalnym świecie? 06.08.07, 11:05
        Ciekawe jak radzą sobie bez dowodów Anglicy,Amerykanie,czy Kanadyjczycy?Jak w
        normalnych krajach działają procedury w bankach?
        • bmkms Trzeba udowodnic tozsamosc. 06.08.07, 12:14
          W Polsce trzeba pokazac dowod osobisty. Widzisz jaka to ogromna roznica ?
        • ned_pap Re: Jak to robią w normalnym świecie? 06.08.07, 12:59
          Zamiast dowodu osobistego pokazują prawo jazdy.
          • onufry.zagloba Albo paszport, jak w UK. 07.08.07, 06:32
            Bo tu jeszcze nie kazdy ma nowe prawko z fotka:)
    • ludwigvanb Re: Dowód koszmaru 06.08.07, 11:31
      Koledze,BZWBK O/Zgorzelec - zablokował kartę bankomatową - bo na konto siadło
      2ch komorników.Jeden, ten pierwszy, prawidłowo ściąga należności, druga
      należność czeka w kolejce. Jednak kochany bank, pobierający prowizję za
      prowadzenie konta, blokuje koledze kartę - a każda wypłata gotówki musi byc w
      banku, zbiera się komisja (!) - i dopiero dostaje upragnioną kasę. Horror.
      Drugi bank nie lepszy.PKO BP podniósł chyba rok temu opłatę za prowadzenia konta
      ROR. Było 4 zł/m-c, obecnie 5,60. Kochani, to aż 40 % !!! Lichwa, inaczej tego
      nie nazwę, bo moje środki na koncie ROR (ok. 30 000) sa o%owane tylko 0,1 % w
      skali roku.Tego nie wymyśliłby nawet najlepszy Mojsie...
      • lesio5 Re: Dowód koszmaru 06.08.07, 15:32
        > ROR. Było 4 zł/m-c, obecnie 5,60. Kochani, to aż 40 % !!! Lichwa, inaczej tego
        > nie nazwę, bo moje środki na koncie ROR (ok. 30 000) sa o%owane tylko 0,1 % w
        > skali roku.

Trzymać takie pieniądze na ROR? 30000 zł trzyma się na koncie oszczędnościowym typu OKO (ING Bank) otrzymując odsetki 4,5 %.
        No, ale skoro ktoś wielbi postkomunistyczny PKO BP to jego świadomy wybór ...
    • grogreg Drodzy Rodacy. 06.08.07, 12:05

• grogreg Ups, wcislemo sie mi.... Drodzy Rodacy 06.08.07, 12:08
        Nasze polskie banki maja was za ostatnich frajerow. Sciagaja z was oplaty za
        rzeczy, ktores sa w cywilizowanym swiecie darmowe, zongluja waszymi danymi w
        d.... majac ustawe o danych osobowych..... przemier nie ma konta - cos jest na
        rzeczy.
        • konread Re: Ups, wcislemo sie mi.... Drodzy Rodacy 06.08.07, 13:43
          Premier nie ma konta, ale z tego samego powodu, z którego nie ma prawa jazdy
          oraz nie włada żadnym językiem obcym. Z tego powodu, ponieważ nie korzysta z
          usług bankowych, ma w nosie także unormowanie prawne zasad, na zasadzie jakich
          banki powinny funkcjonować w państwie ponoć prawa! Łatwo jest przecież sprawdzić
          czy dany dowód jest prawdziwy ii czy czasami nie skradziony, kontaktując sie z
          policją, która ma obowiązek potwierdzić ważność dokumentu!
    • presentation1 .....Przypadek malych literek.......... 06.08.07, 12:11
      Najwazniejsze informacje sa pisane maczkiem.Jest tam wiele chwytow i pulapek.Prosta zasada.Trzeba czytac nawet przez lupe.
      www.bloguez.com/POLSKA/
      • mreck 10 zł 06.08.07, 12:18
        przeież to już doprawdy przesada.
        w interesie banków jest wiedziec jakie dokumenty sa trefne.
        ten Pan raczej sie wyslizga, bo nie on zaciagał te kredyty, banki dostana po
        kulach, ale po 10 zł wyciągaja łapę.
        dzień dobry - 10 zł
        czy moge sprawdzic konto - 10 zł
        kiedy bya ostatnia wpłata 10 zł,
        wypłacam kasę, 10 zł....
        kuźwa,
        • presentation1 Re: 10 zł 06.08.07, 12:27
          Ja mam dwa konta.Jedno z oplata ok. 15 euro co kwartal(wychodzi jednak ok. 27 euro drugie calkowicie gratuit.Bez oplaty, bez procentow i na wszelki wypadek niedostepne ani dla komornikow ani dla rzadu.Zabezpieczenie na zwichniecie jak to w zyciu bywa.
        • mis22 Chciwość banków przyczyną problemów 06.08.07, 13:40
          mreck napisał:
          > w interesie banków jest wiedziec jakie dokumenty sa trefne.

Zgadza się! Gdyby polskie banki kierowały się zdrowym rozsądkiem to
          finansowałyby same bazę danych z listą oszustów. Chcąc zarobić 10 zł tracą
          tysiące zł wyłudzone przez oszustów, których banki nie są w stanie
          zidentyfikować.
    • jack_ryan Teraz już wiem jaki bank omijać ... 06.08.07, 12:15
      ... szerokim łukiem. Dzięki za ostrzeżenie.
    • dirgone Re: Dowód koszmaru 06.08.07, 12:17
      Ja ostatnio kupiłam monitor na raty. Podałam dane przez internet, potem miałam
      sie zgłosić tylko na podpisanie umowy do Żagla. Monitor był dostarczony pod
      adres inny niż zameldowania.
      Na podpisanie umowy pojechałam z dowodem, ale nikt mi do niego nawet nie
      zajrzał. Jako że panienka już się spieszyła (sobota), nie sprawdziłam danych.
      I teraz przyszły mi formularze do przesyłania rat, z pomyłką w adresie. Ulica
      dobra, ale numer zły.
      Jednym słowem, dali mi 700 zł kredytu na gębę i umowa spisana jest na zły adres.
      Nie dziwię się, że potem są takie hece.
    • mexican Dowód koszmaru 06.08.07, 12:24
      Miałem podobną sytuacje tylko na większe kwoty niż to jest opisane w artykule.
      Policja od razu odpuściła ale w bankach traktują Cie jako złodzieja.
      Po tym jak finalnie znaleziono wyciąg z kamer okazało się, że nie mogłem być to
      ja gdyż na filie widać, że osoba posługująca się moim dowodem znacznie się różni
      z wyglądu. Wtedy to pan z Banku Millenium wmawiam mi i Policji, że na pewno w
      takim razie ja świadomie uczestniczyłem w wyłudzeniu i użyczyłem dowód w celu
      dokonania przestępstwa.
      Może by banki pomyślały o lepszej weryfikacji adresu i danych...

Za granicą wystarczy przynieść przysłany rachunek wysłany na adres podany jako
      adres do korespondencji.
      Pewnie sposobów jest jeszcze 1000.
    • smarkata1 Re: Dowód koszmaru 06.08.07, 12:24
      Potwierdzam niekompetencje pracowników Getin Banku. Brałam tam kredyt ponad pół
      roku temu i tak żałuje, że masakra! Niedouczony personel, niedoinformowanie
      klienta, zagubione papiery i wbrew prawu obciążanie klientów kosztami za błędy
      pracowników banku. W życiu nie polecę tego banku żadnemu ze znajomych! A jak
      się zdecyduje sam, to poświęcę cały wieczór, by go ostrzec przed wszystkimi
      przykrościami, jakie mogą go spotkać ze strony pracowników tej instytucji i
      całego systemu. Pozdrawiam serdecznie moich „opiekunów”!
    • el_triste Getinbank 06.08.07, 12:53
      Getinbank powstał z placówek Górnośląskiego Banku Gospodarczego. Gdyby istniał
      konkurs na najgorszą obsługę klienta, to GBG zasiadałby w jury i dostałby
      nagrodę honorową za całokształt.
      • askastar Re: Getinbank 06.08.07, 15:02
        zgadzam sie z tym i podaje kolejny przyklad na niekompetencje Gitin.
        Jakos rok temu, bralam kredyt-2000. tak myslalam. A tu na koncie, ni stad ni z
        owąd mam 6000. Fajowo mysle,ale cos smierdzi no i kto bedzie splacac.Poszlam
        wyjasniac,okazalo sie,ze jakas panienka "gdzies po drodze" nie uscislila,ze
        chce "tylko" 2000 i we wniosku wpisala, max, ile moglam na podane dokumenty.
        jeszcze mi wmawiali,ze to lepiej, ze dysponuje wieksza kwota, ze sie cieszyc
        trzeba. Jak chcialam odkrecac,ze chce tylko 2000, patrzyli na mnie jak na
        g00pia, upieralam sie,ze odesle te 4000. Wtedy okazalo sie,ze mam poniesc
        wszelkie wynikajace z tego faktu koszty SZOK i jeszcze raz SZOk!!! Ja???
        Narobilam dymu, postraszylam w siedzibie glownej prawnikiem, zazadalam ukarania
        winnej i okazalo, sie,ze jednak mozna sie dopatrzyc winy sprawcy mojego "4000
        pecha".
        Odeslalam, splacam ile chcialam, ale bede sie trzymac z daleka od nich i
        wybijac znajomym z glowy ten bank.
    • hii999 Dowód koszmaru 06.08.07, 13:35
      A mnie w dwóch różnych bankach powiedziano, że nie ma coś takiego jak System
      Dokumentów Zastrzeżonych. Jedynie policja obiecała, że numer skradzionego
      dowodu umiesci w swoim rejestrze. Na szczęście nikt na moje konto nie wziął
      kredytu itp., ale nie rozumiem dlaczego banki twierdziły, że nia mają
      wspomnianej bazy dokumentów?
      • turzyca Re: Dowód koszmaru 06.08.07, 14:01
        Policja rejestruje jednak tylko dowody skradzione. Zagubionych juz nie - w tym
        wypadku ma niby wystarczyc zgloszenie do gminy (przy okazji wyrabiania nowego.)
        Za to bank rejestruje zagubienie dowodu bez problemow.
    • jola5033 Dowód koszmaru 06.08.07, 14:45
      To kompromitacja banków!!!
      To kolejna próba wyłgania sie z braku odpowiedzialnosci i przerzucenia jej na
      klienta !!!
    • patrix76 faktycznie przerypane, współczuje 06.08.07, 15:21
      i dopowiem jeszcze historię z baniek PKOSA w roli głównej. Otóż miałem
      niewielki debet 65zł na koncie. Konto zlikwidowane, debet spłacony (65zł) ale
      okazało się że pani z okienka nie dopatrzyła całości kwoty 65zł i uwaga 2
      grosze. Po 1,5 roku okazuje się że jestem wielkim dłużnikiem który naciąga
      biedne banki i niespłaca kredytów. Oczywiście widnieję w BIK a inne banki
      patrzą na mnie jak na przestępcę. Zgroza. Ostatecznie sprawę odkręciłem i
      kredyt hipoteczny dostałem ale kosztowało mnie to na prawdę sporo nerwów. Od
      teraz każda, nawet najdrobniejsza operacja zamknięcia/zmiany itp musi byc
      potwierdzona na piśmie i zachowana w archiwum. Innym tez to polecam. Systemy
      bankowe to dramat.
      • polonus3 Re: faktycznie przerypane, współczuje 06.08.07, 16:06
        Bank PEKAO SA pod wzgledem obslugi klienta jest wrecz fatalny! Do dzialu obslugi
        klienta nie mozna sie dodzwonic nie podnosza sluchawek a jak sie dlugo trzyma
        sluchawke to podnosza i natychmiast ja odkladaja przerywajac polaczenie.
    • polonus3 Dowód koszmaru 06.08.07, 16:50
    • bunia_1234 Dowód koszmaru 06.08.07, 19:52
      A ja jestem klientką jednego z oddziałów Getin Banku. I stanę w
      obronie moich opiekunów! Cudowne dziewczyny, rewelacyjna pani
      dyrektor - wspaniała, przyjazna atmosfera. Dziewczyny (i chłopaku) z
      oddziału w D.G. - tak trzymać!!!!!!!!!
      Każdemu z czystym sumieniem polecam ten bank.
    • mmsek Dowód koszmaru 06.08.07, 23:32
      Dla mnie to po prostu obłęd. Pomijając już szukanie winnego niewprowadzenia
      informacji o skradzionym dokumencie w system międzybankowy, to do cholery kto
      pracował i podpisał umowę z oszutem w 10 pozostałych! Nie pojmuję, że wchodzi do
      banku gość ze skradzionym dowodem, podsuwa fałszywe zaświadczenia o zatrudnieniu
      i nikomu nie wydał się podejrzany podpis, nikt nie raczył zweryfikować choćby
      danych o pracodawcy?! Naprawdę pracują tam tacy idioci?? Jestem w stanie pojąc,
      że naciął 1, 2 banki... ale 10 ?!!!???!? Rozumiem, że w placówkach jest mobbing
      i pracownicy muszą być "nastawieni na sukces" nawet po trupach zrealizować plany
      na które jest kosmiczny nacisk i gnębienie, zastrzaszanie w przypadku braku
      zakładanego poziomu sprzedaży. A może prowizja załatwia wszystko? A może ciche
      zalecenie banków? Bo przecież ten i tak na swoje wyjdzie ściągając z pensji
      okradzionej osoby?
    • schwung Dowód koszmaru 12.08.07, 13:59
      www.megaupload.com/es/?d=F5KC68DZ
      www.megaupload.com/es/?d=QBMZDIBN
      www.megaupload.com/es/?d=YHLEZNLU
      www.megaupload.com/es/?d=TRYQV5OZ
      www.megaupload.com/es/?d=X4D7S7Z7
      www.megaupload.com/es/?d=S9B3HVNS
      www.megaupload.com/es/?d=8MO14J2N
      www.megaupload.com/es/?d=MG8XDU4Y
      www.megaupload.com/es/?d=DLLAF9TK
      www.megaupload.com/es/?d=7W8CNTIH
      www.megaupload.com/es/?d=3YK3H2PF
      www.megaupload.com/es/?d=O4QVOO5L
      www.megaupload.com/es/?d=4CNMKCCG
      www.megaupload.com/es/?d=9X0LPJ7Q
      www.megaupload.com/es/?d=GPSQZL6I
      www.megaupload.com/es/?d=BX4RVDU7
      www.megaupload.com/es/?d=W1QDICDM
      www.megaupload.com/es/?d=P40KXEZ0
      www.megaupload.com/es/?d=JSE83MVK
      www.megaupload.com/es/?d=339HOZ61
      www.megaupload.com/es/?d=RK8E39S0
      www.megaupload.com/es/?d=6XPXE92U
      www.megaupload.com/es/?d=E94KMVXQ
      www.megaupload.com/es/?d=WESZQII1
      www.megaupload.com/es/?d=WIKRH5SP
      www.megaupload.com/es/?d=VKM3B7HY
      www.megaupload.com/es/?d=09M9P3CI
    • cpbii Dowód koszmaru 16.03.08, 23:00
      Jak się zgubi dokumenty tożsamości lub zostaną one skradzione (dowód osobisty, prawo jazdy, książeczkę wojskową, paszport,...) dla własnego bezpieczeństwa trzeba zawsze zgłosić ich utratę także w Banku - po to, żeby wprowadzili numery do międzybankowego Systemu DOKUMENTY ZASTRZEŻONE.
      System ogranicza możliwości ich późniejszego wykorzystania do celów przestępczych popełnianych w imieniu i na szkodę osoby, która dokumenty utraciła (np. wzięcie kredytu na nasze nazwisko...).
      To pozwoli znacznie ograniczyć niektóre bardzo dokuczliwe konsekwencje utraty dokumentów.
      Szczegóły są na stronie: www.dokumentyzastrzezone.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka