tuptek_z_eire Amen. Podpsisuję się pod tym artykułem. 22.08.07, 22:15 Mam 35 lat i jestem z rodziną w Irlandii, ale moje ostatnie wakacje w Polsce przekonały mnie, że moje miejsce jest gdzieś indziej. Mam dość nadętych i naburmuszonych ludzi na ulicy, chamstwa na drogach, złodziejstwa (okradła mnie Pani masażystka, nie mylić z masażem erotycznym). Wróciłem i pewnie tu zostanę. I piszcie mi z Polski, że nie chcecie tam takich jak ja, piszcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejdomanski Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 22:38 A ja pracuje za granica, place Polskie podatki i zdobywam wiedze ktorej w Polsce niestety narazie zdobyc bym nie mogl, i wroce tam i bede sie staral wykorzystac ja, bo to dobry kraj. A jak tak dalej pojdzie to wszyscy ci dzieki ktorym ten kraj narazie nie jest zbyt bezpieczny i ciekawy wyjada pracowac do Angli, i ot bedzie spokoj. Wiec nie ma sie co irytowac. A co do mojej opini to owszem wyjezdza i scierwo ludzkie i normalni ludzie, za scierwo mozemy sie wstydzic i troche cieszyc ze nie zostalo u nas na bezrobotnym, a za normalnych - no coz jak jest normalny to wroci, a jak nie on wroci to wroci czesc pieniedzy ktora wyciagnie za granica, a to tez dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pewugie Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 22:42 Bylem na wyspach, wrocilem i nie zaluje, nie wyobrazam sobie zycia w angli wkoncu kasa to nie wszystko. Tutaj pracuje, studiuje widuje sie ze znajomymi, jest swietnie. Pozatym listy smierdzi mi troche prowokacja dziennikarza, za duzo tego slangu oj za duzo... Odpowiedz Link Zgłoś
spoko_kolarz Re: Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 22:48 Co to za wsiurski slang?! I jeszcze autor wyzywa innych od dresomułów, grunt to dobre samopoczucie. Takich to faktycznie nie szkoda, niech Anglicy ich sadzą na grządkach i pielą w ogródkach. GW - chyba zatraciliście resztki wstydu, skoro taki bełkot dajecie na główną zajawkę. A potem będziecie długo i uczenie rozprawiać o "kondycji polskiego inteligenta"... Odpowiedz Link Zgłoś
bonku5 I bardzo dobrze ze tacy jak ty wyjechali 22.08.07, 22:50 typowy Polski głupek napisał co wiedział. Zarobił pare funtów i mu się w głowie poj..ło. Zapierdziela pewnie z pustakami albo na zmywaku siedzi, mieszka z 6 kolegami w jednym mieszkaniu jak szczur i mówi że bardzo mu sie podoba.. Dostaje najniższą krajową i mówi że go Anglicy szanują. Pozdrawiam :) Też kilka razy byłem w tych "obozach pracy" i jakoś raju tam nie widze.. No ale niektórym to wystarcza... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice heh polski wiesniak z angli... fak ju nieudolu :) 22.08.07, 22:54 "..." Ten kraj jest tak porąbany, że nikt tutaj wam z Anglii czy Irlandii nie wróci, a jak już, to stwierdzi, że się pomylił i pojedzie z powrotem. A wy nic nie umiecie z tym zrobić. Poza pieprzeniem o patriotyzmie i wieczną walką o władzę. Jestem patriotą i wolę mieszkać w Anglii. Niech wam zostaną same Zyzie, Bole i chrupiące fukę dresomuły, które nie wyjadą, bo nie umią i się boją, z nimi sobie budujcie waszą IV RP. IV Rumunię Północy. "..." www.gazetawyborcza.pl/1,82949,4397284.html do autora, jak sie jest facetem i ma sie mozg to mozna w PL w miesiac zarobic wiecej nic ty sobie wiesniaku wymarzysz gdziekolwiek indziej na swiecie w rok. smieszni sa dla mnie tacy ludzie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwis_v Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 22:56 Nie czytelnik, a prędzej jakis redaktorzyna,spreparował ten tekst, koloryzując "hasełkami" z Podrecznika Luzaka lat 60tych w spadku po Dziadku... Michniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski IV Rumunia? 22.08.07, 23:00 Tycw..u, ty śmieciu, czy ty byłeś chociaż raz w Rumunii? Poza twoim Jukej nic na świecie bydlaku nie widziałeś, skąd ta taka pogarda do mojego kraju? Rumun Odpowiedz Link Zgłoś
lektor5 SP.....aj do Anglii! 22.08.07, 23:05 Ty MEGA spieprzaj skąd przyjechałeś i naucz sie po Polsku, Boze co za okropny jezyk, jakiegos skina, grypsery z pierdla. Nie gadaj, że ci sie coś ci udalo w tej Anglii, bo nie wierze, zeby taki idiota mogl do czwegos dojsc. Ty MEGA Odpowiedz Link Zgłoś
deadzio Re: SP.....aj do Anglii! 23.08.07, 03:10 lektor5 napisał: > Ty MEGA spieprzaj skąd przyjechałeś i naucz sie po Polsku, Boze co > za okropny jezyk, jakiegos skina, grypsery z pierdla. Nie gadaj, że > ci sie coś ci udalo w tej Anglii, bo nie wierze, zeby taki idiota > mogl do czwegos dojsc. Ty MEGA ten text zostal spreparowany przez jakiegos downa bez kitu nikt tak nie gada po polsku a tymbardziej polacy...lol piszcie te artykuly lepiej...nawet dresiarze by to lepiej napisali.. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalb Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 23:26 Nastepny list do redakcji pisany przez redakcje, co za zenada :[ Odpowiedz Link Zgłoś
beinnocent Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 23:26 Wszyscy Polacy są winni temu, co się teraz z Polską dzieje. Trawa po drugiej stronie jest zawsze bardziej zielona. Zamiast narzekać i biernie opiniować, trzeba samemu zmieniać na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
leku ten caly opis niby Polski, bardziej mi przypomina 22.08.07, 23:28 Longsight w Manchesterze i ciułaczy tam mieszkajacych, niz mojej Śląskiej ojczyzny - najwidoczniej autor nigdy w Oberschlesien nie byl, parków, zamków, gór nie widział - współczuje Odpowiedz Link Zgłoś
jmwp1 Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 23:30 Współczuje chlopkowi, tóry jest autorem tego artykułu, nie chce myśleć, gdzie on mieszka..... Ja studiuję we Włoszech i nigdzie się tak świetnie nie czuję jak w Polsce... Może dlatego, że mam do kogo i do czego wracać..... Pozdrawiam autora (ale w Irlandii jest cholernie nudno...- ale to juz tak na marginesie) Najfajniejsze jest to, że nasi z brytyjskiego zmywaka, czują się elementem sukcesu i bogactwa tego kraju.... Biedni naiwniacy.... Tani są...... Odpowiedz Link Zgłoś
deadzio Re: Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 03:12 jmwp1 napisał: > Współczuje chlopkowi, tóry jest autorem tego artykułu, nie chce > myśleć, gdzie on mieszka..... > Ja studiuję we Włoszech i nigdzie się tak świetnie nie czuję jak w > Polsce... > Może dlatego, że mam do kogo i do czego wracać..... > Pozdrawiam autora (ale w Irlandii jest cholernie nudno...- ale to > juz tak na marginesie) > Najfajniejsze jest to, że nasi z brytyjskiego zmywaka, czują się > elementem sukcesu i bogactwa tego kraju.... Biedni naiwniacy.... > Tani są...... sam jestes kowalem swojego losu jesli decydujesz sie na prace na zmywaku sam jestes sobie winien...anglia to nie jest kraj dla ludzi uzaleznionych od mamusi....sam z takim mieszkalem...mega LOL:P Odpowiedz Link Zgłoś
jmwp1 Re: Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 11:28 nie oszukuj sie, Polacy wykonuja prace, której już dawno Brytole robic nie chcą, zmywak, budowy, hotele, gastronomia.... jest wąska grupka, tych którzy są specjalistami.... ale jest ich zbyt mało, żeby mówić, że z naszego kraju na wyspy wyjechali "specjaliści". Tak może być ale już w następnym pokoleniu poskich emigrantów, ale póki co, to wilgoć, wilgoć, wilgoć, ale nie od londyńskiego klimatu, ale od zmywaka..... pozdro... Pozdro deadzio, wydaje mi się, że się nie zrozumieliśmy.... Odpowiedz Link Zgłoś
deadzio Re: Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 24.08.07, 00:58 jmwp1 napisał: > nie oszukuj sie, Polacy wykonuja prace, której już dawno Brytole > robic nie chcą, zmywak, budowy, hotele, gastronomia.... jest wąska > grupka, tych którzy są specjalistami.... ale jest ich zbyt mało, > żeby mówić, że z naszego kraju na wyspy wyjechali "specjaliści". Tak > może być ale już w następnym pokoleniu poskich emigrantów, ale póki > co, to wilgoć, wilgoć, wilgoć, ale nie od londyńskiego klimatu, ale > od zmywaka..... pozdro... > Pozdro deadzio, wydaje mi się, że się nie zrozumieliśmy.... hehe ja nie zaczynalem od zmywaka :) pracuje w amerykanskiej firmie medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
top.dogg Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 23:30 zastanawia mnie jaki bezmózg to pisał...szkoda mi ludzi, którzy pie.. takie bzdety...nigdy nie skalał się robota w Polsce a teraz powąchał trochę poundów i robi z siebie kozaka...kogo obchodzi ile wydajesz na imprezy????chyba tylko Twoich rodziców...bo mnie jakoś stać na wyjazd na heineken fest czy do Czech na jakieś inne festy...i wcale nie potrzebuję tysięcy złoty żeby życ normalnie i się przy okazji rozwijać... ale to tylko moja opinia na ten artykuł i nie musicie się zgadzać... Odpowiedz Link Zgłoś
beckett Re: Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 22.08.07, 23:40 Mowisz rowniez o mnie... podly czlowieku. ja jestem z innego swiata i mysle przede wszystkim o rodzinie o mojej zonie i dziecku, a w Polsce nie czuje sie bezpiecznie, nie jest to dla mnie kraj mozliwosci, nie bede narazal mojej rodziny.... Polskie elity zginely w katyniach i w obozach a na ich miejsce zajely niedawni fornale, o mentalnosci ku.. i zlodzieja z wczesnego dzikiego zachodu. Nie liczmy tutaj na jakies szybkie odrodzenie... jakas mozliwosc naprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bidebegera Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 00:11 Mieszkam i pracuję w Anglii od 20-tu miesięcy. Kiedykolwiek oglądam polskie wiadomości, czy rozmawiam ze znajomymi o zmianach, czy też braku zmian w mojej, chcąc, nie chcąc, ojczyźnie..., to krew mnie zalewa od stóp do głów. Pomijam sprawę płacenia podwójnego podatku, obejmującego mój pobyt w Anglii przed styczniem 2007, którego, nota bene, ani nie rozumiem, ani nie uiszczę, gdyż jest dla mnie kompletnym bezsensem, ewentualnym powodem paranoi, a juz na pewno solidnym wynagrodzeniem za lata studiów państwowych, odpłatnych, zresztą. Bieda, szarość i pojedynki na spojrzenia- to dla mnie polskość. Polecam dalsze wpieprzanie się w stosunki międzynarodowe, które nas nie dotyczą, wyjdziemy na tym równie korzystnie, jak od wieków, czyli z ręką w nocniku. Rakiety i tak już wycelowane. Afera finansowa bez wyjaśnienia i winnych na każdym, najdrobniejszym nawet kroku, to nasza polityka wewnętrzna. Powinszować. Jacek i Placek głowami państwa... może być, tyle, że nie dla mnie. Czuję się niewinna, gdyż od kiedy tylko miałam do tego prawo, brałam udział w wyborach i mój głos , bynajmniej, nie był zbieżny z większością. Widziały gały, co brały. Na koniec, pozwolę sobie zacytować: "Gdy byłem młodszy, byłem bardziej beztroski...nie lubię już Polski!" Pozdrawiam. Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
ekop Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 00:30 wszystko zalezy od punktu widzenia tak jak tutaj: pl.youtube.com/watch?v=Ii0twE5YpA8 Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzowiec Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 00:39 Bardziej g.wnianego tekstu jeszcze nie widziałem co jeszcze państwo jebaktorstwo GWna wymyśli? nudzą się dzieci na Czerskiej, oj nudzą... a na forum 500 wpisów ludzie wrzućcie na luz... Odpowiedz Link Zgłoś
gprally Opinia 27 latka :) 23.08.07, 00:44 Mam 27 lat. 3 lata temu skończyłem studia na Politechnice Śląskiej w Gliwicach. Zawsze byłem wrogo nastawiony na wyjazdy - uważałem, że najlepiej póki jest się młodym - ustawić się w Polsce i powolutku piąć się po szczeblach. Myliłem się...niestety :( 3 lata - pracowałem w 3 firmach, pierwsza z nich to serwis DVD, natomiast dwie pozostałe - była to praca w salonach samochodowych. Ktoś zapyta się - dlaczego taki mgr inż jak ja nie szukał pracy w swoim zawodzie? - ano szukał tyle tylko, że w biurze projektów oferowano mu 790zł na rękę... kusiła więc praca lepiej płatna...co do tej płatności także się jednak myliłem.... 3 lata zmarnowane... doświadczenie praktycznie zerowe + długi finansowe (za 800-1000zl ciezko wyżyć cały miesiąc)... ..postanowiłem - wyjadę. Od czerwca jestem w Irlandii, pracuję. Nie w zawodzie - niestety... ale przynajmniej na godziwe wynagrodzenie. Agencje pracy wykazują zaangażowanie w znalezieniu pracy, życie jest naprawdę bezstresowe, można odłożyć pieniążki na mieszkanko w Polsce (pracując w Polsce niestety stać człowieka tylko na wynajem)... ..czy wróce? Tak, chcę bardzo. Nie moge się doczekać aż wróce...jednak boję się, boję się że ciężko będzie się odnaleźć w Naszej rzeczywistości... ciężko będzie o normalną pracę (taką żeby móc odłożyć sobie jakieś fundusze choćby na wyjazd na urlop nad polskie morze....)... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Jeśli naprawdę jesteś fachowcem odnajdziesz się 23.08.07, 10:21 bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
joho nierozumiem skad tyle zawisci zarowno z jednej 23.08.07, 00:48 strony jak i drugiej. sam pracuje w eire ale nie wyobrazam sobie tutaj zycia, i niebawem wracam pomimo ze w tej chwili odkladam co miesiac okolo 5 tys zł. Ale chyba kazdy emigrant sie ze mna zgodzi, irole i angole nie grzesza urodą, wiekszosc z nich nie grzeszy rowniez intelektem, a chleja na umor znacznie wiecej niz polacy. kazdy mieszka i pracuje tam gdzie chce i jest szczesliwy, ale po co atakowac innych oodmiennych pogladach. Uwazam ze polacy moga jedynie jednej cechy zazdroscic od innych narodow, a mianowicie szacunku do swoich rodakow. Wszyscy trzymaja sie razem, litwini, łotysze inne nacje, a polak polakowi wielkiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deadzio Re: Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 01:15 a kto chce wracac?? odkad mieszkam w anglii jezdze na urlopy za granice i do polski i stac mnie na to...mam 9.30 na godzine czyli policz na zlotowki x 8 godzin x 4 tygodnie ile wychodzi?? masa a Ty co robisz pracujesz w tesco za 6zl na godzine i pensyjka na miesiac?? jak myslisz ze mamy lewe rece to poczytaj o poczynaniach polakow na obczyznie....a moze sam masz lewe rece i zyjesz na u3maniu rodzicow bo sam jestes jakims glabem co skonczyl zawodowke i nie wie na czym polega twj zawod...tutaj nawet za sprzatanie ulic wiecej pieniedzy niz w polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
konradx82 Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 04:35 Jak juz zostalo tutaj powiedziane nieraz to zapewne ten artykul powstal w Polsce splodzony przez kogos mocno ukierunkowanego - tylko po co? Mieszkam dosc dlugo w UK dokladnie w Pln. Irlandi wroce do Polski tak jak wielu wraca ale o tym sie nie pisze bo to nie chwytliwy temat a przecierz samoloty nietylko wywozol Polakow ale tagze przywozol. Tak przy okazji tego mozna opluc wszystkich Polakow w polsce i przy okazji Polakow w UK a cotam niech rosnie nienawisc do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednatam Nikt wam tutaj z Anglii nie wróci 23.08.07, 07:17 Kiedy czytam tekst napisany takim..."żywiołowym" (określając grzecznie) językiem to zastanawiam się czy autor nie uczynił tego celowo, aby zagrać na skrajnych emocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
pauldill Mechaniczna Pomarańcza 23.08.07, 07:17 Tekst widać jak najbardziej sfabrykowany, jakiś młody dziennikarz GW musiał sie nabiedzić dwie noce nad tym. Strasznie mi sie kojarzy z mechaniczną pomarańczą, podobny styl itp :) co tylko na plus.. zresztą nie ważne jak napisane, ważne że ziomo ma megaracje. dozo. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek1957 Re: Mechaniczna Pomarańcza 23.08.07, 08:18 jest sporo prawdy w tym tekscie,corka studiuje we Wroclawiu,kiedy wraca na wakacjedo naszego miasteczka mowi ze praktycznie nie spotyka znajomych z liceum czy nawet z gimnazjum,ludzie wyjechali za granice,czasem natyka sie na tzw. ofiary klasowe ,zostali ci ktorzy sobie nawet w szkole nie radzili Odpowiedz Link Zgłoś
julka.4 Re: może coś kolesiowi umknęło 23.08.07, 08:08 możwe mu żal że nie jest w kraju tylko zasuwa i hula na wyspach. Tam łatwiej zarabia sie duże pieniądze ale też i łatwiej wydaje. Wysokie koszty utrzymania pochłaniaja sporą część zarobków. Chyba że ktoś ma nawyk oszczędzania i racjonalnie wydaje kasę to może coś tam uzbiera. Myslę że wielu singli szczególnie nie czuje sie tam dobrze i zapija piwskiem swoje frustracje. Inaczej jak wyjedzie się z całą rodziną to pobyt tam jest bardziej sensowny, przede wszystkim nie płaci się wysokiej ceny za rozłakę z najbliższymi. Odpowiedz Link Zgłoś