dzikowy 29.08.07, 08:57 Trzeba sprawę załatwić krótko: Będą wizy? - Będą. Dzwoń do Afganistanu i Iraku, wyjeżdżamy, a bazę to sobie tu klombie przed łajthałzem stawiajcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmblmb Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 08:59 Po co nam ruch bezwizowy? Dla Łomży, Rzeszowa i Białegostoku, kosztem reszty województw? Nie oszukujmy się, na Jackowie siedzą sami przybysze ze wschodniej Polski. Prawdziwych turystów stać na wizę i ZTCW zawsze ją dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 09:05 Więc zabronisz rodzinom odwiedzania ich bliskich? Chyba jeszcze nie starałeś się o amerykańską wizę i nie wiesz jak wygląda cała procedura. Poza tym amerykańskie obawy są śmieszne, kto dzisiaj chciałby mieszkać na Jackowie? Jedyne miejsce godne tam odwiedzin to Red Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 09:28 mogą być wizy, ale bezpłatne - Amerykanie nie płacą za wjazd do Polski! Big Apple, Big Apple (chyba że myślisz o Moskwie a nie o NYCity:) Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 09:35 Red Apple - po polsku Czerwone Jabłuszko. Restauracja na Milwaukee Ave serwująca najlepsze jedzenie podejrzewam w całych Stanach:) Odpowiedz Link Zgłoś
aplus nie bylo lustracji to nie ma wiz, podziekuj TVN, 29.08.07, 10:07 GW, POSLD, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 O matenku - a Mazura nie wydalili..... 29.08.07, 10:27 Potega Twojej glupoty jest doprawdy.... imponujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasior karą dla USA będzie tarcza za polskie pieniądze 29.08.07, 10:41 aż im w pięty pójdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
her_tuske_piesek_gejrlina R_a_i_t_e_r__T_o__S_z_w_a_b_s_k_i __Ambasador_?:))) 29.08.07, 12:32 ...Polski dyplomata przestrzegł, że jeśli USA będą traktować Europę Środkową jako partnera wyłącznie w dziedzinie bezpieczeństwa.... ...................... He he he he !!! Ten Rajter przez wiele lat reprezentował szwabskie interesy w Ambasadzie Polskiej w Bonn :))) Teraz jak widać dalej ciągnie antyamerykańską linię zgdnie z polityką Kancelarki Angoli Magiel :) ps wizy są najmniej ważną sprawą a stosunkach Polski z Dysnejlandem ! Najważniejsza jest sprawa bezpieczeństwa i unowocześnienia Polskich Sił Zbrojnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re:R_a_i_t_e_r__T_o__S_z_w_a_b_s_ k_i __Ambasador_? 29.08.07, 13:25 her_tuske_piesek_gejrlina napisal: > ...Polski dyplomata przestrzegł, że jeśli USA będą traktować Europę Środkową jako partnera wyłącznie w dziedzinie bezpieczeństwa.... ...................... He he he he !!! Ten Rajter przez wiele lat reprezentował szwabskie interesy w Ambasadzie Polskiej w Bonn :))) Teraz jak widać dalej ciągnie antyamerykańską linię zgdnie z polityką Kancelarki Angoli Magiel :) ps wizy są najmniej ważną sprawą a stosunkach Polski z Dysnejlandem ! Najważniejsza jest sprawa bezpieczeństwa i unowocześnienia Polskich Sił Zbrojnych ! > Rajtar wyskakuje przed orkiestre, liczac pewnie, ze Niemcy wynagrodza i dadza lukratywna pozycje w urzedach UE. W koncu chodzi mu tylko o forse. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal wyjątkowy z ciebie aparat 29.08.07, 13:20 nawet PiS wstydzić się może takich kretynów Odpowiedz Link Zgłoś
bo1ko Reprezentujesz polski szowinizm nacjonalistyczny 29.08.07, 13:42 ekstremalny jakich w UE malo. Pan Reiter jest Kaszubem i patriota polskim, a interesow polskich bronil stokroc lepiej nic niz banda psychicznie chorych PiSowcow, Polske topiacych w goovnie. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba BRAWO! Brawo, Panie Ambasadorze:) 30.08.07, 21:48 Kaczy czy nie-Kaczy, ale w koncu jakis polski ambasador przemowil jak ambasador. I w dodatku z ogromnym sensem:))) Coz dla polskich imigrantow zarobkowych znacza teraz USA, skoro maja legalna prace i pobyt na kazde zawolanie w niejakiej Irlandii, ktora placi na tyle lepiej nizli Amerykanie, ze nawet irlandzka imigracja zarobkowa z USA do starego kraju powraca? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Na każdym forum znajdzie się jakiś oszołom. 29.08.07, 13:51 To nie oszolom tylko zyd !!!!! Bo tylko zyd moze napisac ze usa to swieta ziemia. A kto chce jezdzic do usa? USA to banda brudasow, nie widzialem brudniejszego panstwa, nawet w Rumunii jest czysciej. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie pal tego więcej. 30.08.07, 20:38 adamo64 napisał: > To nie oszolom tylko zyd !!!!! Bo tylko zyd moze napisac ze usa to > swieta ziemia. A kto chce jezdzic do usa? USA to banda brudasow, > nie widzialem brudniejszego panstwa, nawet w Rumunii jest czysciej. Nie pal tego świństwa więcej, mniejsza z tym jak fajnie po tym jest. Tracisz kontakt z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Zgadzam się. 29.08.07, 12:47 I w drugą stronę to samo: trzymać tzw. "Polonię" jak najdalej od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 11:51 "Restauracja na Milwaukee Ave serwując > a > najlepsze jedzenie podejrzewam w całych Stanach:)" co chyba nie jest wielkim wyczynem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
her_bat_nick Re: Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 11:01 > Po co nam ruch bezwizowy? Dla Łomży, Rzeszowa i Białegostoku, >kosztem reszty województw? Nie oszukujmy się, na Jackowie siedzą >sami przybysze ze wschodniej Polski. skoro uważasz że to przez "nas" amerykanie nie znoszą wiz to gratuluję.Nic tylko pozazdrościć tęgiego umysłu Twoim ziomkom z Polski centralnej/zachodniej* (niepotrzebne skreślić) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Masz odmienne wrażenia? Podziel się. 30.08.07, 20:37 her_bat_nick napisał: > > Po co nam ruch bezwizowy? Dla Łomży, Rzeszowa i Białegostoku, > > kosztem reszty województw? Nie oszukujmy się, na Jackowie siedzą > > sami przybysze ze wschodniej Polski. > > skoro uważasz że to przez "nas" amerykanie nie znoszą wiz to > gratuluję. Czego konkretnie gratulujesz? > Nic tylko pozazdrościć tęgiego umysłu Twoim ziomkom z Polski > centralnej/zachodniej* (niepotrzebne skreślić) Co ma "tęgi umysł" z tym wspólnego? Piszę o wrażeniach z wizyty a Ameryce Północnej. Masz odmienne wrażenia? Podziel się. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: Po co nam ruch bezwizowy? 29.08.07, 11:21 Dlaczego dopiero teraz? Czekał na pozwolenie od p.Fotygi? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Post'' 29.08.07, 09:01 Ciekawe, czy to tylko skomlenie sponiewieranego kundla, czy może z inspiracji samych Amerykanów? Odpowiedz Link Zgłoś
munikea Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 09:37 Ciekawe, czemu zawsze w temacie wiz, odzywa się jakaś kacapskie ścierwo. Służbowe polecenie, czy zwykły naszizm>? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 13:33 munikea napisała: > Ciekawe, czemu zawsze w temacie wiz, odzywa się jakaś kacapskie > ścierwo. Służbowe polecenie, czy zwykły naszizm>? munikea, odpowiedz sobie (nie mnie, bo ja to wiem) kim TY jesteś, skoro dla ciebie ktoś nieznany jest kacapskim ścierwem, dlatego, że różni się z tobą poglądami w jakiejś sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 jak masz "gdzies", to po co wlazles na to forum? 29.08.07, 11:11 Jak sie cos faktycznie ma gdzies, to sie tematem nie interesuje - tego wymaga logika.... Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 "mondralo" a skąd miałem wiedziec że to o wizy... 29.08.07, 13:37 chodzi? hę!? - logika wymaga od nas abstrakcyjengo myślenia, którym tutaj sienie popisałeś szanowny panie r306 r306 napisał: > Jak sie cos faktycznie ma gdzies, to sie tematem nie interesuje - > tego wymaga logika.... więcej Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: "mondralo" a skąd miałem wiedziec że to o wiz 29.08.07, 13:44 czyli jak? nawet nie czytasz a potem się wypowiadasz na forum odnośnie tematu którego nie przeczytałeś tak o?, by błysnąć wannabe inteligencją?? rekonstuuje coś zobaczyłeś wpadłeś, poleciałeś na forum, rzuciłeś jakieś zdanie i już? chyba że płacą Ci za ilość postów zamiast za jakość...no bravo, takich więcej...żenua Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a W jednym Reiter nie ma racji. 29.08.07, 09:10 "Polski dyplomata przestrzegł, że jeśli USA będą traktować Europę Środkową jako partnera wyłącznie w dziedzinie bezpieczeństwa, to proamerykański kierunek polityki zagranicznej państw naszego regionu straci społeczne poparcie." To poparcie już zostało stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Tarczy, która jest dobrym papierkiem lakmusowym, 29.08.07, 09:29 sprzeciwia się zdecydowana większość. Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: Tarczy, która jest dobrym papierkiem lakmusow 29.08.07, 10:29 l.o.r.t.e.a napisał: > sprzeciwia się zdecydowana większość. tak wg sondaży i rozmów Odpowiedz Link Zgłoś
wwsn Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Post'' 29.08.07, 09:12 czemu dla amerykancow wiz nie wprowadza co to ma byc?! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 09:38 Amerykanski rzad ma w d... nasze apele protesty,apele itp.Zniesie wizy tylko dla tych krajow,ktore maja Amerykanow w d....Spojrzcie na liste tych panstw.Dopoki my nie wycofamy sie z polityki proamerykanskiej do tego czasu bedziemy traktowni jak trzeci swiat. Przezylem osobiscie amerykanskie procedury wizowe,prez zielona karte do obywatelstwa.To jest wyjatkowo upokarzajaca procedura.W moim wypadku trwala ponad 8 lat.Uwazam,ze i tak mialem duzo szczescia,ze udalo mi sie.Przez tych 8 lat stalem sie prawie imigracyjnym "lojerem",wykorzystywalem wszystkie mozliwe kruczki prawne.Ich prawo jest jak sito,dziurawe na wszelkie mozliwe sposoby.Jest takie chyba tylko w celu ulatwienia zarobkow tamtejszym prawnikom.Teraz,kiedy osiagnalem cel i jestem niezalezny finansowo,moge jezdzic po calym swiecie,ale korzystam tylko z polskiego paszportu,bo amerykanski jest zbyt niebezpieczny. W moich oczach Ameryka oddalila sie od polskich marzen o amrican dream.Niestety to byla jedyna droga do osiagniecia spokojnej i godziwej starosci,tego co w Polsce jest niemozliwe.Polacy bardzo szybko asymiluja sie w Ameryce,wystarczy jedno pokolenie.Przyczyna jest bardzo niski poziom wyksztalcenia ogolu emigrantow.Dopiero drugie pokolenie osiaga jakis mizerny,ale jednak,status spoleczny.Dla wielu trzeba jednak 2-3 pokolen.Pozniej Polska dla nich to kraj,ktory opuscili ich dziadkowie.Kraj pierogies,kielbasa and bigos i nic wiecej,dalej tylko bieda zaniedbane chatynki babci i dziadka.Popatrzcie na Ameryke ich oczami.Polska nic im nie dala.Zabrala wiele sposrod tych lat,ktore stracili wczesnie a mieli szanse w tym czasie dorabiac sie w Ameryce.Ameryka jest inna niz mysli ogol Polakow.Polska to maly kraj na wschodnim skraju Europy,gdzies blizej Uralu,biale niedzwiedzie na ulicach i chude krowiny w obejsciach z gliny i drewna.Kto tam przejmowalby sie protestami jakiejs malej grupki emigrantow.Co najwyzej to temat do polish jokes. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 10:09 "Ameryka jest inna niz mysli ogol Polakow.Polska to maly kraj na wschodnim skraju Europy,gdzies blizej Uralu,biale niedzwiedzie na ulicach i chude krowiny w obejsciach z gliny i drewna.Kto tam przejmowalby sie protestami jakiejs malej grupki emigrantow.Co najwyzej to temat do polish jokes." Przykro że niektórzy tak mało wiedzą o naszym kraju. Za żadne pieniądze nie zamieszkałbym w Stanach. Byłem, widziałem, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
schrott1 no to oddaj amerykanski paszport i spadaj cieciu 29.08.07, 10:50 do polszy. i skoncz tu opowiadac farmazony na forum kretynie jeden Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 16:33 Calkowicie Pana rozumiem i zgadzam sie. Wspominam moja droge przez meke do zielonej karty, a przede mna jeszcze walka o obywatelstwo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bene.natus Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 10:51 Proste rozwiazanie: Amerykanie musza placic za wizy do Polski. A czy moze byc jakas retorsja? Nie, bo my placimy, wiec gdzie problem? Problem jest w naszej odwiecznej sluzalczosci... Odpowiedz Link Zgłoś
kobun Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Post'' 29.08.07, 09:13 "... proamerykański kierunek polityki zagranicznej państw naszego regionu straci społeczne poparcie..." moje już dawno stracił, ten dyplomata ma absolutną rację Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Post'' 29.08.07, 09:17 Dobrze im ambasador powiedzial! mam nadzieje ze jeszcze dlugo nikt tego pana nie odwola (choc to pewnie ambasador 'odzyskany'). Uzyl swietnych argumentow - zwlaszcza to poparcie spoleczne mi sie podobalo - to zawsze dziala na amerykanow zorientowanych na demokracje i wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 10:08 Ten pan zostal juz odwolany.Mianuje sie innego,a ten nowy,w wyprawce od Kaczora dostanie klecznik. Odpowiedz Link Zgłoś
olo-international Ambasador RP w USA - ma racje! 29.08.07, 09:31 Doskonale powiedziane! Brawo! Dlaczego obecny rzad RP odwoluje pana Reitera? Przeciez to wielka szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Ambasador RP w USA - ma racje! 29.08.07, 09:43 olo-international napisał: > Doskonale powiedziane! Brawo! > Dlaczego obecny rzad RP odwoluje pana Reitera? Przeciez to wielka szkoda! Nie jestem zwolennikiem PiS-u,ale ten pan dotad prawie nic nie zrobil.To pierwszy krok o ktorym slyszy opinia publiczna.Czy nastepca bedzie lepszy??? Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Ambasador RP w USA - ma racje! 29.08.07, 09:52 emeryt21 napisał: > Nie jestem zwolennikiem PiS-u,ale ten pan dotad prawie nic nie > zrobil.To pierwszy krok o ktorym slyszy opinia publiczna. Wolalbys, zeby zrobil tyle (szkod) co Kaczynski? Reiter bardzo rzeczowo i profesjonalnie reprezentowal Polske np. w Niemczech, rowniez wielokrotnie w telewizji. Facet jest obyty, swietnie zna jezyki. To zupelne przeciwienstwo takich ziemniakow jak Kaczynski, Fotyga czy Cichocki. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ambasador RP w USA - ma racje! 29.08.07, 10:09 Skleroza? Ten pan byl ambasadorem w Berlinie.I zrobil tam bardzo duzo dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
larsek Juz od dawna planuje turystyczny 29.08.07, 09:48 wyjazd do USA. Ale nie bede prosil o wize...To jest ponizajace. Zreszta jest tyle krajow dokad mozna pojchac bez wizy..Poczekam az zniosa je. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No patrz... a Ukraincy, Bialorusini, Rosjanie.... 29.08.07, 10:40 Tez musza prosic o wizy do Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: No patrz... Polacy do Rosji też 29.08.07, 11:46 Rosjanie mają przynajmiej tyle godności własnej, by na retorsje odpowiedzieć retorsjami i nie dać się inaczej traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 O Boze... kobieta nie "zalapala" 29.08.07, 12:04 Wizy, ktore wprowadzila Polska dla swoich sasiadow ze wschodu, sa obwarowane naszymi zobowiazaniami wynikajacymi z traktatu akcesyjnego do UE..... Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Reiter zyskal jednym artykulem wiecej uwagi 29.08.07, 09:46 niz Kaczka kilkuletnim wlazeniem Bushowi do odbytu i posylaniem polskich zolnierzy na smierc w bezsensownych wojnach. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan99999 Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Post'' 29.08.07, 09:46 Amerykanie po to utrzymują wizy dla Polaków, żeby nas tam jak najmniej jeżdziło, żebyśmy nie zobaczyli jak tam jest naprawdę. Wiem co mówię: ponad 8 lat mieszkałem w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Dyplomacja w stylu____"spieprzaj dziadu"..... 29.08.07, 09:54 przynosi już efekty.....lizanie "życi" Amerykanom pochłania tylko ofiary w Afganistanie..... Całe szczęście,że na jednojajowym rządzie dokonana zostanie niedługo aborcja....... Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh A po co nam to? Żeby żule i złodziejaszkowie 29.08.07, 09:57 do reszty zepsuli nam w USA opinię, tak jak to przedtem było w Niemczech i Austrii? Od kilkunatstu lat jeżdzę do Stanów i nigdy nie miałem problemów z wizą. I nie mam ochoty jeździć tam w towarzystwi polskich wieśniaków i wstydzić się tego, że jestem Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ciekawy tekst 29.08.07, 10:02 trombozuh napisał: > do reszty zepsuli nam w USA opinię, tak jak to przedtem było w > Niemczech i Austrii? > Od kilkunatstu lat jeżdzę do Stanów i nigdy nie miałem problemów z > wizą. I nie mam ochoty jeździć tam w towarzystwi polskich wieśniaków > i wstydzić się tego, że jestem Polakiem. Jesteś wzorem. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: A po co nam to? Żeby żule i złodziejaszkowie 29.08.07, 10:11 trombozuh napisał: > do reszty zepsuli nam w USA opinię, tak jak to przedtem było w > Niemczech i Austrii? > Od kilkunatstu lat jeżdzę do Stanów i nigdy nie miałem problemów z > wizą. I nie mam ochoty jeździć tam w towarzystwi polskich wieśniaków > i wstydzić się tego, że jestem Polakiem. Po twoim sposobie wyrażania opinii wnioskuję że to jednak większość ludzi wstydzi się przebywać z tobą... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Podpisuję się pod tym. 30.08.07, 20:44 sharn1 napisał: > trombozuh napisał: > > > do reszty zepsuli nam w USA opinię, tak jak to przedtem było w > > Niemczech i Austrii? > > Od kilkunatstu lat jeżdzę do Stanów i nigdy nie miałem problemów z > > wizą. I nie mam ochoty jeździć tam w towarzystwi polskich > wieśniaków > > i wstydzić się tego, że jestem Polakiem. > > > Po twoim sposobie wyrażania opinii wnioskuję że to jednak większość > ludzi wstydzi się przebywać z tobą... Ustosunkuj się do TREŚCI jego wypowiedzi, nie formy. Fakt, jest chamski, ale ma rację. Mnie poziom polaczków w USA i Kanadzie na nogi powalał.... Dla przykładu, mój "szef" kradł lumpy z pojemników Armii Zbawienia - te, co wrzuca się dla biednych. Mało kto mówił po angielsku, a uczyć się nie chciało. W ogóle poziom poniżej dna, bo w Polsce nawet tak źle nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma trombofebith'cie, jestem wieśniakiem, 29.08.07, 10:37 mam słomkowy kapelusz i łapcie z kory brzozowej ! Ale dzięki pracy skończyłem Harvard, a USA to moja druga ojczyzna. To nie wieś, a polska żulia i, polska hołota, która nami rządzi, czyni z nas pośmiewisko i "chłopców do bicia". Mrzonki o "strategicznym partnerstwie" z USA to bajki na użytek gawiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot.com A kto się przejmuje żałosnym skomleniem lizodupa. 29.08.07, 10:03 Trzeba było dbać o własne interesy a nie podlizywać się udziałem w kolonialnych wyprawach imperium U Ass and A, to bylibyśmy traktowani poważniej. Odpowiedz Link Zgłoś
feldkurat_katz Nareszcie! Zrobił Pan coś dobrego dla Polski. 29.08.07, 10:14 Jak długo Polacy chcą włazić w odbyt Amerykanom nie sprawdziwszy nawet czy im to sprawia przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Ambasador RP ma rację, ale wina 29.08.07, 10:19 leży po stronie władz polskich, bo, nie tylko obecna ekipa, ale i rządy lewicy, po 90 roku, prowadziły, wobec USA, serwilistyczną politykę. Druga sprawa administracja amerykanska, media zdominowane sa przez lobby żydowskie, które (ubolewam) prowadzą politykę nam "mało" przychylną. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 zaraz, zaraz... 29.08.07, 10:44 A czy to przypadkiem zwyczajnie nie spelnilismy okreslonych norm, ktore obowiazuja wszystkich???? Jaka wine ponosza rzady, ze Polacy zwyczajnie lamia przepisy stanowe? Chyba wychowawcza.... Jaka wine ponosza 'zydowskie' media, w tym, ze zwyczajnie jest za duzo odrzucanych polskich wnioskow o wizy? Panowie - bez fanfaronady. Winni sa blizej niz sie Wam wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: zaraz, zaraz... 29.08.07, 10:48 r306 napisał: > Panowie - bez fanfaronady. Winni sa blizej niz sie Wam wydaje... ?????? Fanfaronada chełpliwość, samochwalstwo; przechwałki, zuchowatość; pretensjonalność, bufonada. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Inteligentnys facet, wiec zakladam, ze kawy.... 29.08.07, 10:59 ..... jeszcze nie bylo. Winni jestemy MY. Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej. Nie spelniamy zwyczajnie norm, przyjetych i opracowanych dla WSZYSTKICH. Jednak my, z charakterystyczna dla nas FANFARONADA - czyli pretensjonalnie i chelpliwie uwazamy, ze nam sie naleza inne normy. Bo my Polacy bla bla bla bla.... Odpowiedz Link Zgłoś
kajman6 Komu Ty to tłumaczysz? 29.08.07, 11:07 Facet najwyrażniej uważa , że ON -obywatel państwa, które robi z siebie POŚMIEWISKO na świecie, państwa, które przegrało WSZYSTKO co można przegrać/ poza Pow. Wielk./ ,MA PRAWO LEKCEWAŻYĆ PRZEPISY OBOWIĄZUJĄCE NA TERENIE USA. BO ON POLAK JEMU WOLNO WSZYSTKO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Uspokouj sie chopie.... Po co te nerwy? 29.08.07, 11:12 Po co te krzyki? Sprawy proste tlumaczy sie spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Inteligentnys facet, wiec zakladam, ze kawy.. 29.08.07, 11:15 r306 napisał: > Winni jestemy MY. Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej. > Nie spelniamy zwyczajnie norm, przyjetych i opracowanych dla > WSZYSTKICH. Nie strzelałem z "Aurory", nie skakałem przez płot, nie podsłuchuję, nie kolaboruję z PiS. I w opisanej przez Ciebie sprawie nie poczuwam się do winy. > Jednak my, z charakterystyczna dla nas FANFARONADA - czyli > pretensjonalnie i chelpliwie uwazamy, ze nam sie naleza inne normy. > Bo my Polacy bla bla bla bla.... Nie, tak nie uważam. Natomiast niedwuznaczne obietnice, czynione przez GW Busha i innych przedstawicieli administracji, były o coś oparte i czemuś służyły. A mit o przestępczości Polaków w USA jest równie prawdziwy jak broń masowego rażenia S. Husajna. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Dales sobie wmowic.... 29.08.07, 11:22 ze kwestia wiz to kwestia negocjacji dyplomatycznych i jakiegos targu???? ;) No daj spokoj :) Ja bym sie na Twoim miejscu do tego nie przyznawal :) > Nie strzelałem z "Aurory", nie skakałem przez płot, nie > podsłuchuję, nie > kolaboruję z PiS. I w opisanej przez Ciebie sprawie nie poczuwam > się do winy. No kawy zdecydowanie zabraklo ;) Kwestia uregulowania ruchu bezwizowego opiera sie na STATYSTYCE. Dlatego piszac MY okreslilem zwyczajnie probe losowa :) A Ty - z calym szacunkiem - ale wlasnie pojechales fanfaronada: nie strzelalem z Aurory. >. A mit o przestępczości Polaków w USA jest równie prawdziwy jak > broń masowego rażenia S. Husajna. A gdzie ja pisalem o przestepczosci w sensie 'penitencjarnym'? Tylko, ze Ty nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze glowna przeslanka, ktora nas uwala, jest tez przestepstwo - ale nie "penitencjarne" - a tylko zwiazane z wydaleniem - lamiemy przepisy o czasowym pobycie w iloci, przekraczajacej dopuszaczlny prog!!!!! I to jest tak zwana - prozaiczna prawda.... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Dales sobie wmowic.... 29.08.07, 11:37 r306 napisał: > A gdzie ja pisalem o przestepczosci w sensie 'penitencjarnym'? > Tylko, ze Ty nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze glowna przeslanka, > ktora nas uwala, jest tez przestepstwo - ale nie "penitencjarne" - a > tylko zwiazane z wydaleniem - lamiemy przepisy o czasowym pobycie w > iloci, przekraczajacej dopuszaczlny prog!!!!! > I to jest tak zwana - prozaiczna prawda.... Sorki. Nie spojrzałem na sprawę z tej strony. Masz rację. PS Ponieważ każdy powinien zrobić codziennie coś dobrego, idę zrobić dobrą kawę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pozi Re: Inteligentnys facet, wiec zakladam, ze kawy.. 29.08.07, 14:59 lamanie prawa imigracyjnego to tez przestepstwo Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: Inteligentnys facet, wiec zakladam, ze kawy.. 29.08.07, 14:04 r306 napisał: > ..... jeszcze nie bylo. > > Winni jestemy MY. Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej. > Nie spelniamy zwyczajnie norm, przyjetych i opracowanych dla > WSZYSTKICH. > > Jednak my, z charakterystyczna dla nas FANFARONADA - czyli > pretensjonalnie i chelpliwie uwazamy, ze nam sie naleza inne normy. > Bo my Polacy bla bla bla bla.... I tak i nie, bo kryteria są dwa, ilość odrzuconych wniosków, oraz ilość tych którzy wracają w terminie wyzaczonym przez wizy, nawet jeżeli by nastąpiła abolicja dla tych co wyjechali i nie wrócili, to nadal jest kryterium ilości odrzuconych wiz. Byłem raz po wizę, i wiesz jak to wygląda, stoi sznureczek ludzi, konsul ma jakieś 2 minuty dla Ciebie, nie jesteś w stanie powiedzieć mu nic konkretnego, nie są w stanie zweryfikować Twojego konta, tego co posiadasz, czy masz do czego wracać, ani czy jesteś wiarygodnym partnerem, więc jak będą chcieli to na podstawie drugiego kryterium będą nadal odrzucać na oko, i ich widzimisie i w ten sposób pozostaną wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Brawo!!!!!!!!.. 29.08.07, 15:56 Kurcze, a tak dlugo udawalo mi sie ukrywac te slabosc w mojej argumentacji :) Jestes pierwzy ;) Pozdrawiam :) PS Ale chyba nie sadzisz, ze w jakis partykularny sposob amerykanska ambasada uwala wiecej wnioskow niz uwalala ta w Pradze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polska skłonność do samobiczowania wobec USA 29.08.07, 11:38 A na co ci to samobiczowanie wobec Hameryki? Normy ustała państwo w KONKRETNYM celu. Jakoś Niemcy, Francja czy inne Włochy nie ustaliły w latach 70., 80., 90., itd aż po 2004 r. takich "norm". Polacy najpierw na BEZnormowe wizy, a później zupełnie bez nich mogli przyjeśdzać pracować na czarno, łamać prawo (przecież to żadna specyfika Polaków tylko w USA) itd.. Nikt im takich utrudnień jak Wielki Ukochany Brat i najbliższy ponoć sojusznik, za którego w dodatku przelewają KREW, nie robił. Jesteś materiałem na idealnego niewolnika, za pańskie kopniaki sam siebie obwiniasz, a pana usprawiedliwiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polska skłonność do samobiczowania wobec USA 29.08.07, 11:43 I jeszcze jedno: te US-"normy" wizowe to nic innego jak pogardzane przez cywilizowane prawo uprawianie kary zbiorowej. W Niemczech, Francji etc. gdy jakiś Polak ukradł, czy złapano go na pracy na czarno SAM za to odpowiadał (i dostawał wpis/zakaz wjazdu do paszportu(). nie karano za to CAŁEGO narodu. Eeeh, ludzie z wami można wszystko zrobić, byleby być Hameryką... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polska skłonność do samobiczowania wobec USA 29.08.07, 11:56 Oba te komentarze to uwagi do niezwykle mądrych wywodów r306 o polskiej winie wobec Hameryki Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Pani sie juz wszystko kielbasi..... 29.08.07, 12:06 Niespelnianie norm STATYSTYCZNYCH, to nie jest kwestia poczucia winy droga Pani... To zwyczajnie chlodna ocena matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Te normy nie są narzucone przez Boga 29.08.07, 12:14 lecz prze USA CELOWO, po to by prowadzić odpowiedzialnoćć zbiorową całego narodu za przewinienia konkretnych jednostek. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Kodeks drogowy tez nie jest narzucany przez 29.08.07, 12:21 Boga.... Jest tylko celowo narzucany administracyjnie, aby nalozyc odpowiedzialnosc zbiorowa na wszystkich kirowcow. Jesli Pani pracodawca wymaga dresscode w miejscu pracy, to ma do tego zwyczajnie prawo. Jesli gospodarz wybiera sobie gosci - to robi to tez kierujac sie odpowiedzialnoscia zbiorowa - nie zaprasza np. "Kowalskich", bo notorycznie balowali 3 dni, a impreza byla tylko jednodniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Robi się śmiesznie z takim poziomem argumentacji 29.08.07, 12:40 Robi się coraz weselej z taką argumentacją, powoli na prawdę jest się z czego pośmiać. r306 napisał: > Jest tylko celowo narzucany administracyjnie, aby nalozyc > odpowiedzialnosc zbiorowa na wszystkich kirowcow. Poooważnie? To jak ja ostatnio zrobiłam w PL wypadek, to pan był za niego karany? Ojej, przykro mi.. Kodeks drogowy jako odpowiedzialność zbiorowa, no, no. > Jesli gospodarz wybiera sobie gosci - to robi to tez kierujac sie > odpowiedzialnoscia zbiorowa - nie zaprasza np. "Kowalskich", bo > notorycznie balowali 3 dni, Ohj widzę, że to wszystko nie na pana głowę. NO WŁASNIE - niezaprasza KOWALSKICH, skoro Kowalscy zawinili. Tymczasem Hameryka chce nie zapraszać także Malinowskich, Jabłońskich i wszystkich innych z tego narodu. Wszystkich, bo stosuje opdpowiedzialność zbiorową. Naprawdę to takie trudne do pojęcia? Ja rozumiem tą dziecinną chęć obrony idola, ale tak argumentując robi mu pan niedźwiedzią przysługę. Czasem lepiej nie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No prosze - lopatologie tez umie przekrecic...... 29.08.07, 12:55 > Poooważnie? Powaznie - naklada odpowiedzialnosc zbiorowa za bezpieczenstwo. Nie wiedziala Pani tego? Niech Pani nastepnym razem mnie powiadomi, gdy znow sie wybierze do Polski.... > To jak ja ostatnio zrobiłam w PL wypadek, to pan był za > niego karany? Ojej, przykro mi.. Jak w USA popelni Polak przestepstwo, to on, a nie caly polski narod idzie do pierdla. Odpowiedzialnosc zbiorowa polega na zbiorowym przyjeciu pewnych norm! Wie pani co oznacza slowo NORMA? > Kodeks drogowy jako odpowiedzialność zbiorowa, no, no. Naprawde strach wyjezdzac na ulice..... > NO WŁASNIE - niezaprasza KOWALSKICH, skoro Kowalscy zawinili. Ale nie zaprasza WSZYSTKICH Kowalskich! Mimo, ze jeden czy drugi grzecznie wyszedl nawet przed zakonczeniem imprezy.... > Tymczasem Hameryka chce nie zapraszać także Malinowskich, > Jabłońskich i wszystkich innych z tego narodu. Wszystkich, bo > stosuje opdpowiedzialność zbiorową. Klekajcie narody.... "Kowalscy" = Polacy; "Malinowscy" = Czesi "Jablonscy" = Niemcy.... > Naprawdę to takie trudne do pojęcia? Dla Pani - owszem.... > Ja rozumiem tą dziecinną chęć > obrony idola, Dziecinna jest jedynie Pani, probujac komus sobie kompletnie nieznanemu wmowic, ze ktos/cos jest jego idolem. > Czasem lepiej nie mówić. Wiec prosze sie czyms zajac i przestac mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: No prosze - lopatologie tez umie przekrecic.. 29.08.07, 13:03 Głuptasiński kłócący się bez sensu do upadlego. Kodeks drogowy jest zbiorem obowiązków dla WSZYSTKICH, ale za jego łamanie nie odpowiada zbiorowość lecz JEDYNIE jednostka go łamiąca. Po co te durne prowokacje? Wiadomo, że "cały naród nie idzie do pierdłla", ale jest KARANY brakiem wiz.. > > Tymczasem Hameryka chce nie zapraszać także Malinowskich, > > Jabłońskich i wszystkich innych z tego narodu. Wszystkich, bo > > stosuje opdpowiedzialność zbiorową. > Klekajcie narody.... > "Kowalscy" = Polacy; > "Malinowscy" = Czesi > "Jablonscy" = Niemcy.... Proszę sprawdziś w słowniku, co znaczy użyte przez mnie określenie "i wszystkich innych Z TEGO narodu". Ja nie mam czasu na udzielanie zupełnie podstawowych nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: No prosze - lopatologie tez umie przekrecic.. 29.08.07, 13:17 > Kodeks drogowy jest zbiorem obowiązków dla WSZYSTKICH, ale za jego > łamanie nie odpowiada zbiorowość lecz JEDYNIE jednostka go > łamiąca. Obowiazek - proste pytanie - z czego wynika obowiazek? Jak Pani sie upora z odpowiedzia na to pytanie, to prosze sobie odpowiedziec - z czego wynika zbiorowy obowiazek. Jesli jakis przepis jest notorycznie lamany, np. czasowego postoju, wprowadza sie zwiekszone sankcje dla wszyskich - np. zakaz wjazdu, zakaz parkowania. Jesli na danym odcinku drogi lamany jest naczelny wymog kodeksu drogowego - a wiec zachowanie nalezytej ostroznosci - wprowadza sie sankcje dla wszystkich - ograniczenie predkosci. Jesli okazuje sie, ze mlodociani popelniaja najwiecej wykroczen drogowych, wprowadza sie sanskcje dla wszystkich mlodocianych kierowcow. np. poprzez podwyzszenie wieku dopuszczenia do egzaminu. itd, itd..... A na koniec, jesli chodzi o analogie do kodesku drogowego - dlaczego droga Pani prawa jazdy nie rozdaje sie - ot dak zwyczajnie - gdy tylko ktos po nie wystapi? Albo jeszcze lepiej - dlaczego sie go nie zniesie???? Przeciez wymog zdawania jakiegos egzaminu, spelniania uwarunkowan medycznych, psychologicznych i okreslonej wiedzy - toz to ewidentna sankcja nalozona na cale spoleczenstwo..... > Po co te durne prowokacje? Wiadomo, że "cały naród nie idzie do > pierdłla", ale jest KARANY brakiem wiz.. Juz Pani raz powiedzialem - nie odpowiadam za Pani nielogiczne sformuowania. > Proszę sprawdziś w słowniku, co znaczy użyte przez mnie > określenie "i wszystkich innych Z TEGO narodu". Jezu, jeszcze nie trafilo? "I wszystkich innych z rodziny Kowalskich"...... > Ja nie mam czasu na udzielanie zupełnie podstawowych nauk. Wypadaloby cokolwiek wiedziec, zanim sie zasiadzie na katedrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Dać USA PL-kodeks do ręki a wszystkich urządzą 29.08.07, 14:23 Ostatni raz i koniec, ja nie jestem od nauczania logiki. Prawu(np.drogowemu) podlegają wszystkie podmioty, czyli cała zbiorowość, której ono dotyczy. Odpowiedzialność za jego łamanie nie jest jednak (no chyba że chodzi o USA) zbiorowa, lecz INDYWIDUIALNA i związana bezpośrednio z czynem. Ewentualne zaostrzenie prawa dla wszystkich nie jest karą odrzucenia i wyłączenia (np. wszystkich obywateli z ruchu drogowego), jak dzieje się to w przypadku ruchu bezwizowego do USA. Jeśli łamane są nagminnie przepisy nie od razu stosuje się ich obostrzanie lecz np. akcje uświadamiające. Obostrzanie to ostateczność a nie 1. środek . Poza tym: Między zaostrzeniem przepisów a przewinieniem istnieje jasny związek przyczynowo-skutkowy, a przewinienia są jasno zdefiniowane. Przekroczenie prędkości o np.30 km/ha jest jasno definiowalne, ilość takich wykroczeń również. Pozostaje wtedy tylko pytanie dalej uświadamiać czy już zaostrzać prawo? Jeśli tak to od jakiej ilości przypadków? To, jak wysoko ustawia się poprzeczkę i jak się nią MANIPULUJE do swoich celów, świadczy o skłonnościach (lub ich braku) danego państwa do autorytarności, ograniczania praw człowieka i coraz większego totalitaryzmu. Sytuacja z USA jest typową sytuacją z KAFKI. Nie są znane dokładne przyczyny odrzucenia wniosków wizowych, bo USA ani myślą "się tłumaczyć" i nie podają żadnych konkretów. Wiadomo natomiast, że jeśli jest 10% (do niedawna jeszcze 3% - buaha, ha) odrzuceń, to wizy nie zostaną zlikwidowane. Czemu akurat 10% a nie np. 30%? A bo tak i tyle - takie jest US-"prawo". Tak więc podsumowując: Co innego zaostrzanie prawa dla wszystkich (kodeks drogowy), a co innego wyłączenie wszystkich (w tym przypadku z ruchu bezwizowego). I wreszcie: Co innego jasne, wszystkim dostępne i wykonalne reguły gry, co innego totalitarne zakazy wg. zupełnie niejasnych zasad. To nieszczęsne porównanie wiz z kodeksem drogowym można by ujmując obrazowo, by każdy wreszcie pojął, sprowadzić do następująego modelu: Hameryka mając w ręku PL-kodeks drogowy wprowadza jako zbiorową karę za wypadki PODANIA o prawa jazdy (za każdym razem od nowa). Aby ten nakaz składania podań móc bezproblemowo utrzymywać wymyśla, że podania można będzie znieść dopiero, gdy zostanie spełniony jakiś absurdalnie niski, nierealny procent odrucenia tychże. Co tak naprawdę decyduje o odrzuceniu danego podania, wie tylko odrzucający. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Różnica między USA a Europą 30.08.07, 00:39 Poczytalj sobie więcej na temat traktwoania Polakóww Hameryce i opwiedz , że sami sobie winni. Ciekawe, jaki podniósłby się wrzask, gdyby zdarzyło się to Niemcom. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4444208.html Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Bhehehehehe 29.08.07, 12:02 A uklad z Schengen to co, jak nie nakladanie odpowiedzialnosci zbiorowej na cale narody, ktore nie maja nawet mozliwosci do niego przystapic? > W Niemczech, Francji etc. gdy jakiś > Polak ukradł, czy złapano go na pracy na czarno SAM za to > odpowiadał > (i dostawał wpis/zakaz wjazdu do paszportu(). nie karano za to > CAŁEGO narodu. A czym innym droga Pani, jak nie odpowiedzialnscia zbiorowa, jest okres przejsciowy o jaki bily sie Niecmy dla siebie w kwestii otwarcia rynku pracy??????? > Eeeh, ludzie z wami można wszystko zrobić, byleby być Hameryką... Pani kompletnie mnie nie zna, wiec prosze sobie swoje wynurzenia psychologiczne zostawic dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Nie rozumienmy słowa układ/porozumienie? 29.08.07, 12:12 Układ z Schengen, jak sama nazwa wskazuje, jest UKŁADEM -czyli POROZUMIENIEM DWOCH lub więcej stron, a nie narzuceniem jednej warunków drugiej bez dyskusji i zgody. Cz Polska zawarła w sprawie obrony granic jakiś UKŁAD z Hameryką? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Nie rozumiemy kwestii "dopuszczenie do"? 29.08.07, 12:17 Zeby wogole przystapic do "ukladu" tego czy tamtego - trzeba droga Pani, spelniac okreslone uwarunkowania :) Co pokazuja chociazby - nasze o to starania. Panstwa nie spelniajace tych uwarunkowan - nie sa dopuszczane nawet do rozmow. A zapewniam, ze taka Ukraina bardzo chetnie do "Ukladu z Schengen" by wstapila.... Tylko - nie moze.... > Cz Polska zawarła w sprawie obrony granic jakiś UKŁAD z Hameryką? Tak, chociazby bedac sygnatariuszem NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nie rozumiemy kwestii "dopuszczenie do"? 29.08.07, 12:30 r306 napisał: > Zeby wogole przystapic do "ukladu" tego czy tamtego - trzeba droga > Pani, spelniac okreslone uwarunkowania :) Każdy umowa ma warunki wstępne. Tylko ci to ma do BRAKU jakiejkolwiek umowy z Hameryką? > Cz Polska zawarła w sprawie obrony granic jakiś UKŁAD z Hameryką? >Tak, chociazby bedac sygnatariuszem NATO. I co NATO zajęło się sprawą wiz? A może piszemy od rzeczy nie ma temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hehehe goni Pani w pietke... 29.08.07, 12:35 > Każdy umowa ma warunki wstępne. Doprawdy? A kto je "narzuca" (pani ulubione sformuowanie)? A czym innym sa warunki USA w kwestii umowy o ruchu bezwizowym????? > Tylko ci to ma do BRAKU > jakiejkolwiek umowy z Hameryką? Ponoc nie ma glupic pytan.... Pani zaczyna obalac ta teze... > I co NATO zajęło się sprawą wiz? A może piszemy od rzeczy nie ma > temat?? Zanim wytoczy Pani dziala w stylu "piszemy od rzeczy" byc moze skoncentruje sie Pani na wlasnym formuowaniu pytan? Pozwole sobie przypomniec: "Cz Polska zawarła w sprawie obrony granic jakiś UKŁAD z Hameryką?" Moja odpowiedz jest dokladnie odpowiedzia na Pani pytanie. Jesli nie rozumie Pani sensu zadawanych przez siebie pytan - coz ja moge powiedzic....... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Kodeks drogowy jako odpowiedzialność zbiorowa, buh 29.08.07, 12:49 Oj mędrcu mędrcu. Specu od kodeksu drogowego jako odpowiedzialności zbiorowej. Warunki unowy ustalają ZAINTERESOWANE strony pragnące tą umowę zawrzeć. To przecież proste. Z USA nie ma żadnych umów, bo nie pragną one takowych z PL zawrzeć. O obronie granic była mowa w konteście WIZOWYM i pokojowym (Schengen) a nie militarnoobronnym. NATO wizami się nie zajmuje, więc po co jest przytaczane w dyskusji? Jako argument na wydajność z ha, czy na plony kukurydzy? Ja zadaję pytania i sensownie i logicznie. Ale umiejętności sensownego i logicznego odczytywania nie jestem w stanie na nikogo przelać. Czytanie bez zrozumienia to plaga tego forum i jego bystrzaków. Sorry, ale szkoda mi czasu na głupkowate obrażanie z braku argumentów i logiki. Na dowód braku odsyłam do postu o kodeksie drogowym i Kowalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 O czym Pani pisze? 29.08.07, 13:06 > Warunki unowy ustalają ZAINTERESOWANE strony Pani kpi???? Jakie to warunku ustalala Polska jesli chodzi o Schengen? My musielismy SPELNIC OKRESLONE WYMAGANIA aby: 1. Przystapic do rozmow o ewenetualnej naszej przynaleznosci. 2. Przystapic do samego ukladu. Rozumie Pani jeszcze slowo 'wymagania'. My nic nie negocjowalismy za wyjatkiem okreslenia terminu i warunkow odbioru spelnionych wymagan ze strony Polski. My nie kontrolowalismy Niemiec, czy Francji - czy spelnia cokolwiek z "umowy" z Schenen - to kraje czlonkowskie tego KLUBU, sprawdzaja Polske, czy Polska sie NADAJE. Nic innego nie robia USA - sprawdzaja, czy Polska spelnia wymagania. Nie spelnia - nie ma umowy na ruch bezwizowy. Dlaczego tych warunkow NIE MOZE ustalic Ukraina? Juz wylecialy z epistoly "warunki wstepne' - zostaly 'ustalaja zainteresowane strony" Droga Pani leje te swoja papke o umowach, cytujac definicje slownikowa i udaje, ze ma racje..... > Ja zadaję pytania i sensownie i logicznie. Jak widac na przytoczonym przykladzie - nie. Nie wiem jakiego dowodu jeszcze Pani trzeba. Podejrzewam, ze zadnego, bo zaden do Pani zwyczajnie 'nie dotrze". > Na dowód braku odsyłam do postu o kodeksie > drogowym i Kowalskich Droga Pani - pani wybaczy, ale slowa 'eva15' i 'dowod' to raczej sprzecznosc..... Rowniez odsylam do tego watku. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: O czym Pani pisze? 29.08.07, 13:31 Schengen tworzyły ZAINTERESOWANE strony, Polski (Ukariny etc.) przy tym NIE BYŁO. Obowiązku przynależności doń nie ma. Ci, którzy chcą się włączyć do ISTNIEJACEGO układu mogą to zrobić respektując jego zasady... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hehehehehe nooo, postep :) 29.08.07, 13:48 > Obowiązku przynależności doń nie ma Obowiazku pobytu w USA rowniez nie ma, droga Pani. > Ci, którzy chcą > się włączyć do ISTNIEJACEGO układu mogą to zrobić respektując jego > zasady... Noooo, taka dlugasna dyskusja, ale swiatelko w tunelu sie pojawilo. USA juz istenieja droga Pani. Jak ktos chce przystapic do umowy o ruchu bezwizowym z USA, musi RESPEKTOWAC JEGO ZASADY. I w tym ostatnim sformuowaniu kryje sie cale sendno, ktore jakims cudem, Pani z siebie w koncu wyartykuowala.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jakiś uprór w rozbawianiu mnie? 29.08.07, 14:27 r306 napisał: > > Obowiązku przynależności doń nie ma > Obowiazku pobytu w USA rowniez nie ma, droga Pani. Tak, ale jak ktoś chce przystąpić do Schengen, to, po spełnieniu wqarunków może, a do USA nie wjedzie, bo nie ma WPŁYWU na spełnienie warunków. Buah, ha. > USA juz istenieja droga Pani. Jak ktos chce przystapic do umowy o > ruchu bezwizowym z USA, musi RESPEKTOWAC JEGO ZASADY. Ale logik. no, no. RFN i EU też już istniały, a mimo to wprowadziły dla PL ruch bezwizowy. Buha, ha. Pomijam już to, że te rzeczy przeprowadza się DWUSTRONNIE wśród cywilizowanych państw. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Bywaja rzeczy realne i nierealne... 29.08.07, 16:03 Do tych drugich zaliczam Pani lekcje z logiki. > Tak, ale jak ktoś chce przystąpić do Schengen, to, po spełnieniu > wqarunków może, a do USA nie wjedzie, bo nie ma WPŁYWU na > spełnienie > warunków. Buah, ha. Faktycznie ha, ha, ha - rozumiem, ze czlowiek wyjezdzajacy do USA staje sie bezwolny i nie umie w okreslonym terminie wsiasc do samolotu z kursem powrotnym????? Kompletnie od niego to niezalezy... Smiac sie, plakac? Toz szybciej Polacy spelnia wymog okreslony przez USA anizeli Argentyna przystapi do Sshengen - to w kwestii "mozliwych do spelnienia warunkow" > Ale logik. no, no. RFN i EU też już istniały, a mimo to > wprowadziły > dla PL ruch bezwizowy. Buha, ha. Yyyy czy ktos rozumie jeszcze wypowiedzi tej Pani? > Pomijam już to, że te rzeczy przeprowadza się DWUSTRONNIE wśród > cywilizowanych państw. Przeciez pomiedzy Polska a USA tez jest umowa. Na jaj mocy - my znieslismy wizy, oni nie. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Tak zwane "polprawdy" evy15.... 29.08.07, 11:58 > A na co ci to samobiczowanie wobec Hameryki? O czym szanowna Pani raczy mowic? Myla sie Pani pojecia: "kultura" z "ulegloscia'. > Normy ustała państwo w KONKRETNYM celu. Co jest oczywiste - np. wymog zaproszenia od obywatela Niemiec, ktory to wymog obejmowal Polakow wyjezdzajacych do Niemiec swego czasu. Czyz nie? > Jakoś Niemcy, Francja czy > inne Włochy nie ustaliły w latach 70., 80., 90 Oczywiscie, ze ustalaly - jak chociazby nadmienione "zaproszenie". > Polacy najpierw na BEZnormowe wizy, a później > zupełnie bez nich mogli przyjeśdzać pracować na czarno, łamać > prawo > (przecież to żadna specyfika Polaków tylko w USA) itd.. Nikt im > takich utrudnień jak Wielki Ukochany Brat i najbliższy ponoć > sojusznik, za którego w dodatku przelewają KREW, nie robił. I znow klamstwo - wizy te mialy okreslone normy - chociazby pobyt czasowy i brak pozwolenia na prace..... > Jesteś materiałem na idealnego niewolnika, Nie jest juz moja wina, ze moja znajomosc faktow wynikajacych z przyjetych uregulowan ocenia Pani jako sklonnosc do niewolnictwa. Rozumiem, ze nie zna Pani kodeksu drogowego, jezdzi Pani w dowolny sposob po drogach Niemiec, bo nie ma Pani natury niewolnika.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Normy przyznawania wiz a normy karania 29.08.07, 12:27 Boże przecież to są pojęcia podstawowe, że też takei rzeczy trzeba tłumaczyć. To forum to sto pociech ale i włos się jeży... do rzeczy i możliwie jasno: To co stosowali Niemcy /EU to yły normy wg. jakich wizy PRZYZNAWANO a nie odrzucano całe narody. Tak rozumiane normy można porównać z daniem biletu wstępu na czasowy pobyt w jakiemś klubie. Wpuszczamy cię, dajemy ci wstęp, ale ty wchodząc do nas przestrzegaj naszego regulaminu klubowego, bo jak nie to będziesz miała bana. Tak postępowała EU czy inne Niemcy. Hameryka natomiast Z GORY odmawia i mówi wam w twarz - wara, spadajta dziady, nie wleziecie ani wy ani całe wasze plemię, bo kiedyś jeden taki z waszego plemienia nasiusiuł u nas do doniczki z kwiatkami zamiast do pisuaru. Rozumiemy wreszcie różnicą o przyznawaniu wiz i ewentualnym karaniu dopiero po pełniemiu przestępstwa INDYWIDUALNIE a nie zbiorowo, a NIE przyznawaniu ich z góry dla wszystkich? Za karę i to zbiorową? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmm, faktycznie - pociecha z Pani... 29.08.07, 12:45 > To co stosowali Niemcy /EU to yły normy wg. jakich wizy > PRZYZNAWANO > a nie odrzucano całe narody. Zieeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwwwwwww Droga Pani, moze cos na ksztalt zestawienia do pani przemowi, bo widze, ze ze zrozumieniem zdan zlozonych jest problem. Dziedzina: Niemcy vs inne_narody USA vs inne_narody Polska Niemcy, wymagajac od Polakow wiz podpisuja uklad o bezwizowym ruchu z innymi krajami. USA wymagajac od Polakow wiz podpisuja uklady o bezwizowym ruchu z innymi krajami. Niemcy - od wszystkich obywateli Polski wymagaja wizy (odpowiedzialnosc zbiorowa), bo Polska nie spelniaja "warunkow wstepnych" (np. umowy z Schengen). USA wymaga od wszystkich obywateli Polski wiz (odpowiedzialnosc zbiorowa), bo Polska nie spelnia "warunkow wstepnych" przystapienia do umowy o ruchu bezwizowym. Spelnilismy wymogi Niemiec co do ruchu bezwizowego - jezdzimy do Niemiec bez wiz. Spelnimy wymogi USA - podpiszemy z nimi umowe o ruchu bezwizowym. > Rozumiemy wreszcie różnicą o przyznawaniu wiz i ewentualnym > karaniu > dopiero po pełniemiu przestępstwa INDYWIDUALNIE a nie zbiorowo Pani nie rozumie tak wielu rzeczy, ze.... w zasadzie zaczynam dostrzegac swoj daremny trud.... Jak ktos do dyskusji przystepuje z okreslonym nastawieniem - czyli bardzo nie lubii USA, szczgolnie pod wladza obecnej administracji, to moj daremny trud w tlumaczeniu zagadnien zerojedynkowych, staje sie dosc oczywisty.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 co za belkot! 29.08.07, 12:54 Naprawdę co za uporczywy bełkot? Sporry, ale tak jest. Dawanie komuś (jednostce, wszystkim czlonkom społeczności) wiz nie jest żadną odpowiedzialnością zbiorową. Odmowa komuś tejże wizy za winy kogoś innego jak najbardziej nią jest! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Pomylenie pojec 29.08.07, 13:56 > Odmowa komuś tejże wizy za winy kogoś innego jak najbardziej nią > jest! Odmowa wizy odbywa sie zawsze IDNYWIDULNIE. Calosciowy jest jedynie wymog ubieganai sie o wize. Myli Pani zwyczajnie wciaz rozne pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Pomylenie pojec 29.08.07, 14:34 Tak, byłam nieprecyzyjna, ale przecież ze wszystkich moich postów wynika jasno, że chodzi o odmowę ruchu bezwizowego dla Polaków, jako karę zbiorową za indywidulane przestępstwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Kobieto! 29.08.07, 14:42 RFN stanowily o wymogu posiadania wizy przez Polakow? Stanowily. Byl to wymog obejmujacy calosc narodu polskiego? Byl. Trzeba bylo sie o wize ubiegac? Trzeba bylo. Mozna bylo wizy nie uzyskac? Mozna bylo. Czym sie ta sytuacja rozni od sytuacji jaka ma Polska vs USA????? Tylko tym, ze Polska nie wymaga wiz od USA - tylko co to zmienia w tej sytuacji? A Pani mi ciagle gada, o wyzszosci swiat bozego narodzenia nad swietami wielkiej nocy..... Nudne do porzygania. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Biedaku nieszczęśliwy, a kłótliwy! 29.08.07, 15:24 Kompletne pomylenie wszystkich pojęć. Niegdyś, gdy były wizy to było to porozumienie (!) OBUSTRONNE i SYMETRYCZNE między Polską a Niemcami o wwzajemnym ruchu wizowym. Niemcy nigdy nie uzasadniały konieczności składania o wizę faktem odrzuceń wizowych, czyli nie próbowały stawiać Polski do kąta, mimo, że ilość przestępstw popełnianych przez Polaków w Niemczech na pewno nie różniła się od tych popełnianych przez nich w USA. Jeszcze raz na poprzedniej stronie wyjaśniam US-specyfikę pogardliwego traktowania Polski. Już wcale nie liczę na to, że ty coś zrozumiesz, ale w końcu nie jesteś tu sam. Odpowiedz Link Zgłoś
tojatojatoja Re: Normy przyznawania wiz a normy karania 29.08.07, 14:14 > Wpuszczamy > cię, dajemy ci wstęp, ale ty wchodząc do nas przestrzegaj naszego > regulaminu klubowego, bo jak nie to będziesz miała bana. Tak > postępowała EU czy inne Niemcy. Jestem kobietą, ale całkowicie w tej dyskusji zgadzam sie z r36. Pani nie rozumie podstawowych zasad wiążących się z ruchem wizowym. Jest właśnie tak, jak opisała Pani powyżej - kolejnej wizy do Stanów nie dostanie zapewne człowiek, który już złamał w jakolwiek sposób prawo wizowe, najczęściej przedłużył nielegalnie swój pobyt lub nie stosował się do wymogów danej wizy (np. była to wiza studencka, a on wcale nie studiował). Znam wiele takich przypadków, gdy ludzie przedłużyli swój pobyt, a potem albo odmówiono im wizy, albo zawrócono ze Stanów i są wielce zdziwienie dlaczego Amerykanie tacy źli (sic!). Znam też wiele osób, które mają wizy do Stanów i kolejne dostają bez problemów, bo działali zgodnie z prawem. Jedyny wg mnie problem, to okropny system przyznawania wiz (linia 0-700) oraz ich cena - powinny być moim zdaniem za darmo. Nie czuję się poszkodowana jakoś szczególnie Amerykańską polityką wizową (nie wybieram się tam) i rozumiem Amerykanów dlaczego nie chcą ruchu bezwizowego dla Polaków i nie uważam, ze powinni zmieniać swoje zasady, bo Polakom tak się chce (bo tarcza, bo Irak, bo Afganistan)! Odpowiedz Link Zgłoś
tojatojatoja Re: Normy przyznawania wiz a normy karania 29.08.07, 14:26 > Amerykańską polityką wizową Oczywiście: "amerykańską" polityką wizową (poprawiam się na wszelki wypadek, by nikt nie posądził mnie o serwilizm wobec USA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Normy przyznawania wiz a normy karania 29.08.07, 14:32 Fajne, afajen, ale tak dla wyjaśnienia - rozmawiamy o czym innym. Mianowicie o jednostronnym pozbawieniu Polaków możliwości bezwizowych podróży do Hameryki. Za karę. Wszystkich, zbiorowo. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Wiesz co kretynko? 29.08.07, 13:30 Jak czytam ciebie, zaczynam nabierać niechęci do Niemiec. A dotąd jej nie miałem! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Dać im w mordę, to zaraz wizy zniosą. 30.08.07, 20:48 remez2 napisał: > Popieram w pełni. Serwilistyczna polityka, mówisz waść? Czyli co sugerujesz, nie-serwilistyczną? W mordę dać US and A, to wizy zniosą. Tak, to realistyczne. Co do mediów w USA, to od lat, kiepy, wiecie że Żydzi w nich siedzą, a jeszcze nie przyszło wam do głowy że trzeba z nimi mieć lepsze stosunki żeby się za was przedwojenny antysemityzm nie mścili... Wszyscy płacimy za waszą głupotę. Ugiąć się nie potraficie, palanty! Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Polskim przestępcom WSTĘP wzbroniony!! 29.08.07, 10:23 Jest to jedyna przyczyna wprowadzenia obowiązku wizowego w stosunku do Polaków. I NIC oraz NIKT/ łącznie z prezydentem/ nie jest w stanie to zmienić. Pan "dyplomata" ma w mózgu najwidoczniej tyle samo co jego szefowie czyli siano wypowiadając takie BZDURY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re:Nie pukałem 29.08.07, 10:45 do Ciebie aby zapytać się o Twój rozum. Chciałem się tylko zapytać czy rozumiesz to, co piszesz? Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kajman6 Ambasador"WielkiegoMocarstwa" karci amer. zadupie! 29.08.07, 11:00 Mitomaństwo Polaków bije wszelkie rekordy.Żeby chociaż ten debil miał rację. Tak długo jak Polacy będą łamać amerykańskie prawo to niech zapomną o ruchu bezwizowym. Odpowiedz Link Zgłoś
izolda11 jam POLAK mi wszystko wolno!!! 29.08.07, 12:35 Nie będą mnie szwaby, makaroniarze, żabojady, kacapy,pepiki..... nauczały co wolno a co nie wolno. Jam "Jezus" i sumienie narodów MI WSZYSTKO WOLNO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Polskim przestępcom WSTĘP wzbroniony!! 29.08.07, 12:57 Czy to Bush obawia sie konkurencji, czy to Ty osobiscie? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Czesi spelnili normy ruchu bezwizowego... 29.08.07, 10:37 Co przeszkadza moim kochanym rodakom rowniez je spelnic? :) Jak widac na przykladzie Czech (i nie tylko) mozna to spokojnie osiagnac... W czym problem kochani rodacy? No w czym???? I przestancie pierniczyc, o serwilistycznej polityce Polski wobec USA. Co my jestesmy? Dziwka? Ze za wyslanie kilku tysiecy ludzi na fronty roznych wojen chcemy kupic 'przymkniete oko celnika'? Ludzie, czy Wy jestescie doprawdy pozbawieni elementarnego honoru i umiejetnosci wlasnej oceny????? Odpowiedz Link Zgłoś
lancut Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 10:48 Shut up baranie idz sie fuck off Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Po 29.08.07, 10:54 lancut napisał: > Shut up baranie idz sie fuck off Jackowo? Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Skandal! USA nie chca wpuszczac do pracy na czarno 29.08.07, 10:59 To o to walczyli Kosciuszko i Pulaski??? Moze zamiast wiz zacznijmy pertraktacje zeby Polacy pracujacy w USA nie musieli placic ubezpieczen albo zeby policja lapala Polakow dopiero jak nakradna powyzej pewnej kwoty? Tak poza tym wszyscy moi znajomi ktorzy jechali legalnie pracowac do Hameryki wizy dostali - moze i procedura jest ciut za upierdliwa ale wina lezy glownie po stronie polskich cwaniaczkow. I im dziekujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Banda debilnych polskich mitów! 29.08.07, 11:07 Nie ma problemu z uzyskaniem wizy USA, najmniejszych. W ubiegłym roku na jesieni zastanawialiśmy się wraz ze znajomymi gdzie wyskoczyć na ferie zimowe, wybór padł na Florydę. Włazimy na stronę ambasady US i czytamy co i jak, telefon w celu umówienia spotkania(koszt minimalny, chyba z 10 pln), spotkanie z Konsulem za 4 dni we wtorek, tylko ja i żona, córka 11-letnia nie musi stawiać się osobiście. Wypełniamy aplikację ściągniętą ze stronki Ambasady, odpowiadamy na trudne pytania w stylu "Czy zamierza Pan prowadzić na terenie USA działalność terrorystyczną?" Przychodzimy kilka minut wcześniej, na ulicy kolejka 5-6 osób, jeden z pracowników Ambasady zerka w przyniesione dokumenty i wpuszcza do środka. Sprawdzenie bezpieczeństwa, skanowanie siatkówki, palca, dostajsz numerek taki jak w banku i złazisz do sporej poczekalni. Jest kilka okienek, czynne trzy. Z nudów rozglądamy się po ludziach, nie trzeba być psychologiem żeby na pierwszy rzut oka stwierdzić kto i po co tam leci :-) Te góralskie spracowane twarze, te łomżyńskie kuchty z całą masą dokumentów, z teczkami wręcz. My zadowoleni z siebie i uśmiechnięci jak zwykle, z dokumentów miałem tylko zaświadczenie o prowadzonej działalności i wyciąg z jednego tylko banku(po innych nie chciało mi się latać). Nasza kolej, cała rozmowa: - Dobry - Dobry (Pani przegląda papiery) - Ta firma co pan pracuje to co to za firma? - Moja prywatna - Życzę miłego pobytu w USA. Dziękuje. Paszport dostana państwo firma kurierską. Godzinę po mnie był mój kumpel z żoną, jego rozmowa była znacznie dłuższa: - Dobry - Dobry (Pani przegląda papiery) - Ta firma co pan pracuje to co to za firma? - Moja prywatna - Jak interesy idą? - Doskonale - Życzę miłego pobytu w USA. Dziękuje. Paszport dostana państwo firma kurierską. Koniec i kropka Lecimy Air France z Warszawy via CDG do MIA Lotnisko w Miami: Skanowanie palca i oka żeby upewnić się że ten sam osobnik przyleciał co wizę dostał :-) Rozmowa z urzędnikiem: (po angielsku) - Witam - Dobry - Na jak długo państwo do Stanów? - Niestety tylko na dwa tygodnie, ferie zimowe dziecko ma takie krótkie - Dziękuje, miłego pobytu (pieczątka na 6 miesięcy) Wspaniałe dwa tygodnie w wynajetym domu w Palm Beach na Singer Island. Z pewnością jeszcze nie raz tam polecimy, teraz akurat British ma super ceny na Stany, może jesienne zakupy w NY? Z wizą dla ludzi uczciwych nie ma najmniejszego problemu! Odpowiedz Link Zgłoś
derduch I jeszcze jedno malutkie... 29.08.07, 11:10 Dodam tylko że wizę dostaliśmy wszyscy na 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: I jeszcze jedno malutkie... 29.08.07, 16:46 Oj tez pamietam wizyte w konsulacie:). Przede mna mloda dziwczyna, ok 18 lat. Pytam (w sumie co mi zalezy, i tak stoimy) jaki jest jej cel wizyty. Ona ze uczyc jej sie nie chcialow liceum, to rzucila, po angielsku ani be ani me.No i teraz ktos tam z rodziny mieszkajacej w Stanach ja zaprasza zeby sobie meza znalazla w Ameryce. Jej sie to podobalo, bo moze tez nie bedzie musiala pracowac... Inni stojacy w kolejce sie umawiali zeby sobie zdjecia domow (!!) pozyczac do pokazania konsulowi... Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Ambasador RP skrytykował USA w "Washington Post'' 29.08.07, 11:12 Czesi mają zniesione wizy do USA.A ja się pytam ilu czeskich żołnierzy walczy w Iraku i Afganistanie? Odpowiedz jest prosta.Żaden.Lizodupostwo nie popłaca i mamy kolejną szansę to udowodnić vide-tarcza antyrakietowa. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Czesi wyrazili zgode na tarcze u siebie.... 29.08.07, 11:15 Ludzie - przestancie, do polityki miedzynarodowej wlaczac tematyke wiz!!! Bo jedno z drugim NIE MA NIC WSPOLNEGO!!!!! To, ze polscy politycy nawciskali Wam kitow, jadac do USA z wizyta dyplomatyczna, ze kwestie wiz rozgrywa sie "dyplomacja", a administracja Busha nie dementowala, to jeszcze nie znaczy, ze zachodzi tu jakakolwiek korelacja....... Odpowiedz Link Zgłoś