istvan73 29.08.07, 15:35 oto jest pytanie wymagające wiedzy nie tylko prawniczej ale i teologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
istvan73 Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 15:37 cenzura na GW ! wycinają część wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: A pijany pieszy też dostanie zakaz prowadzeni 29.08.07, 15:49 baby1 napisała: > pojazdów? Czyżbys swoje nogi zakwalifikpowała do pojazdów mechanicznych?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aplus pijany polityk zakaz prowadzenia kraju, pijana bab 29.08.07, 15:54 a zakaz ... ogolnie prowadzenia sie, itd. itp. z cyklu bajdy polskie Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: pijany polityk zakaz prowadzenia kraju, pijan 29.08.07, 16:20 Jako rowerzysta mam prawo rozwalić się na gazie o przejeżdżającego TIRa i władzy nic do tego, to nie samochód, zabić nikogo poza sobą nie dam rady. Wara od mojego życia. Zapić się na śmierć mogę, byle spieszony. Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: A pijany pieszy też dostanie zakaz prowadzeni 29.08.07, 16:52 Rower, podobnie jak nogi, nie jest pojazdem mechanicznym. "Pojazd mechaniczny to posiadający 2 lub więcej kół pojazd kołowy na stałe zaopatrzony w silnik, będący siłą jego napędu" - taką znalazłem definicję. Orzekanie zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych gdy ktoś prowadził po pijanemu rower jest równie sensowne jak odbieranie prawa jazdy pijanemu pieszemu, a może nawet głupsze, bo dla takiego delikwenta nie będzie problemu czym ma jechać rowerem czy samochodem. guru133 napisał: > baby1 napisała: > > > pojazdów? > Czyżbys swoje nogi zakwalifikpowała do pojazdów mechanicznych?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A pijany pieszy też dostanie zakaz prowadzeni 29.08.07, 16:58 Napisz więc do swojego posła. Odpowiedz Link Zgłoś
maupawczerwonym Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 15:50 Pytanie jest proste: gdzie na świecie za jazde na rowerze po pijanemu można trafić nawet na rok do więzienia? Pytanie pomocnicze: w Wielkiej Brytanii nawet prowadząc największą ciężarówkę mogę mieć 0,78 promila. Jest to zgodne z tamtejszymi przepisami. Tymczasem w Polsce jadąc na rowerze już 0,2 jest problemem karnym, a za 0,5 promila na rowerze można iść do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 16:03 maupawczerwonym napisał: > Pytanie jest proste: gdzie na świecie za jazde na rowerze po pijanemu można > trafić nawet na rok do więzienia? > > Pytanie pomocnicze: w Wielkiej Brytanii nawet prowadząc największą ciężarówkę > mogę mieć 0,78 promila. Jest to zgodne z tamtejszymi przepisami. Tymczasem w > Polsce jadąc na rowerze już 0,2 jest problemem karnym, a za 0,5 promila na > rowerze można iść do więzienia. ************************************ Wszystko wskazuje na to, że różne kraje wprowadzają różne metody walki z pijanymi kierowcami. Do metod należy również określenie limitu promili. Gdyby był jeden dobry sposób, to pewnie wszyscy by go wprowadzili i problem zostałby rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 16:33 Kryminalizacja bezwypadkowej jazdy na rowerze po dwóch piwach jest najoczywistszym idiotyzmem. Rzeczywiście jest to kuriozum na skalę światową. Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 17:17 > Kryminalizacja bezwypadkowej jazdy na rowerze po dwóch piwach jest > najoczywistszym idiotyzmem. Rzeczywiście jest to kuriozum na skalę > światową. Mylisz sie. W Niemczech tez tak jest. Za jazde po pijanemu na rowerze mozna stracic prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
epapier Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 17:25 Mylisz się w RFN rowerzysta może mieć do 1,6 promila alkoholu we krwi, bud.neostrada.pl/braunschweig.html Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 17:53 Trochę szkoda, że Twoja wypowiedź nie pasuje do mojego postu. Stwierdziłem bowiem wyraźnie, że kryminalizacja (a więc przesunięcie do kategorii przestęstw) tego typu zachowań to kuriozum. Nie twierdziłem, że nie można prawa jazdy w innych krajach stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 22:39 Dopuszczalny poziom alkoholu w promilach : Albania - 0,0: Austria 0,5: Belgia- 0,5 : Białoruś- 0,0: Bośnia 0,5 : Bułgaria-0,5 : Czechy 0,0 : Chorwacja 0,5: Dania 0,8 : Estonia 0,0 : Finlandia 0,5 : Francja 0,5 : Grecja 0,5 : Hiszpania 0,5 : Holandia 0,5 : Irlandia 0,8 : Islandia 0,6 : Jugosławia 0,5 : Litwa 0,0 : Luxemeburg 0,8 : Łotwa 0,0 : Macedonia 0,5 : Monako 0,5 :Niemcy 0,5 : Norwegia 0,5 :Polska 0,2 :Portugalia 0,5 : Rosja 0,0 : Rumunia 0,0 :Słowacja 0,0 : Słowenia 0,5 :Szwajcaria 0,8 : Szwecja 0,2 :Turcja 0,5 :Ukraina 0,0 : Węgry 0,0 : Wielka Brytania 0,8 : Włochy 0,8 : Jak widzimy, wszystko zależy od umowy Odpowiedz Link Zgłoś
maupawczerwonym Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 22:52 lehoo napisała: > Dopuszczalny poziom alkoholu w promilach : > Albania - 0,0: ...... > Jak widzimy, wszystko zależy od umowy Twojea umiejętność czytania ze zrozumieniem najwyraźniej też. Ja nie neguję tego, że w wielu krajach nie wolno jeździć nawet na lekkiej bani. Powiem więcej: w niektórych z bardziej "wyluzowanych" alkoholowo krajów znacznie ostrzejsze przepisy dotyczą kierowców autokarów, taksówek itp.)- tak jest w Niemczech. Pytanie brzmi: w którym kraju świata za przekroczenie obowiązującego w nim poziomu alkoholu, w szczególności: przekroczenie tego poziomu podczas jazdy na rowerze można iść do WIĘZIENIA. Na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 23:05 Odpieprz się maupa. Ja cie rzetelnie wspieram danymi liczbowymi, a ty mi tutaj kwestionujesz umiejętność czytania ze zrozumieniem. Nie wiem kuffa, w jakim kraju idzie się do kalabusza za przekroczenie stężenia alkoholu jak w w/w tabeli. Najprawdopodobiej we wszystkich, a może i w żadnym. Nie wiem. Wiadomo tylko, jakiego poziomu i gdzie trzeba pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany rowerzysta i dziennikarskie śledztwo 29.08.07, 23:27 Już to pisałem, ale do niektórych - jak widać - nie dociera. Wiec napiszę raz jeszcze: Bezwypadkowa jazda w stanie nietrzeźwym jest z reguły wykroczeniem (lub deliktem administracyjnym tam, gdzie nie ma wykroczeń). Polska regulacja, w której już od 0,05 % jest to przestępstwo (!!!) i to zagrożone karą pozbawienia wolności to ewenement i kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
berez Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 15:39 czy prawo jazdy zostanie także odebrane kierowcy, który prowadził "pod wpływem" samochodzik na pedały jakich pełno w polskich kurortach? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 15:51 berez napisała: > czy prawo jazdy zostanie także odebrane kierowcy, który prowadził "pod > wpływem" samochodzik na pedały jakich pełno w polskich kurortach? ;) Jeżeli poruszał się po jezdni, to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
berez Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:02 Idąc dalej, jeżeli wszystko co ma koła jest pojazdem mechanicznym, to zakaz jazdy dotyczy wrotkarzy, kolesi na deskorolkach etc... czy to nie jest lekka przesada? Jakie zagrożenie dla innych uczestników ruchu generuje osoba napędzająca jakikolwiek pojazd siłą własnych mięśni po 1 lub po 2 piwach (max)? Dlaczego osoby, które nie mają prawa jazdy ponoszą mniejsze konsekwencje? Moim zdaniem dla samochodów i rowerów powinny by ć stosowane inne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:21 berez napisała: Jakie zagrożenie dla innych uczestników ruchu generuje osoba > napędzająca jakikolwiek pojazd siłą własnych mięśni po 1 lub po 2 piwach (max)? *********************************** Tu dochodzimy do nieśmiertelnej wymówki: "tylko jedno piwko, paanie waadzo", stosowanej, gdy pacjent ledwo trzyma się na nogach. Zagrożenie jest takie samo, jak w przypadku kierowcy samochodu. Policja raczej nie łapie pijanych rowerzystów na podwórkach i leśnych duktach. Łapie ich na drogach publicznych, gdzie stwarzają bardzo poważne zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:23 > berez napisała: Łapie ich na > drogach publicznych, gdzie stwarzają bardzo poważne zagrożenie. > ... ale dla siebie samych. Nie będę przyjmował argumentów, że 'kierowca nie wjechałby w drzewo, żeby ominąć pijanego rowerzystę', bo to samo można zastosować do całkiem trzeźwego łosia czy innego dzika. Odpowiedz Link Zgłoś
berez Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:33 1. Zagrożenie jest nieporównywalne... rowerem rzadko kto porusza się szybciej niż 30kmh. Samochód jedzie "nieco" szybciej. Masy pojazdów nie będę porównywał... 2. W Warszawie policja kontroluje także na drogach rowerowych ;( Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawjacek Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 20:12 > Zagrożenie jest takie samo, jak w przypadku kierowcy samochodu. Policja raczej > nie łapie pijanych rowerzystów na podwórkach i leśnych duktach. Łapie ich na > drogach publicznych, gdzie stwarzają bardzo poważne zagrożenie. > Mylisz się . Mojego kolegę złapano wracającego z imprezy w nocy jadącego rowerem po chodniku. Dostał 3 miesiące w zawieszeniu i utratę prawka na rok. Ponieważ nie oddała prawka to bardzo się zdziwił gdy po roku w wydziale komunikacji zabrano mu prawko na drugi rok. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re:Tu się mylisz znam osobiście miejsca gdzie poli 29.08.07, 20:30 cja łapie na prywatnych drogach dojazdowych do posesji. Mnie kazali dmuchać w balonik gdy jechałem prywatną drogą. Byli wielce zdziewieni, że alkomat nic nie wykazał. Widzieli mnie wcześniej w sklepie gdy kupowałem piwo. Powiedziałem im wtedy, żeby aresztowali mnie za gwałt, bo też posiadam narzędzie przestępstwa. Mało mnie nie spałowali, osły jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:32 berez napisała: > Idąc dalej, jeżeli wszystko co ma koła jest pojazdem mechanicznym Skąd wzięłaś taką definicję pojazdu mechanicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
berez Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:48 krwawy.zenek napisał: > Skąd wzięłaś taką definicję pojazdu mechanicznego? Nie wiem jaka jest prawna definicja pojazdu mechanicznego ale jeżeli do jednego worka wrzucany jest samochód i rower to można tam dorzucić i wrotki ;) jako że mają łożyskowane koła ;))). Odpowiedz Link Zgłoś
maupawczerwonym Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:49 A wrotki z silniczkiem spalinowym to już na 100 procent pojazd mechaniczny! Do pierdla wrotkarzy! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 16:57 berez napisała: > krwawy.zenek napisał: > > > Skąd wzięłaś taką definicję pojazdu mechanicznego? > > Nie wiem jaka jest prawna definicja pojazdu mechanicznego ale jeżeli do jednego > worka wrzucany jest samochód i rower W tym rzecz, że nie jest. Samochodu dotyczy art. 178 par. 1 zaś roweru - par. 2. Pierwszy ma sens, drugi nie. Pierwszy przewiduje surowszą odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
berez Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 17:03 krwawy.zenek napisał: > W tym rzecz, że nie jest. Samochodu dotyczy art. 178 par. 1 zaś > roweru - par. 2. Pierwszy ma sens, drugi nie. Pierwszy przewiduje > surowszą odpowiedzialność. No ok. Co nie zmienia faktu, że prowadzenie pojazdu wymienionego w par. 2. skutkuje odebraniem prawa jazdy.... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 17:08 Należyu podziękować tym idiotom, którzy w 2000 przeforsowali ten kretynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Czy zastanawialiście się.... 29.08.07, 18:49 chciałbym bardzo wiedzieć, komu zawzdzięczamy te prawo.Kto to przegłosował. Odpowiedz Link Zgłoś
psyhol2 Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia sa... 29.08.07, 15:40 a co stracę, kiedy pijany będę jechał rowerem w berecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 15:52 psyhol2 napisała: > a co stracę, kiedy pijany będę jechał rowerem w berecie ? A masz jeszcze coś do stracenia? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 16:06 psyhol2 napisała: > a co stracę, kiedy pijany będę jechał rowerem w berecie ? ************************************** Nic. Wszystko już oddałaś Rydzykowi. Został tylko rower i beret. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Rower i samochód to pojazdy mechaniczne, które 29.08.07, 15:46 w rękach pijaka mogą okazać się narzędziami zbrodni, więc nie ma w tym nic dziwnego jeżeli sądy będą pijanym rowerzystom zakazywać prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Zakazać PICIA alkoholu 29.08.07, 17:20 to jedynie rozwiązanie dla paranoików zabraniających robienia po pijaku czegokolwiek na zasadzie, że pijany może zrobić komuś/czemuś/sobie/nikomu krzywdę. Jeżeli picie jest legalne, to skutki też powinny być legalne, albo zakaz chlania, albo legal dla dragów. Jak będziecie stać w rozkroku, to was po jajach skopią. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wyjątkowa bzdura! 29.08.07, 20:09 Wypisujesz bzdury. Używanie alkoholu bywa legalne, zaś iektóre jego skutki nie są. Podobnie jest z nożem - ich używanie (np. w kuchni) jest legalne, ale podrzynanie gardła sąsiadowi już nie. Ja mogę wypić piwo, albo kilka głębszych, ale nie mogę wstawiony siadać za kółkiem. Brak świadomości, "małpi rozum" nie zwalniają mnie z tego obowiązki. Moim zdaniem proste. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Wyjątkowa bzdura! 29.08.07, 20:39 Dlatego postuluję legalne używanie dragów i alkoholu w sposób szkodzący tylko użytkownikowi. Nożem też mogę sobie podciąć żyły i łapsom wara od tego, dlatego prowadzenie roweru, a nawet jazda nim z narażeniem (własnego przecież) życia winna być legalna. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Rower i samochód to pojazdy mechaniczne, któr 29.08.07, 20:37 guru133 napisał: > w rękach pijaka mogą okazać się narzędziami zbrodni, > więc nie ma w tym nic dziwnego jeżeli sądy będą > pijanym rowerzystom zakazywać prowadzenia wszelkich > pojazdów mechanicznych. Jeszcze zabrać im noże, widelce i łatwopalne płyny! To są częste narzędzia zbrodni w czasie libacji. A na poważnie, chętnie bym widział policjantów BEZ RADARU (teraz są fotoradary, fajne, bo nie biorą łapówek) i niech ci policjanci sprawdają kierowców. Niech podjeżdżają pod dyskotekę i sprawdzają KAŻDEGO wyjeżdżającego. Po co wsadzać winnego, nie lepiej uniemożliwić mu jazdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
andyl Rowerzysta dostanie zakaz 29.08.07, 15:51 Pare miesiecy temu czytalem ze pijany pieszy ktory wtargnal na jezdnie pod wplywem dostal zakaz prowadzenia pojazdow. Jaki bedzie nastepny krok? Odpowiedz Link Zgłoś
epapier Re: Rowerzysta dostanie zakaz 29.08.07, 16:07 Art. 178a. § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Ponieważ w powyższym artykule jest napisane "prowadzi pojazd", jest to rozumiane prze policję dwojako, i jako jazdę i ciągniecie. A więc policja zatrzymuje i oskarża rowerzystę nawet gdy ten zwyczajnie prowadzi rower obok siebie. A dla ciekawostki podam, że w kodeksie drogowym jest taka definicja pieszego. "pieszy" - osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej; I tu tez mamy "prowadzi", ale jakoś nikt nie uważa, że tu zachodzi taka sama analogia lingwistyczna, no i nietrzeźwemu pieszemu nikt nie odbiera prawa jazdy. Dodam tylko, że za prowadzenie, często właśnie ciągnięcie roweru po parkowej ścieżce, czyli w miejscu publicznym w stanie wskazującym na spożycie sądy w Polsce odbierają uprawnienia do wszelkich pojazdów mechanicznych, a więc oprócz samochodów także samolotów, łodzi motorowych i jachtów. Odpowiedz Link Zgłoś
maupawczerwonym Re: a co z pijanymi wRoTkArzAmI? 29.08.07, 16:27 > § 2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka > odurzającego, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny > pojazd niż określony w § 1, Bo wrotki to co: pojazd? Czy buty? I co mi zrobią, jak po pijaku będę wyprzedzać na wrotkach powoli jadące samochody? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai rower pojazdem niemechanicznym? 29.08.07, 16:09 a jakim, elektromagnetycznym? czasem nienawidzę prawników za ich intelektualną miałkość. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: rower pojazdem niemechanicznym? 29.08.07, 16:36 Niemiałcy byliby wtedy, gdyby olewali definicję ustawową? Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 Pijany przechodzacy przez jezdnie rowniez 29.08.07, 16:10 Pijany przechodzacy przez jezdnie rowniez powinien stracic prawo jazdy, o ile takie ma. W koncu przeciez dopuscil sie uczestnictwa w ruchu drogowym po pijanemu. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Pijany przechodzacy przez jezdnie rowniez 29.08.07, 16:20 Głupki, zapomnieli przecież, że jeszcze można zabrać kartę wędkarską i bilet miesięczny. Trzeba znowelizować tę ustawę, póki jeszcze u steru jest mądry inaczej PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
muhi1 Re: Pijany przechodzacy przez jezdnie rowniez 29.08.07, 17:23 Leo48 zapomniałeś jeszcze o psach. Przecież je też się prowadzi na smyczy po drogach publicznych i obszarze zamieszkania. Niektórzy prowadzaą na smyczy koty - szczególnie te rasowe. Do tego warto dołożyć kartę pływacką, patent żeglarza i sternika. I oczywiście kapitana jachtowego. A co sądzisz o pijanym facecie, który prowadzi kobietę w tańcu? Zabrać mu buty, czy może partnerkę? Ja bym jednak zaczęła od porządnego stuknięcia kogo trzeba w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany przechodzacy przez jezdnie rowniez 29.08.07, 16:37 Podobnie jeżeli rzygając pod krzakiem mógł rozproszyć jakiegoś kierującego... Odpowiedz Link Zgłoś
firmland Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 17:17 to troche jest dla mnie dziwne bo jednka to nie maszyna silnikowa Odpowiedz Link Zgłoś
uburama A pijakom z parku odebrać prawo kierowania 29.08.07, 18:07 rakietami kosmicznymi! Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: A pijakom z parku odebrać prawo kierowania 29.08.07, 18:16 A co z zakazem kierowania firmą ? Odpowiedz Link Zgłoś
les1 Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 19:01 Ta sprawe mozna roznie traktowac ale "wisienka na torcie" jest sprawa sprzed paru miesiecy. Pijany prowadzil rower chodnikiem.... tez mu prawo jazdy odebrali ! hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
g0sciu na rowerze z daleka od policjantow 29.08.07, 19:10 dlatego wlasnie ja jak jade rowerem i widze policjanta to najczesciej albo skrecam w ulice obok i jade na okolo, albo przyspieszam i udaje ze nic nie widze... a jezdze zawsze w kasku, zawsze ze swiatlami i zawsze na 100% sprawym rowerze. poprostu strach sie bac co ktoremu przyjdzie do glowy. jak nie odbiora prawa jazdy za jazde po pijaku, to odbiora za za niskie cisnienie w oponach, albo brak dzwonka. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz151 Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia sa.. 29.08.07, 19:21 czekam niecierpliwie aż za pewne nawet wykroczenia zaczn a rozstrzeliwać Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Dwie sprawy: 29.08.07, 20:18 1. To żadna nowość! Od dawna wiadomo (moim zdaniem POWSZECHNIE WIADOMO), że prowadzenie CZEGOKOLWIEK po pijanemu oznacza utratę prawa jazdy. CAŁEGO, a nie "kawałka. 2. Moim zdaniem jest to przepis nie tyle surowy, co absurdalny. Podobie jak wymaganie poziomu 0.2 promila od żeglarza. Dla niewtajemniczonych: opóźnienie reakcji psychomotorycznych np. przy 0.8 promila jest bez znaczenia na jachcie. Głupie jest to, że facet jadący rowerem po piwku ponosi (SŁUSZNĄ!) karę i traci prawo kierowania autem. Równie dobrze można mu zabrać np. uprawnienia nadzoru budowlanego, prawo wykonywania zawodu lekarza, nauczyciela, czy licencję maklera giełdowego. Też mu będzie przykro, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
rower30 Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia sa.. 29.08.07, 20:30 "Formalnej odpowiedzi na pytania prawne Sąd Najwyższy jednak odmówił uznając, że sądy powinny stosować przepisy z kodeksu i że w tym zakresie nie wymagają one zasadniczej wykładni prawa" Czyli stosujemy prawo nie myslac, ze zostalo stworzone dla ludzi. Odbieranie prawa jazdy za jazde rowerem po drodze wg tej logiki powinno powodowac zabranie tegoz prawa rowniez pieszym. Zarowno pijamy pieszy, jak i rowerzysta moga stworzyc podobne zagrozenia. Policja jak nigdy zabrala sie za lapanie rowerzystow, bo jest to szybka i latwa praca, liczba ukaranych przestepcow rosnie. Kiedy jednak trzeba zlapac cala zgraje ludzi trzezwych, ktorzy rzucaja ceglowkami na stadionie, to policja boii sie takiej spolecznosci. Po co sie narazac, skoro ustawodawca, umozliwil w latwiejszy sposob podwyzszac statysyke zlapanych przestepcow na rowerach. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 23:29 rower30 napisał: > "Formalnej odpowiedzi na pytania prawne Sąd Najwyższy jednak odmówił > uznając, że sądy powinny stosować przepisy z kodeksu i że w tym > zakresie nie wymagają one zasadniczej wykładni prawa" Czyli > stosujemy prawo nie myslac, ze zostalo stworzone dla ludzi. Nie. Odpowiedzi na pytanie prawne udziela się (SN) wtedy, gdy rzeczywiście zawiera ono zagadnienie wymagające ZASADNICZEJ (a nie prostej) wykładni ustawy. Jak pisać, żeby dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: Synowi sąsiada odebrano na 3 lata 29.08.07, 21:09 prawko, za jazdę rowerem po spożyciu. miał 0.5 promila.Może słusznie, może nie myślę, że nie. Jest w tym wszystkim mały drobiazg. ON NIGDY NIE MIAł prawa jazdy. Dlatego długo zastanawialiśmy się z sąsiadem jak można komuś zabrać coś czego niema. ktoś wcześniej pisał, jaki będzie następny krok. Myślę, że to właśnie to. Zabrać za chodzenie pod wpływem bezdomnemu mieszkanie, albo umierającemu zdrowie. Politycy wymyślają takie knoty prawne, bo nie mają o niczym pojęcia, ale muszą się wykazać, przed władzami partii, że coś robią, bo mogą pójść w odstawkę i ktoś im tłusty stołek wyrwie z pod tłustego tyłka. Patrząc na sondaże to myślę, że jeszcze długo będziemy żyli w kraju takich absurdów. Już powoli śmieje się świat z tego co się u nas dzieje. Dla jednych śmiech, a dla nas płacz i zgrzytanie zębów, bo przecież nas obywateli tego kraju ta głupota bezpośrednio uderza. I myślę, mądrzy są ci którzy wyjechali i mogą tylko pośmiać się z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Synowi sąsiada odebrano na 3 lata 29.08.07, 22:34 Ta cała łapanka zaczełą się za czasów Pis.Kiedyś z żoną zawsze jeżdziliśmy na piwo do klubu, na rowerach,normalnie przez parki po chodnikach i z gracją.Odkąd Pis zaczął rządzić wzieli się za takich jak my.Straciłem radość z życia mieszkając w tym smutnym kraju.teraz do Berlina jeżdzimy.Tam trochę można pożyć i poczuć się swobodnie. Pis won ! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Synowi sąsiada odebrano na 3 lata 29.08.07, 23:34 W 2000 owszem, ministrem sprawiedliwości był Kaczyński, ale PiSu jeszcze nie było. A łapanka zaczęła się wtedy. Naprawdę nie wiesz dlaczego? To popatrz, jak fantastycznie poprawiła się wykrywalność, gdy wprowadzono art. 178a i 1/4 wszystkich przestęstw (!!!) jest z tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Błyskotliwi to Wy nie jesteście... 29.08.07, 23:32 taj_pan napisał: > prawko, za jazdę rowerem po spożyciu. miał 0.5 promila.Może słusznie, może nie > myślę, że nie. > Jest w tym wszystkim mały drobiazg. ON NIGDY NIE MIAł prawa jazdy. Dlatego długo > zastanawialiśmy się z sąsiadem jak można komuś zabrać coś czego niema. I zastanawialiście się na prózno, zważywszy, że NIE MA takiej kary, jak "zabranie prawa jazdy". Jest natomiast ZAKAZ PROWDZENIA POJAZDÓW. Innymi słowy - syn sąsiada przez najbliższe trzy lata nie może prowadzić projazdów (uzyskać prawa jazdy). Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 22:27 " Skazany za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości powinien się liczyć z tym, że sąd może zakazać mu prowadzenia nie tylko roweru, ale wszystkich pojazdów - podkreślił w środę Sąd Najwyższy." To jednak potwierdza że wtym TOTALITARNYM kraju sedziowie ludzie to chorzy psychicznie! Czy ewaluuje ich problemy PSYCHOLOGICZNE, i czy ktoś wydaje im zaswiadczenia że oni sa mentalnie zdolni do wykonywania zawodu? Przy nich to nawet Kaczyńscy są GENIUSZAMI O ile jazda rowerempo pijanemu może byc nie bezpieczna, ale wykroczenie jest popełnione na rowerze a nie w innym pojezdzie! Ludzie broncie wszystkich przed takimi idiotami! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 23:38 lady_godziwa napisała: > To jednak potwierdza że wtym TOTALITARNYM kraju sedziowie ludzie to > chorzy psychicznie! To sędziowie uchwalają ustawy? A ja myśłałem, że parlament... > Czy ewaluuje ich problemy PSYCHOLOGICZNE, i czy ktoś wydaje im > zaswiadczenia że oni sa mentalnie zdolni do wykonywania zawodu? Nawet tego nie wiesz? To co ty w ogóle wiesz? > O ile jazda rowerempo pijanemu może byc nie bezpieczna, ale wykroczenie jest > popełnione na rowerze a nie w innym pojezdzie! Sęk w tym, że cała dyskusja jest o PRZESTĘPSTWIE a nie wykroczeniu. I co temu winni sędziowie? > Ludzie broncie wszystkich przed takimi idiotami! Kto nas obroni przed tobą? Odpowiedz Link Zgłoś
epapier Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 29.08.07, 23:57 do krwawego.zenka, Sądząc po Twoich wypowiedziach podejrzewam, że jesteś prawnikiem. W związku z tym mam pytanie - co samo środowisko prawnicze, a może nawet sędziowie myślą właśnie o tym przepisie prawnym art. 178 par. 2 .kk ? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Pijany rowerzysta dostanie zakaz prowadzenia 30.08.07, 00:01 Nie wiem, co sądzi całe środowisko, ale ci, których znam raczej jednolicie uważają to za kompletny idiotyzm. To powinno być wykroczenie - jak dawniej i jak zazwyczaj na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
swojak11 SN to pijane małpy z brzytwą w łapie 29.08.07, 23:10 Gardocki won ty czerwony łachu Odpowiedz Link Zgłoś