damiian2 29.08.07, 20:30 Dawno nie było tak niskiego deficytu, gdyby Kaczyński nie wyp... Balcera nie byłoby 6% wzrostu tylko 4% Skrzypek 3 razy zadecydował o braku podwyżek stóp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znajomy_jennifer_lopez Mądry Polak po szkodzie 30.08.07, 09:59 + czemuś biedny? boś głupi, czemuś głupi? boś biedny. Kaczyński natomiast zupełnie nie rozumie gospodarki i wydaje mu sie że można ją zadekretować, on wszystko by regulował kontrolował. Facet urodził sie w innym systemie i widać komunizm i centralne planowanie odcisnęło na nim piętno. Zresztą tak w przyrodzie jest że niektórzy (a nawet wszyscy) są w stanie doskoczyć do jakiegoś pułapu wiedzy czy mądrości (też tej życiowej) i wyżej nie - facet o umyśle parobka nigdy nie zrozumie skomplikowanej ekonomii i modelu sprzężeń zwrotnych, że o automatycznych stabilizatorach koniunktury nie wspomnę. Polacy mają taki rząd na jaki zasługują, zresztą każde społeczeństwo wybiera sobie takich ludzi jakich chce i jacy to społeczeństwo ogłupią. I na tym polega tragedia ale i piękno demokracji - naród może popełnić na sobie pełzające samobójstwo. Vivat Darwin. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 PiS to Populizm i Socjalizm, i to w najgorszym wyd 30.08.07, 10:50 wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
maciekamigo Za Gierka przynajmniej budowano coś za te kredyty 30.08.07, 11:48 I to konkretnie budowano, a przecież technologia była znacznie mniej zaawansowana. Nie drobiono autostrad po 6 km tylko powstało od razu prawie 400km dwujezdniowej drogi Warszawa - Cieszyn (tzw. gierkówki). Trasę Łazienkowską i Wisłostradę w Warszawie (w sumie kilkanaście km, w tym most, wiele estakad, półtunele) zbudowano w 3 lata!! Powstała Centralna Magistrala Kolejowa - do tej porty najnowocześniejsza trasa w Polsce. Rozpoczęto budowę wielkich osiedli mieszkaniowych (jak. np Ursynów). A co zrobili Kaczyńscy? Otworzyli kawałek autostrady zbudowanej przez poprzedni rząd... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Nie wierz w to że Kaczyński zadłuża kraj 30.08.07, 11:58 Deficyt jest mniejszy niż spłaty długów z poprzednich lat. Nie mówiąc o tym że zadłużenie w stosunku do PKB spada Odpowiedz Link Zgłoś
r306 To, ze cos spada w stosunku do czegos.... 30.08.07, 12:10 Nie oznacza ze spada.... Odniesienie do samego PKB (a tym samym deficytu) jesli chodzi o tempo wzrostu zadluzenia - jest nie na mijescu. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Tylko w ten sposób analizuje się zadłużenie państw 30.08.07, 12:41 co z tego że Niemcy mają bilion eurosów długów jak PKB mają 2500 biliona euro Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Moj kochany analityku. 30.08.07, 12:48 To znaczy, ze masz troche glupia metodologie. Moje zadluzenie w banku jako Kowalskiego - jest takie, jakie jest na ksiazeczce splat - i kompletnie niezalezne od moich dochodow. Czym innym jest wiarogodnosc i zdolnosc kredytowa - tak, moj raiting rosnie wraz ze wzrostem moich dochodow, jesli zbyt gwaltownie - czyli proporcjonalnie do wzrostu dochodow nie poglebiam zadluzenia. Jednak z samym zadluzeniem - NIE MA TO NIC WSPOLEGO. Ono jest takie - ile wisze!!!! Bo gdy dochody mi spadna - to ten wzrost zadluzenia jaki sobie sprawilem przy wzroscie moich dochodw - dopadnie mnie ze zdwojona sila - czego zdaje sie nie dostrzegasz. Jesli rzad nie wykorzystuje wzrostu dochodow do SZYBSZEJ SPLATY ZADLUZENIA, to znaczy, ze szukuje straszny pasztet tym, ktorzy nastana, gdy koniunktura bedzie slabiutka... A tak swoja droga - moze nie zaciagaj kredytu? :) Bo chyba przesolisz i beda splacac go Twoje dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahahahahaha 30.08.07, 12:58 Tak - latwiej zamiata sie pod dywan :) Mikroekonomia tym sie jedynie rozni od makroekonomii, ze panstwo nie zbankrutuje tak jak ja. Tylko ja moge zbankrutowac i probowac znow stanac na nogi. A obywatele tego panstwa juz nie. Oni beda mieli przedupione.... I to jest cala roznica... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Balcerowicz wraca tylnymi drzwiami 30.08.07, 13:29 r306 napisał: > Tylko ja moge zbankrutowac i probowac znow stanac na nogi. A > obywatele tego panstwa juz nie. Oni beda mieli przedupione.... > > I to jest cala roznica... M: 16 lat UBekistanu zaprzepascilo okazje by Polska dostosowala sie do standartow Tygrysow Dalekiego Wschodu. Polityka Balcerowicza byla przeciwienstwem logiki i tego co wypromowalo kraje III Swiata jak Korea Poludniowa, Tajwan, Singapur na potegi gospodarcze swiata. Jezeli POstKomunie uda sie obalic demokratycznie wybrany Rzad IV RP poroci schladzanie, 18% bezrobocie i gigantyczne zadluzania w jakie wpedzil nas profesor marksizmu i leninizmu tow. Balcerowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 PO chce tego monetaryste na ministra finansów 30.08.07, 13:37 znowu będzie 20% bezrobocie Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jezu... ale propagandzista... 30.08.07, 13:50 O jakich 20% pierdzielisz? Nie konczylem ekonomii - zwyczajnie jestem pracodawca - na 8% rzeczywistego bezrobocia szacowale je od polowy lat 90tych.... I jest prawie stale. Ostatnimi czasy byc moze spadlo o okolo 1-2%. Jak nie znasz przyczyny skad jest liczba 20% to przestan juz pierniczyc..... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Czytałem dane Zusu i w ciągu 2 lat 30.08.07, 13:53 zatrudnienie wzrosło o prawie 500000osób Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Czytałem dane Zusu i w ciągu 2 lat 30.08.07, 13:57 A ilu z tych ludzi trafiło do budżetówki? Bo wiesz - mam pomysł. Należy stworzyć Ministerstwo Zatrudnienia i wciągnąć na etaty wszystkich bezrobotnych. Wtedy będziemy mieli zerowe bezrobocie. Kurcze... skądś znam ten model. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Wzrost o 500k zatrunienia 30.08.07, 14:04 nijak nie przeklada sie sie na spadek bezrobocia z 18 na 12% Juz Ci tlumaczylem, ze podawny poziom bezrobocia podawany przez ZUS jest ZAKLAMANY. A Ty probujesz zaciemnic obraz poprzez przeskakiwanie pomiedzy danymi o bezrobociu i zwiekszeniu ilosci miejsc pracy... Do tego - bardzo trafnym jest pytanie - ile z tych 500k stanowia nowe etaty w administracji panstwowej..... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 w całej admini nie ma 500tys zatrudnionych 30.08.07, 14:09 a spadek bezrobocia to oczywiste że ludzie wyjechali bo za Balcera pracy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Poza tym podwyższą płacę minimalną 30.08.07, 14:12 większej ilości osób będzie się chciało wstawać z rana do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I wiecej ruszy na pochod 1 maja... 30.08.07, 14:19 A beda krzyczec tez Wieslaw, Wieslaw... przepraszam: Jaroslaw, Jaroslaw??? Czlowieku.... Tys sie w zlych czasach urodzil..... Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Nowy zaciąg w Szamboobronie. 30.08.07, 15:46 Nowy zaciąg w Szamboobronie. Nowy Łyżwa bierze w swe dłonie. Dziennikarz pyta, kwalifikacje. My miast i wsi seksdegustacje. Co ja nie jestem rolniczka? U mnie się mydli liczka. U mnie się kisi ogórki obciągnięte ze skórki! A wy kolego wojskowy, rolnikiem zostać gotowy? Nie weźmie ochrony rządu? Tylko z przyczyny świądu? Po co nam obce Leopardy. Jam członek najbardziej Twardy. Piąty mój stopień twardości, po naszym szefie zagości. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Pytalem o procentowy udzial..... 30.08.07, 14:18 Ale jak Ty tak rozumiesz zadawane pytania, to ja przestaje sie dziwic Twoim 'podstawom makroekonomii'... > a spadek bezrobocia to oczywiste że ludzie wyjechali bo za Balcera > pracy nie było Wyjachali bo zostaly otworzone rynki pracy. Gdyby nie zostaly otworzone, to ani tyle inwestycji nie powstalo by w Polsce ani tulu ludzi by nie moglo wyjechac.... Wiec przestan mylic pojecia!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: w całej admini nie ma 500tys zatrudnionych 30.08.07, 14:54 Czekaj. Coś przegapiłem. To Balcerowicz był w rządzie Kaczyńskiego, Marcinkiewicza, czy Millera? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Za najgorszego rządu Buzka 30.08.07, 15:25 który doprowadził do wieloletniego kryzysu i bezrobocia Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: marcowroc 30.08.07, 15:20 marcowroc napisal: mirmat, tys naprawde taki glupi? "mirmat" glupi nie jest. To ty pitolisz beznadziejne glupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Nie wierz w to że Kaczyński zadłuża kraj 30.08.07, 12:33 W ogóle istnienie deficytu oznacza, że rząd się zadłuża. Ostatni raz kiedy rząd kończył rok z nadwyżką był (bodajże) 1993. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Dzieki 6-ciomiesiecznej kadecji rzadu Olszewskiego 30.08.07, 13:31 nikodem_73 napisał: > W ogóle istnienie deficytu oznacza, że rząd się zadłuża. Ostatni raz kiedy rząd kończył rok z nadwyżką był (bodajże) 1993. M: A kto byl premierem w 1992 zanim obalil go Uklad TW Bolka ????? Odpowiedz Link Zgłoś
cspostrzegawczy Re: Nie wierz w to że Kaczyński zadłuża kraj 30.08.07, 15:07 w sierpniu jest nadwyżka i NIE zadłużamy kraju Krajbędzie zadłużany w grudni, ale dużo mniej niż Miller (założona kotwica 30 mld nie bedzie przekroczona a nawt mysli sie, że deficyt nie bedzie większy od 20 mld) Nie wierzcie w propagandę opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Nie wierz w to że Kaczyński zadłuża kraj 30.08.07, 15:42 "zadłużamy"? Powinienem krawat poprawić, bo ktoś z rządu na forum się pojawił? W takim razie korzystając z okazji - to jak już wykażeCIE nadwyżkę w miejsce deficytu w rozliczeniu rocznym to przestanę wierzyć publikacjom o tym, że dług państwa rośnie. A argument, że za Millera było gorzej do mnie w ogóle nie przemawia. Pomijając takie bzdety jak recesja/boom to gadka w stylu "jesteśmy lepsi od najgorszych" przypomina mi dziecko, które przynosząc kiepskie świadectwo mówi "ale Kowalski miał na świadectwie więcej dwój niż ja". Ja się pytam - gdzie jest tanie państwo? gdzie jest obniżka podatków? Gdzie reformy? Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Ludziom lepiej się żyje za Kaczyńskich 30.08.07, 11:19 mozesz powiedziec dlaczego? Albo inaczej, jestes w stanie ze to ze ludziom zyje sie teraz lepiej jest zasługa kaczynskich a nie wlasnie balcerowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Gdyby cały czas Balcer był prezesem NBP 30.08.07, 11:28 Stopy procentowe dawno byłyby podwyższone (Skrzypek już 3 razy zadecydował o pozostawieniu stóp procentowych bez zmian). Nie byłoby 6% wzrostu tylko 4%. W tym kraju bezrobocie spada dopiero przy wzroście powyżej 6% nie mówiąc o wzroście płac Odpowiedz Link Zgłoś
iqcyco Re: Gdyby cały czas Balcer był prezesem NBP 30.08.07, 11:42 > W tym kraju bezrobocie spada dopiero > przy wzroście powyżej 6% nie mówiąc o wzroście płac kto Ci takich bzdur naopowiadał że 6% jest wartością graniczną dla Polski? chyba zaocznie uczęszczasz na zajęcia i połowę przesypiasz Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Od dawna głąbie tak jest 30.08.07, 11:46 gwałtowny wzrost zatrudnienia jest powyżej 6%. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Od dawna głąbie tak jest 30.08.07, 12:31 I jesteś pewny, że emigracja na wyspy nie miała nic wspólnego ze spadkiem bezrobocia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 :) 30.08.07, 12:42 Najsmiejszniejsze jest to, ze: 1. Jaroslaw Kaczynski na spotkaniu na jednym z kongresow ekonomicznych okolo roku temu, gdy bezrobocie bylo na poziomie 14%, swierdzil, ze rzeczywista stopa to okolo 8-9. 2. Spadek bezrobocia nie ma kompletnie przelozenia w stosunku do ilosci powstajacych miejsc pracy. 3. Ostatnio prezes GUS sam stwierdzil ze metodologia liczenia bezrobocia przez GUS jest obarczona gigantycznym bledem metodologiczmy. Tak wiec bajania damiana o spadku bezrobocia jako efektu rozwoju Polski mozna sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 To tylko w GW tak piszą 30.08.07, 12:44 a w każdym kraju od 2 do 4% osób pracuje na czarno. Wynik wysokich kosztów pracy które ten rząd akurat obniżył Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Czlowku - skancz z ta propaganda! 30.08.07, 12:49 Niktu tu jakos peanow nie pisze na temat wiedzy Gadomskiego i GW, a Ty dmiesz w ta trabe propagandy bez umiaru. Wez sie uspokoj i zacznij rzeczowo odpowiadac na pytania.... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Nie pisalem o spadku bezrobocia tylko wzroście 30.08.07, 12:42 zatrudnienia Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Skrzypek nie decyduje samodzielnie o wysokosci... 30.08.07, 12:00 stop. Ma tylko glos w radzie polityki pienieznej.... Ostatni tez byl przeciw... a stopy wzrosly... Miel dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Ale ma decydujący głos gdy jest 5 na 5 30.08.07, 12:08 Przed ostatnio to on zadecydował o pozostawieniu stóp bez zmian i 3 razy wcześniej również Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Jestem bo się tym interesuje, Wczoraj było 6 do 4 30.08.07, 12:14 i głos Skrzypka nie miał decydującego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Razem 4 razy zadecydował bo rozkład głosu był5do5 30.08.07, 12:25 i wtey do niego należy decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A jak w stosunku do tego uklada sie nasza 30.08.07, 12:39 wiarygodnosc jako kredytobiorcow? mowie o Polakach... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Wyzsze stopy procentowe niższa zdolność kredytowa 30.08.07, 13:03 o to im chodzi aby powstrzymać zadłużanie sie społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Lepsze to, anizeli ustawa o upadlosci... 30.08.07, 13:09 Bo to bedzie dopiero nas kosztowac... A do tego sie sprowadzi zapozyczanie sie bez opamietania - szczegolnie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 ale na dłuższą mętę doprowadzi do spadku wzrostu 30.08.07, 13:15 gospoarczego Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Trwalego wzrostu nie da sie wypracowac na bazie.. 30.08.07, 13:18 pozyczek! To jest wlasnie ostanie 'odkrycie' Banku Swiatowego hehehe Okazuje sie, ze duzo lepszy i trwalszy wzrost jest "za swoje", a nie z kredytu. Potwierdzaja to zwyczajnie badania naukowe. I teraz Bank Swiatowy ma trudny orzech do zgryzienia, bo cala dotychczasowa jego polityka pier... w gruzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 W tej fazie cyklu wzrost powinien być jak najwyższ 30.08.07, 13:23 nawet kosztem inflacji, w gospodarce nigdy nie ma trwałego wzrostu bo istnieje cykl i nic nie mozna na to poradzić, Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Zeby pozniej miec zadyche kredytowa 30.08.07, 13:30 jak przejdziesz w dolek w cyklu??? Chlopie - dobrze, ze mam troche innych doradcow finansowych w firmie, bo slabych lat bym nie przezyl na rynku..... Kto Ci naopowadal, ze zarobisz na gorce tyle, zeby pozniej w dolku bedziesz mogl spokojnie poradzic sobie z wiekszymi obciazeniami kredytowymi?????? Jednemu sie uda, drugiemu nie. Takie podejscie do makroekonomii w skali panstwa doprowadza pozniej do poglebionych kryzysow spoleczno-gospodarczych - ludzie traca dorobek calego zycia. Jednemu sie uda przeliznac - dwudziestu spadnie do poziomu egzystencji. I gdy przyjdzie nastepna gorka w koniunkturze, nie beda mieli ani sil ani srodkow wlasnych, aby RUSZYC. A pozyczkowo tez beda wygladac marnie - z garbem poprzedniego zadluzenia i brakiem zasobow wlasnych. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Ale patrz jak jest teraz dzięki wyższemu wzrostowi 30.08.07, 13:36 więcej ludzi pracuje, . Teraz trzeba jak najbardziej obniżyć bezrobocie, przyjdzie za 4 lata dołek Ci ludzie będą płacić podatki i mimo wszystko mimo negatywnej fazy cyklu wzrost będzie się utrzymywał na poziomie 3%. A jak teraz obniżą wzrost gospodarczy to i tak faza cyklu się zmieni i powrócimy do olbrzymiego deficytu Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No wlasnie!!!!!!!! 30.08.07, 13:47 Ale nie na kredyt! Ale z wykorzystaniem sprzyjajacych okolicznosci, zadbac o dupe w fazie spadku! Nasz wzrost nie jest zderminowany kredytowaniem - ale pieniedzmy EU i inwestycjami zagranicznymi. Problem w tym, wzroscie jest rosnaca rola popytu wewnetrznego. I tym sie rozni panswo socjalne jakim jestesmy od USA, moj makroekonomisto! W USA wzrost popytu wewnetrznego jest impulsem wzrostowym, bo to znaczy, ze ludzie maja kase ktora wypracowali i ktora jest ich. U nas gwaltowny wzrost popytu wewnetrzenego oznacza klopoty - bowiem ludzie przekredytowuja sie. Problem polega na tym - ze gdy w USA obywatel nie radzi sobie w dolku - to jest to glownie zmartwienie obywatela. W panstwie socjalnym takim jak Polska - gdy obywatel sobie nie poradzi w fazie dolku - to juz jest problem panstwa czyli nas wszystkich..... > bezrobocie, przyjdzie za 4 lata dołek Ci ludzie będą płacić > podatki > i mimo wszystko mimo negatywnej fazy cyklu wzrost będzie się > utrzymywał na poziomie 3% Dolek bedzie szybciej niz za 4 lata. A poziom zatrudniania wcale sie nie musi utrzymac.... I bekniecie wzrostu bezrobocia bedzie wlasnie tym wiekszy.... Bo kopnie fiskalnie nas wszystkich - prawo do zasilku przez pol roku bedzie mialo od cholery ludzi wowczas..... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Bezrobocie napewno wzrośnie przy spadku PKB 30.08.07, 13:51 ale sam fakt że do tego czasu będą płacić podatki sprawi że państwo w mniejszym stopniu się zadłuży. A USA to kraj skrajnie zadłużony w dodatku z równowagą gospodarczą mają problemy. Problemem jest nie tylko deficyt budżetowy ale i handlowy Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Sie poszlo na wojenki to sie ma problemy.... 30.08.07, 13:53 Obecne problemy USA nie wynikaja z modelu gospodarczego.... Wydaja oni PROPORCJONALNIE tyle samo na wojne co my na socjal... To maja problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: W tej fazie cyklu wzrost powinien być jak naj 30.08.07, 13:36 Podobno von Hayek twierdził coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 W RPP pieniężnej też mają rożne poglądy 30.08.07, 13:39 3 profesorów sprzeciwiało się każdej podwyżce stóp procentowych Odpowiedz Link Zgłoś
pogardzamwyksztalciuchami [...] 29.08.07, 20:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a damiian2 dowiedzial sie tego gdzie? 30.08.07, 09:27 na 3-dniowym kursie ekonomii w szkole Rydzyka? Czy w innej marksistowskiej niby-uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Wydzial ekonomii UMCS 30.08.07, 10:41 Na temat gospodarki mogłbym napisać więcej niż Gadomski i zgodnie z prawdą Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: Wydzial ekonomii UMCS 30.08.07, 10:44 Zgodnie z prawda.. to znaczy, ze PiS nie zadluzyl nas o 60mld? Nie podniosl placy minimalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Wydzial ekonomii UMCS 30.08.07, 10:54 frusto napisał: > Zgodnie z prawda.. to znaczy, ze PiS nie zadluzyl nas o 60mld? Nie podniosl > placy minimalnej? Rząd ratuje gospodarkę bo ludzie wyjeżdżają za granicę. I wyższa płaca minimalna zahamuje exodus ludzi za pracą :)A w biznesie przetrwają tylko najlepsi !I to wszystko zgodnie ze sztuką gospodarki kapitalistycznej ! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahahahahaaha 30.08.07, 10:56 > Rząd ratuje gospodarkę bo ludzie wyjeżdżają za granicę. I wyższa > płaca > minimalna zahamuje exodus ludzi za pracą :) Chlopie, ales sklamal z ta ekonomia :) Dobrze, ze sa pampersy hehehhehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Buahahahahahaaha 30.08.07, 11:01 r306 napisał: > > Rząd ratuje gospodarkę bo ludzie wyjeżdżają za granicę. I wyższa > > płaca > > minimalna zahamuje exodus ludzi za pracą :) > Chlopie, ales sklamal z ta ekonomia :) > > Dobrze, ze sa pampersy hehehhehehehe he he wiem ,ale równie mądre jest chwalenie podatku liniowego 15 %:) Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Buahahahahahaaha 30.08.07, 11:19 Lepszy jest liniowy 18% jaki PiS chce wprowadzić w 2009? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Nie masz pojęcia o czym piszesz 30.08.07, 11:03 27mld idzie na obsługę długu wcześniej zaciągniętego, a deficyt był 25mld z roku 2006 nie mówiąc o tym że jest wysoki wzrost gospodarczy i stosunek długu do PKB spada. Nie potrafię prościej pisać dla demagogów z GW Odpowiedz Link Zgłoś
kiks11 Re: PiS to nie LiS ani LiD nie mówiąć o pO bo to 30.08.07, 10:37 Super, ja wprawdzie wykształciuch nie z sb, ale też sobie griluję i popijam piwko, a do tego zastanawiam się, co zrobi pisorowy rządzik, jak wpadnę na pomysł, że mam kasy tyle, żeby żyć z rentierstwa i wywalę na bruk kupę ludzi i przestane płacić podatki, bo nie będę tworzył dochodu, a jedynie będę żył z już opodatkowanej kasy w Prowansji? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Twoja wiedzapochodzi z kilku artykułów 30.08.07, 11:05 przeczytanych w GW Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Twoja wiedzapochodzi z kilku artykułów 30.08.07, 12:29 No moja akurat z Najwyższego Czasu, a uważam, że Kaczyńscy to narodowi socjaliści. I oczywiście, jak każdy socjalistyczny rząd, ten TAKŻE jest zły. I co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: UPR ma bardziej demagogiczny program niżSamoo 30.08.07, 13:05 Oszywiście. A Mikke jest masonem. Też to czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Chce zlikwidować Zus i twierdzi że emerytury obecn 30.08.07, 13:11 emerytom sfinansuje z prywatyzacji, Nawet gdyby wszystko sprzedał to starczy na 2 lata, Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Nie mówiąc o prywatyzacji służby zdrowia 30.08.07, 13:13 W usa jest najbardziej urynkowiona i działa najgorzej wsród państw rozwiniętych Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Co to znaczy 'najgorzej'? 30.08.07, 13:20 Tak - w sensie "standarowych uslug" - USA nie maja sie czym chwalic. Jesli chodzi jednak o specjalistyke (wysokoplatna hehehe) sa w samiusiej czolowce :) Tak wiec z tym "wypada najgorzej' to jest takie Twoje ladne naduzycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 nowe technologie w medycynie zawdzięczają koncentr 30.08.07, 13:26 acji olbrzymich środków w tej dziedzinie, To kraj o olbrzymim PKB. Ale obywatelom współczuje, śmiertelność noworodków wyższa niż w Polsce a lekarze zarabiają rocznie setki tysięcy zielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Lubie socjalistow... 30.08.07, 13:36 Ich sie nie da nie lubic - sa tacy ujmujacy..... > acji olbrzymich środków w tej dziedzinie, To kraj o olbrzymim PKB. Ciekawe dlaczego maja takie gigantyczne PKB... Moze dlatego, ze nie maja czegos takiego jak placa minimalna? Moze dlatego, ze nie wydaja tyle na SOCJAL????? > Ale obywatelom współczuje, śmiertelność noworodków wyższa niż w > Polsce Interesujace porownanie.... A czy do Polski tez ciagna miliony biednych emigrantow, ktorych nie stac na wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego? Statystycznie - to ja i pies mamy trzy nogi..... Powoli wylania sie z Twoich opowiesci dosc ciekawy obraz... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Mają płacę minimalną i to znacznie wyższą niż nas 30.08.07, 13:42 widzisz jak małą masz wiedzę, olbrzymi PKB mają również dlatego że kraj liczy 300mln osób mimo że na głowę mniej niż w Szwecji Irlandii czy Danii Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Płaca minimalna nie jest niczym złym 30.08.07, 13:47 Najbogatsze państwa irlandia czy luksemburg utrzymują olbrzymią placę minimalną(zmusza przedsiębiorców do zwiększania wydajności pracy) i najszybciej rozwijają się wśród państw rozwiniętych. W dodatku Irlandia przez tyle lat wzrostu cały czas miała płacę minimalną Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Płaca minimalna nie jest niczym złym... czyli 30.08.07, 14:15 wyrywkowa ekonomia wedlug damiana... Irlandia ani luksemburg nie sa najbogatrzymi krajami. Maja wysoki PKB w przeliczeniu na mieszkanca - co nie swiadczy o bogactwie panstwa jako takiego. Irlandia ma wysoka place minimalna, ale jednosnie bardzo przyjazny dla inwestorow system podatkowy i ulg inwestycyjnych. Do tego, Irlandia umiejetnie wykorzystala srodki UE po wejsciu do tej struktury. Nie przejadla tych pieniedzy!!! Luksemburg to niemal raj podatkowy...... A Ty chcialbys powyciagac tylko pewne rodzynki. My nie mamy wzrostu gospodarczego w takim stopniu opartego na inwestycjach jak Irlandia! Wzrost plac PRZEKROCZYL wzrost wydajnosci pracy! Tak wiec czynnik motywujacy o ktorym wspominasz - legl w gruzach..... Przy czym Irlandia powoli lapie zadyche - rozszerzenie UE i jej wlasny dotychczasowy wzrost powoduja, ze powoli konczy sie okres prosperity inwestycyjnej w tym kraju. Czuja to sami Irandczycy - przyklad: bardzo duzy niepokoj jaki pojawil sie wsrod pracownikow Della, gdy pod Lodzia Dell otworzyl swoja fabryke.... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 A co lepiej swiadczy o bogactwie państwa niż PKB n 30.08.07, 14:46 na mieszkańca i o sile gospodarki. Luksemburg jest najbogatszym krajem na świecie (i nie ma podatku liniowego) a że wzrost wydajności pracy nie dorównuje wzrostowi pensji to tylko bzdury z GW. Popatrz się na nowe dane z artykułu PKB powyżej oczekiwań Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Makroekonomista he he he 30.08.07, 15:19 PKB na mieszkanca o sile gospodarki he he he Emiraty Arabskie - bardzo slabo godporczo rozwiniety kraj. PKB na leb - szalone. Czlowieku - nie wierze, ze tak slabych studnetow ksztalca polskie uczelnie panstwowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 nie wiem czy szalone zaledwie 20000dolców na głowę 30.08.07, 15:27 ane z przed kilku lat Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Arabia Saudyjska jest na 40miejscu 30.08.07, 15:35 en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal) _per_capita sam sprawdź, ropa to nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Państwowe kształcą lepszych niż prywatne 30.08.07, 15:28 zresztą najlepsi tam się dostają Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Znow nie zalapales 30.08.07, 15:35 Dlatego watpie, ze studiujesz na panstwowej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Faktycznie maja place minimalna... 30.08.07, 14:07 A co do wiedzy - czy olbrzymi PKB miala Rosja 6 lat temu? PKB nie zalezy w sposob bezposredni od ilosci mieszkancow.... > mimo że na głowę mniej niż w Szwecji Irlandii > czy Danii Bo to wynika z tego, co wlasnie wyciales jako niewygodne - gigantyczna ilosc imigrantow z bidenych krajow.... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Nie mówiąc o prywatyzacji służby zdrowia 30.08.07, 13:31 Tak, wiem - "sicko", Michael Moore, etc. Panu Moore poleciłbym wizytę w polskich placówkach. I proszę - nie wyjeżdżaj ze Szwecją. Nie chce mi się po raz kolejny uzasadniać skąd Skandynawowie mają kasę na socjal. W skrócie myślowym wskażę palcem na Wenezuelę. Aby spłacić BIEŻĄCYCH emerytów to oprócz prywatyzacji należałoby PODNIEŚĆ podatki bezpośrednia. Przy likwidacji ZUSu wyszłoby i tak mniej niż obecnie płacimy (o wpływy z prywatyzacji + koszt utrzymania samego ZUSu). Ponieważ z czasem obecnych emerytów byłoby coraz mniej to i kwoty potrzebne na ich utrzymanie byłyby coraz niższe, co pozwoliłoby na obniżanie podatków. Oczywiście, że osoby OBECNIE nie będące na emeryturze (40-50 lat) byłyby w najgorszej sytuacji. Stary system by ich nie obejmował, a one miałyby zbyt mało czasu na uzbieranie pieniędzy na własną rękę. Ich po prostu należałoby SPŁACIĆ (na tej samej zasadzie co emerytów). Początkowo może się wydawać, że taka zmiana nic nie wnosi - zamiast ZUS jest większy podatek. Wg mnie jest jeden POWAŻNY zysk - likwidacja ZUSu dublującego obowiązki Urzędu Skarbowego. Inna sprawa, że uproszczenie systemu podatkowego pozwoliłoby na NIEZWIĘKSZANIE zatrudnienia w US (dlatego uważam, że np. podatek liniowy bez ulg jest lepszy od progresywnego z ulgami) Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Ale upr chce od każdego obywatela 200zł podatku 30.08.07, 13:44 niezależniod dochodów Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Ale upr chce od każdego obywatela 200zł podat 30.08.07, 13:52 Nie wiem skąd wyczarowałeś tą kwotę. Podatek pogłówny jest uznany jako najuczciwszy (skoro nasze głosy ważą tyle samo to powinniśmy płacić takie same podatki), ale nie jest świętością. Priorytetem jest ustabilizowanie budżetu. Gdybyśmy chcieli dziś wprowadzić podatek pogłówny to część ludzi najnormalniej w świecie nie byłoby stać na to aby go zapłacić. Ma on sens wtedy gdy państwo NIE PRZYMUSZA swoich obywateli aby utrzymywali coś z czego nie korzystają (za wyjątkiem armii, policji, sądów i minimalnej administracji państwowej) Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 jeden powie że z policji nie korzysta bo sam 30.08.07, 13:57 zapewni sobie bezpieczeństwo, a pacyfista stwierdzi że na armię grasza nie da Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Wartość człowieka nie mierzy się tym jakie podatki 30.08.07, 14:00 płaci, Dlaczego np młodsi nie mają mieć więcej głosów niż starsi, w końcu dłużej będą żyć w tym kraju. Jedna wielka demagogia UPR Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Wartość człowieka nie mierzy się tym jakie po 30.08.07, 14:47 Dwie odpowiedzi w jednym: 1. Ale nikt pacyfisty, czy policjofoba nie będzie pytał o zdanie. Nie chodzi o anarchię, lecz o minimalizację funkcji państwa. 2. Jeśli składasz się ze znajomymi na imprezę(cokolwiek) to za uczciwe uważacie składanie się po równej kwocie czy progresywnie do zarobków? Wiesz coś w stylu: "Michał wynajmuje salę i płaci za wódkę, Damian płaci za zakąski, a Karol da napiwek szatniarzowi". To co proponuje UPR to nie demagogia - to po prostu inne podejście do obywatela. Podejście w którym obywatela traktuje się jak istotę myślącą, a nie bezmyślne bydło. Człowiek ma być odpowiedzialny za swoje czyny i nikt za niego nie ma myśleć (i to pod przymusem, biorąc za to pieniądze). Dlaczego np. państwo zabiera mi pieniądze na moją przyszłą emeryturę? Ja nie chcę tej państwowej emerytury. Gdyby było to możliwe to wypisałbym się z ZUSu i zrzekł wszelkich świadczeń z jego strony. Nawet gdyby wiązałoby się to z utratą pieniędzy, które do tej pory mi zabrano. I jeszcze jedno. pl.wikipedia.org/wiki/Demagogia to definicja. Powiedz mi, czy twierdzenie, że należy zlikwidować "darmową" służbę zdrowia i "darmowe" szkolnictwo można nazwać działaniem obliczonym na łatwy poklask. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Jak robię imprezę to sam za wszystko płacę 30.08.07, 14:52 bo moi znajomi nie mają tyle pieniędzy szczególnie zaproszone osiemnastki Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Jak robię imprezę to sam za wszystko płacę 30.08.07, 14:56 To był przykład. A tekst o zaproszonych osiemnastkach powoduje, że obudziłeś moje zażenowanie. Ile masz lat? Dwadzieścia? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 nie 27 ale lubię nowe rzecz 30.08.07, 15:04 na gwarancji aby na żonę się nadawała hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: nie 27 ale lubię nowe rzecz 30.08.07, 15:06 Wybacz, ale dla mnie jesteś żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Mam to gdzieś staruszku 30.08.07, 15:11 No i skończył się wersal. Nie pozostaje mi nic ponadto aby się pobłażliwie uśmiechnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Ludzie myśla i dlatego stwierdzili że bogatsi 30.08.07, 14:54 moga oddawać większą częsć swoich dochodów na podatki i żaden myślący człowiek nie uwierzy w demagogie Korwina oprócz tych mało inteligentnych Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Ludzie myśla i dlatego stwierdzili że bogats 30.08.07, 15:00 Tia... Z tekstów wnioskuję, żeś student. Zatem odchyłkę socjalistyczną wybaczam (wszak jeśli ktoś za młodu nie był socjalistą to na starość bywa świnią). Jak miałem lat dwadzieścia-pare to też kręciły mnie osiemnastki i uważałem, że nie może być tak, że jeden ma krocie a drugi nic. Nie przejmuj się - to przechodzi, bo jak ma się lat dwadzieścia i się nie jest socjalistą to się nie ma serca. Jak się ma lat czterdzieści i nadal jest się socjalistą to oznacza, że się nie ma mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Nie jestem socjalistą szanuje przedsiębiorców 30.08.07, 15:07 uważam że podatek liniowy dla firm i przedsiębiorców jest czymś oczywistym Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Nie jestem socjalistą szanuje przedsiębiorców 30.08.07, 15:09 Twoje posty świadczą przeciw Tobie. Jesteś socjalistą - uważasz za naturalne takie rzeczy jak podatek progresywny, płaca minimalna, opieka społeczna. Wyluzuj - bycie socjalistą (szczególnie w Twoim wieku) to nie grzech ani powód do wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 W ten sposób myśląc można powiedzieć 30.08.07, 15:11 że większość rozwiniętych państw to państwa socialistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Dlatego UPR ma 1%poparcie 30.08.07, 15:35 Też się zgadza. Zatem teraz wytłumacz mi dlaczego nazywasz poglądy wygłaszane przez UPR za "demagogię"? Demagogia powinna dać UPR miażdżące zwycięstwo w wyborach (vide PiS czy Samoobrona). Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Bo to jest demagogia dla bogatych 30.08.07, 15:38 w stylu każdy powinien płacić takie same podatki. dlaczego macie płacić za leczenie biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Bo to jest demagogia dla bogatych 30.08.07, 16:04 Bo to UCZCIWE. I dla biednych i dla bogatych. Nie chcę płacić za leczenie obcej mi, ubogiej, acz bezimiennej staruszki, ale i nie chcę aby bezimienna staruszka płaciła za moje leczenie. Nie jestem żebrakiem aby ktoś mnie "sponsorował". Równie dobrze mógłbyś stwierdzić "bogaci mają dużo pieniędzy więc powinni płacić za jedzenie dla ubogich". Po prostu socjalizm to "dobroczynność obowiązkowa". I właśnie to jest złe. Przymuszanie ludzi aby byli dobrzy wcale nie spowoduje, że tacy się staną. A co gorsza przy redystrybucji pieniądza przez państwo część pieniędzy jest TRACONA na utrzymanie urzędów, które są powołane właśnie do redystrybucji. Końcowym stadium "poprawy bytu ludzkości" jest stwierdzenie "może być ch*jowo byle jednakowo". PS. Nie jestem niewiadomojak bogaty. Nie jestem pracodawcą. Po prostu nie lubię gdy ktoś wie lepiej niż ja na co powinienem wydać moje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 bogaty raz kiedyś pomoze jednej osobie 30.08.07, 16:07 i będzie miał czyste sumienie, a ludzie przecież nie mogą być pozbawieni godności ani np leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Co w tym sprawiedliwego że jedenjeździ Mercedesem 30.08.07, 16:08 a drugi na chleb nie ma bo wydał na lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Co w tym sprawiedliwego że jedenjeździ Merced 30.08.07, 16:16 A pamiętasz bajkę o mrówce i świerszczu? No wiesz - tej w której mrówka przez całe lato zbierała zapasy na zimę, a świerszcz świetnie się bawił. Wg Ciebie sprawiedliwym w tej bajce byłoby pojawienie się pająka, który zabrałby mrówce połowę zapasów, dał świerszczowi ćwierć, a resztę zatrzymał dla siebie w ramach "kosztów". Wiesz co? W takim systemie to nie opłaca się być mrówką. Lepiej być świerszczem, a najlepiej pająkiem. :> Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 i dobrze sektor rozrywkowy się rozwija 30.08.07, 16:43 zamiast pieniądze mają płynąć do Niemiec lepiej aby były w Polsce wydane Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Dlatego UPR ma 1%poparcie 30.08.07, 15:49 Pozwól, że na to odpowiem. Za demagogię uważam stwierdzenia typu: - zlikwidujemy ZUS, a emeryci dostaną pieniądze dzięki zyskom z prywatyzacji (roczna wypłata emerytur i rent to grubo ponad 100 mld rocznie) - praktycznie każdego będzie stać na dobrą opiekę lekarską, jak sprywatyzowana zostanie służba zdrowia (w tym oczywiście na skomplikowane operacje) - wszyscy najbiedniejsi i "ludzie w potrzebie" będą dostawać pomoc od organizacji charytatywnych (podczas gdy udział pomocy charytatywnej w PKB to około 1%) - wszyscy będą płacić dużo niższe podatki (podczas gdy wprowadzenie pogłównego czy katastralnego spowoduje, że wielu będzie płacić takie same lub wyższe podatki, mimo że będą musieli dużo więcej z prywatnej kieszeni wydawać) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Dlatego UPR ma 1%poparcie 30.08.07, 16:12 heretic_969 napisał: > - zlikwidujemy ZUS, a emeryci dostaną pieniądze dzięki zyskom z prywatyzacji > (roczna wypłata emerytur i rent to grubo ponad 100 mld rocznie) Na to już odpisywałem wcześniej. > - praktycznie każdego będzie stać na dobrą opiekę lekarską, jak sprywatyzowana > zostanie służba zdrowia (w tym oczywiście na skomplikowane operacje) A powiedz mi - jaka jest różnica pomiędzy niemożnością zapłacenia za skomplikowaną operację a niemożnością doczekania się na realizację? Czyż to nie NFZ zaleca aby zbytnio nie dokładać do leczenia osób starszych? Zapewnienie WSZYSTKIM bezproblemowego dostępu do WSZYSTKICH możliwych metod leczenia to FIKCJA nieosiągalna niezależnie od tego czy leczenie będzie publiczne czy prywatne. > - wszyscy najbiedniejsi i "ludzie w potrzebie" będą dostawać pomoc od > organizacji charytatywnych (podczas gdy udział pomocy charytatywnej w PKB to > około 1%) To wszyscy najbiedniejsi nie mają rodzin? > - wszyscy będą płacić dużo niższe podatki (podczas gdy wprowadzenie pogłównego > czy katastralnego spowoduje, że wielu będzie płacić takie same lub wyższe > podatki, mimo że będą musieli dużo więcej z prywatnej kieszeni wydawać) E - no to zaraz - skoro będą płacić takie same lub wyższe podatki to będzie oznaczać, że wpływy państwa będą takie same lub wyższe. No chyba, że wielu nie będzie tak wielu. Z większych wpływów można zapłacić np. emerytom :> i/lub (o zgrozo!) obniżyć podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Jeżeli emerytowi karzesz zapłacić 200zł 30.08.07, 16:16 a ma emerytury 700 to przy obecnym systemie podatkowym zapłaci mniej, a sytuacja wyglądałaby tak że większość podatków musieliby płacić najbiedniejsi bo ich jest najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Jeżeli emerytowi karzesz zapłacić 200zł 30.08.07, 16:22 Przy założeniu, że wysokość zebranych podatków musiałaby być na obecnym poziomie. Dlatego zmiana systemu podatkowego powinna odbywać się NA SAMYM KOŃCU. Jak już się polikwiduje Rządowe Agencje ds. BARDZOISTOTNYCH, zlikwiduje 3/4 ministerstw i pozwalnia tą całą masę urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 5ministerstw pamiętam ten program 30.08.07, 16:45 min 1obrony 2wewn (policja) 3sprawiedl 4finansów i 5spraw zagr . A reszta państwa nie obchodzi. Jeden podatek 200zł miesięcznie od każdego dorosłego Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: 5ministerstw pamiętam ten program 30.08.07, 16:50 Możesz mi podać linka do tych 200 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 To jest program z przed lat z gazety Korwina 30.08.07, 16:53 jeszcze internetu nie miałem Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: To jest program z przed lat z gazety Korwina 30.08.07, 17:03 Nooo... I wszystko jasne. A nie pomyślałeś, że od tamtego czasu mogły zajść jakieś zmiany? I że np. 200 zł w np. 1996 (sam zarabiałem wtedy 200 paredziesiąt zł miesięcznie) to nie to samo co 200 zł dziś? Wiesz - Mikkego naprawdę można się czepiać o wiele uproszczeń. Postaraj się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Program się zmienił Korwin stwierdził żenajlepszym 30.08.07, 17:13 systemem jest dyktatura a on byłby najlepszym dyktatorem Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Program się zmienił Korwin stwierdził żenajle 30.08.07, 17:25 Co do dyktatury - i owszem. Nawet rozumiem dlaczego tak twierdzi (choć z nim się akurat w tym nie zgadzam) - bo większość ludzi ma mentalność niewolnika. Stąd te resentymenty do państwa opiekuńczego, głosy, że np. "górnicy strajkują o swoje" (no kurcze - jak mało płacą to trzeba się zwolnić), a "rząd musi coś z tym zrobić" (bo rząd bierze pieniądze z mennicy a nie z podatków). Prosiłbym także o link do wypowiedzi w której twierdzi, że byłby najlepszym dyktatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: to z tv pamiętam 30.08.07, 17:33 Świetnie. Masz jeszcze jakieś niepodważalne dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Nie mówiąc o wyjściu z UE likw vat i akcyzy 30.08.07, 16:19 z których jest większość dochodów Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Nie mówiąc o wyjściu z UE likw vat i akcyzy 30.08.07, 16:26 Czy Szwajcaria jest w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Ale Polska nie jest Szwajcarią 30.08.07, 16:30 i nie dostałaby miliardow na rozwój Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Ale Polska nie jest Szwajcarią 30.08.07, 16:59 Nie jest. A Polska powinna być tak długo w unii jak jest to dla nas opłacalne finansowo (dla przypomnienia - Polska składa się też na budżet unii - po prostu na razie jesteśmy na plusie). Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 o jeszcze prywatyzacja szkół i likwidacjaobowiązku 30.08.07, 16:38 kształcenia dzieci, w gospodarce w której liczą się się kwalifikacje pracowników. A tu groźba ze część społeczeństwa nie będzie potrafić czytać co wkrótce ograniczyłoby wzrost gospodarczy Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: o jeszcze prywatyzacja szkół i likwidacjaobow 30.08.07, 17:11 Domyślam się, że nie masz dzieci. Prawda? Dlaczego sądzisz, że rodzice nie będą posyłać dzieci do szkół? Myślisz, że chcą dla nich źle? Chodzi po prostu o OBOWIĄZEK. O to, że jakiś URZĘDNIK stwierdził ZA CIEBIE co jest dobre a co złe. Zapominasz także o "szlachetnym obowiązku obrony ojczyzny" (czytaj: pobór do woja), który UPR także chce znieść. A także o legalizacji narkotyków. I to nie dlatego, że UPR to banda naćpanych pacyfistów. Chodzi tylko i wyłącznie o WOLNĄ WOLĘ obywateli. Aby ich nie przymuszać do niczego co nie jest absolutnie konieczne. A jeśli ktoś pragnie zmarnować swoje życie i zaćpać się? Jeśli jest dorosły? Jego wola. Tak na marginesie - alkohol to także narkotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 W wojsku nie byłem a ekstazy i tak można kupić 30.08.07, 17:16 dobrze że nie za często. Utopia UPR nie ma szans Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: W wojsku nie byłem a ekstazy i tak można kupi 30.08.07, 17:30 Słuchaj. To, że bierzesz to jest wyłącznie problem TWÓJ i Twojej rodziny. Nie mój, ani nie pana Waldka z trzeciego piętra. A już na pewno nie powinien być to problem państwa. Państwo penalizuje narkotyki, bo leczenie narkomanii (i chorób z nią związanych) jest DROGIE. Gdybyś musiał sam się z niej leczyć to albo przestałbyś brać, albo opłacił sam leczenie (no bo jak na razie to gdybyś się uzależnił to leczenie będzie m.in. na MÓJ koszt), albo pozostał byś narkomanem. Proste? Poza tym - jesteś dorosły czy nie? Potrzebujesz "mamusi państwa" żeby Ci mówiła co jest dobre a co złe? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 ja np uważam że istnienie armi jest czymś złym 30.08.07, 17:19 i nie chce na nią płacić, jaka to wolność jak mnie zmuszą hehee Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: ja np uważam że istnienie armi jest czymś zły 30.08.07, 17:32 Nikt nie twierdzi, że istnienie armii jest czymś dobrym. Jest po prostu koniecznością. Tym różni się minarchizm od anarchii. A poza tym UPR nie twierdzi, że zapewni każdemu wolność w każdym wymiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: no to ja się nie zgadzam na płacenie 30.08.07, 17:41 A ja się nie zgadzam na to żeby deszcz dzisiaj padał. I CO Z TEGO? Powtarzam - minarchizm to nie anarchia. Nikt się Ciebie o zdanie nie pyta, czy chcesz płacić podatek czy nie. Armia, policja i sądy są KONIECZNOŚCIĄ. Właśnie aby uniknąć anarchii, najazdu i chaosu (nieodłącznego elementu anarchii). Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Ale decyzja czy płace czy nie należy do mnie 30.08.07, 17:46 Tak. I podobnie jak dziś za niepłacenie podatku grożą sankcje. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: czyli można nie płacić jak sięn ie chce 30.08.07, 18:19 Oczywiście. Trzeba się tylko liczyć z karą. A gdy się zostanie złapanym ponieść tego konsekwncje. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Dlatego UPR ma 1%poparcie 30.08.07, 16:26 Zapewnienie > WSZYSTKIM bezproblemowego dostępu do WSZYSTKICH możliwych metod leczenia to > FIKCJA nieosiągalna niezależnie od tego czy leczenie będzie publiczne czy prywa > tne. Tu się zgadzam całkowicie, toteż śmieje się ze skrajnych lewaków, którym się marzy najwspanialszy poziom opieki dla każdego. Uważam jednak, że państwo powinno współfinansować opiekę zdrowotną (w jakim stopniu i w jaki sposób - to już inna kwestia), jeśli nawet nie z przyczyn moralnych, to z czystego pragmatyzmu - zdrowi ludzie są lepszymi pracownikami. > To wszyscy najbiedniejsi nie mają rodzin? Mają. Tylko weź pod uwagę fakt, że nim dziecko dorośnie i będzie w stanie pomagać rodzicowi, będzie przez wiele lat na jego utrzymaniu, a to kosztuje, a nawet bardzo kosztuje. > E - no to zaraz - skoro będą płacić takie same lub wyższe podatki to będzie > oznaczać, że wpływy państwa będą takie same lub wyższe. No chyba, że wielu nie > będzie tak wielu. Fakt, powinienem wyrażać się precyzyjniej. Dla mnie "wielu" to znaczna część społeczeństwa, np. 20%. Oczywiście, że osoby z obecnego II i III progu podatkowego (oraz bogatsi z pierwszego progu) płaciliby w państwie UPR mniejsze podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Dlatego UPR ma 1%poparcie 30.08.07, 16:49 O widzisz. Na takim poziomie mogę dyskutować :) > Uważam jednak, że państwo > powinno współfinansować opiekę zdrowotną (w jakim stopniu i w jaki sposób - to > już inna kwestia), jeśli nawet nie z przyczyn moralnych, to z czystego > pragmatyzmu - zdrowi ludzie są lepszymi pracownikami. Zgadza się - są. I dlatego sądzę, że pracodawcy zależałoby na dobrych, zdrowych pracownikach i byłby skłonny zafundować im ubezpieczenie zdrowotne. Zauważ, że na chorobie pracownika w pierwszej kolejności traci pracodawca, a dopiero później państwo. > Mają. Tylko weź pod uwagę fakt, że nim dziecko dorośnie i będzie w stanie > pomagać rodzicowi, będzie przez wiele lat na jego utrzymaniu, a to kosztuje, a > nawet bardzo kosztuje. Och! Nie musisz mi mówić - sam mam córkę. Ale mam także brata, szwagra i ojca. Naprawdę mało ludzi żyje w kompletnej próżni. > Fakt, powinienem wyrażać się precyzyjniej. Dla mnie "wielu" to znaczna część > społeczeństwa, np. 20%. Oczywiście, że osoby z obecnego II i III progu > podatkowego (oraz bogatsi z pierwszego progu) płaciliby w państwie UPR mniejsze > podatki. Ok. Mówisz, że wielu (np. 20%) płaciłoby podatki takie same lub wyższe. Czyli np. 80% płaciłoby podatki niższe? No to chyba dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 tak nie bardzo łapież 30.08.07, 16:56 "Ok. Mówisz, że wielu (np. 20%) płaciłoby podatki takie same lub wyższe. Czyli np. 80% płaciłoby podatki niższe? No to chyba dobrze?" może za często się bawie ale jak 20% płaciłoby niższe to chyba 80% wyższe. Bo tych bogatych jest 20% Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: tak nie bardzo łapież 30.08.07, 17:19 Na pewno nie łapieżuję. Jeśli 80% płaciłoby więcej niż obecnie to wpływy państwa musiałyby pozostać na obecnym poziomie lub wzrosnąć. No chyba, że te 20% najbogatszych generuje tak zawrotne sumy, że pozwala to kompensować tą różnicę (co wg mnie jest bzdurą). A w tym wypadku rodzi się pytanie - NA CO ci bogacze wydaliby te pieniądze? Może np. na podwyżki dla pracowników? No bo ile można kupić jaguarów? Ile razy w roku można jeździć na Malediwy? A pracownicy bez podwyżek bezczelnie sobie emigrują no. Pracodawcy nie są idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 niekoniecznie jeżeli obecnie 5%ludzi 30.08.07, 17:22 z gornych progów płaci prawie 50% wpływow z podatku Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Kasę zawsze można wydać 30.08.07, 17:38 A kto by u nich pracował za 500 zł? Takie stawki są możliwe jedynie w sytuacji gdy bezrobocie szaleje a ludzie nie mają żadnej alternatywy. Weź się zastanów przez chwilę. Nie dziwi Cię, że od 2006 płace regularnie rosną? Nie dziwi Cię, że już nawet w McJobs płacą po 1000 zł na rękę? Ustalenie płacy minimalnej na 1100 zł brutto ma znaczenie jedynie dla budżetówki i emerytów (na plus, bo na minus to trafi w więcej ludzi). Czyli dla ludzi, którzy de facto nic nie produkują. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Popatrz się na Rosjan jeżdżą Bentleyami 30.08.07, 17:38 najbogatsi, kupują wyspy w Grecji a ludziom na miesiąc płacą 100 eurosów Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Popatrz się na Rosjan jeżdżą Bentleyami 30.08.07, 17:41 W ilu krajach oprócz Rosji mogą pracować Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Jak uda im się uciec 30.08.07, 17:48 I dlatego można im płacić 100 euro miesięcznie. Po prostu normalni, uczciwi ludzie nie mają za bardzo alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 i cała ideologia Korwina bierze w łeb 30.08.07, 17:52 Bo chce wyjść UE i w takim wypadku Polacy musieliby zostać w Polsce i pracować za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Jeszcze przyznaj że podatek progresywny jestlepszy 30.08.07, 17:56 niż jedna kwota podatku dla wszystkich(te przykładowe 200zł) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Jeszcze przyznaj że podatek progresywny jestl 30.08.07, 18:14 Nie wiem za bardzo do czego pijesz i nie wiem dlaczego miałbym to przyznać. Przykładowe 200 zł oznaczałoby wpływy do budżetu na poziomie 7 mld zł (o ile to byłby podatek roczny), lub 84 mld jeśli byłby to podatek miesięczny. W obecnej sytuacji utrzymanie państwa za taką kwotę jest mało prawdopodobne. To po pierwsze. Po drugie. Nawet gdyby UPR wygrał wybory (w co nie wierzę, ale co nie przeszkadza mi na nich głosować). To NIE MÓGŁBY po prostu zmienić podatków ot tak. Tak jak pisałem wcześniej podatki to OSTATNIA rzecz do zmiany. Po prostu nie można ciąć wpływów nie zmniejszając wydatków. Po prostu chcąc zmienić podatek na pogłówny bez żadnych innych zmian doprowadziłoby się do niewypłacalności rzeszy ludzi już po roku. Wg mnie zmniejszenie podatku progresywnego po roku byłoby wielkim sukcesem. Zmiana na liniowy po dwóch latach. Pogłówny powinien zostać wprowadzony - gdy wydatki państwa będą na takim poziomie, że każdy pracujący obywatel będzie mógł sobie pozwolić na płacenie podatków (w szczególnym wypadku - nigdy). Nie wolno zapominać, że podatek pogłówny obecnie nie jest (chyba) nigdzie stosowany i jego wprowadzenie byłoby OGROMNYM wyzwaniem do którego należałoby się wcześniej ekstremalnie dobrze przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Jeżeli udałoby się się wprowadzić te 5 ministerstw 30.08.07, 18:27 razem koszt 4%pkb połowe na armie. To konieczność znalezienia około 40mld, likwidując armię już tylko 20mld, i np 100zł miesiecznie od samochodu podatku i mamy utopie lepszą od utopi Korwina Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Jeżeli udałoby się się wprowadzić te 5 minist 30.08.07, 18:34 Pytanie tylko jak długo Polska byłaby niepodległa bez armii. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: i cała ideologia Korwina bierze w łeb 30.08.07, 18:00 A to dlaczego? Wyprowadzenie Polski z Unii Europejskiej nie musi oznaczać zamykania granic, czy ograniczania przepływu ludzi i usług (znowu - Szwajcaria). Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Poziom takichwypowiedzi świadczy o Twoich intelekt 30.08.07, 11:08 intelektualnych możliwościach Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Temu panu przypominam 30.08.07, 10:45 że nie ma żadnej IV RP (no chyba, że uległ propagandzie wstrętnych kaczorów... co w przypadku pismaka GW byłoby okolicznością dość niespodziewaną), a po drugie wymarzona III RP (która nadal istnieje i to ona się zadłuża szybciej niż Gierek) przed czasami Kaczyńskich zadłużała się również szybciej niż Gierek. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Temu panu przypominam 30.08.07, 11:03 Ofszem zadłużała sie bo nie było ekstra dochodów do budzetu - teraz kiedy można spłacać długi oni znów zadłużają całe pokolenia Polaków - genetyczni partrioci w doope! Kto im pozwolił zadłużyć mojego dzieciaka ja w spadku mojemu dziecku chce zostawić majątek a nie długi! Niech spier...ają bo nikt ich tutaj nie potrzebuje a jeszcze kilka takich akcji i naród nie wytrzyma i wyjdzie na ulice a Kaczory skończą jak Ciał Cześku! :) Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 W stosunku do PKB zadłużenie spada 30.08.07, 11:10 Jedyny miarodajny wskaźnik, a taki artykuł to jest zwykla propaganda PO Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: W stosunku do PKB zadłużenie spada 30.08.07, 12:25 Oczywiście jesli wydatki rosną o 13,5 % a PKB o 6,5 to rzeczywiście zadłużenie spada... - cóż PiSowska szkoła matematyki... i logiki Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A w wartosiach "bezwglednych"? :) 30.08.07, 12:27 Wiesz dlaczego pytam? Bo wzrost PKB jest stosunkowo malo zalezny od nas samych w swiecie globalizacji gospodarki... chociaz oczywiscie mozna go stymulowac. Natomiast bezwgledny wzrost zadluzenia - zalezy od nas. A co do miarodajnosci - prosty eksperyment: 1 rok: zarabiam 2000, pozyczam 1000. splacam 500 2 rok zarabiam 3000 (rosnacy dochod z PKB), pozyczam 1200, splacam 500. 3 rok - zarabiam 1000, pozyczam 1000, splacam 500. 2 w stosunku do 1 - w stosunku do PKB, dochodu i deficytu - jest cacy. Tylko powiedz mi - co sie stanie, gdy PKB mi siadzie, deficyt sie zwiekszy - czy moj wierzyciel bedzie chcial odzysskac te 1200 pozyczone wowczas gdy bylem spoko gosc w "stosunku", czy tez bedzie wyrozumialy widzac, ze mi PKB spadnie i zrezygnuje z kwoty 1200PLN - liczonej w wartosciach BEZWGLEDNYCH??????? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Tylko że PKB państw prawie nigdy nie spada 30.08.07, 13:00 u nas w najgorszym wypadku był 1% wzrost a teraz jest prawie 7%. Państwa najczęściej nie mogą zbankrutować i aby spłacić jedne długi robią kolejne. A dla banków to wbrew pozorom bezpieczny dłużnik Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Tylko że PKB państw prawie nigdy nie spada 30.08.07, 13:08 Ciekawe co na to Argentyńczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Damian ma dosc dualistyczne podejscie do pojecia 30.08.07, 13:13 "panstwa" - dla niego to Twor oderwany od systuacji ekonomicznej obywateli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Zrozum Tobie dochody mogą spaść 3-krotnie 30.08.07, 13:18 a PKB państw prawie nigdy nie spada. Za komuny jak długów narobili to dodrukowali kasy i było po dlugach. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Po jakich dlugach?????????? 30.08.07, 13:22 Dodrukowali i po dlugach??? Boze, o czym on gada? Nakladli Ci jakis bzdur i probujesz nam tu naukowo udowodnic, ze 1 to nie 1, a 0 to nie 0..... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Dlatego twierdzę że prawie 30.08.07, 13:20 choć aktualnie Argentyna świetnie się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś
r306 T jeszcze zobacz jak w Argentynie podchodza 30.08.07, 13:23 Obecnie do polityki zadluzenia wewnetrznego i zewnetrznego.... Odpowiedz Link Zgłoś
iqcyco Re: PiS nawarzył piwa 30.08.07, 11:27 W zasadzie to PiS nie zrobił nic a miał 2 lata na przeprowadzenie reform. Wkrótce wybory (albo i nie) w każdym razie kolejny rok zmarnowany. Miało być tanie państwo i solidarne a niestety jest droższe niż było a z solidarnością to ma niewiele wspólnego. Kaczyńscy czerpią zyski z rządów SLD i AWSu - oni wprowadzili nas do Europy(dzięki Europie zawdzięczamy dzisiejszy rozwój) a co zrobili Kaczyńscy i PiS dla Polski i polaków - nic! Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Obniżył koszty pracy 30.08.07, 11:50 to wbrew pozorom istotniejsze niż wprowadzenie 15% podatku liniowego Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I temu ma sluzyc nowy parapodatek? 30.08.07, 12:20 Czyli skladka piegnacyjna Religi? Temu ma sluzyc zwieszkenie obciazenia OC? (to koszt jaki ponosza firmy - wiec tez koszt pracy). Obnizenie skladki rentowej to bylo tylko najprostsze rozwiazanie - ale wcale nia najzyskowniejsze! Zwyczajnie - uszczelniany od kilku lat system spowodowal znaczacy spadek zapotrzebowania w systemie rentowym.... W zamian zafundowano nam podwyzke OC od samochodw. W zmian planuje sie zafundowanie skladki pielegnacyjnej. W zamian - o rok przedluzono w blasku flashy okres przejsciowy przechodzenia na emerytury, W zamian - zafundowano nam gigantyczne wydatki na emerytury pomostowe. W zamian..... I co chcesz do tego dodac? Gdzie to obnizanie kosztow pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 oc to tylko 600mln a obniżkaskladki rentowej15mld 30.08.07, 12:28 OC nie ma wpływu na wzrost gospoarczy ani poziom bezrobocia. W dodatku kierowcy za spowodowane wypadki powinni płacić(leczenie poszkodowanych) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ja mam flote 20 samochodow - dla mnie... 30.08.07, 12:35 to sa konkretne pieniadze.... Na tyle konkretne, ze zastanawiam sie nad obcieciem jednego etatu. To faktycznie - nie ma kompletnie wplywu na poziom bezrobocia i wzrost gospodarczy.... Kirowcy placa za wypadki - wlasnie z OC. Szpitale tez mogly sie ubiegac o dodatkowa refundacje - tylko tego nie robily. Wprowadzono nam parapodatek do skladki zdrowotnej mocium panie - i nie da sie tego inaczej nazwac. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 podatek na poziomie kosztów leczenia 30.08.07, 12:46 ofiar wypadków, w wiekszości krajów tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Przepraszam Cie bardzo 30.08.07, 12:55 Ale Religa sam stwierdzil, ze nie prowadzi sie dokladnych statystyk kosztow leczenia ofiar wypadkow, w zwiazku z tym zaproponowana podwyzka na ten cel jest tylko i wylacznie kwota wymyslona jako zapchajdziura w budzecie sluzby zdrowia...... Wiec nie pisz mi o "kosztach leczenia i ich pokryciu".... Do tego - znow pominales - szpitale mogly wystepowac do ubezpieczycieli o dodatkowe pieniadze, wlasnie z OC!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Mogly, mogly :) 30.08.07, 13:12 > gdyby mogły to by to robiły Analogicznie jak zwykly obywatel dochodzacy odszkodowania za utrate zdrowia przez sparwce wypadku. Nie robily tego, bo nie sa do tego prawnie przygotowane - a to juz akurat brocha NFZtu i szanownych ministrow zdrowia - najlepiej jednak swoja niekompetencje pokryc pieniedzmy zciagnietymi z rynku odgornym "zarzadzeniem"........ Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: podatek na poziomie kosztów leczenia 30.08.07, 13:13 I w dodatku OC jest NA KIEROWCĘ, a nie NA SAMOCHÓD. Wynajmując samochód w np. USA płacisz (dziennie) np. 30$ za furę i 40$ za ubezpieczenie (AC+OC+NW). Przy czym OC jest na KIEROWCĘ. Jeśli da on poprowadzić koledze - ni chu chu OC tego nie uwzględni (chyba, że kolega ma swoje OC). Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Co do wcześniejszych emerytur to się zgadzam 30.08.07, 12:29 to jest koszmarny błąd Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Obniżył koszty pracy 30.08.07, 12:20 Chyba nie chodzi Ci o te parę procent ubezpieczenia rentowego? Bo jeśli tak to wybacz, ale to jest krok w dobrą stronę tylko diabelnie mały. Jeśli się na to nałoży zapowiadany (a może już zatwierdzony?) wzrost składki zdrowotnej... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 a obniżyli kiedyś podatki o 6% ja nie pamiętam 30.08.07, 12:31 to są realne pieniądze. a wzrostu składki zdrowotnej nie zatwierdzili Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: a obniżyli kiedyś podatki o 6% ja nie pamięta 30.08.07, 12:34 Obniżyli. CIT. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Wątpie czy odczułeś obniżkę Citu 30.08.07, 12:39 zresztą firmom zabrano ulgi i realnie niewiele mniej płacą choć skutecznie podatki od firm są ściągane Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Wątpie czy odczułeś obniżkę Citu 30.08.07, 13:03 Chwila - mówimy o odczuciach czy o obniżkach kosztów. Bo jeśli o odczuciach to wyjdzie, że najlepiej było przed '91 bo nie było ani VATu ani podatku dochodowego. Rozumiem, że popierasz PiS (Twoje prawo), ale nie bawmy się w demagogię. Sam uważam SLD za kompletną pomyłkę, ale nie odbierajmy im tego co zrobili dobrze. Obniżka składki rentowej jest dobrym krokiem. Drobnym, ale dobrym. I gdyby to była jedyna decyzja tego rządu dotycząca gospodarki to pewnie bym się nawet zastanawiał nad głosowaniem na PiS. Niestety rozdawnictwo tego rządu ("Państwo stać na podwyżki" - premier jego mać) w imię partykularnych interesów PARTYJNYCH (wybory idą - no nie?), powoduje, że postrzegam tą partię jako równie prawicową jak SLD, czy Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
t324911 Re: PiS nawarzył piwa 08.09.07, 01:13 iqcyco napisał: > W zasadzie to PiS nie zrobił nic a miał 2 lata na przeprowadzenie reform. > Wkrótce wybory (albo i nie) w każdym razie kolejny rok zmarnowany. Miało być > tanie państwo i solidarne a niestety jest droższe niż było a z solidarnością to > ma niewiele wspólnego. Kaczyńscy czerpią zyski z rządów SLD i AWSu - oni > wprowadzili nas do Europy(dzięki Europie zawdzięczamy dzisiejszy rozwój) a co > zrobili Kaczyńscy i PiS dla Polski i polaków - nic! odwiedz okuliste bo niedowidzisz . A przy okazji co takiego zrobilo PO poza przyspieszonymi wyborami ?? . Odpowiedz Link Zgłoś
kina9 Balcerowicz/ulubieniecGW/ nadchodzi. 30.08.07, 11:40 Ludzie sp....cie z tego kraju.Ten nieuk nie pozostawi suchej nitki na polskiej gospodarce. Sabotaż gospodarczy zaczął ten nadęty narcyz już w roku 1991, kiedy to przy jego pomocy wyssano większość polskich rezerw walutowych. Ten facio to NAJWIĘKSZY przestępca gospodarczy WSZECHCZASÓW. PS Ciekawe dlaczego GW jest tak bardzo uzależniona od tej "Gwiazdy Światowej Ekonomi"? Odpowiedz Link Zgłoś
janunia6 Ten przestępca ma zostać ministrem u Tuska? 30.08.07, 12:24 Podobno największy aferzysta gospodarczy w dziejach Polski ma zostać ministrem? Prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia481 Przestępca?nie tylko! To matoł i maniak. 30.08.07, 12:38 Jego walka z / jak ktoś napisał z wiatrakami/ czyli INFLACJĄ powinna być opisana w podręcznikach.Ten osioł jak zwykle nie trafiając z projekcją inflacji doprowadzał okresowo do DEFLACJI co miało opłakane skutki dla gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Przestępca?nie tylko! To matoł i maniak. 30.08.07, 15:24 Gdybyś raz wyruszyła za granicę samodzielnie, zamiast z pielgrzymką, to szybko polubiłabyś "balcerowiczowską" złotówkę. Silną i wartościową. Opłakane skutki dla gospodarki miały kolejne rządy, dla których wiara i ideologia wiodły prymat nad rozumem i ekonomią. Ale jak głupotę takiej Suchockiej czy Rokity można zrzucić na Balcerowicza, to już doprawdy trudno zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Człeku mały. G..o wiesz. 30.08.07, 15:48 Dzięki tej "silnej i wartościowej złotówce" tysiące MAŁYCH I ŚREDNICH EKSPORTERÓW wylądowało na bruku.Dzięki temu nie opłaca się produkować tysiące towarów co zwiększa BEZROBOCIE i emigrację za chlebem tysięcy Polaków.Dzięki aprecjacji złotego tzw. inwestorzy a w rzeczywistości międzynarodowi-finansowi ZŁODZIEJE mogą zarabiać ca 20% od zainwestowanego kapitału. Dzięki Balcerowiczowi i jego złotówce Polska jest na szarym końcu wśród krajów UE z milionami ludzi żyjącymi na skraju min. socjalnego!!! Starczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Gadomski uczyć się jeszcze dużo musisz 30.08.07, 12:00 zanim weźmiesz się za pisanie takich artykułów. Chyba że PO zamówiła Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu PiS to taka sama mafia jak inne ekipy 30.08.07, 13:25 nie lubie propagandzisty Gadomskiego ale tym razem naposał realnie zgodnie z tym co się dzieje. PiS to taka sama mafia jak inne ekipy rządzące od 18 lat. Jest w tym dodatkowa mała różnica,że poprzednie ekipy wykazały się złodziejstwem,korupcją rozwalając polski majątek narodowy ale nie stosowały tak otwarcie stalinowskich metod jak ten psychiczny kaczor. Ten psychopata jest chory na władze i zrobi każde świństwo żeby zostać u koryta.Każdy bolszewicki chwyt jest dozwolony. W Polsce jest już praktycznie wszystko rokradzione i sprywatyzowane za łapówki.Ten psychopata wybrał inne metody okradania Polski.Obsadza ciepłe posadki swoimi,rozbudowuje nowe instytucje tworząc ogromną biurokracje i nowe ciepłe posadki a na tych posadkach wyznacza sobie ta kacza mafia wysokie pensje dodając jeszcze wyższe premie z byle okazji.To bydło powinno być usunięte i pozbawione możliwości zajmowania państwowych miejsc pracy dożywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 r306 jest napewno przeciwko płacy minim chciałby p 30.08.07, 14:02 płacić ludziom po 500zł Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Zatrudniam specjalistow baranku 30.08.07, 14:21 Tym ludziom placi sie wielokrotnosc sredniej krajowej, a nie tylko placy minimalnej..... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 To spytaj się swoich finansistów 30.08.07, 14:34 czy dla firmy korzystniejsza jest sytuacja gdy w kraju jest 4% wzrost PKB przy 1% inflacji czy wzrost 7% przy 4 % inflacji. Polityka monetarystow (m.in Balcerowicza) polega na utrzymywaniu inflacji poniżej 1,5% a wyższy wzrost niż 4% w takiej sytuacji w większości gospodarek jest niemożliwy Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Dowiedz sie baranku wiec 30.08.07, 15:14 ze dzieki tej polityce Balcerowicza w Polsce zostal zgromadzony rodzimy kapital - ktory teraz, przy gorce objawia sie wlasnie INWESTYCJAMI. Pierwszym i glownym zaskoczeniem ekonomistow przy rozpoczeciu gorki, byl bardzo wzmozony rozwoj POLSKIEGO eskortu i wztost krajowych inwestycji przy MINIMALNYM wzroscie poziomu kredytow inwestycyjnych! I idz juz do szkoly - sesja wrzesniowa za pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Kapital to przez niego wywieźli zagraniczni 30.08.07, 15:19 spekulanci którzy zarobili na wysokich stopach procentowych. Kapitał pojawil sie w wyniku poluzowania polityki pieniężnej. Zobaczysz nie daj Boże wygra PO Za kilka lat wprowadzi swoich ludzi do NBP. Jak zacieśnią politykę pieniężną to zobaczysz czy twoja firma przynosi większe zyski czy mniejsze, szkoda że tego wcześniej nie zauważyłeś Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Kapital to przez niego wywieźli zagraniczni 30.08.07, 15:27 damiian2 napisał: > spekulanci którzy zarobili na wysokich stopach procentowych. Kapitał > pojawil sie w wyniku poluzowania polityki pieniężnej.(...) Ekonomia made in Rydzyk? Bo wiesz, ja zarobiłem w wyniku własnej pracy i przemyślanych decyzji. Utrzymałem majątek, bo mi go nie zżera inflacja. Wspiera mnie sztywna polityka monetarna: moja złotówka nie traci na wartości. A ty stoisz na pozycji wiernych kościoła powszechnego: jak będą rządzili nasi, to chleb i ryby się pojawią z... dodruku banknotów :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Chyba masz jeszcze male doswiadczenie 30.08.07, 15:38 w pomnazaniu majatku..... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jezu, ja mu o danych a ten mi o spekulantach..... 30.08.07, 15:37 Czlowieku.... nie kompromituj sie...... Odpowiedz Link Zgłoś
damiian2 Dane są ogólnodostępne 30.08.07, 15:39 ile państwo w latach w których stopy procentowe wynosiły 18% wydało na obsługę długów Odpowiedz Link Zgłoś
gosc1978 Gadomski - populista jak z PiSu tylko po drugiej 30.08.07, 17:26 stronie! No bo coz ma niby znaczyc ze "IV RP zadluza sie szybciej niz PRL Gierka" i na poparcie tej tezy taki niby pseudo ekonomiczny wywod: "Przeciwnie - zadłużenie państwa, które w momencie przejmowania przez PiS władzy wynosiło 460 mld zł, wzrosło o kolejnych 60 mld. IV RP zadłuża się szybciej niż PRL Gierka!" Nie wypada, aspirujacemu ekonomiscie szafowac wartosciami nominalnymi (ponadto bez podania wartosci odniesienia, tzn. tego jak szybko zadluzal sie PRL Gierka - ja tego w artykule nie znalazlem). Panie Gadomski - trzeba bylo jeszcze przeliczyc to na stare zlote ;PPP bo przeciez takie obowiazywaly za Gierka - czyli IV RP zadluzyla sie na 600 bilionow (starych) pln!!! to w pewnym sensie wiecej niz caly PRL ;)) to dopiero sie nadaje na czolowke! Tak wiec p. Gadomski, plecie pan jak opetany (albo jak Gilowska). Szkoda, bo prawda jest ze w okresie ogromnej koniunktury RP przejada wzrost. Ale nie trzeba ekonomicznych naduzyc zeby to wykazac... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Kaczory są niebezpieczne 31.08.07, 08:23 trzeba ich jak najszybciej odsunąć do władzy, bo wszystko spier..ą. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Piwo to szlachetny trunek. To co wyprodukował PiS 31.08.07, 21:47 to najpodlejsza "księżycówa" z ziemniaków (dwóch) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.swiecka Nierzetelność GW? 02.09.07, 23:54 Za astromarket.blox.pl/2007/09/Badania.html: "po wrześniu 2005 zadłużenie Skarbu Państwa wynosiło 433 mld zł. Potem przez kilka miesięcy dość szybko rosło, dopiero w lutym 2006 przekraczając wspominane przez Gadomskiego 460 mld, i osiągając historyczne maksimum w lutym 2007 (494 mld zł). Od tamtego miesiąca zadłużenie Skarbu Państwa spada, osiągając na koniec czerwca 486 mld zł. Zatem za rządów PiS zadłużenie wzrosło o 53 mld zł, czyli +12% (w porównaniu do +18% wzrostu przez poprzednie dwa lata rządów premiera M.Belki)." "Widać, że rządy SLD straszliwie zadłużyły nasz kraj, a przez 4 lata ich rządów wartość długu skoczyła prawie dwukrotnie." Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Nierzetelność GW? 03.09.07, 00:34 No coz? Niezaleznie od tego czy zadluzenie wzrasta czy nie warasta, Kaczorom nalezy obowiazkowo przyprawiac gebe! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: PiS nawarzył piwa 03.09.07, 00:35 GW zrobi wszystko aby zaszkodzić Pis-owi. Każda interpretacja jest skierowana w tym kierunku. Pis jest przy władzy dopiero 2 lata, a już według GW jest za wszystko winny. Straty gospodarcze jakie poniosła Polska z powodu michnikowskiej filozofii transformacji w Polsce ,są nieobliczalne. Skutkiem tego jest korupcja ,złodziejstwo, emigracja Polaków za pracą i ostatnie miejsce w osiągnięciach gospodarczych. Niedobrze się już robi od czytania artykułów pismaków z GW. Już nikt i tak nie wierzy w to , a czytelnicy GW widzą coraz bardziej w negatywie , to co jest napisane w tej propagandowej gazecie Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 PiS nawarzył piwa 07.09.07, 22:55 No coz, nalezaloby PiS wrobic w dlasze rzadzenie,zeby wypil to piwo Gdyby ktos obalil grupe Gierka ok. 1975, zanim doprowadzila do zlamania gospodarczego to do dzis tow.G. chodzilby w chwale "partyjnego reformatora" a poza tym "skrzywdzonej owieczki" a tak ... po komunizmie wzrost musialy wygenerowac pierwsze rzady solidarnosciowe - placac za to cene polityczna a na efekty wzrostu zalapal sie ... rzad SLD - PSL (1993-97), potem do spadajacej koniunktury (lata 1997-2001) dolozyly sie bledy rzadu AWS, ktory jednak jakies reformy przepchnal ,przez co przegral wybory (bo reformy kosztowaly) a na kolejny wzrost koniunktury zalapaly sie komuszki no i potem PiS a dalej .... bedzie nieciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: przytomny2 08.09.07, 01:10 przytomny2 napisał: > No coz, nalezaloby PiS wrobic w dlasze rzadzenie,zeby wypil to piwo > > Gdyby ktos obalil grupe Gierka ok. 1975, zanim doprowadzila do zlamania > gospodarczego to do dzis tow.G. chodzilby w chwale "partyjnego reformatora" a > poza tym "skrzywdzonej owieczki" a tak ... po komunizmie wzrost musialy > wygenerowac pierwsze rzady solidarnosciowe - placac za to cene polityczna a na > efekty wzrostu zalapal sie ... rzad SLD - PSL (1993-97), > potem do spadajacej koniunktury (lata 1997-2001) dolozyly sie bledy rzadu AWS, > ktory jednak jakies reformy przepchnal ,przez co przegral wybory (bo reformy > kosztowaly) a na kolejny wzrost koniunktury zalapaly sie komuszki no i potem Pi > S > a dalej .... bedzie nieciekawie Nieuku. Gierek (nie mysl przypadkiem, ze go kocham lub popieram!!!) nie doprowadzil do zalamania gospodarczego. Doprowadzil do tego sowiecki wyzysk i rubel transferowy - bezwartoscioey papier klozetowy, ktorym sowieci placili Polakom za wyroby przmyslowe. Wystawili nas z tylkiem do wiatru, bo tym papierem klozetowym nie mozna bylo splacac zaciagnietych pozyczek. PS - Nie plec bzdur o zadnym rzadzie AWS. Rzadzily komuchy a UW!!! Odpowiedz Link Zgłoś