maaac Tradycyjne PiSowe rżnięcie głupa. 17.09.07, 00:00 Oczywiście każdy wykształcony i kulturalny Polak, czy też człowiek posługujący się na co dzień językiem polskim bez względu na swoje narodowe odczucie, wie że w takim przypadku używa się słowa OBYWATEL. Stąd się wzięło zwykle używane stwierdzenie o OBYWATELACH DRUGIEJ KATEGORII. Jeżeli więc Kaczyński mówił o narodzie to, albo dokładnie wiedział o czym mówi i jak się to odbierze (tak jak to uczynił LiD), albo jest kretynem nie znającym języka polskiego. Jedno i drugie zarówno jego, jak i jego "obrońców" dyskwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 czy teraz zamiast LiD bedzie sie mowilo debil ? 17.09.07, 00:06 tak sie zastanawiam dawniej LiD obecnie debil nawet ladnie brzmi i fajnie sie skanduje Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: czy teraz zamiast LiD bedzie sie mowilo debil 17.09.07, 00:44 Raczej zamiast PiSuar. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Tradycyjne PiSowe rżnięcie głupa. 17.09.07, 01:20 maaac napisał: > Jeżeli więc Kaczyński mówił o narodzie to, albo dokładnie wiedział > o czym mówi i jak się to odbierze (tak jak to uczynił LiD), LiD przypisuje mu własna mentalność i interpretację, podobnie jak ty to czynisz. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Dalej rżną głupa. 17.09.07, 05:35 Przypisywanie komukolwiek czegokolwiek? Nie - tylko znajomość języka polskiego. Jeszcze raz - w polsce jak chce się mówić o takich sprawach mówi się o Polsce A i Polsce B, C itd. Mówi się też o obywatelach pierwszej i drugiej kategorii - nikt nie mówi o narodzie w tym kontekście. Więc albo Kaczyński nie zna języka polskiego na co dawał liczne dowody, albo lubi podlizywać się nacjonalistom - na co też dawał dowody. Jeżeli tego typu zdanie padło by w terenie gdzie zróżnicowanie narodowe wśród obywateli Polski nie było by tak silne - wydźwięk byłby słabszy. Tu jednak bardziej stawiam na Kaczyńskiego świnię niż głupca. PS. Słyszeliście kiedyś taki zwrot "Rzeczpospolita obojga narodów"? To chyba jednoznacznie mówi jakie jest w Polsce znaczenie słowa naród, a jakie obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ak8131 zyd Borowski i szmalcowane czerwone gnidy LiD-y 17.09.07, 00:08 Oburzenie: nic dziwnego przeciez LiD to komglomeraqcja obcego GWna. Odpowiedz Link Zgłoś
kakonek1 O co ten raban przeciez USA to tez jeden narod 17.09.07, 00:26 i wszyxy sie ciesza. Nie ma co wypaczac slow i przypisywac im znaczenia wyrwane z kontekstu. Lepiej nie LiD sam sie wezmie do roboty i wymylsli co by tu Polakom zaproponowac zamias malostkowych walk na haki i wyrwane z kntekstu cytaty. kakon Odpowiedz Link Zgłoś
orcas Kompletny Nonsens ... 17.09.07, 00:49 Co za kompletny nonsens i kompleksy. Przeciez tak mowia inni premierzy tez. Czy wspolnosc narodu, wspolnota polska (a moze tez i europejska) do ktorej zaprasza premier to „ksenofobia”? Jezeli tak, to nalezy protestowac tez przeciw wszystkim innym „wspolnotom”. Ksenofobia i jawna dyskryminacja niewatpliwie sa natomiast: antypolonizm, antykatolicyzm, wyzwiska, wysmiewanie z psychicznych cech, zapraszanie obcych kraji do wrogosci wobec Polski („ostrzej z ta Polska”), itd. itp, w wykonaniu tych samych „ksenofobnietych” hipokrytow. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj O, cholewa! Obudzilem sie dzisiaj 17.09.07, 01:36 w faszystowskim Kraju!. Oj, niedobrze sie dzieje, bardzo niedobrze. Do tego dodac jednoznaczne wypowiedzi czarnokieckowych z tatulem Muchomorkiem o jednolitosci jedynej wiary tego Narodu, i mamy powtorke z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: "dakraj", opuść "ten kraj" poszukaj lepszej... 17.09.07, 18:27 ...poszukaj sobie lepszej ojczyzny. Israel cię przygarnie i wcieli niezwłocznie do armii. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Kaczynski i Polacy zagranica 17.09.07, 02:29 > "Zwyciężymy, bo to zwycięstwo jest potrzebne Polsce. Jest > potrzebne po to, by w tym państwie, w Rzeczypospolitej Polskiej, > żył jeden naród polski, a nie różne narody." Zasadniczo biorac w Polsce zyje obecnie jeden narod i tylko kilka nieduzych mniejszosci narodowych plus kilka mniejszosci etnicznych. Czyzby pan premier Kaczynski przespal rok 1945? Chyba, ze ma na mysli owe mniejszosci wlasnie. To co, chce je zaczac wynaradawiac? A kto bedzie sie opierac wynarodowieniu tego... deportuje? Zamknie w wiezieniu? Panie Kaczynski: w polityce zasada wzajemnosci odgrywa istotne znaczenie. Chce pan aby inne rzady (niemiecki, amerykanski, brytyjski, litewski, kazachski, ukrainski, kanadyjski....) zaczely domagac sie od mieszkajacych tam Polakow natychmiastowej asymilacji narodowej i wyrzeczenia swojej polskosci? Jako Polak na emigracji w USA na wypadek zwyciestwa wyborczego PiS w celu ochrony wlasnej POLSKOSCI czuje sie w obowiazku... ZRZEC OBYWATELSTWA POLSKIEGO! Bardzo panu panie Kaczynski dziekuje za ten dowod troski o polskosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie strelec - spudlowales 17.09.07, 02:57 mieszkasz w USA a nie wiesz ze narod amerykanski jest jeden ? grupy etniczne to "minorities". A narod jest jeden ( po angielsku "nationality" ) Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Czyzby? 17.09.07, 03:33 "Nationality" znaczy narodowosc, nie narod. W moim swiadectwie obywatelstwa w rubryce "nationality" pisze "Polish". To oznacza, ze jestem obywatelem amerykanskim NARODOWOSCI polskiej. Amerykanie nieco inaczej rozumieja definicje narodu, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie strzelec - jak kazdy lewak mijasz sie z prawda 17.09.07, 04:08 tak "nationality" znaczy narodowosc, a narodowosc kazdego obywatela USA jest USA ( nawet jesli jest z urodzenia Polakiem, Chinczykiem, etc, etc ). widze, ze jestes lewakiem i jak kazdy lewak mijasz sie z prawda, poniewaz albo klamiesz ze jestes obywatelem USA, albo moze nim jestes ale klamiesz odnosnie co jest na swiadectwie obywatelstwa ( a scislej mowiac swiadectwie naturalizacji ). Tam NIE MA "nationality Polish". Tam jest COUNTRY OF FORMER NATIONALITY. zobacz jak jest naprawde , zamiast wciskac niezorientiowanym kit. www.immihelp.com/citizenship/sample-certificate-of-naturalization.html Czyli wraz z przyjeciem obywatelstwa USA, zyskuje sie narodowosc ( nationality ) amerykanska. i po co tak klamiesz lewaku ? strzelec51 napisał: > "Nationality" znaczy narodowosc, nie narod. > > W moim swiadectwie obywatelstwa w rubryce "nationality" > pisze "Polish". To oznacza, ze jestem obywatelem amerykanskim > NARODOWOSCI polskiej. > > Amerykanie nieco inaczej rozumieja definicje narodu, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Kryterium przynaleznosci narodowej... 17.09.07, 04:16 ...w USA jest OBYWATELSTWO (citizenship). Jestem czlonkiem narodu amerykanskiego poniewaz posiadam tego panstwa obywatelstwo i w swietle prawa (USA) jestem Amerykaninem. W niczym to nie wymazuje faktu, ze jestem ZARAZEM i ROWNOCZESNIE Polakiem. *** W powyzszym rozumieniu KAZDY kto jest obywatelem Polski JEST rownoczesnie Polakiem. Slowa obecnego premiera, pana J. Kaczynskiego poddaja takie ujmowanie narodowosci w watpliwosc (delikatnie rzecz ujmujac). "Kapisz"? "Prawaku"? Odpowiedz Link Zgłoś
california07 Re: Kryterium przynaleznosci narodowej... 17.09.07, 04:30 Masz w 100% racje!!Ale dla tych oszolomow w Polsce jestesmy "lewakami"!!A kaczor jest po prostu Ksenofobem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie Re: Kryterium przynaleznosci narodowej... 17.09.07, 04:53 california, ty tez niby jestes obywatelem USA ? i tez niby na twoim "swiadectwie obywatelstwa" ( a takiego w ogole nie ma bo nazywa sie to certyfikat naturalizacji ) jest napisane jestes "Polish nationality " ? kto wam te certyfikaty wydal ? jakas polska albo ruska agencja za 20 dolcow ? he, he , lewaki to zwykle zlodzieje, a sami dali sie nabrac, he, he california07 napisał: > Masz w 100% racje!!Ale dla tych oszolomow w Polsce > jestesmy "lewakami"!!A kaczor jest po prostu Ksenofobem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie strzelec - u mnie jestes spalony 17.09.07, 04:49 za te twoje klamstwo co na niby "twoim" swiadectwie obywatelstwa jest napisane , straciles u mnie wiarygodnosc. wierze ci teraz jak januszowi kaczmarkowi, czyli wogole. strzelec51 napisał: > ...w USA jest OBYWATELSTWO (citizenship). Jestem czlonkiem narodu > amerykanskiego poniewaz posiadam tego panstwa obywatelstwo i w > swietle prawa (USA) jestem Amerykaninem. > > W niczym to nie wymazuje faktu, ze jestem ZARAZEM i ROWNOCZESNIE > Polakiem. > > *** > W powyzszym rozumieniu KAZDY kto jest obywatelem Polski JEST > rownoczesnie Polakiem. > > Slowa obecnego premiera, pana J. Kaczynskiego poddaja takie > ujmowanie narodowosci w watpliwosc (delikatnie rzecz ujmujac). > > "Kapisz"? "Prawaku"? Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Okropnie nad tym ubolewam 17.09.07, 15:31 Tak popelnilem blad - zamierzalem napisac "National origin", a nie "nationality". Definicja narodowosci w prawie amerykanskim, ze powtorze, opiera sie na kryterium obywatelstwa a nie etnicznosci, kultury czy jezyka (aczkolwiek wymagane jest minimum znajomosci i jezyka i historii USA). W USA nie jest wymagane wyrzeczenie sie dotychczasowego obywatelstwa. Zachowujac, legalnie, podwojne obywatelstwo zachowuje, w rozumieniu przepisow USA o obywatelstwie, podwojna narodowosc. Tylko w przypadku konfliktu wynikajacego z podwojnego obywatelstwa mam obowiazek udzielic pierwszenstwa obowiazkom wynikajacym z obywatelstwa amerykanskiego (np. sluzba wojskowa). Tak zatem nie zarzucaj mi pochopnie klamstwa tam gdzie nawet, w swietle dokladniejszej interpretacji, trudno mowic o zasadniczym bledzie. *** Prawnicza definicja narodu (i narodowosci) nie jest jedyna definicja. Narod jest rowniez kategoria socjologiczna. W przeciwienstwie do definicji prawniczej, ktora jest definicja w duzej mierze arbitralna i projektujaca, definicja narodu w sensie socjologicznym jest definicja opisujaca. Jej celem jest okreslenie pewnego fenomenu spolecznego rzeczywiscie istniejacego. Jestem Polakiem poniewaz mam polskie pochodzenie etniczne, moim jezykiem "ojczystym" jest jezyk polski, wychowalem sie w Polsce, moje korzenie kulturowe tkwia w Polsce, historia moja i mojej rodziny to czastka historii Polski. Jestem tez Polakiem bo za takowego sie uwazam. Aby przestac byc Polakiem nie wystarczy uzyskac obywatelstwo innego kraju. Musialbym jeszcze zapomniec jezyka polskiego, kultury polskiej, zerwac wszelkie istotne wiezi z Polska, a zwlaszcza wiezi emocjonalne z krajem mojego pochodzenia. Ani tego chce, ani to mozliwe, ani tez nikt w USA tego ode mnie nie domaga sie. Jedynym wyjatkiem stal sie, chcac nie chcac, pan Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Kryterium przynaleznosci narodowej... 17.09.07, 06:42 "strzelec51" zapomniales napisac ze skladajac przysiege z reka na sercu wobec urzednika amerykanskiego slubowales zerwanie wszelkich wspolzaleznosci w stosunku do swego starego kraju. A wiec nie mozesz brac udzialu w wyborach idac do konsulatu czy ambasady( to sa komisje wyborcze dla obywateli polskich czasowo w USA) nie mozesz byc np. w Polsce na wyzszym stanowisku rzadowym niz dyr. departamentu bo mozesz stracic obywatelstwo amerykanskie itp. inne. A czemu Polacy maja jedno i drugie ? Bo Amerykanie przymykaja na to oczy w stosunku do Polakow ale w kazdej chwili moga natychmiast zastosowac ten chwyt. Jezeli chcecie Radkowi "podlozyc swinie" to niech ktos wystosuje oficjalne pismo napisane przez prawnika do Immigration & Naturalization Service i zlozy za posrenictwem ambasady ze taki ni taki byl ministrem obrony narodowej w Polsce a teraz chce byc znowu jakims takim. Oni temu jakos "ukreca leb" ale Radek moze miec troche klopotow zwlaszcza jakby sie o tym dowiedzialy gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Kryterium przynaleznosci narodowej... 17.09.07, 18:33 Radek mial obywatelstwo brytyjskie a nie amerykanskie, i sie go zrzekl jak zostal ministrem. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: strelec - spudlowales 17.09.07, 18:41 Jezykowe nieporozumienie. W terminologii angielskojezycznej (i nie tylko) slowo "nationality" znaczy m.in. "obywatelstwo". Podczas gdy slowo "narodowosc" w jezykach slowianskich ma silna zawartosc przynaleznosci etnicznej, slowo "nationality" w angielskim (i jego odpowiedniki w kilku innych jezykach, n.p. w szwedzkim) to przede wszystkim przynaleznosc do konkretnego panstwa. Jako obywatel szwedzki w fomularzach gdzie sie ma podac "nationalitet" (szwedzki odpowiednik angielskiego "nationality") podaje "szwedzka", bez wzgledu na moje pochodzenie etniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
walucha LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skandal.. 17.09.07, 03:01 Ten czlowiek jest nieodpowiedzialny. I jak się tu dziwić Rydzykowi,kiedy ma wsarcie w premierze. W normalnym cywilizowanym kraju za taką wypowiedż wyleciałby z hukiem na zbity pysk. Do czego prowadzą nas rządy PiSu? Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Spadła maska 17.09.07, 03:14 z kaprawej mordy moczarowego komucha i nazisty kurdupla. Podobno Izrael miał dać za darmo wojsku polskiemu jakąś drogą broń. Być może będzie musiał zmienić zdanie. Niech kurdupel sam płaci z własnej kieszeni albo ze zrabowanych funduszy FOZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kohelet7 Do mark.parkera 17.09.07, 05:24 Kiedy wódz LiD u, niejaki A. Kwaśniewski doradzał Niemcom jak wziąć "za twarz Polaków" - to byłeś happy ? Z jaką narodowością on się identyfikuje ? No i te wasze bajeczki: "Izrael za darmo miał dać drogą broń"- narazie za SPIKa bierze jak za woły - a całkiem naprawdę grupa Singera chce wyszantażować 65 mld dolarów w ciemno!!! Marzycie o antysemickiej, najdrobniejszej wypowiedźi Kaczyńskiego aby udowodnić Światu jakim on jest nazistą. Prowokujecie, kłamiecie opacznie interpretujecie. Ten szum wokół tej wypowiedzi to zwykła, celowo mylna interpretacja. Jak zwykle krzyczy LiD a nie np mniejszość niemiecka czy litewska i jak zwykle jest to pretekst do represji ze strony Żydów, którzy już już za darmo chcieli dawać, aliści skoro Kaczyński przyrzekł wyrównać poziom rozwoju we wszystkich regionach w Polsce - to nie dadzą . Nie daliby też z powodu opadów deszczu lub ich braku. Uważajcie bo stajecie się śmieszni. Osobną sprawą jest pogarda i nienawiść jaką w takich wypowiedziach prezentujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 dyletant5...to walcz z PIS-komuną !!!! 17.09.07, 09:11 Kryże,Jasinski,Czabański,Wasserman.. to kto? PZPR !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: To się nazywa CHUCPA ! 17.09.07, 18:36 "Marzycie o antysemickiej, najdrobniejszej wypowiedźi Kaczyńskiego aby udowodnić Światu jakim on jest nazistą. Prowokujecie, kłamiecie opacznie interpretujecie. Ten szum wokół tej wypowiedzi to zwykła, celowo mylna interpretacja. Jak zwykle krzyczy LiD a nie np mniejszość niemiecka czy litewska i jak zwykle jest to pretekst do represji ze strony Żydów, którzy już już za darmo chcieli dawać, aliści skoro Kaczyński przyrzekł wyrównać poziom rozwoju we wszystkich regionach w Polsce - to nie dadzą . Nie daliby też z powodu opadów deszczu lub ich braku...." > Unia Wolności umarła, stała się Mumią Wolności, a teraz odkrywamy ją w LiD. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l brawo premierze,teraz wiadomo kim jesteś 17.09.07, 10:07 zwykłą małą zakompleksioną gnidą. Przez takich właśnie pseudopatriotów Polskę trafi szlag. Pluj i szczuj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
miko521 LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skandal.. 17.09.07, 11:33 owszem to skandal bo był już taki jeden w Europie, który dbał o czystość rasy. Jak się to skończyło - wszyscy wiemy. Polacy jeżdżą po całej Europie w poszukiwaniu pracy, bo w rodzimym kraju na chleb nie mogą zarobić. Brakuje tylko w Polsce muru z drutem kolczastym wzdłuż granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 o co tu może chodzić?? 17.09.07, 11:59 Premier odbiera elektorat LPR i wszyscy dobrze wiemy, że nie chodzi mu o muzułmanów ani prawosławnych, Rosjan, Ukraińców, Litwinów, Białorusinów, Tatarów, Wietnamczyków ani inne narodowości. "By Rzeczypospolita była całością, by wszystkie jej ziemie miały takie same prawa." Ależ to ksenofobia antyniemiecka! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: o co tu może chodzić??..o wrzawę czyli rejwach 17.09.07, 18:24 Bicie piany w stylu: "Aj waj, Michniku ratuj, słuchaj co on powiedział..." Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skandal.. 17.09.07, 18:34 A czego można się spodziewać po.... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: A mnie wypowiedź Premiera się podobała, 17.09.07, 18:38 Nareszcie ktoś ma odwagę publicznie mówić to, co nie spodoba się Gazecie Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
m1o2i3 LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skandal.. 17.09.07, 19:08 No i stało się,kacza menda wy.. nas Kaszubów poza nawias,i co my teraz biedaki,sierotki,pozostawieni samym sobie zrobimy?Spotkam kogoś z PiSu to w tą wrażą morde napluje. Odpowiedz Link Zgłoś
lubbelak Re: LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skand 17.09.07, 22:29 Premier ksenofob. Czego to się doczekaliśmy. Wstyd:( Odpowiedz Link Zgłoś
gregory501 LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skandal.. 18.09.07, 09:02 PO powinna odciąć ten kamień u swojej szyi, co się Tusk nazywaweź udział w sondach: 1/ Na kogo zagłosujesz we wcześniejszych wyborach. 2/ Czy popierasz budowę IV RP 3/ Czy należy rozliczyć afery korupcyjne III RP! www.gregory33.bloog.pl www.gregory501.blox.pl www4rzeczpospolita.blox.pl f693.mojasonda.pl/ Niech żyje PiS Precz z Tuskiem i komuną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
khular LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skandal.. 18.09.07, 14:26 Widzę tu kompletne niezrozumienie. Co prawda premier użył niezbyt trafnych słów, jednak jego wypowiedź jest 100% słuszna. Eh, ale niektórym trzeba tłumaczyć jak dzieciom... Chodzi o to, że w tej chwili naród Polski rozbija się na milion różnych narodów, o sprzecznych racjach. I że postarają się o jedność narodu. Nie chodzi o to, że przybywają do polski murzyni, cyganie itp.... tylko o rozbijanie NARODU POLSKIEGO. wypowiedź nie ma w sobie nic z ksenofobii, po prostu premier użył nietrafnych słów. Jestem 100% za. A LiD szukają tylko jakiegoś potknięcia, mogącego się przysłużyć ich lewackiej propagandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedreksolo Badz zulusem 20.09.07, 05:45 To tak jak zyjacemu Polakowi w Tanganice, ten kaczor zaproponowal zeby sie do plemienia Swahili przylaczyl. baran nie kaczor Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: LiD: Wypowiedź premiera o narodzie jest skand 20.01.08, 14:52 ten kurdupel nigdy tak dobrze nie wie co belkocze!!! Odpowiedz Link Zgłoś