kotaro 11.10.07, 19:16 Pal licho Lessing i jej lewackie miazmaty. Ale dlaczego GW nie raczy na stronie głównej poinformować o literackim Noblu. Suka Saba oraz malaria magisteri wygrali z Noblem. Co za czasy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easz Nobel dla Doris Lessing 12.10.07, 08:09 W Polsce wydano jeszcze dwie książki Lessing oprócz wymienionych w artykule: wybór opowiadań afrykańskich <Mrowisko> w latach 50. i całkiem maleńki zbiorek opowiadań, zatytułowany chyba <Pokój 19>?.. Odpowiedz Link Zgłoś
lepianka Re: Nobel dla Doris Lessing 12.10.07, 09:02 też jestem zakoczona i rozczarowana takim zachowaniem "gazety". nie pojmuję, co się dzieje, czy tu też zwyciężają kaczki!? Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Nobel dla Doris Lessing 12.10.07, 15:33 Dziwne, że tak potraktowali nagrodzoną lewicującą... Zastanawiające jest raczej, dlaczego nobla dostają tylko i wyłącznie autorzy o lewackich czy lewicowo-feministycznych poglądach. Trzeba "znieść ten kult" nagrody Nobla. Decyzje szwedzkiej akademii są co rok bardziej żenujące... Fo, Jelinek, Szymborska, a nie Herbert, Paz, Marquez... i pomyśleć, że Żeromski nie dostał nobla tylko Reymont, bo Stefan był zbyt "czerwony"... Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Nobel dla Doris Lessing 13.10.07, 19:19 Odezwał się znawca literatury.Jeśli ukazywanie różnic między ludźmi,odrzucenia,nawoływanie do tolerancji to "lewactwo"to chcę być lewacka całą duszą! Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_fish Nobel dla Doris Lessing 19.10.07, 09:59 Po co przyznawać takie nagrody ludziom w tym wieku? Przecież pieniędzy jakie idą za tym wyróżnieniem pani Lessing ani już nie przeje, ani nie przepije - o innych rozrywkach nie wspominając. Prestiż? No tak, będzie się nim cieszyła jakiś rok, dwa, może nawet 5, ale potem umrze - bo każdy w końcu umiera. Dlaczego nie można doceniać młodszych twórców, którym takie nagrody przydałyby się sto razy bardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff Re: Nobel dla Doris Lessing 01.11.07, 19:52 Być może dlatego, że Nobla daje się w kategorii "za całokształt", kategorie "debiuty" ma w praktyce każdy kraj a i pewnie większe wydawnictwa. Tu jest wskazanie "warto przeczytać". Co do Lessing pewnie przeczytam, Mam "Pamiętnik przetrwania" jeszcze z czasów, gdy zbierałem s-f i pokrewne, recenzent na okładce bardzo chwali, wcześniejszych noblistów "wybili" mi z głowy krytycy, ostatnim którego kupowałem i czytałem (z nowych, bieżących) był Golding, ze starych kupiłem teraz kilkoro z serii Dziennika. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Nobel dla Doris Lessing 02.11.07, 15:23 Człowiek, a skąd wiesz, że młody 20-o czy 40-o -letni pisarz nie zginie na szynach pod kołami tramwaju z odciętą głową? Co mu po tym milionie? Był taki pisarz młody M. Nahacz... już go nie ma... Nie wiesz kiedy kto umrze i tak ma być. Skąd wiesz, ze przeznaczy te pieniądze na konsumpcję? Przecież mając tyle lat i tyle wydanych i udanych publikacji, na pewno ma na koncie kupkę funtów i emeryturę... to znaczy, że ten milion może przeznaczyć na dzieci w afryce, szpital czy schronisko dla kotów. Wielu noblistów tak postępuje. Nagroda Nobla jest specyficzna, jak ktoś już powiedział "za całokształt twórczości" byle dyletant jej nie dostanie... i dobrze, bo to jest ukoronowanie dorobku A młodsi twórcy mają chociażby w Polsce Nike (Masłowska) a niech się wybijają.... Odpowiedz Link Zgłoś