rydzyk_fizyk 15.10.07, 07:08 Czekamy na odznaczenie dziadka Tuska. W końcu przyczynił się do wyborczego zwycięstwa PiS. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Medal dla niemieckiego oficera, który uratował ... 15.10.07, 07:13 Wehrmacht nie byl organizacja zbrodnicza a Hosenfeld napewno nie byl jedynem, ktory ratowal Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Michnikolubni antykaczyści mimo swej światłej, 15.10.07, 07:41 jasnogrodzkiej i internacjonalistycznej tolerancji teraz staną ramię w ramię z ciemnogrodzkimi a nacjonalistycznymi moherami Ojca Dyra w dziele potępiania Kaczora za ów antypatriotyczny czyn :-). Tak jak ramię w ramię z Ojcem Dyrem bronili Wielgusa :-). Ten antykaczystowski sojusz Jasnogrodu z Ciemnogrodu powinien być uwieńczony występem Michnika w Rozmowach Niedokończonych w Radyju, gdzie razem ze słuchaczami mogliby zgodnie napiętnować Prezydenta za brak Patryjotyzmu :-)... Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Nie myl patriotyzmu z chęcią przypodobania się za 15.10.07, 08:30 wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar To Michnik potępił prezydenta? 15.10.07, 09:42 Nie za to w każdym razie. A swoją drogą ciekawe, czy w Kaczyńskim pozostały jeszcze ślady przyzwoitości, czy się zwyczajnie po raz 632781202 pomylił. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Żartujesz?niczym nie różnili się od gestapo które 15.10.07, 07:44 kierowało nimi.W obozie uratował 12 polaków (podobno) a ilu zginęło ? Odpowiedz Link Zgłoś
to777mash Re: Medal dla niemieckiego oficera, który uratowa 15.10.07, 09:29 Może dość już tych głupich dyskusji, gdy komuś ma się bez przerwy coś za złe, zwłaszcza że akurat w tej sprawie prezydent postąpił słusznie - mówi "Gazecie" Elżbieta Ficowska Pani Elżbieta przeżyła holocaust. Przebacza. Może wychowani w łagodniejszym klimacie przestaną demonstrować zaciekłość w nie swojej sprawie. W końcu Kaczyńscy (zwłaszcza Lech) mogą zrobić coś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak A Gunther Grass? 15.10.07, 07:39 To jak to jest? Wybitny Gunther Grass, który jako dzieciak miał jakiś tam epizod w Wehrmachcie jest be, i nie może być honorowym obywatelem Gdańska, a oficera wrogiej Polsce armii, którego wygrzebał film z masy innych podobnych odznacza się Krzyżem Odrodzenia Polski? No bez jaj! Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: A Gunther Grass? 15.10.07, 09:18 lidkawozniak napisała: > To jak to jest? Wybitny Gunther Grass, który jako dzieciak miał jakiś tam epizo > d > w Wehrmachcie jest be, i nie może być honorowym obywatelem Gdańska, a oficera > wrogiej Polsce armii, którego wygrzebał film z masy innych podobnych odznacza > się Krzyżem Odrodzenia Polski? > > No bez jaj! No małe sprostowanie, Gunther Grass miał epizod nie z Wermachtem a znacznie gorszą formacją jaką było SS. Tylko że swym życiem i publikacjami zrobił więcej dla polsko-niemieckiego pojednania niż cały PIS razem wzięty kiedykolwiek. Zaś sam IS podobnie jak każda populistyczna partia, potrzebuje jak powietrza do istnienia wroga wydumanego, którym będzie tumaniło społeczeństwo, że przed nim go broni, jak nie układ to Niemcy, Rosja lub spisek żydowsko-masoński. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: czy Jarek miał przy sobie mały pistolecik...? 15.10.07, 07:47 lajdactwo przedwyborcze Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Kiedy odznaczenie dla Eriki Steinbach? 15.10.07, 07:59 Sympatie Pana Prezydenta zdaja sie zmierzac w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
andyl Medal dla niemieckiego oficera 15.10.07, 08:02 Kazdy widzi ze medal zostal nadany dzien przed wizyta Lecha w Berlinie. Mimo tego wizyta Jarka w Niemczech nie byla zbytnio komentowana, czyzby znow zlosliwie nie dano nam tego czego chcielismy? Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Medal dla niemieckiego oficera, który uratował .. 15.10.07, 08:12 Tacy są właśnie niektórzy Polacy, szczególnie "kaczyści" czy "giertychowcy. Własnych współobywateli zwalniają tysiącami z pracy, szczują, wytaczają procesy, pozbawiają rent i emerytur, a nazistów i agresorów NAGRADZAJĄ! Żołnierzy I i II Armii Ludowego Wojska Polskiego pozbawiają emerytur, a b. żołnierzom Wehrmachtu Polska wypłaca emerytury( TAK TO PRAWDA - na podst. umowy z RFN). Takich to mamy "wodzów", którzy nienawidzą własny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Re: Medal dla niemieckiego oficera, który uratowa 15.10.07, 08:47 dzakarta napisał: > Tacy są właśnie niektórzy Polacy, szczególnie "kaczyści" > czy "giertychowcy. > Własnych współobywateli zwalniają tysiącami z pracy, szczują, > wytaczają procesy, pozbawiają rent i emerytur, a nazistów i > agresorów NAGRADZAJĄ! > Żołnierzy I i II Armii Ludowego Wojska Polskiego pozbawiają > emerytur, a b. żołnierzom Wehrmachtu Polska wypłaca emerytury( TAK > TO PRAWDA - na podst. umowy z RFN). Takich to mamy "wodzów", którzy > nienawidzą własny naród. Podejrzewam,że jesteś chory i nie wiesz co mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
solveik Re: Medal dla niemieckiego oficera, który uratowa 15.10.07, 12:26 Jeśli Spielman zawdzięcza mu życie i pragnie go pośmiertnie odznaczyć to ja nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
al675.39311 Re: a on uratowal wiecje osob? 15.10.07, 10:05 A czy przed wręczeniem tego odznaczenia, sprawdzono czy i ile osób zastrzelił wcześniej?. To dość istotne przed wręczaniem odznaczeń, bo uratowanie jednego Żyda nie może przecież rozgrzeszać z przeszłości i przyszłości. A może to już krok rozpaczy przedwyborczej i chęć uzyskania poparcia z dwóch stron, żydowskiej i niemieckiej?. Według mnie, mówiąc lapidarnie, takie działanie to robienie sobie jaj z samego siebie a to już i nie wypada i nie poprawia sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: a on uratowal wiecje osob? 15.10.07, 22:44 al675.39311 napisał: > A czy przed wręczeniem tego odznaczenia, sprawdzono czy i ile osób > zastrzelił wcześniej?. To dość istotne przed wręczaniem odznaczeń, > bo uratowanie jednego Żyda nie może przecież rozgrzeszać z > przeszłości i przyszłości. A może to już krok rozpaczy > przedwyborczej i chęć uzyskania poparcia z dwóch stron, żydowskiej i > niemieckiej?. Według mnie, mówiąc lapidarnie, takie działanie to > robienie sobie jaj z samego siebie a to już i nie wypada i > nie poprawia sytuacji. RZYGAC mi sie chce jak takie skreslania czytam! Moze zapomnial nasz maly idiota, ze Wehrmacht na Lomzczyznie Polakow roztrzeliwal, za prymitywne mordowanie ludzi wyznania mojzeszowego! Czy Polacy naprawde wlasnej historii i polskiego stosunku do tych osob nie znaja, albo nie chca znac! Odpowiedz Link Zgłoś
eszp Medale i kuksańce 15.10.07, 08:37 Cieszę się, że odznaczono kogoś zasłużonego. Przykro mi, że brat prezydenta chwilę wcześniej w debacie z Tuskiem pytał go o "polskość Gdańska", wyciągał z lamusa dziadka z Wermachtu, wypominał - ustami bulteriera - wojenny epizod z życia Grassa. Gubię się w tym wszystkim. Jak w całej tej IV RP zresztą. Bałagan pojęciowy, kompletny brak trwałych zasad, kłamstwa i przeinaczenia. Oby to się wreszcie skończyło.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 ciekawe kiedy prezydent stwierdzi że z tym odznacz 15.10.07, 09:18 eniem to ktoś mu podłożył świnie jak to było w przypadku Jaruzelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
estazolan Medal dla niemieckiego oficera, który uratował .. 15.10.07, 09:35 Okresle to jednym slowem parodia. Odpowiedz Link Zgłoś
al675.39311 Medal dla niemieckiego oficera, który uratował .. 15.10.07, 09:42 Zastanawiam się co jest przyczyną, że to Prezydent dekoruje tych, którzy ratowali Żydów a nie robią tego Żydzi?. Jakoś rzadko słyszy i widzi się przypadki, że Żydzi w Izraelu dekorują Polaków za narażanie się dla Nich za okupacji. Czy ta szopka pod publiczkę i włażenie Żydom do d... nigdy się nie skończą?. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Medal dla niemieckiego oficera, który uratowa 15.10.07, 09:45 Byc moze ten Niemiec zasluzyl na odznaczenie,ale jestem pewien,ze nie powinno to stac sie teraz przed wyborami.Zonglerka nieboszczykami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stawonog Byles w Izraelu? Widziales drzewa i nazwiska? czy 15.10.07, 09:55 po prostu chciales splunac i patrzec jak slina scieka? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Medal dla niemieckiego oficera, który uratowa 15.10.07, 12:50 Za samo uratowanie Szpilmana należałby się medal. Odpowiedz Link Zgłoś
marian.kaluski Odznaczanie polakożerców 16.10.07, 07:29 Pamiętam odznaczania w PRL i bardzo dobrze przyglądałem się odznaczaniem orderami i medalami działaczy polonijnych przez rząd emigracyjny, a po 1989 roku przez prezydentów RP. Na podstawie tego przyglądania doszedłem do wniosku, że 90% ludzi odznaczanych wcale na te odznaczenia sobie nie zasłużyło. Wygląda to tak,, że kolesie starają się o odznaczenia dla swoich kolesiów. Z tym że w Australii, gdzie mieszkam, a zapewne i we wszystkich innych państwach nie wygląda to inaczej. Odznaczani są zazwyczaj sami swoi. Kilka dni temu czytałem w Internecie hasło o Bohdanie Osadczuku (ur. 1920), ukraińskim publicyście i dziennikarzu, sowietologu, badaczu historii Europy Środkowo-Wschodniej. Z tego biogramu dowiadujemy się, że Osadczuk podczas wojny był stypendystą hitlerowskiej Abwehy w Berlinie, członkiem antypolskiej Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i rugował polskość na Ziemiach Wschodnich. Tymczasem w 2003 roku prezydent Aleksander Kwaśniewski odznaczył go Orderem Orła Białego, za to że po wojnie na emigracji budował przyjaźń polsko-ukraińską na warunkach ukraińskich. Kilka dni później dowiaduję się, że prezydent Lech Kaczyński właśnie odznaczył pośmiertnie Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski Wilhelma Hosenfelda, oficera hitlerowskiego Wehrmachtu i członka NSDAP, osobę, która podczas Powstania Warszawskiego 1944 przesłuchiwała wziętych do niewoli powstańców. Odznaczenie dostał za uratowanie życia Władysławowi Szpilmanowi. A teraz dowiaduję się, że uczestnicy właśnie odbytego w Warszawie III Zjazdu Polonii (których selekcjonowano na zasadzie „sami swoi”!) uchwalili: „Zjazd wyraża najwyższe uznanie Profesorowi Andrzejowi Stelmachowskiemu za wieloletnią działalność na rzecz Polonii i Polaków za granicą i apeluje do Prezydenta RP o uhonorowanie go należytym orderem państwowym”. Jestem starym działaczem polonijnym i historykiem Polonii. Dla mnie Andrzej Stelmachowski – prezes Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” w Warszawie, której celem powinno być jednoczenie Polaków na obczyźnie, utrzymanie z nimi łączności i praca na rzecz wszechstronnej współpracy kraju z Polonią, jest osobą która rozbiła Polonię i nie służy wszystkim Polakom na obczyźnie, a tylko tym wybranym przez siebie. To szkodnik – wręcz polakożerca! I taki człowiek ma otrzymać „należyty order państwowy”! Osoby zainteresowane „zasługami” Andrzeja Stelmachowskiego i w ogóle Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” odsyłam do mojego artykułu pt. „Porozmawiajmy szczerze o Stowarzyszeniu Wspólnota Polska”, który ukazał się w polsko-amerykańskiej witrynie „Monitor Polski” oraz artykułu Elżbiety Szczepańskiej pt. „Bolszewia na uchodźstwie i jej wspólnicy w Polsce” („Goniec” Nr 8/2007, Kanada); można go znaleźć również w Internecie. Dla mnie nie ulega wątpliwości, że działalnością niektórych członków zarządu Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” i samego Stowarzyszenia powinna zainteresować się prokuratura. Powinna sprawdzić czy to co pisał do Australii jeden z pracowników Stowarzyszenia jest prawdą czy nie. Bowiem jeśli jest prawdą, to nie ulega wątpliwości, że działalność niektórych osób w zarządzie Stowarzyszenia jest na bakier z prawem! Mam nadzieję, że tym razem prezydent Lech Kaczyński nie odznaczy polakożercy!!! Marian Kałuski, Australia Odpowiedz Link Zgłoś