ambl 21.10.07, 14:37 >Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza oceanu<Zaraz po mnie odpowiedzą wam że to wina Kaczorów(chyba jestem I-szy!!!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patriota21wieku Nawet w wyborach jestesmy 200 lat za murzynami 21.10.07, 14:42 Ja nie moglem glosowac bo najblizszy lokal wyborczy jest prawie 1000 km od mojego miejsca zamieszkania! Wiekszosc krajow rozwinietych pozwala na glosowanie korespondencyjne, a Polska nie! Jak zwykle pewnie dlatego ze trzeba 100 pieczatek i 20 formularzy w 2-kopiach i jakis urzedas musi to obejrzec i obmacac! Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Nawet w wyborach jestesmy 200 lat za murzynam 21.10.07, 14:43 nie przesdzaj, trzeba było się dopisać do listy wybirców i już. D.... się nie chciało ruszyć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
enskw Re: Nawet w wyborach jestesmy 200 lat za murzynam 21.10.07, 15:24 tak jak mowisz.. ale murzynów nie obrażaj, oni chociaż mówią przepraszam, to chyba takie poczucie winy, w polsce nieznane lub mało rozpowszechnione ze względu na narodowe nadęcie i kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny skoro nie mieszkaja w RP to po co maja glosowac? 21.10.07, 15:45 powinno si wprowadzic zakaz glosowania ludziom mieszkajacym od lat w innym kraju, pracujacym tam, majacym tamtejsze obywatelstwo bez zamiaru powrotu do Polski. nie widze sensu, aby mieli nam wybierac wladze, ktore ich nie beda dotyczyc. zwlaszcza drazni mnie polonia, ktora wyjechala z kraju zaraz po wojnie i wydaje im sie, ze wiedza najlepiej, co dla nas tutaj Polakow najlepsze i glosuja na jakichs matolow, ktorzy potem osmieszaja ten kraj wewnatrz na na zewnatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
lwachowski Re: skoro nie mieszkaja w RP to po co maja glosow 21.10.07, 16:41 Oczywiscie, jestem jak najbardziej za. Emigranci nie powinni miec prawa do glosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza oceanu 21.10.07, 14:42 Mnie dokladnie taka sama sytuacja spotkala 2 lata temu w Hamburgu. Zgloszenie wyslalam faksem jednak moje nazwisko nie znalazlo sie na liscie wyborcow. Wczesniej jednak doczytalam w regulaminie glosowania, ze wystarczy paszport i zaswiadczenie o stalym zameldowaniu za granica. Rzeczywiscie po okazaniu powyzszych dokumentow zostalam dodana do listy wyborcow. Dzis rowniez na wszelki wypadek zabralam te dokumenty ale tym razem moje nazwisko znajdowalo sie juz na liscie wyborcow. Moze powinni Panstwo sie zapytac w waszych komisjach jakie dokumenty bylyby by potrzebne do oddania waznego glosu. Pozdrowienia z Hamburga P.S. U nas jest zadziwiajaca frekwencja. Dlugie kolejki i pelny konsulat. Jak nigdy wczesniej. Widzialam nawet osoby robiace sobie zdjecia przy oddawaniu glosow. Moze po to zeby pokazac za iles tam lat wnukom :))) Odpowiedz Link Zgłoś
taxal Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza oceanu 21.10.07, 14:49 Na wybory poczta e-mail powinna dzialac tak, ze kazde zgloszenie powinno automatycznie odeslane potwierdzenie "Twoj e-mail wplynal" (czy cos w tym rodzaju)...tak jak jest np z rezerwacja hoteli czy biletow lotniczych itd; ze otrzymuje sie potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ddawwidd22 Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza ocean 21.10.07, 14:50 I dobrze. Ja nie wybieram im, pod czyimi rządami mają mieszkać w Australii, czy Kanadzie. Chcecie mieć wpływ na to, co w Polsce? Zapraszamy tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
corgan Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 14:53 Skończcie się żalić ... W ogóle nie powinniście mieć prawa do głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
schwarze_sonne Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 14:55 ddawwidd22 napisał: > I dobrze. Ja nie wybieram im, pod czyimi rządami mają mieszkać w Australii, czy > Kanadzie. Chcecie mieć wpływ na to, co w Polsce? Zapraszamy tutaj! Zgadzam sie z Toba, osoby które przebywaja za granicami RP dłuzej niz np 5 lat nie powinny miec prawa głosu. Co innego krótkotrwałe kilkumiesieczne wyjazdy a co innego stała emigracja. Co takiego wie o zyciu w polsce emigrant od 15 czy 20 lat mieszkajacy na jackowie? jakie ma moralne prawo wybierac nam polakom zyjacym tutaj władze ktos kto wiedzie wygodny zywot poza RP? Powinno to ulec zmianie juz dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:13 Jestem Polka, mam polski paszport i dowod. Decyzje politykow dotykaja mnie bezposrednio, chocby z powodow podatkow od nieruchomosci, emerytury ktorej czesc sobie w Polsce wypracowalam. A przede wszystkim mam konstytucyjne prawo do brania udzialu w wyborach. Dlaczego osoby, ktore nie znajduja sie w swoim miejscu zamieszkania moga dzis glosowac poza swoim okregiem? Dlaczego osoby z Pcimia Dolnego moga glosowac w Warszawie ? Bo wybieramy nie tylko dla naszego regionu ale dla calej Polski ludzi, ktorzy beda mieli wplyw nie tylko na region ale rowniez na cala gospodarke polska, jej polityke wewnetrzny i zewnetrzna oraz na wizerunek za granica. Moze tak wszystkim emigrantom ktorzy wyjechali na dluzej niz 5 lat zabierac paszport? Moze by przy wyjezdzie z Polski konfiskowac mienie, ktore sie zostawilo w Polsce? Mozna odbierac obywatelstwo, wypracowana emeryture i kazac placic za wyksztalcenie. Juz tak kiedys Panstwo Polskie postepowalo. A jednak to wlasnie czesc z tych emigrantow, tak traktowanych przez wlasna ojczyzne tworzyla Paryska Kulture, wspierala polska droge do emigracji i wysylala paczki do kraju. To wlasnie ci emigranci nie pozwalili na to by to co dzieje sie w Polsce zostalo przez swiat zignorowane. Nie zapominajcie rowniez o tych Polakach, ktorzy w wyniku wojen znalezli sie gleboko na wschodzie. Czy oni rowniez nie maja zadnych praw? I na koniec chyba najbardziej szanowany przez Polakow emigrant - Papiez. Czy o nim rowniez napisalibyscie, ze w 5 lat zapomnial czym jest Polska i gdzie sie znajduje (choc nie glosowal) ? Feelfine Odpowiedz Link Zgłoś
gawlo56 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 17:03 Swietnie to co Pani napisala.Dodaje- chetnie zabraliby nam prawo glosu,dlaczego nie zrezygnuja z naszej pomocy,tylko ciagle wystawiaje rece po nia ,sla milosne listy z lista zyczen,kiedy odwiedzamy kraj nie moga doczekac kiedy otworzymy walizy ,chca byc zapraszani po czym siedza u nas tygodniami na nasz koszt i wyjezdzaja z pelnymi prezentow bagazami,za ktore my niechciani emigranci zaplacilismy .Wysylamy drogie leki ,ktorych podobno nie mozna dostac w Polsce.Niejedna fortuna w Polsce powstala dzieki pracy ,ktora im zalatwilismy plus wikt i opierunek za Bog zaplac.Dlaczego ciagle narzekaja w kontaktach z nami na sytuacje w Polsce ,poczym nie ida glosowac.I jeszcze twierdza ,ze nic o Polsce nie wiemy.Przypuszczam ,ze nasza wiedza jest bogatsza.Czy oni tam wiedza ,ze my zyjemy Polska i zrobilismy dla niej wiecej niz niejeden autochton.Ciekaw jestem tez frekwencji,jak sadza znowu Obywatele zamieszkali w kraju nie skorzystaja w wiekszej czesci,ze swojego prawa i obowiazku, dla ktorego tak wielu emigrantow/ nie z wlasnego wyboru/ sie narazalo.Itp.itd .PS.Jestem przecietnym przedstawicielem licznej grupy polskich emigrantow ,ktorzy w pelni podzielaja moje poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
grodek75 Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza ocean 21.10.07, 14:54 Wzruszające. Emigranci w ogóle nie powinni mieć prawa do głosowania. Dokonali wyboru jeżeli chodzi o miejsce do życia. I powinni mieć świadomość wszystkich konsekwencji jakie są związane z emigracją. Szczególne śmieszne jest gdy "obywatelski obowiązek" chcą spełnić ci zza oceanu, przebywający tam nierzadko od kilkunastu, bądź kilkudziesięciu lat. Ich wiedza o rzeczywistej sytuacji w kraju jest bliska zeru... Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 14:59 Grodek: skad ty mozesz wiedziec jaka jest wiedza emigrantow na temat sytuacji w kraju? zaloze sie ze ich wiedza na ten temat nierzadko jest wieksza niz Twoja :) poza tym maja mozliwosc przyjrzenia sie temu co sie dzieje w PL z dystansu, bez emocji, chociaz skoro tylu teraz chce isc glosowac to jednak chyba emocje siegnely zenitu :) pozdrowionka dla wszystkich emigrantow :) Odpowiedz Link Zgłoś
atmm Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:19 Tez jestem na emigracji.... i wybacz, ale uwazam, ze warunki, w jakich przyjdzie zyc naszym rodakom w Polsce powinni tworzyc oni sami. Nam od urn wara, kolego. Wara. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:24 Sek w tym ze Polska nie chce zabierac obywatelstwa Polakom ktorzy wyemigrowali, nawet jak o to prosza to jest niemozliwe; do konca zycia czy sie cgce czy nie to ma sie obywatelstwo polskie a dodatkowo mozna sobie wziasc tez innego kraju ale polskiego nie da rady sie pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:26 dla przykladu Niemcy odbieraja obywatelstwo tym ktorzy przyjmuja obywatelstwo drugiego kraju. Niemcy nie uznaja podwojnego obywatelstwa. A Polska uznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:35 A skad masz takie alarmujace wiadomosci ? Mieszkam w Niemczech i chyba zaczne sie bac.... Niemcy tak samo jak wszystkie inne cywilizowane kraje uznaja umowy miedzynarodowe. I jesli maja taka umowe podpisana z jakims krajem tak jak na przyklad z Polska, wtedy nie robia nikomu laski tylko uznaja podwojne obywatelstwo. Oczywiscie istnieja takie Panstwa jak np. niektore panstwa afrykanskie czy tez Bialorus ktore nie uznaja podwojnych obywatelstw i nie maja podpisanej umowy z Niemcami. W takim przypadku dana osoba musi sie zdecydowac czy chce miec obywatelstwo niemieckie czy tez danego Panstwa. Jesli chodzi o Polakow to na dzien dzisiejszy nie maja takiego problemu i moga miec zarowno polskie jak i niemieckie obywatelstwo. Chyba, ze sejm uchwalil ustawe o nieuznawaniu umow miedzynarodowych i nie poinformowal o tym nikogo..... Ach te legendy na temat zagranicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
st-crispin Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:38 Ale w Niemczech oficjalnie rzeczywiście nie ma podwójnego obywatelstwa. Pamiętam, że kilka lat temu landy niemieckie urządziły obławę na Turków z podwójnym obywatelstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:47 Ale Polska to nie Turcja ;-( Jeśli chodzi o obywateli EU to obowiązują inne przepisy. Ale nawet dla obywateli innych krajów są wyjątki. www.bmi.bund.de/cln_028/nn_164892/Internet/Content/Themen/Staatsangehoerigkeit/Einzelseiten/Doppelte__Staatsangehoerigkeit__Mehrstaatigkeit.html Odpowiedz Link Zgłoś
st-crispin Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:53 No patrz. Unia to Unia. :) Zresztą dla mnie Unia to nie zagranica in the stricter sense. Odpowiedz Link Zgłoś
inter71 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 16:24 Jestes zalosny ze swoim punktem widzenia. Najpierw zostan emigrantem, przezyj wszytkie stresy z tym zwiazane, odnjadz swoj sens zycia w obcym kraju a moze wtedy zdobedziesz prawo wybierania komus narodowsci i praw obywatelskich. Stan w kolejce do glosowania w Chicago, Toronto czy wielu innych odleglych konsulatach to zobaczysz wtedy kim sa emigranci, wtedy sie dowiesz kim jest 80 letnia osoba co 75 lat spedzila na emigracji. Uswiadom sobie ze polscy emigranic sa ciagle polakami a nie kandyjczykami, niemcami, francuzami czy obwatelami kraju ktorego przyjeli obwyatelstwo. Wielu z tych emigrantow ktorych nie uwazasz za polakow wrocilo by do kraju tylko nie maja do czego albo jest za pozno na powrot. Nie chce Cie oceniac bo nie znam Ciebie. Wierze tez ze Twoj poglad nie jest efektem marnej edukacji i brakiem rozwiniego krytycznego myslenia tylko zwyklym przejezyczeniem. Nie zabieraj tego co sie komu nalezy i co konstytucja gwarantuje. Tak na marginesie, kiedy ja opuszczalem Polske mialem podobne zdanie jak Ty, dzis po latach mysle inaczej i wiem, ze liczy sie tylko to jedyne pierwsze obywatelstwo, kazde inne jest tylko dokumentem urzedowym. Zdaje sobie sprawe ze mozesz zaraz napisc jak mi zle to wracaj, na wszelki wypadek od razu Ci odpowiem. Ciezko byloby mi wrocic do polski i dostac prace w swoim zawodzie ze wzgeldu na waska specjalizacje. Skonczylem college w kanadzie, studia w USA i w tej chwili albo nie ma paracy w kraju dla mnie albo oferty sa malo atrakcyjne. Nie pisze w jakich krajach sie uczylem zeby sie tu chwalic czy jak masz zamiar to odebrac....chodzi mi o to ze takich jak ja emigrantow jest wielu i po latach pobytu na emigracji zwyczajnie czesto nie ma do czego wracac do ojczystego kraju i nikt nie powiniem zabraniac osobom urodzonym w polsce prawa glosu wyborczego tylko dlatego ze mieszakja w innym kraju. A poza tym w dzisiejszej dobie internetu zapewniem Cie ze kazdy emigrant jak tylko chce to jest na biezaco z tym co sie dzieje w polsce. Nie ograniczaj sie do zasciankowego myslenia ze polak jest tylko polakiem w polsce. W dobie dzisiejszej globalizacji sam jeszcze nie wiesz jak sie Twoje zycie potoczy. Czy tylko dlatego ze mialbys wyjechac z kraju za 10 lat to znaczy ze nie bedziesz juz polakiem? Gwaranutje Ci ze bedziesz, bedziesz nim do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
plakaplaka Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 14:56 No i super! Nie będą jacyś uciekinierzy, którzy na codzień nie mieszkają w Polsce wybierali nam posłów! Odpowiedz Link Zgłoś
weihrauch Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:19 Przestan pluc jadem i zolcia. Wcale nie potrzebuje Twojego przyzwolenia, zeby glosowac. Mieszkam od ponad 10 lat pozy Polska, ale orientuje sie w sytuacji kraju lepiej od wielu moich rodakow w kraju. A to dlatego, ze nie mam glowy w chmurach i sie tym interesuje i jezdze do kraju nie tylko na wakacje. Wszystkie moje dzieci chodzily do przedszkola przynajmniej pare mies. w Polsce i mowia, pisza i czytaja perfekt po polsku. Bede glosowala i robila co mi sie podoba, a takie stwierdzenia, ze ja do czegos nie mam prawa to sobie a muzom... Jednego czego nie mam to chyba tylko polskiej czcionki w tastaturze zeby pisac ze znakami diakrytycznymi. Glosuje tez prawidlowo na PO....... Aha nie jestem uciekinierem, po prostu wyjechalam, w demokracji to mozliwe za komuchow ciezej.. Jak chcecie to wyjedzcie, jesli ktos uwaza ze to takie latwe, ja znam tez perfekt jezyk kraju, w ktorym mieszkam i mam super prace i nauczylam sie chwalic moimi mocnymi stronami, nie tlumacze sie z niczego, i wiem ze sa dwie rzeczy ktore naprawde musze: do wychodka i w debowa. Dzisiaj sa wybory nie zapomnij zaglosowac, bo ty maz na pewno do tego jedyne i niepowazalne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:06 w XXI w. powinna być możliość głosowania przez net, no,ale nie w tak zacofanym technicznie karju jakim jest PiSneyland Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisbis Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:16 zgadzam się z opinią by za granicą głosowali Polacy czasowo tam przebywający. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Zacofani to sa przede wszystkim ci co nie potrafia 21.10.07, 19:06 wyslac maila z potwierdzeniem nie tylko odbioru (fakt, ze znajdzie sie w "skrzynce" adresata)ale rowniez wyswietlenia tresci na monitorze i maja do tego tupet i bezczelnosc reklamowac to jeszcze publicznie i co sie dowartosciowywuja porownaniami Polski do krajow w ktorych przebywaja nie majac zielonego pojecia jakim trudem i determinacja osiagnieto tamtejszy poziom rozwoju spolecznego i gospodarczego (w ktorym przebywajacy tam rodacy nie uczestniczyli). W Angli strajkujacy gornicy glodujac umierali jeden po drugim przez nieomal dwa tygodnie za rzadow "zelaznej damy" Tatcher protestujac przeciwko zamykaniu nierentownych kopalni. Czy umarla choc jedna osoba z glodu w Polsce strajkujac ? "Zacofaniem" jest tez uzalac sie na nad naszym zacofaniem i wiazac je z ta czy inna partia polityczna. Za nasz upadek panstwowy "uwienczony" rozbiorami trudno wina obarczyc obecne partie polityczne bo ich wtedy nie bylo. Byli, za to i pozostali do dzisiaj nieomal tacy sami jak wtedy Polacy. Partie Samoobrona, PO, LPR, PiS, LiD sa reprezentacja polityczna Polakow a to ze nasze polityczne odbicie w lustrze nas drazni w wielu swoich aspektach dowodzi o duzej rozbieznosci pomiedzy naszymi dobrymi wyobrazeniami o nas samych i istniejaca rzeczywistoscia. Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder Zakazać głosowania uciekinierom! 21.10.07, 15:18 ktoś uciekł, to niech siedzi tam, nie jest polakiem bo nieponosi ciężarów budowania Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
kwak.kwak1 Re: Zakazać głosowania uciekinierom! 21.10.07, 15:44 1. ten watek jest o nieudolnosci pracownikow p. Fotygi, a to ze jest ona sama nieudlna tego chyba nie trzeba komentowac 2. place podatki w PL, mam polski paszport i nie widze dlaczego nie mialbym decydowac o wladzach w kraju 3. ciemniaki z wyksztalceniem podstawowym nie powinni miec prawa wyborczego, tak samo jak kobiety zydzi i dzieci - tak byloby pewnie u ciebie na wsi, co ? oj, ksenofobiczny polaczku, buduj te swoja polske z rydzem... Odpowiedz Link Zgłoś
sieminius W czym problem? 21.10.07, 15:20 Jak ktoś mieszka na stałe zagranicą to nie powinien mieć prawa głosu. Zrezygnował z niego wyjeżdżając, nie ważne z jakiego powodu, z czyjej winy! Odpowiedz Link Zgłoś
caltro1 Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza ocean 21.10.07, 15:20 Podobne problemy z mailami są w Monachium! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-naiwniak Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza ocean 21.10.07, 15:21 Polak wszędzie gdzie się znajduje , jest Polakiem . I nie ma to znaczenia ile lat nie był w Polsce - czy lata zmieniają pochodzenie ? Myślenie inaczej jest bardzo nie uczciwe . Odpowiedz Link Zgłoś
st-crispin Nerwowość w dalszym ciągu wzrasta :) 21.10.07, 15:23 Gdzie jestem ja, tam jest Polska (zwłaszcza w UE). Odpowiedz Link Zgłoś
ardor Funkcjonowanie polskich kont E-mail 21.10.07, 15:32 jest w ogromnej wiekszosci gorzej, jak skandaliczne. Wiekszosc z nich po prostu nie dziala, lub dostarcza listy z wielogodzinnym opoznieniem (@wp.pl, @vp.pl, @onet.pl, @onet.eu, @interia.pl, ostatnio rownie @gazeta.pl i wiele innych). Konta na @o2.pl & company po prostu znikaja. Jako wieloletni specjalista, stwierdzam ten fakt autorytatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
unijny Re: W Madrycie nas poprostu olali 21.10.07, 20:28 Mieszkam w Andaluzji, 500 km od Madrytu. Wyslalem e-maila, zadnej odpowiedzi, usilowalem telefonowac - albo zajety, albo nikt nie odpowiada. Podobno - wyczytalem przed chwila, ze organizator wyborow Tow. Palka z Madrytu zachwycony glosowanie trupy aktorskiej wysrawiajacej w Madrycie jakas sztuke. W Andaluzji lieszka okolo 600 Polakow, nawet nie chcialo im sie zorganizowac placowki do glosowania. Nie jestem zaskoczony, parenascie lat temu, kiedy mieszkalem w Genevie (Szwajcaria), Polacy mogli glosowac tylko w pobliskim Lyonie (Francja). Tylko 16o km, wiec glosowalem. Tym razem odpuscilem sobie 500 km. Licze, ze jednego dnia nasi urzednicy zrozumieja, ze mozna glosowac e-mailem, przez korespondenta, itd. A tak miedzy nami, mam piane na ustach. Mieszkam za granica od prawie 40 lat i ciagle wierze w cud Polski. Idiota i naiwniak ze mnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Po wysłaniu maila do ambasady, system wysyłał mail 21.10.07, 15:35 zwrotnego, ja takiego dostaęł i bez problemów głosowałem w Glasgow. Sporadyczne "niedochodzenie" maili jest rzeczą normalną, o ile mi wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Konsulat w LA spisał się na medal 21.10.07, 15:36 Wszystko było gotowe, tylko zirytowało mnie, że jakiś facet za kartomowymi ściankami budki głośno dawał wyraz swoim niechęciom politycznym bez reakcji trzyosobowej komisji wyborczej, ale się w końcu zamknął, więc nie było co interweniować. Natomiast już na dole gmachu, w którym mieści się konsulat, była gotowa lista i strażnik bez trudu znalazł moje nazwisko. To dobrze, bo jeszcze na dwa tygodnie przed wyborami niewiele się w tej materii działo. Co mnie zdziwiło to fakt, że kartki wrzucało się do urny bez koperty, no... ale i to, jak mniemam, ujdzie, jeśli w PL było tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Konsulat w LA spisał się na medal 21.10.07, 15:50 Ja też jestem zadowolona z konsulatu w LA! Niedawno przeprowadziłam się do Houston i nawet nie wiedziałam, że mamy tu komisję wyborczą. Z konsulatem w LA skontaktowałam się dopiero w czwartek i zgodzili się dodać mnie do listy. I w sobotę w Houston wszystko poszło gładko! Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
mala20033 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 15:38 Skoro Kaczory nie potrafia wysylac SMSow wiec takich samych "geniuszy" wyslali na placowki dyplomatyczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
e_330 Polacy za granicą 21.10.07, 15:47 Znowu redaktorzy redagujący newsa nie popisali się. Na stronie głównej Gazety tytuł newsa brzmi 'Polacy zagranicą: Nie mogliśmy głosować!'. Pisze się 'za granicą'! Poprawcie to, bo przynosicie sobie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 16:04 Z USA.W Nowym Yorku tez brak kompetencji ,organizacji i w ogole.Zgloszenie poprzez wysylanie emaili ,kompletnie bzdurne.W dodatku bez zabezpieczen wszystkie dane ida w INTERNET.Kompletna glupota .A organizacja samego glosowania.............uuuuuuuuuuuuu to dopiero cyrk .Wyobrazcie sobie (spore) tlumy glosujacych i Lesnych dziadkow ktorzy obslugiwali to wszystko.Kazdy dziadek mial przydzielone cztery literki nazwisk alfabetu.Wiec mozna sobie wyobrazic ze niektorzy nie mieli prawie nikogo w kolejce ,a do niektorych byla kolejka na 40 minut.Ciekawe czy w Nowojorskim konsulacie znajduje sie chocby jedna myslaca osoba ///??????? W co osobiscie watpie!!!!!!!!!A trzeba bylo po prostu pomyslec i przydzielic proporcjonalnie.!!!!!!!!Czy to takie trudne.A w dodatku nie powinnomiec miejsca ze glosujacystoja sobie w grupkach i UMAWIAJA SIE NA KOGO GLOSOWAC!!!!!!!!!!!!!!To skandal !!!!!!!!!!!!Ktos powinien tego pilnowac.KTOS Z KONSULATU!!!!!!!!!!a nie tylko wpasc na piec minutek zeby zaliczyc uscisk dloni.............To wszystko co mam do powiedzenia o wyborach z zagranicy............. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Musi, ze "literkowe wytyczne" byly z ministerstwa 21.10.07, 19:31 Akurat bylem w Paryzu. Cierpliwosc czekajacych na glosowanie byla zdumiewajaca. Pewnie dlatego, ze byla ladna pogoda. W zaleznosci od literki wchodzilo sie do tej albo innej sali. Dla tych z pierwszej czesci alfabetu pomieszczenie z jednym wejsciem przy, ktorym wszyscy sie tloczyli i nadal pewnie jeszcze tlocza nie mialo wiecej jak 30 m². Po poludniu czekalo sie przeszlo dwie godziny . Kazdy pretekst by byc obsluzonym bez kolejki byl dobry: jedni przepychali sie z niemowlakami w wozkach, inni wyjmowali z wozkow. Starsze osoby, ktore nie mogly czekac tez musialy "forsowac" to newralgiczne zatloczone wejscie nie mowiac juz czestych "tam i spowrotem" kelnerek z kawa dla komisji wyborczej. Dla tych z drugiej czesci alfabetu (sala byla duzo wieksze i czekalo sie duzo krocej: ma czlowiek szczescie), chyba od litery M bylo duzo sprawniej bo jeszcze w czasie oczekiwania przed brama ta czesc wchodzila nieomal bez kolejki. Po obsadzie komisji wyborczych mozna by pewnie zrobic diagram zaleznosci sluzbowych w ambasadzie. Ewidentnie faworyzowani byli ci pracownicy ambasady co obslugiwali druga czesc alfabetu. W sumie nie bardzo wiadomo czemu sluzyl wczesniejszy obowiazek rejestracji skoro pracownicy ambasady nie wyciagneli z list glosujacych zadnych wnioskow w sprawie organizacji. "Czystka" w polskim MSZ byla chcyba niedostatecznie gleboka skoro w tak reprezentacyjnym miejscu jak Paryz nie ma nikogo kto potrafi czytac, liczyc i na podstawie tego organizowac dzialanie. Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o Odpowiedz Link Zgłoś
pluskacz1 Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 18:25 Widzialem na tiwi paniusie w kraciastych bistorspodniach, ktora slabo mowic po polski i nidgy w Polska nie byc ale chciec glosowac bo byc wielka specjalistka od demokracji w jej kochanej Polska - o dżizys........ Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdy Re: Nie mogliśmy głosować - alarmują Polacy zza o 21.10.07, 21:17 problemy z zapisaniem sie byly tez w nowym jorku- chyba byla za slaba informacja do kiedy mozna sie zapisywac, bo w srode 17.10 bylo sporo osob ktore przyszly sie zerejestrowac a bylo to juz za pozno, gdyby to bylo kilka osob moznaby pomyslec, ze po prostu sie zagapili, ale ze bylo ich sporo to mysle ze cos tu jest nie tak, moze problem stad, ze zwykle w srode konsulat jest czynny popoludniu i wiele osob tylko wtedy moglo przyjsc sie zarejestrowac po pracy Odpowiedz Link Zgłoś