milet_z_sedesu 27.11.07, 12:21 Zlikwidowac przywileje emerytalne i zweryfikowac masowo wyludzane renty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogulo2 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytalny 27.11.07, 12:24 nareszcie...zrobiłbym tak by można było iść juz w wieku 50lat lecz oczywiscie emerytura byłaby proporcjonalnie niższa...im dłuzej pracujesz tym ona wyższa... Niestety - trzeba to oprzec na prywatnych funduszach, a nie ZUSie, który nie ma racji bytu Odpowiedz Link Zgłoś
proboszcz_z_tylawy Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok... 27.11.07, 12:37 ...to krok w dobrym kierunku ale jest jeszcze sporo miejsc, gdzie taka dyskryminacja występuje. Najbardziej rażący przykład to oczywiście zasadnicza służa wojskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 tzn?? 27.11.07, 12:58 co miałes na myśli pisząc "zasadnicza słuzba wojskowa", masz pretensje do wszystkich ze mężczyźni ida do wojska czy jak? Równie dobrze kobiety mogą miec pretensje ze to tylko one rodzą dzieci, no co w końcu niech chłopy tez poczuja co to znaczy nosic w sobie zycie przez 9 miesięcy i cierpiec potem w bólach, a potem niech sie zajma wymyslaniem przepisów wygodnych tylko dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: tzn?? 27.11.07, 13:04 "Równie > dobrze kobiety mogą miec pretensje ze to tylko one rodzą dzieci." Rodzą, jeśli chcą. A do armii iść trzeba (na szczęście jeszcze tylko jeden rok). Porównanie było by zasadne, gdyby kobiety były znuszane przez prawo do rodzenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: tzn?? 27.11.07, 13:08 po takim rozumowaniu i takiej gadce marzy mi się seksmisja i wyginiecie plemników z chromosomem Y, jak boga kocham Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbe3 Re: tzn?? 27.11.07, 13:09 Prędzej nastąpi koniec świata niż wyginięcie mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Wyrownac wszystko mezczyznom i kobietom 27.11.07, 14:28 Oszolom komuch Kochan wyczul, ze nadszedl CZAS SWIRA, czyli rzady DALEJ TUSKWA (lamy). Odpowiedz Link Zgłoś
szukacz_waw A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapomniał? 27.11.07, 14:36 Jak zostanie wprowadzony ustawowy obowiązek rodzenia przez przestawicieli obu płci to i wiek emerytalny można będzie ujednolicić. Skąd tyle głupoty u znanego mi skądinąd osobiście i bardzo rozsądnego RPO? Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 14:48 szukacz_waw napisał: > Skąd tyle głupoty u znanego mi skądinąd osobiście i > bardzo rozsądnego RPO? Co ty pie*rzysz? Jakiej glupoty? Jest konstytucja i to jest z nia niezgodne. Inna sprawa ze ten rpzepis jest rketysnki, kobiety nie sa rowne z mezczyznami, ale skoro jest ogolna tendencja na kretynskie wyrownywanie plci, to trzymajmy sie wyznaczonej litery prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 14:56 A co ma rodzenie do wieku emerytalnego - chyba tylko to że kobiety dzięki temu powinny jeszcze dłużej pracować bo przez długi okres nie pracują i są na utrzymaniu państwa. Wybacz ale nie brzmisz jak matka polka ja chętnie zdecydowałbym się na rodzenie dzieci bo poza tym co opowiadają matki które urodziły dziecko czyli o najwspanialszym doświadczeniu w życiu to dodatkowo u mnie w pracy nie znam babki w ciązy, która jak tylko można było wziąć to brała zwolnienie lekarskie na całą ciąże - oczywiście płatne 100%. Więc nie dość że panstwo funduje pełnopłatne wakacje dla takiej babki to jeszcze wcześniejszy wiek emerytalny - a może jeszcze wyższe emerytury bo rodzą dzieci - a faceci robią dzieci czy - za ten wysiłek nie powinni przechodzić na emeryture w wieku 50 lat :))))! Na dzień dzisjejszy sytuacja wygląda tam że średnia zycia kobiet jest o jakieś 12 lat większa niż mezczyzn a kobiety na emeryture przechodzą o pięć lat wcześniej - czyli nie dość pełnopłatnych porodowych wakacji to jeszcze długo wypłacana emerytura - statystyczny mężczyzna pobiera ja przez 2 lata po przejściu na emeryture statystyczna kobieta 20 - bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 15:21 Jestem za wyrównaniem wieku emerytalnego. Ale zbulwersowało mnie to, co piszesz. Ciąża i poród to wyjątkowo nieprzyjemne doświadczenie, które skutkuje dzieckiem- dla matki i ojca fantastyczna sprawa, ale państwa pożytek. Pisanie o wakacjach w czasie ciąży i przyjemnościach porodu mnie obraża. Tylko cham i prostak może pisać coś takiego. Stary, facet prawdopodobnie porodu by nie przeżył! Jak ty traktujesz kobiety? Ciekawe, czy powiedziałbyś coś takiego swojej matce albo żonie. Załosny f..t. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 15:44 "Ciąża i poród to wyjątkowo nieprzyjemne doświadczenie" - powiedz to swojemu dziecku :)))) - jeśli je masz jeśli nie masz to idz pisać bajki dalej - bo my z moją dziewczyną mamy to już za sobą - i muszę stwierdzić (zresztą jest to bardziej opinia mojej dziewczyny niż moja) że ciąża to najpiekniejszy okres w życiu - kiedy wszyscy się o ciebie troszczą i kiedy masz możliwość rzeczywiście odpocząć - zdziwiło mnie to bo moja dziewczyna będąc lekarzem w jeszcze w 8 miesiącu ciąży przeprowadzała reanimacje, więc... - cóż ja osobiście współczuje dzieciom rodziców którzy ciąże traktują jak chorobe a posiadanie dzieci jak wręcz epidemię. Co do samego porodu w żaden sposób nie deprocjonuje bólu z tym zwiazanego - jednak jeśli to doświadczenie jest przed Tobą to zobaczysz, że 200 krotnie zrekompensuje ci go finał (swoją drogą jest niewiele kobiet które rodza bez znieczulenia-jest to zawsze wybór kobiety). Kobiety mówią o tym że facet bólu by nie przeżył - bo wiedza że nigdy nie bedzie na tym polu konfrontacji a jednak większość kobiet raczej niepewnych swoich związków próbuje tworzyć swoją martyrologię - na zasadzie "jak ja bardzo się dla ciebie poswiecam i jak się dla ciebie nacierpiałam" - zyje w bardzo szczęśliym związku z bardzo mądrą kobietą - stąd nie mamy takich problemów - stąd nasze dziecko jest naszym szczęściem a nie wielkim poświęceniem ku chwale ojczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 15:49 PS: i nie nazywam cie głupią ci...ą bo ja naprawde szanuje kobiety - nawet nie nie do końca mądre... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wikipedysta3 Bo ty głupia baba jesteś! 27.11.07, 13:18 yola13 napisała: > po takim rozumowaniu i takiej gadce marzy mi się seksmisja i > wyginiecie plemników z chromosomem Y, jak boga kocham Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 mądry chłop sie odezwał:P 27.11.07, 13:19 wikipedysta3 napisał: > yola13 napisała: > > > po takim rozumowaniu i takiej gadce marzy mi się seksmisja i > > wyginiecie plemników z chromosomem Y, jak boga kocham Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: mądry chłop sie odezwał:P 27.11.07, 14:49 jestes podręcznikowym przykładem kobiety, która nadaje się wyłacznie do rodzenia dzieci. 'Kobiety' - napisałem? przepraszam, powinienem napisac: 'samicy rozpłodowej'. Ale nie przejmuj sie, z taka inteligencja i stosunkiem do zycia nie osiągniesz wymaganej ilości lat pracy, wiec dla Ciebie to i tak bez różnicy, czy kobiety bedą dostawac emeryturę w wieku 60, 65, czy nawet 100 lat. BTW podnies jeszcze postulat całkowietgo zwortu kosztów podpasek i innych środków higienicznych, których nie uzywaja faceci. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_can Re: mądry chłop sie odezwał:P 27.11.07, 15:42 Jolu, wygadujesz straszne bzdury. Rozpoczynasz porownaniem zasadniczej sluzby wojskowej do ciazy i porodu (co ma piernik do wiatraka) potem goraczkujesz sie i podniecasz wizja wyginiecia mezczyzn.. Albo jestes wyjatkowo mloda albo cos ci w zyciu nie wyszlo. Nie wylewaj swojej frustracji na forum - nie sadze zeby ci to pomagalo a innych po prostu drazni. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: głupia i seksistka... nt 27.11.07, 13:44 No niestety musze się z panami zgodzić. Gdyby yola domagała sie przymusowych urlopów wychowawczych dla panów, jestem za. Jak dla obu płci przymusowe wojsko, to przymusowy i urlop. Zaraz poprawia się współczynniki zatrudniania kobiet, bo unikniemy dyskryminacji ze względu na płeć. A co do dzieci, to chcesz - to je masz, nie, przymus wprawdzie jest, ale to twój wybór (chyba, że masz męża walczącego katolika i nie uznaje dla ciebie żadnych, poza pobożnymi środków antykoncepcyjnych) Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g a ja muszę się zgodzić z Panią, 27.11.07, 14:06 z tym, że obowiązek podziału powinien dotyczyć uropów macieżyńskich. Z urlopów wychowawczych często rezygują też i kobiety (z powodów finansowcyh). Jeśli zrobi się urlop wychowawczy obowiązkowym dla mężczyzn, powinien on być też obowiązkowy dla kobiet. Niemniej, przy obecnych zasadach jego udzielania, pogorszyło by to sytuację finansową wielu rodzin..... Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: a ja muszę się zgodzić z Panią, 27.11.07, 14:57 Pewnie jakbym napisała, że trzeba urlopów macierzyńskich dla panów, to drogi jardo-g skrytykowałby mnie, że macierzyństwo dotyczy tylko matek. Dlatego też napisałam "wychowawczy". No trudno, krytyki i tak nie uniknęłam ;D Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: a ja muszę się zgodzić z Panią, 27.11.07, 15:13 "No trudno, krytyki i tak nie uniknęłam ;D" Przepraszam nie chciałem..... Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Re: głupia i seksistka... nt 27.11.07, 16:49 Kobiety powinny mieć wiek emerytalny wyżej postawiony niż mężczyźni. 1. Żyją dłużej, hormony mniej eksploatują kobiecy organizm. 2. Zazwyczaj to one wychowują dzieci(rodzą je zresztą), zatem powinny mieć szansę podniesienia kwoty swojej emerytury poprzez dłuższy czas aktywności zawodowej. Bogatsze kraje mogłyby sobie nawet pozwolić na uznanie wychowawstwa za zawód, ale u nas takie rozdawnictwo to przegięcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: tzn?? 27.11.07, 16:18 jardo-g napisał: > Porównanie było by zasadne, gdyby kobiety były znuszane przez prawo > do rodzenia dzieci. Ależ są. Aborcja jest zakazana, a w tych nielicznych sytuacjach, kiedy jest dopuszczalna prawo kobiet do niej jest notorycznie naruszane. Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: tzn?? 27.11.07, 18:09 Nie są zmuszane. Antykoncepcja nie jest zabroniona a seks w okresie płodnym cyklu bez zabezpieczenia też nie jest przymusowy. Nie kłam że prawo Cię do tego zmusza! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbe3 hmm....hmmm 27.11.07, 13:08 Słuchaj! Nie możesz mieć pretensji do mężczyzn o to że rodzisz dzieci. Tak chciała matka natura, że to kobiety rodzą. Ja wiem do kogo powinnaś kierować swoje pretensje.......do feministek. Tak, Tak!! Bo to one chcą równych praw dla kobiet i mężczyzn i to dzięki nim mamy do czynienia z tym co obserwujemy dzisiaj. Jak najbardziej popieram równouprawnienie kobiet i mężczyzn we wszystkich płaszczyznach życia politycznego, społecznego i gospodarczego. Skoro kobiety domagały się równouprawnienia- to niech je mają. Ale musi to być równouprawnienie rzeczywiste. Czyli obowiązek służby wojskowej musi dotyczyć także kobiet. I wiem że predzej czy później tak się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: hmm....hmmm 27.11.07, 16:08 Obowiązkowa służba wojskowa odchodzi do lamusa, więc nie mają sensu tego typu porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
proboszcz_z_tylawy Re: tzn?? 27.11.07, 13:33 Nie wiem czego tu można nie rozumieć ale spróbuję ci to wyjaśnić w barfdziej przystępny sposób. Prawo nie powinnoo nikogo dyskryminować nikogo ze względu na płeć. O to walczyły wiele lat kobiety. W tej chwili mamy sytuację, w której prawo narzuca na mężczyz cały szereg obowiązków (praca do 65 r.ż., zasadnicza służba wojskowa), których nie narzuca na kobiety i to jest nie w porządku. Chciałbym żyć w kraju, w którym żadne człowiek nie będzie dyskryminowany, ani kobieta, ani mężczyzna no i w tym oczywiście ja a póki co tak nie jest - bo jestem dyskryminowany. Twój argument o rodzeniu dzieci jest śmieszny i nie na miejscu, bo prawo nie zmusza Cię do rodzenia dzieci, tylko tak został stworzony świat. Równie dobrze ja mógłbym argumentować, że skoro kobieta żyje średnio dłużej o 7 lat niż mężczyzna to powinna (nawet odliczając czas na dzieci) pójśc na kilka lat do wojska i jeszcze potem pracować dłużej - bo ma lepiej niż mężczyzna bo dłużej żyje. Ale ja tego nie chcę. Chcę po prostu, żeby wszyscy byli taktowani równo. Poza tym np. w Izraelu kobiety także idą do wojska i nikt nie ma z tym problemu. Ja wprawdzie zdecydowanie wolałbym model w którym nikt nie idzie ale skoro nie możemy sobioe na niego z jakichś powodów pozwolić to uważam, że lepiej by szedł każdy, niezależnie od płci. Właśnie w imię walki z dyskryminacją. Jeśli nadal nie rozumiesz to będzie mi to bardzo trudno wytłumaczyć w sposób jeszcze bardziejh przystępny. Odpowiedz Link Zgłoś
lanselotka Re: tzn?? 27.11.07, 14:35 Wojsko powinno być i będzie zawodowe! Niech idzie kto chce - babki też czemu nie! A co do wydłużania kobietom wieku emerytalnego to życzę tym wszystkim "inteligentnym inaczej" aby trafili np. do szpitala, w którym to na odziale będzie opiekować się nimi damski personel medyczny w wieku np. 64 lat... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: tzn?? 27.11.07, 14:42 jakoś 64-letni lekarze nikomu nie przeszkadzaja. Więc czemu miałyby przeszkadzać kobiety? Nie przeszkadza równiez większosci kobiet 63 letni kanalarz, śmieciarz, zamiatacz ulic, czy... 'ochroniarz'(!). Nie widze powodów, dla których ten absurd miałby byc podtrzymywany. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: tzn?? 27.11.07, 14:42 jakoś 64-letni lekarze nikomu nie przeszkadzaja. Więc czemu miałyby przeszkadzać kobiety? Nie przeszkadza równiez większosci kobiet 63 letni kanalarz, śmieciarz, zamiatacz ulic, czy... 'ochroniarz'(!). Nie widze powodów, dla których ten absurd miałby byc podtrzymywany. Odpowiedz Link Zgłoś
lanselotka Re: tzn?? 27.11.07, 14:51 > jakoś 64-letni lekarze nikomu nie przeszkadzaja. ja bym raczej nie chciała być operowana przez 64 letniego chirurga bez względu na płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: tzn?? 27.11.07, 14:53 niedługo pewnie nie bedziesz miała wyjścia (jesli zajdzie potrzeba operacji), bo wszyscy młodsi powyjażdżają. Odpowiedz Link Zgłoś
lanselotka Re: tzn?? 27.11.07, 15:35 Niestety sporo już wyjechało, pielęgniarek z resztą też więc chyba raczej powinno sie robić coś w kierunku by zachęcać ludzi do tego by zostali, a nie "dobijać" ich. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok.. 27.11.07, 14:56 Jedyna droga by wyrownac dysproporcje rodem z PRL. Wiek emerytalny 65 lat lub 40 lat pracy zawodowej. W uzasadnionych przypadkach mozliwosc skrocenia o 10 lat wieku i lat pracy zawodowej podwarunkiem ze pracodawca bedzie placil wieksza skladke za lata pracy szczegolnej. Spoleczenstwo winno doplacic w jednym przypadku, dbajac o wzrost przyrostu naturalnego. Kobieta otrzyma bonus emerytalny za wychowane i wyksztalcone ( min zawodowka ) na kazde dziecko 3 lata ale max 10 lat krotsza emeryture. Zatem mozna przejsc na wczesniejsza emeryture minimum po 55 roku lub 30 latach pracy. Do tego czasu trzeba sie zajac ludzmi specjalnej troski, dajac im prace mniej uciazliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok.. 27.11.07, 16:10 Wolę o wiele prostszy system. Tyle masz ile odłożyłeś. Na emeryturę odchodzisz kiedy chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
proboszcz_z_tylawy Re: Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok.. 27.11.07, 16:30 W takim razie wolisz system niemądry i krótkowzroczny. Przy podejściu dużej części ludzi wielu z nich na koniec nie będzie miało nic. Ponieważ jesteśmy demokratycznym państwem w UE musimy się liczyć z większością. Owa bezmyślna większość za kilkanaście lat wygra wybory pod hasłami 'mamy równe żołądki' względnie 'zjadaj bogatych'. W tym wypadku wolę interwencję państwa i wymuszanie oszczędzania niż głodną dzicz z kosami na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:26 Jestem za zrównaniem wieku emerytalnego ! Tylko czemu kobiety maja pracować dłużej? Przecież nic nie stoj na przeszkodzie aby mężczyźni pracowali krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
lemkos000 Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 12:31 kac_moralny napisał: > Jestem za zrównaniem wieku emerytalnego ! Tylko czemu kobiety maja > pracować dłużej? Przecież nic nie stoj na przeszkodzie aby mężczyźni > pracowali krócej. Owszem, jeśli chodzi o mnie, to i po 30-ce możnaby iść na emeryturę. Tylko jaką emeryturkę byśmy sobie wtedy wypracowali, skoro i po 40 latach pracy zawodowej uzbiera się tylko marny ochłap na starość. Kac raczył zapomnieć, że pieniądze na emerytury nie biorą się znikąd, tylko czy w źle zarządzanym zusie, czy w dobrych funduszach emerytalnych, powstają z wpłacanych przez nas środków przez całe zawodowe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 16:31 lemkos000 napisał: > emerytury nie biorą się znikąd, tylko czy w źle zarządzanym zusie, czy w dobryc > h > funduszach emerytalnych, powstają z wpłacanych przez nas środków przez całe > zawodowe życie. W tych "dobrych funduszach emerytalnych" świadczenia maja być niższe, niż w ZUS-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
lemkos000 Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 20:31 Nie upieram się przy swoim, ale chyba jednak zus z całą swoją biurokracją i mentalnością socjalistycznego przejadania zysków jest gorszym inwestorem naszych pieniędzy, niż fundusze. A porównać wypadałoby zysk proporcjonalnie do włożonej kasy - do zusu wkładamy więcej, niż do funduszy (nie mówię o tych dobrowolnych, bo tam wkładamy, ile tylko chcemy). Odpowiedz Link Zgłoś
mozaika491 Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:29 wlasnie tak, dlaczego nie zrownac wieku emerytalnego do 60-tki. Ludzie po 60-tce pracuja mniej wydajnie, sa zmeczeni. Oczywiscie jezeli ktos czuje sie na silach, niech ma mozliwosc pracowac dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:29 Jak wyrownywac to od razu tak zeby bylo gorzej??? Moze zlikwidowac obowizakowe skladki emerytalne. Kazdy bedzie sobie sam oszczedzal i przechodzil na emeryture, kiedy uzbiera zadowalajaca sume??? Czemu nie moge dostac swoich pieniedzy kiedy chce? Emerytura, wbrew bredniom trybunalu konstytucyjnego nie jest swiadczeniem panstwa tylko moja wlasnoscia! Odpowiedz Link Zgłoś
lemkos000 Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:33 Wszystko fajnie, tylko kto potem będzie łożył na tych, którzy sobie beztrosko żyli, a na starość już nie mają siły pracować, a na życie nie odłożyli nic? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:43 A co mnie to obchodzi? Kazdy odpowiada za siebie. Dlaczego ktos ma zyc na moj koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
lemkos000 Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 28.11.07, 00:53 Bo jesteś częścią społeczeństwa, a nie rozbitkiem na bezludnej wyspie. Jeśli są ludzie, którzy sobie nie radzą (bezdomni na przykład), to stanowi problem dla państwa. Państwo buduje system, który pozwala mu ten problem zwalczać. Jak Ty ulegniesz wypadkowi, to zus za Ciebie sfinansuje leczenie, bo 100% kosztów nie będziesz w stanie opłacić, nawet nieźle zarabiając. Dlatego takie "co mnie to obchodzi" jest trochę nie na miejscu i trąci prostactwem emocjonalnym. Sorki za ostrą wypowiedź, ale coś takiego mnie rozwala u ludzi. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
patrykga Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:37 Pewnie dlatego że większość ludzi nie odłożyłaby grosza a na starość głośno by krzyczeli że całe życie pracowali a teraz Państwo nic im nie daje:) I tak by było na pewno. Może z 10% by coś więcej oszczędziło. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:48 Mogliby przeciez dobrowolnie oddawac tyle samo ile daja do ZUS-s i na prywatne fundusze. Skoro teraz ich stac pod przymusem, przezyliby placenie takiej same kwoty dobrowolnie. A moze zdecydowaliby sie sami gdzies zainwestowac albo cale zycie grac za te pieniadze na loterii? Nie moja sprawa. Wazne zeby przywrocic ludziom wolnosc. Kto wie, moze zamiast odkladac te pieniadze w ZUSie woleliby za nie kupic mieszkanie lub dom dla rodziny? To tez jest inwestycja na przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
q3000 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:35 Najwyższy czas aby RPO przeszedł na emeryturę i przestał składać bzdurne wnioski do TK. Głowa już nie ta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
freez Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 12:35 Uważam, że różnicowanie wieku emerytalnego ze względu na płeć jest zupełnie bezzasadne. Popieram działania RPO, zmierzające do zmiany przepisów sankcjonujących dyskryminację mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolani Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 12:48 Tak to wszystko świetnie wygląda, tylko czy ktoś wyobraża sobie styraną 65 letnią kobietę szyjącą na szwalni w akordzie, albo trzesącą się znerwicowaną urzędniczkę w okienku bankowym. 65 lat to wiek dobry dla osób nie pracujących ciężko na zmiany, wypatrujacych ze zniecierpliwieniem końca swej udręki. Praca w Polsce jest niestety zbyt nerwowa, aby dopracować do takiego wieku i niestety w prywatnych firmach w dalszym ciag wciąż pracuje się po10-12 godzin dziennie a nie 8.Może więc raczej obniżyć wiek, a nie w nieskończoność go wydłużać.Życzę wszystkim,którzy podejmują takie decyzje, aby oni popracowali w akordzie przez 12 godzin a potem poszli zająć się rodziną i domem bez pomocy gosposi i dopiero potem się wypowiadali Odpowiedz Link Zgłoś
pan_opticum Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:01 No patrz, a mężczyznę to sobie można wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:04 jak juz napisałam gdzies wyzej, jak mężczyźni będa rodzić dzieci tak jak kobiety to wtedy bedziemy mogli rozmawiac o równości płci, wiec po co ta gadka? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:11 Dokladnie! A to zmuszanie firm do rownego traktowania to totalny idiotyzm. To kobieta moze zajsc w ciaze i pojsc na macierzynski. Oczywiscie w czasie ciazy jej efektywnosc spadnie a wielu zajec wrecz nie bedzie mogla wykonywac. Dlatego zasadne jest ze kobiety zarabiaja odpowiednio do ryzyka jakie ponosi pracodawca zatrudniajac kobiete. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbe3 Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:12 Nadal nie docierają do Ciebie argumenty o tym do kogo masz mieć pretensje? Mężczyźni nie mogą być adresatami takich wołań. To kto inny decyduje o tym czy rodzisz się kobietą czy mężczyzną- i tam kieruj swe pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
proboszcz_z_tylawy Do sfrustrowanej Yoli 27.11.07, 13:47 yola13 napisała: > jak juz napisałam gdzies wyzej, jak mężczyźni będa rodzić dzieci tak > jak kobiety to wtedy bedziemy mogli rozmawiac o równości płci, wiec > po co ta gadka? A ja napisałem Ci wyżej, że mężczyźni żyją o 7 lat krócej. Dyskusja o tym, która płeć jest bardziej poszkodowana jest kretyńska (tak nawiasem mówiąc to przez te 7 lat dłuższego życia to kobieta może urodzić i podchować dwójkę dzieci he he). Z naturą nic nie zrobimy. Możemy jedynie uchronićludzi przed krzywdzącymi przepisami wymyślanymi i egzekowanymi przez ludzi. Wytłumaczyłem Ci to w przystępny spsób kilka postingów wyżej, tytuł postingu: "tzn?" Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:10 np sapera który w wieku 63 lat rozbraja niewypał. dlaczego podaję wiek 63 lat? Bo w wieku 65 lat będzie miał juz 2-letni staż "na górce". górnik czy spawacz z 65 latami - też pychota. choć zgadzam się że w okienku bankowym też mogą być niezłe odloty. Odpowiedz Link Zgłoś
123ela Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:32 Bardzo mądra wypowiedź,popieram.Przecież teraz też kobieta nie musi odchodzić w wieku 60 lat może,jak jej zdrowie pozwala i ma chęci pracować dłużej i będzie miała wyższą emeryturę.Myślę, że może wreszcie możemy zadecydować raz coś rozsądnego a nie jak w Chinach dopóki jeszcze oddychasz-do roboty.Praca nie będzie przyjemnością i wolnym wyborem ale przymusem-powodzenia i jakie efekty przyniesie , a nasza młodziez za granicę tam mają dużo miejsc pracy Polskę utrzymają trzęsące staruszki.BRAWO DLA Rzecznika - chyba wyleżały kawaler, bo żona nie pozwoliłaby mu takich głupt robić. Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 14:09 Hmmmm. A ja jestem kobietą i zgadzam się z rzecznikiem- nie widzę żadnych racjonalnych powodów, by istniało zróżnicowanie długości wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn. Zresztą nie widzę też powodów, by mężczyzna nie mógł wziąć za mnie połowy potencjalnego urlopu macierzyńskiego, jak to jest w niektórych cywilizowanych krajach- tym bardziej,że od razu zmniejszy się trochę ryzyko zatrudniania kobiet, bo przy obecnych przepisach sama dwa razy bym się zastanowiła czy zatrudniać pracownika, który najpierw weźmie zwolnienie na 9 miesięcy, potem pójdzie na macierzyński na 20 tygodni, a potem jeszcze nie daj Boże na wychowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
onc Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 12:35 Oczywiście, podnieść kobietom. W imię równości. No i jest szansa, że mając obowiązek pracować do 65 roku życia, wiele z nich po prostu emerytury nie dożyje... (widzę moją mamę, która ma 67 lat, od wielu lat jest na emeryturze i nie wyobrażam sobie żeby mogła pracować na pełnym etacie, gdziekolwiek) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 12:38 Jeśli wiek emerytalny będzie równy to wszyscy będą musieli pracować gdzieś do 62-63 roku życia. Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, pracując krócej dostają potem znacznie niższe emerytury (bo są one wypłacane przez dłuższy okres czasu). Twoja mam jeśli jej zdrowie nie pozwala pracować powinna być na rencie a nie na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
onc Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:03 W tym wieku zdrowie już mało komu pozwala pracować w pełni wydajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 14:57 Cóż, mężczyźni do tej pory (mimo że umierają średnio ok. 8 lat wcześniej niż kobiety) musieli pracować do 65 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.sygula chcecie równości to niech zrównają wiek do 60 lat! 27.11.07, 12:38 czemu mają równać kobiety do 65 ? przecież one ledwo żyją mając lat 60 ten koleś z RPO to niezły idiota a najbardziej niesprawiedliwe jest to, że chcieli facetom wydłuzyć wiek emerytalny do 67 lat wahadło bije w dwie strony - (po pierwsze dłużej płacimy na ZUS mężczyźni i kobiety - i oto waśnie RPO i rządowi chodzi) ponieważ mężczyźni statystycznie żyją krócej to te dwa dodatkowe lata do 67r. życia mężczyźni będą krócej pobierać emerytury ten kto wymyslił ten system był totalnym idiotą utrwala on bowiem stare mechanizmy (fatalnie zarządzany ZUS) i to, że MY teraz dłużej będziemy pracować na wcześniejsze roczniki z lat 40-ch i 50-ch i 60-ch w szczególności na górników, wojsko i policję + krociowe pensje posłów, którzy to uchwalają :( jak to zrobią, to spie..m stąd do Irlandii i wszystkim młodym to samo radzę Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: chcecie równości to niech zrównają wiek do 60 27.11.07, 13:44 Młodzi zrobili to juz dawno (i robia nadal). I dlatego min. trzeba spowodowac zwiększenie liczby płatników ZUS (wydłuzyc okres składkowy tym, którzy napewno nie wyjadą) - żeby było z czego te emerytury wypłacac. Przeciez to proste. Odpowiedz Link Zgłoś
q3000 Niech wsyscy pracują dożywotnio ! 27.11.07, 12:39 Będzie jak dawniej wszystkim równo czyli nic ! Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re; emerytury dla wszystkich w wieku 40 lat!!! 27.11.07, 12:47 a pieniadze? Sie wydrukuje i bedzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
zafriko RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:42 "Rzecznik argumentuje swój wniosek konstytucyjną zasadą równości wobec prawa, zatem też równych praw mężczyzn i kobiet." - To ja proponuję spowodować również konstytucyjnie obowiązek rodzenia dzieci przez mężczyzn. Idąc dalej znieść ograniczenia w niektórych zawodach dla kobiet (np. górnik kobieta na przodku)itd. itp. I np. prawo facetów do badań mammograficznych. I trzeba zmusić matkę naturę, żeby obie płci rodziły się z narządami męskimi i żeńskimi . JAK RÓWNOŚĆ, TO RÓWNOŚĆ!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan_opticum Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:00 To ja proponuję żebyś przestał być idiotą. Pojmujesz różnicę pomiędzy równością wobec prawa a równością wobec biologii? Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 14:15 A co Ty z tą mammografią? Mężczyźni też miewają raka sutka i prawo do mammografii mają- jeszcze nie widziałam przepisu, który by im jej zabraniał,a że fizycznie zwykle trudniej ją trochę wykonać ze względu na wielkość sutka to inna sprawa. I z konstytucją to też odrobinę bez sensu- kobiety przecież nie mają wcale konstytucyjnego nakazu rodzenia dzieci- czemu chcesz taki nałożyć na mężczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Tylko w ławach sejmu można siedzieć do 80-tki!!!!! 27.11.07, 12:42 Ta "robota" nie męczy nikogo, ani mężczyzn, ani kobiet.Czy ci ludzie wiedzą w ogóle, jak ciężko w Polsce wiele grup zawodowych pracuje? Te byczyska i krówska powino się zagonić do prawdziwej roboty!!! Może wtedy zrozumieją, co to znaczy praca do 60-tki! A dłużej? Kto jest w stanie naprawdę pracować dłużej niż do 60-tki? Chyba ci, co markują pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Tylko w ławach sejmu można siedzieć do 80-tki 27.11.07, 15:55 wiekszosc krajow Europy zachowniej oraz USA ...te do poziomu plac i standardow zycia dazymy!! malo tego...w wielku z tych krajow pracuje sie do 70!! Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Jestem w wieku emerytalnym, a głosowałem na PO 27.11.07, 13:09 pewnie dlatego, że jeszcze nie odszedłem na emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:47 Pewnie, każdy by chciał przechodzić na emeryturę w wieku 40 lat i otrzymywać przez resztę życia 100% dotychczasowych zarobków. Niestety - nie ma takiej możliwości - żeby dostać przyzwoitą emeryturę najpierw trzeba na nią zarobić, czyli odpowiednio długo pracować lub odprowadzać wyższe składki. Tu nikt nikomu na złość nie robi. w naszym własnym interesie jest być czynnym zawodowo jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Ja wskażę rzecznikowi praw obywatelskich argument! 27.11.07, 12:48 Panie rzefczniku, dopóki kobieta nie będzie mogła zrobić siku bez zdejmowania gaci,tak jak może to zrobić chłop, sikając pod drzewo, dopóty nie może być mowy o równym statusie, czy też zrównaniu praw kobiet i mężczyzn! Trzeba być imbecylem, żeby nie rozumieć podstawowych różnic wynikających po prostu z biologii! Czy ten rzecznik chodził na wagary w czsie lekcji o anatomii i fizjolofii człowieka? Może znałby wtedy argumenty świadczące o tym, że kobieta nie może zostać w pełni zrównana z mężczyzną w długości stazu pracy i charakterze tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 bonar10..Jak to jest byc idiotą ????? 27.11.07, 12:56 opisz swoje wrażenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal a słyszałeś(aś) o nadumieralności mężczyzn? 27.11.07, 13:15 o piramidzie wieku? Mężczyźni przeciętnie krócej żyją, natomiast później idą na emeryturę, zasadniczo nie mogą iść na wcześniejszą. Dla ZUS czysty zysk! Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Polski pracownik niewolnikiem we własnym kraju!!!! 27.11.07, 12:51 To idea rządów Tuska? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal RPO jest stronnikiem PiS 27.11.07, 13:41 prezesem fundacji "Ius et lex". Po łacinie to tyle, co "Sprawiedliwość i prawo"! Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt52 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:56 Pan Rzecznik skończył już 65 lat, to chyba najwyższy czas żeby poszedł na emeryturę. Ostatnio stał się nagle bardzo aktywny, tylko nie wiadomo dlaczego wydaje przedwczesne wyroki, tak jak p. Ziobro. Bo jak inaczej ocenić jego wystąpienie dotyczące sprawy afgańskiej. Pozdrawiam. Zygmunt52 Odpowiedz Link Zgłoś
batiaryga groziła fala procesów dla ZUS 27.11.07, 12:56 w związku z orzeczeniem TK o równości praw emerytalnych .W założeniu miała ona dotyczyć wcześniejszych emerytur dla mężczyzn po przepracowaniu 35 lat i po osiągnięciu 60 roku życia.RPO działa na wyraźne zlecenie tuska ,bo teraz ZUS będzie mógł się migać(?) do czasu uregulowania ustawy przez sejm. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: groziła fala procesów dla ZUS 27.11.07, 13:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=72572288&a=72576437 Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Ludzie, ludzie, luuudzie!!! 27.11.07, 13:00 Nie wiek, a lata pracy powinny decydować o możliwości przejścia na emeryturę.40 letni okres pracy powinien być wystarczający. I w ten sposób osoby słabiej wykształcone zazwyczaj wykonujące cięższe prace przechodziłyby w młodszym wieku na emeryturę w stosunku do osób lepiej wykształconych i generalnie wykonujących lżejsze prace. I tak murarz, który rozpoczął pracę w wieku 18 lat na emeryturę przechodziłby w wieku 58 lat a urzędniczka po studiach, która rozpoczęła pracę w wieku 23 lat przechodziłaby na emeryturę w wieku 63 lat. Chyba jest to do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Nie wiek, nie okres pracy a kazdy indywidualnie 27.11.07, 13:21 powinien decydowac kiedy chce przejsc na emeryture, i jak chce oszczedzac pieniadze na starosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Re: Ludzie, ludzie, luuudzie!!! 27.11.07, 14:31 Brawo, jedyny rozsądny komentarz. Dodałbym do tego tylko tyle, że jak ktoś chce przejść na emeryturę po 15 latach pracy, to proszę bardzo - ale jej wysokość musi być odpowiednio przeliczona (skoro zamiast składać 40 lat a korzystać z odłożonej kasy 10 lat masz zamiar składać 15 lat, a korzystać 35 lat - musisz dostać mniej). Dodatkowo powinny być zlikwidowane wszelkie przywileje emerytów i rencistów do zniżek na składki społeczne gdy np. prowadzą działalność gospodarczą, albo dorabiają do emerytury - w ten sposób ktoś kto odchodzi na emeryturę w wieku 40 lat miałby na ogół na tyle g... emeryturę że szedłby i tak do pracy i składał sobie kasę dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 13:05 Są, są powody - kobiety są słabsze i bardziej kruche. Jestem przeciw zrównywaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
takeyoshi Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:17 Problem polega na tym, że ZUS, to relikt przeszłości i nie spełnia powierzonych mu zadań, bowiem jak inaczej wytłumaczyć fakt, że ludzie pracujący całe życie przy całkiem dobrej pensji dostają marne grosze na starość. Obecnie, tak naprawdę pieniądze wpłacane na składki nie idą na nasze emerytury, ale na potrzeby bieżące, a ponadto przy okazji korzystają tzw. osoby "skrzywdzone przez los",etc. Dodatkowo problem stanowi KRUS, który wymyka się wszelkim logicznym uzasadnieniom jego bytności, bowiem szacunkowe dane podają, że składki to jedynie 10-15% funduszy, a reszta jest dorzucana z budżetu, czyli w telegraficznym skrócie z kieszenie podatnika. Żeby coś zmienić, odrzućmy na chwilę na bok kwestię wieku emerytalnego w odniesieniu do płci, i w pierwszej kolejności należałoby dokonać głębokiej reformy lub najlepiej zlikwidować KRUS i wciągnąć rolników na listę płatników ZUS-u, przy jednoczesnych zmianach w ZUSie, choć jak uczy historia żadna z ekip rządzących się tego nie podjęła i podejrzewam nie podejmie z obawy o utratę wyborców... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Zadziwiająca logika RPO. 27.11.07, 13:05 Zdaniem rzecznika, nie jest możliwe wskazanie racjonalnych argumentów usprawiedliwiających utrzymanie w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych regulacji określających wiek emerytalny na podstawie kryterium płci. Odpowiedz Link Zgłoś
avelien RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 13:09 Kochanowski to mój idol :) Odpowiedz Link Zgłoś
wikipedysta3 Racja, zrównać bezsensowne nierówności, dyskryminu 27.11.07, 13:10 jące zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
mstebelski wyrównać wiek emerytalny górnikom do naszego 27.11.07, 13:11 wyrównać wiek emerytalny górników z naszym, czemu mamy na nich zapieprzać, jak mu ciężko pod ziemią to niech zmieni pracę a nie od razu na Belweder z kamieniami, nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta102 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 13:13 Pan RPO zrobił się ostatnio bardzo aktywny. Przez 2 lata rządów PiS nie było go widać i słychać. Jeśli rząd Tuska tak wpłynie na pracowitość wszystkich to bardzo dobrze, to już będzie cud. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Bardzo aktywna się zrobiła 27.11.07, 13:18 ta ziobrowa ciota. Jeżeli dobrze pamiętam, to nawet wsadzenie w dziewiątym miesiącu ciąży księgowej Dochnala mu nie przeszkadzało. I cała reszta qrestwa Kaczorów. Skąd takie sqrwysyny się biorą? Przecież to swołocz straszna. Lać w pysk i patrzeć, czy żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 a skąd sie wzieła zasada 60 i 65 lat? 27.11.07, 13:25 ano historycznie ten wiek wymyslił wielki Otto von Bismarck. Zauważył ze małzeństwa róznią sie wiekowo o ok. 5 lat średnio. I wymyslił ze skoro mężczyżni na emeryture pójdą w wieku 65 lat to kobiety w wieku 60 lat. By małzonkowie byli razem na starość. Podejrzewam ze mało kto w tamtych czasach dożywał wieku emerytalnego, ale to inna sprawa. Nia ma innych przesłanek niż te historyczne. Wszystkie rządy później powielały te zasadę bez zastanawiania sie. Czyli poniekąd RPO ma rację, gdyż skoro zreformowano czas pracy, to dlaczego kuroczowo trzymamy sie wieku emerytalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 OK, masz rację, tylko dlaczego 27.11.07, 13:30 nie można skrócić facetom wieku emerytalnego a nie wiedziec czemu wszyscy chcą wydłużac kobietom, co to zemsta jakaś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Re: OK, masz rację, tylko dlaczego 27.11.07, 14:40 Czy Tobie tak naprawdę zrozumieć prosty mechanizm ekonomiczny? Wyobraź sobie, że chcesz kupić samochód. Możesz zbierać na niego 40 lat i kupić wypasionego merca, albo zbierać 10 lat i kupić 20-letniego malucha. Problem z wiekiem emerytalnym jest taki, że jego obniżenie powoduje również skrócenie czasu, w którym odkładasz pieniądze na swoją emeryturę. Jeśli obniżymy wiek emerytalny facetom i zarówno oni jak i kobiety będą szli na emeryturę w wieku 60 lat, to staną się trzy rzeczy: 1. emerytury mężczyzn zmniejszą się gdyż krócej będą składać pieniądze 2. obciążenia finansowe pracy kolejnego pokolenia wzrosną jeszcze bardziej, co spowoduje ich ucieczkę z kraju, co spowoduje... 3. że emerytury zarówno mężczyzn jak i kobiet zmaleją jeszcze bardziej, bo wysokość emerytur nie zależy od tego, ile zarabiałaś gdy składałaś na emeryturę, tylko od tego ile zarabiają twoje dzieci Poza tym zauważ, że średnia długość życia wydłuża się coraz bardziej, coraz więcej ludzi żyje ponad 70, a nawet ponad 80 lat. Jednocześnie rodzi się coraz mniej dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mazzowsze Emerytura to przywilej, nie obowiązek. 27.11.07, 14:52 A kto mówi o obowiązku przejścia na emeryturę? Mówi sie o uprawnieniach emerytalnych. Ja mam zamiar pracować do 70 roku życia o ile mi zdrowie pozwoli. Ale to MÓJ wybór. Każdy pracujący (mężczyzna, czy kobieta) w wieku 60 - 62 lat powinien móc sobie wybrać - pracuję, albo idę na emeryturę - mój wybór, moje pieniądze. Poniważ kobiety przeważnie są młodsze od swoich mężów o kilka lat, mogłyby się z nimi zamienić na "obowiązki domowe". Mogło być też i tak, że mężczyźni przechodziliby na emeryturę później - razem z współmałżonkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Emerytura to przywilej, nie obowiązek. 27.11.07, 16:25 No jak to??? Odebranie moich pieniedzy to jest dla mnie przywilej??? Musze sie prosic o to zeby mi je oddali? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne zdumiewajace...... 27.11.07, 16:30 jak ten sam RPO siedzial cichutko jak mysz koscielna przez 2 lata rzadow PiSu, jakby obywatele w tamtym czasie nie mieli zadnych praw, teraz swojej aktywnosci dal przyspieszenie TGV Odpowiedz Link Zgłoś
noszfak Re: OK, masz rację, tylko dlaczego 27.11.07, 15:25 Yola13, liczba 13 w nicku to zapewne Twój wiek? Tam zakładam, bo widzę, że nic nie rozumiesz. Proszę, nie oburzaj się, nie próbuję być uszczypliwy, ale Twoje argumenty są dziecinne, niedojrzałe. Ciężko nawet z nimi dyskutować, bo niby jak? Na Twój argument o rodzeniu dzieci powinienem chyba odpowiedzieć: Ok, ale mężczyźni codziennie rano muszą się golić, więc muszą wcześniej wstawać do pracy! To także powinniśmy uwzględniać przy dyskusji o wieku emerytalnym! Rozważasz problem w charakterze wojny płci, nawet nie probujesz podawać racjonalnych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś