Dodaj do ulubionych

RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytalny

27.11.07, 12:21
Zlikwidowac przywileje emerytalne i zweryfikowac masowo wyludzane
renty.
Obserwuj wątek
    • bogulo2 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytalny 27.11.07, 12:24
      nareszcie...zrobiłbym tak by można było iść juz w wieku 50lat lecz oczywiscie emerytura byłaby proporcjonalnie niższa...im dłuzej pracujesz tym ona wyższa...

Niestety - trzeba to oprzec na prywatnych funduszach, a nie ZUSie, który nie ma racji bytu
      • proboszcz_z_tylawy Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok... 27.11.07, 12:37
        ...to krok w dobrym kierunku ale jest jeszcze sporo miejsc, gdzie taka
        dyskryminacja występuje.
        Najbardziej rażący przykład to oczywiście zasadnicza służa wojskowa.
        • yola13 tzn?? 27.11.07, 12:58
          co miałes na myśli pisząc "zasadnicza słuzba wojskowa", masz
          pretensje do wszystkich ze mężczyźni ida do wojska czy jak? Równie
          dobrze kobiety mogą miec pretensje ze to tylko one rodzą dzieci, no
          co w końcu niech chłopy tez poczuja co to znaczy nosic w sobie zycie
          przez 9 miesięcy i cierpiec potem w bólach, a potem niech sie zajma
          wymyslaniem przepisów wygodnych tylko dla nich
          • jardo-g Re: tzn?? 27.11.07, 13:04
            "Równie
            > dobrze kobiety mogą miec pretensje ze to tylko one rodzą dzieci."

Rodzą, jeśli chcą. A do armii iść trzeba (na szczęście jeszcze tylko
            jeden rok).
            Porównanie było by zasadne, gdyby kobiety były znuszane przez prawo
            do rodzenia dzieci.
            • yola13 Re: tzn?? 27.11.07, 13:08
              po takim rozumowaniu i takiej gadce marzy mi się seksmisja i
              wyginiecie plemników z chromosomem Y, jak boga kocham
              • marcinbe3 Re: tzn?? 27.11.07, 13:09
                Prędzej nastąpi koniec świata niż wyginięcie mężczyzn.
                • poszeklu Wyrownac wszystko mezczyznom i kobietom 27.11.07, 14:28
                  Oszolom komuch Kochan wyczul, ze nadszedl
                  CZAS SWIRA, czyli rzady DALEJ TUSKWA (lamy).
                  • szukacz_waw A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapomniał? 27.11.07, 14:36
                    Jak zostanie wprowadzony ustawowy obowiązek rodzenia przez
                    przestawicieli obu płci to i wiek emerytalny można będzie
                    ujednolicić. Skąd tyle głupoty u znanego mi skądinąd osobiście i
                    bardzo rozsądnego RPO?
                    • meth.p Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 14:48
                      szukacz_waw napisał:
                      > Skąd tyle głupoty u znanego mi skądinąd osobiście i
                      > bardzo rozsądnego RPO?

Co ty pie*rzysz? Jakiej glupoty? Jest konstytucja i to jest z nia niezgodne.
                      Inna sprawa ze ten rpzepis jest rketysnki, kobiety nie sa rowne z mezczyznami,
                      ale skoro jest ogolna tendencja na kretynskie wyrownywanie plci, to trzymajmy
                      sie wyznaczonej litery prawa.
                    • anvill Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 14:56
                      A co ma rodzenie do wieku emerytalnego - chyba tylko to że kobiety
                      dzięki temu powinny jeszcze dłużej pracować bo przez długi okres nie
                      pracują i są na utrzymaniu państwa. Wybacz ale nie brzmisz jak matka
                      polka ja chętnie zdecydowałbym się na rodzenie dzieci bo poza tym co
                      opowiadają matki które urodziły dziecko czyli o najwspanialszym
                      doświadczeniu w życiu to dodatkowo u mnie w pracy nie znam babki w
                      ciązy, która jak tylko można było wziąć to brała zwolnienie
                      lekarskie na całą ciąże - oczywiście płatne 100%. Więc nie dość że
                      panstwo funduje pełnopłatne wakacje dla takiej babki to jeszcze
                      wcześniejszy wiek emerytalny - a może jeszcze wyższe emerytury bo
                      rodzą dzieci - a faceci robią dzieci czy - za ten wysiłek nie
                      powinni przechodzić na emeryture w wieku 50 lat :))))! Na dzień
                      dzisjejszy sytuacja wygląda tam że średnia zycia kobiet jest o
                      jakieś 12 lat większa niż mezczyzn a kobiety na emeryture przechodzą
                      o pięć lat wcześniej - czyli nie dość pełnopłatnych porodowych
                      wakacji to jeszcze długo wypłacana emerytura - statystyczny
                      mężczyzna pobiera ja przez 2 lata po przejściu na emeryture
                      statystyczna kobieta 20 - bomba!
                      • mojboze Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 15:21
                        Jestem za wyrównaniem wieku emerytalnego.
                        Ale zbulwersowało mnie to, co piszesz.
                        Ciąża i poród to wyjątkowo nieprzyjemne doświadczenie, które skutkuje dzieckiem-
                        dla matki i ojca fantastyczna sprawa, ale państwa pożytek.
                        Pisanie o wakacjach w czasie ciąży i przyjemnościach porodu mnie obraża. Tylko
                        cham i prostak może pisać coś takiego. Stary, facet prawdopodobnie porodu by nie
                        przeżył! Jak ty traktujesz kobiety? Ciekawe, czy powiedziałbyś coś takiego
                        swojej matce albo żonie.
                        Załosny f..t.
                        • anvill Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 15:44
                          "Ciąża i poród to wyjątkowo nieprzyjemne doświadczenie" - powiedz to
                          swojemu dziecku :)))) - jeśli je masz jeśli nie masz to idz pisać
                          bajki dalej - bo my z moją dziewczyną mamy to już za sobą - i muszę
                          stwierdzić (zresztą jest to bardziej opinia mojej dziewczyny niż
                          moja) że ciąża to najpiekniejszy okres w życiu - kiedy wszyscy się o
                          ciebie troszczą i kiedy masz możliwość rzeczywiście odpocząć -
                          zdziwiło mnie to bo moja dziewczyna będąc lekarzem w jeszcze w 8
                          miesiącu ciąży przeprowadzała reanimacje, więc... - cóż ja osobiście
                          współczuje dzieciom rodziców którzy ciąże traktują jak chorobe a
                          posiadanie dzieci jak wręcz epidemię. Co do samego porodu w żaden
                          sposób nie deprocjonuje bólu z tym zwiazanego - jednak jeśli to
                          doświadczenie jest przed Tobą to zobaczysz, że 200 krotnie
                          zrekompensuje ci go finał (swoją drogą jest niewiele kobiet które
                          rodza bez znieczulenia-jest to zawsze wybór kobiety). Kobiety mówią
                          o tym że facet bólu by nie przeżył - bo wiedza że nigdy nie bedzie
                          na tym polu konfrontacji a jednak większość kobiet raczej niepewnych
                          swoich związków próbuje tworzyć swoją martyrologię - na
                          zasadzie "jak ja bardzo się dla ciebie poswiecam i jak się dla
                          ciebie nacierpiałam" - zyje w bardzo szczęśliym związku z bardzo
                          mądrą kobietą - stąd nie mamy takich problemów - stąd nasze dziecko
                          jest naszym szczęściem a nie wielkim poświęceniem ku chwale
                          ojczyzny...
                        • anvill Re: A o wprowadzeniu obowiązku rodzenia RPO zapom 27.11.07, 15:49
                          PS: i nie nazywam cie głupią ci...ą bo ja naprawde szanuje kobiety -
                          nawet nie nie do końca mądre... Pozdrawiam
              • wikipedysta3 Bo ty głupia baba jesteś! 27.11.07, 13:18
                yola13 napisała:

> po takim rozumowaniu i takiej gadce marzy mi się seksmisja i
                > wyginiecie plemników z chromosomem Y, jak boga kocham
                • yola13 mądry chłop sie odezwał:P 27.11.07, 13:19
                  wikipedysta3 napisał:

> yola13 napisała:
                  >
                  > > po takim rozumowaniu i takiej gadce marzy mi się seksmisja i
                  > > wyginiecie plemników z chromosomem Y, jak boga kocham
                  • obrazoburca Re: mądry chłop sie odezwał:P 27.11.07, 14:49
                    jestes podręcznikowym przykładem kobiety, która nadaje się wyłacznie do rodzenia dzieci.
                    'Kobiety' - napisałem?
                    przepraszam, powinienem napisac: 'samicy rozpłodowej'.

Ale nie przejmuj sie, z taka inteligencja i stosunkiem do zycia nie osiągniesz wymaganej ilości lat pracy, wiec dla Ciebie to i tak bez różnicy, czy kobiety bedą dostawac emeryturę w wieku 60, 65, czy nawet 100 lat.

BTW podnies jeszcze postulat całkowietgo zwortu kosztów podpasek i innych środków higienicznych, których nie uzywaja faceci.
                  • joanna_can Re: mądry chłop sie odezwał:P 27.11.07, 15:42
                    Jolu,

wygadujesz straszne bzdury. Rozpoczynasz porownaniem zasadniczej
                    sluzby wojskowej do ciazy i porodu (co ma piernik do wiatraka) potem
                    goraczkujesz sie i podniecasz wizja wyginiecia mezczyzn.. Albo
                    jestes wyjatkowo mloda albo cos ci w zyciu nie wyszlo. Nie wylewaj
                    swojej frustracji na forum - nie sadze zeby ci to pomagalo a innych
                    po prostu drazni.
                • jardo-g głupia i seksistka... nt 27.11.07, 13:32
                  • lucusia3 Re: głupia i seksistka... nt 27.11.07, 13:44
                    No niestety musze się z panami zgodzić. Gdyby yola domagała sie przymusowych urlopów wychowawczych dla panów, jestem za. Jak dla obu płci przymusowe wojsko, to przymusowy i urlop. Zaraz poprawia się współczynniki zatrudniania kobiet, bo unikniemy dyskryminacji ze względu na płeć.
                    A co do dzieci, to chcesz - to je masz, nie, przymus wprawdzie jest, ale to twój wybór (chyba, że masz męża walczącego katolika i nie uznaje dla ciebie żadnych, poza pobożnymi środków antykoncepcyjnych)
                    • jardo-g a ja muszę się zgodzić z Panią, 27.11.07, 14:06
                      z tym, że obowiązek podziału powinien dotyczyć uropów macieżyńskich.
                      Z urlopów wychowawczych często rezygują też i kobiety (z powodów
                      finansowcyh). Jeśli zrobi się urlop wychowawczy obowiązkowym dla
                      mężczyzn, powinien on być też obowiązkowy dla kobiet. Niemniej, przy
                      obecnych zasadach jego udzielania, pogorszyło by to sytuację
                      finansową wielu rodzin.....
                      • lucusia3 Re: a ja muszę się zgodzić z Panią, 27.11.07, 14:57
                        Pewnie jakbym napisała, że trzeba urlopów macierzyńskich dla panów, to drogi jardo-g skrytykowałby mnie, że macierzyństwo dotyczy tylko matek. Dlatego też napisałam "wychowawczy". No trudno, krytyki i tak nie uniknęłam ;D
                        • jardo-g Re: a ja muszę się zgodzić z Panią, 27.11.07, 15:13
                          "No trudno, krytyki i tak nie uniknęłam ;D"

Przepraszam nie chciałem.....

• hatake Re: głupia i seksistka... nt 27.11.07, 16:49
                    Kobiety powinny mieć wiek emerytalny wyżej postawiony niż mężczyźni.

1. Żyją dłużej, hormony mniej eksploatują kobiecy organizm.

2. Zazwyczaj to one wychowują dzieci(rodzą je zresztą), zatem powinny mieć
                    szansę podniesienia kwoty swojej emerytury poprzez dłuższy czas aktywności
                    zawodowej.

Bogatsze kraje mogłyby sobie nawet pozwolić na uznanie wychowawstwa za zawód,
                    ale u nas takie rozdawnictwo to przegięcie ;)
            • wdakra Re: tzn?? 27.11.07, 16:18
              jardo-g napisał:

> Porównanie było by zasadne, gdyby kobiety były znuszane przez prawo
              > do rodzenia dzieci.

Ależ są. Aborcja jest zakazana, a w tych nielicznych sytuacjach, kiedy jest
              dopuszczalna prawo kobiet do niej jest notorycznie naruszane.
              • adomas Re: tzn?? 27.11.07, 18:09
                Nie są zmuszane. Antykoncepcja nie jest zabroniona a seks w okresie płodnym
                cyklu bez zabezpieczenia też nie jest przymusowy. Nie kłam że prawo Cię do tego
                zmusza!
          • marcinbe3 hmm....hmmm 27.11.07, 13:08
            Słuchaj! Nie możesz mieć pretensji do mężczyzn o to że rodzisz
            dzieci. Tak chciała matka natura, że to kobiety rodzą. Ja wiem do
            kogo powinnaś kierować swoje pretensje.......do feministek. Tak,
            Tak!! Bo to one chcą równych praw dla kobiet i mężczyzn i to dzięki
            nim mamy do czynienia z tym co obserwujemy dzisiaj.
            Jak najbardziej popieram równouprawnienie kobiet i mężczyzn we
            wszystkich płaszczyznach życia politycznego, społecznego i
            gospodarczego. Skoro kobiety domagały się równouprawnienia- to niech
            je mają. Ale musi to być równouprawnienie rzeczywiste. Czyli
            obowiązek służby wojskowej musi dotyczyć także kobiet. I wiem że
            predzej czy później tak się stanie.
            • gadery Re: hmm....hmmm 27.11.07, 16:08
              Obowiązkowa służba wojskowa odchodzi do lamusa, więc nie mają sensu tego typu
              porównania.
          • proboszcz_z_tylawy Re: tzn?? 27.11.07, 13:33
            Nie wiem czego tu można nie rozumieć ale spróbuję ci to wyjaśnić w barfdziej
            przystępny sposób.

Prawo nie powinnoo nikogo dyskryminować nikogo ze względu na płeć. O to walczyły
            wiele lat kobiety. W tej chwili mamy sytuację, w której prawo narzuca na mężczyz
            cały szereg obowiązków (praca do 65 r.ż., zasadnicza służba wojskowa), których
            nie narzuca na kobiety i to jest nie w porządku. Chciałbym żyć w kraju, w którym
            żadne człowiek nie będzie dyskryminowany, ani kobieta, ani mężczyzna no i w tym
            oczywiście ja a póki co tak nie jest - bo jestem dyskryminowany.

Twój argument o rodzeniu dzieci jest śmieszny i nie na miejscu, bo prawo nie
            zmusza Cię do rodzenia dzieci, tylko tak został stworzony świat. Równie dobrze
            ja mógłbym argumentować, że skoro kobieta żyje średnio dłużej o 7 lat niż
            mężczyzna to powinna (nawet odliczając czas na dzieci) pójśc na kilka lat do
            wojska i jeszcze potem pracować dłużej - bo ma lepiej niż mężczyzna bo dłużej
            żyje. Ale ja tego nie chcę. Chcę po prostu, żeby wszyscy byli taktowani równo.

Poza tym np. w Izraelu kobiety także idą do wojska i nikt nie ma z tym problemu.
            Ja wprawdzie zdecydowanie wolałbym model w którym nikt nie idzie ale skoro nie
            możemy sobioe na niego z jakichś powodów pozwolić to uważam, że lepiej by szedł
            każdy, niezależnie od płci. Właśnie w imię walki z dyskryminacją.

Jeśli nadal nie rozumiesz to będzie mi to bardzo trudno wytłumaczyć w sposób
            jeszcze bardziejh przystępny.
            • lanselotka Re: tzn?? 27.11.07, 14:35
              Wojsko powinno być i będzie zawodowe! Niech idzie kto chce - babki
              też czemu nie!
              A co do wydłużania kobietom wieku emerytalnego to życzę tym
              wszystkim "inteligentnym inaczej" aby trafili np. do szpitala, w
              którym to na odziale będzie opiekować się nimi damski personel
              medyczny w wieku np. 64 lat... Powodzenia
              • obrazoburca Re: tzn?? 27.11.07, 14:42
                jakoś 64-letni lekarze nikomu nie przeszkadzaja.
                Więc czemu miałyby przeszkadzać kobiety?

Nie przeszkadza równiez większosci kobiet 63 letni kanalarz, śmieciarz, zamiatacz ulic, czy... 'ochroniarz'(!).
                Nie widze powodów, dla których ten absurd miałby byc podtrzymywany.
              • obrazoburca Re: tzn?? 27.11.07, 14:42
                jakoś 64-letni lekarze nikomu nie przeszkadzaja.
                Więc czemu miałyby przeszkadzać kobiety?

Nie przeszkadza równiez większosci kobiet 63 letni kanalarz, śmieciarz, zamiatacz ulic, czy... 'ochroniarz'(!).
                Nie widze powodów, dla których ten absurd miałby byc podtrzymywany.
                • lanselotka Re: tzn?? 27.11.07, 14:51
                  > jakoś 64-letni lekarze nikomu nie przeszkadzaja.

ja bym raczej nie chciała być operowana przez 64 letniego chirurga
                  bez względu na płeć.
                  • obrazoburca Re: tzn?? 27.11.07, 14:53
                    niedługo pewnie nie bedziesz miała wyjścia (jesli zajdzie potrzeba operacji), bo wszyscy młodsi powyjażdżają.
                    • lanselotka Re: tzn?? 27.11.07, 15:35
                      Niestety sporo już wyjechało, pielęgniarek z resztą też więc chyba
                      raczej powinno sie robić coś w kierunku by zachęcać ludzi do tego by
                      zostali, a nie "dobijać" ich.
        • rosol4 Re: Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok.. 27.11.07, 14:56
          Jedyna droga by wyrownac dysproporcje rodem z PRL.
          Wiek emerytalny 65 lat lub 40 lat pracy zawodowej.
          W uzasadnionych przypadkach mozliwosc skrocenia o 10 lat wieku i lat
          pracy zawodowej podwarunkiem ze pracodawca bedzie placil wieksza
          skladke za lata pracy szczegolnej.
          Spoleczenstwo winno doplacic w jednym przypadku, dbajac o wzrost
          przyrostu naturalnego.
          Kobieta otrzyma bonus emerytalny za wychowane i wyksztalcone ( min
          zawodowka ) na kazde dziecko 3 lata ale max 10 lat krotsza emeryture.
          Zatem mozna przejsc na wczesniejsza emeryture minimum po 55 roku lub
          30 latach pracy.
          Do tego czasu trzeba sie zajac ludzmi specjalnej troski, dajac im
          prace mniej uciazliwa.
          • gadery Re: Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok.. 27.11.07, 16:10
            Wolę o wiele prostszy system. Tyle masz ile odłożyłeś. Na emeryturę odchodzisz
            kiedy chcesz.
            • proboszcz_z_tylawy Re: Ograniczenie dyskryminacji mężczyzn to krok.. 27.11.07, 16:30
              W takim razie wolisz system niemądry i krótkowzroczny.

Przy podejściu dużej części ludzi wielu z nich na koniec nie będzie miało nic.
              Ponieważ jesteśmy demokratycznym państwem w UE musimy się liczyć z większością.
              Owa bezmyślna większość za kilkanaście lat wygra wybory pod hasłami 'mamy równe
              żołądki' względnie 'zjadaj bogatych'.

W tym wypadku wolę interwencję państwa i wymuszanie oszczędzania niż głodną
              dzicz z kosami na ulicach.
    • kac_moralny RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:26
      Jestem za zrównaniem wieku emerytalnego ! Tylko czemu kobiety maja
      pracować dłużej? Przecież nic nie stoj na przeszkodzie aby mężczyźni
      pracowali krócej.
      • lemkos000 Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 12:31
        kac_moralny napisał:

> Jestem za zrównaniem wieku emerytalnego ! Tylko czemu kobiety maja
        > pracować dłużej? Przecież nic nie stoj na przeszkodzie aby mężczyźni
        > pracowali krócej.

Owszem, jeśli chodzi o mnie, to i po 30-ce możnaby iść na emeryturę. Tylko jaką
        emeryturkę byśmy sobie wtedy wypracowali, skoro i po 40 latach pracy zawodowej
        uzbiera się tylko marny ochłap na starość. Kac raczył zapomnieć, że pieniądze na
        emerytury nie biorą się znikąd, tylko czy w źle zarządzanym zusie, czy w dobrych
        funduszach emerytalnych, powstają z wpłacanych przez nas środków przez całe
        zawodowe życie.
        • tarura Pan RPO znowu stracił okazję 27.11.07, 13:36
          żeby się nie wypowiadać
        • wdakra Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 16:31
          lemkos000 napisał:

> emerytury nie biorą się znikąd, tylko czy w źle zarządzanym zusie, czy w dobryc
          > h
          > funduszach emerytalnych, powstają z wpłacanych przez nas środków przez całe
          > zawodowe życie.

W tych "dobrych funduszach emerytalnych" świadczenia maja być niższe, niż w ZUS-ie.
          • lemkos000 Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 20:31
            Nie upieram się przy swoim, ale chyba jednak zus z całą swoją biurokracją i
            mentalnością socjalistycznego przejadania zysków jest gorszym inwestorem naszych
            pieniędzy, niż fundusze. A porównać wypadałoby zysk proporcjonalnie do włożonej
            kasy - do zusu wkładamy więcej, niż do funduszy (nie mówię o tych dobrowolnych,
            bo tam wkładamy, ile tylko chcemy).
      • mozaika491 Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:29
        wlasnie tak, dlaczego nie zrownac wieku emerytalnego do 60-tki.
        Ludzie po 60-tce pracuja mniej wydajnie, sa zmeczeni. Oczywiscie
        jezeli ktos czuje sie na silach, niech ma mozliwosc pracowac dluzej.
    • mulla_komar A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:29
      Jak wyrownywac to od razu tak zeby bylo gorzej???

Moze zlikwidowac obowizakowe skladki emerytalne. Kazdy bedzie sobie sam
      oszczedzal i przechodzil na emeryture, kiedy uzbiera zadowalajaca sume???

Czemu nie moge dostac swoich pieniedzy kiedy chce? Emerytura, wbrew bredniom
      trybunalu konstytucyjnego nie jest swiadczeniem panstwa tylko moja wlasnoscia!
      • lemkos000 Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:33
        Wszystko fajnie, tylko kto potem będzie łożył na tych, którzy sobie beztrosko
        żyli, a na starość już nie mają siły pracować, a na życie nie odłożyli nic?
        • mulla_komar Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:43
          A co mnie to obchodzi? Kazdy odpowiada za siebie. Dlaczego ktos ma zyc na moj koszt?
          • lemkos000 Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 28.11.07, 00:53
            Bo jesteś częścią społeczeństwa, a nie rozbitkiem na bezludnej wyspie. Jeśli są
            ludzie, którzy sobie nie radzą (bezdomni na przykład), to stanowi problem dla
            państwa. Państwo buduje system, który pozwala mu ten problem zwalczać. Jak Ty
            ulegniesz wypadkowi, to zus za Ciebie sfinansuje leczenie, bo 100% kosztów nie
            będziesz w stanie opłacić, nawet nieźle zarabiając. Dlatego takie "co mnie to
            obchodzi" jest trochę nie na miejscu i trąci prostactwem emocjonalnym. Sorki za
            ostrą wypowiedź, ale coś takiego mnie rozwala u ludzi. Ręce opadają.
      • patrykga Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:37
        Pewnie dlatego że większość ludzi nie odłożyłaby grosza a na starość głośno by
        krzyczeli że całe życie pracowali a teraz Państwo nic im nie daje:) I tak by
        było na pewno. Może z 10% by coś więcej oszczędziło.
        • mulla_komar Re: A dlaczego nie mezczyzni wczesniej?? 27.11.07, 12:48
          Mogliby przeciez dobrowolnie oddawac tyle samo ile daja do ZUS-s i na prywatne
          fundusze. Skoro teraz ich stac pod przymusem, przezyliby placenie takiej same
          kwoty dobrowolnie. A moze zdecydowaliby sie sami gdzies zainwestowac albo cale
          zycie grac za te pieniadze na loterii? Nie moja sprawa. Wazne zeby przywrocic
          ludziom wolnosc.

Kto wie, moze zamiast odkladac te pieniadze w ZUSie woleliby za nie kupic
          mieszkanie lub dom dla rodziny? To tez jest inwestycja na przyszlosc.
    • q3000 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:35
      Najwyższy czas aby RPO przeszedł na emeryturę i przestał składać
      bzdurne wnioski do TK. Głowa już nie ta !!!
    • freez Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 12:35
      Uważam, że różnicowanie wieku emerytalnego ze względu na płeć jest zupełnie
      bezzasadne. Popieram działania RPO, zmierzające do zmiany przepisów
      sankcjonujących dyskryminację mężczyzn.
      • mariolani Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 12:48
        Tak to wszystko świetnie wygląda, tylko czy ktoś wyobraża sobie
        styraną 65 letnią kobietę szyjącą na szwalni w akordzie, albo
        trzesącą się znerwicowaną urzędniczkę w okienku bankowym. 65 lat to
        wiek dobry dla osób nie pracujących ciężko na zmiany, wypatrujacych
        ze zniecierpliwieniem końca swej udręki. Praca w Polsce jest
        niestety zbyt nerwowa, aby dopracować do takiego wieku i niestety w
        prywatnych firmach w dalszym ciag wciąż pracuje się po10-12 godzin
        dziennie a nie 8.Może więc raczej obniżyć wiek, a nie w
        nieskończoność go wydłużać.Życzę wszystkim,którzy podejmują takie
        decyzje, aby oni popracowali w akordzie przez 12 godzin a potem
        poszli zająć się rodziną i domem bez pomocy gosposi i dopiero potem
        się wypowiadali
        • pan_opticum Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:01
          No patrz, a mężczyznę to sobie można wyobrazić.
          • yola13 Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:04
            jak juz napisałam gdzies wyzej, jak mężczyźni będa rodzić dzieci tak
            jak kobiety to wtedy bedziemy mogli rozmawiac o równości płci, wiec
            po co ta gadka?
            • mulla_komar Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:11
              Dokladnie! A to zmuszanie firm do rownego traktowania to totalny idiotyzm. To
              kobieta moze zajsc w ciaze i pojsc na macierzynski. Oczywiscie w czasie ciazy
              jej efektywnosc spadnie a wielu zajec wrecz nie bedzie mogla wykonywac. Dlatego
              zasadne jest ze kobiety zarabiaja odpowiednio do ryzyka jakie ponosi pracodawca
              zatrudniajac kobiete.
            • marcinbe3 Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:12
              Nadal nie docierają do Ciebie argumenty o tym do kogo masz mieć
              pretensje? Mężczyźni nie mogą być adresatami takich wołań. To kto
              inny decyduje o tym czy rodzisz się kobietą czy mężczyzną- i tam
              kieruj swe pretensje.
            • proboszcz_z_tylawy Do sfrustrowanej Yoli 27.11.07, 13:47
              yola13 napisała:

> jak juz napisałam gdzies wyzej, jak mężczyźni będa rodzić dzieci tak
              > jak kobiety to wtedy bedziemy mogli rozmawiac o równości płci, wiec
              > po co ta gadka?

A ja napisałem Ci wyżej, że mężczyźni żyją o 7 lat krócej. Dyskusja o tym, która
              płeć jest bardziej poszkodowana jest kretyńska (tak nawiasem mówiąc to przez te
              7 lat dłuższego życia to kobieta może urodzić i podchować dwójkę dzieci he he).
              Z naturą nic nie zrobimy. Możemy jedynie uchronićludzi przed krzywdzącymi
              przepisami wymyślanymi i egzekowanymi przez ludzi.
              Wytłumaczyłem Ci to w przystępny spsób kilka postingów wyżej, tytuł postingu: "tzn?"
          • olias Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:10
            np sapera który w wieku 63 lat rozbraja niewypał. dlaczego podaję
            wiek 63 lat? Bo w wieku 65 lat będzie miał juz 2-letni staż "na
            górce".
            górnik czy spawacz z 65 latami - też pychota. choć zgadzam się że w
            okienku bankowym też mogą być niezłe odloty.
        • 123ela Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 13:32
          Bardzo mądra wypowiedź,popieram.Przecież teraz też kobieta nie musi
          odchodzić w wieku 60 lat może,jak jej zdrowie pozwala i ma chęci
          pracować dłużej i będzie miała wyższą emeryturę.Myślę, że może
          wreszcie możemy zadecydować raz coś rozsądnego a nie jak w Chinach
          dopóki jeszcze oddychasz-do roboty.Praca nie będzie przyjemnością i
          wolnym wyborem ale przymusem-powodzenia i jakie efekty przyniesie ,
          a nasza młodziez za granicę tam mają dużo miejsc pracy Polskę
          utrzymają trzęsące staruszki.BRAWO DLA Rzecznika - chyba wyleżały
          kawaler, bo żona nie pozwoliłaby mu takich głupt robić.
          • liliac Re: Jestem za. Kobieta. 27.11.07, 14:09
            Hmmmm. A ja jestem kobietą i zgadzam się z rzecznikiem- nie widzę żadnych
            racjonalnych powodów, by istniało zróżnicowanie długości wieku emerytalnego
            kobiet i mężczyzn. Zresztą nie widzę też powodów, by mężczyzna nie mógł wziąć za
            mnie połowy potencjalnego urlopu macierzyńskiego, jak to jest w niektórych
            cywilizowanych krajach- tym bardziej,że od razu zmniejszy się trochę ryzyko
            zatrudniania kobiet, bo przy obecnych przepisach sama dwa razy bym się
            zastanowiła czy zatrudniać pracownika, który najpierw weźmie zwolnienie na 9
            miesięcy, potem pójdzie na macierzyński na 20 tygodni, a potem jeszcze nie daj
            Boże na wychowawczy.
    • onc Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 12:35
      Oczywiście, podnieść kobietom. W imię równości.
      No i jest szansa, że mając obowiązek pracować do 65 roku życia,
      wiele z nich po prostu emerytury nie dożyje...

(widzę moją mamę, która ma 67 lat, od wielu lat jest na emeryturze i
      nie wyobrażam sobie żeby mogła pracować na pełnym etacie,
      gdziekolwiek)
      • bri Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 12:38
        Jeśli wiek emerytalny będzie równy to wszyscy będą musieli pracować
        gdzieś do 62-63 roku życia.

Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, pracując krócej dostają potem
        znacznie niższe emerytury (bo są one wypłacane przez dłuższy okres
        czasu).

Twoja mam jeśli jej zdrowie nie pozwala pracować powinna być na
        rencie a nie na emeryturze.
        • onc Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:03
          W tym wieku zdrowie już mało komu pozwala pracować w pełni wydajnie.
          • bri Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 14:57
            Cóż, mężczyźni do tej pory (mimo że umierają średnio ok. 8 lat
            wcześniej niż kobiety) musieli pracować do 65 roku życia.
    • jacek.sygula chcecie równości to niech zrównają wiek do 60 lat! 27.11.07, 12:38
      czemu mają równać kobiety do 65 ?

przecież one ledwo żyją mając lat 60
      ten koleś z RPO to niezły idiota

a najbardziej niesprawiedliwe jest to, że chcieli facetom wydłuzyć
      wiek emerytalny do 67 lat

wahadło bije w dwie strony - (po pierwsze dłużej płacimy na ZUS
      mężczyźni i kobiety - i oto waśnie RPO i rządowi chodzi)

ponieważ mężczyźni statystycznie żyją krócej to te dwa dodatkowe
      lata do 67r. życia mężczyźni będą krócej pobierać emerytury

ten kto wymyslił ten system był totalnym idiotą

utrwala on bowiem stare mechanizmy (fatalnie zarządzany ZUS)
      i to, że MY teraz dłużej będziemy pracować na wcześniejsze roczniki
      z lat 40-ch i 50-ch i 60-ch

w szczególności na górników, wojsko i policję + krociowe pensje
      posłów, którzy to uchwalają :(

jak to zrobią, to spie..m stąd do Irlandii
      i wszystkim młodym to samo radzę

• obrazoburca Re: chcecie równości to niech zrównają wiek do 60 27.11.07, 13:44
        Młodzi zrobili to juz dawno (i robia nadal). I dlatego min. trzeba spowodowac zwiększenie liczby płatników ZUS (wydłuzyc okres składkowy tym, którzy napewno nie wyjadą) - żeby było z czego te emerytury wypłacac.

Przeciez to proste.
    • q3000 Niech wsyscy pracują dożywotnio ! 27.11.07, 12:39
      Będzie jak dawniej wszystkim równo czyli nic !
      • milet_z_sedesu Re; emerytury dla wszystkich w wieku 40 lat!!! 27.11.07, 12:47
        a pieniadze? Sie wydrukuje i bedzie git.
        • tarura Lepiej w wieku 20 lat, albo nawet 10-ciu! 27.11.07, 13:06

• zafriko RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:42
      "Rzecznik argumentuje swój wniosek konstytucyjną zasadą równości
      wobec prawa, zatem też równych praw mężczyzn i kobiet." - To ja
      proponuję spowodować również konstytucyjnie obowiązek rodzenia
      dzieci przez mężczyzn. Idąc dalej znieść ograniczenia w niektórych
      zawodach dla kobiet (np. górnik kobieta na przodku)itd. itp. I np.
      prawo facetów do badań mammograficznych. I trzeba zmusić matkę
      naturę, żeby obie płci rodziły się z narządami męskimi i
      żeńskimi . JAK RÓWNOŚĆ, TO RÓWNOŚĆ!!!!!!
      • pan_opticum Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:00
        To ja proponuję żebyś przestał być idiotą. Pojmujesz różnicę pomiędzy równością
        wobec prawa a równością wobec biologii?
      • liliac Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 14:15
        A co Ty z tą mammografią? Mężczyźni też miewają raka sutka i prawo do
        mammografii mają- jeszcze nie widziałam przepisu, który by im jej zabraniał,a że
        fizycznie zwykle trudniej ją trochę wykonać ze względu na wielkość sutka to inna
        sprawa. I z konstytucją to też odrobinę bez sensu- kobiety przecież nie mają
        wcale konstytucyjnego nakazu rodzenia dzieci- czemu chcesz taki nałożyć na mężczyzn?
    • bonar10 Tylko w ławach sejmu można siedzieć do 80-tki!!!!! 27.11.07, 12:42
      Ta "robota" nie męczy nikogo, ani mężczyzn, ani kobiet.Czy ci ludzie wiedzą w
      ogóle, jak ciężko w Polsce wiele grup zawodowych pracuje? Te byczyska i krówska
      powino się zagonić do prawdziwej roboty!!! Może wtedy zrozumieją, co to znaczy
      praca do 60-tki! A dłużej? Kto jest w stanie naprawdę pracować dłużej niż do
      60-tki? Chyba ci, co markują pracę.
      • tygrysio_misio Re: Tylko w ławach sejmu można siedzieć do 80-tki 27.11.07, 15:55
        wiekszosc krajow Europy zachowniej oraz USA ...te do poziomu plac i standardow
        zycia dazymy!!

malo tego...w wielku z tych krajow pracuje sie do 70!!
    • maj47 nie ma cudów!tusk nie ma pieniędzy 27.11.07, 12:43
      • maj47 dla swoich na wyborcze wypłaty 27.11.07, 12:44
        • maj47 a co dopiero na wcześniejsze emerytury 27.11.07, 12:45
          • maj47 a emeryci to zwolennicy PISu 27.11.07, 12:48
            • pantanal Jestem w wieku emerytalnym, a głosowałem na PO 27.11.07, 13:09
              pewnie dlatego, że jeszcze nie odszedłem na emeryturę?
    • teraz_juz_spokojniej RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:47
      Pewnie, każdy by chciał przechodzić na emeryturę w wieku 40 lat i otrzymywać
      przez resztę życia 100% dotychczasowych zarobków.
      Niestety - nie ma takiej możliwości - żeby dostać przyzwoitą emeryturę najpierw
      trzeba na nią zarobić, czyli odpowiednio długo pracować lub odprowadzać wyższe
      składki. Tu nikt nikomu na złość nie robi. w naszym własnym interesie jest być
      czynnym zawodowo jak najdłużej.
    • bonar10 Ja wskażę rzecznikowi praw obywatelskich argument! 27.11.07, 12:48
      Panie rzefczniku, dopóki kobieta nie będzie mogła zrobić siku bez zdejmowania
      gaci,tak jak może to zrobić chłop, sikając pod drzewo, dopóty nie może być mowy
      o równym statusie, czy też zrównaniu praw kobiet i mężczyzn! Trzeba być
      imbecylem, żeby nie rozumieć podstawowych różnic wynikających po prostu z
      biologii! Czy ten rzecznik chodził na wagary w czsie lekcji o anatomii i
      fizjolofii człowieka? Może znałby wtedy argumenty świadczące o tym, że kobieta
      nie może zostać w pełni zrównana z mężczyzną w długości stazu pracy i
      charakterze tej pracy.
      • jama.314 bonar10..Jak to jest byc idiotą ????? 27.11.07, 12:56
        opisz swoje wrażenia..
      • pantanal a słyszałeś(aś) o nadumieralności mężczyzn? 27.11.07, 13:15
        o piramidzie wieku? Mężczyźni przeciętnie krócej żyją, natomiast później idą na
        emeryturę, zasadniczo nie mogą iść na wcześniejszą. Dla ZUS czysty zysk!
    • bonar10 Polski pracownik niewolnikiem we własnym kraju!!!! 27.11.07, 12:51
      To idea rządów Tuska?
      • pantanal RPO jest stronnikiem PiS 27.11.07, 13:41
        prezesem fundacji "Ius et lex". Po łacinie to tyle, co "Sprawiedliwość i prawo"!
    • zygmunt52 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 12:56
      Pan Rzecznik skończył już 65 lat, to chyba najwyższy czas żeby poszedł na
      emeryturę. Ostatnio stał się nagle bardzo aktywny, tylko nie wiadomo dlaczego
      wydaje przedwczesne wyroki, tak jak p. Ziobro. Bo jak inaczej ocenić jego
      wystąpienie dotyczące sprawy afgańskiej. Pozdrawiam. Zygmunt52
    • batiaryga groziła fala procesów dla ZUS 27.11.07, 12:56
      w związku z orzeczeniem TK o równości praw emerytalnych .W założeniu
      miała ona dotyczyć wcześniejszych emerytur dla mężczyzn po
      przepracowaniu 35 lat i po osiągnięciu 60 roku życia.RPO działa na
      wyraźne zlecenie tuska ,bo teraz ZUS będzie mógł się migać(?) do
      czasu uregulowania ustawy przez sejm.
      • pantanal Re: groziła fala procesów dla ZUS 27.11.07, 13:43
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=72572288&a=72576437
    • thehard Ludzie, ludzie, luuudzie!!! 27.11.07, 13:00
      Nie wiek, a lata pracy powinny decydować o możliwości przejścia na emeryturę.40
      letni okres pracy powinien być wystarczający. I w ten sposób osoby słabiej
      wykształcone zazwyczaj wykonujące cięższe prace przechodziłyby w młodszym wieku
      na emeryturę w stosunku do osób lepiej wykształconych i generalnie wykonujących
      lżejsze prace. I tak murarz, który rozpoczął pracę w wieku 18 lat na emeryturę
      przechodziłby w wieku 58 lat a urzędniczka po studiach, która rozpoczęła pracę w
      wieku 23 lat przechodziłaby na emeryturę w wieku 63 lat. Chyba jest to do
      przyjęcia.
      • mulla_komar Nie wiek, nie okres pracy a kazdy indywidualnie 27.11.07, 13:21
        powinien decydowac kiedy chce przejsc na emeryture, i jak chce oszczedzac
        pieniadze na starosc.
      • gshegosh81 Re: Ludzie, ludzie, luuudzie!!! 27.11.07, 14:31
        Brawo, jedyny rozsądny komentarz.

Dodałbym do tego tylko tyle, że jak ktoś chce przejść na emeryturę po 15 latach
        pracy, to proszę bardzo - ale jej wysokość musi być odpowiednio przeliczona
        (skoro zamiast składać 40 lat a korzystać z odłożonej kasy 10 lat masz zamiar
        składać 15 lat, a korzystać 35 lat - musisz dostać mniej). Dodatkowo powinny być
        zlikwidowane wszelkie przywileje emerytów i rencistów do zniżek na składki
        społeczne gdy np. prowadzą działalność gospodarczą, albo dorabiają do emerytury
        - w ten sposób ktoś kto odchodzi na emeryturę w wieku 40 lat miałby na ogół na
        tyle g... emeryturę że szedłby i tak do pracy i składał sobie kasę dalej.
    • cygan37 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 13:05

Są, są powody - kobiety są słabsze i bardziej kruche.
      Jestem przeciw zrównywaniu.
      • takeyoshi Re: RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emery 27.11.07, 13:17
        Problem polega na tym, że ZUS, to relikt przeszłości i nie spełnia powierzonych
        mu zadań, bowiem jak inaczej wytłumaczyć fakt, że ludzie pracujący całe życie
        przy całkiem dobrej pensji dostają marne grosze na starość. Obecnie, tak
        naprawdę pieniądze wpłacane na składki nie idą na nasze emerytury, ale na
        potrzeby bieżące, a ponadto przy okazji korzystają tzw. osoby "skrzywdzone przez
        los",etc. Dodatkowo problem stanowi KRUS, który wymyka się wszelkim logicznym
        uzasadnieniom jego bytności, bowiem szacunkowe dane podają, że składki to
        jedynie 10-15% funduszy, a reszta jest dorzucana z budżetu, czyli w
        telegraficznym skrócie z kieszenie podatnika.
        Żeby coś zmienić, odrzućmy na chwilę na bok kwestię wieku emerytalnego w
        odniesieniu do płci, i w pierwszej kolejności należałoby dokonać głębokiej
        reformy lub najlepiej zlikwidować KRUS i wciągnąć rolników na listę płatników
        ZUS-u, przy jednoczesnych zmianach w ZUSie, choć jak uczy historia żadna z ekip
        rządzących się tego nie podjęła i podejrzewam nie podejmie z obawy o utratę
        wyborców...
    • remez2 Zadziwiająca logika RPO. 27.11.07, 13:05
      Zdaniem rzecznika, nie jest możliwe wskazanie racjonalnych argumentów
      usprawiedliwiających utrzymanie w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu
      Ubezpieczeń Społecznych regulacji określających wiek emerytalny na podstawie
      kryterium płci.
    • avelien RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 13:09
      Kochanowski to mój idol :)
    • wikipedysta3 Racja, zrównać bezsensowne nierówności, dyskryminu 27.11.07, 13:10
      jące zarówno kobiety, jak i mężczyzn.
    • mstebelski wyrównać wiek emerytalny górnikom do naszego 27.11.07, 13:11
      wyrównać wiek emerytalny górników z naszym, czemu mamy na nich zapieprzać, jak
      mu ciężko pod ziemią to niech zmieni pracę a nie od razu na Belweder z
      kamieniami, nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma...
    • elzbieta102 RPO zaskarżył przepisy różnicujące wiek emerytaln 27.11.07, 13:13
      Pan RPO zrobił się ostatnio bardzo aktywny. Przez 2 lata rządów PiS nie było go
      widać i słychać. Jeśli rząd Tuska tak wpłynie na pracowitość wszystkich to
      bardzo dobrze, to już będzie cud.
    • haen1950 Bardzo aktywna się zrobiła 27.11.07, 13:18
      ta ziobrowa ciota. Jeżeli dobrze pamiętam, to nawet wsadzenie w
      dziewiątym miesiącu ciąży księgowej Dochnala mu nie przeszkadzało. I
      cała reszta qrestwa Kaczorów.

Skąd takie sqrwysyny się biorą? Przecież to swołocz straszna. Lać w
      pysk i patrzeć, czy żyje.
      • maff1 a skąd sie wzieła zasada 60 i 65 lat? 27.11.07, 13:25
        ano historycznie ten wiek wymyslił wielki Otto von Bismarck.
        Zauważył ze małzeństwa róznią sie wiekowo o ok. 5 lat średnio. I
        wymyslił ze skoro mężczyżni na emeryture pójdą w wieku 65 lat to
        kobiety w wieku 60 lat. By małzonkowie byli razem na starość.
        Podejrzewam ze mało kto w tamtych czasach dożywał wieku
        emerytalnego, ale to inna sprawa.
        Nia ma innych przesłanek niż te historyczne.
        Wszystkie rządy później powielały te zasadę bez zastanawiania sie.
        Czyli poniekąd RPO ma rację, gdyż skoro zreformowano czas pracy, to
        dlaczego kuroczowo trzymamy sie wieku emerytalnego?
        • presentaton1 A przywileje górników????? 27.11.07, 13:29
        • yola13 OK, masz rację, tylko dlaczego 27.11.07, 13:30
          nie można skrócić facetom wieku emerytalnego a nie wiedziec czemu
          wszyscy chcą wydłużac kobietom, co to zemsta jakaś czy co?
          • gshegosh81 Re: OK, masz rację, tylko dlaczego 27.11.07, 14:40
            Czy Tobie tak naprawdę zrozumieć prosty mechanizm ekonomiczny?

Wyobraź sobie, że chcesz kupić samochód. Możesz zbierać na niego 40 lat i kupić
            wypasionego merca, albo zbierać 10 lat i kupić 20-letniego malucha.

Problem z wiekiem emerytalnym jest taki, że jego obniżenie powoduje również
            skrócenie czasu, w którym odkładasz pieniądze na swoją emeryturę. Jeśli obniżymy
            wiek emerytalny facetom i zarówno oni jak i kobiety będą szli na emeryturę w
            wieku 60 lat, to staną się trzy rzeczy:

1. emerytury mężczyzn zmniejszą się gdyż krócej będą składać pieniądze
            2. obciążenia finansowe pracy kolejnego pokolenia wzrosną jeszcze bardziej, co
            spowoduje ich ucieczkę z kraju, co spowoduje...
            3. że emerytury zarówno mężczyzn jak i kobiet zmaleją jeszcze bardziej, bo
            wysokość emerytur nie zależy od tego, ile zarabiałaś gdy składałaś na emeryturę,
            tylko od tego ile zarabiają twoje dzieci

Poza tym zauważ, że średnia długość życia wydłuża się coraz bardziej, coraz
            więcej ludzi żyje ponad 70, a nawet ponad 80 lat. Jednocześnie rodzi się coraz
            mniej dzieci.
            • mazzowsze Emerytura to przywilej, nie obowiązek. 27.11.07, 14:52
              A kto mówi o obowiązku przejścia na emeryturę? Mówi sie o
              uprawnieniach emerytalnych. Ja mam zamiar pracować do 70 roku życia
              o ile mi zdrowie pozwoli. Ale to MÓJ wybór. Każdy pracujący
              (mężczyzna, czy kobieta) w wieku 60 - 62 lat powinien móc sobie
              wybrać - pracuję, albo idę na emeryturę - mój wybór, moje pieniądze.
              Poniważ kobiety przeważnie są młodsze od swoich mężów o kilka lat,
              mogłyby się z nimi zamienić na "obowiązki domowe". Mogło być też i
              tak, że mężczyźni przechodziliby na emeryturę później - razem z
              współmałżonkami.
              • mulla_komar Re: Emerytura to przywilej, nie obowiązek. 27.11.07, 16:25
                No jak to??? Odebranie moich pieniedzy to jest dla mnie przywilej??? Musze sie
                prosic o to zeby mi je oddali?
                • pies_na_prawizne zdumiewajace...... 27.11.07, 16:30
                  jak ten sam RPO siedzial cichutko jak mysz koscielna przez 2 lata
                  rzadow PiSu, jakby obywatele w tamtym czasie nie mieli zadnych praw,
                  teraz swojej aktywnosci dal przyspieszenie TGV
          • noszfak Re: OK, masz rację, tylko dlaczego 27.11.07, 15:25
            Yola13, liczba 13 w nicku to zapewne Twój wiek? Tam zakładam, bo widzę, że nic
            nie rozumiesz. Proszę, nie oburzaj się, nie próbuję być uszczypliwy, ale Twoje
            argumenty są dziecinne, niedojrzałe. Ciężko nawet z nimi dyskutować, bo niby
            jak? Na Twój argument o rodzeniu dzieci powinienem chyba odpowiedzieć: Ok, ale
            mężczyźni codziennie rano muszą się golić, więc muszą wcześniej wstawać do
            pracy! To także powinniśmy uwzględniać przy dyskusji o wieku emerytalnym!
            Rozważasz problem w charakterze wojny płci, nawet nie probujesz podawać
            racjonalnych argumentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka