madox44 panie Nycz 28.11.07, 18:05 pilnuj pan swoich klejnotów i odpinkol od rozrodczości kogokolwiek, nawet owiec Odpowiedz Link Zgłoś
marent48 [...] 28.11.07, 18:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:06 Nycz ma rację , od czego są dyżurne katabasy ? Każda chętna może się zgłosić do zapłodnienia in penis . Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tak? 28.11.07, 18:10 A moim zdaniem osoby duchowne, a wiec zyjace w celibacie nie powinny wypowiadac sie na temat o ktorym nie maja pojecia. Jakie oni moga miec pojecie czym jest dziecko lub brak mozliwosci jego posiadania dla rodziny. Opowiadaja wiec jak kury o gwiazdach. Cos tam przeczytali, cos uslyszeli i uwazaja ze moga decydowac za innych. Odpowiedz Link Zgłoś
sifenty a co z chrztem? 28.11.07, 18:13 zapytam - czy dziecko z "in vitro" będzie można ochrzcić? pewnie tak, bo z tego klecha już będzie miał kaskę :) a może powinni pytać przed chrztem - czy syn/córka urodzili się po tradycyjnym ru..ku? tak będzie weselej :) albo może niech klecha bierze za takiego z "in vitro" kasę ekstra? np x 10 - no w końcu jak rodziców było stać na in vitro, to i stac na droższy chrzest; a może trzeba prosić klechę ze swojej parafii, żeby wydał pozwolenie na chrzest dziecka z in vitro? - oczywiście nie za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
supermoher Tylko niepokalane poczecie do przyjecia w Najciemn 28.11.07, 18:16 iejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:17 Fakt, ze ktos nie posiada dzieci, nie jest choroba. Bez dzieci da sie zyc. Inna sprawa, ze spoleczenstwo potrafi stworzyc bezdzietnym pieklo, jacy to egoisci itp. Druga sprawa, czemu akurat wydawac pieniadze na in vitro, kiedy sa inni, bardziej potrzebujacy pacjenci, np. chorzy na raka czy na AIDS? To sa rowniez ogromne koszty. Kto powinien dostac ograniczona pule pieniedzy - ktos, kto 'musi' miec dziecko czy ktos ciezko chory? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l zamilcz relikcie średniowiecza !!! 28.11.07, 18:23 niedługo jak moja stara wypluje to będzie mordrczynią a jak polknie to będzie kanibalem. Klechy w tym kraju wiedzą najwięcej o życiu rodzinnym, małżeńskim, robieniu i wychowywaniu dzieci A skąd skoro większość z nich ma nieprawidłową osobowość, lub są specami od zadawania pokuty od tylca ministrantom, klerykom a tylko nieliczni normalni spośród nich po ludzku kropią swoimi kropidłami swoje parafianki, gosposie i oddane wierze przyjaciółki Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Zgadzam się z Abp w sprawie celowego zabijania 28.11.07, 18:24 Czyli celowego uszkadzania zarodków i popieram ten ważny protest. Powinno się więc zabronić lekarzom celowego zabijania i nakazać aby zamiast uszkadzania zarodków podawać je przyszłym matkom (które za swoją szlachetną walkę o potomstwo powinny być uznane za święte). Natomiast te zarodki, które nie będą wykorzystane zamrozić dla innych par, które nie mają nawet szans na własne zarodki. Należy więc wyeliminować te wszawe kliniki, które niszczą zarodki a błogosławić i wspierać refundacją tylko tych klinik in-vitro, które traktują zarodki jak żyjące istoty. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: Zgadzam się z Abp w sprawie celowego zabijani 28.11.07, 18:31 prawde prawisz. Ja bym jednak zaczął badać te zygoty pod względem posiadania przez nie duszy ;))) Bo jak na razie nikt nie stwierdził że coś takiego jest a gadają głównie tacy którzy jeżeli ją mają to na pewno sprzedali diabłu. Wiara jest najprywatniejszą sprawą każdego człowieka i wara od niej transwestytom w czarnych kieckach. Wsadzili Boga do złotej klatki i pokazują za opłatą. Oraz oddają się z uwielbieniem kanibalizmowi i pozostałym uciechom tego świata, nie zawsze zgodnym z prawem cywilnym, karnym i boskim. Zamiast być przykładem dla wiernych. Choć mój proboszcz jest dla mnie wzorem : zerżnął na jednej imprezie 3 kobitki a był po litrze ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l a czy muszę w coś czy kogoś wierzyć? 28.11.07, 23:01 czyż nie mogę być wolnym, mieć świadomość wyboru? mam jeszcze resztkę wiary w człowieka. a jak się chcesz zapytać co po zyciu itp to odpowiadam: a ch..j mnie to obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
lullaby Państwa nie stać na płacenie za nauczanie religii 28.11.07, 18:25 Biskupi podstępem wprowadzili religie do szkół a dopiero póżniej zaczeli domagać się pensji dla księży i katechetów!!! Lekcje religii są śmieszne! Najczęściej prowadza je osoby bez odpowiednich kompetencji (decyduje proboszcz nie dyrektor). Często treści przekazywane na religii stoją w rażącej sprzeczności z nauką!!! To skandal że religia jest w szkołach a katecheci i księżyska są opłacani z budzetu państwa!!! nie ma pieniędzy na podwyżki dla nauczycieli ale na religie są!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: nie kradnij..nie kłam..nie zabijaj..nie cudzo 28.11.07, 19:13 Oraz nie tworz sobie obrazow i rzezb czegokolwiek co jest nam znane !! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: nie kradnij..nie kłam..nie zabijaj..nie cudzo 28.11.07, 19:56 kolter napisał: > Oraz nie tworz sobie obrazow i rzezb czegokolwiek co jest nam znane !! ciekaw jestem, jak się do tych przykazań ma kler... złodziejstwo, pijaństwo, bzykanie na lewo i prawo... --- www.nieglosujenapis.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 chłopu nic do tego,co panu z nosa spadło 28.11.07, 20:18 niestety jest to sprawa między klerem,a wiernymi . Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: chłopu nic do tego,co panu z nosa spadło 28.11.07, 20:35 maj47 napisał: > niestety jest to sprawa między klerem,a wiernymi . Pod warunkiem, ze kler i wierni pozostaną we własnym kręgu. Tymczasem mamy kler w szkołach i urzedach ( wojsko, szpitale i np urzędy celne ostatnio ). Np. mój bratanek był szykanowany w szkole ze względu na brak chrztu. Myślisz, że powinniśmy gdzieś, w związku z tym wyemigrować ? No to się nie doczekasz słońce ty moje :) Mam konstytucyjne prawa. I nie omieszkam z nich skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: chłopu nic do tego,co panu z nosa spadło 28.11.07, 20:53 maj47 napisał: > niestety jest to sprawa między klerem,a wiernymi . jasne, że to sprawa pomiędzy klerem, a wiernymi - wy dajecie na tacę. Ale... kler żyje też z moich pieniędzy - biorą pieniądze od rządu, pieniądze z moich podatków. Więc mam prawo oponować, gdy czarna zaraza robi nie to, do czego jest powołana. A twoja wypowiedź "chłopu nic do tego..." oddaje waszą służalczość wobec tej zarazy. I dlatego zawsze będziecie przez nich dojeni i dy...ni bez mydła. --- www.nieglosujenapis.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gogel Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:46 a co biskup wie o dzieciakach? wiec niech lepiej milczy.... jak chca miec a nie moga, to czemu medycyna mialaby im nie pomoc? lepiej dzieci robic w brod i oddawac do adopcji.... prawo kalego... Odpowiedz Link Zgłoś
meripol Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 18:55 Arcybiskup wie wystarczająco dużo o dzieciach,by móc zabrać głos w tej jakże ważnej kwesti natury moralno-etycznej. Jestem całym sercem za Arcybiskupem! Gorąco popieram!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:26 meripol napisał: > Arcybiskup wie wystarczająco dużo o dzieciach,by móc zabrać głos > w tej jakże ważnej kwesti natury moralno-etycznej. > Jestem całym sercem za Arcybiskupem! Gorąco popieram!! . Co matka powiedziala ci ze jest twoim ojcem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 A co z zapłodnieniami przez księdza? Równie częste 28.11.07, 18:49 równie tajemnicze, ojciec pozostaje "nieznany (?)". Odpowiedz Link Zgłoś
meripol Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:51 Kościół katolicki,a zwłaszcza jego hierarchowie,zawsze mają rację jeśli idzie o sprawy w kwestiach etyczno-moralnych. Bez moralności i bez etyki,świat dawno by już zginął. Zapłodnienie in vitro jest ogromnym złem,gdyż zakłada selekcję zapłodnionych embrionów.Zgodnie z nią,większość z nich zostanie unicestwiona.Zaś tylko jeden,najwyżej dwa,zostaną implementowane do macicy matki. Sam proces takowej selekcji przypomina,jako żywo,najgorsze praktyki masowego ludobójstwa w rodzaju doktora Mengele i nazistowskich obozów zagłady. Tylko i wyłącznie Bój jest dawcą życia.Nie człowiek,który jest co bajwyżej jego przekażnikiem. Antykoncepcja,aborcja,eutanazja i właśnie zapłodnienie in vitro,stanowią zjawisko zwane "kulturą śmierci". Należy z nim walczyć wszystkimi możliwymi i dostępnymi środkami. Dla dobra ludzkości,dla obrony naszego człowieczeństwa i oczywiście - dla chwały bożej. Amen. ABIMAS Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:17 meripol napisał: > Kościół katolicki,a zwłaszcza jego hierarchowie,zawsze mają rację > jeśli idzie o sprawy w kwestiach etyczno-moralnych. > Bez moralności i bez etyki,świat dawno by już zginął. Mój Boże jak to pięknie napisałeś :) Szkoda, że nie mógł tego przeczytać Giordano Bruno lub Filip de Molay. Przeczytać i uwierzyć, że świat mógł być tak piękny ! > Zapłodnienie in vitro jest ogromnym złem,gdyż zakłada selekcję > zapłodnionych embrionów.Zgodnie z nią,większość z nich zostanie > unicestwiona.Zaś tylko jeden,najwyżej dwa,zostaną implementowane > do macicy matki. Szacuje się, że 10-15% ciąż kończy się naturalnym poronieniem. Jeżeli przyjmiemy, że na ziemi obecnie żyje 5 miliardów ludzi oznacza to ni mniej ni więcej, że w przeciągu ostatnich 50-80 lat na świecie nastapiło 500 milionów naturalnych poronień. Dalej piszesz, że przy zapłodnieniu in vitro następuje "zła selekcja". Szacuje się, że jedna na 85 ciąż donoszonych to ciąza mnoga. Śmiertelność dzieci przy ciąży mnogiej szacuje się : dwuowodniowej, dwukosmówkowej -> 9% dwuowodniowej, jednokosmówkowej -> 25% jednoowodniowej, jednokosmówkowej -> 50% Nie wspomnę tu o teorii, że procent ciąż mnogich jest niedoszacowany, gdyż w trakcie ciąży jeden z płodów wchłania drugi To dopiero makabreska ! I w dodatku Najwyższy Sam Osobiście to stworzył :) Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 20:44 Nie zapominajmy o wygnaniu Żydów, ups humanitarnym poproszeniu ich o opuszczenie katolickiej Hiszpanii; o wymordowaniu heretyków, ups, odesłaniu do Stwórcy mieszkańców Langwedocji, którzy nie chcieli podporządkować się papieżowi i wyznawali własną wiarę. Moralność i etyka to piękna rzecz, ale kiedy jej brak wytykami przeciwnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.duda Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:53 jednak głupota i zacofanie polskiego kapłaństwa pozostaje bez zmian! Odpowiedz Link Zgłoś
michelle28 Może sobie biskup pogadać 28.11.07, 18:55 Kogo obchodzi co ma do powiedzenia w tak trudnej i intymnej sprawie dziad który nawet nie próbował sam stworzyć rodziny? Niech sobie przemawia do nawiedzonych dla których jego brednie mają jakieś znaczenie, a resztę społeczeństwa niech zostawi w spokoju. Na szczęście skończył się już pisowski koszmarek i szanowni biskupi i księża wreszcie będą musieli zrozumieć że w sprawach dotyczących ogółu Polaków nie mają już nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Akurat w tym przypadku nie abp Nycz zadecyduje. 28.11.07, 18:56 Cały problem leży w tym że owieczki wymykają się z pod kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:56 To wypowiedź katabasa , który nie wie co oznacza posiadanie dziecka. To jest nauka kościoła ,czy opinia geja ? Odpowiedz Link Zgłoś
michelle28 Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:00 > To wypowiedź katabasa , który nie wie co oznacza posiadanie > dziecka. Nie wiem skąd u tych dziadów przekonanie, że mają prawo mówić normalnym ludziom jak postępować w przypadku spraw i problemów o których sami nie mają zielonego pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:15 michelle28 napisała: > Nie wiem skąd u tych dziadów przekonanie, że mają prawo mówić > normalnym ludziom jak postępować w przypadku spraw i problemów o > których sami nie mają zielonego pojęcia? Może dlatego, że w tym kraju ludzi, którzy ich nie słuchają, w szczególności polityków, jest w sumie niewiele? Odpowiedz Link Zgłoś
michelle28 Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:24 > Może dlatego, że w tym kraju ludzi, którzy ich nie słuchają, w szczególności > polityków, jest w sumie niewiele? Co do zwykłych ludzi to spora większość słucha ich tylko pozornie. Chodzi do kościoła, udaje że żyje zgodnie z katolickimi zasadami, a bardzo często ma je w nosie. Z politykami gorzej. Nauczyli czarną mafię, że grzecznie chodzą na ich sznurkach i pozwalają im rządzić zza pleców. Oby to się wreszcie skończyło wraz z końcem panowania pisu. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:27 z innego Twojego wpisu: michelle28 napisała: > Kogo obchodzi co ma do powiedzenia w tak trudnej i intymnej sprawie > dziad który nawet nie próbował sam stworzyć rodziny? ... Na > szczęście skończył się już pisowski koszmarek i szanowni biskupi i > księża wreszcie będą musieli zrozumieć że w sprawach dotyczących > ogółu Polaków nie mają już nic do powiedzenia. Michelle, Tuska obchodzi, na dziś to wystarczy. POPiS za kadencji pisuaru uchwalił policję polityczną CBA, rozszerzenie uprawnień prokuratury politycznej IPN, datek na ŚOB w wysokości 40 mln zł i ustawę "lustracyjną", którą dopiero Trybunał Konstytucyjny zatrzymał. Nie zostaną też wycofane zarządzenia wliczające ocenę z religii do średniej i narzucające lektury religijne jako obowiązkowe. I mają szanowni biskupi i księża w sprawach dotyczących ogółu Polaków mnóstwo do powiedzenia. Niestety. Ostatnio powiedzieli, że Tusk ma nie podpisywać Karty Praw Podstawowych UE, i Tusk nie podpisze. Piszę to w kontekście zaklęcia na końcu Twojego postu "Oby to się wreszcie skończyło wraz z końcem panowania pisu." Odpowiedz Link Zgłoś
michelle28 Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 20:06 Nie zostaną też wycofane zarządzenia > wliczające ocenę z religii do średniej i narzucające lektury religijne jako > obowiązkowe. I mają szanowni biskupi i księża w sprawach dotyczących ogółu > Polaków mnóstwo do powiedzenia. Niestety. Ostatnio powiedzieli, że Tusk ma nie > podpisywać Karty Praw Podstawowych UE, i Tusk nie podpisze. Masz rację, liczenie na duże zmiany w kwestii panowania czarnych to chyba nadmierny optymizm. Można się łudzić, ale do dziś nie wydarzyło się nic co wskazywałoby że ktoś odważy się powiedzieć im zdecydowane nie :-( Nie będzie już raczej biegania co chwilę do rm i wachlowania guru z Torunia, ale zdecydowane nie i postawienie wyraźnych granic pewnie nie nastąpi. Pozostaje nadzieja, że mimo to coraz więcej ludzi będzie odchodzić od kościoła. Do życia w zgodzie z zasadami, do wiary i bycia dobrym człowiekiem, nie jest potrzebna zakłamana i próbująca kontrolować wszystko instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 20:26 michelle28 napisała: > Pozostaje nadzieja, że mimo to coraz więcej ludzi będzie odchodzić > od kościoła. Do życia w zgodzie z zasadami, do wiary i bycia dobrym > człowiekiem, nie jest potrzebna zakłamana i próbująca kontrolować > wszystko instytucja. Amen... Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Cudowny kraj 28.11.07, 18:58 w ktorym obcowanie dyskopolowe za stodola z anonimowym dawca zycia poczetego jest jak najbardziej zgodna z etyka chrzescijanska metoda poczecia a nie jakies "inwitry" gdzie mogloby sie ludziom spragnionym potomstwa urodzic dziecko chciane i kochane. Cudowny kraj w ktorym uzywanie srodkow antykoncepcyjnych jest niemoralne ale noszenie przedwczorajszych gaci jak najbardziej. Wspanialy kraj w ktorym podstarzali faceci w sukienkach ktorzy slubowali "czystosc" wypowiadaja sie z luboscia na temat zycia seksualnego swych bliznich. I nie tylko wypowiadaja ale rowniez roszcza sobie prawo do ustalania norm obyczajowych i prawnych, ktore maja obowiazywac wszystkich lacznie z niewierzacymi. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Re: Cudowny kraj 28.11.07, 19:02 rmstemero napisał: > w ktorym obcowanie dyskopolowe za stodola z anonimowym dawca zycia poczetego > jest jak najbardziej zgodna z etyka chrzescijanska metoda poczecia a nie jakies > "inwitry" gdzie mogloby sie ludziom spragnionym potomstwa urodzic dziecko > chciane i kochane. ..a w wolnych chwilach ci biskupi zajmują się molestowaniem będących pod ręką kleryków . To wiemy na pewno. A o reszcie ... > > Cudowny kraj w ktorym uzywanie srodkow antykoncepcyjnych jest niemoralne ale > noszenie przedwczorajszych gaci jak najbardziej. > > Wspanialy kraj w ktorym podstarzali faceci w sukienkach ktorzy slubowali > "czystosc" wypowiadaja sie z luboscia na temat zycia seksualnego swych > bliznich. I nie tylko wypowiadaja ale rowniez roszcza sobie prawo do ustalania > norm obyczajowych i prawnych, ktore maja obowiazywac wszystkich lacznie z > niewierzacymi. > > Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 18:58 każdy kto uważnie przeczyta tekst, zauwazy że mamy tu do czynienia z typowym bełkotem wybiórczej. Tymczasem czytelnik szuka konkretnej informacji. I takiej nie znajduje. Bo cóz to za informacja, że wybiórcza chcialaby ewentualnie dowalić jakiemuś biskup[owi, a nie wie jak? Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 19:01 Ależ mają, czarna masa zawsze chętnie japę otworzy jeśli tylko ma pewność, że komuś gorzej od tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do p.. 28.11.07, 19:11 Panie Tusk, mówił pan, że podpisze Kartę Praw Podstawowych UE, ale Biuro Polityczne episkopatu kk powiedziało, że zapewniać ludziom wolność to nieładnie, i pan oczywiście posłuchał. Teraz dostał pan kolejną instrukcję. Czy jest pan zdziwiony, że po tej pierwszej lekcji pokory, jaką pan odebrał, teraz kk będzie się spodziewał, że pan zatańczy wg ich wskazówek? I co, nie zatańczy pan? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Abp Nycz: Metoda zapłodnienia in vitro nie do 28.11.07, 19:38 Zatańczy i to jak.Wygrałby wszystkie edycje tańca z gwiazdami.O tym to wiedziałam zanim został premierem,bo bardzo unikał w kampanii jakichkolwiek swiatopoglądowych stwierdzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka-pati dlaczego nie!!!!!!!!! Przeciez to metoda leczenia 28.11.07, 19:17 A jestem za i nie widzę w tym żadnego grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: dlaczego nie!!!!!!!!! Przeciez to metoda lecz 28.11.07, 19:19 agrafka-pati napisała: > A jestem za i nie widzę w tym żadnego grzechu . Zas napewno grzechem bylo palenie ludzi na stosie tylko dlatego ze nie smakowaly im watykanskie wafelki !! Odpowiedz Link Zgłoś
edbud Stary, wyprany z mózgu klecha !!! 28.11.07, 19:20 Stary, wyprany z mózgu cep. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Jak wasza religia podchodzi do problemu aborc 28.11.07, 19:25 Nasza religia mowi ze dupa kazdej Kobity to jej sprawa !!wiec niech starzy kawalerowie w czarnych kieckach lepiej zajma sie ochrona dzieci przed atakami pedofili w spodnicach !! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Czy są tu przedstawiciele innych wyznań? 28.11.07, 19:23 Dobry Stworca jakies 20 lat temu otworzyl mi oczy co pozwolilo mi wygnac chodzacego po koledzie watykanskiego poborce podatkowego , od tej pory nie bawie sie w wiare za pomoca posrednikow!! Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 Re: Czy są tu przedstawiciele innych wyznań? 28.11.07, 19:29 Generalnie nie interesuje mnie religia "odtrąconych",ale powiedz mi prosze jakie to przyczyny spowodowały tak dramatyczny zwrot? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Czy są tu przedstawiciele innych wyznań? 28.11.07, 19:34 Ktos mi pokazal prawdziwy dekalog ks wyjscia 20 ,2-17 , nie ten katolicki bez drugiego przykaznia , ktos mi pokazal w ew Mateusza 23_9,ze nie wolno klechy nazywac Ojcem bo to tytul najwyzszego i to starczylo na poczatek zeby zastanowic sie nad tym potem zainteresowalem sie doglebniej biblia , i tu okazuje sie ze 90% nauk katolickich jest poganskie bedac zaprzeczeniem nauk Jezusa i apostolow !! Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 Re: Czy są tu przedstawiciele innych wyznań? 28.11.07, 19:48 O widzisz i to żaden wstyd,żeby otwarcie nie przyznać się do tego.Ale jeśli poznałeś w twojej ocenie prawdziwą wiarę to czy powód żeby wściekle ubliżać innym którzy mają nieco inne spojrzenie?Znam osobiście bardzo ciepłą i uczynną starszą panią która przeszła z katolicyzmu do świadków Jehowy tylko dlatego że w jej otoczeniu nikt nie pomógł jej w tragicznym momencie jej życia.A znalazł się sąsiad Świadek Jehowy który jej pomógł..czy bezinteresownie:)?nie wiem,ale zaopiekowała się nią grupa współwyznwców i tak już zostało..Rozmawialiśmy niejeden raz na rózne tematy i doskonale się rozumieliśmy mimo różnic światopoglądowych .Bez rzucania inwektyw i w miłej atmosferze.Jej mężowi z kolei nie odpowiadał watykan i przeniósł się do kościoła polslkatolickiego i też nigdy nie było scysji:) A jakie to wyznanie i jak podchodzicie do aborcji? Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 Re: Czy są tu przedstawiciele innych wyznań? 28.11.07, 20:12 sprawdziłem."Ojciec",czyli "Abba" - w tym znaczeniu to nie rodzic,to nie ksiądz czy zakonnik,to nie ojciec duchowny,to nie papież itd.tylko ktoś szczególnie wyróżniony,zaszczytny,czyli Bóg Ojciec,do którego zwracamy się własnie:Ojcze nasz.W czym problem? Po drugie rzeczywiście w religii katolickiej nie przywiązujemy wagi do każdej kropki,czy przecinka w Eawngeliach.Istotna jest myśl przewodnia,morał płynący ze słow Jezusa..Nieprawdą jest,że w przykazaniach Mojżeszowych pomijamy sprawę obrazowania Boga.Prawdą jest jednak że nie ma to żadnego wpływu na siłę wiary.I myślę że jako miłosierny, Bóg nam to wybaczy,gdyż Bóg w rozumieniu katolickim jest głównie Bogiem miłosierdzia,a nie gniewnym , bezlitosnym i zazdrosnym Bogiem judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: nie interesuje mnie religia "odrzuconych" 28.11.07, 19:28 Tu sie mylisz ja sam polozylem lage na ta niemoralna zdegenorowana instytucje , pelnej pychy szatanskiej , falszu , obludy i chciwosci!! Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 Re: nie interesuje mnie religia "odrzuconych" 28.11.07, 19:37 mamy różne życiowe doświadczenia,ale co one mają wspólnego z religią? Ja z radością oczekuję księdza po kolendzie (kolędzie?),chwilę sobie pogwarzymy.Nigdy! się nie zdarzyło ,żeby czegoś więcej oczekiwał,ale zwyczajowo zawsze jemu i ministrantom daję jakąś zwyczajową kwotę wg swojego uznania i aktualnych możliwości.W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś