pistolet13 Ach ten kościół.... 09.12.07, 13:44 I JESZCZE JEDNO MI SIĘ PRZYPOMNIAŁO: PARĘ LAT TEMU BYŁEM NA PRZYSIĘDZE WOJSKOWEJ SYNA MOJEJ DOBREJ ZNAJOMEJ. WIELKA GALA. OŁTARZ NA STADIONIE SPORTOWYM. KLECHA. MSZA. WSZYSTKIE ŻOŁDAKI NA KOLANACH. JEJ SYN TEŻ. NIEDAWNO DOWIEDZIAŁEM SIĘ, ŻE ONA I JEJ SYN SĄ INNEGO WYZNANIA... NIEKATOLICKIEGO.... ROZMAWIAŁEM Z NIM: ... TAK MUSIAŁO BYĆ! ....BEZ KOMENTARZA.......................AJMEN Odpowiedz Link Zgłoś
apache5 Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 14:08 Brawo PO. Dość dyktatu w jedną stronę. Religii w kraju, i w europie jest wiele i nie można jednej premiować.Dlaczego z moich podatków ma być opłacany taki wniosek. Jak Kościół chce matury to nie widzę problemu, niech organizuje, płaci i wydaje świadectwa ważne na teologię. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 14:08 "- Komentarz minister Hall o maturze z religii był niepotrzebny - powiedział gość "7 dnia tygodnia" w radiu Zet Zbigniew Chlebowski. Jego zdaniem minister edukacji nie powinna się wypowiadać ponieważ rząd nie ma jeszcze w tej sprawie stanowiska. " ale o co chodzi? w czym religia jest gorsza od np. historii (zresztą baaardzo upolityznionej)? "Szef LiD Wojciech Olejniczak potwierdził na antenie radia Zet, że jego klub zaskarżył sprawę matury z religii do Trybunału Konstytucyjnego." a szefa LiDu jako takiego za samo ryło, łelkam ewrybady tudzież samego LiDu można zaskarzyć? bo czemu niby nie? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 09.12.07, 14:29 losiu4 napisał: > ale o co chodzi? w czym religia jest gorsza od np. historii (zresztą > baaardzo upolityznionej)? Tym że nie jest to wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 28.12.07, 12:28 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Tym że nie jest to wiedza. owszem, jak najbardziej wiedza :) tyle że się lewusom nie podoba i próbują swoja wiarę - czyli ateizm - wdrożyć na siłę :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 09.12.07, 15:10 losiu4 napisał: > ale o co chodzi? w czym religia jest gorsza od np. historii > (zresztą baaardzo upolityznionej)? Używając określenia "gorszy" imputujesz możliwość porównywania historii i religii, więc, świadomie czy nieświadomie, kłamiesz. W dodatku w dość ohydny sposób, bo kłamstwo przemycasz jako tezę, o którą należy oprzeć dalszą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 28.12.07, 12:10 rs_gazeta_forum napisał: > Używając określenia "gorszy" imputujesz możliwość porównywania > historii i religii, więc, świadomie czy nieświadomie, kłami używam słowa "gorszy", bo jednym z częściej padających argumentów jest to, że religia to byle co. To ja ponawiam pytanie: w czym jest gorsza od np. historii i czemu nie mogę jednego z drugim zestawiać? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Podizł na niezalezne państwo : kosciół sobie 09.12.07, 14:11 Czas na to aby był podział pomiedzy rzadem i kosciołem! Wolonośc i prawo do wyboru RELIGII nie pozwala aby religia była wymagana na maturze! Religia to filozofia i styl życia który kazdy ma prawo sobie wybrac! Po za Vatykanem nie ma innego panstwa katolickiego! Czas aby trzymac wszystkich złodziei w tym jednym wiezieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
mradec2 Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 14:33 juz mamy religie w szkolach, niech nam minister Hall wprowadzi nauke o "inteligent design", w USA sie to nie udalo to moze w polsce. PO wlasnie odkrywa swoje prawdziwe oblicze..... LiD badz na strazy naszych swieckich wartosci!!!!!! Dla dobra calej Polski Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a W Polsce jest rozdział Kościoła od Państwa 09.12.07, 14:37 bo duchowny nie może piastować stanowiska państwowego. Teraz widać jak PO działa na rzecz ludzi. Ludzie chcą matury z Religii a rząd im tego zabrania. Czy to jest Polski rząd? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: W Polsce jest rozdział Kościoła od Państwa 09.12.07, 14:58 Dzisiaj matura z religii jutro Rydzyk prezydentem ... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Dlaczego lewacy promują rozdział państwa 09.12.07, 14:39 od Kościoła? Chyba jestem u siebie w Polsce katolickiej a nie w spedalonej europie zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
vytrisalov Re: Dlaczego lewacy promują rozdział państwa 09.12.07, 14:51 piotrek20074 napisała: > od Kościoła? Chyba jestem u siebie w Polsce katolickiej a nie w > spedalonej europie zachodniej. Dlatego, matole, w ten kraj nazywa sie Polska , a nie Iranem. Jak ci za malo Kosciola, to sobie pochodz z pielgrzymka, najelepiej do Ajatollacha Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Dlaczego lewacy promują rozdział państwa 09.12.07, 14:54 piotrek20074 napisała: > od Kościoła? Chyba jestem u siebie w Polsce katolickiej a nie w > spedalonej europie zachodniej. Wlasnie dlatego prosze o "rozdzielenie" mnie od takich jak "piotrek20074" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
metalin Re: Dlaczego lewacy promują rozdział państwa 09.12.07, 14:57 Tusku ! Pogoń tę babę do diabła, bo nie zdzierżę! Odpowiedz Link Zgłoś
devil1488 Re: Dlaczego lewacy promują rozdział państwa 09.12.07, 14:55 Szkoda tylko, ze takiego zdewocialego matola potem uznaja za norme w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Dlaczego lewacy promują rozdział państwa 09.12.07, 15:26 piotrek20074 napisała: > od Kościoła? Chyba jestem u siebie w Polsce katolickiej a nie w > spedalonej europie zachodniej. Źle interpretujesz pojęcia. "U siebie" w przypadku nawet nadmiernej identyfikacji z jakimś państwem nie znaczy "moja prywatna własność". I zastanów się, czy swojego "spedalonego" pojmowania świata nie zawdzięczasz osobistej opiece jakiegoś księdza, gdy byłeś ministrantem... Odpowiedz Link Zgłoś
vytrisalov Re: Polska komedia i cenzura 09.12.07, 17:53 rs_gazeta-forum, odpowiedzialem na Twoj tekst z soboty na forum "Polska komedia na cenzurowanym". Jak masz czas, to przeczytaj. Uklony V. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Do Piotrka 20074 ! 09.12.07, 17:32 Zglos sie do mnie na terapie psychiatryczna. Może mi uda sie Ciebie wyzwolic z ciezkiej choroby psychicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a może od razu nakaz modlitwy w każdej firmie 09.12.07, 15:03 przed pracą... i po pracy obowiazkowe daniny na darmozjadów w kieckach zero antykoncepcji, zero in vitro, zero wszystkiego na kazdą chorobę modlitwa zamiast wiedzy medycznej itp jest PO chce stracić miliony takich jak ja, to niech tak robi liberalizm onzacza nautralnosc swiatopogladową, to nie jest tylko kwestia ekonomii nie zycze sobie w Polsce panstwa wyznaniowego! Polak-ateista ps. wkur...łem sie na maksa gdy Tusk wzorem Wałesy całował papieża po łapach... jak pojedzie tam prywatnie na prywatną audiencję bez kamer, to moze go nawet w du_pę pocałować.. mam to gdzies! ale jak szef rzadu reprezentuje wszystkich, katolików, wierzacych, niewierzących, ateistów, prawosławnych, protestantów itp... i jako taki nie powinien całować po łapach szefa innego panstwa! proste? czemu nie całuje Busha po łapach? albo Merkelowej? ją akurat mogłby , bo to baba.. czy papież jest babą? Odpowiedz Link Zgłoś
irenuk1 Re: a może od razu nakaz modlitwy w każdej firmie 14.12.07, 09:42 Do Monstra w p. s. Niczego jeszcze nie zauważyłes? Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Ja tu czegoś nie rozumiem 09.12.07, 15:14 Wydaje mi się, że w tej całej dyskusji nie dopowiedziano czegoś do końca. Czy chodzi o wprowadzenie na maturze przedmiotu "Religia" (w domyśle katolicka), czy o przemiot: "Religioznawstwo". Jeśli to pierwsze, uważam, że jest to absolutnie niedopuszczalne. Religia ukierunkowana na określone wyznanie nie jest nauką. To jest po prostu wiara, a z wiary nie powinno się robić szopki w postaci egzaminu maturalnego. Natomiast bardzo pożądane jest wprowadzenie do liceów przedmiotu "Religioznawstwo" pozwalającego na poznanie najważniejszych systemów religijnych na świecie. I to jest nauka. Przedmiot ten rzeczywiście mogą wybierać na maturze licealiści zamierzający studiować w przyszłości teologię, ale nie tylko. Każdy, kto jest zainteresowany tymi zagadnieniami, bez względu na aktualnie wyznawaną religią (także ateiści i agnostycy). Jako katolik nie chcę, żeby dyskusje inspirowane irracjonalnymi, szkodliwymi a nawet głupimi pomysłami deprecjonowały moją wiarę i wywoływały złe emocje. Czego dowodem jest wiele wypowiedzi na tym Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 masz rację, ale wytłumacz to tępym katolom! 09.12.07, 15:20 proszę nie mylić katolików z katolami do katolików nic nie mam, bo znam wielu naprawde normalnych niestety, w Polsce najgłosniej drą mordę tępe katole w stylu radyja co ma ryja Polak-ateista ps. religii w ogole nie powinno być w szkole! to jest łamanie konstytucji! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: masz rację, ale wytłumacz to tępym katolom! 09.12.07, 18:52 monster1972 napisał: > proszę nie mylić katolików z katolami > > do katolików nic nie mam, bo znam wielu naprawde normalnych > > niestety, w Polsce najgłosniej drą mordę tępe katole w stylu radyja > co ma ryja > > > > Polak-ateista > > ps. religii w ogole nie powinno być w szkole! to jest łamanie > konstytucji! Wiesz jaka jest roznica miedzy katolami i katolikami ? Katol pokazuje swoja chorobe psychiczna, a katolik ukrywa chorobe psychiczna. Stad roznica w zachowaniu.Katol i katolik to ludzie o ciezkiej chorobie psychicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 stopień z leżenia krzyżem i połykania hostii??? 09.12.07, 15:14 czy oni są całkiem poje_bani? kurde... panstwo to panstwo a kosciół to kosciól czasy, gdy klechy decydowały o tym, co robią królowie już mineły przynajmniej w Europie religia rządzi jeszcze tylko krajami arabskimi jak PO sie zeszmaci, to straci miliony wyborców ja - mimo obrzydzenia - zagłosuję w koncu na SLD i nie zamierzam mieć poczucia winy POlak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
arnianarn Religia powinna byc nie-maturalnym przedmiotem ... 09.12.07, 15:15 Religia jest prywatna sprawa i nie powinna zabierac mlodziezy cennego czasu na nauke w przydatnych przedmiotach. Odpowiedz Link Zgłoś
coffee-maker24 Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 15:51 Witam! Jestem studentem i tworze teraz plan marketingowy dotyczacy wejscia firmy Starbucks na polski rynek. W zwiazku z tym bylbym bardzo wdzieczny za wypelnienie krotkiej (13 pytan = minuta) ankiety na ten temat: (Bardzo prosze o skopiowanie adresu do paska wyszukiwarki jesli ten nie wyswietli sie jako hyperlink). www.freesurveysonline.com/fso/AskSurvey.fso?Survey=12980&CheckID=11173 Z gory dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
archeus_pl Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 16:00 Niestety głosowałem na PO ale to był chyba błąd ta partia faktycznie zaczyna nadawać tym samym jęsykiem co pis,chyba Tusk nie zrozumiał po co ludzie na niego głosowali ,ciągłe uginanie się pod presją pisu jest dziwne cokolwiek o tym myśleć.Czyżbym zmarnował głos? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 09.12.07, 16:07 archeus_pl napisał: > Czyżbym zmarnował głos? Nie, ponieważ odsunięcie PiS od władzy jest powinnością każdego myślącego wyborcy (PiS ma wyznawców). Natomiast oczekiwanie sensownych zmian od PO to jak organizowanie Olimpiady Zimowej w czerwcu. Przykład - Karta Praw Podstawowych. Odpowiedz Link Zgłoś
archeus_pl Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 09.12.07, 16:18 no tak ale wychodzi na jedno.przecież POjechało na bajce że jest antypisem wiem że to bajka ale mamy okres przedświąteczny i może ta piękna bajka stanie się taka trochę prawdziwa i niekoniecznie będzie chodziło tylko o żłób:-) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 09.12.07, 16:25 archeus_pl napisał: > no tak ale wychodzi na jedno.przecież POjechało na bajce że jest antypisem wiem > że to bajka ale mamy okres przedświąteczny i może ta piękna bajka stanie się > taka trochę prawdziwa i niekoniecznie będzie chodziło tylko o żłób:-) Marzenia to piękna sprawa ale do życia potrzebne są: gorące serce i z i m n a głowa. Tertium non datur. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 09.12.07, 18:11 archeus_pl napisał: > Niestety głosowałem na PO ale to był chyba błąd ta partia faktycznie zaczyna na > dawać tym samym jęsykiem co pis,chyba Tusk nie zrozumiał po co ludzie na niego > głosowali ,ciągłe uginanie się pod presją pisu jest dziwne cokolwiek o tym myśl > eć.Czyżbym zmarnował głos? Gdybys dobrze obserwowal politykow to wiedzialbys, ze Tusk przeszlo dwa lata temu zostal nawiedzony "objawieniem wyznania katolickiego". Dla "objawionego" polityka zawsze "ojcem" będzie "papiez". Tusk już dal dowod temu, calujac pierscien swego "ojca". Ty nie wybrales swiadomie ! Za Ciebie wybraly media typu GW. Ja glosowalem na LiD, nie dlatego, ze sie z nimi zgadzam ze wszystkim, ale dlatego, ze tam nie ma ludzi nawiedzonych "objawienie". Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniogorski Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 14.12.07, 08:31 tak, ale to właśnie chlopcy z lid czy wcześniej sld (a to jest to samo tylko nazwa inna)swoimi rzadami spowodowali triumf pis i dalszy rozwój wydarzeń. dlatego dzisiaj powinni siedzieć cicho a nie pouczać. PO to niestety, na razie (mam nadzieję ,jeszcze) mięczaki.Czekam na przebudzenie PO na twardy kurs wobec pisiorków i innych nawiedzonych i rozsądne rządzenie krajem. Z takimi oczekiwaniami ich wybierałem. D.Tusk i Co obudżcie się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Wasza wiara to wasz problem... 09.12.07, 16:09 Nie zmuszajcie innych by też musieli się nim zajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 17:07 PO, PiS i PSL, to partie ludzi "objawionych wyznaniem katolickim". To ludzie bardzo niebezpieczni poniewaz kochaja najbardziej fundamentalizm. Na tym owym fundamencie wyrosly religie, których geneza to: wojny, niewolnictwo, wyzysk i wielka CIEMNOTA. Wedlug mojej teorii, religie najpozniej padna do konca XXI wieku. Dlaczego ? Obecny ped naukowy (wiedzy) nikt już nie powstrzyma, nawet religie, ktore w czlowieku ksztaltuja NIEWIEDZE. Żeby pszyspieszyc upadek religii, należy glosno krzyczec o ich genezie (do czego doprowadzily). Wedlug mojej oceny religie przyczynily sie do zniewolenia ludzkiej SWIADOMOSCI i zachamowania rozwoju nauki na tysiace lat. Prosze sobie wyobrazi gdzie i kim dzisiaj bylby czlowiek gdyby ten PIEKNY SWIAT nie sciemnily religie. Dzisiaj czlowiek (gdyby nie religie) bylby na bardzo wysokim stadium SWIADOMOSCI. To swiadomosc ludzka tworzy, a nie wiara ("Bog"). Dowodem na moja teze są dokonania naukowe. RELIGIA wstrzymuje calkowicie ewolucje ludzkiej SWIADOMOSCI. Religie to ZNIEWOLENIE czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta No macie problem pOWCE :))) 09.12.07, 18:11 Jak tu dac szatanowi swieczke a ...Panu Bogu ogarek :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: No macie problem pOWCE :))) 09.12.07, 18:28 amanasunta napisała: > Jak tu dac szatanowi swieczke a ...Panu Bogu ogarek :))))) Żeby komus dac swieczke i ogarek to musi istniec. Może zajmijmy sie czlowieczenstwem, a nie wiara ! Wiara to intymna sprawa kazdego czlowieka tak samo jak odmiennosc seksualna. Wiecej przyjazni, a mniej milosci (pozadania). Pozadacie wszystko i wszystkich, dlatego nie ma przyjazni. Za brak przyjazni ponosi odpowiedzialnosc religia. Religia wstawila w psychike czlowieka implant "Boga" (Pana), którego macie milowac (pozadac), zapominajac, ze istnieje czlowiek, a "Bog" to tylko wyobraznia (wiara). Nie milujmy sie, a badzmy w przyjazni ! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta andrzeju369 przeczytaj,przemysl ... 09.12.07, 19:53 ....Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca Albo cymbał brzmiący. Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką (możliwą) wiarę, tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym. I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy , we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. Miłość nigdy nie ustaje, (nie jest) jak proroctwa, które się skończą, albo dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość – te trzy; z nich zaś największa jest miłość. Zgadnij kto to jest autorem. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta andrzeju369 przeczytaj,przemysl ... 09.12.07, 19:53 ....Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca Albo cymbał brzmiący. Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką (możliwą) wiarę, tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym. I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy , we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. Miłość nigdy nie ustaje, (nie jest) jak proroctwa, które się skończą, albo dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość – te trzy; z nich zaś największa jest miłość. Zgadnij kto to jest autorem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: andrzeju369 przeczytaj,przemysl ... 09.12.07, 20:08 Milosc rozpoznalem. Wiare tez, ktora jest tak plytka, ze wyplynela z Was. Wasza nadzieja to SMIERC, na ktora mocno zaslugujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: andrzeju369 przeczytaj,przemysl ... 09.12.07, 20:18 andrzej369 napisał: > Milosc rozpoznalem. > Wiare tez, ktora jest tak plytka, ze wyplynela z Was. > Wasza nadzieja to SMIERC, na ktora mocno zaslugujecie. Nadajesz z Tworek?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: andrzeju369 przeczytaj,przemysl ... 09.12.07, 21:12 Probuje dostosowac sie do waszej chorej psychiki, wstawionej przez wyznania religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
koala307 Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 19:35 A o którą religię chodzi? Jeśli o tylko jedną, to dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Olejniczak pospiesz sie 09.12.07, 19:46 art.54 Konstytucji RP dla ignorantow KK niech sie odpieprzy od rzadzenia w Polsce, darmozjady, KKK w czarnych sukienkach Odpowiedz Link Zgłoś
anna-76 Chlebowski 09.12.07, 19:59 nie powinien się mądrzyć bo odpowiada za bankructwo Żarowa na Dolnym Śląsku gdzie był przez lata burmistrzem , a teraz swoje katastrofalne teorie gospodarcze będzie wcielał na cały kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Chlebowski 09.12.07, 20:11 anna-76 napisała: > nie powinien się mądrzyć bo odpowiada za bankructwo Żarowa na Dolnym > Śląsku gdzie był przez lata burmistrzem , a teraz swoje > katastrofalne teorie gospodarcze będzie wcielał na cały kraj. Jaki to ma związek z wątkiem i jego wypowiedzią? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Moja ostateczna propozycja maturalna 09.12.07, 20:51 to egzamin z kabały. Wróżę tu ogromne zainteresowanie w nieodległej przyszłości. W ostateczności może być też z tarota, ale to tylko dla mniej zdolnych uczniów. Zakładam że ze znajomości judaizmu to przepytywanie będzie już obowiązkowe. ___________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Moja ostateczna propozycja maturalna 09.12.07, 21:24 Nie można zamordowac cos co nie istnieje, lecz tylko to co istnieje. Wierzycie w morderstwo wyobrazni, a nie widzicie morderstw na czlowieku, dokonanych z "namaszczeniem" religijnym. Dowod: Irak, Afganistan, Czeczenia itd., itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religii .. 09.12.07, 23:23 mam nadzieje, ze TK pokaże gdzie jest miejsce religii. nie powinno jej być nie tylko na maturze, ale i w szkołach państwowych w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Chlebowski: Komentarz Hall o maturze z religi 10.12.07, 00:08 Nadzieja bardzo rozpala umysly, niejednokrotnie prowadzac do tragedii ludzkiej. Wloz glowe pod zimna wode, a zobaczysz zupelnie cos innego. Trybunal Konstytucyjny nie pokaze gdzie jest miejsce religii w Polsce. Wiesz dlaczego ? Prawo konstytucyjne w tej kwestii jest zpaprane. Licz na Siebie i innych, którzy chca wyraznego rozdzialu Panstwa od Kosciola, a nie licz na upolityczniony TK. Jestem goracym przeciwnikiem obecnosci religii w szkolach publicznych, a już nie mowiac o maturze z "objawien wyznania katolickiego". Domagajmy sie od wladz aby w szkolach była nauka wiedzy. NIEWIEDZA to dla ignorantow nauki. NIEWIEDZA to religie i czas aby pokazac jej miejsce. Jeżeli ktos doznal "objawienia wyznaniem katolickim", to jego problem i nie może narzucac wiekszosci. Przypominam, ze w Polsce dokonuje sie falszerstwa statystycznego zwiazanego z iloscia katolikow. Ta owa statystyka jest brana na podstawie ochrzczonych osob, ktore nie mogly za siebie zadecydowac, poniewaz chrzest w Polsce jest dokonywany w pierwszym okresie zycia (wiek niemowlecy). Ja tez jestem ochrzczony ale zdecydowali za mnie rodzice. Od wielu lat nie naleze do wspolnoty katolickiej, a widnieje jako katolik. Nie jestem zwolennikiem dokonywania apostazji poniewaz nie ja zadecydowalem o swoim swiatopogladzie. Uwazam, ze czas przyszedl aby prawidlowo okreslic ilosc katolikow w Polsce, nie mozna poslugiwac sie falszywymi danymi. Czas aby Kosciol przestal oszukiwac spoleczenstwo falszywymi danymi. Odpowiedz Link Zgłoś