drexler82 20.12.07, 22:38 Relacja powinna być z czuba! Z jajem! A nie na poważnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
journalistaaa Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 20.12.07, 22:52 dziwie sie osobom przeciwnym wejsciu do strefy Schengen. chyba nie tylko ja sie im dziwie Odpowiedz Link Zgłoś
maciekamigo Daliście czadu z tym teledyskiem :))) 20.12.07, 23:45 Gdyby skasowali - wstawiona była przeróbka 'hiciora' Ich Troje z elementami nazistowskimi :) pl.youtube.com/watch?v=yUSMid1yvxE Odpowiedz Link Zgłoś
cud_peklo_jajo_kaczora_donalda Gdyby Hitler dozyl, usciskalby i awansowal Tuska 21.12.07, 18:12 Zrobilscie najwspanialszy prezent Hitlerowi. On nawet o tym nie mogl marzyc. I jeszcze sie ciesza! Brawo Schengen, brawo Hitler! Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 01:27 journalistaaa napisał: > dziwie sie osobom przeciwnym wejsciu do strefy Schengen. chyba nie > tylko ja sie im dziwie a są tacy? Bo ja akurat mieszkam przy granicy, mam tu obok przejście tzw. turystyczne, dla rowerzystów i pieszych - śmigam przez to przejście często i gęsto - jeszcze nigdy nie widziałem jakiegokolwiek mundurowego, nikt mnie nie skontrolował. Reasumując - Schengen jest już od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 01:31 tyle tylko, że teraz przekraczanie granicy południowej i zachodniej nie będzie ani łątwiejsze ani trudniejsze - będzie po staremu, natomiast przekraczanie granicy z Białorusią, Rosją i Ukrainą będzie trudniejsze niz do tej pory - jest co świętować - utrudienie przekraczania granic wschodnich hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_neumann Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 20.12.07, 22:59 SG znika, ale dalej będzie widać, że wjeżdżamy do Niemiec - dzisiejszej nocy stan polskich dróg się nie poprawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 20.12.07, 23:01 Nie podoba mi się zdjęcie z trzema panami i szlabanem pomalowanym w czerbono-białe pasy. Skojarzenie ze zdjęciem, na którym hitlerowscy zołnierze wyłamują szlab na polskiej granicy nasuwa się samo. No nie wiem, czy to jest najszczęśliwsze nawiązanie to tamtego, strasznie bolesnego dla Polaków wydzrzenia. Mimo, że się urodziłem długo po wojnie, to zdjęcie (oryginalne) przyprawia mnie o skurcz serca. Autor zdjęcia nie wykazał się wrażliwością. Myślę, że w pogoni za kasą, reklamami, chwytliwymi tutułami trzeba jednak zachować minimum zwyczajnej przyzwoitości i pewnych symboli nie szmacić. Nie wszystko można sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś
substantiv Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 20.12.07, 23:10 sorapis - a nie myslisz, ze ten gest łamania szlabanu ma troche terapeutyczne znaczenie, przezywamy pod tymi samymi obrazami to co juz bylo, tym razem jednak inaczej, madrzej, lepiej... "pokoj wam niczego nie odbiera, ale wszystko ginie podczas wojny" - Pius XII Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 20.12.07, 23:12 Daj spokój. Dla głupca, który porównuje atak hitlerowców na Polskę z Schengen, nie ma ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 20.12.07, 23:27 substantiv napisał: > sorapis - a nie myslisz, ze ten gest łamania szlabanu ma troche terapeutyczne > znaczenie, przezywamy pod tymi samymi obrazami to co juz bylo, tym razem jednak > inaczej, madrzej, lepiej... No właśnie o tym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
lehnin Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 01:54 Czy wiesz, że tamto zdjęcie było pozowane i wykonane długo po wojnie na potrzeby propagandy? Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 03:11 lehnin napisał: > Czy wiesz, że tamto zdjęcie było pozowane i wykonane długo po wojnie na potrzeb > y > propagandy? > A podasz jeszcze źródło tych rewelacji? Bo wygląda na to, że także Niemcy z Muzeum Historycznego www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ba007789/index.html nie wiedzą, co wystawiają w Internecie. Ale to detal. Nie o tym była mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
substantiv kiedys i dzis 20.12.07, 23:01 kiedys www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ba007789/index.jpg i dzis bi.gazeta.pl/im/8/4781/m4781498.jpg Wolimy DZIS. + + + Miałbym rozwiązanie, ale ono nie pasuje do tego poblemu. ♫ Odpowiedz Link Zgłoś
zgredstefan jutro bede wracal przez male przejscie pol - niem 20.12.07, 23:03 w Przewozie (niedaleko Leknicy i Olszyny). jakby to bylo lato sprobowal bym wplaw dla uczczenia wiekopomnej chwili. o tej porze roku nie wyszloby to na zdrowie, szkoda chorowac w swieta :). moze chociaz jakis znak, albo kawalek budki granicznej da sie wyrwac na pamiatke ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trybowski Szkoda, że nie w lecie ;) 20.12.07, 23:43 Szkoda, że nie w lecie wchodzimy do Schengen. Najlepiej w południe :). Można by było urządzić masę imprez i wydarzeń, imprezy w plenerze, wyścigi przez granicę. A tak, to ziiiiimno i nawet nie pamiętałem by jakieś sztuczne ognie kupić :/ Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Szkoda, że nie w lecie ;) 21.12.07, 01:28 no, i Pitera mogłaby walnąć jakieś mądre (haha, żart) przemówienie, a Donald z Dodą by zatanczył! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Czekam... 20.12.07, 23:03 Czekam z coraz większym napięciem, jak podczas transmisji ważnego, ale już wygranego praktycznie meczu, który za chwilę się skończy i będzie można wreszcie o nim już tylko wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
realny.esteta Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 20.12.07, 23:04 Przekraczając granicę będziemy jednak musieli mieć przy sobie dowód osobisty lub paszport. Strażnicy graniczni z przejść przeniosą się bowiem m.in. na trasy międzynarodowe i tam będą wyrywkowo sprawdzać dokumenty. A co jeśli takiego dokumentu przy sobie posiadał nie będę? Cofną mnie... do granicy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
platfusywon [...] 20.12.07, 23:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
platfusywon Polska wchodzi do strefy Schengen -istny orgazm! 20.12.07, 23:11 A na Ukrainę,Białoruś i resztę jak zwykle wypięliśmy się..kogo z Nich będzie stać na głupawą wizę za...60 Eur...Brawo Euromatołki,w końcu co tam was we Wszawce obchodzi handel przygraniczny,ściana wschodnia,zwykli ludzie z jednej czy drugiej strony granicy nazywani ładnie "mrówkami".. Odpowiedz Link Zgłoś
evvelinda Re: Polska wchodzi do strefy Schengen -istny orga 21.12.07, 01:16 > A na Ukrainę,Białoruś i resztę jak zwykle wypięliśmy się..kogo z Nich będzie > stać na głupawą wizę za...60 Eur... Jakie 60? Chyba 35. Wizy dotychczas wydane są ważne do połowy roku. Odpowiedz Link Zgłoś
leoniada Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 20.12.07, 23:38 Hura! Niech żyje Schengen! img233.imageshack.us/img233/3741/schengenci9.jpg ;) Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 do głupca madcio 20.12.07, 23:55 ty fujaro nic nie kumasz. niestety skojarzenie podobne ma wielu Polaków z inwazją hitlerowców z tym , że obecnie robi to polskie lewactwo :(. Problemy się zaczną jak będzie hasło dane przez niemców w przyszłości; "zabieramy zabawki z piaskownicy" i idziemy kazdy do swojego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: do głupca madcio 21.12.07, 00:08 Czy to nie ty i tobie podobni parę lat temu przy okazji wejścia Polski do UE straszyliście nie wiadomo jakimi okropnymi rzeczami? :> Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 20.12.07, 23:42 A czy Polska jest juz w Europie, to zupelnie inna kwestia. Nie wszyscy sa tego zdania. Ja tak, ale tylko czesciowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
trup W Warszawie zastrajkowali dziś kierowcy Poczty Pol 20.12.07, 23:45 W Warszawie zastrajkowali dziś kierowcy Poczty Polskiej. Firma trzyma to w tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 jakie to jest piękne:) 20.12.07, 23:49 zniknie tyle problemów, bedzie cudownie :) naprwdę cieszy mnie ów fakt ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a To teraz niemieccy bandyci będą mogli bez problemu 20.12.07, 23:51 wjechac do Polski. Powinniśmy być czujni. Odpowiedz Link Zgłoś
substantiv Re: To teraz niemieccy bandyci będą mogli bez pro 21.12.07, 00:00 voila 0.00 + + + Miałbym rozwiązanie, ale ono nie pasuje do tego poblemu. ♫ Odpowiedz Link Zgłoś
trybowski TVP się popisała ;) 21.12.07, 00:04 Podpis w TVP3 pod relacją z wejścia do strefy Schengen: "zniesienie granicy polsko-niemieckiej". Brawo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Niemożliwe stało się możliwe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.12.07, 00:04 Nareszcie!!!!!!!!!!!!!!!!! Doczekałem tej chwili. Jeszcze niedawno wydawało mi się to niemożliwe a teraz............ Gratuluję sobie, moim rodakom, naszym sąsiadom bliższym i dalszym. Historia tworzy się na naszych oczach. Ludzka mądrość triumfuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Niemożliwe stało się możliwe!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.12.07, 00:09 repres1 napisała: > Gratuluję sobie, moim rodakom, naszym sąsiadom bliższym i dalszym. Historia > tworzy się na naszych oczach. Ludzka mądrość triumfuje. A Polakom co masz do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.tapczan Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 21.12.07, 00:08 Ja wprowadziłem Polskę i Czechy do Schengen już 7 lat temu. Jechaliśmy z małżonka na urlop do Czech, z rowerami na dachu. Podjeżdżam na przejście graniczne Nowe Chalupki/Bohumin, szlaban się powoli podnosi, a ja z kopyta, do przodu. Zapomniałem jednakże, że na dachu rowery, które bach, w szlaban. Najpierw zobaczyłem zdziwione twarze pograniczników, potem szlaban, który przeleciał nad przednią szybą. Była niemała afera, oględziny szlabanu (czy lampki całe). Czech żartował, że teraz muszę zostać szlabanem i mogę sobie pomagać stojącą opodal gaśnicą na kółkach. W każdym razie pogranicznicy pomruczeli, puścili a tego dnia już szlabanu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 00:10 a ja widziałem kiedyś filmik jak niemcy wchodzą do Polski i też robili shengen ale to nie było zabawne - to było straszne i teraz też jest straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Masz rację, to straszne. 21.12.07, 00:13 Mnie też przeraża stan twojego zdrowia psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Masz rację, to straszne. 21.12.07, 00:15 czytelnik132 napisał: > Mnie też przeraża stan twojego zdrowia psychicznego. wytłumacz dlaczego-bo jestem Polakiem i nie wstydzę się mojej ojczyzny-nie muszę być poprawny politycznie nie muszę byc prozachodni wystarczy, że kocham mój Kraj Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Wytłumaczenie. 21.12.07, 00:18 Przede wszystkim wszyscy jesteśmy ludźmi. Przynależność narodowa to sztuczny twór; jego skutkiem był między innymi 1 września. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Wytłumaczenie. 21.12.07, 00:21 tak wszyscy jesteśmy ludźmi ale nie wszyscy na to zasługujemy a początek państwa polskiego a w związku z tym narodu polskiego 966r więc wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Re: Wytłumaczenie. 21.12.07, 00:23 ,,Nie wszyscy na to zasługujemy." Tak jak myślałem - polemizuję z faszystą. Hitler miał ideologię dokładnie taką jak twoja, kretynie. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Wytłumaczenie. 21.12.07, 00:30 Polemika?nazywasz kogoś kretynem i mówisz, że polemizujesz? faszysta? faszysta? żal mi Ciebie sterowany człowieczku... czy morderca pedofil zasługuje na bycie człowiekiem?! Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Co ma pedofilia do Schengen? 21.12.07, 00:31 Właśnie udowodniłeś, że jesteś kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Co ma pedofilia do Schengen? 21.12.07, 00:33 stary przeczytaj poprzednie posty to zrozumiesz - przeczytaj kilka razy jak nie dojdziesz o co chodzi to napisz i nie obrażaj mnie bo ja Ciebie nie obrażam chociaż mógłbym- możemy na przykład zadawać sobie pytania z historii Polski bo takie obrzucanie błotem jest tylko w Twoim stylu Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Historia to przeszłość. 21.12.07, 00:35 Teraz mamy teraźniejszość. Całe szczęście, że ludzie zmądrzeli (przynajmniej większość). P.S. Watykan też w przyszłości wstępuje do S. Schengen. Czy to zagrożenie dla KK? Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Historia to przeszłość. 21.12.07, 00:38 Wiesz moja rodzina dba o pamięć ludzi walczących o Polskę...Twoja najwidoczniej jest delikatnie mówiąc mało z Polską związana...może nawet tradycja obrzezania trwa u Was do dzisiaj co?tylko nie gniewaj sie za to:) Jedyny pozytyw że zrozumiałeś o co chodzi w poprzednich postach Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Ten temat dotyczy przysłości. 21.12.07, 00:44 Ale dla takiego polaczka jak ty widocznie jest to zbyt trudne do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu czytelnik132 - nazywa 21.12.07, 00:49 czytelnik132 napisał: > Ale dla takiego polaczka jak ty widocznie jest to zbyt trudne do zrozumienia. Polaczka? bardzo brzydko mówisz- pejsy Ci obetną! Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik132 Szczekaj do woli. :) 21.12.07, 00:51 Nie odniosłeś się jeszcze do mojego pytania dot. Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu czytelnik- pejsaty 21.12.07, 00:54 fajnie że w końcu sie przyznałeś do swojego pochodzenia - dzięki temu wiem że nie rozmawiam z Polakiem -a Watykan jest enklawą czy eksklawą?i pytanie numer 2. skąd jesteś? i od jak dawna przebywasz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: :) 21.12.07, 01:00 z pewnością na każde pytanie reagujesz głupim uśmiechem...| Aron weź książki i poznaj różnice między unią europejską a wspólnotą europejską Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja na .. 21.12.07, 00:11 I dalej Chruszcz: "Nie podoba mi się również wcale nieodległa wizja niemieckiego Grenzschutzu (niemieckie formacje zbrojne, używane do walki z polskim ruchem narodowowyzwoleńczym, używane m.in. do tłumienia powstań ludności śląskiej) na Bugu, w ramach wprowadzania unijnych służb granicznych do ochrony zewnętrznych granic nowego europaństwa" ----------------------------------- Tyle klamstw, przekretow, pomylek i niescislosci w jednym zdaniu ! Tyle luk w jednej wypowiedzi (slepota na jedno oko). Ojej! Co za BARAN. Demagog. Ten osobnik albo nie ma pojecia o - prawdziwej - historii Gornego Slaska (jak wiekszosc - egocentrycznych - Polakow, niestety) albo po prostu agituje. Pozdrowienia z Gornego Slaska ! Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 00:12 wilhelm4 napisał: > Pozdrowienia z Gornego Slaska ! Ciebie zaś pozdrawia Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 00:22 Luuuuudzie! Nie myślałam, że dożyję. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu <a href="http://pl.youtube.com/watch?v=yUSMid1yvxE" target="_blank 21.12.07, 00:23 i tyle na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Chruszczowi wydać dokument 21.12.07, 00:23 pozbawiający go prawa do przekraczania nieistniejącej granicy bez paszportu i bez wizy. Niech się ponadto spowiada ze swej nazistowskiej działalności na komisariatach we wszystkich miastach, przez które podróżuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fanliniifrontu Re: Chruszczowi wydać dokument 21.12.07, 00:26 Znam p. Chruszcza i nie bardzo rozumiem - jaka działalność? Odpowiedz Link Zgłoś
koma110 Chruszcz = Chruszczow 21.12.07, 00:35 Chruszcz ze swoimi pogladami bardziej Chruszczowa przypomina. I tak samo jak i on na koniec niewiele bedzie mogl na szczescie zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia6211 Re: Chruszcz = Chruszczow 21.12.07, 00:39 No tak, niby fajnie, tylko... te granice gdzie najbardziej dostaje sie "w kość" czyli: Rosja, Ukraina, bez zmian, a wjeżdżając na Litwę i tak trzeba stanać, bo winietka do wykupienia. Odpowiedz Link Zgłoś
evvelinda Na krasnale! 21.12.07, 01:09 No i jak??? Gotowi na rabowanie Niemców??? Wpadamy im do ogródków rabujemy krasnale i chodu do Polski!!!! /Głupi żart odnośnie obaw naszych zachodnich sąsaiadów/. Odpowiedz Link Zgłoś
zgredstefan uklad schengen ukladem ale Jožin z bažin wymiata!! 21.12.07, 01:30 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Polska wchodzi do strefy Schengen - relacja n 21.12.07, 01:36 do tej pory przekraczanie granicy z czechami wyglądało straszliwie: koleś machał mi łapą - przełazić gdy stawałem na przejściu! Czasami zapytał: (straszne) - jest dowód? Ja nawet nie wyciągając kiwałem głową i przechodziłem! Stres straszny!!! Dobrze, że weszło to Schengen - teraz będzie lepiej - zero stresu, nie trzeba będzie od czasu do czasu potakiwać!!!!! ale za to na wschód będzie dostać się trudniej - alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Wiekopomna Chwila: Chwala Szengen!!! 21.12.07, 01:46 Oto WIEKOPOMNA CHWILA!!! Zaluje ze mieszkam tak daleko od granicy, bo z checia przylaczylbym sie do festynu!! Wreszcie KONIEC ograniczania wrodzonego prawa kazdej istoty zywej - w tym kazdego czlowieka - do podrozowania tam, gdzie, kiedy i jak chce. Ptaki, niedzwiedzie, myszy, koty i inne zwierzeta nie musialy sie nigdy zatrzymywac na granicach, dlaczego My, LUDZIE, mamy byc gorsi?? Zreszta do czasow I wojny swiatowej kazdy mogl podrozowac gdzie chcial bez zadnych paszportow i przejsc granicznych (wyjatki stanowily takie kraje, jak Rosja, ale tam to sie wiazalo ze szpiegomania). I jeszcze jedno: wejscie "do Szengen" NIE oznacza utraty suwerennosci!! Tylko swobode przekraczania granic, bez zasiekow, przymusowych przejsc granicznych i kontroli. Nadal nad polskim terenem wladze sprawuje Rzeczpospolita Polska, a nad niemieckim - Republika Federalna Niemiec. Poprostu w ramach przyjazni miedzy tymi panstwami zniesione zostaly utrudnienia w poruszaniu sie miedzy nimi - i to wszystko. A to moze sie nie podobac tylko totalnym, prymitywnym nienawistnikom.... Tak glupi nawet PiS nie jest, bo w koncu nie oponowali wejsciu do Strefy Schoengen, tylko kontynuowali ten proces. Ech, Ukraina... Bogowie dali pokoj i wolnosc Europie, dadza i Ukrainie... Dozylismy momentu, gdy znikaja zasieki miedzy Polska a Niemcami, to Bogowie dadza, dozyjemy i takich, gdy znikna miedzy Polska a Ukraina... Dwa bratnie slowianskie narody znowu beda RAZEM. Juz teraz Polska postepuje przyzwoicie, wydajac Ukraincom wizy ZA DARMO i pozwalajac pracowac do 3 miesiecy (niedlugo pewnie przedluza do szesciu) na terenie RP. Dzien wejscia do Schoengen moze nie byc przypadkowy: 21. grudnia jest PRZESILENIE Zimowe (wlasciwie to z 21. na 22. grudnia); dzien, ktory jest najkrotszy w roku i po ktorym dni beda sie tylko wydluzac (az do 21/22 czerwca - Kupala/Swieto Wody i Ognia/Swieto Kresu/Noc Swietojanska). NOC PODZIALOW juz sie skonczyla w Europie; nadchodzi NOWY DZIEN, Dzien Wyzwolenia. 21. grudnia to takze zwiazane z Przesileniem Zimowym prastare swieto, od niepamietnych czasow obchodzone w wielu regionach Europy, m.in. w Skandynawii (Jol, Jól, Yule), krajach slowianskich (Szczodre Gody), itd. Do dzis wiele zwyczajow bozonarodzeniowych pochodzi od Szczodrych Godow czy Jól. Slawa Wolnosci!!! Polacy, mozemy byc z siebie dumni. Jak w kazdym razie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 witam wszystkim moich rodakow w Schengen 21.12.07, 02:04 carte1.dromadaire.com/descr/4546.html Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Wiekopomna Chwila: Chwala Szengen!!! 21.12.07, 02:53 > Wreszcie KONIEC ograniczania wrodzonego prawa kazdej > istoty zywej - w tym kazdego czlowieka - do podrozowania > tam, gdzie, kiedy i jak chce. Ty ocipiałeś/aś? Od dawna (10 lat?) nie ma żadnego ograniczania przekraczania granicy Polski z "Zachodem". Natomiast GRANICA Unii Europejskiej obecnie przesunęła się z zachodu Polski na jej wschód. Isoty ludzkie np. z Ukrainy prawdopodobnie mają teraz nieco gorzej w przekraczaniu granicy z Unią bo przekraczają ją jakiś tysiąc kilometrów wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Wiekopomna Chwila: Chwala Szengen!!! 21.12.07, 03:21 > Ty ocipiałeś/aś? Od dawna (10 lat?) nie ma żadnego ograniczania przekraczania > granicy Polski z "Zachodem". cel nie ma dopiero od 2004, czyli wejscia Polski do Unii. Pare lat wczesniej zniesiono WIZY do krajow unijnych, ale restrykcje nadal pozostawaly (vide masowe zawracanie Polakow przez sluzby... brytyjskie - tak, tak bylo; ale teraz Brytyjczycy sie zrehabilitowali przyjmujac Polakow do siebie). Nadal do 21. grudnia 2007 mozna bylo zarobic kare (nawet do 2 lat wiezienia - to nie zarty) za przekroczenie granicy gdziekolwiek poza przejsciem. Pelna wolnosc jest dopiero teraz i nie ma w tym zadnej pomylki. > Natomiast GRANICA Unii Europejskiej obecnie przesunęła się z zachodu Polski na > jej wschód. Isoty ludzkie np. z Ukrainy prawdopodobnie mają teraz nieco gorzej > w > przekraczaniu granicy z Unią bo przekraczają ją jakiś tysiąc kilometrów wcześni > ej. wiem o tej sytuacji i pisalem juz, ze chce aby to sie zmienilo; granice, mury i inne bariery (fizyczne lub prawne) czasem wala sie nagle i niespodziewanie (vide upadek Zelaznej Kurtyny), a czasem na zasadzie wieloletniego procesu, vide dostosowanie Polski do UE -> wejscie do UE -> wejscie do Strefy Schengen. Solidaryzuje sie z Ukraina i mam nadzieje na rychle wejscie tego kraju do Schengen albo nawet... upadek wszelkich ograniczen migracji Europejczykow, czyli "TOTAL Schengen". Ciesze sie tez, ze Polska wspiera Ukraine, jak tylko moze, m.in. poprzez wydawanie darmowych wiz dla wielu obywateli tego kraju oraz coraz bardziej liberalna polityke zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś