burakpl4 24.12.07, 12:15 czy pracownicy Mc Donalds albo Shell w Polsce mogą zastrajkować by domagać się wyrównania płac w całej sieci, tak by zarabiali tyle samo co pracownicy tych firm w UK? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bergman1 Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigilię... 24.12.07, 12:15 Do ochroniarzy! Uważajcie na kogo rękę podnosicie!! Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigilię... 24.12.07, 12:22 czy Pan Premier który mówił że wszystkie spory będzie rozwiązywał "pokojowo" nie mógłby pomóc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
niezniszczalna Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigilię.. 24.12.07, 12:52 zasrani górnicy przez całe życie tylko daj, a jak nie dasz to protestują, jak się nie podoba taka praca to niech sobie poszukają innej Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 Oni tęsknią za Gierkiem i Jaroszewiczem ! 24.12.07, 13:12 Za komuchów górnicy byli "elyta".. cała Polska głodowała, a górnik nie... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Re: Oni tęsknią za Gierkiem i Jaroszewiczem ! 24.12.07, 13:20 O ile mi wiadomo to rynek dziala tak ze jak warunki pracy i placy nie odpowiadaja to sie zwalnia i idzie gdzies indziej szukac roboty tylko ze wiekszosc gornikow to motloch i daje sie manipulowac zwiazkowca. To nie czasy gierka ze gornictwo bylo priorytetem. Ciagle strasza ze pojda "na Warszawe" dlatego bez zadnego "ale" jak zaczeli by robic tam syf zpalowal bym to cale towarzystwo. Moze czas zrozumiec ze Polska nie tylko kopalniami stoi a inne grupy zawodowe tez maja nielatwo. Tylko jak sie nie umie wziasc spraw w swje rece i sie jest glupim jak kilof i sie daje manipulowac innym to juz nic sie na to nie poradzi.Jakos ludzie zaradni sobie potrafia poradzic i miec z pracy satysfakcje i pieniadze a gornicy od kilkudziesieciu lat ssaja kraj "bo oni maja ciezko". Smiechu warte, w dup.. mam ze macie ciezko, duzo ludzi ma ciezko i sobie jakos radzi a tu wielkie larum ze jak to mamy zle i panstwo ma dac bo zrobimy rozpierduche. Zaraz ktos mnie wyzwie od zomowca i ubeka ale to tez mi wisi. Poszedlem na swoje, jestem prywaciarzem i dobrze mi idzie. A WY gornicy bedziecie dalej machac raczkami i narzekac jak to macie zle bo nic innego robic nie umiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Oni tęsknią za Gierkiem i Jaroszewiczem ! 24.12.07, 14:22 zdzichu_bhp napisał: > O ile mi wiadomo to rynek dziala tak ze jak warunki pracy i placy nie > odpowiadaja to sie zwalnia i idzie gdzies indziej szukac roboty tylko ze > wiekszosc gornikow to motloch i daje sie manipulowac zwiazkowca. To nie czasy > gierka ze gornictwo bylo priorytetem. Ciagle strasza ze pojda "na Warszawe" > dlatego bez zadnego "ale" jak zaczeli by robic tam syf zpalowal bym to cale > towarzystwo. Moze czas zrozumiec ze Polska nie tylko kopalniami stoi a inne > grupy zawodowe tez maja nielatwo. Tylko jak sie nie umie wziasc spraw w swje > rece i sie jest glupim jak kilof i sie daje manipulowac innym to juz nic sie na > to nie poradzi.Jakos ludzie zaradni sobie potrafia poradzic i miec z pracy > satysfakcje i pieniadze a gornicy od kilkudziesieciu lat ssaja kraj "bo oni maj > a > ciezko". Smiechu warte, w dup.. mam ze macie ciezko, duzo ludzi ma ciezko i > sobie jakos radzi a tu wielkie larum ze jak to mamy zle i panstwo ma dac bo > zrobimy rozpierduche. Zaraz ktos mnie wyzwie od zomowca i ubeka ale to tez mi > wisi. Poszedlem na swoje, jestem prywaciarzem i dobrze mi idzie. A WY gornicy > bedziecie dalej machac raczkami i narzekac jak to macie zle bo nic innego robic > nie umiecie. CZY KTOS COS OD CIEBIE CHCE? JA TEZ MAM W DUPIE, ZE JESTES PRYWACIARZEM, BADZ, A GORNICY SAMI SOBIE PORADZA. A TY BEDZIESZ SWIECIL NA CHOINCE GOLA DUPA, JAK ZABRAKNIE W POLSCE WEGLA HAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Re: Oni tęsknią za Gierkiem i Jaroszewiczem ! 24.12.07, 14:41 A po co mi wegiel? Ogrzewanie mam na gaz + bateria sloneczna. A czy ode mnie ktos cos chce? Gornicy przez panstwo wyciagaja z moich podatkow pieniadze. Sprywatyzowac i oddzielic od panstwa to cale towarzystwo i wtedy bedzie lepiej i dla podatnika zwyklego i dla gornikow. A ze wiaze sie to ze zwolnieniami to naturalne prawo rynku. Wegiel mozna sprowadzic o wiele tanszy z zagranicy wiec z tym nie ma problemu a gornicy sobie poradza jak panstwo da a jak nie da to beda narzekac i narzekac i straszyc wiec nie strasz nie strasz bo sie zesr... Odpowiedz Link Zgłoś
zig_73 Re: Oni tęsknią za Gierkiem i Jaroszewiczem ! 24.12.07, 23:17 Skąd sprowadzisz tańszy węgiel,cena węgla energetycznego w portach europejskich to 120 dolarów za tone, anasze kopalnie sprzedają elektrowniom po 140 zł, dlatego to branża strategiczna. Też bym chciał żeby sprywatyzowano kopalnie , prywaciarż sprzedał by po 300 i ty nie musiał byś dopłacać do kopalni i górnik by zarobił bo byłby zysk, ale ciekawe ile byś dopłacił do prądu, nasza energetyka na węglu stoi, a jaki kraj zapewni ci ciągłoś dostaw, węgiel na rynkach jest pożerany, i rozchodzi sie jak ciepłe bułeczki i nie ma zabardzo wyboru.LEPIEJ DAć GóRNIKOM niż potem rusowi czy innym krwiopijcom bo uzależniony kraj od dostaw energi zrobi wszystko aby je dostać, a na świecie nikt nie sprzedaje poniżej kosztów tak jak nasze kopalnie Odpowiedz Link Zgłoś
hapita Re: Oni tęsknią za Gierkiem i Jaroszewiczem ! 25.12.07, 08:53 Górnicy mogliby sobie dowolnie wymyślać coraz wyższe pułłapy płacowe,gdyby nie to ,że cały kraj musi na ich zachcianki płacić.Ten prywciarz musi płacić zwiększony zus,by pokryć wcześniejsze emerytury górnicze.Płacimy co raz większe kwoty za węgiel .Pozwolić na import taniego węgla z Ukrainy,Rosji,RPA,czy nawet z USA.Problem się sam rozwiąże i nie będziemy musieli w sposób ciągły całować górników w dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
kitikitik Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigilię.. 24.12.07, 13:19 Zamknąć kopalnię i do likwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aprox99 Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigilię.. 24.12.07, 13:43 o co walczyla solidarnosc i robotnicy w latach osiemdziesiatych,o druga japonie-nie ,o wielkie gowno.Jakim idiota trzeba byc myslac ze w kapitalizmie bedzie robotnikowi lepiej.Ta cala zasrana rewolucja zostala zrobiona tylko silami robotnikow,ktorzy po 17 latach maja wielkie gowno i zarabiaja po 1200zl.Wtedy wychodzili masami na ulice,chociaz nikt nie glodowal i mial prace,dzisiaj nie maja pracy i zbieraja jedzenie na smietniku ale nikt nie protestuje.A gdzie kochany kosciol,tak aktywny w walce z komuna,dzisiaj nie walczy z bieda.Ksiadz proboszcz ubolewa ze jest bezrobocie i bieda-po mszy wsiadl do mercedesa,pier...lna drzwiami i odjechal. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Tu nie ma Premiera?............... 24.12.07, 13:48 On sie boi polskich problemow.Czy pamietacie jak zarzucal rzadom Kaczynskich brak rozmow? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Premier odpowiada za kraj a nie kopalnię. 24.12.07, 14:06 Premier wypełnia obowiazki słuzby publicznej, czyli słuzy społeczeństwu, kopalnia ma swoje zwierzchnictwo które odpowiada za wynik finansowy, podobnie jak w wielu innych firmach.Ma dbac by mi nie drenowano kieszeni na grupy zawodowe które nie potrafia gospodarować, ma gospodarowac by z naszych podatków działąły dobrze słuzby publiczne i pomagały ludzim potrzebujacym. Chce sz porównac rozmowy J.Kaczyńskiego z pielęgniarkami ze sfery budżetowej a górnikami z firmy majacej przynosic wkład do tego byudżetu? Poprzedni rząd poszedł na reke i podpisał emerytury pomostowe, komuś tych pieniędzy nie dano. Uważasz ze mamy sie składac jak w latach 70 i 80-tych, kiedy inżynier w lotnictie zarabiał 1/5 albo i mniej niz górnik? W wigilię cieszy się wszelkie stworzenie, gadów chyba to nie dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigil 24.12.07, 13:49 burakpl4 napisał: W UK tez zarabiaja nedze.Na warunki cenowe tego kraju > czy pracownicy Mc Donalds albo Shell w Polsce mogą zastrajkować by > domagać się wyrównania płac w całej sieci, tak by zarabiali tyle > samo co pracownicy tych firm w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigil 25.12.07, 14:15 śp.Stefan Kisielewski miał przed wielu laty w Tygodniku Powszechnym swoją rubrykę pt "Łopatą do głowy" Wielka to szkoda,że dzisiaj nie ma kontynuatorów ! Nasuwają się co najmnie dwa pytania: 1/ czy zarząd kompanii węglowej nie może wyznaczyć strategii płacowej m.in.na drodze rachunku symulacyjnego ? 2/ dlaczego Zarząd kopalni nie przedstawi górnikom i związkowcom, w zrozumiały dla nich sposób wyników rachunku ekonomicznego ? <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Gdzie jest Premier?.................. 24.12.07, 13:51 W sprawach kraju w ogole go nie ma.Wlasciwie jest.Robi czystki jak Dzierzynski. Odpowiedz Link Zgłoś
garfield69 Tusk jest zbyt lagodny... 24.12.07, 14:13 PIS i ich klientele polityczna nalezy wypalic ogniem i zelazem, aby nigdy narodowy socjalizm nie odrodzil sie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tibnor Muszę łagodnie, dziś Wigilia 24.12.07, 14:56 Bracie presentation1, z miłością Ci odpowiadam: To nie sprawa Premiera. Spółka ma Zarząd, jest podmiotem prawa gospodarczego. Wiem, że marzysz o czasach realnego socjalizmu, gdy decyzje mógł podejmować tylko minister, a jeszcze lepiej Biuro Polityczne. To minęło, próba powrotu podjęta przez Zjawisko Biologiczne sie nie udała. Swoją drogą dziwię się umiarkowaniu panów Górników. Dlaczego nie żądają zrównania płac z płacami Zarządu Spółki? Albo lepiej, oni tyle co Zarząd, Zarząd tyle co oni Odpowiedz Link Zgłoś
tibnor Uzupełnienie... 24.12.07, 15:09 Bracie presentation1, inni umiłowani wielbiciele Zjawiska Biologicznego ! Aby należycie Wam naświetlić podstawy mojego stanowiska informuję Was, kochani acz błądzący, że w sławnych latach 70/80-tych byłem członkiem Związku Zawodowego Górników, potem Solidarności. Ten ZZG to trochę na siłę, zapisywali wszystkich z otoczki górnictwa. Ja też byłem otoczka. I stąd mój brak zrozumienia dla udręk tych boroków. Dostatecznie się napatrzyłem na ich pazerność i bezwzględność. Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Re: Tusk jest skonczony bo nic niezrobil dla kraju 24.12.07, 16:44 Tusk i POmazancy tylko obiecuja gruszki z drzewa.Oni potrafia tylko gadac a nic nie robic!!!Rozpisac wybory i rozgonic Pomazancow!!! Narod ma juz dosyc pustych rzadow Pomazancow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne toberson wypowiadaj sie za siebie, ok?? 24.12.07, 23:18 a Tuska pocaluj w dupe z okazji Swiat,ok? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Moga strajkowac buraku 24.12.07, 14:20 Moga buraku, jak tylko chca moga protestowac i rzadac wyrownania. Nikt im tego nie broni, po spelnieniu warunkow o sporach zbiorowych, moga rozpoczac strajk. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Tusek jest za lagodny powinien rozpedzic 24.12.07, 14:53 to strajkujace PiSowskie bractwo , robiace krecia robote ta nowo powstalego dopiero rzadu, niech poczekaja chociaz 100 dni a potem,Tesekowi tez trzeba dac szanse,niech sie chlop porozglada i potem do dziela z majacym refleks szachisty Pawlakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
euro.pa powodzenia górnicy, jestesmy z Wami 24.12.07, 14:53 Zyczymy wam sukcesu w slusznej walce z kapitalistycznymi wyzyskiwaczami. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 ciekawe czy sa tez sekretarze zwiazkowi? nie 24.12.07, 15:07 wspolczuje im...nie sa przypisani do kopalni jak kiedys malorolni...moga budowac sracze na 2012...wegiel kupimy na ukrainie taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Pytanie odnośnie górniczej pesnji... 24.12.07, 15:18 Ostatnio w TVN pokazany był "pasek" z górniczą pensją - brutto 4500 zł, netto... 1300 zł (!!??). Moje pytanie - na co do cholery idzie z górniczej pensji 3200 zł !? Jakie podatki są tu nałożone - bo przyznam uczciwie - jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... Górnicy powinni protestować przeciwko takim podatkom, a nie o podwyższenie pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: Pytanie odnośnie górniczej pesnji... 24.12.07, 15:19 Reszta idzie na Fundusz Odbudowy Stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Rodziny zapewne się cieszą 24.12.07, 15:25 bo pijaczyny i łobuzy zostaną poza domem. Nikt nie będzie ich walił po łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Rodziny zapewne się cieszą 24.12.07, 18:08 HAhaha !!!! Dobre. :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
tibnor Re: Pytanie odnośnie górniczej pesnji... 24.12.07, 15:31 Podatki takie same jak u innych. Czyli z 4.500 brutto powinno byc ok. 3.000 netto. Jeśli zniknęło jakieś 1.700 zł, to: - zajęcia komornicze (alimenty lub inne) - spłata pożyczki. Kwota wskazuje na alimenty, można zająć do 60% wypłaty. A dziennikarz, jeśli pokazał coś takiego bez sprawdzenia - to jełop Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Rzygać mi się już chce od słowa 'górnik'... ;p 24.12.07, 15:27 Odkąd sięgam pamięcią, górnicy kojarzą mi się z wiecznie rozkapryszoną bandą tępaków, którzy ciągle czegoś chcą i przy okazji, w duchu dialogu, palą opony, trąbią, coś rozwalają itp. Drugie miejsce w kategorii 'zawód wszechczasów' zajmują kolejarze. Też myśliciele. Ludzie! W tym kraju są jeszcze inne zawody, nawet trochę ważniejsze od waszych. A głównie wy gęby drzecie. Niech sobie robaczki siedzą w tej kopalni nawet i do końca przyszłego roku. Gwno mnie to obchodzi. A teksty w stylu 'zobaczymy, jak węgla zabraknie' sobie darujcie. Po pierwsze wielu to zwisa, po drugie - to nie kardiochirurgia, do machania kilfoem zawsze ktoś się znajdzie, misiaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
kukator Re: Rzygać mi się już chce od słowa 'górnik'... ; 24.12.07, 15:30 Może Ty pomachaj kilofem...? Prawdopodobnie nie dotarl byś nawet do przodka... zastanów sie co wypisujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Trzeba się było uczyć :D 24.12.07, 15:32 Ja nie muszę machać kilofem, bo zamiast chlać jabole na łące siedziałem na zajęciach :) kukator napisał: > Może Ty pomachaj kilofem...? > Prawdopodobnie nie dotarl byś nawet do przodka... zastanów sie co wypisujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kukator Re: Trzeba się było uczyć :D 24.12.07, 15:36 OK, gratuluje. Ciekawe co to za zajęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat to ty sie zastanów 24.12.07, 15:32 odmachać kilofem naprawdę każdy potrafi i nie wciskaj kitu. Robota górnika jest prosta jak drut. Mało wymagamy, mało płacimy. Jak się komuś nie podoba to won. Mam nadzieję, że Tusk będzie twardy i zliwkiduje kopalnie a w zwiąku tym cały problem z górnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
kukator Re: to ty sie zastanów 24.12.07, 15:39 Polecam "Droga na molo w Wigan" G. Orwella. A Tusk pewnie tak postapi, szkoda tylko że nie powiedzial robotnikom w latach '80 jak rozumie slowo "związek zawodowy" do którego się zapisał. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Nic za nic: wykorzystano gornikow, stoczniowcow 24.12.07, 16:58 kolejarzy i jeszcze pare innych rozpieszczanych przez pzpr-owska nomenklature zawodow jak na przyklad budowlancow wmawiajac im, ze "wolnym" swiecie beda mieli lepiej. A przeciez kazdy znajacy co nieco i polska owczesna rzeczywistosci i zachodnie realia doskonale wiedzial, ze to wlasnie oni najwiecej straca. Pisal o tym zreszta Michnik w indyjskim dzienniku przyznajac sie, do swiadomego oszustwa jakim bylo wykorzystanie niezadowolenia spolecznego (gornikow, stoczniowcow, kolejarzy itd ....)w latach 70 w celu uwolnienia Polski spod namiestnictwa radzieckiego i zmian systemowych o ktorych z gory bylo wiadomo, ze spowoduja niekorzystne zmiany w sytuacji tych, ktorzy byli motorem zmian (ze wzgledu na ich znaczenie w owczesnej gospodarce i ich realna sile wobec owczesnej SB) a ktorym w rzeczywistosci w PRL-u bylo jak paczkom w masle: www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2007/05/11/story_11-5-2007_pg3_3 Trudno sie dzisiaj dziwic, ze sa zawiedzeni, ze czuja sie po prostu zdradzeni: zostali po prostu wykorzystani i dzisiaj sa pozostawieni samym sobie. Stale roszczenia gornikow, upadajacy przemysl stoczniowy, polskie kolejnictwo, ktorego stan pasuje bardziej do pocztakowej fazy ksztaltowania sie kapitalistycznych struktur niz do pierwszej polowy XXI wieku sa jaskrawym swiadectwem jak trudno jest dzisiaj (od 18 lat) przywrocic wlasciwe miejsce i role tym ktorych bezwiednie uzyto dla wlasnych ponikad slusznych celow. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: Rzygać mi się już chce od słowa 'górnik'... ; 24.12.07, 15:32 masz racje ta holota ma czelnosc jeszcze sie czegos domagac , przeciez doplacamy do kazdej tony wegla ,wegiel z Ukrainy gaz od Putina i niech sie Slazacy odpieprza ze swoim przestarzalym i zanieczyszczajacym srodowisko weglem.Trzeba dac zdecydowany odpor tej nieumiarkowanej w jedzeniu i piciu holocie juz nie slaskiej bo ci wyjechali na saxy ale innych popapranych slazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
kukator "Górnicy do pracy - studenci do nauki" ? 24.12.07, 15:28 Nie mogę sluchac tego ujadania. Jak w '68, motłoch przeciwko protestującym w slusznej sprawie. Górników juz nie raz wyrolowano, zamknieto kopalnie u poczatku swiatowej koniunktuury na wegiel. Kazdy kto kupowal wegiel wie jak strasznie on drozal kilka lat temu. Kopalnia to nie kiosk ktory mozna zamknkac i otworzyc za pare lat jak sie zacznie koniunktura. A teraz akurat jest i podwyzki sie naleza. Problem jest po prostu taki, ze politycy zajmujacy sie energetyka maja horyzonty nie dluzsze niz wlasny ch... i zero pomyslu jak wykorzystac dobra naturalne polskiej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Pochyl się nad biednym losem polskich rybaków :) 24.12.07, 15:30 A motłoch to u ciebie wieczorem przy stole wigilijnym zasiądzie... kukator napisał: > Nie mogę sluchac tego ujadania. Jak w '68, motłoch przeciwko protestującym w > slusznej sprawie. Górników juz nie raz wyrolowano, zamknieto kopalnie u poczatk > u > swiatowej koniunktuury na wegiel. Kazdy kto kupowal wegiel wie jak strasznie on > drozal kilka lat temu. > Kopalnia to nie kiosk ktory mozna zamknkac i otworzyc za pare lat jak sie > zacznie koniunktura. A teraz akurat jest i podwyzki sie naleza. > Problem jest po prostu taki, ze politycy zajmujacy sie energetyka maja horyzont > y > nie dluzsze niz wlasny ch... i zero pomyslu jak wykorzystac dobra naturalne > polskiej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kukator Re: Pochyl się nad biednym losem polskich rybaków 24.12.07, 15:34 Wesołych Świąt patthecat :) Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat nie jesteśmy z wami gornicy 24.12.07, 15:29 Widać że chcą w ludziach współczucie wywołać, ale nic z tego. Jak im sie nie podoba to niech zmienią robotę. A co mają powiedzieć lekarze czy sprzedawcy w biedronce? A ich praca jest o wiele bardziej wymagająca i cieższa niż jakiegoś tam górnika. Troche za dużo cała Polska dotuje górników, a ci jeszcze piszczą. Jak bedą zarabiać po 15tys. to tez pewnie beda prostestować, bo tak, bo mogą, bo i tak dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Rodziny się cieszą 24.12.07, 15:33 śmierdzące pijaczki i nieroby nie wrócą do domu, może nikt siniaka nie zarobi ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 dzieci czegoscie jeszcze dzis nie jadly?pytala 24.12.07, 15:35 za Gierka zona gornika. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: nie jesteśmy z wami gornicy 24.12.07, 15:35 hollowcat napisał: > Widać że chcą w ludziach współczucie wywołać, ale nic z tego. Jak im sie nie po > doba to niech zmienią robotę. A co mają powiedzieć lekarze czy sprzedawcy w bie > dronce? A ich praca jest o wiele bardziej wymagająca i cieższa niż jakiegoś tam > górnika. Troche za dużo cała Polska dotuje górników, a ci jeszcze piszczą. Jak > bedą zarabiać po 15tys. to tez pewnie beda prostestować, bo tak, bo mogą, bo i > tak dostaną. Propaganda GW i ,,wolnych mediow'' robi swoje.15 tys dla gornika? Chyba cie pogielo?Z nadgodzinami maja max 3000 na reke,matole.Ale jak im zazdroscisz to ...na gruba gorolu,raus!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: nie jesteśmy z wami gornicy 24.12.07, 15:44 to chya ty jesteś matołem. 3000zł za machanie kilofem? nie uważasz że to stnanowczo za dużo za tak mało wymagającą pracę? lekarz zarabia 1500zł... Odpowiedz Link Zgłoś
aprox99 Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigilię.. 24.12.07, 15:34 Jakby nie gornicy toby ci jaja zamarzly za komuny ty gnoju.Jak slask odzyska niepodleglosc to bedziecie cienko piszczec.Gorolom sie nie klaniam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Ty mi tu od goproli nie wyjezdzaj oni nauczyli was 24.12.07, 15:37 kultury- zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigil 24.12.07, 15:54 żryj swój węgiel psie Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik111 Re: Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigil 25.12.07, 01:16 to kupię tanszy wegiel na ukrainie i dalej bede mial was w dupie:P gornicy! sluchajcie: NIE TYLKO NA SLASKU JEST WEGIEL I NIE JESTESCIE SWIETYMI KROWAMI! Pracujcie za tyle ile daja albo szukajcie innej pracy. A najlepiej sprywatyzowac te wasze kopalnie i bedzie spokoj, zadnych demolek w stolicy tylko bedziecie cicho siedziec w kopalni i pracowac za tyle ile wam dadza. Bo NIE JESTESCIE NIEZASTAPIENI - zwolnia was i po strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigil 24.12.07, 16:10 Taniej byłoby węgiel sprowadzać z RPA czy Australii. Niestety, to ukróciłoby działalność mafii węglowej więc jeszcze długo będziemy płacić haracz na górniczą mafię(o, pardon - związkowców). Odpowiedz Link Zgłoś
cor-tex cala Polska popiera gornikow 24.12.07, 16:13 w razie czego poslemy kapitalistow krwiopijcow pod ziemie fedrowac dla Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
efa3000 skoro chcą spędzać Wigilię poza rodziną... 24.12.07, 16:34 Jeżeli górnikom się nie podoba, niech zmienią pracę. Mnie się nie podoba to, że z naszych podatków oni żyją i chcą więcej, więcej, więcej. Najwyższy czas skończyć z uległością wobec związków zawodowych. A jeśli w Wigilię zostają w pracy to ich problem, skoro ją tak kochają (mniej niż swoje rodziny). I powinno ich być mniej w mediach. A co z nauczycielami, pielęgniarkami, a policjantami. Ile oni zarabiają? Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy walcie się 24.12.07, 17:19 jak wam się praca za tę kasę nie podoba to zmieńcie zawód na lepiej płatny. Jak potraficie. A jak nie potraficie to cieszcie sie, że tacy jak ja dokładają do was każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Protestujący górnicy z "Budryka" spędzą Wigil 24.12.07, 18:17 Milej wieczerzy w podziemnej grocie! W koncu na wasze wlasne zyczenie. Oto wysmienity przyklad jak bardzo kochaja swoje rodziny...prawie tak jak pieniadze, prawie... Odpowiedz Link Zgłoś
mmujer W górnictwie jest..... 25.12.07, 00:03 ...kilkanaście jak nie więcej różnych Związków Zawodowych. Najpierw to trzeba zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś