dar61 Najlepszy był ... 12.01.08, 09:24 ...serial "Crimen" z ostatnich produkcji. Co Hen to Hen w scenariuszu. . Teraz dotujemy w "tvp" tylko tasiemce dla pasma programowego na godz. 15-17. To pasmo zwane jest pora idiotów (poobiednie odpoczywanie umysłu?). . Pamiętam, że gdy proponowano 3 do WYBORU dla "tvp" seriale (Klon, Źle cipolscy i coś tam jeszcze)- to miał byc nadawany on właśnie w paśmie dla idiotów. . Teraz to pasmo opanowało CAŁY program. . Nie wiem, czy doczekam czasu, gdy NIE BĘDZIE w programie "tvp" wieczorem żadnego usańskiego filmu. Kupuje je "tvp" w pakietach z jakimś hitem PLUS OBOWIĄZEK ich emisji w paśmie prime. . Od kiedy "tvp" próbuje ze mnie robic na siłę idiotę - nie oglądam "tvp". I pomyśleć że kiedyś ZAMIAST "tvp" była TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Najlepszy był ... 12.01.08, 13:36 dar61:no jest jeszcze jeden rodzynek o18,30 a mianowicie PLEBANIJA!!!Tfu na psa urok!(nie ubliżając psom) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt_59 Rycerze rodem z PRL-u 12.01.08, 10:12 Najbardziej to się mozna pośmiac z autora tych wypocin. Takie były filmy jakie warunki finansowo-techniczne. Co z tego że mamy technike filmową super i doskonałych aktorów. A filmów brakuje. A pan Szczerba jak sie nie zna na kinematografii to niech sie wezmie za odsnierzanie chodników. Moze tu będzie lepszym fachowcem. emeryt Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Dobry serial historyczny nie musi być drogi!! 12.01.08, 15:32 Wystarczy podać przykład serialu o przygodach Richarda Sharpe. Pierwsze odcinki były naprawdę taniutkie. Ot kilkunastu ludzi w mundurach z epoki napoleońskiej, kilka koni, 1 armata. Do tego w kulminacyjnej scenie pojawili się rekonstruktorzy historyczni i tyle. Ale za to jak to się oglądało!! A Pete Postlethwaite jako Obadiah Hakeswill po prostu zagrał genialnie! www.sharpefilm.com/ Inny przykład? Rosyjski Shtrafbat. Naprawdę mocne kino! Odpowiedz Link Zgłoś
golem_t Rycerze rodem z PRL-u nudny artykuł 12.01.08, 20:09 Autor chyba nie czytał książek, których ekranizacjami są "Przyłbice i kaptury" oraz "Znak Orła". Wtedy wiedziałby, że pewne sceny i osoby są dokładnie przeniesione na ekran wprost z kart książek i nie są to wytworami umysłu PRL-owskiego scenarzysty. Niestety nie czytałem "Przypadków starościca Wolskiego" więc nie wiem jaka jest zgodność "Rycerzy i Rabusiów" z pierwowzorem. A co do " smaczków" - aktor grający w "Krzyżakach" Maćka zagrał też opiekuna Gniewka w "Znaku orła". W sumie ten artykuł to taka "zapchaj szpalta (strona www)" i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Rycerze rodem z PRL-u nudny artykuł 13.01.08, 09:46 Nie wiem, czy "rodem z PRL-u" akurat jest tu na miejscu, chyba, że chodzi tylko o czas powstania; Typowo peerelowskimi serialami są psy Cywile, różne Sowy - kapitanowie? et pancerni i Kloss z nachalną propagandą... Te historyczne akurat nie bardzo mogą łopatą nałożyć do łbów ideologię ze Wschodu, dlatego chętnie do nich wracam; nie nagrałam nigdy "Znaku orła" - jakoś mi umknął. Pozostałe dwa mam, ale gdzie znaleźć książkę Korkozowicza? Czy to jest jakiś pseudonim pisarza? Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Jest na biblionetce 13.01.08, 09:48 można kupić tę powieść, więc ostatnie zdanie z mojego postu jest nieaktualne... Odpowiedz Link Zgłoś
alais Rycerze rodem z PRL-u 13.01.08, 22:23 A teraz te gnioty to niby fachowo robione????? Gościu Ty wiesz co piszesz???? Oglądając tamte seriale przynajmniej człowiek wiedział że to ma jakąś treść, mogło zainteresować i przynajmniej człowiek wiedział kiedy się to skończy. A teraz tasiemcowe seriale dla idiotów, dobijąca muzyka bo oczywiście same powązne problemy bohaterowie przeżywają i nie ma szansy żeby sie przez 2 tysiące odcinków odprężyli Powiem wprost: TERAZ SIE NADAJE TOTALNY CHłAM. Chlubnym wyjątkiem Rancho Wilkowyje. Oczywiście nikomu do głowy nie przyjdzie ze serial mial taką oglądalność bo pokazywał nasze wady z humorem, pozwalał się odprężyć itp. ja wole jednak oglądać Przyłbice i Kaptury, Czterech pancernych itp. Niedoróbki aktorskie??? A teray to niby rewelacyjnie grają aktorzy i takie wspaniale zrobione filmy i seriale????? Obecnym aktorom daleko do aktorów z tamtych seriali. Janusz Gajos, Franciszek Pieczka, Wiesław Gołas, Wiesław Michnikowski. Irena Kwiatkowska, Barbara Kraftówna, Kalina Jdrusik i inni to dla mnie prawdyiwie gwiaydz kina polskiego. Obecne gwiaydz nasyego kina do pit im je4sycye nie dorastaja. Odpowiedz Link Zgłoś