tomekjeden Wyrywa to się zęby, 15.01.08, 17:31 a usunięcie antysemityzmu z polskiej mentalności to długi proces społeczny i kulturowy. Choć, oczywiście, Pan Profesor Gross ma też i rację, no bo od wyrugowania korzeni zła należy zacząć. Nie czytałem "Strachu", znam "Sąsiadów" i, choć nie popieram w pełni metodologii autora tej książki, uważam, że jest to pozycja niezwykle cenna, zawierająca wiele wnikliwych obserwacji o ludzkich zachowaniach. "Sąsiadów" też usiłowano obarczyć opprobrium antypolskości, w imię racji nic wspólnego nie mających ze zdrowym myśleniem o tym co stanowi atak na polskość. "Dobro, któremu na imię Polska" nie jest jakimś plakatowym pojęciem niepodlegającym spięciom i różnorodności definiowania wedle metod ważniejszych od nieroztropnego nastawienia do dialogu rodem z akademii 1-o Majowych akademii partyjnych. Takie uproszczenia, nakierowane nolens volens na ukrócenie pluralistycznej swobodnej rozmowy o społeczeństwie i jego historii, prowadzą do cenzury i do prokuratorskich ingerencji w słowo pisane. Nawet jeżeli rację ma Pan Profesor Chodakiewicz, i Pan Gross napisał rzecz stronniczą i opartą na fałszywie dobranych faktach. No cóż, wypada teraz zamówić "Strach" i ocenić to wszystko samemu. Z góry już jednak wiem, że nie będzie mnie interesowała krytyka , która wolne słowo przekształca w pochwałę myślenia zacofanego, odziedziczonego po smętnych latach PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Wyrywa to się zęby, 15.01.08, 17:48 EDo tych wszystkich mętnych rozważań dorzucę jeden FAKT, całe UB było w rękach żydowskich (w Rosji zresztą też -"KOMISARZE"). Jak to Gross potrafi rozwiązać (jak znam życie rozmydli, paru idiotów uwierzy, inni nie no bo antysysemici), ale jeszcze żyjemy i pamiętamy morderców w opaskach niosących wyzwolenie proletariatu i tu jest klops, nie wprowadzając eufemizmów - to byli żydzi (można nazwać ich psychopatami ogarniętymi ideą wielkiego proletariatu dla którego mordować to zaszczyt), ale nie dziwota, że większość maluczkich zaczęła nienawidzieć nie idei a konkretnych wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Wyrywa to się zęby, 15.01.08, 18:57 Spór o Żydów i o "żydokomunę" jest ważny. Nie sądzę, jednak, że jest on jedynym kluczem, a trzeba go używać bardzo ostrożnie i z dużym szacunkiem dla faktów by nie popaść w uogólnienia, które nic z Żydami wspólnego nie mają, do zrozumienia sytuacji w Polsce po roku 1945. Ja raczej wolę myśleć tutaj w kategoriach mniejszości narodowej i nienawiści rasowej, zwłaszcza tej nienawiści nazistowskiej, która, jak zaraza ogarnęła Europę podczas II Wojny Światowej. A nienawiść często rodzi nienawiść. Co do "Strachu", to książki nie czytałem, to i nic o niej nie powiem. "Sąsiadów" Grossa uważam za publikację niezwykle cenną pełną wnikliwych uwag i poważnych ocen sytuacji społecznej i wojennej. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Obrzezanie zmniejsza doznania seksualne 15.01.08, 17:32 może stąd frustracja grosa uzewnętrzniona w książce? Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 17:35 Panie Gross, antysemityzm wyrwać z korzeniami - tak, jeśli Żydzi przeproszą i zadość uczynią za pierwsze 10 lat Polski Ludowej w której Nowe Gastapo czyli UB były w rękach żydowskich. Nawet pogrom kielecki to blaga grubymi nićmi szyta. Wszak panem życia i śmierci czyli szefem UB w Kielcach był niejaki komunista Feigin narodowości żydowskiej. Więc jak to panie Gross będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 17:36 no dobra, niech tam. jesteśmy antysemitami, antysyjonistami antygrossami i anty-coś-tam. niech się chłopina cieszy. przeca to tylko byznes, robi byznes na popiołach swoich ziomków, powinniśmy się z nim dogadać i brać np. ze 20%. więc jednak istnieje przedsiębiorstwo holokaust. p.s. kiedy nasz (czyli polski goj) Karski narażajac życie przykradał się przez okupowaną Europę by dostarczyć dowody holokaustu, zdjęcia, dokumenty, itd. kto nie uwierzył? zgadnijcie. taaa, amerykańscy Żydzi. a teraz wyrzuty sumienia dręczą, co panie Gross? Ech, to były interesa, co? z Hitlerem, zanim .... Odpowiedz Link Zgłoś
krebs06 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 17:48 Nie wiem ile osób czytało Grossa ale chyba niewielu. Ja przeczytałem i jakoś nie widzę ani otwartych kłamstw ani ataków na Polaków, prataczane są przecież protesty jakie wśród polaków i 1 bskupa wywołała ta zbrodnia. A z faktami się nie dyskutuje, Gross zresztą przytacza dane podane przez inne polskie źródła. Faktem więc jest że tłum wymordował kilkadziesiąt osób po wiadomości o rzekomym porwaniu chłopca w celu dokonania mordu rytualnego, pogrom trwał 6 godzin w dużym wojewódzkim mieście przy biernej postawie władzy świeckiej i kościelnej. Zabito biednych niewinnych ludzi, równiez małe dzieci - to nie była żadna żydokomuna. Nawet jeśli w w bezpiece byli żydzi - Gross tego nie ukrywa to co ma jedno do drugiego. A tupet i brak skrupułów kardynała budzi zdumienie. Skąd wyszło przeświadczenie o mordach rytualnych, ci ludzie z Kielc sami na to nie wpadli, kościół wpajał to przez pokolenia. Jedyny biskup - z Czestochowy, który zachował się jak człowiek, został przez episkopat potępiony. Polacy mają w świecie opinie notorycznych antysemitów, wpisy na forach pokazują, że nie bez racji. Książka Grossa tej opinii bybajmniej nie pogorszy. Ta książka głownie adresowana jest do Polaków bo sprawa tych mordów i rozliczenia - trudnego ale możliwego, z przeszłością wpływa na kondycję moralną przyszłych pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: krebs06 15.01.08, 18:03 Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty tez, jak ten rak tylem myslisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: krebs06 15.01.08, 18:16 wet3 napisał: > Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty > tez, jak ten rak tylem myslisz!!! Przestań wreszcie obrażać rozmówców. Skąd w Twoim wieku tyle jadu i nienawiści w stosunku do tych, którzy mają inne zdanie? Ty się sobą nie brzydzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 18:35 A Ty co robisz? Innych krytykujesz za to , co sam uskutecznisz. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: krebs06 15.01.08, 19:54 ddyzma5 napisał: > A Ty co robisz? > Innych krytykujesz za to , co sam uskutecznisz. W stosunku do kogo zachowałem się po chamsku? daj przykład albo nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 20:32 A od kiedy nie zgodność z innym userem , jest chamstwem. User wet3, miał prawo wyrazić swoje zdanie, i miał również prawo użyć przy tym metafory. Czyżbyś Ty należało do tych , którzy mają monopol naprawdę ? Jeśli masz inne zdanie, to możesz je również tu zaprezentować. Ale zajmowanie się innymi userami, jak to Ty robisz, a nie tematem, świadczy tylko o Tobie i Twoich możliwościach komunikacji w sieci z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: krebs06 15.01.08, 20:41 > Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty > tez, jak ten rak tylem myslisz!!! To jest, Twoim zdaniem, przykład kulturalnego wyrażenia własnego zdania? Wypowiedź merytoryczna? Użycie metafory? Nie skomentuję co świadczy o Twoich możliwościach? BTW - poczytaj wypowiedzi wet3. Wyżej cytowana jest jedną z bardziej delikatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 21:29 > To jest, Twoim zdaniem, przykład kulturalnego wyrażenia własnego zdania? > Wypowiedź merytoryczna? Użycie metafory? > Nie skomentuję co świadczy o Twoich możliwościach? > BTW - poczytaj wypowiedzi wet3. Wyżej cytowana jest jedną z bardziej delikatnyc > h. Oprócz kulturalnych i chamskich, są jeszcze inne. Zaliczył bym je do wypowiedzi, które zawierają kontrolowane emocje. Ale może byśmy przeszli do tematu, napisz coś proszę w końcu, jaki Ty stosunek masz do sprawy tu poruszanego tematu. Jest Gross poważnym naukowcem dla Ciebie, jest jego książka odzwierciedleniem przeszłości. Nie dziwię się , iż wielu ludzi twierdzi, że antysemityzm jest problemem żydów. Gross jest tu dobrym przykładem produkowania antysemitów. Tyle szkód, co on obecnie polskim żydom wyrządził, to oni sami, polscy żydzi, mogą się stać antysemitami. Gross profituje na tym , że polski wymiar sprawiedliwości jest bardzo ułomny. Cóż, moje zdanie jest takie, iż ten biedny człowiek Gross, stracił kontakt ze światem realnym, stracił kontakt z prawdą. On musi siebie bardzo nienawidzić, za to, że jego korzenie są w Polsce. To taka moja eksternistyczny diagnoza. Bo gdyby Gross był rzeczywiście naukowcem, zajął by się tą sprawą jak naukowiec, a nie jak partacz. Prasa zachodnia dobrze go podsumowała. Postawił Gross sobie tezę , i zmierza na siłę w kierunku udowodnienia tej tezy. Odrzucając wszelkie dowody, które zaprzeczają jego tezie. Takie postępowanie nie ma nic wspólnego z nauką. A wiesz co Gross powiedział zachodnim historyką , gdy oni za żądali od niego korektury w faktach? On uważa się za największego i najmądrzejszego historyka, chociaż nim nie jest. Na korekturę Gross się nie zgodził. A więc powiedział bym, iż Gross nie jest problemem dla Polaków , ten człowiek jest problemem dla żydów. Są rzeczy bezcenne , które nie da się nabyć, nawet za wszystkie pieniądze tego świata. W tym, ten biedny człowiek ma duży deficyt. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: krebs06 15.01.08, 22:17 Nie wypowiadałem się ponieważ nie czytałem książki. Natomiast czytałem "Sąsiadów" i pamiętam rozpętaną wówczas nagonkę, zaprzeczającą faktom. Na tematy stosunku Polaków do Żydów w czasie wojny wiem sporo od swoich dziadków, którzy byli odznaczeni medalem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata. Odrzucam oskarżenie Polaków o wrodzony antysemityzm i jednocześnie uważam, że dochodzenie prokuratorskie nie jest właściwą reakcją na nową książkę T.G. Różne i skomplikowane przyczyny i fakty kształtowały wzajemne stosunki Polaków i Żydów ale nie znajduję cienia usprawiedliwienia dla zabijania ludzi. Tyle, w największym skrócie. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 22:41 Znasz książkę Grossa „Sąsiedzi” . I co o niej myślisz ? Jest to odzwierciedlenie prawdy ? Ja ją przeczytałem, ale najpierw zapoznałem się z recenzjami historyków na zachodzie. Chciałem wiedzieć jaki stosunek ma Gross do prawdy. Co sądzą o tej książce fachowcy w dziedzinie historii , archiwiści. Czy wiesz, że udowodniono Grosowi wiele kłamstw, manipulacji . Istnieją dokumenty w niemieckim archiwum, z których Gross nie chciał skorzystać. A nawet są w Izraelu dokumenty archiwalne podważające tezę Grossa. Dlatego od niego zażądano korektury, w niemieckim wydaniu tej książki. Gross odmówił historyką tej korektury. Możesz sobie to wyobrazić, iż człowiek , nie historyk, odmawia historyką zachodnim korektury. To jest profanacja prawdy, i to trzeba sobie wyraźnie powiedzieć. Skoro Gross to uczynił, i znał prawdziwą dokumentację z archiwów. To trzeba mu zarzucić, iż on ma jakiś cel w pisaniu nie prawdy. A skoro nie znał tych dokumentów, bo nie chciał je poznać. Oznacza to, że on powinien pisać bajeczki na dobranoc dla dzieci. Przynajmniej tak się nie ośmieszy w świecie nauki. Nie mówię już tu szkodliwości społecznej jaką ten pan wyrządza, zarówno żydom jak polaką. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: krebs06 15.01.08, 23:40 > Ja ją przeczytałem, ale najpierw zapoznałem się z recenzjami > historyków na zachodzie. Czy nie sądzisz, że recenzja powinna być uzupełnieniem Twoich własnych przemyśleń? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: krebs06 16.01.08, 00:41 To nie są moje własne przemyślenia, to jest opinia ludzi nie skrępowanych żadnymi uzależnieniami, ludzi szukających prawdy . Na tym są oparte moje przemyślenia. Opieram je na opiniach publicystów i historyków z krwi i kości, a nie na manipulantów. Jak znasz Niemiecki albo Angielski , i umiesz się z Google obsługiwać, to znajdziesz dość materiałów w sieci na ten temat. Nie kastruj własnej świadomości , czytaj pozytywne i negatywne recenzje. A potem wyciągnij wnioski. Pytanie jest takie, czy Ty chcesz zerwać sobie klapki z oczów? Ja żyje w kraju zachodnim od 28 lat, i czytam prasę codzienną. Znam nie tylko zdanie oficjalne społeczeństwa. Jest coraz to większe uwolnienie od tzw. myślenia kategoriami poprawności politycznej. Są nawet faworyci społeczni , wykorzystujący ten trend. To co dzisiaj jest nie możliwe , jutro może być faktem . Społeczeństwo zdecyduje, czy chce mieć za przywódcę jakiegoś wariata w stylu Hitlera. Tacy ludzie jak Gross , podgrzewają tylko nastroje społeczne w negatywnym sensie. To naprawdę nikomu dobrze nie służy. Na kłamstwie nie można budować pokoju i wzajemnego zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: krebs06 16.01.08, 00:50 ddyzma5 napisał: > Ja żyje w kraju zachodnim od 28 lat, i czytam prasę codzienną. Znam > nie tylko zdanie oficjalne społeczeństwa. Jest coraz to większe przepraszam a co to jest 'oficjalne stanowisko spoleczenstwa' DDYzma - prowadz nas Mistrzu do prawdy - od dzisiaj bedziesz moim guru. znasz oficjalne stanowisko calego spoleczenstwa. pisze to na kolanach. jestes WIELKI. jak przynajmniej Kazimierz Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: krebs06 16.01.08, 10:51 dalatata napisał: > ddyzma5 napisał: > > Ja żyje w kraju zachodnim od 28 lat, i czytam prasę codzienną. > Znam > > nie tylko zdanie oficjalne społeczeństwa. Jest coraz to większe > > przepraszam a co to jest 'oficjalne stanowisko spoleczenstwa' > > DDYzma - prowadz nas Mistrzu do prawdy - od dzisiaj bedziesz moim > guru. znasz oficjalne stanowisko calego spoleczenstwa. pisze to na > kolanach. jestes WIELKI. jak przynajmniej Kazimierz > Tu miałem na myśli tzw. stanowisko myślenia kategoriami poprawności politycznej. Powiedzmy może tak, społeczeństwo chce być poprawne politycznie, ale nie może. Nie oficjalne, to te , które obecnie kreuje samo w sobie społeczeństwo. A nie dzieje się dobrze. Przed dziesięcioma lub dwudziestoma laty, nie mówiło się tak otwarcie o szkodliwości innych kultur, nie chrześcijańskich, na kulturę europejską. Wielu populistów na zachodzie robi na tym kapitał polityczny. W Polsce jeszcze może nie widać tego trendu, i należało by wszystko uczynić , aby nie dać wody ma młyn populistą. Niestety, moim zdaniem, Gross ma bardzo negatywny wpływ na stabilność społeczną, w sensie myślenia kategoriami poprawnymi politycznie. Co do „guru”, to bądź Ty lepiej sam dla siebie „guru” . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne wet3 czy prezio zapisal sie do AA?? 15.01.08, 20:59 wet3 napisał: > Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty > tez, jak ten rak tylem myslisz!!! -------------------- No wlasnie: "po szwabsku", a temat artykolu "Antysemityzm i antypolskosc" , skrajna jasnosc jak ta bolszewicka gwiazda z szosy pod Koninem - wet3 -zrozumiala o co chodzi, ale innym rady daje!! ps "Szwabia" gdzie ten kraj lezy??? Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 17.01.08, 05:09 skoncz z ta zydowska propaganda marny szmondaku Odpowiedz Link Zgłoś
pnti To jest dobra książka. Przeczytajcie ją, WARTO ! 15.01.08, 17:58 To jest dobra książka. Napisana jest jasno i czytelnie. Zawiera przede wszystkim konkretne fakty (chciałby się zaraz potwierdzić te najbardziej drastyczne), lecz także wyjaśnia kontekst opisywanych wydarzeń. Także jasno i jednoznacznie. Nikogo nie potępia na ślepo. Książka ta wiele wyjaśnia odnośnie współczesnej świadomości Polaków. Jak ktoś nie jest w stanie zrozumieć, skąd w mentalności Polaków w niektórych regionach kraju jest tyle nieufności do Żydów, których od ponad pół wieku zupełnie nie ma, to dzięki tej książce natychmiast to zrozumie. Podstawowy problem z tą książką jest nie taki, że kogoś obraża, ale to że jest w niej coś na rzeczy. I to coś warto poznać, warto dowiedzieć się ile jest w tym prawdy, ponieważ dzięki temu w zupełnie innym świetle zaczynamy widzieć nasze stosunki z innymi narodowościami. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: To jest dobra książka. Przeczytajcie ją, WART 16.01.08, 01:17 pnti napisał: > To jest dobra książka. Napisana jest jasno i czytelnie. Zawiera przede wszystki > m konkretne fakty (chciałby się zaraz potwierdzić te najbardziej drastyczne), l > ecz także wyjaśnia kontekst opisywanych wydarzeń. Także jasno i jednoznacznie. > Nikogo nie potępia na ślepo. > > Książka ta wiele wyjaśnia odnośnie współczesnej świadomości Polaków. Jak ktoś n > ie jest w stanie zrozumieć, skąd w mentalności Polaków w niektórych regionach k > raju jest tyle nieufności do Żydów, których od ponad pół wieku zupełnie nie ma, > to dzięki tej książce natychmiast to zrozumie. > Człowieku, czytałeś Gordona Noah. Ten problem co Ty uważasz za odkrycie Ameryki, jest problemem starym jak świat. Te darzenie żydów nieufnością, nie jest wcale problemem Polaków. Ten problem był już nawet kilkaset lat temu, i to nie w Polsce. Regionalizowanie tego problemu, jest błędem . To jest problem bardziej skomplikowany jak Tobie się wydaje. A więc Twoje oświecenie, jest raczej zawężeniem horyzontów tego problemu. Zadziwiające jest to, że te problemy są analogiczne jak były kiedyś , przed setkami lat, i nie są związane z jakąś konkretną nacją. Również mechanizmy powstawania tych problemów są analogiczne. Widział bym raczej ten problem w kontekście walki żydów o przetrwanie. > > Podstawowy problem z tą książką jest nie taki, że kogoś obraża, ale to że jest > w niej coś na rzeczy. I to coś warto poznać, warto dowiedzieć się ile jest w ty > m prawdy, ponieważ dzięki temu w zupełnie innym świetle zaczynamy widzieć nasze > stosunki z innymi narodowościami. > Bzdura. Warto poznać prawdę , ale jaką prawdę ? Grossa ? Ani on nie jest historykiem , ani nie jest obiektywny. Za bardzo jest emocjonalnie związany z tym tematem, to odbiera mu rozum. Wprawdzie nie czytam czegoś, co nie jest recenzowane przez fachowców w tej dziedzinie. Lubię wiedzieć co czytam. Po książce „Sąsiadach”, i jego recenzjach w prasie zachodniej, nie biorę tego autora poważnie. Może Ty masz jakiś powód dać wiarę w to, co Gross napisał, to Twoje sprawa. Ja wolę oprzeć się na opiniach znawców, historyków, a nie manipulantów. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiuncio71 Re: To jest dobra książka. Przeczytajcie ją, WART 16.01.08, 20:42 oskarzać polaków oprzyzwolenie to jak oskarzać judenraty i żydowską policję gettową o sprawstwo w eksterminacji własnego narodu Odpowiedz Link Zgłoś
zbeegson1 Tego sie już k... nie da czytać! 15.01.08, 18:12 Cytat z art.: "Mam nadzieję, że opowieść o tym (...), uświadomi wielu osobą...". No żesz kurka wodna, panowie! DNO Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:15 czy Gross klamie?! pan kardynal dziwisz chetnie by oglosil indeks ksiazek zakazanych z tym "strachem" na pierwszym miejscu!klamliwy hipokryta udaje greka jak by nic nie wiedzial na temat tych zbrodni popelnionych na zydach!to jest prawda i takie sa fakty!belkotanie o nienawisci pomiedzy polakami i zydami to tylko odwracanie kota ogonem!nie zydzi wywolali nienawisc w calej europie ale kosciol katolicki!to katolicy zaczeli pogromy zydow z rabunkiem ich mienia zmuszaniem do wyrzekania sie wiary/naszych braci jak powiedzial pewien nawiedzony hipokryta/ i wyrzucania ich z krajow przesladowan!to kosciol katolicki rekoma swych fanatycznych wyznawcow jak ta pieprznieta izabela katolicka z hiszpanii torquemada i inni krwawi oprawcy zaczal ta hekatombe!to papieze zmuszali ich do noszenia zoltych kapeluszy lub gwiazd hebrajskich!pan dziwisz belkoce o ksiazce ktorej nie czytal?sam pisal brednie w ramocie o jp2-szczegolnie o wizycie swojego idola w chile! Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 17.01.08, 05:17 zydowski szmaciarzu pisz nazwisko Kardynala z duzej litery, bo o zydowskie tak piszesz, Leslaw Odpowiedz Link Zgłoś
andrz6 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 18:18 jestem w połowie tej książki i stwierdzam, że większość tu komentujących nie miała jej w ręku. Mam wrażenie, że Dziwiszowi i pozostałym o to właśnie chodzi, nie musimy czytać , żeby wiedzieć, ewentualnie czytać co zaakceptuje wielebny. Solidaryzuję się z autorem,z Prezydentem odznaczającym zbrodniarza "Ognia" raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
leon9910 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 18:19 Można pluć polakom w twarz jak się wie że akta katyńskie są w moskwie i nikt ich nie dostanie,jak żydzi mordowali polaków ze sowietami po 17.09.39r.Jak michnik z ferajną zniszczył w 89r. akta ub-eckie i nie ujrzą światła dziennego jak to żydzi po wojnie mordowali polskich patriotów z braciszkiem adaśa na czele i ojcem kwaśniewskiego!!Więc można kogoś pomawiać jak się wie że swoje akta ma się zniszczone???Mogliście chwycić za broń i bronić polski w 39r.Ale to nie wasza ojczyzna.Czemu nie budowaliście polski po zgliszczach wojennych???A teraz pomówić i dostać odszkodowanie???DARMOZJDY!!!i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
niem-ann Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:28 leon9910 napisał: > Można pluć polakom w twarz jak się wie że akta katyńskie są w moskwie i nikt ic > h > nie dostanie,jak żydzi mordowali polaków ze sowietami po 17.09.39r.Jak michnik > z > ferajną zniszczył w 89r. akta ub-eckie i nie ujrzą światła dziennego jak to > żydzi po wojnie mordowali polskich patriotów z braciszkiem adaśa na czele i > ojcem kwaśniewskiego!!Więc można kogoś pomawiać jak się wie że swoje akta ma si > ę > zniszczone???Mogliście chwycić za broń i bronić polski w 39r.Ale to nie wasza > ojczyzna.Czemu nie budowaliście polski po zgliszczach wojennych???A teraz > pomówić i dostać odszkodowanie???DARMOZJDY!!!i tyle darmozjady??? Raczej- pasożyty. Odpowiedz Link Zgłoś
misek-to-ja Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 18:29 Niestety, ale to Gross jest właśnie głównym siewcą antysemityzmu. Jego antypolskie i jednostronne publikacje wzbudzają przynajmniej niechęć do żydów nawet u ludzi takich jak ja,którzy nawet darzyli żydów sympatią. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:53 Süddeutsche Zeitung napisał: _____________________________________ "Gross hat alles ignoriert, was seine Hauptthese in Frage stellt ... unzutreffende Aussagen, Übertreibungen und Gerüchte " _____________________________________ Tłumaczenie: ______________________________________ „Gross wszystko ignorował, co podważało jego tezę ….. korzystał z wątpliwych wypowiedzi bazujących na przesadnych plotkach” ______________________________________ Taki stosunek ma Gross do nauki. Omija archiwa i wszystko, co mogło by, otworzyć ludziom oczy, na prawdziwe oblicze tej zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:56 Kto taki ma stosunek do nauki, jak Gross. Powinien na targu rzodkiewkę sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgd26 Towarzysze Berman, Światło, Fejgin 15.01.08, 18:49 czy Frydman wyrywali antysemityzm z paznokciami. Mam nadzieję, iż deklaracja prof. Grossa oznacza w tej materii postęp. Odpowiedz Link Zgłoś
claude.monet żydowscy oprawcy z NKWD/UB wyrywali antysemityzm 15.01.08, 20:05 z Polaków z życiem Odpowiedz Link Zgłoś
jolka707 Popieranie Grossa to zdrada Polski 15.01.08, 18:55 To hańba dla Michnika, który po raz drugi chce zagrać Grossem i Jedwabnem. Potem chełpił się w Australii: "Ja tak ustawiłem sobie Polaków, że zrobią wszystko co ja zechcę". Pod sąd Grossa, Gowina i Michnika. Zdrada Polski musi być osądzona. Abp Życiński też zajmuje całkowicie błędne stanowisko!!! Jak nie wie co mówić to niech porozmawia z Kardynałem Dziwiszem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anti.war wyrwac z korzeniami rasizm i antypolizm z Grossa! 15.01.08, 19:01 Jak długo żydzi bedę się zachowywać tamudycznie jak Gross, czyli przejawiać do nieżydów skrajny rasizm i popełniaż na nich zbrodnie i geszefty, tak długo będzie istnieć tzw. antysemityzm, który jest reakcją obronną. Poniższy artykuł uzmysławia zbrodnie żydow wobec niezydów, ktore żydzi chcą żeby pozostawały bezkarne. Tak nie było, nie jest i nie będzie. Za zbrodnie sie płaci. A rasizm i geszefciarstwo Grossa najlepiej wykorzenić w pudle. 5 lat wystarczy? news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7188807.stm Odpowiedz Link Zgłoś
wazymar Oj Gross, plecie Pan! 15.01.08, 21:10 Moim zdaniem Gross żeruje na tragedii, która spotkała naród żydowski w okresie okupacji hitlerowskiej. Sądzę, że motywy, którymi kieruje się Autor nie są wyłącznie „patriotyczne”. Faktów i prawdy historycznej jest w „Strachu” tyle, co w „Kodzie ...” innego autora. Trzeba wywołać skandal, żeby produkt dobrze się sprzedał. Zarobi wydawca, zarobi Autor. A może Gross zrzekł się honorarium na rzecz Instytutu Jad Waszem w Jerozolimie, tylko nic o tym nie wiemy? Cytowane wypowiedzi z książki Grossa w rodzaju: „antysemityzm z polskiego życia publicznego należy wyrwać z korzeniami” - są zwyczajnie śmieszne. Inne anty...izmy w życiu publicznym to owszem i są, ale nie antysemityzm. Jaką metodę na to wyrywanie proponuje Gross? Prawdę o II wojnie światowej poznałem w szkole na lekcjach historii i z własnej lektury. Byłe hitlerowskie obozy zagłady zwiedziłem w trakcie wycieczek organizowanych przez szkolnych i kolonijnych wychowawców i wiem, czym były. Pseudo-historyczne teorie i opinie Grossa są dobre dla naiwnych – mnie nie są potrzebne. Jak hitlerowcy traktowali Polaków można się dowiedzieć odwiedzając Pawiak, czy Palmiry. Jak Polacy walczyli o wolność i jak za to płacili można się dowiedzieć odwiedzając pierwszy napotkany cmentarz wojenny. Zapraszam Pana Grossa do odwiedzenia takich miejsc. Może przejdzie mu ochota do przeinaczania historii. Do kogo Gross adresuje tę swoją książkę? Moi rodzice byli dziećmi w okresie okupacji. Dziadek po kampanii wrześniowej dostał się do niewoli i trafił do stalagu na prawie całą okupację. Wrócił po tym jak zmarła babcia. Dziadek też już dawno nie żyje. Pan wybaczy Panie Gross, ale nie mam żadnych wyrzutów sumienia, ani nie poczuwam się do żadnej winy i przepraszam, że żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Oj Gross, plecie Pan! 15.01.08, 21:55 Jesteśmy dzisiaj świadkami bardzo ciekawego zjawiska. Od lat przygotowywanej szarży świata przemysłu antysemickiego na Polskę. Od lat starano się najpierw Polaków, jak to mówi się po niemiecku „ Entnündigen” , co oznacza pozbawić ich zdania, poprzez narzucenie im winy. Po to, aby Polak czuł się winny , i był bez przykładowo ustępliwy dla żydów. Nie chcąc przez nich być nazwanym antysemitą. Coś w rodzaju formy zbi0rowego zniewolenia psychicznego, wprowadzenia zależności psychicznej. Lub jak to inni mówią, poszukania sobie obiektu, do realizacji swoich potrzeb. Jakiekolwiek te potrzeby nie są. Pisząc o przemyśle antysemickim, miałem grupę ludzi o konkretnych zamierzeniach wobec Polski. Do tej grupy, nie zaliczał bym wszystkich żydów, bo jest wiele takich żydów , którzy by chcieli widzieć Grossa w „kaftanie bezpieczeństwa”. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: wazymar 15.01.08, 23:49 Przeciez jest to ewidentne az do bolu, ze Gross pisze te antypolskie paszkwile na zamowienie "Holocaust Industry". Pamietamy dobrze, co niejaki Singer nam powiedzial o ponizaniu Polski na arenie miedzynarodowej! Sa prawdziwi ludzie i sa ludziska dla ktorych liczy sie tylko szmal! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re:wet3-szmato, to moze i holocaustu nie bylo??? 16.01.08, 00:32 wet3 napisał: > Przeciez jest to ewidentne az do bolu, ze Gross pisze te antypolskie > paszkwile na zamowienie "Holocaust Industry". Pamietamy dobrze, co > niejaki Singer nam powiedzial o ponizaniu Polski na arenie > miedzynarodowej! Sa prawdziwi ludzie i sa ludziska dla ktorych liczy > sie tylko szmal! Odpowiedz Link Zgłoś
vali44 choroba holoty: antysemityzm z tepoty... 15.01.08, 21:54 a jesli ktos chce zobaczyc jak sie ja krzewi, niech poczyta stek bzdur, ktorymi i dzisiaj ksieza (nie wszyscy jednak, mam nadzieje) siebie i wiernych karmia: www.moto.gda.pl/strona.htm?id=509 Odpowiedz Link Zgłoś
jakks Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 22:01 kazdy dostaje to na co zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 22:16 Jesteśmy dzisiaj świadkami bardzo ciekawego zjawiska. Od lat przygotowywanej szarży świata przemysłu antysemickiego na Polskę. Od lat starano się najpierw Polaków, jak to mówi się po niemiecku „ Entnündigen” , co oznacza pozbawić ich zdania, poprzez narzucenie im winy. Po to, aby Polak czuł się winny , i był bez przykładowo ustępliwy dla żydów. Nie chcąc przez nich być nazwanym antysemitą. Coś w rodzaju formy zbi0rowego zniewolenia psychicznego, wprowadzenia zależności psychicznej. Lub jak to inni mówią, poszukania sobie obiektu, do realizacji swoich potrzeb. Jakiekolwiek te potrzeby nie są. Pisząc o przemyśle antysemickim, miałem grupę ludzi o konkretnych zamierzeniach wobec Polski. Do tej grupy, nie zaliczał bym wszystkich żydów, bo jest wiele takich żydów , którzy by chcieli widzieć Grossa w „kaftanie bezpieczeństwa”. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 16.01.08, 00:04 Z korzeniami to trzeba wyrwać antypolonizm wśród coponiektórych Żydów, w pierwszej kolejności właśnie J.T. Grossa. Antysemityzm w Polsce jest zjawiskiem marginalnym. To co chce się przedstawić jako polski antysemityzm to otwarte i jasne stawianie polskich interesów w sytuacji gdy kolidują z interesami Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomxp Re: WYRWAĆ z korzeniami-powiedział wyrwi-gross :) 16.01.08, 00:41 i tak sie dyskusja rozwija ave ma ryja... precz precz precz Odpowiedz Link Zgłoś
kremldown [...] 16.01.08, 05:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Prosze nie mieszac... 16.01.08, 08:02 Pana Hitlera w te sprawy, on juz wtedy nie zyl. Pana ADOLFA NIC NIE ROZGNIEWALO, ON MIAL TYLKO POMYSL ,ktory realizowal dosyc konsekwentnie.ANTYSEMITA NIE BYL OD URODZENIA, STAWAL SIE NIM POWOLI. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Ciezko ci bedzie ZYDZIE wyrwac.... 16.01.08, 11:00 kremldown napisał: > Ja przykladowo zalewam juz fundament pod nowy,wiekszy piec,majac na uwadze duzo > wieksze zainteresowaniew Zydkami ze strony Polakow po publikacji tego > paszkwila.Ciekawe czy Hitlera rozgniewaliscie podobnie? > No właśnie, ten post jest dobrym materiałem dowodowym na tzw. polski antysemityzm, dla Pana Grossa. Nie można wykluczyć, iż ten post pisał właśnie żyd. To wygląda na prowokacje. Nie sądzę, iż człowiek o zdrowych zmysłach coś takiego by napisał. A jeśli napisał go Polak, to naprawdę biedak nie wie co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 WYRWAĆ korzen ... 16.01.08, 05:59 Grossowi !!!Mam oczywiscie na mysli korzen nienawisci do Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
anti.war skoro Gross robi z nas antysemitów, stańmy się 16.01.08, 08:50 nimi. Nie mamy wyjścia. Dziś bycie "antysemitą" wg. definicji Grossa i biznezu holokaust to protestowanie przeciw zbrodniom Izraela popełnianym na cywilach Palestyny i Libanu, to potępianie żydowskich ubeckich masowych zbrodni na Polakach, potępianie przestępczej dziłalności żydowskiej finansjery i żydowskiego kongresu na całym swiecie itp. Z tego wynika, że bycie "antysemitą" to bycie dobrym humanitarnym człowiekiem. Nie należy sie tego wstydzić, to jest honor. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: skoro Gross robi z nas antysemitów, stańmy si 16.01.08, 11:14 anti.war napisał: > nimi. Nie mamy wyjścia. Dziś bycie "antysemitą" wg. definicji Grossa > i biznezu holokaust to protestowanie przeciw zbrodniom Izraela > popełnianym na cywilach Palestyny i Libanu, to potępianie żydowskich > ubeckich masowych zbrodni na Polakach, potępianie przestępczej > dziłalności żydowskiej finansjery i żydowskiego kongresu na całym > swiecie itp. Z tego wynika, że bycie "antysemitą" to bycie dobrym > humanitarnym człowiekiem. Nie należy sie tego wstydzić, to jest > honor. > Nie sądzisz, iż taki punkt widzenia doprowadza do pomieszania pojęć od lat oczywistych. To jest może to, co Pan Gross by sobie życzył. My potrzebujemy otwartej dyskusji na ten temat. I nazwania rzeczy po imieniu, bez skrępowania. Tylko w taki sposób możemy dojść do rzeczowego rozwiązania tej kwestii. Nie Gross ma tu kompetencje ustalania , kto jest antysemitą. On spełnia w moich oczach funkcję knebla na polską buzię. Chcesz to tolerować ? Odpowiedz Link Zgłoś
anti.war Re: skoro Gross robi z nas antysemitów, stańmy si 16.01.08, 22:11 ja nie chce Grossa tolerowac i go nie toleruje. Ja to totalnie bojkotuje, a ladniej - olewam - i przyzmaje sie do bycia antysemita wg definicji przyroczonych powyzej. Bycie przeciw zydowskim zbrodniom, podsobnie jak wszelkim innym zbrodniom, uwazam za szczyt czlowieczenstwa. Dzis żydzi znajdują się w czołówce światowych zbrodniarzy i geszefciarzy, przyznają to sami uczciwi żydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
razatroc Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 16.01.08, 14:24 myślę że zarobiłby więcej na książce opisującej ludobójstwa dokonane przez izrael, ale pewnie boi sie poruszyć ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: razatroc 16.01.08, 15:40 razatroc napisał: > myślę że zarobiłby więcej na książce opisującej ludobójstwa dokonane przez > izrael, ale pewnie boi sie poruszyć ten temat. Nie wiem czy Gross sie boi, ale wiem iz zawodowy klamca i oszczerca prawdy nigdy NIE bedzie pisac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiuncio71 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 16.01.08, 20:55 pomawianie polaków o antysemityzm w kontekscie po i wojennym ma sie tak jak oskarżenie judenratów i policji gettowej o wymordowanie własnych braci Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius Rasistwskie brednie oszołoma grafomana należy olać 16.01.08, 21:10 bo na nic więcej nie zasługują. 65 mln. też z Polski nie dostaniecie nie doczekanie wasze . Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityzmu" 16.01.08, 21:23 Powiem wprost – 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityzmu" w latach 1944-47 to jednak stosunkowo niska liczba zabitych jak na okolicznosci czasu i miejsca akcji. W owym czasie po calym terytorium Polski grasowaly rozmaite grupy rabusiow ktorzy napadali na niewinnych ludzi aby ich obrabowac z czegokolwiek jako tako wartosciowego ci ludzie mieli w swoim posiadaniu. Zydowskie ofiary takich napadow to nie zaden tam antysemityzm – to zwyczajny bandytyzm. Zydowskie ofiary porachunkow z komunistami wlasnie wowczas przejmujacymi, bez pytania zwyczajnych Polakow o zdanie, wladze to tez nie antysemityzm ale rezultat – powiedzmy oglednie – antykomunistycznych sentymentow "pleniacych" sie wowczas (i dlugo potem) w Polsce. A trzecia rzecz to taki oto szczegol: przybywaja na tereny dzisiejszej Polski uchodzcy, dajmy na to z Wolynia. Dostaja przydzial na objecie w posiadanie tzw. “mienia opuszczonego”. Po jakim czasie znajduje sie dawny wlasciciel, wraca zydowska rodzina, ktora przez wojne chronila sie… na Sybirze (mimo wszystko lepiej niz w Auschwitz). -“To moj dom”. – “Nie to moj dom.” – Kto wypowiada te slowa? KOlejnosc bez znaczenia. To jest autentyczny konflikt w ktorym zadna ze stron nie zawinila. Zawinila natomiast owczesna wladza. * Teza Jana Grossa, ze przyczyna owczesnych antysemickich ekscesow bylo poczucie winy, zarazem chciwosc (niektorych) Polakow nie trafia do przekonania. To zbyt daleko posuniete uproszczenie. Sprawa byla z pewnoscia znacznie bardziej skomplikowana, to znaczy – BYLO WIECEJ PRZYCZYN dla ktorych zycie stracilo w owym czasie owe szacowane 1,500 Zydow. * Ale trzeba bedzie Janowi Grossowi przyznac racje, ze antysemityzm istnial w Polsce i byl jedna z przyczyn omawianych tragedii. A my Polacy dopoki nie nauczymy sie spokojnie, bez emocji reagowac na oskarzenia o antysemityzm, dopoki nie nauczymy sie wszyscy rzeczowo na ten temat debatowac, dopoty z tego antysemityzmu nie wyleczymy sie. Antysemityzm to jest, oprocz wszystkiego innego, rowniez nasza wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS. Ilu sposrod tak licznie tu i z emocjami wypowiadajacych sie forumowiczow w ogole [przeczytala te ksiazke? Ale opinie, ba WYROK, juz macie. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityz 16.01.08, 21:31 W jednej kwestii musze samego siebie "doprecyzowac": > strzelec51 napisał: > Zydowskie ofiary porachunkow z komunistami wlasnie wowczas > przejmujacymi, bez pytania zwyczajnych Polakow o zdanie, wladze to > tez nie antysemityzm ale rezultat – powiedzmy oglednie – > antykomunistycznych sentymentow "pleniacych" sie wowczas (i dlugo > potem) w Polsce. Chodzi tylko i wylacznie o celowe, nieprzypadkowe ofiary czyli np. komunistycznych partyzantow, o ktorych bylo wiadomo, ze to komunisci (a mozna bylo nie wiedziec, ze Zydzi). Napady na wszelkich innych Zydow, jako Zydow, posadzanych o pro-komunistyczne sympatie dlatego, ze byli Zydami do takiej "ekskulpujacej" kategorii zaliczone byc absolutnie nie moga. Odpowiedz Link Zgłoś
3centy Re: 16.01.08, 21:35 strzelec51 napisał: > slowa? KOlejnosc bez znaczenia. To jest autentyczny konflikt w > ktorym zadna ze stron nie zawinila. Pzykładów nie brakuje, wysiedlono do Niemiec!!! m.in. setki rodzin w tym rodziny powstańców śląskich, mazurskich i słowińskich działaczy niepodległościowych. Do 1947 trwała regularna wojna w Bieszczadach gdzie z dymemem poszło ponad 100 wsi. Jak by ktoś nie wiedział !. Gross wybrał droge na skróty, jego przedsiębiorstwo musi być na pierwszym miejscu !! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityz 16.01.08, 23:18 strzelec51 napisał: [….] > > Ale trzeba bedzie Janowi Grossowi przyznac racje, ze antysemityzm > istnial w Polsce i byl jedna z przyczyn omawianych tragedii. A my > Polacy dopoki nie nauczymy sie spokojnie, bez emocji reagowac na > oskarzenia o antysemityzm, dopoki nie nauczymy sie wszyscy rzeczowo > na ten temat debatowac, dopoty z tego antysemityzmu nie wyleczymy > sie. Antysemityzm to jest, oprocz wszystkiego innego, rowniez nasza > wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS. > > Człowieku. Ty nie masz pojęcia o zjawiskach antysemickich w świecie. Nie wiesz również, w jakich krajach, jakie natężenie jest zjawiska uprzedzenia do żydów. Dlatego wypisujesz takie banialuki. Antysemityzm ,nie jest , jak to Ty piszesz, „ nasza wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS” Antysemityzm jest tam, gdzie są żydzi. Oni są przyczyną tego zjawiska. Cóż, w Polsce ludzie mają powód nie ufać żydom, więcej jak gdziekolwiek. Mieli bardzo złe doświadczenie z nimi, a pomimo to Polacy są miej antysemiccy jak inne nacje. A więc nie musisz naprawdę mówić tu otym, że antysemityzm to „nasza wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS”. Ty masz kompleksy, to jest w Twoich postach widoczne. Te kompleksy są zbieżne z psychiką tu nadmiernie reprezentowaną. Chodzi mi tu o ludzi którzy wypowiadają się „ my Polacy” , a tak naprawdę nimi są tylko z obywatelstwa. Tu masz przykład takiego udawacza : _______________________________________ Jestesmy sumarycznie, czy jak kto woli statystycznie, wyjątkowo wrednym i nieudanym narodem. Naszymi wadami obdzielić by można z dziesięć przecietnych, cywilizowanych narodów. _________________________________________ To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 ddyzma5 17.01.08, 17:53 Zaprzeczasz prawdziwosci mojego pogladu, ze Polacy na ogol nie potrafia "spokojnie, bez emocji reagowac na oskarzenia o antysemityzm, (...) rzeczowo na ten temat debatowac"? Moze sie myle... ale swoimi tu argumentami mnie nie przekonales. Przeciwnie. Ale przyznam Ci racje, ze zdarzaja sie postawy diametralnie przeciwstawne, swego rodzaju "polski masochizm", lubowanie sie w ekstremalnej samokrytyce, jak to zdaje sie miec miejsce w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi. > Jestesmy sumarycznie, czy jak kto woli statystycznie, > wyjątkowo wrednym i nieudanym narodem. > Naszymi wadami obdzielić by można z dziesięć przecietnych, > cywilizowanych narodów. > _________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityz 17.01.08, 05:28 jest pan idiota, co jest zlego w fakcie przeciwstawiania sie zydowskiej okupacji, zydowskim zbrodniom na polskim Narodzie itd.Kicham na oskarzenia o tzw.antysemityzm, wiecej ma je w dupie Leslaw Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Narodowa alergia i kompleks 17.01.08, 15:01 Napisalem, ze antysemityzm to nasza polska "wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS". Czytajac ponizszy wpis dodac mi wypadnie: "...co poniektorych przyprawia a spazmatyczne ataki histeryczno paranoicznej wscieklizny". mokradlo5 napisał: > jest pan idiota, co jest zlego w fakcie przeciwstawiania sie > zydowskiej okupacji, zydowskim zbrodniom na polskim Narodzie > itd.Kicham na oskarzenia o tzw.antysemityzm, wiecej ma je w dupie > > Leslaw Dobre sobie: "Polska pod zydowska okupacja". Dziekuje za potwierdzenie prawdziwosci moich przypuszczen. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiuncio71 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 16.01.08, 21:46 za pomaganie żydom w okupowanej polsce -czapa efektem antysemityzmu najwiecej drzewek w yad vaszem pomagaliśmy mimo iz nieliczni żydzi znali dobrze polski oprócz tego mężczyźni żydzi byli naznaczeni byli znakiem przymierza kto zrobił wiecej.duńczycy?oni mieli króla socjaldemokratyczny rząd i w1943 wybory zresztą nie byli skazani na wytępienie jak polacy.piszę że judenraty ipolicja żydowska przyczyniły w nieporównanie większym stopniu do zagłady.ciekawe kiedy powstanie otym książka albo o diasporze żydów amerykańskich w latach 1941 1945 co oni zrobili? Odpowiedz Link Zgłoś