mark6 25.01.08, 09:36 to się w głowie nie mieści. Polski cholerny SYF.Jak zwykle "silni zwarci i gotowi" a z papci słoma. Szkoda ludzi, którzy zgineli przez błędy IDIOTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel1940 To chyba szukanie przyczyn w zlym miejscu 25.01.08, 09:41 Ten system naprowadzania zapewne by pomogl, ale nie dajmy sie zwariowac - Ci piloci przeciez nie lataja tylko do miejsc, gdzie maja full automatic. Co to byloby za wojsko? Prawdziwe przyczyny sa gdzies indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_schreiber zapomnieli, że samolot transportowy, to nie taxi 25.01.08, 10:37 Rozsypał się w powietrzu, ponieważ uległ oblodzeniu!! Odpowiedz Link Zgłoś
marama74 Czy teraz wszystkie ofiary wypadków będą dostawać 25.01.08, 11:12 taką pomoc jak w tym przypadku rodziny oficerów? Rozumiem, że to będzie teraz standard. Jeżeli nie, to jak widzicie szanse wniesienia skargi do sądów, nawet z trybunałem włącznie, o nierówne traktowanie obywateli (są lepsi i gorsi, a wynika to tylko ze skali tragedii?). Współczuję rodzinom tych ludzi, ale tak samo współczuję rodzinom pojedynczej ofiary wypadku. Już nie wspomnę o całym cyrku z żałobą narodową. Tydzień temu w wypadkach samochodowych zginęło ponad 50 osób i żadnej żałoby nie widziałem, a teraz dzieciaki mają nie mieć studniówek, bo zginęło 20 osób w kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czy teraz wszystkie ofiary wypadków będą dost 25.01.08, 13:05 marama74 napisała: > taką pomoc jak w tym przypadku rodziny oficerów? Rozumiem, że to będzie teraz > standard. Jeżeli nie, to jak widzicie szanse wniesienia skargi do sądów, nawet > z > trybunałem włącznie, o nierówne traktowanie obywateli (są lepsi i gorsi, a > wynika to tylko ze skali tragedii?). Współczuję rodzinom tych ludzi, ale tak > samo współczuję rodzinom pojedynczej ofiary wypadku. > > Już nie wspomnę o całym cyrku z żałobą narodową. Tydzień temu w wypadkach > samochodowych zginęło ponad 50 osób i żadnej żałoby nie widziałem, a teraz > dzieciaki mają nie mieć studniówek, bo zginęło 20 osób w kupie. ********************************* Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_schreiber Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodz 25.01.08, 13:11 Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Oblodzenie, czyli Armia w rekach Psychiatry 25.01.08, 13:47 Mamy skutki rzadzenia Psychiatry jako Ministra Obrony Narodowej. PSYCHIATRO, LECZ SIE SAM!!!!! aaron_schreiber napisał: > Oblodzenie oblodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Oblodzenie oblodzenie oblodzenie oblodzenie o 25.01.08, 16:57 Nie zamroziło ci głowy?Wojsko wcześniej nie latało w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: To chyba szukanie przyczyn w zlym miejscu 25.01.08, 16:56 pawel1940 napisał: > Ten system naprowadzania zapewne by pomogl, ale nie dajmy sie zwariowac - Ci > piloci przeciez nie lataja tylko do miejsc, gdzie maja full automatic. Co to > byloby za wojsko? Prawdziwe przyczyny sa gdzies indziej. Ale wtedy mają do dyspozycji inne systemy.Nie jest jasne czy działał wtedy na lotnisku jakikolwiek system naprowadzania. Odpowiedz Link Zgłoś
j_cage ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 09:45 Ten artykuł to jakieś pomieszanie z poplątaniem. Nie ma na pokładzie samolotu czegoś takiego jak radar precyzyjnego podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 11:46 hahaha.... oczywiście że nie ma, Gazecie pewnie chodziło o zwykły radiowy ADF. Co oni się tak do tego ILSa przyczepili. To nie ma nic do rzeczy i wygląda raczej na usilne szukanie dziury w całym, przyczyna jest zupełnie gdzie indziej. ILS jest tylko pomocą, jest takim autopilotem przy lądowaniu, co nie znaczy że pilot bez niego nie wyląduje. Tak jak w samochodzie są czujniki zbliżeniowe, które pomagają zaparkować samochód w mieście, co nie znaczy że bez tych czujników samochód nie zaparkuje. Za sterami siedzieli piloci wojskowi, a piloci wojskowi to z reguły najlepszy sort pilotów. Wystarczy zebrać fakty: Ten samolot musiał się w powietrzu po prostu rozpaść, skoro wojsko wyznaczyło strefę zamkniętą o promieniu 1,5 km i przeczesywało teren w poszukiwaniu części. Pilot nie zgłaszał żadnej awarii i nagle spadł... Mogła to być kolizja z ptakiem, mógł uderzyć w silnik, doprowadzić do eksplozji i oderwania fragmentu skrzydła co spowodowało natychmiastowe runięcie samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 09:46 Jak zawsze w takiej sytuacji zaczyna się polowanie z nagonką - sensacyjne wiadomości, że system nie działał,że pilot był niewyspany, albo ktoś nacisnął nie ten przycisk , co trzeba, rząd nie dał pieniędzy, a jak nawet dał, to wojskowi przepili. Może trochę spokojniej panowie dziennikarze, którzy zarabiacie na każdej tragedii? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 09:54 no i po co te spekulacje mengislacje, kiedy wiadomo że bez tego system się ląduje normlnie tysiące razy więc tytuł nijak się ma do wartości informacyjnej (wyjasnienie przyczyny katastrofy) Odpowiedz Link Zgłoś
slanow ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 10:09 Moze czas skonczyc krecic i powiedziec, ze przyczyny nigdy nie beda ujawnione. Najpierw mowiono, ze samolot spadl z 200 metrow bo zachaczyl o drzewa (ciekawe jaki gatunek rosnie tak wysoko). Potem znaleziono czarna skrzynke ale zaraz potem jednak jej nie znaleziono a potem znaleziono ja znowu. Teraz ILS byl uszkodzony, jednoczesnie dzialal, nie byl jeszcze wdrozony i nie byl certyfikowany. Ciekawe jaka jest prawda? Moze ten samolot spadl, rozbil sie i polecial dalej? pozdrawiam Slawek N Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny Re: ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 10:33 > Najpierw mowiono, ze samolot spadl z 200 metrow bo zachaczyl o > drzewa (ciekawe jaki gatunek rosnie tak wysoko) jak to jaki? sekwoje ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Dziwisz się?Przecież to komusze nawyki. 25.01.08, 10:40 Nigdy nie powiedzieli prawdy aby "wraże" siły się nie dowiedziały prawdy o nich.Co do "czarnej skrzynki" to tylko potwierdza debilizm tych służb. Hamerykanie i inne cywilizowane narody potrafią odnależć tą aparaturę z dna morskiego i w wielokilometrowym rozproszeniu. Nasze" orły" mieliby kłopoty z odnalezieniem sprzęty w piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
papcios Super duper Hamerykanie nie znaleźli skrzynek WTC 25.01.08, 13:09 a to była podobno największa tragedia w historii USA, niby tacy mądrzy i z głębi oceanów wyciągają skrzynki a zawalonego budynku już nie , ciekawe nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 17:03 Może po prostu mundurowi dobrze tankowali ale nie benzynę.Piloci też spróbowali i wypadek gotowy.Jaka jest najczęstsza przyczyna wypadków drogowych wie każde dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kato28 ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 10:10 O rany! Ale się dziennikarze uparli na ten ILS. Przede wszystkim jest to jeden z wielu systemów ułatwiających lądowanie. Poza tym piloci są szkoleni tak by lądować i z ILS-em i bez. No i najważniejsze! Pilot który nie jest w stanie wylądować po prostu przerywa procedurę i leci na inne lotnisko. I nawet generał może stać mu nad głową i biadolić. W samolocie pilot jest drugim po Bogu. No i na koniec... Przyczyn tej katastrofy może być milion. Wymyślanie przyczyn już teraz jest bezcelowe. Błąd pilota (celowe działanie - zdarzały się takie przypadki), awaria maszyny, pogoda, w końcu błędy obsługi naziemnej. Wyjaśni się za jakiś czas... Odpowiedz Link Zgłoś
semper1 ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 10:11 " W tym momencie, zgodnie z zasadami, samolot przeszedł na naprowadzanie przy pomocy własnych urządzeń - radaru precyzyjnego podejścia. Chwilę potem nastąpiła katastrofa". Czy tu nie ma pomyłki? Nie słyszałem o radarach podejscia w samolotach????????????? Radary w samolotach sa albo atykolizyjne tj informują załogę o położeniu innych samolotów w przestrzeni powietrznej wzgledem samolotu, albo obrazuja ukształtowanie terenu pomocne w nawigacji lub bombardowaniu. W radary precyzyjnego podejścia (I generacja) są wyposażone lotniska (na takim radarze jest wyrysowana optymalna ścieżka podejscia i kontroler przekazuje ew. odchylania plamki od prawidłowego kursu załodze droga radiowa - system ma dużą bezwładność czasową , system ten jest przestarzały, gdyż pilot de facto leci na ślepo miedzy komunikatami lub w przypadku gdy zawodzi łączność radiowa , a są sytuacje gdy pilot musi podjąć decyzję w ułamku sekundy. Tych wad nie ma sytem ILS gdzie pilot ma ciągły odczyt położenia umiejscowienia samolotu względem ściezki podejścia. Z przytoczonych w prasie opisów świadków można domniemywać iż wysoce prawdopodobną przyczyną był błąd pilota który nie poderwał maszyny na wystarczającą wysokość podczas rutynowego odejscia na drugi krąg (może bał sie utracić kontaktu wzrokowego z lotniskiem) w związku z czym przy zbyt płaskim podejściu do powtórnego lądowania zahaczył o drzewa, dodatkowymi czynnikami posrednimi mógł być brak działajacego ILS-u oraz chęć wyladowania za wszelka cenę gdyż wiózł wysokich rangą przełożonych, którzy mogli by podważać jego decyzję i zakwestinować umiejętności załogi w przypadku gdyby podjał inicjatywę ladowania np. na najbliższym (100km) dobrze wyposażonym lotnisku w Goleniowie pod Szczecinem. Odpowiedz Link Zgłoś
737ng Re: ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 10:20 > Radary w samolotach sa albo atykolizyjne tj informują załogę o > położeniu innych samolotów w przestrzeni powietrznej To raczej TCAS > albo obrazuja ukształtowanie terenu pomocne w nawigacji > lub bombardowaniu. No i jeszcze te najczesciej spotykane w lotnictwie cywilnym - radary pogodowe. Poza tym zgadzam sie z kolega. K. Odpowiedz Link Zgłoś
mich.999 Takie domysły są bez sensu. 25.01.08, 10:16 Badanie przyczyn katastrof lotniczych to bardzo trudne zadanie i mędrkowanie laików jest bez sensu.Oczywiście podawanie sprzecznych i bzdurnych informacji żle świadczy o wiarygodności biur prasowych wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali hipoteza 25.01.08, 10:35 Moja hipoteza co do przyczyn katastrofy jest nastepujaca. Oswietlenie pasa przy pierwszej probie ladowania bylo o wiele skromniejsze niz poprawione oswietlenie przy drugim podejsciu. Byc moze nawet (tego nie wiem) zostaly wlaczone dodatkowe lampy blizej lasu, znad ktorego podchodzil do ladowania samolot. Pilot, majac w pamieci pierwsze oswietlenie, sadzil, ze drugie oswietlenie odpowiada tym samym punktom. (Poniewaz warunki atmosferyczne byly fatalne, kierowal sie rozmieszczenie swiatel; nie wiem czy kierowal sie takze radarem pokladowym). Wedlug tych swiatel zaczal schodzic do ladowania, analogicznie jak za pierwszym razem, i zawadzil o drzewa. Jesli ta hipoteza jest prawdziwa (nie wiem), to wine ponosi obsluga naziemna lotniska, ktora mimo braku ILS i mimo zlych warunkow atmosferycznych, nie zadbala o nalezyte oswietlenie pasa do ladowania. Gdyby to oswietlenie bylo nalezyte przy pierwszym podejsciu, prawdopodobnie samolot wyladowalby bezpiecznie. Jestem w szoku po tej katastrofie. Sam duzo latam i za kazdym razem kiedy lece wiem, ze moj los jest w reku wielu ludzi. Serdecznie wspolczuje bliskim lotnikow, ktorzy zgineli. Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi Re: hipoteza 25.01.08, 10:59 onufry_z_oddali napisał: > Moja hipoteza co do przyczyn katastrofy jest nastepujaca. > > Oswietlenie pasa przy pierwszej probie ladowania bylo o wiele > skromniejsze niz poprawione oswietlenie przy drugim podejsciu. > Byc moze nawet (tego nie wiem) zostaly wlaczone dodatkowe > lampy blizej lasu, znad ktorego podchodzil do ladowania samolot. > Pilot, majac w pamieci pierwsze oswietlenie, sadzil, ze drugie > oswietlenie odpowiada tym samym punktom. (Poniewaz warunki atmosferyczne > byly fatalne, kierowal sie rozmieszczenie swiatel; nie wiem czy > kierowal sie takze radarem pokladowym). Wedlug tych swiatel zaczal schodzic > do ladowania, analogicznie jak za pierwszym razem, i zawadzil o drzewa. > > Jesli ta hipoteza jest prawdziwa (nie wiem), to wine ponosi obsluga > naziemna lotniska, ktora mimo braku ILS i mimo zlych warunkow atmosferycznych, > nie zadbala o nalezyte oswietlenie pasa do ladowania. Gdyby to oswietlenie > bylo nalezyte przy pierwszym podejsciu, prawdopodobnie samolot wyladowalby > bezpiecznie. > > Jestem w szoku po tej katastrofie. Sam duzo latam i za kazdym razem kiedy > lece wiem, ze moj los jest w reku wielu ludzi. > > Serdecznie wspolczuje bliskim lotnikow, ktorzy zgineli. /////////*************/////////// A ja sądzę kolego, że pilot stojankę samolotów (po lewej od pasa zdjęcie satelitarne lotniska ) wziął za pas i usiłował tam lądować. W ostatniej chwili (800 m od pasa) zoriętował się , że błędnie podchodzi, wykonał manewr dogięcia w prawo ale było już za póżno i bum.... Takie wnioski można wyciądnąć analizując miejsce zderzenia samolotu z ziemią. Jast idealnie w osi stojanki z lewej strony pasa. Bóg tak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi Re: hipoteza 25.01.08, 10:59 onufry_z_oddali napisał: > Moja hipoteza co do przyczyn katastrofy jest nastepujaca. > > Oswietlenie pasa przy pierwszej probie ladowania bylo o wiele > skromniejsze niz poprawione oswietlenie przy drugim podejsciu. > Byc moze nawet (tego nie wiem) zostaly wlaczone dodatkowe > lampy blizej lasu, znad ktorego podchodzil do ladowania samolot. > Pilot, majac w pamieci pierwsze oswietlenie, sadzil, ze drugie > oswietlenie odpowiada tym samym punktom. (Poniewaz warunki atmosferyczne > byly fatalne, kierowal sie rozmieszczenie swiatel; nie wiem czy > kierowal sie takze radarem pokladowym). Wedlug tych swiatel zaczal schodzic > do ladowania, analogicznie jak za pierwszym razem, i zawadzil o drzewa. > > Jesli ta hipoteza jest prawdziwa (nie wiem), to wine ponosi obsluga > naziemna lotniska, ktora mimo braku ILS i mimo zlych warunkow atmosferycznych, > nie zadbala o nalezyte oswietlenie pasa do ladowania. Gdyby to oswietlenie > bylo nalezyte przy pierwszym podejsciu, prawdopodobnie samolot wyladowalby > bezpiecznie. > > Jestem w szoku po tej katastrofie. Sam duzo latam i za kazdym razem kiedy > lece wiem, ze moj los jest w reku wielu ludzi. > > Serdecznie wspolczuje bliskim lotnikow, ktorzy zgineli. /////////*************/////////// A ja sądzę kolego, że pilot stojankę samolotów (po lewej od pasa zdjęcie satelitarne lotniska ) wziął za pas i usiłował tam lądować. W ostatniej chwili (800 m od pasa) zoriętował się , że błędnie podchodzi, wykonał manewr dogięcia w prawo ale było już za póżno i bum.... Takie wnioski można wyciądnąć analizując miejsce zderzenia samolotu z ziemią. Jast idealnie w osi stojanki z lewej strony pasa. Bóg tak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Przyczyna wypadku byla oczywista ignorancja .... 25.01.08, 11:30 .....specjalistow od spraw bezpieczenstwa.... Z dotychczasowych relacji obraz wydaje sie prosty..... Chlopcy podchodzili do ladowania w sposob tradyjny.... Poniewaz w samolotach transportowych zwykle nie na ma sciany, kurtyny miedzy cockpitem a cargo, wszyscy mogli obserwowac ladowanie..... Poniewaz na lotnisku byl instalowany (dzialajacy ale bez certyfikatu) system ILS, napewno ktorys z tych generalow chcial pokazac innym jak bedzie wyglado ladowanie ze systemem... ...kazali wiec zrobic sobie jeszcze jedno podejscie.... Samolot wiec wzniosl sie ale niezbyt wysoko i zrobil petle ale za mala.....i przed powrotem na pas zachaczyl o drzewa z boku korytarza....i po wszystkim.... Ciekawe ile uplynie miesiecy zanim sie przyznaja, jezeli w ogole.... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Co do przyczyny drugiego podejscia sie nie... 25.01.08, 13:42 .. wypowiem. Co do przyczyny samej tragedii - czyli kontaktu z ziemia - rowniez doszedlem do takiego wniosku. To nie bylby pierwszy tego typu przypadek.... Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: hipoteza 25.01.08, 11:54 Wlasnie przeczytalem w Rz wypowiedz gen. Blasika www.rp.pl/artykul/87090.html Wynikaloby z niej ze moja hipoteza jest falszywa. Ale ja jestem troche skolowany: co to znaczy "pogoda w normie"?, co to znaczy ze oswietlenie pasa ma byc na 50-60%? Czy gen. Blasik chce dociec prawdy? Czy zaczyna uprawiac polityke?! Dowiedzialem sie tez wlasnie, ze samolot nagle sie przechylil na wysokosci 150 m. Tego typu stabilny samolot sie nagle przechylil? Moze tu jest klucz to sprawy - skrzydlo odpadlo, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma to co się dzieje w wojsku to musi być 25.01.08, 11:34 lustrzanym odbiciem tego, co się dzieje w państwie i społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
zafriko A ja myslę, że był włączony.... 25.01.08, 11:57 A ja myślę, że ILS był włączony i używali go bez certyfikatu. Dlatego najpierw była wersja, że to działało. Potem jak nasze generały kapnęły się, że to ILS bez certyfikatu i jego złe działanie mogło być przyczyną, to się wycofują. Mówią, że był wyłączony. Ktoś powinien beknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
gunnpa Re: A ja myslę, że był włączony.... 25.01.08, 12:10 Wsród osób związanych z lotnictwem znane jest porzekadło, że lotnik oprócz umiejętności, wiedzy i doświadczenia powinien mieć trochę szczęścia - szkoda, że tym razem go zabrakło. Szacunek dla Tych, którzy na pewno do ostatniej chwili robili wszystko żeby do tej katastrofy nie dopuścić i współczucie dla rodzin i bliskich. Mam nadzieję, że to smutne doświadczenie nie pójdzie na marne. Warunek jest jeden, że będzie dokładnie wyjaśnione. Szkoda, że na razie odbywa się to raczej na zasadzie domysłów (często bzdurnych) zamiast na podaniu faktów, które muszą być znane już w tej chwili. Razi brak profesjonalizmu opinii ludzi, którzy wydawałoby się mają związek z lotnictwem a swymi wypowiedziami wywołują kolejne domysły. Dlaczego nie podano jakie panowały warunki pogodowe na lotnisku (podstawa chmur, widzialność) - przecież musiała tam działać służba meteorologiczna, która musi prowadzić takie obserwacje na bieżąco. Te parametry pogody warunkują wogóle możliwość rozpoczęcia procedury podejścia do lądowania (oczywiście ma to związek z wyposażeniem lotniska, samolotu i kwalifikacji załogi). Czy ILS chociaż nie dopuszczony do użytkowania był włączony czy nie? Źle działający mógł spowodować trajektorię lotu kończącą się kilkaset metrów przed progiem drogi startowej. Czy załoga podczas podejścia korzystała z systemu RLS (w lotnictwie cywilnym PAR)? Itd.. itd... Żeby podać te kilka faktów nie potrzeba deszyfracji zapisów z "czarnej skrzynki". Jak uczy historia wypadków lotniczych rzadko kiedy ich przyczyna jest jedena. Zapewne i tym razem ich splot doprowadził do nieszczęścia... Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: A ja myslę, że był włączony.... 25.01.08, 14:14 zafriko napisał: ..Ktoś powinien beknąć Bekneli ci co zgineli a kupa ludzi sie cieszy bo ...beda awanse.Za trzy lata jakas komisja naskrobie jakis raport i bedzie po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertfr ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 12:53 Karuzela z cyrkiem nabiera rozpedu .Tylko ludzi zal... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz CASA 295 ma za małą powierzchnię skrzydeł. 25.01.08, 13:43 Wystarczy rzut oka na zdjęcie tego samolotu aby zorientowac się, że ma za małą powierzchnię skrzydeł. Co wymusza dużą prędkość startu i lądowania. Na dobrych, dużych lotniskach to nie jest problemem a zaletą jest większa prędkość przelotowa. Ale jakie jest lotnisko w Mirosławcu? Pilot lecać szybko w trudnych warunkach, za pierwszym razem "przestrzelił" pas startowy. Podszedł drugi raz, prawdopodobnie zmniejszając prędkość do minimum by mieć więcej czasu na manewr lądowania. Samolot z małą powierzchną skrzydeł przepadł, stracił siłę nośną i z niewielkiej wysokości runął na ziemię. Potwierdza to informacja o przechyle na wysokości 150 m. Kto wydał rozkaz aby taki samolot lądował w Mirosławcu w czasie złej pogody? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: CASA 295 ma za małą powierzchnię skrzydeł. 25.01.08, 14:10 wszystko dobrze,tylko dlaczego są info,że samolot zaczepił o nasyp kolejowy ? Tak na oko nasyp to góra 2 m,sporadycznie 3-4 betonowy. Kto lata na takiej wysokości ? Może pas był za krótki ? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz To już chyba było jak spadał. Wtedy zaczepił o na- 25.01.08, 14:41 syp. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: To już chyba było jak spadał. Wtedy zaczepił 25.01.08, 17:15 okazało się,że to nie nasyp,tylko płaskie tory w lesie Natomiast ten ILS podobno montują i montują i nie wchodzi,nawet producent nie potrafi go zamontować. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 25.01.08, 14:14 A co w Polsce dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
finish1 urząd prezydęta działa kamiński to powie. 25.01.08, 16:11 alex-alexander napisał: > A co w Polsce dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo1 ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 26.01.08, 03:53 Jestem pilotem cywilnym, ktory nie lata w liniach lotniczych (jak dla mnie nuda okrutna) tylko odnalazl swoje miejsce w tzw. segmencie GA czyli General Aviation. Kilkukrotnie, jako miedzy innymi pilot samolotow sanitarnych, zdarzylo mi sie ladowac na lotniskach wojskowych. Kilka z nich (m.in. Miroslawiec, Swidwin, Powidz, Oksywie, Siemirowice, Lask) zostalo 6 lat temu wyposazonych w ramach dotacji z NATO w system ILS, ktory obecnie jest najpowszechniej stosowanym systemem precyzyjnego podejscia do ladowania na swiecie, zarowno na lotniskach cywilnych jak i wojskowych. Tyle, ze na zainstalowaniu takiego systemu na tych lotniskach sprawa sie zakonczyla. Aby system byl w pelni wydajny i uzyteczny nalezalo opracowac szczegolowe procedury podejscia i calosc (urzadzenie i prodedury) sprawdzic i oblatac przy pomocy specjalnego samolotu-laboratorium. Problem w tym, ze wojsko ani takiego samolotu, ani specjalistow bedacych w stanie takie procedury zaprojektowac nie posiadalo i nie posiada. Najlepszym wiec wyjsciem byloby zlecic to tym, ktorzy maja o tym pojecie czyli cywilnym fachowcom, ktorzy sie na tym znaja, a konkretnie Polskiej Agencji Zeglugi Powietrznej (do niedawna ARL-Agencja Ruchu Lotniczego), ktora i odpowiedni personel i samolot-laboratorium tzw. PAPUGE posiada. Wojskowy beton nie byl jednak w stanie przyjac do wiadomosci, ze sluzby cywilne sa w czyms od nich lepsze. Lepiej wiec dla nich bylo, zeby przez 6 lat takie instalacje ILS rdzewialy sobie i byly uzywane nielegalnie, niz przyznac sie do swojej slabosci i niewiedzy. Za te niewiedze i glupote wierzchuszki, 20 oficerow Polskich Sil Powietrznych zaplacilo zyciem. A na calym swiecie na wielu lotniskach wojskowych system ILS jest stosowany zarowno dla potrzeb wojskowych jak i cywilnych, bo ma opracowane odpowiednie procedury podejscia, opublikowane w stosowej dokumentacji (AIP, Jeppesen) i oblatane przez odpowiednie samoloty, nawet nie cywilne, co bedace w posiadaniu prywatnych firm (vide Niemcy). U nas niestety sie nie da, a te kilka mln USD wylozonych przez NATO zostalo wyrzuconych w bloto... Tak jak 20 istnien ludzkich i jeszcze do tego jeden nowiutenki samolot za kilka mln EURO... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Powinno trafic na biurko premiera 26.01.08, 08:06 To co kolega pisze, jesli w pelni prawdziwe, powinno z najwyzszym priorytetem trafic na biurko premiera. Juz nawet nie mowiac o pieniadzach i kosztach, to mamy do czynienia z kompletnym zdesynchronizowaniem systemu polskiego lotnictwa, brakiem kompatybilnosci elementow systemu. Czyli wszystkie, czy prawie wszystkie podsystemy tworzace system lotnictwa w polsce funkcjonuja indywidualnie w pelnej niezaleznosci i bez zwiazkow z innymi. To jest juz katastrofa sama w sobie i wymaga pospiesznej organizacji i regulacji calego systemu. Ja wiem, ze to nie jest prosta sprawa. Sprawa jest daleko zbyt powazna. Jesli nie ma koncepcji na szybkie rozwiazanie, to trzeba przyjac organizacje systemu od innych, badz zlecic stworzenie architektury i organizacji tego systemu uczelniom. W koncu mamy chyba naukowcow i odpowiednie instytuty. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
harry1008 Re: ILS nie był włączony, bo nie miał certyfikatu 26.01.08, 06:58 Poprostu wyszedł cały bałagan.Jak można tyle lat nie uruchamiać tak drogiego systemu.Jeżeli nie działa reklamować .Jest to nie wybaczalnie bałaganiarskie podejście do sprawy.Niezależnie od tego czy system ten jest niezbędny czy lotnisko może bez niego funkcjonować należało dawno sprawę tą zakończyć. Odpowiedzi generała we wczorajszej kropce nad i były również niejasne niespójne np. rozwożanie pilotów do domciu jest normalnością od kilku- dziesięciu lat.Brak ubezpieczenia samolotu też jest normalnością w świecie. Nieczynne urządzenie ILS nie jest potrzebne do funkcjonowania lotniska. Makabra. Odpowiedz Link Zgłoś