roberuto 26.01.08, 17:36 a czymże różni się "chrześcijaństwo zostało "wszczepione" do ludzkiej pamięci przez galaktycznego władcę Xenu" od wniebowstąpienia dziewicy? he? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b.mol Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 17:43 prawdziwa data powstania scjentologii to 1979 ale pewnie nikt wam nie udzielil informaci nie ma cisnienia Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Kolejny przykład na to, że religie to zło 26.01.08, 19:06 Co się z tą ludzkością dzieje. Niby jesteśmy coraz bardziej rozwinięci, a religie zamiast wymierać jedna po drugiej, to powstają nowe. Już nie wystarczają ludziom bajki, w które obecnie wierzą. Muszą tworzyć kolejne bzdury i je wciskać swoim wyznawcom jako prawdy objawaione. Ehh :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Która religia głosi najprawdziwszą "prawdę"? 26.01.08, 21:34 Nowości są często krytykowane. Podobnie jest z scjentologią. Nie widzę powodu dlaczego tę religię uważać za gorszą od innych religii? Tak jak większość religii twierdzi, że głosi jedynie prawdziwą "prawdę". Dlaczego uważać, że "prawda" głoszona przez Toma Cruise jest gorsza od "prawdy" głoszonej przez Benedykta XVI czy ajatollacha Chamenei czy Dalaj Lamę? Ten ostatni, tj. Dalaj Lama podoba mi się najbardziej, bo jest bardziej tolerancyjny od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 "prawdę"? powiedzmy "teorie" 26.01.08, 21:38 tyle tam prawdy co w Harrym Potterze, ja bym to raczej okreslil nazwa "teoria" zreszta mam na mysli kazda religie Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: "prawdę"? powiedzmy "teorie" 26.01.08, 22:34 No ale właśnie dlatego kolega używał cudzysłowia. Odpowiedz Link Zgłoś
vytautas64 teorie???????!!!!!! 27.01.08, 03:04 Stek bzdur nacpanego szamana to teoria ????? dla uscislenia polecam (bo najłatwiej wyszukać) pl.wikipedia.org/wiki/Teoria i ponizej cytat "..... Nie dowiedziona faktami lub dowodem matematycznym teoria to hipoteza. Zbiór podstawowych pojęć i twierdzeń teorii danej nauki nazywa się jej paradygmatem....." ".....Należy też podkreślić, że stwierdzenie "(coś) w praktyce, a (coś) w teorii" jest błędne. Wynika z uproszczenia myślowego. Teoria 'mówi' jak 'jest' w praktyce. Jeśli praktyka dowodzi czegoś innego, wtedy teoria upada albo jej stosowanie zawęża się do określonych warunków. Na przykład teoria Newtona może być stosowana jedynie do opisu ciał poruszających się z prędkością dużo niższą od prędkości światła......." Odpowiedz Link Zgłoś
bede.prezydentem.w.2035 Re: teorie???????!!!!!! 27.01.08, 16:36 > ".....Należy też podkreślić, że stwierdzenie "(coś) w praktyce, a > (coś) w teorii" jest błędne. Wynika z uproszczenia myślowego. > Teoria 'mówi' jak 'jest' w praktyce. Jeśli praktyka dowodzi czegoś > innego, wtedy teoria upada albo jej stosowanie zawęża się do > określonych warunków. Dokładnie, tylko że tak jest w teorii, a w praktyce zupełnie inaczej :D Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 Religia bez Dogmatow 27.01.08, 09:12 nie wiem czy akurat Scientologia, ale ja bym polubil religie ktora nie traktuje czlowieka jako debila tylko istote myslaca. I rozwijala sie razem z czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Religia bez Dogmatow 27.01.08, 11:30 roger45 napisał: > nie wiem czy akurat Scientologia, ale ja bym polubil religie ktora nie traktuje > czlowieka jako debila tylko istote myslaca. I rozwijala sie razem z czlowiekiem Poczytaj sobie o scjentologii i ich wierzeniach. To są najbardziej absurdalne pomysły z najbardziej kiczowatych filmów science-fiction złożone razem do kupy. Tylko debil by w coś takiego uwierzył. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Religia bez Dogmatow 27.01.08, 19:09 tetlian napisał: > Poczytaj sobie o scjentologii i ich wierzeniach. To są najbardziej absurdalne > pomysły z najbardziej kiczowatych filmów science-fiction złożone razem do kupy. > Tylko debil by w coś takiego uwierzył. ********************************** Sekta, jak każda inna: dyma naiwnych. W przeciwieństwie do innych sekt, zazwyczaj zamykających się w jakieś komunie na zadupiu, ta wykazuje większą aktywność w rzeczywistym świecie. Jednak każdy kij ma dwa końce: sekta skutecznie działa na drodze sądowej, ale szybciej do opinii publicznej docierają idiotyczne dogmaty i rytuały. Odpowiedz Link Zgłoś
dziejski [...] 27.01.08, 04:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Tom, kiedy zaczniesz lewitować? 26.01.08, 17:44 Podobno po przejściu wszystkich etapów szkolenia dianetics (kosztem kilkuset tysięcy USD) osiąga się najwyższy stopień wtajemniczenia i zdolność lewitacji, telepatii i telekinezy. Ja tam czekam na demonstrację zanim się zapiszę do scjentologów... Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ocieplenie 26.01.08, 17:49 Najśmieszniejsi są dla mnie wyznawcy Al Gore'a (roczny dochód >100 mln US$), którzy zupełnie bezpodstawnie wierzą w globalne ocieplenie spowodowane działalnością człowieka, a na dodatek widzą w tym jakieś zagrożenie dla gatunku ludzkiego. To dopiero jest śmieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnobiala111 Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 26.01.08, 18:10 Akurat globalne ocieplenie jest udowodnione. Nie wiem co w tym śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 26.01.08, 18:37 owszem. nie udowodniono natomiast wplywu czlowieka na to ocieplenie. znacznie wiekszy wplyw ma np. aktywnosc slonca. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 19:11 ready4freddy napisał: > owszem. nie udowodniono natomiast wplywu czlowieka na to ocieplenie. ********************************** Również nie wykluczono. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 26.01.08, 18:47 czarnobiala111 napisała: > Akurat globalne ocieplenie jest udowodnione. Nie wiem co w tym śmiesznego. Udowodnione, że spowodowane działalnością człowieka??? A to bardzo ciekawe. Pokaż mi te "dowody". Tak tylko nadmienię, że w historii Ziemi były nawet okresy dużo cieplejsze niż ostatnie 5 lat. Rozumiem, że należy za te okresy ocieplenia winić np. dinozaury, które za dużo wypuszczały gazów odbytnicą. A tak poza tym, to zdajesz sobie sprawę ile energii w każdej sekundzie dociera do Ziemi od Słońca? Wiesz tak naprawdę, ile CO2 przybyło w ciągu ostatnich 20 lat na Ziemi? Zdajesz sobie z tego sprawę ile pokrywy lodowcowej przybyło na południowej półkuli? Nie! Ty to bierzesz na WIARĘ, że mamy globalne ocieplenie i gatunek ludzki za to jest winien! Jesteś po prostu kolejnym wyznawcą religii GO głoszonej przez pseudonaukowca Al Gore'a! A tak na koniec, zakładając, że mieszkasz w PL, to co widzisz złego w cieplejszym klimacie wokół twojego miejsca zamieszkania? Nie chciałabyś mieć np. tak jak nad Adriatykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
klonpvv Uuuuuu... Al G to spec 26.01.08, 20:10 nie wiedziałem że Al G to taki spec od ocieplenia i tyle tych wszystkich teorii wymyślił, chyba nobla panowie powinien dostać za takie osiągnięcia i prześcignięcie naukowców, ee ee przepraszam może nobel dzielony jeszcze z wami bo też o tym dużo wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Raczej Nobel dla Al Pagi ew do podziału z Gorem 26.01.08, 21:01 Przecież to AlPaga odkrył, że będziemy mieli jak nad Adriatykiem. Nobel dla niego! Dawno sie tak nie uśmiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Raczej Nobel dla Al Pagi ew do podziału z Gor 27.01.08, 00:13 dzielanski napisał: > Przecież to AlPaga odkrył, że będziemy mieli jak nad Adriatykiem. > Nobel dla niego! > Dawno sie tak nie uśmiałem. Nie ja odkryłem, tylko Al Gore. A śmiać się możemy razem z Al Gore'a odkryć, chyba że to tylko ja się śmieję z Gore'a i jego "teorii", a ty śmiejąc się ze mnie totalnie nie rozumiesz słowa pisanego i czegoś, co nazywa się IRONIĄ. Ponadto widzę, że nawet nie wiesz o tym, że ten facet już DOSTAŁ Nobla w 2007 roku w dziedzinie na rzecz POKOJU ŚWIATOWEGO!!!! To dopiero jest śmiech! Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Ja nazwałbym to raczej "sileniem się na ironię" 27.01.08, 10:47 Ironicznych komentarzy, drogi Al Pago, na razie nie potrafisz formułować, ale pracuj, pracuj. Kto wie? Za jakiś czas może uda Ci się wygrać - może nie Nobla, ale chociaż jakiś konkurs oratorski. Pozdrawiam i życzę wytrwałości! Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Ja nazwałbym to raczej "sileniem się na ironi 27.01.08, 14:09 dzielanski napisał: > Ironicznych komentarzy, drogi Al Pago, na razie nie potrafisz > formułować, ale pracuj, pracuj. Kto wie? Za jakiś czas może uda Ci > się wygrać - może nie Nobla, ale chociaż jakiś konkurs oratorski. > Pozdrawiam i życzę wytrwałości! Ty też popracuj nad swoimi komentarzami i swoją erudycją, bo masz tam duże braki. A tak poza tym życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Uuuuuu... Al G to spec 27.01.08, 00:17 klonpvv napisał: > nie wiedziałem że Al G to taki spec od ocieplenia i tyle tych wszystkich teorii > wymyślił, chyba nobla panowie powinien dostać za takie osiągnięcia i prześcign > ięcie naukowców, ee ee przepraszam może nobel dzielony jeszcze z wami bo też o > tym dużo wiecie. Już dostał, ignorancie jeden! Nobla pokojowego. I to dopiero jest śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 10:21 masz troche racji ale niestety nie 100%. temperatura rosnie naturalnie, ale nigdy nie rosla w takim tempie. skonczylem studia meteo, wiec nie zarzucaj mi tak jak innym, ze nie wiem oczym pisze. wplyw czlowieka na wzrost temperatury jest oczywisty, efekt cieplarniany jest faktem, a my mamy duzy wplyw na jego skale. efekt cieplarniany jest rowniez naturalny (gdyby nie on, na ziemi panowalyby ujemne temperatury), ale my mu pomagamy. glowny blad twojej argumentacji polega na tym, ze naturalne zmiany klimatu nie nastepuja tak szybko, ze czlowiek w czasie swojego zycia jest w stanie je zauwazyc. nie wiem ile masz lat, ale ja pamietam zimy przelomu lat 70 i 80tych. zmiana jest wyrazna i to jest jeden z dowodow na to, ze jest tu wplyw nienaturalnego czynnika. al gore to oszolom i czesto pieprzy totalne nienaukowe bzdury. ale negowanie wplywu czlowieka na klimat nie trzyma sie kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 14:42 Bibicz, bardzo doceniam Twój głos w dyskusji. Jednak nie zgadzam się z Tobą absolutnie, bo o ile 'a priori' negujesz bzdury klepane przez Gore'a, to jednak zgadzasz się z nim i popierasz jego teorię, że człowiek "robi źle" naszej planecie. Ja też pamiętam zimę 86/87 i temperatury -30 C. I powiem Ci więcej,kilka tygodni temu też przeżyłem ponownie takie temperatury, aczkolwiek już nie w Polsce, choć mamy ponoć GLOBALNE OCIEPLENIE. Dla mnie "Globalne Ocieplenie" to jest 'bullshit', bo są to tylko tymczasowe lokalne fluktuacje i RELIGIA (zajrzyj chociażby na artykuł w 'Die Zeit' Josefa Joffe'a). Tu jest cieplej, tam jest zimniej. W Polsce w średniowieczu uprawiano na terenie Polski winogrona i robiono wino, tak jak we Francji, bo było CIEPŁO. I teraz udowodnij mi, że to wszystko dlatego, że człowiek wtedy spalał produkty z przeróbki ropy naftowej... Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 20:19 nie neguje wcale wszystkiego co al gore twierdzi bo czasem podaje fakty. jak to np., ze w ciagu ostatnich 100 lat dramatycznie wzrosla ilosc co2 w atmosferze, podobnie z metanem. srednia temp. roczna na swiecie wzrosla o 0,6 st.c. co jest najwiekszym skokiem w tym tysiacleciu. tempo wzrostu jest najwieksze od okolo 30-50 lat. nazywaj sobie to jak chcesz ale dla mnie to jest globalne ocieplenie. wplyw czlowieka na klimat nie moze byc zmierzony bezposrednio, bo niby jak? ale mozna zalozyc, ze tak szybki wzrost w tak krotkim okresie zarowno gazow cieplarnianych jak samej temperatury nie jest naturalny. globalne ocieplenie przedstawiane w katastroficzny sposob przez oszolomow typu gore obala kazdy zimniejszy dzien, ale wieloletnie badania moga dac odpowiedz, czy ocieplenie nastepuje, czy nie. i niestety czy stety jest to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 20:57 bibicz napisał: > nie neguje wcale wszystkiego co al gore twierdzi bo czasem podaje fakty... Właśnie w tym rzecz, że Al Gore nie podaje faktów, tylko bajeczki, jak chociażby o tym, że giną białe niedźwiedzie. Tak "giną", na Antarktydzie jest ich coraz mniej... (mam nadzieję, że rozumiesz moją ironię), ale właśnie reportaż z Antarktydy posłużył temu hochsztaplerowi, żeby pokazać, że białych niedźwiedzi już praktycznie nie ma, bo człowiek tak ocieplił naszą planetę. Ale ja nie o tym. Dwutlenku węgla przybyło w ostatnich 30 latach w naszej atmosferze z 0,000325% do 0,000378%. Zapewne wg Ciebie jest to dramatyczna ilość i są to "ZATRWAŻAJĄCE LICZBY", i za chwilę "zniszczy" to naszą planetę (choć nie wiadomo na dobrą sprawę jak). Po prostu jesteś kolejnym, bezkrytycznym i bezmyślnym wyznawcą religii 'Glob Ociep' głoszonej przez Gore'a, koniec kropka! Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 21:14 al_paga napisał: >Dwutlenku węgla przybyło w ostatnich 30 latach w naszej > atmosferze z 0,000325% do 0,000378%. Sorry to było w liczbach bezwglęgdnych, w procentach będzie to wzrost z 0,0325% do 0,0378%. Po prostu "dramatycznie jest"! Pozdrowienia dla bezkrytycznych idiotów wyznających religię Al Gore'a. Odpowiedz Link Zgłoś
bibicz Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 21:41 o, a teraz obrazasz dyskutanta. chyba w ogole nie przeczytales tego co napisalem. w dupie mam co gore pisze, jego filmu nie ogladalem, czytalem kiedys fragment jego ksiazki w ktorym wypisywal totalne idiotyzmy. nie zmiania to faktu, ze globalne ocieplenie jest i juz. nie twierdze wcale ze zaraz zginiemy od tego ale klimat sie ociepla a w ciagu ostatnich lat wzrost ma nienaturalnie szybkie tempo. liczby ktore podajesz rzeczywiscie sa dramatyczne, bo ilosc co2 nigdy sie tak szybko nie zwiekszala, a jest to glowny po parze wodnej winowajca efektu cieplarnianego, powodujacego wzrost temp. globalnej. slowo globalny oznacza swiatowy-tak czy nie? ocieplenie oznacza wzrost temperatury, prawda? globalne ocieplenie jest faktem. mozna sie spierac w ilu procentach jestesmy winni my, w ilu natura, ale klimat sie ociepla i to szybciej niz powinien sluchaj, moim promotorem byl profesor, ktory na badaniu zmian klimatu na swiecie spedzil cale zycie. on nawet nie wie kto to jest al gore. przez takich jak ty i al gore wlasnie nie dyskutuje sie o liczbach i faktach tylko misiach polarnych albo zagladzie swiata. a twoj argument, ze byles gdzies tam i bylo zimno swiadczy, ze powaznie nie chcesz dyskutowac Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 26.01.08, 21:18 Owszem, jest żałosna. Ocieplenie jest, ale jedyne co udowodniono, to że udziały człowieka w tym dziele nie przekraczają 35 procent. Ale i tak - kiedyś na serio wyemigruję na Syberię. 1) Bo tam jest zimniej 2) Bardzo znam rosyjski, więc będzie mi wygodnie 3) Nie znajdą mnie tam paskudni pseudoekologowie. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: Bardziej śmieszna jest wiara w glbolane ociep 27.01.08, 00:58 makiawelista napisał: > Owszem, jest żałosna. Ocieplenie jest, ale jedyne co udowodniono, to > że udziały człowieka w tym dziele nie przekraczają 35 procent. Ale i > tak - kiedyś na serio wyemigruję na Syberię. > 1) Bo tam jest zimniej > 2) Bardzo znam rosyjski, więc będzie mi wygodnie > 3) Nie znajdą mnie tam paskudni pseudoekologowie. Chyba przede wszystkim nie znajdą Cię tam urzędasy, by ściągnąć z Ciebie podatek dochodowy. Mają już i tak od każdego Twojego zakupu te 19% VAT, więc niech się odstosunkują. Bo co niby więcej można robić z zarobionymi pieniędzmi niż je wydawać (i płacić za każdym razem podatek)? Jak ja nienawidzę tych państwowych pijawkobiurw! Odpowiedz Link Zgłoś
sdsw Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 17:56 Najprosciej jest skrytkowac czyjas wiare, czyjes zycie, to prostsze niz przyjrzenie sie sobie. Nie rozumiem ludzie ktorzy w taki sposob krytykuja czyjas wiare, nazywaja scjentologie absurdalna. Niech przyjrza sie chrzescijanstwu, ktore wedlug mnie jest jeszcze bardziej absurdalne - ci ludzie krytukuja scjentologie a sami wierza w niebo i pieklo, Bog jest milosierny i jesli bedziesz grzeczny trafisz do piekla ale jesli nie.... spalisz sie w piekle. Rzeczywiscie chrzescijanstwo jest normalne, a wszystko inne absurdalne. Ogolnie ta sytuacja pokazuje jak bardzo srodowisko "Hollywoodu" jest zepsute, T. Cruise przestal bywac na przyjeciach, przestaly liczyc sie dla niego tylko pieniadze, zajal sie tym co jest najwazniejsze dla kazdego czlowieka - rozwoj duchowy - i od razu uznano go za dziwaka. Wczesniej Tom Cruise byl dla mnie jednym z wielu bogatych aktorow dla ktorego nie liczy sie nic wiecej niz wlasne posiadlosci, ale po tych wszystkich sensacjach naprawde podziwiam tego czlowieka za to ze nie boi sie wyglaszac wlasnych pogladow, ze ma gdzies to co beda o nim pisac i mowic. Tak, tak, kosmici sa absurdalni, kreacjonizm jest absurdalny, ale chrzescijanstwo jest zupelnie narmalne. HAHA. Odpowiedz Link Zgłoś
joetf Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 18:19 Scientologia to nie zadna wiara ani religia, tylko niezwykle bezwzgledna maszyna do zarabiania pieniedzy. Kosciol Katolicki nie sprzedaje poszczegolnych rozdzialow Biblii za 100k dolarow sztuka, nie wiezi i pierze mozgow swoim wyznawcow, nie wymusza podpisywania gigantynych pozyczek pod zasaw swoich domow, itd, itp. Zagrywka "oh oh my jestesmy biedna religia, a oni tlamsza nasza wolnosc wyznania" to podstawowa spiewka scientologow. Cala ich wiara opiera sie na beznadziejnie glupiej historyjce SF (polecam artykul na wikipedii, tam wszystko jest podparte zrodlami), prawdziwe 'jaja' zaczynaja sie w momencie gdy ktos chce o tym opowiedziec: pozwy o naruszenie autorskich, nachodzenie w domu, rozwieszanie po sasiedztwie plakatow oskarzajacych cie o pedofilie(powaznie!), az do wydania wiernym sekciarzom rozkazu zamordowania krytykanta. Do pogladow scientologii nikt nic nie ma, co najwyzej lekko sie z nich podsmiewuje. Tak naprawde chodzi o metody dzialania: Scientologia dzialanosc 'zwyklych' sekt rozwinela tak, jak nazisci do metody Ku Klux Klanu. Odpowiedz Link Zgłoś
sail_ho Re: Tom Cruise: śmieszny facet 26.01.08, 18:58 no jak Toma rozwija duchowo wiara w ufo to niech sie dalej rozwija, ale twierdzenie, że scjentologia to remedium na problemy świata jest śmieszne po prostu, gdyby wyłączyć w filmiku fonię, zobaczylibyśmy raczej przestraszonego faceta, który bardzo sili się na to żeby byc przekonującym, ale niekoniecznie mu wychodzi, pustka w oczach i fałszywy śmiech, wygląda jakby się miał zaraz rozpłakać, tylko wie, że nie może, nic dziwnego, że Europa nie chce scjentologów, mamy od Stanów zdecydowanie bogatsze doświadczenia w tym do czego prowadzi masowo propagowana głupia ideologia... Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 17:59 "Człowiek, który z bożyszcza nastolatek stał się jedną z najczęściej wyśmiewanych postaci w Hollywood" Nawet nie wiem dlaczego zawsze jak na niego patrzę mam gdzieś tam w głębi wyobraźni obraz donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
roland_x Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 18:20 może ogladając pierwszy raz Top Gun żułeś(aś) gumę?! Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 18:33 roland_x napisał: > może ogladając pierwszy raz Top Gun żułeś(aś) gumę?! Aaaaaa....Eś, eś. I nie żułem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 18:00 A czymże różni się Kościół Katolicki od scjentologów? Że działa już od 2000 lat? Że ma miliony wiernych? Był kiedyś taką samą sektą. A miliardy ludzi, którzy zmarli przed rozpowszechnieniem wiary chrześcijańskiej to co? Poszło do piekła? Śmiech i tyle. Najczystszy rozum to nie skażony wiarą, a jedynie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sdsw Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 18:05 Zgadzam sie z Toba. Aby wiara w jakakolwiek religia miala sens, kazdy wierzacy musialby poznac wszystkie mozliwe religie, kazdy nakaz i zakaz, kazdy zapis - aby wybrac to co najbardziej zgadza sie z jego pogladami. A sytucja wyglada tak ze ogromna wiekszosc katolikow, buddystow, islamistow itd. nie ma pojecia o innych religiach, znaja tylko kilka podstawoch zapisow. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnobiala111 Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 18:15 Zgadzam się, w szkołach powinna być nauka o religiach, zeby młody człowiek miel pojecie o różnych systemach wiary. W przypadku scjentologow kontrowersyjne są raczej metody działania, nie to, w co wierzą. Niech wierzą w co chą. Chodzi raczej dgradzanie się od świata zewnętrznego, uważanie za lepszych (choć przynaję - wielu przedstawicieli kościoła katolickiego wypowiada się w podobnym tonie), to, ze przedstawiciele sjcentologów nie odsłaniają wszystkieo na początku. Pozbajesz część złożeń ich wiary i aby poznać następne musisz przejść do kolenego etapu, skąd trudno wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
one.jaleo Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 18:19 scjentologia to tylko przegieta w kwestiach lojalnosci korporacja. i dzieci nie piszcie ze niczym nie rozni sie od chrzescijanstwa. bo rozni sie mniej wiecej tak jak tworczosc Cohelo i Franza Kafki d..b Odpowiedz Link Zgłoś
sdsw Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 18:50 Z braku merytorycznych argumentow zwrociles (-as) sie do osob o odmiennych pogladach sformulowaniem "dzieci". Myslisz ze proba obnizenia poziomu rozwoju umyslowego innych uczestnikow dyskusji pomoze Ci przekonac innych do twoich pogladow ? Odpowiedz Link Zgłoś
one.jaleo Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 20:11 pisze "dzieci" bo wszyscy jestesmy dziecmi jesli mowa o religii. i Naprawde myslisz ze moja apostrofa ma moc obnizania poziomu rozwoju umyslowego innych uczestnikow? tak na marginesie... to byl zart bejbe Odpowiedz Link Zgłoś
kloktat_dehet Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 18:49 ciezko sie z tym zgodzic. wiara to nie jest proces dokonujacy sie droga racjonalnych wyborow. to nie jest przegladanie katalogow i wybor najlbardziej odpowiedniej dla nas opcji. ten sposob prowadzi w najlepszym wypadku do jakiegos hybrydycznego new age'u. nie czuje sie na silach, zeby pisac czym wiara w takim razie jest i jakie spelnia potrzeby czlowieka - psychologiczne, spoleczne, etc., polecam lekture eliadego.. potrzeby religijne tkwia w czlowieku znacznie glebiej, niz nam sie moze wydawac i porownywanie wielkich systemow religijnych do prania mozgu jest marnie uzasadnione. nie mowie o scjentologach,bo jak ktos slusznie zauwazyl, to nie bardzo jest religia Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Każda religia to pranie mózgu. 26.01.08, 20:48 kloktat_dehet napisała: potrzeby religijne tkwia w czlowieku znacznie > glebiej, niz nam sie moze wydawac i porownywanie wielkich systemow religijnych > do prania mozgu jest marnie uzasadnione. Tak, ale jednocześnie religia jest córą nieuctwa i owocem ciemnoty. Solidne wykształcenie skutecznie tłumi prymitywny strach przed nieznanym i otoczeniem: podstawę religii. Dlatego zresztą szkoły w Polsce mają się tak źle: kiedy nie można ich oddać w całości kościołowi, niech przymajmniej będą jak najgorsze - oto polityka państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
banc Re: Każda religia to pranie mózgu. 27.01.08, 05:45 Większość ludzi nie zna dobrze swojej wiary, a co dopiero mówić o nauczaniu ich innych religii. Owieczki wszędzie robią co im "przewodnicy duchowi" nakazują. W scientologii jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
rewior Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 18:19 Półprawdy,ploty i zwykłe kłamstwa - artykuł typowy dla Wybiórczej.Z jekiegoś powodu wydano rozkaz "do ataku".Pisząc powyższe, słucham jednocześnie jak w jednej z niemieckich rozgłośni radiowych prowadzona jest dyskusja na temat scjentologów.Zadziwiająca zbieżność i te same kretyńskie argumenty.Dla jasności - nie mam nic wspólnego z tym kościołem, przeczytałem jedynie "Dianetykę"Rona Hubbarda , co polecam autorce tego bzdetu. Odpowiedz Link Zgłoś
klonpvv Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 20:19 Stwierdzanie że wszyscy śmieją się z Toma bo jakiś ktoś napisał w książce, która ma w tytule wyraźnie napisane NIEAUTORYZOWANA i robienie z tego wstępu do dalszej części artykułu mija się z mózgiem. Jeśli ja się z czymś mijam tzn że artykuł mnie o tym nie poinformował. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnobiala111 Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 20:28 Książka raczej nie przyczynial sie do tego, ze ludzie smieja sie z Toma. W necie jest mnowstwo stron wyszydzających Toma, móstwo filmikow. przyczyna tego nie byla jakas tam ksiażka, która nie jest wiarygodna, tylko publiczne zachowanie tego faceta. Kiedyś był gwiazdą, teraz użytkownicy netu potrafia wymienić wiecej śmiesznych filmików z jego udziałem, niż filmów, w których zagrał. Wiec tak, moim zdanie jest jedną z najczęsciej wyśmiewnych znanych osób, zaraz po Bushu oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnobiala111 Film grupy Anonymous 26.01.08, 18:23 Słyszałam już o tym filmiku, co o nim myślicie? www.youtube.com/watch?v=3KZWoGX1cb8 Odpowiedz Link Zgłoś
klarag Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 19:16 :D osiołku, nie istnieje coś takiego jak WNIEBOWSTĄPIENIE DZIEWICY :D :D :D Maryja nie wstąpiła w niebo... Zanim się odezwiesz,dowiedz się czegoś na temat, który ma być tematem twojej wypowiedzi...no chyba,że lubisz zmyślać - w takim wypadku: DO SCJENTOLOGÓW! osiołku.... Odpowiedz Link Zgłoś
sentropia Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 20:08 Nie wstąpiła do nieba sama z siebie (jak jej syn), ale została wzięta, razem z ciałem, duszą i czym tam jeszcze. Ciekawe, że dogmat ten został ogłoszony przez KK dopiero w 1950 roku. Przynajmniej mamy z tego dzień wolny od pracy 15 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 21:35 > Maryja nie wstąpiła w niebo... Oczywiście że nie wstąpiła, rozłożyła się w jakimś grobie jak każdy człowiek i jej syn też. A Ty, jak mniemam z twych dobrotliwych inwektyw - jesteś praktykującą katoliczką? Powodzenia w słuchaniu bajek o niepokalanym poczęciu i powstaniu z grobu po trzech dniach. Że też dorośli ludzie wierzą w takie idiotyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 27.01.08, 06:28 A w co ty wierzysz - Dzidko? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak To JEST sekta, nie wiem czy groźna 26.01.08, 19:57 Pamiętam, jak mnie kiedyś werbowali (dawno temu na Zachodzie). Regularna sekta. Pamiętam też film "objaśniający" z Hubbardem w roli głównej. Koszmarny bełkot, zero sensu, ale mało nachalne. Odpowiedz Link Zgłoś
r-iku2 Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 20:11 a mnie w tekscie zaciekawilo tylko jedno stwierdzenie ze tom juz nie gra w filmach , a pozniej pisza ze w niemczech ma utrudniony wstep na plan. very interesting Odpowiedz Link Zgłoś
klonpvv Niedowiarki zobaczcie co potrafi T. Cruise 26.01.08, 20:14 www.liveleak.com/view?i=c747f329f5 Odpowiedz Link Zgłoś
wnuczek_i_janek_co_maryja Jakby się bawił w żydkową kabałę jak … 26.01.08, 20:24 prostytutka z Hollywood Louise Veronica Ciccone, również znana jako “Madonna” to by był mniej śmieszny? Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta katolicy dają wiarę gorszym bzdurom 26.01.08, 21:27 - niepokalne poczęcie - rozmnożenie chleba i wina - wskrzeszenie umarłego - zmartwychwstanie i wiele innych tego typu głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
iduna Re: 26.01.08, 22:21 po pierwsze: nie katolicy, a chrześcijanie; chrześcijaństwo to nie tylko katolicyzm; po drugie: istnienie Jezusa potwierdzają źródła historyczne, a o Xenu nic w nich nie ma... po trzecie: gdzie w Biblii jest napisane, że Maryja została wniebowzięta? to jest zagadka... po czwarte: relatywnie większą głupotą jest niewierzyć, co pokazał Pascal w swojej "Grze" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
komentator18 Re: 26.01.08, 22:37 Po tresci posta wnioskuje, że koleżanka jest Protestantką :) Pozdrawiam, ja również jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 27.01.08, 02:25 > istnienie Jezusa potwierdzają źródła historyczne Ciekaw jestem jakie? Bo opowiastki fantasy dla ubogich zwane Ewangeliami nie są przecież źródłami historycznymi. > relatywnie większą głupotą jest niewierzyć, co pokazał Pascal > w swojej "Grze" Aha, czyli na wszelki wypadek powstrzymujesz się od pracy w szabas i walisz pięć razy dziennie łbem w dywanik? Może jeszcze wyrywasz serca, by zadowolić Huitzilopochtli? I pewnie oddajesz cześć wszystkim innym bogom, których ludzkość na przestrzeni dziejów sobie wymyśliła i przestrzegasz zasad wszystkich co bardziej pier.dolniętych religii? Skoro "mądrością" jest wierzyć "na wszelki wypadek", jak przekonuje Pascal w swoim krańcowo debilnym "zakładzie", to na wszelki wypadek powinnaś tak właśnie robić, bo a nuż któryś z nich okaże się prawdziwy. A jeśli tak nie robisz, jeśli wyznajesz bogów tylko tej jednej religii, to zdradzę ci sekret, moja mała: ryzykujesz dużo więcej niż przeciętny ateista, np. ja. Bo możesz całe życie odmawiać sobie różnych rzeczy w imię zasad wyssanych z brudnych paluchów bliskowchodniego kozojebcy, a na koniec okaże się, że i tak przegrałaś zakład, bo Jezusa nie ma, a Allah, Wisznu, Zeus i Quetzalcoatl cię nie lubią. Przeje.bana perspektywa, co nie? Ja przynajmniej będę miał świadomość, że mi się należy, bo od początku olewałem równo całe to podejrzane towarzycho. Choć oczywiście jest to skrajnie nieprawdopodobne, bo zgodzisz się chyba, że żadnego z tych panów zwyczajnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Re: 27.01.08, 06:38 Dawno juz nie czytalem tak idiotycznych wynurzen- typowych dla przecietnego ubeka z wypranym mozgiem.Kiedys sie udlawisz tym samym gownem ,ktorym obsmarowujesz innych.Wspolczuje Ci tej absolutnej pustki duchowej bolszewicki manekinie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 27.01.08, 11:57 > ubeka Co to jest ubek? Twój stary? > gownem Znać specjalistę od gówna. Widać w dupie byłeś i gó.. widziałeś. > pustki duchowej A co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
cesarz_lodow_smietankowych Logika 27.01.08, 12:54 Skoro wszyscy chrześcijanie w coś wierzą to katolicy tym bardziej. iduna napisała: > po pierwsze: nie katolicy, a chrześcijanie Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: 27.01.08, 22:20 > po pierwsze: nie katolicy, a chrześcijanie; chrześcijaństwo to nie tylko katoli > cyzm; > po drugie: istnienie Jezusa potwierdzają źródła historyczne, a o Xenu nic w nic > h > nie ma... > po trzecie: gdzie w Biblii jest napisane, że Maryja została wniebowzięta? to > jest zagadka... -a katolicy to nie chrześcijanie???:) wymieniłem katolików, bo ten odłam chrześcijaństwa ma szczególnie wyraźnie cechy sekty, a pozatym b.licznie zaludnia Polskę; -faktycznie istnienie Jezusa jest potwierdzane, ale jego boskość juz nie bardzo; takich proroków było na pęczki... -piszę o niepokalnym poczęciu, nie wniebowstępieniu (poza tym protestanci nie uznaja świetości Maryji, więc co z ciebie za protestantka? pewnie papieża tez wielbisz...) Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 21:59 Sekta jak setka innych z KK na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 22:24 kolega (ktorys) powyzej ma niestety racje, metody scjentologow sa dosc watpliwe... wlacznie z metodycznym niszczeniem 'upadlych", czyli tych, ktorzy osmielili sie na krytyke i odeszli, byly nawet przypadki samobojstwa; plus niestety, ale glowna ich dzialalnoscia jest dojenie kasy od czlonkow, jako, ze zawsze sie samodoskonala a to kosztuje... kazdy przeciez chce dostapis statusu tetha a skadinad sa wsrod nich calkiem fajni ludzie, szkoda ich (mialam kiedys dosc bliski kontakt z pewna rodzina ktora sie mocno udzielala we francuskiej kwaterze Odpowiedz Link Zgłoś
paraplu Re: Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 23:12 ja sie ciesze przede wszystkim z tego ze sie rozwiodl ze wspaniala aktorka Nicole Kidman i uwolnil te kobiete od swojej autorytatywnej osoby. kiedys go lubilam, juz od dluzszego czasu im sie brzydze. mysle ze nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
b_j najgroźniejsza sekta to kościół katolicki - 26.01.08, 22:25 KK pierze mózgi od najmniejszego dziecka; kto umie czytać, ten wie z Ewangelii, że KK to kościół antychrysta, zaprzeczenie prawdziwej nauki Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: najgroźniejsza sekta to kościół katolicki - 27.01.08, 07:33 Nie zgadzam się. WIEKSZOSC religii i ideologii uległa wynaturzeniu. Islam, Katolicyzm, Judaizm czy Scientology to sekty czy ideologie równo siebie warte. Mam nadzieję, że doczekam czasów gdy zostaną zdelegalizowane tak jak komunizm, nazizm czy rasizm. Kapitalizm natomiast, okazuje się, był barankiem w porównaniu z globalizacją. Ta ostatnia niebawem zostanie odrzucona przez większość społeczeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
a18275 Potrzebujemy transcendencji 26.01.08, 22:41 Dla mnie w temacie scjentologii najciekawsze jest ujawnienie sie potrzeby "czegos wiecej" wsrod ludzi, zdawaloby sie, ktorzy osiagneli ogromny sukces i maja "wszystko". Przypuszczam, ze tacy ludzie jak Tom Cruise rzeczywiscie doznali autentycznego doswiadczenia duchowego istnienia "tamtego swiata" - stad energia i odwaga w gloszeniu z pozoru bzdurnych koncepcji. Do ludzi, ktorzy religie uwazaja za absurd (sam do takich przez lata nalezalem) pytanie - naprawde uwazacie, ze taki Tom Cruise jest glupkiem i mozecie na niego patrzec z gory? Odpowiedz Link Zgłoś
cieknaca_podpaska Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 23:38 Miscavige? Mickiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
lyzwinski Tom Cruise 27.01.08, 00:25 byl najpierw splywajaca sperma po nogach swojej mamy. Niestety jakas czastka dostala sie do macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 26.01.08, 23:44 kazdy ruch i organizacja naruszajaca status quo obecnego zaklamanego twz "porzadku" bedzie tepiona przez tych ktorzy posiadaja wladze w obawie pzed jej utrata, nawet gdyby ten ruch byl jak najbardziej humanitarny .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Aj, jaj, jaj. Komu się ten kretyn urwał ze smyczy? 27.01.08, 01:15 Aj,jaj, jaj. A komuż to się ten kretyn urwał ze smyczy, że nagle z super-idola dostaje tak złą publicyty? Komu się naraził ten bystrzak? Czyżby Frankenstein mistrza przerósł? Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnosc.w.poludnie On zjada łożysko chrzescijanie mordują dzieci 27.01.08, 02:12 Robią to współcześnie od lat i na masową skalę. Nie wywołuje to aż tak wielkich emocji, jak zjedzenie łożyska czy naklanianie do swojego koscioła aktorów-milionerów. W koncu trzeba zachować jakieś proporcje... W Nigerii Bible Chirstians sieją terror wsród najmłodszych, zupełnie bezbronnych istot. Do tej pory zgineło zostało okaleczonych lub straciło rodziny ok 5000 dzieci. Proceder ten trwa nadal. Sprawa była niedawno poruszana przez gazetę. Artykuł został przeniesiony do archiwum, ale jego kopie mozna znaleść w necie wpisujac w google: "polowanie na dzieci czarownice" Oryginalny tekst: observer.guardian.co.uk/world/story/0,,2224553,00.html Film w którym mówią ofiary: www.guardian.co.uk/news/video/2007/dec/09/video Petycja online do władz nigeryjskich www.thepetitionsite.com/2/children-are-targets-of-nigerian-witch-hunt historie dzieci: "10-letnia Mary Sudnad marszczy czolo, gdy kolezanka, 11-letnia Agnes ja czesze. Skóra dziewczynki tuz nad czolem jest pozbawiona wlosów i pokryta pecherzami. Mary opowiada swoja historie szybko, wpatrujac sie w podloge. - Umarl mój najmlodszy brat. Pastor powiedzial mojej matce, ze to przeze mnie, bo jestem wiedzma. Do domu przyszlo trzech mezczyzn. Nie znalam ich. Matka wyszla z domu. Oni zostali. Pobili mnie. Ojciec sie temu przygladal. Po biciu poszli do kosciola po "oswobodzenie". Dzien pózniej dziewczynka poszla z matka do buszu. Zebraly trujace jagody, które Mary musiala zjesc. Matka ostrzegla ja, ze jesli to jej nie zabije, zostanie powieszona na drucie kolczastym. W koncu matka wylala na nia wrzatek wymieszany z soda kaustyczna, a ojciec wyrzucil córke na pole. Dziewczynka tracila i odzyskiwala przytomnosc, dlugo lezala kolo domu, az w koncu oddalila sie do buszu. Miala wtedy 7 lat. Do dzis nie czuje sie bezpieczna. - Matka mnie nie kocha - mówi Mary, a lzy zaczynaja splywac po jej ladnej twarzy. Gerry zostal wybrany przez "prorokinie" podczas nocy modlów i nazwany czarownikiem. Matka go przeklela, a ojciec wylal mu na twarz benzyne. Chlopiec mial wtedy 8 lat. Rany na twarzy Gerry'ego sa równie widoczne jak slad traumatycznych przezyc w jego oczach. Gdy zobaczy kogos doroslego, pyta czy zabierze go do jego rodziców. - To nie ich sie boje, a prorokini. Nwaeka ma okolo 16 lat. Siedzi sama w blocie, wywraca oczami i drapie sie po chudych jak patyki ramionach. Pozostale dzieci maja dla niej zadziwiajaco duzo cierpliwosci. Rana po gwozdziu na jej glowie dobrze sie goi. 9-letni Etido tez mial w glowie gwozdzie, dokladnie piec. Trudno powiedziec jakich zniszczen dokonaly. Udo, dzis 12-letni, zostal pobity i porzucony przez matke. Niemal stracil reke po tym jak mieszkancy wioski przylapali go na szukaniu jedzenia przy drodze i, uznajac go za czarownika, rzucili sie na niego z maczetami. Magrose ma 7 lat. Matka wykopala dól w lesie i chciala ja zywcem pogrzebac. Michaela znalazl rolnik czyszczacy rów. Chlopiec glodowal i nie mógl stac na wlasnych nogach, które zostaly wychlostane do krwi. Ekemini Abia wyglada jak ktos w glebokim szoku. Jej obie kostki sa pokryte tak okropnymi ranami, ze dziewczyna kuleje. Miala 13 lat, gdy uznano ja za wiedzme. Ojciec i starszyzna kosciola przywiazali ja do drzewa tak mocno, ze sznur wrzynal sie w jej cialo i zostawili ja sama na ponad tydzien. W schronisku sa tez rodzenstwa, jak 4-letni Prince i 9-letnia Rita. Rita powiedziala mamie, ze snilo jej sie przyjecie z duza iloscia jedzenia i picia. Ludzie wierza, ze czarownica odlatuje noca na sabat, podczas gdy jej cialo spi, tak wiec slodki sen Rity byl wystarczajacym dowodem, ze jest czarownica, a poniewaz dzielila sie jedzeniem z bratem, co jest uwazane za sposób rozprzestrzeniania sie czarodziejstwa, oboje porzucono. Victoria to zuchwala i zabawna 4-letnia dziewczynka, a jej 7-letnia siostra Helen to spokojne dziecko. Gdy rodzice porzucili je w starej lepiance, dziewczynki nie odwazyly sie ruszyc z miejsca i jadly liscie i trawe. Najmlodsze dziecko to zaledwie niemowlak. Starsze dziewczynki na zmiane kolysza ja w swoich chudych ramionach. Ikpe-Itauma nazwal dziecko Amelia, po swojej babce. Zdaniem Ikpe-Itauma od 1998 r. w okolicy porzuconych zostalo ok. 5 tys. dzieci. Wiele cial odnajdywanych jest w rzekach i lasach. Wielu nigdy nie uda sie odnalezc. - Im wiecej dzieci pastor uzna za wiedzmy, tym bardziej bedzie slawny i zarobi wiecej pieniedzy - mówi. - Od rodziców zada sie takich kwot, ze musza potem splacac raty albo sprzedawac swój majatek. Koscioly nie powinny robic takich rzeczy. Mimo, ze ludzie nie pamietali dobrze o starych plemiennych wierzeniach w uzdrawiaczy czarownic, a w Nigerii chrzescijanie zyja od XIX wieku, misjonarze ewangeliccy i z kosciola zielonoswiatkowego z Ameryki i Szkocji uksztaltowali te fanatyczne wierzenia w ciagu ostatnich 50 lat. Zle duchy, opetanie przez szatana i cuda mozna znalezc na stronach Biblii. W Ksiedze Wyjscia, Ksiedze Powtórzonego Prawa i Liscie do Galatów mozna znalezc odniesienia do przypadków zabijania czarownic, a doslowna interpretacja pisma podoba sie ludziom." crarn.tripod.com/id4.html Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A słonie fruwają 27.01.08, 05:55 Trzeba wyjątkowo złej woli, aby zabobony i mordy rytualne przypisywać wierze chrześcijańskiej. Wierze, w której nadrzędne zasady dyktuje Dekalog. W podobny sposób wyznawcy VooDoo przejęli niektóre symbole i rytuały z wiary chrześcijańskiej - tylko co z tego, skoro wszystko przeinaczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
mertk Re: A słonie fruwają 27.01.08, 13:41 and_nowak napisał: > Trzeba wyjątkowo złej woli, aby zabobony i mordy rytualne przypisywać wierze > chrześcijańskiej. Wierze, w której nadrzędne zasady dyktuje Dekalog. > W podobny sposób wyznawcy VooDoo przejęli niektóre symbole i rytuały z wiary > chrześcijańskiej - tylko co z tego, skoro wszystko przeinaczyli? A może trzeba wyjatkowo złej woli żeby uciekać przed smutną prawdą? Przecież prześladowanie za rzekome czary to żadna nowość w chrześcijaństwie i nie pod wpływem spotkania z VooDoo się rozpoczęły, prawda? "Mimo, ze ludzie nie pamietali dobrze o starych plemiennych wierzeniach w uzdrawiaczy czarownic, a w Nigerii chrzescijanie zyja od XIX wieku, misjonarze ewangeliccy i z kosciola zielonoswiatkowego z Ameryki i Szkocji uksztaltowali te fanatyczne wierzenia w ciagu ostatnich 50 lat. Zle duchy, opetanie przez szatana i cuda mozna znalezc na stronach Biblii. W Ksiedze Wyjscia, Ksiedze Powtórzonego Prawa i Liscie do Galatów mozna znalezc odniesienia do przypadków zabijania czarownic, a doslowna interpretacja pisma podoba sie ludziom." Pastor Joe Ita jest kaznodzieja w Liberty Gospel Chuch w Eket. - Nasza wiara opiera sie na Biblii, prowadzi nas Duch Swiety i mamy program ujawniania falszywych wierzen i magii. Pastor ma lagodny glos, elegancki garnitur i krawat. Jego kosciól jest wlasnie odmalowywany i przeprasza, ze musimy usiasc na zewnatrz obok jego nowego blyszczacego Audi. W Delcie Nigru jest niemal 60 oddzialów Liberty Gospel Ten dramat który teraz dzieje się w Nigerii wyglada jak powrót "starej, dobrej" przeszłości Odpowiedz Link Zgłoś
mertk Re: A słonie fruwają w Ameryce 27.01.08, 19:54 Szczególnie wysoko w Pólnocnej Dakocie;-) I afrykański szaman może się tylko uczyć od takich mistrzów www.youtube.com/watch?v=y_EKHK1C2IE www.youtube.com/watch?v=8bB2rt3IKJc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Sekta którą powinna ścigać Policja 27.01.08, 02:15 tylko chrześcijaństwo daję drogę do prawdy i nakazuje rozwój w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
dedeha Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 27.01.08, 02:41 Tak ogólnie. Wiara to łaska. Albo się jej doświadcza, albo czeka. Na logikę Allaha nie pojmiesz. Wszystko na tamat. Odpowiedz Link Zgłoś
przem-ch Tom Cruise: Zawodowy sjcentolog 27.01.08, 03:08 Tom Cruise to pryszcz. Co powiecie o przypadku ludu pewnego kraju nad Wisla? Nigdy nie zawitala tu reformacja, bo lud byl tak ciemny i zakoltuniony, ze nie dostrzegal przekretow kleru katolickiego. I tak zostalo-wyspa ciemnego katolicyzmu pomiedzy kosciolami zreformowanymi i wschodnim rosyjskim kosciolem ortodoksyjnym, majacym na pienku z Watykanem. Do tego dorzucmy 50 lat komunizmu. No po prostu kaszana!!!. Zeby chociaz ziemie te w czasach antycznych byly podbite przez rzymskie legiony, toby moze pozostaly drogi. Ale nie bylo dane. I tak zyje sobie nad Wisla ciemny ludek, dumny ze swej glupoty, jak wybierze, to pozal sie Panie Boze ( nie dane mi bylo uslyszec o ludzie wybierajacym swiadomie zlosliwych karlow, zloba i kretyna). Jak cokolwiek sie w tym kraju wydazy, to glos zabiera kler, wiadomo-intelektualisci. A lud placi ciezkie pieniadze i sie raduje. O jakim kraju mowimy? Odpowiedz Link Zgłoś
bucefal_macedonski Głupiś przem 27.01.08, 09:53 > Nigdy nie zawitala tu reformacja, bo lud byl tak ciemny i > zakoltuniony, ze nie dostrzegal przekretow kleru katolickiego. Wracaj do szkół uczyć się o braciach polskich, Janie Łaskim, Fauscie Socynie i Akademii Rakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś