Dodaj do ulubionych

Zdziecinniała Polska Platformy

26.01.08, 21:03
Teza pana Gawina, jakoby "w II RP realizacja tej obietnicy
[modernizacji] przebiegała dobrze" jest co najmniej dziwaczna. Na
czym niby miała polegać ta dobrze przebiegająca realizacja? Na
rosnącym autorytaryzmie? Na antysemickich burdach na wyższych
uczelniach, dzięki którym w l. 30. uczelnie zamykano niekiedy na
kilka tygodni, żeby zapobiec pogrom uczęszczających na nie Żydów? Na
próbach pozbawiania obywatelstwa Żydów przebywających za granicą? Na
strzelaniu do robotników, jak choćby we Lwowie w kwietniu 1936 (14
trupów) czy do chłopów (kilkudziesięciu zabitych)? Na skazywaniu
komunistów na karę śmierci za rozrzucanie ulotek (fakt, kary nie
wykonano, ale mieli szczęście, bo akurat w tym czasie nie działały
sądy doraźne)? Na burzeniu cerkwi w Chełmszczyźnie? Można jeszcze
długo wymieniać tego typu przykłady "dobrej realizacji
modernizacji", ale do mnie jakoś taka modernizacja nie przemawia.
Chyba, że za sukces modernizacyjny uznamy fakt, iż po zamordowaniu
Narutowicza prawicy nie udało się już zamordować kolejnych
prezydentów, a w 1926 została w ogóle odsunięta od rządów.
Obserwuj wątek
    • damianbsc Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 09:46
      skonczcie ppierd@lic...prawda jest, zze ludzie wybrali mniejsze zlo, ale wciaz
      nei dobro
      • cezz Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 11:53
        doskonały tekst - gdyby DIALOG
        • cezz Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 11:58
          ...DIALOG między politykami wszystkich opcji przebiegał na tym poziomie
          intelektualnym, to mógłbym powiedzieć że żyję w normalnym państwie.

Zamiast tego dostajemy papkę wzajemnych prztyczków - dziecinny ping-pong zamiast
          realnego sporu na poważne argumenty.

Może to pusty truizm i uogólnienie - ale nam, Polakom trudno podjąć dialog -
          chodzi mi o umiejętność wysłuchania drugiej strony, zdolności do kompromisów.
          Każdy ciągnie w swoją stronę, zgodnie z interesami swoimi i grupy którą
          reprezentuje - szkoda, bo czas mija bezpowrotnie - a my marnujemy naszą szansę
          na szybkie dociągnięcie do Europy.
          • olias Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 12:13
            dlaczego twierdzisz że NAM, POLAKOM trudno podjąć dialog? Czy ja
            jestem Tusk? ja mogę rozmawiać. Ale tylko z tymi którzy uznają
            legalnie wybranego Prezydenta państwa polskiego. Wybranego przez
            najwyższego suwerena. Naród. Ze środowiskiem Gazety i TVN - nie!
            będę rozmawiał, są obcy i wrodzy. dzisiejszy tekst nie wymaże
            plwocin z rynsztoku który zrobili z mojego kraju.
            • asia_25 szacunek dla prezydenta... 27.01.08, 13:21
              jego resztki straciłam po wysłuchaniu "taśm rydzyka", nie szanuje
              ludzi którym pluje się w twarz a oni mówią że deszcz pada... gdyby
              mnie obrazono a mój facet udawał że nic sie nie stało, sama dała bym
              mu w twarz.
              • herr_pixi Kolejny prawicowy intelektualista z obsesją GW 27.01.08, 16:31
                Pan Gowin to kolejny prawicowy "intelektualista" z obsesją Gazety Wyborczej i
                TVN. Kolejny po Ziemkiewiczu, Wildsteinie, Krasnodębskim i wielu innych, który
                będzie nas przekonywał, jak to Agora i ITI twardą ręką trzyma i manipuluje
                duszyczkami "ciemnego ludu", który łyka wszystko co rzeknie Michnik i Walter.
                "...Gazeta Wyborcza" przyszła do PO i położyła na stole weksel. Platforma, idąc
                do wyborów, podpisała ten weksel..." - przecież stąd już tylko krok do spiskowej
                teorii dziejów.
                • swistak336 Trochę marzeń, bzdur, niewczesnych żalów 27.01.08, 17:36
                  Rozgrzeszanie PiS z grzechów, których zapomnieć się nie da: z wzięcia
                  przestępców do rządu, z Giertycha w MEN, z niekończących się sporów, szczucia
                  ludzi przeciw ludziom, ataków na TK, nauczycieli, adwokatów, lekarzy,
                  urzędników. Z niekończącego obsadzania kluczowych stanowisk miernotą, z
                  klaustrofobii dyplomatycznej, "niedyspozycji żołądkowych", katastrofalnej
                  polityki zagranicznej, braku pozytywnych zmian gospodarczych, rozbijania poziomu
                  zaufania społecznego.

Ale jedno jest prawdziwe: po strasznych czasach PiS potrzebny jest rząd
                  drobnomieszczański - umiarkowany, nieprzesadny, dający wytchnąć. Po dwóch latach
                  bezproduktywnej kotłowaniny PiS Naród jest zmęczony - musi odpocząć.
                  • spark5719 Dokładnie! :-) 27.01.08, 18:27
                    Wiele z tych drażliwych wątków pan Gawin omija szerokim łukiem
                    milczenia, widocznie stanowią dosyć grząski grunt - dosyć dziwna
                    postawa kogoś uważającego się za intelektualistę i to w dodatku
                    z "moralnym prawem naprawiania państwa". Zresztą jedno sformułowanie
                    jest b. charakterystyczne: "Nie dostrzegano, że Kaczyński nie
                    wpuścił populistów do resortów, które tworzyły rdzeń władzy
                    państwowej - MSZ i służb specjalnych". No ładnie, i to ma być
                    podejście do postrzegania państwa?! No chyba, że państwa
                    policyjnego, które pisuary usiłowały nam zafundować i omal by się im
                    nie udało. To zresztą tłumaczy także "olewanie" przez dwa lata spraw
                    gospodarczych jako zapewne "nieistotnych z punktu funkcjonowania
                    państwa" :-))) Jak więc widać, pisuary mają nie tylko pomyleńców w
                    najwyższych władzach, ale i "porąbanych" do cna ideologów - a to już
                    wygląda o wiele bardziej groźnie, niż mogłoby się wydawać.
                    • et21 Re: 27.01.08, 20:37
                      > państwa" :-))) Jak więc widać, pisuary mają nie tylko pomyleńców w
                      > najwyższych władzach, ale i "porąbanych" do cna ideologów - a to już
                      > wygląda o wiele bardziej groźnie, niż mogłoby się wydawać.

sorry ale to nie jest odkrycie :)
                • olias Re: Kolejny prawicowy intelektualista z obsesją G 27.01.08, 19:17
                  dzxieci we wspólczesnym świecie ... przecież taka jest prawda.
                  Wyniki wyborów zostały przygotowane poza lokalami wyborczymi. taki
                  już jest dzisiejszy świat. pooglądaj sobie programy ze świata,
                  chociażby historię wyboru obecnego prezydenta USA.
                  To tylko profesjonalna socjotechnika. demokracja? cóż, ludziki będą
                  mieć lepszy sen, wierzac ze to oni decydują.
                  • elsby Re: Kolejny prawicowy intelektualista z obsesją G 29.01.08, 01:54
                    No jasne Kim Dzong Il nie "stosuje" wyborów.Uwalnia w ten sposób heroicznie kraj
                    od manipulacyjno-sojotechnicznej,niegodnej człowieka ohydy.
            • adam81w Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 13:25
              co za bzdury. a srodowisko pc uznawalo prezydenta kwasniewskiego
              jako prezydenta RP? nie. mowilo o nim o wiele gorzej niz po/lid o
              kaczynskim. strzal w stope. (Ja co bym nie powiedzial ale Kaczynski
              to jest i byl prezydent mojego kraju. Zawsze tak mowilem)
              Fakt kaczynski zrobil rynsztok z naszego kraju i jeszcze potrwa
              zanim to zmienimy.
              • kosmiczny_swir Od kiedy PO jest partią lewicowo liberalną? 27.01.08, 13:32
                Od kiedy PO jest partią lewicowo liberalną? PO łączy w sobie pro-katolicyzm z
                ślepym uwielbieniem dla XIX wiecznego kapitalizmu. Wypraszam sobie używania słów
                "lewica" "lewicowy" "lewicowa" "lewicowo-" w stosunku do PO. To jakaś paranoja.
                Przez to, że w Polsce była komuna nie wiemy co to jest prawdziwa lewica ani
                prawica. Mamy wypaczone pojęcie o polityce.
                • mirmat1 Od kiedy kieruje sie wskazaniami GURU tow. Balcera 29.01.08, 01:50
                  kosmiczny_swir napisał:

> Od kiedy PO jest partią lewicowo liberalną? PO łączy w sobie pro-
                  katolicyzm z ślepym uwielbieniem dla XIX wiecznego kapitalizmu.
                  Wypraszam sobie używania
                  słów "lewica" "lewicowy" "lewicowa" "lewicowo-" w stosunku do PO. To
                  jakaś paranoja. Przez to, że w Polsce była komuna nie wiemy co to
                  jest prawdziwa lewica ani prawica. Mamy wypaczone pojęcie o
                  polityce.
                  M: Wrecz przeciwnie ! Wlasnie dzieki PRL-u mamy jasne wyobrazenie
                  czym pachna wyskoki lewakow na zachodzie i ich sympatykow nad Wisla.
                  Lewica z definicji jest zaprzeczeniem Prawicy ( od PRAWYCH pozycji
                  ideowych). Prawica jest mocno usadzona w Patriotycznych ideach,
                  Lewica pogardza Patriotyzmem tak jak Tusk (czytaj jego odpowiedz na
                  ankiete Znaku z 1989). Lewica uwielbia kosmopolityczny porzadek
                  czyli (slowa GURU PO - Bartoszewskiego) Polska to "panna brzydka i
                  nieposazna, ktora musi byc mila". Prawica polega na
                  samowystarczalnosci i wlasnych silach.
                  Inny GURU Platformy, "profesor" marksizmu i leninizmu, tow.
                  Balcerowicz wpoil Polakom przeswiadczenie, ze wszystko co Pol;skie
                  to gorsze, ze trzeba sie oddac innym a oni poprowadza nas za raczke
                  (rezultaty wszyscy znamy). Dzis klony Balcerowicza wprowadzone do
                  rzadu przez Tuska beda oddawaly reszte PZU fikcyjnym firmom byle
                  tylko nie byla w reku Polakow. Podobnie stanie sie z reszta naszej
                  gospodarki. Jak w PRL - w obce rece.
              • olias Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 19:22
                uznałem Kwaśniewskiego swoim prezydentem. Bo taka była wola narodu.
                Został wybrany w najbardziej demokratyczny sposób - w wyborach
                bezpośrednich. I to przy możliwościach wzajemnego obsikiwania się
                przez wszystkich poważnych kandydatów. Powiem Ci nawet więcej - choć
                wywodzi się z sił komunistycznych wcale nie cieszyłem się jego
                pijanymi wpadkami. Ani różnymi sprawkami. I teraz i wtedy gdy
                przestał być prezydentem. tego samego oczekuję od środowisk PO? Nie,
                wiem że to niemożliwe. Są i długo będą w amoku nienawiści. Wystarczy
                poczytać fora. Widocznie nie należy zbyt dużo oczekiwać od ... elit.
            • chris30 Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 18:01
              Olias, demonstrujesz klasyczny przykład wewnętrznej sprzeczności poglądów.
              Twierdzisz, że "NAM, POLAKOM" nietrudno podjąć dialog, ale natychmiast
              wykluczasz z niego całe "środowiska GW i TVN", czyli, biorąc pod uwagę wyniki
              ostatnich wyborów, większość aktywnego politycznie społeczeństwa. Czyli gotów
              jesteś podjąć dialog tylko z tymi, którzy myślą tak, jak ty. A brednie o
              "nieuznawaniu legalnie wybranego Prezydenta" zachowaj dla analfabetów. Inni
              wiedzą świetnie, że niezależnie od opinii o panu LK wszyscy w Polsce uznają fakt
              jego prezydentury i nie robią nic, co by temu przeczyło.
              • olias Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 19:28
                jaki dialog wyobrażasz sobie z wieloma dziennikarzami gazety czy
                TVN? Przecież i Ty i ja znamy ich słowa zanim jeszcze padnie
                pytanie. Zresztą ... ze środkami masowego przekazu jest tak samo jak
                z systemem bankowym. banki zagraniczne udzielają kredytów, jednak
                każde państwo (prawie każde) woli mieć system bankowy w swoim ręku.
                Prywatyzacja banków szwajcarskich? niezłe!
                dziś .. mało kto wierzy w bezstronność dziennikarzy. bo czy
                wyobrażasz sobie dziennikarza zatrudnionego w Gazecie, który miałby
                i głosiłby inne niż jej właściciele zdanie?
                • babaqba Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 21:07
                  olias napisał:

> jaki dialog wyobrażasz sobie z wieloma dziennikarzami gazety czy
                  > TVN? Przecież i Ty i ja znamy ich słowa zanim jeszcze padnie
                  > pytanie.

I tu jest pies pogrzebany: Ty "wiesz" co oni powiedzą i nie chcesz
                  tego słuchać (choć korzystać z forum to co innego, prawda?).

Zresztą ... ze środkami masowego przekazu jest tak samo jak
                  > z systemem bankowym. banki zagraniczne udzielają kredytów, jednak
                  > każde państwo (prawie każde) woli mieć system bankowy w swoim
                  ręku.
                  > Prywatyzacja banków szwajcarskich? niezłe!

Bo banki szwajcarskie należą do państwa, co każdy wykształcony na
                  Gościu Niedzielnym prawicowiec od zawsze "wie".

> dziś .. mało kto wierzy w bezstronność dziennikarzy. bo czy
                  > wyobrażasz sobie dziennikarza zatrudnionego w Gazecie, który
                  miałbyi głosiłby inne niż jej właściciele zdanie?

A ty znasz oczywiście to "zdanie właścicieli" i możesz zawsze w
                  sekundę porównać z nim dowolny artykuł w Gazecie. Wybacz proszę, ale
                  bzdurzysz wedle najgorszych tradycji polskiej endecji.
                  Obecność tego dusznego nurtu w polskiej rzeczywistości odpowiada za
                  dużą część problemów naszego kraju. Nie nazwę endecji nurtem
                  "myślowym", bo z myśleniem ma ona bardzo mało wspólnego.
                • elsby Re: Zdziecinniała Polska Platformy 29.01.08, 01:49
                  No to pójdźmy śmiało dalej i żądajmy np. obsadzania episkopatu ateistami.
            • trzeci_blizniak A co z twoim szacunkiem do Wałęsy? 02.02.08, 15:22
              jeszcze lepiej - Jaruzelskiego? Też był wybrany legalnie
              olias napisał:

> dlaczego twierdzisz że NAM, POLAKOM trudno podjąć dialog? Czy ja
              > jestem Tusk? ja mogę rozmawiać. Ale tylko z tymi którzy uznają
              > legalnie wybranego Prezydenta państwa polskiego. Wybranego przez
              > najwyższego suwerena. Naród. Ze środowiskiem Gazety i TVN - nie!
              > będę rozmawiał, są obcy i wrodzy. dzisiejszy tekst nie wymaże
              > plwocin z rynsztoku który zrobili z mojego kraju.
          • elsby Re: Zdziecinniała Polska Platformy 29.01.08, 01:39
            To o czym , mówisz to straszliwa polska choroba sytuująca nas w Azji a nie w
            Europie.Długo w Danii nie mogłem się przyzwyczaić do tego,że ludzie tu się z
            uwagą SŁUCHAJĄ i zgadzają lub nie , ale nie pozbawiają prawa do posiadania
            poglądów ponieważ jesteś taki czy owaki,jak to miejsce w Polsce.
    • abhaod bardzo wnikliwa i odważna ocena 27.01.08, 11:54
      Polska potrzebuje kilku lat umiarkowanej normalności, podobnie dzieje się na
      Zachodzie... czekanie na zmiany w USA i Rosji, Chiny do tej pory tylko na tym
      skorzystały
      • jan_dreptak Re: bardzo wnikliwa i odważna ocena 27.01.08, 12:02
        jak to sie dzieje, ze inteligentny wydawaloby sie czlowiek juz sam
        nie wie w co ma calowac jarusia wodza i lesia burczypie.., wirus
        jakis czy co ??
        • abhaod Re: bardzo wnikliwa i odważna ocena 27.01.08, 12:08
          to tylko mała próba pojednania bliźniaków, przykro patrzeć jak się pogrążają,
          partia przegranych lewusów :)
      • olias Re: bardzo wnikliwa i odważna ocena 27.01.08, 12:15
        "Polska potrzebuje kilku lat umiarkowanej normalności..." - znaczy
        jest jeszcze coś do rozkradania?
        • abhaod Re: bardzo wnikliwa i odważna ocena 27.01.08, 12:57
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg--
          Wszak nie to samo drzewo widzi motłoch i artysta.
        • abhaod Re: bardzo wnikliwa i odważna ocena 27.01.08, 12:58

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg
    • olias Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 12:04
      wielkim osiągnięciem było zszycie ziem trzech zaborów i ocalenie
      granic. wydarzenia o których piszesz były normą w całej Europie. Dla
      przypomnienia - to czas rewolucji przemysłowej. Ale też i czaskiedy
      robotnicy Berlina szykowali się do przekazania władzy Armi Czerwonej
      idącej po trupie Polski w 20 roku.
      Ale później był COP i Gdynia. I początki COP-u jasno wskazują jaka
      byłaby Polska, gdyby Jej wtedy ....
      • agaj.agaj Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 16:28
        Tozsamosc polityczna i historyczna jest oczywiscie wazna, ale w Polsce przyjmuje
        rozmiary absurdu. Przypominasz wydarzenia majace miejsce 100 lat temu. Obecne
        partie nawiazuja programowo do partii ktore powstale 100 lat temu. Pilsudski,
        Dmowski, Narutowicz i reszta towarzystwa zyli 100 lat temu. Czasami dobrze
        sprawdzic kalendarz i sprawdzic w jakim wieku i roku sie zyje.

Co do meritum rozmowy to przypomina sie kolejny niezyjacy - Wolodia Uljanow,
        psudonium Lenin. Te rozwazania o klasach spolecznych sa prosto wziete z Wolodii
        i Marxa. Niemniej jednak pada w wywiadzie sporo ciekawych faktow. Dla mnie
        niespodzianka jest, ze ITI kupila Tygodnik Powszechny. A ja sie dziwilem, gdzie
        podziali sie intelektualisci z TP. Okazuje sie, ze sa w lesie, a media sa
        calkowicie opanowane przez ITI i Agore, plus tabloidy niemieckie.

Co do Polski to obywatele, dziennikarze i politycy powinni wreszcie bardziej
        szanowac swoj kraj. Polska rozwija sie znakomicie. Jedyny rak toczacy sie w
        Polsce to byla i jest korupcja. PiS zrobil olbrzymi krok we wlasciwym kierunku.
        Jezeli tylko PO nie zaprzepasci tego to mozna byc optymista.
        • swistak336 Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 17:43
          Ja zwróciłem uwagę, na "fakt" tyczący sytuacji gospodarczej gminy, w której
          Chlebowski postanowił na kredyt zbudować szkołę, gdyż stara nie nadawała sie do
          dalszego wykorzystywania.
          Potem było jeszcze trzech burmistrzów - żaden z nich nie poczuwał się do
          odpowiedzialności za swój okres budżetowania, za to każdy zganiał na
          bezpośredniego poprzednika. Ten ostatni "zganiał winę" na Chlebowskiego (głębiej
          się nie dało, bo to już sięgnęłoby Rad Narodowych).
          Ale nic to! I tak to Chlebowskiemu spróbowano przykleić łatkę złego gospodarza,
          choć od jego czasów upłynęło kilka zupełnie jałowych kadencji;)
      • katrina_bush Re: a jaka byłaby Polska, gdyby... 29.01.08, 03:01
        olias napisał:

> wielkim osiągnięciem było zszycie ziem trzech zaborów i ocalenie
        > granic. wydarzenia o których piszesz były normą w całej Europie.
        Dla
        > przypomnienia - to czas rewolucji przemysłowej. Ale też i
        czaskiedy
        > robotnicy Berlina szykowali się do przekazania władzy Armi
        Czerwonej
        > idącej po trupie Polski w 20 roku.
        > Ale później był COP i Gdynia. I początki COP-u jasno wskazują jaka
        > byłaby Polska, gdyby Jej wtedy ....

a jaka byłaby Polska, gdyby Jej wtedy ...?

skoro do dzisiaj jest zacofanym chłopsko-agrarnym krajem - z małymi
        wyjątkami na zachodzie kraju i w Warszawie

a jednym narodem jak nie byliśmy, tak nie jesteśmy
    • olias Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 12:09

p.s. wracajac do kańby polskiej - do zamordowania Narutowicza. Czy
      szaleństwa PO, Tuska, "pana profesora", Gazety Wyborczej, TVN, "elit
      intelektualnych" to nie jest powtórka z tamtej lekcji nienawiści?
      przecież to dokładna kopia. Wszyscy, którzy na forach również Gazety
      nazywają Prezydenta z woli Narodu kaczką, pokurczem, chamem, ..
      etc., wy wszyscy czy nie jesteście tamta sanacyjną prawicą, która
      przekonała osobę chorą umysłową że musi zabić Prezydenta? Może
      jedyna różnica jest taka że dzis tacy ludzie - choć chcą -= nie mają
      możliwości spełnić obowiazku zaszczepionego waszą nienawiscią. Nie
      jesteście inni, jesteście tacy sami jak tamta prawica.
      • abhaod Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 12:13
        www.spieprzajdziadu.com/2007/10/17/iv-rp-reaktywacja/
      • adas313 Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 20:25
        Czy trzeba wymieniać co mówiła tzw. druga strona?

Durna wojenka PO-PiS która sprowadziła tzw. debatę publiczną do obrzucania
        błotem była z równym zapałem podsycana przez jednych, jak
        i przez drugich. Już dawno przestało mieć znaczenie kto zaczął i to, kto
        bardziej napluł.

Istotne jest to, kto to skończy. Przy obecnej konstrukcji państwa jest to
        zadanie dla Prezydenta RP.
      • eryk2 Sanacja w 1922, Niewiadomski - chory umysłowo... 27.01.08, 20:50
        olias napisał:

wy wszyscy czy nie jesteście tamta sanacyjną prawicą, która
        > przekonała osobę chorą umysłową że musi zabić Prezydenta?

Sanacja jako siła odpowiedzialna za zamordowanie śp. Gabriela
        Narutowicza?! Człowieku - chyba ci odbiło się nieświeżym bigosem z
        Wigilii u wujka-endeka. Na drugi raz uważaj, co jesz, bo zatrucia
        pokarmowe (jak widać na twoim przykładzie) działają fatalnie również
        na mózg.
    • reszort Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 12:20
      Niezbyt podoba mi się ten wywiad. Pan Gawin zbyt chętnie ekstrapoluje pojedyncze
      wydarzenia na całe nasze społeczeństwo.

Jakoś nie przemawia do mnie zadłużenie gminy, w której rządził Chlebowski, na
      dowód hipokryzji klasy średniej.

Ani przejęcie " Tygodnika Powszechnego" przez TVN ( skądinąd normalna rynkowa
      transakcja ) jako dowód na istnienie wielkiego, monopolistycznego imperium ITI.

Coś mi się wydaje, że Pan Gawin kurczowo sie trzyma swojej tezy, i wszystko
      mógłby pod nią podciągnąć.
    • br00net Polski tytuł doktora dostaje byle kto 27.01.08, 12:49
      Tezy stawiane przez tego pana, są bardzo podobne(nie w sensie treści a w sensie
      sposobu rozumowania) do tez zasłyszanych z RM np. że stringi powodują rozwiązłość.
    • mertk A mi się podoba 27.01.08, 12:59
      ten fragment:

"W 2005 r. werdykt wyborczy został powszechnie zaakceptowany. Jednak
      PiS dysponował mandatem wynikającym z poparcia raptem 3 mln
      wyborców, a uciekając się do rozmaitych sztuczek na pograniczu prawa
      niemal zmonopolizował całą władzę. Na końcu tej drogi stała próba
      ograniczenia roli Trybunału Konstytucyjnego.

- A Platforma ma dziś mocny mandat? Poparło ją 25 mln wyborców?"

klasyczna argumentacja pisiorkowca;-)))

Wódz by mu siostrę zgwałcił, to by krzyczał: A Kwach to nie gwałcił?

Poraża to wiernopoddańcze akceptowanie wszystkiego co od Wodza
      pochodzi. Nie ma zasad i wartosci co by mogły górować nad takim
      meżem opatrznosciowym, ograniczać go, dyscyplinować. Już raczej Wódz
      zlustruje i zdyscyplinuje wartości niepokorne ;-)
      • filut69 wódz by mu siostry nie zgwałcił... 27.01.08, 13:07
        ale brata mógłby...
    • ateus77 Centro-prawicowy PiS 27.01.08, 13:16
      Centro-prawicowy PiS chciał u nas wprowadzić standardy zachodnio-
      europejskie. Wzruszające.
    • adam81w III RP trwa i bedzie trwac 27.01.08, 13:18
      To, że III RP była wielkim sukcesem,

III RP jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to ze sie sprawdza pokazaly dwa ostatnie lata. Nie ma potrzeby
      duzych zmian. Male zmiany ok ale nie budowa poronionej iv rp.
      • swistak336 Re: III RP trwa i bedzie trwac 27.01.08, 17:48
        adam81w napisał:

> To, że III RP była wielkim sukcesem,
        >
        >
        > III RP jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        >
        > to ze sie sprawdza pokazały dwa ostatnie lata. Nie ma potrzeby
        > dużych zmian. Male zmiany ok ale nie budowa poronionej iv rp.

Oczywiście, że III RP trwa. Nie zmieniono Konstytucji, w której preambule jest
        określone, jaka jest numeracja naszej Rzeczypospolitej.

Poza tym pamiętne słowa prezesa: "Nie udało się nam zbudować IV RP. Przerwano
        nam...".

To jasne, że trwa III RP - Rzeczypospolita, która jest wielkim sukcesem
        przejścia od PRL do członkostwa w NATO i UE.
    • buka.buka.buka Dialog, dialog! Kłonicą! 27.01.08, 13:18
      Podoba mi się to stanowisko - będziesz uprawiał wspaniały dialog, ALE tylko pod warunkiem, że najpierw wszyscy innego zdania czym prędzej je zmienią, no i oczywiście przeproszą na klęczkach... Tak rób, to takie kaczyńskie ;-))
      • buka.buka.buka Re: Dialog, dialog! Kłonicą! 27.01.08, 13:22
        Przepraszam za zamieszanie - z powodu jakiegoś czknięcia netowego znalazł się post w niewłaściwym miejscu - to jest odpowiedź na post oliasa z godziny 12.13...
      • olias Re: Dialog, dialog! Kłonicą! 27.01.08, 19:37
        bez jaj! Jasiński czy profesor od muszek przepraszajacy na
        klęczkach? przecież wy wszyscy macie rację. bez konieczności
        dyskusji, czy uzasadnienia.
    • mam_ten_kraj_gdzies Lenninizm jest tak zakorzeniony w tym kraju 27.01.08, 13:23
      że i za 500 lat sie go nie wytrzebi,zamiast tworzyć warunki do tego aby każdy
      sam myślał o swoim i rodziny bycie to nadal tworzy się na siłę i utrwala biedę
      której państwo pomaga tworząc nieudaczników czekających kiedy to władza ukradnie
      forsę podatnikom i im rozda w ramach nędznej robionej na pokaz i poklask pomocy.
      • kosmiczny_swir Pitolisz od rzeczy 27.01.08, 14:18
        poczytaj to:
        www.di.dk/English/Danish+flexicurity/
        • mam_ten_kraj_gdzies Cudze wypociny mnie nie interesują 27.01.08, 16:00
          mam własne zdanie i na tym polega rzecz a nie powtarzać jak katarynka cudze bo
          to najłatwiej i nie trzeba swojej mózgownicy nadwyrężać.
          W Polsce prawica powstała na bazie komunistów tak nazywają PiS,więc to żadna
          prawica a jedynie potomkowie komuny którzy wychowani przez rodzicieli o
          poglądach komunistycznych nie potrafią inaczej myśleć jak i oni.
          I nie pitol mi że wyssali kapitalizm i prawicę z mlekiem matki.
          • elsby Re: Cudze wypociny mnie nie interesują 29.01.08, 01:45
            Pomyliły ci sie fora.To nie jest strona Popcornu ani Claudii.
        • elsby Re: Pitolisz od rzeczy 29.01.08, 01:28
          Mieszkam w Danii i wiem,że jesteśmy 1oo latek do tyłu - w głowach.
          Wprowadzanie flexicurity w PL to tak,jak instalowanie procesora do cepa.
    • robaczku Pan Gawin chyba nie rozumie 27.01.08, 15:28
      wraz ze swoim prezesem że to jest już inna Polska niż była 10 lat temu. Mieszkam
      od 35 lat na wsi i dokładnie tą różnicę widać. Nie liczą się jakieś XIX-wieczne
      idee, liczę się ja, chcę godnie żyć na poziomie na jaki mnie stać, państwo ma
      obywatelom służyć, pomagać mi w rozwoju i w kłopotach. Teraz już nie ma powrotu
      do idei. Niech Pan Gawin schowa swoje idee do szafy i pomieszka na wsi to szybko
      wszystko zrozumie. W latach 60-tych miałam 20 lat i jak obserwowałam 2 lata
      rządu Kaczyńskich te wiece, tą propagandę to czułam się tak, jakbym wróciła do
      swoich młodych lat i niech Pan Gawin nie wciska mi kitu do głowy że Kaczyńscy
      chcieli naszego dobra! Kaczyńscy chcieli WŁADZY a ludzi mieli gdzieś!!! A
      najlepiej to widać po obecnym zachowaniu prezydenta i jego fochach!!!
      • boguswi Re: Pan Gawin chyba nie rozumie 27.01.08, 17:05
        Zgadzam sie z autorem o nazwie "robaczku". Istota polityki jest
        rozwiazywanie problemow! Skutecznie! Dzialania na rzecz
        spoleczenstwa, konkretne, a nie tworzenie jakichs glupkowatych
        spekulacji, czy odwolywanie sie do najprymitywniejszych popedow
        ludzi, szczucie jednych na drugich: a to Ruskie, a to zywiol
        teutonski, skorumpowani lekarze i lapownicy w koncu. Czysty
        stalinizm. Jedyne afery jakie Kaczynscy wykryli, byly w samym jadrze
        PiSuaru: Kaczmarek, Kornatowski, Lipiec. Co konkretnie bracia
        Kaczynscy i ich przydupasy zrobili? Nic. Ziobro mial usprawnic
        sadownictwo. Zrobil niby te sady 24-godzinne, ktore okazaly sie
        klapa! I sadownictwo w systemie audio-tele. Dziwkarz Dorn odpowiada
        za smierc dwoch policjantow, ktorzy musieli odwozic pijanego
        urzednika MSWiA do domu, bo zachlal i na pociag sie spoznil. W
        sejmie kreautury typu Wisniowska, Lyzwinski, Wierzejski, Hojarska,
        Giertych i paru innych reprezentowalo majestat Rzeczypospolitej.
        Hanba. Sprostytuowali publiczne radio - teraz po odplywie
        sluchasczy - na skraju bankructwa. W Telewizji prym wioda jakies
        panienki podejrzanej proweniencji. Szukam jakiegos ekonomicznego
        konkretu i nie znajduje? Czyzby sukcesem IV RP byla tylko stacja
        Wloszczowa wybudowana dzieki rojeniom drobnego pijaczka jakim jest
        Edgar Gosiewski? Co to jest ta IV RP? Czym byla jesli nie
        posmiewiskiem i groza, kiedy stosowano indywidualny terror ku
        uciesze gawiedzi?
        Co gorsze, okazuje sie teraz, ze takze inny zalozyciel IV RP -
        partia PO mimo szumnych zapowiedzi - takze jest kompletnie do
        rzadzenia nie przygotowana. Chcialo by sie zakrzyknac, niczym pijany
        prezydent Kwasniewski: Donaldu Tusku, Janie Mario, Spiewaku
        profesorze, Gowinie, Schetyno! Gdzie sa projekty ustaw, gdzie jest
        ten wasz rzad cieni (albo cieniasow jak chcial Marcinkiewicz).
        Glucha cisza. Pustka. Nic. Nie przez przypadek nazywam partie PO -
        partia Pe Zero.
        Polityczne elity III i IV RP na naszych oczach zuzyly sie. Chlopcy
        tak sie zakiwali w swoich politycznych gierkach, ze zapomnieli czym
        jest polityka. A powtorze raz jeszcze: to jest umiejetnosc
        skutecznego rozwiazywania problemow spolecznych.
        Szczesc Boze!
        purpura.blox.pl/html
        • robaczku Re: Pan Gawin chyba nie rozumie 27.01.08, 21:20
          Dziękuję za poparcie. Właśnie tego obecnie społeczeństwo oczekuje od polityków,
          a nie patrzenie na to co chciał Piłsudzki czy Dmowski. TO BYŁO I JUŻ NIE WRÓCI!!
          Do nowych czasów trzeba dostosować nowe myślenie o społeczeństwie. Przecież
          teraz nikt nie kupuje tarki do prania tylko kupuje pralkę i taka jest różnica,
          chociaż jestem wiejską kobietą po 60-tce to lepiej to rozumiem niż politycy.
          Pozdrawiam
          • boguswi Re: Pan Gawin chyba nie rozumie 27.01.08, 23:11
            Miłe Pani i Mili Panowie! Muszę przyznać, że już bardzo dawno nie
            czytałem na tym forum tak rzeczowej, konkretnej oraz kulturalnej
            dyskusji. Żadnych wyzwisk, wyważone argumenty, spory merytoryczne. I
            niech mi ktoś powie, że nie jesteśmy społeczeństwem obywatelskim!
            Było mi naprawdę bardzo przyjemnie podzielić się z Państwem swoimi
            uwagami i z ogromnym zaciekawieniem przeczytałem wszystkie
            opublikowane tu wypowiedzi, choć nie ze wszystkimi się zgadzam
            (były jednak mądre i szanujące opinie innych).Czytałem je próbując
            zrozumieć drugą stronę.
            Pozdrawiam serdecznie!
    • garnek11 Kontrolna rola mediow? 27.01.08, 15:41
      Zgadzam sie w zupelnosci z diagnoza przedstawiona przez Gawina.

Kaczynscy to na razie przeszlosc - ludzie maja rzeczywiscie dosc
      "przepolitykowanej polityki", slusznie czy nieslusznie - tak jest. Przyczynily
      sie do tego dwie strony: Kaczynscy, w ktorych w pewnym momencie swoich wstapil
      syndrom oblezonej Czestochowy i opozycja z mediami, ktore bily w nich jak w beben.

Czy pamietamy jeszcze, ze Kaczynscy = dyktatura, rezim i prawie wrecz faszyzm?
      Czy ktos pamieta argumenty, ktore uprawnialyby do tego typu stwierdzen?

Zastanawia mnie dzis tylko jedna rzecz: kontrolna rola mediow. Sama Ewa Milewicz
      pisala, ze w ucywilizowanych demokracjach patrzenie wladzy na rece to jej
      podstawowy obowiazek. I o ile rola ta za Kaczynskich byla wypelniana z cala
      surowoscia i konsekwencja, to teraz?

Czy ktos wie, czemu odszedl z Kancelarii Gras? Co sie dzieje z funkcjonariuszem
      ABW, ktory to podobno za Bondaryka zostal odsuniety od spraw zwiazanych z
      Polsatem, z ktorym to podobno (?) sam szef tych sluzb byl zwiazany? Jaka role
      pelni Boni? Czemu prasa nie bije w Niesiolowskiego-palkarza, ktory hanbi swa
      osoba majestat (jest jeszcze takowy?) sejmu (zaznaczam, ze retorycznie
      porownywalny "bulterier Kaczynskich" nie zostal wicemarszalkiem)? I wspomniany
      ekspert PO w sprawach gospodarczych, Chlebowski, eksprezydent Zorow, co to
      dopuscil (?) do prawie bankructwa miasta? Dlaczego Pawlak skasowal kare dla J&S,
      sprawa przeciez dziwacznie cuchnie i wydaje sie byc wymarzonym tematem dla
      dziennikarzy sledczych?

Tyle niewyjasnionych spraw... Gdzie ta kontrolna funkcja mediow? No gdzie?
      • adas313 Re: Kontrolna rola mediow? 27.01.08, 20:32
        Pamiętamy krytykę Kaczyńskich, tak samo jak pamiętamy, że reszta to ZOMO, SB,
        układ, antypolacy, obce siły, ludzie idący ręka w rękę z mordercami ks.
        Popiełuszki itp.

Polscy wyborcy może by zdzierżyli Giertycha, może nawet Leppera, może nawet
        medialne show Zbigniewa Ziobry. Zwłaszcza, że ogólna sytuacja kraju jest
        najlepsza od być może kilkuset lat.

Niestety (dla PiS) nie wytrzymali ciągłego napięcia i obelg miotanych przez samą
        władzę. Opozycji wolno skretynieć - władzy NIGDY.

Jeśli zaś chodzi o kontrolną rolę mediów, to faktycznie przydałoby się
        zainteresowanie tymi sprawami. No i może CBA, tudzież NIK by się ruszyło do
        jakiejś pożytecznej roboty (choćby po to by wyjaśnić, że wszystko jest w
        porządku - oczywiście jeżeli jest)?

Co do Chlebowskiego to ktoś powyżej się wypowiedział na ten temat.
    • bsc1 Kwantyfikowanie R.P. przez pryzsmat afery Rywina . 27.01.08, 17:57
      Kwantyfikowanie R.P. przez pryzmat afery Rywina, to kosmiczny
      absurd. Zdieciniały wydaje się być sam autor tego artykułu.
    • mariuszet Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 18:18
      Nie ma jak polemizować z ludźmi o mentalności J. Kaczyńskiego. Im nikt nie
      przetłumaczy, że "białe jest białe, a czarne jest czarne". To są ludzie
      Kalego-"jak Kali ukraść to dobrze, ale jak Kalemu ukraść to źle". Biedak nie
      dostrzegał podwójnych standardów za rządów PIS, nie zauważał rozdźwięku między
      deklarowanym prawem i sprawiedliwością, a rzeczywistością i niemoralną praktyką,
      używaniem służb specjalnych, przerobieniem publicznych mediów na media partyjne.
      Teraz to bardzo boli gdy dostrzeże ślad czegoś takiego. To PiS doprowadził do
      szczytu zasadę, że nie kompetencje a lojalność jest bardziej ceniona. Dokładnie
      jak u dyktatorów i satrapów. Martwi się gość, że mieszczaństwo, które podobno
      przejęło władzę nie jest modernizacyjne, a ekipa Kaczyńskiego była bardzo
      modernizacyjna. Szkoda gadać, ci ludzie nowej endecji(tak mi się wydaje) widzą
      co chcą widzieć i analizują rzeczywistość tak by doszło do z góry ustalonego
      wniosku. Może to i dobrze bo Ameryki to oni nie odkryją.
    • mcgoo Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 18:49
      swietny wywiad - chyle czola przed Panem Dariuszem Gawinem - rzadko
      zdarza sie uczciwe podejscie i tak rzeczowa analiza ..
    • imagistyk Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 19:25
      Gawin jak każdy propagandzista widzi tylko wycinek rzeczywistości. ar.co napisała tylko pokrótce o II RP i to już jest kompromitacją Gawina,a specjalista od II RP wytknąłby jeszcze wiecej, gdyż Piłsudski nie był jakimkolwiek "modernistą". Gawin "zapomniał",że w 2005 roku PO była głównym celem ataków PiS-u. A czy wroga chce się mieć za sojusznika ? Najwyżej za wasala.
      Podwójne zwycięstwie odebrało braciom Kaczyńskim poczucie rzeczywistości i wyzwoliło w nich najgorsze cechy ich paskudnego charakteru. Nawet gdyby Tusk i PO oprzytomnieli po nokaucie, to i tak nic by nie uzyskali, gdyż Kaczyńskim zachciało się władzy absolutnej i dążyli do niej wszystkimi środkami, nie cofając się przed łamamniem konstytucji. Sprawdziła się przepowiednia Rokity o smutnych panach decydujących nad ranem kogo by tu jeszcze aresztować.
      Szkoda ,że na na koniec sam Rokita ośmieszył się łasząc się do Kaczyńskich.
      • robigy Re: Zdziecinniała Polska Platformy 27.01.08, 21:04
        Gawin: do wladzy doszla klasa srednia/mieszczanstwo, a ja czytalem `moralnosc pani dulskiej` i wiem, ze oni sa falszywi i hipokryci i fe!

hahaha, jak ten czlowiek zdal mature?
    • adas313 Efekt wahadła: 27.01.08, 20:16
      "Mówienie przez Tuska o "normalności" to majstersztyk. Ludzie zapominają o
      realności wielu konfliktów. To z pewnością odpowiedź na poczynania PiS-u, który
      skrajnie przepolityzował politykę. Buduje się więc dziś konsensualność - pozorną
      bądź rzeczywistą - poprzez wyciszanie konfliktów."

I to przepolityzowanie to właśnie źródło problemu. Upolitycznianie dosłownie
      wszystkiego podlane sosem antyspiskowym i doprawione politycznymi zadymami
      wywołało w społeczeństwie niestrawność.

Tak mocną, że nawet nijakość i dryfowanie jawić się może jako znacząca poprawa.
    • el_padre Zdziecinniały historyk 27.01.08, 21:02
      W II RP realizacja tej obietnicy przebiegała dobrze, ale została
      przerwana nie za naszą sprawą.
      Temu panu powinno się zabrać dyplom.
      Na czym niby polegała ta dobra realizacja tej obietnicy?
      Na nędzy i upokorzeniu całej ściany wschodniej?
      Ten pan powinien wiedzieć kiedy zniesiono pańszczyznę
      (w powiecie Nowosądeckim dopiero w 1936 roku)
      A może o dobrej realizacji świadczy spalenie ok 160 cerkwi w
      okolicach Chełma w lipcu i sieprniu w ramach ogólnej euforii po
      sprowadzeniu do Polski relikwi św.Andrzeja Boboli w 1936 roku???
      Itd,itd. I dalej już tylko bzdury o podobnym życzeniowym
      zabarwieniu.
      Jeśli taki historyk zostaje wiceszefem Muzeum Powst. Warsz. to
      rzeczywiście ten Pis swoje kadry szukał chyba na śmietniku.
      • elsby Re: Zdziecinniały historyk 29.01.08, 01:19
        Ściana wschodnia to sukces zaborowej rusyfikacji, zresztą do dzisiaj.
        A przykładanie dzisiejszych standardów do historii to nieporozumienie
        albo demagogia.Co cerkwi to na polsko-ukraińskim pograniczu przez całe
        międzywojnie tliła się wojna,niestrudzenie podsycana przez endecję.
    • smileordie Zdziecinniała Polska Platformy 28.01.08, 01:58
      Ale ludzie, kazdy widzi, ze PiS cos staral sie robic mimo nagonki mediow w ciagu
      tych 2 lat udalo im sie zawalczyc z korupcja i troche poprawnic mentalnosc i klimat.
      Teraz do wladzy dobrali sie kanciaze, Poltusk w ogole wlasnego rozumu nie
      posiada, media siedza cicho i pewne jest, ze z tego powodu sytuacja w kraju sie
      pogorszy, budzet sie rozpadnie, ceny pojda w gore, beda prostesty spoleczne itp
      itd jak tylko ludzi przycisnie a przycisnie, bo jest kryzys...
      I jak by na to nie patrzec, w Polsce idzie 2-ga argentyna, albo polski narod
      jest juz tak oglupialy, ze bedzie zarabiac polowe tego co ludzie w europie a
      placic 2x wiecej i beda sie dalej cieszyc :P
    • palestrina2005 jak "inteligent" to wg GW tylko lewicowy 28.01.08, 08:31
      Definicja inteligencji wg Michnika = osoby o poglądach lewicowych...

Żałosne...

Faktycznie mieliśmy kilku takich "inteligentów". np.

Pan "magister" Kwaśniewski...
      • elsby Re: jak "inteligent" to wg GW tylko lewicowy 29.01.08, 01:08
        Konsekwentny "prawicowiec" powinien wciąż mieszkać na drzewie,ponieważ zejście z
        niego do jaskiń było już jakąś podejrzaną , nowinkarską rebelią gwałcącą
        wielosetletni,uświęcony porządek i tradycję.
    • elsby Zdziecinniała Polska Platformy 29.01.08, 00:55
      Z zaskoczeniem i niedowierzaniem czytam, że Kaczyńscy mieli/mają/ tak wysoce
      rozwiniętą samoświadomość polityczną i zresztą jakąkolwiek inną.Ja mam podobną -
      irytującą mnie -jak Pan Gawin cechę , mianowicie idiotom przypisuję nie wiem
      jaką mądrość.Klęska Kaczyńskich to nie była kwestia doniosłych sporów z
      filozofii politycznej ale ich wyraźnych inklinacji wariackich, co było/jest/
      widać gołym okiem.
    • 3centy Re: Zdziecinniała Polska Platformy 29.01.08, 08:31
      ar.co napisała:

> próbach pozbawiania obywatelstwa Żydów przebywających za granicą?

na Zydów ! najlepsze są podatki !
    • marian.kaluski Wara od II Rzeczpospolitej! 29.01.08, 08:32
      Wara Zydom i lewakom od II Rzeczpospolitej!
      Wszystko ma swoje plusy i minusy. Dotyczy to również II
      Rzeczpospolitej.
      Jednak prawdziwy Polak powinien być dumny i jest dumny z II
      Rzeczpospolitej, bo nie był kraj Zydów i komuchów, a tylko Polaków.
      To był kraj Polaków! To była prawdziwie nasza (Polaków) ojczyzna.
      Bardzo kochana ojczyzna.
      A że polska Polska nie podobała się Zydom i komuchom to był ich
      problem. Nie nasz. My mieliśmy tylko Polskę. Oni mieli do wyboru -
      Związek Sowiecki albo Palestynę (dziś mają Izrael), albo USA i kilka
      innych państw, gdzie mogli się szarogęsić na nie swoim!
      Polska jest nasza i tylko nasza, a nie przybłędów i zdrajców!
      Propolscy cudzoziemcy zawsze byli i są nadal mile widziani. Ale
      tylko tacy - propolscy! Reszta - paszoł won!

Marian Kałuski, Australia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka