abhaod obrzydliwa manipulacja 29.01.08, 11:29 Izraelczycy nie wpuszczają palestyńskich samobójców, to ci robią z ofiary napastniczkę, najobrzydliwsze w tym jest to, że ona nie może się już bronić, Izraelczycy mają jeszcze tą możliwość Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 A mnie się pomysł podoba! Dlaczego nie? Anna .... 29.01.08, 11:42 Frank straciła dzieciństwo i życie przez NIEMCÓW tak samo jak pewne palestyńskie dziecko do którego strzelali IZRAELCZYCY! Ariel Sharon, zbrodniarz wojenny, jest winny masakry Palestyńczyków w obozach Sabra i Szatila. Tam też ginęły dzieci, małe dzieczynki i chłopcy. Jaka jest różnica między Sharonem a Eichmannem? Ilościowa? Statystyczna? A brutalne zabicie przez izraelskich żołnierzy-bandytów Mohameda al - Dury - palestyńskiego chłopca którego ojciec osłaniał przed kulami? To nie jest wstrząsające? Anna Frank i Mohameda al - Dury są ofiarami barbarzyństwa i obsesji narodu, który w swoim opętaniu uważa się za ,,wybrany przez Boga"! Hucpa to imię tych nacji! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: A mnie się pomysł podoba! Dlaczego nie? Anna 29.01.08, 11:49 pl2512 napisała: > A brutalne zabicie przez izraelskich żołnierzy-bandytów Mohameda al - Dury - > palestyńskiego chłopca którego ojciec osłaniał przed kulami? To nie jest > wstrząsające? Anna Frank i Mohameda al - Dury są ofiarami barbarzyństwa i > obsesji narodu, który w swoim opętaniu uważa się za ,,wybrany przez Boga"! Hucp > a > to imię tych nacji! niestety, francuskie badania balistyczne potwierdziły, że chłopiec został zabity kulami palestyńskimi, Izraelczycy nie mieli tej możliwości, kąt ostrzału nie pozwalał na to Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek ha ha ha 29.01.08, 11:57 Po tym "wypadku" jedna zydowka z izraela twierdzila na forum, ze to niemcy zrobili reportaz, w ktorym wykazano, ze itd, itp... A teraz to francuskie badania balistyczne. Tia, zawsze ta sama strategia :) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: ha ha ha 29.01.08, 12:03 a jakieś konkrety, bo ja oglądałem parę takich reportaży, sami Palestyńczycy nie chcieli brać udziału w tych reportażach, zniszczyli to miejsce i wystawili pomnik, to się nazywa manipulacja i propaganda :))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: ha ha ha 29.01.08, 12:08 abhaod napisał: > sami Palestyńczycy zniszczyli to miejsce Jak juz lzesz, to rob to troche lepiej. Miejsce zostalo krotko po zajsciu zrownane z ziemia przez izraelski buldozer. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: ha ha ha 29.01.08, 12:13 a poza tym zdetonowali tam 500 megatonową bombę Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: ha ha ha 30.01.08, 09:31 abhaod napisał: > a poza tym zdetonowali tam 500 megatonową bombę A dowiedziales sie tego zapewne z niedzielnego wydania "Rudego Prava". Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: ha ha ha 30.01.08, 11:16 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/BewareOfTrolls.svg Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: ha ha ha 30.01.08, 19:34 I wiesz, co w tym wszystkim jest najbardziej frapujace? Wcale nie to, co zrobil ten tzw. "zolnierz" (tak ich rzeczywiscie nazywaja). Najwazniejsze jest to, ze tak odrazajace mordy dzieja sie tam nagminnie przy calkowitym poparciu izraelskiego "prawa" i tamtejszej spolecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: ha ha ha 30.01.08, 20:00 musisz widocznie nieźle na tych w kółko powtarzanych bredniach zarabiać Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: ha ha ha 30.01.08, 20:04 abhaod napisał: > musisz widocznie nieźle na tych w kółko powtarzanych bredniach zarabiać A konkretnie, na ktorych? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: ha ha ha 30.01.08, 20:07 "nagminnie" upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ha ha ha 30.01.08, 16:04 rzeczywiscie, goldbaum?????? mam nadzieje, ze masz jakis link do tego miejsca, zrownane z ziemia przez israelski buldozer.... bo z tego co ja wiem, to netzarim junction funkcjonuje do dnia dzisiejszego, ale oczywiscie moge sie mylic.... wiec daj jakis link albo zdjecie, git? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ha ha ha 30.01.08, 15:58 szanowny mirmilku..... "jedna zydowka" to bylam ja. pierwsze informacje o tym, ze to tzw. palestynczycy zabili mohammada al dure byly z tv niemieckiej, potem z francuskiej. i niemcy i francuzi byli zgodni, ze sprawa byla ukartowana przez arabow. w koncowych efekcie wyszlo, ze mohammad al dura zostal zabity kula w plecy przez arabskich terrorystow. dzisiaj nikt nie ma watpliwosci, co do tej historii, czy jak ty to ladnie nazywasz "wypadku". pierwszy link to zdjecie dokumentujace niemozliwosc zabicia tego chlopca przez israelczykow..... www.eretzyisroel.org/~ginsburg/aldura/ www.palestinefacts.org/pf_1991to_now_alaqsa_dura.php twoja "prawda" niestety nie moze nikogo przekonac.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum "badania balistyczne" 29.01.08, 12:15 A jakie masz "badanie balistyczne" do tego przypadku, ktory wyjatkowo zaistnial rowniez w izraelskiej opinii publicznej z tego powodu, bo podwladni podkablowali przelozonego? Izraelski "oficer" z zimna krwia strzela w plecy 13-letniej dzieczynce (wygladajacej na 10 lat), ktora "smiertelnie przerazona" oddalala sie juz od posterunku? Oficer, ktory otwarcie przyznal, ze zabilby nawet wtedy, gdyby to dziecko mialo 3 lata zostal... uniewinniony. Stanal przed sadem nie dlatego, ze zabil ale z powodu zarzucanego mu niewlasciwego uzycia broni podczas procedury okreslanej w tej tzw. "armii" mianem "confirm to kill" czyli dobijania. www.guardian.co.uk/israel/Story/0,2763,1358173,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "badania balistyczne" 29.01.08, 20:16 pomimo, że usunięto moje dwie odpowiedzi piszę jeszcze raz, przede wszystkim co to za uwaga "strzela w plecy 13-letniej dzieczynce > (wyglądajacej na 10 lat),"? mamy koniecznie od razu się litować?, po drugie, nie jest dla mnie żadną wyrocznią jakiś brytyjski szmatławiec Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 09:30 abhaod napisał: > co to za uwaga "strzela w plecy 13-letniej dzieczynce > > (wyglądajacej na 10 lat),"? mamy koniecznie od razu się litować? No pewnie nie "macie". "Macie" strzelac do wszystkiego, co sie porusza. Jak powiedzial ten tzw. "oficer" - nawet do trzyletnich dzieci. > po drugie, nie jest dla mnie żadną wyrocznią jakiś brytyjski > szmatławiec Cos "wam" sie pomylilo. Guardian to nie "wyrocznia" a czasopismo komentujace wydarzenia na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 11:15 samo podanie zmyślonej wiadomości jest "prorokowaniem" może się uda? a pisanie takich uwag "wyglądała na 10..." to chwyty brukowej prasy Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 12:17 abhaod napisał: > samo podanie zmyślonej wiadomości jest "prorokowaniem" może się uda? Ach "zmyslonej"? No to musi byc niezly spisek, skoro identyczne informacje o zabojstwie Iman i procesie tego tzw. "oficera" podawaly nawet izraelskie czasopisma. > a pisanie takich uwag "wyglądała na 10..." to chwyty brukowej prasy Odnosze wrazenie, ze nie rozumiesz tekstu cytowanej informacji. Wypowiedz "A girl of about 10" (dziwczynka wygladajaca na 10 lat) to nie "chwyt brukowej prasy" (Guardian i "brukowa prasa" lol) tylko cytat z nagran rozmow miedzy "zolnierzani" zarejestrowanych na tasmach przed, podczas i po zajsciu. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 12:33 nie znam tej historii, przypomniała mi tylko opowieść niemieckiego żołnierza w Afganistanie " zbliżała się do mnie, może 5-letnia dziewczynka, miała jakiś pakunek zawieszony na szyi, zacząłem do niej krzyczeć, aby się do mnie nie zbliżała, a ona, uśmiechając się, dalej szła w moim kierunku, wpadłem w panikę, niewiele się namyślając, chwyciłem parę kamieni i zacząłem rzucać w jej kierunku...", prasy brytyjskiej w ogóle nie czytam, zbyt silne mają imperialne resentymenty, takich i innych historii krąży w Internecie tysiące, mordercy są wszędzie, ale rozpatrując to w kategoriach dobra i mniejszego dobra, islamofaszyzmu i syjonizmu, terroryzmu, wiem dokładnie po której stronie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 12:49 abhaod napisał: > wiem dokładnie po której stronie jestem Oczywiscie. Jestes po stronie tego, ktory przyznal, ze ponownie zabilby to dziecko, nawet wtedy, gdyby mialo 3 lata(!) A tak poza tym - w przeciwienstwie do twojego przykladu z niemieckim zolnierzem w Afganistanie: - ten "zolnierz" w zaden sposob nie ostrzagl ani nawet nie probowal odpedzic tej dziewczynki. - nie rzucil w nia kamieniem tylko strzelil jej w plecy, po czym ja dobil strzalami w glowe. - i to nie wtedy, gdy dziewczynka zblizala sie do niego a wtedy, gdy "smiertelnie przerazona" oddalala sie juz od posterunku. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 12:50 wszystkiemu winni pedały i cykliści Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: A mnie się pomysł podoba! Dlaczego nie? Anna 29.01.08, 11:49 Uważaj, bo forumowi idioci powiedzą zaraz, że oburzanie się na to że Żydzi strzelali do ojca osłaniającego dziecko to zwierzęcy akt antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: A mnie się pomysł podoba! Dlaczego nie? Anna 29.01.08, 11:59 Jeszcze lepiej, powiedza, ze sam do siebie i wlasnego dziecka strzelal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Żydzi nie mordują Palestyńczyków 29.01.08, 11:52 i porównywanie losu Palestyńczyków do holokaustu Żydów jest nadużyciem. Żydzi głodują Palestyńczyków - to tylko walka z nadwagą, Żydzi otaczają murem i drutem kolczastym getto palestyńskie - żeby Palestyńczycy mogli umacniać więzi rodzinne, Żydzi bombardują obozy i miasta palestyńskie - to ze względów sanitarnych, Żydzi zniszczyli sieć energetyczną Palestyńczyków - bo telewizja psuje wzrok... Jak Żydów mordują - to holokaust, jak Żydzi mordują - to ci co o tym mówią są antysemitami. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Bredzisz czlowieku i klamiesz 29.01.08, 12:01 1. Palestynczycy jedza tylko dzieki Zydom, poczytaj sobie gdzie pracuje zdecydowana wieksosc Palestynczykow i kto im pieniadze na chleb daje. 2. Zydzi otaczaja sie murem od dzikusow ktorzy wysadzaja sie w kawiarniach, zrobilbys dokladnie to samo, kazdy zrobilby tak samo. 3. Zydzi bombarduja bandytow strzelajacych rakietami w przedszkola - zrobilbys dokladnie tak samo bojac sie o zycie swoich dzieci. 4. Zydzi nie zniszczyli im infrastruktury tylko cale lata ja utrzymywalni, dostarczajac m.in. darmowego pradu i wody. To co piszesz jest po prostu podłe... Odpowiedz Link Zgłoś
tenare To ty człowieku bredzisz i klamiesz 29.01.08, 12:23 1) zdecydowana większość Palestyńczyków musi pracować w żydowskich fabrykach, żeby nie umrzeć z głodu (tania siła robocza). Żydzi zniszczyli całą infrastrukturę Palestyny, żeby nie było palestyńskich fabryk i przedsiębiorstw, żeby sprowadzić Palestyńczyków do poziomu kamienia łupanego. Zatrzymują dopływ kapitału na rozwój. 2) Żydzi mają rakiety i bombowce - Palestyńczycy tylko granaty i koktajle Mołotowa i zapał do samoobrony. 3) Dla okupantów ruch oporu to bandyci. Patrz kim było AK dla hitlerowców. 4) Izrael nigdy nie dał nic za darmo Palestyńczykom. Palestyńczycy dostają hamowaną przez Izrael pomoc humanitarną. Pomoc ta jest po drodze rabowana. I patrz pkt 1) Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 29.01.08, 15:45 tenare napisał: > 3) Dla okupantów ruch oporu to bandyci. Patrz kim było AK dla hitlerowców. nie wypisuj bzdur: AK z założenia nie przeprowadzało ataków samobójczych na cywili, dzieci, kobiety - bezbronnych. Byłoby to działanie poza kodeksem. Terroryzm to nie partyzantka. Coś Ci się pomyliło. Rozumiem działania z "nienawiści do okupanta" ale, obawiałbym się w tym konflikcie tzw. "prostych rozwiązań" typu ten winny, ten nie... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 29.01.08, 16:50 feurig59 napisał: > nie wypisuj bzdur: AK z założenia nie przeprowadzało ataków > samobójczych na cywili, dzieci, kobiety - bezbronnych. Byłoby to > działanie poza kodeksem. Malo wiesz. AK nie przeprowadzala atakow samobojczych ale to tylko kwestia innej obyczajowosci. Przeprowadzala natomiast ataki przeciwko przypadkowym ludziom, glwonie cywilom, jak chocby poprzez zamachy bombowe w Berlinie i Wroclawiu - o ktorych jak widac nic nie wiesz. AK likwidowala tzw. volksdojczy a wiec Polakow, ktorzy przyjeli obywatelstwo niemieckie i morodwalaby z pewnoscia wiecej cywili niemieckich, gdyby takowych znajdowalo sie wiecej w okupowanej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 29.01.08, 17:14 no... to może rzeczywiście nie wiedziałem. Myślałem zawsze, że Armia Krajowa, była ruchem oporu wymierzonym w wojska okupanta, nie w ludność cywilną jak popadnie. O "rozwalaniu" kolaborantów i szmalcowników przez Kedyw słyszałem, ale wydawało mi się, że w podziemnym państwie istniały sądy...A to tylko inna obyczajowość, no patrzcie, patrzcie... W takim razie rzeczywiście można AK postawić w jednym rzędzie z Brygadami Al Aksa, Hamasem, Al Kaidą, Czarnym Wrześniem itd. Chwała bohaterom! Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 29.01.08, 17:25 feurig59 napisał: > no... to może rzeczywiście nie wiedziałem. Ano nie wiedziales. > Myślałem zawsze, że Armia Krajowa, była ruchem oporu wymierzonym w > wojska okupanta, nie w ludność cywilną jak popadnie. Jaka znow "ludnosc cywilna"? Przeciez w okupowanej Polsce znajdowali sie niemal wylacznie wojskowi i policja niemiecka. Polski ruch oporu podobnie jak alianci zachodni mial oczywiscie za cel glownie struktury militarne przeciwnika ale w realiach wojennych celem staja sie tez cywile - jak chocby w zamachach AK w Berlinie i Wroclawiu albo w bombardowaniach miast niemieckich przez aliantow. Nie inaczej jest w przypadku Palestynczykow. Gdyby mieli tak precyzyjna bron jak Izraelczycy, to zabijaliby procentowo wiecej wojskowych. W obecnych warunkach maja do wyboru albo strzelac niemal na oslep albo skapitulowac. W agresji libanskiej akurat Hizbollah zabila procentowo wiecej wojskowych niz cywili - w przeciwienstwie do Izraela. > A to tylko inna obyczajowość, no patrzcie, patrzcie... Masz problemy z rozumieniem tekstu. O innej obyczajowosci pisalem w odniesieniu do zamachow samobojczych. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 16:14 to nie inna obyczajowosc, goldbaum, tylko inna mentalnosc.... nigdy zaden przywodca europejski nie namawial wlasnych obywateli na robienie zamachow samobojczych..... mentalnosc, goldbaum... mentalnosc jest inna.... poczucie honoru inne, poczucie sprawiedliwosci jest inne.... to nie zachod i cywilizacja, jaka zachodni ludzie znaja i akceptuja..... w europie nikt nikomu gardla nie podrzyna i juz napewno nie filmuje tego z duma.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 19:32 dana33 napisała: > to nie inna obyczajowosc, goldbaum, tylko inna mentalnosc.... nigdy > zaden przywodca europejski nie namawial wlasnych obywateli na > robienie zamachow samobojczych..... mentalnosc, goldbaum... Chcesz znow popisac sie twoja niewiedza? No to znow ci sie udalo biedna zagubiona kobieto. Niemcy (ten cywilizowany narod, w ktory tak bardzo wierzysz) w ostatnich miesiacach wojny sformowali eskadry kamikadze (pilotow samobojcow), ktorzy w lotach samobojczych atakowali mosty pontonowe na Odrze. O radzieckich zolnierzach rzucajacych sie z granatami pod czolgi niemieckie tez oczywiscie nie slyszalas? Oczywiscie. > w europie nikt nikomu gardla nie podrzyna i juz napewno nie filmuje > tego z duma.... To fakt. W czasie wojny 30-letniej albo podczas powstan kozackich kamer jeszcze nie bylo. Podobnie z reszta jak i na Wolyniu albo na Balkanach podczas wojny. Ech, czasami juz mi cie zal, gdy widze, jak sie blaznisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 20:02 goldbaum napisał: > dana33 napisała: > > > to nie inna obyczajowosc, goldbaum, tylko inna mentalnosc.... nigdy > > zaden przywodca europejski nie namawial wlasnych obywateli na > > robienie zamachow samobojczych..... mentalnosc, goldbaum... > > Chcesz znow popisac sie twoja niewiedza? No to znow ci sie udalo biedna > zagubiona kobieto. > > Niemcy (ten cywilizowany narod, w ktory tak bardzo wierzysz) w ostatnich > miesiacach wojny sformowali eskadry kamikadze (pilotow samobojcow), ktorzy w > lotach samobojczych atakowali mosty pontonowe na Odrze. hm...... nic nie wiem o tych mostach pontonowych na odrze.... masz link? bo ja mam inna informacje: Nazi Germany also trained and operated suicide pilots shortly before its defeat. The first German suicide unit, the Leonidas Squadron, was established as a squadron of volunteers within the Luftwaffe's top secret special missions air wing (KG200). Its weapon was a manned version of the German jet-powered V-1 cruise missile. This unit trained and reached an operational status, but an approval to use it in combat was never given, mostly because of the availability of Germany's other advanced air-to-ground weapons, that made its operation an unnecessary loss of pilots lives. www.2worldwar2.com/kamikaze-pilots.htm > O radzieckich zolnierzach rzucajacych sie z granatami pod czolgi niemieckie tez > oczywiscie nie slyszalas? oh, slyszalam cusik.... ale nie slyszalam, ze byli do tego nawolywani przez przywodcow kraju lub swojej jednostki wojskowej... po prostu bronili wlasna piersia swojej ojczyzny, co robili tez zolnierze innych armii na tym swiecie, w tym zolnierze polscy... ale tez nikt ich nie nawolywal do tego rodzaju samobojstwa, zeby nie wiem jak patriotyczne bylo.... no i juz napewno nikt nie nawolywal dzieci do tego rodzaju "walki"..... www.jcpa.org/jl/vp441.htm > > Oczywiscie. > > > > w europie nikt nikomu gardla nie podrzyna i juz napewno nie filmuje > > tego z duma.... > > To fakt. W czasie wojny 30-letniej albo podczas powstan kozackich kamer jeszcze > nie bylo. Podobnie z reszta jak i na Wolyniu albo na Balkanach podczas wojny. > > Ech, czasami juz mi cie zal, gdy widze, jak sie blaznisz. > alez goldzik.... tylko sie nie poplacz.... blaznisz to sie ty, goldzik i to bez przerwy, od lat... ale spoko.... ja nie placze nad twoim ciezkim losem... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 20:29 dana33 napisała: > hm...... nic nie wiem o tych mostach pontonowych na odrze.... I co? Czy oczekujesz? przeciez twoja niewiedza znana jest mi od dawna. > masz link? bo ja mam inna informacje: > Nazi Germany also trained and operated suicide pilots shortly before its defeat. Inna? A rozumiesz co to znaczy "suicide pilots"? Jak ktos ci przetlumaczy, co to znaczy to daj znac. > oh, slyszalam cusik.... ale nie slyszalam, ze byli do tego nawolywani > przez przywodcow kraju lub swojej jednostki wojskowej... po prostu > bronili wlasna piersia swojej ojczyzny, co robili tez zolnierze > innych armii na tym swiecie, w tym zolnierze polscy... No widzisz jak to pieknie ujelas - samobojcy "bronili wlasna piersia swojej ojczyzny". To, czy ktos do tego nawoluje czy nie jest nieistotne. No chyba, ze tak jak nazisci wobec was albo wy wobec muzulmanow dazy sie wszelkimi srodkami do przedstawienia drugiej strony jako potwora, innego niz wszystko inne na ziemi. Wtedy szuka sie czegos takiego, co jest "zupelnie inne". Bo wtedy duzo widziec w stronie przeciwnej bestie a nie czlowieka. probuj dalej i podpisuj listy nazistow, jak to juz zrobilas. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 20:46 nie masz linku do bombardowania mostow pontonowych na odrze? szkoda. nic nie znalazlam w googlu..... myslalam, ze ty masz.... rozumiem suicide pilots.... a ty rozumiesz "but an approval to use it in combat was never given" ??????? o nie, goldzik.... bardzo jest istotne, czy rzucasz sie pod czolg wroga z wlasnej inicjatywy, czy tez ktos cie nawoluje do wysadzenia sie razem z autobusem pelnym cywili, nie na wojnie niby, w powietrze... roznica jest i to ogromna... ze ty probujesz tutaj wmowic wszystkim od lat, ze nie ma zadnej roznicy, to to jest wlasnie ta twoja manipulacja i demagogia, ale roznica jest, czy chcesz czy nie... alez goldzik.... ja nie musze sie wysilac i dazyc do pokazania muzulmanow jako potworow.... oni to robia sami.... jak ci sie to podoba? www.masada2000.org/3steps.html www.masada2000.org/ramallah.html spoko facio.... podpisuje kazda liste przeciwko rozprzestrzenianiu sie muzulmanow w europie... bronie w koncu rowniez i twojej dupy, nawet jak nie chcesz w to uwierzyc.... i nie petycja nazistow, tylko skrajnie prawicowych.... nu, ja tez skrajnie prawicowa, goldzik... popieralam i begina i netanyahu i teraz liebermana.. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 21:11 Powiedz, czy twoja niewiedza mas byc moim problemem? Czy moim problemem ma byc to, ze znam artykul o ktorym ty nie masz pojecia i ze "nic" nie potrafisz znalezc "w googlu"? Skoro jestes tak ograniczona, ze nawet przytoczony przez ciebie termin "suicide pilots" relatywizujesz(!), bo ten rodzaj formacji (sterowane przez ludzi pociski V) nie zostal uzyty zmienial cokowliek w makabrycznym zamiarze jego uzycia? Odstawiasz danek znow jaja do kwadratu: Zydowka w obronie hitlerowcow(!). Cywilizowani hitlerowcy ("poczucie honoru, sprawiedliwosci") nie przeprowadzili lotow kamikadze przy pomocy pociskow V bo TYLKO je przygotowywali! Ale nie zdazyli przeprowadzic! Czy ty widzisz biedna kobieto, jak znow strzelasz sama sobie w noge? Przeciez nawet w przytoczonym przez ciebie linku nieco ponizej mozna przeczytac: "The other German suicide unit, which did see combat action, was the Luftwaffe's fighter wing 300 (JG300), that was ordered, shortly before the end of the war, to use ramming tactic against allied heavy bombers. This tactic was used just a few times and its success rate was not high" Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 22:31 jezuuu, goldbaum.... belkoczesz znow.... nie uzyli, nie uzyli.... arafat uzyl.... ciagle roznicy nie widzisz? nu, tak juz masz zalosnie... pisz dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 31.01.08, 09:00 dana33 napisała: > nie uzyli, nie uzyli.... arafat uzyl.... ciagle roznicy nie widzisz? Widze, jak bardzo zalezy ci na wybieleniu hitlerowcow danek :-) ...ale sam zamiar i przygotowania do tego procederu jest juz wystarczajaco dyskwalifikujacy twoich ulubiencow u ktorych tak bardzo cenisz ich "honor", "sprawiedliwosc" i "moralnosc". Rodzice planujacy zarzniecie i ugotowanie wlasnego dziecka sa nie mniej winni od tych, ktorzy to juz zrobili. Poza tym: Nawet w linku podanym przez ciebie(!) jest mowa o tym, ze Niemcy uzyli tej formacji. I co? Znow ci nie wyszlo, choc tak bardzo sie staralas? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 19:45 goldbaum napisał: > Jaka znow "ludnosc cywilna"? Przeciez w okupowanej Polsce znajdowali sie niemal > wylacznie wojskowi i policja niemiecka. Twoja groteskowa pewność siebie raczej nie wynika ze znajomości faktów, bo: O jakiej okupowanej Polsce mówisz? 1.Tereny anektowane do III Rzeszy były zasiedlane jak najszybciej się dało przez cywilów (sama Wielkopolska - 400 000 chłopów niemieckich) 2.W Generalnej Guberni nie stacjonowało wyłącznie wojsko i policja, oraz inne siły mundurowe. Także tutaj zasiedlano Niemcami w cywilu (setki tysięcy), nie mówiąc o około 100 000 żyjących Volksdeutschów. Niemcy mieli swoje szkoły, przedszkola, kina itd, całą infrastrukturę cywilną, która nie była celem zamachów zbrojnych ze strony AK, właśnie dla tego, że była cywilna. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 19:52 feurig59 napisał: > Niemcy mieli swoje szkoły, przedszkola, kina itd, całą > infrastrukturę cywilną, która nie była celem zamachów zbrojnych ze > strony AK, właśnie dla tego, że była cywilna. Ciekawe tylko, dlaczego za kazdego zabitego Niemca musialo ginac 10 polskich zakladnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 19:59 goldbaum napisał: > feurig59 napisał: > > > Niemcy mieli swoje szkoły, przedszkola, kina itd, całą > > infrastrukturę cywilną, która nie była celem zamachów zbrojnych ze > > strony AK, właśnie dla tego, że była cywilna. > > Ciekawe tylko, dlaczego za kazdego zabitego Niemca musialo ginac 10 polskich > zakladnikow? > > Nieco odbiegamy od tematu, nie sądzisz? Starałem się wykazać jedynie, że porównanie AK z Hamasem,Czarnym Wrześniem i Hizbollahem, jest nietrafne. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 20:13 feurig59 napisał: > Starałem się wykazać jedynie, że porównanie AK z Hamasem,Czarnym > Wrześniem i Hizbollahem, jest nietrafne. Ktos gdzies go dokonal? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 20:45 goldbaum napisał: > feurig59 napisał: > > > Starałem się wykazać jedynie, że porównanie AK z Hamasem,Czarnym > > Wrześniem i Hizbollahem, jest nietrafne. > > Ktos gdzies go dokonal? tenare na którymś z postów dokonał takiego porównania(chyba dla nich /zamachowcy samobójczy/to bandyci, tak jak dla Niemców AK), a Ty stanąłeś w jego "obronie" > Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 20:49 feurig59 napisał: > tenare na którymś z postów dokonał takiego porównania(chyba dla > nich /zamachowcy samobójczy/to bandyci, tak jak dla Niemców AK), a > Ty stanąłeś w jego "obronie" Obawiam sie, ze ponosi cie co nieco fantazja. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 21:13 goldbaum napisał: > feurig59 napisał: > > > tenare na którymś z postów dokonał takiego porównania(chyba dla > > nich /zamachowcy samobójczy/to bandyci, tak jak dla Niemców AK), a > > Ty stanąłeś w jego "obronie" > > Obawiam sie, ze ponosi cie co nieco fantazja. > Obawiam się, że nie chce Ci się szukać > Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 21:19 feurig59 napisał: > Obawiam się, że nie chce Ci się szukać Szukac? Tego, o czym TY fantazjujesz? Jestes zabawny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 21:26 goldbaum napisał: > feurig59 napisał: > > > Obawiam się, że nie chce Ci się szukać > > Szukac? Tego, o czym TY fantazjujesz? > Jestes zabawny :-) Cieszę się, że sprawiłem Ci przyjemność, ale zobacz kto pierwszy pisał o AK i skąd ta dyskusja w której bronisz swojego porównania ruchu oporu z terroryzmem arabskim. Chyba, że sam już nie wiesz co i po co piszesz. > > Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 21:47 feurig59 napisał: > Cieszę się, że sprawiłem Ci przyjemność, ale zobacz kto pierwszy Nie moj drogi. Jesli chcesz udowodnic, ze rzekomo "stanalem w obronie" kogos tam - jak twierdzisz, to TY zobacz i pokaz to miejsce. > bronisz swojego porównania ruchu oporu z terroryzmem arabskim. Czy to kwestia poznej godziny, ze znow fantazjujesz... ? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 22:09 post: tenare 29.01.2008 godz. 12.23 Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 22:38 goldbaum zamilkl, feurig..... chwilowo... :)))) mysli nad tym, jak zmanipulowac odpowiedz, zeby wyszlo na jego.. :))) powodzenia ci zycze, bo z tym faciem to dyskusja nie jest mozliwa.. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 31.01.08, 08:53 dana33 napisała: > z tym faciem to dyskusja nie jest mozliwa.. Jesli - tak jak ty - nie ma sie argumentow lub sie ewidentnie klamie. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 31.01.08, 08:51 Widze post tenare ale ciagle nie widze postu, w ktorym rzekomo "stanalem w obronie" tezy porownujacej AK do Al Kaidy i Hamasu? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To ty człowieku bredzisz i klamiesz 30.01.08, 16:09 wow..... tenare...... jaka tam byla infrastruktura, ktora zniszczono? bo z tego co ja sie orientuje, to tam nie bylo nic ani przed 67 rokiem, ani potem. a to troche co bylo, to bylo zrobione przez israel.... a tzw. palestynczycy, ten kawalek gazy zwany gush kativ, gdzie byly, zbudowane przez israelczykow oczywiscie, cieplarnie kwiatow i owocow, w ktorych zreszta pracowali i zarabiali niezle, zniszczyli w ciagu 2 dni po opuszczeniu gazy przez israelczykow, wlacznie z mala fabryczka odsalania wody.... oni z tych, co lubia niszczyc wszystko, co zrobil zyd. zamiast wykorzystac dla budowy wlasnego kraju, ktory tak podobno chca miec... Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Może to i prawda... 29.01.08, 12:23 Tylko Palestyńczycy ich o to nie prosili i nie chcą aby Żydzi na ich ziemi przebywali i organizowali im tam raj... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny.polak Manipulujesz 29.01.08, 12:24 calcinus napisał: > 1. Palestynczycy jedza tylko dzieki Zydom, poczytaj sobie > gdzie pracuje > zdecydowana wieksosc Palestynczykow i kto im pieniadze na chleb > daje. A gdy w Palestynie nie było żydów, to Palestyńczycy jedli piasek z pustyni i popijali wodą z Morza Martwego? Sam piszesz, że Palestyńczycy pracują dla żydów, więc to, że dostają wynagrodzenie, to nie jest żadna łaska. > 2. Zydzi otaczaja sie murem od dzikusow ktorzy wysadzaja sie w > kawiarniach, > zrobilbys dokladnie to samo, kazdy zrobilby tak samo. Dokładnie - każdy by dokonywał samobójczych ataków, jeżeli byłaby to jedyna metoda walki z brutalnym okupantem. > 3. Zydzi bombarduja bandytow strzelajacych rakietami w przedszkola > - zrobilbys > dokladnie tak samo bojac sie o zycie swoich dzieci. Okupant musi liczyć się z konsekwencjami swoich czynów. > 4. Zydzi nie zniszczyli im infrastruktury tylko cale lata ja > utrzymywalni, > dostarczajac m.in. darmowego pradu i wody. Może i dostarczali, ale w końcu zniszczyli. Podobnie jak burzą domy domniemanych terrorystów, stosując odrzucaną przez cywilizowanych ludzi zasadę odpwoiedzialności zbiorowej. > > To co piszesz jest po prostu podłe... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Manipulujesz 30.01.08, 16:24 zwyczajny polaku..... przede wszystkim w palestynie zydzi byli zawsze... a arabowie pracowali jak nie u zydow, to u turkow albo anglikow.... oprocz tego wprawdzie piachu nie jedli, ale mieli bardzo ograniczony jadlospis: baranina, oliwki i pita. dzisiaj siedza w gazie, w tym syfie ktory zawsze byl syfem, rowniez za okupacji egipskiej, i tesknia za israelskim "okupantem"..... tesknili juz za panowania generalissimo, a teraz tym bardziej..... lepiej im bylo za naszej "okupacji" zwyczajny polaku.... duzo lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Bredzisz czlowieku i klamiesz 29.01.08, 12:37 > 1. Palestynczycy jedza tylko dzieki Zydom, poczytaj sobie gdzie pracuje > zdecydowana wieksosc Palestynczykow i kto im pieniadze na chleb daje. > 2. Zydzi otaczaja sie murem od dzikusow ktorzy wysadzaja sie w kawiarniach, > zrobilbys dokladnie to samo, kazdy zrobilby tak samo. > 3. Zydzi bombarduja bandytow strzelajacych rakietami w przedszkola - zrobilbys > dokladnie tak samo bojac sie o zycie swoich dzieci. > 4. Zydzi nie zniszczyli im infrastruktury tylko cale lata ja utrzymywalni, > dostarczajac m.in. darmowego pradu i wody. tylko po co Żydzi pojawili sie w Palestynie. o ile pamietam: Niemcy w czasie IIWW w polsce spelnili twoje 4 punkty... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: Bredzisz czlowieku i klamiesz 29.01.08, 12:55 > tylko po co Żydzi pojawili sie w Palestynie. > jak to po co?? preciez oni tam mieszkali od kilku tysiecy lat w przeciwenstwie do musulmanow Odpowiedz Link Zgłoś
k.adorator Re: Bredzisz czlowieku i klamiesz 29.01.08, 14:03 Hebrajczycy osiedlili się w Palestynie gdy byłą już zamieszkana. Później te tereny były podbijane m.in przez Persów i Rzymian. NA początku II wieku Żydzi zostają wygnani z rzymskiej prowincji Judei, a Palestyna stała się elementem Cesarstwa Wschodniorzymskiego. W VII wieku Palestynę podbili Arabowie i zamieszkiwali te tereny spokojnie przez 1300 lat. Po I WŚ Palestyna stała się brytyjską kolonią i tu zaczynają się jaja. Ruchy syjonistyczne lobbowały na rzecz utworzenia na tych ziemiach państwa Izrael wykorzystując do tego holocaust i kupili de facto pozwolenie na osadzanie się w Palestynie od Brytyjczykó za główny składnik prochu. W efekcie tysiące Żydów, którzy nie walczyli o te ziemie przez ponad 1300 lat zaczęli zmierzać do Palestyny. Historia nei zna tak sztucznie utworzonego państwa jak Izrael. Wyobraź sobie, że teraz do Polski prawo uzurpują sobie Niemcy i kupują nasz kraj, dajmy na to za uran od USA. Początkowo dzieli się to na pół, ale z czasem cała ludność Polski zamknięta jest na terenie dwóch dzisiejszych województw, tworząc tym samym jeden z najgęściej zaludnionych terenów świata. Tak wygląda właśnie Strefa Gazy. Nie jestem antysemitą, poprostu nie jestem semitofilem. Chociaż wmawia się nam, że każdy kto nie ma zamiaru pocałować rabina w stopę, przepraszając tym samym za wszystko jest antysemitą. Antysemityzm wymyślili właśnie Żydzi, którzy poprostu od zawsze byli nielubiani, ze względu na swoje usposobienie do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Bredzisz czlowieku i klamiesz 29.01.08, 14:41 dzieki wielkie za ten wpis. Dodam jeszcze ze nazwa Palestyna to po prostu hebrajska nazwa kraju Filistyńczyków, którzy zamieszkiwali te ziemie przed Hebrajczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Bredzisz czlowieku i klamiesz 29.01.08, 15:15 i tak to jest gdy wiedzą historyczną opieramy na Biblii, chociaż i tam opisane jest inaczej, ale co myślisz o islamie i mieczu proroka....radzę póki co przynajmniej imamów całować w ... pl.wikipedia.org/wiki/Izrael Odpowiedz Link Zgłoś
fulara Dlaczego nikt nie mówi o ofiarach wojen w Afryce? 29.01.08, 11:53 Dlaczego nikt nie mówi o ofiarach wojen i głodu w Afryce, milionach ofiar Pol Pota w Kambodży, wielkiego Głodu na Ukrainie z lat 30, i milionach innych bezimiennych ofiar XX wieku? Dlaczego wszędzie tylko Holocaust i wielka tragedia Żydów? to jest straszne fałszowanie historii, mówienie, pokazywanie w filamach tylko tragedii jednego narodu zapominając o innych ofiarach. Nie chcę umniejszać tragedii narodu Żydowskiego, Holocaust to mord 2- 3 milionów Żydów, słyszał i wciąz słyszy o tym cały świat. kto słyszał o wymarłych z głodu w latach 30, 3 milionach Ukraińców? kto słyszał o wymordowanym milionie w Kambodży? kto jest w stanie powiedzieć coś więcej o kilku milionach ofiar wojen w Afryce? nie fałszujmy historii, pamiętajmy również o innych nie tylko Żydach! Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Dlaczego nikt nie mówi o ofiarach wojen w Afr 29.01.08, 12:00 popieram. A dzis chyba nic sie nie dzieje, bo GW uderzyła w swoje ulubione dwa tematy - w żydów i pederastów. Biedrogross górą! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dlaczego nikt nie mówi o ofiarach wojen w Afr 30.01.08, 16:27 wprawdzie zgadzam sie z toba, fularo, ze nie mowi sie o innych ofiarach, ale jesli chodzi o zydow zamordowanych w zagladzie, to nie bylo ich 2-3 miliony, tylko 6. Odpowiedz Link Zgłoś
u_bolt Re: Holandia z nozem przylozonym do szyi... 29.01.08, 11:57 Jak sie juz ma w Holandii ponad 200 (DWIESCIE!) meczetow - a tyle juz maja Muzulmanie w Niderlandach – no to juz mozna sie hardo gospodarzom stawiac nawet w sprawach stanowiacych dla nich jakies sacrum czy otroczonych powszechnym szacunkiem lub pamiecia. Tym bardziej, ze z gory wiadomo jaka bedzie reakcja i ogolne nastawienie spoleczne. Niestety, tamze tolerancja i poprawnosc wielokulturowa doszla do tekiego poziomu, ze powtarza sie stale i do usr….smierci, ze deszcz pada gdy pluja im prosto w twarz. Problemem jest, ze Muzulmanie zyjacy w Zjednoczonej Europie juz przylozyli ostry noz do szyji Europejczykow i sie tylko zastanawiaja jak tym nozem przejechac po szyji aby bylo w zgodzie z ich rytualnym ….ubojem zwierzat. Holendrzy jeszcze tego nie pojeli. Wiec niech sie nie zdziwia gdy ktoregos dnia zamiast krzyzy na swoich kosciolach i zborach zobacza …polksiezyce. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Holandia z nozem przylozonym do szyi... 29.01.08, 12:22 no tak - cenzura wywalila wszystkie moje posty na tym forum. I nie tylko moje. wiele innych zniknelo, bo zawierały podobne do moich argumenty. Niestety były one zbyt prawdziwe, spokojne i rzeczowe. Widac GW chodzi zeby sie ludzie glownie naparzali na forum, a przede wszystkim jest to gazeta skrajnie stronnicza. Generalnie nie chce mi sie powtarzac, ale chodzi o to ze To żydzi są agresorem, a nie Palestyńczycy. oni bronia swojej ziemi zabranej im przez Izrael. żydzi chca niedopuscic zeby ktokolwiek widzial ze to oni sa katami Palestynczykow, chca byc wiecznymi ofiarami Niemcow bo to bardzo wygodne. A kazda ich krytyka oznacza ze jest sie antysemita... zenada. Najsmieszniejsze jest powolywanie sie na mojzesza, ktory na czele watahy wymordowal ludnosc obecnej palestyny, bo bog mu przeciez dal ta ziemie... a miejscowi byli niewierni i nie rozumieli tego ergo musieli umrzec... ciekawe jak by bylo gdyby teraz Niemcy powiedzieli ze przeciez terrorysci zydowscy tez zabijali niemcow wiec jest ok. tak jak zydzi mowia o palestynczykach! Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum A Polska? 29.01.08, 12:35 u_bolt napisał(a): > Jak sie juz ma w Holandii ponad 200 (DWIESCIE!) meczetow - a tyle > juz maja Muzulmanie w Niderlandach W 1939 roku tylko w Bialymstoku(!) bylo okolo 100 (STO!) synagog! > – no to juz mozna sie hardo > gospodarzom stawiac nawet w sprawach stanowiacych dla nich jakies > sacrum czy otroczonych powszechnym szacunkiem lub pamiecia. Tym > bardziej, ze z gory wiadomo jaka bedzie reakcja i ogolne nastawienie > spoleczne. Niestety, tamze tolerancja i poprawnosc wielokulturowa > doszla do tekiego poziomu, ze powtarza sie stale i do usr….smierci, > ze deszcz pada gdy pluja im prosto w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: A Polska? 30.01.08, 16:30 goldbaumie przejrzysty..... zeby tylko w bialmystoku bylo 1000 synagog, to w zadnej z nich nigdy nie nawolywalo sie do nienawisci, mordu i likwidacji narodow. natomiast w meczetach europejskich i nie tylko, to wlasnie robia... rozumiem, ze nie chcesz widziec prawdy i rozumiem, ze manipulowanie u ciebie silniejsze, niz zachowanie wlasnej godnosci i prawdomownosc. ale tak juz masz, goldbaum.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: A Polska? 30.01.08, 19:49 dana33 napisała: > goldbaumie przejrzysty..... zeby tylko w bialmystoku bylo 1000 > synagog, to w zadnej z nich nigdy nie nawolywalo sie do nienawisci, > mordu i likwidacji narodow. Pewna jestes? Ci, ktorzy wtedy byli "przeciw" wam i synagogom, jak wy dzisiaj "przeciw" Islamowi i meczetom (nadazasz?) mowili cos zupelnie innego. O tzw. "zydostwie" i jego "planach". > natomiast w meczetach europejskich i nie tylko, to wlasnie robia... co? Mace z krwi dzieci chrzescijanskich? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: A Polska? 30.01.08, 20:10 goldzik.... nie zmieniaj tematu.... ci co byli przeciw nam, to mowili co mowili. my tutaj rozmawiamy o meczetach i synagogach, a nie o tych, co byli przeciwko nam. dowodow na to, co sie dzisiaj glosi w meczetach jest pelno. masz jakies dowody na temat tego co sie glosi dzisiaj, lub wtedy sie glosilo w synagogach? to dawaj tutaj, niech sie doucze czegos... a tematow nie zmieniaj, jak ci nie sa wygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: A Polska? 30.01.08, 20:20 dana33 napisała: > goldzik.... nie zmieniaj tematu.... ci co byli przeciw nam, to > mowili co mowili. Ja zmieniam temat danek??? Ci, co o was mowili co mowili, mowili to samo, co wy mowicie o muzulmanach. > my tutaj rozmawiamy o meczetach i synagogach, a nie o tych, co byli > przeciwko nam. To tylko ci sie zdaje. Ci, ktorzy dzisiaj sa przeciwko muzulmanom to ci sami, ktorzy kiedys byli przeciw wam. Poparlas naziste Rouhsa swoim podpisem? Poparlas. > to dawaj tutaj, niech sie doucze czegos... Ile razy jeszcze mam cytowac ojca syjonizmu szwadronujacego o tym, ze Europejczycy "nic przwciwko wam juz zrobic nie moga"? Ile razy mam ci przytaczac liczby i fakty dokumentujace wasza wybitna role w tzw. terrorze "zydobolszewickim"? Powoli juz mi sie to nudzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: A Polska? 30.01.08, 20:35 git..... nie mecz sie goldzik.... te manipulacyjki znam juz na pamiec.... idz odpocznij, moze ci wpadnie cos nowego do glowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: A Polska? 30.01.08, 20:40 dana33 napisała: > te manipulacyjki znam juz na pamiec.... Te... niewidzailne manipulacyjki :-) Wiem, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: A Polska? 31.01.08, 09:01 dana33 napisała: > wwidzialne, widzialne.... Tylko jak napisze "pokaz je" to znow bedzie "nicha", co? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Holandia z nozem przylozonym do szyi... 29.01.08, 12:43 Byłem w wielu arabskich krajach i musze powiedziec ze to bardzo mili i przyjazni ludzie. Np w Indonezji sa duzo lepsi od chrzescijan (tu bylem zdziwiony..) Oczywiscie "kiedy przyjdą podpalic twoj dom, ten w ktorym mieszkasz..." to wtedy kazdy chwyta za bron. I palestyna również chwyciła i prowadzi nierowna walke. Jako Polak zawsze bede popieral okupowanych, tak jak popieralem mordowanych żydow w czasie WW2. Jednak to ze kiedys byli ofiarami nie daje im prawa mordowac innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor George Soros rowniez nie lubi Izraela ! 29.01.08, 12:28 George Soros - inwestor obracajacy miliardami dolarow. Jako Zyd rowniez przezyl Holocaust, zas dzis bardzo nie popiera panstwa Izrael. I nie ma co sie dziwic - Izrael stosuje dzis ideantyczne praktyki jak III Rzesza w okresie od 1933. Burzenie domow Palestynskich, aresztowania bez wyrokow sadow, godziny policyjne, trwajaca 50 lat okupacja, ograniczanie dostepu dow ody pitnej, blkoowanie transportow zywnosci czy paliwa, zamachy na demokratycznie wybrane wladze... Pamietajmy ze sa Zydzi ktorzy rowniez tego nie popieraja. Takim czlowiekiem jest wlasnie Pan Soros. Odpowiedz Link Zgłoś
merivel Ignorancja totalna 29.01.08, 14:01 I nie jest to antysemistyzm, katolicyzm, czy inne, po prostu powtarzanie zaslyszanych gdzies i atrakcyjnych opinii. Jakiej 'swojej ziemi zabranej im przez Izrael' bronia Palestynczycy?! Ale to trzeba wiedziec, ze powstanie Izraela zostalo usankcjonowane przez ONZ, i trzeba wiedziec, ze byl to teren 'kamien na kamieniu,' gdzi nic nie bylo, trzeba wiedziec, jak wtedy wygladala tak zwana 'Palestyna.' Soros? Soros jest zapodanym komunista, czlowiekiem ktory przez machinacje walutowa doprowadzil do bankructwa setki emerytow w Wielkiej Brytanii - jest to zaden autorytet moralny. O tym, ze slynny film z arabskim chlopcem, ktorego oslania ojciec, byl filmem fabularnym, a nie kreconym na goraco dokumentem, tez niektorzy na tym forum nie wiedza. O tym jak wygladala Sabra i Szatila tez nalezy troche poczytac. Poziom niewiedzy i papuziego powtarzania jedynie slusznej linii spreparowanej przez czynniki opiniotworcze na Zachodzie jest tutaj doskonaly, Soros bylby dumny! Odpowiedz Link Zgłoś
merivel Ignorancja totalna 29.01.08, 14:01 I nie jest to antysemistyzm, katolicyzm, czy inne, po prostu powtarzanie zaslyszanych gdzies i atrakcyjnych opinii. Jakiej 'swojej ziemi zabranej im przez Izrael' bronia Palestynczycy?! Ale to trzeba wiedziec, ze powstanie Izraela zostalo usankcjonowane przez ONZ, i trzeba wiedziec, ze byl to teren 'kamien na kamieniu,' gdzi nic nie bylo, trzeba wiedziec, jak wtedy wygladala tak zwana 'Palestyna.' Soros? Soros jest zapodanym komunista, czlowiekiem ktory przez machinacje walutowa doprowadzil do bankructwa setki emerytow w Wielkiej Brytanii - jest to zaden autorytet moralny. O tym, ze slynny film z arabskim chlopcem, ktorego oslania ojciec, byl filmem fabularnym, a nie kreconym na goraco dokumentem, tez niektorzy na tym forum nie wiedza. O tym jak wygladala Sabra i Szatila tez nalezy troche poczytac. Poziom niewiedzy i papuziego powtarzania jedynie slusznej linii spreparowanej przez czynniki opiniotworcze na Zachodzie jest tutaj doskonaly, Soros byl by dumny! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ignorancja totalna 30.01.08, 16:33 to nie jest poziom niewiedzy, merivel, i nie jeste tez papuzim powtarzaniem.... to celowe oczernianie zydow i israela, prowadzone tu od lat na roznych forach. wiedza wszystko, wiedza dokladnie. i przekreca kazda wiadomosc, zmanipuluja (remekk i goldbaum to gwiazdy tej metody), byle oczernic i dokopac zydom. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Holandii 29.01.08, 12:39 Jako prawdziwy Polak mam ten artykuł w d....,po szlachecku. GW. szykuje pewnie całą ,serię o biednych arabach,biednych żydach, biednych niemcach,biednych esesmanach itd. I co drugi dzień będzie jechać w tym samym kierunku tylko zwrot będzie miała w GW. przeciwny.:))) A co mnie to obchodzi?Jacyś żydzi czy arabowie. Niech siedzą u siebie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 arafatka - symbol terrursty Arafata 29.01.08, 12:51 nobel sie mu nie nalezal Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 skandal w Holandii 29.01.08, 13:01 muzulmanie nie maja najlepszej opinii w Holandii, zwlaszcza po zamordowaniu rezysera Van Gogha. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Arfat - to noblista pokojowy !! 29.01.08, 13:12 Zapomnieliście że ten bandzior byl laureatem "Pokojowego" Nobla ? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Znam trzech lepszych... 29.01.08, 13:54 A mianowicie E. Wiesel, Sz. Peres, no i M. Begin szef bojówek izraelskich Irgun odpowiedzialny za masakrę niewinnych ludzi w Deir Yassin. Te trzy "gołąbki pokoju" to specjalny i wielce mówiący cymes nawet dla ludzi przyzwyczajonych do wyjątkowo zakłamanej talmudycznej mentalności. Lekcje udzielone przez Hitlera i Goebbelsa do kosza nie poszły... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Znam trzech lepszych... 30.01.08, 16:35 do bydla profesorskiego: moze napiszesz cos o masakrze w gush etzion, ktora poprzedzila masakre w deir yassin? bo o tym oczywiscie nie napiszecie nigdy ani jednego slowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Holandii 29.01.08, 13:14 sekwana i arafatka tfu, NAWET MI SIę PISAć NIE CHCE. szerszen. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a potem się 29.01.08, 14:38 Holendrzy dziwią, że są nielubiani a z nas też się wyśmiewają w tej głupiej piosence o "głupich Polakach". Mądrale się znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "badania balistyczne" 29.01.08, 15:30 abhaod napisał: > islamofaszystowskie bestie rozumieją tylko jeden język-przemoc, To - jak sie domyslam - jest twoj komentarz do egzekucji tej dziewczynki przez niezwykle dzielnego "zolnierza" sraelskiego, ktory "zabilby nawet 3-letnie dziecko" - gdyby tam sie znalazlo. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 16:37 oh goldzik..... znow literowka cie sie przypadkowo zdarzyla piszac "sraelskiego" zamiast "israelskiego" nie? bidaku.... rece ci sie tak czesto trzesa przy klawiaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 19:55 dana33 napisała: > oh goldzik..... znow literowka cie sie przypadkowo zdarzyla piszac > "sraelskiego" zamiast "israelskiego" nie? Ludzka rzecz chyba, nie? ;-) Poza tym nie masz zastrzezen? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 20:07 nie, nie ludzka, tylko goldbaumowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "badania balistyczne" 30.01.08, 20:30 No to uspokoilas mnie, ze tobie nie zdarzaja sie literowki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Ofiary... 29.01.08, 17:58 Czuję się nieco winny, bo rozpocząłem tą dyskusję... Ktoś mnie pytał, czy bym sie zgodził, aby moja córka, czasem owijająca szyję arafatką, wzięła ślub z jakims dzikusem z Tamtej strony swiata. Nie mam pewności, czy chodzi o Araba, czy o Żyda... Czy to tak trudno zrozumieć, iż jeden i drugi dla mnie jest CZŁOWIEKIEM? Nie interesuje mnie rasa, religia, kolor skóry ew. zięcia - chciałbym, by córka była szczęśliwa. Tak wychowywała się w naszej czysto polskiej rodzinie, iż pokochała świat - a po skończeniu studiów jest gdzieś w Afryce, pracując w ramach jednej z misji humanitarnych, pomagając ofiarom bynajmniej nie żydowsko-arabskiej wojny. Zamiast ćpać prochy, balować na imprezach i wszystko wszystkim mieć za złe, nie mając ojca milionera - podróżuje, znajdując wszędzie przyjaciół. Bomb ani nie chce nosić, ani zrzucać. Ale też niesamowite są jej opowieści: - w czasie ostatniego ataku na Liban w sąsiednim kraju ładowała na ciężarówki żywność i lekarstwa razem z Holendrami, Amerykanami, Żydami i Arabami, - poznała Żyda, który dalej prowadzi dzieło swej nieżyjącej już matki - organizującej w jednym z obozów dla Palestyńczyków coś w rodzaju domu kultury i teatru, by te dzieci zapomniały, w jakich warunkach żyją. Zgłosiłem go nawet do polskiego Orderu Uśmiechu - lecz odpowiedzi nie dostałem. Potrójnie podpadające: Polak zgłasza do nagrody Żyda za pomaganie arabskim dzieciom... Czy potrzebny lepszy symbol? Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Ofiary... 29.01.08, 18:22 sekwana2005 napisał: > Czy to tak trudno zrozumieć, iż jeden i drugi dla mnie jest > CZŁOWIEKIEM? Nie interesuje mnie rasa, religia, kolor skóry ew. > zięcia - chciałbym, by córka była szczęśliwa. bardzo sie ciesze ze Pan tak napisal.i mam nadzieje, ze corka znajdzie tego kogos i bedzie z nim szczesliwa, bez wzgledu na kolor jego skory. mam dokotrantke ktora 'chodzi' z takim wlasnie 'dzikim'. odwrocila sie od niej cala rodzina. mysle ze wiem dlaczego. mysle tez ze rozumiem ich powody. i pewnie tez bym sie bal troche. roznice kulturowe nie sa czyms co mozna ot tak odstawic na bok i powiedziec, ze ich nie ma. jednak zycze jej,a niedlugo sobie, zebym potrafil powiedizec tak Pan. wyrazy szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Ofiary... 29.01.08, 20:19 Różnice kulturowe są oczywiste - i często kłopotliwe, lecz mozna je pokonać. Czasem są bardziej kłootliwe nawet w ramach jednej nacji - na moim warszawskimo osiedlu spotykam matkę z babcią i dwojgiem "opalonych" dzieci, słysząc za ich plecami jak jest wyzywana od k... W moim bloku mieszkańcy już przyzwyczaili się do rodziny wietnamskiej. Znam pewną teściowa (nie moja rodzina), która o synowej mówi że śmierdzi, bo wpradzie jest z rodziny w Polsce mieszkajacej od pokoleń - lecz cygańskiej. W stanie wojennym, gdy córka się urodziła, jeden palestyński doktorant załatwił nam pralkę, inny przyjaciel, żydowski, odżywki dla niemowląt. Gdy córka miała ze 12 lat - w jednej podrózy mogła zobaczyć różne świątynie Jerozolimy (i ojca z szacunkiem w jednej zdejmujacego buty, w innej wkładającego "pijuskę", w trzeciej przyklękającego na Podniesienie Pańskie - choć z szacunku, nie zaś dla podszywania się pod kogoś innego). Widziała na Synaju Klasztor św. Katarzyny i krzak gorejący, przepłynęła Morze Czerwone, odwiedziła Doline Królów i piramidy. Dziś nie tylko skończyła orientalistyke, ale i pokochała Orient i tamtejszych ludzi (na razie liczba mnoga, nie pojedyncza). Co nie znaczy że zdradziła Polskę. Wiele od niej uczę się - w zeszłym roku szereg tygodni spędziła w irackim Kurdystanie, najbezpieczniejszej części tego kraju. Przed wyjazdem opowiadałem jej, jak przed laty byłem po sasiedzku, w tureckim Kurdystanie, mając okazje do całonocnych dyskusji z tureckim kurdyjskim maoistą słuchającym radia Erewań... Paradoksalnie - ze dwa razy okradziona była, napadnięta w Warszawie - nigdy zaś w tych "dzikich" krajach. Ja sam notorycznie spotykam polskich turystów, poruszających sie tylko między lotniskiem, hotelem, plażą i barem - zdumionych że moja rodzina robi spacerek 2 km dalej do starej Hurghady. Ze gdzieś przy tunezyjskiej "bramie Sahary" tubylcy podwożą mnie i syna ponad 100 km groblą między szottami (słonymi jeziorami) i pomagają znaleć hotel - i dopiero przy pożegnaniu przyznający się, że mieszkają 500 metrów od miejsca, skąd nas zabrali. W innym kraju nasi turyści zgłosili reklamacje do naszej rezydentki, ze coś taniej kupiłem niż oni. A ja sobie żartowałem z miejscowego kupca - Jutro piątek, ty masz święto? - Tak - No to jak mi dziś sprzedasz za pół ceny, to ja bedę już teraz miał święto... Facet zaczął sie tak smiać, iż nie tylko zgodził sie na moją cenę ale i dołożył kilka upominków. Na koniec serio Jest opowieść o Żydzie wiecznym tułaczu. Czasem jako symbolu kary dla Judasza, czasem - izraelskiej diaspory. Dziś w tej roli funkcjonują Palestyńczycy. Jak ktoś pisał - żyjący na tamtych ziemiach "zaledwie" od VII wieku. Jest też dla mnie paranoja, iż na przełomie XX/XXI wieku w większości Europy likwidowane są granice, jedoczesnie Bałkany rozpadają się na kawałeczki, do UE przystępuje nie Czechosłowacja, lecz z osobna Czechy i Słowacja, bezsensowne wojny toczą się na Bliskm Wschodzie i w Afyce. Kto pamięta, w którym kraju Tutsi wymordowali Hutu - albo odwrotnie? To nie ważne. Jak Kazik Staszewski śpiewał o pierwszej wojnie w Zatoce Arabskiej "to nie jest wojna boża, to wojna o ropę blisko morza"... Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Ofiary... 29.01.08, 21:00 tych bezsensow jest wiecej. brytyjski lekarz jako terrorysta islamski, katolicki ksiadz jako antysemita, jego z najbogatszych krajow Europy (Belgia) rozpada sie.....itd itd. i wcaale nie bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Ofiary... 29.01.08, 22:47 dalatata napisał: > bardzo sie ciesze ze Pan tak napisal.i mam nadzieje, ze corka > znajdzie tego kogos i bedzie z nim szczesliwa, bez wzgledu na kolor > jego skory. dziękuję, że nawet nieznane mi osoby, życzą mi szczęścia w życiu ;-) > > mam dokotrantke ktora 'chodzi' z takim wlasnie 'dzikim'. odwrocila > sie od niej cala rodzina. mysle ze wiem dlaczego. mysle tez ze > rozumiem ich powody. i pewnie tez bym sie bal troche. roznice > kulturowe nie sa czyms co mozna ot tak odstawic na bok i powiedziec, > ze ich nie ma. > różnice kulturowe istnieją, nie można powiedzieć, że ich nie ma... ja nie chcę, żeby ich nie było... dzięki tymu, że świat jest taki różnorodny - jest piękny... można próbować siebie zrozumieć, znajdować w różniach piękno, czerpać z różnorodności... mamy różne zwyczaje, ale tak naprawdę wszyscy dążymy do podobnych celów - szczęścia, samospełnienia w różnych dziedzinach (rodzinnych, zawodowych i innych) itp. od lat żyję w międzynarodowym towarzystwie... właśnie wróciłam z kolacji - byłam ja, kolega z Palestyny, kolega z Tanzanii, ale mieszkający od 16 lat na karabiskiej wyspie St. Luis, kolega z Rwandy (który ostatnie lata przepracował w Afganistanie i Timorze Wschodnim), kolega z Nepalu, koleżanka z Francji, algierskiego pochodzenia... zabrakło nam dzisiaj znajomych z Indii, którzy są kolejnym elementem tej naszej moizaiki... wspólnie przygotwaliśmy kolację (ok... powiem prawdę - faceci wspólnie przygotowali kolację - Palestyńczyk - sałatkę, Tanzańczyk - mięso, Ruandczyk - taką pyszną papkę, której nazwy nie pamiętam, Nepalczyk - zadbał o napoje; tylko nas kobiety do kuchni nie ciągnęło), wspólnie zdjedliśmy kolację, która była odbiciem naszej różnorodności - i tego, że różne - można ze sobą połączyć, by stworzyć coś nowego, coś pysznego, nową gamę smaków... a następnie tańczyliśmy do muzyki arabskiej, afrykańskiej i zachodniej (tym razem zabrakło indyjskiej muzyki)... a to wszystko działo się w Sudanie ;-) > jednak zycze jej,a niedlugo sobie, zebym potrafil powiedizec tak Pan. > > wyrazy szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Ofiary... 29.01.08, 23:38 No tak, to wszystko pieknie i romantycznie brzmi, ja rowniez lubie przerozne kuchnie i niedawno w Mali jadlem fantastyczna fasole, ktora zupelnie jak fasola nie smalkowala. a nigerii jadlem co innego, w tanzanii jeszcze co innego. i nam smakowalo. jednak to jest tak mila czesc roznic miedzykulturowych. jest jeszcze ta mniej mila. mam znajoma ktora uciekala z Libii, bo jej ukochanyc cudny, piekny, wymarzony, po slubie juz przestal byc taki, tylko zaslonil jej twarz i zamknal w pokojach dla kobiet. przed slubem nie bylo o tym mowy.... i teraz tak, jak zupelnie nie chce pwoeidziec, ze tak zawsze bedzie i kazdy zwiazek miedzykulturowy tak bedzie wygladal. mam przyjaciela nigeryjczyka od lat zyjacego z angielka i jest super i fantastycznie.... i wszystko co chce powiedziec to to, ze Pani Ojciec i Pani teraz pokazala nam te romantyczna strone. jest jeszcze ta mniej romantyczna. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Ofiary... 30.01.08, 10:26 Nikt nie twierdzi, że zawsze będzie pięknie i szczęśliwie w rodzinie wielokulturowej. Nawet 300 % małżeństwa polskie i katolickie rozpadają się. Czytałem też prośbę polskiej smarkuli, by napisać po arabsku "kocham cię" - bo w Egipcie spotkała takiego fajnego chłopaka, tyle że ona zna tylko polski, a on tylko "egipski". Znam polskie kobiety proszące nasze ambasady o pomoc w ucieczce z z jakiegoś kraju - i bardzo szczęśliwe. Już nawet wnuków dochowali się. Dlatego nie mam ani prawa, ani mozliwości narzucać czegokolwiek córce. Mogę tylko szczęścia jej życzyć. Ma tą szanse, iż także dzięki rodzicom jest nie tylko wykształcona, ale i mądra. W przeciwieństwie do większości swoich rówieśniczek z Polski, Izraela, Iraku, Niemiec poznała świat w jego różnorodności. Nigdy chyba nie powie, że ktoś jest głupi albo zły, bo ma inny kolor skóry lub religię Odpowiedz Link Zgłoś
joedow Skandal w Holandii 29.01.08, 19:06 To ilu Arabów należałoby jeszcze zabić, aby uznać, że i Żyd i Palestyńczyk to ludzie ? Obrzydliwe zadufanie niektórych Żydów powoduje niechęć do całego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: ha ha ha 29.01.08, 20:00 niestety, dziwne zwyczaje zaczynają panować na tym forum, rzeczowe argumenty znikają, epitety pozostają Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis to jak najbardziej uzasadnione wobec zbrodni zydow 29.01.08, 20:28 na Palestynczykach Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: to jak najbardziej uzasadnione wobec zbrodni 29.01.08, 20:31 i właśnie twoja odpowiedź najlepiej o tym świadczy, że od tych palestyńczyków niczym się nie różnisz, islamofaszyści znają tylko jeden język-przemoc Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis nie ma różnicy między germano- i zionazistami 30.01.08, 08:43 zbrodnie lubójstwa popełnione przez żydów na Palestyńczukach są dokładnie tym samym czym zbrodnie hitlerowów popełnione na Żydach i innych nacjach. Dziś syjoniści przejeli rolę naczelnych ludobójców świata. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: nie ma różnicy między germano- i zionazistami 30.01.08, 11:18 a wszystkie kaczki poleciały na księżyc Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: nie ma różnicy między germano- i zionazistami 30.01.08, 19:24 antithesis, choćbyś powtarzał jeszcze sto razy, to nie będziesz miał racji. Holocaust nie jest porównywalny z niczym w dotychczasowej historii ludzkości. Nie wiem czemu ma służyć takie porównanie? Chyba tylko daje wyraz Twojej pogardzie dla wszelkich ofiar ludobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Holandii 29.01.08, 21:57 Zręczna akcja propagandowa. Chodzi o wzbudzenie zainteresowania i refleksji na płaszczyźnie ofiara - kat. Historię Anny znam. Przeczytałam ją kilka lat temu. Byłam pod dużym wrażeniem, tym bardziej, że moja córka była w tym czasie "rówieśniczką" Anny Frank. Nie dałam jednak tej książki mojemu dziecku do rąk. Pamiętniki dziewczynki były miejscami , jak by to delikatnie ująć, dość śmiałe w treściach o podłożu erotycznym. Moje dziecko było zupełnie inne. Zważywszy, że historia dotyczy lat czterdziestych, kiedy nawet pocałunek w kinie mógł trwać najwyżej jakieś ściśle wyliczone sekundy, to tym bardziej zaskakuje treść tego dziennika. Czytałam, że ojciec Anny nie pozwolał wydać drukiem tych zapisków jeszcze długo po wojnie. Teraz świat się zmienił. Coś co zawstydzało i żenowało teraz "krzyczy" z bilbordów, lub ekranu telewizora. Inna bezpruderyjna rzeczywistość, ale czy lepsza ? Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Poczytaj sobie o poczatkach panstwa Izrael. 29.01.08, 22:51 > Ani nie wyobrażam sobie jako izraelską komandos, w imię Jahwe > rzucającą tubylców "mordą na pysk" przy murze, oddzielającym wioski > w których urodzili się od sklepów z żywnością, stacji benzynowych, > aptek... To poczytaj sobie o poczatkach panstwa Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_de_gazownia Wyssany z mlekiem matki? 29.01.08, 23:18 A gdzie głos autorytetów moralnych pouczających Holendrów na czym polega prawdziwa europejska tolerancja? Toż to ten kraj stawia się za wzór w przeciwieństwie do zaściankowej, odwiecznie i dozgonnie antysemickiej Polski. Miło jednak się dowiedzieć, że nawet światli prawdziwi Europejczycy z jakże nowoczesnego i postępowego kraju wysysają coś niecoś z mlekiem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrylski Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Holandii 30.01.08, 01:04 "Autor pocztówki stworzył idylliczną wizję, w której oba narody, żydowski i palestyński, żyją obok siebie w pokoju - twierdzi Pascale Bosboom, szefowa Boomeranga." No, tak, jak ch**. W koncu wszyscy wiemy ze ociekajaca krwia arafatka to durgi najpopularniejszy symbol pokoju, zaraz po bialych golabkach. Kretyni :| Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Tez mi argument 30.01.08, 09:55 "Czy zapomnieliście, że naziści mordowali więcej Żydów tygodniowo, niż zginęło Palestyńczyków przez ostatnie pół wieku?" W niektorych latach (jak chocby ostatnio w 2006) Izrael morduje ROCZNIE wiecej Arabow niz zginelo Zydow w III Rzeszy do wybuchu wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 15:27 chcialam uprzejmie zwrocic uwage, sekwano, ze israelskie, usmiechniete dziewczynki posylaly na bombach pozdrowienia dla nasralli, a nie dla swoich rowiesnikow.... co wyraznie widac na zdjeciach, jesli sie tylko chce przypatrzec i umie sie czytac... www.spiegel.de/fotostrecke/0,5538,PB64-SUQ9MTUwOTkmbnI9MTQ_3,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 19:59 dana33 napisała: > israelskie, usmiechniete dziewczynki posylaly na bombach > pozdrowienia dla nasralli, Jak widac nie kazda z nich trafila nasralle angrywhitekid.blogs.com/photos/uncategorized/lebanon_baby.gif Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 20:06 niestety nie kazda, nawet nie jedna.... szkoda.... nasrallah, za przykladem innych "bohaterskich" przywodcow walki o niepodleglosc kraju, ktory nigdy nie istnial, skryl sie bohatersko w syrii, zostawiajac uchodzcow arabskich zamknietych w ich obozach. nie mogli nawet uciec, bo dzielni bojownicy hizballahu czekali przed wrotami obozow z gotowymi do strzalu karabinami... te rakiety trafialy niestety w domy mieszkalne, w ktorych dzielni bojownicy bohaterskiego nasralli mieli swoje arsenaly broni i wyrzutnie rakiet.... ty sie goldzik nie blaznij i nie dawaj mi "dowodow" z blogow roznych... daj lepiej jakies z powaznych zrodel, bo osmieszasz sie biedaku ciagle.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 20:33 dana33 napisała: > niestety nie kazda, nawet nie jedna.... Nawet jedna... No popatrz, popatrz. A tak sie chwalilas, ze potraficie "celowac". A ktos to tym dziewczynkom to powiedzial? Czy ciagle jeszcze wierza, ze wszystkie trafily nasralle i nikogo poza nim? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 22:28 nu, widzisz goldzik.... nie trafila, nie dlatego, ze nie umiemy celowac, tylko dlatego, ze celowalismy w hizballe w libanie, a nie w ukrywajacego sie w syrii nasralke... ze celowac precyzyjnie nawet umiemy, to przeciez sam wiesz, bo nie wiem ile postow napisales o "brutalnym" zamordowaniu yassina.... a glowke mu odcielo rowno, nie? dziewczynki i chlopcy w israelu dobrze wiedza, w kogo trafialy nasze rakiety.... a ty masz ochote powiedziec cos o ponad 4000 rakiet hizballowskich, wystrzelonych z premedytacja na israelskie osiedla i miasta? trafili nieudacznie w pare wiosek i osiedli arabskich... trafili tez w nazareth, zabijajac tam 2 dzieci arabskich, ktore natychmiast zostaly obwolane szahidami.... masz cos do powiedzenia na ten temat? chyba nie.... facio.... jestes nudny i monotonny i powtarzasz sie w kazdym twoim poscie.... od lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 09:09 dana33 napisała: > dziewczynki i chlopcy w israelu dobrze wiedza, w kogo trafialy > nasze rakiety.... Ach jednak! Czyli dziewczynki pisaly na bombach pozdrowienia dla Nasralli "dobrze" wiedzac, ze trafia ich rowiesnikow. angrywhitekid.blogs.com/photos/uncategorized/lebanon_baby.gif Wczesnie uczycie ich cynizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 10:37 znowu zdjecie z bloga..... moze sfalszowane? bylo takich duzo... nu, ale nawet jak prawdziwe.... wojna to wojna, goldzik.... gina rowniez dzieci... szczegolnie, jak bohaterscy terrorysci podstawiaja je wlasnie na zabicie... wtedy ginie ich wiecej... oni natomiast wiedza dobrze, ze ida na cywili.... popatrz sobie tutaj: www.angelfire.com/mi4/angelforisrael/israel/attacks.html szczegolnie na zdjecie w galerii 6, drugie zdjecie od lewej.... ty mi nie podskakuj goldzik..... i tak ledwo fajtasz nozkami.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 10:43 dana33 napisała: > znowu zdjecie z bloga..... moze sfalszowane? Z cala pewnoscia! Sama kiedys napisalas: "arabowie tylko klamia klamstwa maja w genach nie wierze zadnej informacji podawanej przez arabow.." > wojna to wojna, goldzik.... gina rowniez dzieci... Ano wlasnie, np. w Majdanku albo w Babim Jarze. Tyle w tobie wyrozumialosci..... danek. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 10:49 goldbaum napisał: > dana33 napisała: > > > znowu zdjecie z bloga..... moze sfalszowane? > > Z cala pewnoscia! Sama kiedys napisalas: > "arabowie tylko klamia klamstwa maja w genach nie wierze zadnej informacji > podawanej przez arabow.." > > > wojna to wojna, goldzik.... gina rowniez dzieci... > > Ano wlasnie, np. w Majdanku albo w Babim Jarze. > Tyle w tobie wyrozumialosci..... danek. > > Majdanek, ani Babi Jar, nie "wydarzyły się" podczas działań wojennych. Uprawiasz dosyć prymitywną demagogię, chyba dla "niedouczonych". > Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 10:55 feurig59 napisał: > > Majdanek, ani Babi Jar, nie "wydarzyły się" podczas działań > wojennych. Ale te zajscia nie mialy miejsca "podczas wojny"? Kiedy zatem, jesli mozna wiedziec? Przed czy po? > Uprawiasz dosyć prymitywną demagogię, chyba dla "niedouczonych". Odnoszac sie do dzieci, ktore zginely w Majdanku albo Babim Jarze "podczas wojny"? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 11:17 Rany, zaczynasz trolować! Dana miała na myśli, że podczas działań wojennych giną również dzieci, ale nie to żeby ginęły dzieci jest celem wojny. Ty, w kontrze, przytaczasz Majdanek i Babi Jar, które były ZAPLANOWANYMI akcjami eksterminacyjnymi.(a że wydarzyły się w trakcie trwania IIWS nie ma tu nic do rzeczy.) Więc jestem skory do podejrzenia, że uprawiasz prymitywną demagogię. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 11:31 No to doczekalismy sie psychologa ochotnika objasniajacego, co "Dana miala" wlasciwie "na mysli". Szkoda, ze nie ujawniles sie wczesniej. Moglbys sie przydac danie przy objasnianiu "co miala na mysli" piszac np. o "rasie arabskiej", ktora ma "klamstwa w genach", o arabskich pieciolatkach, ktore "morduja" "i to masowo" albo "co miala na mysli" skladajac swoj podpis poparcia dla niemieckiej organizacji kierowanej przez neonazistow? Twoje wywody o zawartosci cukru w cukrze czyli o "wojnie", ktorej celem nie jest to "żeby ginęły dzieci" sa tak infantylne, ze daruje sobie ich komentowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 12:09 Zabrakło ci argumentów to ironizujesz? To nie problem sfery psychologicznej a raczej logiki, czyli nauki o wyciąganiu wniosków. Nie pisałem o zdaniu Dany na ten, czy inny temat, tylko konkretnie odniosłem się do Twojego zasadniczego błędu w pojmowaniu jej tekstu. (nie pierwszego zresztą) Jeżeli masz problemy z logicznym myśleniem i starasz się zastąpić je przekonaniami to rzeczywiście lepiej sobie daruj. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 12:33 Ciekaw jestem, czy przynajmniej widzisz jak sie blaznisz twoimi wywodami o "sferze psychologicznej" i "nauce o wyciaganiu wnioskow" jako uzupelnienie objasnien tego, co "dana mialam na mysli"? :-) Dam ci dobra porade. Jesli chcesz juz tak bardzo wystepowac w roli obroncy dany, to doradz jej, zeby pisala wprost o co chodzi a nie tak, zeby t"w sferze psychologicznej" i przy uzyciu "nauki o wyciaganiu wnioskow" dochodzic tego, co wlasciwie mogla miec "na mysli". Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 12:45 Znowu nadinterpretacja. Wujku Dobra Rado! Czytaj co piszę, a nie co Ci się jawi w Twoim tunelu ideologicznym. :-) bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 12:53 Teraz jeszcze zasunal "tunelem ideologicznym" i - jak zwykle - zerem konkretow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 13:09 on pojmuje dobrze i nie ma zadnych problemow z logicznym mysleniem, feurig.... on ma problem z zydami. metoda goldbauma polega na wyciagnieciu z tekstu zdania, albo slowa, i odpowiedniego "skomentowania" go.... rowniez odwracanie sytuacji jest metoda, jako i ciagle porownania do hitlera sa w jego bogatym repertoirze manipulacyjnym. no i powtarzanie na kazdym watku i w kazdym poscie skierowanym do mnie, przez lata, tego wlasnie wyciagnietego z tekstu i zmanipulowanego zdania. facet po prostu szczesliwy wtedy.. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 13:25 No fajnie. A teraz moze objasnij co "nielogicznego" jest w odniesieniu twojej wypowiedzi "wojna to wojna" rowniez do II wojny swiatowej i uzupalniajacej jej wypowiedzi "gina rowniez dzieci" - do dzieci, ktore zginely w czasie tej wojny? Znow trudno, co? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 04.02.08, 13:38 dana33 napisała: > metoda goldbauma polega na wyciagnieciu z tekstu zdania, Ta "metoda" zwyklo nazywac sie cytowaniem. > odpowiedniego "skomentowania" go.... Z reguly niewiele trzeba komentowac np. w przypadku postulatu likwidacji "na miejscu" 80% okreslonej populacji. > i ciagle porownania do hitlera s Ktos, kto ustawicznie popisuje sie wypowiedziami, takimi jak Hitler zasluguje chaba na to? Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka.bis Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 15:46 sekwana2005 napisał: > Próbuję sobie przypomnieć dawno czytany pamiętnik tej dziewczynki. > Której odebrano dzieciństwo, rodzinę, wreszcie życie. > Jakoś nie wyobrażam jej sobie owiniętej materiałami wybuchowymi i > wysadzającej się w autobusie, kawiarni czy kinie, z imieniem Allacha > na ustach. kwestia odbioru symboliki obrazu to sprawa indywidualna,ale tez przekazu medialnego ja odebralam ta czerwona arafatke ze sznurkami jak lzy,powieszonej na szyi bezbronnej i niewinnej zydowskiej dziewczyny zamordowanej przez nazistow jako KONTYNUACJE. w symbolicznym zawieszeniu tej czerwonej od krwi zydowskiej arafatce widze krzyk Anny Frank z za swiatow-dosc wojny! dosc krwi niewinnych!niech juz zadna chusta,nawet arafatka,nie ocieka krwia niewinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 30.01.08, 19:31 Może ta uwaga o niewinnnej ofiarze, o której pamiętamy - i o tysiącach następnych, równie niewinnych ofiar - powinno zamknąć tą dyskusję - niezależnie czy są znane czy nieznane, jakiej wiary, na jakim kontynencie etc. I nie dyskutujmy o tym, kto ma większe prawo zabijać - bo nikt tego prawa nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Ofiara Holocaustu w arafatce - skandal w Hola 31.01.08, 04:24 sekwana2005 napisał: > Może ta uwaga o niewinnnej ofiarze, o której pamiętamy - i o > tysiącach następnych, równie niewinnych ofiar - powinno zamknąć tą > dyskusję - niezależnie czy są znane czy nieznane, jakiej wiary, na > jakim kontynencie etc. > I nie dyskutujmy o tym, kto ma większe prawo zabijać - bo nikt tego > prawa nie ma...---------------------------------------------------- --- Dodalabym do tego ze kazdy ktory zabijal czy zabija , obojetnie czy to Niemiec, Rosjanin, Polak, Arab czy Zyd tak samo osadzonym byc powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorkowski59 Ofiara=Ofiara 31.01.08, 09:44 To oburzenie jest bezsensowne. Ofiara jest zawsze ofiara, bez wzgledu na wiek, plec, narodowosc czy znaczenie. Nie ma lepszych czy gorszych, mniej czy wiecej wartosciowych. Smierc Anny Frank byla taka sama tragedia jak smierc dziecka z arafatka, dla rodzicow i dla swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara=Ofiara 31.01.08, 10:24 wieczorkowski59 napisał: > To oburzenie jest bezsensowne. > > Ofiara jest zawsze ofiara, bez wzgledu na wiek, plec, narodowosc czy znaczenie. > Nie ma lepszych czy gorszych, mniej czy wiecej wartosciowych. Smierc Anny Frank > byla taka sama tragedia jak smierc dziecka z arafatka, dla rodzicow i dla swiat > a. Boże, dlaczego w tej dyskusji tak mało jest tak rozsądnych postów... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 31.01.08, 17:15 wieczorkowski59 napisał: > Ofiara jest zawsze ofiara, > Smierc Anny Frank byla taka sama tragedia jak smierc dziecka z > arafatka, dla rodzicow i dla swiata. Ale sa tacy, ktorzy smierc dziecka w arafatce odhaczaja westchnieniem "wojna to wojna, tam gina rowniez dzieci" i dostaja o dziwo apopkleksji, gdy podobnie cynicznego frazesu uzyje sie wobec takich dzieci jak Anna Frank. Dlaczego? Bo frazes "wojna to wojna, tam gina rowniez dzieci" sprowadza przyczyne smierci dzieci w arafatce do jakiegos wyzszego, bezosobowego zrzadzenia losu. Cos jak choroba albo kataklizm pogodowy. Zbrodniarzy nalezy widziec tylko w tych, ktorzy mordowali Anne Frank. Gdy jednak ukaze sie, ze jedne i drugie dzieci zginely nie przez kataklizm pogodowy a przez ludzi doskonale wiedzacych, co robia okazuje sie, ze to "nielogiczne", ze "wojna nie ma tu nic do rzeczy"(!), ze to "demagogia" etc. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara=Ofiara 31.01.08, 17:50 Jednoczymy się sercami z każdą niewinną ofiarą. Co do sprawców ich śmierci, jest natomiast zasadnicza różnica pomiędzy zagazowaną PLANOWO Anną Frank, a zastrzeloną PRZYPADKOWO dziewczynką palestyńską podczas wojennej zawieruchy. I do tego odnosi się cała dyskusja na temat wizerunku Anny Frank w kufiji. Tak jak jasne jest kto jest odpowiedzialny za śmierć Anny Frank, tak w przypadku dzieci zastrzelonych przez armię Izraelską nie jest to już tak pewne i widząc n.p. pięciolatków maszerujących w treningowych campach hisbolli, lub dzieciaki wysyłane, a przynajmniej nieupilnowywane przez rodziców, obrzucające podczas intifady wozy bojowe Armii Izraela pogłębiają moją niepewność czy porównywanie Anny Frank z nimi, jest rzeczywiście na miejscu. Ale nie biorę żadnej strony w tym konflikcie dwu wysoce zfanatyzowanych sił, zwalczających się "ząb za ząb, oko za oko". Prawda tak jak wina i odpowiedzialność nie leży po jednej ze stron, tylko pomiędzy nimi. Póki jedni i drudzy nie będą w stanie "przeskoczyć siebie" w czym świat powinien im czym prędzej pomóc, dalej będzie lała się krew. A że można przeskoczyć - są na to dowody i ludzie. Choćby Daniel Barenboim, czy zabity przez zamachowca Icchak Rabin. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 09:36 feurig59 napisał: > zasadnicza różnica pomiędzy zagazowaną PLANOWO Anną Frank, a > zastrzeloną PRZYPADKOWO dziewczynką palestyńską podczas wojennej > zawieruchy. Ha! No i mamy dokladnie to, o czym pisze: "ZAWIERUCHE" - odrazajacy przekret majacy sprawic wrazenie, ze za smmiercia dziecka w arafatce nie kryja sie konkretni ludzie z konkretnym CELEM ZABIJANIA a jakis bezosobowy fenomen natury - "zawierucha" zabijajaca "przypadkowo"(!). Dziecko w arafatce nie zginelo jednak w skutek bezosobowego fenomenu natury, zrzadzenia losu, "przypadku" tylko w skutek celowego dzialania KONKRETNYCH ludzi ktorzy bombardujac dzielnice mieszkalne, pojazdy uciekinierow, rafinerie, mosty, wsie itd. robili to po to, zeby ZABIC. Ci ludzie tego CHCIELI i doskonale wiedzieli, ze od bomb, ktore zrzucali z bezpiecznej wysokosci gina i zostaja okaleczone setki ludzi. Ci ludzie dazyli do zabicia innych i ZABIJALI z taka sama swiadomoscia i takim samym skutkiem, jak ci, ktorzy zabili Anne Frank. Wasze ataki apopleksji biora sie tylko stad, ze pokazalem wam, ile podlosci, falszu i cynizmu kryje sie rzeczywiscie w formulce "wojna to wojna, gina rowniez dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 10:14 goldzik..... jedyne co pokazales, ze powtarzasz te swoje mantry dzien w dzien... dlaczego bombarduje sie dzielnice mieszkalne, to bylo tu wyjasnione dziesiatki razy, ale jakos nie chcesz przyjac tego do wiadomosci.. ty tez wygodnie mieszasz sprawe gazy i libanu, bo ci pasuje w kram.... w gazie nie ma zadnych rafinerii, a w libanie byla regularna wojna miedzy dwoma krajami, wiec bombardowalo sie i mosty tez.... strategiczna decyzja przeciez, nie? tylko wg ciebie israel powinien byl umozliwic hizballakom ucieczke do syrii... tak tak, goldzik.... wolno zabijac zydow, ale zydom nie wolno zabijac arabow... arabom wolno nas ostrzeliwac i nie zajakniesz sie nawet o wieloletnim ostrzeliwaniu naszych polnocnych granic, bo wg ciebie to jest ok, tak samo jak nie wydusisz z siebie, ze w chwili oddania im gazy, zaczeli masywnie ostrzeliwac sderot... ale jak my oddajemy, jak bronimy wlasnych obywateli, to u ciebie, goldzik, nazywa sie to atakami apopleksji i mordowaniem bezbronnych ludzi... celowe i zaplanowane z zimna krwia wysadzanie dziesiatek autobusow, kawiarni i restauracji w israelu, z niewinnymi ludzmi, to oczywiscie sluszna walka z okupantem.... nu, naprawde.... pokazales dokladnie, i ponownie oczywiscie, kim jestes i co soba przedstawiasz, goldzik... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 10:33 danek.... Bombardowanie dzielnic mieszkalnych i wsi pelnych cywili, strzelanie do uciekinierow, zawsze bylo i jest barbarzynstwem. I to chocby nie wiem jak tu "wyjasnalas" Do Libanu odnioslem sie dlatego, ze zdjecie, ktore przytoczylem pokazuje libanskie dziecko zabite przez izraelczyka. Nie wyjezdzaj mi tu z "regularna wojna" i "strategicznymi decyzjami" bo znow dostaniesz apopleksji, jak napisze, ze II wojna swiatowa tez byla "regularna wojna" i "likwidacja wroga" wynikiem "strategicznej decyzji". Uzbrojony po zeby w najnowoczesniejsza bron Izrael napadl na jeden z najslabszych krajow na swiecie zabijajac ponad tysiac ludzi, glownie cywili i rujnujac jego infrastrukture. Pisanie w tym wypadku o "regularnej wojnie" jest takim samym falszem, jak tytulowanie "zwalczaniem partyzantki zydobolszewickiej" egzekucji na ludnosci zydowskiej podczas II wojny swiatowej na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 02.02.08, 00:09 goldzik.... regularna wojna oznacza wojne miedzy dwoma krajami. chyba nie chcesz tutaj nikomu wmowic, ze dlugoletnie ostrzeliwanie naszych grani z libanu powinno byc w israelu ignorowane. bylo, az sie cierpliwosc skonczyla. pewno, ze ostrzeliwanie dzielnic mieszkalnych i pelnych cywili jest barbarzynstwem.... natomiast ukrywanie arsenalow w tychze dzielnicach i ukrywanie przenosnych punktow wystrzeliwania rakiet jest absolutnie ok.... wiec wg ciebie israel nie powinien bombardowac tych dzielnic i w ten sposob umozliwiac hizballakom dalsze ostrzeliwanie naszego kraju... git, to twoje zdanie. a nasz jest takie, ze jesli nie zniszczymy tych punktow, tych domow mieszkalnych z wyrzutniami rakiet, to zgina nasi obywatele... oczywiscie, uslyszec od ciebie najmniejsza krytyke hizballakow za wykorzystywanie cywili i ich domow do ich morderczych celi, nie jest nawet w sferze moich marzen. oni sa ok, im wszystko wolno, a wg ciebie nam nie wolno bronic naszych obywateli.... jak to dobrze, goldzik, ze ty nie masz nic do powiedzenia i wszystko co mozesz, to podskakiwac tutaj na forum jak pajac. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 04.02.08, 13:33 danek... "regularna wojna" to wojna, podczas ktorej prowadzone sa regularne dzialania wojenne miedzy dwoma stronami WALCZACYMI. Dzialania, w ktorych jedna ze stron ma tak kolosalna przewage techniczna i materialowa, ze moze praktycznie bez obaw niszczyc strone przeciwna, ktora jest praktycznuie bezsilna nie jest zadna wojna regularna tylko egzekucja. Kampania wrzesniowa byla w duzej czesci regularna wojna. Lanie, ktore oberwaliscie od Hizbollah w terenach przygranicznych Libanu mialo namiastki wojny regularnej. Egzekucje zydow w Babim Jarze albo w Majdanku nie bylo regularna wojna w takim samym stopniu jak nie bylo nia zrzucanie bomb przez izrael na dzielnice mieszkalne Bejrutu, rafinerie albo "polowanie" na uciekinierow. Poniala wreszcie, czy masz moze jeszcze jakies pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 10:52 daj sobie spokój dana, facet o lekko na lewo przesuniętym umyśle, po paru latach dyskusji wróci do równowagi, chociaż dla niektórych taka nienawiść to sens życia ( taki ich zawód) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 02.02.08, 00:13 po pierwsze abhaod, ten facet nie ma lekko na lewo przesunietego umyslu, tylko ma absolutnie przesuniety mozg wogole. po drugie on nie wroci do zadnej rownowagi, bo pisze i manipuluje tak od lat. ale zgadzam sie z toba, ze ta nienawisc do zydow i zamilowanie do manipulacji jest sensem jego zycia. tego, co ten facio nie rozumie zupelnie, to fakt, ze nic oprocz podskakiwania nie moze zrobic. israel nie wie o jego istnieniu, jego zdanie nie ma zadnej wartosci ani zadnego wplywu na to, co israel robil, robi i zrobi w przyszlosci. ot taki jakis facio, ktory pokazuje swoje zupelnie slabe bicepsy na jakims tam polskim forum :))) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Ofiara=Ofiara 02.02.08, 11:24 "israel nie wie o jego istnieniu, jego > zdanie nie ma zadnej wartosci ani zadnego wplywu na to, co israel > robil, robi i zrobi w przyszlosci. " o tobie ( i o mnie) też można to samo napisać ;)ale już na tym forum spotkałem się ze zmianami poglądów, sama widzisz, że przyczepił się tylko do tej dziewczynki, w Polsce i na całym świecie dzieją się gorsze morderstwa, ale nie dorabia się do tego ideologii, Izrael, jako najbardziej demokratyczne państwo na Bliskim Wschodzie ( i Afryce) jest przykładem jak w takim miejscu można istnieć w wolności, a że trzeba o nią walczyć, no cóż, takie czasy Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 02.02.08, 18:59 alez oczywiscie, ze i o nas nikt nie slyszy, dokladnie tak samo jak o goldziku, abhaod... tylko ze ja jakos nie potepiam wszystkiego zla, jakie dzieje sie np w polsce, nie otwieram watkow na temat zabijania w polsce dzieci i wsadzania ich do beczek, nie podtykam ani goldbaumowi ani nikomu wskazowek co robic z kim, nie porownuje nawet modercow z jedwabnego do hitlerowcow..... nigdy jeszcze nie napisalam, ani tez nigdy nie wpadlo mi do glowy napisac lub pomyslec, ze polacy szli do obozow jak barany, chociaz szli dokladnie tak samo jak i zydzi, a goldbaum & co uwielbiaja wlasnie to zdanie.... i smierc zamordowanych w oswiecimiu zydow jest dla mnie tak samo warta minuty milczenia, jak smierc zamordowanych w oswiecimiu polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Ciagle probujesz jeszcze tych swoich przekretow? 04.02.08, 15:01 dana33 napisała: > nie potepiam wszystkiego zla, jakie dzieje sie np w polsce, nie > otwieram watkow na temat zabijania w polsce dzieci i wsadzania ich > do beczek, I wiesz czemu tego nie robisz? Bo juz kiedys tego probowalas ale ci nie wyszlo. Przypadki zabijania dzieci zdarzaja sie wszedzie na swiecie ale podstawowa roznica polega na tym, jak na to reaguje wymiar sprawiedliwosci i spolecznosc danego kraju? W kazdym normalnym kraju dzieciobojca jest negowany przez spolecznosc, scigany i karany przez wymiar sprawiedliwosci. Sa tez jednak kraje bandyckie, gdzie zabicie dziewczynki wygladajacej na 10 lat strzalami w plecy i dobicie jej strzalami w glowe nie koliduje ani z obowiazujacym tam "prawem" ani poczuciem moralnosci tamteszego spoleczenstwa. > nie podtykam ani goldbaumowi ani nikomu wskazowek co robic z kim, Owszem "podtykasz" recepty na muzulmanow, ktore pokrywaja sie dosyc dokladnie z tym, co propagowali nazisci wobec was. > nie porownuje nawet modercow z jedwabnego do hitlerowcow..... Bo ich tak cenisz, czy co? > nigdy jeszcze nie > napisalam, ani tez nigdy nie wpadlo mi do glowy napisac lub > pomyslec, ze polacy szli do obozow jak barany, chociaz szli > dokladnie tak samo jak i zydzi, Blad, ktory wskazywalem ci juz wielokrotnie. Polacy jako wspolnota bronili sie dopoki mogli. Na smierc szli dopiero po przegranej walce. > i smierc zamordowanych w oswiecimiu zydow jest dla > mnie tak samo warta minuty milczenia, jak smierc zamordowanych w > oswiecimiu polakow. Ach ty i to twoje podlizywanie sie... Ohyda. To juz historia na ktora nikt nie ma wplywu. Co z ta dziewczynka, zabita i dobita przez waszego "gieroja"? Bo na to, co dzieje sie w tym bandyckim kraju masz przynajmniej jakis tam wplyw? Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Ofiara=Ofiara 05.02.08, 06:01 Danka, juz ci w tamtym roku pisalam ze POLSKA pisze sie z duzej LITERY.Ponadto zwroc uwage ze Polacy i Zydzi byli mordowani w AUSCHWITZ a nie w OSWIECIMIU.Mordercow z Jedwabnego POWINNAS nazwac Hitlerowcami poniewaz to NIEMCY byli ORGANIZATORAMI tego morderstwa,ktore bylo jedna z wielu podobnych akcji przeprowadzonych na terenie wschodniej Polski przez Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 05.02.08, 09:28 marysiu, juz ci w tamtym roku odpowiedzialam, ze pisze wszystko z malej litery, polska i marysia tez. polacy i zydzi, cyganie i rosjanie, francuzi i wegrzy, wszyscy byli mordowani w obozie w oswiecimiu, ktorego niemiecka nazwa jest auschwitz. modercow z jedwabnego nazywam polakami, bo to polacy mordowali a nie niemcy, i ktore to morderstwo bylo jednym z wielu podobnych przeprowadzonych na terenie wschodniej polski przez polakow. farsztejst? nie? to spadaj dziolucha, bo ja i ty nie nadajemy na ten samej fali.... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Ofiara=Ofiara 06.02.08, 06:01 Piszac z malej litery swiadczy o twoim ignoranctwie lub lenistwie. Auschwitz,to JEDYNA nazwa obozu, obojetnie w jakim jezyku. Oswiecim to nazwa miasta. Posiadanie broni przez Polakow bylo zabronione pod kara smierci,nafta byla na kartki. Czyzby ci WSPANIALI, bez winy "tylko fotografujacy Niemcy" byli tak naiwni ze zlamali surowe nakazy przelozonych i dali Polakom bron palna i beczki benzyny czy nafty, a moze Polacy powyciagali z szaf bron i chwalili sie przed Niemcami ze ja maja? Wez jeszcze Danka kup sobie duze pudelko zapalek w ktorym miesci sie 300 sztuk i sprobuj zmiescic w nie 1600 zapalek. Moze to ci pomoze przeanalizowac nastepne klamstwo Gro$$a? Takie bajki to tylko Grossy moga pisac a Kieresy i Kwasniewscy przepraszac za nie wkladajac jarmulki na glowe.Kiedy wspominasz morderstwa Polakow popelnione na Zydach we Wschodniej Polsce NIGDY ALE TO NIDGY nie zapomnij o setkach Polakow zamordowanych przez Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara=Ofiara 05.02.08, 11:21 Ja to rozumiem, że potępiacie Grossa, ale IPN w sprawie Jedwabnego tez kłamał? Niemcy bezsprzecznie stowrzyli w okupowanej Polsce odpowiednią atmosferę do mordu, do którego w innym przypadku raczej by nie doszło. Wykonawcami w Jedwabnem byli Polacy, którym od setleci kościół katolicki nosił bańki z naftą pod tą spaloną stodołę. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 07.02.08, 19:14 feurig59 napisał: > Niemcy bezsprzecznie stowrzyli w okupowanej Polsce odpowiednią > atmosferę do mordu, do którego w innym przypadku raczej by nie > doszło. I to jest chyba decydujace, prawda? Niemcy stworzyli "atmosfere" bezprawia. W takiej atmosferze w kazdej spolecznosci dochodzi do rzeczy najgorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 04.02.08, 15:10 abhaod napisał: > przyczepił się tylko do tej dziewczynki, Gdybys potrafil sie skoncentrowac i rozumial to co pisze, to zauwazylbys, ze juz w pierszym poscie napisalem dlaczego. Takich przypadkow zdarzaja sie w tam co roku dziesiatki jesli na setki. Tutaj jednak jego szczegoly dotarly rowniez do mediow w Izraelu, poniewaz podwladni tego "bohatyra" zlozyli na niego donos i przez to w ogole doszlo do rozprawy sadowej. Wszystkie inne przypadki, ktorych swiadkami sa tylko ci tzw. "zolnierze" i Arabowie w ogole nie przedostaja sie do mediow. Zauwaz jakie miales problemy z uwierzeniem w podane fakty. Czy tacy fanatycy jak ty uwierzyliby w cokolwiek, co opowiadaja Arabowie, skoro dla takich jak wy, to co mowi ta "rasa" z zasady nie jest prawda bo "arabowie maja klamstwo w genach"? > w Polsce i na całym świecie dzieją się gorsze morderstwa, Ale "w Polsce i na calym swiecie" ich sprawcow laduje sie do paki z etykieta dzieciobojcy a nie uniewinnia i honoruje jak "bohatyra". Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Ofiara=Ofiara 05.02.08, 11:17 to wymień te dziesięć przynajmniej, w 2007 roku ? może ty mieszkasz w mieszkaniu po żydach, że tak agresywnie reagujesz, a może sam masz coś na sumieniu ? nie udało ci się z tym chłopcem, to teraz rozdmuchujesz tą "10-letnią" dziewczynkę, chwała mediom w Izraelu, bo tak , to by się nikt nie dowiedział o istnieniu takich zwyrodnialców, a na wojnie, jak nawet sprawa Jedwabna, a nawet po wojnie Kielc, pokazała do czego polski motłoch jest zdolny, sprawcy do dzisiaj nie ukarani, jeżeli w ogóle, jesteś po prostu internetowym trollem Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 07.02.08, 19:01 abhaod napisał: > to wymień te dziesięć przynajmniej, w 2007 roku ? Nie jestem twoja niania. Jesli brakuje ci informacji, doinfrmuj sie sam. > nie udało ci się z tym chłopcem, A co mi sie mialo tam niby "nie udac"? > chwała mediom w Izraelu, bo tak , to by się nikt nie dowiedział Nie boj zaby. Nie kazdy jest tak niedoinformowany o Bozym Swiecie jak ty. Zbrodnie Izraela sa znane. A ten przyklad wybralem tylko dlatego bo (wyjatkowo) obil sie szerokim echem rowniez w Izraelu. I to wcale nie ze wzgledu na zabojstwo dziewczynki a spor miedzy samymi zbirami. o istnieniu takich zwyrodnialców, a na wojnie, jak nawet sprawa Jedwabna, a nawet po wojnie > Kielc, pokazała do czego polski motłoch jest zdolny, sprawcy do dzisiaj nie > ukarani, jeżeli w ogóle, Wez ty chlopcze, zani wezmiesz sie za dyskusje z dorslymi doinfrmuj sie choc troche. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Ofiara=Ofiara 07.02.08, 19:03 pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:DoNotFeedTroll.svg Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 11:08 dana33 napisała: > goldzik..... jedyne co pokazales, ze powtarzasz te swoje mantry dzien > w dzien... dlaczego bombarduje sie dzielnice mieszkalne, to bylo tu > wyjasnione dziesiatki razy, ale jakos nie chcesz przyjac tego do > wiadomosci.. ty tez wygodnie mieszasz sprawe gazy i libanu, bo ci > pasuje w kram.... w gazie nie ma zadnych rafinerii, a w libanie byla > regularna wojna miedzy dwoma krajami, wiec bombardowalo sie i mosty > tez.... strategiczna decyzja przeciez, nie? tylko wg ciebie israel > powinien byl umozliwic hizballakom ucieczke do syrii... > tak tak, goldzik.... wolno zabijac zydow, ale zydom nie wolno > zabijac arabow... arabom wolno nas ostrzeliwac i nie zajakniesz sie > nawet o wieloletnim ostrzeliwaniu naszych polnocnych granic, bo wg > ciebie to jest ok, tak samo jak nie wydusisz z siebie, ze w chwili > oddania im gazy, zaczeli masywnie ostrzeliwac sderot... ale jak my > oddajemy, jak bronimy wlasnych obywateli, to u ciebie, goldzik, > nazywa sie to atakami apopleksji i mordowaniem bezbronnych ludzi... > celowe i zaplanowane z zimna krwia wysadzanie dziesiatek autobusow, > kawiarni i restauracji w israelu, z niewinnymi ludzmi, to oczywiscie > sluszna walka z okupantem.... nu, naprawde.... pokazales dokladnie, > i ponownie oczywiscie, kim jestes i co soba przedstawiasz, goldzik... Dana, daj spokój moja Droga! Po paru postach tego gościa doszedłem do wniosku, że jemu nie chodzi o objektywne spojżenie na konflikt bliskowschodni w całej jego złożoności, ani szukania jakichś rozwiązań, które mogłyby z takiej postawy wynikać. On na samym początku OBRAŁ WINNEGO i teraz będzie każdy argument wykorzystywał do tego żeby udowodnić swoją zideologizowaną teorię, na bij zabij. To nie poszukiwanie prawdy i dyskutowanie o niej, wymiana argumentów. On prawdę już znalazł. Z takimi "posiadaczami graala" nie ma rozmowy. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 11:39 Jeszcze raz najmocniej przepraszam, ze tej waszej "prawdy" nie zaakceptuje. Bo ciagle za atakiem kraju uzbrojonego po zeby w najnowoczesniejsza bron na kraj praktycznie bezbronny, za bombardowaniem dzielnic mieszkalnych i wsi, strzelaniem do uciekinierow widze konkretnych ludzi, ktorzy SWIADOMIE i z zimna krwia ZABIJALI a nie jakas niesprecyzowana, bezosobowa "zawieruche" w oparach ktorej rzeczywisci sprawcy smierci tych ludzi calkowicie by sie roztopili.... Oczywiscie przy aktywnym udziale "calej zlozonosci" "konfliktu bliskowschodniego". Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 11:45 goldbaum napisał: > Jeszcze raz najmocniej przepraszam, ze tej waszej "prawdy" nie zaakceptuje. > Bo ciagle za atakiem kraju uzbrojonego po zeby w najnowoczesniejsza bron na kra > j > praktycznie bezbronny, za bombardowaniem dzielnic mieszkalnych i wsi, > strzelaniem do uciekinierow widze konkretnych ludzi, ktorzy SWIADOMIE i z zimna > krwia ZABIJALI a nie jakas niesprecyzowana, bezosobowa "zawieruche" w oparach > ktorej rzeczywisci sprawcy smierci tych ludzi calkowicie by sie roztopili.... > > Oczywiscie przy aktywnym udziale "calej zlozonosci" "konfliktu bliskowschodnieg > o". > Wobec tego, przepraszam. Ty widać po prostu jesteś dobrym człowiekiem no i rzecz jasna "widącym". Wzruszyłem się Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 12:04 feurig59 napisał: > Wobec tego, przepraszam. Ty widać po prostu jesteś dobrym > człowiekiem no i rzecz jasna "widącym". Mozliwe. Za smiercia tego dziecka widze nie jakas blizej niesprecyzowana bezosobowa "zawieruche" a ciagle konkretnego czlowieka, ktory z bezpiecznej odleglosci wzial na cel dzielnice mieszkalna albo samochod jadacy droga i z pelna swiadomoscia tego, co robi, ZABIL ludzi tam sie znajdujacych. Choc wcale nie musial, choc nikt go do tego nie zmuszal. Ci ludzie stracili zycie bo on chcial ich zabic i mogl ich zabic zupelnie bezkarnie. On a nie jakas tajemnicza "zawierucha". Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 02.02.08, 00:24 goldzik.... rozluznij sie.... daj sobie troche relaxu i zajaknij sie cusik o tych bohaterskich szahidach, co to chcieli zabic i mogli zabic i zabili z cala premedytacja dziesiatki dzieci i mlodziezy israelskiej, stzelajac w przejezdzajace na szosach auta, autobusy, wysadzajac w powietrze, restauracje, dyskoteki i kawiarnie. i autobusy tez. i nie tylko zabili bezkarnie, ale jeszcze czci sie ich jako meczennikow, stawia im pomniki, pokazuje ich zdjecia i nazywa shahidami... te dziesiatki niewinnych cywili israelskich stracily zycie lub zostali inwalidami do konca swojego zycia, bo ci "szahidzi" tak chcieli, tak zaplanowali i rowniez wykonali. jedno slowo o tym mozesz napisac, goldzik? zajaknac sie moze? pisknac cos? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 04.02.08, 14:11 dana33 napisała: > zajaknij sie cusik o tych bohaterskich szahidach, co to chcieli zabic > i mogli zabic i zabili z cala premedytacja A co? Sa tu jacys, ktorzy mowa, ze zydowskie 5-latki to masowi mordercy? Albo, ze trzeba zlikwidowac "na miejscu" "80%" "rasy" zydowskiej? Albo ze przymusowe wysterylizowanie zydow to "swietny pomysl"? Pokaz mi takiego, to chetnie sie "zajakne" i na jego temat. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ofiara=Ofiara 02.02.08, 00:16 oczywiscie, ze masz racje feurig, ale czasem mam duzo przyjemnosci z tego, zeby facetowi pokazac, ze te jego manipulacyjki nie dzialaja zupelnie... :)))) pozdrowienia z zimnej, z resztkami sniegu, jerozolimy... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 04.02.08, 14:12 dana33 napisała: > zeby facetowi pokazac, ze te jego manipulacyjki nie dzialaja Dowiemy sie w koncu, gdzie i kiedy udala ci sie ta sztuka? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 10:59 goldbaum, sposób Twojej argumentacji ubliża mojemu dyskursywnemu intelektowi. Napisałem "zawierucha" żeby podkreślić, że nie uważam winnych za tę wojnę jedynie Arabów, ani jedynie Izraelczyków. Złożoność problemu Bliskiego Wschodu Ty zdajesz się widzieć jasno i przejżyście tylko i wyłącznie dla tego, że świadomie pomijasz fakty, albo po prostu ich nie znasz. Stąd wynikają nie wiem do czego Ci potrzebne porównania. Co chcesz udowodnić? Ze konflikt bliskowschodni to Holocaust, a Zydzi odgrywają w nim rolę Niemców? Te dwie sprawy są nieporównywalne pod żadnym kątem. Ale Tobie nie chodzi o te "dziewczynki" i inne niewinne ofiary, nad którymi się pochylasz w swojej, ach jakże wspaniałej litości! Ty cynicznie i bez krzty refleksji wykorzystujesz i instrumentalizujesz je do tego żeby rękami i nogami udowodnić w tym konflikcie WINE ZYDOW! Zastanów się nad tym co piszę i spójż głęboko w siebie. Nie jest tak? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ofiara=Ofiara 01.02.08, 11:21 Najmocniej przepraszam, ze "ublizam" twojemu "dyskursywnemu intelektowi" ale w kraju uzbrojonym po zeby w najnowoczesniejsza bron napajacym na jeden z najslabszych krajow na swiecie i w pilotach zrzucajacych z zimna krwia bomby na dzielnice mieszkalne i strzelajacych w pojazdy uciekinierow jakos ciagle nie moge dopatrzyc sie jakiejs blizej nieokreslonej, bezosobowej "zawieruchy". Widze niestety konkretnych ludzi, ktorzy mieli wybor: nacisnac z bezpiecznej odleglosci na guzik i ZABIC albo nie. I ci ludzie swiadomie celowali w obiekty z bezbronnymi ludzmi, swiadomie podejmowali decyzje o smierci tych ludzi i swiadomie ich ZABIJALI. Wszystkie "problemy" prowadzace do zabijania ludzi maja to do siebie, ze sa "zlozone" (wiecie, rozumiecie). Rowniez II wojna swiatowa i to, co sie wtedy dzialo miala to do siebie, ze bylo to bardzo "zlozone". I oczywiscie tez nie brakuje takich, ktorzy wiele nieprzyjemnych wydarzen majacych wtedy miejsce, najchetniej odhaczyliby formulka w rodzaju ze to byla "zawierucha" i "wojna to wojna, gina rowniez dzieci". Tych ludzi laczy z takimi ludzmi jak ty i dana to, ze jakos woleliby w roli sprawcow widziec nie rzeczywistych sprawcow (swoich rodakow, rodzicow, dziadkow) tylko wlasnie jakas blizej nieokreslona, bezosobowa "zawieruche". Odpowiedz Link Zgłoś