lubat 01.02.08, 15:47 No to możemy mieć wkrótce bazy amerykańskie nad Odrą, i to nie po polskiej stronie. Także nie po to, by chronić tarczę rakietową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogabignac Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 01.02.08, 15:49 Niemcom udział w wojnie prewencyjnej zabrania konstytucja; nam też ale kto odważy się oskarżyć Kwaśniewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Wśród działaczy PO ogłoszono ochotniczy zaciąg na 01.02.08, 16:12 wojnę w Afganistanie. Dotychczas zgłosił się 1 prowincjonalny działacz o problemach ze słuchem który myślał że w partyjnej centrali Platformy w Warszawie dają talony na Mercedesa :) Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Gates powinnien byl napisac Afganistan = Polska 01.02.08, 20:55 albo przynajmniej ze duzo Polakow jest w Afganistanie, ze Afganczycy to podludzie, itp itd - wtedy Niemcy raz dwa by pojechaly Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 02.02.08, 06:54 Niekiedy wojna prewencyjna jest twardą koniecznością. Gdy wściekły pies chce się na ciebie rzucić, to chyba nie czekasz na pierwsze ukąszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Niemcy to tchórze! 02.02.08, 21:52 Bezbronnych Żydów i Polków przyjemnie się zabijało w komorach gazowych. Teraz kiedy trzeba walczyć aby bronić Europy przed zagrożeniami, to ich nie ma. Dodatkowo, trzeba przypomnieć wkład Niemiec w umacnianie się komórek AlKaidy w Europie Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
syczak Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 01.02.08, 15:50 dobry przykład jak postępować z jankesami. Kaczyńscy zaraz wysłaliby wojsko i jeszcze busza w dupę z radości całowali Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 02.02.08, 06:57 Podskakiwanie Amerykanom z reguły źle się kończy. Widocznie po prostu Niemcy nie mają możliwości samodzielnych operacji wojskowych o strategicznym zasięgu. Ich elitarna jednostka KSK to po prostu Küchennschutzkommando. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek tchorzliwosc Niemcow to dla nas raczej dobra wiesc 01.02.08, 15:51 oczywiscie, smutny jest fakt, ze wielkie zachodnie panstwo nie chce bardziej pomoc w slusznej i sprawiedliwej wojnie w Afganistanie, ktora jest toczona rowniez o jego bezpieczenstwo... ale z drugiej strony dla nas Lechitow chyba lepsza jest sytuacja gdy Bracia Niemcy zapominaja powoli jak sie bic i zamiast tego kopia sracze dla naszych zolnierzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
kurzweil Re: tchorzliwosc Niemcow to dla nas raczej dobra 01.02.08, 16:04 przykry przyklad wypranego mozgu z ciebie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Slusznie ! Brak pieniedzy na przedszkola, szkoly ! 01.02.08, 16:09 Awanturami niech zajmije sie Polska. Maja nowe samaloty CASA, F16; czolgi Leopard. Kaczor mlaska, tupie, sami bohaterowiei mistrzowie swiata w laniu po mordzie jak Pietrzykowski, Michaczewski i ten ostatni durak Golota! Niech Niemcy zajma sie lepiej nauka / najwieksza ilosc Noblistow /, ktos musi przeciez myslec o przyszlosci aby splacac polskie dlugi ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Slusznie ! Brak pieniedzy na przedszkola, szk 02.02.08, 06:58 Największa ilość noblistów w Niemczech to przeszłość. Tak było ale do lat trzydziestych. Odpowiedz Link Zgłoś
syczak darthmaciek skończ juz te pierdoły pisać 01.02.08, 16:16 i ruszaj buszowi na odsiecz. Taki bohater jak ty przyda sie jankesom bardziej niz 3 tyś "tchorzliwych" Niemców. Jak juz Iran pokonasz to daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
syczak więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 16:40 kazdy żołnierz mu się przyda. Tchórz cię obleciał? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 16:45 nie jestem zolnierzem, w odroznieniu od zawodowcow sluzacych i w naszej armii i w Bundeswehrze. A teraz pytanie za pytanie - dlaczego Ty nie pojedziesz bic sie po stronie talibow i Al Qaidy? Oni akurat biora kazdego, nie musi umiec strzelac, wystarczy, ze jest gotow sie wysadzic w powietrze w tlumie cywilow... a w koncu skoro jestes tak przeciwny wojnom prowadzonym przez Busha Juniora, powinienes byc gotow, aby poprzec (chocby moralnie) jego wrogow? Wiec moze, skoro nie chcesz walczyc, krzyknij przynajmniej na forum swoje poparcie dla wrogow Busha, np. "Niech zyje Al Qaida", "Niech zyja talibowie"... Czy fakt, ze stajac de facto po stronie ekstremistow i mordercow, otwarcie zapowiadajacych, ze ich celem jest zapedzenie calego swiata do jednej wielkiej totalitarnej klatki, nie jest dla Ciebie jakims problemem? Chocby niewielkim? Odpowiedz Link Zgłoś
syczak Re: więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 17:00 Popatrz, a taki Sikorski nie szukał wykrętów i pojechał do Afganistanu pomagać walczyć z okupantem. Zawodowcem nie był. I moja odpowiedz : to ty chcesz wysyłać żołnierzy na wojnę ( sam siedząc w domu ), ja nikogo na zadną wojenkę nie wysyłam ( z twoim wyjątkiem, taki bohater nie moze sie zmarnować ) i sam nigdzie sie nie wybieram. A teraz pora na okrzyk : Niech żyje wolny Afganistan/Irak/Iran i kazdy inny kraj, który jacyś popaprańcy postanowią "wyzwalać" Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 17:07 w tym punkcie sie zgadzamy. Bardzo chetnie krzykne z Toba "Niech zyje wolny Afganistan, w ktorym po raz pierwszy od zarania dziejow ludzie mogli wybrac tych, ktorzy nimi rzadza" "Niech zyje wolny Irak, wolny od mordercow podkladajacych bomby na targowiskach i ekstremistow podrzynajacych gardla ludziom innego wyznania", Na wojne jada zawodowi zolnierze, ktorzy swiadomie i dobrowolnie wybrali sluzbe Rzeczypospolitej - zbrojna sluzbe. Sikorski nie pojechal walczyc do Afganistanu, tylko zrobic tam reportaz. Poza tym, byl wtedy duzo, duzo mlodszy niz ja dzisiaj.... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Zapomniales krzyknac :Niech zyje wolna Palestyna, 01.02.08, 17:28 ...z demokratycznie wybranym Hamasem przy wladzy... <>Na wojne sa WYSYLANI zawodowi zolnierze, ktorzy swiadomie i dobrowolnie > wybrali sluzbe Rzeczypospolitej - zbrojna sluzbe. <>Akurat awantura tak afganska, jak iracka nie ma nic wspolnego ze sluzba Rzeczypospolitej.... ****************************************************************** Odpowiadasz na: darthmaciek napisał: > w tym punkcie sie zgadzamy. Bardzo chetnie krzykne z Toba "Niech > zyje wolny Afganistan, w ktorym po raz pierwszy od zarania dziejow > ludzie mogli wybrac tych, ktorzy nimi rzadza" "Niech zyje wolny > Irak, wolny od mordercow podkladajacych bomby na targowiskach i > ekstremistow podrzynajacych gardla ludziom innego wyznania", > > Na wojne jada zawodowi zolnierze, ktorzy swiadomie i dobrowolnie > wybrali sluzbe Rzeczypospolitej - zbrojna sluzbe. > > Sikorski nie pojechal walczyc do Afganistanu, tylko zrobic tam > reportaz. Poza tym, byl wtedy duzo, duzo mlodszy niz ja dzisiaj.... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 18:22 darthmaciek napisał: > > Na wojne jada zawodowi zolnierze, ktorzy swiadomie i dobrowolnie > wybrali sluzbe Rzeczypospolitej Służbę Rzeczpospolitej, powiadasz? To czego szukają w Iraku czy Afganistanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 18:27 syczak napisał: > Popatrz, a taki Sikorski nie szukał wykrętów i pojechał do > Afganistanu pomagać walczyć z okupantem. Zawodowcem nie był<Głupi czy niedoinformowany?sikorski walnął sobie fotkę w stroju mudżahedina dla szpanu,on by się predzej zes..ł ze strachu niż wziął do ręki broń.No a Kaczory w swej naiwności zrobiły takiego gieroja min. obrony Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: więc nie chcesz buszowi pomóc ? Czemu ? 01.02.08, 17:16 Wiesz darth co mnie najbardziej wk..wia w tej calej sprawie? Niemcy, Francuzi czy Wlosi siedza sobie spokojnie na polnocy popijajac piwo, gdy w tym samym czasie ktos inny nastawia za nich tylki. Pamietasz operacje w Panjwaii? Kanadyjczycy znalezli sie w opalach i poprosili o pomoc sojusznikow stacjonujacych na polnocy (5 krajow). Odpowiedz byla no way nie mamy pozwolenia Berlina, Paryza, Rzymu na udzial w walkach. Czyli wychodzi na to, ze w momencie gdy nie daj Boze zacznie sie jakas jatka na polnocy i dajmy na to Niemcy poprosza o wsparcie to oczywiscie Kanadyjczycy, Amerykanie, Brytyjczycy, Polacy czy Holendrzy jej udziela. Natomiast jak my jestesmy w opalach to jest nasz problem, bo wspaniali sojusznicy wyslali wojsko do sadzenia kwiatkow. Cholera normalnie mnie strzela. Tak sie zastanawiam na jaka pomoc sojusznikow moglibysmy liczyc gdyby to Polska zostala zaatakowana...w koncu to nie Niemcy zostaly zaatakowane, wiec nie wyslemy wojsk do walki ale do odbudowy... pozdr, y. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Niemcy nie proszą o pomoc. Oni walczą do końca. 01.02.08, 17:35 > u na udzial w walkach. Czyli wychodzi na to, ze w momencie gdy nie daj Boze zac > znie sie jakas jatka na polnocy i dajmy na to Niemcy poprosza o wsparcie to ocz > ywiscie Kanadyjczycy, Amerykanie, Brytyjczycy, Polacy czy Holendrzy jej udziela > . Natomiast Niemcy nie skamlą o pomoc. Walczą do końca jak w festung Breslau. To nie tchórzliwi anglosasi co bez dywanowego bombardowania boją się wejść do miasta. Cholera normalnie mnie strzela. Tak s > ie zastanawiam na jaka pomoc sojusznikow moglibysmy liczyc gdyby to Polska zost > ala zaatakowana... Na taką jak zawsze. Czyli zostalibyśmy olani. Bo broni się tych sojuszników z którymi łączą wspólne interesy a nie tych co podpisali jakieś świstki i myślą że teraz nie wiadomo co znaczą i targają niedźwiedzie za wąsy (tak jak Polska gdy w 1939 mając podpisany kwitek przez Anglików podskakiwała dwóm największym potęgom militarnym ówczesnego świata)... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niemcy nie proszą o pomoc. Oni walczą do końc 02.02.08, 07:02 Niemcy walczą do końca ?????????????????????????? Ha, ha, ha! Cały zachodni i włoski front kapitolował, aż się sypało. Owszem, Wrocław, Prusy Wschodnie, Berlin i Kurlandia broniły się długo, zapalczywie i desperacko. Ale dlatego, że przeciwko rosyjskiej barbarzyńskiej dziczy. W takiej sytuacji śmierć w walce nie była najbardziej tragicznym wariantem. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda buahahah co za ignorant 03.02.08, 23:22 zigzaur napisał: > Niemcy walczą do końca ?????????????????????????? > Ha, ha, ha! Cały zachodni i włoski front kapitolował, aż się sypało. > > Owszem, Wrocław, Prusy Wschodnie, Berlin i Kurlandia broniły się długo, > zapalczywie i desperacko. Ale dlatego, że przeciwko rosyjskiej barbarzyńskiej > dziczy. W takiej sytuacji śmierć w walce nie była najbardziej tragicznym warian > tem. Ale z ciebie ignorant. Włoski front kapitulował? Gdzie? Pod monte cassino gdzie spadochroniarze przepuszczali przez maszynkę do mięsa po kolei wszystkich łącznie z Polakami (którzy, nota bene tylko dlatego zdołali wejść do opuszczonych ruin bo Francuzi wpadli wreszcie na pomysł oskrzydlenia?) czy na kolejnych liniach obrony? Popatrz sobie niedouku kiedy alianci wylądowali we Włoszech a kiedy doszli do alp w 1945!!!! jak się już skończyła wojna. Coś słabo ci Niemcy kapitulowali... Inna sprawa że oddziały alianckie były tak słabe że potrzebowały 2 lat!!!! żeby przejść przez znowu nie tak wielkie Włochy bronione przez tyłowe niemieckie korpusy (fakt że z kilkoma niezłymi oddziałami i dowódcami)... Front zachodni to samo... Rok na przejście odległości którą Hitler przejechał w 3 tygodnie, i to w sytuacji gdy 80-90% strat Niemców było na Wschodzie. Chyba pół roku wszystkie siły amerykanów szturmowały jakiś las nad renem... nie mówiąc już o pogromie jaki Niemcy sprawili aliantom w czasie operacji market garden. Ba, nawet wyczerpane i pozbawione beznyny niedobitki Niemców były w stnaie ostro rozjechać amerykanów w Ardenach, akurat w sam czas by Roosvelt całował po rękach Stalina w Jałcie i sprzedawał mu kolejne kraje (w tym Polskę) bez targów... Facet, gdyby twoja ignorancja przybrała postać materialną, to trzeba by ją było wozić wagonami. Zacznij czytać książki i przestań czerpać wiedzę o II wojnie z filmów typu "parszywa 12tka" hehehe Sorrry, chłopczyku ale Niemcy w walce w porówaniu z aliantami (i na zachodzie i na wschodzie) byli naprawdę nadludźmi, co zresztą nie raz udowodnili. Odpowiedz Link Zgłoś
hexabc1 Re: nie skoncze tych pierdołow pisać 01.02.08, 16:49 bo nic innego do roboty nie mam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: nie skoncze tych pierdołow pisać 01.02.08, 17:01 ja jestem Sithem kolego - moge pracowac i JEDNOCZESNIE pisac pierdoly, tak gleboka jest moja znajomosc tajnikow Mrocznej Strony Mocy.... "The Dark Side is the path to many powers. Some of them are considered... unnatural" Darth Sidious Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Trzaba przyjąć Afganistan do UE, jak się staną kon 01.02.08, 17:18 konsumentami i wszędzie pobuduje się : sklepy z gorzałą, sexshopy. kluby gejowskie, agencje towarzyskie, supermarkety, multikina itp, to Afgańczycy w ciągu jednego pokolenia czyli około 25 lat sami zrezygnują z miłości do wolności, antykomunizmu i innych swoich dotychczasowych tradycji. Po prostu trzeba ich bezstresowo wychować na konformistów a wtedy będą idealnymi niewolnikami, i Zachód będzie miał Afganistan pod całkowitą kontrolą. Dotychczas ten schemat z wielką skutecznością przećwiczono w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
caburn Rozwaga Niemcow i naiwnosc Polakow 01.02.08, 16:09 Niemcy przynajmniej od czasu drugiej wojny swiatowej na zaden inny kraj nie napadly, w przeciwienstwie do USA (Wietnam, Irak ) To nie jest tchorzliwosc tylko madrosc Niemcow, zeby nie uczestniczyc w tej amerykanskiej awanturze, w ktorej gina niewinni ludzie. Polnoc Afganistanu jest spokojniejsza, ale dzieki m.in. pracy Niemcow, ich misja ma charakter pomocowy. Oczywiscie, ze lepiej "kopac sracze" , anizeli zabijac niewinnych ludzi dla interesu amerykanskich koncernow (carlyle, halliburton itd) Gdyby na Polske ktos napadl, bo mu sie nasza demokracja nie podoba, nazwal by to sobie sam swoja misja, wystrzeliwal cywilnych mieszkancow wioski "przez pomylke", to polscy powstancy tez byliby "terrorystami"..... Polska niech sie nie pcha do akcji w innych krajach i pod obcym dowodztwem, plamia honor polskiego zolnierza dla amerykanskich interesow, w kraju jest dosc do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rozwaga Niemcow i naiwnosc Polakow 02.02.08, 07:10 Czy wiesz coś o pierwszej wojnie światowej? To akurat Niemcy pierwsze wypowiedziały wojnę Rosji i Francji oraz bez wypowiedzenia wojny wkroczyły do Luksemburga i Belgii. Gwoli ścisłości, pierwszym krajem, który wtedy wprowadził generalną mobilizację, była Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Pozycja Niemiec w NATO a US- połajanki 01.02.08, 16:18 USA zdają się lekceważyć niemiecką konstytucję (którą sami pomogli swego czasu formułować)i, podobnie jak GB w stosunku do Rosji, uważają się za instancję wyższą niż konstytucja danego kraju. Tymczasem konstytucja zabrania Bundeswehrze brania udziału w akcjach napastniczych i już teraz Niemcy robią wielkie fikołki prawne, aby wysyłanych właśnie 250. żołnierzy mających uprawnienia do walk podciągnąć pod osłonę swoich ludzi i obronę własną. Już teraz następuje naginanie prawa, ale USA żądają, by je całkiem łamać i olewać. Niemcy denerwuje też to, że mimo ofiar i kosztów ponoszonych przez wszystkich członków NATO, Waszyngton chce sam decydować o przebiegu tej działań w Afganistanie. Podczas gdy USA kładą nacisk na intensyfikację demokracji drogą wzmożonych bombardowań, Niemcy upierają się przy pomocy dla ludności cywilnej i odbudownie, bo jak twierdzą da to lepsze efekty. Zapominają przy tym, zapewne świadomie, że efekty są określane przez cele im przyświecające, i że USA cele są najwyraźniej nieco inne. Szykuje się w Wilnie niezła awantura. Naciski na Berlin będą duże, ale szanse, że on się wybroni też. Niemcy wystawiają już obecnie 3. największą trupę w ramach NATO, no i są 2. po USA największym płatnikiem do kasy NATO. To trochę inna sytuacja niż US-rozmowy z Gruzją czy Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Ach, cóż za łagodne określenie: 02.02.08, 07:09 "...którą samo pomogli swego czasu sformułować..." Proponuję inne sformułowanie: "...udzielili nieodpłatnej licencji na korzystanie ze swego dorobku prawnego..." Co to znaczy "żołnierz mający uprawnienia do walki"? Jeśli np. żołnierz ma szkolenie i uprawnienia tylko do strzelania z Maschinengewehr a z przeciwka nadjedzie wrogi czołg, to żołnierzowi nie wolno bez pozwolenia użyć Panzerfausta? "...USA kładą nacisk na intensyfikację demokracji drogą wzmożonych bombardowań..." Akurat w przypadku Niemiec ta metoda się sprawdziła. Owszem, pomoc dla cywili i pomaganie w odbudowie przydałyby się. Ale od wieków wojsko służy do celów przeciwnych zgoła. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 01.02.08, 16:19 Spokojnie, Gates będzie raczej musiał, jak piszę poniżej, ochłonąć i zmienić trochę ton. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Sojusz niemiecko-rosyjski powraca nawet na tym for 01.02.08, 16:45 forum, Planujecie jakieś nowe rozbiory ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek eva, zaczynam podejrzewac, ze tak jak c_k 01.02.08, 16:51 tez jestes Rosjanka. Polska to dla Ciebie glupota?! Gleboko doceniam, ze wreszcie sie zdecydowalas zdemaskowac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: eva, zaczynam podejrzewac, ze tak jak c_k 01.02.08, 17:05 żAj, jaj. A to tacy jak wy obaj to już CAŁA Polska? Namnożyło się tych Ludwików XIV. No jeśli tak, to ja jestem Rosjanką. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: eva, zaczynam podejrzewac, ze tak jak c_k 01.02.08, 17:09 Musisz się dogadać z tym drugim bystrzakiem co do mojej narodowości, on ma znów inne zdanie. Załóżta se chłopaki swój mały Rassenamcik i tam badajcie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: eva, zaczynam podejrzewac, ze tak jak c_k 01.02.08, 17:12 A jak wam wiedzy braknie to napiszta do neonazistów. Oni się na rasach i narodowościach znają. Podszkolą was, przypuszczam, że nawet za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek widze, ze Cie ubodlo - tak jak mnie ubodlo 01.02.08, 17:20 gdy napisalas, w odpowiedzi na pytanie o rozbiory Polski, "nie ma po co - Glupota sama padnie"... Slowa maja swoja wage i sa granice wynarodowienia, nawet jak sie zyje na obczyznie - tak jak Ty... i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Kup se elementarz 01.02.08, 17:27 Kpu se elementarz i naucz się czytać. Wtedy może zrozumiesz, co napisał twój mentalny kumpel. A napisał, że "sojusz rosyjko- niemiecki wraca nawet na tym forum". Ludzie, wy na prawdę nie umiecie czytać, zmyślacie coś i pienicie się potem długo i nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Anty-eskimosizm darthmaciunia! :) 01.02.08, 18:25 Powraca mój eskimosizm jak bumerang na forum! Maciusiu - jestem Eskimosem, już ci to tłumaczyłem! Czyżbyś był anty-eskimitą? :) A fe! Ty uważasz, Prawy, Patryotyczny dartmaciulku, że nim nie jestem, a ja WIEM, żeś - za przeproszeniem - głuptasek. Taka między nami - różnica. W sumie - niewielka :) Zobacz dartmaciusiu, piszesz: "ja lubie przyjezdzac do Polski", czyli na stałe tu nie mieszkasz, tak? A ja nie odbieram ci praw do polskości. No i co, który z nas jest większym patryotą!? :) Na poważnie. Rozmawialiśmy już, evo15, o - wg mnie - quasi-świądomej faszyzacji społeczeństw europejskich, i tych naszych, dartmaciusowskich. Przy okazji złowieszczych, prymitywnych artykułów o Rosji, o weterani-SS marszach w państwach bałtyckich, etc. - rozbudzanie tępej agresji i nienawiści. Żerowanie przez autorów artykułów na naszych fobiach, kompleksach i słabościach. Zoologicznej rusofobii i nie zawsze umiejętności logicznego myślenia. Współcześni darthmaciusie zaczynają już ustalać kryteria polskości!: ten jest i może, bo ma "słuszne" poglądy, ten nie. Temu odbieramy prawo do nazywania się Polakiem, temu przyznajemy, bo kocha szczerze i żarliwie Dobrą Ciocię Hamerykę. Jeszcze chwila, a zaczną zaglądać w rozporek, nie daj Boże. Zachowując proporcje, ma się wrażenie jakby się było w Niemczech, w latach 30-ych. Tak mi się wydaje. Wtedy faszyzacja społeczeństw miała "sens". Szykowano się do wojny. Potrzebowano mięsa armatniego. Ale dzisiaj? W XXI w., kiedy wiemy, że w Europie wojen już nie będzie. No, ewentualnie jakieś humanitarne, demokratyczne bombardowania czy jakieś rozruchy na Bałkanach, nie wiem. Zresztą dzisiejsi darthmaciusoiowi-patryoci odważni są, tak uważam, tylko werbalnie. Jak co do czego - lecą z wykrzywioną buzię chować się za kieckę Imperium Dobra. Po co to się wszystko robi? Po co rozbudza - w prymitywny sposób - negatywne emocje, potęguje fobie, nienawiść? Nie wiem. Pole do popisu dla socjologów. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Faszyzacja EU idzie z USA. Niemcy i Paul walczą 02.02.08, 00:49 No właśnie, takie faszyzujące postawy, jak opisujesz, stają się powoli faktem. Od jakiegoś czasu zauważam, że proces, który zaczął się w USA, jak wszystko inne płynie do Europy, by stać się i tu powoli normą. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że dziś to Niemcy bronią się (sic!) jak mogą przed wzięciem w tym, jak mówi Ron Paul, miękkim faszyźmie, co bardzo złości miękkich faszystów. Miło, swoją drogą, wiedzieć, że jest w USA jedyny sprawiedliwy, który mógłby może uratować współczesną Sodomą i Gomorę, gdyby miał szansę na elekcję: źródło pierwotne: de.youtube.com/watch?v=Dvl_hQ80ZNQ źródło sekundarne: de.youtube.com/watch?v=Dvl_hQ80ZNQ ------- Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Faszyzacja EU idzie z USA. Niemcy i Paul walc 02.02.08, 00:56 korekta: > Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że dziś to Niemcy bronią > się (sic!) jak mogą przed wzięciem udziału w tym, jak mówi Ron >Paul, >miękkim faszyźmie, co bardzo złości miękkich faszystów. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A co poradzisz na to że Polacy to jednak debile 01.02.08, 17:28 niezdolni do samorządzenia. Dziś kraj rozwija się tylko dlatego że UE za to płaci. Im szybciej zamiast Polski pozostanie tu tylko kilka Euroregionów nowej Eurofedracji rządzonej z Brukseli, tym lepiej dla samych Polaków. I nie wyskakuj z tymi swoimi debilnymi frazesami o patriotyzmie, ty który chcesz zrobić z Polski kolonię jankesów. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek nasz kraj rozwija sie dlatego ze: 01.02.08, 17:58 - na skutek wyborow 4 czerwca 1989 roku (jakiz byl to piekny moment naszej historii) komunisci dobrowolnie oddali wladze i ster rzadow przejela grupa ludzi zebranych przez Tadeusza Mazowieckiego, ktora z wielka odwaga narzucila Polsce tempo reform gospodarczych tak szybkie jak tylko to bylo mozliwe - sami Polacy, gdy tylko spadly im z rak i nog kajdany zakasali rekawy i zabrali sie do roboty; zaszlismy w ciagu tych juz prawie 19 lat tak daleko nie tylko dzieki Balcerowiczowi, ale rowniez i przede wszystkim dzieki 38 milionom Kowalskich plci obojga, ktorzy zamiast jojczyc i strajkowac zabrali sie do roboty... - dzieki kolejnym rzadom po 1989 roku nigdy nie popadlismy w zadne (powazne) szalenstwa budzetowe, nie dopuscilismy nigdy do przegrzania gospodarki, do nowej inflacji, do miazdzacego deficytu budzetowego, etc; - mimo wszystkich klotni, intryg, zametow, zawirowan, nikt w naszym kraju nigdy nie odszedl od mechanizmow demokratycznych (tak, tak, nawet te "brzyyyyyydkie" Kaczory), ani nie siegnal po przemoc; - nasi przedsiebiorcy okazali sie wcale nie gorsi, a czesto nawet lepsi, niz przedsiebiorcy z krajow osciennych (takich to zesmy czasow Panie dziejku dozyli, ze Zydzi sa najwiekszymi wojownikami, Niemcy sa pacyfistami, a Polacy robia biznes...) - stabilnosc naszego kraju i dobra kondycja naszej gospodarki przyciagnely duzo zagranicznych inwestycji - ostatnio wreszcie duzo skorzystalismy na wejsciu do UE (ale to dopiero dwa i pol roku), zarowno poprzez otwarcie rynkow, jak i poprzez pieniadze dla biedniejszych regionow (tak jak poprzednio skorzystaly bardzo na tym Hiszpania, Portugalia, poludniowe Wlochy, Grecja i Irlandia) No coz, jesli tak wygladaja dokonania kraju idiotow, to ja nie mam nic przeciwko byciu idiota.... Nie chce aby Polska stala sie jankeska kolonia, ale uwazam, ze bez scislego przymierza z USA, predzej czy pozniej staniemy sie ponownie kolonia rosyjska... na co bardzo, ale to bardzo nie mam ochoty... Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: nasz kraj rozwija sie dlatego ze: 01.02.08, 19:43 ma okolo 600 miliardow Zlotych dlugow i...co najmniej 10 mln pieniaczy dodajac "Intelektualne Elyty " jak Golota, J.O.P. Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nasz kraj rozwija sie dlatego ze: 02.02.08, 07:26 Na co głosowałeś, to masz. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: widze, ze Cie ubodlo - tak jak mnie ubodlo 01.02.08, 17:45 darthmaciek napisał: > gdy napisalas, w odpowiedzi na pytanie o rozbiory Polski, "nie ma po > co - Glupota sama padnie"... Slowa maja swoja wage i sa granice > wynarodowienia, nawet jak sie zyje na obczyznie - tak jak Ty... i > ja. > To fakt. Jak sie mieszka na obczyźnie są granice bo nie widzisz na codzień tej polskiej durnoty ;) Ja po jakimś miesiącu w kraju zaczynam żałować wyniku I wojny światowej i tego że nie jestem poddanym dobrotliwego cesarza Jego Wysokości Franciszka Józefa. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek nie zgadzam sie 01.02.08, 18:05 ja lubie przyjezdzac do Polski i za kazdym razem mam z niej coraz lepsze wrazenia (faktem jest, ze widuje tylko Warszawe). Wybacz, ale poddani "Starego Prochazki" nie mieli o nim az tak dobrego zdania jak dzisiejsi studenci Uniwersytetu Jagiellonskiego - najlepszy dowod, jego imperium sie rozpadlo jak sprochniala beczka.... Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: nie zgadzam sie 01.02.08, 18:20 > Wybacz, ale poddani "Starego Prochazki" nie mieli o nim az tak > dobrego zdania jak dzisiejsi studenci Uniwersytetu Jagiellonskiego - > najlepszy dowod, jego imperium sie rozpadlo jak sprochniala > beczka.... Czego wielu dziś żałuje ;) Ach te nacjonalizmy, choroba nastolatków w rozwoju państw. A mogliśmy mieć zamiast Warszawy dwie piękne stolice Wiedeń i Budapeszt... > ja lubie przyjezdzac do Polski i za kazdym razem mam z niej coraz > lepsze wrazenia (faktem jest, ze widuje tylko Warszawe). Z tym się akurat zgodzę że jest coraz lepiej, nie tylko w Warszawie (obecnie pracuję w Warszawie, ale na plus zmieniają się też inne miasta). Cóż szczęśliwie Europa nas cywilizuje. To naprawdę wygrana na loterii że przyjęli Polskę do UE. I nie chodzi tu nawet o pieniądze które Unia w nas ładuje ale o normy i standardy - one czasem mogą się wydawać śmieszne, ale w kraju w ktorym nie aż tak znowu dawno drewniany wychodek był niepotrzebnym nowinkarstwem są one bezcenne. Jeszcze jakieś 50 lat i może to będzie normalny Europejski kraj a nie ksenofobiczny, obskurancki, zacofany cywilizacyjnie i technicznie, lubiący pobrzękiwać zardzewiałą szabelką zaścianek... Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Spotkałem w Niemczech kilku volksów i wszyscy byli 01.02.08, 16:55 podobni do siebie w swojej obsesysyjnej nienawiści do kraju który zdradzili, a Niemcy ich uważali za dziwaczne typy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie ma potrzeby. Głupota sama padnie 02.02.08, 07:23 Głupota padała wielokrotnie, niestety za każdym razem nie do końca: 1. Lańsko od Jana III, Zygmunta Augusta i Stefana Batorego pod koniec XVI wieku 2. Lańsko od Gustava Adolfa 1617 3. Lańsko od Stanisława Żółkiewskiego w 1610 oraz Władysława IV w 1634 4. Lańsko od Karola XII pod Narwą w 1700 5. Lańsko od Napoleona pod Austerlitz, Pruską Iławą i Friedlandem 1805/1807 6. Lańsko od Anglików, Francuzów (!) i Turków w 1853 7. Lańsko od Japończyków w 1904 8. Lańsko od Niemców w 1914 9. Śliczna wojna domowa 1917/1920 10. Lańsko od Polaków, Finów, Ukraińców itp. 1918-1920 11. Lańsko of Finów 1939/1944 12. Lańsko od Niemców 1941/42 Być może nie wymieniłem wszystkich przykładów ale też lista nie może być zamknięta, dopóki głupota jeszcze istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
anti.war ponoć Sikorski siem zaciongnoł do Afganistanu 01.02.08, 16:21 lubi mocne przygody Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Niemcy są zdania, że pomoc humanitarna w postaci 01.02.08, 16:56 szkół, studni, wodociągów, infrastruktury gospodarczej jest tam bardziej potrzebna niż ostrzeliwanie bezbronnych wiosek Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Niemcy są zdania, że pomoc humanitarna w post 01.02.08, 17:46 Ale dlaczego talibowie nie chcą porządnych Niemców ani ich "szkół, studni, wodociągów, infrastruktury gospodarczej"?Nie sądzisz ,ze talibowie sa przeszkodą i Amerykanie muszą ich najpierw pokonać,aby Niemcy mieli okazję wykazać sie w temacie "szkół, studni, wodociągów, infrastruktury gospodarczej "?Niemcy najwyrażniej nie chcą pomóc w zakończeniu tej wojny.No cóż...Dobrze, że cokolwiek robią. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Niemcy są zdania, że pomoc humanitarna w post 01.02.08, 17:50 Afganistan to odrębna kultura "islamska", ta wojna będzie jeszcze 20 lat trwała, lepszym byłoby pozorne wycofanie się, odczekanie na skomasowanie sił Talibów i druzgocące uderzenie, przygotowane starannie i drobiazgowo Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Doświadczenia z II WW sprawiły że Niemcy rozumieją 01.02.08, 17:06 że wprowadzanie siłą Ordungu nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Doświadczenia calej historii pokazuja 01.02.08, 17:26 ze wojen nie wygrywa sie unikajac walki... Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Zwycięzcy ruszają na wojnę gdy jest wygrana. 01.02.08, 17:47 Przegrani ruszają na wojnę licząc na zwycięstwo. Jak mawiał Sun Tzu. Z tego co słyszałem Amerykanie (a także ich polscy pachołkowie) "liczą na zwycięstwo w Iraku" :) ... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 01.02.08, 17:44 <>Kanada grozi wycofaniem wojsk z Afganistanu, jezeli nie dostanie wsparcia co najmniej 1000 zolnierzy, a Sikorski pojechal do USA, w sprawie instalowania "tarczy" w Polsce, a na spotkaniu z Cheneyem rozmawial o udziale wojsk polskich w wojnach w Iraku i Afganistanie. <>Zagadka dla ciemnego-maciusia:czy Cheney wiedzial przed rozmowa z Sikorskim ,ze Niemcy odmowili-odmowia wyslania dodatkowych wojsk do Afganistanu? english.people.com.cn/90001/90777/6348385.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4889070.html Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek ale na szczescie sa takze dobre wiesci 01.02.08, 18:12 www.msnbc.msn.com/id/22935596/ i tak trzymac!! Odpowiedz Link Zgłoś
hapita Re: ale na szczescie sa takze dobre wiesci 01.02.08, 20:12 Darty Maćku jak Cię czytam to mi wstyd,że jestem Polakiem.Wiedzę masz dużą ale samodzielnej analizy za grosz.No i uważasz ,że wszyscy muszą myślać tak jak Ty a to już śmierdzi,a czym to Ty jako inteligentny człek już wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: ale na szczescie sa takze dobre wiesci 01.02.08, 20:46 Zdecydowanie przesadzasz przyjacielu."..wstyd,że jestem Polakiem" no i po co takie wielkie slowa ?Lepiej przytocz słowa Dartmacka,który twierdzi,że wszyscy muszą myśleć jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Twoje prawo wstydzic sie za kogo chcesz 01.02.08, 20:53 doceniam wszelako, ze wstydzisz sie akurat za mnie, jednoczesnie nie przejmujac sie niezliczona iloscia zoologicznych antysemitow wylewajacych swoj jad na tym forum, nie mowiac nawet o takich "dobrych ludziach", ktorzy w innej dzisiejszej dyskusji bili brawo irackim terrorystom podkladajacym bomby na targowiskach i nawet porownywali ich z AK-owcami. Ja akurat NIE wstydze sie, ze jestem Polakiem, w zadnych okolicznosciach, bo my Sithowie jestesmy w ogole bezwstydni, ale tak sobie mysle, ze gdybym juz mial sie za kogos wstydzic, wybralbym raczej ich.... Pozdrowienia z Mrocznej Strony Mocy Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Uczmy sie od Niemcow...... 02.02.08, 07:55 im ciagotki do wojenek minely na zawsze i bezpowrotnie! Polacy jakos nie moga pozbyc sie pewnych kompleksow.... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Uczmy sie od Niemcow...... 02.02.08, 08:12 Nie na zawsze i nie bezpowrotnie. Ale w każdym razie pod wpływem perswazji z USA. Gwoli ścisłości, obie dwudziestowieczne wojny światowe obnażyły militarną słabość Niemiec i ich niezdolność do zmobilizowania się do długotrwałej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Slusznie Zigzaur ! Niemcy nie maja FED jesli rozum 02.02.08, 21:51 iesz ! Ale i Amerykanie siadaja...nawet przy pomocy Polski !! Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Niemcy odrzuciły prośbę USA ws. Afganistanu 03.02.08, 23:52 lubat napisał: > No to możemy mieć wkrótce bazy amerykańskie nad Odrą, i to nie po polskiej > stronie. Także nie po to, by chronić tarczę rakietową. Normalnie to już leje się Niemcom ze skórzanych nogawek mieszanka parówkowo-piwna. Musiałeś tak z tymi bazami? Odpowiedz Link Zgłoś