Dodaj do ulubionych

WHO: Papierosy mogą zabić w XXI w. miliard osób

07.02.08, 19:57
Papierosy pomagają zmniejszyć koszty opieki zdrowotnej. Poniżej
podaję dane amerykanskie ile kosztują koszty leczenia ludzi, którzy
palących, otyłych i dbających o swoje zdrowie:

Palący żyją 77 lat i koszt leczenia jest $326k
Otyli żyją 80 lat i koszt leczenia jest $371k
Szczupli niepalący żyją 84 lat i koszt leczenia jest $417k

Zaprzecza to stereotypowemu poglądowi, że niezdrowy tryb życia
zwiększa koszty medycznie. Każdy musi umrzeć i jest jakiś powód,
który to spowoduje. Przedłużanie życia kosztuje. Co więc powinien
zrobić racjonalny rząd chcący zmniejszyć koszty wydatków na leczenie
obywateli?
Obserwuj wątek
    • masturbator44 Re: WHO: Papierosy mogą zabić w XXI w. miliard os 07.02.08, 21:38
      I kogo to obchodzi. Sam palę i chcę umrzeć. Dlaczego ktoś na siłę (NA SIŁĘ!!)
      chce mnie powstrzymywać??
      Czy ci ludzie nie mają co robić? Wymyślają jakieś bzdury aby udowodnić, że są
      potrzebni, czy co?

Czasami mam wrażenie, że żyjemy w totalnie popieprzonym świecie, gdzie cały czas
      ktoś pragnie sprawować nad nami totalną kontrolę.
      Będę palił i ch..!
      Idę ku.. na fajkę!
      Ch.. wam w dupę SKU..SYNY Z WHO!!!

Przepraszam administratora, ale się zdenerwowałem....
      Proszę nie kasować mojej wiadomości.
      • danielpoznan Re: WHO: Papierosy mogą zabić w XXI w. miliard os 07.02.08, 22:26
        Dokładnie! Nie uszczęśliwiajcie nas na siłę! Dołączam się do protestu i idę
        zapalić! Możecie być z siebie dumni. Przez was zapalę jednego papierosa więcej!
        • nessie-jp Re: WHO: Papierosy mogą zabić w XXI w. miliard os 07.02.08, 23:04
          Tylko proszę, kochani! Palcie w masce gazowej albo pod wyciągiem! Nie
          uszczęśliwiajcie innych na siłę swoim przetrawionym, cuchnącym dymkiem. Nie
          każdy ma ochotę umierać razem z wami!

Zdrówka życzę i uprzejmie proszę o uwzględnienie mojego apelu.
          • maruda.r W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 08.02.08, 04:08
            nessie-jp napisała:

> Tylko proszę, kochani! Palcie w masce gazowej albo pod wyciągiem! Nie
            > uszczęśliwiajcie innych na siłę swoim przetrawionym, cuchnącym dymkiem. Nie
            > każdy ma ochotę umierać razem z wami!

Ależ szanowna koleżanko, nie daj się zwariować bałamutnym kaznodziejom i
            wydrwigroszom z organizacji walczących z paleniem. Nikt tu nie postuluje
            zmuszania do biernego palenia. Po prostu manipuluje się faktami.

Jak zauważył 'mis22', ludzie w pewnym wieku umierają. Tak jest kolej rzeczy w
            przypadku wszystkich istot na Ziemi. Równie dobrze można znaleźć inną przyczynę,
            niż palenie.

Jaką? Proponuję prosty eksperyment. Ja zamykam się w garażu na cztery godziny i
            wypalam np. paczkę lub dwie papierosów. Ty zamykasz się w garażu samochodu i
            włączasz na ten czas silnik swojego samochodu. W moim przypadku, w garażu będzie
            siwo od dymu, a w Twoim powietrze będzie wyglądało na czyste. Pytanie: kto z nas
            wyjdzie z garażu o własnych siłach?

Wyobraź sobie, że z dnia na dzień, wszyscy rzucają palenie. A ludzie przez
            następne dekady umierają na te same choroby i w tym samym wieku. I co zrobi
            banda darmozjadów z WHO? Znajdzie inny pretekst do dymania naiwnych z
            identycznym skutkiem: mnóstwo forsy dla siebie i zero efektów z akcji.

Czy słyszałaś o jakieś akcji oczyszczania np. Śląska? Czy ten pył jest wynikiem
            palenia? A przecież działa na płuca o niebo agresywniej. To samo w każdym innym
            uprzemysłowionym miejscu na Ziemi. Łatwo jest jednak zakwalifikować górnika z
            pylicą, jako ofiarę własnego palenia, bo tak jest niektórym cwaniakom wygodniej.
            Apele WHO to odwracanie uwagi od rzeczywistych problemów.

• nessie-jp Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 08.02.08, 04:18
              Marudo drogi, "zmuszanie do biernego palenia" to coś, co palaczom przychodzi z
              równą łatwością, jak... oddychanie. Niestety, twoja rozkosz jest moją trucizną.
              Zapach przeżartych nikotyną płuc przyprawia mnie o mdłości, a pozostaje w
              zamkniętych pomieszczeniach (windy, autobusy, klatki schodowe) długo po
              zniknięciu jego źródła. Palacz śmierdzi nawet wtedy, gdy aktywnie nie dymi. Ja
              tego smrodu nie znoszę. Nie chcę go wąchać. Niespecjalnie mnie nawet interesują
              jakieś odległe skutki zdrowotne biernego palenia
              • garnek_z_neolitu Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 08.02.08, 10:50
                Ale takie juz jest zycie ze znosimy wiele rzeczy, ktore nam sie nie podobaja.

Ja nie lubie zapachu potu, a ludzie otyli poca sie bardziej (zakazac tlustego
                zarcia?);
                Nie lubie zapachu spalin. Zawsze jak chodze dluzej po miescie dostaje bolu glowy
                (zakazac samochodow?)
                Nie lubie zapachu z ust jak ktos wypil kawe, lub np. zjadl kielbase (zakazac?)
                Ponadto jeslil chodzi o zapachy to jeszcze wielu rzeczy moznaby zakazac.
                A moze jednak zastosowac zasade common sense i nie oburzac sie na innych ludzi
                ze zyja jak chca? Zawsze mozna ich unikac.
                • dalatata Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 08.02.08, 11:03
                  no tak, tylko ze zapach potu jeszcze nie jest kojarzony z chorobami
                  wiencowymi... brytyjczycy ktorzy maja swira na punkcie liczenia
                  kosztow twierdza ze budzet oszczedza potezne pieniadze netto gdy
                  ludzie przestaja palic...
                  • mulla_komar Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 08.02.08, 15:48
                    Nie obchodzi mnie budzet. Budzet moze tez zaoszczedzic (i to o wiele wiecej)
                    jesli ludzie przestana pic i jest w McDonaldsie. A ile zaoszczedzi jesli
                    przestanie np. placic bezrobotnym. O ho ho!
                    • 4g63 Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 26.02.08, 13:05
                      argument na temat próby zmuszania kogoś do czegokolwiek jest beznadzejny, bo nie
                      zauważyliście że zmuszono was do palenia papierosów, a przyjemność z tej
                      czynności jest pozorna (sztuczna) - nie istnieje, jesteście ofiarami, a kiedy
                      chce wam ktoś pomóc, to reagujecie na to agresją strachem itp uwłaczaniem
                      wolności itd... to niestety coś wam się pokręciło, staliście się niewolnikami, a
                      nie dość tego trujecie innych

Porównanie ze spalinami samochodowymi forumowicza powyżej jest bezsensu, spaliny
                      sa wszędzie tym tytoniowy jest czymś ekstra.
                      powinieneś raczej w dwóch garażach ze spalinami Ty w jednym dodatkowo palisz i
                      wtedy zapytaj się kto pierwszy wyjdzie.

ps, rzuciłem palenie 2 lata temu i jestem niezmiernie z tego tytułu szczęśliwym
                      człowiekiem, głupcy którzy na tym forum popierają palenie - wyrazy współczucia
                      dla waszego niewolnictwa, ale i głupoty

T
              • jakietamkonto Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 11.02.08, 09:55
                nessie-jp napisała:

> Marudo drogi, "zmuszanie do biernego palenia" to coś, co palaczom przychodzi z
                > równą łatwością, jak... oddychanie. Niestety, twoja rozkosz jest moją trucizną.

Postaraj się nie przebywać w miejscach zasiedlanych przez palaczy a twój problem
                zniknie...
                Nie oddychaj dymem, a jak widzisz wokół siebie dym, zaprzestań wymiany gazowej,
                odejdź w bezpieczne miejsce i tam przywróć swemu organizmowi wymianę gazową a
                wszystko będzie dobrze! Życzę powodzenia!
            • dalatata Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 08.02.08, 11:01
              Drogi marudo, drazni mnie bardzo antynikotynowy 'faszyzm', mysle
              sobie ze ludzie maja prawo do tego, ze robic, co im sie podoba. w
              tym palic papierosy. i zgadzam sie w tym, co implicytnie jest w
              twoim poscie: jest hipokryzja skupianie sie na papierosach, a
              zapomianie o calej masie innych rzeczy. przy dwoch zastrzezeniach.

1. ja nie pale i nie chce zaczac, dlatego, bo w pracy wszystko
              pala. to w ten sposob wiele lat temu wrocilem do palenia - w
              instytucie, w ktorym dostalem prace palli wszyscy i zeby mnie to nie
              irytowalo, zaczaelm palic.

2. jesli palisz i chorujesz od tego, rezygnujesz z prawa do
              bezplatnej opieki medycznej w tej kwestii. i ja widze tu duzy
              problem, bo my sie na rozne rzeczy narazamy i jesli papierosy, to
              rowniez inne takie rzeczy powinny powodowac takie konsekwencje. czy
              bowiem nastolatek jadacy jak sto kretynow autem powineien byc
              rtowany po wypadku - wszak sam to na siebie sprowadzil.

na koniec dodam, ze tu w UK rzad podaje ze od czasu gdy w Szkocji
              zakazano palic w miejscach publicznych (glownie o bary chodzi) ilosc
              atakow serca spadla o ok. 20 procent. to jest niezly wynik... ale ja
              i tak mysle, ze ludzie maja prawo sobie palic, jesli chca.
              • kzielins Precz z dymem. 08.02.08, 11:24
                Mam dość biernego palenia. Przez zadymione lokale moja radość z innych drobnych
                przyjemności spada, dlaczego mam cierpieć przez innych. Ogólnie potępianie jest
                zanieczyszczanie powietrza swoim złym zapachem czy innymi czynościami
                fizjologicznymi a papierosom uchodzi. Dlaczego?
                Wystarczy jeden palacz w klubie, abym poczuł jego nałóg, zgubny dla mojego
                samopoczucia i innych niepalących.

Piszę się rękoma i nogami za zakazem palenia w miejscach publicznych.

Nie mam nic przeciwko palaczom, byle mi nie przeszkadzali.

Pozdrawiam nałogowców oraz tych co rzucili.
                • jakietamkonto Re: Precz z dymem. 11.02.08, 10:08
                  kzielins napisał:

> Mam dość biernego palenia.

Obywatelu! Bierne palenie twoim własnym wyborem! Nie wdychaj dymu! To może cię
                  doprowadzić do ciężkiej choroby!

Przy okazji, ja np nie cierpię smrodu jaki roztaczają wokoł siebie osoby nie
                  dbające o swoją własną higienę oraz nie piorące swego odzienia. No i korzystają
                  oni z komunikacji miejskiej, tak jak i ja czasem. To może obciążę ich kosztami
                  poniesionymi na taksowki (no bo można rzygnąć siedząc obok takiego obleśnego
                  śmierdziela). Mnie się robi niedobrze i takie osoby uniemożliwiają mi
                  korzystanie ze środków publicznego transportu!
                  • 4g63 Re: Precz z dymem. 26.02.08, 13:19
                    1 czy ktoś CI broni walczyć z brudem i brudnymi ludźmi?
                    2. możesz się odsunąć od takiej osoby i problem zniknie, nie umrzesz od tego itd
                    - wystarczy jeden palacz by zatruć życie wszystkim w knajpie czy pokoju

> Obywatelu! Bierne palenie twoim własnym wyborem! Nie wdychaj dymu! To może cię
                    > doprowadzić do ciężkiej choroby!

niestety nie, no chyba że zwykły człowiek normalny nie może wychodzić z domu
              • jakietamkonto Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 11.02.08, 10:04
                dalatata napisał:

> 2. jesli palisz i chorujesz od tego, rezygnujesz z prawa do
                > bezplatnej opieki medycznej w tej kwestii. i ja widze tu duzy
                > problem, bo my sie na rozne rzeczy narazamy i jesli papierosy, to
                > rowniez inne takie rzeczy powinny powodowac takie konsekwencje. czy
                > bowiem nastolatek jadacy jak sto kretynow autem powineien byc
                > rtowany po wypadku - wszak sam to na siebie sprowadzil.
                >

Łoooo nieeeeeeeeeeeee, łoży się kasę na 'opiekę zdrowotną' i ma się do niej
                prawo! A skoro przeciętny narkoman co ładuje w żyłę może dostać nakaz sądowy
                'leczenia' za publiczne pieniądze, tak samo pacjent z rakiem płuc czy czego tam
                powinien mieć dostęp do leczenia.

A jak ktos ma wrzody a potem raka żołądka to co, może go nie leczyć bo ' jadł
                ostre potrway' albo gorzej, 'poprzez swoje zaniedbanie wystawił się na zarażenie
                Helicobacter pylori, przez co sam spowodował u siebie wystąpienie wrzodów a
                potem raka", więc niech teraz się buja i leczy sam! No sam jest sobie winien!
              • 4g63 Re: W XXI w. zabije nas WHO swoją głupotą 26.02.08, 13:15
                dalatata

problem w tym że ludzie nie chcą palić, nawet Ci co ciągle to powtarzają,
                organizm z natury nie jest przystosowany do wciągania dużej ilości dymu, i w
                niczym on mu potrzebny nie jest, pozatym, powtarzam - przyjemność jest pozorna -
                nie istnieje - jest złudą

>i tak mysle, ze ludzie maja prawo sobie palic, jesli chca.

jak nie było papierosów to nikt nie chciał, niestety dzisiejsi palacze to ofiary
                uzależnienia poprzez różne narzędzia marketingowe itp. a nie faktycznej potrzeby
                "jeśli chcą"

dużo ludzi wpada w nałóg jeszcze nawet bez sięgnięcia po papierosa właśnie przez
                bierne palenie.
            • mis22 Palenie powoduje choroby skracające życie o 7 lat 09.02.08, 09:54
              maruda.r napisał:
              > Wyobraź sobie, że z dnia na dzień, wszyscy rzucają palenie. A
              > ludzie przez następne dekady umierają na te same choroby i w tym
              > samym wieku.

Twój przykład to próba oszustwa. Podałem powyżej statystyki mówiące,
              że palenie skraca życie o 7 lat. Powoduje choroby płuc i układu
              krążenia - raka, emphysemę i inne. Tylko ludzie, którym brakuje
              wyobraźni lub wiedzy nadal palą.

W krajach rozwiniętych gdzie ludzie są lepiej wykształceni odsetek
              palących zmniejszył się dwukrotnie przez ostatnie 25 lat.
              • 4g63 Re: Palenie powoduje choroby skracające życie o 7 26.02.08, 13:27
                pewnie że palenie jest domeną głupoty, bo ludzie nie potrafią zrozumieć że
                zostali oszukani i że zrobiono z nich niewolników koncernów tytoniowych - ok -
                niech sobie będą już tymi niewolnikami, ale ja nie chcę te gówna czuć!!!
    • naturat Nie warto mieć raka lepiej dożyć 80-ciu lat 08.02.08, 13:03
      Nie warto mieć raka lepiej dożyć 80-ciu lat i śiuśiać w łóżko.
      a nawet jak się uda to można dożyć stu lat i nie tylko w tedy
      siusiać ale i sr./
      • mis22 Czy lepiej mieć raka czy dożyć 80-ciu lat? 09.02.08, 09:45
        naturat napisała:
        > Nie warto mieć raka lepiej dożyć 80-ciu lat i śiuśiać w łóżko.

Gdy będziesz miała zaawansowanego raka to też będziesz wszystko
        robiła w łóżko. A poza tym będziesz błagała o więcej morfiny aby
        zmniejszyć twoje bóle powolnego umierania. Ale jak jesteś
        masochistką i lubisz cierpieć to twój wybór.

Nie wszyscy ludzie są zniedołężniali z wiekiem. Adenauer rządził
        Niemcami w wieku 86 lat będąc kanclerzem. Był aktywnym szefem swojej
        partii CDU do wieku 90 lat.
    • jakietamkonto Re: WHO: Papierosy mogą zabić w XXI w. miliard os 11.02.08, 09:49
      otóż to! ale ale, brak rzetelnych info na temat palenia, to jest żenada. trochę
      się cykam przed skutkami palenia, dlatego nie palę, ale zdecydowanie to był mój
      ukochany nałóg. Ze smutkiem go pożegnałam.
      Zgoda, że się kaszle, ale co tam! Czasem mi się śni że palę sobie fajeczkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka