apodemus Paranoicy w sukienkach... 10.03.08, 21:57 Czy bogactwo zdobyte uczciwą pracą i normalną, uczciwą zaradnością też jest grzechem? A nauka... może w ogóle całą naukę wpisać na listę grzechów? wiedza i nauka to przecież najwięksi wrogowie tych bajek, opowiadanych przez "przedstawicieli Chrystusa"... Ręce opadają, nogi opadają, wszystko opada... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Jaak patrzę na Maryśkę to mi też opada.!! 10.03.08, 22:46 "Ręce opadają, nogi opadają, wszystko opada..." A jak patrzę na biskupa Paetza to mi staje. Przed oczami prawdziwe oblicze Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Paranoicy w sukienkach... 11.03.08, 14:40 Nie chodzi o bogactwo w Twoim pojeciu (kilka domow z basenem, kilka samochodow, jacht). Chodzi o zasoby, o ktorych mi i Tobie nigdy sie nie snilo, pieniadze w pewnym momencie zaczynaja zarabiac sie same i istnieja majatki, ktorych cale pokolenia danej rodziny nie beda w stanie spozytkowac. Ale z ta nauka to podzielam Twoje zdanie, Kosciol niepotrzebnie sie jej boi, zreszta od wiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
gogel hehe 10.03.08, 21:57 nieprzyzwoicie bogaci? grzech?? na siebie bicz kreca??:) Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Co za bzdury!!!! 10.03.08, 22:09 "Do grzechów śmiertelnych biskup Girotti zaliczył też (...) niesprawiedliwość społeczną, która prowadzi do biedy oraz przesadne gromadzenie bogactwa przez wybranych." Jak niesprawiedliwość społeczna może być grzechem?? Toż to jakiś absurd!! To tak jakby powiedzieć, że grzechem jest to że jeden jest zdrowy a drugi chory, albo że jeden zdolny a drugi głupi. I następne pytanie: kto niby popełnia ten grzech?? Globalizacja? Państwo? Prawa ekonomii?? A może należy sponsorować nierobów na przykład z takiej Ugandy lub Rwandy co to nie myślą żeby pracować tylko wyżynają się nawzajem? Biskupowi pomylił się grzech z pewnym obiektywnym stanem który to stan ewentualnie może być skutkiem grzechu, popełnianym niestety głównie przez tych co rządzą biedakami w III świecie (wojny, korupcja, nepotyzm itp.) Zachód jest tu najmniej winny - jedyną jego winą jest to że utrzymuje zaporowe cła na produkty z biednych krajów afryki. druga sprawa:przesadne gromadzenie bogactwa..czyżby szanowny biskup został komuchem?? Do tej pory grzechem było niemoralne bogacenie się - wyzysk, niewolnictwo, kradzież..teraz okazje się KRK wprowadza jakieś nowe standardy..sam fakt, że jesteś bogaty czyni się już niemoralnym. To skandal..podważa fundamenty naszej kultury i cywilizacji. jawna głupota i niesprawidliwość...jak ktoś uczciwie zarabia pieniądze to może być tak obrzydliwie bogaty jak Gates do kwadratu i wszystko jest ok. I po trzecie - co to w ogóle znaczy "zatruwanie środowiska naturalnego"? to co - mamy jak jak lewaki i ekoterroryści chcą wrócić do jaskiń? Nie używać samochodu, prądu. Mamy nie budować tam, autostrad..śmiech na sali. nie wiem skąd te grzechy pochodzą ale na pewno nie z Biblii. Tam jest wyraźnie napisane: czyńcie sobie ziemię poddaną..i trzeba iść do przodu, rozwijać się..a najlepsza polityka ekologiczna to ta prowadzona przez Georga Busha - to jest rozwój technologiczny..w naturalny sposób powoduje on mniejsze zapotrzebowanie na energię. Acha tak już na koniec..nadużywanie narkotyków to wg. mnie grzech (tak jak nadużywanie alkoholu) ale spalenie jednego jointa od czasu do czasu to jak wypić jedno piwo..żaden grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Bzdury to ty oplatasz 10.03.08, 22:40 p26 napisał: [...] > A może należy sponsorować nierobów na przykład z takiej > Ugandy lub Rwandy co to nie myślą żeby pracować > tylko wyżynają się nawzajem? Czyli, że wyżynają się z lenistwa ??? W zasadzie nie wiem, jak to skomentować, chyba w kategoriach psychitrycznych. Zapewniam cię jednak, że ci ludzie - gdyby dać im szansę - pracowali by i spokojnie żyli. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Co za bzdury!!!! 10.03.08, 23:06 @p26: "Jak niesprawiedliwość społeczna może być grzechem?? Toż to jakiś absurd!!" - Wpierw przeczytaj Ewangelie potem absurduj. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan upadek 10.03.08, 22:10 Największym grzechem (śmiertelnym?) jest życie w związku niesakramentalnym z różnych powodów (np.rozwód w poprzednim związku), chociażby najprzyzwoitszym związku. A grzechem powszednim (czy powszechnym) jest lanie żony po pijaku w sakramentalnym związku. W pierwszym wypadku rozgrzeszenie tylko na łożu śmierci, w drugim po wytrzeźwieniu. I niech mi nikt nie wmawia, że to jest normalne, tak samo jak nie jest normalne molestowanie młodych chłopców przez księdza. Kościół katolicki (jego hieraria) schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Kosciol ma racje! 10.03.08, 22:45 Z radoscia przyjmuje stanowisko Kosciola Katolickiego jako nareszcie na miare zapotrzebowan dzisiejszych czasow i zagrozen. Brawo! Calkowicie zgadzam sie z okresleniem nowych grzechow w nowym, globalnym swiecie. Tak trzymac. Swiet bedzie chociaz troszeczke bezpieczniejszy i klarowny. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
tredve94 Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 22:24 Pedofile w sutannach, przekonani o swojej bezkarności i łamiący ludziom życie- oto starzy podejrzani, którym Watykan może zapewnić spokojne działanie przez lata. Odpowiedz Link Zgłoś
niktszczegolny co za brednie... 10.03.08, 22:29 "Kościół katolicki dzieli grzechy na powszednie i śmiertelne. Te drugie skazują duszę na wieczne potępienie, chyba że zostaną odpuszczone przed śmiercią na skutek spowiedzi i wykazanie skruchy. Jeżeli nie, jak podaje katechizm kościoła katolickiego, natychmiast po śmierci dusza wędruje do piekła." KK wymyśla co jest grzechem a co nie - może czas napisać nową Biblię, ew. odnajdzie się jakaś nieznana ewangelia a kościół stwierdzi, że jest prawdziwa - będzie w niej napisane, że kto zanieczyszcza środowisko pójdzie do piekła(nie zanieczyszczają chyba tylko Indianie w brazylijskiej dżungli). Klika dni temu miałem wątpliwą przyjemność uczestniczyć we mszy św. z okazji pogrzebu. Streszczając kazanie księdza: na ziemi grzeszymy, po śmierci idziemy do czyśćca i aby się z niego wydostać muszą modlić się za nas żywi. Oczywiście najlepsza modlitwa to nie jakieś odmawianie różańca cichaczem w domu tylko zamówiona za zmarłego msza. Za co oczywiście trzeba zapłacić bo przecież "nie ma nic za darmo". Po czym następuje zbieranie na tacę. Współczuję wierzącym - z całego serca będę się za was modlił. p.s. Czy Bóg może stworzyć tak ciężki kamień, że nie będzie go w stanie podnieść? Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Brawa dla Watykanu! 10.03.08, 22:29 Nieprzyzwoicie bogaci to zlodzieje i mordercy biednych. Dealerzy narkotykow i zanieczyszczacze srodowiska to mordercy. Watykam idzie z duchem czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Pierwszym, który manipulował przy genach, był bóg 10.03.08, 22:34 Jak widać na załączonym obrazku, nieźle w nich pomieszał. A miało być tak pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Poeszechne grzecny to pedofilia księży!! 10.03.08, 22:37 A te śmiertelne: To brak zaufania do księdza pedofila.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman A co tu robia "manipulujący przy genach"? 10.03.08, 22:42 A co tu robia "manipulujący przy genach"? Niech zdychaja cukrzycy? Moze 7 watykanskich zabobonow glownych? Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile co laska, ale daja 500zl 10.03.08, 22:44 jakas nagonka na Kosciol Katolicki jest czy jak? czas pokaze co z Kosciola Katolickiego zostanie za 2-3 pokolenia. humor o goralu pilujacym konar, na ktorym siedzi sam sie nasuwa tutaj. ps. a co Watykan moze narzucic komus:) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Dla własnego biznesu sprzedają i ... 10.03.08, 22:45 Przecież 7 grzechów głównych, to wypisz wymaluj nasz polski kler. Gdzie są księża nie grzeszący pychą, gdzie są nie chciwi, gdzie są niezawistni, gdzie są czyści (ale to już wina celibatu), gdzie są poszczący, dzie są przyjaźni w każdej sytuacji, gdzie są pracowici??? Wyjątki, o których wiem, potwierdzają regułę. Jak wyglądają ci, którzy przed nimi przestrzegają i nimi straszą. Oni się Boga nie boją. Oni Nim sobie wycierają gębe dla własnych korzyści. Dlatego ja z pośrednictwa tych panów przestałem korzystać. I czuję się z tym dobrze. Nic mnie tak nie brzydzi jak obłuda i hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dla własnego biznesu sprzedają i ... 10.03.08, 22:48 @czesiohill: Tak i powiedzial: Rozgonie slugi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Nasz ksiądz nie jest pedofilem!Ma dwoje dzieci z k 10.03.08, 23:02 uchareczką prześlicznej urody. Rzecz dzieje się w 49-100. Kupił jej mieszkanko własnościowe za składek wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
fobikspoleczny Re: Nasz ksiądz nie jest pedofilem!Ma dwoje dziec 10.03.08, 23:15 Wreszcie trochę normalności w tym zboczonym świecie " uduchowionych ". Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Grzechy nowe-smiertelne 10.03.08, 23:07 To ja uważam,że przynajmniej 3 z tych nowych,popełniają duchowni.a jakie? sami odgadniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
fobikspoleczny Grzechy się zmieniają. 10.03.08, 23:13 To ja poproszę cotygodniowy upgrade na skrzynkę... będę na bierząco z nauką koscioła i zasadami kościelnej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Dlaczego pod artykułem polecamy nie można pisać ko 10.03.08, 23:18 mentarzy? To po co polecacie. Czyżby dla samego zgwałconego sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 23:24 ..no i "pedalstwo" ... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a co? bóg sie wypowiedział w kwestii 7 grzechów? 10.03.08, 23:50 jakim prawem klechy decydowac chcą? przeciez to podobnoe boska jurysdykcja;) takie głąby czy inne glompy mają decydowac , co jest grzechem? Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
dobryczlowiek123 Baranki 11.03.08, 00:26 Baranki maja wykonac i nie dyskutowac bo do piekla pojda. "Bog jest takim jakim stworzyl go czlowiek" Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 "Wielebne głupstwo" goni współczesność 11.03.08, 07:23 Styl w jakim to robi wzbudza tylko śmiech Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Watykan error 11.03.08, 07:33 Gdyby był na ziemi człowiek na miare Chrystusa to bym był pewny, że wymyslony przez niego nowy grzech jest nim w rzeczywistości, a tak to ja tez sobie powymyślam różne takie. Poza tym najłatwiej czegoś zabronic , uznac za dziwactwo niż rozwiązac problem narkotyków na przykład. Tu przyklejamy nalepke " To jest Grzech" i juz rączki umyte i nic jako kościół nie musimy z tym robic. Odpowiedz Link Zgłoś
cloridia nieprzyzwoite bogactwo??? 11.03.08, 07:43 watykan bedzie sie smazyl w piekle :-D Odpowiedz Link Zgłoś
dinko11 watykan 11.03.08, 08:12 siedlisko szatana,czarnych pasożytów którzy wymordowali miliony ludzi,najstarsza organizacja mafijna,siedlisko pedofilii,złodzieji,oszustów Odpowiedz Link Zgłoś
easy.piotr.wie Kościól, jak zwykle udaje, nie umie spotkać się z 11.03.08, 08:39 rzeczywistością świata. Potępiają manipulacje genetyczne cofa, blokuje prawdziwe i naukowe badania genetycznych uwarunkowań życia i psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś