patka377 21.03.08, 16:44 i co? dalej sa krwiozercami i lupiezcami, ktorzy nie chca pracowac za 10 tys miesiecznie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stjack POwstanie Lekarzy 21.03.08, 16:49 Najtragiczniejsza sytuacja w historii polskiej opieki zdrowotnej, gdzie jest pani Kopacz - jajka maluje? Ten scenariusz powtorzy sie w każdym innym szpitalu, to kwestia czasu. I co biały szczyt wniósł ? Czarną rozpacz! Odpowiedz Link Zgłoś
cagiva Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 16:51 > i co? dalej sa krwiozercami i lupiezcami, ktorzy nie chca pracowac za 10 tys > miesiecznie, tak? TAK! bo tak sie sklada, ze maja pelna swiadomosc tego, ze jesli Dyrekcja szpitala zaczelaby przestrzegac bardzo restrykcyjnych przepisow UE (ktore sa niestety absolutnie niedostosowane do sytuacje w Polskiej sluzbie zdrowia) to nie bedzie mozna zapewnic niezbednej obsady dla funkcjonowania oddzialow. Sytuacja w Radomiu jest najostrzejsza w Polsce ... lekarzom raz sie udalo postawic sprawe na ostrzu noza i wygrac sciagajac min. Relige i kiedy UE dala im nowy orez postanowili znowu poprobowac. ... ale cos mi sie zdaje ze tym razem sie przewioza Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 16:58 > bo tak sie sklada, ze maja pelna swiadomosc tego, ze jesli Dyrekcja > szpitala zaczelaby przestrzegac bardzo restrykcyjnych przepisow UE > (ktore sa niestety absolutnie niedostosowane do sytuacje w Polskiej > sluzbie zdrowia) to nie bedzie mozna zapewnic niezbednej obsady dla > funkcjonowania oddzialow. Aha, czyli w POlsce wytrzymnałość psychofizyczna lekarza jest większa, niż w Niemczech czy Hiszpanii, tak? Czyli hispzański lekarz nie powinien pracować więcej iż 200 godzin miesięcznie, bo stanowi zagrożenie dla pacjentów, ale polski - może? A może po prostu polscy pacjenci są mniej ważni i nikogo nie wzruszy, że lekarz po 10 dyżurach popełni błąd i odeśle kogoś na tamtem świat? A może po propstu w Polsce jest za dużo szpitali / za mało lekarzy (niepotrzebne skreślić)? A może "dostosowanie" nie powinno polegać na tym, żeby l;ekarze pracowali po 400 godzin miesięcznie, ale na tym, żeby ich było więcej? No, ale to tego trzeba im dobrze zapłacić... NIE, nie jestem lekarzem. Jestem potencjalnym pacjentem. I NIE CHCĘ, żeby leczył mnie czy operował źle opłacany lekarz po drugim dyrzurze z rzędu. Życie mi miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:03 > może po propstu w Polsce jest za dużo szpitali / za mało lekarzy lekarzy np. na 10000 mieszkańców jest tyle co plus/minus w innych krajach więc skoro muszą zap... do 400 h to znaczy że 1) kłamią że tyle pracują, lub 2) jest burdel i/lub robią to co gdzie indziej robi średni personel/administracja tercium non datur... Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 18:12 liczba lekarzy na 1000 mieszkańców: polska - 2,1 (jeżeli doliczyć 6 % emigracje w ostatnich latach, będzie pewnie jeszcze mniej) czechy - 3,8 belgia - 4 grecja - 5 Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 18:44 > liczba lekarzy na 1000 mieszkańców: > polska - 2,1 (jeżeli doliczyć 6 % emigracje w ostatnich latach, > będzie pewnie jeszcze mniej) > > czechy - 3,8 > belgia - 4 > grecja - 5 tzw. statystyki bukiela? Kanada = 2,1 / 1000 tam też pracuję po 400 h/mc? za grosze lipa panie , lipa a raczej burdel, tolerowany przez dużą cześć tzw. środowiska bo dzięki temu mają duży dochód i zero ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 19:20 statystyki bukiela? chodzi ci o to, że te dane są nieprawdziwe albo zmanipulowane? mogę tylko powiedzieć, że na pewno nie pochodzą od bukiela zgodzę się, że prawdopodobnie i ta ilość lekarzy mogłaby starczyć aby zaspokoić popyt na usługi medyczne w polsce, gdyby szpitale były dobrze zorganizowane i zarządzane, albo po prostu prywatne, ale naprawdę nie wińmy za ten stan rzeczy lekarzy, bo leży to prawie całkowicie w gestii polityków Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 19:52 >bo leży to prawie >całkowicie w gestii polityków prawie robi wielką różnicę... oczywiście tzw. politycy teoretycznie mogliby zrobić porządek ale zbyt wielu medyków kręci lody wykorzystując obecną patologię i jak poczują się zagrożeni będą wszystko robić żeby nie stracić... Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 20:12 w procesie decyzyjnym dotyczącym zmian w służbie zdrowia, lekarze mają najmniej do powiedzenia, natomiast to politycy i społeczeństwo mają tu najwiekszą moc sprawczą Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 20:17 > w procesie decyzyjnym dotyczącym zmian w służbie zdrowia, lekarze > mają najmniej do powiedzenia, natomiast to politycy i społeczeństwo > mają tu najwiekszą moc sprawczą no nie wiem, nie wiem... formalnie to tak... ale nieformalnie? jak widzę w mediach wielką tragedię pn. (potencjalne) zamknięcie szpitala w starych dołach dolnych, tych pacjentów, łkających do sitka że teraz będą mieli daleko (że niby do szpitala to blisko jest najważniejsze) to się pytam kto takie kampanie rozkręca?? i po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
turpin statystyka 21.03.08, 18:44 Nie tercium, flyhafie, tylko tertium. I datur, tylko sobie jekies porzadne dane sprawdzatur, na przyklatur: www.oecd.org/dataoecd/53/12/38976551.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: statystyka 21.03.08, 19:58 > www.oecd.org/dataoecd/53/12/38976551.pdf dzięki za link, 1. w dobrym towarzystwie jesteśmy USA, Kanada, Finlandia 2. wskaźnik jest dość zróżnicowany między więc nie problem w liczbie lekarzy pewnie co w systemie dopasowanym do tej liczby... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: statystyka 21.03.08, 20:35 Hej, te dane są z 2005 roku, a więc już dość mocno nieaktualne. Do było dopiero rok, po naszym wejściu do Unii Europejskiej. Myślę, że od tego czasu nasze uczelnie medyczne zdążyły już wykształcić kilka tysięcy specjalistów, sporo lekarzy musiało też wrócić z emigracji z Irlandii i z Wielkiej Brytanii. Tak więc na pewno nie jest źle :) Drodzy pacjenci z Radomia, nie martwcie się. Rząd zatrudni nowych lekarzy - uczciwszych i chętniejszych do pracy, na miejsce tych konowałów i nierobów :) W zasadzie nie powinno być z tym problemu, na rynku pracy jest przecież masa bezrobotnych specjalistów :) Odpowiedz Link Zgłoś
cagiva Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:13 Czyli hispzański lekarz nie powinien pracować więce > j iż 200 godzin miesięcznie, bo stanowi zagrożenie dla pacjentów, ale polski - > może? Nie jest to sprawiedliwe, ale lekarzy nie produkuje sie w fabrykach tylko latami ksztalci. A może "dostosowanie" nie powinno polegać na tym, żeby l;ekarze pr > acowali po 400 godzin miesięcznie, ale na tym, żeby ich było więcej? No, ale to > tego trzeba im dobrze zapłacić... jezeli rozwiazania problemu upatrujesz tylko i wylacznie w pieniadzu, to obawiam sie ze albo jestes bardzo mlody albo masz bardzo mala wiedze na temat motywacji ludzi do pracy. > NIE, nie jestem lekarzem. Jestem potencjalnym pacjentem. I NIE CHCĘ, żeby leczy > ł mnie czy operował źle opłacany lekarz po drugim dyrzurze z rzędu. Gwarantuje Ci ze jesli bedziesz wymagal natychmiastowej operacji to bedziesz wolal zeby zrobil ja niewyspany chirurg niz zaden, bo wlasnie trwa ewakuacja szpitala z przyczyn roszczen placowych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:49 puuchatek napisał: > I NIE CHCĘ, żeby leczył > mnie czy operował źle opłacany lekarz po drugim dyrzurze z rzędu. Ale dobrze opłacsny lekarz po 2-gim dyżurze z rzędu stwarza takie samo zagrożenie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 16:59 > ktore sa niestety absolutnie niedostosowane do sytuacje w Polskiej > sluzbie zdrowia zmienić status pielęgniarek--jednym ruchem dostosujemy sytuację... niech mają takie uprawnienia jak te w UK co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:06 > bo tak sie sklada, ze maja pelna swiadomosc tego, ze jesli Dyrekcja > szpitala zaczelaby przestrzegac bardzo restrykcyjnych przepisow UE > (ktore sa niestety absolutnie niedostosowane do sytuacje w Polskiej > sluzbie zdrowia) to nie bedzie mozna zapewnic niezbednej obsady dla > funkcjonowania oddzialow. To nie lekarze przyotowali uchwalili przepisy na które się powołują. Niestety bycie politykiem to nie tylko ciepłe posadki, ale i dopowiedzialność za swoje czyny. Do naszych "polityków" jakoś to nie dociera i nadal próbują zrzucić odpowiedzialność na zaistniałą sytuację na lekarzy. Ciekawe czy gdyby lekarze zgodzili się dłużej pracować szpital byłby w stanie zapłacić za te dodatkowe nadgodziny? I co byś powiedział na jeszcze wyższe zarobki lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
cagiva Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 18:21 > Ciekawe czy gdyby lekarze zgodzili się dłużej pracować szpital byłby w stanie z > apłacić za te dodatkowe nadgodziny? I co byś powiedział na jeszcze wyższe zarob > ki lekarzy? tak sie sklada ze znam dokladnie sytuacje finansowa obydwu szpitali RSS i WSS ... nikt tam wiecej lekarzom nie da, bo juz nie ma z czego. Rozwiazaniem nie jest dawanie lekarzom podwyzek, bo jak wiemy lekarze Ci calkiem niedawno jedna podwyzke juz dostali i to ze teraz mowia ze nie chodzi im o pieniadze to odwracanie kota ogonem. Rozwiazaniem jest prywatyzacja sluzby zdrowia, reforma ZUS i KRUS Odpowiedz Link Zgłoś
zwobot Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:00 cala sytuacja to Popisowa akcja ministerstwa. zamiast rozwiazac problem staraja sie zrzucic odpowiedzialnosc na lekarzy. dlaczego np. nauczyciele rowniez nie pracuja ponad limit wynikajacy z kodeksu pracy, albo policjanci, tych ostatnich przeciez takze jest za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 Satysfakcja z pracy przestała wystarczac!! 21.03.08, 17:06 I czas sie tego nauczyć. Polskie społeczeństwo od 19 lat buduje demokracje i wolny rynek, ale ochrona zdrowia wciąż traktowana jest jako, służba, która poza satysfakcja powinna przynosić jedynie minimum niezbedne do życia. TE CZASY SIE SKONCZYLY DRODZY RODACY!!! Lekarze beda zadac wiekszych pieniedzy, poniewaz sa wysoko wykwalifikowanymi specjalistami. Jezeli społeczenstwo nie jest w stanie nauczyc sie tego samo, to beda musieli je tego nauczyc lekarze. Nawet brutalnymi metodami, łacznie z ewakuacjami. A, ze beda ofiary... no coz, gdzie drwa rąbią... Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Satysfakcja z pracy przestała wystarczac!! 21.03.08, 17:12 Lekarze beda zadac wiekszych pieniedzy, poniewaz sa wysoko wykwalifikowanymi specjalistami. jedź np. do afganistanu i też żądaj dużych pieniędzy... mówiąc innymi słowy bo pewnie aluzji jako typowy ekonomiczny idota nie zrozumiesz oprócz popytu musi być podaż. Odpowiedz Link Zgłoś
kat.2 Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:10 albo szkoły medyczne są tak słabe albo nabór do owych powinien być ostrzejszy. Mniej pracować, najlepiej wcale, i jeszcze zarabiać? Idiota może tak powiedzieć, ale medyk! Może zgłoszą się do szpitala lekarze, którzy chcieli by zarobić te marne 10 tys? Są tacy ubodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:46 A może ty pójdziesz pracować? Choćby i za 10000 PLNów. Ciekawe czy będziesz miał siły, ochotę i potrzeby pracować np. 2-gie tyle na kolejne 10000 PLNów. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ale Wy już tam nie pracujecie 21.03.08, 17:11 Na własną prośbę rozwiązaliście umowę o pracę. Więc UE gwarantuje Wam, że na pewno nie będziecie dłużej pracować niż 200 h/msc. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Profilaktycznie rozstrzelac politykow i urzednikow 21.03.08, 17:12 ..winnych zaniedban. Ta sytuacja byla latwa do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_gniety Jak to bylo w Anglii 21.03.08, 17:28 O wymogach czasu pracy lekarzy bylo wiadomo grubo przed przystapieniem do Unii. Byl wiec czas sie przygotowac, chocby przez podniesienie zarobkow aby zahamowac odplyw lekarzy do innych panstw unii. Kiedy Anglia byla na tym etapie (sierpien 2004)to nie lekarze musieli dopominac sie o swoje prawa pracownicze. Po uplywie wynegocjowanego z Unia okresu przejsciowego, kazdy szpital jesli sie nie dostosowal do europejskiego prawa pracy (EWTD) musi placic kare 5000 GBP (nie lekarzowi oczywiscie) za kazdy tydzien, za kazdego lekarza ktory musi pracowac ponad limit czasu pracy. Lekarze natomiast dostaja dodatek w wysokosci 80-100% placy zasadniczej w zaleznosci od przewidywanego obciazenia praca na dyzurze. Pozdrawiam i ciesze sie ze nie musze przez to pieklo przechodzic. Byly lekarz polski Odpowiedz Link Zgłoś
zbujowachata Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytanie zaw 21.03.08, 17:37 Pytanie zawsze takie samo które zadaję od 18 lat ???????? ,,,Kiedy wreszcie ,lekarze ,adwokaci , duchowni, bedą zobowiązani do używania kasy fiskalnej ,,,, Osiemnaście lat bez komentarza !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lider.prajs Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytani 21.03.08, 17:51 To co? Kasjerka w Biedronce może narzekać i procesować się z pracodawcą,bo musi pracować ponad normę a lekarz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytani 21.03.08, 18:08 > Kasjerka w Biedronce może narzekać i procesować się z pracodawcą,bo > musi pracować ponad normę a lekarz nie? może, oczywiście że może... a właściciel biznesu może go chyba zamknąć? czy już nie? nie jest w nigdzie zapisana że każdy szpital ma być i istnieć bo tak było jest i będzie... nawet jak p. medykowi udało się nie zaszkodzić bratu p. minister. Ta ostatnia wypowiedź super świadczy o tzw. etyce p. doktora... btw Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytani 21.03.08, 17:52 zbujowachata napisał: > ,,,Kiedy wreszcie ,lekarze ,adwokaci , duchowni, > bedą zobowiązani do używania kasy fiskalnej ,,,, ---- Wlasnie.A w gabinecie weterynaryjnym moich zwierzat kasa fiskalna jest Odpowiedz Link Zgłoś
cagiva Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytani 21.03.08, 18:24 I wlasnie dlatego nie ma strajkow weterynarzy i dentystow! moim marzeniem jest miec opieke medyczna stojacym na takim poziomie jak opieka medyczna mojego kota Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytani 21.03.08, 18:26 cagiva napisał: > > moim marzeniem jest miec opieke medyczna stojacym na takim poziomie > jak opieka medyczna mojego kota --- Ja tez.Mojej kotki i suczki Odpowiedz Link Zgłoś
andziauk Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek/Pytani 21.03.08, 17:55 popieram! kasa fiskalna i wiadomo o co chodzi! też nie chcę żeby leczyłmnie nieswyspany lekarz po 2 dyżurach, ale lekarz po dyżurze nie idzie do domu tylko do prywatnego gabinetu czesać 80 zł za 10 minut rozmowy z pacjentem. i nikt mi nie wmówi że szedłby do domu gdyby dostał podwyżkę. im więcej ma tym więcej chce. i tyle niech się rozliczają jak należy to od razu będzie wiadomo. wysoko wykwalifikowani specjaliści? to przecież nie tylko lekarze. pomijając fakt że porównują sie do tych z gb czy usa a przecież nie zapłacili za swoje studia z własnej kieszeni... prawa należy przestrzegać. ale odejście od łóżek pacjentów to hańba dla lekarzy. a po akcji w radomiu wiedzą- mogą odpoczywać ile dusza zapragnie. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 17:54 Lekarze zasadniczo mają oczywiście rację. Proszę mi jednak powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
stjack Zdrowych, wesołych Świąt! 21.03.08, 17:57 Minister Ewa Kopacz Wasz premier Odpowiedz Link Zgłoś
panman Re: Zdrowych, wesołych Świąt! 21.03.08, 18:09 Oszaleliście. Idąc do prywatnego gabinetu, płacąc za usługę medyczną zawsze dostaniecie rachunek. Z lekarzem, który przyjmuje was na podstawie waszego ubezpieczenia w NFZ i kontraktu jednostki zatrudniającej lekarza z owym nie ma bezpośredniego przepływu gotówki. Może byłoby i tak lepiej. Wtedy szpitale nie zadłużałyby się. A dziś jest dylemat: czy przyją ponadlimitowego pacjęta, czy zadłużyc szpital. Ci bezduszni lekarze wybierają zwykle to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zdrowych, wesołych Świąt! 21.03.08, 18:45 panman napisał: > Oszaleliście. Idąc do prywatnego gabinetu, płacąc za usługę medyczną zawsze > dostaniecie rachunek. Kpisz sobie, czy wczoraj się urodziłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
slawek391 Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 18:51 Oni chcą po prostu pracować 8 godzin w szpitalu a potem prywatna praktyka.Z prywatnej praktyki pacjentów do szpitala za kasę i jakoś się kręci.A nie prościej aby szpital (tak jak jest w innych branżach) wprowadził zakaz działalnosci konkurencyjnej.Chcesz dorobić układaj glazurę itp a nie prowadź działalności konkurencyjnej w stosunku do swojego pracodawcy. Ciekawe jak długo by pracował pracownik np w 2 różnych bankach albo w innych instytucjach .Przykład może z innej branży :Kamel w TVP pare dni wytrzymał jak się zgłosił do TVN do tańca z gwaizdami. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 20:16 slawek391 napisał: > Oni chcą po prostu pracować 8 godzin w szpitalu a potem prywatna > praktyka.Z prywatnej praktyki pacjentów do szpitala za kasę i jakoś > się kręci.A nie prościej aby szpital (tak jak jest w innych > branżach) wprowadził zakaz działalnosci konkurencyjnej.Chcesz > dorobić układaj glazurę itp a nie prowadź działalności > konkurencyjnej w stosunku do swojego pracodawcy. Ciekawe jak długo > by pracował pracownik np w 2 różnych bankach albo w innych > instytucjach .Przykład może z innej branży :Kamel w TVP pare dni > wytrzymał jak się zgłosił do TVN do tańca z gwaizdami. Czy Ty człowieczku coś kumasz? Przecież problem jest bo brak lekarzy a ty proponujesz by jeszcze zmniejszyć ich czas pracy? Lekarz to też człowiek i ma takie same prawa jak każdy obywatel tego kraju.Nadmiar niewolników wyjechał za chlebem do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Bezkrwawa pacyfikacja niepokornych ! 21.03.08, 18:53 Przestroga dla innych szpitali. Jak nie bedziecie pracowac zgodnie z naszymi (urzedniczymi) wyobrazeniami, to wam miejsca pracy zlikwidujemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Bezkrwawa pacyfikacja niepokornych ! 21.03.08, 20:28 adalberto3 napisał: > Przestroga dla innych szpitali. ? Dla szpitali ? - raczej lekarzy. Cała dyskusja dotyczy skutków nie przyczyn. Czas korporacji zawodowych mija na całym świecie. W Polsce korporacje prawników, medyków,dziennikarzy, budowlańców, urzędników et.cet. z przyczyn zaszłości historycznych są bardzo silne. Trzeba pokoleń aby tradycję "Solidarności" zapomnieć. Jednak pierwszą korporacją którą trzeba zniszczyć to kkk (kler kościoła katolickiego) Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Bezkrwawa pacyfikacja niepokornych ! 21.03.08, 20:32 > Przestroga dla innych szpitali. Jak nie bedziecie pracowac zgodnie z > naszymi (urzedniczymi) wyobrazeniami, to wam miejsca pracy > zlikwidujemy ! szpital co nie przyjmował pacjentów został zlikwidowany, no coś niesłychanego... dla mnie raczej niewielka oznaka normalności... Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnooki Gorszy pieniądz wypiera lepszy 21.03.08, 20:46 To samo prawo opisane przez Kopernika można stosować do każdego cennego dobra (np godziny pracy wykwalifikowanego lekarza specjalisty). Jako płatnicy od wielu lat możemy obserwować jak godzina w której PAN LEKARZ przyjmie 5 pacjentów zamienia się w godzinę w której pan lekarz przyjmuje 2 pacjentów pije kawkę, ogląda znajomych w naszej -klasie i podrywa stażystki. Po 12 godzinach tak ciężkiej pracy pan lekarz ma prawo domagać się więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Lekarze z Radomia: Nie chcemy podwyżek 21.03.08, 23:32 Cala ta dyskusja to jeden wielki balagan i na dodatek zacietrzewieni forumowicze co nie doczytali tematu. Panstwo jest odpowiedzialne za to co sie dzieje i moze to zmienic, modele sa znane np. skandynawski. 1 lekarz ma 1 etat dobrze oplacony, stawki minimalne sa zabezpieczone inflacyjnie relacja do kwoty bazowej. Poszczegolne placowki maja moznosc nadplacenia jezeli je na to stac. Pracodawca zastrzega wylacznosc pracy dla niego, tzn. nie ma mozliwosci dorabiania godzinek. Lekarz prywatny jest tylko prywatny i dlatego prawie ich nie ma bo nie dostanie dofinansowania od opieki zdrowotnej. Praca lekarzy jest dobrze i efektywnie zorganizowana, specjalista generuje prace dla ok 40 osob. W tej organizacji sa jawne kolejki oczekiwania na przyjecia i zabiegi. I wtedy po prostu widac na co opieke zdrowotna stac. Jak lekarzy zabraknie to sie organizator martwi. Dzisiaj lekarz musi sie nabiegac zeby cos tam uskladac. Jak zwolni te nadbiegane godziny to zwolni tez srodki i bedzie wiecej na solidna pensje. Tutaj nie ma odwrotu, "produkcja" wiekszej ilosci specjalistow to ok. 15 lat od podjecia decyzji wiekszego naboru na studia. Europa stawek nie obnizy, wiec i tak wyciekna. Te wszystkie "dyskusje" to tylko bicie piany i czekanie na cud. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Jak zwykle Tuskowaci klamia by napuscic nas na 22.03.08, 01:55 lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
drbatman teraz czas na urzedy skarbowe 23.03.08, 00:33 jesli pracownicy US dalej beda protestowac to rozumiem,ze twardy i konsekwentny rzad pozamyka te instytucje? Odpowiedz Link Zgłoś