uzaz 02.04.08, 07:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
empirio [...] 02.04.08, 08:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Bałwochwalczy kult 02.04.08, 10:35 Cytat z "Cienie pontyfikatu Jana Pawła II" www.racjonalista.pl/kk.php/s,325 "Nie protestuje przeciwko rozniecaniu wokół jego osoby bałwochwalczego kultu (O. Stanisław Musiał, jezuita, zapytany o polską pomnikomanię papieską, odparł: "To mnie też przeraża"), nazywaniem go Ojcem Świętym, Świątobliwością itp. podczas gdy Jezus, który ma być jakoby założycielem chrześcijańskiego Kościoła, tego surowo zabraniał: "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9). Każdy normalny zwrot w mediach odnośnie osoby Jana Pawła II, typu: Karol Wojtyła, przywódca Kościoła katolickiego (co na zachodzie jest zwyczajem), u nas traktowany jest jako afront wobec papieża, narodu, Boga i w ogóle wszystkich świętych. Każda próba analizy tego pontyfikatu bez zbędnego bałwochwalstwa, poddawana jest krytyce i anatemom. Tytułem przykładu można podać przypadek szefa Wiadomości TVP, Piotra Sławińskiego, który w wewnętrznym (nie publicznym!) piśmie odważył się nazwać Karola Wojtyłę — "Karolem Wojtyłą" oraz "liderem Państwa Watykańskiego". Z tej wewnętrznej wzmianki w ciągu kilku dni wynikła wielka afera". Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Błędy Jana Pawła II 02.04.08, 11:03 Tadeusz Bartoś. "Jan Paweł II. Analiza krytyczna". czytelnia.onet.pl/0,29256,0,0,0,jan_pawel_ii_analiza_krytyczna,nowosci.html "Autor znany teolog, publicysta i były dominikanin nie rysuje bowiem kolejnej laurki, lecz przygląda się postaci i poglądom Jana Pawła II z krytycznym namysłem. Docenia wielkość Wojtyły, ale też potrafi wskazać błędy jego pontyfikatu, pośród których na czołowe miejsce wysuwa zaniedbanie spraw wewnętrznych Kościoła, centralizację władzy, nieumiejętność słuchania przeciwnych argumentów oraz niezdolność do dialogu, zwłaszcza w takich kwestiach jak ewolucja teologii, reforma Kościoła, teologia wyzwolenia, antykoncepcja, celibat, wychowywanie duchownych (tuszowanie skandali seksualnych), rozumienie pojęć prawdy i wolności". Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Swiety to tylko J. Stalin i eventualnie Mihnik 02.04.08, 13:44 Koszerna ma swija religie i swoich swietych. # rocznica smierci JP2 nakazuje im przypomniec wszystkim koszernym o swietym Jozefie Stalinie i "santo subito" Adamie Mihniku. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Witamy delegata "Naszego Dziennika" 02.04.08, 14:10 gazetajudasza napisał: > Koszerna ma swija religie i swoich swietych. > # rocznica smierci JP2 nakazuje im przypomniec > wszystkim koszernym o swietym Jozefie Stalinie > i "santo subito" Adamie Mihniku. ********************************** A możesz wskazać jakiś link do dzisiejszego artykułu, w którym jakakolwiek gazeta obwołuje Stalina świętym? Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Witam przedstawiciela "koszernego" dziennika 02.04.08, 14:18 Koszerna ma swoja religie i swoich swietych. # rocznica smierci JP2 nakazuje im przypomniec wszystkim koszernym o swietym Jozefie Stalinie i "santo subito" Adamie Mihniku. Link do Stalina i "santo subito" Mihnika, to masz przed nosem, towarzyszu i wszelka swa madrosc, jak widac, z niego zaczepnales. Za czym wiecej weszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Twój nick wskazuje jednoznacznie, skąd jesteś 02.04.08, 14:38 gazetajudasza napisał: ****************************** Twój nick wskazuje jednoznacznie, że jesteś z "Naszego Dziennika". I dzięki za potwierdzenie, towarzyszu faryzeuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Religia Koszernej to kasa, mowcie maruda o kasie 02.04.08, 15:07 maruda.r napisał: > ... towarzyszu faryzeuszu. To zbyt duzy honor byc Waszym towarzyszem, Marudar. Mowcie o Waszej religii, czyli o pieniadzach. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia Koszernej to kasa, mowcie maruda o ka 02.04.08, 16:28 gazetajudasza napisał: > To zbyt duzy honor byc Waszym towarzyszem, Marudar. > Mowcie o Waszej religii, czyli o pieniadzach. Wy macie tylko wiare, bo tylko na to zapracowaliscie. Inni maja wiare i pieniadze, bo na to rowniez pracuja. Czyzbys byl zawistny ? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 3 lata temu w Brukseli strzelaly szampany !!!! 03.04.08, 11:08 andrzej369 napisał: > gazetajudasza napisał: > > > To zbyt duzy honor byc Waszym towarzyszem, Marudar. > > Mowcie o Waszej religii, czyli o pieniadzach. > > Wy macie tylko wiare, bo tylko na to zapracowaliscie. > Inni maja wiare i pieniadze, bo na to rowniez pracuja. > Czyzbys byl zawistny ? M: Ciekaw jestem w co wierza bolszewicy rzadzacy naszym Eurokolchozem (naszym bo oficjalnie jestesmy juz jego czescia). Taki burmistrz stolicy UE Brukseli, Freeddy Thielmans na wiesc o smierci Papieza Jana Pawla II zamowil szampan dla kazdego w restauracji oznajmujac z radoscia smierc znienawidzonego przez Eurobolszewikow Papieza : Europe's jackboot progressives By Paul Belien August 29, 2007 www.washingtontimes.com/article/20070829/EDITORIAL/108290004/1013 Takie sa standardy "europejskie" wychwalane przez Tuska i Kwasniewskiego do ktorych nalezy dolaczyc brutalna rozprawe w Brukseli z demonstratami protestujacymi islamizacji Europy oraz ochronie islamskiej demonstracji oznajmiajacej “smierc zydowskim psom” i “smierc chrzescijanskim psom” (Gazeta Polska 26 wrzesien 2007). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Religia Koszernej to kasa, mowcie maruda o ka 02.04.08, 19:53 gazetajudasza napisał: > maruda.r napisał: > > ... towarzyszu faryzeuszu. > > To zbyt duzy honor byc Waszym towarzyszem, Marudar. > Mowcie o Waszej religii, czyli o pieniadzach. > ****************************** O której, religii mówicie towarzyszu Judasz? Bo każda jest równie łasa na pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Bałwochwalczy kult 02.04.08, 12:02 "Nasz Ojciec Święty powrócił do domu ojca" - te słowa wypowiedziane przez arcybiskupa Leonardo Sandri obiegły świat w kilka minut po śmierci Jana Pawła Drugiego. a tutaj w gazetce nawet uzyciem wielkich liter pokazuja kto jest najwazniejszy - Ojciec Swiety powrocil do domu ojca - jezeli ten ostatni ojciec z amlej litery to odpowiednik Boga - to chyba wedle gw zostal zastapiony , wyparty przez O S..!? Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Jak nie Stalin, to Bałwochwalczy kult 02.04.08, 13:47 Wiadomo, tak jak kazdy oswiecony lewicowiec, Koszerna ma swoja religie i swoich swietych. 3 rocznica smierci JP2 nakazuje im przypomniec wszystkim koszernym o swietym Jozefie Stalinie i "santo subito" Adamie Mihniku. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bałwochwalczy kult 02.04.08, 13:10 empirio napisał: No cóż, teraz polskie media będą się podniecać, ile razy, gdzie, kto i jak uczcił 3 rocznicę śmierci JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Gdyby chociaż raz 02.04.08, 08:10 moherowe berety posłuchały co mówił i jak nauczał Jan Paweł Second. Jestem niewierzący, ale JP2 nauczył mnie jak żyć, żeby być dobrym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Gdyby chociaż raz 02.04.08, 08:44 Jesteś dobrym człowiekiem? To może pochwal się, jak zyjesz, bo inni też chcieliby być dobrymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Gdyby chociaż raz 02.04.08, 14:44 bosy.mnich napisała: > Jesteś dobrym człowiekiem? To może pochwal się, jak zyjesz, bo inni też chcieli > by być dobrymi ludźmi. Wystarczy że żyje inaczej niż sekciarz rydzol i jego mohery antykatolickie z powodu przpełnienia nienawiścia, co mozna przeczytać w postach twoich a także innych moherów. JP II nawet jeżeli nie zostanie świętym i tak może być wzorem, bo myślał o wszystkich z miłością, nawet o swoim niedoszłym zabójcy. O sekcie z Torunia tego powiedzieć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Gdyby chociaż raz 02.04.08, 15:02 Po pierwsze, panie katolik, jest napisane: "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni". To odnośnie "sekciarza rydzola i jego moheróe antykatolickich". Po drugie, nie wiem, w którym moim poście ty wyczytałeś coś "moherowego". Po trzecie, jak już gdzieś poniżej napisałem, tacy ludzie jak ty zrobili sobie z JP2 idola, którego czczą jak złotego cielca. Skąd ty wiesz, jakie myśli miał papież? Byłes w jego głowie? Każdy ma prawo wierzyć w co chce, nawet w boskie moce i bezgraniczną dobroć papieża, ale jeżeli do tej ludowej papolatrii przyłączają się media, w dodatku głównie dlatego, żeby się podlizać odbiorcom, to wybacz, ale dla mnie to jest po prostu śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mkfabio (*) (*) (*) 02.04.08, 08:50 Odszedł człowiek, który potrafił nas reprezentować w świecie. Odszedł człowiek, który nie mówił do ludzi jako urzędnik państwa Watykan. Patrząc na nasz kraj odnoszę wrażenie, ze żam fakt, że JP II był Polakiem to cud. Odeszła magnetyczna osobowość pozostawiając nam ogromne dziedzictwo. Teraz od nas zależy czy pójdziemy w jego stronę, czy w stronę zaściankowego zakompleksienia i zacietrzewienia oraz skrajnych sądów, za którymi tak chętnie podążają tłumy do urn w owczym pędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: (*) (*) (*) 02.04.08, 08:54 Zdaniem byłego dominikanina T. Bartosia, było dokładnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: (*) (*) (*) 02.04.08, 11:56 Co do T. Bartosia, to znalazłem w internecie opinię, że po jego wystąpieniu z zakonu Gazeta Wyborcza straciła swego nadwornego kapelana. Ta opinia jest tutaj www.kapitalizm.org/?action=show_article&art_id=1287 Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Większość katolików go wielbiła, ale chyba nie 02.04.08, 10:27 rozumiała, podchodziła emocjonalnie głównie dlatego że był Polakiem i to papieżem. To że potrafił zachować się jako człowiek to cud albo magnetyzm? Co do dziedzictwa to radziłbym zrobić sonde w kosciołach, co kto wyniósł z nauk JPII, oprócz poswięconych obrazków. Przez ostatnie dwa lata obserwowałem jak zachowuja się ludzie publicznie głoszący że przyświeca im nauka Koscioła. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Zostaw JP2 katolikom. Zajmij sie Swoimi "swietymi" 02.04.08, 14:09 a.k.traper napisał: > To że potrafił zachować się jako człowiek to cud albo > magnetyzm? > Przez ostatnie dwa lata obserwowałem jak zachowuja się > ludzie ... zapewne masz na mysli ludzi, ktorzy swieca "przykladem" , jak deprawowac, jak korumpowac, mordowac, pod haslem "Wlnosc Rownosc Braterstwo" nahalnie wpychajachych sie przez struktury Unii Europejskiej. Zboczenia sie leczy, nie popularyzuje i reklamuje. Mordercow sie odizolowuje od reszty spoleczenstwa. Degeneratow sie nazywa po imieniu i omija z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: (*) (*) (*) 02.04.08, 12:19 mkfabio napisał: > Odszedł człowiek, który potrafił nas reprezentować w świecie. Odszedł człowiek, > który nie mówił do ludzi jako urzędnik państwa Watykan. Patrząc na nasz kraj > odnoszę wrażenie, ze żam fakt, że JP II był Polakiem to cud. Odeszła magnetyczn > a > osobowość pozostawiając nam ogromne dziedzictwo. Teraz od nas zależy czy > pójdziemy w jego stronę, czy w stronę zaściankowego zakompleksienia i > zacietrzewienia oraz skrajnych sądów, za którymi tak chętnie podążają tłumy do > urn w owczym pędzie. ==================================== Wybranie Wojtyly na Papieza bylo cudem. Zorganizowanym (i kontynuowanym) z wyrachowana perfekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Żeby byc dobrym człowiekiem trzeba chcieć nim być 02.04.08, 10:19 Jest wielu ludzi, w tym także Karol Wojtyła, którzy są pewnym wzorcem jako LUDZIE. Rozumienie nauk Jezusa czy jego następców często sie ma nijak do lokalnego katolicyzmu. Moja wujenka się kiedyś na mnie obraziła gdy powiedziałem że MB Częstochowska to tak naprawde Żydówka i jak każda matka opłakiwała swego syna. Osobiscie nie widze powodu by naśmiewac się z ludzkiej wiary i emocji, często sa to ludzie nie potrafiący odróznić rzeczywistości od mistycznych przeżyć. Tacy byli od zawsze i należy im pomóc zrozumieć a nie szukać sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Ty juz umiesz to: "second"? 02.04.08, 14:02 tenare napisał: > moherowe berety posłuchały co mówił i jak nauczał Jan Paweł Second. > Jestem niewierzący, ale JP2 nauczył mnie jak żyć, żeby być dobrym człowiekiem. A JP2 nie nauczyl Cie szacunku do drugiego (second) czlowieka. Czego sie czepiasz "moherowych beretow"? Jednak uczyl Cie Mihnik, nie JP2. Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn [...] 02.04.08, 08:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 08:33 "Także w polskich kościołach wierni w nocy modlili się o szybką beatyfikację polskiego Papieża" Beatyfikacji dokonuje Papież, wychodzi więc na to,że modlili się do papieża a nie do Boga. Gostkom pomylił się kapłan kultu z jego podmiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Re: Ta korespondencja to utylizacja nadwyżek 02.04.08, 09:28 hormonalnych. Przynajmniej dla niektórych spełnia kk pozytywną rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Re: pisze je Sobecka pod dyktando belzebuba z Tor 02.04.08, 14:21 Jesli dozyjesz starosci, bedziesz jeszcze wiekszym moherem niz ci, ktorym to dzis wypominasz. Tak zawsze bywa. Jesli dozyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tepetoja do gazetajudasza: mocherowy beret odcisnął Ci 02.04.08, 14:40 wyraźne ślady na zwojach mózgowych i ziejesz nienawiścią jak belzebub z Torunia, a jednocześnie próbujesz chwalić Boga... coś mi tu śmierdzi.... sory: "nie pasuje".... Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Masz widac, wlasne doswiadczenie, wspolczuje 02.04.08, 15:32 tepetoja napisała: > wyraźne ślady na zwojach mózgowych i ziejesz nienawiścią Noszenie mozgu w berecie, jak piszesz, na pewno jest zle. Zmien swoje nawyki bo skutki sa widoczne. Na ogol agresywne feminiskti na starosc zmieniaja sie w agresywne dewotki. Ostrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek_z_gigaci Re: Masz widac, wlasne doswiadczenie, wspolczuje 02.04.08, 17:04 A jakichże to wartości bronisz ty, szatański pomiocie, ciskający przekleństwa i bluzgający pianą nienawiści? Odpowiedz Link Zgłoś
sz-kodnik [...] 02.04.08, 08:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Uważam, że media zrobiły z siebie pośmiewisko 02.04.08, 08:42 przy relacjonowaniu śmierci JPII. Odbyło się to na zasadzie "paczcie, ja płaczę", a pewien znany dziennikarz nawet ronił krokodyle łzy na wizji. Brak jest też jakiejkolwiek krytyki tego żenującego spektaklu (z wyjąkiem niskonakładowych, specjalistycznych publikacji dotyczących mediów). Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Uważam, że media zrobiły z siebie pośmiewisko 02.04.08, 08:45 Chciałem powiedzieć "patrzcie". Sorry, ale właśnie jestem w trakcie trzeźwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Uważam, że media zrobiły z siebie pośmiewisko 02.04.08, 08:47 bosy.mnich napisała: > Chciałem powiedzieć "patrzcie". Sorry, ale właśnie jestem w trakcie trzeźwienia jak wszyscy Twoi koledzy,którzy zamiescili powysze posty Nic dziwnego,ze maja tak skrzywiony obraz swiata... > . Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Uważam, że media zrobiły z siebie pośmiewisko 02.04.08, 08:49 To może powiesz, mądralo, o co ci konkretnie chodzi, zamiast tak wszystkich zbiorowo obszczekiwać? Odpowiedz Link Zgłoś
markusk Do "bosy ku...tas 02.04.08, 13:27 Swoimi wypowiedziami wpisujesz się w zbiór idiotów i nieuków, więc nie dziw się, że ludzie odnoszą się do ciebie jako zbioru Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Do marku..tasa 02.04.08, 13:36 Dzięki chamski głupolu za rzeczową odpowiedź. Jak sobie wyjmiesz słome z butów to pogadamy. Zresztą chyba szkoda zachodu dla takiego kato-buraka jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Siegnij po tabletki musujace, pomagaja 02.04.08, 15:56 Oszczedz ludziom plwocin na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 08:46 Znowu odezwali się etatowi cwiercinteligenci(choc to i tak komplement),którzy niczego ani nie znaja i nie rozumieja ,za to duzo im sie wydaje.Nie ma to jak budowac obraz rzeczywistosci na własnej głupocie. Wyrazy wpsółczucia i opamietania. Odpowiedz Link Zgłoś
sz-kodnik Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 09:11 znów odezwała się podstarzała_mi.rocznik74, która uważa bycie katolem daje jej monopol na wiedzę i prawdę a jakiekolwiek odmienne zdanie, szczególnie na temat naczelnego bożka Polaków niejakiego Wojtyły czyni z oponentów etatowych ćwierćinteligentów masz racje nie ma to jak budowac obraz rzeczywistosci na własnej kato-głupocie również zycze opamiętania, zeby cię twój bog nie rozliczyl u schyłku zycia "z miłości", którą tak nas niewiernych obdarzasz Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 09:44 sz-kodnik napisał: > znów odezwała się podstarzała_mi.rocznik74, która uważa bycie katolem daje jej > monopol na wiedzę i prawdę a jakiekolwiek odmienne zdanie, szczególnie na temat > naczelnego bożka Polaków niejakiego Wojtyły czyni z oponentów etatowych > ćwierćinteligentów > masz racje nie ma to jak budowac obraz rzeczywistosci na własnej kato-głupocie > również zycze opamiętania, zeby cię twój bog nie rozliczyl u schyłku zycia "z > miłości", którą tak nas niewiernych obdarzasz Jakbys szybciej myslał niz pisał tobys moze zobaczył ,ze nie napisalam nic o papiezu,ale o formie wypowiedzi tutaj piszacych ludzi. Czy ateista musi znaczyc to samo co cham i ignorant? I czy faktycznie miłoscia do ludzi jest brak reakcji na zło i głupote? Wolałabym aby tak nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 09:14 mala.mi74 napisała: > Znowu odezwali się etatowi cwiercinteligenci Wybacz, ale dla mnie cwiercinteligentem jest ten, kto wysyla list to zmarlej osoby w ogole, na dodatek adresujac go "Raj". Powiedz mi, czemu tylko KK popycha ludzi do tak ciemniackich i antyinteligenckich zachowan? Dlaczego nie wierzy w takie glupoty protestant, wyznajacy przeciez tego samego Boga? A dlatego, ze KK jest chyba najbardziej antyintelektualnym i klaustrofobicznym kosciolem, zreszta wiekszosc jego czlonkow nie ma pojecia o podstawowych aksjomatach religijnych i uwaza, ze cotygodniowa msza oraz pomachanie choragiewka papiezowi to glowne i podstawowe obowiazki dobrego katolika... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 09:48 wilma.flintstone napisała: > mala.mi74 napisała: > > > Znowu odezwali się etatowi cwiercinteligenci > > Wybacz, ale dla mnie cwiercinteligentem jest ten, kto wysyla list to > zmarlej osoby w ogole, na dodatek adresujac go "Raj". Powiedz mi, > czemu tylko KK popycha ludzi do tak ciemniackich i > antyinteligenckich zachowan? Dlaczego nie wierzy w takie glupoty > protestant, wyznajacy przeciez tego samego Boga? A dlatego, ze KK > jest chyba najbardziej antyintelektualnym i klaustrofobicznym > kosciolem, zreszta wiekszosc jego czlonkow nie ma pojecia o > podstawowych aksjomatach religijnych i uwaza, ze cotygodniowa msza > oraz pomachanie choragiewka papiezowi to glowne i podstawowe > obowiazki dobrego katolika... Rozumiem,ze machanie choragiewka wyklucza znajomosc własnej religii i bycie dobrym chrzescijaninem?? I rozumiem ,ze znasz dobrze wszytskich katolików w Polsce i robiłas z nimi wywiad z ich wiedzy religijnej (ciekawe jaka sama masz a propos)? Budujesz obraz swiata na wlasnych wyobrazeniach. Co do protestantów to rzeczywiscie tam autorytety szybko padaja w obliczu tego,ze religie te wzajmenie się wciaz kłoca,dziela i zwalczaja na: biblijnych i mniejbiblijnych ,bozych i mniejbozych itd. Co nie znaczy,ze JPII nie był autorytetem dla wielu (myslacych i znajacych nauke papieza)protestantów. Czego i Tobie zycze. > > Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 10:02 mala.mi74 napisała: > Rozumiem,ze machanie choragiewka wyklucza znajomosc własnej religii > i bycie dobrym chrzescijaninem?? Nie, ale, przynajmniej w Polsce, glownie do tego sie ogranicza. najlepszym przykladem powierzchownosci naszej wiary jest zachowanie kiboli po smierci JPII. Wiem, przyklad nieco ekstremalny, ale klarownie ukazujacy to, co tak naprawde czai sie pod plaszczykiem odswietnego stroju na niedzielna msze... > I rozumiem ,ze znasz dobrze wszytskich katolików w Polsce i robiłas > z nimi wywiad z ich wiedzy religijnej (ciekawe jaka sama masz a > propos)? Nie, ale wiele czytalam na temat swiadomosci i wiedzy religijnej Polakow i byly to wiesci zatrwazajace. Ja o katolicyzmie nic wiedziec nie musze, bo wspolnego z nim ma tyle, ze mnie matka ochrzcila w KK. . > Co nie znaczy,ze JPII nie był autorytetem dla wielu (myslacych i > znajacych nauke papieza)protestantów. Czego i Tobie zycze. Oczywiscie. Bo jesli okaze sie ze dla mnie autorytetetem jest ktos inny, ooznaczac to bedzie ze nie jestem myslaca. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 11:43 wilma.flintstone napisała: > mala.mi74 napisała: > > > Rozumiem,ze machanie choragiewka wyklucza znajomosc własnej > religii > > i bycie dobrym chrzescijaninem?? > > > Nie, ale, przynajmniej w Polsce, glownie do tego sie ogranicza. > najlepszym przykladem powierzchownosci naszej wiary jest zachowanie > kiboli po smierci JPII. Wiem, przyklad nieco ekstremalny, ale > klarownie ukazujacy to, co tak naprawde czai sie pod plaszczykiem > odswietnego stroju na niedzielna msze... Rezcywiscie ekstrma raczej nie budują obrazu rzeczywistosci, bo jak sama piszesz, pozostaja przypadkami wyjatkowymi... > > > > I rozumiem ,ze znasz dobrze wszytskich katolików w Polsce i > robiłas > > z nimi wywiad z ich wiedzy religijnej (ciekawe jaka sama masz a > > propos)? > > Nie, ale wiele czytalam na temat swiadomosci i wiedzy religijnej > Polakow i byly to wiesci zatrwazajace. Ja o katolicyzmie nic > wiedziec nie musze, bo wspolnego z nim ma tyle, ze mnie matka > ochrzcila w KK. Ochrzciła Cię ,ale juz Ci wiary i wiedzy religijnej nie przekazala? To moze (z calym szacunkiem) tutaj trzeba szukac przyczyny braku wiedzy? W domu rodzinnym? Co do wiedzy religijnej niestety nasz Kosciól za komuny był przesladowany, a katechizacja była marna i własciwie podziemno- polityczna,Teraz się to zmiania: powstaja wydziały teologiczne,ktore pekaja w szwach, powstaja nowe wspólnoty swieckie, religia w szkolach tez powinna poszerzyc wiedze co niektórych,poza tym mamy coraz wiecej wydawnictw katolickich, portale internetowe.Swiadomosc Polaków póki co w oóle jest na miernym poziomie co widac po tych odintelektualizowanych postach w tym watku.O kulturze nie wspomne. > > . > > Co nie znaczy,ze JPII nie był autorytetem dla wielu (myslacych i > > znajacych nauke papieza)protestantów. Czego i Tobie zycze. > > > Oczywiscie. Bo jesli okaze sie ze dla mnie autorytetetem jest ktos > inny, ooznaczac to bedzie ze nie jestem myslaca. Myslacy czlowiek to ten który wie(ma wiedze) co i kogo i za co ocenia i krytykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_katolik1 Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 12:30 mala.mi74 napisała: > Budujesz obraz swiata na wlasnych wyobrazeniach. A na czyich niby wyobrażeniach powstał Twój obraz świata? > Swiadomosc Polaków póki co w oóle jest na miernym poziomie co widac po tych > odintelektualizowanych postach w tym watku.O kulturze nie wspomne. Dziwię się skąd masz tyle czelności by posądzać Polaków o "odintelektualizowanie" i kwestionować ich świadomość. Owszem zdarzają się tu posty o wątpliwej wartości, lecz co to za kultura nakazuje Ci w tak nikczemny sposób rzucać obrzydliwe oszczerstwa na cały naród? Mam prośbę - nie sądź wszystkich własną miarą. > Myslacy czlowiek to ten który wie(ma wiedze) co i kogo i za co > ocenia i krytykuje. Cała wiedza na nic, gdy krytykę powodują tylko emocje. A jeśli wiedzy nie starczy, to wiara i absolutna ufność we własne przekonania ochoczo przyjdą z pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
maciorra Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 10:51 > I rozumiem ,ze znasz dobrze wszytskich katolików w Polsce i robiłas > z nimi wywiad z ich wiedzy religijnej (ciekawe jaka sama masz a > propos)? Budujesz obraz swiata na wlasnych wyobrazeniach. Nie wiem na czym Ty budujesz swój obraz świata, ale a propos powyższego polecam zapoznać się z badaniami Ireny Borowik na temat prywatyzacji religii w Polsce... Bardzo ciekawa lektura na temat zarówno "wiedzy religijnej" jak i wierzeń Polaków w tym "polskich katolików":))) W skrócie - "polski katolik" jakiś taki mało katolicki jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 11:05 Bo polski katolik jest praktykujący ale niewierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
maciorra Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 11:46 > Bo polski katolik jest praktykujący ale niewierzący. W sporej mierze tak, ale sa tez "polscy katolicy" wierzacy, przy czym ich wierzenia nijak sie maja do nauki KK. Niemniej nie przeszkadza to ani im, ani koscilowi uznawac ich za katolikow... To zabawne swoja droga jak sie o tym pomysli... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Jjest bdb! 02.04.08, 12:04 maciorra napisał: > > Bo polski katolik jest praktykujący ale niewierzący. > > W sporej mierze tak, ale sa tez "polscy katolicy" wierzacy, przy czym ich > wierzenia nijak sie maja do nauki KK. Niemniej nie przeszkadza to ani im, ani > koscilowi uznawac ich za katolikow... To zabawne swoja droga jak sie o tym > pomysli... Dosc zabawne jest tez myslenie niektórych ludzi,ze katolik to czlowiek bezgrzeszny,który w 100% moze spelnic wysokie wymagania swojej wiary (tak wysokie,ze własciwie nie maja konca). Niestety religijosc to takze pewna tradycja narodu i pewna kultura. Np. Szwecja to kraj luteranski,w którym 60% ludnosci nie wierzy w Boga ,a zdecydowana wiekszosc nie miała nigdy Biblii w reku. Anglikanizm w Anglii ogranicza się do chrztu, slubu i pogrzebu. W tym kontekscie katolicyzm polski ma sie bardzo dobrze. I na złosc tu piszacym jest coraz lepiej-pisze to jako osoba,ktora zna od srodka rzeczywistosc Kosciola,a nie tylko czasem czyta o nim (a wlasciwie o pojedynczych skandalach)w wrogich czesto dla Koscioła mediach. I dla Waszej rozpaczy napisze ,ze powstaje coraz wiecej wspolnot swieckich, ruch swieckich w kosciołach jest juz tak duzy,ze amm wrazenie,ze zaczyna ograniczac kapłanów(zwłaszcza w parafich wielkomiejsckich), powstaja wciaz nowe wydziały teologiczne,an ktore nie tak latwo się dostac, w wydawnictwach katolickich trudno czasem dostac pewne pozycje ksiazkowe bo sa wykupowane, na portalach katolickich spotyka się mnostwo ludzi,ktorych doskonała wiedza religijna zaprzecza temu co CHCIELIBYSCIE aby było. W kosciele zauwazylam przez kilka ostatnich lat,ze i trzeba się nastac w kolejce do spowiedzi(nigdy nie bylo takich kolejek!), i do komunii idzie duzo wiecej ludzi niz kiedys(kiedys to byla moze 1/4 koscioła, teraz czasem jest i 3/4). tak wiec z Kosciołem jest coraz lepiej i nie zniszcza tego pojedyncze skandale ,które w Koscile były od samego poczatku powstania i zawsze beda ,bo Kosciól nie dla doskonałych ,ale takze dla grzeszników. Warto to wiedziec na przyszłosc... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Jjest bdb! 02.04.08, 12:10 Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest "coraz lepiej" z Kościołem? I co to znaczy "coraz lepiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_katolik1 Re: Jjest bdb! 02.04.08, 12:34 bosy.mnich napisała: > Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest "coraz lepiej" z Kościołem? I co to zna > czy "coraz lepiej"? Podstawa mogła być tylko jedna - wcześniej było gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
steve69 Re: Jjest bdb! 02.04.08, 12:35 > Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest "coraz lepiej" z Kościołem? > I co to znaczy "coraz lepiej"? Ona to po prostu wie i już. Czego Ty się spodziewałeś po fanatyczce... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Jjest bdb! 02.04.08, 13:07 Jak się czyta tylko tytuł mojego posta ,a nie tresc to się wynosi własnie takie opinie... Napisalam dokładnie w poprzednim poscie dlaczego uwazam ,ze w polskim Kosciele jest coraz lepiej. Niektórzy beda moze widziec w nim wyłacznie pojedyncze ,rozpisane na maxa wszerz i wzdluz skandale ,niektórzy beda w nim widziec wyłacznie odejscia czesci spoelczenswta z Koscioła(zreszta czesci,ktora i tak traktowala Kosciół jak czesc tradycji a nie wyznawaną religie),ale to nie zamaże ogólnego dobrego kierunku Koscioła i masy dobra która w nim się aktualnie dzieje. No ale zeby to zobaczyc trzeba siegnac troche dalej nic ekran monitora .... ps. Ty mnich lepiej nie czytaj ,bo jestes na bani:) Odpowiedz Link Zgłoś
maciorra Re: Jjest bdb! 02.04.08, 13:26 > Dosc zabawne jest tez myslenie niektórych ludzi,ze katolik to > czlowiek bezgrzeszny,który w 100% moze spelnic wysokie wymagania > swojej wiary (tak wysokie,ze własciwie nie maja konca). Nie piszemy o wymaganiach (moralnych, etycznych itp), a o wiedzy religijnej i wierzeniach. KK publikuje pewne prawdy w ktore katolik MUSI wierzyc, jesli nie wierzy to nie jest katolikiem. Odsylam ponownie do badan p. Borowik (i wielu innych) zebby zobaczyc jak to z tymi wierzeniami jest. Jest takze pewien poziom wiedzy (juz czysto historycznej) ktorej wielu "katolikow" po prostu nie ma. > Np. Szwecja to kraj luteranski,w którym 60% ludnosci nie wierzy w > Boga ,a zdecydowana wiekszosc nie miała nigdy Biblii w reku. > Anglikanizm w Anglii ogranicza się do chrztu, slubu i pogrzebu. Coz skoro tak jest, ze mieszkancy tych krajow maja religie w glebokim powazaniu, na jakiej podstawie twierdzisz ze to kraje luteranskie, czy anglikanskie? Tak samo jest Polsce, odsetek ochrzczonych jest ogromny (sam sie zaliczam do tego wesolego grona), natomiast odsetek wierzacych tak jak "do wierzenia podaje" KK jest znacznie mniejszy... > I dla Waszej rozpaczy napisze ,ze powstaje coraz wiecej wspolnot Nie rozpaczam z tego powodu:) Jestem czlowiekiem otwartym i dopoki ktos mi sie nie narzuca ze swoja religia, nie mam do niego najmniejszych pretensji:) Natomiast widze po Twojej wypowiedzi ze jestes mocno zaangazowana w zycie KK i pewnie dlatego wydaje Ci sie jak to cudownie sie on rozwija. Ja jestem z boku. Widze ze wiekszosc (kolosalna) moich znajomych, przyjaciol, kolegow z pracy ma kosciol i jego zalecenia w d... i wedlug mnie to on sie sukcesywnie kurczy... Ktore z nas ma racje? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Jjest bdb! 02.04.08, 14:09 maciorra napisał: > > Dosc zabawne jest tez myslenie niektórych ludzi,ze katolik to > > czlowiek bezgrzeszny,który w 100% moze spelnic wysokie wymagania > > swojej wiary (tak wysokie,ze własciwie nie maja konca). > > Nie piszemy o wymaganiach (moralnych, etycznych itp), a o wiedzy religijnej i > wierzeniach. KK publikuje pewne prawdy w ktore katolik MUSI wierzyc, jesli nie > wierzy to nie jest katolikiem. Odsylam ponownie do badan p. Borowik (i wielu > innych) zebby zobaczyc jak to z tymi wierzeniami jest. Jest takze pewien poziom > wiedzy (juz czysto historycznej) ktorej wielu "katolikow" po prostu nie ma. Widza historyczna nie jest warunkiem bycia dobrym chrzescijaninem. Jezus nie wymagał od ludzi wiedzy historycznej ( a poropos wiedzy historycznej uczymy sie na lekcjach historii w szkole, sugerujesz,ze katolicy się nie ucza?),nawet wiedza nie jest ( najbardziej krytykowani przez Jezusa byli uczeni w pismie i faryzeusze),ale juz powyzej napisalam i jakie sa powody kiepskiej wiedzy religijnej Polsków(choc nie tak kiepskiej w porównaniu z innymi panstwami) i ze sie to zmienia szybko i na dobre... > > > Np. Szwecja to kraj luteranski,w którym 60% ludnosci nie wierzy w > > Boga ,a zdecydowana wiekszosc nie miała nigdy Biblii w reku. > > Anglikanizm w Anglii ogranicza się do chrztu, slubu i pogrzebu. > > Coz skoro tak jest, ze mieszkancy tych krajow maja religie w glebokim powazaniu > , > na jakiej podstawie twierdzisz ze to kraje luteranskie, czy anglikanskie? Sa one tak okreslnane ,na tej samej zasadzie ,co o Polsce mówi się ,ze to kraj katolicki, a Egipt-ze to kraj muzułamnski Tak > samo jest Polsce, odsetek ochrzczonych jest ogromny (sam sie zaliczam do tego > wesolego grona), natomiast odsetek wierzacych tak jak "do wierzenia podaje" KK > jest znacznie mniejszy... > > > I dla Waszej rozpaczy napisze ,ze powstaje coraz wiecej wspolnot > > Nie rozpaczam z tego powodu:) Jestem czlowiekiem otwartym i dopoki ktos mi sie > nie narzuca ze swoja religia, nie mam do niego najmniejszych pretensji:) mam dziwne wrazenie,ze dla wielu osób juz mówienie o swojej wierze i pogladach jest "narzucaniem się" i ze chcieli by oni odebrac ludziom wierzcym prawo wolnosci słowa ( czesto paradoksalnie powołujac sie na tolerancje). Zyjemy w demokratycznym panstwie,wszyscy mamy wolnosc słowa ,wolnosc głoszenia pogladow, wpływania i powoływania wladz itd. WSZYSCY. > Natomiast widze po Twojej wypowiedzi ze jestes mocno zaangazowana w zycie KK i > pewnie dlatego wydaje Ci sie jak to cudownie sie on rozwija. Ja jestem z boku. Raczej nie masz z nim kontaktu powiedzmy szczerze. Nie wiem czy "cudownie" się rozwija,ale rozwija się. To sa fakty i podałam konkretne rzeczy,które na to wskazują.Chcesz dyskutowac z faktami?? Mysle,ze problem jest ,ze Ty nie majac kontaktu z Kosciołem, jego codzinnym zyciem budujesz jego obraz z mediów i wlasnych wyobrazen,ja -z zycia. > Widze ze wiekszosc (kolosalna) moich znajomych, przyjaciol, kolegow z pracy ma > kosciol i jego zalecenia w d... i wedlug mnie to on sie sukcesywnie kurczy... Jesli kurczy się o ludzi,którzy wiare maja w d..e (czesto przez brak wiedzy po prostu) to i ja sie ciesze,ze tacy ludzie odchodza. Powiedzmy szczerze: tacy ludzie nigdy faktycznie w Kosciele nie byli i nigdy nie "grzeszyli" zbyt wielka wiara. Zresztą o tym juz pisałam. > Ktore z nas ma racje? ;-) Myslę, ze ,ze prawda jest po stronie faktów,a nie emocji, zwlaszcza negatywnych uprzedzen i stereotypów. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Jjest bdb! 02.04.08, 14:13 A jak ktoś nie lubił Świętego Natychmiast, to też może to powiedzieć na forum bez narażania się na wyzwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Jjest bdb! 02.04.08, 15:11 bosy.mnich napisała: > A jak ktoś nie lubił Świętego Natychmiast, to też może to powiedzieć na forum b > ez narażania się na wyzwiska? jak narazie wyzywany jest Swiety Natychmiast... niekórzy staraja się Go bronic i pohmowac co gorsze chamstwo co niektórych A tak na marginesie to czasem mam wrazenie,ze najbardziej sprawami religii interesuja się ateisci, moze to zazdrosc albo wyparte wyrzuty sumienia? ja nie wchodze na fora dla buddystów czy paralotniarzy skoro się tym nie zajmuje... Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Jjest bdb! 02.04.08, 15:19 Święty Natychmiast nie jest wyśmiewany, wyśmiewana jest natomiast przeświadczona o swojej wyższości dewocja. Poza tym ja też nie wchodzę na fora dla buddystów ani dla katolików, ale to jest forum gazeta.pl, że pozwolę sobie szanownej Mimi przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Jjest bdb! 02.04.08, 15:33 jak nie jest wysmiewany? Ty chyba nie potrafisz czytac mnichu,albo czytasz wylacznie moje posty. Jest wysmiewany, oskarzany, osmieszny, wulgaryzowany.A najbardziej zdumiewajace jest ,ze przez ludzi,którzy to robia jest raczej nieznany. odnosnie forów chodzi mi o to,ze nie wchodze na fora mówiace np. o fizyce kwantowej czy islamie bo mnie to po prostu nie dotyczy i nie interesuje. katolicy maja swoje autorytety, ludzi,których słuchają i co komu do tego. Chyba tylko zazdrosnym ludziom,którzy nie maja zadnych autorytetów i ufaja jedynie własnej czasem niestety głupocie i ciasnocie. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 09:05 Czyzby Watykan byl tym Rajem,ze do niego trafiaja listy adresowane na adres Raju? Ludzkosc od wiekow grzeszy naiwnoscia.Na szczescie ten rodzaj naiwnosci nikomu nie szkodzi (wystawia jedynie marne swiadectwo autorom listow). Odpowiedz Link Zgłoś
tepetoja KK magminnie łamie przykazania 02.04.08, 09:16 KK magminnie łamie przykazania a pierwsze dwa w szczególności: 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną - robiąc z JP2 nowy obiekt kultu, zachęcając-zmuszając głupich ludzi do modłów i wielbienia jego wizerunku, wydając zgode na produkcje uwłaczających gadżetów 2. Nie będziesz brał imienia Boga twego nadaremno - jazgocząc i przy każdej okazji nadużywając tegoż A wszystko to w imie boga - czyli dla WŁADZY I PIENIĘDZY Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Re: KK magminnie łamie przykazania 02.04.08, 09:38 Jesienią 2006, bawiąc przejazdem w Nowym Targu ujrzałem ze zdumieniem szyld zakładów utylizacji śmieci gdzie stało "Imienia Jana Pawła II". Jestem ciekaw, czy tę nazwę zachowano nadal. Interesujące było by też odsłonięcie tajemnicy technologii tam stosowanej - wysoka wartość ekologiczna, godna rozpowszechnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Masz problem? 02.04.08, 09:53 Jestes zbyt nasiakniety antyklerykalna, lewicowa nienawiscia, tak, ze juz chyba nikt nie jest w stanie ci pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
markusk Re: Masz problem? 02.04.08, 13:12 Twój ubaw zamieni się w strach. Naprawdę masz problem, rozglądaj się wokół uważnie Odpowiedz Link Zgłoś
zygzag3 [...] 02.04.08, 14:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 13:02 edi54 napisał: > > > Czyzby Watykan byl tym Rajem,ze do niego trafiaja listy adresowane > na adres Raju? Ludzkosc od wiekow grzeszy naiwnoscia. ************************************ Ludzie uważają Watykan za sortownię listów i urząd, w którym można załatwić sobie stały pobyt w raju. Watykan nie zamierza wyprowadzać ludzi z błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanator2 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 09:12 Trzy lata temu odszedł wielki człowiek, który dał świadectwo. Człowiek całym swoim życiem zanurzony w prawdzie. Kilkudniowe wspólne przeżywanie Jego życia, uwolnienie od zwykłego ogłupiającego szumu medialnego było wielką zasługą mediów i niezwykłym kathersis. Powyższe posty dezawuujące życie i postać jednego z największych ludzi naszych czasów świadczą o zwykłym skundleniu ich autorów. Usunięcie obraźliwego (szkoda, że tylko jednego) postu nie jest ograniczaniem wolności słowa, a jego obroną. Podłość, głupota, małość nie są wartościami. Pozostaje mi wierzyć, że pokolenie JP2 i my, ich rodzice zachowa w pamięci Jego świadectwo i da mu wyraz swoim życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sz-kodnik Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 09:15 sanator2 napisał: >Podłość, głupota, małość nie są wartościami. zadziwiające bo cechują przede wszystkim zarówno wiernych jak i urzędników jedynie słusznego kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 09:38 Mam ostatnie jedno z wielu zdjęć razem z Nim. Mimo że miał ograniczoną możliwość mimiką wyrażania uczuć patrzy na mnie z miłością. Mnie do Niego to jak żabie do słonia. Zmienił bieg historii modlitwą. Pokazał światu, że jest jeszcze inny wymiar: nadnaturalny. I że koniec końców ostatnie słowo w historii ma sam Pan Bóg. A kto nie chce w to wierzyć to Mu powiem. Ostatnie słowo powie Mu jego własna śmierć. Każdy z nas ma ją wpisaną do życiorysu. Tylko od nas zależy jak się z całego życia rozliczymy. Zycie wystawia taki PIT, że nawet same urzędy skarbowe oniemieją. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 14:04 W taki właśnie sposób powstają nowe religie. Najpierw jest charyzmatyczny przywódca duchowy, potem on umiera i powstaje pośmiertny kult jego osoby, potem zaczynają powstawać teksty o jego życiu i dokonywanych przez niego niebywałych cudach , następnie część z tych tekstów zostaje uznana za kanoniczne i juz mamy religję. Gdyby instytucjonalny Kościół nie położył kresu ludowej papolatrii, którą co poniektórzy uprawiają też na tym forum, to pewnie by się w Polsce rozwinął jakiś odłam chrześcijaństwa z Janem Pawłem II jako niemal równym Bogu. PS Możecie już na mnie pluć. Na chwałe Bożą! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni do św. Mikołaja też przychodzą 02.04.08, 09:48 I do Dziadka Mroza pewnie też... Odpowiedz Link Zgłoś
m1337 Re: Powiem krótko - pierdoły... 02.04.08, 10:00 Spektakl jednego aktora JP2 ze SPALONEGO TEATRU po ktorym zostal maly smrodek widzowie sa nadal podnieceni. Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd127 jan paweł wtórnik był bardzo złym człowiekiem 02.04.08, 09:55 siał tyle nienawisci na świecie: do gejów, ateistów, zwolenników aborcji. był tez wielkim rzecznikiem absolutnego ciemnogrodu. kochał figury i malowidła, szerzył kult bozków jak np. obrazów maryjnych, relikwi tzw. świetych. mianował absolutnego łajdaka niejakiego kolbego świetym. a najwazniejsze, że stworzony przez niego polki episkopat jest ochydny - sjkoro po owocach go poznacie, to ja twioerdze, że jp wtórnik jest w piekle. "dziekuje bogu za radia maryja' - tylko za to jedno zdanie należy mu sie dozgonna pogarda weszystkich ludzi dobrej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
pako1977 Re: jan paweł wtórnik był bardzo złym człowiekiem 02.04.08, 10:05 Nie Tobie kmiotku oceniać tak wielki autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd127 oto wasze argumenty? 02.04.08, 10:25 typowa dla integrystów katolickich reakcja: nazwac kogos kmiotkiem. ja uzadniłem moją niechęc do wojtyły - możesz się ze mna nie zgadzac, ale nie możesz odmawiać mi prawa oceniania twojego wielkiego autorytetu! Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Re: oto wasze argumenty? 02.04.08, 11:50 Mozesz tak oceniac, twoja sprawa, ale robisz to w sposob, ktory upodabnia cie do zwolennikow pewnego radia, z taka sama nienawiscia, bez podania rzeczywistych racji. Same emocje i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
m.turkiewicz Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 10:02 Napewno jest w raju i na nas spogląda. Szkoda, ze świat i Polska, a przede wszystkim Kościół tak bardzo negatywnie sie zmieniły odkąd odszedł Ojciec Święty. Nasz mentor, nasz Papież, nasz Ojciec... (*) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Testament Jana Oawła II. 02.04.08, 10:09 Można powiedzieć,że testament zawiera mało treści.To wielki znak dla szacunku wobec ewolucji ludzkiego myślenia.Działał na potrzeby chwili mając z pewnością świadomość ograniczeń środowiskowych i własnej słabości dla realizacji procesu zbliżania wiary do rozumu na miarę potrzeb wynikających z osiągnięć ewolucji ludzkiego myślenia.Nie musiał tego zapisywać,bo uświęcił myśl "Bóg jest Prawdą,kto szuka prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie wiedział",która stała się filozoficzną myślą KK.To buduje fundament dla świata postulatów etycznych,najważniejszego ze wszystkich stworzonych wraz z życiem.Stała się rzecz niezwykła w świadomości,że nauki teologiczne odstają od nauk przyrodniczych.To daje otwarcie dla połączenia kreatywności z ewolucjonizmem.PRAWDA SIĘ RAZEM DOCHODZI I CZEKA.Dzięki temu można podnieść jakość nauki wiary,która jest fundamentem dla świata postulatów etycznych i to niezależnie od tradycji religijnej.Poprzez dawanie świadectwa prawdzie można będzie uniwersalizować zasady i nadanie tego kierunki swoją działalnością pozostawił po sobie Papież-Polak,nie musząc już tego zapisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Testament Jana Pawła II 02.04.08, 10:22 Oczywiście chodzi o JP II.Przepraszam i koryguję błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Testament Jana Pawła II 02.04.08, 10:29 LOL, prawie jak do świętego Mikołaja ;-P pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Testament Jana Pawła II 02.04.08, 13:27 miedzymorze napisała: > LOL, prawie jak do świętego Mikołaja ;-P > > pozdr, > mi Prawdę powiedziawszy nie rozumiem komentarza.Nie rozważam testamentu w formule bajkowej.Jedyną rzeczą,którą można uznać za symbol nadprzyrodzoności to stopniowe zamykanie wystawionej księgi przez wiatr niemal aż do końca ceremonii żałobnej na placu św.Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
fotosmak ojej, bo się popłaczę ze wzruszeenia... 02.04.08, 10:28 .... tak miło czytać bajeczek o raju i miłosierdziu bożym. A tuż za naszymi oknami przemoc, pedofilia wśród księży, molestowania seksualne w seminariach etc. Ahhhhhhhh taki raj na ziemi........... chyba też napiszę list..... ciao gorące pulajdy Odpowiedz Link Zgłoś
obcy444 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 10:47 Jesli bOG NIE JEST sZATANEM - CO JEST B. PRAWDOPODOBNE, GDY OGLADA SIE SWIAT - to JP-II wyladowal w Piekle - i listy nie dojda. Za zakaz prezerwatyw - meczenie glupich katoli, a zwlaszcza zidiocialych katolek. Za setki tysiecy Murzynow, ktorzy by nie wymarli na AIDS, gdyby nie ta katolska propaganda. Za listy z zyczeniami do Pinocheta z okazji rocznic rodzinnych. Za trzymanie w Watykanie biskupow argentynskich odpowiedzialnych za zbrodnie. Za chowanie ksiezy-zbrodniarzy z Ruandy i pedofili... Mam nadzieje, ze smarzy sie na blasze u Noszacego Swiatlo - Lucyfera. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Rozumiem dzieci piszace listy do świętego Mikołaja 02.04.08, 11:22 ale tak infantylna poczta od dorosłych? Wraca nowe ... Średniowiecze. I niech nikt z katomatołków nie próbuje nawet wyśmiewać sie przy mnie z muzułmanów wierzących w wieczną szczęśliwość w seraju, która jest jedną z przyczyn terroryzmu islamskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb przecież to dzieci piszą 02.04.08, 11:25 guru133 napisał: > ale tak infantylna poczta od dorosłych? Jakich dorosłych, przecież to dzieci piszą. To, że mają dowód osobisty nie robi z nich dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
kazzwro Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 12:14 Do Mikolaja tez przychodza i to ile.Co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
jirka00 Ze sie Boga nie boicie...? 02.04.08, 12:32 Jak mozna modlic sie do kogos innego niz do Boga? Jak moze czlowiek powiedziec o drugim czlowieku,ze jest on swiety - tego moze czynic tylko Bog. Wszystkimi tymi rzymskokatolickimi kultami tylko Bogu ublizacie. Niech Bog katolikom wybaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
telimena30 Jeśli jest to pewnie wybaczy... 02.04.08, 12:35 w końcu miłosierny jest... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Ze sie Boga nie boicie...?No własnie... 02.04.08, 13:14 jirka00 napisał: > Jak mozna modlic sie do kogos innego niz do Boga? > Jak moze czlowiek powiedziec o drugim czlowieku,ze jest on swiety - > tego moze czynic tylko Bog. > Wszystkimi tymi rzymskokatolickimi kultami tylko Bogu ublizacie. > Niech Bog katolikom wybaczy! katolicy nie modla się do-, tylko prosza swietych o modlitwe do Boga czyli o wstawiennictwo.Trzeba miec troche dobrej woli zeby to zrozumiec. Nie widze zadnych katolickch wpisów,które by mówiły,ze papiez jest Bogiem czy bozkiem,ale ze jest autorytetem dla innych. Co do swietosci to to slowo pada wielokrotnie w Biblii,zwlaszcza w Listach. W starozytnym Koscile swietymi nazywano wrecz wszystkich chrzescijan. A Ty się Boga nie boisz,ze tak bez wiedzy i podstaw jątrzysz przeciwko bliźnim??? Odpowiedz Link Zgłoś
jirka00 Re: Ze sie Boga nie boicie...?No własnie... 02.04.08, 14:42 Wlasnie ze sie boje Boga,dlatego to napisalem.Jezus sam namawial apostolow,ze by nie jego a tylko Ojca prosili i jemu dziekowali. Bog sam o sobie mowi,ze jest Bogiem zazdrosnym i nie wybaczy jezeli sie bedzie ktos modlili do czegos,lub kogos innego. tak samo by ci sie nie podobalo,jezeli by twoje dzieci,zrobiac cos zlego zaraz pobiegli do sasiada (byc moze bardzo dobrego czlowieka) i prosili,ze by wstawil sie za nimi.Nie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Ze sie Boga nie boicie...?No własnie... 02.04.08, 15:05 jirka00 napisał: > Wlasnie ze sie boje Boga,dlatego to napisalem.Jezus sam namawial > apostolow,ze by nie jego a tylko Ojca prosili a modlic sie wzajemnie za siebie mozna? bo modlitwa swiętych to modlitwa do Boga tak jak i nasza modlitwa, tylko ze w naszych sprawach i jemu dziekowali. To ja Ci nie moge za nic podziekowac? > Bog sam o sobie mowi,ze jest Bogiem zazdrosnym i nie wybaczy jezeli > sie bedzie ktos modlili do czegos,lub kogos innego. Jesli weźmie się kogos innego za Boga to jest balwochwlstwo, jesli się kogos poprosi o modlitwe to jest wpsolnota wiary:wzajemnie się za sibie modlimy tak jak nakazuje Biblia Troche dobrej woli, bo widze,ze bardzo nie chcesz zrozumiec,chyba ktos Cie w błąd wprowadził.. "Zazdrosny" w hebrajskim znaczy to samo co gorliwy a propos... > tak samo by ci sie nie podobalo,jezeli by twoje dzieci,zrobiac cos > zlego zaraz pobiegli do sasiada (byc moze bardzo dobrego czlowieka) > i prosili,ze by wstawil sie za nimi.Nie prawda? raczej zaleznosc jest taka,ze jakby nie jedno dziecko, ale dwoje do mnie przyszlo z jakąs prosba to znaczy ze sprawa o która prosza jest naprawde wazna. "Jesli dwoje bede o cos zgodnie prosic"... I tak jest z nami i naszymi bracmi w niebie(bracmi ,nie bogami)- razem idziemy z prosbami do Ojca. Uwazasz,ze taki lękowy indywidualizm to sprawa wspólnoty czy zrazenia się do wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Ze sie Boga nie boicie...?No własnie... 02.04.08, 15:08 Już wiem - ty jesteś zakonnicą! Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Ze sie Boga nie boicie...?No własnie... 02.04.08, 15:14 bosy.mnich napisała: > Już wiem - ty jesteś zakonnicą! Tiia... pracujaca zawodowo i z męzem. Okazuje się ,ze dla niekórych kazdy katolik który wie w co wierzy jest ksiadzem albo zakonnicą. To juz nie te czasy; katolicy sa teraz swiadomi swojej wiary "mnichu" (taki z ciebie mnich jak ja zakonnica) Odpowiedz Link Zgłoś
jirka00 Re: Ze sie Boga nie boicie...?No własnie... 02.04.08, 16:06 Dlaczego uwazasz,ze ktos mnie w blad wprowadzil,od dziecka chodzilem do szkoly niedzielnej i w odroznieniu od katolikow nam pastor czytal tylko z Pisma.Zproboj go przeczytac sama przynajmniej raz i zobaczysz ile krzywdy Bogu wyrzadzasz.Pracowalem i mieszkalem w Polsce przez kilka lat i tyle obludy w stosunkach ksiadz-wierni-Bog nigdy nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
markusk Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 12:41 Poczytałem sobie wypowiedzi na forum - nieprawdopodobna menażeria Odpowiedz Link Zgłoś
markusk Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 12:52 Choć z drugiej strony to pouczające, nie zprzypuszczałem, że taka mieszanka nieuctwa, sekciarstwa, zwykłej i niezwykłej głupoty istnieje. Na szczęście zdaję sobie sprawę, że to tylko ciemny margines. Jednak to nieprawdopodobny zoolog Odpowiedz Link Zgłoś
markusk Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 12:57 GW gratuluję inteligentnych czytelników Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pa 02.04.08, 13:47 Tak dla twojej informacji: jesteś teraz na portalu gazeta.pl, który z Gazetą Wyborczą ma tyle samo wspólnego, co wiara w cuda dokonywane przez JP2 ze zdrowym rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
halfliner Za tolerowanie Rydzyka mógł jednak trafić do... 02.04.08, 12:48 czyśćca. Odpowiedz Link Zgłoś
frantic2000 Do Papieża przychodzą listy z adresem "Jan Pawe.. 02.04.08, 12:49 to jak z tym rajem jest w końcu? już był sad ostateczny? ;)..a tak serio JPII byl madrym i dobrym czlowiekiem - zawsze sie wzruszam ogladajac go - szkoda ze takim szacunkiem nie potrafie obdarzyc Kosciola..i zacietrzewionych moherowych katolikow!? nie wierze ze JPII czy Jezus potrafilby w taki sposob obrazac innych ludzi jak robia to "moherowe zastepy" - smutne to troche..i przykro mieć swiadomosc ze zyje sie w chyba najbardziej konserwatywnym kraju europy (mam juz sporo ponad 30 lat - wciaz mnie to denerwuje)... Odpowiedz Link Zgłoś