o_retyy Te Fontanny pasują do tego miasta jak 14.04.08, 00:27 imię Dovile pasuje do nazwiska Rzeźniczak. Wyjechałam ze Zd. Woli 20 lat temu, raz na rok wpadam odwiedzić rodzinę, i gdybym miała dziś zamieszkać tam znów na stałe strzeliłabym sobie w łeb. Brud, beznadzieja, ujemna energia, smutek, żałość, brak inicjatywy. Jak w każdym bidnym mieście bez pomysłu spożywczaki, lumpeksy i pijaczki po bramach. Ludzie tam owszem jeżdżą na rowerach, ale dlatego że nie stać ich na samochód i benzynę, a te rowery to najczęściej pamiętające moją I Komunię zardzewiałe składaki z przymocowanymi drutem na bagażnikach koszami na zakupy, zwędzonymi ze sklepów. Każdy kto miał odrobinę oleju w głowie odkąd pamiętam uciekał stamtąd byle dalej, i nigdy nie wracał. Zostali tylko totalni luzerzy, i oni teraz kleją to swoje życie i miasto jak potrafią, a potrafią niewiele. Takich dziur jak Zduńska Wola jest w tym kraju tysiące, łącznie z niektórymi dzielnicami naszych wielkich miast reprezentacyjnych. Czasem sobie myślę, że ten kraj powinno się całkowicie zaorać, i zbudować jeszcze raz, od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Fontanny miłości 14.04.08, 05:10 rzym ma fontannę di trevi (a ja też mam nocne moczenia i kocham ptactwo wodne) Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Fontanny miłości 14.04.08, 07:59 Fajny pomysł i widać że kkomunistyczne narzekanie zanika, i Zduńska Wola która kojarzyła mi się z szarym robotniczym socjalistycznym miasteczkiem, będzie miastem fontann, od czegoś trzeba zacząć zmiany, a nie jojkać tylko i ośmieszać inicjatywy innych, to jest naprawdę obrzydliwy komunistyczny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Fontanny miłości 14.04.08, 09:28 komunizm to zgroza (ale te fontanny ?) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d czego ona sie nacpala?? 14.04.08, 08:47 ze miala wizje?? a swoja droga, to ciekawe czy gdyby nie byly zona prezydenta to dostala by choc zlotowke na realizacje tych pomyslow...zreszta raczej watpliwej jakosci..straszny kicz. Odpowiedz Link Zgłoś
joannka2 Re: czego ona sie nacpala?? 14.04.08, 10:40 Powalają na kolana te "spontaniczne" i pełne "naturalnego" zachwytu wypowiedzi popierające ten projekt. Żenada. Ciekawe, czy państwo Rzeźniczakowie zdają soie sprawę, że prędzej czy później ktoś ich rozliczy za te "wizje". Odpowiedz Link Zgłoś
skomroch1 Fontanny miłości 14.04.08, 12:28 U nas na podwórku przed wieżowcami stoi od kilku lat duży fiat.Kiedyś skarb i powód do dumy a teraz gnijąca kupa czerwonego złomu.Tak też skończą te fontanny, bo kto np.zadba o obiekt stojący na terenie podstawówki ? Uwzględniając fakt, że potrzebne są nie tylko dobre chęci ale i pieniądze.Po zakończeniu kadencji prezydenta i jego żony fontanny pozostaną i mogą zamienić się w straszydła jak inne obiekty znane mi z blokowisk, postawione w PRL jako dary artystów dla ludu.Znacie te omszałe głazy będące niegdyś torsami kobiecymi(a teraz raczej torsjami:))albo metalowe konstrukcje litościwie pociągnięte olejną farbą przez ciecia.Same fontanny też raczej nie za piękne, moimi faworytami, jeśli mam już wybrać są ta z koniczyną i brytyjska.Cała ta akcja z fontannami jest nieźle surrealistyczna, p.Dovile musi być niebanalną kobietą , cha cha. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Fontanny miłości 14.04.08, 14:59 czytam te posty i strach zajrzal mi w oczy. Co za straszna biernosc, krytykanctwo i wrogosc drzemie w autorach tych wypowiedzi. Nic to!- nie przejmujcie sie i realizujcie swoj plan! Bedzie to pomnik tych, ktorzy maja inicjatywe, Tych, ktorzy chca zrobic cos dla calej spolecznosci swojego miasta. Dzisiaj, w dobie rozwydrzonego egoizmu i prywaty - rzecz unikalna i tym bardziej cenna. Nie dajcie sobie przyciac skrzydel! Odpowiedz Link Zgłoś
kynek123 Wizja tak bajkowa jak opis miasta w artykule 15.04.08, 00:28 Pomysł z fontannami to mało ciekawa bajka która z definicji istnieje tylko w wyobraźni jej autora, ale nie ma niestety pokrycia w rzeczywistości. Podobnie ma się z opisem Zduńskiej Woli stworzonym przez autora niniejszego artykułu, który albo był w innym mieście albo ma tak bujną wyobraźnię jak sama Pani Dovile... Odpowiedz Link Zgłoś
kor-ab1 Re: Wizja tak bajkowa jak opis miasta w artykule 15.04.08, 01:27 Co do opisu miasta - zgadzam się. Pan Jakub trafił chyba do innego miasta? Bujna wyobraźnie nie nazbyt, bo odczucia uczestników nie są zbiezne.J Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorkasss Fontanny miłości 16.04.08, 15:54 Ta para to kompromitacja dla Zduńskiej Woli jak Bonnie I Clyde para oszustów co zrobila skok na kase heh on nie nadaje się na sołtysa wsi Suchoczasy z której się wywodzi a jej się pozbyli ze wsi na Litwie jak Jagny z rejmontowskich Lipiec!!!To są ludzie bez czci wiary i HONORU, ale to następny temat... Odpowiedz Link Zgłoś
zdkoski Re: Fontanny miłości 06.05.08, 22:47 ciebie w kagańcu do weterynarza na zastrzyk przeciw wsciekliźnie powinni doprowadzić i to koniecznie w kagańcu, co byś po drodze kogoś nie rozszarpał zarażając śmiertelną chorobą... Odpowiedz Link Zgłoś