manasonta 11.04.08, 17:49 A.Michnik pokazał klase, i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 18:28 Do momentu, jak czlowiek zrozumie do czego sluzy umysl. Obecnie, za wielu ludzi mysla tylko jednostki. Jezeli uwolnimy sie ze zniewolenia umyslow, to niewykluczone, ze religie stana sie marginesem spolecznym. Chcialbym to jeszcze zobaczyc - czlowieka myslacego logicznie i samodzielnie, nie jako jednostki, ale wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Ludzie, myślcie! 11.04.08, 18:35 Zgadzam się w pełni z tym co napisał Andrzej. Gdyby religia miała jakikolwiek wpływ na obywateli więzienia byłyby puste a zamki w drzwiach nie byłyby potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Ludzie, myślcie! 11.04.08, 18:53 Jest bardzo stara odpowiedź na taką pretensję do religii. Wie Pan, woda istnieje dawniej niż ludzie, a niektórzy ciągle są brudni... Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: Ludzie, myślcie! 11.04.08, 19:06 Częściowo ma pan rację. Z tym że różnica między religią a tą "wodą" jest taka, że większość ludzi deklaruje się jako wierzący, religijni ludzie. Więc skoro ktoś mówi, że wierzy w bozię to powinien trzymać się zasad, które według mitu Jahwe przekazał Mojżeszowi. Religia po prostu nic nie zmienia. Więc po co jest? Chyba tylko po to, żeby ludzie mieli na kogo zwalać winę za swoje błędy i nieudolność. No i jest jeszcze obietnica wiecznego życia po śmierci...taka polisa "Nie potrafiłeś przeżyć swojego życia w sposób odpowiedni? Zmarnowałeś je? Spokojnie po śmierci będziesz wiecznie żył w niebie i nudził się przez wieczność" Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ludzie, myślcie! 12.04.08, 17:09 mf719 napisał: > Religia po prostu nic nie zmienia. Więc po co jest? Chyba tylko po to, żeby > ludzie mieli na kogo zwalać winę za swoje błędy i nieudolność. No i jest jeszcz > e > obietnica wiecznego życia po śmierci...taka polisa ******************************* Podobnoż owa polisa jest gwarancją etycznego postępowania tu i teraz. W każdym bądź razie istnieje taka teza, która ma się przekładać na to, że pobożni ze strachu przed karą będą postępować moralnie i etycznie, a ateiści czy agnostycy nie mając nad sobą żadnego bata, będą wcieleniem zła. To, że ów mechanizm zupełnie nie działa, zdaje się nie zrażać zwolenników obecności religii w państwie. Wolę jednak przyjąć, że ateiści i agnostycy działają bardziej etycznie, bo muszą odpowiadać za swoje uczynki tu i teraz, a pobożni chcą sie wykręcać od odpowiedzialności do ostatniej chwili i przepraszać na łożu śmierci. Interesujące może być również to, że w obu przypadkach zupełnie nie widać znaczącej roli kościoła hierarchicznego. W obu przypadkach człowiek podejmuje decyzje samodzielnie. Nie widzę więc żadnego argumentu, który uzasadniałby regulowanie przez kościół spraw dotyczących ogółu społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Ludzie, myślcie! Powołanie. 12.04.08, 20:45 Powołanie. W plamie z obrusa, Widzę Chrystusa. W rysie na ścianie. Czy mam powołanie? W kulkach kaktusa. Widzę Chrystusa. Światła mruganie. Czy mam powołanie? Jak grają bluesa. Słyszę Chrystusa. Z kropelką w kranie. Czy mam powołanie? W jadzie sługusa. Nie ma Chrystusa. Koguta pianie. Szatana wezwanie¿ W rogach beanusa. Nie ma Chrystusa. Owcy bekanie. Szatana wezwanie¿ Widok garbusa. Dziełem Chrystusa. Dam mu miłowanie. Czy mam powołanie? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Ludzie Pieniądze i Swawole przyspieszają! 12.04.08, 20:57 Pieniądze i Swawole przyspieszają! Jestem wasz jedyny Bóg. Do mnie wiodło wiele dróg. Wijące się ścieżki czy rzeczki. Przeszkody, poprzeczki. Teraz są autostrad krechy, to wam wciskam gaz do dechy. Jednym słowem przyspieszacie. Większy oręż teraz macie. Starczały wasze przywary. Pożarty słaby i stary. Zawiść , obłuda i pycha co do zbrodni popycha. Bóg wasz z nami, mówią klechy. Przepych, mamona, gaz do dechy. Dwupasmówką kończycie życie. Terroryzmem przyspieszycie. Aby nie szkodzić nikomu. Zamkniesz się w bożym domu. Kreujesz aureolę nad głową, lecz śmierć macie zbiorową. Grzeje się wasze piekiełko. Zachodzi aerozoli mgiełką. Gorąc, pustynia nomada, globalnie apokalipsę zada. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Michnik to lgarz i hochsztapler intelektualny... 13.04.08, 04:12 Michnik to lgarz i hochsztapler intelektualny. Facet leci na lewackich wysokich obrotach. Michnik sobie wymyslil 'zarodek' zeby lepiej sciemniac swoj pseudo intelektualny slinotok i nie uzywa slowa plodu calkiem celowo, nawet jezuita dal sie na to zlapac. Totalny brak logiki w mysleniu Michnika, 'zarodek' to chyba cos co przyczynia sie do 'zarodzenia' czegos np. powstanie plodu. Plod nie jest juz zarodkiem ale faktem dokonanym procesu 'zaradzania' czyli jest plodem a nie zarodkiem. Kilka nastepnych perelek w wywiadzie ktorego udzielil: 1. Michnik nie chcialby zyc w panstwie gdzie ludzie w czarnych kominiarkach wpadaliby do 'gabinetow ginekologicznych' na podstawie jakichs tam 'donosow'. Ja nie nazywalbym tego donosami a raczej wynikiem jakiegos postepowania sledczego za ktore odpowiedzialnosc ponosi prowadzacy za to sledztwo. Ja tez nie chcialbym zyc w takim panstwie ale nie chcialbym takze zyc w panstwie gzdie lekaze w 'bialych faruchach' morduja masowo nienarodzone dzieci ot, tak dla czyjegos widzimisia. 2. Michnik jest fanem i wielbicielem Jana Pawla II, ale tam gdzie mu jest nie po drodze to z JPII wygodnie sie nie zgadza. Ladny mi fan, nich juz lepiej zostanie pan fanem Nataszy Krupskiej napewno bedzie pan mial wicej z nia wspolnego jak z JPII. 3. Nastepna perelka intelektu Michnika, 'bez religii ani rusz'. Tutaj Michnik odkrywa swoje karty i ukazuje sie w calej krasie jako zalgany lewacki hipokryta. Dla Michnika 'religia' jest akceptowalna ale tylko wtedy kiedy sluzy do kontrolowania spoleczenstw i do trzymania nad nim wladzy i kontroli umyslow. Tak to sobie wlasnie religie wyobrazaja michnikoidy z GW i obawiam sie ze Jan Turnau tez . Michnik zapomnial chyba ze swiat to jeszcze nie jest 'lewacki religijny supermarket' gdzie kazdy przekret bedzie dobieral sobie z regalow wartosci ktore akurat jemu akurat pasuja bo ma lewacka karte kredytowa baz limitu i na bardzo niski procent odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Michnik to lgarz i hochsztapler intelektualny 14.04.08, 08:36 Ja chciałabym zyc w państwie,w którym katolicy stosuja sie do głoszonych przez swoja religie zasad,a gabinety aborcyjne bankrutują.Nie potrzeba by było prowadzic tych działań śledczych ,o których piszesz. Nasz swiat,to katolicki supermarket,w ktorym każdy dobiera sobie sam wartosci,jakie mu akurat pasują.Daja nam przykład nasi pasterze jak postepowac mamy - pedofilia duchownych - ukrywac,przekrety ,oszustwa -ukrywac. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Ludzie, myślcie! 11.04.08, 21:02 Nie sądze ,żeby to była pretensja do religii,to dość smutny fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ludzie, myślcie! 12.04.08, 16:56 chris30 napisał: > Jest bardzo stara odpowiedź na taką pretensję do religii. Wie Pan, woda istniej > e > dawniej niż ludzie, a niektórzy ciągle są brudni... ********************************** Odpowiedź może i stara, ale niezbyt sensowna. Nic nie mówi o jakości wody. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Michniku, to przez Ciebie mamy Katoland! 13.04.08, 23:46 Biskupi (nawet z JPII na czele) sami nie daliby rady zaprowadzić państwa pół-wyznaniowego, które mamy. Nawet cynizm i bezideowość SLD nie wystarczyłyby do tego. Dopiero bezkrytyczne peany na cześć religii ze strony intelektualistów uchodzących za "krytycznych" i "euromasońskich" oraz marginalizowanie prób krytykowania religii przez dorabianie im gęby niezrównoważonych głosów "osobistych nieprzyjaciół Pana Boga" - uniemożliwiło w Polsce wszelki protest przeciwko klerykalizacji polskiej sfery publicznej. To dewocja późnego Kołakowskiego oraz bezrefleksyjny kult Autorytetu Mistrza ze strony Michnika przyczyniły się do wytrącenia broni z rąk obrońcom neutralności światopoglądowej państwa. Gdyby nie potęga opiniotwórcza "wrogiej Kościołowi" Gazety Wyborczej, polska inteligencja (przynajmniej humanistyczna) zareagowałaby oporem na konfesjonalizację polskiego życia publicznego. A opór wykształciuchów wbrew pozorom wiele znaczy. Michnik swoim "mądrym konserwatyzmem" ich spacyfikował. KK powinien postawić mu pomnik! PS. Nie jest zgodne z materiałem empirycznym twierdzenie, że etyka wywodzi się z religii (lub że bez niej zanika). Michnik powtarza rozpowszechniany przez religię przesąd służący jej za rację bytu. Pozbawiony jednak pokrycia w niezależnym materiale dowodowym. Tym samym, Panie Adamie, zdradza Pan powołanie intelektualisty! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Michniku, to przez Ciebie mamy Katoland! 14.04.08, 00:16 Czyzbys przejrzal Michnika, dopiero po tej rozmowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Michniku, to przez Ciebie mamy Katoland! 14.04.08, 00:31 Liczyłem na to, że kult religii był u Michnika błędem z połowy lat 90-tych, kiedy Michnik po pierwszych próbach zaprowadzenia w Polsce zachodnich standartów demokratycznej świeckości sfery publicznej, skapitulował wobec inwektyw W. Cejrowskiego i paranoicznej krucjaty J.M. Jackowskiego, dochodząc do "głębokiego" wniosku, że w "ojczyźnie JPII" demokracja widocznie nie może po prostu "kopiować Zachodu", tylko musi przybrać odpowiednią dla naszego społeczeństwa formę, uwzględniającą "szczególną rolę Kościoła katolickiego":) Myślałem, że długo nie chciał przyznać się przed sobą do błędu (jak to człowiek, zwłaszcza ten przekonany o własnej wybitności). Ale że jednak "IVRP" otworzyła mu oczy i że wreszcie zrozumiał. Jego dzisiejszy artykuł wynika moim zdaniem już nie z naiwności, lecz z niechęci przyznania się do błędu i jest próbą racjonalizowania tego uczucia. Szkoda kraju:( Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Michniku, to przez Ciebie mamy Katoland! 14.04.08, 01:00 Ja powiem krotko. Michnik jest inteligentny, ale swiadomosc jego jest zbyt niska, wobec tego inteligencja wziela gore. Chce być na szczytach, bywac w palacach tych "wielkich". Dlatego inteligencja tak mu podpowiada. Dobrze napisales, ze z niego tylko intelektualista, ja dodam, ze az intelektualista, któremu Kosciol powinien postawic pomnik (idac Twoimi myslami). Tez mysle, ze szkoda kraju, lecz nie "Polakow" (sa zbyt mocno leniwi, aby mi było ich szkoda). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Michniku, to przez Ciebie mamy Katoland! 14.04.08, 01:10 o najwazniejszym bym zapomnial. Tak naprawde, to Michnik popiera Rydzyka, tylko o tym nie wie. Mysle, ze jak hierarchowie kosciola przeczytali ta rozmowe, to chyba ze szczescia pospadali z foteli (oczywiscie po wczesniejszym "upojeniu"). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Michnik - dziennikarz, dyplomata, Jonasz 14.04.08, 16:03 nick3 napisał: > Myślałem, że długo nie chciał przyznać się przed sobą do błędu (jak > to człowiek, zwłaszcza ten przekonany o własnej wybitności). > > Ale że jednak "IVRP" otworzyła mu oczy i że wreszcie zrozumiał. > > > Jego dzisiejszy artykuł wynika moim zdaniem już nie z naiwności, > lecz z niechęci przyznania się do błędu i jest próbą > racjonalizowania tego uczucia. ************************************ Z perspektywy czasu mogłoby się wydawać, że to był ostatni błąd Michnika. Sęk w tym, że on jest skazany na błędy. To wynik jego wewnętrznego przymusu naprawiania rzeczy nie-do-naprawienia. Niedawno opublikowany wywiad Żakowskiego z Michnikiem z okazji rocznicy Marca 1968 daje wiele do myślenia w kwestii postawy Michnika wobec wyzwań. Tak naprawdę, to Michnik niewiele się zmienił przez 40 lat. W 1968 miał nadzieję na uczłowieczenie komuny. Wszak nie myślał o jej obaleniu. W 1989 próbował uczłowieczyć Kiszczaka i Urbana. Potem Rosję, Wałęsę, Solidarność, AWS. Sojusz AWS-UW okazał się jedną z cezur, po której, wydawałoby się, że oprzytomniał. A tu proszę - poparcie dla SLD i apele o ileś tam dni spokoju. Nawet biedny Rywin musiał nieźle wytrząść swój kałdun, by przekonać Michnika do zajęcia "zdecydowanej" postawy. Rywin miał być przełomem ostatecznym, tuszem ekstra-zimnym. Ale nie, bo przecież trzeba było poprzeć Belkę, a wcześniej awanturę iracką. Tu, kolejnym prysznicem okazała się śmierć dziennikarzy. Dojście do władzy jego odwiecznego wroga - Jarosława Kaczyńskiego wyzwoliła w Michniku nieodparty przymus błogosławienia koalicji POPiS. Zdaje się, że Michnika nic już nie otrzeźwi, skoro zabrał się z flirt z tak skostniałą instytucją, przy której komunistyczny beton jawi się zaledwie miałkim pyłem. Tyle o dziennikarzu-dyplomacie, który do każdego podchodzi z sercem na dłoni, a który z każdej awantury wydaje się wychodzić silniejszy. Michnika prawdopodobnie nie da się wyleczyć z przymusu naprawiania rzeczy nienaprawialnych. Pocieszające jest to, że wszyscy, z którymi flirtował Michnik, przegrali i odeszli. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Michniku, to przez Ciebie mamy Katoland! 28.12.09, 04:27 Czesc Nick, Chyba nie oczekiwales od biznesmena dzialajacego w mediach, ze bedzie bezkompromisowym intelektualista???? To chyba jakas wiara w rzeczy nadprzyrodzone… Gdzie Ty widzisz te polska inteligencja (przynajmniej humanistyczna), ktoraby zareagowała oporem na konfesjonalizację polskiego życia publicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 A co dobrego daje religia ludziom ? 11.04.08, 19:23 Religia niczego dobrego nie przynosi narodom, w krajach, gdzie do religii nie przywiazuje sie wagi, spoleczenstwa sa o wiele bardziej rozwiniete, otwarte, pokojowe i maja wyzszy poziom kultury. Przykre to, ale przwdziwe, wszystkie piekne wartosci chrzescijanskie to tylko puste gadanie, nawek ksieza maja to w dupie, religia traktowana jest jedynie jako narzewdzie wladzy i narzucania ciasnego swiatopogladu. Niestety, religia zabija demokracje i wolnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: Wymien te kraje 11.04.08, 20:21 Belgia, Szwecja, Dania, Czechy, Japonia (65% ateistów) , Francja Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: Tylko jakos umierajac maja pastora na pogrzeb 11.04.08, 20:28 Skąd te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Mieszkam niedaleko niektorych wymienionych krajow. 11.04.08, 20:31 Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: Mieszkam niedaleko niektorych wymienionych kr 11.04.08, 20:37 Świetny argument! Stąd wiesz, że na każdym pogrzebie w każdym kraju wzywają pastora (zwłaszcza w Czechach, Francji i Japonii). Nie pisz nic więcej, bo po prostu się ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: Piszesz bzdury jak kazdy polaczek 11.04.08, 20:44 Haha... Akurat to ty zaliczasz się do tzw "polaczków". Ślepo wierzących w kościół, zacietrzewionych, zakompleksionych, nie potrafiących wyrazić swojego zdania w składny sposób. Jedyne na co cię stać to napisanie kilku wyrazów, które nic nie wnoszą i przedstawianie jakichś wymyślonych przez ciebie "faktów". Poczytaj, dokształć się, postaraj się pomyśleć czasami. Z bogiem! Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Czy religia jest potrzebna ludziom? 13.04.08, 04:47 arius5 napisał: > Religia niczego dobrego nie przynosi narodom, w krajach, gdzie do > religii nie przywiazuje sie wagi, spoleczenstwa sa o wiele > bardziej rozwiniete, otwarte, pokojowe i maja wyzszy poziom > kultury. To prawda, że w krajach ubogich, gdzie ludziom brakuje wykształcenia jest większy odsetek ludzi religijnych. Również w krajach gdzie za odejście od religii państwowej ścina się głowę, np. Arabia Saudyjska, nikt żywy nie porzuca wiary. Ale dla wielu ludzi głęboka wiara pomaga w życiu. Wiara, że Bóg nad nimi czuwa dodaje im sił, powoduje, żę szybciej wracają oni do zdrowia, dłużej żyją. Czyli najlepiej byłoby aby religia była prywatną sprawą obywateli. Państwo nie powinno ludzi zmuszać ani do przyjęcia dominującej religii ani zmuszać do jej porzucenia. Jest nadzieja, że kiedyś w Polsce rząd przestanie wmuszać dzieciom szkolnym katolicyzm. Dobrze, że poprzedni papież przyznał, że palenie na stosie heretyków było złem. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Piszesz bzdury jak kazdy polaczek 19.09.09, 11:13 ... oto wypowiedź tzw. polskojęzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: Mieszkam niedaleko niektorych wymienionych kr 12.04.08, 08:54 mozna byc ateista, nie chodzic do Kosciola a miec pogrzeb z ksiedzem, to jest normalka we Francji, i zaden ksiazd nie odmawia!!! ale rowniez jest sporo pogrzebow bez ksiedza, slub koscielny bez mszy tylko poblogoslwawienie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Re: Mieszkam niedaleko niektorych wymienionych kr 07.05.09, 00:45 Ksiadz czy pastor na pogrzebie nie musi i nie znaczy wcale powrotu do wiary. Jest trakowany raczej jako element pogrzebu, raczej z wiekowej tradycji niz z wiary. Ot taki sympatyczny (bo juz wiecej nie bedziemy mieli z nim do czynienia) pracownik. Wiele ludzi robi to bardziej dla rodziny, ktora sie zwala na pogrzeb, niz dla samego zmarlego, bo po co mu to ? Brawo Religa ! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Tylko jakos umierajac maja pastora na pogrzeb 11.04.08, 20:39 Przeciez to dla pastora zarobek,więc jak jest proszony nie odmawia.Oni tzn.ateisci nawet śluby w kosciołach biorą ,o ile chcą i tez nikt nie odmawia.Jest tylko inna ceremonia niz dla wierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Tylko jakos umierajac maja pastora na pogrzeb 12.04.08, 07:26 Marcin upiersz się przy swoim a on ma rację .Jeśli Ci truno uwierzyć jedż do niemiec i idż w niedzielę do kościoła ,tylko tam gdzie jest brak Polaków.Dla mnie nie jest problemem czy ktoś jes wierżący czy nie.Dla mnie jest problemem czy ten wierzący jest lepszy czy nien.Niestety muszę Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Tylko jakos umierajac maja pastora na pogrzeb 12.04.08, 07:36 Marcin upiersz się przy swoim a on ma rację .Jeśli Ci truno uwierzyć jedż do niemiec i idż w niedzielę do kościoła ,tylko tam gdzie jest brak Polaków.Dla mnie nie jest problemem czy ktoś jest wierzący czy nie.Dla mnie jest problemem czy ten wierzący jest lepszy czy nie.Niestety muszę Cię zmartwić. Nie dość że nie są lepsi ,są obłudni, zakłamani złośliwi.Przeświadczeni że mogą czynić zło a wystarczy się wyspowiadać.Tacy są szaraki ,tacy ich pasterze. Jakoś nie mogę dopatrzyć by byli lepsi,poza oczywiście gadaniem.Marcin 96% niby katolików ,skad w takim razie tylu szubrawców ,złodzieji ,gwałcicieli ,bandytów.Z tych 4%? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Tak sie sklada ze chodze do kosciola 12.04.08, 14:20 na takie msze gdzie nie ma Polakow,mimo ze w naszej parafi co niedziele o 8.00 jest msza polska. Dlaczego nie korzystam z niej? Polski "katolicyzm" mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
zero.pl Re: Tylko jakos umierajac maja pastora na pogrzeb 12.04.08, 12:08 a niby czemu to pastor jest gorszy od księdza? Umarłemu i kadzidło nie pomoże i jest mu do niczego nie potrzebne. Zresztą to stary katolicki podział na umarłych w wierze i .............. Powiedz durniu co umarłym po wierze? Odpowiedz Link Zgłoś
1ak2 Re: A co dobrego daje religia ludziom ? 11.04.08, 23:30 Ariusie! Czytałeś ten artykuł, na który usiłujesz się wypowiedzieć! Odnoszę wrażenie,że ni cholery z tego nie zrozumiałeś! Radzę zatem mniej chodzić na wagary, więcej książek czytać, mniej telewizji oglądać, i więcej pokory!( zanim się odezwiesz, to kilkakrotnie przemyśl to, co chcesz powiedzieć). Pozdrawiam- dobrze Ci życzący -Marian Dominiak z Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
1ak2 Re: Ludzie, myślcie! 12.04.08, 00:01 Do "mf" ileś tam ! Człowieku, to Ty zacznij myśleć i wyciągać wnioski! Dranie i ludzie uczciwi byli od zawsze! Chrystus konając na krzyżu (ponad dwa tysiące lat temu) miał obok siebie dwóch łotrów. Jeden z nich zdołał się opamiętać- drugi- nie. Opamiętaj się TY. P.S. Jak dojść do opamiętania ? Podpowiadam Ci młody (tak sądzę) Przyjacielu! Mniej oglądać telewizji, więcej książek czytać i mimo młodego wieku- więcej myśleć, a nie chodzić z słuchakami w uszach i zabijać resztki myśli, które Ci po głowie błądzą. A wcześniej, bądź później,zrozumiesz gdzie jest Prawda. Pozdrawiam Cię. Marian Dominiak z Częstochowy ( niech będzie, że "medalik"). Szczęść Ci Boże!. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ludzie, myślcie! 13.04.08, 04:02 1ak2 napisał: > Do "mf" ileś tam ! > Człowieku, to Ty zacznij myśleć i wyciągać wnioski! ********************************* Sądzę, że wyciągnął. I stąd taki, a nie inny post. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Oleju ludziom do głowy nie można nalać 13.04.08, 04:52 mf719 napisał: Ludzie, myślcie! Jak tak można pisać! Jedni ludzie rodzą się mądrzejsi, inni mniej mądrzy. Przez apele - myśl czlowieku - ludzie nie robią się mądrzejsi. Co najwyżej mogą się zirytować traktując ten apel jako obelgę, a człowiek zirytowany gorzej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Predzej Pan stanie sie marginesem spolecznym, 11.04.08, 18:48 albo juz pan nim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: Polacy przyjmujac chrzescijanstwo zeszli z dr 11.04.08, 19:16 Po to by niedługo potem wejść na znacznie wyższe drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: 500 lat trwalo by cos w j. polskim powstalo. 11.04.08, 20:41 Może trwałby krócej,gdyby nie wprowadzono łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Lacina podstawa gramatyk wielu jezykow, nie mowiac 11.04.08, 20:42 juz o alfabecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wujtarabuk Re: Polacy przyjmujac chrzescijanstwo zeszli z dr 11.04.08, 20:08 Protestanci porzucili jednak zgnilizne watykanska i polecieli w kosmos, my zas jestesmy na ziemi i myjemy kible protestantom. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 11.04.08, 20:13 kiedys protestanta,dlaczego mimo ze nie maja papieza, Watykanu,encykliki,celibatu, mimo wyszystko maja wiecej wystapien z Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 11.04.08, 20:54 Może dlatego,że w krajach katolickich dłużej panowała dyktatura , bieda ,nędza oswiatowa.Czy zdajesz sobie sprawę,że obowiązek szkolny wprowadzono w Polsce 100 lat później niż we Francji.Wszystkie katolickie kraje rozwinęły sie dopiero po wstąpieniu do Unii,dzieki jej pieniądzom i we wszystkich nastąpił spadek wiernych,choc moze jeszcze w ksiegach figurują,to koscioły opustoszały.O Irlandii ,to nawet szkoda gadać,bo niby demokratyczne państwo a dopuściło do istnienia katolickiego niewolnictwa - pralnie prowadzone przez zakonnice.Tez odwazyli sie je zlikwidowac dopiero po wstapieniu do Unii,a państwo wzięło na siebie wypłate odszkodowań dla bezprawnie przetrzymywanych,zmuszanych do niewolniczej pracy a przy okazji wykorzystywanych seksualnie dziewczyn.Ostatnią zlikwidowano na początku lat 90-tych XXw. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Polska jest zapozniona kulturowo, 11.04.08, 21:01 ale to wina polozenia geograficznego,kultura cesarstwa rzymskiego miala trudnosci obiektywne z dotarciem z kagankiem wiedzy na tereny slowianskie,Niemcy mieli o wiele latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Polska jest zapozniona kulturowo, 11.04.08, 21:14 Ty nie znasz historii swojego kraju.Ty nie wiesz jak długo panowało u nas niewolnictwo z całych sił utrwalane przez kościół katolicki.Ty nie wiesz,że kiedy w innych krajach chłopi mieli swoich przedstawicieli w parlamencie,to nasi przodkowie długo jeszcze tyrali za darmo na pańskim i księzowskim.Nawet ten obowiązek szkolny tak naprawde został wyegzekwowany dopiero przez komunistów.Toz u nas zyje jeszcze ogrom ludzi,którzy nawet szkoły podstawowej nie skończyli. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Polska rozni sie w swej jednosci, 11.04.08, 21:17 zabor niemiecki mozna poznac bez ogladania sie na mape ,austriacki tez ,najgorzej jest z ruskim,tam zapoznienie jest ogromne jeszcze dzis,chociaz analfabeci z tego zaboru chcieliby rzadzic wspolczesna Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Polska rozni sie w swej jednosci, 11.04.08, 21:23 Czy przypadkiem te najbardziej zapóźnione w rozwoju rejony Polski nie sa najbardziej religijne ? Odpowiedz Link Zgłoś
drmw Re: Polska -część społeczeństwa ogłupiona 11.04.08, 22:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=78196997&a=78198426 znacząca czesc społeczenstwa jest po prostu głupia. O to są skutki fundowania sobie religii w szkołach. Wiekszość katechetow ma pomylone w mozgu .Obłuda,załamanie,tchorzliwe przekręcanie ,prawdomownosc "zerowa" To jest podstawa moralna dzialalnosci katechetow i ich mocodawcow. Narod toleruje bo musi.Takich mają politykow kretynow np.jak stary osioł "siła spokoju"zrobił przysługę społeczenstwu wprowadzając religie do szkoł (ile ta sieczka słowna kosztuje??)) Każdy Narod ma taki rząd -na jaki zasługuje. Smutne ! Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Polska rozni sie w swej jednosci, 11.04.08, 23:34 marcin1122331 napisał: > zabor niemiecki mozna poznac bez ogladania sie na mape ,austriacki tez > ,najgorzej jest z ruskim,tam zapoznienie jest ogromne jeszcze dzis,chociaz > analfabeci z tego zaboru chcieliby rzadzic wspolczesna Polska. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Baranie, weź sie i podszkol z historii własnego kraju. A jeżeli chcesz wiedzieć -=- ruskie to są pierogi[chociaz u nich mają inna nazwę Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 12.04.08, 00:34 maura4 napisała: > Może dlatego,że w krajach katolickich dłużej panowała dyktatura , > bieda ,nędza oswiatowa. Daj spokój. Dyba, biskup niemiecki zmarły kilka lat temu, miał na myśli współczesne Niemcy, wolne i swobodne tak dla protestantów jak i katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 12.04.08, 00:44 maura4 napisała: > Może dlatego,że w krajach katolickich dłużej panowała dyktatura , > bieda ,nędza oswiatowa.Czy zdajesz sobie sprawę,że obowiązek >szkolny wprowadzono w Polsce 100 lat później niż we Francji. No popatrz. A Francja to jaki był kraj, jak nie KATOLICKI??? >Wszystkie katolickie kraje rozwinęły sie dopiero po wstąpieniu do >Unii,dzieki jej pieniądzom Nooo, zwłaszcza takie kraje założyciele Unii jak Francja, Włochy i Niemcy Zachodnie (FRN był w ca 60% katolicki, a zwłaszcza jego okresowo najbogatsze i najliczniejsze landy: Nadrenia-Westfalia, Bawaria i Badenia Wirtemberga). Nic tylko sami protestanci, buha, ha. Straszne głupstwa pleciesz, poczciwcze. Coś tam być może zasłyszałeś o etosie protestantyzmu (M. Werber)i pleciesz bez ladu i składu... Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 12.04.08, 08:28 Francja kiedy zaczęla się rozwijać,kiedy wprowadziła obowiązek szkolny nie była juz wierna córą koscioła.Tym bardziej,kiedy zakladała Unię.Dzis tez niektórzy twierdzą,że Francja jest katolicka.Włochy przed wstąpieniem do Unii były bidne,jak mysz kościelna.To samo Hiszpania,Irlandia.Niemcy katolickie ? Z powodu chyba 30 % katolików w porywach ? Za paręnaście lat wierni beda wypisywac o bogactwie katolickiej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 12.04.08, 00:35 marcin1122331 napisał: > kiedys protestanta,dlaczego mimo ze nie maja papieza, > Watykanu,encykliki,celibatu, mimo wyszystko maja wiecej wystapien z Kosciola. To było celne pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Niezyjacy juz arcybiskup Dyba zapytal 13.04.08, 04:14 marcin1122331 napisał: > kiedys protestanta,dlaczego mimo ze nie maja papieza, > Watykanu,encykliki,celibatu, mimo wyszystko maja wiecej wystapien z Kosciola. ************************** Szybciej mądrzeją? Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Polacy przyjmujac chrzescijanstwo zeszli z dr 11.04.08, 23:27 Zeszli z drzewa dobrowolnie i w drodze ewolucji doszli do postaci HOMO SAPIENS[człowiek rozumny],natomiast Ty zostałeś siłą zdjęty z tego drzewa i przez mozolną i długotrwałą tresurę zostałeś doprowadzony do postaci HOMO ERECTUS [człowiek wyprostowany], lecz o jednym podczas owej tresury zapomniano, a mianowicie, o samodzielnym myśleniu. Abyś lepiej zrozumiał, to dokładnie przeczytaj sobie synu stopkę, gdyż ona stoi za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polacy przyjmujac chrzescijanstwo zeszli z drzewa 12.04.08, 00:47 Ale tylko połowicznie. Jedną nogą. Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Japonia nie przyjawszy chrzescijanstwa wciaz siedz 12.04.08, 03:07 Japonia nie przyjawszy chrzescijanstwa wciaz siedzi na drzewie... Odpowiedz Link Zgłoś
drmw Re: Bez religii ani rusz-akurat ! 11.04.08, 21:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=78067682&a=78067682 kosciół zawsze był i jest pazerny,wyrachowany obłudny i zakłamany.Nawet po wojnie migał się od wspołuczestniczenia od wszelkich płatnosći na rzecz ofiar. Bezduszny i zimny,wyzbyty wszelkiej empatii.Nigdy nie był uczciwy ,moralnie czysty. Ma tylko swoje prawdy objawione-na własny użytek. Ma dar w ogłupianiu ludzi.Zniewala znaczące częsci społeczenstwa na ich własne życzenie. Śą wręcz nieomylni,butni.Są nieszczęsciem tego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
1ak2 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:17 "Andrzeju 369" Pozwól, że rozszyfruję tę liczbę :"369". Na pewno to nie jest Twój wymysł! Wymyślił to ten, który od początku Cię prowadzi.Polega to na tym, że na starcie miałeś 3IQ, później doszedłeś do 6IQ, a obecnie masz 9IQ!! Razem, masz Jędrusiu 369 ! Życzę dalszych postępów i szczerze pozdrawiam. P.S. I proszę, dbaj o swoje zdrowie; teraz spać, a jutro z rana na spacer (z opiekunem oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:41 1ak2 napisał: > "Andrzeju 369" > Pozwól, że rozszyfruję tę liczbę :"369". > Na pewno to nie jest Twój wymysł! > Wymyślił to ten, który od początku Cię prowadzi.Polega to na tym, że > na starcie miałeś 3IQ, później doszedłeś do 6IQ, a obecnie masz 9IQ!! > Razem, masz Jędrusiu 369 ! > Życzę dalszych postępów i szczerze pozdrawiam. > P.S. I proszę, dbaj o swoje zdrowie; teraz spać, a jutro z rana na > spacer (z opiekunem oczywiście) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Czepiłeś się NICK'a, gdyż na nic innego debila nie jest stać. Nietety jego post zawiera , jak mówił Kaczynski -=- najprawdziwszą prawdę, a Ciebie to musiało bardzo zaboleć. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:56 1ak2 napisał: > "Andrzeju 369" > Pozwól, że rozszyfruję tę liczbę :"369". > Na pewno to nie jest Twój wymysł! > Wymyślił to ten, który od początku Cię prowadzi.Polega to na tym, że > na starcie miałeś 3IQ, później doszedłeś do 6IQ, a obecnie masz 9IQ!! > Razem, masz Jędrusiu 369 ! > Życzę dalszych postępów i szczerze pozdrawiam. > P.S. I proszę, dbaj o swoje zdrowie; teraz spać, a jutro z rana na > spacer (z opiekunem oczywiście) Poznalem szczerosc katolika - polega tylko na urojeniach i falszu. Ten Twój powyzszy post, jest tego dowodem. To tak tylko po katolicku. Nieprawdaz ? To mamy nastepny dowod, kim tak naprawde są katolicy (chrzescijanie). Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Bez religii ani rusz 11.04.08, 18:50 "Rola religii była i pozostanie fundamentalna, dlatego że uczy [...] niewierzących - że jedyną władzą, przed którą wolno nam klękać, jest władza Boga" a co to za herezja? Religia ma wplyw na spoleczenstwo, sluzy kaplanom do zniewalania spoleczenstwa. Zobaczcie Zeitgeist. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 18:55 To nie jest żadna herezja, tylko wypowiedź człowieka myślącego. Klękać można przed ludźmi dla okazania im szacunku, a nie dlatego, że mają władzę. Jan Paweł II nie miał żadnych dywizji... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 19:09 Religia sluzy do zniewalania maluczkich, nie tylko przez kaplanow, ale również przez tych, którzy chca mieć wladze nad maluczkimi. Dlatego ci tak zwani wielcy, zawsze będą za tym, aby religia istniala. Owieczki można dobrze golic tylko wtedy, gdy wiekszosc będzie za uznawaniem religii, jako pierwszej potrzeby czlowieka. Michnik poszedl za daleko. Należy do tych osob, którzy uznaja religie jako potrzebe calego spoleczenstwa. Ja takiej potrzeby nie widze. Dopuszczam religie jako dobrowolne uznanie czlowieka, ale mocno przeciwstawiam sie, aby z religii uczyniono podstawe do demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 19:23 > Michnik poszedl za daleko Raczej za blisko - nie wyjrzał poza najprostsze ograniczenia Co do reszty - racja Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Odwrócenie pojęć 11.04.08, 19:04 > Religia uformowała nasz zmysł moralności. Religia uformowała nasze > rozumienie tego, co dobre, a co złe. W związku z tym każda próba > wyeliminowania religii z debaty, z aksjologii w państwie, byłaby > de facto dążeniem do wyeliminowania rozróżnienia między dobrem a > złem. > religia nauczyła nas pytać o sens życia i śmierci. Religia > nauczyła nas znajdować wartość w cierpieniu dla innych. Każda > próba wyeliminowania religii jest próbą wyeliminowania pytania o > sens cierpienia dla innych, poświęcania się dla innych. Religia > nauczyła nas, co to jest miłosierdzie, pojednanie, sumienie z > oczyszczeniem się... Czyli miłosierdzie. To jest mylenie skutku z przyczyną! To religie wykorzystały istniejącą ludzka moralność - tą która ludzie maja wrodzona i często częściowo wspólna ze zwierzętami - i nadały jej sankcje boską. Tak samo z naturalnym dla ludzi i innych społecznych zwierząt altruizmem. Moralność i altruizm można wywieść z przesłanek rozumowych i nie jest tu potrzebna ideologia oparta na kłamliwym założeniu istnienia jakiegoś bóstwa. Moralność oparta na religii jest moralnością złą - jest oparta na kłamstwie i strachu. Religia głosi - bez żadnych dowodów - tezę o istnieniu boga i "życia po śmierci" i wpaja strach przed karą lub nagrodą w tym drugim życiu. Wierzący nie są moralni, dlatego, że chcą i uważają, że jest to dobre dla społeczeństwa, tylko dlatego, że się boją. Boją się czegoś, czego nie ma. Jakie moralne prawo mają członkowie kościoła Rydzyka i inkwizycji, kościoła mordującego pogan i innowierców, zwalczającego naukę i przez swoje idiotyczne zakazy przyczyniającego się do epidemii AIDS - do pouczanie innych o tym co jest dobre a co złe??? Powiedzmy sobie jasno - ci wszyscy co dobrowolnie są członkami kościoła są także wspólnikami, czasem post factum, tych wszystkich niegodziwości. Powinni siedzieć w mysiej dziurze i nosa z niej nie wychylać ze wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Mylisz wiare z ideologia. 11.04.08, 19:35 Demokracja amerykanska powstala na fundamentalnej zasadzie rozdzielenia religii od panstwa. Mimo, ze jest jak wszystko kulejaca, w dalszym ciagu jest w wielu wypadkach niedoscignionym wzorcem. Chociazby dlatego, ze konstytucja powstala przeszlo 200 lat temu jest ciagle, w innej zupelnie rzeczywistosci aktualna i ma jedynie dwadziescia kilka poprawek. A jak tam konstytucje polskie:- ))). Szczegolnie tzw. ojcowie zalozyciele jak Waszyngton, Jefferson, Adams byli uczuleni na trzymanie religii z daleka. Wielu z nich nie nalezalo do zadnego kosciola, lub deklarowalo agnostycyzm i twierdzili, ze moralnosc nie wynika z dziesieciorga przykazan, w ktorych wiecej mowi sie o obowiazku szacunku dla bostwa, a reszta to prawdy znane bez tablic. Poniewaz w Ameryce od wielu lat podnosza glowe rozni religijni fundamentalisci ukazuje sie coraz wiecej ksiazek przypominajacych fundamenty amerykanskiej panstwowosci. Wszelkie religie przynosza tylko zlo na swiecie, bo "moja prawda jest prawdziwsza" i stad jest tak jak jest. Nigdy nie zauwazylam, zeby ludzie religijni - wierzacy srednio w swojej masie byli lepsi od tych ktorzy nie wierza. Czesto natomiast sa bardziej zacietrzewieni, na mala skale , lub na duza. Mysle, ze Michnik jest wielkim umyslem, ale jakos sie pogubil i to juz wiele lat temu. Chyba to prawda, jak sam powiedzial, ze najnardziej plodny intelektualnie byl we wiezieniu. Najpierw po wielkich chwilach przyjazn i wodeczki i imprezki z komunistami. Jawne i niejawne. A teraz zapewne zdrowie juz nie te, to przyjaznie mniej wyczerpujace zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Na starosc kazdy sie zmienia,za pozno 11.04.08, 19:38 na pokuty jak smierc u dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 A wiesz, że kłamiesz? ;-) 13.04.08, 23:59 Wierzący często nie zdają sobie sprawy z tego, że wypowiadać twierdzenia bez jakiejkolwiek próby porównania ich z faktami - to kłamać. Twój pogląd jest nie dość, że niesprawdzony, to jeszcze, najzwyczajniej w świecie, błędny. Wyraża myślenie życzeniowe człowieka żyjącego pod dyktando strachu religijnego (chciałby on wierzyć, że nikt nie potrafi się temu oprzeć). (O wulgarności twojego postu nie mówiąc - daje ona pewien wgląd w motywację stojącą za kaznodziejskimi pogróżkami eschatologicznymi chrześcijan wobec jednostek opornych na ich "Dobrą" Nowinę...) Odpowiedz Link Zgłoś
krakus11 Naturalne źródło dekalogu 11.04.08, 19:51 Dekalog można uzasadnić bez odwoływania się do religii. Chociaż przebieg ewolucji społeczeństw skłania do poglądu, że na pewnym etapie religia była potrzebna. Szerzej o tym w: www.racjonalista.pl/kk.php/s,4154/q,Dekalog.z.tego.swiata Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Wolter na lozu smierci prosil o spowiednika, 11.04.08, 19:56 chcial przed zejsciem pojednac sie z Bogiem,swoim zyciowym wrogiem,jednak wyznawcy jego filozowi nie dopuscili to tego z czystych oportunistycznych powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Wolter na lozu smierci prosil o spowiednika, 13.04.08, 04:06 marcin1122331 napisał: > chcial przed zejsciem pojednac sie z Bogiem,swoim zyciowym wrogiem,jednak > wyznawcy jego filozowi nie dopuscili to tego z czystych oportunistycznych powod > ow. *********************************** I czego to ma dowodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 19:19 p. Michnik mnie rozczarował :/ Ludzie szukają "świata wartości" nie w jednej, a w różnych religiach i różnych definicjach dobra i zła. Wszędzie z takim samym skutkiem - jak widać w czasie i przestrzeni :P andrzej369 - zgadzam się, potrzebny szerszy horyzont, ale nie o _logiczne_ myślenie chodzi ;) "kiedy zaginęła Droga jej miejsce zajęła uprzejmość i moralność uwydatniła się mądrość zrodziła obłuda rozpadła się więź rodowa" Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 21:07 Do szerokiego horyzontu myslowego możemy dojsc, jeżeli będziemy wiedziec do czego sluzy rozum. Wiekszosc ludzi uwaza, ze szeroki horyzont zamkniety jest dla boga. Jak czytam posty takich forumowiczow, jak niejaki Marcin, to nie mam zadnych watpliwosci, ze chodzi o zamkniecie drogi do szerokich horyzontow. Michnik jest zwolennikiem zamkniecia drogi szukanej dla maluczkich, stad taka jego wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaa.lka Re: Bez religii ani rusz 12.04.08, 00:41 Przypominam sobie komentarze do artykulu traktujacego o sposobie kontaktow z Bogiem.Dotyczyl konsekrowanej poslubionej Jezusowi. Postow pod nim bylo ponad 600,tutaj nie dobilo do setki mimo ze w tonie komentarze sa bez porownania lagodniejsze.Moze sposob "podania",protagonisci artykulu przyczynili sie do tego, ze jakosc wypowiedzi wziela gore nad iloscia? I moze wlasnie to jest odpowiedz na dreczace chyba wszystkich pytanie o wydobycie sie z prozni duchowej naszej cywilizacji.Mam wrazenie ze o tym traktowal artykul; nie o religii jako opium dla mass, bron tez panie Boze o katolicyzmie jako opium dla mass choc przyklad polskiego papieza sugerowalby ze o jego Istocie bylo. Mysle (pragnac przypomniec wspoldyskutantom chocby o wielkiej potedze Islamu)ze chodzi o ow niezaprzeczalny autorytet ktory tkwi w Metodzie jaka sa religie.Metodzie na zycie Sposobowi, ktory ma poprawiac oblicze czlowieka niechby nie dla "Boga" tylko moze wobec wlasnego ziemskiego lepszego Bytu i wciaz malejacego Wszechswiata? Kwestie legislacji religii widze jedynie w narodowych i kulturowych aspektach , a w moim idealistycznym bycie penalizacja swiatopogladu w ogole nie istnieje.Rzeczywiscie jest tylko Dekalog. Pozdrawiam i tych maluczkich i tych co sie mienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re: A o jakiej religii mówi Michnik ? 11.04.08, 19:55 A o jakiej religii mówi Michnik ? bo chyba nie o rzymskim-katolicyzmie, którego fundamentem jest spekulacyjna ideologia tomizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
westvleteren Bez religii ani rusz 11.04.08, 20:37 Co za bzdury! "Religia uformowała nasz zmysł moralności". Wręcz odwrotnie, Panie Michnik. Nawet religia nie potrafiła go zniszczyć!! Polecam lekturę na ten temat: Marc Hauser "Moral Minds" i Joseph LeDoux "Synaptic Self" Poza tym proszę zwrócić uwagę na fakt, że w stosunku do tysięcy bogów, bożków, bogiń itd., w które ludzkość wieżyła na przestrzeni wieków, wszyscy jesteśmy ateistami. Niektórzy z nas dodali, po prostu, jeszcze jednego boga do tej galerii. I dlaczego niby bóg chrześcijan miałby być bardziej wiarygodny od np. Zeusa czy Thora? Odpowiedz Link Zgłoś
elwis_v Bez religii ani rusz 11.04.08, 20:46 Hmm kolejny popis intelektualnego szalbierstwa, w wykonaniu komunisty zydowskiego pochodzenia, i w dodatku ateisty. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotunazalganiewubekistanie św Judasza sumienie zaprowadziło na POwieszenie 11.04.08, 20:58 Maleszki Szechtery i inne Bermany idźcie tą drogą Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 21:12 "uczy nas - wierzących i niewierzących - że jedyną władzą, przed którą wolno nam klękać, jest władza Boga" toz to bez sensu...religia niewierzacych uczy tego,ze kleka sie tylko przed bogami? jesli ktos jest niewierzacy to zwlaszcza nie bedzie klekal przed czyms co nie istnieje;] Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 21:37 O! Widzisz? Już działa! Przeczytałeś i coś zrozumiałeś: wierzącym wolno klękać przed Bogiem, a niewierzącym przed nikim! Teraz spróbuj tak żyć! Odpowiedz Link Zgłoś
bantus Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:03 chris30 napisał: > O! Widzisz? Już działa! Przeczytałeś i coś zrozumiałeś: wierzącym wolno klękać > przed Bogiem, a niewierzącym przed nikim! Teraz spróbuj tak żyć! no chyba że to mieszko, bolek, kaziu, władek albo zygmuś. wolny rynek to też jakaś wartość, prawda? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:07 Żeby klekac przed kims, należy wiedziec przed kim sie kleka. Z moich obserwacji wynika, ze wierzacy kleka przed obrazkiem, krzyzem itp.. Gdyby wierzacy klekal przed Bogiem, wiedzialby, ze drugiemu czlowiekowi należy oddac szacunek i uszanowac jego odmiennosc rozumowania. Z nastepnych moich obserwacji wynika, ze ateisci są bardziej przyjaznie nastawieni do zycia i naszej rzeczywistosci. Wiedza co to jest godnosc i czlowieczenstwo. Gdybym tak dalej obserwowal, to moglo by sie okazac, ze przed Bogiem kleka ateista, a wierzacy tylko przed bozkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:54 andrzej369 napisał: > Żeby klekac przed kims, należy wiedziec przed kim sie kleka. > Z moich obserwacji wynika, ze wierzacy kleka przed obrazkiem, krzyzem itp.. > Gdyby wierzacy klekal przed Bogiem, wiedzialby, ze drugiemu czlowiekowi należy > oddac szacunek i uszanowac jego odmiennosc rozumowania. > Z nastepnych moich obserwacji wynika, ze ateisci są bardziej przyjaznie nastawi > eni do zycia i naszej rzeczywistosci. Wiedza co to jest godnosc i czlowieczenst > wo. > Gdybym tak dalej obserwowal, to moglo by sie okazac, ze przed Bogiem kleka atei > sta, a wierzacy tylko przed bozkiem. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dodaj jeszcze-=- ateista i pochodne nie chodzi do kościoła, gdyż wie, że tam nie ma boga, a jedynie samozwańczy pośrednik, który każe za opowiadanie bajek słono sobie płacić. I jak to jest w mądrych księgach ujęte -=- w budowlach uczynionych ręką człowieka, nie ma boga -=-. Z bogiem można porozmawiać w każdym miejscu i czasie i nie brac udziału w tym całym ""cyrku"" z udziałem jednego klauna, stojącego przed obrazem i wymachującego rękoma. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: dlaczego wiec Michnik tak zwalcza katolicyzm? 11.04.08, 22:52 Michnik nie zwalcza religii katolickiej. On zwalcza tylko przyczyne, ktora prowadzi do narodowego nacjonalizmu, a w pozniejszej fazie może sie przerodzic w faszyzm. Michnik nie jest glupcem, jak niektorzy uwazaja. Lepiej trzymac w zagrodzie, niz wypuscic baranki na pastwe pasterzy typu Rydzyk. Czas aby owce z zagrody wypuscic, jeszcze nie nadszedl, na wlasne zyczenie tych owiec. Te owce są bardzo leniwe, nawet nie wiedza do czego sluzy rozum.Ich horyzont myslowy jest jeszcze zbyt waski. Odpowiedz Link Zgłoś
jozafat Re: dlaczego wiec Michnik tak zwalcza katolicyzm? 12.04.08, 00:13 Tak, Michnik nie zwalcza religii katolickiej ani jakiejkolwiek innej.On prowadzi z religią dysputę i docenia jej wartosć. Na całe szcżęscie ten facet rozumie, że człowiek ze swej natury jest istotą religijną i z tego powodu nie obraża się na rzeczywistość. Można go lubić lub nie, ale jest to człowiek, który wyszedł już z dziecinnego zachwytu na "rozumem" i zaczął myśleć.Nie będąc wyznawcą rzadnej religii widzi potencjał dobra jaki niosą. Przestał mylić religijny system wartości z fanatycznymi wyzanwcami tegoż lub z szarlatanami, którzy przywdziali kostium proroka( patrz: ojdyr). Spłeczeństwa, które odrzuciły religię nie są wcale bardziej tolerancyjne ani otwarte od społeczeństw religijnych. Fanatyzm wojującego laika ( spóźnieni uczniowie Karola Marksa)nie różni isę niczym od fanatyzmu religijengo fundamentalizmy. Różnica jest taka, że ten pierwszy jest dzisiaj nazywany "rozumnym". Jęzli zaś uważamy, że takie "leniwe owieczki" jak Albert Einstein, Michał Heller czy Józef Tischner "nie wiedzą do czego służy rozum" to gratuluję wszystkim dobergo samopoczucia. Swoja drogą ateizm to też akt wiary. "Wierzę, że Boga nie ma. Nie mogę udowodnić, że jest i nie mogę udowodnić, że nie istnieje". Pozdrawaim wszystkich zachwyconych potęgą własnego rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
jozafat Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:04 "Niestety" to Michnik ma rację. Religia jest głęboko wpisana w ludzką naturę. Pierwsze praktyki kultowe są rozpoznan u neandertalczyków więc tak na prawdę trudno utrzymać teze o tym ,że moralność nie jest osadzona w religijności człowieka. Człowiek tak czy inaczej tworzy sobie bożki ( własny rozum też może być bożkiem). Uprawianie jaskiniowego racjonalizmu rodem z XIX wieku w XXI wieku nie przystoi. Odpowiedz Link Zgłoś
cuffed Bez religii jest O.K. 11.04.08, 22:07 Michnikowi cos na rozum zaszkodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Rozum bogiem?? 12.04.08, 03:00 No nie, bo instnienie mozgu moge udowonic. Istnienia bogow nie moge. > Człowiek tak > czy inaczej tworzy sobie bożki ( własny rozum też może być bożkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
stryjaszek_pepi Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:10 To zadziwiające, jak łatwo przychodzi niektórym stwierdzenie, że bez religii jest tylko nihilizm i cynizm. Miałem go za większego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:32 stryjaszek_pepi napisał: > To zadziwiające, jak łatwo przychodzi niektórym stwierdzenie, że bez > religii jest tylko nihilizm i cynizm. Miałem go za większego > człowieka. To nie wiesz, ze Ci z pierwszych stron gazet, to tylko pasterze. Maluczcy musza znac swoje miejsce. Te miejsce, to zagroda. Jeżeli baranek wymknie sie z zagrody, golic już sie nie daje. O tym Michnik doskonale wie. On przeciez wymknal sie sam z jednej zagrody (komunizmu), ale jest zwolennikiem zagrody dla owieczek religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:13 Szanowny Panie Redaktorze powiada Pan,że:"Religia uformowała nasze rozumienie tego, co dobre, a co złe."Myślę ,że to dalekoposuniętę uogólnienie.Wielu moich przyjaciół i ja sam nie mam nic wspłnego z jakąkolwiek religią i zapewniam ,że wiem co to zło i co to dobro, i chciałbym aby wyznawcy religii ukształtowani prze niarozumieli co to dobro i co to zło,a przede wszystkim czynili dobro i nie czynili zła.Pana rozumowanie jest skażone pychą wierzacych,uważających się za lepszych i uprawnionych do pouczania i moralizowania.I niech to czynią w swoich środowiskach,ale nie w moim sejmie,w moim państwie,bo inaczej to ich sejm i ich państwo,a demokracja poszła na manowce. Odpowiedz Link Zgłoś
1ak2 Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:39 Panie Adamie Z tego co widzę i słyszę wniskuję,że posiadł Pan sztukę erystyki. Jak pisał Schopenhauer- z białego, bądź czarnego, można zrobić co najmniej szare.Sofistyka którą Pan uprawia jest, dla mnie osobiście, czymś przygnębiającym. Szanuję i doceniam Pana wkład w nadaniu tempa naszej historii w latach '68- 89'.Później, niestety,zmienił Pan front.Pan jest klasycznym przykładem, że "władza i pieniądze demoralizują ludzi".Co gorsze, podejrzewam, że Pan robił wiele z premedytacją, licząc że profity wcześniej lub później przyjdą. Panu udało się te "profity" osiągnąć. Nie zazdroszę ich nikomu, a tym bardziej tym, którzy wcześniej głosząc szczytne i piękne ideały, później się im sprzeniewierzyli. Z poważaniem - Marian Dominiak (lat 56,czyli niewiele młodszy od Pana). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:18 1ak2 napisał: > Panie Adamie > Z tego co widzę i słyszę wniskuję,że posiadł Pan sztukę erystyki. > Jak pisał Schopenhauer- z białego, bądź czarnego, można zrobić co > najmniej szare.Sofistyka którą Pan uprawia jest, dla mnie osobiście, > czymś przygnębiającym. Szanuję i doceniam Pana wkład w nadaniu tempa > naszej historii w latach '68- 89'.Później, niestety,zmienił Pan > front.Pan jest klasycznym przykładem, że "władza i pieniądze > demoralizują ludzi".Co gorsze, podejrzewam, że Pan robił wiele z > premedytacją, licząc że profity wcześniej lub później przyjdą. Panu > udało się te "profity" osiągnąć. Nie zazdroszę ich nikomu, a tym > bardziej tym, którzy wcześniej głosząc szczytne i piękne ideały, > później się im sprzeniewierzyli. Z poważaniem - Marian Dominiak (lat > 56,czyli niewiele młodszy od Pana). Czesciowo sie zgadzam. Nie znam czlowieka, aby kasa i wladza nie zamienila rozumu na "rozum". Michnik wiedzial do czego sluzy rozum, ale czy wie ? Niby mysli samodzielnie, ale po przeczytaniu tego wywiadu zaskoczyl mnie bardzo, w sensie negatywnym. Czyzby Michnik nie wiedzial, ze religia ma podobne dzialania, jak narkotyk ? Czyzby chcial mieszkac w kraju, gdzie ludzie widza tylko TO, co nie widac ? Czyzby chcial zyc w kraju, gdzie ludzie nie potrafia zobaczyc swojej tworzonej rzeczywistosci, a chca widziec, czego zobaczyc nie można ? Itd., itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
1ak2 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 22:59 A Ty, przepraszam, do której klasy chodzisz? Dobrze, że jutro sobota, to do szkoły nie zaśpisz. Ucz się pilnie dziecino i bądź mądre. Nie dawaj sobie przysłowiowego "makaronu na uszy nawijać"! Pozdrawiam. Starszy kolega. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:30 1ak2 napisał: > A Ty, przepraszam, do której klasy chodzisz? Dobrze, że jutro > sobota, to do szkoły nie zaśpisz. > Ucz się pilnie dziecino i bądź mądre. Nie dawaj sobie > przysłowiowego "makaronu na uszy nawijać"! > Pozdrawiam. > Starszy kolega. Do kogo piszesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
1ak2 Re: Bez religii ani rusz 12.04.08, 00:19 KOCHANI! PROPONUJĘ ZAKOŃCZYĆ TEN WĄTEK OPTYMISTYCZNYM AKCENTEM! TYLKO OGRANICZONY NA UMYŚLE, ALBO CZŁOWIEK BARDZO ZŁEJ WOLI, MOŻE ARTYKUŁOWAĆ, ŻE BOGA NIE MA! LUDZKOŚĆ PRZERABIAŁA JUŻ TAKIE PRZYPADKI (vide: Nitsche, Marks,Lenin, Stalin i etc.)SKUTKI DZIAŁANIA TYCH NIEWIERZĄCYCH ZNAMY (kto zna trochę historii). SURSUM CORDA ! "JESZCZE POLSKA NIE ZGINĘŁA..." WSZYSTKICH SERDECZNIE POZDRAWIAM. SZCZĘŚĆ WAM BOŻE! Marian z Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bez religii ani rusz 12.04.08, 00:43 > TYLKO OGRANICZONY NA UMYŚLE, ALBO CZŁOWIEK BARDZO ZŁEJ WOLI, MOŻE > ARTYKUŁOWAĆ, ŻE BOGA NIE MA! Pzecież nie uznajesz istnienia nie jednego, ale całego stada bogów. Jesteś tak ograniczony na umyśle czy masz złą wolę? > SURSUM CORDA! "JESZCZE POLSKA NIE ZGINĘŁA..." Fuck off Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Bez religii ani rusz 19.09.09, 12:12 1ak2 napisał: > TYLKO OGRANICZONY NA UMYŚLE, ALBO CZŁOWIEK BARDZO ZŁEJ WOLI, MOŻE ARTYKUŁOWAĆ, ŻE BOGA NIE MA! > WSZYSTKICH SERDECZNIE POZDRAWIAM. SZCZĘŚĆ WAM BOŻE! > Marian z Częstochowy. Marianie z Częstochowy, w dodatku piszący z dużej litery, czy ty przypadkiem w swojej pysze nie jesteś klechą z Częstochowy? Bo, według mnie tylko zarozumiały klecha, wierzący, że jest ustami Wszechmogącego, może takie słowa wypowiadać. Houk. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni nielogiczna bzdura 11.04.08, 23:18 cytuję: "religii była i pozostanie fundamentalna, dlatego że uczy nas - wierzących i niewierzących - że jedyną władzą, przed którą wolno nam klękać, jest władza Boga". Niech mi ktoś wytłumaczy jak ktoś kto nie wierzy ma klekać przed Bogiem, którego dla tej osoby nie ma... Nie ma żadnych bogów, bożków ani innego tałatajstwa. Dlatego wszelkie tegu typu dyskusje są z zasady jałowym bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: nielogiczna bzdura 11.04.08, 23:27 Logika jestchyba taka:Dla jednych to tylko wiara,dla innych aż wiara.Jedni kupią szczeble,czy drzazgi z drabiny,która przyniła się św. Jakubowi,drudzy nie kupią.A tak naprawdę religia to świetny biznes,sprzedaje się coś czego jeszcze nikt nie widział. Odpowiedz Link Zgłoś
doggod Re: nielogiczna bzdura 12.04.08, 00:09 Pewnie chodzilo mu o moralnosc, ktora, bylo nie bylo, jest wpisana w religie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: nielogiczna bzdura 12.04.08, 00:49 doggod napisał: > Pewnie chodzilo mu o moralnosc, ktora, bylo nie bylo, jest wpisana w > religie. Moralnosc jest wpisana w ludzki rozum, a nie w religie. Religie zawlaszczyly moralnosc, na tej samej zasadzie, jak "pelnie prawdy" o "absolucie". Jak czasami patrze na zwierzeta, to mam wrazenie, ze ich moralnosc jest wieksza niż u niejednego czlowieka. Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze religie roszcza wylacznosc do PRAWDY, ktorej tak naprawde nikt nie zna. Idac dalszym tropem wyznawcow "prawdy", można domniemywac, ze ich monopol jest nie do zniszczenia i to jest najbardziej przykre. To mi przypomina komunizm, ktory również miał cechy i wlasciwosci oparte na religii. Zniszczono komunizm, bo przywodcy nie mieli takiego doswiadczenia jak hierarchowie religijni. Czy dzisiaj nam potrzebne religie ? Jeszcze tak, dopóki nie zrozumiemy kim My jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: nielogiczna bzdura 12.04.08, 00:25 tsuranni napisał: > cytuję: "religii była i pozostanie fundamentalna, dlatego że uczy > nas - wierzących i niewierzących - że jedyną *władzą*, przed którą > wolno nam klękać, jest *władza* Boga". Jak wynika z zaznaczonych słów bardzo logiczna wypowiedź. Chodzi o władzę Boga. Nieważne czy wierzysz czy nie w Boga będziesz przed Jego władzą klękał (tzn. starał się jej podporządkować). tsuranni napisał: > Nie ma żadnych bogów, bożków ani innego tałatajstwa. Tylko dlatego, że tak powiedziałeś? To pomyśl choć o jednym dowodzie nie wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: nielogiczna bzdura 13.04.08, 16:18 tsuranni napisał: > cytuję: "religii była i pozostanie fundamentalna, dlatego że uczy > nas - wierzących i niewierzących - że jedyną władzą, przed którą > wolno nam klękać, jest władza Boga". > Niech mi ktoś wytłumaczy jak ktoś kto nie wierzy ma klekać przed > Bogiem, którego dla tej osoby nie ma... > Nie ma żadnych bogów, bożków ani innego tałatajstwa. Dlatego > wszelkie tegu typu dyskusje są z zasady jałowym bełkotem. Michnik wybral punkt srodka naszego ciazenia. Jest to miejsce w owczesnym swiecie czlowieka najbardziej wygodne. Tylko zapomnial o jednej sprawie, ze te miejsce nie przynosi madrosci w rozerwania zamknietego kola, a tylko pozycje w kolejce do Nagrody Nobla, bądź na wyboru na papieza. Czyz sam nie sugerowal, o tej swojej pozycji do tego miejsca ? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Bez religii ani rusz 11.04.08, 23:25 Panie Michnik, dobry sportowiec odchodzi u szczytu formy, bo potem jego występy zaczynają wzbudzać politowanie. Proszę sobie tę zasadę wziąć do serca, o ile Alzheimer pozwoli ją Panu zapamiętać na dłużej niż kilka minut. Inni cytowali co lepsze (czytaj: głupsze) fragmenty tych uogólnień godnych podobnych bredni wygłaszanych na niedzielnych kazaniach, ja się już tylko pod ich postami podpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Kanalia i dureń 12.04.08, 00:35 Panie Michnik, to, że jesteś pan hipokryta, kanalia i zaprzaniec - wiadomo od dawna. Ale to, że jesteś pan zarazem głupkiem, objawiło się dopiero teraz. A głupkiem jesteś pan, mając czytelników za idiotów, nie czytających Dawkinsa i nie wiedzących, że to religia wywodzi się z moralności a nie odwrotnie. I że jest jej wynaturzeniem, skutkującym ciemnotą, wyzyskiem, uciskiem i - w skrajnych przypadkach - rozlewem krwi. Czego pan tam szukasz pod tą sukienką, bo nie wierzę, że oświecenia... Orientacja się na starość zmieniła, czy religia nauczyła niewierzącego klękać nie tylko przez bogiem (?), ale przed jego kapłanami? Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Bez religii ani rusz 12.04.08, 00:45 Cóż, A. Michnik pokazuje jak ideał sięga bruku. Jest moim idolem od dawna i jeszcze go z piedestału nie strącam, ale przekombinowanie już czuć. Nie wiem jak ja - ateista mam być nauczony klękania przed władzą boga. Nie wiem, jaka zasługa religii jest w tym, że ludzie mając za boga psychopatę zachowują jakąś moralność i nie naśladują swego bóstwa w życiu. Dziwne to wszystko i chciałbym od A.Michnika usłyszeć więcej, bo na razie to sie kupy nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bez religii ani rusz 12.04.08, 17:50 astrotaurus napisał: > > Cóż, A. Michnik pokazuje jak ideał sięga bruku. > Jest moim idolem od dawna i jeszcze go z piedestału nie strącam, ale > przekombinowanie już czuć. > Nie wiem jak ja - ateista mam być nauczony klękania przed władzą boga. > Nie wiem, jaka zasługa religii jest w tym, że ludzie mając za boga psychopatę > zachowują jakąś moralność i nie naśladują swego bóstwa w życiu. > Dziwne to wszystko i chciałbym od A.Michnika usłyszeć więcej, bo na razie to si > e > kupy nie trzyma. Gdyby to sie kupy trzymalo, to kto by "palace" utrzymywal. W tym problem, ze to ma sie kupy nie trzymac, i Michnik doskonale wie o tym. Wszyscy "palacow" miec nie moga, ktos w koncu musi pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Kazdy plemnik jest swiety 12.04.08, 01:12 Potrzebujemy religii, zeby przypominano nam, ze konsekwencja kazdego stosunku z zabezpieczeniem jest gotowanie sie w smole przez cala wiecznosc. Co bysmy zrobili bez religii... czerpali jakas poganska przyjemnosc z seksu?? Pfu... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Bez religii ani rusz i to pięćdziesiąt h w tygodni 12.04.08, 01:41 Po co tym bachorom z tym grzechem pierworodnym jakieś matematyki, jakieś fizyki i jakieś chemie. Religa i jeszcze raz religia. Odpowiedz Link Zgłoś
karul jak zwykle michnik 12.04.08, 01:53 taki zgodliwy i liberalny ze zeby bola. od dwudziestu pieciu lat przymila sie czarnym nadzorcom polski, w finezyjne argumenty sie wdaje, alibi im buduje, monarchow watykanskich szanuje - i co? czarni i brazowi nadal go za nic maja a jak padnie jego nazwisko, watykanskie dziady dyskretnie zegnaja sie trzy razy. michnik i jego kompani spowodowali, ze "niepodlegla" polska zostala zagarnieta przez kult zydowki z bekartem ktory od stu lat czekal na okazje by odwtorzyc panstwo papieskie. i oto ten folwark juz jest a michniki powinny sie przynajmniej rumiencem oblac zamiast budowac mitologii kolejny pomniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
eklesia W szkole powinna być tylko religia !!!!!!!!!!!! 12.04.08, 01:55 Dzieci z grzechem pierworodnym powinny być przyuczane jak wielbić i czcić swego proboszcza. W ten sposób zmażą hańbę swego i rodziców grzechu. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś