kazik.k Re: Włoska prasa o zamiarze przewiezienia serca J 17.04.08, 12:29 glupi endecki tluku-co bredzisz na ten rzad? to pomysl tuska idioto?proponuje calkowite rozczlonkowanie tych "swietych zwlok "i rozsprzedanie po kawalku /jak w sredniowieczu!/ do wszystkich kosciolow w polsce!natomiast zastanawiam sie gdzie dac swietego fallusa czyli czlonka tego patrona pedofilow!?proponuje do jakiegos zakonu zenskiego pod wezwaniem panienki wiecznego dziewictwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki [...] 17.04.08, 12:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin młotek to ty napewno jesteś :) 17.04.08, 12:50 a wracając do tematu. kto by się tam przejmował jakimś włoskim durniem, a do tego dzienikarzem. niech się odpierniczy od polskich zwyczajów, bo ich nawet nie rozumie. z drugiej strony ja też nie rozumiem typowo włoskiego zwyczaju jakim jest torturowanie dziecka bo jego ojciec-mafiozo poszedł na układ z policją? ja też nie rozumiem, jak można zamknąć drzwi przed ojcem szukającym pomocy dla swej córki, którą jakiś włoski debil postrzelił? Odpowiedz Link Zgłoś
steve69 Faktycznie, ćwiartowanie zwłok to polski zwyczaj.. 17.04.08, 12:59 Jednak to ty jesteś młotkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin histeryzujesz. 17.04.08, 13:10 zwyczaj przekazywania serca ojczyźnie, nosi znamiona symboliczne - ciałem pozostaję za granicą, ale serce moje przekazuje polsce. taki wymowny gest. ograniczanie tego tylko do faktu wycięcia serca świadczy o nieumiejętności zrozumienia bardziej wyrafinowanych przekazów. jesli nie wyrastasz wyobraźnią poza sklep mięsny to faktycznie - mamy do czynienia ze szlachtowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: histeryzujesz. 17.04.08, 15:29 tow.stalin napisała: > > zwyczaj przekazywania serca ojczyźnie, nosi znamiona symboliczne - > ciałem pozostaję za granicą, ale serce moje przekazuje polsce. taki > wymowny gest. ograniczanie tego tylko do faktu wycięcia serca > świadczy o nieumiejętności zrozumienia bardziej wyrafinowanych > przekazów. jesli nie wyrastasz wyobraźnią poza sklep mięsny to > faktycznie - mamy do czynienia ze szlachtowaniem. podejrzewam, ze JP Polakiem sie czul, i nie sadze zeby mialo cos w tym zmienic cwiartowanie. Dajcie wzlokom spokoj. W Polskim prawie jest przepis zakazujacy bezczeszczenia zwlok... I prosze - nie truj mi o wyrafinowanych przekazach - te przekazy pasowaly do innych czasow i innej sytuacji. Zostawcie papieza w spokoju - nie wazne czy byl Polakiem czy Zulusem. Byl przede wszystkim czlowiekiem i nalezy sie szacunek jego zwlokom. A proby zarobienia na nieboszczyku uwazam za paskudne, aczkolwiek zgodne ze "spoleczna nauka kosciola" - popatrzcie ilu ludzi juz rozkawalkowali... Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Pogański zwyczaj? 17.04.08, 13:48 Dzielenie ciała świętych na relikwie to chrześcijańska tradycja, nie pogańska. NB, najwięcej relikwii jest chyba we włoskich kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
jago katolicka! protestanci m.inn. dlatego od niej 17.04.08, 14:13 odeszli! I handel odpustami - szkoda, ze ustal :-( ustalo kolejne zrodlo dochodow dla klechow - tera juz tylko Unie Europejska i ludzka glupota... - szczesliwie tej ciagle jeszcze duzo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Skojarzenia: talizman, cielec i stanik Madonny 17.04.08, 14:03 Pomysł wygrzebywania i dzielenia szczątków zmarłego kojarzy mi się z trzema rzeczami: 1. Talizman. Serce JP2 ma taką samą moc magiczną, jak talizmany noszone przez kacyków. 2. Złoty cielec. Będzie się do czego modlić. Będzie obiekt kultu. 3. Stanik Madonny (tej piosenkarki). Rzeczy należące do rozmaitych gwiazd są licytowane za ogromne pieniądze. "Każdy" chce mieć stanik Madonny, koszulkę Beckhama, gitarę Hendrixa. I my chcemy serce JP2. Każdy z w/w powodów jest sprzeczny z nauką kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
dziarek1 Relikwia 17.04.08, 14:23 Relikwia. Kiedyś mały chłopiec spytał tatusia co to jest ta relikwia (w czasie peregrynacji relikwi pewnego świętego karmelitańskiego) i po co. Tatuś odpowiedział dziecku najprościej: - to jest taki jakby grób tej osoby, ułatwia nam rozmowę z tą osobą. Czy nikt z Was nie przyzna się otwarcie do modlitwy (która jest rozmową przecież) do jakiegoś świętego, albo przy grobie rodzinnym... choćby 1. listopada? Tak, nie potrzebowalibyśmy zdjęć bliskich osób, ani tego dzielenia ciałka, ani nawet obecności krzyża przy drodze, gdybyśmy o osobie, którą te rzeczy przypominają - pamiętali. Niestety ludzka pamięć jest ulotna. Potrzebujemy pamiątek. Sprawa druga - przeniesienie serca w inne miejsce niż reszta ciała. Hm... jest zmartwychwstanie, którego tajemnica nie jest odkryta... ale pozwala mi wierzyć, że jakkolwiek moje ciało zostanie "podzielone", moja dusza i ciało połączą się w zmartwychwstaniu. Więc po co mi zastanawiać się co z ciałem. Wnioski do zapamiętania: Ludzie myślą po ludzku i każdy potrzebuje pamiątki. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Czy jednak zabobon? 17.04.08, 14:46 > Wnioski do zapamiętania: > Ludzie myślą po ludzku i każdy potrzebuje pamiątki. Świadomość ludzka ewoluuje. Pewne rzeczy postrzegamy inaczej, niż nasi przodkowie w średniowieczu. Obawiam się, że chodzi tu bardziej o kult JP2 jako swoistej ikony kulturowej (*), aniżeli wiarę katolicką. (*) Owa "kultura" kojarzy mi się ze "spędami" osób moheropodobnych, gdzie wszyscy razem się wzruszali wielbili JP2, ale W OGÓLE GO NIE SŁUCHALI. To kultura tandetnych pomników JP2 na każdym rogu i różańca leżącego w spodku na telewizorze. Kultura świecidełek z podobizną JP2 i ksenofobii podsycanej głosem RM. Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Relikwia 17.04.08, 15:32 dziarek1 napisał: > > Relikwia. > Kiedyś mały chłopiec spytał tatusia co to jest ta relikwia (w czasie > peregrynacji relikwi pewnego świętego karmelitańskiego) i po co. > Tatuś odpowiedział dziecku najprościej: - to jest taki jakby grób > tej osoby, ułatwia nam rozmowę z tą osobą. Czy nikt z Was nie > przyzna się otwarcie do modlitwy (która jest rozmową przecież) do > jakiegoś świętego, albo przy grobie rodzinnym... choćby 1. listopada? > > Tak, nie potrzebowalibyśmy zdjęć bliskich osób, ani tego dzielenia > ciałka, ani nawet obecności krzyża przy drodze, gdybyśmy o osobie, > którą te rzeczy przypominają - pamiętali. Niestety ludzka pamięć > jest ulotna. Potrzebujemy pamiątek. > > Sprawa druga - przeniesienie serca w inne miejsce niż reszta ciała. > Hm... jest zmartwychwstanie, którego tajemnica nie jest odkryta... > ale pozwala mi wierzyć, że jakkolwiek moje ciało > zostanie "podzielone", moja dusza i ciało połączą się w > zmartwychwstaniu. Więc po co mi zastanawiać się co z ciałem. > > Wnioski do zapamiętania: > Ludzie myślą po ludzku i każdy potrzebuje pamiątki. to moze potnijmy to cialo w cieniutkie plasterki i przyklejmy na fotografie? Bedzie pamiatka... bedzie mozna poczta wyslac... A co do relikwii - poczytaj skad sie to wzielo czlowiecze duzej wiary... Jak juz doczytasz ze to poganskie klimaty to moze zrozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
an59za Re: Relikwia 17.04.08, 15:47 To sobie kup gumowe serduszko na Walentynki lub skorzystaj z serduszka WOŚP, barbarzyńco. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Czy Jan Paweł II został pochowany w grobie w ziemi 17.04.08, 14:13 zgodnie z jego wolą miał być "grób w ziemi bez sarkofagu" i prosta drewniana trumna nic więcej czy wypełniono jego wolę tym powinien się zainteresować redaktore Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Włoska prasa o zamiarze przewiezienia serca Jan.. 17.04.08, 14:30 a starowina tyle mówił o godności człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
codein Hipokryzja przywódców chrześcijańskich 17.04.08, 15:07 Przez całe średniowiecze i długo po nim ludzie handlowali a władcy obdarowywali siebie nawzajem a to palcami świętych, a to ich kośćmi czy innymi fragmenty ich umęczonych ciał. Teraz ćwiartowanie świętego i tworzenie z jego części tak szeroko cenionych niegdyś relikwii stało się nagle pogaństwem. Gdzie tu sens? Gdzie logika? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Hipokryzja przywódców chrześcijańskich 17.04.08, 17:33 W średniowieczu też kwitło, a raczej pleniło się, piractwo relikwiowe, czyli puszczanie w obieg relikwii podrabianych. Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj zdewociały kraj i nie idzie tu tylko o mohery 17.04.08, 15:12 ogólnie sporo ludzi mieniących się wykształconymi jest w gruncie rzeczy zaściankowymi dewotami. doskonale jadą na tym politycy biorący śluby kościelne przed wyborami czy też masowo najeżdżający różne miejsca kultu celem zamyślenia się i rozsądzenia spraw ziemskich w duchu modlitwy. tak robi po... Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 proponuje przewiezienie czlonka.. 17.04.08, 15:19 JP@ do jakies kiliniki pomagajacej w leczeniu nieplodnosci.Na pewno pomoze. A kepki wlosow powinny byc sprzedawane za grobe pieniadze zakladom fryzjerskim. Odpowiedz Link Zgłoś
an59za Włoska prasa o zamiarze przewiezienia serca Jan.. 17.04.08, 15:42 Rzeczywiście, taki idiotyczny, na wpół barbarzyński, na wpół wczesnośredniowieczny pomysł, mógł się zrodzić w głowach hierarchów tylko polskiego KK. Hierarchowie robią wszystko, by żyć w luksusach (Głódź) strzyc swoje owieczki do gołej skóry, nawet bez grzywki (np. opłaty kościelne - "co łaska, ale nie mniej niż"). To samo dotyczy części prałatów, nie mówiąc już o proboszczach, sprzeniewieżających się podstawom wiary (pijaństwo, zamiłowanie do luksusu, utrzymywanie kobiet i dzieci, pedofilia, itp.) Już sam pomysł profanowania ciała czyjegokolwiek w ten sposób budzi conajmniej niechęć. A dotyczy to niby tak uwielbianego przez hierarchów i naród ciała polskiego papieża. Całkowita kompromitacj tego pomysłu. Jest conajmniej nienormalnym zabieranie głosu w tej sprawie przez urządników polskiego KK. Odpowiedz Link Zgłoś
swiety.lolek Włoska prasa o zamiarze przewiezienia serca Jan.. 17.04.08, 15:45 osobiście wolałbym zeby zwłoki pozostały pochowane tam gdzie są i nikt ich do Polski nie przysyłał jak to szło z tymi uczynkami miłosierdzia? "umarłych pogrzebać"?? pogrzebać i nieruszać! kościele miłosierny Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Mam żal do naszych Hierarchów. 17.04.08, 16:26 Kiedy umarł Papież, Polska płakała.Wielu miało nadzieję, ze Ciało zostanie sprowadzone do Polski i tu pochowane. Po ogłoszeniu testamentu nadzieje wzrosły. Ojciec Święty pozostawił decyzję co do swojego pochówku polskim Hierarchom kościelnym. Wiemy, jaką decyzję podjęli. Od początku spodziewałam się, że Wola Papieża zostanie zlekceważona. Są u nas ludzie, którzy kupczą wszystkim, byle tylko przypodobać się komuś z tamtej , bogatszej, ważniejszej strony. Sprzedano naszego Papieża. Zdradzono prosty lud, który go kochał. Niejeden jeszcze nie stanął u jego grobu, bo brak mu pieniędzy na podstawowe potrzeby,a cóż dopiero wyprawa do Rzymu. W Polsce ludzie pieszo by szli odwiedzać grób. Hierarchowie, pozwalając na pochówek w Rzymie przyczynili się do wzrostu dochodów, wszelkiej maści handlarzy dewocjonaliami . Zyski liczą też właściciele pensjonatow i hotelików dla pielgrzymów z całego świata. Niewykluczone też, ze chodziło o to, by nagle tych grup nie pozbawić dochodow, które mieli przez te wszystkie lata pontyfikatu Jana Pawła II. Do nowego Papieża, jak przypuszczam, pielgrzymki nie ciągnęłyby aż tak licznie. Teraz ktoś "mądry", wpadł na pomysł, że w Polsce też można by zarobić. Umieszczając serce na Wawelu , naganiałoby się mohery do Krakowa i interes by kwitł. Veto !!! Mości panowie. ŁAPY PRECZ OD CIAŁA JANA PAWŁA II. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Włoska prasa o zamiarze przewiezienia serca Jan.. 17.04.08, 16:29 odczekać i potem serce dziwisza, które go kochało (bramkarza na "porta polaca") Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Co zrobi kościół z ciałem JP II to jego sprawa 17.04.08, 16:36 I nic do tego nikomu Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Barbarzyństwo 17.04.08, 16:47 Jest to, zaiste, barbarzyński obyczaj - wydzierać zwłokom serce; przypomina trochę handel relikwiami. Średniowiecze w całej okazałości. A kto dostanie paluszek? A kto niewymowne? Papież jest mi religijnie obojętny, tu chodzi o humanitaryzm. Wojtyła patrzy na to z góry pewnie trochę zły i myśli "Jak mnie będą zbierali do kupy w Dniu Sądu?" Podzielam opinię dziennikarza, że jeśli już, to niech przewiozą całe ciało z wszystkimi należnymi honorami. Takie zabawy truchłem są co najmniej odrażające. Dla truchła też, choć mu obojętne, gdzie spoczywa. Oczywiście, że w dniu Sądu wszystko znajdzie się na swoim miejscu - również spopielone zwłoki, ale po co dopuszczać się barbarzyńskiego bezczeszczenia zwłok? Oj, Wojtyła, Wojtyła, cóżeś zrobił temu narodowi, że pozostał tak ogłupiały od zarania dziejów i głuchy na Twoje słowa? A może potwierdza się stara łacińska zasada nec Hercules contra plures. Morze głupoty zawsze zaleje wyspę mądrości. Nawet najlepszy rzeźbiarz nie zrobi z gliny marmuru, a alchemik z miki złota. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 A Serce Marszalka, Chopina to pies? 17.04.08, 16:53 Obyczaj moze i poganski ale uswiecony tradycja. Oczywiscie, cialo tego wyjatkowego czlowieka powinno pozostac w katakumbach Watykanu- aby dac swiadectwo temu niezwyklemu pontyfikatowi. Ale serce nalezy do Polski. Tak jak serce Marszalka spoczelo na Rossie w grobie Matki, tak jak serce Chopina powrocilo do Warszawy. Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: A Serce Marszalka, Chopina to pies? 17.04.08, 17:02 swiniopasie te serca tez byly pobierane w XXI wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Pomysłodawca przeniesienia to dzikus ? 17.04.08, 17:12 To najgłupszy pomysł z serii głupich , od których aż się roi . Jeszcze głupszy pomysł to zwrot majątku tym, co go utracili w wyniku II wojny swiatowej. A ci co utracili życie broniąc Polski dostaną błogosławieństwo premiera Tuska ? Czy Polska jest opanowana przez idiotów ? Odpowiedz Link Zgłoś
barbarus.cz to jest barbarzynstwo, krwawa jatka. 17.04.08, 17:19 Czy ktos z hierarchow i innych pomyslodawcow zastanawial sie jak sprofanowane bedzie cialo, "reszta" ciala, zeby wyjac serce. Czy ktos zastanowil sie czy chcemy zorganizawac ciecie nozycami czy pila przez zebra, zeby dostac sie do srodpiersia, czy moze bedzie sie wchodzic do klatki od strony jamy brzusznej, dziurawiac przepone, usuwajac jelita? Przeciez jest to horror, jak tylko sobie to wyobrazimy. Ludzie powinni posluchac tego co mowil, jak nakazywal zyc, jezeli chcemy go uszanowac. Rozcinanie ciala na kawalki to chyba nie najlepsza droga. Odpowiedz Link Zgłoś
flavius Włoska prasa o zamiarze przewiezienia serca Jan... 17.04.08, 18:35 Jestem Flavius, obcokrajowiec mowiacy po polsku. Moja wiara jest prawoslawna ale moj szacunek do pamieci Jana Pawla II jest bezwgledny i bezgraniczny. Uwazam, ze temat jest w sposob prowokacyjny przedstawiony przez Gazete. Wloski dziennikarz mial slachetny pomysl: cialo Wielkiego Czlowieka niech spoczywa na Wawelu, cale i nietkniete. A Gazeta podaje to troche inaczej: ze wloska prasa okresla zamiar przewiezenia serca jako barbarzynstwo... Wobec tego tlum fanatykow reagowal brutalnie na forum, i trzeba bylo usunac tyle komentarzy, gdzie wloski dziennikarz byl prawdopodobnie obsypany swietymi obelgami... Trzeba sie przyznac, wyjecie organow ze zwlok wielkich ludzi w celach ideologicznych i propagandowych (i komercyjnych!) troche mi wyglada na profanacje. No, i troche barbarzynstwa tez tu jest. Wiem, ze ta praktyka ma bogata tradycje, ale Inkwizycja takze miala tradycje i trzeba bylo ja zastopowac. Otwieranie Swietego Grobu i ciecie Jego Swietego Ciala, to horor... Makabra... Podobnie sceny mozna ogladac w nektorych filmach z Drakula... Sam pomysl odzielenia Serca od Ciala to wyznaniowo dyskusyjny Na Watykanie, wszystkie zwloki nowoczesnych papierzy sa cale. Tylko Jan Pawel II bedzie bez serca, a to dlatego ze byl Polakiem... Popieram propozycje wloskiego dziennikarza! O ile Polacy tak bardzo tego pragna, niech cale cialo spoczywa na Wawelu... Ale warto dodac, ze ojczyzna Papierza to cala kula ziemska. Ludzie wszelkich wiar i narodowosci bardzo go lubili i mile Go wspominaja Pod tym wzgledem, uwazam ze lajcki Wawel to lepsze miejsce. Ale Kosciol Katolicki chce Go miec tylko dla siebie... I jeszcze Go dzielic na kawalki... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 i znowu się z nas śmieją! 17.04.08, 19:16 Ale wytrwamy. Przeżyjemy i to! A poza tym makaroniarze nam Papieża zazdroszczą, bo ich stać jedynie na berlusconich i prodich. Nie to co my opoka Wschodniej Europy! Odpowiedz Link Zgłoś