kain_brat_abla 20.04.08, 09:01 Kościół nie popierał Adolfa H. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halfliner Czyż to nie jest dziwne , że Rydzyk i jemu podobni 20.04.08, 09:04 Czyż to nie jest dziwne , że Rydzyk i jemu podobni nie przypominają mu o tej jego młodości? Odpowiedz Link Zgłoś
wajdzik_presentation1 Kurski, taki "pies gończy" a siedzi cicho ! 20.04.08, 09:17 tyle miał do powiedzenia o dziadkach... Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax To kiedy on się urodził? W 1920 roku? 20.04.08, 09:44 Coś mi się daty nie zgadzają. Czy on przypadkiem nie dorabia sobie legendy? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To kiedy on się urodził? W 1920 roku? 20.04.08, 10:50 W 1927. To jest do sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
helmud_fon_fikmajster Niemce_Najbardziej_Ucierpieli_Od_ Hitlera__!!:))))) 20.04.08, 14:36 GWno kabluje: ....mówił o swej własnej młodości, która upłynęła w Trzeciej Rzeszy. Kilkunastoletni Ratzinger został wówczas przymusowo wcielony do Hitlerjugend, a później do Wehrmachtu....... .................................................. Niemcy to naród, który najbardziej ucierpiał i poniósł największe straty od hitlerowskiego reżimu ;) Reszta świata powinna to uznać wypłacając im sprawiedliwe, gigantyczne odszkodowania, zwracając im zagrabione ziemie oraz pozwalając na powrót przepędzonym ;) ps Przebywając w Auszwic, Benek 16-ty nie potępił jednoznacznie niemców za bandyckie, barbarzyńskie zagazowanie i spalenie tam milionów ludzi w imię szaleńczych idei zaserwowanych im przez wariata hyclera. Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 jak słucham takiego pier..lenia to zygac sie chce 20.04.08, 09:19 benek a kto nawiazał jako pierwszy kontakty miedzynarodowe z niemcami??? a kto wysyłał kwiaty i gratulacje z okazji urodzin hitlera? kto po wojnie przemycał hitlerowskich zbrodniarzy i ich złoto za granice?? tak że przestań pierd...lic pajac a poza tym kto tak paradował w mundurku formacji pomocniczych wojska hitlerowskiego jak nie ty???? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: jak słucham takiego pier..lenia to zygac sie 20.04.08, 10:56 Hitlerjugend nie była formacją pomocniczą wojska ale formą państwowej ingerencji w wychowanie młodzieży. W ramach wychowania w HJ istotnie występowało szkolenie wojskowe ale od HJ do wojska droga prowadziła przez komisję poborową. W Niemczech wiek poborowy był w wieku 18 lat. Wtedy do wojska szło się obowiązkowo. Można było w wieku 17 lat pójść na ochotnika do SS. Dlaczego wstępowano do SS? Niektórzy twierdzą, że po prostu dlatego, że w SS nie było tzw. "fali". W swym gronie SS-mani traktowali się po służbie jak koledzy natomiast na służbie obowiązywało bezwzględne posłuszeństwo. Kładziono nacisk na niwelowanie różnic klasowych i stanowych. Wbrew powszechnej opinii, zakazane było używanie słowa "Herr" w zwracaniu się do przełożonego. Dlatego np. nie mówiono "panie Standartenfuehrer" ale po prostu "Standartenfuehrer". Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 z tego co ja wiem benek słuzył w formacjach.... 20.04.08, 12:41 pomocniczych obrony przeciwlotniczej , i jeszcze jedno odejmij wiek benka i sprawdż ile miał wtedy lat? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: z tego co ja wiem benek słuzył w formacjach.. 20.04.08, 13:13 A ty co, gnoju, na ty z nim jesteś? Jakbyś przeczytał coś poza jakimiś lewackimi szmatami, to byś wiedział, że już w 1944 wcielano do Wehrmachtu nawet kilkunastoletnich chłopaków, a w 1945 brali jak leci, nawet 12-letnich dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: z tego co ja wiem benek słuzył w formacjach.. 20.04.08, 13:43 ned_pap napisał: > A ty co, gnoju, na ty z nim jesteś? > > Jakbyś przeczytał coś poza jakimiś lewackimi szmatami, to byś wiedział, że już > w 1944 wcielano do Wehrmachtu nawet kilkunastoletnich chłopaków, a w 1945 brali > jak leci, nawet 12-letnich dzieciaków. *********************************** Przecież piwosz8 pisał nie tylko o Ratzingerze, ale i o dwuznacznym stosunku KK do hitleryzmu w trakcie II WŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: z tego co ja wiem benek słuzył w formacjach.. 20.04.08, 13:54 Młodych chłopców z HJ angażowano jako pomocników do obsługi dział przeciwlotniczych. Nazywało się to "Flakhelfer". Obsługa działa składała się ze starszego szeregowca (Bombardier) i kilku Flakhelferów. Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 09:24 "zanim rozpoznano, jakim był potworem" Do diabła, czy rzeczywiście wymagało to aż takiego wysiłku intelektualnego? :( Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 09:43 senta.fa napisała: > "zanim rozpoznano, jakim był potworem" > > Do diabła, czy rzeczywiście wymagało to aż takiego wysiłku intelektualnego? :( Jednym z najczęstszych błędów domorosłych historyków jest analiza historii z punktu widzenia współczesnej wiedzy o jej dalszym przebiegu. W latach trzydziestych XX w. nikt nie miał pojęcia, jak zbrodniczym reżimem jest nazizm. Nikt wtedy jeszcze nie słyszał o komorach gaozwych, o Holokauście etc. Także to, co działo się wówczas w samych Niemczech (narastające prześladowania Żydów, ciche mordowanie opozycji) - to wiemy DZISIAJ. Wtedy - choć może niektórym tyrudno sobie to wyobrazić... - nie byłi Internetu, aparatów w telefonach komórkowych (ani samych telefonów komórkowych...) etc. Mówienie o tym, że "papież wysyłał życzenia na urodziny Hitlera" jest śmieszne - papież jako głowa państwa koscielnego wysyłał życzenia wszytskim europejskim przywódcom. I wszyscy przywódcy państw - jeśłi odwiedzali II Rzeszę - byli tam przyjmowani z odpowiednimi honorami. Można dużo mówić o tym, że Kościół (papież Pius XII) za mało zrobił,że powinien był działac bardziej zdecydowanie, że... etc. To niewątpliwie temat na poważną dyskusję historyczną. Ale jak się opowiada o "Kościele wspierającym Hitlera", to moze warto sięgnąć do wspomnień ludzi, któzy przeżyli obozy koncentracyjne... W Auschwitz były dwie kategorie ludzi, którzy zaraz po przyjeździe "z definicji" przeznaczeni byli na śmierć: Żydzi i księża katoliccy. Naprawdcę warto trochę się pouczyć historii zamiast bezmyślnie powtarzać slogany. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 10:27 Drogi Puchatku ! Ta twoja historia, też nie jest najwyższych lotów. Za to, że urodziłem się, że urodziliśmy się Polakami, My naród płacimy rachunek naszych ojców i nikt się tym nie przejmuje. Rzecz rzeczywiście dzieli Polaków. Miłośników podłości Kościoła i przeciwników podłości Kościoła. W interpretacji historycznej Kościoła inkwizycja nie była ni czym nie godnym. Bo tak po prostu było kiedyś, dawno, a Kościół był zawsze święty. Poza tym tu jeszcze nie jest mowa o komorach gazowych. Hitler przyjmując stanowisko Kanclerza Niemiec, mówił jasno i otwar cie o przestrzeni życiowej dla Niemców. A naród Niemiecki go poparł. Prawda nie tu miejsce na dalsze dywagacje. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 10:59 Zapoznaj się z oryginalnymi treściami przemówień AH. W czasie walki wyborczej, AH używał takich sloganów jak: "oni wszyscy już rządzili, czas na nas" "przez 15 lat zrujnowali kraj" "obcy chcą nas zniszczyć" Slogany jakby znajome sprzed paru lat w Polsce, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 12:36 > Jednym z najczęstszych błędów domorosłych historyków jest analiza > historii z punktu widzenia współczesnej wiedzy o jej dalszym > przebiegu. W latach trzydziestych XX w. nikt nie miał pojęcia, jak > zbrodniczym reżimem jest nazizm. Nikt wtedy jeszcze nie słyszał o > komorach gaozwych, o Holokauście etc. Także to, co dział > o się wówczas w samych Niemczech (narastające prześladowania Żydów, > ciche mordowanie opozycji) - to wiemy DZISIAJ. Jak na razie, jedynym domorosłym historykiem jesteś tutaj Ty. To znaczy czego społeczeństwo nie widziało? Bojówek SA na ulicach? Co ma Holocaust do tego? Ja mówię o czasach, kiedy o Holokauście nikt nie wiedział z tej prostej przyczyny, że był dopiero przyszłością. Były natomiast bojówki SA na ulicach, pogromy Żydów i niszczenie sklepów, więc co ma "ciche mordowanie opozycji" do rzeczy? Z wiedzy historycznej wynika, że atmosfera początków nazizmu była złowroga, "coś wisiało w powietrzu". No a pomijając atmosferę były dokonania SA. Więc mnie lepiej nawet nie denerwuj takimi tłumaczeniami, że "och, skąd ci biedni Niemcy mogli wiedzieć". Skąd? Mogli się domyślić. Po prostu nie chcieli się niczego domyślać, bo ulegli tym nastrojom i uwierzyli Hitlerowi. Uwierzyli, że jeśli wybuchnie wojna, to tylko dla dobra ludzkości; że Żydzi rządzą światem; że Polska wysuwa roszczenia wobec Niemiec i tak dalej. Wszystko łykali jak leci. > Mówienie o tym, że "papież wysyłał życzenia na urodziny Hitlera" Komu Ty właściwie odpisujesz? Bądź łaskaw odpisywać autorowi tych rewelacji, a nie mnie w usta wkładasz coś, czego nie mówiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek42 Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 13:17 tłumaczenie teraz , że nie wiedział, że nie pisali o zbrodniach w gazetach jest dla mnie absolutnie nie do zaakceptowania. W Niemczech bardzo dobrze wiedzieli, że armia niemiecka zagarnia całą Europę. Nagle w Niemczech zniknęli wszyscy Żydzi a zaczęli przyjeżdżać niewolnicy z krajów podbitych. Jeżeli Niemcy nie mając dostępu do informacji jak mówisz nie wyciągali z tego wniosków tym gorzej jest dla nich. Watykan popierał Hitlera i miał nadzieję, że oczyści Świat z konkurencji. Po prostu wymorduje Żydów i prawosławnych. Papież osobiście pobłogosławił wojska idące do walki z "komunizmem bolszewickim". Największą hipokryzją kościoła katolickiego w Niemczech i Austrii było to, że zabiegali o niewolników do pracy w parafiach. Ten haniebny proceder został ujawniony przy wypłacaniu odszkodowań za niewolniczą pracę na rzecz Niemiec. Teraz każdy zbrodniarz niemiecki mówi, że nie wiedział, że nikt mu nie mówił co dobre a co złe i tak naprawdę to on ma dobre serce i chciałby czynić dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
vytrisalov Puchatku, coś slabo znasz te historie.. 20.04.08, 13:25 puuchatek napisał m.in.: > . W Auschwitz były dwie kategorie ludzi, którzy zaraz po przyjeździe "z definic > ji" przeznaczeni byli na śmierć: Żydzi i księża katoliccy. > Naprawdcę warto trochę się pouczyć historii zamiast bezmyślnie powtarzać slogan > y. Masz racje, ze warto sie pouczyc historii, a te nauke powinienes zaczac od siebie!! To bardzo interesujaca teza, ze Zydzi i ksieza katoliccy przeznaczeni byli "z definicji" na smierc.Tyle, ze ta teza, jesli chodzi o ksiezy, ZUPENIE nie pokrywa sie z faktami. Istniala roznica miedzy obozem zaglady i obozem koncentracyjnym. Do obozu zaglady trafiali Zydzi i Cyganie, gdzie byli gazowani, W obozie koncentracyjnym wiezniowie umierali glownie za powodu chorob i wycienczenia.Tam tez byli ksieza.Nie sa mi znane fakty, ze ksieza, wiezniowie, od poczatku znalezienia sie w obozie byli przeznaczeni na smierc. Jecli znasz choc jeden taki przypadek, to go laskawie podaj. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 13:25 > . W Auschwitz były dwie kategorie ludzi, którzy zaraz po przyjeździe "z definic > ji" przeznaczeni byli na śmierć: Żydzi i księża katoliccy. No jaaaasne - przecież trudno wymagać od kośkatu, aby potępił Hitlera dopóki mordowani są Żydzi, socjaliści, Świadkowie Jehowy, geje i opozycja, prawda? W latach 30-ych było wszystko w najlepszym porządku z punktu widzenia kleru! Kler błogosławił Hitlera, Franco, Mussoliniego, i walczył z "komunizmem". Dopiero wytworzenie mitu o przesladowaniu kośkatu pomogło "rozpoznać, jakim był potworem". Dziwne tylko, że wielu intelektualistom i artystom niemieckim, którzy wyemigrowali, nie zabrało to aż tyle czasu, co klerowi katolickiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk honeyr - Tak było!!! 20.04.08, 13:46 Ja nie mam żadnych wątpliwości. Trzeba być zatwardziałym łbem, żeby powtarzać brednie, że watykan był bezradny. Powiem więcej! Jestem przekonany, że watykan nawet domagał się się od Hitlera eksterminacji "swoich" politycznych i religijnych wrogów. Poparcie za realiację wspólnych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 13:54 kościół był święty, teraz i zawsze i na wieki wieków.. imges.webpark.pl/ www.rumburak.friko.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 13:57 kolejne katolickie nawiedzenie. Kościół - jedyny, święty i prawdziwy. Zbawienie osiągasz wyłącznie dzięki swojemu kosciołowi. Średniowieczne brednie wymyślone po to, żeby uzasadnić pobieranie kasy i niszczenie innych. Oj głupi! Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 14:01 te, mądrala, kliknij sobie najpierw te linki pod moim wpisem a potem poszukaj w sieci słownika z definicją terminu 'ironia'.. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: "zanim rozpoznano, jakim był potworem" 20.04.08, 14:13 szacunek! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą mł.. 20.04.08, 09:45 Ani jednemu słowu, co mówi ten hipokryta Wilkołak Ratzinger nie należy wierzyć. Blisko 90 % Niemców poparło nazizm. Naziści to nie ufoludki ! To naród niemiecki. Nie można mieć pretensji do młodszych pokoleń Niem ców. Dzieci nie odpowiadają za grzechy rodziców. Ale niestety muszą żyć z tym garbem, że ich ojcowie i dziadkowie to zbrodniarze. Tego się nie da zedrzeć z siebie jak brudne majtki. Niestety tak ! Kościół poparł niemiecki nazizm w całej rozciągłości. Papież Pius XII akceptował zmu szenie króla Włoch do abdykacji przez nazistów i objęcie władzy przez Musoliniego. Włoskiego faszystę nr I. Papieżowi bliższy był szatan na zizmu niż szatan komunizmu. Widziało mu się, że nazizm pokona komu nizm. Nawet kosztem cierpienia Polaków, Żydów i innych narodów. Niestety to szatan komunizmu z szatanem imperializmu zniszczył nazizm Bozia nie posłuchała papieża. Młodzi ! Nie dajcie sobie robić wody z mózgu. Poznawajcie historie ! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 I bedzie trzeba im placic odszkodowania :) 20.04.08, 10:09 Tusk juz obiecal . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie [...] 20.04.08, 10:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero religia = najlepszy risk free business na swiecie! 20.04.08, 10:11 w jakim innym businessie przyniosa pieniadze za wciskanie glupot bez zadne odpowiedzialnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie Kurski,Nowak,Rydzyk..Do roboty !!! 20.04.08, 10:15 ujawnijcie "prawde" o Papieżu! Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 Re: Kurski,Nowak,Rydzyk..Do roboty !!! 20.04.08, 11:01 pies_na_lewiznie napisał: > ujawnijcie "prawde" o Papieżu! Kurski i Brudzinski przeprowadza śledzctwo i wyjasnią! Odpowiedz Link Zgłoś
ps01 Na szpalty humoru z tematu "lapsus dziennikarski" 20.04.08, 10:26 > tzw. Ground Zero, gdzie przed zamachem z 11 września 2001 stały wieżowce Wall Trade Center. Wall Trade Center? Hmm. Proszę się nie sugerować utworem "Another Brick In The Wall", jak już to może raczej "Goodbye Cruel World" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na szpalty humoru z tematu "lapsus dziennikar 20.04.08, 10:33 ps01, mam nadzieje, ze twoje zrozumienie tego artykulu nie ogranicza sie do wytkniecia autorowi tego malego bledu, ktory dla calosci textu jest w zasadzue nic nieznaczacy... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Na szpalty humoru z tematu "lapsus dziennikar 20.04.08, 12:40 rooboy napisał: > ps01, mam nadzieje, ze twoje zrozumienie tego artykulu nie ogranicza > sie do wytkniecia autorowi tego malego bledu, ktory dla calosci > textu jest w zasadzue nic nieznaczacy... ****************************** Trochę jednak znaczy. Mniej więcej tyle, co zastąpienie słowa 'papieski' słowem 'papierniczy'. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na szpalty humoru z tematu "lapsus dziennikar 20.04.08, 13:18 zgadzam sie, ale pod warunkiem, ze caly artykul jest o world trade center z polzdaniowa wzmianka o papiezu.... wziales sobie mnie na celownik czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 10:48 justyna, przymusowo wcielili cie do zakonu? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 12:43 rooboy napisał: > justyna, przymusowo wcielili cie do zakonu? ****************************** Jednak dzieciom przymusowo wcielanym do sierocińców kościół zniszczył życie bardziej, niż hitlerjugend Ratzingerowi. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 13:03 marudar, ja nie biore strony kosciola w tej kwestii... po prostu justyna zrbila stwierdzenie bez zadnego poparcia, wiec chcialem sie dowiedziec na jakiej podstawie tak uwaza... twoje stwierdzenie jest tez bradzo generalizujace... po pierwsze sprecyzuj co mowisz, a po drugie skad wiesz jaki los czekal sieroty, gdyby nie byly przygarniete do sierocincow.... dyskutowalibysmy o hipotezach... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 13:37 rooboy napisał: > marudar, ja nie biore strony kosciola w tej kwestii... po prostu > justyna zrbila stwierdzenie bez zadnego poparcia, ******************************* Justyna może mieć żal, że musiała sypać kwiatki na procesji, zamiast budować domek Barbie lub musiała jeździć na pielgrzymi zamiast na spływ kajakowy. Można to rozpatrywać w sensie straty czasu lub, jeżeli pojechała na spływ kajakowy, poczucia winy, którą wpoiło jej katolickie wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 13:43 marudar, zgadzam sie, ale w dalszym ciagu nie wiemy, z jakiej przyczyny mlodosc justyny zostala zrujnowana przez kosciol katolicki... np gdyby chodzilo o sypanie kwiatkow zamiast barbie, to, jak sam zreszta mowisz, moglaby miec zal, ale zrujnowanie mlodosci to raczej bylaby przesada... a moze faktycznie ma jakis powazny powod, choc ciezko dojsc... np gdyby byla molestowana, to moglaby twierdzic, ze jej cale zycie zostalo zrujnowane, a nie tylko mlodosc... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 13:52 może chodzi jej o to, że przynależność do katolicyzmu jest jak naplucie Bogu w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 14:04 kileryk, nie wiem o co jej chodzi, dlatego zadalem pytanie... jakiekolwiek szalone hipotezy osob trzecich na temat justyny mnie nie interesuja... jak sie domyslam, kosciol katolicki nie zrujnowal ci mlodosci... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 14:12 kościół katolicki rujnuje nie tylko młodość i radość życia ale np. zabrania małżeństw swoim księżom prowadząc ich wprost do niemoralności i dewiacji!!! Mogę ci pomóc to zrozumieć! Bo ja ją doskonale rozumiem!KK jest organizacją przestępczą występującą nie tylko przeciwko prawom ludzkim ale również przeciwko samemu Bogu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 14:22 kileryk, z tego co rozumiem zostanie ksiedzem nie jest przymusowe... ci, ktorzy na to sie decyduja wiedza, ze nie beda mogli sie zenic... jesli dochodzi do pedofilii, etc. to wg mnie raczej winni sa ksieza (czyli ludzie) a nie instytucja kosciola... kleryk studiuje przez 6 lat minimum zanim zostaje ksiedzem... jest to wystarczajaco dlugi okres czasu, aby zorientowac sie, czy jest w stanie zyc przez reszte swego zycia zgodnie z doktryna kosciola, tzn w celibacie... slyszalem o kilku przypadkach, gdzie klerycy ktorzy wystapili z seminariow lub zakonow tuz przed swieceniami z tego wlasnie powodu... inni, ktorzy decyduja sie na swiecienia wiedzac, ze nie beda w stanie zyc zgodnie z doktryna sa po prostu oszustami... winni sa indiwidualni ludzie, a nie kosciol katolicki... choc z drugiej strony uwazam, ze celibat nie jest najlepszym rozwiazaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 14:35 > ... winni > sa indiwidualni ludzie, a nie kosciol katolicki... choc z drugiej > strony uwazam, ze celibat nie jest najlepszym rozwiazaniem... Obowiązkowy celibat jest wymysłem kościoła. Nie jest prawdą to, że ksiądz nie musi się decydować. Zakładam, że chce służyć Bogu, to jaki ma wybór? Nie ma. Może zrobić, to co wszyscy księża. Zostać gejem, mieć kochankę, pedofilem i odpuszczać sobie grzechy z innym bratem w grzechu przeciwko kościołowi:-)) A o co chodzi? o kasę? o złoto? o władzę? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 14:42 kileryk, zgadzam sie, ze celibat jest obowiazkowym (i nie najlepszym) wymyslem kosciola... ale jesli chodzi o sluzbe bogu, to niekoniecznie trzeba byc ksiedzem... sluzyc bogu to znaczy sluzyc ludziom... (gdzies w biblii jest napisane: cokolwiek zescie uczynili temu najmnniejszemu, mniescie uczynili - nie verbatim, ale cos w tym stylu)... wiec mozna pracowac w caritasie, salvation army, etc. stowarzyszeniach przykoscielnych, etc, aby sluzyc bogu i miec normalne zycie sexualne... dla mnie nieuczciwi ksieza, czyli ludzie sa winni, a nie instytucja kosciola.... zwlaszcza jesli ich motywacja jest zloto czy wladza, wbrew temu co glosil jc... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: A moją mlodosc zrjnowal Koscoil Kat 20.04.08, 15:56 patologia rodzi patologię Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Watykan jest inspiratorem New World Order 20.04.08, 13:23 Justyna! Katolicyzm zrujnował wiele istnień. Religia Watykańska jak i hierarchia jest największą ohydą z jaka można mieć do czynienia. Tajne spiski i porozumienia np. Novus Ordo Seculorum itd. są inspirowane przez polityków powiązanych z NWO. Tajne pakty, "wykłady na katolickich uniwersytetach", 9/11, ostatnie akty terroryzmu w GB, nawrócenie Blair'a to są b. wyraźne sygnały reżimu, który nadchodzi. Reżim zniszczy wszystkich wolnych ludzi ale jest nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Watykan jest inspiratorem New World Order 20.04.08, 14:15 Gdzie ta nadzieja? U talibów? W maskwie? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan jest inspiratorem New World Order 20.04.08, 14:17 nadzieja w ludzkim przymierzu! Wspólnej odmowie przyjęcia chipa. Gdy 50% społeczeństw by odmówiło, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Watykan jest inspiratorem New World Order 20.04.08, 14:49 zigzaur napisał: > Gdzie ta nadzieja? > U talibów? > W maskwie? zigzaur, tez jestem ciekaw w czym nasza nadzieja.... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitlera? 20.04.08, 10:50 Pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji: 1. W roku (o ile pamiętam) 1935 rząd Rzeszy Niemieckiej podpisał z Watykanem konkordat. Obie strony poczyniły sobie zobowiązania i świadczenia na zasadzie "coś za coś". Niemiecki kościół rzymsko-katolicki otrzymał przywileje podatkowe i hojne dotacje państwowe, rząd nie ingerował w wewnętrzne sprawy kościoła. W zamian za to księża dostali "z góry" zakaz wypowiadania się na tematy polityczne. 2. I trzeba powiedzieć, zakaz ten był przestrzegany. Wszelkie ruchy opozycyjne przeciwko hitlerowskiemu reżimowi pochodziły od protestantów. 3. Powojenny niemiecki Trybunał Konstytucyjny (Bundesverfassungsgericht) uznał, że ten konkordat jest ważny i nie ma wad prawnych. 4. W roku 1935 świat jeszcze dobrze nie wiedział, co to takiego Hitler i hitleryzm. Świat wiedział tylko, że: a) Hitler wziął komunistów za mordę b) komunizm jest ustrojem zbrodniczym Dopiero później wyszło na jaw, że hitleryzm jest prawie tak zbrodniczy jak leninizm i stalinizm. 5. Stosunek hitlerowców do katolicyzmu był mocno zróżnicowany. Zdarzali się wyjątkowi cynicy i bezbożnicy ale też zdarzali się fanatycy katoliccy jak Himmler czy Kaltenbrunner. W każdym razie, w czasie wojny podjęto próbę usuwania krzyży w szkołach w Bawarii. Ku zdziwieniu narodowych socjalistów, akcja ta spotkała się z oporem. 6. Po pokonaniu Hitlera z całą ostrością wyszedł na jaw problem zagrożenia istnienia Cywilizacji Zachodu przez rosyjski komunizm. Na szczęście przynajmniej część Europy była już pod ochroną USA a istniała nadzieja na wyzwolenie reszty Europy spod rosyjsko-komunistycznego ucisku. W związku z tym niektórzy Niemcy, którzy walczyli przeciwko komunistycznej Rosji, mogli okazać się przydatnymi, oczywiście pod komendą USA. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Co ty zigzaur za brednie piszesz !? 20.04.08, 10:58 Himmler i jego SS od poczatku chcieli zastapic wiare chrzescijanska w starogermanska . Dlatego sluby ,chrzciny i inne uroczystosci w elicie narodu ,czyli SS odbywaly sie wedlug ustalonego rytualu . Zniszczenie calkowite chrzescijanstwa , zostalo odlozone do Endsieg ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co ty zigzaur za brednie piszesz !? 20.04.08, 11:01 Nie znasz podstawowych faktów, bo piszesz "Himmler i jego SS" SS nie były "Himmlera" tylko Hitlera. Członkowie SS składali przysięgę wierności Adolfowi Hitlerowi osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Co ty zigzaur za brednie piszesz !? 20.04.08, 11:09 zigzaur napisał: > Nie znasz podstawowych faktów, bo piszesz "Himmler i jego SS" > > SS nie były "Himmlera" tylko Hitlera. Członkowie SS składali przysięgę wiernośc > i > Adolfowi Hitlerowi osobiście. ---------------------------------------- Verarschen kann ich mich selber ! Himmler byl kundelkiem Hitlera . Mozny by powiedziec ,jego wscieklym psem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co ty zigzaur za brednie piszesz !? 20.04.08, 13:58 Akurat Himmler był wyrachowany i zimno kalkulował. Gdy się wszystko waliło, próbował nawiązać rozmowy o jednostronnej kapitulacji. Na szczęście, nie potraktowano go poważnie. Gdy Adolf dowiedział się o tych negocjacjach, odwołał Himmlera z funkcji Reichsfuehra SS (na jego miejsce mianując Karla Hanke, Gauleitera z Wrocławia) oraz z funkcji szefa policji (na jego miejsce został mianowany Paul Giessler, Gauleiter z Monachium). Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 13:25 kościół katolicki poprze każdy reżim skierowany przeciwko ludzkości, który tylko pokłoni się papieżom Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 13:28 kileryk napisał: > kościół katolicki poprze każdy reżim skierowany przeciwko > ludzkości, który tylko pokłoni się papieżom ------------------------------- Niestety ale chyba masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 13:38 To nie ja mam rację. Rację ma każdy, kto to dostrzega. Czy słuchałeś co B16 mówił w ONZ? w skrócie: "Brońcie wolności wykorzystując wszelkie metody". Hitleryzm był tylko ostrzeżeniem. Watykan domaga sie przywództwa moralnego i udziału w pracy ONZ. Przeczytaj lub wysłuchaj tego przemówienia bardzo uważnie i skojarz słowa i działania papiestwa w obliczu rodzących się dyktatur. Spójrz co stało się w USA 9/11. Co w końcu z aktami terroryzmu w europie (Hiszpania i UK). Już prawie nikt nie ma wątpliwości, że był to zamach na wolności obywatelskie. Wszystko oczywiście w imię prawa a wkrótce z pełnym papieskim udziałem. Patrz! Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 13:51 kileryk, mysle, ze z duza doza prawdopodobienstwa mozna takie stwierdzenie zrobic w stosunku do kilku innych "wiodacych" religii swiata, wiec czy wyszczegolniasz kosciol katolicki ze wzgledu na swoj nick czy tez masz jakis inny powod? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 13:54 rooboy - jak dla Ciebie, to ze względu na Nick. Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 14:05 ok, a dla innych? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 14:14 a dla innych, co chcą sami Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 14:24 kileryk, przeczytaj moje pytanie i nie zwalaj odpowiedzi na innych... dlaczego wyszczegolniasz kosciol katolicki???? Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 15:19 bo jak żadna inna instytucja religijna na świecie jest zaprzysiężonym wrogiem wolności i systemowym niezależnego myślenia nieprzyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 15:27 kola napisał: > bo jak żadna inna instytucja religijna na świecie jest zaprzysiężonym wrogiem > wolności i systemowym niezależnego myślenia nieprzyjacielem. kola, z duzego strzelasz dziala... znasz wszystkie "inne instytucje religijne na swiecie", ze robisz takie autorytatywne stwierdzenie??? islam wcale nie jest lepszy... a ty od tego masz niezalezny rozum, aby go uzywac, a nie dawac sie zniewalac temu "wrogowi wolnosci i nieprzyjacielowi niezaleznego myslenia"... dla mnie kosciol jest jedynie posrednikiem miedzy mna a bogiem... dla mnie ksiezmi moglyby byc prostytutki (nie obrazajac prostytutek, ani nikogo innego), nikt nie jest bez grzechu, ksieza tez... Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 16:04 no i właśnie tym się różnimy, że gdybym kiedykolwiek wpadł na pomysł komunikacji z bogiem, to zaprawdę żaden pośrednik do tego celu nie byłby mi potrzebny ;)) a już na pewno nie pośrednik zakłamany, przekupny, uwikłany we wszelkie chyba możliwe skandale, posługujący się fałszywym świadectwem, ogłupiający bliźniego swego, kolaborujący z każdym niemal zbrodniczym systemem dla korzyści własnej, za to z gębą pełną frazesów o miłości bliźniego, ubóstwie i powszechnej szczęśliwości w zamian za posłuszeństwo i sponsoring; siedlisko hipokrytów, wylęgarnia wszeteczeństwa wszelakiego - za pośrednika z piekła rodem serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 16:13 oj bracie! Bóg z tobą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 16:16 i vice versa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 15:43 To tylko zarys! 1. Wiedz, że nie jestem niewolnikiem żadnej religii. 2. jestem zwolennikiem wolności. 3. przez wiele lat miałem z tym problem i nie mogłem w to uwierzyć i jakoś złożyło się to w całość. KK jest moim zdaniem organizacją przestępczą nie mającą nic wspólnego z Bogiem. Historia kościoła katolickiego, to w zasadzie walka z ideałami mesjańskimi zawartymi w ewangeliach, które są genialne i bardzo proste do zrozumienia. Przykładów na tę walkę są tysiące. KK jest organizacją dążącą do sprawowania władzy również politycznej. Pierwszy kościół Rzymski wyrósł na potęgę, gdy stał się oficjalną religią wspieraną przez Rzym i juz tutaj nie udało się bez ustępstw ze strony kościoła. Czytam ewangelie dość często i nie dostrzegam już podobieństw między nauką tego Jezusa - Żyda! :-) a nauką kościoła. Przez całe wieki kościół ścigał tych, którzy mysleli inaczej. Na to są dowody. Sprowadził świat do średniowiecza dzieląc i rozwarstwiając ludzi. Kościół najbardziej zaczął szaleć i szaleje, gdy ktoś stwierdza, że to nie KK zbawia a Bóg przez Chrystusa - o tym mówi całą ewangelia. Tutaj masz reformację i stosy. Masz walkę z prawdą i zakaz czytania Biblii i indeks ksiąg zakazanych. Nadal nie wierzyłem i zacząłem czytać. Pierwsze co zrobiłem, to odrzuciłem katolickie tłumaczenia Biblii (musieli w końcu sie pogodzić z przegraną ale na swój łebski sposób) i zaczałem korzystać z Brytyjskich. Jest prawie identyczna ale chodzi o liczne przypisy, które mają za zadanie ogłupić zastępując konieczne w tym miejscu odesłanie stwierdzenia typu "uważa się, podobno, żydzi uważali, tradycja mówi i inne pierdy" Jak zaczniesz czytać Daniela a znasz troszkę historię, to zaczniesz rozumieć (wtedy zgięły się moje kolana). Ponadto historia ta upewni cię, że trwa wielka batalia o wolność a KK jest największym przeciwnikiem BOGA. Oczywiście ktoś powie, że to jest gnostyckie rozumienie. Owszem ale jest prawdziwe (moim zdaniem). Daniel przekłada się na Apokalipsę a ta poraża jeszcze bardziej. Nowy zamach na wolność to NWO i m.in, chipy itd. Wszystko dzieje się zdaniem apokalipsy, przy udziale KK. Jestem przekonany, że wkrótce poznasz, że wolność religijna nie może wykraczać poza ramy wyznaczone przez Rzym - stanie się nielegalna, może sektą. Nie dziwi cię, że o tym co jest sektą naucza KK? To jest czyste wypełnienie słów z apokalipsy o bluźnierczej organizacji, która bluźni Bogu (moim zdaniem katolicyzm to czyste bluźnierstwo - bez obrazy, bo sam to ciężko przeżyłem) W każdym razie ci którzy nie przyjmą chipa są utożsamiani z tymi którzy strzegą wiary i przykazań. Czego uczył Jezus jak nie prawa do wolności i wyboru życia? Miłuj Boga i bliżniego - 2 przykazania kumulujące dekalog. Świat jest tak skrzywiony, że o Chrystusie mówi się - Komunista! ale to już inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 15:50 kileryk, dokladnie miluj boga i blizniego... kosciol jako instytucja, jesli ci nie pasuje, jest "irrelevant"... i wtedy wiele z tych problemow o ktorych piszesz przestaje byc wazne... podobnie odpowiedzialem koli... na mnie pora... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Czy Kościół Rzymsko-Katolicki popierał Hitler 20.04.08, 16:00 Ba! powiem więcej. Kościół jako Państwo!!! MOCARSTWO, POTĘGA i MOC! Odpowiedz sobie jak kościół powrócił na arenę i mapę polityczną:-) Kto skorzystał na traktatach laterańskich z 1929 :-) Otwórz swoje oczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Patrz temat artykulu 20.04.08, 14:01 Artykul nie prawi o "wiodacych religiach swiata", tylko o glowie KK i jego wizycie w USA. Trudno by bylo zaczac nagle dywagacje o innych religiach, kiedy tematem jest KK. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 14:08 plorg napisał: > Artykul nie prawi o "wiodacych religiach swiata", tylko o glowie KK > i jego wizycie w USA. Trudno by bylo zaczac nagle dywagacje o innych > religiach, kiedy tematem jest KK. > plorg, zgoda, ale artykul jest zwykla relacja z wizyty papieza w usa, a nie dywagacja czy kk poparlby rezimy w celu destrukcji zydow i prawoslawnych, jak stara sie przekonac kileryk... Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 14:30 rooboy napisał: > plorg, zgoda, ale artykul jest zwykla relacja z wizyty papieza w > usa, a nie dywagacja czy kk poparlby rezimy w celu destrukcji > zydow i prawoslawnych, jak stara sie przekonac kileryk... --------------------------- Artykul jest relacja, a dywagacje sa na forum :-) Skoro artykul jest o KK, to i dywagacje o tymze samym. Nalezaloby zgodnie z regulaminen starac sie nie odbiegac zbytnio od glownego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 14:53 plorg napisał: > rooboy napisał: > > > plorg, zgoda, ale artykul jest zwykla relacja z wizyty papieza w > > usa, a nie dywagacja czy kk poparlby rezimy w celu destrukcji > > zydow i prawoslawnych, jak stara sie przekonac kileryk... > --------------------------- > Artykul jest relacja, a dywagacje sa na forum :-) > Skoro artykul jest o KK, to i dywagacje o tymze samym. Nalezaloby > zgodnie z regulaminen starac sie nie odbiegac zbytnio od glownego > tematu. > > co nie przeszkadza ci przeprowadzac dlugie argumentacje nt barbarzynstwa obecnego prezydenta bushmenow... be fair, plorg Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 15:05 rooboy napisał: > co nie przeszkadza ci przeprowadzac dlugie argumentacje nt > barbarzynstwa obecnego prezydenta bushmenow... ------------------------ Dlugie? To chyba tylko twoje subiektywne odczucie. Poza tym artykul traktuje o USA, trudno zatem nie wspomniec o jego prezydencie i braku jakichkolwiek reakcji ze strony "autorytetu moralnego" - papieza, na temat wojny i lamania praw czlowieka przez USA. > be fair, plorg ------------------------ Staram sie jak moge :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 15:11 artykul traktuje rowniez o religii katolickiej, sa inne religie oprocz tej, ktore moga byc tutaj dyskutowane, zwlaszcza, ze kileryk zrobil stwierdzenie, ktore ja kwestionuje, ze odnosi sie tylko do kosciola katolickiego, bo uwazam, ze odnosi sie do innych religii... cZy masz jakies szczegolne przeciwskazania dyskusji judaism & islam w tym kontexcie? ... przeciez nie pytam sie o sposoby rozmnazania sie south african meerkats... Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 15:43 Ja zrobilbym rozgraniczenie pomiedzy religia jako taka, a jej oficjalnymi przedstawicielami, czy tez ludzmi podszywajacymi sie pod dana religie lub ideologie. Same religie nie sa zbrodnicze same w sobie w wiekszosci przypadkow. Rozne sa natomiast sposoby jak ludzie potrafia wykorzystac dana religie do wlasnych potrzeb i korzysci. Najczestszym sposobem jest naginanie i przeklamywanie religii dla uzyskania okreslonego celu. Ostatnio zafascynowal mnie np. taki klip: www.youtube.com/watch?v=3kGD14tDxa4 > cZy masz jakies szczegolne przeciwskazania dyskusji judaism & > islam w tym kontexcie? ------------------------ Nie mam przeciwskazan, ale byloby to gleboko naciagane, aby w kontekscie wizyty papieza w USA dyskutowac o judaizmie czy islamie. Nie widze zwiazku z artykulem. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Patrz temat artykulu 20.04.08, 15:51 mimo wszystko ostatnie 6-8 naszych postow nie bylo na temat artykulu... na mnie czas... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 "któremu zdawało się, że ma na wszystko odpowiedź" 20.04.08, 10:58 A czy nam, katolikom, nie zdaje sie zbyt czesto, ze mamy na wszystko odpowiedz? Przeciez nasza interpretacja Biblii jest jedna z wielu mozliwych, czy nasze wewnetrzne przekonanie (bo przeciez nie naukowy dowod) daje nam prawo do bunczucznych twierdzen, ze tylko nasz Kosciol posiada pelnie srodkow do zbawienia? Wiecej pokory, bo takie przekonanie o wlasnej wyzszosci i nieomylnosci pachnie mi grzechem pychy! Odpowiedz Link Zgłoś
ibykos Członek Hitlerjugend i Wehrmachtu poucza o miłości 20.04.08, 11:22 Tylko pozazdrościć słuchaczom. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Do Hitlerjugend czy wczesniej Jungvolk nikt .... 20.04.08, 12:41 ..przymusowo nie wcielal. Taka byla wowczas poprawnosc polityczna. Przymusowo, co najwyzej, mogl byc pomocnikiem w baterii artylerii przeciwlotniczej (po 16 roku zycia). Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: adalberto3 20.04.08, 14:44 adalberto3 napisał: Do Hitlerjugend czy wczesniej Jungvolk nikt > ..przymusowo nie wcielal. Taka byla wowczas poprawnosc polityczna. > Przymusowo, co najwyzej, mogl byc pomocnikiem w baterii artylerii > przeciwlotniczej (po 16 roku zycia). Czemu glupoty i klamstwa pitolisz! Wszyscy mlodzi posiadajacy obywatelstwo niemieckie byli przymusowo czlonkami Hitlerjugend. Przymusowo - tak samo jak w czasach stalinowskich! Chodzilem do szkoly sredniej i nie ukonczylbym jej gdybym nie nalezal do ZMP, matole!!! Powiedziano mi wyraznie, ze nie mam co marzyc o maturze jesli nie wstapie do ZMP. Byli tacy co odmowili i oczywiscie do matury nie zostali dopuszczeni. Zdawali ja pozniej po pazdziernikowej odwilzy. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Dobry katolik Adolf i jego papież Pius XII 20.04.08, 13:16 Stanowisko kośkatu wobec hitleryzmu można streścić krótko: "łobuziak z tego pana Adolfa!". Faktycznie kośkatowi wiele lat zajęło "rozpoznanie, jakim był potworem". Jakoś wiele ludzi wiedziało o tym zanim jeszcze Hitler, błogosławiony przez kler, doszedł do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą mł.. 20.04.08, 13:26 "Podziękujmy Bogu, że tak wiele ludzi z waszego pokolenia może cieszyć się wolnościami, które pojawiły się dzięki rozwojowi demokracji i poszanowania praw człowieka - zwrócił się do młodzieży papież." ------------------------------- Szanowny papiez nie nadaza za duchem czasow i nie ma pojecia o tym, ze 'wasze pokolenie' moze sie cieszyc coraz mniejsza iloscia wolnosci jak i coraz mniejszym poszanowaniem praw czlowieka. Albo tylko udaje, ze nie widzi co sie dzieje, tak jak nie widzial za czasow swojej mlodosci. Dopiero jak inni 'rozpoznaja' w jakich czasach przyszlo ludziom zyc, byc moze jego nastepca bedzie udawal medrca, jak BXVI obecnie. To klasyczny przyklad plywania z pradem i trzymania z aktualnym rezimem. Zero roli przywodczej, stajacej na strazy tradycyjnych wartosci. Zero otwartego gloszenia prawdy. Konformizm pelna geba. Gdzie krytyka wojny?? Gdzie krytyka tortur?? Same usmiechy usciski poklepywanie po pleckach - klub wzajemnej adoracji. Rzygac sie chce na te oblude i zaklamanie. " Jego wpływ rósł, reżim przenikał także do szkół i do organizacji obywatelskich, a nawet do religii, zanim rozpoznano, jakim był potworem - powiedział papież." ------------------------------------- Panie Ratzinger, moze by sie pan obudzil troche wczesniej niz jak za czasow Hitlera i rozpoznal z jakim potworem obecnie spotyka sie w USA. "W niedzielę, ostatniego dnia papieskiej wizyty w USA, Benedykt XVI będzie się modlił w tzw. Ground Zero, gdzie przed zamachem z 11 września 2001 stały wieżowce Wall Trade Center." ------------------------------------- Wall Trade Center - dobre :-))) Niech sie Benedykt pomodli za ujawnienie i ukaranie prawdziwych sprawcow 11 wrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:01 plorg napisał: > Szanowny papiez nie nadaza za duchem czasow i nie ma pojecia o tym, > ze 'wasze pokolenie' moze sie cieszyc coraz mniejsza iloscia > wolnosci jak i coraz mniejszym poszanowaniem praw czlowieka. Nie martw się. Putinizm już odchodzi. Znowu przybędzie wolności, także w Rosji > Panie Ratzinger, moze by sie pan obudzil troche wczesniej niz jak za czasow Hitlera i rozpoznal z jakim potworem obecnie spotyka sie w > USA. Czego chcesz? Przecież do moskiewskiego potwora Papież nie poleciał! > Wall Trade Center - dobre :-))) Niech sie Benedykt pomodli za > ujawnienie i ukaranie prawdziwych sprawcow 11 wrzenia. > Sprawcami byli ci, którzy chcieli wywołać konflikt między Zachodem a światem islamu. Patrz maskwa. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:23 zigzaur napisał: > Nie martw się. Putinizm już odchodzi. Znowu przybędzie wolności, > także w Rosji ----------------------- Coraz mniejsza ilosc wolnosci i poszanowania praw czlowieka dotyczy USA. Stany niestrudzenie podazaja za wzorem Rosji, a moze jeszcze bardziej Chin i z wszelkich sil staraja sie dorownac swoim idolom. > Czego chcesz? Przecież do moskiewskiego potwora Papież nie > poleciał! ------------------------- Poprostu nie wiem, ktory potwor gorszy, czy ten moskiewski czy waszyngtonski. The same shit, different asshole. Pan zigzaur udaje, ze nie wie oco chodzi. > Sprawcami byli ci, którzy chcieli wywołać konflikt między Zachodem > a światem islamu. Patrz maskwa. ------------------------- Och dobrze, ze nie wspomniales cos o UFO. Na powaznie, sprawcami byli ci co na tym skorzystali i jakos trudno mi sie dopatrzec korzysci Moskwy w amerykanskiej dominacji bliskiego wschodu. Pan zigzaur operuje jakas logika wlasnej produkcji i dorabia "fakty" do wlasnych pogladow i potrzeb. Polecam moja stopke: Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:28 plorg, mowisz bardzo cryptic language, a ja jestem straightshooter. kto wiec byl sprawca ataku na wtc, kto na tym najwiecej skorzystal??? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:32 rooboy napisał: > plorg, mowisz bardzo cryptic language, a ja jestem > straightshooter. kto wiec byl sprawca ataku na wtc, kto na tym > najwiecej skorzystal??? ---------------------------- Polecam link w mojej stopce. Zachecam do obejrzenia calego cyklu, bo link jest tylko do jednej czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:35 a "kiss" (keep it short & simple) sie nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:55 rooboy napisał: > a "kiss" (keep it short & simple) sie nie da? -------------------- Niestety swiat i jego sprawy nie sa ani "short" ani "simple". Zeby poznac prawde, trzeba spojrzec na caly zakres faktow, bez skrotow mogacych prowadzic za przeklamian i uproszczen myslowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:04 zgadzam sie, ze swiat nie jest short& simple, ale odpowiedz na pytanie, kto byl sprawca ataku na wtc moze i powinna byc... no chyba, ze chcesz najpierw wylozyc mi jakas dluga conspiracy theory, ktora wykaze ze sprawca byl gerry adams... krotko i bez uzasadnienia - kto wg ciebie zbombardowal wtc? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:15 rooboy napisał: > krotko i bez uzasadnienia - kto wg ciebie zbombardowal wtc? ------------------------ Nie wiem :-) Napewno nie Al Kaida i Bin Laden. Wszelkie przeslanki na niebie i ziemi wskazuja na udzial samych Amerykanow, a konkretniej CIA, FBI itp. Popieram projekt powolania nowej komisji do gruntownego zbadania sprawy i znalezienia konkretnych winowajcow. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:20 no, i to jest odpowiedz... teraz rozumiem, ze uzasadnienie zajeloby ci chwile albo i dwie... mozliwe, ale ja sie pod tym nie podpisuje... with all due respect, amerykanie sa za glupi, aby zorganizowac sekretnie taka akcje... znasz dowcip o cia wysylajacej 2 szpiegow do zsrr w czasach najgorszej zimnej wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:28 rooboy napisał: > amerykanie sa za glupi, aby zorganizowac sekretnie taka akcje... -------------------------- przecietny Amerykanin zapewne jest za glupi, ale glupcami latwiej sie kieruje i wystarczy tylko, ze beda wykonywac swoje rozkazy. Sa tez jednak jednostki wybitne, zdegenerowane i wybitnie- zdegenerowane. Rozni szalency w historii ludzkosci byli tez nie jednokrotnie geniuszami. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:35 wszystko prawda, ale te wybitnie zdegenerowane jednostki musialyby korzystac z tych glupich, aby swoj cel osiagniac... zbyt duza i skomplikowana operacja, aby utrzymac wszystko w totalnym sekrecie... Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:50 rooboy napisał: > wszystko prawda, ale te wybitnie zdegenerowane jednostki musialyby > korzystac z tych glupich, aby swoj cel osiagniac... zbyt duza i > skomplikowana operacja, aby utrzymac wszystko w totalnym > sekrecie... ------------------------- No coz, masz racje :-) nie udalo sie utrzymac w sekrecie i wszystko sie ryplo. Oficjalne skorumpowane media wciaz probuja jak sie da utrzymywac przy zyciu bajke o Bin Ladenie, ale coraz mniej ludzi w nia wierzy (nawet wsrod tych tepych czlonkow amerykanskiego spoleczenstwa). Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:53 przeczytam jutrzejsze gazety...pewnie doniosia o spektakularnych aresztowaniach organizatorow tego zuchwalego napadu... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 16:08 rooboy napisał: > przeczytam jutrzejsze gazety...pewnie doniosia o spektakularnych > aresztowaniach organizatorow tego zuchwalego napadu... --------------------------- O spektakularnym zamachu na JFK, gazety lza do dzis (choc wszyscy wiedza, ze to byla robota CIA, no moze prawie wszyscy), wiec sie tak nie spiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:29 USA nigdy nie potrzebowały naśladować Rosji i nie będą. A ja wiem, że moskiewski potwór jest najgorszy. W dalszej kolejności: teherański, caracasski, miński itp. Kto skorzystał na 11 września? Ano, ten, kto odniósł takie oto korzyści: 1. Rozdźwięki w NATO 2. Wydatki USA na prowadzenie działań wojennych 3. Wzrost cen ropy Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 14:45 zigzaur napisał: > USA nigdy nie potrzebowały naśladować Rosji i nie będą. --------------------- Bo autorytet zigzaura tak twierdzi? :-))))) > A ja wiem, że moskiewski potwór jest najgorszy. W dalszej > kolejności: teherański, caracasski, miński itp. --------------------- Twoje glebokie przekonanie o czyms nie dowodzi jeszcze, ze cos jest prawda. To tylko i wylacznie twoje wlasne przekonanie. > Kto skorzystał na 11 września? > Ano, ten, kto odniósł takie oto korzyści: > 1. Rozdźwięki w NATO --------------------- A co to za korzysc i ile da sie na tym zarobic? :-) Rozdzwieki sa, byly i beda. > 2. Wydatki USA na prowadzenie działań wojennych --------------------- No zaczynasz dobrze myslec. Teraz odpowiedz sobie kto zgarnia kase z tych wydatkow? (Kto ma udzialy w przemysle zbrojeniowym?) > 3. Wzrost cen ropy --------------------- Jeszcze lepiej! Brawo zigzaur! Jeszcze beda z ciebie ludzie. Kto korzysta na wysokich cenach ropy? To moze byc jeszcze za trudne pytanie dla ciebie, ale odsylam do przedczytania CV pana Cheney'a tudziez rodzinki Bush ze zwroceniem szczegolnej uwagi na ich powiazanie z przemyslem naftowym. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami starzy hitlerowcy i ich "opiekun" 20.04.08, 13:36 niech nie bredzi tylko powie swoim ziomalom zeby zdjeli ze scian zdjecia swastyki i zdjecia zbirow w hitlerowskich mundurach! a obok wisi krzyz i to jest katolik prawdziwy -obludnik. w niemczech hitlerowscy starcy nie wierza w istnienie obozow koncentracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo1 Kościół 20.04.08, 13:50 Kościół nie ratował Żydów? Księża nie byli mordowani przez Hitlera? Polacy walczący z Hitlerem nie mieli na ustach hasła "Bóg, Honor, Ojczyzna" nie byli w większości katolikami czyli Kościołem? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Kościół 20.04.08, 14:04 twoje bezmyślne uzasadnienie jest katastrofalne i ubliżające jakiejkolwiek formie inteligencji. A ty wiesz jak kościół działał i popierał rozbiory polski? Teraz wyciąga się nielicznych księży patrotów mówiąc - Jak to? przecież kościół robił tak i tak!!! Tylko pomyśl, że Watykan popierał rozbiory i wszelkie Polskie problemy (zguba w Rzymie) wynikały z watykańskiej uzurpacji. To samo odnosi się do II wś. Księża w obozach? Tak - wypadek przy pracy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo1 Re: Kościół 20.04.08, 18:54 Zmieniasz temat (na rozbiory). Wytłumacz mi, (spróbuj nie odwoływać się do mojej inteligencji, bo marne masz o niej pojęcie), co Ty właściwie chcesz powiedzieć? Że ratowanie przez Watykan Żydów jest faktem nie istotnym? Bo chociaż ratował Żydów, to tak na prawdę popierał Hitlera, bo ty tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Panie Papieżu, nie narzekaj! Tylko 13 lat 20.04.08, 14:12 trwał w Niemczech narodowy socjalizm. Inne kraje były znacznie mniej szczęśliwe: np. Polska od 1939 do 1989 - 50 lat np. Ukraina od 1918 do 1991 - 73 lata Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kain_brat_abla 20.04.08, 14:33 kain_brat_abla napisała: > Kościół nie popierał Adolfa H. ? Oczywiscie, ze KK popieral Adolfa i kazdego dnia udzielal mu blogoslawienstwa. Zapomnialas jeszcze dodac, ze o.Rydzyk jest faszysta, ale wyreczyl ciebie w tym "halfliner". PS - Nie ma jak twoj eurolewacki politycznie poprawny faszyzm. A jak tam pod deklem? Ponoc gdzie diabel nie moze tam czerwona babe posle. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: kain_brat_abla 20.04.08, 15:08 Pod deklem w porządku. Czerwona baba to twoja stara jakl dostanie okresu Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagod1 Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą mł.. 20.04.08, 14:54 To, co mówił Papież o życiu w hitlerowskich Niemczech to jest prawda,żeby to zrozumieć trzeba to przeżyć. Napewno nie wszyscy Niemcy popierali Hitlera i nie wszyscy się z nim zgadzali, ale musieli ze strachu udawać, że go popierają, bo Hitler nienawidził przeciwników swojej ideologii, jeśli ktoś był antynazi to trafiał do obozu koncetracyjnego. Napewno Papież wspominając swoją młodość w hitlerowskich Niemczech chciał młodzieży uświadomić co to jest totalitaryzm i jaki bardzo jest niszczący, jak negatywny wpływ może wywrzeć na człowieka i wszystkie inne dziedziny życia oraz ostrzegał przed tym tych młodych ludzi. Paieżowi jest z perspektywy swego życia łatwiej odróżnić zło od dobra, miłość od nienawiści, a ideologia Hitlera była ideologią nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagod1 Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą mł.. 20.04.08, 15:02 Żeby ludzie ostrzegać przed złem lub czymś wstrętnym trzeba się z tym zetknąć. Dlatego jemu jest łatwiej mówić o hitleryzmie jeśli go pamięta i wie czym jest. Tak samo nikt lepiej nie powie jak działają narkotyki i jak niszczące są, jak tylko ten, co ich próbował i z nich wyszedł. Napewno nie wszyscy Niemcy mieli dobrze za Hitlera, dobrze mieli ci, co go popierali, a żle ci, co byli jemu przeciwni. Zresztą z tego, co wiem nie manifestowanie podniesieniem ręki w publicznym miejscu tak jak reszta uznaczało jednoznacznie przeciw wobec Hitlera i uznano to za powód do potępienia. Żeby to zrozumieć trzeba wiedzieć, co to jest totalitaryzm. Jeśli ktoś tej ideologii wtedy nie popierał uznany był za śmiertelnego wroga i usuwany z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:13 Kazdy, kto w Polsce przezyl koszmar stalinizmu wie to z wlasnego doswiadczenia i nie ma najmniejszej watpliwosci iz papiez mowi prawde i tylko prawde. Tylko idioci, lub komuchy czy eurolewaccy klamcy beda twierdzic inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 15:26 "prawdę i tylko prawdę"? Już niech nie mówi, że tak mu ten reżim dopiekł. Jak by on i jego rodzina mieli "normalne" poglądy to by opuścili ten faszystowski kraj. "przymusowe wcielenie" .. jasne, bo ktoś jeszcze w to uwierzy. Wszyscy Niemcy z tamtego pokolenia dokładnie wiedzieli co się działo ... eliminacja żydów, cyganów i przeciwników politycznych, bojówki na ulicach ... Teraz będą się zapierać, że albo tego nie było, albo nie wiedzieli .. a na pewno wszystko robili pod przymusem. Hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja. Pamiętajmy, że jest wielu, którzy nie mieli szansy dożyć nawet tych stalinowskich czasów bo tacy jak ten "wysłannik nieba" wysłali ich właśnie do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą 20.04.08, 16:40 absolutnie popieram! Moja babcia ur. w 1900 r. opowiadała mi, że wszyscy wiedzieli. Na pierwszy ogień prześladowano żydów i komunistów. Nawet do polskiej prasy spływały informacje co się dzieje w niemczech. Budowano obozy jak aktualnie w USA i trzymano ludzi bez sądu. Nazizm był tylko małym obrazkiem tego co nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
obcy444 Na spotkaniu z młodzieżą papież wspomina swą mł.. 20.04.08, 17:14 Zalgany stary faszysta. Byl faszysta za mlodu, jest nadal. Mianuje Glodzia - jak JP-II mianowal konserwatywnych zidiocialych sku..synow Austriakom, Niemcom i innym. Ilu Murzynkow wymrze z powodu zakazu prezerwatyw na AIDS. Te czarne prymitywy biora papiezy na serio... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Nie ma to jak Hitelrjugend i Waffen SS ? 20.04.08, 17:38 Prawda Benek ? Pecha miales ze G. Grass chlapnal ze byliscie razem w tym samym oddziale SS. No ale wolne od odpowiedzialnosci media milcza bo jak podwazac taki autorytet jak papiez? Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Benek zapomnial wspomniec o 119 rocznicy urodzin 20.04.08, 22:51 ....swojego wczesniejszego Wielkiego Wodza, Adolfa Hitlera.... ....ktora dzis obchodzimy.... Odpowiedz Link Zgłoś