anders76 20.05.08, 13:10 W czasie drugiej wojny swiatowej bylo co najmniej 2 pilotow mysliwcow bez nog. Zdali wszelkie sprawdziany bez ulg, egzaminatorzy nie wiedzieli o protezach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klossj23 Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. Inni.. 20.05.08, 13:27 ...a ilu jezdzi impotentow na taksowkach i co?...impotencja tez spowalnia "refleks".... Odpowiedz Link Zgłoś
prof.gamon0 Kierowca testowy F1 w BMW (u Kubicy) jest bez nog 20.05.08, 13:31 Piec lat temu stracil obie nogi w wypadku (zapomnialem nazwiska). I osiaga czasy nie gorsze, a nawet lepsze od wielu innych z nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
yan-mar Re: Kierowca testowy F1 w BMW (u Kubicy) jest bez 20.05.08, 15:13 nie kierowca testowy, a kierowca wyścigowy... i nie jeździ w F1, a w WTCC.. jeździ BMW 320 i faktycznie stracił w wypadku obie nogi na wysokości kolan. do prowadzenia używa wyłącznie rąk. wygrał nawet 1, czy 2 wyścigi... nazywa się Alessandro Zanardi Odpowiedz Link Zgłoś
lord_qulag Alex Zanardi testowałł F1!! 20.05.08, 16:45 masz rację, że Alex po utracie nóg ścigał się w WTCC - zresztą takich kierowców było więcej w różnych seriach wyścigowych czy rajdowych serialach (np. we Włoszech) a nawet w rajdowych mistrzostwach świata! ale Alex ścigał sie na najwyższym poziomie - i to jak równy z równym!! jak widać szybkość ma się w głowie a nei rękach czy nogach - Zanardi przez feralnym wypadkiem ścigał sie na pocz. lat 90-tych w F1, potem trafił do amerykańskiej serii Champ Cars, gdzie zdobył 4 tytuły mistrza!!! potem wrócił jeszcze na sezon '99 do F1 a potem niestety ponownie startował w USA, gdzie właśnie w fatalnym wypadku w 2001 roku stracił obie nogi - ale to cud, że w ogóle przeżył.. zobaczcie sami - www.youtube.com/watch?v=-wXDQcFRY9I - po wyjeździe z boksu wypadł w poślizg w alejce wyjazdowej i wjechał pod koła bolidu pędzącego ponad 300km/h!!! Alex jednak wrócił do ścigania - został kierowcą BMW w WTCC (oczywiście miał specjalnie przygotowany samochód) a rok temu jeździł na testach w F1 specjalnie przygotowanym BMW Sauberem!!! jak więc widać można - i życzę wszystkiego najlepszego temu panu taksówkarzowi - ale nie dziwię się innym taksówkarzom, że się denerwują - WSZAK INWALIDA NIE MOŻE JEŹDZIĆ NIEPRZYSTOSOWANYM AUTEM! nie znam szczegółów i może w artykule jest błąd - może taksówka ma automatyczną skrzynię biegów i gaz obsługiwany "ręcznie" (hamulec po specjalnej przeróbce można od biedy obsługiwać nożnie, choć raczej nie zwykłą protezą i to powyżej kolan... Zanardi właśnie gazu dodaje ręką, a hamuje protezą przytwierdzoną do hamulca) - w innym przypadku wątpię, by kierowca mógł bezpiecznie panować nad samochodem... może nim jeździć, ale np. wątpię, by umiał wyprowadzić samochód z poślizgu itd nie mając "czucia" gazu i hamulca... więc jeżeli to prawda, że ten taksówkarz jeździ "zwykłym" samochodem ze "zwykłymi" protezami do chodzenia, to nie dziwię się, że inni protestują... ale koszt przystosowania auta do jazy tylko przy uzyciu rąk nie byłby tak strasznie duży więc może po prostu niech się inni panowie taksówkarze "zrzucą" i pomogą koledze po fachu skoro tak im zależy na jego i pasażerów bezpieczeństwie?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
weronidlo Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. Inni.. 20.05.08, 14:11 zawisc ludzka nie zna granic. poza tym to fantastycznie, ze czlowiek, mimo bycia inwalida, pracuje i sam sie utrzymuje, zamiast uzalac sie nad wlasnym losem (jak to robi wielu), wisiec na garnuszku panstwa i narzekac, ze za malo daja. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 14:33 weronidlo napisała: > zawisc ludzka nie zna granic. poza tym to fantastycznie, ze czlowiek, mimo byci > a > inwalida, pracuje i sam sie utrzymuje, zamiast uzalac sie nad wlasnym losem (ja > k > to robi wielu), wisiec na garnuszku panstwa i narzekac, ze za malo daja. Powinni jeszcze zapewnić mu miejsce z X-em na każdym parking, rente pewnie już ma ,zwolnienie z ZUS też. To jeszcze co 2 lata nowe auto z PEFRonu no i chyba tyle...na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 14:55 erg_samowzbudnik sluchaj obys i Ty stracil nogi bo rozum juz straciles.Swoja droga co to za durny,zawistny narod i glowe daje ,ze co niedziela zasuwaja do kosciolka Odpowiedz Link Zgłoś
ml130676 Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. 20.05.08, 15:08 Nasz katolicki naród, jak widać, kocha bliźniego "inaczej". A durne "złotówy" pewnie myślą, że ten biedny niepełnosprawny ma więcej klientów, bo się nad nim litują z powodu jego kalectwa. A może po prostu ten pan stara się uczciwie pracować, nikogo jeszcze nie orżnął na chama, nie jest agresywny jak typowy "szoferak" i do tego jest uprzejmy dla klientów, bo nikomu tak, jak jemu nie zależy na tej pracy? Chory albo ułomny, jak już złapie pracę, to ją trzyma i dziękuje siłom nadprzyrodzonym, że się los do niego uśmiechnął i nie wegetuje za nędzną rencinę samotnie, z dala od ludzi, a zdrowy jest jak w tym kawale o Polaku, co jałmużny biednemu smarującemu kromkę chleba gównem nie dość, że grosza nie dał, to jeszcze pretensje miał, że za grubo gównem smaruje, skoro taki biedny, to powinien jeszcze bardziej oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 16:04 jacek226315 napisał: > erg_samowzbudnik sluchaj obys i Ty stracil nogi bo rozum juz > straciles.Swoja droga co to za durny,zawistny narod i glowe daje ,ze > co niedziela zasuwaja do kosciolka Nie chodzi o zawiść tylko o elementarną sprawiedliwość i równość wobec prawa.Ja tylko zapytam czy kierowca zawodowy może nie mieć nóg? Jeżeli może to ok . Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 16:41 A czemu nie? Jesli by tak bylo, to bylby glupi przepis. Dlaczego niepelnosprawni nie moga normalnie pracowac, zamiast utrzymywac sie z rety? (Ps. mam kolege z zanikiem miesni. Jest nauczycielem. Nie ma rety, bo po co? Ale to w Polsce nie do pomyslenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 juz ci napisali powyzej ze moze byc zawodowym kier 20.05.08, 17:36 i to w F1. A jak ty ciezko zachorujesz kiedys to mam nadzije ze tez nie przyjma cie do szpitala bo po co mamy marnowac nasze pieniadze z podatkow na ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Przeciez facet nie chce żadnych przywilejów 20.05.08, 15:08 Chce tylko normalnie pracować i konkurować na rynku. Nie pisz bzdet... Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Przeciez facet nie chce żadnych przywilejów 20.05.08, 16:07 palestrina2005 napisał: > Chce tylko normalnie pracować i konkurować na rynku. > > Nie pisz bzdet... > > Jeżeli nie jest na rencie to zgoda że może konkurować ,jeżeli jest inaczej to jaka to konkurencja? jak na dzień dobry 900zł ZUS co miesiąć + renta choćby 600zł. To gdzie tu uczciwa konkurencja? Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Moglbys mysl rozwinac? 20.05.08, 16:17 Nawet gdyby na tej rencie byl (cos mi sie wydaje, ze nawet gdyby, to nie bylby jedynym egzemplarzem w RP?), to w czym mialoby to zachwiac konkurencyjnoscia na tym rynku? Samochod mu przez to zacznie jezdzic szybciej, ciszej, oszczedniej? A moze zaplaci mniej za paliwo na stacji? Bo z artykulu nie wynika raczej, ze jezdzi za pol stawki? Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Przeciez facet nie chce żadnych przywilejów 20.05.08, 16:42 Cyli wg. ciebie z powodu rety jezdzi taniej? Bo to moglby byc jedyny zwiazek z byciem konkurencyjnym. Czysta zawis przez ciebie przemawia... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Proponuję 20.05.08, 15:10 Proponuję, żebyś wystąpił do PFRON o dofinansowanie na zakup protezy mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc-2008 Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 15:50 erg_samowzbudnik napisał: > Powinni jeszcze zapewnić mu miejsce z X-em na każdym parking, rente pewnie już > ma ,zwolnienie z ZUS też. To jeszcze co 2 lata nowe auto z PEFRonu no i chyba > tyle...na początek. Jak zazdoscisz to obetnij sobie obie nogi i bedziesz mial to samo o czym piszesz. Glupiec. Odpowiedz Link Zgłoś
seth11 Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 16:24 erg_samowzbudnik ma rację. Jeżeli gość ma rentę, to nikt nie ma szans z nim konkurować. Bo na dzień dobry jest jakieś 1500zł do przodu. Natomiast jeżeli nie ma, i płaci zusy, to jestem jak najbardziej za tym żeby jeździł. I nie wyzywajcie innych od głupców, bo sami jedziecie na emocjach, zamiast trochę pomyśleć. Nie widzę powodu dla którego nie ma być równouprawnienia w prowadzeniu biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 16:45 I na czym miala by ta konkurencja polegac? Na leprzych kanapkach i "bardziej markowej" koszulce, na ktora go by bylo stac? Mozna mowic o uczciwosci (bo reta jest dla osob, ktore nie maja mozliwosci sie inaczej utrzymac) ale nie o KONKURECJI! Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Zgadzam się - inni siedzą na socjalu, on pracuje 20.05.08, 15:06 Naprawdę przykład godny naśladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Czysta złośliwość konkurentów 20.05.08, 15:04 I własnie o takich przykładach dyskryminacji powinna pisać częściej "Wyborcza". A nie ciągle szukać na siłę wyimaginowanego rasizmu w napisach typu "Roger nigdy nie będziesz Polakiem" i za takie napisy wysyłać przed sąd. W Polsce są naprawdę ludzie którzy chcą pracować, mają problemy (np. są inwalidami) i są dyskryminowani przez innych... I to są rzeczywiste problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.krasnicki.senior Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 15:05 Chyba jednak tylko jeden. Rosjanin Maresjew ( pierwowzor „Opowiesci o prawdziwym czlowieku”) to chyba jednak byl tylko wytworem sowieckiej propagandy. Jedynym zatem byl Brytyjczyk Douglas Bader, o ktorego kalectwie jednakze wszyscy wiedzieli! Przed wojna Bader pieciokrotnie wystepowal o przyjecie o RAF i dopiero za szóstym razem – po wybuchu wojny – jego podanie zostalo zaakceptowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc-2008 Re: Mężczyzna bez nóg i lotnicy bez nog 20.05.08, 16:11 andrzej.krasnicki.senior napisał: > Chyba jednak tylko jeden. Rosjanin Maresjew ( pierwowzor „Opowiesci o pra > wdziwym > czlowieku”) to chyba jednak byl tylko wytworem sowieckiej propagandy. Zanim zaczniesz pisac to sprawdz! Np. w wikipedii (zacznij w google - opowiesc o prawdziwym czlowieku a potem wejdz do wikipedii. Tam sie dowiesz, ze Aleksandr Mariesjew naprawde istnial i w wyniku kraksy w locie bojowym utracil stopy. Jego zyciorys jest tez tam dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 16:31 > Chyba jednak tylko jeden. Rosjanin Maresjew ( pierwowzor „Opowiesci o pra > wdziwym > czlowieku”) to chyba jednak byl tylko wytworem sowieckiej propagandy. Angielska Wikipedia też padła ofiarą sowieckiej propagandy? en.wikipedia.org/wiki/Alexei_Petrovich_Maresiev Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 17:08 nie, ten radziecki człowiek istniał naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk1966 Mam -1 dioptrii i w prawku jazdy 20.05.08, 15:13 zakaz wykonywania zawodu kierowcy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Mam -1 dioptrii i w prawku jazdy 20.05.08, 15:41 ??? albo cos sciemniasz, albo cie niezle wyru..li, albo masz zakaz, ale nie za wzrok. skoro przy -2 dawali tylko wpis o koniecznosci jazdy w okularach, jakim cudem za -1 dali ci zakaz wykonywania zawodu kierowcy??? Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk1966 Re: Mam -1 dioptrii i w prawku jazdy 20.05.08, 15:56 Aż zajrzałem do prawka, ale przecież mam już plastikowe. W papierowym miałem dokładnie jak piszesz. "Jazda w okularach" - ale również "bez prawa wykonywania zawodu kierowcy". Paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Mam -1 dioptrii i w prawku jazdy 20.05.08, 16:12 fryderyk1966 napisał: > Aż zajrzałem do prawka, ale przecież mam już plastikowe. > W papierowym miałem dokładnie jak piszesz. "Jazda w okularach" - ale również > "bez prawa wykonywania zawodu kierowcy". Paranoja Właśnie o tym pisałem powyżej trochę prowokacyjnie no ale mnie ukrzyżowali na dzień dobry.Na dodatek badania co pięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxxx Chwała temu człowiekowi... 20.05.08, 15:55 Chwała temu człowiekowi że nie siedzi na rencie płacząc że nie ma za co żyć tylko mimo tego co mu się w życiu przytrafiło potrafi sam na siebie zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxxx Ojej 20.05.08, 17:46 Matko Boska, Palestrina ma piewrszy raz poglądy zgodne z moimi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
papigo Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. Inni.. 20.05.08, 16:01 Podziwiam takich ludzi.Super .ze sie nie poddaje i napewno kiedys skorzystam z jego uslug.W innych taksówkach doznalem tylkoi smród nie przetrawionej jeszcze wodki. www.hotelroyalpalace.eu Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Mężczyzna bez nóg pracuje , 20.05.08, 16:29 zarabia wiecej wiec mu zazdroszcza.typowo nasze polskie -katolickie Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Bez nóg z uprawnieniami nie może pracować... 20.05.08, 16:32 a pijani kierowcy na ulicach mogą sobie jeździć, dostaną najwyżej zakaz prowadzenia na krótki czas, małą grzywnę i dawaj dalej na podwójnym gazie! Skoro można biegać bez obu nóg na nowoczesnych protezach (pokazywali niedawno takiego przy okazji akcji "Polska biega") to można też prowadzić samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Bez nóg z uprawnieniami nie może pracować... 20.05.08, 17:11 A tak. i jeszcze był proces w Lozannie w Komitecie olimpijskim, bo na olimpiadzie startuje jakiś facet bey nóg i już go inni. ydrowi oszczekali przed władzami. bo ma nowoczesne protezy na sprężynach i owe sprężyny rzekomo zapewniają mu dodatkowy atut. jakiego nie mają normali sportowcy z prawdziwymi nogami!!! Na szczęście komitet olimpijski zadecydował, że protezy na sprężnach nie stanowią dopingu i acet dostał pozwolenie startu. CHciało mu się domagać udziału w Olimpiadzie z normalnzmi sportowacami a nie w Olimpiadzie dla niepełnosprawnych i już nożyce się odezwały Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 17:04 Jeden z nich, o ile mnie pamięc nie myli nazywał sie Douglas Bader Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Mężczyzna bez nóg pracuje jako taksówkarz. In 20.05.08, 17:44 Co prawda owszem facet na rencie płaci tylko zdrowotne na ZUS (~250zł) tylko jak patrzę na taksiarzy u mnie w mieście (znam wielu) to są emerytowani mundurowi którzy nie dosć że nie płacą ZUS to jeszcze mają niezłe emeryturki i tu jakoś nikt nie bredzi o konkurencji.A jak ktoś zaczyna bredzić to niech zrobi jak ktoś wspomiał-obetnie sobie noge i przestanie płacić ZUS a i "extra" renta mu dojdzie.Pozdrawiam taksiarza tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś