mishuggah 29.05.08, 07:12 Idea wspaniała w zamyśle... ale kompletnie awykonalna... znajdą się tacy, co zabezpieczenia złamią, znajdą się tacy, co będą chcieli na tym zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotch Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku... 29.05.08, 07:14 No to już szczyt wszystkiego. O tak głupim pomyśle dawno nie słyszałem. Może dajmy im jeszcze zastawy kina domowego, samochody, mp3... aha i jeszcze po "sto milionów". Odtąd gimnazjalista nie będzie się już musiał przemęczać i na lekcjach będzie mógł łupać w gierki. Może nawet po sieci! To dopiero będzie zabawa! Wszak "Nie chcemy odbierać całej radości, jaką mogą mieć z gier" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 07:30 kotch napisał: > No to już szczyt wszystkiego. > O tak głupim pomyśle dawno nie słyszałem. > Może dajmy im jeszcze zastawy kina domowego, samochody, mp3... aha i jeszcze > po "sto milionów". > Odtąd gimnazjalista nie będzie się już musiał przemęczać i na lekcjach będzie > mógł łupać w gierki. Może nawet po sieci! To dopiero będzie zabawa! Wszak "Nie > chcemy odbierać całej radości, jaką mogą mieć z gier" :/ kotch, najbardziej smutne jest to, ze prochu tutaj nie odkrywaja... wiele krajow anglosaskich juz to zrobilo kilka/kilkanascie lat temu i efekt jest wlasnie jak mowisz... na lekcjach graja w gry, zas zadnych wypracowan (np z polskiego) juz sie nie pisze, bo i po co, skoro je mozna sciagnac z netu... pomijajac fakt, kto zaplaci za domoe ploaczenie internetowe w domach, gdzie sie nie przelewa... Odpowiedz Link Zgłoś
moki1 Ten rząd ma 1000 pomysłów. 29.05.08, 08:23 Żaden nie będzie zrealizowany. Niektórych szkoda, niektóre dobrze, że nie będą zrealizowane. Ten zalicza się do tej drugiej grupy. W sumie nie wiem kto to Kazik, ale powiedział 100% prawdy o rządzącej ekipie. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Co to jest "spersonalizowany laptop"? 29.05.08, 08:51 "Chcielibyśmy, żeby już od początku roku szkolnego 2010/11 r. każdy gimnazjalista miał dostęp do spersonalizowanego laptopa i internetu" Co to jest "spersonalizowany laptop"? Co za nowomowa. Oni sami nie wiedzą, o czym mówią. Używają słów, których nie rozumieją, byle ładniej brzmiały. W rządowym projekcie reformy nauki piszą np. "Przejrzystość i transparentność procedur konkursowych"... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz "spersonalizowany laptop" to laptop 29.05.08, 08:57 z taką trwale przyśrubowaną do niego tabliczką z nazwiskiem donatora Donka.... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 09:17 Rząd nie zdaje sobie sprawy, co najbardziej jest potrzebne ludziom, aby nie zostali analfabetami: Szybki internet. Na wsiach w Polsce ludzie mogą o nim tylko pomarzyć. Tymczasem mając szybki internet można zaoszczędzić na innych mediach, a przede wszystkim - jest to najlepszy możliwy środek do nauki i wiedzy o świecie. Powiem o sobie. Dzięki internetowi: 1. Nauczyłam się czytać w 7 językach obcych. 2. Nauczyłam się programowania w różnych językach i innych rzeczy związanych z techniką komputerową 3. Skończyłam studia i zrobiłam doktorat. Bez literatury w internecie nie wyobrażam sobie tego. 4. Przeczytałam książki będące dziedzictwem światowej kultury, których nie ma w polskich bibliotekach 5. Obejrzałam wspaniałe filmy, których nie ma i nie będzie w polskich kinach i wypożyczalniach. 6. Czytam codziennie gazety polskie i zagraniczne. Na kupowanie ich wszystkich nie byłoby mnie stać. 7. Oglądam telewizję różnych krajów na świecie. Nie potrzebuję wydatku na telewizję satelitarną. 8. Sprawdzam różne dane (miejsca, godziny otwarcia) oraz załatwiam różne sprawy bez potrzeby telefonowania lub jechania na miejsce. 9. Telefonuję za darmo lub za grosze, bez płacenia abonamentu. 10. Mimo, że jestem laikiem, dyskutuję z różnymi znanymi osobistościami kultury i nauki. Wystarczy wysłać maila. To wszystko można mieć jedynie za pieniądze z abonamentu internetowego. Nie mam w domu telewizora. Nie kupuję gazet. Nawet książki kupuję bardzo rzadko, a mimo to nie narzekam na brak oczytania. Wszystko mam w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 09:24 Czy to juz nie za wiele ? I KRuS ,dotacje ,itp. a teraz jeszcze net za free Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 09:32 Ja nie mówię, żeby za free! Ja mówię, żeby ktoś raczył tam w ogóle kable dociągnąć. Nie masz pojęcia jak to wygląda. Z powodu starej infrastruktury ludzie nie mogą sobie w ogóle internetu założyć. Choć sami chcą płacić! A jak już, to 512 kb/s, podczas gdy na świecie naprawdę szybki internet to jest ok. 20 000 kb/s. Z czym do ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 09:46 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Ja nie mówię, żeby za free! > Ja mówię, żeby ktoś raczył tam w ogóle kable dociągnąć. Nie masz pojęcia jak to > wygląda. Z powodu starej infrastruktury ludzie nie mogą sobie w ogóle internetu > założyć. Choć sami chcą płacić! A jak już, to 512 kb/s, podczas gdy na świecie > naprawdę szybki internet to jest ok. 20 000 kb/s. Z czym do ludzi? Jeżeli zapłacą ,to ktoś przyciągnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Chodzi tylko o dobre wrazenie, zeby sie nazywalo 29.05.08, 14:20 Chodzi tylko o dobre wrazenie, zeby sie nazywalo, ze rzad zrobil i to duzo. Jak to bedzie dzialac, to niewazne. Czas realizowania zobowiazan przed i wyborczych uplynal i nic nie wypelniono, trzeba teraz zamydlic oczy jakas medialnie chwytliwa obiecanka, ktora przycmi wczesniejsze. Ostatecznie wydmucha sie jakis skandal w PiS i odwroci uwage malych ludzikow. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Wodzu, cuda obiecane, zaczynajmy krecic lody!!!!! 29.05.08, 19:52 Jestesmy w trakcie transformacji (slowo zastepcze dla "krecenie lodow") na ustroj demokracji andyjskiej z Machu Picchu, czy tlumaczac na polski Duzo Picu! Trzeba POswiecenia duzej ilosci kaszy (slowo zastepcze dla "kasy"), aby lody sie udaly. Chodzi tylko o dobre wrazenie, zeby sie nazywalo, ze rzad zrobil i to duzo. Jak to bedzie dzialac, to niewazne. Czas realizowania zobowiazan przed i wyborczych uplynal i nic nie wypelniono, trzeba teraz zamydlic oczy jakas medialnie chwytliwa obiecanka, ktora przycmi wczesniejsze. Ostatecznie wydmucha sie jakis skandal w PiS i odwroci uwage malych ludzikow. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Wodzu, cuda obiecane, zaczynajmy krecic lody 29.05.08, 20:00 poszeklu napisał: O, cześć frustracie :D Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 10:17 > Rząd nie zdaje sobie sprawy, co najbardziej jest potrzebne ludziom, aby nie > zostali analfabetami: Szybki internet. Nie do końca. Trzeba jeszcze czegoś, żeby w tym internecie szukali tego, co wymieniłaś, a nie rozrywki, gier i filmów. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
kami-o2 Re: Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 10:31 hej anuszka, bardzo mi się spodobała Twoja wypowiedź, a propo wszechstronności używania internetu. Faktycznie jest tak, że jak ktoś chce to nie będzie li tylko grał i oglądał filmy , ewentualnie przeglądał strony z tanią rozrywką. Mimo minusów ten program może pomóc pokazać uczniom, że internet to nie tylko rozrywka, bo jak się okazuje wcale wiele osób nie wie jak w pełni z niego korzystać. A jeżeli chodzi o języki, to poza tematem, możesz polecić jakieś strony , z których korzystałaś? chodzi mi zwłaszcza o niemiecki i rosyjski. Sama już znalazłam kilka, ale często oferują one naukę na podstawowym poziomie. Byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Szybki Internet dla wsi!!! 29.05.08, 13:52 Ja się nie uczę systematycznie, tylko po prostu czytam, np. artykuły w zagranicznych gazetach. Jak nie rozumiem słów, to sprawdzam w słownikach online. Ze słowników polecam największy polski słownik ling.pl (można zainstalować plugin do przeglądarki, żeby tłumaczyło zaznaczony myszką tekst), i doskonały słownik rosyjsko-angielski na www.rambler.ru/dict/ Odpowiedz Link Zgłoś
el_quatro gadzety dla ciemnego ludu 10.09.08, 11:38 To jest glupsze niz mundurki Giertycha Tylko nieroby takie jak Tusk mysla, ze kupienie laptopa pomaga w nauce. Potrzebny jest 1. dostep do internetu 2. pracownie komputerowe gdzie sie rozwiazuje konkretne problemy techniczne Laptop to jest zabawka, ktora sluzy do gier. Korzystac z kompytera potrafi male dziecko i wiekszosc Polakow zatrzymuje sie na tym poziomie. W polskich biurach kazdy potrafi grac w kulki, a ulozyc proste zadanie optymalizacji w Excelu moze 1 na 100. To tak jakby wierzyc, ze od ogladania telewizji mozna stac sie konstruktorem elektronikiem. Dramat polega na tym ze ci ministrowie w ten sposob mysla Chyba ze chodzi o nowy, miliardowy kontrakcik dla pana Krauze. Wtedy rozumiem, choc nie pochwalam Odpowiedz Link Zgłoś
olias Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 07:28 wybory były w 2007 r. kolejne będą ...na początku roku szkolnego 2010/2011, czyli wtedy kiedy uczniowie mają dostać te lapki. I bez wątpienia projekt zostanie zrealizowany - nawet jeśli będzie bez sensu. Dzieciaki niech się nie cieszą, to będzie tani wtedy sprzęt i pewnie połowa, jeśli nie więcej będzie go mieć tyle że niewspółmiernie wyższej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie laptopy, lecz szybki internet!!! 29.05.08, 09:00 Laptopa kupić jest wbrew pozorom łatwo. Trudniej jest zainwestować w szybki internet w każdej wsi i każdym mieście. Bo do założenia szybkiego internetu trzeba: a) Zmusić jakiegoś operatora, żeby zainwestował w kable, anteny, serwery. b) Przekonać rodziców, żeby regularnie płacili abonament, albo zapłacić ten abonament za nich. c) Dla dobra wszystkich obywateli dobrać się do dupy monopolistom, ponieważ ceni internetu są u nas o około 1/3 wyższe niż w Niemczech, przy zdecydowanie niższym standardzie. Jestem pewna, że to kosztuje w sumie więcej, niż laptopy. Tymczasem właśnie internet jest najbardziej potrzebny. Dostęp do niego można mieć również ze starszego i stacjonarnego komputera (stacjonarne mają tę zaletę, że można je modernizować stopniowo kupując nowe części). A tymczasem ludzie z małych miejscowości przeklinają tę beznadzieję, gdy nie mogą się doprosić założenia internetu, a potem dostają z łaski 512 kb/s, gdy na świecie naprawdę szybki internet to jest ponad 20 000 kb/s. Tak, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Nie laptopy, lecz szybki internet!!! 29.05.08, 09:47 beznadzieję, gdy nie > mogą się doprosić założenia internetu, a potem dostają z łaski 512 kb/s, gdy na > świecie naprawdę szybki internet to jest ponad 20 000 kb/s. Tak, tak. Na świecie np. w Chinach > Odpowiedz Link Zgłoś
madziczek1 szybki internet na wsi??? 29.05.08, 11:00 Masz racje, to bedzie bardzo trudne. Ja mialam problem z zalozeniem internetu w CENTRUM Krakowa, i to w dwoch roznych mieszkaniach. Poza tym, niektorzy operatorzy zadaja kwot z kosmosu, nie mowiac juz o zlodziekskiej tpsa. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Tja, kazdemu wedle potrzeb! 29.05.08, 07:34 Wiekszej bzdury jeszcze nie slyszalem... Odpowiedz Link Zgłoś
ffffeeee a nie można komputera stacjonarnego kupić? kosztuj 29.05.08, 07:36 kosztuje połowę tego, co laptop..... co za kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: a nie można komputera stacjonarnego kupić? ko 29.05.08, 07:39 ffffeeee napisał: > kosztuje połowę tego, co laptop..... co za kraj. no co, bogaty... Odpowiedz Link Zgłoś
srull Chcielibyśmy, żeby już od początku roku szkolnego 29.05.08, 07:40 A my chcielibysmy byc wiecznie piekni, mlodzi i bogaci. Chcielibysmy bardzo zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz tia..to jak już dzieciaki nakarmiłeś to teraz lap- 29.05.08, 07:54 topy będziesz im rozdawał? A kasę na tu Rudy Lumpie to skąd weźmiesz? Podatki mi podniesiesz by ten "elektroniczny" tornister sfinansować? To może idźmy na maksa w obietnicach Rudy i dorzućmy do tego laptoka jeszcze po elektrycznym meleksie co by bobasy miały je czym wozić do szkoły... Wiesz jak się wtedy ucieszą? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: tia..to jak już dzieciaki nakarmiłeś to teraz 29.05.08, 08:05 swan, to jest dobre pytanie, skad na to pieniadze wezmie... w krajach zachodnich rzad od razu przy zapowiedziach takich wydatkow deklaruje skad zdobedzie na tego typu obietnice pieniadze... z reguly albo ma nadwyzki podatkowe od korporacji lub przesuwa pieniadze z jednego celu na drugi... tusk jeszcze nigdy niczym nie zarzadzal, wiec skad ma wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
lady_vader Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 08:01 A może by tak zająć się wyposażeniem szkół w sale multimedialne do nauki języków? Dołożyć szkołom na zakup oprogramowania do sal informatycznych? Uczniom już teraz nie chce się zabierać do szkoły zeszytów i podręczników - bo ciężkie. (A jak oferuje się, że mogą zostawiać w szafce w szkole, to okazuje się, że tak naprawdę nie mają.) Będzie im się chciało nosić laptopa? A jaka wymówka będzie wtedy - nie przynoszą podręczników, bo muszą nosić laptopa. O, i niech zgadnę! Kto będzie odpowiadać za to, jak dziecko wejdzie z takiego komputera na naszą-klasę i obsmaruje koleżanki?? Nauczyciel, bo to przecież laptop dany przez szkołę, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 08:08 lady_vader napisała: > A może by tak zająć się wyposażeniem szkół w sale multimedialne do nauki > języków? Dołożyć szkołom na zakup oprogramowania do sal informatycznych? > Uczniom już teraz nie chce się zabierać do szkoły zeszytów i podręczników - bo > ciężkie. (A jak oferuje się, że mogą zostawiać w szafce w szkole, to okazuje > się, że tak naprawdę nie mają.) Będzie im się chciało nosić laptopa? A jaka > wymówka będzie wtedy - nie przynoszą podręczników, bo muszą nosić laptopa. > O, i niech zgadnę! Kto będzie odpowiadać za to, jak dziecko wejdzie z takiego > komputera na naszą-klasę i obsmaruje koleżanki?? Nauczyciel, bo to przecież > laptop dany przez szkołę, nie? sfrustrowana pani filolog??? zartuje tylko, masz absolutna racje... Odpowiedz Link Zgłoś
lady_vader Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 08:14 rooboy napisał: > > sfrustrowana pani filolog??? zartuje tylko, masz absolutna racje... LOL koniec roku, pielgrzymki rodziców - frustracja jest całkowicie wytłumaczalna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 08:34 nie zazdroszcze.... ale za 2 lata dojdzie jeszcze kradziez albo zgubienie komputerow... Odpowiedz Link Zgłoś
frankk Świetny pomysł! 29.05.08, 08:03 Teraz każdy dres będzie wiedział, że nic nie opłaca się tak jak skroić gimnazjalistę wychodzącego ze szkoły. Któregokolwiek. Najlepiej tego wątłego ze szpotawością stóp. Gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Świetny pomysł! 29.05.08, 08:44 > Najlepiej tego wątłego ze szpotawością stóp. nie będzie wątłych gimnazjalistów bo Donek ich wcześniej wykarmi. Obiecał nam to więc trzeba założyć, że wkrótce będziemy mieli tylko gimnazjalistów-atletów. Jeśli jednak się to nie uda to rzeczywiście; gimnazjalista nie zależnie od kondycji i szybkości będzie miał szanse porównywalne do szans Żyda w czasie okupacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
barbanera Re: Świetny pomysł! Cała Polska - escape! 10.09.08, 10:12 he, he, he, klawisze się Donkowi pomyliły! Odpowiedz Link Zgłoś
czmiel85 Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 08:14 Tańszym i rozsądniejszym rozwiązaniem byłoby na pewno pełne skomputeryzowanie szkół oraz zapewnienie wszystkim uczniom dostępu do sal informatycznych. Szczytem marzeń byłby już dostęp 24h, np. po to, żeby uczniowie mogli realizować wspólne projekty z ich zagranicznymi rówieśnikami. Sama informatyzacja nie powinna sie też ograniczać do zakupu sprzętu, lecz powinna objąć pełne przeszkolenie nauczycieli i zmianę systemu nauczania. Kończę studia na SGH, wydawałoby się, jednej z najlepszych wyższych uczelni w kraju, a czasem mi ręce opadają, kiedy niektórzy wykładowcy nie dość, że nie odpowiadają na maile, to jeszcze odmawiają przyjmowania prac w formie elektronicznej. I nie mówię tu o jakiś wymyślnych programach, lecz choćby o najprostszym excelu. Takim ludziom trzeba wytłumaczyć, jak komputer może zwiększyć efektywność ich pracy i jakie stawia przed nimi możliwości uatrakcyjnienia zajęć, np. poprzez wyświetlanie trójwymiarowych modeli związków chemicznych, filmów przyrodniczych, czy też symulacji zjawisk elektrostatycznych. Zapewniając uczniom dostęp do internetu, poloniści nie martwiliby się już o to, czy uczniowie przyniosą na zajęcia wymagane teksty, a nauczyciele WOSu mogliby odsyłać uczniów do konkretnych artykułów Konstytucji RP czy innych omawianych aktów prawnych. Wydaje mi się, że autorzy rządowego pomysłu mają nieco inne ode mnie wyobrażenie pracy z laptopem. To urządzenie powinno byś wystarczającym narzędziem nauki i nie rozumiem, po co uczniowie mieliby nosić do szkoły dodatkowo jakieś podręczniki, skoro wszystko już dawno powinno być udostępniane w formie pdf. Jakiś czas temu Ministerstwo Edukacji rzucało taki pomysł, żeby zmniejszyć koszty lektur i podręczników i by każdy mógł je sobie wydrukować. Widzę, że idea umarła śmiercią naturalną. Jedyny problem z korzystaniem z laptopa na większości zajęć jest czas działania baterii. Bez możliwości podłączenia laptopa do gniazdka, jedna bateria starczyłaby na co najwyżej pół dnia zajęć. Z drugiej strony, proszę sobie wyobrazić wzrost kosztów energii w szkołach, gdyby jej wszyscy uczniowie masowo ładowali swoje laptopy na przerwach i zajęciach. Już na zakończenie chciałbym wyrazić swoje zdanie, że rozdawanie laptopów powinno się zacząć od studentów, którym ta forma pomocy zdecydowanie bardziej by się przydała, a którzy to masowo kupują laptopy za pieniądze zarobione podczas praktyk lub wyjazdów zagranicznych. Być może też z tego powodu bardziej szanują ten sprzęt? Odpowiedz Link Zgłoś
nieukonczony Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 09:05 To bardzo mądry i wyważony komentarz. Autor co prawda nie wyczerpuje tematu, jednak istotą tego zagadnienia jest nie tyle ciągłe "obiecywactwo" co możliwie najbardziej wydajne wykorzystanie tego co i tak jest kupowane. Dotyczy to także prawdziwych umiejętności nauczycieli i wykorzystania tych umiejętności. Może warto przy tej okazji połączyć dwa tematy - ten drugi to aktualnie toczące się protesty i strajki nauczycieli. Trzeba jak najszybciej załatwić tę sprawę. Nauczycielom trzeba podnieść wynagrodzenia nie o 10 czy 15 procent, ale o 80 a może nawet 100 ale w zamian zrobić porządek ze skamieliną postkomunistyczną jaką jest "karta nauczyciela", szkolić nauczycieli w nowoczesnych technikach edukacyjnych, wymagać i rozliczać. Bez kompleksowego rozwiązania tego problemu pieniądze na laptopy to pieniądze wyrzucone w błoto, no może w niektórych przypadkach "w wódę". Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 10:26 > Wydaje mi się, że autorzy rządowego pomysłu mają nieco inne ode mnie wyobrażenie > pracy z laptopem. To urządzenie powinno byś wystarczającym narzędziem nauki i > nie rozumiem, po co uczniowie mieliby nosić do szkoły dodatkowo jakieś > podręczniki, skoro wszystko już dawno powinno być udostępniane w formie pdf. No właśnie, ale czy chcemy takiej obligatoryjności? Ja wolę notować na papierze, a nie w komputerze, czytać też wolę o niebo papierowe książki niż pdf-y z komputera. Teraz będzie jedna słuszna metoda? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
bartek1980 brawo 29.05.08, 08:27 Świetny pomysł! 11,5kg na plecach 7 miolatka to przegięcie Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: brawo 29.05.08, 08:33 > Świetny pomysł! 11,5kg na plecach 7 miolatka to przegięcie no co ty? Chyba nie pamiętasz, że Pan Tusk najapierw te dzieciaki nam wykarmi; przecież obiecał darmowe obiady dla każdego ucznia więc jak już je wypasie tym papu-za-free to dla nich wzięcie na garba i pięćdziesiąt kilo to nie będzie wyczyn... Taką będziemy mieli dzięki Panu Tuskowi młodzież... btw; gdzie ty widziałeś laptopa który waży 11,5 kg? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: brawo 29.05.08, 08:36 no bez zartow, laptop 2-3kg i zaden 7-mio latek, bo to dla gimnazjow... Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: brawo 29.05.08, 21:44 rooboy napisał: > no bez zartow, laptop 2-3kg i zaden 7-mio latek, bo to dla > gimnazjow... ======================================== Ludzie, nie dajcie sie znowu ocyganiac! Pan Premier, zapewne przez zapomnienie, nie podal, jakiej marki i klasy beda te "laptopy". To jest OLBRZYMI "skrot myslowy", zeby nie powiedziec dosadniej: ZCIEMA. To bedzie urzadzenie do laczenia sie (bezprzewodowego lub klasycznego) z internetem w ograniczonym programowo zakresie. Malo tego, tam nie bedzie twardego dysku ani kart graficznych, ale moze byc wyposazone w mnini-generator elektryczny na korbke. Jezeli skladana klawiature i ekranik o niewielkiej rozdzelczosci ktos chce nazywac "laptopem", to prosze bardzo. Ale to urzadzenie nawet nie miesci sie w normalnie pojmowanym pojeciu komputera, a coz dopiero mowic o wyzszych technologiach. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek1980 Re: brawo 29.05.08, 08:34 Jaką komputeryzacje? Obecnie komputery umozliwiające swobodną nauke kosztuja 1200 PLN. W 2011 roku będzie to może 1/5 tej kwoty (200PLN). Komputery będą zupełnie powszechne i tanie. A plecak siedmiolatka wazy przecietnie 11,5 kg przeczytalem to jakis czas temu - szok. A ile kosztuje? Nie wiem akurat tego, ale wiem że nie mało:) Poza tym - dzięki temu Państwo zachęci wydawców do wejścia w rynek stricte elektroniczny. Książki papierowe umierają i nikt tego nie powstrzyma. Dając tego rodzaju impuls możemy być hopsiup do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
m_basia Re: brawo 29.05.08, 10:08 Jak na umierające - książki w wielkiej liczbie występują w tornistrach siedmiolatków - a do każdej książki zeszyt ćwiczeń, a do każdego ćwiczenia rewelacyjne pomysły nauczycieli, którzy "mało zarabiają i nigdy nie wystarcza im czasu na zrealizowanie programu nauczania". Hmm, następnie mamy gimnazjum, które trwa tak krótko, że już nie ma czasu na nic poza przygotowaniem do egzaminów końcowych, ale książki są, znów poparte ćwiczeniami i pomysłami. Jeden laptop chyba nie zmieni w jakiś radykalny sposób sytuacji. A niech dzieciaki mają :( Głupota totalna Odpowiedz Link Zgłoś
marrapog Re: brawo 29.05.08, 10:19 >bartek1980 napisał: > Jaką komputeryzacje? Obecnie komputery umozliwiające swobodną nauke kosztuja > 1200 PLN. E tam. Do internetu i biura spokojnie wystarczy uzywany za 300zł. A jak ktoś nie ma 200zł to i za 30zł da radę. Tyle to już ma każdy - taką kwotę da się uzyskać ze zbierania puszek po piwie. Przykładowa konfiguracja za 200zł /kup teraz/: Wskaźnik wydajności procesora [PR] 1466 Ilość pamięci RAM [MB] 512 Pojemność dysku [GB] 15.00 napęd cd Monitory 15" są po złotówce. Za 20zł /kup teraz/ można dostać: Częstotliwość taktowania procesora [MHz] 300 Ilość pamięci RAM [MB] 32 Pojemność dysku [MB] 853.00 Napędy CD, FDD Lekki linux albo windows 98. Dostęp do wszelkiej informacji jest. Odpowiedz Link Zgłoś
caffeinated Re: brawo 29.05.08, 11:03 > Lekki linux albo windows 98. Dostęp do wszelkiej informacji jest. Linux tak. Ale Windows? Ile to bedzie kosztowac? No i kto sprzeda windows 98? Juz dawno poza oferta. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.scott Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 08:36 Taaaa, rozumiem, że dzieci mają za lekkie plecaki z podręcznikami. Jak to się ma do odciążenia uczniów? Przecież laptop swoje waży. Korzystam z laptopa w domu i pracy, więc wiem, jakie to jest obciążenie. Poza tym szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, żeby nastolatka skazać na taką odpowiedzialność za sprzęt. Co będzie, jeśli dresiarze zleją dziecko, a laptopa zabiorą? Przecież dla niektórych to będzie łatwa kasa. Wystarczy stanąć przed gimnazjum i "zapolować" na jakiegoś samotnika. Kogo ma wtedy bronić uczeń? Siebie czy laptopa? Poza tym część (a może większość) uczniów ma komputer w domu. Po co dodatkowy balast? Nie lepiej za te pieniądze wyposażyć szkoły, zrobić więcej pracowni informatycznych czy skomputeryzować biblioteki szkolne czy świetlice, żeby dzieci miały tutaj dostęp? Tyle się trąbi, żeby dzieci nie siedziały tyle przed komputerem czy TV, a rząd sam ich do tego przekonuje. Poza tym uważam, że laptop w tym wieku, jeśli naprawdę ma służyć do nauki (czyli raptem kilka godzin dziennie), to zbytek. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbe3 Szczyt wszystkiego.... 29.05.08, 08:38 W moim przekonaniu jest to jeden z najgłupszych pomysłów tego nic nie robiącego rządu. To są typowe chwyty marketingowe z tym wyjątkiem że tutaj mamy do czynienia z ogłupieniem społeczeństwa przez Donalda Tuska w sposób zatrważający! Dziecko w gimnazjum dostanie laptopa, gdy go zniszczy państwo kupi mu drugiego- absurd. Poza tym nikt w sposób 100% nie jest w stanie zabezpieczyć komputera przed łączeniem się ze stronami zawierającymi treści np. o charakterze pornograficznym czy innym. Wydaje mi się, że lepiej te pół miliarda złotych wydać na jakieś dodatkowe zajęcia dla gimnazjalistów, przygotowujące ich do zdawania egzaminów lub też można by te pieniądze przeznaczyć na dofinansowanie wycieczek szkolnych, przecież dzieci w tym wieku bardzo często wyjeżdżają na wycieczki szkolne. Dodatkowo mogliby się czegoś pożytecznego nauczyć- np. podczas pobytu w miejscach ważnych z punktu widzenia historii Polski. Myślę że jest to efektywniejszy sposób inwestycji naszych pieniędzy niż kupno laptopa. Ten zabieg z punktu widzenia PR jest dobry ale i tak PO niedługo zapłaci za wszystkie oszustwa w kampanii wyborczej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
art.fabryka Laptopy zamiast dentysty? 29.05.08, 08:48 Lepiej byłoby gdyby zapewnić dzieciakom stały dostęp do dentysty niż stały dostęp do internetu. Pokolenie szczerbatych inforamtyków? Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Laptopy zamiast dentysty? 29.05.08, 09:00 art.fabryka napisała: > Lepiej byłoby gdyby zapewnić dzieciakom stały dostęp do dentysty > niż stały dostęp do internetu. Pokolenie szczerbatych inforamtyków? ...a ile roboty dla protetyków, żenada Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen78 No i pięknie! 29.05.08, 08:50 A grupa trzymająca sondaże już pracuje nad słupkami POparcia! Odpowiedz Link Zgłoś
man345 Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 08:51 Niech sie zajma najpierw zeby w szkolach byly DZIALAJACE komputery a na wsiach mozliwosc podlaczenia internetu... Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Donald do psychiatry...enter 29.05.08, 08:58 Palikot załatwi...specjalista od badań ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
jdmisiunio witać wyraźnie, że Tusk nie przestał jarać trawki 29.05.08, 08:59 laptop z zasilaczem waży ponad 10 kg-to jeśli chodzi o ulżenie uczniom. Kosztuje min. 2000 zł. więc uczniowie staną się ofiarami napadów.. ktoś pewnie ze znajomych chce dostarczyć te laptoki za moje pieniądze.. Nie wspomnę już o fakcie zaniku starodawnej sztuki pisania ręcznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
bienias81 Re: witać wyraźnie, że Tusk nie przestał jarać tr 29.05.08, 09:07 Tiaaa... Na świecie jest bardzo dużo takich projektów laptopów, low-end z przeznaczeniem edukacyjnym i specjalnie dostosowanym do tego systemem operacyjnym. Projekty OLPC, Classmate PC, Asus Eee ich waga to średio 1kg, a cena około 200$ - do 2011 cena jeszcze spadnie. Niech się uczą pisania ręcznego ale niech też mają dostęp do najnowszych rozwiązań. Jeśli również w tej akcji będzie tworzenie hot spotów, wyposażenie szkół w nowszy sprzęt oraz edukacja kadry do wykorzystywania takich narzędzi to jest to b.dobry pomysł. Ale jeżeli twój laptop za 2000zł waży 10 kg to niezły ktoś ci złom sprzedał. Odpowiedz Link Zgłoś
aveon bedzie tak jak z prywatyzacja zus-u a pensje nauc 29.05.08, 09:49 zycieli ,ktora firma wygra przetarg , zrobcie porzadne pracownie przeciez duza ilosc osob ma wlasne kompy w domach, jesli juz wyposazycie dzieciaki ktore ich nie maja , cena laptopa razy 2000 przy takiej ilosci musialoby to byc jakies 250 tys laptopow . to chyba dlatego jak zawala euro 2012 superby bylo ale dawanie dzieciakom w jakis sposob kompa z zabezpieczona trescia ogranicza jego uzywanie ( a moze trafi sie jakis talent informatyczny) Odpowiedz Link Zgłoś
tecra700 Totalna bzdura ... 29.05.08, 09:04 ... laptop to precyzyjne urządzenie, a nie gruba książka, którą wali się w ławkę (a czasem w kolegę). Komputeryzacja oczywiście, ale w przypadku młodzieży - komputery stacjonarne w domu i pracownie informatyczne w szkole - kto będzie płacił za bezprzewodowy internet? Takie pomysły może mieć ktoś, kto zawozi dziecko do szkoły (lub zawożą mu inni lub inne służby); ale każdy kto widział dzieci i młodzież spieszącą do i ze szkoły powie, że to głupi pomysł. Nie zgadzam się na opłacanie napraw laptopów wręczonych rozbrykanej młodzieży z pieniędzy podatników. A co z rodzeństwami - 5 rodzeństwa i każdemu laptop; obłęd. Będą się nimi okładać, jak poduszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe ale za dużo tego chcielibyśmy w 2011 29.05.08, 09:05 to się wciąż powtarza przy różnych deklaracjach rządowych Odpowiedz Link Zgłoś
ogonoo Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 09:15 Dlaczego nie przeznaczyc tych pieniedzy na zakup nowych ksiazek, otwarcie na nowo zamknietych publicznych bibliotek, w ktorych to mozna zrobic stanowiska komputerowe z darmowym internetem??(pozwala to na kontrole stron jakie mozna przegladac, brak mozliwosci uzywania np komunikatorow, grania itp) Skozystali by na tym nie tylko ucznowie, ale wszyscy mieszkancy. Tylko, ze ten kraj jest chory... Odpowiedz Link Zgłoś
forma-listka Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 09:30 A może by tak pomyśleć o wyposażeniu nauczycieli w laptopy? Chyba lepiej potrafiliby z nich korzystać, no i pożytek większy. Na 80 nauczycieli zatrudnionych w naszej gminie ani jeden nie ma prywatnego laptopa. Komputery w domu oczywiście ma większość z nich, dostęp do internetu również, ale na laptopy ich nie stać. To może rząd dopłaciłby im np. 50% wartości tego urządzenia? Dla uczniów będzie dobrze jeżeli w szkole będą mieli dostęp do komputera, a niestety jeszcze nie jest to powszechne. Samorządy też nie mają z czego dołożyć, bo w szkołach brakuje nawet mikroskopów, książek w bibliotekach, stolików i krzesełek . Nie ma na bieżące remonty i utrzymanie szkół..... Ten pomysł to zwykła utopia. I jeszcze jedno, czy można 13-latkowi powierzyć sprzęt takiej wartości? To nie komórka, a nawet z tymi mają duże problemy bawiąc się w czasie lekcji w wysyłanie sms-ów lub kręcenie filmików. Apeluję więc do ekipy rządzącej o rozsądek, bo na takich pomysłach daleko nie zajedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
debil13 [...] 29.05.08, 09:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
2europejczyk Tusk zdeprawowal narod, teraz kolej na mlodziez 29.05.08, 09:38 na czym polega ta deprawacja? wyjasniam dla myslacych "nie swoim rozumem" Otoz, Tusk i jego ekipa obiecali Narodowi Polskiemu rozwoj, wieksze dochody, bezpieczenstwo, itd. itd. ... Wszystko to okazalo sie wielkim oszustwem. Zajal sie jedynie demontazem Panstwa Prawa przywroceniem kumpli do rzadowych stanowisk a nade wszystko ODWDZIECZANIEM sie za poparcie wyborcze. Oszukal Narod i bez zenady smieje sie w swoich wystapieniach medialnych. Normalnie to tego typo zachowanie polegajace na oszukaniu calego narodu podlega sadowi. Teraz Tusk zamierza postapic podobnie polska mlodzieza. Odpowiedz Link Zgłoś
inett Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w roku.. 29.05.08, 09:45 Obietnice, ktore z duzym prawdopodobienstwem nie zostana wprowadzone w zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Rząd obiecuje: gimnazjaliści z laptopami w ro 29.05.08, 22:11 inett napisał: > Obietnice, ktore z duzym prawdopodobienstwem nie zostana wprowadzone w zycie. =========================================== Zostana, tylko ze nie w takiej formie, jakich spoleczenstwo sie spodziewa. Jak widze, wszyscy napalili sie, jak "szczerbaty na suchara". Jestem gotow na kazdy zaklad, ze pod koniec 2009 roku, to badziewie, ktore Tuske nazywa "laptopami", bedzie sie walac po lawkach w parkach i autobusach, czy smietnikach. To sa urzadzenia tylko do ograniczonego programem laczenia sie z siecia internetowa, nie majace wiele wspolnego z funkcjami komputera. Ale dobre i to, bo "na bezrybiu i rak ryba". Mozemy Panu premierowi podziekowac, ze pozytywnie odpowiedzial na oferte Microsoftu. Zeby tak jeszcze rzeczywiste dozywianie dzieci, a jeszcze lepiej dobra praca dla ich rodzicow... Odpowiedz Link Zgłoś